ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Θεμέλιο της αυτοκυβέρνησης η κοινωνική «ιδιοκτησία» και αυτοδιαχείριση.

Η Άμεση Δημοκρατία δεν είναι απλώς μια τεχνική διαβούλευσης και απόφασης, ούτε στενά πολιτειακό και συνταγματικό ζήτημα. Είναι ένα ριζικά διαφορετικό από το υπάρχον μοντέλο πολιτικής, που επιχειρεί να υπερβεί κάθε μορφή κομματικής και ιδεολογικής αλλοτρίωσης, ιεραρχίας και αντιπροσώπευσης, επανασυστύνοντας την πολιτική ως συνεργασία πρόσωπο με πρόσωπο, όπως στις πλατείες, ως δημιουργία και υπεράσπιση των «κοινών». Είναι ένα μοντέλο αυτοκυβέρνησης απευθείας από την κοινωνία, με την κοινωνία και για την κοινωνία.

Από αυτή την άποψη συνδέεται οργανικά με το ερώτημα της αναδιάρθρωσης ολόκληρης της ζωής μας, της δημιουργίας των κοινών βάσεων μιας νέας ζωής έξω από εξουσιαστικές, αγοραίες και εκμεταλλευτικές δομές. Άλλωστε μόνο τότε μπορούν να αποκτήσουν πραγματικό «υλικό» περιεχόμενο οι αξίες της Άμεσης Δημοκρατίας για ισότητα, αλληλεγγύη, αυτονομία, ελευθερία. Γιατί όσο οι συνθήκες της παραγωγής αγαθών και της κάλυψης των αναγκών μας παραμένουν εγκιβωτισμένες σε σχέσεις ανισότητας, δεσποτείας, καταναγκασμού και αλλοτρίωσης ένα «δίκαιο της ισότητας» δε θα κάνει τίποτε άλλο παρά να αναπαράγει την ανισότητα και τις εξουσιαστικές σχέσεις.

Το ερώτημα ποιος παράγει, γιατί παράγει, πώς παράγει, πόσα παράγει, είναι κομβικό στο πλαίσιο της Άμεσης Δημοκρατίας. Μέχρι τώρα το ερώτημα αυτό δεν τίθεται καν· ο «οικονομικός αυτοματισμός» της ιδιοκτησίας και της αγοράς τα έχει αναλάβει όλα πριν από εμάς για εμάς, και κυρίως εναντίον μας. Κι όμως, τι πιο βασικό για μια κοινωνία από τον από κοινού προσδιορισμό των αναγκών μας και του τρόπου της ικανοποίησής τους; Χωρίς τη δυνατότητα να αποφασίζουμε εμείς γι' αυτό και να δημιουργούμε τα κοινά μέσα για την υλοποίηση αυτής της απόφασης, η όποια δραστηριότητά μας μετατρέπεται σε μια αλλότρια και εχθρική δύναμη απέναντί μας. Γι' αυτό σήμερα ο κοινωνικός πλούτος που δημιουργούμε δεν ανήκει σε μας αλλά συγκεντρώνεται στα χέρια των οικονομικών ολιγαρχιών, στερώντας ακόμη κι αυτά τα μέσα επιβίωσης από τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη και οδηγώντας σε ανεπίστρεπτες οικολογικές καταστροφές.
Ας ξαναρχίσουμε, λοιπόν, από εκεί που ξεκίνησε η «πολιτική οικονομία» που νομιμοποίησε εν είδει φυσικού νόμου την ιδιοκτησία, την ανισότητα και την εκμετάλλευση. Δεν είναι φυσικός νόμος κάποιοι λίγοι να κατέχουν τα μέσα παραγωγής και οι περισσότεροι να διαθέτουν μόνο τη εργασιακή τους δύναμη προς εκμετάλλευση. Δεν είναι φυσικός νόμος η μετατροπή της δημιουργικής δραστηριότητας του ανθρώπου σε εργασία για την εξασφάλιση της επιβίωσής του. Δεν είναι φυσικός νόμος να υπάρχει διεύθυνση και δεσποτεία, μέσω των τεχνικών, επιστημονικών και διοικητικών ιεραρχιών, πάνω στη δραστηριότητα του ανθρώπου και της κοινωνίας. Δεν είναι φυσικός νόμος το να γίνεται ο προσδιορισμός των αναγκών μας από δυνάμεις έξω από εμάς, που έχουν ως μοναδικό κριτήριό τους το κέρδος, και η κάλυψη αυτών των αναγκών να επαφίεται στις απρόσωπες, αφηρημένες δυνάμεις του χρήματος. Όλα αυτά δεν είναι παρά επιλογές που μας έχουν επιβληθεί από τις ολιγαρχίες της ιδιοκτησίας και του πλούτου, επιλογές που αναπαράγουν τη θέση τους και υπεξαιρούν τη δυνατότητά μας για ατομικό και κοινωνικό αυτοκαθορισμό.
Από τότε που η οικονομία διαχωρίστηκε από το σύνολο των κοινωνικών δραστηριοτήτων και επιβλήθηκε ως ο μοναδικός ηγεμόνας πάνω σε όλες τις πτυχές της ζωής, όλα έγιναν οικονομία. Ο χρόνος έγινε χρήμα, η εργασία εμπόρευμα, η επιβίωση αγορά, ακόμη και ο ίδιος ο άνθρωπος έγινε homo oeconomicus και παραγωγός-καταναλωτής, ένα συμφεροντολογικό πλάσμα που όλη του η ζωή είναι τάχα ένας υπολογισμός κόστους-οφέλους, κέρδους και ζημιών, και που όλο του το νόημα έχει συρρικνωθεί στην ικανότητά του να δουλεύει. Η ιστορία απέκτησε, επίσης, νόημα ως διαρκής «εκσυγχρονισμός», δηλαδή ως απεριόριστη ανάπτυξη εμπορευμάτων, και ολόκληρη η βιόσφαιρα μετατράπηκε σε «οικονομικό πόρο» προορισμένο να τροφοδοτεί μέχρι εξαντλήσεως αυτήν την αέναη ανάπτυξη.
Η οικονομία γιγαντώθηκε και η κοινωνία συρρικνώθηκε. Τα «δικαιώματα» της παραγωγής, της ιδιοκτησίας, της αγοράς, ορθώθηκαν πάνω από κάθε άλλο δικαίωμα, μετατρέποντας σε «πουκάμισο αδειανό» όλες τις διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιμετωπίζοντας την κοινωνία ως ορυχείο εξόρυξης πλούτου και ισχύος. Οι αξίες της Άμεσης Δημοκρατίας, η ισότητα, η αλληλεγγύη, η αυτονομία και η ελευθερία, δεν μπορούν να ριζώσουν σε αυτή τη «γη της επαγγελίας» όπου η κυριαρχία πάνω στον άνθρωπο και τη φύση είναι το μόνο που μπορεί να φυτρώσει. Για να υπάρξει η Άμεση Δημοκρατία στην πλήρη της έννοια χρειάζεται όχι μόνο να ξαναπάρει στα χέρια της η κοινωνία την οικονομία αλλά και να τη συρρικνώσει σε διαστάσεις που θα ανταποκρίνονται σε ανθρώπινα μέτρα, κοινωνικούς στόχους και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Και παράλληλα να επανατοποθετήσει τον άνθρωπο, το κοινωνικό άτομο με όλες τις πολύμορφες δυνατότητές του, ως μέτρο κάθε αξίας και κάθε πλούτου
Σε μια τέτοια βάση, όλοι οι πόροι της κοινής μας ζωής και τα μέσα ικανοποίησης των κοινών αναγκών μας δε μπορεί παρά να είναι κοινά, έξω από κάθε ιδιοκτησία και ατομική εκμετάλλευση, στα χέρια της ίδιας της κοινωνίας που αδιαμεσολάβητα αποφασίζει για την ισότιμη για όλους, και με σεβασμό στο περιβάλλον, διάθεσή τους. Χωρίς την κοινωνική «ιδιοκτησία» και αυτοδιαχείριση αυτών των πόρων και μέσων δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά πολιτική κοινότητα ίσων και ελεύθερων. Αυτή η κοινωνικοποίηση, όμως, δε σημαίνει ότι παίρνουμε απλώς στα χέρια μας την παραγωγή όπως είναι σήμερα. Σημαίνει ότι, επιτέλους, μπορούμε να την αλλάξουμε! Είναι φανερό ότι η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε συνθήκες Άμεσης Δημοκρατίας απαιτεί έναν τριπλό επαναπροσδιορισμό:
- Επαναπροσδιορισμό της παραγωγής και των μέσων και τεχνολογιών της παραγωγής με βάση τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους που θέτει η κοινότητα της Άμεσης Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να παραμείνει ως πυρήνας της παραγωγής η εταιρική μορφή, το κέρδος και η παραγωγή εμπορευμάτων για την αγορά. Αντίθετα, πυρήνας της παραγωγής γίνεται τώρα η κάλυψη των αναγκών της κοινότητας και των υποδομών της «κοινότητας των κοινοτήτων». Στη θέση της παραγωγής για την παραγωγή και της κατανάλωσης για την κατανάλωση τίθενται άλλες αξίες-κριτήρια όπως η εγγύτητα των παραγωγικών δραστηριοτήτων στο έδαφος της κοινότητας, η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η άμεση ανταλλαγή των προϊόντων έξω από την αγορά, το μοίρασμα του όποιου πλεονάσματος στην κοινότητα.
- Επαναπροσδιορισμό της θέσης του ανθρώπου μέσα στην παραγωγή. Η αυτοδιεύθυνση και η συνεργασία παίρνουν τη θέση των διάφορων ιεραρχιών και διευθυντικών εξουσιών. Η ισότητα, η εναλλαγή καθηκόντων, η εξασφάλιση για όλους διευρυνόμενου ελεύθερου χρόνου, η ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινότητας, διαμορφώνουν νέες σχέσεις έξω από το πλαίσιο του ανταγωνισμού, του συντεχνιασμού και των συμφερόντων. Μοναδικό σχεδιαστικό και αποφασιστικό όργανο γίνεται η συνέλευση των εργαζομένων. Η όλη δραστηριότητα εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση καθενός στο κοινωνικό προϊόν.
- Επαναπροσδιορισμό της θέσης της παραγωγής μέσα στη συνολική ζωή της κοινότητας. Η παραγωγή αποτελεί ένα μέρος της συνολικής ζωής της κοινότητας και όχι αυτό που επισκιάζει όλα τα άλλα. Στόχος είναι να περιορίζεται όλο και περισσότερο η αναγκαία παραγωγή και να απελευθερώνεται χρόνος για την ενασχόληση με τις κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες της κοινότητας, αλλά και για την αυτοανάπτυξη και έκφραση του κοινωνικού ατόμου. Η εξασφάλιση της εναλλαγής διάφορων κοινωνικών, πολιτικών, ατομικών δραστηριοτήτων με τις παραγωγικές δραστηριότητες, για όλους, διαμορφώνει έναν πλούτο κοινωνικής και ατομικής ζωής που απελευθερώνει από τις κατηγοριοποιήσεις και τις «ταυτότητες» της καπιταλιστικής κοινωνίας (παραγωγός-καταναλωτής, διανοητική-χειρωνακτική εργασία, εργασία-ελεύθερος χρόνος, κ.ά.) και ταυτόχρονα αλλάζει και το ίδιο το νόημα του πλούτου από κατοχή και κατανάλωση εμπορευμάτων σε ελεύθερη ατομική δημιουργία και κοινωνική συμμετοχή.


Ο αδιαπραγμάτευτος δωσιλογισμός του ΠΑΣΟΚ

Share
«Το ΠΑΣΟΚ καλείται και πάλι να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση. Και θα τα καταφέρουμε. Σήμερα θα κάνουμε το επόμενο βήμα για την πρόοδο της χώρας.Η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά».
Αυτά τα τραγικά και προκλητικά προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό δήλωσε σήμερα  ο πρωθυπουργός του Μνημονίου Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ των Ιμίων.
Χρόνια μας πολλά, λοιπόν.  Ένα πολιτισμένο έθνος που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκό και σύγχρονο, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του και να συμβιώνει με τα τερατώδη λάθη του παρελθόντος του.  Η 3η Σεπτέμβρη (sic) αποτελεί τη γενέθλια ημέρα του πραξικοπήματος που ακόμα κατατρώει τις σάρκες της Ελλάδας.  Οφείλουμε όλοι λοιπόν να αναρωτηθούμε σε ποιο βαθμό ο καθένας μας ευθύνεται για τις τραγικές συνέπειες.  Είτε επειδή κάποτε τους ψηφίσαμε (ξέρω πολλούς που το κάνανε την εποχή του Σημίτη επί φιλελεύθερης στροφής ΠΑΣΟΚ), είτε επειδή κάποτε πλησιάσαμε έναν βουλευτή για μια υποθεσούλα, είτε επειδή κάποτε λαδώσαμε έναν εφοριακό ή έναν πολεοδόμο, είτε επειδή απλά δεν αντιδράσαμε ως οφείλαμε απέναντι στους φασίστες.
3η Σεπτέμβρη (και όχι Σεπτεμβρίου στη γλώσσα ΠΑΣΟΚ) και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους:
-    Η ξύλινη γλώσσα των πράσινων βουλευτών (αλλά και μερικών της ΝΔ που τόσο θέλουν να τους μοιάσουν)
-      Οι μίζες (πάντα ατιμώρητα βλ. Siemens)
-    Τα ΜΑΤ (πάντα πρόθυμα να υπερασπιστούν την κρατική ανομία)
-      To πράσινο παρακράτος (πάντοτε υποστηριζόμενο από τα ΜΑΤ)
-    Οι συνδικαλιστές (μόνιμα σε κρίση ταυτότητας όσο αδυνατούν να απομυζούν περισσότερο)
-      Το ανύπαρκτο σύστημα υγείας (μόνιμη πηγή σπατάλης και διεκπεραίωσης ρουσφετιών)
-       Το χάρβαλο της Παιδείας (κάποτε είχανε και βιβλία)
-        Το έλλειμμα (που ακόμα και εν μέσω διεθνούς ελέγχου συνεχίζει ως φάρσα να διαιωνίζεται)
-       Το χρέος (η αέναη πηγή δύναμης του ΠΑΣΟΚ)
Σήμερα ο κ. Πρωθυπουργός, εγγονός του Γ. Παπανδρέου και γιός του Α. Παπανδρέου, θα συγκεντρώσει το Όλον ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια αφενός καταγραφής των πεπραγμένων και αφετέρου αναπροσδιορισμού του πολιτικού του στίγματος, καθώς κάθε ομοιότητα της ασκούμενης σήμερα πολιτικής με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη (sic) προκαλεί από μειδιάματα έως πονοκέφαλο.
Αντί ευχών, θα παραθέσουμε μόνο λίγες βασικές θέσεις οι οποίες βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την εξουσία, να γαντζωθεί σε αυτήν και να παραλύσει τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας, άγνωστο για πόσο:
ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ.  Ωραίο αντιευρωπαϊκό σύνθημα που ξεσήκωνε ρίγη εθνικισμού στα παλλόμενα πλήθη με τις πράσινες σημαίες.  Στην πορεία τελικά η ΕΟΚ απεδείχθη μια ανεξάντλητη πηγή δανεισμού, ικανή να θρέφει τα πράσινα παιδιά στους αιώνες.
ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. Η απέχθεια του Έλληνα απέναντι στις αμερικανικές αλχημείες στο Κυπριακό, βρήκε τον τέλειο εκφραστή.  Στην πορεία τελικά το ΝΑΤΟ απεδείχθη too big to fail και οι αντιαμερικανικές κορώνες μεταλλάχθηκαν σε σκοτεινές επαφές με την Αμερικανική πρεσβεία, έως το ζενίθ της υπερήφανης εξωτερικής  – ΠΑΣΟΚ – πολιτικής, το δημόσιο ευχαριστώ Σημίτη στους Αμερικανούς, από το βήμα της βουλής.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.  Ένα κορυφαίο ψυχολογικό σύνθημα που χτυπούσε κάτω από τη μέση την καταρρέουσα δεξιά παράταξη, υπονοώντας την σχέση της με τους Αμερικανούς αλλά κυριότερα την εμμονή της για την ένταξη στην ΕΟΚ.  Τελικά οι Πασόκοι απεδείχθησαν λιγότερο σκληροτράχηλοι στην πράξη, καθώς σε κάθε εθνική δυσκολία (ΙΜΙΑ, δανεισμός) κατέφευγαν χωρίς δεύτερη κουβέντα σε έναν αδιαπραγμάτευτο δωσιλογισμό, με αποκορύφωμα την υπογραφή και ψήφιση του Μνημονίου.
Κακοφωνίξ

Εργασιακή εφεδρεία: Ποιους αφορά και πώς θα αμείβονται



Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Χιλιάδες εργαζομένους σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες του δημοσίου αγγίζει η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα την επέκταση του θεσμού της “εργασιακής εφεδρείας” σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και στις “παρυφές του στενού δημόσιου τομέα”.
Η συμφωνία αυτή σημαίνει ότι πάνω από 100.000 υπάλληλοι δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου και....

ιδιωτικού δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων θα χάσουν τους προσεχείς μήνες πάνω από το 50% των αποδοχών τους και θα βρεθούν στον προθάλαμο της οριστικής απόλυσης.
Η συμφωνία αυτή σημαίνει, ειδικότερα, ότι χιλιάδες υπάλληλοι οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα χαρακτηριστούν “πλεονάζον προσωπικό” θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία για διάστημα έως και 12 μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν αποδοχές που θα αντιστοιχούν μόλις στο 60% του βασικού τους μισθού! Οι εργαζόμενοι που θα θεωρηθούν πλεονάζοντες θα εξαναγκαστούν σε αποχώρηση από την εργασία τους και θα κληθούν να αποδεχτούν για διάστημα έως και 12 μηνών τη μείωση των αμοιβών τους τουλάχιστον κατά 50%, δεδομένου ότι, πέραν της μείωσης του βασικού μισθού κατά 40%, το ιδιότυπο καθεστώς της “εργασιακής εφεδρείας” στο οποίο θα υπαχθούν προβλέπει ότι δεν θα λαμβάνουν καθόλου επιδόματα.
Από κει και πέρα, εάν μετά την πάροδο του 12μήνου δεν απορροφηθούν για απασχόληση σε άλλες κενές οργανικές θέσεις του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα χάσουν και το δικαίωμα είσπραξης των μειωμένων αμοιβών που προβλέπει το καθεστώς της “εργασιακής εφεδρείας” και αν δεν αποχωρήσουν οριστικά με βάση ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπως προβλέπει δυνητικά ο σχετικός νόμος, θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς εργασία και αμοιβή και θα είναι σαν να έχουν απολυθεί.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αποσαφήνισε χθες ο κ. Βενιζέλος:
1) 
Το καθεστώς της “εργασιακής εφεδρείας” δεν θα ισχύσει μόνο για τους “πλεονάζοντες” υπαλλήλους των οργανισμών και των φορέων του δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, αλλά θα επεκταθεί σε όλο το “πλεονάζον προσωπικό” που υπηρετεί στη γενική κυβέρνηση και τις “παρυφές του στενού δημόσιου τομέα”. Ειδικότερα, η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και σε μικρά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που βρίσκονται εκτός κεντρικής διοίκησης. Με βάση αυτή τη διευκρίνιση του υπουργού, υποχρεωτική απομάκρυνση “πλεονάζοντος προσωπικού” και υπαγωγή του σε καθεστώς “εργασιακής εφεδρείας” με αποδοχές μειωμένες πάνω από 50% θα αποφασιστεί για 17 οργανισμούς και φορείς του δημοσίου, τα οικονομικά αποτελέσματα των οποίων έχουν ενταχθεί στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
Επιπλέον, σε καθεστώς “εργασιακής εφεδρείας” θα μπορεί να ενταχθεί και το πλεονάζον προσωπικό σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσηλευτικά ιδρύματα και νομικά πρόσωπα που έχουν συστήσει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι εργαζόμενοι σε χιλιάδες φορείς της “γενικής κυβέρνησης”.
2) 
Θα δημιουργηθεί μια “δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας”, δηλαδή όλο το πλεονάζον προσωπικό των παραπάνω οργανισμών και φορέων του δημοσίου θα καταγραφεί και στη συνέχεια θα υπαχθεί άμεσα στο νέο ιδιότυπο καθεστώς. Ήδη έχει αποσταλεί εγκύκλιος σε όλα τα υπουργεία, με την οποία δίδεται η εντολή να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, η καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού.
3) 
Το νομικό πλαίσιο για τις παραπάνω ενέργειες έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, καθώς ο πρώτος και ο δεύτερος εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής προβλέπουν ότι με κοινή υπουργική απόφαση μπορούν να ενταχθούν στον θεσμό της “εργασιακής εφεδρείας” και άλλοι φορείς του δημοσίου, πέραν αυτών που αναφέρονται ρητά στον δεύτερο εφαρμοστικό νόμο και προορίζονται για καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

Πού θα εφαρμοστεί η "εφεδρεία"

  • Αττικό Μετρό
  • Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) ΑΕ
  • Εταιρεία Λειτουργίας Σιδηροδρόμων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) ΑΕ
  • Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ)
  • Τραμ ΑΕ
  • Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών - Πειραιώς (ΗΣΑΠ)
  • Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ)
  • Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ(ΕΑΣ)
  • Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις (ΕΛΓΑ)
  • Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΑΕ(ΕΡΤ)
  • Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ)
  • Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ)
  • Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)
  • Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)
  • Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚΤΠ)
  • Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΑΕ (ΜΟΔ)
  • Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ
Έρχονται οι "διαρθρωτικές αλλαγές"

Πέραν της επέκτασης του θεσμού της “εργασιακής εφεδρείας στη γενική κυβέρνηση και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα”, οι “διαρθρωτικές αλλαγές” για τις οποίες η κυβέρνηση με την τρόικα συμφώνησαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, εντός του τελευταίου τετραμήνου του έτους, προβλέπουν:

  • Την εφαρμογή του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, που αποσκοπεί στην είσπραξη 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011.
  • Την εφαρμογή του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου, που δεν θα αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά θα επεκταθεί και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης και στις ΔΕΚΟ.
  • Αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, στη φορολογική διοίκηση και στη φορολογική δικαιοσύνη, οι οποίες -όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος- “είναι το προγεφύρωμα από την παλαιά στη νέα κατάσταση του εθνικού φορολογικού συστήματος”.
Πώς θα κτυπηθεί η φοροδιαφυγή

Οι αλλαγές προβλέπουν:
 
α) 
Τη διενέργεια τακτικών φορολογικών ελέγχων από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές σε όλες τις εταιρείες και την έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών.
β) 
Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
γ) 
Νέα ρύθμιση για τη φορολογική διαιτησία, πολύ πιο ευέλικτη, που έχει ενταχθεί στο νέο νομοσχέδιο.
δ) 
Τη σύσταση επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο.
ε) 
Τη δημιουργία υπηρεσίας για τους μεγάλους οφειλέτες.
στ) 
Τη δημιουργία υπηρεσίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
ζ) 
Τη μετατροπή της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων σε Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Εισπράξεων.
η) 
Την αλλαγή του ρόλου και της σύνθεσης του ΣΔΟΕ.
θ) 
Την αλλαγή του τρόπου τοποθέτησης των προϊσταμένων των κρίσιμων οργανικών μονάδων που βρίσκονται στην προμετωπίδα της μάχης για τα δημόσια έσοδα και του περιορισμού της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
ι) 
Την εκκαθάριση ανέλεγκτων υποθέσεων για προηγούμενες οικονομικές χρήσεις.
ια) 
Την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν ανοιχτεί από Έλληνες στην Ελβετία. Έχουν βγει οι αποφάσεις για τα στοιχεία όσων έχουν στείλει εμβάσματα εκτός Ελλάδος τα τελευταία τρία χρόνια και υπάρχει το πλήρες νομικό καθεστώς στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών.
ιβ) 
Την ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονομάτων των φυσικών προσώπων και των επωνυμιών των νομικών προσώπων που οφείλουν στο δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ εντός ελαχίστων ημερών, πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



               Έλλειμμα σοβαρότητας

Σε μια χώρα στην οποία η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 16%, κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε ότι οι αρμόδιοι, υπουργός, πρωθυπουργός και σύμβουλοι, ων ουκ έστιν αριθμός, θα έσκυβαν με ζέση στο πρόβλημα και θα έπαιρναν κάποια, στοιχειώδη έστω, μέτρα για την αντιμετώπισή του.
ΟΧΙ στην Ελλάδα! Η μόνη, ουσιαστικά, συμβολή του υπουργού Εργασίας, υποτίθεται, Γ. Κουτρουμάνη ήταν η εκτίμηση ότι «ειδικά ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος σε σχέση με την ανεργία». Τα υπόλοιπα, ότι «θα ενισχύσουμε τα προγράμματα στήριξης της εργασίας», αποδεικνύονται...
επί της ουσίας φούμαρα.
ΓΙΑΤΙ με λογύδρια και σχόλια πολιτική δεν γίνεται, ούτε βρίσκονται λύσεις για λαούς και χώρες. Μόνο επικοινωνιακά κολπάκια ξεδιπλώνονται, αλλά με τέτοια δεν πάει μακριά η βαλίτσα. Τον εκφυλισμό των πολιτικών οργανισμών αποδεικνύουν και τον πολιτικό χρόνο που τελειώνει σηματοδοτούν.
ΚΑΤΑ τον μαστρο-Γιάννη και τα κοπέλια του, λένε οι απλοί άνθρωποι. Πώς να περιμένεις πολιτική ουσίας και έργο από τους υπουργούς, όταν ο πρωθυπουργός, σε ρόλο σχολιαστή και αυτός, δηλώνει στους «κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς» ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι «ένα από τα μεγαλύτερα που έχει και θα έχει η χώρα μας τους επόμενους μήνες» και η μόνη δέσμευσή του είναι πως «σε αυτό το θέμα θα εστιάσουμε τις ενέργειες και τις δράσεις μας».
ΦΡΟΝΙΜΩΣ ποιών όμως, καθώς γνωρίζει από... πρώτο χέρι τα ελλείμματα της κυβέρνησης και του κόμματός του και τα περιορισμένα όρια του πολιτικού του προσωπικού, δεν μπήκε στον κόπο να περιγράψει έστω τις «ενέργειες» και τις «δράσεις».
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, όμως, που υπαινικτικά έδωσε μας προετοιμάζει για τα χειρότερα. Οπως είπε, «από τη μια είναι το επενδυτικό κλίμα και από την άλλη το όλο σύστημα προστασίας, κατάρτισης και στήριξης των ανέργων σ' αυτή τη φάση».
ΤΗΝ ΕΓΝΟΙΑ τους για την προστασία των εργαζομένων την έχουμε δει εδώ και καιρό με το σταδιακό αλλά προσεκτικά σχεδιασμένο γκρέμισμα κάθε νόμου που κρίθηκε «φιλικός» για τον κόσμο της εργασίας. Την αδιαφορία τους για στήριξη τη διαπιστώνουμε καθημερινά όλοι μας. Τι μένει; Η κατάρτιση! Ιδού νέο πεδίον δόξης λαμπρό για λαμόγια παντός καιρού, που θα ξαναροκανίσουν κονδύλια για σεμινάρια δίνοντας ψίχουλα ελπίδας στους καταρτιζόμενους.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ πάντως ο πρωθυπουργός το είπε με το «καλημέρα» στους εκπροσώπους όλων αυτών των φορέων που «άκουσε» χθες: «Ξέρετε, τόνισε, ότι σας θεωρούμε -και ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση- συνεργάτες»! Οι εργαζόμενοι συνεργάτες του πρωθυπουργού και του ΣΕΒ, οι αγρότες συνεργάτες της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και δεν συμμαζεύεται.
ΕΧΕΙ όμως ένα μικρό δίκιο. Μόνο με μια τέτοια «συγκυβέρνηση» μπορεί να τη σκαπουλάρει η κυβέρνηση.
Από τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟ από enet μοντάζ Γρέκι







  Ο φόβος της λαϊκής οργής…

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Ο Γ. Παπανδρέου επένδυσε στο φαρισαϊσμό της υποσχεσιολογίας για να κερδίσει την προηγούμενη εκλογική μάχη και στη μετεκλογική διασπορά φοβικών συνδρόμων στην κοινωνία (η θεμιτή προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας αποτελούσε το άλλοθι για κάθε καθυστερημένη ή άδικη απόφαση του). Σχεδόν δυο χρόνια μετά βιώνει πλέον ο ίδιος ένα πιο ισχυρό φοβικό σύνδρομο. Αυτό τηςαδυναμίας διαχείρισης της λαϊκής οργής και της ταχύτατης κοινωνικής απαξίωσης του. Οι σκέψεις για ματαίωση της παραδοσιακής ομιλίας του εκάστοτε πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η μη παρουσία του στην κηδεία ενός ιστορικού στελέχους του κινήματος όπως ο Αν.Πεπονής, οι φήμες για απόκρυψη της...
ταυτότητας του στην περίοδο των διακοπών, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα ενός πολιτικού που η αναντιστοιχία των επιλογών του με την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της χώρας του, τον μετατρέπουν σε «απόβλητη» παρουσία!
Ο «φόβος» που κατατρέχει τον Παπανδρέου είναι δισυπόστατος. Από τη μια δυσκολεύεται να διαχειριστεί την απογοήτευση του κομματικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου του βαθέως ΠΑΣΟΚ, που θίγεται από την απώλεια κεκτημένων και δύναμης που και ο ίδιος συντήρησε με τη συμπεριφορά του ακόμα κι ως αρχηγός του κινήματος (είναι αξέχαστες οι σκηνές απείρου κάλους με τις συμμετοχές του σε μαξιμαλιστικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις!). Ένα κατεστημένο που στήριξε την εκλογή του και τώρα αισθάνεται απομονωμένο από την εξουσία και αδύναμο να υπερασπιστεί ακόμα και θέσεις με τις οποίες συγκρούστηκε έντονα με τη ΝΔ, και υπό την καθοδήγηση Παπανδρέου!
Ακόμα και το απλό μέλος ή ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να συλλάβει τις ιδεολογικές διαδρομές της κυβέρνησης που εκτείνονται από την αποσπασματική και συχνά στρεβλή αποδοχή διαχρονικών θέσεων της Κεντροδεξιάς έως την άκριτη μνημονιακή ρητορική του δημοσιονομικού Προκρούστη.
Από την άλλη μαίνεται ανεξέλεγκτη η λαϊκή οργή που πέρα από την πανσπερμία κινήτρων και δράσεων διαθέτει ένα κοινό παρανομαστή. Την αντίδραση απέναντι σε μια πολιτική που αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι όλο και απομακρύνει τον ορίζοντα ανάταξης της χώρας, αφήνοντας πίσω της οικτρές οικονομικές (ύφεση, απομείωση αξιών) και κοινωνικές (ανεργία, μετανάστευση) συνέπειες.
Το πρωτοφανές γεγονός της περαιτέρω μεγέθυνσης της ύφεσης (και κατά συνέπεια του πλήρη δημοσιονομικού εκτροχιασμού) την δεύτερη Μνημονιακή χρονιά αποδεικνύει τους περιορισμούς της φορομπηχτικής επέλασης και του δημοσιονομικού στραγγαλισμού αλλά και την αδυναμία, τόσο σε επίπεδο ειλικρινούς θέλησης όσο και σε επίπεδο αποτελεσματικής διαχείρισης, προώθησης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα έδιναν άμεση αναπτυξιακή ώθηση. Επειδή όμως πολλές από τις μεταρρυθμίσεις έχουν έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα απόδοσης ωφελειών για την οικονομία, είναι δεδομένο ότι η επιδείνωση της ύφεσης είναι κυρίως έργο τηςαποτυχημένης Μνημονιακής «θεραπείας».
Η αβελτηρία, οι «γκάφες» κι η ατολμία που χαρακτηρίζουν αυτή την κυβέρνηση μετατρέπουν πλέον τον πρωθυπουργό σε φοβική φιγούρα εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη πολιτική. Κι ο φόβος, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους θα έπρεπε να είναι ο τελευταίος σύμβουλος ενός ηγέτη που έτσι και όραμα αδυνατεί να εμπνεύσει και κοινωνική συνοχή να επιτύχει.





 

 

Τη δική του πλατφόρμα διακυβέρνησης της χώρας, 

με βασικό άξονα ένα ολοκληρωμένο 

εναλλακτικό σχέδιο ανάκαμψης της... 

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξη μόνο 

στον "Tύπο της Κυριακής": "Είναι η ώρα της ισχυρής εντολής 

για καθαρές λύσεις"

 

ΕκτύπωσηE-mail
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξη μόνο στον "Τύπο της Κυριακής": " Είναι η ώρα της ισχυρής εντολής για καθαρές λύσεις"
                                                Τη δική του πλατφόρμα διακυβέρνησης της χώρας, με βασικό άξονα ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, καταθέτει με συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέντευξη, ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στο έλλειμμα και το χρέος και εκτιμά ότι τα αδιέξοδά της θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα λόγω της αποτυχίας της πολιτικής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές, «τις οποίες είναι πολύ δύσκολο πια να αποφύγει η κυβέρνηση», και ζητεί ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας για καθαρές λύσεις ώστε να προχωρήσει με «λυμένα τα χέρια για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος». Απορρίπτει τα σενάρια συγκυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «στις δύσκολες στιγμές ο λαός θέλει καθαρές λύσεις και όχι μία ετερόκλητη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση κουρελού, όπου όλοι θα τσακώνονται για μία θέση», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για προσχηματική διάθεση συναίνεσης με σκοπό τη συνενοχή σε πολιτικές που ήδη έχουν αποτύχει». Σχολιάζοντας το πρόσφατο «επεισόδιο» μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας, προβλέπει πως «σύντομα θα επαναληφθεί το κακοπαιγμένο έργο ότι κινδυνεύει η επόμενη δόση, επενδύοντας στο φόβο» Σε ο,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι τώρα ανακάλυψε ξαφνικά την ύφεση, όταν υπέγραψε μία οικονομική πολιτική, που κορυφαίο συστατικό της είχε την ύφεση. «Δεν έχουμε λάθη στην εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος, έχουμε λάθος πρόγραμμα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, που δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένη πρόταση για εναλλακτικό σχέδιο - Plan B, το οποίο θα αποτελέσει τον πυλώνα επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Τάσσεται υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της περικοπής της δημόσιας σπατάλης, ενώ για την εργασιακή εφεδρεία δηλώνει ότι είναι μεταβατικό μέτρο. Δεσμεύεται ότι με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματός του «η ανάκαμψη θα φανεί πριν κλείσει χρόνος, πάνω στο χρόνο θα μειωθεί το έλλειμμα, στα δύο χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και στα τρία χρόνια η εικόνα θα έχει αντιστραφεί πλήρως». Ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αλλά αφού πρώτα γίνει σωστή προετοιμασία, ενώ για τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα έχει ως βασικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ενότητα και την ανανέωση.
-Τελικά τι έγινε την Πέμπτη το βράδυ; Υπήρξε, πιστεύετε, αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Τρόικας.
Αυτή η φήμη «διέρρεε» από την ίδια κυβέρνηση ως το μεσημέρι της Παρασκευής. Αλλά διαψεύστηκε από τον κ. Βενιζέλο... Από πού βγήκε αυτή η «φήμη», επί τόσες ώρες, αν όχι από την ίδια την κυβέρνηση; Κι έκαναν ολόκληρη συνέντευξη Τύπου να διαψεύσουν αυτό που νωρίτερα οι ίδιοι διέδιδαν! Γιατί, αντί να «σκοτώσουν» αμέσως τη φήμη, άφησαν να περάσουν τόσες ώρες μέχρις ότου να κάνει «διάγγελμα διάψευσης» ο αρμόδιος υπουργός;Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Και να σας πω κάτι ακόμα; Προβλέπω σύντομα να βάλουν και πάλι διλήμματα στο λαό μας επενδύοντας στο φόβο. Οτι δηλαδή «κινδυνεύει η επόμενη δόση» κ.λπ. Το γνωστό κακοπαιγμένο έργο… Αλλά εδώ και οι υπουργοί τους καθημερινά τσακώνονται μεταξύ τους. Τώρα, βρήκαν και νέα «ατραξιόν»: Διαδίδουν και φήμες που μετά οι ίδιοι τις διαψεύδουν. Είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα όλα αυτά; Είναι πραγματική αρρυθμία; Μάλλον είναι και τα δύο. Φαίνεται πως έχουν χάσει κάθε έλεγχο…
-Πού υπάρχει τελικά το πρόβλημα: Φταίει η ύφεση που ξέφυγε το πρόγραμμα από τους στόχους του; Ή φταίει η εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση;
Φταίει κυρίως η «συνταγή», που ήταν λάθος, όπως από την αρχή τους είχαμε προειδοποιήσει. Ασφαλώς υπήρξαν -και υπάρχουν- πολλά λάθη και υστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Αλλά το ίδιο το πρόγραμμα δημιουργεί ύφεση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν. Και γι’ αυτό δεν πιάνει τους στόχους του. Το ότι φταίει η ύφεση τώρα ξαφνικά το ανακάλυψε η κυβέρνηση. Χωρίς, βέβαια, να έχει την εντιμότητα να δεχθεί ότι εκείνη υπέγραψε μια οικονομική πολιτική που «κορυφαίο συστατικό» της είχε την ύφεση. Δεν έχουμε λάθη στην εφαρμογή ενός «σωστού» προγράμματος. Εχουμε λάθος πρόγραμμα! Δεν ζητάμε να εφαρμοστεί σωστά ένα… λάθος πρόγραμμα. Ζητάμε να αλλάξει, να διορθωθεί το λάθος. Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα. Αλλά όταν φορολογείς και ξαναφορολογείς την ώρα που η οικονομία έχει λυγίσει, μην περιμένεις πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις δεν έκλεισαν και η ανεργία δεν εκτινάχθηκε επειδή… δεν εφαρμόστηκε σωστά το πρόγραμμα. Αλλά γιατί ήταν λάθος πρόγραμμα…        
 -Εχετε δηλώσει πολλές φορές ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο;
Πιστεύω ότι τα αδιέξοδά της θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Ολο και πιο αξεπέραστα. Κι αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες… Η πολιτική της απέτυχε, όπως ακριβώς την είχαμε προειδοποιήσει. Και για τους λόγους που την είχαμε προειδοποιήσει: Γιατί η ύφεση που προκάλεσε δεν επέτρεψε τη μείωση των ελλειμμάτων. Που τώρα μεγαλώνουν, παρά τις θυσίες, αντί να μικραίνουν. Και τώρα υποχρεώνεται να πάρει κι άλλα μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση, που δεν τα αντέχει η οικονομία, ούτε η κοινωνία, όπως ακριβώς την είχαμε προειδοποιήσει… Υποχρεώνεται ακόμα να κάνει πράγματα που της είχαμε προτείνει (όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – κι όχι βέβαια το ξεπούλημά της όσο όσο). Ομως, δεν μπορεί να τα κάνει, δεν ξέρει πώς να τα κάνει και δεν τα πιστεύειΕχει χαθεί ο έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος. Τους προειδοποιούσαμε γι’ αυτό από πέρσι. Το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί τώρα. Τους το επισήμανε και η αρμόδια επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που η ίδια η κυβέρνηση είχε ορίσει. Και την ανάγκασαν σε παραίτηση…  Δεν άντεξαν την αλήθεια! Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο πια η κυβέρνηση να τις αποφύγει…
-E
χετε απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Πιστεύετε ότι η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα σας οδηγήσει σε αυτοδυναμία; Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τις δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς;
 Δεν επιδιώκω τη συγκυβέρνηση. Οταν μου την πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, τη δέχθηκα, αλλά προσωρινά, με άλλον πρωθυπουργό και με προοπτική σε ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα να επαναδιαπραγματευθούμε το Μνημόνιο και να αλλάξουμε αυτά που -ολοφάνερα πια- δεν δούλεψαν. Ο ίδιος υπαναχώρησε αργότερα και το πράγμα δεν προχώρησεΔική μας επιλογή είναι να ζητήσουμε από το λαό ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις. Θέλω όταν κυβερνήσω να έχω τα χέρια μου λυμένα για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Και το λαό στο πλάι μου. Να ξέρει από πριν τι θα κάνω. Οχι για άλλα να εκλεγώ και τα αντίθετα να κάνω, όπως συνέβη με τον κ. Παπανδρέου…     Ξέρω ότι ο λαός στις δύσκολες στιγμές θέλει καθαρές λύσεις. Δεν θέλει μια ετερόκλητη κυβέρνηση -μια κυβέρνηση κουρελού-, όπου όλοι θα τσακώνονται για μια «θεσούλα». Να ξέρετε ότι τέτοιοι «ζεστο-θεσούληδες» υπήρξαν πάντα μόνιμοι εχθροί του έθνους μας. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το εκλογικό σώμα θα μας δώσει αυτοδυναμία. Γιατί όλοι έχουν κατανοήσει πια ότι ξέραμε τι λέγαμε, ότι ξέρουμε πού πατάμε και πού πάμε, ότι μπορούμε να διαπραγματευθούμε καλύτερα και ότι μπορούμε να ενώσουμε το λαό στις δύσκολες στιγμές. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους τους Ελληνες πολίτες.
-Ο πρωθυπουργός σάς έχει εμμέσως καταγγείλει ότι κάνετε τα πάντα για να εκλεγείτε ακόμη και «σε μια Ελλάδα της δραχμής». Εσείς τι πιστεύετε για τον κ. Παπανδρέου; Απλώς δεν τα κατάφερε ή υπηρέτησε κάποιον συγκεκριμένο σχεδιασμό;
Δυστυχώς, εκείνος έκανε αυτό ακριβώς που κατηγορεί εμένα: Εκανε οτιδήποτε για να εκλεγεί, έταξε στους πάντες τα πάντα, ενώ ήξερε ότι οι υποσχέσεις του αυτές θα έπεφταν στο κενό… Και ύστερα εκβίασε εκλογές για την προεδρική εκλογή. Κι ύστερα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και για τις δικές του υποσχέσεις που αποδείχθηκαν απατηλές και για τις εκλογές που εκείνος εκβίασε… Οταν παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία, τα spreads ήταν ακόμα στις 130 μονάδες και οι αγορές δάνειζαν την Ελλάδα άνετα. Και μήνες αργότερα, αφού ο ίδιος αύξησε το έλλειμμα του 2009, οι αγορές εξακολουθούσαν να δανείζουν την Ελλάδα… Ολοι οι άλλοι ηγέτες προσπαθούσαν να πάρουν μέτρα εγκαίρως και να πείσουν για την αξιοπιστία της χώρας τους. Εδώ συνέβη το αντίθετο: Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πάρει μέτρα και διέσυρε με πρωτοφανή κυνισμό τη χώρα του στο εξωτερικό. Γιατί το έκανε δεν ξέρω. Αλλά δικό του «κατόρθωμα» ήταν. Τώρα μου λέει ότι δήθεν εγώ «κάνω οτιδήποτε για να κυβερνήσω»! Μέχρι πριν από δύο-τρεις μήνες με επέκρινε για το ακριβώς αντίθετο: «Γιατί δεν ζητάω εκλογές».. Τι να απαντήσω σε αυτές τις ασυναρτησίες; Αλλά ακόμα χειρότερο είναι το άλλο που είπε: Για την «Ελλάδα της δραχμής». Του θυμίζω ότι μόνο δικά του κορυφαία στελέχη είχαν την ανευθυνότητα μέχρι τώρα να μιλήσουν για «επιστροφή στη δραχμή»! Κανένας από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι λαiκισμοί της πεντάρας… Ας μη τα σχολιάσω καλύτερα. Πρέπει κανείς να νιώθει πολύ απελπισμένος για να ευτελίζεται τόσο και να πέφτει τόσο χαμηλά.
-Κύριος άξονας στο πρόγραμμά σας είναι η μείωση φόρων. Θεωρείται ότι είναι εφικτή η μείωσή τους όταν το έλλειμμα έχει ξεφύγει και δεν υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια;
Μείωση των φορολογικών συντελεστών θα φέρει αύξηση των φορολογικών εσόδων. Κι αυτό πια αποδεικνύεται έμπρακτα! Πώς αποδεικνύεται; Μα ως τώρα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση Παπανδρέου αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές και μειώνονται τα έσοδα! Γιατί μειώνονται; Γιατί λυγίζει η αγορά κάτω από το βάρος της υψηλότερης φορολογίας. Ανεβαίνει η ανεργία και πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα. Οσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να φύγουν, είτε κλείνουν είτε περιορίζουν τη δραστηριότητά τους. Και το κράτος χάνει έσοδα, γιατί συρρικνώνεται η φορολογική βάση. Οταν η οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, τότε και τα φορολογικά έσοδα πέφτουν.Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές και μειώνονται τα φορολογικά έσοδα! Κι ύστερα, επειδή το έλλειμμα παραμένει υψηλό, ανεβάζουν κι άλλους τους φορολογικούς συντελεστές, μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο η ύφεση και η ανεργία, ενώ πέφτουν κι άλλο τα έσοδα!
Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτόν το φαύλο κύκλο! Κι εδώ η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι απαραίτητη. Για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και να υπάρξουν κάποτε και επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ποιος θα έλθει να επενδύσει σήμερα με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές, όταν δίπλα μας άλλες χώρες έχουν πολύ μικρότερη φορολογία; Αραγε, δεν παρακολουθεί κανείς στην κυβέρνηση την αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και τη Βουλγαρία; Αλλά μόνη της η μείωση των φορολογικών συντελεστών -αν και απαραίτητη- δεν αρκεί. Χρειάζονται και άλλα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και της ρευστότητας για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Το σύνολο αυτών των μέτρων επανεκκίνησης το παρουσιάσαμε στο πρόγραμμά μας, «το Ζάππειο ΙΙ». Που μαζί με το περσινό «Ζάππειο Ι» θεωρείται ό,τι πιο ολοκληρωμένο και λεπτομερειακό έχει παρουσιάσει ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.     
- Αναλαμβάνοντας την εξουσία, πόσο διάστημα θα χρειαστείτε προκειμένου να υπάρξει αναστροφή της τάσης σε έλλειμμα και ύφεση;
Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμά μας, η ανάκαμψη θα φανεί πριν κλείσει χρόνος. Η ύφεση θα ξεπεραστεί ολοκληρωτικά λίγο αργότερα. Πάνω στο χρόνο θα φανεί και η μείωση του ελλείμματος. Αλλά στα δύο χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και στα τρία χρόνια και κάτι η εικόνα θα έχει αντιστραφεί πλήρως. Μόνο που χρειάζεται πλήρης εφαρμογή του προγράμματος με συνέπεια…
-Η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Πιστεύετε ότι με τις σημερινές χρηματιστηριακές συνθήκες θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση μετοχών ΔΕΚΟ; Εσείς θα δεχθείτε αυτές τις συμβάσεις;
Αν μας είχαν ακούσει από πέρσι κι είχαν δώσει έμφαση στην ανάκαμψη, τώρα θα μπορούσαν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και σε πολύ υψηλότερες τιμές και με αναπτυξιακή διάσταση. Τώρα, αν πουληθούν μετοχικά πακέτα των ΔΕΚΟ όσο όσο, οι τιμές τους θα πέσουν κι άλλο και το τίμημα θα είναι μηδαμινό. Ετσι δεν θα βγουν χρήματα για τη μείωση του χρέους. Οπότε το χρέος θα διατηρηθεί και θα έχουμε χάσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Είμαστε οι πρώτοι που μιλήσαμε και για αποκρατικοποιήσεις και για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Αλλά το κάναμε γιατί πιστεύουμε ότι έτσι μπορεί να αποκλιμακωθεί το χρέος και να βγούμε από την κρίση. Τώρα, όπως πάνε να γίνουν, κινδυνεύει να «καεί» το πιο δυνατό «χαρτί» μας αυτή τη στιγμή. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Και δεν μπορεί να γίνει χωρίς προετοιμασία, από κάποιον που δεν τις πιστεύει και δεν ξέρει πώς να τις κάνει.
-Νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας συνδέουν την υπόθεση των υποκλοπών με την αμερικανική πρεσβεία. Πιστεύετε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της Ν.Δ «πλήρωσαν» πολιτικά τη στρατηγική συνεργασία με τη Μόσχα στην ενέργεια, το βέτο στο Βουκουρέστι και το Σχέδιο Ανάν;
Δεν πρόκειται να σχολιάσω μια υπόθεση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δικαστική διερεύνηση. Ασχέτως αυτού, το βέβαιο είναι πως η πολιτική των αγωγών, η στάση της Ελλάδας στο Βουκουρέστι και η στάση στο Σχέδιο Ανάν αναμφίβολα συγκαταλέγονται στα πολύ θετικά της κυβέρνησης Καραμανλή. Που γίνονται ακόμα θετικότερα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την αντίστοιχη -και αντίθετη- στάση τότε του ΠΑΣΟΚ στα ίδια ζητήματα.      
-Εχετε καλέσει τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογική ετοιμότητα. Με ποια κριτήρια θα συγκροτήσετε τα ψηφοδέλτια;
Με κριτήρια αξιοκρατίας, ενότητας και ανανέωσης. Χωρίς «τιμαριούχους» της πολιτικής - που φαντάζονται τους εαυτούς τους «ιδιοκτήτες» της παράταξης και τους υπόλοιπους εφήμερους «ενοικιαστές»- και με όρους ισότιμους για όλους. Αυτό διασφαλίζει απόλυτα την ενότητα της παράταξης. Την ανανέωση την ξεκίνησα εγώ, τη συνεχίζω και θα την ολοκληρώσουν οι ψηφοφόροι. Το ίδιο και την αξιοκρατία. Εγώ οφείλω να δώσω ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Αλλά την πραγματική επιλογή της ανανέωσης την έχουν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι της παράταξης… 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚ
-Πώς είναι η σχέση σας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ; Πολιτικοί σας αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι είστε κάπως μόνος στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι στρεβλή αυτή η εικόνα;
Μια διαφορετική άποψη δεν συνεπάγεται και… «τσακωμό»! Και μέσα στο Λαϊκό Κόμμα δέχθηκα πιέσεις, αλλά αρκετοί συνάδελφοί μου κατανόησαν τις θέσεις μου…Και όσα έγιναν στη συνέχεια -η πλήρης αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με το οποίο εγώ διαφώνησα- δικαίωσαν εκ των υστέρων τις αντιρρήσεις μου.Ξέρετε, σε μια τέτοια μεγάλη συζήτηση δεν πρέπει κανείς να φοβάται να πάει κόντρα στο ρεύμα, όταν ξέρει ότι σύντομα θα δικαιωθεί. Και, κυρίως, δεν πρέπει να πηγαίνει «με τους πολλούς», όταν μάλιστα πιστεύει βαθιά ότι αυτό θα έβλαπτε και τον τόπο του και την Ευρώπη. Οι μεγάλες κατακτήσεις της Ενωμένης Ευρώπης υπήρξαν όταν οι διαφωνίες μετατράπηκαν αργότερα στις μεγάλες συγκλίσεις. Αντίθετα, όπου υπάρχει η «σιωπή των αμνών», κυοφορούνται σοβαρές κρίσεις…
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
-Εχετε πολλές φορές αναφερθεί στο θέμα της ΑΟΖ. Εφόσον εκλεγείτε πρωθυπουργός, θα προχωρήσετε άμεσα στη μονομερή κήρυξή της;
Ναι, το γρηγορότερο δυνατό.Υπάρχουν οι διεθνείς προϋποθέσεις! Μιλάμε για κάτι που η Κύπρος έχει κάνει εδώ και χρόνια. Είναι, βέβαια, σοβαρό ζήτημα και απαιτεί προεργασία. 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ 
-Αν ερχόταν ξανά το Σκοπιανό στο προσκήνιο, θα κρατούσατε και τώρα τη στάση που κρατήσατε στις αρχές της δεκαετίας του ’ 90 και εξαιτίας της οποίας αναγκαστήκατε να περπατήσετε στην «πολιτική έρημο», όπως ο ίδιος έχετε πει;
-Θα εξακολουθήσω να κρατώ την ίδια πολιτική, που αποτελεί έκτοτε και την επίσημη εθνική πολιτική της χώρας.Δεν είναι «δική μου» πολιτική αυτή. Τότε υπηρέτησα, ως υπουργός Εξωτερικών, μια εθνική πολιτική που την είχαν εγκρίνει ομόφωνα η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός μας και με συντριπτική πλειοψηφία η Ελληνική Βουλή. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο. Μόνο που εγώ την πολιτική αυτή την πίστευα κιόλας…        
ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ
 pamiras@e-typos.com


Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαρά, δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής".
 


των μαζών...

Από το infognomonpolitics.blogspot.com
1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ


Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής, που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές, μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών.
Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να...
ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής.
«Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα». (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ
Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα- αντίδραση – λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί.
Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.
3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 και 2000 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός):
Ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.
4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον.
Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ’ ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν.
Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.
5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά καθυστερημένος.
Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί;
«Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού».
6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.
7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του.
«Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί».
8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος.
9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ
Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους.
Έτσι, τα άτομα, αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης. Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.
10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ.
Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ’ ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.



ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 7ΜΜ,ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ,ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΑ,ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ --ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ-- #greekrevolution



Στις 3 Σεπτέμβρη: Είμαστε Παντού 
- Κατακλύζουμε το Σύνταγμα -

Οι πλατείες είμαστε εμείς και είμαστε παντού. Είμαστε όλοι και όλες. Ξεκινήσαμε αγανακτισμένοι, συνεχίζουμε να είμαστε αποφασισμένοι και σε λίγο θα είμαστε μαζικά εξεγερμένοι. Μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ. 
Μέχρι να διώξουμε τις κυβερνήσεις
 και το σύστημα των αγορών και των τραπεζιτών.
 Όλοι συμφωνούμε ότι δεν θέλουμε στο κίνημά μας αντιπροσώπους, διότι εξορισμού αλλά και ειδικά σε αυτές τις πολιτειακές δομές και το οικονομικό σύστημα θα διαφθείρονται, θα αποκόπτονται από το λαό, θα τον προδίδουν. Θέλουμε να αποφασίζουμε συλλογικά, εμείς για εμάς. Επιδιώκουμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Η 3η Σεπτέμβρη είναι μια ημερομηνία, που μπορούμε να οικειοποιηθούμε αποδίδοντας της το πραγματικό νόημα, αυτό των λαϊκών αναγκών, διαχρονικά.

Για εμάς η 3η Σεπτεμβρη είναι μια ημερομηνία ορόσημο. Είναι η ημέρα, που μας θυμίζει την ματαίωση των πόθων του λαού για δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Που μας θυμίζει τα ψέματα και τον εμπαιγμό των εκάστοτε κυβερνώντων.
 Δεν έχουμε καμία αυταπάτη: αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα αποκτήσουμε άμεση δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία χωρίς την ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικα και του συνόλου του πολιτειακού και οικονομικού συστήματος.
Καλούμε όλους τους πολίτες σε μια μεγάλη συγκέντρωση  και συνέλευση στην πλατεία Συντάγματος και σε όλες τις πλατείες της χώρας, το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στις 7μμ.

Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία
Ισότητα-δικαιοσύνη-αξιοπρέπεια
Οι πλατείες είμαστε εμείς και είμαστε παντού

 ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 







        Αν το ΠΑΣΟΚ δεν εξαφανίσει το Γιώργο

        ο Γιώργος θα εξαφανίσει το ΠΑΣΟΚ

Share

«Ο Αμερικάνικος και ο Δυτικός ιμπεριαλισμός, όπως και το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο,μπορεί βέβαια να είναι ναι εγκληματικοί μηχανισμοί και απατεώνες, αλλά κορόιδα και ηλίθιοιδεν είναι. Γνωρίζουν πολύ καλά ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα τους, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και στρατηγικά μακροπρόθεσμα. Ότι καλύτερο πολιτικό μηχανισμό απ’ το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να βρουν.
 Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει δύο μεγάλα ατού που η κοινοβουλευτική δεξιά δεν τάχε: ακολουθεί μια φιλοδυτική και φιλοαμερικάνικη πολιτική υπακούοντας δουλικά στις επιταγές του ΔΝΤ και της ΕΕ, καλυπτόμενο πίσω απ’ το επιχείρημα ότι είναι αντιαμερικανικό, και δεύτερο προωθεί μία απ’ τις πιο άγριες επιθέσεις ενάντια στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, αυξάνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου, επίθεση που δικαιολογεί με το μεγαλειώδες επιχείρημα ότι την επέλεξε δημοκρατικά ο ίδιος ο λαός στις πρόσφατες εκλογές.
 Η πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά διαχείριση του καπιταλισμού, που είναι ο κλασικός ρόλος της ρεφορμιστικής σοσιαλδημοκρατίας. Επιπλέον, στις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες των χωρών της εξαρτημένης περιφέρειας και σημερινής οικονομικής κρίσης, απ’ τη μια αναπαράγει τις σχέσεις εξάρτησης-υποτέλειας κι απ’ την άλλη διαιωνίζει τον καπιταλισμό μπανανίας με τα πελώρια σκάνδαλα και τις εκρηκτικές ταξικές αντιθέσεις.
 Είναι γνωστή η πάγια ταχτική του ΠΑΣΟΚ να βαφτίζει με άλλα ονόματα, όπως οι φραγκισκανοί καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι, τα διάφορα ζητήματα. Έτσι η διαγραφή βαφτίζεται «έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος», η προσφυγή στα δάνεια της ΕΕ κι η υποταγή στους όρους της «διαφύλαξη εθνικής ανεξαρτησίας».
 Ο ελληνικός λαός έχοντας συνείδηση των προβλημάτων, εμπιστεύτηκε το ΠΑΣΟΚ. Πίστεψε ότι θα έβγαζε τη χώρα απ’ τη κρίση αφού παρουσιάζονταν με πρόγραμμα που φιλοδοξούσε να χτυπήσει τις ρίζες των προβλημάτων. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν μπόρεσε ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτή την ιστορική πρόκληση κι ευκαιρία, αλλά επί πλέον κατακουρέλιασε αυτό το πρόγραμμα. Όχι βέβαια ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ αλλά η ηγετική κλίκα Παπανδρέου, με κύριο βέβαια υπεύθυνο τον Παπανδρέου. Με την έννοια, ότι έχουν απόλυτη συνείδηση ότι οι θεωρίες στις οποίες βασίζονται τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού και βρίσκονται στην υπηρεσία των συμφερόντων των Δυτικών Τραπεζών.. …»
Τα παραπάνω, αν και εξόχως επίκαιρα, δεν τα έγραψε πρόσφατα κάποιος δεξιός προπαγανδιστής.
Τα έγραψε η «ΕΟ 17Ν», τον Δεκέμβριο του 1985 και τον Απρίλιο του 1986.
Καταγράφουν, ιστορικά, την γενεσιουργό αιτία της σημερινής κρίσης.
Την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη περίοδο ανάληψης της εξουσίας.
Αυτό το ίδιο ΠΑΣΟΚ συναποφάσισε με το ΔΝΤ, την ΕΕ και τις Τράπεζες τα αντιλαϊκά μέτρα που βύθισαν τον τόπο στην ύφεση, την ανεργία και την απελπισία.
Σήμερα, στην 37η επέτειο από την ίδρυσή του, οι υγιείς λαϊκές δυνάμεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ όλο και λιγοστεύουν. Στον κομματικό και κρατικό μηχανισμό κυριαρχούν οι καριερίστες πασόκοι.Όσο παραμένει αυτή η ηγετική κλίκα, το ΠΑΣΟΚ θα βουλιάζει συνέχεια. Ούτε οι δικοί τους δεν τους πιστεύουν. Έχουν καταντήσει τελείως αναξιόπιστοι.
 Η μόνη λύση συνεπώς που απομένει για το ΠΑΣΟΚ είναι η ανατροπή αυτής της κλίκας, η ριζική αλλαγή ηγεσίας και στρατηγικής, αν και δεν έχουμε πολλές ψευδαισθήσεις, δεδομένης και της παντελούς έλλειψης εσωκομματικής δημοκρατίας.
Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε και πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι νομίζουν μερικοί, το ΠΑΣΟΚ θ’ αποτελέσει τελειωμένη υπόθεση κι ο λαός θα του επιφυλάξει μία μόνη θέση: το καλάθι των αχρήστων της ελληνικής ιστορίας
Οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, όσοι το ψήφισαν, όσοι τρέφουν ακόμα ελπίδες από αυτόν τον κομματικό σχηματισμό, οφείλουν να πρωτοστατήσουν στην δρομολόγηση των δράσεων που θα αποσκοπούν στην απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ας θυμούνται ότι η ιδιότητα του “πασόκου” δεν πρόκειται να τους διασώσει από τις κοινωνικές συνέπειες των καταστροφικών χειρισμών του ΓΑΠ και της ομάδας του.
Και αν δεν ανήκουν στην στενή κάστα των 10.000, ή στην ευρύτερη των 200.000, που λυμαίνονται με διαφορετικό προσωπικό ποσοστό απόδοσης τον δημόσιο τομέα εν ονόματι «του κινήματος», είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι που παρέχουν με την ψήφο τους στους προηγούμενους το δικαίωμα να πίνουν στην υγεία των κορόιδων.
Και θα θυμίσω ένα, πομπώδες αλλά αληθές -σʼ αυτά ήταν αξεπέραστος-, σύνθημα του Ανδρέα : «αν το Έθνος δεν εξαφανίσει το Χρέος, το Χρέος θα εξαφανίσει το Έθνος».
Μόνο που θα το παραφράσω : «αν το ΠΑΣΟΚ δεν εξαφανίσει το Γιώργο, ο Γιώργος θα εξαφανίσει το ΠΑΣΟΚ».
Προφήτης

Ο αδιαπραγμάτευτος δωσιλογισμός του ΠΑΣΟΚ
Share
«Το ΠΑΣΟΚ καλείται και πάλι να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση. Και θα τα καταφέρουμε. Σήμερα θα κάνουμε το επόμενο βήμα για την πρόοδο της χώρας.Η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά».
Αυτά τα τραγικά και προκλητικά προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό δήλωσε σήμερα  ο πρωθυπουργός του Μνημονίου Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ των Ιμίων.
Χρόνια μας πολλά, λοιπόν.  Ένα πολιτισμένο έθνος που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκό και σύγχρονο, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του και να συμβιώνει με τα τερατώδη λάθη του παρελθόντος του.  Η 3η Σεπτέμβρη (sic) αποτελεί τη γενέθλια ημέρα του πραξικοπήματος που ακόμα κατατρώει τις σάρκες της Ελλάδας.  Οφείλουμε όλοι λοιπόν να αναρωτηθούμε σε ποιο βαθμό ο καθένας μας ευθύνεται για τις τραγικές συνέπειες.  Είτε επειδή κάποτε τους ψηφίσαμε (ξέρω πολλούς που το κάνανε την εποχή του Σημίτη επί φιλελεύθερης στροφής ΠΑΣΟΚ), είτε επειδή κάποτε πλησιάσαμε έναν βουλευτή για μια υποθεσούλα, είτε επειδή κάποτε λαδώσαμε έναν εφοριακό ή έναν πολεοδόμο, είτε επειδή απλά δεν αντιδράσαμε ως οφείλαμε απέναντι στους φασίστες.
3η Σεπτέμβρη (και όχι Σεπτεμβρίου στη γλώσσα ΠΑΣΟΚ) και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους:
-    Η ξύλινη γλώσσα των πράσινων βουλευτών (αλλά και μερικών της ΝΔ που τόσο θέλουν να τους μοιάσουν)
-      Οι μίζες (πάντα ατιμώρητα βλ. Siemens)
-    Τα ΜΑΤ (πάντα πρόθυμα να υπερασπιστούν την κρατική ανομία)
-      To πράσινο παρακράτος (πάντοτε υποστηριζόμενο από τα ΜΑΤ)
-    Οι συνδικαλιστές (μόνιμα σε κρίση ταυτότητας όσο αδυνατούν να απομυζούν περισσότερο)
-      Το ανύπαρκτο σύστημα υγείας (μόνιμη πηγή σπατάλης και διεκπεραίωσης ρουσφετιών)
-       Το χάρβαλο της Παιδείας (κάποτε είχανε και βιβλία)
-        Το έλλειμμα (που ακόμα και εν μέσω διεθνούς ελέγχου συνεχίζει ως φάρσα να διαιωνίζεται)
-       Το χρέος (η αέναη πηγή δύναμης του ΠΑΣΟΚ)
Σήμερα ο κ. Πρωθυπουργός, εγγονός του Γ. Παπανδρέου και γιός του Α. Παπανδρέου, θα συγκεντρώσει το Όλον ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια αφενός καταγραφής των πεπραγμένων και αφετέρου αναπροσδιορισμού του πολιτικού του στίγματος, καθώς κάθε ομοιότητα της ασκούμενης σήμερα πολιτικής με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη (sic) προκαλεί από μειδιάματα έως πονοκέφαλο.
Αντί ευχών, θα παραθέσουμε μόνο λίγες βασικές θέσεις οι οποίες βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την εξουσία, να γαντζωθεί σε αυτήν και να παραλύσει τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας, άγνωστο για πόσο:
ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ.  Ωραίο αντιευρωπαϊκό σύνθημα που ξεσήκωνε ρίγη εθνικισμού στα παλλόμενα πλήθη με τις πράσινες σημαίες.  Στην πορεία τελικά η ΕΟΚ απεδείχθη μια ανεξάντλητη πηγή δανεισμού, ικανή να θρέφει τα πράσινα παιδιά στους αιώνες.
ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. Η απέχθεια του Έλληνα απέναντι στις αμερικανικές αλχημείες στο Κυπριακό, βρήκε τον τέλειο εκφραστή.  Στην πορεία τελικά το ΝΑΤΟ απεδείχθη too big to fail και οι αντιαμερικανικές κορώνες μεταλλάχθηκαν σε σκοτεινές επαφές με την Αμερικανική πρεσβεία, έως το ζενίθ της υπερήφανης εξωτερικής  – ΠΑΣΟΚ – πολιτικής, το δημόσιο ευχαριστώ Σημίτη στους Αμερικανούς, από το βήμα της βουλής.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.  Ένα κορυφαίο ψυχολογικό σύνθημα που χτυπούσε κάτω από τη μέση την καταρρέουσα δεξιά παράταξη, υπονοώντας την σχέση της με τους Αμερικανούς αλλά κυριότερα την εμμονή της για την ένταξη στην ΕΟΚ.  Τελικά οι Πασόκοι απεδείχθησαν λιγότερο σκληροτράχηλοι στην πράξη, καθώς σε κάθε εθνική δυσκολία (ΙΜΙΑ, δανεισμός) κατέφευγαν χωρίς δεύτερη κουβέντα σε έναν αδιαπραγμάτευτο δωσιλογισμό, με αποκορύφωμα την υπογραφή και ψήφιση του Μνημονίου.
Κακοφωνίξ



                       

                              Ελεύθερη αγορά, Ένα άδικο μοντέλο



Η ελεύθερη αγορά έχει ανάγκη από ανθρώπους χωρίς αναστολές και ηθικές αρχές
Δεν υπάρχουν αξίες στην ελεύθερη αγορά, παρά μόνο προϊόντα και χρήμα...
Κάποιοι λοιπόν τζογάρουν ανεξέλεγκτα και περνούν ζωή με πολυτέλειες, ενώ αυτοί που παράγουν και δημιουργούν, κινδυνεύουν να αφανιστούν.Είσαι πετυχημένος επειδή βγάζεις χρήματα, αλλά δεν εξετάζουμε το πως τα βγάζεις.Αν υπάρχει η έννοια της ηθικής πλάι στο κέρδος. Αυτές οι έννοιες είναι δύσκολο να συνυπάρξουν στην ίδια πρόταση.Για να μείνει μετά τι; Η αγορά; Αυτό το κατασκεύασμα που δεν υπόκειται σε κανόνες και όρους, αλλά διαμορφώνει το πως θα ζούμε, πως θα κινείται ολόκληρη η κοινωνία για να στηρίζει αυτή την νοσηρότητα. Δεν υπάρχουν αξίες στην “ελεύθερη αγορά” (που καθόλου ελεύθερη δεν είναι) μόνο προϊόντα και χρήμαΚαι για να κινηθεί έχει ανάγκη από ανθρώπους χωρίς αναστολές και ηθικές αρχές, εθισμένους στους κανόνες της, που είναι πρόθυμοι να πατήσουν στο πτώμα του διπλανού τους. Χρειάζονται τα “ψώνια”, οι εγωκεντρικοί αλλά κι αυτοί που θα θέλουν να είναι αδιάφοροι για να είναι ευτυχισμένοι.Στον κόσμο της ελεύθερης αγοράς ο παίκτης των reality και η πρωινατζού είναι πιο αναγνωρίσιμοι από τον πυρηνικό φυσικό, τον θεατράνθρωπο και τον κοινωνικό λειτουργό. Γιατί; Μα το είπαμε και πριν. Χρειάζονται “διαφορετικοί”, αλαζόνες,πρότυπα ατομικισμού και εύκολου κέρδους. Έτσι κινείται ολόκληρος ο μηχανισμός. Καταναλώνοντας ανθρώπους που υποτάσσονται και άλλους που προσκυνούν αυτούς που υποτάσσονται.Έχουμε συζητήσει, διαβάσει, αναλύσει πολλά για την οικονομική κρίση. Πλέον είναι στο λεξιλόγιό μας μια καθημερινή ατάκα. Πέρα των τραπεζών, της κατανομής του πλούτου και της παραγωγής των αγαθών και το χρήμα άλλαξε χέρια συνεχόμενα με ύποπτους τρόπους. Όμως και πάλι πέρα από τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τους άπληστους επιχειρηματίες τραπεζίτες υπάρχει κι ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να συνυπολογίσουμε. Αυτό είναι πως η “αγορά” είναι “ελεύθερη” για να ρυθμίζεται από τους κανόνες των τζογαδόρων που ποντάρουν εναντίον χωρών και λαών. Αυτό το μοντέλο είναι πλήρως αμοραλιστικό και ελεγχόμενο και κυρίως άδικο. Γιατί άδικο;Γιατί ο κάθε manager, τραγουδίστρια σκυλάδικου, ποδοσφαιριστής που δεν ξέρει να βάλει 5 λέξεις σε σωστή σειρά, image maker κτλ μπορεί να βγάζει περισσότερα χρήματα, απ ότι ένας εργάτης, ένας γιατρός ή ένας καθηγητής. Από πριν βέβαια σου υπόσχεται ότι η αγορά εργασίας θα σε απορροφήσει βάσει των δεξιοτήτων, των προσόντων σου, δίνοντας την ψευδαίσθηση πως υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους, ανάλογα με το τι μπορούν να κάνουν.  Όμως αυτοί που πραγματικά αβγατίζουν είναι πχ οι χρηματιστές, που δεν προσφέρουν τίποτα και δεν παράγουν το παραμικρό. Είναι το ίδιο χρήσιμοι στην κοινωνία με τον αγρότη που παράγει ας πούμε πατάτες ή ζαχαροκάλαμα; Σαφέστατα όχι. Αλλά στον κόσμο της “ελεύθερης αγοράς” η εικόνα είναι πιο σημαντική κι αυτή η λογική έχει ποτίσει και τον πολιτισμό.


  


                   Επιχειρούν ηρωϊκή έξοδο

Share
Μάλλον πρόκειται για την τελευταία μπλόφα που κ. Παπανδρέου!
Κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν»
Μας καθυπέταξε στο Μνημόνιο, λέγοντας ότι μας «σώζει»
Διασώθηκε στις Δημοτικές Εκλογές, εκβιάζοντας με εθνικές εκλογές.
Ανέθεσε στον, αδαή περί τα οικονομικά, Βαγγέλη Βενιζέλο την οικονομία για  να χειριστεί τα θέματα με πολιτικούς όρους και να κάψει τις αρχηγικές του φιλοδοξίες.
Επέστρεψε …θριαμβευτής μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου με το …νέο «δάνειο μαμούθ», που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα του χρέους μας, αλλά το σχέδιο καρκινοβατεί .
Πήγε να στήσει ένα αισιόδοξο σενάριο με τη συνεργασία Προβόπουλου και …φίλιων τραπεζικών δυνάμεων, αλλά ο ενθουσιασμός εξανεμίσθηκε.
Στην πορεία δέχθηκε και έξι  ισχυρά πλήγματα:
-Την αποτυχία  εγκλωβισμού του Σαμαρά στο σχέδιο της συγκυβέρνησης.
-Την παραίτηση Παμπούκη
-Την μεγαλοπρεπή γκάφα Βενιζέλου και τη συμφωνία με τη Φινλανδία που άνοιξε το χορό των εγγυήσεων.
-Τις συνεχιζόμενες ενδοϋπουργικές κόντρες, που επιβεβαιώνουν την εικόνα διάλυσης
-Την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που απέδειξε με αριθμούς ότι η οικονομία έχει εκτροχιαστεί.
-Τις απαιτήσεις της τρόϊκας για τήρηση των αναληφθεισών δεσμεύσεων, που φέρει την Κυβέρνηση σε απευθείας σύγκρουση με τον σκληρό πυρήνα της.
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για κάποια δημοσκοπικά ευρήματα που προκαλούν ίλιγγο.
Ο κ. Παπανδρέου δεν τα αντέχει πλέον αυτά. Δεν τα αντέχει και το ΠΑΣΟΚ.
Θα επιχειρήσουν μια ηρωϊκή (νομίζουν) έξοδο!
Έτσι αποφάσισαν να στήσουν ένα σκηνικό ρήξη με τους …κακούς τροϊκανούς, τους οποίους αυτοί έφεραν στην Ελλάδα
Είναι πλέον τόσο προβλέψιμοι.
Θυμάσθε πως την έπαθε ο  τσομπάνης στη γνωστή ιστορία με τον  λύκο;

ΚΡ 


                         Χρεοκοπία ή εκλογές” μας λένε τώρα

Share
Αφού κυβέρνηση και παπαγαλάκια μας φόρτωσαν την Τρόικα, αφού εκτέλεσαν ένα χρόνο τώρα και την παραμικρή επιθυμία της και υποθήκευσαν το μέλλον της Ελλάδας μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο, και την κατάρρευση της χώρας προσπαθούν τώρα να εμφανίσουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό του Μνημονίου ως … αντιστασιακούς και να πάνε σε μια ηρωϊκή έξοδο με εκλογές, όπως γράφουμε σε προηγούμενη ανάρτηση.
Παρακολουθώντας όμως την σημερινή ειδησεογραφία προκύπτει και ένα άλλο ενδεχόμενο: Να υϊοθετήσει (δεν γράφω “κλέψει”) ο Βενιζέλος το βασικό πολιτικό αίτημα του Σαμαρά για “επαναδιαπραγμάτευση” και να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί μια βελτίωση των όρων με την Τρόϊκα που και η ίδια βλέπει πλέον ότι το πράγμα δεν βγαίνει. Το τι θα καταφέρει βέβαια το γνωρίζουμε ήδη από την μέχρι τώρα θητεία του στο Οικονομικών
Ιδού μια συνοπτική παρουσίαση του τι λένε από το πρωί σε κανάλια και ραδιόφωνα:
ΣΚΑΪ: Εξαιρετικά ρευστό το πολιτικό τοπίο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν είναι πλέον δεδομένη. Η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την 6η δόση, αναβλήθηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου. Τα στελέχη της τρόικας θα αποχωρήσουν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρας, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο πιέζουν την ελληνική πλευρά καθώς το χρονοδιάγραμμα για την έκτη δόση είναι ασφυκτικό.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Το σίγουρο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πιθανόν σε συνεννόηση με τον Γιώργο Παπανδρέου – κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει – μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις αρνούμενος να αποδεχθεί την πίεση της τρόικας για λήψη πρόσθετων μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να πράξει κάτι τέτοιο, ούτε καν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να στηρίξει μία τέτοια πολιτική νέων μέτρων, η κοινωνία δεν διαθέτει καμία περαιτέρω υπομονή να υποστεί νέα συμπίεση και ο ίδιος δεν επιθυμεί να ακολουθήσει μία αδιέξοδη πολιτική, στο βωμό της οποίας ήδη θυσιάστηκε ο προκάτοχός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και την είχε εφαρμόσει με περισσή πίστη και ελάχιστη πολιτική αντίληψη.
Ο κ. Βενιζέλος αλλάζει την κυβερνητική στρατηγική, επιδιώκοντας αυτή τη φορά να διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα και να πετύχει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, έχοντας ως επιπλέον όπλο το επιχείρημα ότι για το σημερινό αδιέξοδο φταίνε και οι δανειστές μας με τη συνταγή της ύφεσης, που επέβαλαν στην Ελλάδα. Απαιτεί στην πραγματικότητα μία πολιτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα, βασιζόμενος και στην αγωνία των ξένων, που δεν θέλουν να αποτύχει η προσπάθεια της Ελλάδας για διάφορους λόγους. Η κίνηση της κυβέρνησης έχει πολλαπλούς στόχους: Πρώτον, μεταφέρει το πρόβλημα στους εταίρους, που πρέπει να επιταχύνουν τις όποιες αποφάσεις τους. Δεύτερον, να βελτιώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται. Τρίτον, να ανακτήσει δυνάμεις στο εσωτερικό μέτωπο, ιδίως στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ, που έχει σχεδόν διαλυθεί υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων.
Πρόκειται όμως και για ένα παιχνίδι με τη φωτιά: Εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν και έχουν όντως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει χρόνο και μέσα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Κ. Σκανδαλίδης:  “η κυβέρνηση αντέδρασε στις πιέσεις της τρόικας… αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να πατήσει πόδι…Δικαιολογημένα η κυβέρνηση αντιδρά σε τόσο μεγάλες πιέσεις. Έλεος πια.” (ΣΣ χα χα χααααα)
ΧΙΩΤΗΣ: Ο Βενιζέλος πήρε τηλέφωνο τον Παπανδρέου, και ο Παπανδρέου του είπε, μην δεχθείς νέα μέτρα, δεν σηκώνουμε νέα μέτρα.
Σήμερα το πρωί η εικόνα που προκύπτει είναι λίγο διαφορετική, ότι η τρόικα δεν ζήτησε νέα μέτρα, αλλά είπε ότι έχουμε συμφωνήσει να γίνουν πέντε πράγματα και δεν γίνονται.
Κάποιοι λένε, ο Βενιζέλος έχει καταλάβει ότι δεν τραβάει τον κάρο και προσπαθεί να παρασύρει τον Παπανδρέου στις εκλογές. Το όχι που πήρε χθες από τον Παπανδρέου, ενδεχομένως να είναι και μια στρατηγική που υποστηρίζει ότι το πράγμα δεν βγαίνει έτσι. Πρέπει να πάμε σε εκλογές, να πούμε του κόσμου, ή θα μας εμπιστευτείτε να τα ισοπεδώσουμε όλα ή διαφορετικά στείλτε μας στο σπίτι, φωνάξτε τον Σαμαρά ή όποιον άλλον θέλετε να το κάνει αυτός.
Η πλευρά Βενιζέλου λέει, μην εντυπωσιάζεστε από τα ναζάκια της τρόικας κι άλλη φορά έχουν σηκωθεί από το τραπέζι, είναι μέσα στην τακτική τους.
Το κακό είναι ότι σηκώθηκαν από το τραπέζι μια ημέρα που τα ευρωπαϊκή κοινοβούλια ψηφίζουν αν θα μας ζητήσουν εγγυήσεις ή όχι για να απελευθερώσουν τη χρηματοδότηση.
Δημιουργεί ένα κακό πανευρωπαϊκό κλίμα σε βάρος της χώρας.
Αν το λέει η Επιτροπή της Βουλής την απολύεις, την τρόικα δεν μπορείς να την απολύσεις.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Ήταν δύσκολο να μας δώσουν πράσινο φως όταν η επιτροπή της Βουλής βγαίνουν και λένε ότι με το σημερινό χρέος η Ελλάδα πάει στον πάτο.
Είναι ένα πόρισμα του οποίου του δώσαμε μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι θα έπρεπε να έχει (σ.σ. Ο Βενιζέλος το έκανε θέμα).
Πολύ ωραία ΔΕΘ θα κάνει ο Παπανδρέου.
Η επιτροπή της Βουλής θα έπρεπε να προσέχει τα νούμερα του προϋπολογισμού και όχι να κάνει προβλέψεις.  Ξεπερνάει τις αρμοδιότητες της.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αναμενόμενο ήταν το «ναυάγιο».
Έχει να κάνει με τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα, δεν αντέχει ο κόσμος.
Η τρόικα λειτουργεί με όρους τεχνοκρατικούς. (ΣΣ χα χα χααααα)
Σε αυτό το δεκαήμερο θα γίνουν κινήσεις θα γίνουν κινήσεις για να αμβλυνθούν οι αιτίες που προκάλεσαν την κρίση.
Είναι όλα ανοικτά.
Μπορεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές, διότι δεν βγαίνει αυτό το πράγμα.
Πιθανότατα ο κόσμος να επιλέξει μια άλλη, ίσως, κυβέρνηση η οποία θα του παρουσιάσει ένα άλλο σχέδιο. Γιατί εδώ είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν βγαίνει. Μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει, αλλά αυτό είναι άσχετο τι του πιστεύω εγώ. Αν η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει κάτι άλλο, ας ακούσουμε την πλειοψηφία του κόσμου.
Η ουσία είναι ότι θα πάμε σε πράγματα που δεν τα έχει ξαναζήσει ο τόπος και τα οποία θα είναι πρωτόγνωρα.
 Μ. Ξαφά:  Αν δεν προχωρήσουμε στις αλλαγές που πρέπει, είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε χρεοκοπία και σε έξοδο από την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι υπάρχει πολιτική βούληση για έξοδο από την κρίση.

Η θύελλα αντιδράσεων προς την έκθεση της Βουλής δείχνει την παθογένεια του συστήματος που δεν μπορεί να αντιληφθεί την υπάρχουσα κατάσταση.
Αν η δόση δεν δοθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου που τελειώνει το ρευστό, θα έχουμε στάση πληρωμών.
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο μιας μεγάλης ΔΕΚΟ. Π.χ. ο ΟΣΕ θα πρέπει να κλείσει και να απολυθούν όλοι. Μόνο έτσι θα δείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση. Οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν το 70% των δαπανών.
Η χώρα βυθίζετε πιο πολύ στην ύφεση με το μπαράζ της φορολογίας, παρά αν απολύσεις 100 άχρηστους από το Δημόσιο.
Η τρόικα θέτει τους στόχους, η κυβέρνηση αποφασίζει τα μέτρα.
Αντί να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, αυξάνονται τα πρωτογενή ελλείμματα.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μνημόνιο σαν το τίμημα που πρέπει να πληρώσει και όχι σαν μια χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει τη χώρα. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πιστεύει αυτό που κάνει.
Φ. Κουβέλης: Δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της πτώχευσης, είμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε ότι μια ενδεχόμενη πτώχευση θα αλλάξει τα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Νότο.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει τις εκλογές ως αναγκαστική λύση αδιεξόδου.
Χρειάζεται ένα 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα έπρεπε ήδη να έχει συντελεστεί.
Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Μεγάλη πτώση 4,22% σημειώνει στο άνοιγμα του το Χρηματιστήριο ΑΘηνών. «Τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα χθες το βράδυ ίσως να επιβαρύνει την ψυχολογία σήμερα», σχολίασε η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.
Σε εξέλιξη ενημέρωση της Κομισσιόν
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνομιλίες που είχε χθες η κυβέρνηση με την τρόικα.
Σύμφωνα με το  in.gr ο Αμαντέου Αλταφάζ εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν,  δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να ενημερωθεί για τις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις από τον επικεφαλής του κλιμακίου της στην Αθήνα κ. Ματίας Μόρς και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει επίσημο σχόλιο εντός της ημέρας.
Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Επίτροπος Ρεν έχει καθημερινή και λεπτομερή ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.