Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

«Μάνα, η Ελλάδα καίγεται»

 

Μάνα δε θα το πιστέψεις αυτό που γίνεται εδώ…

Ήρθανε κάποιοι πατριώτες και πήραν την Ελλάδα μας….Τη ξεγύμνωσαν και τη περιέφεραν στο κόσμο…Τη ντρόπιασαν μάνα…Και αφού την άφησαν να τη φτύνουν όλοι οι βάρβαροι καμώθηκαν πως την έσωσαν…Ναι, έτσι μας είπαν…Αφού δε πέθανε να είμαστε ευτυχισμένοι….


Και εμείς δειλοί και ανόητοι ησυχάσαμε….Λίγο μετά όμως είδαμε αρπακτικά πάνω της…Κι η Ελλάδα μας ξεγυμνωμένη και ντροπιασμένη…Τα βλέπαμε να ορέγονται τις σάρκες της….Και ήρθαν πάλι οι πατριώτες και είπαν ας την αφήσουμε μωρέ λίγο στα όρνεα…Δε θα τη σκοτώσουν….Θα γίνει αυτό και τέλος…Θα έχουμε πάτο στο βαρέλι και στο κατήφορο….Κι εμείς θυμωμένοι αλλά δειλοί το αφήσαμε να γίνει…
Τώρα ξέρεις τι βλέπω μάνα….; Αυτοί οι πατριώτες την έδεσαν σε πάσαλο και ετοιμάζονται να τη κάψουν….Ναι μάνα με κορόιδεψαν….
Έπρεπε να τη δω εκεί δεμένη για να καταλάβω…Και τότε μάνα σήκωσε το βλέμμα της και με κοίταξε ….Και ξέρεις πως με κοίταζε…;;Όπως είχε κοιτάξει και τους προγόνους μου στο Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες….Έτσι όπως κοίταξε και αυτούς στη Σαλαμίνα….
Έτσι κοιτούσε και το Παλαιολόγο στη Πόλη…Έτσι μάνα κοίταζε το παππού σου το Αθάνατο το 1821….Έτσι κοίταζε και το παππού το 1940…
Και εκείνοι μάνα έτρεξαν και την έσωσαν…Πολλοί κάηκαν αντί για εκείνη αλλά την έσωσαν….

Εμένα τι με κρατάει εδώ….;

Τίποτα μάνα…..Πάω να πέσω στη φωτιά…Ή θα τη σώσω ή καλύτερα να καώ εγώ αντί για εκείνη….Ναι μάνα….Το πήρα απόφαση…Αφού τη πρόδωσαν όσοι καμώνονταν ότι θα τη σώσουν, θα τη σώσω εγώ….
Το χρωστάω σε Εκείνη...Το χρωστάω σε σένα μάνα που με κοιτάς από ψηλά....Το χρωστάω στο παιδί μου...
Αυτό είναι το μόνο χρέος και θα το εξοφλήσω μέχρι κεραίας μάνα...Το ορκίζομαι...

http://pikri-sokolata.blogspot.com/

  Και θυσίες και πτώχευση


 


Από το Βλέμμα 

Του Νίκου Ξυδάκη 

Η πτώχευση είναι γεγονός. Συντεταγμένη, ελεγχόμενη, υπαγορευμένη, ανά στάδια, αναδιάρθρωση, κούρεμα και επιμήκυνση, όπως και να χαρακτηριστεί, η ουσία παραμένει ίδια. Η Ελλάδα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το διαρκώς ογκούμενο χρέος της και οι δανειστές της, εν προκειμένω η τρόικα, κουρεύουν το χρέος και επιβάλλουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις στη χώρα για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Όπως και να παρουσιάζει η κυβέρνηση αυτό το «πιστωτικό γεγονός», πρόκειται περί χρεοκοπίας. 

Το ερώτημα που αυθορμήτως αναδύεται είναι: 

● Προς τι οι θυσίες και η αιματηρή λιτότητα, από την άνοιξη του 2010 έως σήμερα; 
● Πήγαν χαμένα; 
● Προς τι οι διαβεβαιώσεις περί «τελευταίων» οδυνηρών περικοπών;
● Πότε έλεγε αλήθεια η κυβέρνηση; 
● Όταν περνούσε το Μνημόνιο, όταν περνούσε το Μεσοπρόθεσμο, όταν εξεβίαζε εκβιαζόμενη, πριν από κάθε δόση; 
● Όταν πανηγύριζε μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία τώρα ξαναγράφεται αλλιώς; 
Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα, διότι δεν αποφασίζει για το μέλλον της χώρας. Απλώς σκύβει το κεφάλι και αποδέχεται ό,τι της υπαγορεύεται. Έχει χάσει τον έλεγχο επί των δημοσιονομικών και επί της οικονομικής ζωής της χώρας, καθώς και επί μεγάλου μέρους της διοικήσεως. 
Η πολιτική που εφαρμόζει, όση και όπως εφαρμόζεται εν τέλει, σπασμωδική, ασυνεχής, αλυσιτελής, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και τις αντοχές των νομοταγών πολιτών και επιπλέον προκαλεί τη δριμεία κριτική ή και τη χλεύη των δανειστών. 
Η διατεταγμένη δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς καμία πρόβλεψη διαφυγής προς την ανάπτυξη, βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και την ανεργία, καταστρέφει την οικονομία, χωρίς μέχρι στιγμής, να αχνοφαίνεται κάποιο μακροπρόθεσμο, έστω, σχέδιο ανάκαμψης. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ παραμένουν αδρανή, οι δημόσιες επενδύσεις νεκρές. 
Μια τέτοια παγωμένη, ημιθανής Ελλάδα σε διαρκή ελεγχόμενη χρεοκοπία μπορεί να βοηθάει τους θεμιτούς σχεδιασμούς της Γερμανίας, της τρόικας, των Ευρωπαίων, όσων τέλος πάντων προσπαθούν να αποτρέψουν το ανεξέλεγκτο ντόμινο εξ αφορμής του ελληνικού χρέους. 
● Πόσο όμως θα αντέξει ο ελληνικός λαός με υποδιπλασιασμό του εισοδήματός του, με επικίνδυνη απομείωση βασικών κοινωνικών παροχών, με δραματική πτώση του βιοτικού του επιπέδου; 
● Και για ποια Ελληνική Δημοκρατία θα μιλάμε οσονούπω, μετά την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, σύμφωνα με όσα επισήμως αναγγέλλουν Ευρωπαίοι ηγέτες; 
Είναι φανερό ότι οι διαρκείς διασώσεις οδηγούν τη χώρα σε μακροχρόνια ύφεση, τον πληθυσμό σε διαρκή φτώχεια και τη δημοκρατία σε ασφυξία και υποτέλεια. Είναι επίσης φανερό ότι στη μεγάλη σκακιέρα ελάχιστα ή ουδέν μπορεί να πράξει τώρα πλέον η Ελλάδα. 
Η μόνη δυνατότητα απόκειται στο εθνικό μικροπεδίο: ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και απεγκλωβισμός υγιών κοινωνικών δυνάμεων, αυτές είναι οι προϋποθέσεις για οικονομική ανασυγκρότηση. 

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011


Βενιζέλος: «Αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση είναι ανήθικη, 

ρίξτε την»

 Στα τελευταία της η κατοχική κυβέρνηση!! 

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Οι απίστευτοι διάλογοι που εκτυλίσσονται στην ταραχώδη και επεισοδιακή συνεδρίαση του ΚτΕ Οικονομίας είναι απολύτως δηλωτικοί της έκρυθμης κατάστασης.

Με πυρά ομαδόν υποδέχθηκαν οι βουλευτές τους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Μάλιστα η πρώην υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη είπε:...

- «Αυτά δεν είναι δεν είναι μέτρα, είναι φιλελεύθερη ιδεοληψία. Και μάλιστα εξυπηρετείτε και συμφέροντα.»

- «Εαν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση είναι ανήθικη, ρίξτε την», ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου στο ίδιο έντονο ύφος.

Λίγο νωρίτερα ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε υποστηρίξει:

- «Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς και πρέπει να απολογηθεί».

Η συνεδρίαση διεκόπη και αναμένεται να επαναληφθεί στις 7 το απόγευμα.

Κόκκινη γραμμή για 15 βουλευτές οι συλλογικές συμβάσεις

Πάντως και πριν την έναρξη του ΚτΕ τουλάχιστον 15 βουλευτές δηλώναν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τη ρύθμιση για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Στη συνεδρίαση του ΚτΕ Εσωτερικών και Οικονομικών για να συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο της Τρόικα, τουλάχιστον 15 βουλευτές θα δηλώσουν ότι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί γι' αυτούς κόκκινη γραμμή από την  οποία δεν προτίθενται να μετακινηθούν.

Μαζί τους συμπαρατάσσεται η κυρία Βάσω Παπανδρέου η οποία είπε πως δεν μπορεί να πληρώνουν τον ίδιο φόρο αυτοί που βγάζουν έως 100.000 και αυτοί που βγάζουν πάνω από 100.000. Ζήτησε επίσης πόθεν έσχες υπουργών για την τελευταια 10ετία αλλά και εαν ευσταθούν οι καταγγελίες της ΝΔ οτι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ίδρυσε 77 οργανισμούς την τελευταία διετία, τότε πριν εφαρμοσθεί οποιαδήποτε εφεδρεία πρέπει πρώτα να καταργηθούν.

Όμως και ο Χρήστος Πρωτόπαπας έβαλε κόκκινη γραμμή λέγοντας «Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι το όριό μας».

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της κυρίας Λούκα Κατσέλη, η οποία μάλιστα προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr να παρουσιάσει μελέτη σύμφωνα με την οποία η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων θα σημάνει κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Η έκθεση Κατσέλη μεταξύ άλλων αναφέρει οτι η απότομη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10 - 30% θα αφαιρέσει σύμφωνα με υπολογισμούς από 4,5 έως 13,5 δισ ευρώ από την ελληνική οικονομία, δηλαδή μείωση του ΑΕΠ κατά 2,09 εως 6,26%. Και καταλήγει οτι αν συμβούν όλα αυτά η ύφεση που προβλέπεται στο προσχέδιο του προυπολογισμου του 2012 της τάξης του -2,5% θα ξεπερασει με συντηρητικες εκτιμησεις το -5%!

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είπε οτι είναι απαράδεκτο να μπαίνουν στην εφεδρεία υπαλληλοι με αντικειμενικά κριτήρια που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και η Άννα Νταλάρα, που δήλωσε οτι η εσωτερική υποτίμηση που θέλει να κάνει η τρόικα, έχει μια αντίφαση: αντί για ανταγωνιστικότητα φέρνει ύφεση και ανεργία. Τέλος και η Μιλένα Αποστολάκη, τόνισε οτι δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων αλλά και η συνταγή που ακολουθείται είναι λάθος, τονίζοντας «Η ύφεση έχει σκοτώσει την χώρα και κάθε δόση μας βουλιάζει ακόμα περισσότερο.» 

Η νέα αυτή αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις καθώς κανείς γνωρίζει ποιά θα είναι η αντίδραση του πρωθυπουργού στο τελεσίγραφο των βουλευτών του. Αν δηλαδή ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει την οδό της αναμέτρησης τίποτε δεν αποκλείεται, ακόμη και οι πρόωρες εκλογές.
Από iefimerida
  



 Ανοιξα το πρωί την τηλεόραση. Στο γυαλί η κ.Χρισοφιλοπούλου. Οι αλήτες μαθητές που καταλαμβάνουν, καταστρεφουν, κάνουν πάρτυ...δε νοιάζονται(!) ... το έκλεισα.

Κυρίες Διαμαντοπούλου,Χριστοφιλοπούλου και σία δεν αντέχω όχι μόνο να σας ακούω αλλά ούτε και να σας βλέπω πια. Δεν σας αρεσει να σας τα λένε, αλλά όταν κανεις επιτίθεται στην αλήθεια τι άλλο μπορεί να περιμενει να εισπράξει;
Πισω από την γενίκευση κρυβεται ο φασισμός η μάλλον κρυβετε τον φασισμό σας, γιατί από τότε που χωρίσατε με την πραγματικότητα -για λόγους που εσείς ξερετε καλύτερα- το ψέμα, η συκοφαντία και η γενίκευση είναι η καθημερινη σας προσευχή και το κύριο σας επάγγελμα. Οπως ακριβώς έκανε αυτή η κυβερνηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας κάνοντας επίθεση στους τεμπέληδες ΔΥ(όλοι ρε γαμώ το:), τους ανεπρόκοπους και κλέφτες συντεχνίτες όλων των κατηγοριών, τους άχρηστους εργαζομενους που φάγανε τα λεφτά κλπ, τώρα κάνετε επίθεση στα παιδιά μας.
Οταν κάποια παιδιά σε μια ή δυο από τις πάνω απο 600 καταλήψεις καταστρέφουν ή κάνουν χρήση ουσιών δεν σημαίνει φυσικά ότι όλοι οι καταληψίες είναι αλήτες και ναρκομανείς. Επίσης όπως πολύ καλά ξερετε ειδικά στα σχολεία όπου στην πρώτη γραμμή βρίσκονται πολιτικοποιημένοι (πόσο μάλλον κομμουνιστές ) μαθητές αυτό είναι απλά αδύνατον να συμβεί. Επίσης είναι η πρωτη φορά μετά από παρα πολλά χρόνια που η μαθητική νεολαία ξεσηκώνεται έχοντας στόχους πραγματικούς που έχουν να κάνουν με τη ζωή και το αύριο των παιδιών που συμμετέχουν κι αυτό είναι πραγματικά πολύτιμο για παιδιά που πολλοί ανησυχούσαν ότι η αποβλάκωση ήταν η καθημερινή παρεα και ασχολία τους. (Φυσικα δεν ξεχνάω τον Δεκέμβρη του 2008 όμως έχω την εντύπωση οτι τώρα τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από τότε, πιο πολιτικοποιημένα και πιο "δύσκολα" στο να κινητοποιήσουν από ότι τότε όπου η αντίδραση σε μια δολοφονία ήταν κατι αναμενομενο)
Κυρίες υπουργοί πραγματικά πιστεύετε οτι ανευ λόγου και αιτίας τα παιδιά ξυπνησαν ενα πρωί και υποκινούμενα από εχθρούς του ΠΑΣΟΚ και της πατρίδας άρχισαν να καταλαμβάνουν σχολεία; Εχετε κάνει μια βόλτα στα σχολεία να αγγίξετε λίγο την πραγματικότητα; Τις αίθουσες με τα σπασμένα τζαμια, τα κενα σε καθηγητες, τις ελλείψεις κάθε είδους σε υλικά και φυσικά το αίσχος με τα βιβλία που εσείς προκαλέσατε (για το οποίο αντι να τιμωρηθεί κάποιος-η να παραιτηθεί- η υπεύθυνη τότε του διαγωνισμού πήρε προαγωγή(!!!) επειδη ηταν φίλη σας;).
Αν εχετε σκοπό να το κάνετε -που δεν νομίζω- αντεχοντας να αντιμετωπίσετε τους ανθρώπους που βλάπτετε, κάντε το τωρα. Σε λίγο οι αίθουσες και τα σχολεία θα είναι παγωμένα αφου το πετρελαιο θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα και τετοια πραγματικότητα ουτε εσείς που τα παιδιά σας δεν πηγαίνουν φυσικά σε δημόσια σχολεία, δεν θα θελετε να την αντικρύσετε.

Προσέξτε όμως, γιατί όταν επιτίθεται κανείς με τόσο μίσος εναντίον ανθρώπων-ακόμη περισσότερο παιδιών- που έχουν δίκιο να νοιώθουν κατάφορα αδικημένοι και πληγωμένοι πρεπει να είναι έτοιμος να πληρώσει το κόστος.
Μας αντιμετωπίζετε σαν ζωα, και τα πληγωμένα ζωα, τα στριμωγμένα στη γωνία ειναι τα πιο επικίνδυνα
http://giorgossarris.blogspot.com/

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Εξελίξεις σε Ελλάδα-ευρωζώνη: Ή ταν ή επί τας

 


Στην Ελλάδα, ο δείκτης καταγράφει διαρκώς αρνητικά ρεκόρ, και παρόλα αυτά οι μεγάλοι επενδυτές, ειδικά οι ξένοι, ΔΕΝ επενδύουν. Παρότι πχ οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταποντιστεί, και θα μπορούσαν να αγοράσουν τις τράπεζες για ψίχουλα, δεν το κάνουν (το ίδιο βέβαια ισχύει και για το κράτος, που προτιμά να ενισχύσει τους ιδιώτες τραπεζίτες με "πακέτα σωτηρίας", παρά να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να τις κρατικοποιήσει στα πλαίσια έστω της αστικής νομιμότητας!). Ο λόγος που οι επενδυτές δεν αγοράζουν ακόμα είναι προφανώς διότι προεξοφλούν ακόμα πιο φτηνές τιμές και κατάρρευση κάποιων τραπεζών. Οι τράπεζες είναιπαντελώς χρεωκοπημένες, όπως έχουμε ξαναπεί, και απλά κρατούνται στη ζωή μέσω της ΕΚΤ. Και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, καθώς οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν πολλά ομόλογα της Ελλάδας, τα οποία αναπόφευκτα θα "κουρευτούν", κάτι που σημαίνει νέες απώλειες για τις τράπεζες, που δύσκολα θα τις αντέξουν.

Δεν είναι τυχαίο που ο Λ. Παπαδήμος, σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπροέδρος της ΕΚΤ δήλωσε αντίθετος με κούρεμα του ελληνικού χρέους μεγαλύτερου του 21% και επίσης "πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να υποστηρίξει κάποιο εναλλακτικό σενάριο μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους". Προφανώς ο Παπαδήμος κοίταξε τα νούμερα, και υπολόγισε ότι έως το 21% μπορούν να αντέξουν ένα κούρεμα οι τράπεζες χωρίς να καταρρεύσουν από τις απώλειες. Γι' αυτό και έβαλε αυτό το "αυθαίρετο" όριο, το οποίο δε δέχεται να ξεπεραστεί.

Χθες ειδικά έγινε "χαμός" στη Σοφοκλέους με τις τράπεζες - εδώ ένα πολύ καλό ρεπορτάζ από τοbankingnews.gr:
Οι εξελίξεις στην Proton bank προκαλούν χρηματιστηριακό – τραπεζικό κραχ αλλά δεν είναι η μόνη αιτία.

Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν ότι χρειάζονται σημαντικές ανακεφαλαιοποιήσεις οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τι σημαίνει αυτό ότι προετοιμάζονται είτε για haircut 50% είτε για χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι νέο haircut 50% που σημαίνει περίπου 14 -15 δις ευρώ σωρευτικές ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες.
...
Ωστόσο τα χειρότερα είναι εμπρός. Αυτό που βιώνει η χρηματιστηριακή αγορά.... δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτό που έρχεται.

Οι μέτοχοι και επενδυτές ας είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα και χειρότερα είναι ακόμη και να χάσουν τα χρήματα τους υπό την έννοια ότι δεν θα χάσουν τις μετοχές τους αλλά λόγω της δραματικής τους απαξίωσης θα είναι σαν να έχουν χάσει τα χρήματα τους.

Ο κίνδυνος λοιπόν κατάρρευσης της χρηματιστηριακής αγοράς έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για τις τράπεζες και όλοι ας προετοιμαστούν.

Μπορεί αυτό το σκηνικό τρόμου να μην επιβεβαιωθεί και να αποτραπεί η απαξίωση; Μόνο αν η ΕΕ αποφασίσουν να λάβουν γενναία μέτρα. Αλλά και πάλι οι ελληνικές αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συμμετάσχουν ενεργά στην κρίση χρέους θα ζημιωθούν και θα υποχρεωθούν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και κεφαλαιακές ενισχύσεις άρα στο ΤΧΣ.
Η Proton Bank είναι λοιπόν η πρώτη τράπεζα που "κρατικοποιήθηκε" (τα εισαγωγικά τα βάζω διότι δεν έχω καμία ενημέρωση για το αν αυτή η "κρατικοποίηση" μετέφερε τον έλεγχο στο κράτος ή αν απλά το κράτος μπήκε ως "εγγυητής" - και έτσι δε θα σχολιάσω το θέμα παραπάνω). Σαφώς θα υπάρξουν στο μέλλον κι άλλες τράπεζες που θα μπουν στο ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), με πρώτη υποψήφια την Εμπορική, που πριν λίγες μέρες βγήκε από το ταμπλώ του Χρηματιστηρίου. Η προσφυγή στον ΤΧΣ για να αντλήσουν οι τράπεζες κεφάλαια και να αποφύγουν τη βέβαιη χρεωκοπία ισοδυναμεί με το να συνδέεις φιάλη αίματος σε έναν ασθενή που πεθαίνει με το σωληνάκι στα νοσοκομεία. 

Έτσι και οι τράπεζες, τόσο διεθνώς όσο και εγχωρίως..."πεθαίνουν", διότι όπως εδώ και χρόνια εξηγούμε είναι χρεωκοπημένες. Ειδικά για τις ντόπιες τράπεζες, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη διότι κατέχουν πολλά ομόλογα του ελληνικού κράτους, τα οποία βέβαια η Ελλάδα δε μπορεί να αποπληρώσει πλήρως μαζί με τους τόκους τους. 

Αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια, άλλο αν δεν το ανακοίνωναν στον κόσμο πχ μέσω των κυρίαρχων ΜΜΕ, διότι ήθελαν να κερδίσουν χρόνο. Έτσι, άρπαξαν και αρπάζουν ότι μπορούν μέσω των "πακέτων σωτηρίας", ώστε να επιβιώσουν όταν έρθει το -αναπόφευκτο- κούρεμα (και τελικά η χρεωκοπία). Άσε που ο κόσμος σηκώνει τις καταθέσεις του, είτε διότι φοβάται ότι θα τις χάσει, είτε διότι έχει φτωχύνει τόσο πολύ που αναγκάζεται να ζήσει από τις αποταμιεύσεις που τυχόν είχε.

Όπως παρατηρεί το bankingnews.gr, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν απώλειες περίπου 14 - 15 δις ευρώ αν γίνει ένα κούρεμα 50%. Όσο για τις ξένες τράπεζες, προφανώς οι περισσότερες το αντέχουν, έχοντας πάρει ακόμα μεγαλύτερα ποσά ως "πακέτα σωτηρίας" μέσα στα τελευταία χρόνια. Γι' αυτό και το σενάριο του κουρέματος κατά 50% κερδίζει έδαφος. Όσες τράπεζες δεν αντέχουν, βρίσκονται "στο χείλος του γκρεμού", και γι' αυτό άλλωστε και ωμά οι κυβερνήσεις δηλώνουν ότι θα τις "ανακεφαλοποιήσουν" (δηλαδή θα τυπώσουν πληθωριστικό χρήμα και θα το δώσουν στις τράπεζες, ώστε να αντέξουν). Αυτό εννοεί και το –καπιταλιστικής ιδεολογίας- bankingnews.gr όταν ζητά από την ΕΕ να "λάβει γενναία μέτρα".

Εννοείται βέβαια πως αν όλοι οι πόροι της κοινωνίας διοχετεύονται προς τις τράπεζες, τότε δε μένει τίποτα για τους υπόλοιπους, και έτσι πολλοί από εμάς νομοτελειακά θα πεθάνουμε λόγω έλλειψης πόρων. Και όσοι επιβιώσουν, θα επιβιώσουν ζώντας όμως την υπόλοιπη ζωή τους στη φτώχεια, την ανασφάλεια και τη μιζέρια. 

Ξεχάστε το "κράτος πρόνοιας" και όλα τα σχετικά - η άρχουσα τάξη τα θέλει όλα δικά της. Η μάλλον τα ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ όλα να γίνουν δικά της, δεν τα θέλει απλώς, κάτι που την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη, διότι δίνει μια μάχη επιβίωσης, και άρα μια μάχη μέχρι τέλους. Οι άνθρωποι αυτοί "πρέπει" να μας ρημάξουν, διότι αλλιώς θα χρεωκοπήσουν. Γι' αυτό και δε θα σταματήσουν ποτέ και πουθενά - είναι γι' αυτούς "ζήτημα ζωής και θανάτου". 

Είναι λοιπόν η ώρα "να μιλήσει ο λαός". ΑΝ έχει κάτι να πει, ας το πει τώρα, αλλιώς "άντε γεια". Τόσο για τους εαυτούς τους, όσο και για τα παιδιά τους, νέοι γέροι και παιδιά πρέπει να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία αφαίμαξης των λαών. Δεν υπάρχουν δυνατότητες/περιθώρια μιας "ειρηνικής λύσης". Οι άνθρωποι αυτοί ΔΕΝ είναι "συνεννοήσιμοι" - αντίθετα δίνουν μια μάχη "μέχρι τελικής πτώσεως", με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αν λοιπόν ο λαός δεν τους εξοντώσει, τότε βλέπουμε τι ζητούν: Πχ η Γερμανία ζητά παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, οι βιομήχανοι θα ζητούν οικονομικές ζώνες όπου οι εργάτες θα δουλεύουν με συνθήκες Βουλγαρίας αν όχι Κίνας, ενώ οι τράπεζες θα συνεχίζουν να αρπάζουν ότι βρίσκουν μπροστά τους προκειμένου να επιβιώσουν (έστω και αν έχουν μερικές μικρές ή μεγάλες "απώλειες" - ξαναλέμε ότι ναι μεν δε θέλουν να χαθούν οι καταθέσεις, αλλά από την άλλη είναι πρακτικά αδύνατο να μείνουν όρθιες ΟΛΕΣ οι τράπεζες, όσα λεφτά και αν τους δώσουν, και μερικές απλά θα έχουν την τύχη της Proton ή και χειρότερα). Και όλα αυτά θα τα καταφέρουν...αυξάνοντας το χρέος που προσπαθούντάχα να μειώσουν (δείτε πχ εδώ για νεότερα στοιχεία σχετικά με το πόσο αυξάνονται οι τόκοι των δανείων, που μόνοι τους αποτελούν πλέον το 8,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας!)

Καθώς το "κούρεμα", η "ελεγχόμενη χρεωκοπια", η υποθήκευση των "ασημικών", η φτωχοποίηση του λαού θεωρούνται δεδομένα, το μεγάλο ερώτημα στη "δημόσια συζήτηση" είναι πλέον η παραμονή ή μη της Ελλάδας στο ευρώ.

Πριν δούμε το τι σχεδιάζουν αυτοί, ας δούμε την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, όπου η πλειοψηφία του κόσμου εξακολουθεί να προτιμά την παραμονή στην ευρωζώνη. Αυτή η συμπεριφορά μοιάζει βέβαια με τη συμπεριφορά ενός "ξεπεσμένου ευγενή", που εξακολουθεί να κυκλοφορεί με ωραία ρούχα και ακριβά αρώματα, παρότι έχει χρεωκοπήσει, ώστε να δείχνει προς τα έξω ότι τάχα είναι πλούσιος. Αυτό βέβαια δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, και αργή ή γρήγορα η υποστήριξη προς το ευρώ θα εξαντληθεί.

Γι' αυτό και μια -έστω πολύ ριψοκίνδυνη- επιλογή της κυβέρνησης θα ήταν να κάνει το περιβόητοδημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Καστανίδης στη Βουλή με θέμα το ευρώ. Αν το κάνει τώρα, πιθανότατα θα το κερδίσει (διότι ναι μεν οι περισσότεροι βρίζουν την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, κτλ, κτλ, κτλ, ωστόσο υπάρχουν θέματα -όπως το ευρώ- που ξεπερνούν τα στενά κομματικά όρια και σε αυτά ο λαός δεν φαίνεται σήμερα να είναι έτοιμος να σπάσει πλήρως τους δεσμούς τους με τις βαθύτερες στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης).

Τα πράγματα με το ευρώ τα έχουμε ξαναδεί εδώ και καιρό - ωστόσο θεωρώ ότι νομοτελειακά η πλειοψηφία του κόσμου θα ταχθεί τελικά εναντίον του. Απλά θα αργήσει να το συνειδητοποιήσει, και άρα θα είναι "πολύ αργά", καθώς οι "εταίροι" μας φέρουν τη δική τους "λύση" για την Ελλάδα, με το ευρώ δύο ταχυτήτων. Έτσι κι αλλιώς, οι "εταίροι" πλέον αποφασίζουν μόνοι τους, χωρίς καν να συνδιαλέγονται ιδιαίτερα με την κυβέρνηση ανδρείκελων που υπάρχει στην Ελλάδα, και άρα όσο ο λαός δεν ανατρέπει αυτή την κυβέρνηση, θα βρίσκεται στο έλεος τους. Μόνο που αυτοί δεν έχουν σκοπό να δείξουν καν έλεος.

- Ο λόγος για τον οποίο ισχυρίζομαι ότι νομοτελειακά η πλειοψηφία να στραφεί εναντίον του ευρώ είναι ο εξής: Το ευρώ το έχουμε ξαναπεί ότι είναι ένα "υπερβολικά σκληρό" νόμισμα για την Ελλάδα, έχει δηλαδή μια "υπερβολικά υψηλή" ισοτιμία, που δεν επιτρέπει στις βιομηχανικές/αγροτικές εξαγωγές να είναι "ανταγωνιστικές". 

Για την ακρίβεια, μόνο η Γερμανία μπορεί να αντέξει τις σημερινές ισοτιμίες του ευρώ, λόγω της ανώτερης ποιότητας/τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι εξαγωγές της (τα made in Germany προϊόντα είναι τα ακριβότερα, αλλά έχουν και την καλύτερη ποιότητα οπότε πουλιούνται). Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν πρόβλημα, και έτσι πολύ θα ήθελαν να υποτιμήσουν το νόμισμα, να μειώσουν έτσι εμμέσως το εργατικό κόστος + τα λοιπά λειτουργικά κόστη, και έτσι να γίνουν "ανταγωνιστικές". 

Βέβαια, σε όλες τις χώρες, ακόμα και στην Ελλάδα, υπάρχουν και επιχειρήσεις που "μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό", ωστόσο ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα οι επιχειρήσεις αυτές είναι λίγες. Οι υπόλοιπες δεν αντέχουν, και βάζουν λουκέτο. Και μάλιστα κλείνουν με τρομερούς ρυθμούς, λόγω της "λιτότητας" που προωθεί η ντόπια και η ξένη άρχουσα τάξη, και ρίχνει τους μισθούς, και άρα και την αγοραστική δύναμη των εργατών, οξύνοντας την ύφεση (με τελικό βέβαια στόχο να τσακιστεί η εργατική τάξη, και λόγω της ανεργίας και της φτώχειας να δεχτεί να εργασθεί από εδώ και πέρα με μισθούς πείνας και μηδαμινά δικαιώματα).

Όσο λοιπόν μεγαλώνει ο αριθμός των λουκέτων, των ανέργων, των φτωχών, κτλ, τόσο θα χάνεται και η υποστήριξη προς το ευρώ, διότι όλοι θα αναζητούν τρόπους για να επιβιώσουν. Και τελικά απλά θα έχουμε έξοδο από την ευρωζώνη - άλλωστε, η Γερμανία αμφιταλαντεύεται για το αν θέλει να κρατήσει τους πάντες εντός της ευρωζώνης, ή αν θέλει να συνεχίσει σε μια ευρωζώνη με λιγότερα αλλά πιο "ανταγωνιστικά" μέλη. 

Όσο για το αν "θα φύγει η Ελλάδα", αν "θα φύγει η Γερμανία", ή αν "η Γερμανία διώξει την Ελλάδα", καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν: Για παράδειγμα ξέρω περίπτωση εργοδότη που ήθελε να απολύσει έναν εργαζόμενο, αλλά επειδή δεν ήθελε να του καταβάλλει αποζημίωση, δεν τον απέλυσε, και απλά του έβαζε κάθε μέρα άπειρη δουλειά, ώσπου μια μέρα ο εργάτης αυτός δεν άντεξε και παραιτήθηκε.Αυτή η "παραίτηση" βέβαια είναι στην πραγματικότητα μια απόλυση που εντέχνως μετατράπηκε σε "παραίτηση", προς όφελος του εργοδότη, που τσέπωσε για την πάρτυ του τα λεφτά της αποζημίωσης. Αντίστοιχα βέβαια υπάρχουν και -λιγότερες- περιπτώσεις "απολύσεων", στις οποίες ο εργάτης ήθελε να παραιτηθεί, και απλά άρχισε να μην αποδίδει στη δουλειά, ώστε να απολυθεί και να κερδίσει την αποζημίωση.

Δεν είναι τυχαίο που η "Καθημερινή" επιστράτευσε μέχρι και τον Σημίτη, ο οποίος έγραψε πριν από λίγες μέρες τα εξής:
Διάφοροι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες μάς διαβεβαιώνουν ότι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι δυνατή, διότι δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες η αποχώρηση χώρας ή η αποπομπή της. Μας καθησυχάζουν, λοιπόν, λέγοντας: μη φοβάστε, δεν συμφέρει την Ενωση να αποχωρήσουμε, δεν θα εμμείνουν στις απαιτήσεις τους, γιατί αλλιώς θα καταστραφούν και οι ίδιοι. Αλλοι ισχυρίζονται ότι «καμιά από τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που αποσαφηνίσθηκε από τις δηλώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί».
...
Οι κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται ούτε με αβάσιμες ελπίδες ούτε με φαντασιώσεις. Η γνώση της πραγματικότητας είναι προϋπόθεση της αντιμετώπισής τους.
Στις Συνθήκες πράγματι δεν προβλέπονται ρήτρες αποπομπής μιας χώρας από την ΟΝΕ. Αλλά μόνον όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να πιστεύουν ότι κατόπιν τούτου δεν διατρέχει κίνδυνο η Ελλάδα.
...
Σύμφωνα μ’ αυτές, όποια κράτη έχουν βιώσιμο χρέος, όποια δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται. Τα άλλα, των οποίων το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Νέα χρηματοδότηση δεν θα δοθεί παρά μόνο για εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο. Οσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, θα ενταχθούν σε μια διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Στόχος θα είναι να περιορισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
"Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" λοιπόν, καθώς οι τράπεζες δε θα αντέξουν τις απώλειες που θα έχουν αν η Ελλαδα κηρύξει άμεσα στάση πληρωμών και βγει από το ευρώ, ακολουθώντας κατά μία έννοια το δρόμο της Ισλανδίας (η οποία προέβη σε στάση πληρωμών, φυλάκισε τραπεζίτες και πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης, και καθώς δεν ήταν στο ευρώ, υποτίμησε το νόμισμα της κατά 50% και τώρα επέστρεψε σε -καπιταλιστική έστω- ανάπτυξη).

Η λύση που προωθούν είναι μια "ελεγχόμενη χρεωκοπία" για το ζήτημα του χρέους, ενώ για το νομισματικό ζήτημα προωθείται ολοένα και περισσότερο η ιδέα για "ευρωζώνη δύο ταχυτήτων".

Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία θα εξακολουθεί να κρατά υπό τον έλεγχο της την Ελλάδα(μετατρέποντας την βέβαια σε προτεκτοράτο-παρία), ενώ και νομισματικά θωρακίζεται το ευρώ,κρατώντας στα αποθεματικά του μάλιστα και το χρυσό που συνεισφέρει η Ελλάδα στο όλο εγχείρημα, μιας και τυπικά η Ελλάδα δε θα έχει αποβληθεί, ενώ ίσως να μας υπόσχονται ότι τάχα "όταν η Ελλάδα ανακάμψει, τότε θα ξαναμπείτε στην πρώτη ταχύτητα".
(σημείωση: θυμίζουμε ότι η στήριξη που έχει το ευρώ σε χρυσό είναι αρκετά μεγάλη σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, μιας και τα συνδυαστικά αποθέματα χρυσού των χωρών-μελών της ευρωζώνης είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου. Αυτό θα γίνεται ολοένα και ποιο σημαντικό, καθώς όλα τα νομίσματα πληθωρίζεται, και άρα όσοι αναζητούν ένα μέσο αποθήκευσης του πλούτου τους, θα βλέπουν με ολοένα και καλύτερο μάτι το χρυσό και τα νομίσματα που έχουν μια μερική έστω υποστήριξη σε χρυσό).

Ήδη κυκλοφορούν σενάρια για το πόσο θα υποτιμήσουν το "δεύτερο" αυτό ευρώ, με βάση τα δικά τους συμφέροντα, ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο τις απώλειες των δικών τους τραπεζών, και να μπορούν παράλληλα να εξαγοράσουν φτηνά τα πάντα.

Με το "δεύτερο ευρώ" δηλαδή έχουμε όλα τα μειονεκτήματα ενός πληθωριστικού νομίσματος (έμμεση μείωση μισθών), χωρίς κανένα πλεονέκτημα. Και αυτό διότι η νέα του ισοτιμία πάλι θα ελέγχεται από τη Γερμανία, προς όφελος των ξένων πιστωτών και επενδυτών.

Κλείνοντας, ας δούμε και ένα άρθρο του Hans-Olaf Henkel, πρώην επικεφαλή του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Γερμανίας στους Financial Times, όπου προτείνει να εφαρμοστεί αυτό ακριβώς το σενάριο:

Hans-Olaf Henkel: "Σπάστε το ευρώ στα δύο"
 Κάποτε ήμουν υποστηρικτής του ευρώ και τώρα θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο επαγγελματικό λάθος της ζωής μου.
...
η αρχική σκέψη για νομισματική πολιτική που ταιριάζει σε όλους κατέληξε σε μία νομισματική πολιτική που δεν ταιριάζει τελικά σε κανέναν (σ.σ. ε όχι και σε κανέναν, η Γερμανία μια χαρά την "κάνει τη δουλειά της", έτσι δεν είναι; ). Με τα επιτόκια στα χαμηλά γερμανικά επίπεδα, οι Έλληνες πολιτικοί είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τεράστια χρέη. Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας παρακολουθούσε τη φούσκα στην αγορά ακινήτων να μεγαλώνει χωρίς να μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έβλεπαν την ανταγωνιστικότητά τους να χάνεται, χωρίς να μπορούν να προσφύγουν σε υποτίμηση.

Τρίτος παράγοντας είναι πως το ευρώ, αντί να ενώνει την Ευρώπη, τελικά δημιουργεί νέες τριβές. Οι φοιτητές στην Αθήνα, οι άνεργοι στη Λισαβόνα και οι αγανακτισμένοι στη Μαδρίτη δεν διαδηλώνουν μόνο για τα νέα μέτρα λιτότητας, αλλά και εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Angela Merkel. Επιπλέον, το ευρώ διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο κοινό νόμισμα και σε εκείνες που είναι εκτός.
...
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα «Σχέδιο Γ»: Η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία εγκαταλείπουν την ευρωζώνη και δημιουργούν μία νέα νομισματική ένωση, ενώ το ευρώ συνεχίζει να υπάρχει. Το σχέδιο αυτό, εάν οργανωθεί και εφαρμοστεί προσεκτικά, θα μπορούσε να είναι η λύση: το ευρώ θα υποτιμηθεί και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών που θα μείνουν σε αυτό, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη. Αντιθέτως, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά θα υποστούν κάποιο πλήγμα στις εξαγωγές τους, αλλά με χαμηλότερο πληθωρισμό.
...
Η εφαρμογή αυτού του «Σχεδίου Γ» προϋποθέτει την ξεχωριστή διευθέτηση τεσσάρων προβλημάτων:

1. Πρέπει να σώσουμε τις τράπεζες και όχι τις χώρες. Η σταθερότητα των τραπεζών σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να αντικαταστήσει τα τρέχοντα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης. Σε πολλές περιπτώσεις, ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε προσωρινή κρατικοποίηση τραπεζών.

2. Η Γερμανία και οι εταίροι της σε αυτήν τη νέα νομισματική ένωση θα πρέπει να παραιτηθούν από σημαντικό μέρος των εγγυήσεων που έδωσαν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων έχει ήδη χαθεί, η λύση αυτή θα ήταν ένα αποδεκτό «εισιτήριο εξόδου» από την ευρωζώνη.

3. Θα πρέπει να υπάρξει μία νέα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έδρα στην Bundesbank, της οποίας κατά προτίμηση να μην ηγείται Γερμανός. Το νέο νόμισμα δεν θα πρέπει να λέγεται «μάρκο». (σ.σ. "για να μη μας πάρουν και χαμπάρι")

4. Ο μηχανισμός για την ένταξη στη νέα νομισματική ένωση θα πρέπει να είναι παρόμοιος με εκείνον που είχε αποφασιστεί για την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα υπό την κατοχή δανειστών και …συμμοριών

Share
 Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε, χθες, για δεύτερη φορά, Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό για την έξαρση της εγκληματικότητας και την ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες, ακόμη και μέσα στα σπίτια τους. Όπως είναι γνωστό ο Α. Σαμαράς είχε καταθέσει την ίδια ερώτηση της προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο Γ. Παπανδρέου δεν πήγε στην Βουλή για να απαντήσει.
Είναι σε όλους γνωστό ότι η εγκληματικότητα έχει προσλάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Οι ένοπλες ληστείες είναι πλέον καθημερνό φαινόμενο. Έχουμε δολοφονίες για λίγα ευρώ. Έχουμε εισβολές ενόπλων στα σπίτια. Ακόμη και αποτρόπαια εγκλήματα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Και ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να σιωπά” είπε επίσης σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης
Δεν πάει να καίγεται το πελεκούδι, δεν πάει να ανακοινώνει η αστυνομία πως έχουμε σπάσει κάθε (ελληνικό) ρεκόρ σε ένοπλες ληστείες και σε δολοφονίες… τίποτα. Δεν ιδρώνει κανενός αρμόδιου το αυτί.
Το αστυνοµικό δελτίο είναι καθηµερινά γεµάτο: «Τσαντάκηδες» σε Οµόνοια, Βύρωνα, Παγκράτι. Αρπαγή µηχανής… εν κινήσει από δύο αγνώστους που χτύπησαν σε φανάρι τον ιδιοκτήτη. Σύλληψη ανήλικων δραστών (14-16 ετών) στο Κερατσίνι που λήστεψαν εργοτάξιο, οικοδοµή, µια γιαγιά 80 ετών και έναν 56χρονο. Βραδινές επιδροµές σε σπίτια µε οικογένειες-οµήρους, αλλά και, σε ορισµένες περιπτώσεις, µε επιπλέον κακοποίηση γυναικών και ασέλγειες. Ακόµη και πρωινές (08.00) εισβολές σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών που ετοιµάζονται να πάνε στη δουλειά τους».
Αυτή είναι πλέον η καθημερινότητά μας. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά έχεις και μερικούς συνέλληνες, που όλα αυτά τα θεωρούν φυσιολογικά, ως απότοκο της εξέλιξης (λέει) της κοινωνίας, και που κυρίως οφείλονται στην οικονομική δυσπραγία της χώρας!
Αυτό που ξέρω εγώ όμως είναι ότι επί χιλιάδες (κυριολεκτικά) χρόνια, η χώρα μας ήταν συνώνυμη της πενίας. Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν χώρα φτωχών. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του `70, ο κόσμος ζούσε σχετικά φτωχικά. Και όμως δεν υπήρχε εγκληματικότητα. Και μιλάω για τον βαθμό στον οποίο υπάρχει έκτοτε.
Σίγουρα υπήρχαν εγκλήματα τιμής, δολοφονίες για λόγους κτηματικών διαφορών, διαρρήξεις, μαχαιρώματα, κλπ. όπως υπήρχαν επί χιλιάδες χρόνια. Παράλληλα με την φτώχια.
Δεν υπήρχαν όμως δολοφονίες μέρα μεσημέρι για μια φωτογραφική μηχανή, ούτε αθρόες εισβολές σε σπίτια, από κακοποιούς οπλισμένους με … οπλοπολυβόλα, και πάει λέγοντας.
Αυτού του είδους η εγκληματικότητα αναπτύχθηκε κυρίως στην εποχή που η Ελλάδα «έζησε το όνειρο» της ευμάρειας. Στην εποχή των παχέων αγελάδων δηλαδή. Τότε που πλημμυρίσαμε από ΕΛΔΕ, από Πόρσε, από παίκτες του χρηματιστηρίου, κλπ. Κυρίως από τις αρχές της δεκαετίας του `90 και μετά.
Τότε που το νέο Πασόκ του «εκσυγχρονιστή Σημίτη, ολοκλήρωσε την διάλυση των όποιων θεσμών δεν είχε προλάβει να ισοπεδώσει το Πασόκ της δεκαετίας του `80.
Άρα, δεν είναι η οικονομική κρίση που προκαλεί αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Κάτι άλλο φταίει. Η δικαιολογία ότι για το έγκλημα φταίει μόνο η ανέχεια, μάλλον πάσχει ως επιχείρημα
Τι φταίει λοιπόν; Μήπως είναι τυχαίο ότι η έξαρση της εγκληματικότητας ξεκίνησε την ίδια ακριβώς εποχή που ξεκίνησε και η ανεξέλεγκτη λαθραία και «νόμιμη» μαζική μετανάστευση κάθε πικραμένου στη χώρα μας; Την ίδια εποχή που ο κοινωνικός και θεσμικός ιστός της χώρας μας διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη;
Μήπως λοιπόν, ασχέτως οικονομικών συγκυριών, το γεγονός και μόνο της παρουσίας ενός και πλέον εκατομμυρίου «ξένων», συντελεί στη μετατροπή της χώρας μας σε Σικάγο της δεκαετίας του `20, ή σε σημερινό Μογκαντίσου;
Μήπως το καθεστώς της ατιμωρησίας, που χαρακτηρίζει όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας μας, αρχίζοντας από πολύ ψηλά… μήπως αυτό πέρασε και προς τα κάτω;
Η χώρα εκτός από επιτροπεία, βρίσκεται και υπό τηνκατοχή συμμοριών. Κυρίως αλλοδαπών. Και ούτε η αστυνομία, ούτε η δικαιοσύνη, μοιάζουν ικανές να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα. Το Πασόκ διέλυσε τα πάντα.
Τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ, θέλουν τους αλλοδαπούς να είναι υπεύθυνοι για το 50% περίπου των καταγεγραμμένων αδικημάτων. Ενώ αποτελούν το 10% μόλις του συνολικού πληθυσμού. Αυτό κάτι λέει. Αρκεί να μην έχουμε κλειστά μυαλά.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο τύπος,  «πρόβληµα φαίνεται να υπάρχει λόγω της δυνατότητας των αλβανών πολιτών να έρχονται πλέον για τρεις µήνες χωρίς βίζα στην Ελλάδα και αυτό δίνει νέα περιθώρια δράσης ποινικών από τη γειτονική χώρα. Λόγω αυτής της δυνατότητας έχει παρουσιαστεί αντιστρόφως έξαρση της εγκληµατικότητας και στην Αλβανία, µε αλλοδαπούς κακοποιούς που µαθαίνουν στην Ελλάδα τα µεγάλα κόλπα»!
Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία: «Στις σοβαρές διαρρήξεις και ληστρικές επιθέσεις σε σπίτια, καταστήµατα, πρατήρια καυσίµων κτλ. υπολογίζουµε  ότι συµµετέχουν 20-25 άτοµα που ανήκουν σε επτά συµµορίες κακοποιών, κυρίως Αλβανών, Ρουµάνων, Γεωργιανών. Πρόκειται για σκληρούς κακοποιούς που ψάχνουν σε ευάλωτους στόχους τα 2-3 εκατοµµύρια ευρώ που εκταµίευαν κάθε χρόνο από περίπου 200 ληστείες σε τράπεζες οι οποίες πλέον είναι δυσπόρθητες. Τη συµµορία µε τα Καλάσνικοφ έχουµε διαπιστώσει ότι τη συνθέτουν κυρίως  αλβανοί κακοποιοί που έχουν συλληφθεί για παρόµοιες ενέργειες και έχουν φυλακιστεί κατά το παρελθόν. Και αυτή η ανακύκλωση του εγκλήµατος είναι το µεγάλο µας πρόβληµα. Κάθε ηµέρα συλλαµβάνονται για διάφορα αδικήµατα  ή σε επιχειρήσεις-“σκούπα” της ΕΛ.ΑΣ. περίπου 150 ως 200 άτοµα  και ζήτηµα είναι αν φυλακίζονται από αυτούς 6 ως 10».
Άρα, δεν  χρειάζονται ειδικές σπουδές για να καταλάβουμε τι ακριβώς φταίει, και τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Τα πράγματα είναι απλά, όπως απλή σχετικά είναι και η λύση, άσχετα αν δεν μπορεί να τα αντιληφτεί η κυβέρνηση, ο κος Παπουτσής, και διάφοροι άλλοι «πονόψυχοι» και «προοδευτικοί».
Ανασυγκρότηση στους θεσμούς της πολιτείας που είναι αρμόδιοι για να χειριστούν το ζήτημα. Ενίσχυση της αστυνόμευσης, και ταχύτερη, αυστηρότερη απονομή της δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κάθε πορεία διαδηλωτών, αλλά να μην υπάρχει κανένας που να περιπολεί στους δρόμους για την αποτροπή εγκληματικών πράξεων. Δεν μπορεί να βλέπουμε διμοιρίες επί διμοιριών να ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ, αλλά όταν καλούμε το 100 αυτό να μην έρχεται λόγω… λειψανδρίας!
Δεν μπορεί να καθυστερούν δίκες για 2-3 χρόνια, ή να αφήνονται ελεύθεροι σκληροί κακοποιοί για λόγους που μόνον οι δικαστικοί λειτουργοί ξέρουν. Ούτε να απελαύνονται τη μία μέρα εγκληματίες, και να επιστρέφουν την επομένη, «άμεμπτοι» και με νέο όνομα στο διαβατήριο (γράφτηκε και αυτό, στον ημερήσιο τύπο).

Είναι ένα πρόβλημα το οποίο απαιτεί πραγματική διακομματική και εθνική συναίνεση, για να αντιμετωπιστεί. Αλλιώς θα μας πάρει φαλάγγι.
Δυστυχώς όμως, κάποιοι επιζητούν συναίνεση σε άλλα θέματα, με ύπουλους σκοπούς, αγνοώντας το τεράστιο ζήτημα της εγκληματικότητας, της  (λαθρο)μετανάστευσης, και της διάλυσης του κράτους (αστυνομίας, δικαιοσύνης), που απειλούν να μεταλλάξουν τον εθνικό μας κορμό. Που απειλούν να μας μετατρέψουν σε φοβισμένα ανθρωπάκια-υπήκοους.
Εκτός και αν αυτός είναι ο τελικός τους στόχος, και όλα τα άλλα είναι για ξεκάρφωμα…
Strange Attractor