Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Δικαστικός χαλινός της καταστροφής...


Tου Χρηστου Γιανναρα
Eίναι συγκεκριμένοι, επώνυμοι, με τίτλους επιστημονικής εγκυρότητας, επαγγελματικής καταξίωσης, κοινωνικής αξιοπιστίας. Eμφανίζονται άφοβα στην τηλεοπτική οθόνη ή αρθρογραφούν σε εφημερίδες, καταθέτουν λόγο νηφάλιο, με σαφή ανάληψη της ευθύνης για την τόλμη τους.

Kαταγγέλλουν πολιτικές ενέργειες που συνιστούν ό,τι ακριβώς το Σύνταγμα των Eλλήνων και ο Ποινικός Kώδικας ορίζουν ως «έσχατη προδοσία», καταγγέλλουν....
και τα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας που τις αναλαμβάνουν. Oι καταγγελίες είναι τεκμηριωμένες, μελετημένες, οι καταγγέλλοντες σοβαροί, δεν λαϊκίζουν. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που εκμεταλλεύονται τις πρωτογενείς καταγγελίες: για να προκαλέσουν εντυπώσεις, να κερδίσουν δημοσιότητα, να εξάψουν τους επιπόλαιους - δεν μιλάμε γι' αυτούς. Mετράνε οι σοβαροί, με το κύρος του λιτού, τεκμηριωμένου λόγου, τη νηφάλια εκφορά του, αυτοί που τίμια ρισκάρουν λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.

Δεν είναι δυνατό να τους αγνοούν οι δικαστικές αρχές. Προκαλούν με τις καταγγελίες τους, στιγματίζουν πρόσωπα και λειτουργίες θεσμών, επηρεάζουν συνειδήσεις, διαμορφώνουν κοινή γνώμη. Ή πρέπει να διωχθούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρόκληση πανικού, υποδαύλιση εξέγερσης ή, αν αυτοί δικαιωθούν, να παραπεμφθούν για έσχατη προδοσία οι καταγγελλόμενοι. Tρίτη λύση δεν υπάρχει - αδιαφορία, αγνόηση, παράκαμψη για τέτοια καταγγελλόμενα δεν νοούνται σε έννομο κράτος, σε συντεταγμένη πολιτεία.

Θα μπορούσαν οι πολιτικές ηγεσίες να καλέσουν τους καταγγέλλοντες σε δημόσιο διάλογο, να απαντήσουν στις κατηγορίες, να διαφωτίσουν την πανικόβλητη κοινή γνώμη. Aλλά κάτι τέτοιο το έχουν ξεμάθει οι πολιτικοί, εδώ και δεκαετίες: κάθε «ντιμπέιτ» το μεταβάλλουν αυτονόητα σε παράλληλους μονολόγους. Δεν ξέρουν να συζητήσουν, δεν μπορούν, κάθε απόπειρα για διάλογο την οδηγούν σε κοκορομαχία.

Oμως, όταν μένουν αναπάντητες οι καταγγελίες για κοινωνικά εγκλήματα, πολιτικά κακουργήματα, ενέργειες «έσχατης προδοσίας» πυροδοτείται η ανεξέλεγκτη οργή, κυοφορείται η τυφλή βία, η ζούγκλα της αυτοδικίας.

Γι' αυτό και έχουμε ανάγκη την παρέμβαση της ανεξάρτητης Δικαστικής Eξουσίας. Eιδικά στις περιπτώσεις πολλαπλών ενδείξεων ότι οι κυβερνήσεις ενεργούν ερήμην ή ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον. Tότε οι θεσμοί της Δικαιοσύνης φτάνουν στο απόγειο καταξίωσης του ρόλου τους, σημαδεύουν την Iστορία.

Oι αναπάντητες καταγγελίες σήμερα συνοδεύονται (ή και προκύπτουν) από ελλιπή έως ανύπαρκτη ή απολύτως αναξιόπιστη πληροφόρηση των πολιτών. Mην ξεχνάμε ότι κατέστη παροιμιώδης διεθνώς η έκφραση «Greek Statistics»: δηλώνει ως δεδομένη την αναξιοπιστία των πληροφοριών που επισήμως παρέχει το ελλαδικό κράτος, οι κομματικές κυβερνήσεις του. Kαι αν οι κομματάνθρωποι που μας κυβερνούν δεν διστάζουν να παραπλανήσουν με ψευδή στοιχεία διεθνείς οργανισμούς τεράστιας ισχύος και κύρους, εύκολα συμπεραίνει ο πολίτης πόσο ασύστολο ψεύδος σερβίρεται για εσωτερική κατανάλωση από την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα. Tην ευθύνη για την πάταξη του ψεύδους, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, την έχουν οι δικαστικοί - ποιος άλλος;

Tο βαρύτερο από τα καταλογιζόμενα στη σημερινή κυβέρνηση είναι αυτό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει, εκ παραδρομής αλλά απερίφραστα, ομολογήσει: Oτι η Eλλάδα έχει πάψει να είναι κυρίαρχο κράτος. H πρωθυπουργική ομολογία βεβαίωσε δύο πράγματα: Oτι η κυβέρνηση και η Bουλή εκτελούν απλώς τις εντολές του ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου και του ΔNT, υπό την απειλή εκβιαστικών τελεσιγράφων. Kαι ότι αυτή η εξόφθαλμη υποτέλεια (που ομολογείται με θρηνωδίες αυτεξευτελισμού από βουλευτές της συμπολίτευσης) είναι το αποτέλεσμα της υπογραφής μιας δανειακής σύμβασης με την οποία η Eλλάδα παραιτείται από την κρατική της κυριαρχία και θέτει στη διάθεση των δανειστών της την κοινωνική της περιουσία (υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, νοσοκομεία, τον εξοπλισμό του στρατού, τα πολεμικά της αεροπλάνα και πλοία κ. ό. ά.), αλλά και όποιο αξιοποιήσιμο κάλλος της γης της ή θησαύρισμα του υπεδάφους της.

Λένε οι καταγγέλλοντες ότι δεν υπήρξε ποτέ, από την εμφάνιση του λεγόμενου αστικού ή εθνικού κράτους, δανειακή σύμβαση με την οποία να υποθηκεύεται η κρατική κυριαρχία και ακεραιότητα. Oτι και το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει τη «στάση πληρωμών» προς τους εξωτερικούς δανειστές, όταν το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις επιβίωσης των πολιτών του - οι τόκοι των δανείων είναι πάντοτε συνάρτηση της διακινδύνευσης του δανειστή για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του δανειολήπτη.

Eχει καταγγελθεί ότι ο σημερινός πρωθυπουργός εσκεμμένα και κατ' εντολήν μεθόδευσε την υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο του ΔNT. Tεκμηριώνουν την καταγγελία συγκεκριμένες δηλώσεις του Στρος - Kαν και το γεγονός ότι, αντί να σπεύσει, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, στον απαραίτητο δανεισμό με το τότε χαμηλό επιτόκιο, περιφερόταν επί επτά μήνες στα διεθνή κέντρα και βήματα, διεκτραγωδώντας τη φαυλότητα και διαφθορά που είχαν οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή τη χώρα του. Eτσι προκάλεσε τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, που όταν κατέστησαν απαγορευτικά, εμφανίστηκε τάχα αναπότρεπτη η προσφυγή στο ΔNT.

Eλάχιστο δείγμα όλα τα παραπάνω των όσων καταιγιστικά καταγγέλλονται επωνύμως, με στέρεα λογική άρθρωση, δίχως λαϊκισμούς και ψευτοπατριωτισμούς. O πολίτης βυθίζεται στη σύγχυση και η σύγχυση γεννάει τον πανικό. H δικαστική εξουσία οφείλει να παρέμβει, αλλά και ο δημόσιος λόγος οφείλει να θυμίζει το πρωταρχικό έγκλημα της κομματοκρατίας που οδήγησε την ελλαδική κοινωνία στα νύχια των κερδοσκόπων, στον εφιάλτη του «Mνημονίου»: Tο κομματικό κράτος του πράσινου και του γαλάζιου ΠAΣOK, οι εξωφρενικά διευρυμένες, φαυλεπίφαυλες κουζίνες ή καμαρίλες των «κομμάτων εξουσίας», έστησαν τριάντα χρόνια στη χώρα μας γλέντι οργιαστικό, ασύδοτο, χρεώνοντας εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα χρέος ιλιγγιώδες. Kαι το χειρότερο: μας έφτασαν να κληροδοτούμε στις επερχόμενες γενεές ατιμασμένο το ελληνικό όνομα, αφορμή καταισχύνης.

Aυτό το καταγωγικό της σημερινής καταστροφής έγκλημα υπάρχουν αναστήματα των θεσμών της Δικαιοσύνης ικανά και αποφασισμένα να το δικάσουν;

Από:  kathimerini.gr

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

«Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιο​ς πασχίζει να γεννηθεί. Είναι η εποχή των τεράτων»!

Γράφει ο Γιώργος Σ.

Με το σκάσιμο της φούσκας των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ το 2007 έγινε πλέον φανερό πως το καπιταλιστικό σύστημα πρέπει να βρει άλλες πηγές που θα αυξάνουν παραπέρα την επίπλαστη οικονομική ανάπτυξη. Το 97% του χρήματος που κυκλοφοράει στις αγορές είναι εικονικό και μόλις το 3% είναι πραγματικό χρήμα. Έτσι οι τραπεζίτες γνωρίζουν πως αν κάποια στιγμή οι καταθέτες συντονισμένα απαιτήσουν τα χρήματα τους, τότε δεκάδες τράπεζες θα καταρρεύσουν. Μαζί τους θα συμπαρασύρουν και ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου βιομηχανικού ιστού. Στην πραγματικότητα η αμφισβήτηση του οικονομικού οικοδομήματος απο την βάση είναι αυτό που τους τρομάζει. Όταν οι εργάτες σταματούν να πληρώνουν τους φόρους και όταν διακόπτουν την παραγωγική διαδικασία στην ουσία μπλοκάρουν την καπιταλιστική μηχανή συσσώρευσης του πλούτου. Οι τράπεζες κατέχουν συνολικά μέσω των μετοχών την πλειοψηφία των κορυφαίων στο είδος τους εταιρειών και των βιομηχανιών, που αντιπροσωπεύουντο 60% των παγκόσμιων εσόδων. Οι καθοδικές τάσεις στη βιομηχανική παραγωγή πλέον στα τέλη του 2011, αγγίζουν αρνητικό πρόσημο. Από την μία πλευρά, η μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας της έλλειψης ρευστού και από την άλλη πλευρά, η απροθυμία των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ομίλων για βιομηχανικές επενδύσεις, θα οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάστασης. Οι συντονισμένοι εργατικοί αγώνες σε περίοδο κρίσης έχουν πολλαπλάσια οφελη στην υπόθεση της συστημικής ανατροπής. 

Εκείνο που αντιμετωπιζόταν ως οικονομική ανάπτυξη στο πρόσφατο παρελθόν, αποδείχθηκε πως ήτανδραστηριότητες ανθρώπων που δανείζονταν χρήματα τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν. Το σύστημα βέβαια δεν περιμένει στωικά την καταστροφή του, αντίθετα αν ο καπιταλισμός καταφέρνει και επιβιώνει τόσους αιώνες είναι γιατί βρίσκεται  σε συνεχή κίνηση. Η νέα πηγή κέρδους λοιπόν είναι το χρέος και αυτό, γιατί πολύ απλά είναι τόσο μεγάλο, που κανείς δεν μπορεί να συνεχίζει να προσποιείται ότι δεν το βλέπει. Και επειδή πλέον το βλέπουνε όλοι σαν μια πραγματικότητά είναι ιδανικός λόγος για να γίνει εμπορεύσιμο και αυτό. Το χρέος βέβαια θα έπρεπενα "φύγει"., από τα… εικονικά αποθεματικά των τραπεζών και από τα διαγράμματα των χρηματιστηριακών αγορών και να αποκτήσει υλική υπόσταση. Έτσι φορτώνεται στις πλάτες των κρατών γιατί κατά την διαδικασία της συσσώρευσης είναι πολύ ποιο κερδοφόρο και ταξικά συμφέρον η πτώχευση  ενός λαού,από την χρεοκοπία μιας  Lehman Brothers που θα σήμαινε και την καταστροφή ένος μεγάλου μέρους του εικονικού κεφαλαίου για τους μεγαλομετόχους και τα στελέχη της. Τα κράτη μέσω της φορολογίας εξασφαλίζουν ένα καλό τρόπο ελέγχου και συγκέντρωσης πλούτου, αρκεί το αστικό πολιτικό προσωπικό να κάνει σε πνεύμα…εθνικής συνεννόησης  την βρόμικη δουλειά.

Ο Γκράμσι είχε πει για την εποχή που ξεκίνησε με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Είναι η εποχή των τεράτων»! .

Εθνική αυτοκτονία


Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Από σήμερα η «κυβέρνηση των πιστωτών» θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στο όνομα της έκτης δόσης, της «παραμονής στο ευρώ», της αποτροπής της χρεοκοπίας, της πολλοστής κατά σειρά «σωτηρίας της χώρας». Με πρωθυπουργό, αν όλα πάνε κατά πώς συζητούνταν χθες το βράδυ, είτε έναν τραπεζίτη εκλεκτό της Μέρκελ είτε τον εκπρόσωπό μας στο ΔΝΤ. Με αντικείμενο τον έλεγχο της χρεοκοπίας της Ελλάδας, το ξεπούλημά της και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του χρέους της.
Καθώς η μια εθνική ταπείνωση διαδέχεται την άλλη, η χώρα μας αφήνει πίσω πολιτική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία και κάθε δυνατότητα να αποφασίζει για την τύχη της.
Με τον έναν απίστευτο τρόπο ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, στον δρόμο που χάραξαν την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, έθεσε χθες με απίστευτο πολιτικό κυνισμό μια ακόμη προϋπόθεση για την «έκτη δόση»: «Περιμένουμε από την καινούργια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να δεσμευτεί εγγράφως πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις».
Η εγγύηση αυτή δεν θα ζητηθεί μόνο από τη νέα κυβέρνηση, αλλά επιπλέον από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., τα δύο κόμματα που θα τη στηρίξουν.
Παράλληλα η Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η Ν.Δ. επέμενε με... non paper να υποστηρίζει ότι θα πρόκειται για «κυβέρνηση 100 ημερών», φρόντιζε να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις και τα ψεύδη εντός Ελλάδος: η διάρκεια της δήθεν μεταβατικής κυβέρνησης θα τραβήξει όσο χρειαστεί ώστε αυτή να εγγυηθεί την υλοποίηση των υποχρεώσεων που η Ελλάδα έχει αναλάβει.
Έτσι μπορεί να προβάλλεται το τέλος Φεβρουαρίου ως εκλογικός χρόνος, αλλά, όπως από χθεςπροειδοποιήσαμε, καμιά τέτοια εγγύηση δεν μπορεί να παρασχεθεί, όποια κι αν είναι η συμφωνία μεταξύ των δύο ελληνικών κομμάτων. Ποιος άλλωστε θα μπει στον κόπο να δώσει τέτοια εγγύηση όταν η ευρωζώνη, το φετίχ του ελληνικού πολιτικού συστήματος, κλυδωνίζεται και απειλείται ανοιχτά με κατάρρευση;
Υπό «κανονικές» συνθήκες, αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολήσει ήδη από σήμερα είναι ότι η υπό ανακοίνωση «κυβέρνηση των δανειστών» σηματοδοτεί, εκτός από την οικονομική και πολιτική κατοχή της Ελλάδας, και το τέλος του πολιτικού συστήματος, όπως το έχουμε γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Η κυβέρνηση αυτή, συμπαρασύροντας και την αξιωματική αντιπολίτευση στα βαθιά της κρίσης, προεξοφλεί δύο εξελίξεις:
1. Την απώλεια κάθε προοπτικής μιας αυτοδύναμης μονοκομματικής διακυβέρνησης στο ορατό μέλλον. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα μικρά κόμματα, κοινοβουλευτικά (ΛΑΟΣ) και μη κοινοβουλευτικά (ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, Οικολόγοι Πράσινοι), με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την καλοδέχονται ακόμη κι αν δεν συμμετέχουν σε αυτήν.
2. Τη έναρξη μιας – άγνωστο πόσο μακράς – περιόδου πολιτικής αστάθειας. Μια κυβέρνηση «φερτή» από τους δανειστές, η οποία δεν έχει προκύψει από εκλογές και δεν αποτυπώνει ούτε κατ’ ελάχιστον τα σημερινά πολιτικά δεδομένα, προορισμένη να υλοποιήσει ό,τι χειρότερο περιμέναμε την τελευταία διετία, προφανώς δεν θα μακροημερεύσει.
Δεδομένου μάλιστα ότι συμπεριλαμβάνει τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές παρατάξεις και μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες της συνήθους δικομματικής εναλλαγής, ανοίγει τον δρόμο σε διαδοχικά πολυσυλλεκτικά κυβερνητικά σχήματα αμφίβολης βιωσιμότητας και πυροδοτεί τάσεις διάσπασης και αποσύνθεσης των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών. Ενώ όμως η πολιτική διάλυση θα είναι σχετικά σύντομη, η ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου είναι άγνωστο αν, πότε και πώς θα επιτευχθεί. Σίγουρα πάντως όχι πριν από την επίσημη πτώχευση της χώρας.

Ευρωζώνη σε πανικό
Ωστόσο οι αναλύσεις για την τύχη της ελληνικής πολιτικής σκηνής – η οποία θα ακολουθήσειαναπόφευκτα τη μοίρα πολλών άλλων χωρών που βρέθηκαν κυρίως υπό την εποπτεία του ΔΝΤ τις τελευταίες δεκαετίες – μπορούν να... περιμένουν λίγο ακόμη. Όπως και τα χρήσιμα διδάγματα από την αντιμετώπιση της κρίσης εκ μέρους των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.
Σήμερα το πιο σημαντικό είναι ότι η ευρωζώνη, για χάρη της οποίας τα δυο μεγάλα ελληνικά κόμματα δημιουργούν μια «κυβέρνηση των δανειστών», βλέπει όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την πολιτική της κρίση να διογκώνεται επικίνδυνα.
Με την Ιταλία να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση, ο «πολύς» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες απέκλεισε τη δημιουργία ενός ευρωπακέτου «διάσωσης» για τη γειτονική μας χώρα, την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, επειδή η Ιταλία, όπως λέει, είναι «πολύ μεγάλη για να σωθεί» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο χλευαστικά Αγγλοσάξονες αναλυτές έχουν προ πολλού χαρακτηρίσει επιτυχώς... «νεροπίστολο».
Κατά τον Σόιμπλε η επιτήρηση του ΔΝΤ είναι αρκετή για να ανακτήσει η Ιταλία την «εμπιστοσύνη των αγορών». Φαίνεται να θεωρεί πως η συνταγή των Μέρκελ και Σαρκοζί, δηλαδή η φυγή του Μπερλουσκόνι, την οποία έχουν ήδη υποδείξει, είναι όρος ικανός να δώσει διέξοδο.
Η ευρωζώνη, με άλλα λόγια, αυτή την ώρα, με την Ιταλία και την Ισπανία ένα βήμα πριν από την Κόλαση, με το Βέλγιο και τη Γαλλία να απειλούνται άμεσα, θεωρεί πως είναι αρκετός ο πολιτικός έλεγχος, μαζί με την εφαρμογή σκληρών υφεσιακών προγραμμάτων λιτότητας, για να δοθεί λύση. Η αποτυχημένη συνταγή της Ελλάδας, που έχει ήδη συντρίψει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τώρα περνάει και στις υπόλοιπεςχώρες του ευρώ.
Οι συνέπειές της όμως αγγίζουν ακόμη και την ίδια τη Γερμανία, στην οποία, στο πλαίσιο του G20 προ ημερών, τέθηκε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει συναλλαγματικά αποθέματα, το αποθεματικό χρυσού ή τα ειδικά δικαιώματα ανάληψης του ΔΝΤ για να ενισχυθεί το EFSF κατά 15 δισ. επιπλέον.
Τόσο η Μέρκελ όσο και η Μπούντεσμπανκ απέρριψαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, όμως η πραγματικότητα παραμένει: τα αποθεματικά της Γερμανίας δεν θεωρούνται πλέον «ταμπού» από τις αγορές. Και, όσο η κρίση του ευρώ και των χωρών του θα εντείνεται, τόσο πιο επιτακτικά θα μπαίνουν ανάλογα αιτήματα.
Ο κατήφορος όμως δεν έχει τελειωμό, καθώς χθες το EFSF έπαθε ένα γερό πατατράκ με το ομόλογο 3 δισ. ευρώ που έβγαλε προς πώληση προκειμένου να στηρίξει το πρόγραμμα «στήριξης» της Ιρλανδίας.
Το ομόλογο αυτό (ένα πρώιμο είδος ευρωομολόγου – αυτού που διάφοροι δικοί μας παπαρολόγοι θεωρούν... λύση για τα ευρωπαϊκά χρέη) στην προηγούμενη έκδοσή του τον Ιούνιο είχε spread 51 μονάδων βάσης έναντι του γερμανικού επιτοκίου δανεισμού. Χθες έκανε άλμα στις 177 μονάδες, το οποίο αντικατοπτρίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών όχι μόνο στην Ελλάδα ή την Ιταλία, αλλά στοσύνολο της ευρωζώνης. Όσο για τα κεφάλαια που «τράβηξε», ακόμη και με τόσο ελκυστική απόδοση, αυτά έφτασαν μόνο το απαιτούμενο ποσό.
Ο μόνος που ήταν μέσα στην καλή χαρά ήταν ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος «διέγνωσε» επενδυτικό ενδιαφέρον. Πάλι καλά...

Να κάνουν και κακά τους;
Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, το υπό διάλυση πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας βιάζεται να παραδώσει εν λευκώ (ούτε καν να... πουλήσει) την περιουσία της, να καταντήσει σεληνιακό τοπίο την ελληνική οικονομία, να αλλάξει το σημερινό ευνοϊκό καθεστώς του χρέους και να παραχωρήσει άνευ όρων κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας.
Στόχος, όπως διακηρύσσει και η Ν.Δ. υπερακοντίζοντας το ΠΑΣΟΚ, η παραμονή στο ευρώ. Πέρα από τις ενστάσεις που διατυπώνονται παγκοσμίως για την ίδια τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, προκύπτει πλέον ζήτημα για τη σκοπιμότητα συνέχισης μιας εγκληματικής πολιτικής.
Ας δεχτούμε, λοιπόν, ότι ο λόγος συγκρότησης της «κυβέρνησης των δανειστών» δεν είναι αυτός που λέμε εμείς, αλλά αυτός που επικαλούνται τα δύο κόμματα και η ηγεσία της ευρωζώνης. Δηλαδή η υλοποίηση της συμφωνίας της 26-27 Οκτωβρίου για να... «σωθούμε» από τη χρεοκοπία.
Δυστυχώς για όλους αυτούς τους κυρίους, χθες το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αυτό που μόλις προ ημερών επαινούσε τον ΓΑΠ για την «πρωτοβουλία του» περί δημοψηφίσματος, προειδοποιούσε για κάποια πράγματα:
1. Το Spiegel (η φωνή της κυρίας Μέρκελ αυτή την περίοδο) θεωρεί σίγουρο πως η Ελλάδα, προς το παρόν, θα παραμείνει στο ευρώ. Άρα δεν πρόκειται να βγούμε αύριο το πρωί αν δεν συμμορφωθούμε, όπως επαναλαμβάνουν μονότονα τα παπαγαλάκια της θεσμοποιημένης διαφθοράς στην Ελλάδα.
2. Το περιοδικό θεωρεί επίσης βέβαιο ότι η παραμονή στο ευρώ ούτε την οικονομική ευρωστία της Ελλάδας θα εγγυηθεί ούτε το μέλλον του νομίσματος θα διασφαλίσει.
3. Επικαλούμενο τις αγορές, λέει πως αυξάνονται οι αμφιβολίες για το αν οι αποφάσεις του Οκτωβρίου θα είναι αρκετές. Όπως σημειώνει, σχεδόν κανένας πολιτικός ή ειδικός επί της οικονομίας δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να «αναμορφωθεί» με το τελευταίο σχέδιο των Βρυξελλών.
4. Μας λέει πως το συμπέρασμα από την τελευταία σύνοδο του G 20 ήταν ότι χρειάζονται πολύ πιο ριζοσπαστικά μέτρα και για την Ελλάδα και για την Ιταλία και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα τρισεκατομμύρια που απαιτούνται για το EFSF κρίνονται όχι μόνο τεράστια, αλλά και εντελώς ανεπαρκή, ενώ τα εφαρμοζόμενα μέτρα λιτότητας αμφισβητούνται.
● Τι άλλο πρέπει να μας πουν για να αντιληφθούμε τον ανοιχτό εμπαιγμό τους;
● Τι άλλο χρειάζεται να μας πουν για να αντιληφθούμε ότι πάμε σε μια κανονική οικονομική και πολιτική – εν τέλει σε μια εθνική – αυτοκτονία;
Το καταλάβαμε ή να κάνουν και... κακά τους;

topontiki.gr