Τσίπρας: Δεν συμμετέχουμε σε "κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου"

11/05/2012 


Με αυτή τη δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο...
Τσίπρας: Δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου
ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έβαλε τέλος και στη διερευνητική εντολή του ΠΑΣΟΚ για σύσταση «οικουμενικής κυβέρνησης» με τη συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Την άρνηση σε μια τέτοια κυβέρνηση την έχει δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, απορρίπτοντας την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση και ασκώντας κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Τους κάλεσε, ωστόσο, να αφήσουν τα «επικοινωνιακά τερτίπια» και να απαντήσουν καθαρά αν θα επιμείνουν στα νέα μέτρα ή όχι.


Μίλησε για μετατόπιση Κουβέλη εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να μείνει σταθερός σε όσα είπε και τελικά να μην στηρίξει κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: "Ελπίζω στη φάση των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σκεφτούν όλοι πιο ώριμα", ανακοινώνοντας ότι θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επόμενο βήμα είναι η συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών παρουσία του Κάρολου Παπούλια, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του αναρωτήθηκε τι θα αλλάξει αν υπάρξει προσφυγή στις κάλπες.

Θα αλλάξει! ρε ξενόδουλε Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ  ΑΝΕΤΑ !! Πρώτο κόμμα και από 52 θα πάει 135-145 έδρες! Το ξέρετε για αυτό έχουτε λυσσιάζει να μην γίνουν εκλογές! Και εσύ από 13% στο 9-10! Το γνωρίζεις αυτό πολύ καλά! Με ΣΥΡΙΖΑ πρώτο οι αντιμνημονιακές χωρίς τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δυνάμεις θα έχουν 170-185 έδρες! Για αυτό λαμόγια τρέμετε την νέα ετυμηγορία του λαού! Τρέμουν και τα ευρωλαμόγια του νεοφιλελευθερισμού γιατί μετά έρχεται ντόμινο αλλαγών στη Νότια Ευρώπη! Μετά ανοίγουν τα κελιά για τους δοσίλογους του ΠΑΣΟΚ & της ΝΔ! Άσε πού μετά αλλάζει το σύνταγμα και έρχεται η απλή η ανόθευτη αναλογική για εκλογικό νόμο! Τέλος τα φαγοπότια! Τέλος τα ψεύτικα δειλίματα! Και οι εκβιασμοί! Λαμόγια κρυφτείτε! Έρχονται κρεμάλες!!

Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ



ΝΕΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ

ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΗΣΕΙ Η ΘΕΣΗ 

ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ.


 ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΧΡΕΙΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ!!!


ΔΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ!!!!!
Αξίζει να διαβάσουν όλοι αυτήν την συνέντευξη
30 Σεπτεμβρίου 2011, 18:13
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
Αξίζει να διαβάσουν όλοι αυτήν την συνέντευξη
Ο Albrecht Ritschl είναι Γερμανός καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο -γνωστό για την ανθελληνική στάση του- περιοδικό SPIEGEL αποκαλύπτει ποια είναι η αλήθεια για τις γερμανικές αποζημιώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα, ποια είναι η λύση για την επιβίωση της χώρας μας, ενώ προειδοποιεί τους Γερμανούς ότι «αν οι Έλληνες γίνουν επιθετικοί απέναντί στη Γερμανία, θα μας τα πάρουν ΟΛΑ»!
Spiegel: Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;

Albrecht Ritschl: Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι.

Spiegel: Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;

Albrecht Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. 
Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.
Spiegel: Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;

Albrecht Ritschl: Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 
30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel: Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Albrecht Ritschl: Εξαρτάται πώς το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 
,
30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με το γνωστό πλέον hair cut, σαν να μετατρέπεις ένα afro look σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της. Στο ίδιο διάστημα όμως οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel: Είστε βέβαιος;

Albrecht Ritschl: Φυσικά! Ήταν όταν ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τηΣυμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανίων, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως πλήρωσε ελαχιστότατες αποζημιώσεις μετά το 1990, ούτε τα αναγκαστικά δάνεια που είχε συνάψει, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. Μην κρυβόμαστε! 
Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, ο δεύτερος μάλιστα ήταν πόλεμος αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το περίφημο «γερμανικό θαύμα» συντελέστηκε πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες, οι οποίο και προτιμούν και αγοράζουν τα δικά μας προϊόντα, πράγμα που κανονικά δεν θα έπρεπε να κάνουν.
Spiegel: Αυτή τη στιγμή συζητιέται η διάσωση της Ελλάδας μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ελεγχόμενης αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Albrecht Ritschl: Βεβαίως! Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εντελώς ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 
50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Άρα είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Επιτέλους θα πρέπει να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.

Spiegel: Ναι, αλλά το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Albrecht Ritschl: Νομίζω πως έτσι θα πρέπει να γίνει. Έχουμε υπάρξει στο παρελθόν υπερβολικά ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές.Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλουν τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. 
Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα!
Spiegel: Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε στο θέμα της Ελλάδας;

Albrecht Ritschl: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους! Ξέρω πως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι
΄αυτό και είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Δυστυχώς, η λύση αυτή είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά θα πρέπει να πληρώσουμε. Μόνο έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή!

SPIEGEL ONLINE: Mr. Ritschl, Germany is coming across like a know-it-all in the debate over aid for Greece. Berlin is intransigent and is demanding obedience from Athens. Is this attitude justified?