Αλ. Τσίπρας: Το μνημόνιο στις 18 Ιουνίου δε θα υπάρχει

«Ο Γλέζος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι εθνικός ηγέτης», τόνισε ο κ. Τσίπρας
Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζωνη, αλλά με αλλαγή πολιτικής για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, τόνισε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε ανόητη κινδυνολογία την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει επιστροφή στη δραχμή, η οποία -όπως είπε- εξυπηρετεί μόνο τους κερδοσκόπους και αποσταθεροποιεί την οικονομία.

Αναφερόμενος στη δανειακή σύμβαση τόνισε την ανάγκη να την αναθεωρήσουμε και...

να την επαναδιαπραγματευτούμε. Για το μνημόνιοείπε ότι το ακυρώνει ο λαός με την ψήφο του και «τώρα ήρθε η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει το δικό του σχέδιο στην Ευρώπη, που έχει στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά χωρίς να διαλύει τους μικρομεσαίους και τους ανέργους, καθώς στόχος του είναι η ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν λέει πως «λεφτά υπάρχουν», αλλά λεει ότι μπορεί να παραχθεί πλούτος αν υπάρξουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι τα χρήματα που λαμβάνει η Ελλάδα, δεν πρέπει να πηγαίνουν πλέον μόνο στους τόκους και τις τράπεζες, αλλά στην ανάπτυξη. «Η Μέρκελ πλέον απομονώνεται. Έχουμε παντού συμμάχους στην Ευρώπη. Παντού, εκτός από την Ελλάδα. Εδώ έχουμε τους Σαμαρά και Βενιζέλο που θέλουν να συμμαχήσουν με τη Μέρκελ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε παράλληλα ότι δεν είπε ποτέ ότι ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα είναι δύσκολος αλλά με προοπτική. «Το μνημόνιο στις 18 Ιουνίου δε θα υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε «μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας αναγκάσουν». Εκτίμησε ότι αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, οι αγορές θα ψάχνουν τον επόμενο και ανέφερε χαρακτηριστικά «εγώ προεξοφλώ ότι δεν πρόκειται (η ΕΕ) να μας πει φύγετε και δε σας δίνουμε δεκάρα». Ωστόσο, είπε ότι αν μας πουν κάτι τέτοιο «θα είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους». Ο ένας θα είναι να μην πληρώνουμε τις κοινωνικές ανάγκες του κράτους (μισθούς, συντάξεις, νοσοκομεία κτλ) και ο άλλος να μην πληρώνουμε τους πιστωτές. Όπως είπε, αν συμβεί αυτό «θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τις πληρωμές στους πιστωτές».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με 17 συνδέσεις και η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Εάν σπάσει, η αλυσίδα θα καταρρεύσει και αυτό δεν το θέλει η Άγκελα Μέρκελ, γιατί κερδίζει από το ευρω. «Στην Ευρωζωνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές», πρόσθεσε.

Για τις καταθέσεις των πολιτών ο κ. Τσιπρας τόνισε ότι είναι απόλυτα εγγυημένες όχι μόνο το Σύνταγμα αλλά και η Ευρωζωνη.

Δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει όλες τις αλλαγές στα εργασιακά, θα στηρίξει τους αδύναμους και όσους επλήγησαν από το κούρεμα του χρέους, ενώ επισήμανε ότι όσοι βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να έχουν πληρώσει τους φόρους τους και να έχει ελεγχθεί το πόθεν εσχες. Σημείωσε ότι πρέπει να αποκτήσουμε περιουσιολόγιο και να φορολογείται ο καθένας ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.

Όπως είπε, έχουν εθνικό σχέδιο για εξυγίανση και ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα είναι η ασπίδα προστασίας για τους αδύναμους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα χρήματα από τα διαρθωτικά ταμεία «που λιμνάζουν», αλλά όχι σε υποδομές που θα ήταν αναγκαίες σε κάποια άλλη περίοδο (πχ Ολυμπιακούς Αγώνες), αλλά για τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών (πχ πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι) «για να βοηθηθεί η κοινωνία που καταρρέει»

Αναφερόμενος στον Μανώλη Γλέζο, είπε ότι «έχει κατακτήσει τη δυνατότητα να καταθέτει τις δικές του προτάσεις» εξηγώντας ότι εξέφρασε μία ιδέα, η οποία δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Γλέζος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι εθνικός ηγέτης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας όσα πρότεινε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του Συνασπισμού, Γιάννης Μηλιός, εξήγησε ότι δεν αναφέρεται σε μικρές επιχειρήσεις, ενώ είπε ότι θα φορολογηθούν και όσοι βγάζουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης τόνισε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών» και να δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα στους μετανάστες που θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι και σημείωσε ότι τα στρατόπεδα κράτησης δεν είναι λύση.

«Πρέπει να αναγκάσουμε την Ευρώπη να το κάνει (αναθεώρηση της Συνθήκης)» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει απογκετοποίηση των περιοχών του κέντρου της Αθήνας με μητροπολιτικές παρεμβάσεις ανάπλασης.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα δεχτεί να έχει debate με τον Αντώνη Σαμαρά, είπε «δεν έχουμε ποτέ αρνηθεί το διάλογο».


Από skai.gr

Δημοσκόπηση Zougla.gr: ΣΤΟ 26% Ο ΣΥΡΙΖΑ 7,7% Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Μεγάλη δημοσκόπηση, με τη συμμετοχή 38.000 ατόμων που έκανε το Zougla gr.,
παρουσίασε στην χθεσινοβραδινή διαδικτυακή εκπομπή «Κίτρινος Τύπος», ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,8%, δεύτερο η ΝΔ με 20%, τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13%, τέταρτο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,3%, πέμπτο η Χρυσή Αυγή με 7,7%, έκτο το ΚΚΕ με 4,7% κι έβδομο η ΔΗ.ΜΑΡ. με 3,8%. Από κει κι έπειτα, καταποντίζονται τα υπόλοιπα κόμματα (ΛάΟΣ 1,2%, Οικολόγοι 0,9%, Δράση 0,7% κ.τ.λ.). Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μόλις 5%.

19 Μαΐου: Έτσι απαντούν οι Πόντιοι στην Ρεπούση!


Η απάντηση των Ποντίων στην προκλητική ασέβεια της Ρεπούση ήταν άμεση:
«Προκλητικήασεβής και κυρίως αμετανόητη αρνητής, η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ Μαρία Ρεπούση – τα κατάφεραν οι εχθροί των Ποντίων, εύγε Φώτη Κουβέλη-  εκπρόσωπος 
των αναθεωρητών της ελληνικής ιστορίας, εμφανίστηκε χθες στη βουλή!
Τι έκανε η γνωστή συγγραφέας του βιβλίου ιστορίας του ….’συνωστιμού’;
Αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα, μόλις ο πρόεδρος της βουλής ζήτησε από τους 300 βουλευτές να σηκωθούν όρθιοι και να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τα γενοκτονημένα θύματα του Τουρκικού φασισμού!
Υπάρχουν φωτογραφίες που κατέγραψαν λεπτό προς λεπτό την ιταμή πρόκληση!
Υπάρχουν μαρτυρίες δημοσιογράφων που επιβεβαιώνουν το προκλητικό γεγονός!
Εάν η κυρία αυτή έκανε το ίδιο ακριβώς στη Γαλλία ή την Ελβετία, θα έμπαινε φυλακή!
Η άρνηση της γενοκτονίας είναι ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ στις πολιτισμένες αυτές χώρες.
Και στην Ελλάδα τι;
Στην Ελλάδα τιμούμε τους αρνητές της γενοκτονίας, κάνοντάς τους υποψήφιους βουλευτές και με λίγες εκατοντάδες ψήφους τους εκλέγουμε για να τους επιβραβεύσουμε!
Και το αμείλικτο ερώτημα που βγαίνει από τις ψυχές όλων υμών των απογόνων εκείνων που επέζησαν από το μέγιστο αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, είναι αν ο πρόεδρος του κόμματος της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης εγκρίνει την ασεβή αυτή στάση της!
Την εγκρίνεις ΝΑΙ ή ΟΧΙ κύριε Κουβέλη;
Γιατί αν την εγκρίνεις, ξέρουν οι Πόντιοι πώς να απαντήσουν.
Αν όμως δεν την εγκρίνεις, ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να ξεπλυθεί η προσβολή:
ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΟΥ!
Δεν υπάρχει άλλη συγνώμη για όλους τους Πόντιους απανταχού της γης που να γίνει δεκτή από εσένα, εκτός από αυτήν την ενέργεια.»

Αναστάσιος Καζαντζίδης
Απόγονος Ποντίων που επιβίωσαν από το ΓΕΝΟΤΕΛΕΜΑ
Υ.Γ.
Το θέμα όμως δεν είναι η συμπεριφορά τη κυρίας Ρεπούση κύριε Κουβέλη, αλλά η δική σου ως προέδρου Ελληνικού Κόμματος που εκπροσωπείται στη βουλή

ΠΟΝΤΟΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!!



Πολίτες χειροκροτούσαν στην Ερμού Χρυσαυγήτες

 Γύρω στα 50 μέλη της Χρυσής αυγής πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα, με την γνωστή στρατιωτική πειθαρχεία που τους διακρίνει και με σχηματισμό που θα ζήλευε τιμητικό άγημα του στρατού, διέσχισαν την Ερμού με ιαχές... Στην αρχή οι καταστηματάρχες αλλά και οι περαστικοί τα έχασαν αλλά μόλις κατάλαβαν ότι είναι χρυσαυγήτες ξέσπασαν αυθόρμητα σε χειροκροτήματα και μερικοί μάλιστα έσπευσαν να τους συγχαρούν.
 Αρκετοί μάλιστα ήταν αυτοί που τους φώναξαν.....   
"Μπράβο παιδιά καλά τους κάνετε" ή  "Επιτέλους να πάρουμε την πατρίδα μας που ξεπούλησαν οι προδότες".         

Για τις επερχόμενες εκλογές, τη δανειακή σύμβαση και τους ωμούς εκβιασμούς των ελίτ

«εντός ευρωζώνης και Ε.Ε. τηρώντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την δανειακή σύμβαση ή καταστροφή και αφανισμός ;»

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης σε συνέντευξή του το 1993 είχε πει:
Παρακολουθούμε τον θρίαμβο ενός φαντασιακού, του καπιταλιστικού φαντασιακού – «φιλελεύθερου» – και τη σχεδόν εξαφάνιση της άλλης μεγάλης φαντασιακής σημασίας της σύγχρονης εποχής, του προτάγματος της ατομικής και συλλογικής αυτονομίας. Επιφανειακά αυτό μεταφράζεται, από την αρχή της δεκαετίας του ’80, στη νίκη της λεγόμενης «νεο-φιλελεύθερης» αντεπίθεσης – υλοποιημένης από τις πολιτικές Θάτσερ-Ρέηγκαν – αντεπίθεση η οποία επέβαλλε πράγματα που προηγουμένως φαίνονταν αδιανόητα.Καθαρή και απλή περικοπή των πραγματικών μισθών και καμιά φορά ακόμη και των ονομαστικών, για παράδειγμα· ή ακόμη τα επίπεδα ανεργίας, για τα οποία εγώ ο ίδιος είχα σκεφθεί και γράψει το 1960, ότι είχαν γίνει αδύνατα διότι θα προκαλούσαν μια κοινωνική έκρηξη.
Το παραπάνω απόσπασμα που είναι μέχρι σήμερα επίκαιρο, μας δίνει την ευκαιρία – δεδομένης και της ελληνικής πολιτικής επικαιρότητας – να μιλήσουμε πλέον για τον εντελώς ανορθολογικό χαρακτήρα των δανειακών συμβάσεων και των Μνημονίων και κυρίως της δεύτερης δανειακής σύμβασης.
Αφού το δίλημμα που τίθεται εκβιαστικά εν όψει και των επερχόμενων εκλογών από το ευρωπαϊκό και εγχώριο νεοφιλελεύθερο μπλοκ είναι «τήρηση των συμπεφωνημένων ή έξοδος από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.» κι εμείς θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι το δίλημμα αυτό είναι μια τεραστίου μεγέθους πολιτική απάτη.
Η εκ μέρους μας απόρριψη του Οικονομισμού, ο οποίος κυριαρχεί στις σύγχρονες κοινωνίες, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους! Το αντίθετο: η απόρριψη αυτή εδράζεται κυρίως στην κατανόηση της ανορθολογικότητας του σύγχρονου καπιταλισμού. Κατανοώντας το νεοφιλελεύθερο δόγμα, δικαιούμαστε να απορρίπτουμε τον Οικονομισμό και να επιμένουμε πως η λύση πρέπει ν’ αναζητηθεί εκτός της οικονομικής σφαίρας• να επιμένουμε πως η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική.
Πριν περάσουμε στην συγκεκριμένη ανάλυση, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι δεν πιστεύουμε ούτε στην αντιπροσωπευτική «δημοκρατία» και τον κοινοβουλευτισμό, ούτε θεωρούμε ότι μπορεί να δοθεί πραγματική λύση μέσω των εκλογών – απόψεις που έχουμε εκφράσει σε πρόσφατηανάρτησή μας . Για τους λόγους αυτούς άλλωστε, θεωρούμε πως πρέπει να εξηγήσουμε γιατί το προαναφερόμενο δίλημμα που τίθεται από τις πολιτικές δυνάμεις (κυρίως από αυτές που χαρακτηρίζονται ως «μνημονιακές») στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου είναι ψεύτικο. Το δίλημμα δεν είναι αν θα επικρατήσει στις εκλογές ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο ή το αντίθετο. Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν με τα σημερινά δεδομένα έχουμε ελπίδες επιβίωσης ή όχι• αν ο δρόμος που ακολουθούμε έχει μια πιθανή διέξοδο ή αν οδηγεί απευθείας στο νεκροταφείο.
Σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση 
Η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί τον τελευταίο κρίκο – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – μιας αλυσίδας που άρχισε τον Μάιο του 2010 με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου και συνεχίστηκε τον Ιούλιο 2010 με την αλλαγή του ασφαλιστικού, τον Αύγουστο 2010 με την 1ηεπικαιροποίηση, το Νοέμβριο 2010 με την 2η επικαιροποίηση και τον Φεβρουάριο 2011 με την 3η επικαιροποίηση του Μνημονίου, με τις περικοπές των μισθών και συντάξεων που συντελέστηκαν τον Μάρτιο 2011, με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών του νόμων τον Ιούνιο 2011 (παρά τη γενικευμένη λαϊκή οργή και αντίσταση), με την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης και του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο τον Αύγουστο του 2011 και με την συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους, τις ιδιωτικοποιήσεις, την δραματική μείωση του αφορολόγητου ορίου και το χαράτσι που επιβλήθηκε στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. τον Οκτώβριο του 2011.
Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τον Φεβρουάριο 2012 – μέτρα που πρέπει να ληφθούν τον επόμενο μήνα (Ιούνιο 2012) και που ανέρχονται στο ύψος των 11 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι τόσο δυσβάσταχτα και εξοντωτικά ώστε να μπορεί να ειπωθεί πως η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του πρώτης και της δεύτερης δανειακής σύμβασης και των αντίστοιχων Μνημονίων δεν είναι μόνο ποιοτική αλλά καθίσταται πια ποιοτική (εξαιρουμένης της υπαγωγής των διαφορών στο αγγλικό δίκαιο που ίσχυε εξ αρχής).
Τα κυριότερα σημεία της νέας δανειακής σύμβασης είναι τα εξής:
1.Κλείσιμο φορέων και απολύσεις στο Δημόσιο (15.000 εντός του 2012 και 150.000 έως το τέλος του 2015) – στόχος που αν επιτευχθεί θα καταστήσει το ελληνικό δημόσιο το μικρότερο της Ε.Ε. των 27 και ένα από τα μικρότερα παγκοσμίως. Ήδη προς κρίσης και παρά το μπαράζ παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ, οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστοιχούσαν στο 15 % του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν στο16,5 %, ενώ το κόστος του ελληνικού κράτους έφτανε στο 17,3  % του ΑΕΠ με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης στο 21,8 %. Μάλιστα, μετά το κύμα συνταξιοδοτήσεων και το πάγωμα των προσλήψεων, οι 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι του Ιουλίου 2010 μειώθηκαν σε 650.000.
Ας σημειωθεί εδώ ότι με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, συνυπολογίστηκαν ως τέτοιοι και όσοι μισθοδοτούνται ευκαιριακά από το δημόσιο, αφού συνδέονται με αυτό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (π.χ. ετήσιες συμβάσεις μίσθωσης έργου σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι οποίες βέβαια, κατά κανόνα, δεν πρόκειται να ανανεωθούν). Μάλιστα η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων παραχωρήθηκε, επ’ αμοιβή, σε Γάλλους ειδικούς – γεγονός που καταδεικνύει και τις αποικιακές διαστάσεις που χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα.
2.Μείωση κατά 22 % του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και 32 % στους νέους κάτω των 25 ετών. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός έφτασε σήμερα τα 586 € μικτά (494 καθαρά) και τα 480 € μικτά (430 καθαρά) αντίστοιχα.
Οι μειώσεις αυτές συμπαρασύρουν όλα τα κλιμάκια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως επίσης συμπαρασύρουν και διάφορα επιδόματα όπως το οικογενειακό, το επίδομα λοχείας και το επίδομα ανεργίας που έφτασε τα 323 € καθαρά.
Η αντίθετη επιχειρηματολογία, ότι με τη λήψη των προαναφερόμενων μέτρων τάχα σώθηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός απευθύνεται σε ανόητους. Αρκεί να γίνει αντιληπτό ότι οι προαναφερόμενες περικοπές αντιστοιχούν σε 2,8 μισθούς, οι οποίοι, αν προστεθούν στους 2 που είχαν ήδη κοπεί, φτάνουν στους 4,8 μισθούς – χωρίς μάλιστα να υπολογιστούν τα χαράτσια και ο πληθωρισμός που το 2011 έκλεισε στο 3,1 %…. Η συνολική απώλεια ξεπερνά το 40 % του συνολικού εισοδήματος των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας οι οποίοι, στην Ελλάδα, ήταν ήδη, προ κρίσης, οι φτωχότεροι της Ευρωζώνης με μοναδική εξαίρεση τους Πορτογάλους.
Το επιχείρημα ότι, ακόμη κι έτσι οι ελληνικοί μισθοί παραμένουν υψηλότεροι των πορτογαλικών και των βαλκανικών χωρών είναι επίσης σαθρό αφού ο ελληνικός πληθωρισμός και το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα δεν συγκρίνεται με τα αντίστοιχα των χωρών αυτών. Όσοι δε, περιμένουν να πέσουν οι τιμές, θα περιμένουν πολύ αφού σχεδόν το 70 % των καταναλωτικών αγαθών είναι εισαγόμενα, όπως εισαγόμενο είναι και πολύ μεγάλο μέρος των πρώτων υλών των εδώ παραγόμενων προϊόντων.
3.Ειδικά μισθολόγια μειωμένα κατά 20 % που αφορούν τους ένστολους και τις ΔΕΚΟ. Το γεγονός ότι πάνω στην απελπισία τους, οι ελίτ χτυπούν ακόμα και την εργατική αριστοκρατία και τις δυνάμεις καταστολής που τόσες φορές τις έβγαλαν ασπροπρόσωπες, ασκώντας ωμή βία κατά της κοινωνίας, είναι πραγματικά ενδιαφέρον…!
4.Ενιαίο ταμείο για τις επικουρικές συντάξεις με μείωση 10 % έως τα 250 €, 15 % έως τα 300 € και 20 % άνω των 300 €. Επίσης, μείωση 12 % σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 €, 7 % στις συντάξεις του ΝΑΤ και 20 % στις συντάξεις των «ευγενών» ταμείων.
5.Συμπληρωματικός προϋπολογισμός που προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 2 δισ. € (52,2 από 50,2) και μείωση εξόδων κατά 2,3 δισ. € (69,5 από 72,8) με περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης (1,1 δισ.), συντάξεων (400 εκ.), δημοσίων επενδύσεων (400 εκ.),  λειτουργικών δαπανών οργανισμών (200 εκ.), πολυτεκνικού επιδόματος (40 εκ.), γεωργικών επιδοτήσεων κλπ.
6.Μείωση μισθών, απολύσεις και κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο, ενώ έρχεται και η γενικευμένη άρση μονιμότητας με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013 που έχει ήδη εξαγγελθεί.
7.Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 5 %. Πρόκειται για το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος το οποίο η ΓΣΕΕ δέχτηκε να συζητήσει…. Η μείωση αυτή βυθίζει ακόμα περισσότερο τα ήδη βυθισμένα ασφαλιστικά ταμεία και κάνει βέβαιο το άνοιγμα ενός νέου, ακόμα πιο επαχθούς, ασφαλιστικού τον Ιούνιο, αφού τα ταμεία χάνουν 6,5 δισ. € από την εκτόξευση της ανεργίας, 8 δισ. € από την εισφοροδιαφυγή, 2,2 δισ. € από τη μείωση του κατώτατου μισθού και 17,5 δισ. € από το κούρεμα, δηλαδή σύνολο 34,2 δισ. €.
8.Πλήρης απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων με 20 από αυτά σε πρώτη φάση. Οι συνέπειες του εν λόγω μέτρου είναι η προλεταριοποίηση μιας σειράς ελεύθερων επαγγελματιών (κυρίως επιστημόνων αλλά και άλλων) οι οποίοι πλέον θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία ως «συνεργάτες» (δηλαδή χωρίς καν σχέση εξαρτημένης εργασίας) σε όσους κεφαλαιούχους και εταιρείες λυμαίνονται τους αντίστοιχους χώρους.
9.Διάλυση του εργατικού δικαίου με κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, μείωση της μετενέργειας από 6 σε 3 μήνες, κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς στην διαιτησία – θεσμός αποτελούσε ένα στοιχειώδες δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτούς. Επίσης, η διαιτησία περιορίζεται σε διαφορές που αφορούν μόνο τον κύριο μισθό και όχι επιδόματα ή εργασιακά.
10.Αύξηση 25 % των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο 2012, η οποία αύξηση θα επιφέρει ανάλογη αύξηση των χαρατσιών, καθιστώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ακίνητη περιουσία ως τη βαρύτερη φορολογούμενη στην Ευρώπη καθώς είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρημένη  με πληθώρα φόρων και τελών. Ταυτόχρονα θα συμπαρασύρει και τα μισθώματα (ενοίκια) την στιγμή μάλιστα που η νομοθεσία για τις εξώσεις απλοποιήθηκε: ας μην εκπλαγεί κανείς αν τους επόμενους μήνες οι άστεγοι πολλαπλασιαστούν απότομα.
11.Ιδιωτικοποιήσεις ύψους 19 δισ. € (από 50 που ήταν ο αρχικός στόχος). Η μείωση αυτή δεν σημαίνει τόσο ότι θα ξεπουληθεί λιγότερη δημόσια (στην πραγματικότητα: κοινωνική) περιουσία αλλά απλώς ότι θα ξεπουληθεί φθηνότερα.
12.Εντατική προσπάθεια είσπραξης όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο –μέτρο που δεν θα πλήξει τόσο τους φοροφυγάδες όσος το πλήθος των οφειλετών που πραγματικά βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών αφού έχουν γονατίσει από την ύφεση και την ανεργία, καθώς επίσης και από την τακτική του Δημοσίου που προχωρεί σε συμψηφισμό χρεών του προς ιδιώτες με χρέη ιδιωτών προς το κράτος, μόνο στην περίπτωση που ο συμψηφισμός δεν το ζημιώνει.
13.Υπαγωγή της δανειακής σύμβασης στο αγγλικό δίκαιο. Η νομική αυτή ρήτρα ουσιαστικά σημαίνει παραίτηση της χώρας από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας (αρχή που καθιερώνεται από το δημόσιο διεθνές δίκαιο), ενώ ανοίγει το δρόμο για την κατάσχεση ακόμη και ακατάσχετων στοιχείων του κοινωνικού πλούτου, η οποία διαδικασία (κατάσχεσης) υπάγεται πλέον στην αρμοδιότητα των διεθνών και όχι των ελληνικών δικαστηρίων. Ταυτόχρονα, δεσμεύονται τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και τα αποθέματα χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ δεν προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού του ελληνικού χρέους με τυχόν ελληνικές ανταπαιτήσεις (όπως π.χ. γερμανικές, πολεμικές αποζημιώσεις).
Σύμφωνα μάλιστα με το αγγλικό δίκαιο – το οποίο είναι δίκαιο αποικιακού τύπου αφού διαμορφώθηκε κατά κύριο λόγο τον 19ο αιώνα – καθιερώνεται ακόμα και το δικαίωμα σύλληψης αξιωματούχων του ελληνικού κράτους σε περίπτωση που επισκεφτούν πιστώτρια χώρα στην περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν αποπληρώνεται κατά τα συμφωνηθέντα.
14.Δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα δεσμεύονται όλα τα χρήματα του δανείου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα – αν όχι κατ’ αποκλειστικότητα – για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων. Συνεπώς οι ισχυρισμοί πως δήθεν «θα πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία» είναι εντελώς ανυπόστατοι, όπως εντελώς ψεύτικος αποδεικνύεται και ο ισχυρισμός ότι «αν δεν παίρναμε το δάνειο το κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις» δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά, έτσι κι αλλιώς, δεν προορίζονται για καταβολή μισθών και συντάξεων. Συγκεκριμένα το 91,5 % των ποσών αυτών προορίζεται για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και το 8,5 % για λειτουργικά έξοδα του ελληνικού κράτους (όχι μισθούς και συντάξεις) – ποσοστό που από το β’ εξάμηνο του 2012 ή από το 2013 θα εκμηδενιστεί ώστε το 100 % να εξυπηρετεί την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων).
15.Τέλος, είναι υπό συζήτηση : α) η μείωση του εφάπαξ κατά 30 % (σχεδόν βέβαιο) ενώ το 70 % που απομένει, θα καταβάλλεται κατά 40 % προκαταβολικά και το υπόλοιπο σε 5-10 δόσεις εντός πενταετίας και β) η επιβολή ενιαίου ΦΠΑ μεταξύ 19-21 %. Αν αυτό συμβεί θα σημειωθεί εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού αφού όλα τα βασικά είδη διαβίωσης θα αυξηθούν από 13 % που είναι σήμερα, στο νέο ενιαίο μεγαλύτερο συντελεστή, ενώ τα είδη και οι υπηρεσίες που θα πέσουν από τον σημερινό υψηλό συντελεστή του 23 % είναι και πολύ λιγότερα και όχι ζωτικής σημασίας.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η μόνη συνισταμένη του Μνημονίου που δεν γίνεται σεβαστή… ενώ αποδεικνύεται και τεράστιο ψέμα η υπόσχεση ότι «η πτώση μισθών θα επιφέρει τιθάσευση του πληθωρισμού». Μόνο στον ιδιωτικό τομέα το μισθολογικό κόστος έπεσε πέρσι κατά 9,2 % αλλά ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά άνω του 3 %!
Γιατί έγινε η νέα δανειακή σύμβαση (ή γιατί λένε ότι έγινε)
Α. Υποτίθεται ότι η νέα δανειακή σύμβαση έγινε για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία. Όμως η άτακτη χρεοκοπία είναι αδύνατο να αποφευχθεί – αντίθετα μάλιστα θα έρθει πολύ σύντομα. Ήδη υπάρχει ελεγχόμενη χρεοκοπία η οποία συνίσταται στην εσωτερική υποτίμηση και την ουσιαστική στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ούτε φόροι επιστρέφονται, ούτε προμηθευτές πληρώνονται, ούτε καν εκτελούνται τελεσίδικες αποφάσεις που επιδικάζουν σε πολίτες χρηματικά ποσά σε βάρος του Δημοσίου.
Η απόλυτη χρεοκοπία θα έρθει όταν οι γαλλογερμανικές τράπεζες που κρατούν το 40 % του ελληνικού χρέους ξεφορτωθούν τα τοξικά ελληνικά ομόλογα. Ήδη υπολογίζεται ότι έχουν απαλλαγεί από περισσότερα των 45 δισ. €. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η ενδοτικότητα των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Λ. Παπαδήμου μπορεί να χαρακτηριστεί «εγκληματική», αφού σύντομα, μια ελληνική χρεοκοπία θα έχει πολύ μικρότερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από ό,τι πριν την συμφωνία του Οκτωβρίου 2011, το Μεσοπρόθεσμο και βέβαια την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.
Β. Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι η νέα δανειακή σύμβαση έγινε για να καλύψει τις αστοχίες του 1ου Μνημονίου – αυτές που οι πάντες προέβλεπαν λόγω της υφεσιακής μορφής όλων των μέτρων του. Τα νέα όμως μέτρα είναι ακόμα πιο υφεσιακά, ακόμα πιο αναποτελεσματικά, ανεδαφικά και ανορθολογικά ακόμα και με καπιταλιστικούς όρους από τα προηγούμενα, αφού είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης σε παγκοσμίως πρωτοφανή επίπεδα.
Γ. Τρίτο επιχείρημα είναι ότι η νέα δανειακή σύμβαση έγινε για να «αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Αυτό βέβαια είναι ανέφικτο όσο υπάρχει ένα τόσο σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ (ίσο με 1,3 του δολαρίου), το οποίο κυριολεκτικά διαλύει τις εξαγωγές της Ελλάδας και κάνει βαριά ελλειμματικό το ισοζύγιο του εξωτερικού εμπορίου. Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί: Μέσα στο ευρώ δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, όποια μέτρα κι αν ληφθούν.
Γενικά και παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας των ελίτ και των κυρίαρχων στρωμάτων, η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. δεν ενίσχυσε την οικονομική της θέση, ειδικά μετά το Μάαστριχτ (1992) και την ΟΝΕ (2002). Για παράδειγμα, το 1973, οι εξαγωγές ισοδυναμούσαν με το 38,4 % των εισαγωγών. Ακολούθησε μια συνεχής βελτίωση που κορυφώθηκε το 1987 με το ποσοστό να φτάνει το 52,9 %, για ν’ αρχίσουν να πέφτουν μετά, φτάνοντας το 2008 στο ιστορικό χαμηλό του 30,2%.
Ίδια εικόνα συνεχούς επιδείνωσης παρουσιάζει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που από ελαφρώς ελλειμματικό το 1994 (4,3 % του ΑΕΠ), έφτασε το 2008 στα όρια της κατάρρευσης (13 % του ΑΕΠ). Αυτή ακριβώς η επιδείνωση είναι που οδήγησε στην εκτόξευση του δανεισμού, ο οποίος μόνο την περίοδο 1999-2008 αυξήθηκε κατά 144,3 δισ. €.
Επίσης, επειδή πολλοί λένε ότι η Ε.Ε. μας βοήθησε με τα πακέτα στήριξης, αξίζει να ειπωθεί ότι στην περίοδο 1999-2008 αυτά ανήλθαν στα 40,4 δισ. € ενώ οι εισαγωγές κοινοτικών προϊόντων στην χώρα στα 239,3 δισ. €, ήταν δηλαδή εξαπλάσιες. Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις λοιπόν, στην πραγματικότητα επιδότησαν κατά ένα μέρος τις αγορές ευρωπαϊκών προϊόντων από τους Έλληνες καταναλωτές.
Δ. Για να γίνει το «κούρεμα του χρέους» με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (το λεγόμενο PSI που οι πάσης φύσεως οικονομικοί αναλυτές πρόφεραν με ανείπωτη λαγνεία…), από το οποίο υποτίθεται ότι θα γλιτώναμε 107 δισ. € και να πάρουμε το νέο δάνειο των 130 δισ. €.
Όμως τα πράγματα με το «κούρεμα του χρέους» δεν είναι όπως τα λένε: Πρέπει να γίνει σαφές ότι από το συνολικό χρέος των 360 δισ. € (χρέος πριν το κούρεμα – σήμερα, σύμφωνα με πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 395 δισ. €…) , εξαιρέθηκαν του κουρέματος τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 60 δισ. €, τα είδη εκταμιευμένα δάνεια της τρόϊκας (84,5 δισ. €), τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020 (45 δισ. €), τα βραχύβια έντοκα γραμμάτια του δημοσίου (15 δισ. €) και παλαιά δάνεια ιδιωτών (20 δισ. €). Σύνολο 224,5 δισ. €. Από τα 135,5 που απομένουν (ήδη 170,5) τα 55 βρίσκονται στα χέρια ελληνικών τραπεζών και τα 25 σε ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία (σύνολο 80 δισ. €). Αυτά «κουρεύτηκαν» τελικά σε ποσοστό 53,5 % της ονομαστικής τους αξίας ή 70 % της καθαρής παρούσας αξίας τους (38,5 δισ. € οι τράπεζες και 17,5 δισ. € τα ταμεία). Δηλαδή η ελληνική συμμετοχή στο κούρεμα είναι περίπου 56 δισ. € και συνεπώς η ξένη 107 – 56 – 6,5 (ομόλογα που δεν υπήχθησαν στο κούρεμα) = 49,5 δισ. € που σημαίνει περίπου ποσοστό 13,75% του συνολικού χρέους.
Αυτό είναι το πραγματικό κέρδος της χώρας από το «κούρεμα» αφού τα υπόλοιπα μπορεί να τα γλιτώνει το κράτος αλλά αφαιρούνται από την ελληνική οικονομία και ειδικά αυτά που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά και τα ποσά που χάνουν οι ξένοι πιστωτές θα τα πάρουν σχεδόν όλα πίσω με την πτώση των τιμών στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται και οι οποίες θα καταλήξουν στα χέρια τους. Αν μάλιστα τα χρήματα του δανείου δεσμευτούν τελικά σε ειδικό λογαριασμό, το κέρδος για τον λαό είναι μηδαμινό και σε καμία περίπτωση δεν αξίζει τόσες θυσίες.
Συνεπώς το «κούρεμα του χρέους» ήταν μια κολοσσιαία απάτη. Υποτίθεται ότι έγινε για την βιωσιμότητα του χρέους το οποίο «αν όλα πάνε καλά» θα βρίσκεται το 2020 στο 120 % του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ήταν το 2009 (μάλιστα, εκ των υστέρων, ο Σόϊμπλε μίλησε για ποσοστό 129 %, η ΕΚΤ για 136 % και το ΔΝΤ για 160 % αν δεν υπάρξει ανάσχεση της ύφεσης, που φυσικά και δεν θα υπάρξει), ενώ ο λαός θα έχει υποστεί μια πραγματική κοινωνική γενοκτονία για πάνω από 10 χρόνια.
Στην Αργεντινή το κούρεμα του χρέους αφορούσε 30 % τους ντόπιους κατόχους ομολόγων, 50 % τους ξένους πιστωτές και 70 % τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Η ελληνική κυβέρνηση κούρεψε την ελληνική οικονομία απεμπολώντας κυριαρχικά της δικαιώματα και εξαθλιώνοντας ολόκληρη την κοινωνία μόνο και μόνο για να μην χάσουν οι ξένοι τοκογλύφοι.
Ακόμα και με βάση τα καπιταλιστικά συναλλακτικά ήθη της ελεύθερης αγοράς, όποιος αναλαμβάνει τεράστια ρίσκα χρηματοδοτώντας διεφθαρμένες και ανίκανες κυβερνήσεις, πρέπει, αν το ρίσκο δεν «του βγει» να χάσει τα λεφτά του. Όμως τώρα οι τράπεζες, οι οποίες τον καιρό της ανάπτυξης έβγαλαν τεράστια κέρδη, σώζονται με κρατικό χρήμα. Ειδικά όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες η κοροϊδία είναι απροκάλυπτη, αφού από το κούρεμα έχασαν περί τα 8,5 δισ. €  αλλά παίρνουν για ανακεφαλαιοποίηση 30 – 50 δισ. €, ενώ μάλιστα είχαν ήδη πάρει από την αρχή του 2009 (κυβέρνηση Κ. Καραμανλή) 40 δισ. €  σε ρευστό και 80 δισ. €  σε εγγυήσεις του Δημοσίου, χωρίς να ρίξουν δεκάρα τσακιστή στην πραγματική οικονομία και μάλιστα παραχωρώντας στο Δημόσιο κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί και το εξής: με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, πιστωτές της Ελλάδας κατέστησαν πια τα υπόλοιπα κράτη που δάνεισαν και δεν είναι πλέον πιστωτές της οι πάσης φύσεως ιδιώτες κερδοσκόποι, οι τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλπ. Άμεση συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι ότι το οικονομικό βάρος μετακυλύεται στους φορολογούμενους των χωρών αυτών προς όφελος βέβαια των Τραπεζών τους που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν, ενώ η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας αποδυναμώνεται αφού απέναντί της έχει πια δανειστές-κράτη και όχι τυχάρπαστους ιδιώτες.
Συνέπειες της νέας δανειακής σύμβασης
α) Ύφεση. Για 5η συνεχόμενη χρονιά ή χώρα θα βυθιστεί στην ύφεση (2008: 0,2 %, 2009: 3,2 %, 2010: 3,5 %, 2011: 6,8 %) η οποία για το 2012 υπολογιζόταν στο 4,4% όταν βάσει του Προϋπολογισμού είχε εκτιμηθεί στο 2,8 %, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθε τελικά σε 6,2 %… Συνεπώς, αθροιστικά η ύφεση θα ξεπεράσει, σε κάθε περίπτωση, το 17 % προσεγγίζοντας ίσως ακόμα και το 19 % (13,7 % έως το 2011). Πρόκειται για την μεγαλύτερη ύφεση στην μεταπολεμική Ευρώπη με εξαίρεση το 44 % της Ρωσίας την περίοδο 1991-2002, η οποία όμως δημιουργήθηκε σε 12 και όχι σε 5 χρόνια ενώ ούτε πραγματική ήταν λόγω της απίστευτης ανάπτυξης της παραοικονομίας που υπήρχε εκεί και η οποία δεν μπορεί να συνυπολογιστεί από τις στατιστικές.
β) Ανεργία. Η επίσημη ανεργία είναι σήμερα στο 21, 7 % (1.070.724), ενώ η πραγματική πρέπει να αγγίζει το 23,5 % (1.200.000 περίπου). Αν υπολογιστεί ότι διεθνώς θεωρείται ότι κάθε άνεργος κουβαλάει 1,8 άτομα, έχουμε περί τα 3,3 εκατομμύρια άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπενθυμίζεται ότι το ρεκόρ ανεργίας της χώρας είναι το 25,9 % της άνοιξης του 1961, όταν και άρχισε το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που οδήγησε 1.250.000 Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό.
Με τα δεδομένα αυτά, η εξέλιξη της ανεργίας μπορεί να  γίνει ανεξέλεγκτη, παύοντας να έχει γραμμική αλλά σταθερή αύξηση και κάνοντας ένα άλμα προς τα πάνω. Αυτό μπορεί να συμβεί από την στιγμή που το μικροεμπόριο, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις που φυτοζωούν, κλείσουν γονατίζοντας από την πτώση των εσόδων και τους φόρους. Το όριο μιας τέτοιας κατάστασης τοποθετείται κάπου ανάμεσα στο 15 – 17 % του συνολικού πληθυσμού (όχι του ενεργού), δηλαδή, στην περίπτωσή μας κάπου στο 1,7 εκ. Η ελληνική οικονομία ως οικονομία σχετικά μικρής κλίμακας είναι αδύνατο να αντέξει την πρωτοφανή επέλαση της φτώχειας που θα συμπαρασύρει την κατανάλωση, τα φορολογικά έσοδα, τα ασφαλιστικά ταμεία και, τέλος, και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Το τελευταίο μάλιστα, ήδη άρχισε να κλυδωνίζεται παρά την τεράστια κρατική βοήθεια. Είναι π.χ. ενδεικτικό ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 10,8 % τον Δεκέμβριο του 2008, έφτασαν το 13,3 % τον Σεπτέμβριο του 2011 και το 14,5 % τον Ιανουάριο του 2012.
γ) Διάλυση του εργατικού δικαίου και των εργατικών κατακτήσεων 6 δεκαετιών.
δ) Μαρτυρική καθημερινότητα που θα εκφραστεί σε εκατομμύρια μικρές ατομικές και οικογενειακές τραγωδίες, ραγδαία αυξανόμενες με το πέρασμα του χρόνου και το βάθεμα της κρίσης.
ε) Τελική διόγκωση του χρέους για τη αποφυγή της οποίας υποτίθεται ότι γίνονται όλες οι θυσίες. Ο υφεσιακός χαρακτήρας οδηγεί σε κατάρρευση της συνολικής οικονομίας. Η συνεχής μείωση μισθών και συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και δημοσίων επενδύσεων και η επιβολή ολοένα και βαρύτερων φόρων πλήττει τα εισοδήματα της τεράστιας πλειοψηφίας του κόσμου, καταβαραθρώνοντας την κατανάλωση, μειώνοντας τα φορολογικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, με αποτέλεσμα την νέα μείωση μισθών και συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, την επιβολή ακόμη βαρύτερων φόρων κ.ο.κ., βάζοντας την οικονομία σε έναν υφεσιακό φαύλο κύκλο.
Συμπέρασμα
Στην βαθιά ανορθολογικότητα του Νεοφιλελευθερισμού έχουμε αναφερθεί κατ’επανάληψη, όπως και στο ότι, κατά την άποψή μας ο σύγχρονος καπιταλισμός τύπου καζίνο, ούτε να σωθεί μπορεί με επιστροφή σε αναπτυξιακά μοντέλα κεινσιανικού τύπου, ούτε λειτουργεί βάσει ενός γενικού μακροπρόθεσμου σχεδίου με καθορισμένους στόχους, αλλά αντίθετα, χαρακτηρίζεται από μια τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» και μια λογική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Επίσης έχουμε κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί όσον αφορά τιςθεωρίες συνωμοσίας που στις μέρες μας έχουν την τιμητική τους και δεν σκοπεύουμε να επεκταθούμε περαιτέρω.
Η ανάρτηση αυτή σκοπό είχε να καταδείξει τον ψεύτικο δίλημμα που τίθεται εν όψει των εκλογών: «εντός ευρωζώνης και Ε.Ε. τηρώντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την δανειακή σύμβαση ή καταστροφή και αφανισμός ;». Το δίλημμα αυτό είναι πέρα για πέρα πλαστό για να μην πούμε κωμικό. Η ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας έχει σχεδόν συντελεστεί και θα ολοκληρωθεί σύντομα αν συνεχιστούν οι πολιτικές αυτές που περιγράψαμε παραπάνω.
Η μόνη ελπίδα για την κοινωνία είναι η αλλαγή πλεύσης, μέσα από την ενεργό και διαρκή αντίσταση, την αυτο-οργάνωση, την ανάδειξη νέων προταγμάτων και την πολιτική δράση που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για διαρκή κοινωνική επανάσταση.
Υπάρχει ένα μαύρο μπλοκ ανθρώπων που φορούν γραβάτες και ακριβά κοστούμια, (ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ., Μπακογιάννη, Μάνος, Τζίμερος) πίσω από το οποίο στοιχίζεται όλος ο παγκόσμιος καπιταλισμός, οι ελίτ και τα κυρίαρχα στρώματα. Αυτό το μπλοκ προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, δίνει έναν λυσσαλέο αγώνα, κινδυνολογώντας και προπαγανδίζοντας μέσω των δικών του ΜΜΕ, χωρίς να διστάζει ούτε να απειλεί, ούτε να προσπαθεί να πανικοβάλει τον κόσμο• χωρίς καν να ντρέπεται να υποστηρίζει ανόητες οικονομίστικες θεωρίες που στην πράξη έχουν αποδειχτεί απόλυτα καταστροφικές.
Υπάρχει και ένα κομμάτι ακροδεξιών συνωμοσιολόγων ή νεοναζί που είναι γέννημα της αδιέξοδης πολιτικής τους και της πλήρους επικράτησης ενός φαντασιακού που πια όχι μόνο δεν φουσκώνει τα μυαλά με πλαστές επιθυμίες αλλά δεν γεμίζει ούτε το στομάχι.
Όλοι αυτοί, πρέπει να εμποδιστούν από την κοινωνία την ίδια, αν φυσικά υποθέσουμε ότι έχει αποκτήσει συναίσθηση του κινδύνου και αν έχει έστω το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Από την άλλη πλευρά, αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, δεν έχουν παρά να το αποδείξουν.
Εμείς, από την πλευρά μας, και ενόψει των δεύτερων εκλογών, θα επιμείνουμε στα λόγια του Buenaventura Durruti: «Όποιος  ψηφίσει και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση είναι για εμάς  βλαβερός, αλλά το ίδιο βλαβερός είναι και όποιος απόσχει από τις εκλογές  και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση»έχοντας την πεποίθηση πως ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε τέλος σ’ αυτό τον εφιάλτη, προσπαθώντας για την δημιουργία μιας όσο το δυνατόν πιο ελευθεριακής κοινωνίας.
Η λιτότητα, η φτώχεια και η εξαθλίωση, η πολιτική απάθεια ή η (δια)στροφή της πολιτικής σε ολοκληρωτικά ιδεολογήματα μπορούν και πρέπει να εμποδιστούν από όλους εμάς, από την ίδια την κοινωνία. Φαίνεται πως είμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία να αναδείξουμε το πρόταγμα της ατομικής και συλλογικής αυτονομίας, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί και προσεχώς και πάρα πολλοί άλλοι λαοί.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ο συμπαθής, ανίκανος κολεγιόπαιςΤο μετέωρο, καταστροφικό για τη χώρα βήμα του Α. Σαμαρά

του Γιώργου Παλαιολόγου από τη Ρήξη που κυκλοφορεί (φ. 85)
Τα τριάντα πέντε χρόνια της μεταπολίτευσης κατασκεύασαν ένα πολιτικό προσωπικό που φέρει ανεξίτηλα  τα στίγματα της περιόδου που το γέννησε. Ένα πολιτικό προσωπικό φτιαγμένο για αντιπαραθέσεις με σημαδεμένη τράπουλα, μέσω των ΜΜΕ, των πολιτικών γνωριμιών, των τζακιών, της σεξουαλικής διαπλοκής.
Ένα πολιτικό προσωπικό που έμαθε να κινείται μεταξύ Κολωνακίου και των παρυφών των Εξαρχείων, να κατοικεί στα βόρεια προάστια και να ψυχαγωγείται μεταξύ Μυκόνου, Πηλίου και Αράχωβας. Ένα πολιτικό προσωπικό εθισμένο στη συναίνεση και τις υποχωρήσεις έναντι των Αμερικανών, των Ευρωπαίων και των Τούρκων με αντάλλαγμα παχυλές μίζες, ευρύχωρες πισίνες και αγράμματη ευμάρεια. Αυτό το πολιτικό προσωπικό οφείλει τις απολαβές και τη μακροημέρευσή του σε εκείνους που, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Καραμανλής, ο Κων/νος Μητσοτάκης, θεμελίωσαν αυτήν τη μεταπολιτευτική δημοκρατία των λελέδων, έχοντας οι ίδιοι μνήμες και αναφορές σε παλαιότερες δύσκολες  και συγκρουσιακές περιόδους, με έσχατη εκείνη της δικτατορίας.
Στη συνέχεια, μετά την εξαφάνιση των «θεμελιωτών», οι γόνοι τους, απόφοιτοι των κολεγίων και των αμερικανικών πανεπιστημίων, θαμώνες του Ντα Κάπο, ήρθαν σιγά σιγά στην εξουσία: Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Ντόρα Μπακογιάννη. Πρόκειται για μια γενιά που μεγάλωσε σε αυτό το κλίμα του υποταγμένου ευδαιμονισμού  –υποταγμένου στους υπερατλαντικούς εταίρους, στις Βρυξέλλες και τους νεοθωμανούς–,  η πολιτική ανάδειξη των οποίων  περνούσε μέσα από τις επισκέψεις στις πρεσβείες και την εύνοια των νταβατζήδων των καναλιών και τις κοινωνικές συναναστροφές στην ετήσια συνάθροιση των μηδενικών, στους κήπους του προεδρικού μεγάρου.
Αυτό το πολιτικό προσωπικό βρέθηκε αίφνης να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της Ελλάδας και του ελληνισμού μετά τον εμφύλιο, μη έχοντας κανένα απόθεμα γνώσεων, τόλμης και ευψυχίας και, αναπόφευκτα, μας οδήγησε στο βάραθρο και την παρακμή. Ο Κώστας Καραμανλής, ενώ γενικά είχε «καλές προθέσεις», τις οποίες έδειξε και στην περίπτωση του ΝΑΤΟ και της εισόδου των Σκοπίων και των αγωγών και του σχεδίου Ανάν, απεδείχθη ένας καλοκάγαθος μπον βιβέρ, ο οποίος τρόμαξε τόσο πολύ από τις επιθέσεις που υπέστη, ώστε προτίμησε να το βάλει στα πόδια από την κυβέρνηση.
Για τον ΓΑΠ δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα, γιατί κινδυνεύουμε από τον νόμο περί εξυβρίσεως διά του Τύπου. Το θέμα είναι ο Αντώνης. Φοίτησε στο ίδιο κολέγιο με τον ΓΑΠ, υπήρξε συμφοιτητής του στην Αμερική, και μετά τους χώρισαν οι κοινωνικοί αγώνες (!). Ο Γιώργος νεώτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, και ο Αντώνης νεώτερος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η διαδρομή, μια τυπική διαδρομή ανθρώπων της τάξης του. Παιδί καλής οικογενείας, με καλούς τρόπους, με πίστη στη γιαγιά του και τη Μακεδονία, απεδείχθη λίγος  ήδη το 1993 κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης, συνυπεύθυνος σε πολλά από τα δεινά που πληρώνουμε ακόμα και σήμερα.
Όταν οι Γερμανοί διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία αναγνωρίζοντας τη Σλοβενία και την Κροατία, ο Αντώνης δεν τόλμησε να αντιταχθεί και άφησε να πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση της διάλυσης των Βαλκανίων, μακρινή συνέπεια της οποίας είναι και η κρίση που βιώνουμε σήμερα. Στη συνέχεια, με μια μικροελλαδική και παλαιοδεξιά αντίληψη του εθνικού συμφέροντος, εμπόδισε, μαζί με τον δημαγωγό Παπανδρέου, μια λύση του σκοπιανού ζητήματος που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αναπτύξει  μια ολοκληρωμένη βαλκανική πολιτική. Η σμικρότης του ανδρός κατεδείχθη στη συνέχεια, όταν δημιούργησε ένα νέο κόμμα το οποίο, παρά το αρχικό 6%  που πήρε στις εκλογές, εξηφανίσθη ταχύτατα, γιατί δεν μπόρεσε να του προσδώσει κανένα άλλο περιεχόμενο εκτός από την επιμονή του στο μακεδονικό, όπως του είχε μάθει η Πηνελόπη Δέλτα.
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Ενώ τόλμησε προς στιγμή, διότι όντως ήταν ο καλύτερος μιας γενιάς, που έχει μάθει να λέει ναι, να πει όχι στο μνημόνιο, όταν τα πράγματα έφτασαν στο σημείο βρασμού, τον Νοέμβριο του 2011, δεν μπόρεσε να πει το μεγάλο όχι που θα τον μετέβαλλε, από τον εκπρόσωπο μιας γενιάς γιάπηδων, σε εθνικό ηγέτη, και αντίθετα είπε εκείνο το μοιραίο ναι, που σφράγισε τελεσίδικα τη μοίρα του. Διότι όλα όσα επακολούθησαν ήταν πλέον προγεγραμμένα.
Όλα αυτά δεν τα γράφουμε γιατί έχουμε καμία προσωπική αντίθεση με τον Σαμαρά, αντίθετα μας ήταν πολύ πιο συμπαθής από τους περισσότερους της συνομοταξίας και της γενιάς του, αλλά για να καταδείξουμε πως ο αστισμός στην Ελλάδα παραμένει τόσο παρασιτικός, τόσο εξαρτημένος, ώστε δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει, ιδιαίτερα στις συνθήκες της μεταπολίτευσης, καμία φιγούρα, καμιά μορφή ικανή να απαντήσει στις προκλήσεις του σημερινού κόσμου και τα διακυβεύματα του ελληνισμού.
Οι Έλληνες χρειάζονται ηγεσία και ελίτ –πνευματικές και πολιτικές– με αγωνιστικό χαρακτήρα και φρόνημα, και οι μεταπολιτευτικές συνθήκες, με την ισοπέδωση των πάντων και τη μεταβολή τους σε χυλό, δεν επέτρεψαν την ανάδειξη αντίστοιχων προσωπικοτήτων. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν φαίνεται ένας νέος Βενιζέλος ή ένας Βελουχιώτης, ξεχνώντας από πού έβγαιναν αυτοί οι άνθρωποι, από ποιους αγώνες και από ποια πολιτική πραγματικότητα. Η Ελλάδα χρειαζόταν σήμερα προσωπικότητες ανάλογου διαμετρήματος και διαθέτει ένα αθεράπευτο λογά, που όπως προσφυώς ανέφερε ο Γιανναράς, έχει την ψυχολογία επαγγελματία ψευδομάρτυρα, και ένα καλοαναθρεμμένο γόνο βορείων προαστίων, καλής οικογενείας, με καλές προθέσεις, και εντελώς ανίκανο να διαχειρισθεί τη θύελλα που βιώνουμε.
Οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να δουν τις ρίζες αυτής της κρίσης ηγεσίας και με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη άλλων ανθρώπων, με άλλο υπόβαθρο, άλλη προϊστορία και άλλο τσαγανό
.

Eλλάς, η αλητεία σου...

Eλλάς, η αλητεία σου...
Τελικά κάποιες επιχειρήσεις δεν φαίνεται να νοιάζονται για την κρίση που μαστίζει τη μέση ελληνική οικογένεια και πιέζουν για αυξήσεις ενώ η οικονομία καθημερινά βυθίζεται στην αμφιβολία.

Πιο συγκεκριμένα, έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πως εταιρείες όπως αυτές της οικογένειας Φιλίππου Elbisco (του Κυριάκου και του εφοπλιστή Κουμάνταρου) και ΦΑΓΕ (των Γιάννη και Kυριάκου Φιλίππου) απαιτούν από το λιανεμπόριο αυξήσεις της τάξης του 15% παρά τη σαφή μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών.

Πρόκειται για αυξήσεις που είναι αδικαιολόγητες αφού και μείωση εργατικού κόστους έχουν κάνει οι εν λόγω βιομηχανίες και φυσικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε μια αγορά που ρημάζει.

Την ίδια ώρα όμως δεν είναι μόνο οι δύο γνωστές βιομηχανίες τροφίμων που θέλουν ανατιμήσεις αλλά και άλλες, όπως για παράδειγμα η Coca Cola 3E που απαιτεί αυξήσεις κατά 5% περίπου.

Ο χορός των αυξήσεων δεν θα σταματήσει, προφανώς, εδώ καθώς κι άλλες – το χειρότερο ελληνικές- επιχειρήσεις θέλουν ανατιμήσεις, προβάλλοντας ως επιχείρημα τη συνεχή αύξηση του κόστους στην παραγωγή λόγω των φόρων που έχουν επιβληθεί σε όλη την «αλυσίδα».


Πηγή: Eλλάς, η αλητεία σου... - RAMNOUSIA 

Έρχεται η ώρα της ΤΙΜΩΡΙΑΣ των Γερμανών!

Έρχεται η ώρα της ΤΙΜΩΡΙΑΣ των Γερμανών!
Μέρκελ: «Οι Έλληνες πληρώνουν τα λάθη των πολιτικών τους» .


ΛΕΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ:
«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πληρώσει τα λάθη δεκαετιών των πολιτικών του»

ΤΗΣ ΛΕΩ:
Όταν αυτοί οι (πραγματικά κακοί) Έλληνες πολιτικοί αγόραζαν τα γερμανικά τανκς, υποβρύχια, συστήματα ασφαλείας και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, ήτανε καλοί??? Τους αγκάλιαζε στις επισκέψεις στο Βερολίνο έως και το έτος 2008. Πως της βγήκαν οι (πραγματικά) κακές τους πλευρές ξαφνικά στα τέλη του 2009???? Γιατί δεν μας παραδίδει τον Γερμανό υπήκοο (έτσι λέει η Γερμανική δικαιοσύνη) Χριστοφοράκο, ώστε με τις αποκαλύψεις του να τιμωρηθούν οι κακοί Έλληνες πολιτικοί???


ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ:
Ναι φταίει η Ελλάδα για τις διαρθρωτικές ανισορροπίες ετών, ναι έπρεπε να αλλάξουν πολλά κακώς κείμενα.

ΝΑΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ, διότι οι αλλαγές δεν γίνονται με αποτυχημένα μοντέλα μονόπλευρης λιτότητας! Δεν γίνονται με -επίτηδες- διαπόμπευση διεθνή, αλλά με τις αγορές συμμάχους. Δεν εφαρμόζεις επίτηδες σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας για παραδειγματισμό (την τιμωρία για παραδειγματισμό εφάρμοζε ο προκάτοχός της στην Καγκελαρία του 1940). Δεν μετατρέπεις μία δημοσιονομική κρίση ενός κράτους σε βαθιά οικονομική!

ΑΛΛΟΙ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ:
Να βγάλει τη χώρα της άμεσα από τη βαθιά κρίση του 2009 ξεσκίζοντας μία περιφερειακή χώρα στην Ευρωζώνη (η Ελλάδα προσφέρονταν λόγω των πολιτικών της και των προβλημάτων της, ώστε να ρίξει την -τότε υψηλή- τιμή του Ευρώ) και να εξάγει-κερδοσκοπήσει. ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ!!!! Ας αφήσει λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα για την Ελλάδα και το λαό της η Μέρκελ. Συνειδητά και ωμά τον ξέσκισε για ίδιο όφελος.


ΥΓ: Θα έρθει σύντομα η τιμωρία για τη Γερμανία. Οι ασιατικές αγορές (=Κίνα) στις οποίες πούλησε μαζικά εξοπλισμούς με το φτηνό Ευρώ γιγαντώνονται και σε λίγο δεν θα χρειάζονται τις εξαγωγές της. Προχθές πτώχευσε μεγάλη γερμανική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταικών στοιχείων λόγω ασιατικού ανταγωνισμού!!!!!!!! Καλή Αρχή!!!!!!! Το πρόβλημά της: Οι παραδοσιακές της Ευρωπαϊκές αγορές χάνονται… Σε 2 το πολύ χρονάκια Μέρκελ θα δούμε τι θα απομείνει από το σημερινό σου οικονομικό θαύμα στις πλάτες των Ελλήνων και άλλων θυμάτων σου (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία….)

Αγιάννης, PhD οικονομολόγος για την Free Pen

«Όταν αξιολογείς μία κατάσταση, δες ποιος ωφελείται.
Κατά 99,9% αυτός την προκάλεσε!»

Πηγή: Έρχεται η ώρα της ΤΙΜΩΡΙΑΣ των Γερμανών! - RAMNOUSIA