Η πολιτική αφασία και ψυχοπαθητική αδιαφορία των προσφάτων κυβερνήσεων για τα μηνύματα και τα πάθη του Ελληνικού Λαού θα πληρωθούν ακριβά στις κάλπεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φ. Αλιφέρης

Στις 17 Ιουνίου δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν, ότι οι ήδη λαβωμένες δυνάμεις της πολιτικής παρακμής των μνημονιακών συμφερόντων θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερη συντριβή στις κάλπεις απο αυτή της 6ης του Μάη. Στην παρούσα ανάλυση στοιχειοθετώ αυτήν τη πρόβλεψη.

Στις 6 Μαϊου ο Ελληνικός λαός τιμώρησε παραδειγματικά τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για τα τραγικά τους λάθη, αλλαζονεία, αστάθεια απόψεων , εγκατάλειψη των............
θεμελιωδών ιδανικών και θέσεων τους, αποδόμηση της συνταγματικής τάξης,  και συνδρομή στο επαπειλούμμενο ξεπούλημα της χώρας («μνημόνια» και σχετικές δανειακές συμβάσεις) σε ξένα και ντόπια συμφέροντα. Ο «καλπονοθευτικός» εκλογικός νόμος υπέκλεψε 50 έδρες και κατ’ουσίαν εμπόδισε τις αντιμνημονιακές δυνάμεις να σχηματίσουν κυβέρνηση παρά του ότι συγκέντρωσαν συνολικά περίπου το 65% των ψηφων. 
Όσο προχωράμε όμως οι μνημονιακές δυνάμεις είναι καταδικασμένες σε αυξανόμενης κλίμακας εκλογικές συντριβές για ένα πολύ απλό λόγο: και οι δύο παρουσιάζουν πολιτική αφασία και ψυχοπαθητικού βαθμού αδιαφορία για τα εκατομμύρια  Ελλήνων που πραγματικά υποφέρουν.
Χρησιμοποιώ τον όρο αφασία με την ιατρική του ερμηνεία, δηλαδή την ανικανότητα του πάσχοντα να κατανοήσει το τι του λένε. Ομοίως η ψυχοπάθεια της μέχρι πρότινος κραταιάς πολιτικής τάξης εκδηλώνεται ως ακραία αναλγησία και ανικανότητα για να συμπάσχει με τους βαριά πληγέντες και υποφέροντες συμπολίτες μας.
Αυτή τη στιγμή (3 Ιουνίου 2012) η ΝΔ λέει στους ψηφοφόρους, «μην ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ διότι θα μας βγάλει απο το ευρώ και αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να δανειζόμαστε όπως πριν και ως εκ τούτου ενδέχεται να παρατηρηθούν μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα. Για αυτό ψήφισε εμάς που είμαστε υπεύθυνοι». Φυσικά το μόνο για το οποίο είναι οι εν λόγω, «υπεύθυνοι», είναι για το μερίδιό τους στην μέχρι τώρα καταστροφή. Και το μόνο που προτείνουν να κάνουν ως... «υπεύθυνοι» ηγέτες είναι ό,τι τους λένε οι ξένοι τραπεζίτες.
Οι αιτιάσεις των όψιμων «υπεύθυνων», θα είχαν βάση μόνον ΕΑΝ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγήσει στην έξοδο απο τη δραχμή, εάν οι ευρωπαίοι ...τρελαθούν και θελήσουν να διαλύσουν ευρώ και ένωση,  εαν ο συνεχιζόμενος δανεισμός στο διηνεκές είναι βιώσιμος, εαν δεν υπάχουν εναλλακτικά μοντέλλα- λύσεις, και ΕΦΟΣΩΝ η έξοδος απο ΕΕ/ευρώ με τη σειρά τους έχουν συνολικά περισσότερο αρνητικά αποτελέσματα παρά θετικά για την Ελλάδα. Αυτά τα  πολλά «εάν και εφόσων» είναι πολύ αμφισβητούμενα απο αναρίθμητους σοβαρούς ξένους και έλληνες πολιτικούς αναλυτές, σχολιαστές, και οικονομικούς επιστήμονες που έχουν αναλύσει το ζήτημα μέχρις εξαντλήσεως. Αλλά επιστρέφω στο κυρίως θέμα που θέλω να θίξω.
Η πρώτη επισήμανση μου είναι ότι, τα υποτιθέμενα δεινά απο μια ενδεχόμενη άτακτη χρεωκοπία και επιστροφή στη δραχμή είναι μια «βόλτα στο πάρκο» συγκρινόμενη με όσα περνάει ο ελληνικός λαός αφότου άρχισε η ιστορία των μνημονίων.
Ο έλληνας πολίτης έχει υποφέρει και θα εξακολουθήσει να υποφέρει τα πάνδεινα όχι σε κάποιο πιθανολογούμενο και αμφισβητούμενο σενάριο του μέλλοντος χρόνου εαν ο Τσίπρας κάνει κυβέρνηση, αλλά για τα 3 (τουλάχιστον) τελευταία χρόνια, τώρα καθώς γράφονται αυτές οι λέξεις, και σίγουρα για το προσεχές μέλλον εαν δεν αλλάξουμε τη μνημονιακή γραμμή πλεύσης. Ιδού η Ελλάδα του 2009-2012 σε περίληψη:
Εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων και επέκταση βαθειάς φτώχειας στην πλειονότητα πλεόν του πληθυσμού. Μαζική κατάθλιψη και χιλιάδες αυτοκτονιών. Κολοσιαία ανεργία σε κάθε ηλικιακή ομάδα, όχι μόνο στους νέους, αλλά και στους νεοαπολυθέντες νεόπτωχους μεσήλικες. Χιλιάδες ανθρώπων που τρώνε απο τα σκουπίδια και -εαν είναι τυχεροί- απο τα συσσίτια. Παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία απο την πείνα. Χαμηλότατους μισθούς στην δυτική Ευρώπη. Τραγική ύφεση. Μετατόπιση όλων των φορολογικών βαρών στους φτωχούς μισθωτούς και συνταξιούχους, με τους πλούσιους πολίτες και όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις να είναι στο φορολογικό απυρόβλητο. Ατελείωτα χαράτσια, εισφορές, περικοπές, αυξήσεις φόρων και άλλες επιβαρύνσεις, πολλές απο αυτές αναδρομικές. Διάλυση της κοινωνικής προστασίας. Διατάραξη της Υγείας με παύση ζωτικών υπηρεσιών υγείας όπως στάση στην παροχή φαρμάκων, παύση πληρωμών προμηθευτών , κατάργηση λειτουργίας ολόκληρων μονάδων, κ.α. Άρση των κοινωνικών εργασιακών και συνταξιοδοτικών κατακτήσεων πολλών δεκαετιών. Απαξίωση απο τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και και αρκετούς αλλοδαπούς πολίτες-θύματα με τη σειρά τους της καλλιεργούμενης αγνοίας και προπαγάνδας των ευρωπαϊκών χωρών. Απαξίωση απο την πολιτική ελίτ που καθημερινά σχεδόν υβρίζει τους πολίτες ως δήθεν συμμέτοχους στα όργια διαπλοκής των επαγγελματιών πολιτικών απατεώνων της μεταπολίτευσης. Βάναυση και βίαιη αντιμετώπιση απο δυνάμεις καταστολής, της λαϊκής έκφρασης, σε βαθμό και αγριότητα εφάμιλων τριτοκοσμικών δικτατοριών. Εκβιαστική απόσπαση χρημάτων χρησιμοποιώντας επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ) για ουσιαστική κλοπή των χρημάτων του πολίτη, μη εξαιρουμένων ανέργων, αναπήρων και άλλων απροστάτευτων ελλήνων. Μαζική και άτακτη μετανάστευση των πιο μορφωμένων και ικανών Ελλήνων. Και, τελική μεταφορά της λαϊκής Κυριαρχίας στα χέρια της κάθε Γκαιμπελίσκου Μέρκελ και κάθε τραπεζιτο-δήθεν-πρωθυπουργού εντολλοδόχου της.
Αυτός είναι σε συντομία και εν μέρει ο καταληκτικός απολογισμός των 35 ετών της πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας μας απο την μεταπολίτευση και μετά απο τους «υπεύθυνους». Ο «γολγοθάς» του Ελληνικού Λαού.
Η δεύτερη επισήμανση είναι ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, και όλες οι άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις ανεξαιρέτως, παρόλες τις αδυναμίες και ελλείψεις τους (και έχουν συνολικά πολλές),δεν έχουν κυβερνήσει ούτε 35 δευτερόλεπτα και είναι άδικο, χυδαίο και συνάμα κωμικοτραγικό, να στοχοποιούνται απο αυτούς που κυβέρνησαν την χώρα τόσο αναποτελεσματικά και που αν είχαν στοιχειώδες φιλότιμο και αυτογνωσία, που εαν δεν έπασχαν απο πολιτική αφασία, και που εαν δεν ήταν τοξικομανείς της εξουσίας,  λογικά θα έπρεπε να είχαν κάνει πλαστική εγχείρηση αλλαγής προσώπου και να είχαν φύγει νύχτα, για κάποια χώρα της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής με πλαστό διαβατήριο, με νέο όνομα, και με νέα φάτσα.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω, ο Ελληνικός λαός είναι λογικά αδύνατο να  παραδώσει τη ψήφο στους εκβιαστές του υπο την απειλή του να χάσει...πολύ λιγότερα απο αυτά που ΗΔΗ έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό. Οι δε άλλες απειλές, οι περι του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρει τις περιουσίες των ελλήνων» (που αφορά τη τυχερή μειοψηφία που δεν είναι ήδη σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση), είναι καρμπόν εκείνων των βλακωδών απειλών που χρησιμοποιούσε η ΝΔ εναντίον του ΠΑΣΟΚ το 1981...και θυμούνται όλοι πόσο αποτελεσματικές ήταν οι οι ίδιες αυτές ανοησίες τότε.
Όσοι κατα συνέπεια αφουγκράζονται την Ελληνική κοινωνία και δεν περιμένουν να ενημερωθούν απο τη τηλεόραση/πλυντήριο εγκεφάλων των μεγαλοδιαπλεκόμενων, όσοι διαβάζουν τα σχόλια και τις συζητήσεις των απλών ελλήνων στο διαδίκτυο, όσοι έχουν φίλους και συγγενείς μέσα στο χώρο της εργασίας και του μόχθου, όσοι βλέπουν ότι είναι αδύνατο να βγει βουλευτής απο το σπίτι του χωρίς να γίνει άσπρος απο τα γιαούρτια, όσοι βλέπουν τις «μεγαλειώδεις» συγκεντρώσεις του πρώην περήφανου σοσιαλιστικού (και νυν καπιταλιστικού) κόμματος με τα 100 άτομα και τις ατελείωτες δικαιολογίες, μεγαλοστομίες και εξυπνακισμούς του αρχηγού του, όσοι ακούνε τις υστερικές κραυγές/τσιρίδες/απειλές/ περιαυτολογίες του αρχηγού του... άλλου νεοφιλελεύθερου κόμματος, όσοι βλέπουν τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών καναλιών της διαπλεκομενοκρατίας να εκπέμπουν 30 λεπτά εμετικά προπαγανδιστικών σχολίων για κάθε 2 λεπτά πραγματικών ειδήσεων, όσοι τέλος βουρκώνουν και ανατριχιάζουν διαβάζοντας τα σημειώματα που αφήνουν πίσω οι αυτόχειρες Έλληνες-θύματα των μνημονίων, συνειδητοποιούν την ακόλουθη αλήθεια:
Στις 17 Ιουνίου, οι ήδη απερχόμενες δυνάμεις της πολιτικής αφασίας, της ψυχοπαθητικής αδιαφορίας για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, της εξουσιομανίας, της διαπλοκής, και της εθνικής υποδούλωσης θα υποστούν μεγαλύτερη ακόμη συντριβή στις κάλπεις απο αυτήν της 6ης του Μάη. Οι έλληνες πολίτες και ψηφοφόροι έχουν ήδη υποστεί τα πάνδεινα και πολύ λίγο φοβούνται τις απειλές των εκμεταλλευτών τους. Εαν δεν ήταν αυτοί οι τελευταίοι τόσο αποκομμένοι απο την πραγματικότητα θα υποψιαζόντουσαν τι τους περιμένει και θα ήταν πολύ λιγότερο αλλαζόνες. Ποτέ δεν είναι αργά όμως, και η δεύτερη «ανώμαλη προσγείωση» της 17ης του Ιουνίου είναι πάρα πολύ κοντά.

Δολοφόνοι του Ε.Σ.Υ.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δολοφόνησαν την Υγεία. Αν και είναι 100% υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση στα Νοσοκομεία και στις Υπηρεσίες με θράσος χιλίων ξαναμμένων μπαμπουίνων, όχι μόνο δεν ζητάνε ένα συγνώμη, αλλά κατηγορούν άλλους για το σημερινό χάλι!
Λοβέρδο είσαι χειρότερος και από τον Πάγκαλο.  Είσαι ένοχος για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας από την εποχή της κατοχής. Είσαι υπεύθυνος για το μπάχαλο στα γραφεία. Με γελοίες ενέργειες, με αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους, μπέρδεψες περισσότερο τα πράγματα, έτσι ώστε οι υπάλληλοι, ακόμα και να θέλουν, να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.
Χωρίς καμιά απολύτως ντροπή κλείσατε Νοσοκομεία, Μονάδες Εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, Ιατρεία, Οργανισμούς. Με μόνο γνώμονα την υπακοή στους ξένους τοκογλύφους, απολύσατε συμβασιούχους και υπαλλήλους που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς. Για να βρείτε χρήματα για τα δάνεια, τα οποία εσείς και μόνον εσείς σπαταλήσατε, αφήσατε χωρίς φάρμακα, κλίνες, αναλώσιμα, τα Νοσοκομεία.
Χωρίς καμιά απολύτως μελέτη και προετοιμασία ψηφίσατε νόμους, που είτε δεν μπορούν να εφαρμοστούν αφού λείπουν τα κονδύλια, είτε καταστρέφουν τις υποδομές και ταλαιπωρούν τον κόσμο.
Το θέμα με τους καρκινοπαθείς είναι πολύ σοβαρό, για να το χρησιμοποιούν ανίκανοι πράσινοι και μπλε λεχρίτες, ως μέσο προπαγάνδας και τρομοκρατίας. Υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η πολιτική που συνοψίζεται στην λέξη Μνημόνιο. Το ξέρεις αυτό υπουργέ της μνημονιακής επιδημίας.
Οι καρκινοπαθείς, οι οροθετικοί, τα ΑΜΕΑ, έχουν αφεθεί στο έλεος της τύχης. Οι άρρωστοι και οι συνταξιούχοι υποφέρουν εξ αιτίας της αλαζονείας, της διαφθοράς, της κλεψιάς, που όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα επί υπουργίας σου, ταλάνιζαν την υγεία.    
Λοβέρδο και Σαμαρά. Ένα στοιχείο βασικό ενός πολιτισμού είναι οι παροχή φαρμακευτικής και ιατρικής περίθαλψης στους ανθρώπους. Σε εποχές σκοτεινές, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται.Όπως πχ στο Μεσαίωνα. Χάρη στην καταστροφική σας πολιτική και τις άγριες περικοπές για να πληρωθούν τα πανωτόκια, «καταφέρατε» να μειώσετε το μέσο όρο ζωής.
Κατορθώσατε να πεθαίνουν άνθρωποι από ασθένειες, που θα μπορούσαν να θεραπευτούν, αν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα. Διαλύσατε την Υγεία. Ούτε το 1940 -1945, δεν υπήρξε τέτοιο χάλι στα Νοσοκομεία.   
Και το κάνατε επίτηδες πράσινοι και βένετοι σφαγείς. Αυτό είναι το χειρότερο. Καθάρματα, νομίζετε ότι θα τη γλυτώσετε; Το αίμα των αθώων, των πονεμένων είναι πάνω σας. Ο λαός σας τιμώρησε μια φορά. Θα σας τιμωρήσει τώρα σκληρότερα. Γιατί δε βάλατε μυαλό. Παραμένετε φαύλοι και ανίκανοι.
Αυτός που κάθεται στην ουρά και περιμένει με τις ώρες, να τον εξετάσει ένας εξουθενωμένος ιατρός από τη συνεχή εφημερία, ξέρει ποιος φταίει. Ο ταλαιπωρημένος ασθενής στο ράντζο, που δεν έχει σκεπάσματα να σκεπαστεί, που ζητάει από συγγενείς να του φέρουν γάζες και οινόπνευμα, γνωρίζει τους υπευθύνους πολύ καλά.   
Απάνθρωπα κτήνη, τσανακογλείφτες της Τρόικας, φάρμακα δεν υπάρχουν, όχι γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση. Δεν είναι νομικό το θέμα, αλλά οικονομικό. Αν έφταιγε που δεν υπήρχε κυβέρνηση, τότε το 1989 – 1990, θα υπήρχαν τα ίδια προβλήματα. Αυτό όμως δεν συνέβαινε τότε, αν και έγιναν συνεχόμενες εκλογές, αλλά συμβαίνει τώρα.
Όπως ξέρουν όλοι, το κράτος δεν πληρώνει φαρμακεία και προμηθευτές. Αυτοί δεν δίνουν φάρμακα. Και την πληρώνουν οι ασθενείς. Ρώτα, γελοίε κλαψιάρη, από πότε δανείζονται οι άρρωστοι, από πότε πληρώνουν από τη τσέπη τους, για να πάρουν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους φάρμακα. Άνθρωποι που κανονικά δικαιούνται πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Αυτό που κάνετε Σαμαρά, Βενιζέλο, Λοβέρδο και το κακό συναπάντημα, λέγεται δολοφονία.
Το καλό είναι ότι σε βλέπουμε για τελευταία φορά στη Βουλή εσένα και τη συμμορία που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Πάτε για μονοψήφιο. Επίσης η ΝΔ θα καταδικαστεί στις εκλογές οριστικά και αμετάκλητα. Για να μάθετε δοσίλογοι, ότι με τη ζωή του άλλου δεν παίζουν.
Λοβέρδο, κάτι ακόμα. Ότι είσαι σκατόψυχος το ξέρω πολύ καλά. Αλλά εσύ έχεις ξεπεράσει τα όρια.Λυπάσαι που ζουν πολύ οι συνταξιούχοι έτσι;  Έχω video. 
Εύχομαι στους ασθενείς καλή ανάρρωση, στους συνταξιούχους μακροημέρευση και υγεία. Όσο για τους δοσίλογους, εύχομαι αυτά που κάνουν στους άλλους, να τα υποστούν οι ίδιοι.

Καμμένος: Ο λαός να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες



Υπέρ της άμεσης κατάργησης του Μνημονίου τάχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Πολιτών, Πάνος Καμμένος, ο οποίος πρότεινε το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και παράλληλα επιτέθηκε εναντίον του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, και του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με τις επιστολές που έστειλαν σε δανειστές και εταίρους ότι θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο.

Κατά την περιοδεία του στο νομό Κιλκίς ο κ. Καμμένος κάλεσε τους πολίτες να τρομοκρατήσουν αυτούς που προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν με την απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ σχολίασε και τη δήλωση του Τζορτζ Σόρος για την Ελλάδα, λέγοντας: «Ο ελληνικός λαός δεν δέχεται απειλές. Εκτός από τους ντόπιους συνεργάτες των τραπεζιτών είδαμε σήμερα τον Τζορτζ Σόρος να κάνει δημόσια δήλωση, ουσιαστικά παίρνοντας θέση για τις εκλογές στην Ελλάδα. Λέγοντας ότι οι Έλληνες θα φοβηθούν την απειλή για έξοδο από την Ευρωζώνη και θα ψηφίσουν συνασπισμό κομμάτων που θα στηρίξει τα μνημόνια. Αυτό είναι ένα ακόμα μέρος της τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα από εδώ το Κιλκίς, ότι ο ελληνικός λαός δεν τρομοκρατείται. Καλούμε τον ελληνικό λαό να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες».

Μιλώντας στην ΕΤ 3 αναφέρθηκε στο πρόβλημα για το Κιλκίς καθώς κάτοικοι του νομού προτιμούν τα Σκόπια για πιο φθηνές αγορές, πρότεινε τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές και υπογράμμισε: «Έχουμε μια σαφή θέση για την παραμεθόριο, για τις παραμεθόριες περιοχές και αυτό αφορά κάθε περιοχή που συνορεύει με χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά ιδίως την Βόρεια Ελλάδα, τη Θράκη και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Όταν το λίτρο το πετρέλαιο που βάζει ένα ταξί στο νομό μας, εδώ στο Κιλκίς, είναι με 1,60 και περνώντας τα σύνορα βάζει με 1,10 , το αποτέλεσμα θα είναι να ερημώσει η παραμεθόριος. Για αυτό το λόγο μιλάμε για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, οι οποίες θα δημιουργηθούν στη παραμεθόριο, όπου θα μπορούν να μεταφέρουν την έδρα τους οι επιχειρήσεις με 5% φόρο, για να αντιμετωπίσουμε το 10% των γειτόνων. Με την προϋπόθεση ότι θα μείνουμε 10 χρόνια στην έδρα του νομού και το 50% θα είναι ντόπιο προσωπικό».

Μετά το νομό Κιλκίς ο κ. Καμμένος περιόδευσε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

http://www.protothema.gr

Πλησιάζει το τέλος τους;

Πλησιάζει το τέλος τους;
Καθώς γράφεται αυτό το άρθρο, πολλά πράγματα συμβαίνουν γύρω μας. Κάποια από αυτά είναι ορατά και κάποια όχι.

Κάτι αναπάντεχο συνέβη πρόσφατα και μας θύμισε άλλες εποχές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να παραστεί στην σύνοδο κορυφής του G8 στο Καμπ Ντέιβιντ και αντ' αυτού έστειλε τον φίλο και δεξί του χέρι, τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να αναλάβει να εκπροσωπήσει τη Ρωσία. Μας θύμισε κάπως την ψυχροπολεμική εποχή και πιστεύω πως δεν κάνουμε λάθος. Το μήνυμα που πέρασε στην σύνοδο είναι: "Η Ρωσία είναι ισχυρή, γίνεται συνεχώς ισχυρότερη και καλό θα ήταν να το συνειδητοποιήσετε". Είχε αποτέλεσμα αυτό; Μάλλον. Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε με την ανακοίνωση της απουσίας του από τη σύνοδο του APEC που θα πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ. Πού οδηγούμαστε, επομένως;

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνας και Νότια Αφρική) οργάνωσαν μια συνάντηση κορυφής στο Νέο Δελχί. Οι υπουργοί Οικονομικών που εκπροσώπησαν αυτές τις ανερχόμενες οικονομίες συνέταξαν και συμφώνησαν σε ένα ψήφισμα που αναμφίβολα περιέχει κάποιο δυσοίωνο μήνυμα για τον κόσμο των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το σημερινό ΙRC (διεθνές αποθεματικό νόμισμα), δηλαδή το δολάριο ΗΠΑ, υποβιβάστηκε σε άγνωστο μέχρι στιγμής βαθμό, καθώς οι υπουργοί της ομάδας BRICS αποφάσισαν ότι από τώρα και στο εξής το εμπόριο μεταξύ τους θα πρέπει να διεξάγεται στα αντίστοιχα νομίσματά τους και όχι στο δολάριο ΗΠΑ.

Οι οικονομίες αυτών των 5 χωρών (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και της νεοεισερχόμενης στην ομάδα, Νότιας Αφρικής), ελέγχουν ήδη πάνω από το 40% της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, όταν θα εφαρμοστεί τελικά η εν λόγω απόφαση να αγνοηθεί το (κάποτε) παντοδύναμο δολάριο ΗΠΑ, θα ακουστούν δυνατές βροντές στη Wall Street και την Bond Street, όπου παίρνει σχήμα και εκτελείται ο σχεδιασμός της σημερινής εικόνας του κόσμου.

Υπάρχει πιθανότητα, εκτός από τη διαμόρφωση ενός πολιτικού μπλοκ, η ομάδα BRICS να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Και αυτό το βήμα δεν θα είναι η επέκταση των τυχόν πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ τους, αλλά ίσως μια συμμαχία αμυντικού τύπου, της οποίας η πλατφόρμα προφανώς θα διαφέρει από εκείνη πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το ΝΑΤΟ. Παρά την γεωγραφική απόκλιση μεταξύ των χωρών της ομάδας BRICS, η πολιτική βούληση δεν αποκλείεται στο μέλλον να καθορίσει αποφασιστικά την πορεία της νέας αυτής συμμαχίας.

Φυσικά, αυτές οι 5 χώρες είναι ήδη υπολογίσιμες περιφερειακές δυνάμεις, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε αμυντικό επίπεδο. Εάν και εφ' όσον συμβεί αυτό, ο μονοπολικός κόσμος στον οποίο ζούμε, και ο οποίος έχει γίνει αιτία να βιώσουμε τρομακτικές μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους, ίσως να ζει τις τελευταίες του ημέρες.

Οι ιμπεριαλιστικές ενέργειες των λίγων χωρών που κάποτε κυριάρχησαν στον πλανήτη, των πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων, δεν αποκλείεται σύντομα να γίνουν παρελθόν. Γιατί και στις αυτοκρατορίες δύει κάποτε ο ήλιος και γκρεμίζει τα όνειρα των επίδοξων σχεδιαστών νέων αυτοκρατοριών.

Το χρονικό αυτό σημείο θα τυπωθεί σαν σύνθημα με έντονα γράμματα και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, για όλους όσους θα ενδιαφερθούν να το διαβάσουν και να το κατανοήσουν. Και πιστέψτε με, όσα γράφω δεν είναι καθόλου ευσεβείς πόθοι ενός υποσιτισμένου υποτελούς πολίτη μιας στερημένης τριτοκοσμικής χώρας, που δοκίμασε την βία του μαστίγιου ενός αφέντη για δεκαετίες. Είναι μια πραγματικότητα που εγγυώνται για το μέλλον οι δυνάμεις της φύσης. Η φύση, ξέρετε, έχει κάποιους νόμους που προβλέπουν την εξισορρόπηση ορισμένων προοπτικών.

Τη στιγμή αυτή, σε κάποιο άλλο γεωγραφικό πλάτος και μήκος, η Ευρώπη βιώνει μία πρωτόγνωρη ταραχώδη εμπειρία, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από κάποιους κύκλους. Οι τραπεζίτες με έδρα το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, αλλά και η διαβόητη βδέλλα, γνωστή με την ονομασία ΔΝΤ, είναι οι κύριοι φορείς που εμπλέκονται σε αυτήν.

Η λιτότητα επιβάλλεται με την βία στην εργατική τάξη της Ευρώπης, ενώ ώρα με την ώρα η ελίτ και οι πλούσιοι ευημερούν όλο και περισσότερο. Το χάσμα διευρύνεται συνεχώς, σε άκρως επικίνδυνο βαθμό, και αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιες περιοχές της Ευρώπης στο χάος και την αναρχία, εμπειρίες πρωτόγνωρες για τις χώρες αυτές.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιστορικής σημασίας πορεία, που ή θα την αναγκάσει να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, ή θα την υποχρεώσει να βγει από αυτήν. Αν το τελευταίο γίνει πραγματικότητα, τότε όλα τα χρέη που οφείλει στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και το ΔΝΤ θα πρέπει να διαγραφούν.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία παρακολουθούν τις εξελίξεις σίγουρα με αγωνία, αφού και οι ίδιες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις οικονομίες τους. Αλλά δεν εξαιρούνται και οι κάποτε τρανοί μονάρχες του πλανήτη!

Ο δείκτης της ύφεσης στη Βρετανία έχει διαμορφωθεί σε διψήφιο αριθμό. Για αρκετό καιρό οι βρετανικές αρχές τηρούσαν σιωπή, αλλά πρόσφατα το ανακοίνωσαν δημόσια.

Για τη Γαλλία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Με τον Φρανσουά Ολάντ πλέον στο τιμόνι, παρόλο που η πολιτική του θα έπρεπε να είναι προσανατολισμένη περισσότερο προς την ανάπτυξη παρά στις περικοπές, αυτός θα συνεχίσει τηρώντας τα μέτρα λιτότητας που το ΔΝΤ και οι τράπεζες προωθούν.

Σήμερα, επομένως, βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν να συμβεί το αναπόφευκτο. Το ευρώ όπως το ξέρουμε μπορεί να υποστεί κατάρρευση και το ίδιο ισχύει για το δολάριο ΗΠΑ. Αυτό αφήνει πολλούς να αναρωτώνται για το τι θα επακολουθήσει.

Με τον τρόπο που διαμορφώνουν την πραγματικότητα αυτά τα δεδομένα, θα δούμε ένα τέλος στην ηγεμονική στάση των πρώην αποικιοκρατών μια για πάντα;

Και μια και μιλάμε για την παγκοσμιοποίηση, να πούμε ότι όντως πέτυχε τους στόχους της κατά κάποιο τρόπο. Έκανε τον κόσμο μικρότερο, ειδικά για λίγους. Ο εταιρικός κόσμος των εμπόρων ήταν αυτός που επωφελήθηκε περισσότερο, έχοντας βρει και ανοίξει νέες εμπορικές διόδους, πράγμα που του έδωσε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε κάθε γωνιά του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου

Το φαινόμενο που ονομάστηκε "παγκοσμιοποίηση" δημιούργησε, πάνω απ' όλα, καταναλωτισμό στους πολίτες, αλλά δεν έφερε κανένα κοινωνικό ή οικονομικό όφελος για κανένα. Τώρα, με την αναπόφευκτη κατάρρευση και καταστροφή του διεθνούς νομίσματος (του δολαρίου), το φαινόμενο αυτό δεν θα αργήσει να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν.

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι απομιμήσεις αυτού του φαινομένου δεν θα μείνουν ως έχουν. Τα μπλοκ εμπορικών συναλλαγών που δημιουργήθηκαν στη Νότια Αμερική, αλλά και στην Ασία και την Αφρική θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω απομόνωση της Ευρώπης και των ΗΠΑ, έτσι όπως θα έχει διαμορφωθεί η μελλοντική εικόνα του κόσμου. Οι χώρες της Νότιας ή Λατινικής Αμερικής, π.χ., έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να εξαρτώνται από την αμερικανική βοήθεια, το εμπόριο ή ο,τιδήποτε άλλο για τα αναπτυξιακά σχέδια τους.

Είναι όντως γεγονός ότι οι τοπικές οικονομίες της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και της Νικαράγουας, ανάμεσα σε άλλες, έχουν αποτολμήσει να πορευθούν σε ένα διαφορετικό μονοπάτι που τις ενώνει και τις προστατεύει από την πάλαι ποτέ κυριαρχία των ΗΠΑ και των πολιτικών της απέναντί τους. Οι οικονομίες τους έχουν σημειώσει ανάκαμψη, επικεντρώνονται περισσότερο στην κοινωνικο-οικονομική ευημερία των πολιτών τους, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν. Έχουμε πλέον μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου.

Για να συνοψίσουμε το όλο θέμα, η νέα παγκόσμια τάξη που οραματίζονταν οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις μοιάζει να εξελίσσεται σε κάτι διαφορετικό. Μια διαφορετική νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου η δικαιοσύνη, η ισότητα και η αδελφοσύνη μεταξύ των εθνών θα είναι το ζητούμενο, μπορεί σύντομα να γίνει γεγονός σε αυτή τη γενιά, που σίγουρα θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την επόμενη.

Οι ισχύς και οι αρμοδιότητες αυτού του μονοπολικού κόσμου, και μόνο από απογοήτευση ή απελπισία, είναι πιθανό να συρρικνωθούν.

Και ήδη διαφαίνεται ότι αυτό που επιδιώκουν οι μεγάλες δυνάμεις στη Συρία δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε άλλη μια ανθρωπιστική τραγωδία, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ιράκ και της Λιβύης. Γιατί οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν αυτές τις επιδιώξεις των ισχυρών είναι κατά πολύ ισχυρότερες. Αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουν να συμβούν όσα είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν: να αποδεκατίζονται δύο κυρίαρχα έθνη, να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες αθώοι πολίτες, και όλα αυτά στο όνομα της ηγεμονίας, του πετρελαίου και της απληστίας!


Jagdish Keshav, για την εφημερίδα Pravda

Πηγή: Πλησιάζει το τέλος τους; - RAMNOUSIA 

Συγκλόνισε ο καρδινάλιος της Αυστρίας: Ντροπή. Πως μιλάτε έτσι για τους Έλληνες...



Συγκλονιστικός ο καρδινάλιος της Αυστρίας, έδωσε ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη: "Προσέξτε πως μιλάτε. Στους Έλληνες η Ευρώπη οφείλει τις βάσεις του Ευρωπαϊκού Πνεύματος. Είναι ντροπή πόσο επιφανειακά και επιπόλαια ομιλούν τώρα για αυτούς", επισήμανε ο καρδινάλιος της Αυστρίας, Κρίστοφ Σένμπορν, στην ομιλία του στη μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης με τον ελληνικό λαό, με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», που διοργάνωσε η Ελληνοορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης.

Για τους Χριστιανούς, οι Έλληνες υπήρξαν επιπλέον, οι πρώτοι στην Ευρώπη που αποδέχτηκαν το Χριστιανισμό, ενώ η Καινή Διαθήκη γράφηκε στην ελληνική γλώσσα, αλλά προπάντων ο όρος της αλληλεγγύης με ανθρώπους που περνούν δυσκολίες, προέρχεται από την ελληνική σοφία και το ευαγγέλιο, τόνισε ο καρδινάλιος, χαιρετίζοντας συγχρόνως ως απολύτως ορθό το σύνθημα της εκδήλωσης «Είμαστε όλοι Έλληνες».
 
Προσφωνώντας τους εκατοντάδες επισκέπτες της εκδήλωσης - ανάμεσά τους ιεράρχες των χριστιανικών Εκκλησιών, πολιτικοί και διπλωμάτες με επικεφαλής τους πρέσβεις της Ελλάδας και Κύπρου, Θεμιστοκλή Δημίδη και Κωνσταντίνο Παπαδήμα - ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, παρέπεμψε στην ελληνική φιλοξενία που είναι πάντα πρόθυμη να μοιράσει και το ελάχιστο, όπως και στη μεγάλη καρδιά του ελληνικού λαού, τόσο στον πόνο όσο και στη χαρά του.
 
Πρόσθεσε δε, πως για το λόγο αυτό πληγώνουν ακόμη περισσότερο, από την έναρξη της κρίσης χρέους, η αρνητική συνθηματολογία και οι προκαταλήψεις στην πολιτική συζήτηση και στην ειδησεογραφία των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τόνισε, πως η Συνοικία των Ελλήνων στη Βιέννη αποτελεί παράδειγμα για την επιμέλεια και την εργατικότητα των προγόνων, οι οποίες παραμένουν ακέραιες μέχρι σήμερα και που μαζί με τη φιλοξενία, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει επισκεπτόμενος την Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Μητρόπολης προς την Καθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία και τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες στην Αυστρία, για την υποστήριξή τους, αλλά και προς τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας - που λόγω ταξιδιού του στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραβρεθεί - για το χαιρετισμό και τις ευχές του για επιτυχία της εκδήλωσης.

Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσφώνησε ο επίσκοπος της Αυστριακής Ευαγγελικής Εκκλησίας, Μίχαελ Μπιούνκερ, τονίζοντας πως οι άνθρωποι της Ευρώπης, πέραν κάθε κρίσης, ανήκουν στην ίδια κοινωνία, ενώ ο επικεφαλής της Σερβοορθόδοξης Εκκλησίας Αυστρίας, Λούκα Μίτροβιτς, επέδωσε ποσό 15.000 ευρώ, δωρεά των Σέρβων της Βιέννης, που, μαζί με τα έσοδα της χθεσινής εκδήλωσης, θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η εκδήλωση, η οποία, με συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών, διάρκεσε μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε στην Οδό Ελλήνων και στην πλατεία ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς ελληνορθόδοξους ναούς της Βιέννης, με ιστορία 200 ετών, τον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και το ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στην περιοχή κυριαρχούσε ολόκληρη την ημέρα έντονο το ελληνικό χρώμα, με πλούσια ελληνική κουζίνα-προσφορά ελληνικών εστιατορίων της Βιέννης αλλά και πολλών Ελληνίδων της Ομογένειας, όπως επίσης ζωντανή ελληνική μουσική που παρουσίασαν σε ένα πολύωρο πρόγραμμα, τα μουσικά σχήματα της Βιέννης "Οι Έλληνες", "Μάριος και Τζούλη" και "Συμφωνία", όπως και το ελληνοαυστριακό συγκρότημα παραδοσιακών χορών, "Η παρέα".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ποιοι ετοιμάζονται να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ

Η επομένη των εκλογών της 17ης Ιουνίου αναμένεται να πυροδοτήσει μπαράζ εξελίξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ. Η ολική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίο στρέφονται μαζικά δυνάμεις και στελέχη που επί σειρά ετών στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχομένα για την....
“επόμενη μέρα” στην Ιπποκράτους.

Οι στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου παραπέμπουν στο “συντακτικό” Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ως την πολιτική απάντηση στην κρίση που διέρχεται το ΠΑΣΟΚ. Σηματοδοτώντας ουσιαστικά ένα καινούριο ξεκίνημα, που πολλοί εκτιμούν ότι θα περιλαμβάνει νέο όνομα και νέο έμβλημα για το Κίνημα το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Δεν είναι ωστόσο λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, η σημερινή ηγετική του ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να κρατήσει το Κίνημα ενωμένο. Αντιθέτως, θα προκύψουν φυγόκεντρες τάσεις, που θα το συρρικνώσουν περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ιπποκράτους προβληματίζονται για το ενδεχόμενο την επομένη των εκλογών, βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, να σπεύσουν να ανεξαρτητοποιηθούν, και εν συνεχεία να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ένα πολιτικά εφιαλτικό ενδεχόμενο, που θα βυθίσει το ΠΑΣΟΚ σε ακόμη πιο βαθιά εσωτερική κρίση.

Η συγκλονιστική ομιλία του Σλαβόι Ζίζεκ στο Μουσείο Μπενάκη-video.







Με κοινό παρανομαστή την άποψη ότι «η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Ελλάδα», οι καθηγητές, φιλοσοφίας του Δικαίου Κώστα Δουζίνας και κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας Σλαβόι Ζίζεκ και ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσαν το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την πορεία της ΕΕ, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη που κατακλύστηκε από εκατοντάδες πολίτες κυρίως φοιτητές.
Για την ανάγκη να υπάρξει ένα κύμα αλληλεγγύης από όλους τους ευρωπαικούς λαούς μίλησαν και ο κ. Ζίζεκ και ο κ. Τσίπρας. Ο Σλοβένος διανοούμενος με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και με αιχμηρό χιούμορ απέρριψε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απειλή για την Ευρώπη όπως διατείνονται αρκετοί νεοφιλελεύθεροι.
Αντίθετα, είπε ό ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η ΕΕ πρέπει να φύγει από την αδράνεια και να ακολουθήσει νέο δρόμο. Οσον αφορά τις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία να κυβερνήσει, και κατά συνέπεια θα επιδεινωθούν τα προβλήματα στην Ελλάδα, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία στην εξαπάτηση και την κλοπή, ενώ απαντώντας και στις γνωστές δηλώσεις της Διευθύντριας του ΔΝΔ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι σκέφτεται πιό πολυ τα παιδιά του Νίγηρα και ότι οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι οι Ελληνες δεν είναι παθητικά θύματα, αλλά αντιστέκονται και πολεμούν, δεν έχουν ανάγκη από τον οίκτο κανενός, αλλά από διεθνή αλληλεγγύη.
Ο πραγματικός στόχος αυτών των επιθέσεων είπε ο κ. Ζίζεκ είναι να προστατευθούν οι ευρωπαικές τράπεζες και παρομοίασε την πολιτική των τραπεζών στην Ευρώπη με την τακτική της αφαίμαξης που ακολουθούσαν οι γιατροί τον Μεσαίωνα στα πειράματά τους . O ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακόμη ο κ Ζίζεκ δεν είναι επικίνδυνος εξτρεμιστής, αλλά είναι η δύναμη που φέρνει την λογική, που θέλει να βάλει τάξη στο χάος που έφεραν οι άλλοι.
«Είστε η αφύπνιση από ένα όνειρο», είπε χαρακτηριστικά και επαίνεσε την αντίδραση των Ελλήνων στην πολιτική που ακολουθείται σημειώνοντας ότι οι Ελληνες στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στην αυτοκαταστροφή του συστήματος. Το πραγματικό πρόβλημα για τους αντιπάλους του, είπε ακόμη ο Ζιζεκ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγεί από μιά θέση περιθωριακής αντίστασης και να εκφράσει την ετοιμότητα να κυβερνήσει. Αυτό, για ορισμένους, πρέπει να το πληρώσει, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλύοντας τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι πρέπει να δράσει γρήγορα και δημοκρατικά, να στηριχθεί στην ευρωπαική αλληλεγγύη, να δημιουργήσει ένα καλύτερο κράτος, χωρίς πελατειακές σχέσεις.
Σχετικά με τις κριτικές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά του, δηλαδή από το ΚΚΕ, οτι δεν είναι η κατάλληλη ώρα και ότι αναγκαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει το σύστημα,ο Ζίζεκ είπε ότι γι αυτούς ποτέ δεν είναι η ώρα και πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ή θα καθήσετε να βλέπετε την αποσύνθεση ή θα παρέμβετε και εξήρε τον Α. Τσίπρα και το κόμμα του που παρενέβησαν αλλάζοντας το σκηνικό.Ορισμένοι, είπε ακόμη ο Σλοβένος διανοούμενος είναι ζωντανοί επειδή ξέχασαν να πεθάνουν και τώρα σας μισούν, γιατί έχετε το θάρρος να ενεργείτε ελεύθερα και τολμάτε να κάνετε αυτό που οι άλλοι ονειρεύονται.
Παίροντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την δυνατότητα του λαού για μιά αξιοπρεπή ζωή, για την κυριαρχία του, για το δικαίωμα στην ελπίδα.Το κρίσιμο στοιχείο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και αυτό θα κριθεί, αν ο λαός δεν υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές και εκδηλωθεί και η αναγκαία αλληλεγγύη των ευρωπαικών λαών. Είναι μιά μάχη καθοριστική, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που θα προκαλέσει αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαική Ενωση.
Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για ένα πανικόβλητο σύστημα που τρομοκρατεί και εκβιάζει το λαό για να σωθεί το ίδιο. Ωστόσο, σημείωσε, στον πανικό τους, κάνουν συνέχεια λάθη και έτσι μας έδωσαν την ευκαιρία να διεκδικούμε την διακυβέρνηση της χώρας. Υπό το πρίσμα αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπαράθεση γίνεται πλέον μεταξύ των δυνάμεων της ελπίδας και των δυνάμεων του φόβου.
Απαντώντας στον κ. Ζίζεκ για ένα καλύτερο κράτος στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε θα κάνει ότι γίνεται σε κάθε σπίτι όταν ετοιμάζεται το τραπέζι. Δηλαδή, πρώτα θα καθαρίσει τις βρωμιές και μετά θα στρώσει το τραπέζι βάζοντας πρώτα το ψωμί και μετά όλα τα άλλα, θέλοντας έτσι να τονίσει την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει στην αρχή «το σάπιο σύστημα».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι αντίπαλοι, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης είναι οι αγορές και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγεί από το Ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και αυτό θα δώσει ένα μήνυμα κυριαρχίας των αγορών . Κατά συνέπεια, κατέληξε, είναι αναγκαίος ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ευρώπης από την χειραγώγηση των αγορών, ελπίζοντας οτι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλαδα θα στείλουν παντού αυτό το μήνυμα.

Ομπάμα καλεί Τσίπρα στην Ουάσιγκτον!
Στο 38-40% ο ΣΥΡΙΖΑ και με δαιμονισμένα ανοδικές τάσεις!






Λευκός Οίκος καλεί πλατεία Κουμουνδούρου! 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του«Κουρδιστού Πορτοκαλιού» ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έχει έτοιμη την πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα μια και τον θεωρεί τον επόμενο Έλληνα πρωθυπουργό.
Κι αυτό δεν βασίζεται απλά σε πληροφορίες αλλά σε αναλύσεις από την Αθήνα, οι οποίες βρίσκονται ήδη στα χέρια του Αμερικανού προέδρου σύμφωνα με τις οποίες αυτή τη στιγμή τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται κοντά στο 38-40% και μάλιστα με αυξητικές τάσεις! Ο τρόμος που οδήγησε το ΒΗΜΑ να παραποιήσει δημοσκόπηση της Public Issue είναι χαρακτηριστικός.
Οι Αμερικανοί θεωρούν ξοφλημένη τη ΝΔ και εκτιμούν πως θα οδηγηθεί σύντομα σε διάσπαση. Στο Λευκό Οίκο έχουν φτάσει πληροφορίες για ένα σκάνδαλο 500 εκατ. ευρώ που σκάει οσονούπω με την υπογραφή πρώην υπουργού. Τα καλύτερα έρχονται...

Ο Ανδρέας διέλυσε την ΕΔΗΚ σε 7 χρόνια. ο Αλέξης διαλύει το ΠαΣοΚ σε 7 βδομάδες

 Οταν η ιστορία επαναλαμβάνεται και τιμωρεί.

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς ανεξάρτητα από τις περισσότερες δημοσκοπήσεις που το δείχνουν να κρατάει το 13% των εκλογών της 6ης Μαΐου ή και να το αυξάνει, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: Το ΠΑΣΟΚ πιέζεται αφόρητα από τον......
ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα ακόμα και το διψήφιο ποσοστό να θεωρηθεί επιτυχία. Πρακτικά, το ΠΑΣΟΚ μόλις απώλεσε το "οξυγόνο" του, το κράτος και τους δημοσίους υπαλλήλους στους οποίους βάσιζε την παντοκρατορία του επό 30 χρόνια, εξέπνευσε.  
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρείται πολιτικό προϊόν με την ημερομηνία λήξης να έχει παρέλθει οριστικά, αυτή την στιγμή η πλειοψηφία των στελεχών του στην πραγματικότητα αναζητούν το "επόμενο ΠΑΣΟΚ". Είτε πιο αριστερά, με συγχώνευση με την ΔΗΜΑΡ, είτε πιο δεξιά με συγχώνευση με τη ΝΔ! Για την οποία ΝΔ, θεωρούν ότι θα ηττηθεί στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, οπότε ανοίγουν και εκεί οι πόρτες για διάλυσή της. 
Το τραγικό για το πάλαι ποτέ πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ που φαίνεται ότι ήρθε ο χρόνος να "αποχαιρετήσει" την πολιτική σκηνή, είναι ότι ακολουθεί την πορεία ενός άλλου κόμματος το οποίο λεηλάτησε κάποτε και πάνω στο οποίο στήριξε τον "κεντρώο" χαρακτήρα και από σοσιαλ-μαρξιστικό κόμμα μετατράπηκε σιγά-σιγά στο ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουμε τα τελευταία 25 χρόνια: Στην ΕΔΗΚ, την παλιά Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου του Γ.Μαύρου.
Το ίδιο που κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ έκανε το ΠΑΣΟΚ στην ΕΔΗΚ το 1977-1981 με αποτέλεσμα την διάλυση του ιστορικού κόμματος και την απορρόφηση του Κέντρου από τις παρυφές ΠΑΣΟΚ κυρίως και ΝΔ κατά δεύτερον.

Κόμμα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στην προεκλογική... πόλωση. Οι δύο αντίπαλοι πόλοι μπήκαν στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 17ης Ιουνίου από την ίδια σχεδόν αφετηρία, αλλά με μερικά δεδομένα πολύ πιο ξεκάθαρα από πριν. Κυρίως όμως με τη σηματοδότηση ότι.......
πλέον θα συγκρουστούν εκλογικά δύο κόμματα εξουσίας.
Ομολογουμένως μέχρι την Παρασκευή η εικόνα που επικρατούσε ήταν πως:
● Από τη μια πλευρά υπήρχε η Ν.Δ., με τη γνωστή σε όλους ατζέντα της, αλλά και με τα πολιτικά βάρη που σώρευσε στην... καμπούρα της η συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ στο πλαίσιο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
● Από την άλλη πλευρά είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, με την ορμή των εκλογών της 6ης Μαΐου, αλλά και με μια σύγχυση για το πρόγραμμά του, για το οποίο περισσότερα – και, κατά κανόνα, δυσφημητικά – έλεγαν οι εκλογικοί αντίπαλοί του παρά ο ίδιος. Αυτό τέλειωσε την Παρασκευή.
Το νέο πολιτικό κεφάλαιο που άνοιξε σηματοδοτείται από μερικά κρίσιμα νέα στοιχεία, τα οποία είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες:
1. Όπως προείπαμε, η πόλωση άρχισε την Παρασκευή, διότι, με τον κόσμο να έχει επιτέλους μια γενική ιδέα για τα προγράμματα και των δύο μονομάχων, μπορεί τώρα, στην εκλογική ευθεία, να διαμορφώσει το τελικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσει.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε πρώτη φορά την Παρασκευή απευθείας – χωρίς μιντιακές και άλλες διαμεσολαβήσεις – και στους συντηρητικούς ή «μεσαίους» ψηφοφόρους μιλώντας τους πρώτη φορά ανοιχτά με μια πρόταση εξουσίας και όχι μόνο με την «προίκα» της ψήφου διαμαρτυρίας.
3. Τώρα θα κριθεί αν πράγματι ο Τσίπρας «τρομάζει» τον μη αριστερόστροφο ψηφοφόρο ή κατάφερε να του γίνει πιο «οικείος», ίσως «ανεκτός» ή, ακόμη, αν – και σε ποιον βαθμό – του προσφέρει μια εναλλακτική διέξοδο εξουσίας.
4. Τώρα επίσης θα κριθεί αν ο αριστερόστροφος ψηφοφόρος ικανοποιείται από το «πακέτο» του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και αν δικαιώνεται για την επιλογή του στις 6 Μαΐου.
5. Καθώς η πόλωση θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, θα κριθεί αν τα μικρότερα σε δύναμη κόμματα μπορούν νααντισταθούν στην επιτακτική πίεση για την επιλογή κυβέρνησης.
6. Κόμματα που βρίσκονται στον ενδιάμεσο – μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – χώρο, με εκλογικό κοινό το οποίο είναι διεκδικήσιμο και από τους δύο, απειλούνται με ισχυρότερη πίεση από το δίλημμα επιλογής κυβερνητικής εξουσίας και άρα με συρρίκνωση.
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα θα καθοριστούν μεταξύ άλλων, άγνωστο σε ποιον βαθμό, από κάποια «ποιοτικά»στοιχεία τα οποία κατέγραψαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις:
● Το «δίλημμα» περί παραμονής στο ευρώ ή εξόδου φαίνεται να συσπειρώνει μεν τη Ν.Δ., αλλά να έχει πολύμικρότερη «λειτουργικότητα» και απήχηση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και ακόμη μικρότερη στους Ανεξάρτητους Έλληνες, τους αναποφάσιστους κ.λπ. Κατά πλειονότητα ο κόσμος... «δεν τσιμπάει».
● Το ρεύμα ανατροπής του μεταπολιτευτικού συστήματος εξουσίας, όπως κατεγράφη στις 6 Μαΐου όχι μόνο δεν έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, αλλά, όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, από την επομένη των εκλογών εκτίναξετη «μετοχή» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «διαπραγματεύεται» αρκετές μονάδες πάνω από την εκλογική του επίδοση.
Από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. θα δώσει αγώνα όχι μόνο εξουσίας, αλλά και ύπαρξης: αν χάσει, χάνεται. Η επόμενη ημέρα θα τη βρει αλληλοσπαρασσόμενη, να αναζητεί προσανατολισμό, ηγεσία και, ίσως, μια νέα ταυτότητα.
Τα ερωτήματα λοιπόν που αναγκαστικά διαμορφώνονται είναι δύο:
1. Αν η Ν.Δ. θα καταφέρει να πάρει παράταση ζωής ή αν ο εναπομείνας πόλος του μεταπολιτευτικού συστήματος εξουσίας έχει ήδη εκμετρήσει το ζην.
2. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πείσει ότι, εκτός από φορέας διαμαρτυρίας, μπορεί ήδη να αναλάβει και τη διακυβέρνηση μιας χώρας η οποία καταρρέει.
Απάντηση θα λάβουμε έτσι ή αλλιώς τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν η εύλογη διαπίστωση είναι πως, αντίθετα με τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντέξει την ήττα χωρίς τριγμούς. Κλείνοντας ας μεταφέρω – ελπίζω με ακρίβεια – την εκτίμηση ενός φίλου ο οποίος... δεν συγκαταλέγεται στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ. Έλεγε λοιπόν την Παρασκευή το απόγευμα:
«Η ελληνική κοινωνία ξέρει ότι με αυτούς τους δύο (σ.σ.: Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) είναι τελειωμένη για πολλά χρόνια. Αντί λοιπόν να κάθεται άπραγη στη μέση της πεδιάδας και να τη γαζώνουν με τα πολυβόλα, πιθανότερο βλέπω να εφορμήσειγια να καταλάβει το ύψωμα. Κι αν είναι να πέσει, ας πέσει τουλάχιστον μαχόμενη και αξιοπρεπής».
Θα γίνει έτσι; Η κάλπη – και μόνο η κάλπη – θα το δείξει...

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Καθημερινή της Κυριακής


 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στους Παναγή Γαλιατσάτο και Πέτρο Παπακωνσταντίνου.



Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε σημαντική πολιτική διεύρυνση στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να εξασφαλίζει αξιόλογη διεύρυνση. Πώς θα κυβερνήσετε;
Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε τη μνημονιακή της στροφή. Από τη «μνημονιακή πλευρά» η Ν.Δ. διευρύνθηκε προς την κατεύθυνση την οποία ο κόσμος της αποδοκίμασε, την κατεύθυνση του Μνημονίου. Και από την πλευρά του ΛΑΟΣ, η οποία είναι επίσης μνημονιακή, η διεύρυνση ερμηνεύεται περισσότερο ως προσπάθεια κάποιων στελεχών να επιβιώσουν πολιτικά.
Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Σαμαράς έχουν ανταλλάξει βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν σημασία όταν πρόκειται για την προστασία του Μνημονίου και την προσωπική τους διάσωση. Εμείς όχι μόνο ακουμπάμε όλο και ευρύτερα στρώματα του λαού, αλλά έχουμε ήδη ανακοινώσει και συνεργασίες άνευ δοσοληψιών καρέκλας.
Όποιο κόμμα και αν αναλάβει τα ηνία στις 18 Ιουνίου θα κληθεί να διαχειριστεί μια οικονομία σε οριακή κατάσταση. Γνωρίζετε πολύ καλά τις μαύρες τρύπες των δημόσιων ταμείων, με βάση και την ενημέρωση κορυφαίων συνεργατών σας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να εμπιστευθεί μια άπειρη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση μιας τόσο κρίσιμης συγκυρίας;
Θα ήταν πολύ εύκολο να αντιστρέψω το ερώτημα: Πώς θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε τις μαύρες τρύπες των δημόσιων ταμείων σε αυτούς που τις δημιούργησαν; Αλλά θα ήταν πολύ εύκολο. Και έχει απαντηθεί ήδη στις πρώτες εκλογές, όπου εκδηλώθηκε η τεράστια κατάρρευση του δικομματικού πολιτικού κατεστημένου. Προφανώς το βήμα που πρέπει να γίνει είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι να καταφέρουμε με ρεαλιστικά αλλά αποφασιστικά βήματα να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να ανακουφίσουμε την κοινωνία και να ανοίξουμε μια εναλλακτική προοπτική. Αυτό απαιτεί πρώτα από όλα την απαλλαγή μας από την πολιτική των Μνημονίων και τους όρους της δανειακής σύμβασης. –
Με δεδομένο ότι ετοιμάζεστε να κυβερνήσετε, έχετε κατασταλάξει στα πρόσωπα, στα οποία θα εμπιστευτείτε τα σημαντικότερα υπουργεία; Ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν είναι στιγμή να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Το σημαντικό είναι την Κυριακή 17 Ιουνίου να διαμορφωθούν οι κατάλληλοι συσχετισμοί. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα απεμπλέξει τη χώρα από το Μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευτεί το χρέος. Τα υπόλοιπα θα λυθούν στην πορεία, πάντα σε αντιστοιχία με το κοινό αίσθημα και την κρίση της πλειοψηφίας του λαού.
Το ΚΚΕ αποκλείει κατηγορηματικά τη συμμετοχή του σε μια αριστερή κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα δεχόσαστε συνεργασία ή ψήφο εμπιστοσύνης από το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που θα χρειαζόσαστε τη στήριξή του για να σχηματίσετε κυβέρνηση;
Το τι θα κάνει ο καθένας μετά τις εκλογές δεν είναι πάντα πρόδηλο στην προεκλογική του στρατηγική. Το ΚΚΕ πιστεύουμε ότι κάνει λάθος. Και ο ελληνικός λαός αλλά και τα στελέχη του κ. Βενιζέλου γνωρίζουν ότι η μόνη τους πιθανότητα να ξαναγίνουν υπουργοί είναι να βγει πρώτος ο κ. Σαμαράς. Εμείς δεν πρόκειται να σώσουμε το καταρρέον πολιτικό προσωπικό. Επιδιώκουμε μαζί με τον λαό να σώσουμε τη χώρα.
Δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την πλειονότητα των πολιτών να τάσσονται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης - τροποποίησης του Μνημονίου, θεωρώντας τη μονομερή ακύρωσή του πολύ ριψοκίνδυνη. Εσείς ο ίδιος στην επιστολή σας μιλάτε για επανεξέταση του συνολικού πλαισίου. Ωστόσο, την ίδια ώρα δηλώνετε ότι θα καταργήσετε ένα προς ένα τα μέτρα του Μνημονίου. Τι τελικά ισχύει;
Η επιστολή μας ήταν σαφής. Δηλώσαμε στην ευρωπαϊκή ηγεσία ότι το Μνημόνιο έχει καταρρεύσει. Είναι νεκρό γράμμα. Τόσο στο σκέλος της υποτιθέμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης -όπου απαιτεί χρήματα που δεν υπάρχουν- όσο και στο σκέλος της υποτιθέμενης ανταγωνιστικότητας, την οποία συναρτά με την ισοπέδωση των μισθών. Η στρατηγική του Μνημονίου είναι η διαρκής ύφεση και η διάλυση του κοινωνικού ιστού. Στο τέλος δε του μνημονιακού δρόμου βρίσκεται και η μοιραία διάλυση του ευρώ. Αν όμως η Ελλάδα απαλλαγεί από το Μνημόνιο και η Ευρώπη συνεχίσει στον δρόμο των μνημονίων, τα προβλήματα θα αναπαράγονται. Οσο για το δεύτερο, παρατηρώ ένα παιχνίδι με τις λέξεις και μια συστηματική αποφυγή της πολιτικής ουσίας. Οταν προτάξαμε την πολιτική ουσία κατά τη διάρκεια της διερευνητικής μας εντολής, οι άλλοι αρνήθηκαν να δεσμευτούν. Σας λέμε λοιπόν ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική Βουλή δικαιούται να νομοθετεί και να καταργεί νόμους. Και αυτό το δικαίωμα δεν απεμπολείται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Η κ. Μπακογιάννη καυτηρίασε την παρουσία στελεχών σας στη δίκη της 17Ν. Τι μήνυμα στέλνει ένα κόμμα εξουσίας όταν ηγετικά του στελέχη αισθάνονται την ανάγκη να υπερασπιστούν κατηγορούμενους για τρομοκρατία;
Όταν ο κατηγορούμενος αθωώνεται, αλλάζει το ερώτημά σας; Όταν πολιτικοί παράγοντες της Ν.Δ. υπερασπίζονται στην Κρήτη ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου, αλλάζει το ερώτημά σας; Θα πρότεινα να αφήσουμε αυτό το είδος αντιπαράθεσης. Η θέση μας για την τρομοκρατία είναι απολύτως ξεκάθαρη. Αυτοί που πήγαν μάρτυρες δεν πήγαν ως εκπρόσωποι του Συνασπισμού, ούτε εξέφρασαν κάποια θέση που κάλυπτε την τρομοκρατία. Και για να το πάω και πιο πέρα, η δολοφονία του Μπακογιάννη δεν ήταν τρομοκρατική απειλή μόνο για τη Ν.Δ. ήταν και για την Αριστερά, η οποία τότε συμμετείχε μαζί με τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση Τζαννετάκη. Ο Φλωράκης και ο Κύρκος είχαν βρεθεί τότε στα καλά καθούμενα κάτω από ασφυκτική αστυνομική φρούρηση, κάτι που ούτε το ήθελαν ούτε τους πήγαινε. Ας μην καπηλευόμαστε λοιπόν καταστάσεις. Ας κουβεντιάσουμε πολιτικά για το γεγονός ότι δύο εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν κανένα εισόδημα.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης. Τι θα κάνετε;
Έγινε μεγάλη προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός προβλήματος που η απουσία πολιτικής έχει δημιουργήσει. Το πρόβλημα έχει πολλές διαστάσεις. Υπάρχει το πρόβλημα της ασφάλειας στις γειτονιές. Υπάρχουν τα νομικά προβλήματα σχετικά με τους αιτούντες άσυλο. Υπάρχει το διεθνές πρόβλημα των δεσμεύσεων της χώρας από το Δουβλίνο 2, που πρέπει άμεσα να επανεξεταστούν. Υπάρχει το πρόβλημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, καταναγκαστικής πορνείας, ναρκωτικών κ.λπ., στα οποία εμπλέκονται και ελληνικά συμφέροντα. Υπάρχει το ανθρωπιστικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική, όχι να αφήνουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό στην τύχη του, ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει συντηρητικά. Υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις από ΟΗΕ και Συμβούλιο Ευρώπης. Και βέβαια χρειάζεται μια πολιτική που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας.
Με τις αντιφατικές δηλώσεις διαφόρων στελεχών και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, τίθεται το ερώτημα ποια ακριβώς είναι η συνισταμένη του κόμματός σας αναφορικά με το ευρώ: Θεωρείτε καταστροφή για την Ελλάδα, που πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί, την έξοδο από το ευρώ ή διαχειρίσιμο κακό, που δεν θα έπρεπε να μας τρομάζει και τόσο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ, για αυτονόητους λόγους. Και αυτό που αποκαλείτε αντιφάσεις είναι στην πραγματικότητα εναλλακτικές φραστικές διατυπώσεις μιας ξεκάθαρης στρατηγικής για απαλλαγή από τα Μνημόνια. Όσο για την έξοδο από το ευρώ, με πολύ υποκριτικό και ιδιοτελή τρόπο τίθεται ως κόκκινη γραμμή. Διότι υπονοεί ότι αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υλοποιήσουμε το Μνημόνιο. Σήμερα, ακόμα και τα κόμματα του Μνημονίου προσπαθούν κουτσά στραβά να συγκροτήσουν ένα πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης. Για μας η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή. Και δεν είναι για κανέναν στην Ευρωζώνη. Ας αφήσουν λοιπόν την κινδυνολογία. Μπορεί να θέλουν να κρυφτούν πίσω από το ευρώ. Αλλά θα πρέπει να προτάξουν το σχέδιό τους.
Εκφράζετε την πεποίθηση ότι οι Γερμανοί και άλλοι ισχυροί εταίροι μας δεν θα τολμήσουν να διακόψουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας αν καταγγείλετε μονομερώς το Μνημόνιο, γιατί κάτι τέτοιο δεν τους συμφέρει. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το Βερολίνο παίζει πόκερ με τόσο σοβαρά θέματα; Και τι θα κάνετε αν αποδειχθεί ότι οι Ευρωπαίοι τελικά δεν μπλόφαραν; Πού θα βρείτε λεφτά για μισθούς και συντάξεις αν δεν πάρετε την επόμενη δόση του δανείου;
Κανείς δεν παίζει πόκερ. Και κανείς δεν καθορίζει την πολιτική του με τη βεβαιότητα ότι ο άλλος μπλοφάρει. Η Ελλάδα έχει να βάλει στο τραπέζι κάποια δεδομένα. Πρώτον, ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο από την κρίση χρέους. Δεύτερον, ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκή βάση. Και τρίτον, ότι μια λογική «τιμωρητικής αποβολής» οποιουδήποτε από την Ευρωζώνη δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλους. Ας το καταλάβουμε. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συνέδεσαν την παραμονή τους στην εξουσία με την άρνηση κάθε διαπραγμάτευσης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.
Αν η Γερμανία της κ. Μέρκελ είναι περίπου δύναμη κατοχής και ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος χαρακτηρίζεται «Ολαντρέου», αναρωτιέται κανείς τι διαπραγματευτική δύναμη θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας, αν νικήσει στις εκλογές, κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων;
Το Ολαντδρέου είναι ένα σχήμα που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις γαλλικες προεδρικές εκλογές. Κανείς στη Γαλλία δεν απέδωσε σημασία σε αυτή την υπόθεση. Εδώ δημιουργήθηκε ο ντόρος και νομίζω ότι έκανε περισσότερη ζημιά στη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας, από το ίδιο το λογοπαίγνιο. Κανείς δεν είχε θυμώσει όταν ο Σαρκοζί έβριζε δημόσια τον Παπανδρέου ούτε με τη συμπεριφορά των εταίρων μας απέναντι στον πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο τότε με το δημοψήφισμα, ούτε βεβαίως με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται ο κ. Τόμσεν και η τρόικα στους υπουργούς και τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Όσο για τη Μέρκελ, θα πρότεινα να μιλάμε με πολιτικούς όρους. Αν πάρετε τις διατυπώσεις όλων των εκπροσώπων όλων των κομμάτων, θα βρείτε πολλά. Ας τα αφήσουμε. Αν στις εκλογές νικήσει η Αριστερά και διαμορφωθεί ένα καινούργιο σκηνικό, κανείς στην Ελλάδα δεν θα έχει συμφέρον να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας μας. Όλα αυτά παίρνουν αξία για καθαρά προεκλογικούς λόγους και για την πολιτική διάσωση κάποιων.
Θα σκεφτόσαστε να εγγυηθεί το EFSF τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, με αντάλλαγμα να έχει ρόλο στη διοίκησή τους;
Ο έλεγχος των τραπεζών πρέπει να είναι δημόσιος, γιατί ζουν με δημόσιο χρήμα. Εμείς έχουμε μιλήσει για ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Ακούγονται πολλές ιδέες και πρέπει να συζητήσουμε με νηφαλιότητα με όλους για να αποτρέψουμε την καταστροφή και της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.
Δίνετε υποσχέσεις ότι θα ανατρέψετε όλες τις «δυσάρεστες» προβλέψεις του Δημοσίου για μισθούς, συντάξεις και έκτακτους φόρους. Πώς θα καλύψετε τα ελλείμματα, με νέους φόρους;
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περικοπές δαπανών. Αλλά όχι από μισθούς, και πολύ χειρότερα πετώντας 150.000 ανθρώπους στον δρόμο, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Η μεγάλη σπατάλη είναι αλλού. Είναι στις αμαρτωλές συμβάσεις του Δημοσίου, είναι στις αμοιβές άπειρων επιτροπών, διοικητικών συμβουλίων και γκόλντεν μπόις, είναι στις μίζες κάθε είδους, στους δρόμους που πληρώνονται τρεις φορές επάνω, είναι στην παραίτηση του Δημοσίου από κάθε συμφέρον προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Όσο για τα έσοδα, το τεράστιο πρόβλημα είναι η ύφεση, η φοροδιαφυγή και η συστηματική φοροαπαλλαγή των εχόντων και κατεχόντων.
Μιλάτε για «κοινωνικό έλεγχο» σε τράπεζες, αμυντική βιομηχανία, ηλεκτρισμό. Είστε αποφασισμένος να αγνοήσετε ευρωπαϊκές οδηγίες; Και από πού θα χρηματοδοτηθεί ο δημόσιος έλεγχος;
Δεν ξέρω γιατί το να έχει μια χώρα δημόσιο οργανισμό τηλεπικοινωνιών συνιστά τόσο σοβαρή οπισθοδρόμηση. Το να πάει οπτική ίνα στα νησιά είναι σημαντικό και καμιά ιδιωτική εταιρεία δεν είναι σε θέση να αναλάβει τέτοια επένδυση, αν δεν της την πληρώσει το Δημόσιο. Το ίδιο ισχύει για τα τρένα. Κάπως τα οφέλη των εμπορικών γραμμών πρέπει να στηρίζουν το υπόλοιπο δίκτυο αντί να διανέμονται σε μετόχους. Θα σας πρότεινα να δείτε επίσης τις εκθέσεις για το πώς λειτούργησε σε άλλες χώρες η πλήρης ιδιωτικοποίηση σε είδη άμεσης ανάγκης, όπως το ρεύμα ή το νερό. Ειδικά σε συνθήκες κρίσης. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση ολόκληρης της οικονομίας. Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που έστησαν το πελατειακό σύστημα χειραγώγησης του Δημοσίου, το χρησιμοποιούν τώρα ως πρόσχημα για να δώσουν σε ιδιώτες τεράστια φιλέτα δημόσιας περιουσίας.
Μιλάτε συνεχώς για τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν ακούμε όμως τίποτε για τις χιλιάδες περιπτώσεις συμπολιτών μας που εξαπάτησαν το Δημόσιο εισπράττοντας παρανόμως συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Να υποθέσουμε ότι αυτά θα χαριστούν;
Ας μην το χρεωθεί και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουμε όλοι ότι οι παράνομες συντάξεις και τα παράνομα κοινωνικά επιδόματα σχετίζονται με δράση συγκεκριμένων πολιτικών κυκλωμάτων και είχαν άμεσο πελατειακό όφελος. Αυτός είναι και ο λόγος που εξασφάλιζαν για χρόνια τη δυνατότητα να δρουν ανεμπόδιστα. Το ίδιο ισχύει για την «πλατιά» φοροδιαφυγή. Λειτούργησε χρόνια ως έμμεσος τρόπος να την βγάζουν κάπως στρώματα τα οποία πιέζονταν από την ακρίβεια, και κυρίως από τον ανταγωνισμό των μεγάλων στην αγορά. Εμείς λέμε δύο λέξεις. Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αφού αυτοί που επαγγέλλονται για δεκαετίες τον εκσυγχρονισμό της χώρας δεν ήταν σε θέση να το κάνουν, θα το κάνουμε εμείς.
Το 2011 είχαμε 14 δισ. ευρώ ναυτιλιακό συνάλλαγμα και άλλα 10 δισ. έσοδα από τον τουρισμό. Με δεδομένο ότι θέλετε να φορολογήσετε τις ναυτιλιακές και τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, πώς θα αντισταθμίσετε τις όποιες απώλειες εσόδων;
Δεν νομίζω ότι για τον τουρισμό μπορεί να γίνει κάτι χειρότερο από αυτά που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Ξεκινώντας από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και φτάνοντας ως το ολοκληρωτικό πλήγμα στον εσωτερικό τουρισμό μέσα από την πολιτική της κοινωνικής ισοπέδωσης. Το θέμα μας είναι να φορολογούνται όλοι ανάλογα με τα χρήματα που κερδίζουν. Ο τουρισμός δεν είναι μόνο μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και τα οφέλη των εφοπλιστών από τη χρήση της ελληνικής σημαίας δεν είναι αμελητέα. Και επιπλέον το να πληρώνεις φόρους δεν δημιουργεί κατ’ ανάγκην αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα. Θα τα ξαναδούμε όλα αυτά, με ορθολογικά κριτήρια και με κοινωνικό διάλογο, πάντα στην κατεύθυνση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Το ίδιο ισχύει και για άλλες πλευρές, όπως ο συσσωρευμένος πλούτος και η λειτουργία των οφσόρ.
You might also like: