Όσο το πειραματόζωο δεν εξεγείρεται το πείραμα θα συνεχίζεται


Αυτά είναι τα τελευταία μέτρα μας είπε ο κ. Σαμαράς. Ψέματα. Εκτιμούμε πως θα ακολουθήσουν κι άλλα πολύ χειρότερα. Ίσως να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία όταν θα λαμβάνονται νέα μέτρα, ίσως κάποιος σε στυλ Παπαδήμου. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα είναι μέσα από το κλειστό πολιτικό σύστημα, με μια εναλλαγή των θέσεων νομής της εξουσίας. Η κοινοβουλευτική «δημοκρατία» μας δεν... έχει αδιέξοδα, έτσι δεν λέμε;.

Απανωτά μέτρα λοιπόν θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όσο το πειραματόζωο δεν εξεγείρεται. Όσο δέχεται χωρίς καμία αντίδραση τα όποια μέτρα, αυτά θα συνεχίσουν να επιβάλλονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Δεν είναι ηλίθια τα διάφορα σαρκοβόρα συμφέροντα να σταματήσουν, τώρα που βρήκαν μια τραυματισμένη και πεσμένη κοινωνία που δεν μπορεί να σηκωθεί στα πόδια της. Θα μας φάνε όλες τις σάρκες στην κυριολεξία. Βρήκαν «τον μήνα που τρέφει τους δώδεκα». Θα σταματήσουν μόνο όταν συναντήσουν αντίσταση. Όταν οι Έλληνες πολίτες βρουν τη δύναμη να αποτοξινωθούν από την τρομοκρατία των καθεστωτικών ΜΜΕ και αρχίσουν να μιλάνε με τους γύρω τους για τι μέλλει γενέσθαι.

Είμαστε ένα τεράστιο πείραμα (δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο) άντλησης εύκολου κέρδους για τα ντόπια και ξένα παράσιτα και ταυτόχρονα ένα παράδειγμα κατατρομοκράτησης των κοινωνιών που ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη και καλύτερη ζωή. Στο χέρι μας είναι να είμαστε πρωτοπόροι αλλαγών υπέρ της δημοκρατίας και των άλλων κοινωνιών, διαφορετικά θα μείνουμε το εξευτελισμένο και κακό παράδειγμα στην παγκόσμια ιστορία.

ΥΓ. Ας ξαναθυμηθούμε λίγο το σχετικό βίντεο που μας αφορά. Είχε κυκλοφορήσει πριν ένα χρόνο, αλλά τώρα πλέον επαληθεύεται απόλυτα:


«Χρέος / κρίση / παγκόσμια επανάσταση»

«Χρέος / κρίση / παγκόσμια επανάσταση»

Μια συζήτηση του αναρχικού ανθρωπολόγου David Graeber με τον Τάσο Σαγρή από το Κενό Δίκτυο ένα χρόνο μετά το κίνημα Occupy Wall Street.

O David Graeber είναι σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος Αναρχικός ακτιβιστής και επιστήμονας στον κόσμο. Ανθρωπολόγος καθηγητής με συμμετοχή στην διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων και την εξέλιξη των αντικαθεστωτικών κινημάτων από την εποχή του κινήματος της αντι-παγκοσμιοποίησης έως το Occupy Wall Street μοιράζετε μαζί μας τις ελπίδες και τον αγώνα για την παγκόσμια κοινωνική απελευθέρωση. 

Με αφορμή τις ομιλίες του στο φεστιβάλ Occupy Planet Earth που διοργανώθηκε στο Πολυτεχνείο από το Κενό Δίκτυο, το περιοδικό Βαβυλωνία και την συνέλευση του BFest ο Τάσος Σαγρής συναντήθηκε και συζήτησε με τον David Graeber


1. Το χρέος είναι υποδούλωση.

Τάσος Σαγρής:
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού το 2011 όλες οι κύριες πόλεις αυτού του πλανήτη αντιμετώπισαν μαζικές ταραχές και διαδηλώσεις. Σε όλη αυτή την διάρκεια το Κενό Δίκτυο διέδιδε παντού το γκράφιτι «Να μην Ζήσουμε σαν Δούλοι». 

Στο βιβλίο σας «Χρέος, τα πρώτα 5000 χρόνια» προσπαθήσατε να γράψετε Ιστορία για ανθρώπους χωρίς ιστορία και να παρατηρήσετε συνηθισμένα θέματα με ασυνήθιστους τρόπους. Μπορείτε να μας εξηγήσετε εν συντομία πως η Εργασία, το Χρήμα και το Χρέος είναι ιστορικοί τρόποι υποδούλωσης, εκμετάλλευσης και βίαιης κυριαρχίας όπως ήταν για χιλιάδες χρόνια τώρα;

David Graeber:
Μία διαπίστωση πραγματικά με τρόμαξε, όταν έκανα έρευνα για το βιβλίο. Η διαπίστωση αυτή είναι, ότι καθ’ όλη την ανθρώπινη ιστορία, οι περισσότεροι άνθρωποι ζήσαν χρεωμένοι. Σκεφτείτε το αυτό για λίγο.
Μπορεί η πλειοψηφία της ανθρώπινης φυλής να είναι σπάταλα αποτυχημένη και ανίκανη να διαχεριστεί τις υποθέσεις τις και για αυτό απλά να εξαρτάται από τους πλούσιους; Φυσικά όχι. Μάλλον, τα κράτη και οι ελίτ πάντα συνωμοτούσαν ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι υποτελείς τους θα είναι πάντα χρεωμένοι. Το κυριότερο, επειδή το χρέος είναι ο εύκολος τρόπος να μετατρέψεις μια σχέση βίαιης ανισότητας, βίαιης απόσπασης και κλοπής, να φαίνεται όχι μόνο ηθική, αλλά και εμφανίζοντας αυτόν ο οποίος είναι ο θύτης ως το θύμα της υπόθεσης. Για αυτό το λόγο οι Μαφιόζοι πάντα παραποιούν την γλώσσα του εκβιασμού σε γλώσσα του χρέους. 


Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τους κατακτητικούς στρατούς και σταδιακά φαίνεται ότι όλες οι κυρίαρχες τάξεις αρχίζουν να καταλαβαίνουν αυτό το κόλπο. Έτσι το χρέος παράγει μια μορφή δουλείας που φαίνεται εθελούσια, μιας και άλλωστε «δεν ήταν απαραίτητο να πάρεις αυτό το δάνειο για να ξεκινήσεις την δουλειά σου, έτσι δεν είναι;» 


Όμως στην πραγματικότητα, η τεράστια πλειοψηφία των δανείων στην ιστορία, δεν ήταν εμπορικά δάνεια που πάρθηκαν εθελούσια, αλλά δάνεια που πάρθηκαν για επιβίωση από μικρούς αγρότες ή τεχνίτες που είχαν χάσει τα δίκτυα αμοιβαίας αλληλοβοήθειας που μπορούσαν να τους επιτρέπουν να επιβιώνουν στους δύσκολους καιρούς ή δάνεια που πάρθηκαν από ανθρώπους για να πληρώσουν φόρους ή κάποια άλλη παρόμοια κυβερνητική κλοπή. Στον αποικιακό κόσμο μπορούμε να δούμε αυτό να συμβαίνει αρκετά ξεκάθαρα, επειδή οι αποικιακές κυβερνήσεις ήταν πολύ σαφείς στο να χρησιμοποιούν την πολιτική φόρων για να χρεώνουν τους πάντες, έτσι ώστε να τους αναγκάζουν να δουλέψουν όλο και περισσότερο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ημερομίσθια κατά κάποιο τρόπο. Τεχνικά, τα δάνεια και τα ημερομίσθια είναι παρόμοιοι μηχανισμοί. Και οι δύο μηχανισμοί βασίζονται στην αυταπάτη της ισότητας, μιας και θα πρέπει να υποκριθούμε ότι δύο ανεξάρτητα και ισότιμα σύμφωνα με τον νόμο άτομα, υπογράφουν ένα συμβόλαιο έτσι ώστε να μην είναι πλέον ισότιμα

Στην μία περίπτωση, μπαίνεις σε αυτή την κατάσταση όντας χρεωμένος μέχρι το δάνειο να αποπληρωθεί και στην άλλη ζώντας σαν εργάτης. Προφανώς, σε κάθε περίπτωση, το χρήμα ρέει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλά, όταν αρχίζεις να εξερευνείς εις βάθος τις ιστορικές προελεύσεις του καθενός από αυτούς τους μηχανισμούς καταλήγεις και στις δύο περιπτώσεις πάλι στη δουλεία. 

Το χρέος χρησιμοποιήθηκε σαν ο κύριος τρόπος για να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε δούλους, ή να τους αναγκάσουν να ξεπουλήσουν μέλη των οικογενειών τους σαν δούλους. Αλλά, κυρίως οι πρώτοι ημερομίσθιοι εργάτες ήταν στην πραγματικότητα δούλοι. Αυτό πράγματι συνέβαινε από τις πόλεις στην Αρχαία Ελλάδα έως τις Μεσαιωνικές πόλεις και τα λιμάνια του Ινδικού Ωκεανού.Οι ελεύθεροι άνθρωποι σχεδόν πάντα αρνούνταν να δουλέψουν για ημερομίσθια 

(εκτός ίσως από την δημοκρατική Αθήνα όπου οι άνθρωποι δούλευαν για το κράτος, δηλαδή για τους δήμους που εμπεριείχαν και τους εαυτούς τους).
Οι πρώτοι ημερομίσθιοι εργάτες ήταν πάντα δούλοι που ενοικιάζονταν από τα αφεντικά τους, ο ιδιοκτήτης έπαιρνε το μισό του ημερομισθίου και ο δούλος το υπόλοιπο για την συντήρηση του. Με μια μαγευτική ιδεολογική στροφή, οι καπιταλιστές κατάφεραν να μας παρουσιάσουν αυτό που πάντα θεωρούνταν δουλεία σαν την ίδια την ουσία της ανθρώπινης ελευθερίας.


2. Παγκόσμιο Κίνημα και Άμεση Δημοκρατία.

Τάσος Σαγρής:
Οι αναρχικοί και οι αντιεξουσιαστές πρόσφεραν πολλά μέχρι σήμερα στα κινήματα των καιρών μας. Ανάμεσα σε άλλα, τα πιο δημοφιλή είναι η ποικιλομορφία των Αμεσο- Δημοκρατικών τρόπων οργάνωσης, η μη-ιεραρχική διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αυτοοργάνωση, η ομοφωνία, η μη-αντιπροσώπευση και η ασυμβίβαστη μη-διαπραγμάτευση με την εξουσία. 

Αν και φαίνετε ότι οι αναρχικοί πραγματικά αυτή την στιγμή στερούνται σαφών πολιτικών προτάσεων για την λύση των καθημερινών προβλημάτων της ζωής του αιώνα μας ή μια σαφή στρατηγική για την καταστροφή του καπιταλισμού του 21ου αιώνα… ποιος μπορεί να είναι ο τρόπος να φέρουμε το κίνημα των κινημάτων στο επόμενο στάδιο, προς την κατεύθυνση της πραγματικής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής απελευθέρωσης;

David Graeber:
Στις ΗΠΑ τουλάχιστον, προσπαθούμε να χτίσουμε μια γνήσια δημοκρατική κουλτούρα – δημιουργώντας συνήθειες και θέτοντας ζητήματα αντιεραρχικής, οριζόντιας λήψης αποφάσεων, δημιουργώντας κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητες που πράγματι δεν υπήρξαν ποτέ πριν παρά μόνο ανάμεσα σε κάποιους πολύ απομονωμένους πληθυσμούς όπως οι Κουακέροι και οι Ιθαγενικοί λαοί της Αμερικανικής ηπείρου.

Το σημαντικό δεν είναι κυρίως οι θεσμοί (μιας και αυτοί μπορούν πάντα να αλλάξουν όποτε το χρειαζόμαστε) αλλά οι κοινωνικές συνήθειες. Οι περισσότεροι από τους αμερικανούς πολίτες δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ώστε να διαχειρίζονται τους εαυτούς τους δημοκρατικά. Ακόμη περισσότερο δεν ξέρουν πώς να σκέφτονται δημοκρατικά – όπως για παράδειγμα, δεν έχουν τηναίσθηση της «δημόσιας γνώμης»«Γνώμη» είναι αυτό που έχεις όταν δεν έχεις εξουσία. Οι κυβερνώντες δεν έχουν γνώμες. Έχουν πολιτικές αποφάσεις. Πολιτικές αποφάσεις είναι αυτό που έχεις όταν επιβάλλεσαι πάνω σε ανθρώπους που δεν έχουν λόγο για αυτές τις αποφάσεις αλλά μόνο γνώμες σχετικά με αυτέςΧρειάζεται να απαλλαγούμε και από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις και από τις αποφάσεις τους. 

Όταν τα πράγματα αρχίζουν να γκρεμίζονται και μπούμε στην τελικό στάδιο της κρίσης, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφασίσουν προς τα πού να στραφούν: προς τη δεξιά, που θα προσφέρει κάποια νέα μορφή βίαιου μετά-αποκαλυπτικού αυταρχισμού ή προς κάποιο είδος μαφίας ή προς μια οριζόντια λύση ισότητας. Όσοι συνεχίσουν να πιστεύουν στην ανισότητα θα μπορούν να προσφέρουν κάποια μορφή έντονης αποδοτικότητας, όμως τέτοια συστήματα τελικά αποδεικνύονται τελείως ηλίθια και άκαμπτα επειδή δεν έχουν καμία φαντασία.
Τα δικά μας προτεινόμενα συστήματα θα είναι σίγουρα πολύ πιο ευφυή, αλλά δεν θα είμαστε ποτέ τόσο ικανοί όσο αυτοί που πιστεύουν στην ανισότητα στο να τα επιβάλλουμε με την βία, μιας και κάτι τέτοιο είναι έξω από τις προθέσεις μας. Θα πρέπει να αναπτύξουμε κάποιες πραγματικά πολύ ιδιαίτερες ικανότητες για να επιτύχουμε την αποτελεσματική δημοκρατική οργάνωση, και πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε όλο αυτό ευχάριστο, διασκεδαστικό και ικανοποιητικό καθώς επίσης και αποτελεσματικό για να μπορέσουμε να κερδίσουμε παρόλη την βία που θα συνεχίζουν να εξασκούν οι θιασώτες της ανισότητας.


3. Πολιτική Βία και Τακτικές Αγώνα

Tάσος Σαγρής:
Οι Αναρχικοί κατηγορούν σε όλο τον κόσμο τους ειρηνιστές ότι προκαλούν θυματοποίηση και ηττοπάθεια στα κινήματα. 

Οι Φιλελεύθεροι στην Αμερική κατηγορούν τους Αναρχικούς ότι απομονώνουν κοινωνικά τα κινήματα με τις βίαιες πρακτικές τους και την άμεση δράση τους. 
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παντού στον πλανήτη απλώνουν μαζική αποβλάκωση.
Στην βόρεια Αφρική η «Αραβική Άνοιξη» περιπλανιέται χαμένη μέσα στους καπνούς των ένοπλων συγκρούσεων στους δρόμους, τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και τις παρεμβάσεις συμμοριών και κομμάτων πλούσιων ισλαμιστών φανατικών. 
Στις Δυτικές μητροπόλεις η κρίση γίνεται η καλύτερη δικαιολογία για να εκφραστούν τα χειρότερα ρατσιστικά και δολοφονικά ένστικτα, επανεμφανίζεται ο νεοναζισμός και η αγελαία νεανική βία στους δρόμους γίνεται ανεξέλεγκτη. 
Το μίσος και η οργή βασιλεύουν παντού, μπορείς να το νιώσεις. Μπορούμε να προσφέρουμε πολιτική κατεύθυνση σε αυτή την οργή; Τι είναι αυτό που ιστορικά εκφράζει την διαφοροποίηση ανάμεσα στην πολιτική βία και τον μητροπολιτικό χουλιγκανισμό;

David Graeber:
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τον ρόλο της Βίας. Η Βία είναι το πιο δυνατό χαρτί που έχει στα χέρια του για να παίξει ο αντίπαλος και επίσης η Βία –ειδικά η οργανωμένη Βία –είναι μια μορφή ηλιθιότητας που όταν επικρατεί κάνει αδύνατη κάθε πιθανότητα να απαντήσεις σε αυτήν με κάποια μορφή ευφυΐας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά βάθος η Βία είναι μια μορφή ηλιθιότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να την χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που αυτή είναι η μοναδική πιθανή μας επιλογή απέναντι στην μαζική βία της ηλιθιότητας του παρόντος κυρίαρχου συστήματος. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται ποτέ να νικήσουμε με αυτό τον τρόπο. Γιατί επίσης η Βία τείνει να είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που είναι πιο αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται σε ιεραρχική δομή εντολών «από πάνω – προς τα κάτω». Δεν πρόκειται ποτέ να νικήσουμε την Αμερικάνική Αεροπορία με μια οδομαχία. Και ούτως ή άλλως οι αντίπαλοι μας έχουν πυρηνικά όπλα! 


Έτσι, το τέλος του παιχνιδιού πρέπει με κάποιο τρόπο να έρθει από μια δικιά μας κίνηση στην οποία με κάποιο τρόπο ο εχθρός δεν θα μπορεί να απαντήσει στέλνοντας τους στρατιώτες μας να μας σκοτώσουν όλους γιατί μάλλον οι στρατιώτες του θα αρνηθούν να κάνουν κάτι τέτοιο ή απλά θα πάνε σπίτια τους ή θα περάσουν στην δικιά μας πλευρά. Φυσικά, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουμε να κάνουμε ποτέ αυτή την κίνηση απέναντι στον εχθρό ούτε αν ακολουθούμε κατά γράμμα την «μη-βία» του Γκάντι.

Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση που έδωσε σε αυτό το θέμα η εξέγερση της Οαχάκα και το κίνημα των δασκάλων εκεί: και οι δύο πλευρές, και η τύπου Γκάντι «μη-βία» και η νικηφόρα ένοπλη εξέγερση (τουλάχιστον αν διαιωνιστεί), είναι σίγουρο ότι καταλήγουν σε κάθετες ιεραρχικές δομές και καταστρέφουν τελικά την δημοκρατία. Όμως, υπάρχει μια απέραντη περιοχή ανάμεσα σε αυτές τις δύο θέσεις που πρέπει να εξερευνηθεί.

Τώρα, σχετικά με τον χουλιγκανισμό, δυστυχώς το άλλο μεγάλο πρόβλημα με την Βία είναι πως είναι φρικτά σαγηνευτική. Αφού ξεπεράσεις κάποιες αρχικές αναστολές έχει σχεδόν τις ίδιες εθιστικές ποιότητες με κάποια είδη ναρκωτικών. Πιστεύω πως η ανθρωπολογία μπορεί να μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε σε αυτό το θέμα αποδεικνύοντας ότι ομάδες που αποτελούνται αποκλειστικά από νεαρούς άντρες ηλικίας 15 έως 25 χρονών πολύ συχνά οδηγούν σε πολύ προβληματικές συμπεριφορές (χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό είναι η φρικτή δράση των κρατικών στρατών).

Το σημαντικότερο πράγμα λοιπόν που πρέπει κάποιος να παίρνει υπόψη του πριν αποφασίσει να συμμετάσχει σε συγκρουσιακές τακτικές είναι να βεβαιώνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα με την οποία συμπράττει περιλαμβάνει ανθρώπους από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και διαφορετικά φύλλα όπως επίσης ότι σίγουρα τα μέλη πρέπει να συνεργάζονται και για έναν ευρύ αριθμό από πολλές άλλες πρακτικές εκτός από την επιτέλεση βίαιων δράσεων.


4. Η Παγκόσμια Επανάσταση

Τάσος Σαγρής:
Αν «το μέλλον είναι αβέβαιο και το τέλος είναι πάντα κοντά» (ειδικά αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο πιθανό μέλλον της Γης), μπορούμε να θεωρήσουμε τα κινήματα του 2011-2012 σαν τις απαρχές μιας νέας παγκόσμιας επαναστατικής εποχής ή σαν τις τελευταίες εκλάμψεις ενός «ένδοξου» επαναστατικού παρελθόντος λίγο πριν την εγκαθίδρυση μιας μακράς περιόδου απόλυτης παγκόσμιας κυριαρχίας του Καπιταλισμού;

David Graeber:
Διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο τα επερχόμενα χρόνια θα μοιάζουν με αυτό ακριβώς που πιστεύουμε ότι πρέπει να μοιάζει μια επανάσταση. Άλλωστε, σχεδόν σίγουρα και οι επαναστάσεις του παρελθόντος για αυτούς που τις έζησαν δεν μοιάζανε και πολύ με αυτό που νομίζουμε ότι θα έπρεπε να μοιάζουν.
Συμφωνώ με την θέση του Immanuel Wallersteinότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μιλούν για την «παγκόσμια επανάσταση του 2011» σχεδόν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αναφέρονται στο 1848 ή το 1968, επαναστάσεις οι οποίες επίσης δεν επέτυχαν την άμεση κατάληψη της εξουσίας και την εγκατάσταση επαναστατικών καθεστώτων. Και άλλωστε ποια μπορούν να είναι τα κριτήρια ενός αναρχικού πάνω σε αυτό το θέμα;

Επαναστάσεις σαν αυτές που αναφέραμε μεταμορφώνουν την πολιτική κοινή λογική, επεκτείνουν τους ορίζοντες των δυνατοτήτων και των πιθανοτήτων μας και προσωπικά πιστεύω ότι αυτό ήταν που συνέβη το 2011. Όμως και ακόμα περισσότερο, πιστεύω ότι οι ιστορικοί θα θυμούνται αυτές τις στιγμές ως τις απαρχές της διάλυσης της στρατικο-οικονομικής αυτοκρατορίας των Η.Π.Α. Γιατί σίγουρα θα διαλυθεί. Οι αγώνες της εποχής μας είναι για το ποια μορφή θα πάρει η επόμενη κατάσταση. 

Ο David Graeber είναι ανθρωπολόγος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου. Σημαντικότερα έργα του: Debt: the first 5,000 years., Possibilities: essays on hierarchy, rebellion, and desire, Direct action: an ethnography. Στην Ελλάδα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΣΤΑΣΕΙ ΕΚΠΙΠΤΟΝΤΕΣ

O Tάσος Σαγρής είναι ποιητής, σκηνοθέτης και πολιτισμικός ακτιβιστής από το Κενό Δίκτυο. Πιο πρόσφατο θεατρικό έργο του το "Πεθαίνω Σαν Χώρα" του Δ.Δημητριάδη με το +Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών / Βιβλία του: «Για την Ανθρώπινη Αγάπη στις Δυτικές Μητροπόλεις» εκδ. Κενότητα, 2008, «We Are an Image from the Future / The Greek Revolt of Dec. 2008» AK Press Η.Π.Α. 2010

H συνέντευξη κυκλοφόρησε στο περιοδικό Unfollow #7 Ιούλιος 2012

ΠΗΓΗ: Void Network


Πηγή: «Χρέος / κρίση / παγκόσμια επανάσταση» - RAMNOUSIA 

Η Ελλάδα ακόμα μια φορά αγκαλιά με τους εφιάλτες της.

Φημιζόμαστε πως είμαστε από κύτταρο λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας. Όλα παίζουν στο τραπέζι του Έλληνα. Ακόμα και μια γιαγιά σ΄ενα απομακρυσμένο χωριό να βρεις μπορεί να σου φτιάξει μια ιστορία συνωμοσία έτσι για πλάκα. Όμως πλέον, το θέμα έχει ξεφύγει από εμάς. Το θέμα αφορά εμάς τους ίδιους και τους ξένους να στοιχηματίζουν για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα.


Αντίθετα από τη περιοχή εντός των συνόρων, όπου συνεχίζεται ασταμάτητα το μασούλισμα της ίδιας καραμέλας που δεν έχει πλέον καμιά γεύση, έξω γίνεται της κακομοίρας! Το τρίπτυχο η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα - η Ευρώπη προσπαθεί να τη σώσει - οι Έλληνες δεν θέλουν να σωθούν, φαντάζει στα μυαλά όλο και περισσότερων ανθρώπων ανέκδοτο. Η μάλλον δεν μοιάζει ανέκδοτο μόνο στους πληθυσμούς που υποφέρουν από την ίδια ασθένεια με το μεγαλύτερο ποσοστό του δικού μας πληθυσμού. Νοητική τύφλωση.



Το γεγονός και μόνο της ταχύτητας με την οποία έτρεξε το θέμα "διάσωση της Ελλάδας" και το "πάθος" για την "συμμόρφωση της Ελλάδας" αυτό και μόνο θα έπρεπε να χτυπάει καμπανάκι στο μυαλό κάθε, έστω και ελάχιστα, σκεπτόμενου πολίτη. Συμβαίνει όμως, σ΄αυτή τη χώρα, να υποφέρουμε από μια αγιάτρευτη πληγή. Τις προδοτικές ξενόφερτες κυβερνήσεις, και τον αμόρφωτο ιστορικά και πολιτικά λαό. Μην προσβάλλεστε, δεν είναι ζήτημα πνευματικής ανικανότητας αυτή η αμορφωσιά, είναι έντεχνα κατασκευασμένη από μια Πολιτεία που λειτουργεί μόνιμα με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον μιας ξεπουλημένης ντόπιας ελίτ, που ούτε θέλει ούτε θέλησε ποτέ να συνδυάσει το προσωπικό της κέρδος με το συμφέρον της πατρίδας.



Το βλέπουμε κοιτώντας οπουδήποτε πέσει το μάτι μας, σε ολόκληρη την επικράτεια. Στην αναντιστοιχία συσσώρευσης απίστευτου πλούτου στα χέρια μιας χούφτας ανθρώπων και την κατάντια όλης της χώρας σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό. Το βλέπουμε στους παχυλούς λογαριασμών σε διάφορες εξωτικές τοποθεσίες, στους διάσημους "αυτοδημιούργητους" εφοπλιστές και βιομηχάνους, στη χλιδή και θρασύτατη επίδειξη πλούτου και δύναμης συγκεκριμένων οικογενειών και παρατρεχάμενων, σε σχέση με μια ερημωμένη γη, πόλεις φτιαγμένες μέσα στην προχειρότητα, υποδομές για κλάματα, παιδεία στείρα, υγεία τριτοκοσμική, πολιτισμό ανύπαρκτο.



Το βλέπουμε στο γεγονός πως μια κάστα ανθρώπων, σχεδόν οι ίδιες οικογένειες ανακυκλούμενες σε όλη τη νεώτερη ιστορία, περιφέρουν στα διεθνή πολιτικά και επιχειρηματικά σαλόνια τις προτάσεις που θα συμβάλλουν σε περισσότερο προσωπικό τους πλουτισμό, αδιαφορώντας για τη τύχη μιας πατρίδας που δεν τους ενδιαφέρει, δεν τους αφορά. Μια πατρίδα που τη βλέπουν είτε σαν προσωπικές μπίζνες, είτε σαν τοποθεσία μερικών από τα εκατοντάδες ακίνητά τους, είτε σαν τόπο παραθερισμού σε κάποια μαγευτική ιδιωτική παραλία τα καλοκαίρια. Περνούν με τις λιμουζίνες τους στους άθλιους δρόμους αδιαφορώντας, με κλειστά τα μάτια πάνε στο προορισμό που τους κάνει κέφι αγνοώντας το τι συμβαίνει γύρω τους. Χτίζουν τις βίλες σε χώρους πρασίνου, δίπλα στη καμμένη γη, στον επίγειο παράδεισο τους αδιαφορώντας για το σεληνιακό τοπίο που απλώνεται λίγο πιο κάτω. Βρίσκονται στα σαλόνια των διεθνών διαπραγματεύσεων με την ίδια νοοτροπία των φυλάρχων τριτοκοσμικών κρατών που ξεπουλάνε ότι μπορούν για να εξασφαλίσουν την οικογένειά τους ή το χαρέμι τους αδιαφορώντας τι θα κάνουν οι αγοραστές, τι θα απογίνει ο λαός που τον αφήνουν έρμαιο σε κάθε πολιτικό-στρατιωτικό παιχνίδι.



Αυτό έγινε μετά τη λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, αυτό έγινε όλη τη διάρκεια του περίφημου ψυχρού πολέμου, αυτό έγινε και γίνεται στη πολυπόθητη - μουφα μεταπολίτευση. Αυτοί οι μοναχοφαγάδες - φύλαρχοι, που όχι μόνο δεν ντρέπονται να περιφέρονται σαν βασιλιάδες ενός τόπου ρημαγμένου, που τον κατάντησαν μια ευρωπαϊκή μπανανία, φτάνουν στο σημείο να στοχοποιούν μαζί με τους εμπόρους των εθνών, τον ίδιο το λαό τους αποκαλώντας τον τεμπέλη, λαμόγιο, άχρηστο.



Πολύ εύλογα βέβαια κάποιος θα ρωτήσει. Ωραία όλα αυτά. Κι αυτός ο λαός που επικαλούμαι, τι στο διάολο έκανε τόσα χρόνια? Εδώ ακριβώς μπαίνει το θέμα της αμορφωσιάς. Η μάλλον για να το πούμε καλύτερα της αμορφωσιάς που παράγεται από μια έντεχνα κατασκευασμένη παραπληροφόρηση από μια μόνιμα στείρα και επικίνδυνη παιδεία, που βάζει σε δεύτερη μοίρα την ιστορία, τη γεωγραφία, τη πολιτική σκέψη, την πολιτιστική ανάπτυξη. Γιατί αυτοί οι μοναχοφαγάδες ευτύχησαν να έχουν εκτός από τη δική τους απληστεία και αδιαφορία για τη πρόοδο της πατρίδας, σαν συνεργάτες κι ένα ολόκληρο ψεύτικο και ξεφτιλισμένο υποτίθεται πνευματικό κόσμο, που λειτουργεί συνέχεια όχι σαν προαγωγός της λαϊκής μόρφωσης και προόδου, αλλά σαν καλοχορτασμένο παράσιτο, μια άλλη ελίτ που εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν είναι τίποτα άλλο από υπαλληλάκια του συστήματος που ουδέποτε αισθάνθηκαν ντροπή για το γεγονός πως κινούνται και διαπρέπουν μέσα σε μια πολιτιστική χαβούζα.



Συζήταγα με μια παρέα χτες και κάποιος είχε την εξής απορία. Δεν μπορούσε να καταλάβει πως μετά τον αρχαίο πολιτισμό που είχε φτάσει σε ένα τεράστιο επίπεδο γνώσης, μια ανάπτυξη στις επιστήμες, στις τέχνες, στο πολιτισμό, απίστευτη, η ανθρωπότητα μοιάζει να σταμάτησε και να ξεκίνησε από το μηδέν. Πως μετά από ένα φως γνώσης που απλωνόταν στα πέρατα του κόσμου, μοιάζει να μπήκε σε ένα σκοτάδι όπου έφτασε αιώνες μετά να ανακαλύψει αυτά που ήδη ήξερε και να θεωρήσει καινούργια αυτά που ήδη επεξεργαζόντουσαν μεγάλοι πολιτισμοί κάποιους αιώνες πριν? Πως στο καλό γίνεται κάτι τέτοιο.



Του είπα κάτι πολύ απλά. Αν μπορέσεις να ανακαλύψεις μέσω ποιου μηχανισμού, σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, ο πατέρας μου ένα αγράμματο παιδάκι, φτωχό και ξυπόλυτο ήξερε να σου απαντήσει τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, ενώ ένα παιδί με του 2012 με μια εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που μοιάζει να απέχει έτη φωτός από εκείνο το ορεινό χωριό, δεν ξέρει να σου απαντήσει και γίνεται περίγελος μπροστά στις κάμερες κάθε που έχουμε μια ιστορική επέτειο, ίσως απαντήσεις στην απορία σου.



Αυτή τη στιγμή ζούμε τη νέα απόλυτη παρακμή του ελληνικού κράτους. Του νεώτερου ελληνικού κράτους που στη σύντομη ιστορία του μετά την απελευθέρωση, ανακαλύπτει πως ποτέ δεν απελευθερώθηκε τελικά και ποτέ δεν κατάφερε να εκπολιτιστεί εκ νέου. Η πατρίδα έμεινε σκλαβωμένη συνέχεια αλλάζοντας απλά αφεντικά, σε συνεργασία μόνιμα με τους ντόπιους Εφιάλτες. Και το νήμα του συνδέσμου με το ένδοξο παρελθόν δεν κατάφερε να το δέσει ξανά. Το χάρτινο κατασκεύασμα καταρρέει και μας παρασέρνει όλους σε ένα ακόμα ξεπούλημα. Μια ακόμα ιστορία συνωμοσίας που θα σταματήσει τον ρου της ιστορίας και θα μας πετάξει πίσω ξανά και ξανά όπως συμβαίνει σε όλη την ιστορία μας. Θα βρεθούμε υποτελείς στους νέους αποικιοκράτες που θα δίνουν μάχη μεταξύ τους ποιος θα κερδίσει περισσότερα από το ξεπούλημα, μιας φτωχής πατρίδας, που φυσικά στο άμεσο μέλλον θα αποδειχτεί πως κάθε άλλο παρά φτωχή ήταν.... και τότε, μόνο τότε αυτός ο λαός, αφού θα έχει βγάλει τα μάτια ο ένας του άλλου, ως συνήθως, θα βρει τη κοινή αρχαία του ψυχή και θα δώσει άλλη μια φορά το αίμα του για τη λευτεριά που ίσως δεν θα έρθει, αλλά θα την ονειρευτεί, ξανά...



Συγχωρήστε μου το πατριωτικό μονόλογο, αλλά η υποψία και μόνο να δω ανθρώπους να πεθάνουν από το κρύο αυτό το χειμώνα γιατί δεν θα έχουν πετρέλαιο να βάλλουν, και μετά από κάτι χρόνια να δω να βγάζουν το πετρέλαιο από τα σπλάχνα μας, η υποψία και μόνο να δω ανθρώπους να πεθαίνουν γιατί δεν έχουν να φάνε, σε μια γη που βγάζει ότι ο νους μπορεί να φανταστεί, η υποψία να δω ανθρώπους να ζητιανεύουν σε μια γη που γέννησε τους μεγαλύτερους τεχνίτες, η υποψία και μόνο να δω ανθρώπους να μένουν άστεγοι σε μια γη που ο ήρωας της Οδυσσέας πάλεψε με όλα τα θεριά του ουρανού και της γης για να φτάσει σπίτι του....



Είναι τραγωδία.



ΠΗΓΗ



Δείτε το απαγορευμένο βίντεο: «Τουρκία - Η Κατάρα του Κόσμου»!!!


Πρόκειται για το απαγορευμένο ρώσικο ντοκιμαντέρ το οποίο έχει τίτλο «Τουρκία - Η Κατάρα του Κόσμου» και το οποίο ξεκίνησε να προβάλλεται...
γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ρωσίας, μετά από διαμαρτυρία της Τουρκίας όμως κρίθηκε από ρωσικό δικαστήριο ότι προσβάλλει το Ισλάμ και τους Τούρκους και απαγορεύθηκε η προβολή του.

Ο εισαγγελέας Ντενίς Αβντέγιεφ ζήτησε την απαγόρευση του ντοκιμαντέρ και ζήτησε να μπει στον κατάλογο των ταινιών που δεν προάγουν την συνεργασία μεταξύ των χωρών, παρά το γεγονός, όπως έχει γραφτεί στην απόφαση, ότι «Αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και τα στοιχεία που παραθέτει είναι αληθή».


Στο ντοκιμαντέρ μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι «η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέστρεψε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και προκάλεσε καταστροφές στη Ρωσία και σε όλους τους λαούς του κόσμου». Στην ταινία αναφέρεται επί λέξει: «Κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες πηγαίνουν για διακοπές στην Τουρκία και δαπανούν τεράστια χρηματικά ποσά. Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά τα χρησιμοποιούν οι Τούρκοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στις πόλεις της χώρας μας!».

Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο δυστυχώς δεν κυκλοφορεί με ελληνικούς υπότιτλους, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο γάμος των χριστιανών με αλλόθρησκους είναι αμαρτία και υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι είναι αυτοί που έσφαξαν τους ιερείς και εισέβαλαν στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψαν σε τζαμί.


Read more: http://www.staparaskinia.gr/2012/09/blog-post_8707.html#ixzz26foShONJ

Ρωσία: "Θα αναλάβουμε δράση κατά των ΗΠΑ αν συνεχίσουν να παραβιάζουν την START III"


"Η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού η Μόσχα και διατηρούμε το δικαίωμα να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων κινήσεων των ΗΠΑ και της αύξησης των δυνάμεών της στην περιοχή. Επίσης, η Ρωσία αξιώνει από τις ΗΠΑ να εφαρμόζει τις σχετικές συμφωνίες για τη μείωση των επιθετικών όπλων (START)", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ ενώ σοβεί η σινοϊαπωνική κρίση για το σύμπλεγμα των νησιών της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας. 


“Το γεγονός ότι αυξάνονται οι δυνάμεις και τα εξοπλιστικά συστήματα των ΗΠΑ στην περιοχή της Άπω Ανατολής, την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, δεν περνά απαρατήρητο από την ρωσική πλευρά. Παρακολουθούμε με προσοχή τι συμβαίνει εκεί. Βλέπουμε τι κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ασία. Εκεί γίνονται πράγματα σημαντικά, πολλά έχουν ήδη συντελεστεί”, δήλωσε ο υφυπουργός Σεργκέι Ριάμπκοφ στο συνέδριο με θέμα τη μη εξάπλωση των όπλων που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Τι σημαίνουν οι δηλώσεις αυτές:

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την φετινή άνοιξη τα σχέδιά της να επεκτείνει τα όρια του αντιπυραυλικού της συστήματος και να το αναπτύξει, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η βοηθός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για την παγκόσμια στρατηγική, Μάντλεν Κρίντον, είχε δηλώσει ότι συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο για τα εδάφη της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Τον Αύγουστο έγινε γνωστό, ότι τμήματα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, όπως τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης θα εγκατασταθούν στην Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες. Λίγο νωρίτερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταστήσουν μια στρατιωτική βάση στην Αυστραλιανή Ήπειρο. Εντούτοις ο Λευκός Οίκος δεν απέκρυψε ότι θεωρεί την Κίνα το βασικό κίνδυνο στην περιοχή

Η Συνθήκη START-3 υπεγράφη στην Πράγα, στις 8 Απριλίου του 2010 και τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου του 2011. Η διάρκεια της ισχύος της είναι δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τη συνθήκη, οι συμμετέχουσες πλευρές παρείχαν η μία στην άλλη πληροφορίες σχετικά με τα στρατηγικά επιθετικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών συντεταγμένων των σιλό εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (με ακρίβεια της τάξης γεωφυσικών λεπτών). Τα συμβαλλόμενα μέρη ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των στρατηγικών επιθετικών όπλων τους την1η Μαρτίου και την 1η Σεπτεμβρίου του κάθε έτους. 

Οι αναλυτές της Ουάσιγκτον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία και η Κίνα να ενώσουν τις προσπάθειες τους ώστε να αντιμετωπίσουν το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. 

"Όσον αφορά την αντίδραση στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, η Κίνα ενισχύει σημαντικά την συνεργασία της με τη Ρωσία. Η ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος θα αντιμετωπίσει τις σκληρές αντιδράσεις εκ μέρους της Κίνας, που θα λάβουν τη μορφή διπλωματικών διαβημάτων, αλλά θα υπάρξουν και πρακτικά αντίμετρα. Μεταξύ των άλλων, σε μορφή οικονομικών ενεργειών, πιθανόν, κυρώσεων, και επίσης μιας κινητοποίησης της κινεζικής διασποράς στις ΗΠΑ και άλλες περιοχές”, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, Κονσταντίν Σιβκόφ. 

Στην σινοϊαπανωνική κρίση μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν κρατηθεί σε απόσταση, καθώς οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να κλιμακώσουν και να δημιουργηθεί πρόβλημα, ειδικά τώρα, πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η Ρωσία, πάντως, είναι πολύ πιθανόν να συμμετάσχει με την Κίνα σε ένα κοινό Project κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας το οποπιο θα περιλαμβάνει μια σονορωσική αντιπυραυλική ασπίδα στην περιοχή του 


www.eglimatikotita.gr


Read more: http://www.staparaskinia.gr/2012/09/start-iii.html#ixzz26fnlSmhT

ΧΟΥΝΤΑ !!! Ολα σε ένα μόνο άρθρο. Νόμος-σκούπα για τα 11,5 δισ.


Με τη μορφή ενός και μόνο άρθρου θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα. Με την επιλογή του ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αποσκοπεί να αφαιρέσει από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τη δυνατότητα να επιλέξουν τις διατάξεις που θα καταψηφίσουν ή θα υπερψηφίσουν, σε συνεδρίαση εντός....
του Σεπτεμβρίου.

«Ολα σε ένα». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί και επικυρωθεί από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το «πακέτο» των μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Οι κ. Σαμαράς και Μεϊμαράκης συμφώνησαν τα μέτρα να εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση υπό τη μορφή ενός άρθρου, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε κυβερνητικούς βουλευτές να επιλέξουν ποια μέτρα θα στηρίξουν και ποια όχι.

ethnos.gr



Μανώλης για Σαμαρά: Έξω κότα, μέσα κόκορας!

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Μανώλης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το οποίο αποκάλεσε...κότα!

Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έγραψε:...
«Σαμαράς: Προς τα έξω, κότα και υποτακτικός! Πρός τα μέσα, κόκορας και επιθετικός»
Από iefimerida μοντάζ Γρέκι

Η πράσινη Τίνα κάνει διακοπές στο Παρίσι ...με μισθό 8.500 το μήνα !

Μπορεί το γυμναστήριο του Γιώργου να εκποιείται ...αλλά η Τίνα γυμνάζεται στο Παρίσι.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα ...μας στοιχίζει χρυσάφι για να μας εκπροσωπεί στον ΟΟΣΑ.

Μισθός 8.500 ευρω, διαμέρισμα 300τμ, και γυμναστική σε γυμναστήριο με ετήσια συνδρομή...
πάνω απο 1000 ευρώ !

Από Παπατζήδες

Οι αποδοχές και «οι διακοπές» της Μπιρμπίλη στο Παρίσι... 
Ως η πιο ευτυχισμένη Ελληνίδα πρέπει να αισθάνεται η πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και νυν εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Την εποχή της οικονομικής κρίσης, που ... η ανεργία στις γυναίκες αγγίζει το 27,3% σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και 6 στις 10 νεαρές γυναίκες μένουν χωρίς δουλειά, η κυρία Μπιρμπίλη έχει βρει τον επίγειο παράδεισο της στο ρομαντικό Παρίσι απολαμβάνοντας ζωή χαρισάμενη, 2.872χλμ. μακριά από τη μίζερη καθημερινότητα της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. 

Η άλλοτε στενή συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μετά την αποχώρησή της από την υπουργική καρέκλα την τοποθέτησε με fast track διαδικασίες στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που έχει έδρα στη γαλλική πρωτεύουσα, μπορεί πλέον να ατενίζει με περίσσια αισιοδοξία και ασφάλεια το μέλλον της, ωσότου τουλάχιστον λήξει η θητεία της. 

Φυσικά, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο παχυλός μισθός που εισπράττει και ο οποίος υπολογίζεται σε 7.500 ευρώ τον μήνα καθαρά συν 1.000 ευρώ που λαμβάνει για το επίδομα τέκνου, καθότι είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει τα δίδακτρά του. 
Πηγή: "Πρώτο Θέμα" 
Από nonews-NEWS

Μας θεωρούν πλέον τελείως ... ΟΥΦΟ

Η είδηση …

Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, κ.τ.λ …… ενώ κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.

Ο σχολιασμός 
Διαβάζοντας την παραπάνω είδηση στο www.ethnos.gr (αν αληθεύει γιατί μοιάζει απίστευτη) αναρωτιέται κανείς ποιοι νοσηροί (για να μη πω ηλίθιοι) εγκέφαλοι εισηγούνται να εκπίπτουν (σωστά) οι αποδείξεις από τους διάφορους ελεύθερους επαγγελματίες και να μην λαμβάνονται υπόψη οι αποδείξεις ειδικά των σούπερ μάρκετ!

Δηλαδή όταν πληρώνουμε νταβατζιλίδικα (50% και 100% πάνω σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους) τα προϊόντα των διαφόρων πολυεθνικών καταστημάτων τροφίμων αυτά δεν είναι χρήματα από το εισόδημα μας; Αυτό το έξοδο δηλ. της διατροφής που είναι το βασικότερο (και πιθανόν και το μεγαλύτερο) σε κάθε οικογένεια δεν υφίσταται πραγματικά; Μήπως μας τα χαρίζουν και δεν το ξέρουμε; Εκτός αν και αυτή την δαπάνη οι “ελεεινοί” φωστήρες του υπουργείου οικονομικών θέλουν να την κατατάξουν στο ίδιο άθλιο καθεστώς που ισχύει για τις ΔΕΚΟ (νερό, φως, τηλέφωνο) όπου χρόνια τώρα μας γδέρνουν με τα τιμολόγια τους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ως δαπάνη από την εφορία με την γελοία δικαιολογία ότι είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας!!!
Τι να πεις και τι εξήγηση να δώσεις πέρα από το ότι όλα αυτά τα παράδοξα εντάσσονται στην σφαίρα του ανεξήγητου όπου κάποιοι μας θεωρούν πλέον τελείως ... ΟΥΦΟ!

Γράφει ο Γιάννης Πρεβε

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έφαγαν τις συντάξεις! Του Γ. Δελαστίκ


Υποχρεώθηκαν τελικά να το ομολογήσουν επισήμως και ενώπιον της Βουλής: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπό την ηγεσία των Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά «λήστεψαν» τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας με το μεγαλοφυές «κούρεμα» που υποτίθεται ότι θα μείωνε το ελληνικό δημόσιο χρέος απέναντι στους ξένους!

Πριν από το περιβόητο «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου της 12ης Μαρτίου 2012, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να απαντηθεί ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, η συνολική αξία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που κατ' επιταγήν του νόμου ήταν υποχρεωτικά κατατεθειμένα στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ανερχόταν σε 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα, μετά το αναγκαστικό «κούρεμα» κατά 53,5% όλων αυτών των ομολόγων, χάθηκαν αμέσως 8,3 δισεκατομμύρια. Οι απώλειες όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς άλλο ένα 32% της αξίας των ομολόγων που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία αντικαταστάθηκε με νέα «ομόλογα - σκουπίδια» του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν μάλιστα μετά από... 20 έως 30 χρόνια!

Μόλις το 15% της αξίας των ομολόγων που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία αντικαταστάθηκε με διετή ομόλογα υπό την εγγύηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Μόνο τα ομόλογα αυτά όντως αξίζουν όσο και η ονομαστική τους αξία.

Οπως είναι ευνόητο, κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν είναι σε θέση να κρατήσει μέχρι το... 2042 (!) το αργότερο ή μέχρι το 2021 το νωρίτερο (!) τα «ομόλογα - σκουπίδια» που του πάσαραν εξαναγκαστικά οι Σαμαράς και Βενιζέλος. Είναι υποχρεωμένο να τα πωλήσει οπωσδήποτε νωρίτερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, να τα «σκοτώσει» δηλαδή όσο όσο, όπως λέμε στη λαϊκή γλώσσα.

Αυτά τα σκουπιδόχαρτα όμως δεν πιάνουν ούτε το... 20% (!) της ονομαστικής τους αξίας. Τα Ταμεία δηλαδή χάνουν τουλάχιστον το... 80% (!) της αξίας των ομολόγων του Δημοσίου που τους έδωσαν με το ζόρι Βενιζέλος και Σαμαράς.

Τελικά, τα ομόλογα που έχουν σήμερα στα χέρια τους τα ασφαλιστικά ταμεία, από 18,7 δισ. ευρώ που άξιζαν προ «κουρέματος», σήμερα αξίζουν μόνο... 4,7 δισεκατομμύρια, αν τα ρευστοποιήσουν! Η κυβέρνηση τους έφαγε 14 ολόκληρα δισεκατομμύρια, τα τρία τέταρτα, το 75% των αποθεματικών τους!

Με άλλα λόγια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ουσιαστική χρεοκοπία. Χρεοκοπημένα ταμεία όμως σημαίνει ότι δεν έχουν λεφτά να δίνουν συντάξεις! Είναι τόσο τραγικά απλό.

Φωνάζαμε κι εμείς τον Φεβρουάριο - Μάρτιο και εξηγούσαμε στους αναγνώστες μας ότι έτσι που γινόταν το «κούρεμα», το φθινόπωρο θα ήταν αναπότρεπτη νέα μείωση των συντάξεων - όπως και γίνεται. Πώς θα ήταν δυνατόν να συνεχίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα των οποίων ήταν ήδη προβληματικά προ «κουρέματος», να δίνουν τις ίδιες συντάξεις αφού η κυβέρνηση τους άρπαξε το 75% των αποθεματικών τους; Είναι μαθηματικά αδύνατον.

Αυτή είναι η αιτία του δυσεξήγητου για πολλούς μένους της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη εναντίον των συνταξιούχων, παρ' όλο που είναι πασίγνωστο ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους ψήφισε υπέρ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου, όπως άλλωστε και σε εκείνες του Μαΐου.

Φυσικά, όλες αυτές οι «ληστείες» των μισθών, των συντάξεων, των εισοδημάτων εν γένει του ελληνικού λαού, όπως και το φορολογικό του «γδάρσιμο», σε τίποτα δεν βελτιώνουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Μη βιώσιμο» χαρακτηρίζουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, καθώς το 2020 θα ξεπερνάει το 150% του ΑΕΠ, δύο νέες μελέτες του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ, τα αποτελέσματα των οποίων έγιναν γνωστά αυτή την εβδομάδα.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Εγκατέλειψαν τα ομόλογα

Ανεπιθύμητα «σκουπιδόχαρτα» έχουν καταντήσει φυσικά τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, μετά και τον όλεθρο που υπέστη οποιοσδήποτε είχε τέτοια ομόλογα στην κατοχή του κατά το «κούρεμά» τους που έφτασε σε απώλειες της τάξης του 80% (!) της αξίας τους. Χαρακτηριστική είναι η παντελής εγκατάλειψή τους και από τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Ενώ πριν από μόλις δύο χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν το 50% του ενεργητικού του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου σε ελληνικά ομόλογα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο... 6,5%! Οπου φύγει φύγει δηλαδή για να γλιτώσουν τα λεφτά τους.
Γιώργος Δελαστίκ

Πηγή: ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έφαγαν τις συντάξεις! Του Γ. Δελαστίκ - RAMNOUSIA 

Βάζουν χέρι στις καταθέσεις... Εξαιρετική ιδέα, αφού τώρα οι τράπεζες δεν έχουν ανάγκη από αυτές...


…Μας πήραν τσαμπουκά τα λεφτά μέσω της “ανακεφαλαίωσης” που θα την πληρώνουν και τα εγγόνια μας.

Η Εφορία εισβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις με στόχο να φορολογήσει πιο άγρια τους πολίτες!

Διάταξη-βόμβα, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, επιτρέπει στην Εφορία να παρακάμπτει το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών κ.λπ., να επαναπροσδιορίζει, με βάση τις καταθέσεις, τα φορολογητέα εισοδήματα των πολιτών και να επιβάλλει αυθαίρετα πρόσθετους φόρους! Οι καταθέσεις, όπως αναφέρεται, θα συνδυάζονται με τις δαπάνες σε μετρητά του φορολογουμένου και το ύψος της περιουσίας του.

Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται σήμερα μόνο σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, αλλά με τη νέα νομοθετική ρύθμιση η Εφορία μπορεί να βάζει στο στόχαστρο τις καταθέσεις οποιουδήποτε πολίτη.

Οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν πλέον να προβαίνουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, να εξετάζουν τις αναλήψεις και τις καταθέσεις στους λογαριασμούς και να επαναπροσδιορίζουν -σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα- τα φορολογητέα εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό θα αναγκάσουν τους πολίτες να πληρώνουν επιπλέον φόρους έως και 45%.

Επίσης θα ελέγχονται οι δαπάνες που έχουν γίνει με ρευστό. Συγκεκριμένα θα ελέγχονται αγορές περιουσιακών στοιχείων (κατοικιών, οικοπέδων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.ά.) που έγιναν με μετρητά. Οι δαπάνες αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στην Εφορία οι φορολογούμενοι. Αγορές περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μεθόδους και τεχνικές ελέγχου «made in USA», τις οποίες επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει ακόμα περισσότερα από τους φορολογουμένους. Οι μέθοδοι αυτές καθιερώθηκαν στις αρχές του 2012 με το άρθρο 14 του ν. 4038/2012, με στόχο τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών.

Με άλλες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών συντομεύεται από 60 σε 30 ημέρες το χρονικό περιθώριο που δίδεται στον φορολογούμενο για την άσκηση προσφυγής κατά πράξης της φορολογικής αρχής, με την οποία του καταλογίζονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα για φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις.


Στέλιος Κράλογλου – Δημοκρατία


Πηγή: Βάζουν χέρι στις καταθέσεις... Εξαιρετική ιδέα, αφού τώρα οι τράπεζες δεν έχουν ανάγκη από αυτές... - RAMNOUSIA