Α.Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την δημοκρατία»


Α.Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την δημοκρατία»

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να ηγηθεί της κοινωνίας και να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και τους αγώνες, ενόψει της ανακοίνωσης των κυβερνητικών μέτρων και παράλληλα να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του.

Παράλληλα,  εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Α. Τσίπρας στην ανάγκη αντιμετώπισης της κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά και της υπεράσπισης της δημοκρατίας, επικρίνοντας με σφοδρότητα την κυβέρνηση, λέγοντας ότι υπάρχει «ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο που καθοδηγεί την επιχείρηση να περάσουν πάση θυσία τα νέα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνίας, που συγκροτούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ».Ταυτόχρονα, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και «ένα ενιαίο κέντρο προπαγάνδας και χυδαιότητας, που είναι ακόμη πιο επικίνδυνο για τον τόπο, στην προσπάθειά τους να σώσουν τα κεκτημένα τους και να διατηρήσουν στην εξουσία το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα», αναφερόμενος στη «θεωρία των άκρων», λέγοντας ότι με τη θεωρία αυτήν«προσπαθούν να εξισώσουν τον αγώνα της κοινωνίας και των εργαζομένων με τη βία των παρακρατικών, επιχειρούν να εξισώσουν την αριστερή και προοδευτική παράταξη με την ακροδεξιά και τους νεοναζί».
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «δεν θα τα καταφέρουν», γιατί «η Αριστερά στον τόπο μας έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά» και πρόσθεσε ότι η Αριστερά «δεν είναι άκρο, είναι η ψυχή των αγώνων και της αγωνίας αυτού του τόπου για ζωή και προκοπή, είναι ο καταλύτης της ακάματης προσπάθειας του λαού, για ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και δημοκρατία». Αποτιμώντας ως ιδιαίτερα θετική την αποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις παρουσίασε ο ίδιος στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει πλέον μπροστά του δύο διαμετρικά αντίθετα πολιτικά σχέδια για το παρόν και το μέλλον του τόπου, έχει μπροστά του δύο προτάσεις εξουσίας, δύο επιλογές: ή το Μνημόνιοή το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ακυρώνει το Μνημόνιο και θέτει τις βάσεις της ανασυγκρότησης.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το δίλημμα αυτό είναι τόσο καθαρό και κρυστάλλινο που προκάλεσε την εμφανή αμηχανία και ανησυχία του πολιτικού κατεστημένου. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να συσπειρώσει σε ένα ενωτικό μέτωπο το ευρύτερο φάσμα των αριστερών, προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων για τη σωτηρία του λαού και του τόπου. Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών, με τοποθετήσεις βουλευτών και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα για να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές.


Κινέζικα μεροκάματα και γενικό ξεπούλημα

Μπαίνουμε στην τελική φάση του αποικιοκρατικού μας ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ. 
Η κυβέρνηση των ιπποκόμων της πλανητικής, καπιταλιστικής κακουργίας επιταχύνει και εντείνει τους ρυθμούς, για να ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ το συντομότερο το μακάβριο έργο της: Να εκτελέσει και τα τελευταία «συμβόλαια θανάτου» της παγκόσμιας χρηματιστηριακής χούντας, καθώς και να ρίξει ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ τον ελληνικό λαό στα τάρταρα της ΦΡΙΚΗΣ δίχως τέλος…
 
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ… 
Διαβάστε τα δύο παρακάτω κείμενα, ενδεικτικά της ΚΟΛΑΣΗΣ που μας ετοιμάζουν:


Ελλάδα - «Ελ Ντοράντο» με κινέζικα μεροκάματα! 
Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος 

«H Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές, καθώς προωθεί αποφασιστικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων (...)»!
 

Αυτήν την απίστευτη - ακόμα και για κτηματομεσίτη του Φαρ Ουέστ - δήλωση την έκανε ο κ. Τ. Αθανασόπουλος, πρόεδρος του λεγόμενου «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», σε συνέντευξή του στους «Financial Times».
 

Ο κύριος πρόεδρος
 δε θα μπορούσε να εκφράσει εναργέστερα το ανατριχιαστικό όραμα της συγκυβέρνησης, την οποία υπηρετεί στον ευαίσθητο τομέα του ξεπουλήματος. 

Μάλιστα,
 για να γίνει πιο πειστικός για τις ...φιλοεπενδυτικές πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης, ο ίδιος, σε χτεσινή του ομιλία στη διάρκεια του Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, φρόντισε να αναδείξει την άμεση διασύνδεση του ξεπουλήματος με την επιβολή στη χώρα ενός γενικευμένου καθεστώτος εργασιακού «Νταχάου». 

Είπες συγκεκριμένα:
 

«Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι το πετυχημένο παράδειγμα της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας που ξεκίνησε η Cosco στον Πειραιά δεν θα είναι το μοναδικό».
 

Φυσικά,
 το εργασιακό κάτεργο της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι πρότυπο επένδυσης μόνο για τον κ. Αθανασόπουλο. 

Αποτελεί το μεγάλο... απωθημένο του ιδίου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι
 
«θα φυτέψει εκατό Cosco σε όλη τη χώρα»!
 
 

Αυτή είναι η «σωτηρία» που μας υπόσχονται. 

Μια χώρα που ο λαός της θα δουλεύει - όταν δουλεύει - σαν είλωτας και θα πληρώνεται σαν χαμάλης. 
Οπου ο κάθε εργαζόμενος - κατά το κινέζικο μοντέλο της «Cosco» - ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, ικανοτήτων και φυσικά αναγκών, 
θα υπάγεται στην κατηγορία του «ανειδίκευτου εργάτη», 
θα πληρώνεται με το βασικό μισθό της πείνας, 
χωρίς ωράριο και χωρίς καταβολή υπερωριών, αφού στα «Ελ Ντοράντο» οι ώρες εργασίας πέρα από το 8ωρο λογίζονται ως «οικειοθελής προσφορά» του εργαζόμενου στην εταιρεία, 
θα απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες, 
θα απαγορεύεται όχι μόνο να συνδικαλίζεται αλλά ακόμα και να «μιλήσει» και 
θα έχει το «δικαίωμα» να μετακινείται από εργασία σε εργασία και από τόπο σε τόπο, όποτε και όπου θέλει η εταιρεία.
 

Αυτήν την «ανάπτυξη» προωθούν για την Ελλάδα - «Ελ Ντοράντο».
 

Αυτήν τη ζωή προτείνουν στους εργαζόμενους - σκλάβους.
 

Εκεί οδηγεί το ιερό ευαγγέλιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της αντίστοιχης καπιταλιστικής «ανάπτυξης».
 

Είναι εκείνη
 

«...η ανάπτυξη της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής 
(που, όπως έγραφε ο Μαρξ στο «Κεφάλαιο» ήδη από το 1867) 
έριξε τους εργάτες όλου του κόσμου. Δεν πρόκειται πια για το κατέβασμα των αγγλικών μισθών στο επίπεδο των μισθών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά για το κατέβασμα στο λίγο - πολύ κοντινό μέλλον των ευρωπαϊκών μισθών στο κινέζικο επίπεδο».
 
(Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τόμος Α', σελ. 885, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). 

 

«Πάμε στοίχημα» ότι είναι ξεπούλημα; 
Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος 

Λένε ότι ξεπουλάνε 
(σ.σ.: στη γλώσσα τους το ξεπούλημα βαφτίζεται άλλοτε «αποκρατικοποίηση», άλλοτε «μετοχοποίηση» και άλλοτε «ιδιωτικοποίηση») 
για να σώσουν την Ελλάδα. Για να απαλλάξουν το λαό από τα χρέη των (κατ' όνομα) κρατικών επιχειρήσεων. Για να φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους. 

Στην πραγματικότητα ξεπουλάνε για να μπουκώσουν με χρήμα,για να διασφαλίσουν κέρδη, πολλά περισσότερα κέρδη στους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες, χαρίζοντάς τους ό,τι έχει απομείνει από τα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας. 

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του - πραγματικού - λόγου του ξεπουλήματος είναι η υπόθεση του ΟΠΑΠ. 

Τα κέρδη του ΟΠΑΠ την τελευταία δεκαετία ήταν: 

το 2002 - 318 εκατ. ευρώ, 
το 2003 - 381 εκατ. ευρώ, 
το 2004 - 479 εκατ. ευρώ, 
το 2005 - 458 εκατ. ευρώ, 
το 2006 - 600 εκατ. ευρώ, 
το 2007 - 609 εκατ. ευρώ, 
το 2008 - 729 εκατ. ευρώ, 
το 2009 - 594 εκατ. ευρώ, 
το 2010 - 579 εκατ. ευρώ, 
το 2011 - 543 εκατ. ευρώ 
*
 
Συνολικά, δηλαδή, το διάστημα 2002 - 2011, 
τα κέρδη του ΟΠΑΠ ανήλθαν στα 5,29 δισεκατομμύρια ευρώ!
 

Ηδη, μάλιστα, για το πρώτο εξάμηνο του 2012 η κερδοφορία του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα 266,8 εκατ. ευρώ. 

Επομένως, γιατί τον ξεπουλάνε; 

Για να απαλλάξουν το λαό από τα χρέη; 

Μα ο ΟΠΑΠ δεν έχει χρέη. Εχει κέρδη. Πολλά κέρδη. Αστρονομικά κέρδη! 

Είναι προφανέστατο: 

Ο λόγος που ξεπουλάνε τον ΟΠΑΠ είναι ακριβώς το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ έχει κέρδη. 

Γι' αυτό τον ξεπουλάνε: 

Επειδή έχει κέρδη!
 

Τον ξεπουλάνε επειδή δεν τους αρκεί ότι ο - ήδη - κατά 66% «μετοχοποιημένος» ΟΠΑΠ αρμέγεται - ήδη - από τους ιδιώτες. 

Θέλουν να τον αρμέγουν ολόκληρο. Οι «σωτήρες», δηλαδή, θέλουν να χαρίσουν σε... κάποιους αυτά τα (αστρονομικά) κέρδη εξολοκλήρου και στο σύνολό τους.
 

ΠΗΓΗ: 
http://www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=19/9/2012&columnId=1821

Το αίμα των αθώων τούτων, επί των κεφαλών υμών και επί των τέκνων υμών…

Γράφει ο Δευκαλίων

Και ενώ ο κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης, κατά την διάρκεια του προσεχούς χειμώνα, προβάλλεται καθημερινά από όλο και περισσότερους πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους και αναλυτές η τρόικα αδιαφορεί και ζητά «κι άλλο αίμα»!

Και η συγκυβέρνηση των δύο μνημονίων και του ενός εκβιασμού τι κάνει; Διαπραγματεύεται με την τρόικα από ποιο σημείο του κορμού του έθνους θα τρέξει το αίμα. Από το χέρι, την ωμοπλάτη, το στήθος ή τα πόδια. Εκεί κατάντησαν…
Να διαπραγματεύονται με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ποιο σημείο του κορμού του έθνους θα αποκοπεί και πόσα λίτρα αθώο ελληνικό αίμα θα χυθούν στον βωμό των δανειστών.

Μόνιμη η δικαιολογία των κυβερνητικών: «Μα είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε. Μόνο έτσι θα οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή. Και εφ’ όσον ψηφισθεί τότε και μόνο τότε θα πάρουμε την επόμενη δόση και θα αποφύγουμε την χρεοκοπία».

Θεωρητικά ορθή προσέγγιση. Για να μην οδηγηθεί η χώρα σε de facto χρεοκοπία (π.χ. Μη πληρωμή είτε των ετησίων τόκων είτε των δημοσίων υπαλλήλων) πρέπει να πάρει την επόμενη δόση. Και για να πάρει η χώρα την επόμενη δόση πρέπει η τρόικα να γράψει στην έκθεση της ευνοϊκά σχόλια, αφού πρώτα εξασφαλίσει (η τρόικα) το μέγιστο των απαιτήσεων της.

Πολύ-παιγμένο και πολυχρησιμοποιημένο επικοινωνιακό τρυκ.

Στην θεματολογία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και τρόικας εισάγονται άπειρα θέματα. Δημοσιεύονται στον ημερήσιο τύπο και ανακοινώνονται από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έρχονται μετά οι πατριώτες, οι ικανοί διαπραγματευτές και περιορίζουν τις απαιτήσεις της τρόικας. Παλιά ο πατριώτης και ικανός διαπραγματευτής ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Μετά την σκυτάλη την πήρε ο κ. Ε. Βενιζέλος και τώρα την κρατούν επάξια οι κ.κ. Α. Σαμαράς Πρωθυπουργός και Ι. Στουρνάρας, υπουργός οικονομικών. Αυτό το χιλιο-παιγμένο έργο απολαμβάνουμε αυτές τις ημέρες με μία ακόμα προσθήκη… Όλοι οι μνημονιακοί ξένοι και Έλληνες βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ. Αρκεί να περάσουν πρώτα τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ.

Εδώ δεν μιλάμε για απλή κοροϊδία αλλά για δούλεμα με διπλό γαζί. Με όσα καλά μας λένε οι μνημονιακοί πρέπει να θεωρούμε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα προ της λύσης των προβλημάτων της ανεργίας, της ύφεσης, της φτώχειας, του λιμού και όλων των δεινών που μας έφερε το μνημόνιο.

Για την στήλη είναι δεδομένο ότι η ψήφιση των νέων μέτρων των 11,5 δις ευρώ θα σημάνει: Εκτόξευση της ύφεσης σε τιμές πλησίον του 10%. Ακόμα μεγαλύτερη ανεργία πού ήδη έχει φτάσει στο 30%. Φτώχεια, λιμό και μολυσματικές ασθένειες για τα μεγαλύτερα και πιο λαϊκά στρώματα.

Σε ένα μόνο συμφωνεί η στήλη με την τρόικα. Τρέχει ποτάμι το αίμα των αδύναμων και των αποκλεισμένων κατ’ απαίτηση της τρόικας και εν ονόματι της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το αίμα των αθώων τούτων, επί των κεφαλών υμών και επί των τέκνων υμών…


Ελλάδα - «Ελ Ντοράντο» με κινέζικα μεροκάματα!

«H Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές, καθώς προωθεί αποφασιστικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων (...)»!
*
Αυτήν την απίστευτη - ακόμα και για κτηματομεσίτη του Φαρ Ουέστ - δήλωση την έκανε ο κ. Τ. Αθανασόπουλος, πρόεδρος του λεγόμενου «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», σε συνέντευξή του στους «Financial Times».
Ο κύριος πρόεδρος δε θα μπορούσε να εκφράσει εναργέστερα το ανατριχιαστικό όραμα της συγκυβέρνησης, την οποία υπηρετεί στον ευαίσθητο τομέα του ξεπουλήματος.
*
Μάλιστα, για να γίνει πιο πειστικός για τις ...φιλοεπενδυτικές πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης, ο ίδιος, σε χτεσινή του ομιλία στη διάρκεια του Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, φρόντισε να αναδείξει την άμεση διασύνδεση του ξεπουλήματος με την επιβολή στη χώρα ενός...
γενικευμένου καθεστώτος εργασιακού «Νταχάου».
Είπες συγκεκριμένα:
«Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι το πετυχημένο παράδειγμα της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας που ξεκίνησε η Cosco στον Πειραιά δεν θα είναι το μοναδικό».
*
Φυσικά, το εργασιακό κάτεργο της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι πρότυπο επένδυσης μόνο για τον κ. Αθανασόπουλο.
Αποτελεί το μεγάλο... απωθημένο του ιδίου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι
«θα φυτέψει εκατό Cosco σε όλη τη χώρα»!
*
Αυτή είναι η «σωτηρία» που μας υπόσχονται.
Μια χώρα που ο λαός της θα δουλεύει - όταν δουλεύει - σαν είλωτας και θα πληρώνεται σαν χαμάλης.
Οπου ο κάθε εργαζόμενος - κατά το κινέζικο μοντέλο της «Cosco» - ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, ικανοτήτων και φυσικά αναγκών,
θα υπάγεται στην κατηγορία του «ανειδίκευτου εργάτη»,
θα πληρώνεται με το βασικό μισθό της πείνας,
χωρίς ωράριο και χωρίς καταβολή υπερωριών, αφού στα «Ελ Ντοράντο» οι ώρες εργασίας πέρα από το 8ωρο λογίζονται ως «οικειοθελής προσφορά» του εργαζόμενου στην εταιρεία,
θα απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες,
θα απαγορεύεται όχι μόνο να συνδικαλίζεται αλλά ακόμα και να «μιλήσει» και
θα έχει το «δικαίωμα» να μετακινείται από εργασία σε εργασία και από τόπο σε τόπο, όποτε και όπου θέλει η εταιρεία.
*
Αυτήν την «ανάπτυξη» προωθούν για την Ελλάδα - «Ελ Ντοράντο».
Αυτήν τη ζωή προτείνουν στους εργαζόμενους - σκλάβους.
Εκεί οδηγεί το ιερό ευαγγέλιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της αντίστοιχης καπιταλιστικής «ανάπτυξης».
Είναι εκείνη
«...η ανάπτυξη της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής
(που, όπως έγραφε ο Μαρξ στο «Κεφάλαιο» ήδη από το 1867)
έριξε τους εργάτες όλου του κόσμου. Δεν πρόκειται πια για το κατέβασμα των αγγλικών μισθών στο επίπεδο των μισθών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά για το κατέβασμα στο λίγο - πολύ κοντινό μέλλον των ευρωπαϊκών μισθών στο κινέζικο επίπεδο».
(Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τόμος Α', σελ. 885, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, μοντάζ Γρέκι

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Διαβάστε να δείτε ποιοι μας κυβερνάνε ! ! !

1,5 χρόνο στον Κορυδαλλό ο Βενιζέλος  !
 (Απίστευτη καταγγελία Καλαμούκη )

Τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο, τον ξέρω από τα φοιτητικά μας χρόνια, στη Θεσσαλονίκη. Ανήκαμε στην ίδια φοιτητική παράταξη. Στην «Προοδευτική Παράταξη Νέων, Σαρλ Ντε Γκόλ». Μετά το πανεπιστήμιο χαθήκαμε. Τον ξαναβρήκα μια μέρα, τυχαία, όταν είχε βγει από την φυλακή.

Είχε συλληφθεί, στο τέταρτο έτος, γιατί είχε στήσει έναν παράνομο μηχανισμό, με....μικρόφωνα και μικροκάμερες, προκειμένου να κλέβει, τα θέματα και να γράφει άριστα σε κάποιες εξετάσεις, του πανεπιστημίου. Επίσης με ένα δεύτερο κύκλωμα πουλούσε τα θέματα. Ήταν αρκετά δραστήριος.

Θεωρήθηκε ο εγκέφαλος του φοιτητικού κυκλώματος και οδηγήθηκε για 1,5 χρόνο στον Κορυδαλλό. Του έκανε καλό η φυλακή. Τον ωρίμασε, του λείανε τις γωνίες της σκέψης του, και του πρόσθεσε και μερικά κιλά, ώστε να φτάσει στο φυσιολογικό βάρος της ηλικίας του. «Στύλος», ήταν το παρατσούκλι του, στα χρόνια του πανεπιστημίου, λόγω του ελλιπούς βάρους του.

Αργότερα μέσα στην φυλακή απέκτησε και άλλα προσωνύμια. «Πρόκας» γιατί πάντα κουβαλούσε μια πρόκα πάνω του. «Τανάλιας», γιατί μια μέρα σε έναν καυγά έσφιξε κάποιον τόσο σφιχτά που τον έπνιξε. Και «ρέγκας», γιατί φοβότανε τις ρέγκες.

«Βαγγέλη, χαθήκαμε. Τι κάνεις; Πως είσαι;», του είπα με χαρά, μόλις τον είδα, ένα πρωί του Μάρτη, στα Εξάρχεια. «Αποφυλακίστηκα, πριν 20 μέρες και ετοιμάζομαι, να κάνω το μεταπτυχιακό μου», μου είπε, σφίγγοντάς μου το χέρι. «Έβαλες μυαλό δηλαδή», συμπλήρωσα, κοιτώντας τον στα μάτια. «Δεν χρειάζεται», μου απάντησε, με τρομερή σιγουριά, «αν δεν με είχαν καρφώσει στο πανεπιστήμιο, τώρα θα ήμουν καθηγητής», είπε με κάποιο παράπονο στη φωνή. «Ας είναι, δεν πειράζει ποτέ δεν είναι αργά». Ανταλλάξαμε αριθμούς τηλεφώνων, είπαμε να ξαναβρεθούμε και μετά χαθήκαμε στη βουή του πλήθους.

Μετά από έξι μήνες, άκουσα το όνομά του, να σχετίζεται με το ΠΑΣΟΚ, και τον τότε πρόεδρό του, Ανδρέα Παπανδρέου. «Μεγαλύτερη φυλακή και από τον Κορυδαλλό, είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου», μου είπε σε μια συνάντηση, και πάλι τυχαία, αυτή τη φορά, στον Κολωνό. Η φράση αυτή με εντυπωσίασε, γιατί δυο χρόνια μετά την ξανάκουσα, από τα χείλη, του Γιώργου. Ελαφρώς παραλλαγμένη: «μεγαλύτερη φυλακή και από το Γιεντι κουλε, είναι οι ψευδαισθήσεις μας».

Κάποια μέρα είδα τον Βαγγέλη και στην τηλεόραση, ως εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. «Τα κατάφερα. Δεν ήταν δύσκολο για μένα», μου είπε σε μια τυχαία συνάντησή που είχαμε, μια Παρασκευή, στο Κερατσίνι. «Είμαι στον κλειστό πυρήνα της εξουσίας.», πρόσθεσε φουσκώνοντας από περηφάνια. «Μα καλά», του λέω, «πως τα κατάφερες, πως έκρυψες τα χρόνια της φυλακής;»

Ταραγμένος μου έκλεισε το στόμα, με τράβηξε κάτω από την καμινάδα της ΔΕΗ, και μου είπε, χαμηλόφωνα: «δεν το ξέρει κανείς. Έχω σβήσει όλες τις αποδείξεις. Όποιος τολμήσει να μιλήσει θα πεθάνει», και ένιωθα τα χέρια του σαν τανάλιες να σφίγγουν τον λαιμό μου. Αν δεν πέρναγε τυχαία, από το σημείο, η περιφορά του επιταφίου, δεν ξέρω αν θα επικοινωνούσαμε τώρα.

Είναι η πρώτη φορά που σπάω τη σιωπή μου για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί τώρα είμαι σίγουρος πως δεν κινδυνεύω, για το απλό λόγο, ότι ο Βαγγέλης δεν θα υλοποιήσει την απειλή του. Και δεν θα το κάνει γιατί πια είναι σε άλλη διάσταση. Αφήστε που περισσότερο κινδυνεύω, εγώ να χαρακτηριστώ ως μυθομανής, παρά να πιστέψει ο κόσμος, ότι ένας συνταγματολόγος, ήταν κάποτε στην ψειρού.

Άλλωστε με έχει διαβεβαιώσει και ο ίδιος: «έχω κλείσει τους λογαριασμούς μου με το παρελθόν», μου είπε σε μια τυχαία συνάντησή μας, στο Πικέρμι, «τώρα πια κοιτάω μπροστά».

Η εκτίμησή μου προς το πρόσωπο του υπουργού τώρα και συμφοιτητή μου κάποτε, Βαγγέλη Βενιζέλου είναι γνωστή. Νομίζω μαζί μου ταυτίζεται σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού. Και μαζί με εμάς ο πρόεδρος Γιώργος, που στην τόσο κρίσιμη στιγμή για την χώρα, τον επέλεξε για τιμονιέρη της οικονομική πολιτικής.

Πάντα θαύμαζα την αυτοπειθαρχία του, τον αυτοέλεγχό του και κυρίως την ικανότητα του, να προσαρμόζεται στις καταστάσεις, αν όχι να τις καθορίζει. «Πρέπει στη ζωή πάντα να είσαι έτοιμος να κάνεις το ντου», μου έλεγε σε μια τυχαία συνάντηση που είχαμε ένα απόγευμα, στο Γαλάτσι. Εγώ δεν άκουσα καλά, και νόμισα ότι, αντί για «ντου», είπε «ντους», και τον αποχαιρέτησα, με απορημένο ύφος.

Πάντα μου δημιουργούσε μια απορία ο Βαγγέλης. Θυμάμαι όταν φοιτητές στην Θεσσαλονίκη, δουλεύαμε όπως όλα τα φτωχόπαιδα, σε ένα φαστ φούντ, για να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες μας. Εγώ ήμουν μέσα από τον πάγκο και ετοίμαζα τα μπέργκερ. Ο Βαγγέλης ήταν στο ταμείο, έπαιρνε τις παραγγελίες και ήταν αυτός που φώναζε, «ένα κλαμπ, μια σίζαρ και μια πατάτες, για τον κύριο που είναι μπροστά». Και τόνιζε αυτό το «μπροστά», τόσο που αναγκαζόσουνα να κοιτάξεις ποιος είναι ο κύριος μπροστά. Είχε μια αγάπη στην λέξη «μπροστά», το συνειδητοποίησα και τις προάλλες, όταν τον άκουσα να λέει ότι, η χώρα θα πάει και αυτή μπροστά μπροστά, μάλλον χωρίς μπέργκερ.

Το ταλέντο ενός ανθρώπου, δεν μπορεί να κρυφτεί. Έτσι και το ταλέντο του Βαγγέλη, δεν μπόρεσε να κρυφτεί, ούτε στο μπεργκεράδικο. Σάντουιτς με ληγμένο μπέικον, σαλάτα με κομμένες μισές τις ντομάτες, μπιφτέκι από κιμά, ανακατεμένο με αλεύρι και ελάχιστο γύψο «για να βγάζουμε περισσότερα μπιφτέκια», αυτοσχέδια κέτσαπ με μελάνι, ήταν μερικές από τις ιδέες του, τις οποίες, μας έπεισε να υλοποιήσουμε, χωρίς να γνωρίζει το αφεντικό. Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω την σύσταση του λαδιού τηγανίσματος, που χρησιμοποιούσαμε. Ούτε σε τρακτέρ δεν θα το έβαζες.

«Μα δεν είναι σωστό. Τρώνε και μικρά παιδιά», τόλμησα να ψελλίσω μια φορά. «Γιατί είδες κανέναν να πεθαίνει;» με ρώτησε χωρίς να μπορώ να απαντήσω, και συμπλήρωσε, τρώγοντας μια φούχτα πατάτες: «αν είναι γραφτό να πεθάνει κάποιος, δεν θα φταίει το δικό μας λάδι, αλλά το λάδι στο καντήλι του, που έχει τελειώσει. Τα παράπονα σας στον Άγιο Πέτρο».

Στο ταμείο πάντως, ήταν άψογος. Έβαζε τα μπέργκερ μπροστά, στους πελάτες, και τους πελάτες μπροστά από τα μπέργκερ, με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία. Όλοι τον θαυμάζαμε, ακόμη και όταν μάθαμε ότι είναι στην φυλακή, για μια νεανική επιπόλαιη κομπίνα. Θυμάμαι, έλεγε γι αυτή του την απερισκεψία: «κιρσοί της λησμονιάς, περικοκλάδες της φυγής, στον ατέρμονα ουρανό», μια φορά που είχαμε συναντηθεί τυχαία, στην παλαιά Φώκαια.

Μετά το φάστ φούντ τον ξαναείδα σαν κυβερνητικό εκπρόσωπο, του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον έβλεπα μπροστά στο μικρόφωνο και νόμιζα ότι θα τον ακούσω να λέει: «δυο πατάτες και δυο μπέργκερ χωρίς μαρούλι, το ένα με διπλό μπέικον». Και να συμπλήρωνε επιτακτικά, «περάστε κύριε μπροστά». Εκείνος έλεγε, διαφορετικά πράγματα, για την πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, την προοπτική και την ανάγκη να πάμε μπροστά. Εγώ παρόλα αυτά, που δεν μπορούσα να τον συνηθίσω, άκουγα για μαρούλια και μπέικον. «Τα σημάδια της νιότης, είναι ανεξίτηλα», μου είχε πει σε μια τυχαία συνάντησή μας, στο Πολύγωνο, «ούτε με τον διαβολάκο του λεκέ δεν καθαρίζουν», συμπλήρωσε, με νόημα.

Προχτές που τον έβλεπα, επί μισή ώρα να μιλάει χωρίς κείμενο, και να τονίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάμε μπροστά, συγκινήθηκα. Προχώρησε αρκετά στην ζωή του, έκανε σημαντικά βήματα. Από την φυλακή, στο μπεργκεράδικο, και από εκεί δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, και τώρα δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, να θέλει η μοίρα να παίξει με αυτόν το παιχνίδι της. Δεν είναι και λίγο.

«Η ζωή είναι ένα φαστ φούντ, και ο κόσμος θέλει να φάει γρήγορα και φτηνά», μου είπε, μια φορά, που τον είδα τυχαία στο Ξυλόκαστρο, αποκαλύπτοντας το επιστέγασμα της σκέψης του. «Εγώ του το πακετάρω γρήγορα», είπε με νόημα και συμπλήρωσε: «όλα τα άλλα εξαρτώνται από τον Άγιο Πέτρο».

Θύμιος Καλαμούκης

πηγή


Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φταίνε για τα νέα μέτρα;

Αναρτήθηκε από τον/την Εξουσία 
Ανάστατη από χθες η ελληνική κοινωνία και προφανώς εξοργισμένη με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από χθες τα καθεστωτικά ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν συνεχώς με μια μελέτη που έγινε και από την οποία εξάγεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέφυγαν να πληρώσουν φόρους για το 2009 ύψους 11,2 δις ευρώ, δηλαδή περίπου όσο είναι το εξοντωτικό πακέτο μέτρων που μας επιβάλει τώρα η Γερμανία. Αυτή η σύμπτωση των ποσών έδωσε την ευκαιρία σε πολλά παπαγαλάκια του καθεστώτος να δείξουν προς τους μισθωτούς και συνταξιούχους ως απόλυτα υπεύθυνους για τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σύγκριση στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών με τις αποπληρωμές οφειλών τους προς τις τράπεζες.
Εμείς θα βάλουμε δύο απλά ερωτήματα, τα οποία φυσικά κανείς δεν πρόκειται να…. απαντήσει, απλά γιατί η προπαγάνδα δεν έχει απαντήσεις.
Α) Αφού υποτίθεται ότι υπάρχει προσωπικό απόρρητο, τόσο των φορολογικών μας δηλώσεων όσο και των καταθέσεών μας και των χρεών μας προς τις τράπεζες, αναρωτιόμαστε πως βρέθηκαν άραγε τα προσωπικά μας στοιχεία στα χέρια ερευνητών;;; Τι έγινε το απόρρητο των προσωπικών μας δεδομένων, καταργήθηκε;;; Εκτός και αν η έρευνα δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τον κάθε ελεύθερο επαγγελματία, αλλά συνολικά στατιστικά στοιχεία, οπότε άνθρακες ο θησαυρός και κακώς διασύρονται συλλήβδην όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, συνεπείς και φοροδιαφεύγοντες.
Β) Θα δούμε άραγε αντίστοιχα στοιχεία και άλλων κλάδων, όπως πολιτικών, εφοπλιστών, εργολάβων, ΜΜΕ κ.λ.π. ή εδώ υπάρχει απόρρητο εκ «μπετόν αρμέ»;;;
Συμπατριώτες. Μην τσιμπάτε στην προπαγάνδα του συστήματος και μην διχάζεστε.
Ένας είναι ο πραγματικός εχθρός της κοινωνίας. Το αυτονομημένο σάπιο πολιτικό σύστημα που προσπαθεί να μας διχάσει για να διασωθεί το ίδιο και να συνεχίσει την λεηλασία.
Έφτασε όμως η ώρα να λογοδοτήσει ενώπιόν μας.
Πέτρος Χασάπης


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ... ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ ΕΧΕTE ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2;‏


ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2!!
ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ:
1) Εμπροσθοβαρές σχέδιο περικοπών στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομεμακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς εποπτευομένους από διάφορα Υπουργεία, με σκοπό τη μείωση της δαπάνης μέσα στο 2012 κατά τουλάχιστον 190 εκατομμύρια Ευρώ.ΔΗΛΑΔΗ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΥΠΑΙΘΡΟ....ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ 190 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ;;;ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ.
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ 70%  ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ 65%.ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΚΡΙΣΗ!!!
 2)Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικά μία μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, στα οποία το νέο μισθολόγιο δεν ισχύει. Τούτο θα εφαρμοσθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 και εντεύθεν και θα επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξεως των 114 εκατομμυρίων Ευρώ τουλάχιστον!!!ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ 114 ΕΚΑΤOΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ;;ΕΝΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΕΘΙΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ;;;EXETE AΠΑΙΤΗΣΗ ΥΣΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ "ΕΙΝΑΙ"ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΕΣΕΙΣ;;;KΥΡΙΟΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!!!
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ!!!!ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ!!!ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ: ΤΗΝ ΔΗΜΕΥΣΗ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΜΙΧΘΕΙ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΑ...ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ(ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΟΤΕ,ΟΜΟΛΟΓΑ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ,ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Κ.Α)ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 900-2,5ΔΙΣ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΒΕΒΑΙΑ!!!!
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΑΝΑΛΥΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙ-ΚΟΜΜΑΤΙ  ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2 ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕΤΡΑ!!!!
ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΕΛΟΣ!!!
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΟΝ!!!



Γιάννης Βαρουφάκης: Και ο Θεός ο ίδιος να κατέβαινε στην Πλατεία Συντάγματος δε θα έβγαζε αυτό το πρόγραμμα.

Γιάννης Βαρουφάκης: Και ο Θεός ο ίδιος να κατέβαινε στην Πλατεία Συντάγματος δε θα έβγαζε αυτό το πρόγραμμα.
«Η εξαγορά χρόνου έτσι ώστε να συνεχίσει να σέρνεται αυτή η κρίση, ουσιαστικά εξασφαλίζει στην Ελλάδα τη συνέχιση της αγωνίας στην οποία βρισκόμαστε, τη συνέχιση της συρρίκνωσης, τη συνέχιση και το βάθεμα της ύφεσης αλλά δίνει ελπίδες τουλάχιστον ότι δεν θα μας εκπαραθυρώσουν, στο άμεσο μέλλον. Ελπίδες, όχι εγγυήσεις. Όλες αυτές οι εξελίξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μας περιμένουν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.»

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.Γιάννης Βαρουφάκης.

Τι σημαίνουν για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ευρώπη συνολικότερα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι;

Ο κύριος Ντράγκι έχει τις σωστές προθέσεις αλλά δεν έχει το ελεύθερο να εφαρμόζει, αυτά που θέλει να εφαρμόσει. Εφαρμόζει ένα πολύ μικρό μέρος αυτών που θα ήθελε και λιγότερα από αυτά που θα χρειάζονταν για να σωθεί το ευρώ. Όπως συνηθίζεται στην Ευρώπη για άλλη μια φορά στα τελευταία 3 χρόνια, έχουμε μεσοβέζικα μέτρα τα οποία θα δώσουν κάποιες ανάσες, εξαγοράζοντας λίγο χρόνο ακόμα αλλά δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Πόσο αφορούν στη Ελλάδα τα μέτρα Ντράγκι;

Η εξαγορά χρόνου έτσι ώστε να συνεχίσει να σέρνεται αυτή η κρίση, ουσιαστικά εξασφαλίζει στην Ελλάδα τη συνέχιση της αγωνίας στην οποία βρισκόμαστε, τη συνέχιση της συρρίκνωσης, τη συνέχιση και το βάθεμα της ύφεσης αλλά δίνει ελπίδες τουλάχιστον ότι δεν θα μας εκπαραθυρώσουν, στο άμεσο μέλλον. Ελπίδες, όχι εγγυήσεις. Από την άλλη μεριά το δεύτερο είναι η συνεχιζόμενη εμπλοκή σε κάποια βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις σε Ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, με την απόλυτη αποσάθρωση του νομισματικού συστήματος, το οποίο κάποτε το λέγαμε κοινό νόμισμα. Όλες αυτές οι εξελίξεις μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μας περιμένουν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Είπατε ότι αγοράζουμε χρόνο, το είπατε και για την Ελλάδα, το είπατε και για την Ευρώπη. Αγοράζουμε χρόνο για να κάνουμε τι κ. Βαρουφάκη και αγοράζουμε χρόνο μέχρι να συμβεί τι ;

Αγοράζουμε χρόνο από την άποψη ότι χωρίς τις παρεμβάσεις του κ. Ντράγκι πέρσι το Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο που έδωσε 1 τρισεκατομμύριο στις τράπεζες και τη τωρινή παρέμβαση, που ουσιαστικά θα αρχίσει πάλι να αγοράζει ομόλογα βασικά της Ισπανίας, σήμερα δεν θα υπήρχε το ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές επεκτείνουν παράλληλα την ύπαρξη του ευρώ και παράλληλα την κρίση.

Μέχρι πότε και για να συμβεί τι, όμως ;

Μέχρι, είτε να αναδομηθεί σε ορθολογική βάση η αρχιτεκτονική τής Ευρωζώνης, είτε μέχρι να πάψει να υπάρχει.

Έχω την εντύπωση ότι υιοθετείτε μάλλον τη δεύτερη άποψη.

Το φαινόμενο που παρατηρούμε δεν είναι φαινόμενο φυσικό. Δεν έχει να κάνει με τις δυνάμεις της αγοράς. Έχει να κάνει με πολιτικές αστοχίες και πολιτικές αποτυχίες. Όταν λοιπόν μπαίνει ο παράγοντας, πολιτική βούληση και δράση, είναι αδύνατον να κάνουμε προβλέψεις οι οποίες θα είναι ασφαλείς. Κρίνουμε από τα προηγούμενα 3 χρόνια ότι η πολιτική αστοχία και αποτυχία είναι κυρίαρχη στην ευρωζώνη, οπότε αν προβάλλουμε στο μέλλον αυτά που συμβαίνουν εδώ και 3 χρόνια, έχετε δίκιο, κλείνω προς το συμπέρασμα ότι η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει. Αλλά πολιτικές αποφάσεις είναι αυτές, μπορεί κάποια στιγμή να ζητήσουν την επιφοίτηση του Αγίου πνεύματος ή του κάθε πνεύματος.

Τι προσδοκίες, αλήθεια, υπάρχουν από το πρόγραμμα των 11.9 δις για τη χώρα μας ;

Η ευρωζώνη από το Μάη του 2010, επιμένει σε μια λάθος διάγνωση του προβλήματος που την οδηγεί σε μια δηλητηριώδη θεραπεία του προβλήματος. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Τα 11,5 δισεκατομμύρια περικοπών, γιατί περί αυτού πρόκειται, εντάσσονται σε αυτή τη δηλητηριώδη θεραπεία που προκύπτει από μια λάθος διάγνωση. Και ποια είναι η λάθος διάγνωση; Η λάθος διάγνωση είναι ότι εδώ έχουμε μια κρίση χρέους, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από περικοπές δαπανών. Και είναι λάθος, γιατί αυτό μπορεί να ισχύει για ένα νοικοκυριό, για μια επιχείρηση αλλά δεν μπορεί να ισχύσει για μια οικονομία, γιατί όταν έχεις μια οικονομία η οποία τελεί σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης, η δραστική και πολύ large μείωση των δαπανών, οδηγεί και παράλληλα σε μια δραστική μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους καθώς η ύφεση φουντώνει και τα εισοδήματα πέφτουν. Το οποίο σημαίνει ότι αυτά τα 11.5 δις, είναι κοινός τόπος, θεωρώ, για όλους και για τον κ. Σόϊμπλε και για τον κ. Ντράγκι και για τον κ. Σαμαρά και για το κ. Στουρνάρα, για όλους. Απλώς θα επιδεινώσουν την ύφεση και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει, το να το εφαρμόζουν. Κι αυτό γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να παραδεχθούν ότι ήταν λάθος η διάγνωση και δηλητηριώδης η θεραπεία, βέβαια το ξέρουν αλλά δεν θα το παραδεχθούν αυτό παρά μόνο αν συμφωνήσουν για το τι θα κάνουν για την Ισπανία και την Ιταλία.

Τώρα, με δεδομένη την ανύπαρκτη παραγωγή μας και την ανύπαρκτη ζήτηση, πιστεύετε, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και μάλιστα με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα;

Σε καμία των περιπτώσεων. Η Ελλάδα με τις δικές της δυνάμεις έχει φτάσει σε ένα σημείο που αδυνατεί πλέον, ακόμα και άγγελοι να γινόμασταν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ακόμα και εάν ο θεός, ο ίδιος κατέβαινε στην πλατεία Συντάγματος για να λειτουργήσει το υπουργείο Οικονομικών και όλα τα άλλα υπουργεία, θα ήταν αδύνατον η ελληνική οικονομία να ξεφύγει από αυτή την τριπλή δίνη : του χρέους, της ύφεσης και των μηδενικών ή αρνητικών επενδύσεων. Αυτό θα γίνει μόνο εάν αλλάξει η πολιτική της ευρωζώνης απέναντι στην κρίση και υιοθετήσουν συστηματικά μέτρα για την αντιμετώπιση μιας συστημικής κρίσης.

Υπάρχει η εκτίμηση, η οποία αν δεν κάνω λάθος, εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι το 2014 κάπως θα ισορροπήσουμε, ότι θα βγούμε από την κρίση, κάποιες άλλες εκτιμήσεις της ΓΣΣΕ αναφέρονται στο 2016. Εσείς έχετε κάποια τέτοια εκτίμηση;

Όποιος έχει κάποια τέτοια εκτίμηση, στην καλύτερη των περιπτώσεων ψεύδεται στον εαυτό του. Το μέλλον είναι δυσοίωνο αλλά παράλληλα είναι και μη προβλέψιμο. Έχουμε την αβεβαιότητα, της αβεβαιότητας και είναι αδύνατον, όχι μόνο να ξέρουμε τι θα γίνει αλλά και τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να συμβεί και με τι πιθανότητα θα συμβεί. Και όποιος θεωρεί ότι μπορεί να διακρίνει και να κάνει προβλέψεις ουσιαστικά είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία για μια μονάδα μείωσης της ανεργίας πρέπει το ΑΕΠ να ανεβαίνει 2-3% το χρόνο. Πώς και πότε θα απορροφηθεί αυτή η ανεργία με αυτό τον τρόπο ;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια ελεύθερη πτώση. Βρισκόμαστε κοντά στο -7, -8, -10%; Tο να μιλάμε για ην απορρόφηση της ανεργίας είναι το αντίστοιχο με το να μιλάμε για τη δημιουργία της καλής και αγαθής κοινωνίας ή του ουτοπικού σοσιαλισμού, δυστυχώς. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει να αυξάνεται η ανεργία καταρχήν και μετά βλέπουμε για την απορρόφησή της . Θεωρώ ότι η Ευρώπη γενικά θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να ξεπεράσει την υφεσιακή δίνη την οποία περνάμε, εφόσον έκανε τρία πράγματα τα οποία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει και όσο δεν είναι διατεθειμένη να τα κάνει, οι πιθανότητες να απορροφηθεί η ανεργία είναι πάρα πολύ κοντά στο μηδέν.

Τι θα έπρεπε να κάνουμε για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση; 

Τα τρία πράγματα που συνεχώς επισημαίνω τα τελευταία τρία χρόνια. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γίνει, είναι η ενοποίηση υπό την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα του, κατά Μάαστριχτ, νόμιμου χρέους όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης, μέσα από έκδοση ευρωομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει σε μια μέρα. Το δεύτερο που χρειάζεται να γίνει, είναι να ενοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, αυτό που τελικά συμφώνησαν τον Ιούνιο αλλά δεν το εφαρμόζουν και δεν πιστεύω ότι θα το εφαρμόσουν παρά τις διαφορετικές τους εξαγγελίες, έτσι ώστε να σταματήσει αυτός ο θανάσιμος εναγκαλισμός μεταξύ πτωχευμένων κρατών και πτωχευμένων τραπεζών. Να μην υπάρχει πια ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ιταλικό, ισπανικό ,πορτογαλικό, αλλά να υπάρχει ευρωζωνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα επιτηρείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να το επανακεφαλαιοποιεί άμεσα ο ευρωπαίος φορολογούμενος και όχι μέσα από δάνεια των πτωχευμένων κρατών μελών. Και το τρίτο που χρειάζεται να γίνει είναι μια μεγάλη επενδυτική προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να κινηθεί η οικονομία τής ευρωζώνης και να μεταφερθούν τα ολόκληρα βουνά αποταμιεύσεων που δεν έχουν που να πάνε και παραμένουν ανενεργά. Οι ανενεργείς αποταμιεύσεις να μετατραπούν σε παραγωγικές και κερδοφόρες επενδύσεις. Αυτό μπορεί να το κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εφόσον την αφήσουν.

Γιάννης Βαρουφάκης


Πηγή: Γιάννης Βαρουφάκης: Και ο Θεός ο ίδιος να κατέβαινε στην Πλατεία Συντάγματος δε θα έβγαζε αυτό το πρόγραμμα. - RAMNOUSIA