Αντώνη Σαμαρά, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν


Ναι μπορούμε πλέον να το πούμε… 
Με θαυμασμό θα αντικρύσει ο ιστορικός του μέλλοντος τη μορφή του Αντώνη Σαμαρά.
Η Ιστορία στέκεται δίπλα του έκθαμβη, και παρατηρεί τον άνθρωπο που ξεδιπλώνει το μεγαλείο του.
Είναι εκείνος που έβαλε τις Σιδηρές Κυρίες να τσακωθούν για πάρτη του.
Είναι εκείνος που ότι κι αν είπε ήταν ψέμμα και όποιο στόχο κι αν έθεσε δεν τον πέτυχε..Αλλά παρ’όλα αυτά πανηγυρίζει αναγγέλοντας τον ερχομό μιας νέας μέρας για τη χώρα.
Είναι ο άνθρωπος που αν δε κρατούσε γερά το τιμόνι, η χώρα θα είχε μεγάλες περιπέτειες!
Είναι ο άνθρωπος που χάρη στη σκληρή του διαπραγμάτευση, κατάφερε να πετύχει όσα οι Δανειστές του επέβαλλαν.
Ναι, η Ιστορία συγκινημένη τολμά να τον συγκρίνει μόνο με ένα άλλο ιστορικό ηγέτη.
Τον Γιώργο Παπανδρέου.
Αντώνη Σαμαρά, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν.

Υ.Γ: Στο μόνο που είχε απόλυτο δίκιο ήταν ότι τα μέτρα που έλαβε ήταν τα τελευταία:Τα επόμενα θα τα πάρουν οι Βρυξέλλες κατευθείαν.
Πηγή:kostasxan.blogspot.com
http://www.press-gr.blogspot.gr/2012/11/blog-post_763.html


Read more: http://harrytsopanos.blogspot.com/2012/11/blog-post_1612.html#ixzz2DSoUXkKf

Γιατί χαίρεται και χαμογελά ο κόσμος , μπαμπά;;;;;;;;;;



Νενικήκαμεν! Η Ελλάδα σώθηκε! Το μαύρο σύννεφο της χρεοκοπίας έφυγε οριστικά από τον γαλανό ουρανό. Είναι να απορεί κανείς που η υπερβολική σεμνότητα εμποδίζει την τρικομματική κυβέρνηση να γκρεμίσει τα τείχη της πόλης και να υποδεχτεί με τιμές Μαραθωνομάχων τον κ. Στουρνάρα και τους συνεργάτες του, που επέστρεψαν θριαμβευτές και τροπαιούχοι από τη μάχη των Βρυξελλών.

Μάχη; Ποια μάχη έδωσαν, αλήθεια; Με ποιους, εναντίον ποίων; Επί ένα μήνα, Γερμανία και ΔΝΤ τσακώνονταν λυσσαλέα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους κι ο αμέσως ενδιαφερόμενος, η Ελλάδα, δεν τολμούσε να ψελλίσει οποιαδήποτε θέση για το δικό του πρόβλημα. “Δώστε μας τη δόση μας και κάντε ό,τι νομίζετε” ήταν η υπερήφανη στάση αυτής της κυβέρνησης που μετέτρεψε την Ελλάδα σε άφωνο, τρομαγμένο ζητιάνο. “Όταν τσακώνονται στο βάλτο τα βουβάλια, λειώνουν τα βατράχια”, ήταν η δικαιολογία που πρόβαλαν ανωνύμως εκπρόσωποι του Μαξίμου. Όντως. Αλλά ποιοι έφεραν τα βουβάλια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στην αυλή μας και ποιοι μετέτρεψαν 11 εκατομμύρια Έλληνες σε απροστάτευτα βατράχια; Απορία, ψάλτου βηξ...



Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία των Μπανανιών, όπου μια κυβέρνηση να πανηγυρίζει απλά και μόνο γιατί της έδοσαν τη δόση που της καθυστερούσαν οι πιστωτές της, παραβιάζοντας τη δανειακή σύμβαση που είχαν υπογράψει, παρά το τεράστιο τίμημα που είχε για τον ελληνικό λαό και τα τεράστια κέρδη για τα δικά τους θησαυροφυλάκια. Ουδέποτε τέθηκε πραγματικά ζήτημα μη καταβολής της δόσης, αφού το μόνο αποτέλεσμα θα ήταν η αυτόματη κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης. Όλα τα άλλα ήταν παραμύθια της Χαλιμάς, μοχλός εκβιασμού των βουλευτών που κατάπιαν γογγύζοντας τον εξευτελισμό τους, ψηφίζοντας μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα 700 σελίδες σκληρότατων μνημονιακών μέτρων, χωρίς καν να προλάβουν να τις διαβάσουν.

Άλλωστε, από τα 34.4 δις που θα πάρουμε σε πρώτη φάση (γιατί και η δόση δίνεται σε... δόσεις), τα 23.8 δις πάνε στις τράπεζες και από τα υπόλοιπα 10.6 δις θα πάει για την αποπληρωμή των δανείων. Σταγόνες στον ωκεανό θα είναι ό,τι θα πάει για μισθούς και συντάξεις.

Ναι, αλλά μαζί μ΄ αυτά ήρθε και το πακέτο μέτρων (μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση, επαναγορά ομολόγων) για τη μείωση του χρέους μας κατά 40 δις, περίπου 20% του ΑΕΠ, μας υπενθυμίζει η εσωτερική τρόικα. Μάλιστα. Ας υποθέσουμε, για οικονομία της συζήτησης, ότι επαληθεύονται όλες οι προβλέψεις τους- κάτι που θα αποτελούσε πραγματικό θαύμα, δεδομένου ότι όλες οι μέχρι τώρα προβλέψεις τους διαψεύδονται επί τα χείρω.

Σ΄αυτή την ιδεατή περίπτωση, το ελληνικό χρέος θα έχει πέσει το 2020 στο... 124%, δηλαδή όσο περίπου ήταν όταν ο εθνικά υπερήφανος Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την εθελούσια είσοδό μας στο μνημονιακό κλουβί. Δέκα χρόνια απίστευτων δεινών, μόνο και μόνο για να καταλήξουμε στο σημείο της εκκίνησης. Γιατί λοιπόν δεν κουρεύαμε από την αρχή το χρέος, αλλά έπρεπε πρώτα να το φουσκώσουμε στο 180% για να το επαναφέρουμε στο αρχικό του μέγεθος; Το συμπέρασμα είναι απλούστατο: Το ελληνικό χρέος ήταν απλώς το πρόσχημα για να εξαπολύσει η ελληνική πλουτοκρατία ταξικό πόλεμο στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και για να μετατρέψει η Γερμανία ολόκληρη την Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, με μεροκάματα Βουλγαρίας και εργασιακές σχέσεις Μπαγκλαντές.

Το κυριότερο, που επιμελώς αποσιωπά η εσωτερική τρόικα, είναι οι κοινωνικά εξοντωτικοί και εθνικά ταπεινωτικοί όροι του συμβιβασμού των Βρυξελλών. Στην απόφαση γίνεται ρητά λόγος για “ειδική ομάδα παρακολούθησης” του προϋπολογισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Γερμανοί και οι ελλάσσονες εταίροι τους θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το τελευταίο σεντ από τις ελληνικές κρατικές δαπάνες και την εκποίηση του εθνικού πλούτου αντί πινακίου φακής. Παράλληλα, γίνεται λόγος για “ρήτρα αυτόματης διόρθρωσης” των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων που θα προκύπτουν, δηλαδή για νέα μέτρα, όποτε το αποφασίσουν. Αποτελεί αναίσχυντη ψευδολογία η διαβεβαίωση των κυβερνώντων ότι “δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα”, τη στιγμή που ήδη ετοιμάζουν το πρώτο, δυσβάσταχτο πακέτο νέων μέτρων με το εξοντωτικό φορολογικό πακέτο, που καταργεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και δίνει τη χαριστική βολή στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

Όσο για την περίφημη βιωσιμότητα του χρέους, το μπρα ντε φερ μεταξύ Γερμανίας και Αμερικής έληξε με νίκη της πρώτης. Η Μέρκελ πέτυχε αυτό που ήθελε, ότι δεν θα υπάρξει μερική διαγραφή του χρέους του δημοσίου τομέα μέχρι τις γερμανικές εκλογές- μετά, βλέπουμε. Η σύνοδος των Βρυξελλών επιβεβαίωσε την καταθλιπτική γερμανική ηγεμονία μέσα στην Ε.Ε., διαψεύδοντας όσους φαντασιώνονταν κάποιο “μέτωπο του Νότου”, ενδεχομένως με τη συμμετοχή της Γαλλίας και με υπόρρητη στήριξη της Αμερικής. Η σκληρή αλήθεια αποδεικνύει ότι κάθαρση στην ελληνική τραγωδία μέσα στην ευρωζώνη απλούστατα δεν υπάρχει και ότι οι λαϊκές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να παλέψουν για τη λυτρωτική ανατροπή πρώτα απ΄ όλα στο εθνικό επίπεδο.

Ακόμα χειρότερα, η Αριστερά δεν μπορεί να προσμένει λύση με τις πλάτες της Αμερικής και του ΔΝΤ, όπως φαίνεται ότι φαντάζονται ορισμένοι εκπρόσωποί της, οι οποίοι μάλιστα υιοθετούν με τη μεγαλύτερη ευκολία συνθήματα τύπου “νέο σχέδιο Μάρσαλ”, που μέχρι χθες θα προκαλούσαν ανατριχίλα σε κάθε αριστερό αγωνιστή. Το κυριότερο, η απολύτως προβλέψιμη εξέλιξη στο Eurogroup διαμηνύει πόσο άγονη είναι η λογική που εναποθέτει τις ελπίδες για μια “αριστερή κυβέρνηση” σε κάποιο “ξαφνικό ατύχημα” των κυρίαρχων κύκλων, που θα φέρει την εξουσία στο πιάτο μας, σαν ώριμο φρούτο. Άλλη μια φορά, δεν υπάρχει αδιέξοδη κατάσταση για το σύστημα, αν ο λαός και οι πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να τον εκφράσουν δεν οδηγήσουν το σύστημα σε αδιέξοδο, με τις μεγάλης κλίμακας αγωνιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, που δυστυχώς δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα.
aristerovima

Μία γκρίζα ημέρα για τους Έλληνες…

Γράφει ο Μάγια

Ουδεμία έκπληξη επιφύλαξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Εurogroup. Η δόση θα εκταμιευθεί, έστω και με δόσεις (καλά μέχρι προχθές όλοι, ΚΑΙ η κυβέρνηση, μιλάγανε για.44 δις. Ξαφνικά γίνεται
κουβέντα μόνο για 31. Τα άλλα 13 κλατάρισαν στο δρόμο; ήταν το αιχμηρό ερώτημα, μέσω Τwitter, του εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή, Ε. Αντώναρου).
Η «καινούργια ημέρα» του Α. Σαμαρά, είναι μία γκρίζα έως μαύρη ημέρα για τους Έλληνες. Στο πιο κρίσιμο θέμα, την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η απόφαση παραπέμφθηκε στις καλένδες, για μετά τις γερμανικές εκλογές, το Φθινόπωρο του 2013. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χαροπαλεύει. Να τελεί υπό την οικονομική και πολιτική κατοχή του Δ΄Ράιχ.

Για την καταβολή της δόσης του Δεκεμβρίου, τέθηκε ως όρος, το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων, που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, σε τιμές Νοεμβρίου και μέχρι τις 13.12. Αν δεν το πετύχουμε δεν πρόκειται να καλύψουν οι Γερμανοί τη διαφορά και θα απαιτήσουν νέα μέτρα.

Επίσης η δόση του Ιανουαρίου θα δοθεί μόνο αν η Ελληνική Βουλή ψηφίσει το φορολογικό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών

Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού,αυτόματα θα λαμβάνονται νέα μέτρα.

Ας μη ξεχνάμε ότι, τα πρόσφατα επαχθή μέτρα θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία, η Ελλάδα θα πέσει ξανά έξω στους δημοσιονομικούς της στόχους και η τρόικα των δανειστών και δυναστών θα αξιώσει νέες θυσίες.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα: Χωρίς τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις…

Ούτε μεγαλύτεροι πολιτικοί εκβιαστές κι απατεώνες, από δαύτους: Αν δεν εξαθλιωθεί η κοινωνία, αν δε θυσιάσουμε την ίδια μας την Υγεία, αν τα παιδιά μας δεν πεινάσουν, αν δεν οδηγηθούν στην αυτοκτονία περισσότεροι απελπισμένοι, δε θα πάρουμε τη δόση και, τελικά, οι Ελλάδα θα καταστραφεί…

Ο ραγιαδισμός έχει τυφλώσει τον Σαμαρά και τον Βενιζελοκουβέλη. Ούτε ένα σεντ του περιβόητου δανείου δεν πρόκειται να διατεθεί για τις συντάξεις, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών, των δασκάλων, τις οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις… πουθενά. Όλα τα λεφτά θα πάνε στους εντιμότατους τραπεζίτες και τους διεθνείς τοκογλύφους.

Δεν αποτελεί παράνοια, είναι έγκλημα: Τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να βαφτίζονται δημόσιο χρέος και να φορτώνονται στις πλάτες των πιο ανήμπορων κι αδύναμων πολιτών.

Συνεπώς, δεν είναι ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος που καίγονται για το δάνειό τους. Αυτοί είναι, οι τοκογλύφοι, που επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποικία χρέους. Να μας δανείζουν για να κερδοσκοπούν! Φροντίζοντας, ωστόσο, να μην καταρρεύσει ολόκληρη η ευρωζώνη…

Ρημάζουν τον λαό μας

Εφιαλτικά είναι τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Αποκαλύπτουν μια Ελλάδα που καταρρέει, έναν λαό που βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μια απερίγραπτη δυστυχία και μιζέρια. Το δεύτερο τρίμηνο του 2012, μας πληροφορεί η ΕΛΣΤΑΤ, οι αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 15,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Την ίδια όμως στιγμή, κατά...
το τρίμηνο αυτό του 2012 η φορολογία του εισοδήματός τους αυξήθηκε κατά το ανατριχιαστικό ποσοστό του... 37,3% (!) σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ παράλληλα περικόπηκαν κατά 9,5% οι κοινωνικές παροχές. Κάτω οι μισθοί 15%, πάνω η φορολογία 37%, κάτω οι κοινωνικές παροχές 10% - πρόκειται για συνδυασμό που σκοτώνει. Νέα μείωση μισθών και νέα αύξηση της φορολογίας αναμένονται το 2013.

Οι μισθοί καταρρέουν. Οπως αποκαλύπτει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 5,3% το 2010, κατά 4,7% το 2011 και κατά 13% (!) φέτος. Τουλάχιστον κατά 6% θα μειωθούν και το 2013, υπολογίζουν οι αναλυτές της Εθνικής. Η καταβαράθρωση των μισθών υπήρξε «εξαιρετικά βίαιη το 2011 και το 2012», επισημαίνουν.

Η ανεργία σαρώνει τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα. Το 2010 χάθηκε το 2,7% των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα, το 2011 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 6,8% και το πρώτο εξάμηνο του 2012 η μείωση επιταχύνθηκε στο 8,1%. Η μελέτη της Εθνικής καταλήγει στο σοκαριστικό συμπέρασμα ότι «το τεκμαρτό επίπεδο ανεργίας στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 33%»! Το νούμερο αυτό είναι δραματικό. Η κρίση οδήγησε μέσα σε τρία μόλις χρόνια να χάσει τη δουλειά του ο ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα! Ο ένας στους τρεις! Οι συνέπειες είναι τραγικές.

Βούλιαξαν τα δημόσια έσοδα εξαιτίας της κατάστασης αυτής. Η ανεργία, οι μειώσεις μισθών και το φορολογικό γδάρσιμο μεσαιωνικού τύπου γονάτισαν τον κοσμάκη, ο οποίος αδυνατεί πλέον να πληρώσει την εφορία. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι μόνο κατά το τρίμηνο Αυγούστου, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, μόλις άρχισε δηλαδή η περίοδος πληρωμής του φόρου εισοδήματος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 7,14 δισεκατομμύρια ευρώ! Και να σκεφθεί κανείς ότι το 2013 η φορολογία θα είναι πολύ αγριότερη, με εισοδήματα ακόμη πιο συρρικνωμένα.

Καταποντίζεται το ΑΕΠ της Ελλάδας εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. Μείον 2,9% το 2009, νέα μείωση κατά 4,8% το 2010, εκ νέου καταβύθιση κατά 7,1% το 2011, νέα κατακρήμνιση κατά 6,7% το 2012. Νέα βουτιά κατά τουλάχιστον 4,7% αναμένεται το 2013. Χαίρε βάθος αμέτρητον. Δεν πρόκειται να παραμείνει τίποτα όρθιο στην ελληνική οικονομία. Οποιος μιλάει για ανάπτυξη σε τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, ή δεν ξέρει τι λέει ή κοροϊδεύει συνειδητά όσους τον ακούν και θέλουν να ελπίζουν.

Ποια ανάπτυξη; Ο δημόσιος τομέας, ο οποίος πάντα χρησιμοποιείται ως μοχλός ανάπτυξης στις δύσκολες στιγμές όλων των κρατών, στην Ελλάδα από το 2013 όχι μόνο δεν θα προσλαμβάνει κόσμο, αλλά αντιθέτως θα παράγει κατά δεκάδες και σε λίγο κατά εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, στη βάση της αρχής «μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Εχουμε ήδη 1.250.000 ανέργους και σύντομα θα έχουμε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άτομα χωρίς δουλειά. Πού θα βρεθούν ένα - ενάμισι εκατομμύριο θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια;

Ο ιδιωτικός τομέας για την ώρα παράγει σωρηδόν ανέργους κι αυτός, καθώς δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν. Ακόμη κι αν κάποια στιγμή αυτό σταματήσει, υπάρχει κανένας τόσο αισιόδοξος σε βαθμό... παραφροσύνης που να πιστεύει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα δημιουργήσει ενάμισι εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας; Χρειάζονται δεκαετίες ολόκληρες με συνεχή ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3%-4% για να δημιουργηθούν τόσες θέσεις. Δεκαετίες!

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν ταχύτατα στο μεταξύ και οι συντάξεις θα εκμηδενιστούν, αφού όλο και λιγότεροι θα δουλεύουν για να δίνουν εισφορές, όλο και περισσότεροι θα είναι οι συνταξιούχοι και όλο και χαμηλότεροι θα είναι οι μισθοί όσων εργάζονται, άρα όλο και χαμηλότερες οι εισφορές τους. Το απόλυτο αδιέξοδο.

Του Γιώργου Δελαστίκ, μοντάζ Γρέκι


"Και από ... Απρίλη, βλέπουμε"! - Γιατί και το 3ο κατά σειρά "κούρεμα" δεν λύνει τίποτα Μια συμφωνία που πολύ σύντομα - μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο το αργότερο - θα καταστεί σαφές αν είναι βιώσιμη ή απλά βοήθησε τους χθεσινούς διαπραγματευτές να ... δραπετεύσουν από την αίθουσα ήταν αυτή που επιτεύχθηκε χωρίς τα ξημερώματα!

 Στα λόγια, η απόφαση τους κάνει όλους να δείχνουν ικανοποιημένοι. Διαφαίνεται ένας "επικοινωνιακός συμβιβασμός αναγκών" ΕΕ και ΔΝΤ και μια επικοινωνιακή νίκη της κυβέρνησης. Στην πράξη; Ήδη το Χρηματιστήριο της Αθήνας που είναι ένας πρώτος δείκτης του κλίματος, άνοιξε πτωτικά, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία, αφού το ελληνικό χρηματιστήριο είναι εύκολα διαχειρίσιμο με τους μικρούς όγκους συναλλαγών που κάνει. Για να δούμε πως βλέπουν οι αγορές την συμφωνία θα πρέπει να περιμένουμε το άνοιγμα και τα κλεισίματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι είναι το τρίτο κατά σειρά "κούρεμα" που αναγγέλλεται και μάλιστα είναι το μικρότερο όλων, ενώ το ΔΝΤ ζητούσε δραστικές λύσεις. το πρώτο ήρθε τον Ιούλιο του 2011 (όταν ο τότε ΥΠΟΙΚ Ε.Βενιζελους δίπλα στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου έλεγε ότι "Επιτέλους μπήκε πάτος στο βαρέλι" και ήταν περίπου ανάλογο με το χθεσινό - περίπου 25 δισ. ευρώ και αφορούσε κυρίως μείωση επιτοκίων - το δεύτερο ήταν τον περασμένο Μάϊο όταν όλοι οι πολιτικοί μας, του Λ.Παπαδήμου προεξάρχοντος ανέκραξαν "Σώσαμε την Ελλάδα" και το τρίτο είναι το χθεσινό. Το ΔΝΤ "ποίησε την ανάγκη ... συμφωνία", αφού δεσμευμένο από τοκαταστατικό του έπρεπε να πάει πίσω στην Ουάσιγκτον "κάτι σαν κούρεμα" και η Γερμανία υποστηρίζει ότι "Δεν κουρεύτηκε το ελληνικό χρέος απλά μειώσαμε τα επιτόκια"

 Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.

 Ηδη ξεκινά ένας ακόμα μαραθώνιος αφού για να δοθεί η πρώτη δόση στους δανειστές πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί η καταβολή μίας δόσης των δανείων, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές του 2013 σε τρεις μικρότερες δόσεις. 

 Οι άλλες δόσεις είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο που θα αποτελέσει μια βασική αιτία για την επιδείνωση της ύφεσης.. Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν: επαναγορά ελληνικού χρέους την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP) τη μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κυρία Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς. 


H κυβέρνηση πήρε μια ανάσα, κατά βαση, επικοινωνιακή. Επί της ουσίας, μόνο οι τράπεζες που θα πάρουν τα περίπου 28 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και οι μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως οι φαρμακοβιομηχανίες στους οποιους χρωστά το δημόσι κάπου 6 δισ. ευρώ και τώρα θα πάρουν περίπου τα 3,5 πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Στην ελληνική αγορά δεν θα μπει ούτε ευρώ. Ερωτηθείσα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, εάν από την επιτυχία του προγράμματος αυτού θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της συνδρομής του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι "Το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το πόσο καλά θα πάει η επαναγορά ομολόγων". Άρα εδώ έχουμε ένα πρώτο "αγκάθι". Το δεύτερο και μεγαλύτερο "αγκάθι" είναι η ύφεση. Αν συνεχιστεί έτσι η οικονομικη κατάσταση στην Ελλάδα (το μόνο βέβαιο είναι ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση τον Ιανουαριο η ύφεση όχι απλώς θα βαθύνει πέρα από το 7-8% που θα κλείσει το το 2012, αλλά μπορεί να φτάσει και στο 10%). Όλα αυτά θα έχουν φανεί μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα κριθεί αν έχει πετύχει ή αποτύχει το πρόγραμμα και η νέα συμφωνία καταλήξει εκεί που κατέληξαν και οι άλλες δύο: Στον κάλαθο των αχρήστων... 




defencenet.gr 


Τα έλεγε ο Σαμαράς..αλλά δεν τον ακούγανε....

  
Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φορο-επιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει πως, σε εννιά χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει… και πάλι στο 2009! 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου 2011:

“Μετά από ενάμιση χρόνο σκληρών θυσιών του Ελληνικού λαού, η χθεσινοβραδινή απόφαση αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν και λαθεμένη και αδιέξοδη. Κι όπως ήλθαν τα πράγματα, αυτή η απόφαση ήταν, τελικά, αναπόφευκτη…


Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της αποτυχημένης πολιτικής ήλθε, δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου, κατευθείαν από τις Βρυξέλλες.
Τελικά, με το κούρεμα που αποφασίστηκε, το χρέος της χώρας μας το 2020 θα είναι όσο ήταν και το 2009, πριν μπούμε στο Μνημόνιο, δηλαδή 120% του ΑΕΠ! 
Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φορο-επιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει πως, σε εννιά χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει… και πάλι στο 2009!
Και μάλιστα υπό πολύ χειρότερες συνθήκες! Κι ενώ θα έχει εκποιηθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας.”

Υ.Γ
Το τι αποφάσισε σήμερα το Eurogroup το αναλύσαμε σε άλλα σχετικά άρθρα απλά σας θυμίζουμε:
"Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022." και το ξεκάθαρο μήνυμα του Γιούνκερ ότι, αν δεν προχωράει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αυτόματα θα εφαρμόζονται νέα μέτρα...δηλαδή περικοπές μισθών και συντάξεων...

Η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης υπό επιτροπεία


Εντάξει, τα ξημερώματα το δράμα τελείωσε. Τη δόση θα την πάρουμε και θα είναι και «σούπερ». Περισσότερα από 43,5 δισ. είναι αυτά, έστω κι αν θα καταβληθούν σε  δόσεις.
Αν και προσεκτικά, το Μαξίμου έχει ήδη ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς. Ο πρωθυπουργός έσπευσε να βγει για δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στις 3 τα ξημερώματα, για να μας ενημερώσει ότι «από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα».
Εξάλλου, τις προηγούμενες 12 ώρες, απλώς περίμενε. Όπως ακριβώς και οι δημοσιογράφοι. Είχε, βέβαια, προνομιακή ενημέρωση, αφού του τηλεφωνούσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Όμως, κατά βάση, ο πρωθυπουργός περίμενε. Και ο «σιωπηλός» υπουργός του, κατέγραφε τα διαμειβόμενα στο Eurogroup και τον ενημέρωνε. Όπως ένας δημοσιογράφος την κοινή γνώμη.
Δράμα χωρίς τέλος
Με την απόφαση του Eurogroup δεν μπαίνει τέλος στο «ελληνικό δράμα». Ίσα ίσα. Η απόφαση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οικονομολόγων και πολιτικών στελεχών, «μπάζει», έχει αστερίσκους, «άπιαστες» ρήτρες ανάπτυξης και κινδυνεύει σε πολλά σημεία της να τιναχτεί στον αέρα.
Αν κάτι επισφραγίστηκε, λοιπόν, μετά το χθεσινό Eurogroup –εκτός της δόσης, προφανώς- δεν ήταν το τέλος της «ελληνικής εκκρεμότητας». Το δημόσιο χρέος, παρά τις «μαγειρεμένες» μεταξύ Λαγκάρντ και Σόιμπλε μακροοικονομικές προβολές, δεν είναι διαχειρίσιμο. Ούτε τώρα, ούτε το 2015, ούτε το 2020. Επισφραγίστηκε η εικόνα μιας κυβέρνησης που παρακολουθεί, άβουλη και άφωνη, τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τους πιστωτές να κανονίζουν τα του οίκου της, να παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτήν, χωρίς αυτήν.
Η εικόνα της Ελλάδας από την αρχή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ήταν ένας μακρόσυρτος χορός προς τον εξευτελισμό. Η κυβέρνηση δεχόταν ό,τι έλεγε η τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς φλέρταρε –για λίγο- με την ιδέα της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» και μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, ήρθε το δόγμα της πλήρους υποταγής. Της συμμόρφωσης «προς τας υποδείξεις».
Η ελληνική κυβέρνηση, όλο αυτόν τον καιρό, δεν τόλμησε καν να ψελλίσει τι θα ήθελε η ίδια. Αν θέλει ή δεν θέλει κούρεμα του «επίσημου τομέα». Πώς βλέπει η ίδια το χρέος να γίνεται μακροπρόθεσμα διαχειρίσιμο. Δέχθηκε τη ρήτρα «αυτόματων περικοπών» -σε μηνιαία βάση, μάλιστα-, δέχθηκε απίστευτα μέτρα που θα εξαθλιώσουν την κοινωνία, αποδέχθηκε ακόμη και ειδικό λογαριασμό στον οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις (και ένα μεγάλο μέρος του προσδοκώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος) για την κατά προτεραιότητα εξόφληση των δανειστών.
Κοινώς, τα δέχθηκε όλα. Και τι πήρε; Τίποτα. Μια μεσοβέζικη συμφωνία, η οποία δεν λύνει κανένα πρόβλημα και απλώς δίνει πολιτικό χρόνο. Όχι στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά στην κυβέρνηση Μέρκελ ως τις εκλογές του 2013.
Βεβαίως, υπάρχει πάντα και αντίλογος. Τι θα μπορούσε να κάνει η αδύναμη Ελλάδα μπροστά στην σκληροπυρηνική και άτεγκτη στάση του Βερολίνου; Δε θα ήταν λίγο επικίνδυνο να ρισκάρει ρήξη με τον ευρωπαϊκό Βορρά συντασσόμενη με τη θέση του ΔΝΤ υπέρ «κουρέματος»; Ακόμη κι αν επεδίωκε συμμαχίες με τους υπόλοιπους υπερχρεωμένους ή με το Παρίσι, μήπως τελικά στο μπρα ντε φερ με τη Γερμανία έχαναν όλοι μαζί; Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Τα παραπάνω ερωτήματα προφανώς και έχουν λογική. Όμως, το τι θα συνέβαινε, δε θα το μάθουμε ποτέ. Γιατί από το μυαλό του Αντώνη Σαμαρά δεν πέρασε ποτέ η ιδέα της πραγματικής και δυναμικής διαπραγμάτευσης.
http://www.matrix24.gr


Read more: http://harrytsopanos.blogspot.com/2012/11/blog-post_27.html#ixzz2DPXvye3B

                     ΤΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΚΙΜΑ… 


Φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση αλλά προπάντωναξιοπρέπεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων της κρίσης. Των ανθρώπων που είδαν ξαφνικά την ζωή τους να αλλάζει ριζικά προς το χειρότερο χωρίς οι ίδιοι να έχουν φταίξει κάπου. Αυτό είναι και το βασικό παράπονο των περισσότερων.

«Μας εξαθλίωσαν. Σε τι φταίξαμε;» ρωτάει η κα Γ.Χ. 67 ετών. Η ίδια δηλώνει στο newpost.gr ότι έχει περιορίσει τις αγορές της στα απολύτως απαραίτητα. Επισκέπτεται το...
σούπερ μάρκετ «μία φορά την εβδομάδα και αν υπάρχουν χρήματα». «Ο κόσμος πια ψωνίζει τρόφιμα ίσα για να βγάλει την εβδομάδα. Κάποτε χρησιμοποιούσα το καρότσι στο σούπερ μάρκετ, αλλά τώρα μου φτάνει και το καλαθάκι» λέει χαρακτηριστικά. Όσπρια, γάλα για τα παιδιά, πατάτες, αυγά και ζυμαρικά, έχουν καθιερωθεί ως τα βασικά προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς. Λεφτά για κρέας ή ψάρια, ελάχιστα.

Αυτό επιβεβαιώνει και η κα Ρουπακιά Χρυσούλα, ιδιοκτήτρια ιχθυοπωλείου στο Παγκράτι. «Οι πωλήσεις μου έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Πελάτες που ψώνιζαν ψάρια αξίας 30 ευρώ τώρα κάνουν λογαριασμούς 10 ευρώ» είπε και εκτίμησε ότι από του χρόνου τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. «Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Κάτσε να περάσουν και οι νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και τότε θα δεις τι θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση για το πώς πληρώνουν οι πελάτες η κα Ρουπακιά αναφέρει ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός αυτών που πληρώνουν «βερεσέ». Η ίδια προσπαθεί να βοηθήσει αυτούς που γνωρίζει ότι έχουν ανάγκη. «Πάντα έβαζα κάτι παραπάνω, τώρα όμως όταν ξέρω ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ανάγκη το κάνω πολύ περισσότερο» αναφέρει και προσθέτει «διακριτικά πάντα. Ο Έλληνας μπορεί να πεινάει αλλά δεν ζητάει».

Αντίστοιχα είναι τα πράγματα και στην αγορά κρέατος. «Ο κόσμος κλαίει, είναι σε απόγνωση» δηλώνει οΒαγγέλης Καρακωνσταντής ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στην Καισαριανή. Ο ίδιος έχει δει μεγάλη μείωση των πωλήσεων του σε σχέση με πέρυσι. «Δουλεύουμε για να βγάζουμε απλώς τα έξοδα του μαγαζιού» λέει και προσθέτει «Τι να κάνω όμως; Υπάρχει φτώχεια. Στην αγορά έχουν αυξηθεί οι τιμές κατά 0,60 ευρώ. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Έχω κρατήσει τις ίδιες τιμές τα τελευταία 8 χρόνια. Αλλιώς δεν βγαίνει».

Στην ερώτηση για το ποιες είναι οι προτιμήσεις των πελατών, ο κ. Καρακωνσταντής απαντά ότι αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα. «Με τα σημερινά δεδομένα, μία παραγγελία των 25- 30 ευρώ θεωρείται μεγάλη» λέει και προσθέτει «εκεί τους κάνουμε και δώρο κάποιο προϊόν, είτε ένα λουκάνικο είτε σνίτσελ είτε κάτι άλλο. Και βλέπεις ότι χαίρονται».

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, είτε κάνοντας δώρο κάποια προϊόντα είτε κάνοντας ευκολίες στην πληρωμή» αναφέρει και προσθέτει ότι έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10 οι πελάτες που ζητούν να πληρώσουν «βερεσέ». «Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι πελάτες χρόνια. Τους ξέρουμε. Φυσικά και δέχομαι να με πληρώσουν όταν θα έχουν, γιατί ξέρω ότι θα τα πάρω. Δεν μπορώ να μην τους δώσω να φάνε» λέει.

Αύξηση όμως έχουν σημειώσει σύμφωνα με τον κ. Καρακωνσταντή και οι πελάτες που ζητούν «ακραίες» παραγγελίες. «Μου έχουν ζητήσει ένα μπούτι κοτόπουλο, ή 150 γρ. κιμά, άνθρωποι που ξέρω ότι έχουν πενταμελή οικογένεια. Ποιος θα πρωτοφάει; Πώς να φτάσει για 5 άτομα 150 γρ. κιμάς;» λέει χαρακτηριστικά.

«Βλέπεις τον πελάτη να λαχταράει να πάρει λίγο αρνί, αλλά να σου λέει βάλε μου κοτόπουλο γιατί δεν έχω χρήματα. Δυστυχώς υπάρχει πολύ φτώχεια. Και σε πονάει αυτό» καταλήγει.

Αγγελική Κιλιντζόγλου
Από newpost

Wikileaks: Ντοκουμέντα που σοκάρουν για τους Έλληνες πολιτικούς



 Στα αρχεία της CIA βρίσκονται αναφορές Αμερικανών διπλωματών οι οποίοι υπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα στην ελληνική πρωτεύουσα, με μοναδική αποστολή την έρευνα στις προσωπικές ζωές κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών.


Μέσα σε αυτά τα έγγραφα - ντοκουμέντα υπάρχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν έρθει στο φως, θα προκαλέσει σάλο.
Κορυφαία πολιτικά στελέχη της χώρας μας παρουσιάζονται να συνομιλούν με τους άνδρες ερωτικούς τους συντρόφους, ενώ έχει καταγραφεί η ζωή τους, από την παιδική τους ηλικία έως σήμερα.
Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα, που επικαλείται δημοσίευμα της «Espresso», μέσα σε αυτά τα έγγραφα γίνεται και εκτενής αναφορά στις ζωές κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών.
Εκείνοι που συνέταξαν τις σχετικές εκθέσεις σημείωναν με καυστικές λεπτομέρειες εκτός από τις προσωπικές στιγμές των «θυμάτων» τους ακόμη και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έκθεση που κάνει λόγο για την κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, στον χώρο της ψυχαγωγίας, δύο γόνων -ενός γιου κορυφαίου επιχειρηματία και ενός γιου πολιτικού, ο οποίος εμπλέκεται σε μίζες, πάσης φύσεως. Για τους δύο γόνους υπάρχει ειδική σημείωση που κάνει λόγο για εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες!


http://www.zougla.gr/