Φορολογικό: Τρόικα εγκρίνει, συγκυβέρνηση ψηφίζει, λαός ...πληρώνει...

Γιατί οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους;
Με το φορολογικό νομοσχέδιο στις αποσκευές του πάει στις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας, ώστε εφόσον εγκριθεί από τους ευρωπαίους ομολόγους του να το φέρει στη Βουλή την Παρασκευή. Ο βαρύς λογαριασμός από το ταξικό φορολογικό νομοσχέδιο που θα κληθούν να πληρώσουν πάλι τα ασθενέστερα στρώματα ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014. Υστερα από παλινωδίες, διαρροές και διαψεύσεις, φαίνεται πως το φορολογικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή, αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση της Τρόικας  με την οποία θα συναντηθεί ο υπ. Οικονομικών αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.
Στις προβλέψεις του, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόψιμο δεκάδων φοροαπαλλαγών, όπως για ενοίκια κύριας κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων κ.ά., >>>





η υψηλότατη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με κάποιες εξαιρέσεις, με 26% από το πρώτο ευρώ, η κατάργηση της συλλογής αποδείξεων κ.ά. (αναλυτικότερα παρακάτω)

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τονίζει 
για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:
Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι άλλο ένα μνημονιακό έκτρωμα που έρχεται να λεηλατήσει τα εισοδήματα των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και να ευνοήσει τους ισχυρούς. Είναι εξοργιστικό να στοχοποιούνται εκείνοι που τόσα χρόνια καλούνται να πληρώσουν φόρους και χαράτσια και να μένουν στο απυρόβλητο όσοι φοροδιαφεύγουν. 

O ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προτείνει: 
Ένα κοινωνικά δίκαιο και αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα πρέπει να βασίζεται στους κάτωθι άξονες: 
- Κατάρτιση περιουσιολογίου, ώστε να φορολογούνται οι πολίτες με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα και όχι με βάση αυτά που δηλώνουν ή αυτά που σ αποκρύπτουν.  
- Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πόθεν έσχες, Διαρκής ελεγκτική διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες από ειδική υπηρεσία ελέγχου. Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα. Η φορολογική κλίμακα πρέπει να διαθέτει περισσότερα κλιμάκια, προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας. Η τιμαριθμοποίηση κλιμακίων και αφορολογήτου, να γίνει ετήσια με την κατάθεση του προϋπολογισμού.
- Το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα να προσδιορίζεται κατ’ έτος, σε σχέση με το εκάστοτε όριο της φτώχιας. Με τα σημερινά δεδομένα προτείνουμε το όριο να είναι, για το 2013, στο επίπεδο των 12.000 ευρώ. 
- Αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα Νομικά Πρόσωπα στο ύψος του μέσου όρου της ευρωζώνης. Προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Δραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις συναλλαγές με εταιρίες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους (off shore εταιρίες) και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. 
- Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, Fast Track κ.λ.π.) και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.
- Καθιέρωση ειδικών, αυξημένων φορολογικών συντελεστών για τις Τράπεζες. 
- Αλλαγή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων. Ενίσχυση των εσόδων από δίκαιους άμεσους φόρους και μείωση των έμμεσων φόρων. 
- Μείωση του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ 23%. Χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα 
βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα, ζυμαρικά κλπ), της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
- Καθιέρωση Φόρου Μεγάλης Περιουσίας με τον οποίο θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών, που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί).
- Κατάργηση όλων των άδικων και κοινωνικά βάρβαρων μνημονιακών χαρατσιών, όπως το χαράτσι της ΔΕΗ, η εισφορά αλληλεγγύης. 
- Προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από χρέη στην εφορία και τον καθορισμό ανώτατου ορίου, για μηνιαία καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων. Το όριο αυτό θα είναι ποσοστό, στο καθαρό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και το ποσό ενοικίου.

Ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη χθεσινή ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, 
τόνισε για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο:
"Μπροστά μας έχουμε ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο. Από το 2010 μέχρι σήμερα, δηλ. περίοδο μνημονίου, αν τα μετρήσει κανείς είχαμε τέσσερα φορολογικά νομοσχέδια το χρόνο. Όλα με ταξικό πρόσημο. Όλα έδιναν φοροαπαλλαγή και φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τσάκιζαν τον κόσμο της εργασίας. Και αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη αποσπασματικό σχέδιο συντήρησης της προϋπάρχουσας κατάστασης που για άλλη μια φορά προϋπολογίζει αριθμούς που θα μείνουν στα χαρτιά.
Πρώτον, γιατί τα μεσαία και χαμηλά στρώματα στα οποία για άλλη μια φορά στοχεύει να φορολογηθούν δεν έχουν πια να δώσουν αυτά που ζητάνε να πάρουνε και με τη τρέχουσα πορεία της οικονομίας το 2013 θα έχουν ακόμα λιγότερα. Άρα, εδώ ισχύει αυτό που λέμε:«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Δεύτερον, γιατί έχουν ήδη αφήσει να καταρρεύσουν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί και οι μηχανισμοί ελέγχου στις εφορίες. Έχουν απογυμνώσει τις εφορίες και το ΣΔΟΕ από προσωπικό, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι έχουν σα πρωταρχικό στόχο να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή".
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Γ. Σταθάκης μιλώντας για το θεμα στον ρ/σ Κόκκινο 105,5 τόνισε: "Τα έσοδα που ψάχνουν απο το φορολογικό θα γίνουν νέα χρέη προς την εφορία" 

Τι θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

Η τελευταία αλλαγή, ας σημειωθεί, αφορά τον οριστικό απ΄ό,τι φαίνεται, τερματισμό του μέτρου της συλλογής αποδείξεων που επέφερε έκπτωση φόρου, κάτι που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τη φοροδιαφυγή, ιδίως μετά την απόφαση για επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με συγκλίνοντα δημοσιεύματα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (εδώ τα στοιχεία από την Ημερησία):

Οδηγός για τους φόρους- Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Καταργείται η έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογουμένου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.
Όμως η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών «ροκανίζει» τα οφέλη που προκύπτουν από τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων και ανεβάζει σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους που πληρώνουν ενοίκιο για κύρια κατοικία ή για κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καταβάλλουν τόκους για την εξόφληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, πληρώνουν δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ασφάλιστρα ζωής.

Οικογενειακό επίδομα
Επίδομα 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί θα λαμβάνουν και οι οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων έναντι 50 ευρώ που προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Για το πρώτο και δεύτερο παιδί δεν αλλάζει το ύψος του επιδόματος (40 ευρώ για κάθε παιδί).

Ειδικότερα σύμφωνα με τη ρύθμιση που «πέρασε» την τελευταία στιγμή, τα επιδόματα που θα ισχύσουν το επόμενο έτος για οικογένειες με τρία παιδιά είναι τα ακόλουθα:

    120 ευρώ το μήνα ή 1.440 ευρώ το χρόνο, για εισοδήματα έως 11.000 ευρώ.
    79,98 ευρώ το μήνα ή 959,76 ευρώ τον χρόνο, για εισοδήματα από 11.001 έως 22.000 ευρώ.
    39,99 ευρώ τον μήνα ή 479,88 ευρώ τον χρόνο, για εισοδήματα από 22.001 έως 33.000 ευρώ.
    Για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά το επίδομα ορίζεται ως εξής:
    160 ευρώ τον μήνα ή 1.920 ευρώ τον χρόνο, για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
    106,64 ευρώ τον μήνα ή 1.279,68 ευρώ τον χρόνο, για εισοδήματα από 12.001 έως 24.000 ευρώ.
    53,32 ευρώ τον μήνα ή 639,84 ευρώ τον χρόνο, για εισοδήματα από 24.001 έως 36.000 ευρώ.
Εξάλλου κάθε οικογένεια τρίτεκνη και πολύτεκνη θα λαμβάνει για κάθε παιδί από τον ΟΓΑ το θεσμοθετημένο από το 2002πολυτεκνικό επίδομα, μειωμένο από 44 σε 41,66 ευρώ τον μήνα. Σε ετήσια βάση το επίδομα θα μειωθεί, πλέον, από τα 528 στα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Ενδεικτικά, από το 2013 η κάθε τρίτεκνη οικογένεια θα λαμβάνει «παλαιό» πολυτεκνικό επίδομα 1.500 ευρώ τον χρόνο και κάθε τετράτεκνη 2.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ σήμερα κάθε τρίτεκνη λαμβάνει 1.584 ευρώ τον χρόνο και κάθε τετράτεκνη 2.112 ευρώ τον χρόνο.

Στα 650 ευρώ το τέλος-χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Το αυξημένο από 500 σε 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος θα κληθούν να πληρώσουν το 2013 οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τις επιχειρήσεις το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ, ενώ για κάθε υποκατάστημα το τέλος διαμορφώνεται στα 600 ευρώ από 300 ευρώ.

Με το νέες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, τα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 32%.

Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση θα έχουν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και παρέχουν εξαρτημένη εργασία καθώς και οι νέοι επαγγελματίες. Ειδικότερα με τις βελτιώσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή στο φορολογικό νομοσχέδιο:

[1] Εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ και θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον:

Παρέχουν υπηρεσίες μέχρι και σε 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον στην περίπτωση αυτή το 75% των ακαθαρίστων εσόδων του προέρχεται μόνο από έναν εκ των εργοδοτών αυτών.

Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» σε 1 έως 3 εργοδότες ενδέχεται να καταβάλουν το 2013 τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ για τη χρήση του 2012 και να απαλλαγούν πλήρως από τη χρήση του έτους 2013, δηλαδή από το οικονομικό έτος 2014. Σ' αυτούς που θα απαλλαγούν ενδέχεται να περιληφθούν και οι έχοντες «ανενεργά μπλοκάκια».

[2] Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τα πρώτα τρία χρόνια άσκησης του επαγγέλματος θα φορολογούνται με άλλη κλίμακα. Συγκεκριμένα στα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 13% για τα επόμενα 40.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 32%.
Παραδείγματα
1. Φορολογούμενος με ένα παιδί και με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ. Πληρώνει 2.500 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, 700 ευρώ για δίδακτρα σε φροντιστήριο και 800 ευρώ για ασφάλεια ζωής.

Φορολογική επιβάρυνση για το 2012

    Φόρος κλίμακας: 1.720 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από τόκους: 250 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από φροντιστήρια: 70 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από ασφάλιστρα: 80 ευρώ.

Φόρος για τα εισοδήματα του 2012: 1.320 ευρώ.

Φορολογική επιβάρυνση για το 2013

    Φόρος κλίμακας: 1.830 ευρώ.
    Μείον επίδομα παιδιού: 320 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από φοροαπαλλαγές: 0 ευρώ.

Φόρος για τα εισοδήματα του 2013: 1.510 ευρώ.

Πρόσθετος φόρος για το 2013: 190 ευρώ.

2. Φορολογούμενος με 2 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Πληρώνει 2.500 ευρώ για ενοίκιο κύριας κατοικίας, 1.000 ευρώ για δίδακτρα σε φροντιστήριο και 800 για ασφάλεια ζωής.

Φορολογική επιβάρυνση για το 2012

    Φόρος κλίμακας: 3.270 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από ενοίκια: 100 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από φροντιστήρια: 100 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από ασφάλιστρα: 80 ευρώ.

Φόρος για τα εισοδήματα του 2012: 2.990 ευρώ.

Φορολογική επιβάρυνση για το 2013

    Φόρος κλίμακας: 3.650 ευρώ.
    Μείον οικογενειακό επίδομα: 320 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από φοροαπαλλαγές: 0 ευρώ.

Φόρος για τα εισοδήματα του 2013: 3.330 ευρώ.

Πρόσθετος φόρος για το 2013: 340 ευρώ.

3. Φορολογούμενος με 3 παιδιά και με εισόδημα 25.000 ευρώ. Πληρώνει 3.000 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δάνειου, 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε φροντιστήρια και 1.000 ευρώ για ασφάλεια ζωής.

Φορολογική επιβάρυνση για το 2012

    Φόρος κλίμακας: 2.970 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από τόκους: 300 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από φροντιστήρια: 100 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από ασφάλιστρα: 100 ευρώ.
    Μείον πολυτεκνικό επίδομα: 1.584 ευρώ.

Φόρος για τα εισοδήματα του 2012: 886 ευρώ.

Φορολογική επιβάρυνση για το 2013

    Φόρος κλίμακας: 3.650 ευρώ.
    Μείον επίδομα παιδιών: 1.980 ευρώ.
    Έκπτωση φόρου από φοροαπαλλαγές: 0 ευρώ.

Φόρος για τα εισοδήματα του 2013: 1.670 ευρώ.

Πρόσθετος φόρος για το 2013: 784 ευρώ.

Ανακοίνωση της ΟΚΕ
Εντονη κριτική στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις ασκεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «για άλλη μια φορά δεν προβλέπουν τίποτα για τον σχεδιασμό και την οργάνωση άμεσης και αποτελεσματικής δράσης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και για αυστηρό έλεγχο συναλλαγών, οικονομικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων με offshore εταιρείες». 


ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ Η ΠΟΕ ΟΤΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ! ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ!

Η αντίσταση των Ελλήνων σε βάρος της Κυβέρνησης των ολετήρων πρέπει να γενικευτεί. Μόνον με συνολική αντίσταση θα πέσει η κυβέρνηση του δωσιλογισμού και της υποτέλειας στους τοκογλύφους. Το φορολογικό νομοσχέδιο που οδηγεί στην αυτοκτονία περισσότερους Έλληνες, μαζί
με το Μνημόνιο 3 που ψήφισαν οι βουλευτές της τριμερούς συγκυβέρνησης Σαμαρά, αλυσοδένουν την Πατρίδα και τον λαό στα δεσμά των δανειστών!
Ήδη οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι των Δήμων, έχουν ξεκινήσει την αντίστασή τους, την οποία γενικεύουν. Η άκαμπτη αντίσταση των κοινωνικών αυτών ομάδων και η αλληλεγγύη των Ελλήνων, μπορούν να οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Σαμαρά το μόνο που επιδιώκει είναι να εφαρμόσει τις εντολές των τοκογλύφων (των εχθρών της χώρας δηλαδή) και να είναι αρεστή σε αυτούς! "Να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας" μυρικάζει αδιαλείπτως ο δωσίλογος Σαμαράς, αδιαφορώντας για το πόσο αξιόπιστος είναι προς τον λαό και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί του! Καταπατά το Σύνταγμα και παρακάμπτει το κοινοβούλιο, εκδίδοντας πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αφανίζουν την μικρομεσαία τάξη!
Ο διαλυμένος ΕΟΠΥΥ θέλει να οδηγήσει στην καταστροφή και τους φαρμακοποιούς. Προς αυτό τον σκοπό, η κυβέρνηση ζητεί την δημιουργία ατομικών συμβάσεων έτσι ώστε να κατακλέψει τους φαρμακοποιούς. Οι ατομικές συμβάσεις θα αφαιρέσουν το όπλο της συνολικής αντίστασης των φαρμακοποιών και θα δημιουργήσουν στην κυβέρνηση της προϋποθέσεις να κάνει τσάμπα ασφαλιστική πολιτική με τα λεφτά των φαρμακοποιών, όπως άλλωστε έκανε με τους οπτικούς τους οποίους είχε αιχμάλωτους με ατομικές συμβάσεις!
Η κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου οδηγεί σε αθρόες απολύσεις τους δημοτικούς υπαλλήλους.
Οι δύο αυτοί φορείς, φαρμακοποιοί και εργαζόμενοι στους Δήμους, ανοίγουν το δρόμο της αντίστασης. Εάν κι εφόσον υπάρξει η ίδια συντονισμένη αντίσταση και από τους υπόλοιπους κλάδους, τότε ΝΑΙ, μπορεί ο Σαμαράς και η κυβέρνησή του να φύγουν με...ελικόπτερο! 

Ξεκαθαρίζει το τοπίο τελικά στους Ανεξάρτητους Έλληνες με τους "γνωστούς" από καιρό "δούρειους ίππους" να αποχωρούν σιγά σιγά από το κόμμα.

Ο Π. Καμμένος ξεκίνησε τέτοια εποχή πέρυσι τον αγώνα του από το διαδίκτυο και τον συνεχίζει μέχρι και σήμερα χωρίς φανφάρες και παπαγάλους να τον πλαισιώνουν και να τον υποστηρίζουν.

Οι μόνοι υποστηρικτές του, ο κόσμος που τον πιστεύει και τον υποστηρίζει από την 1η μέρα και κάμποσα ιστολόγια σαν το δικό μας. Μόνο αυτοί και όλοι οι άλλοι απέναντι του.

Αντιδράσεις υπέρ του Π. Καμμένου μέσα από το Facebook. Από εκεί που ξεκίνησαν όλα


Λάτρης της "καρέκλας" δεν υπήρξε ποτέ και κάλλιστα σαν πρώτος σε ψήφους στη Β' Αθηνών επί ΝΔ θα μπορούσε να ήταν από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης με θέση υπουργού.

Ο Π. Καμμένος δεν ψήφισε κανένα από τα μνημόνια και έμεινε πιστός στις ιδέες και τα πιστεύω του, κάποιοι από τους αποχωρήσαντες τα ψήφισαν και κακώς ο Καμμένος τους ενέταξε στις τάξεις του κόμματος εξ' αρχής.





|Πηγή: "Τα νέα του καναπέ"


Ρωσία, Κίνα και Βενεζουέλα “βλέπει” ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 12, 2012
«Γιατί όχι πετρέλαιο από τη Βενζουέλα» είπε στον Α989 ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ήσυχος, που οργάνωσε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα σε Αργεντινή και Βραζιλία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει ως κυβέρνηση την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με 
τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τόσο στον ενεργειακό τομέα, όσο και σε διατροφικό και φαρμακευτικό επίπεδο. Είναι σε μηδενικό επίπεδο οι διακρατικές σχέσεις της χώρας μας με τη Λατινική Αμερική. Δεν θα ήταν οξύμωρο μια κυβέρνηση της Αριστεράς να έχει τη δική της πολιτική. Ρόλος μας στη Λατινική Αμερική είναι γκολ με φαντασία όπου δεν το περιμένει ο αντίπαλος», είπε ο Κώστας Ήσυχος. Πρόσθεσε επίσης ότι «η εξωτερική πολιτική δεν περιλαμβάνει μόνο Λατινική Αμερική αλλά και Ρωσία, Κίνα κ.α.».

ΟΣΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΠΟ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ “ΕΞΟΔΑ ΤΡΑΠΕΖΗΣ”!!!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 12, 2012
Στη σελίδα 474 του λεγόμενου και «τρίτου Μνημονίου» που ψήφισε η Βουλή, υπάρχει ένας πολύ ενδιαφέρων πίνακας των δαπανών του ελληνικού κράτους μέχρι το 2016, όπου περιλαμβάνεται μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εγγραφή. Η εγγραφή φέρει τον κωδικό …
«Εξοδα εκταμίευσης δανείου στο EFSF». Το ποσό της δαπάνης που έχει υπολογιστεί ότι θα βαρύνει τον ελληνικό λαό ανέρχεται για την περίοδο 2013 – 2016 εξ αυτού του λόγου και μόνο στα 725 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, τα 565 εκατ. ευρώ από αυτό το ποσό προβλέπεται να εκταμιευτούν μέσα στο 2012. Με άλλα λόγια, ο περίφημος «μηχανισμός σωτηρίας», ο EFSF, δε λειτουργεί (και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς) παρά ως κοινός τραπεζίτης – τοκογλύφος που «δαγκώνει» το θύμα του, τον δανειζόμενο, από την πρώτη στιγμή. Χρεώνοντας, δηλαδή, στο θύμα ακόμα και τα λεγόμενα «έξοδα τραπέζης», τα οποία αφαιρούνται αμέσως από ένα δάνειο πριν ακόμα αυτό φτάσει στα χέρια του παραλήπτη. Ως εκ τούτου και μόνο για τα… «έξοδα τραπέζης», λοιπόν, ο ελληνικός λαός θα πληρώσει στον «σωτήριο» EFSF το ποσό των 725 εκατ. ευρώ. Σε τι αντιστοιχεί αυτό το ποσό; Η απάντηση αυτή βρίσκεται λίγες σελίδες πιο πίσω στο κείμενο του «τρίτου Μνημονίου». Συγκεκριμένα στη σελίδα 471, βλέπουμε να έχουν προβλέψει περικοπές στο εφάπαξ των συνταξιούχων (274 εκατ. ευρώ), περικοπές οικογενειακών επιδομάτων (86 εκατ. ευρώ), περικοπές στους ανάπηρους (82 εκατ. ευρώ), περικοπές στα επιδόματα ανεργίας (30 εκατ. ευρώ), περικοπές στο ΕΚΑΣ (114 εκατ. ευρώ), περικοπές στα νοσοκομεία (85 εκατ. ευρώ), περικοπές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (61 εκατ. ευρώ). Το άθροισμα των παραπάνω περικοπών ανέρχεται στα 732 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις: Κλέβουν χρήματα από τους συνταξιούχους, από τους ανάπηρους, από την Παιδεία, από την Υγεία, από τους ανέργους, από τους πολύτεκνους και όπως ακριβώς τα κλέβουν, έτσι ακριβώς τα παραδίδουν στους τοκογλύφους, για να πληρωθούν τα… «έξοδα φακέλου» των δανειστών!
Του Ν.ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟY

ΣΕΡΒΙΑ – ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Ντ. Ρογκόζιν: “Θα κάνουμε την Σερβία ένα πολύ ισχυρό κράτος”

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Δεκεμβρίου 12, 2012
«Η Σερβία θα γίνει μια πολύ ισχυρή χώρα, τόσο, μάλιστα, ισχυρή που ο καθένας θα πρέπει να εξετάσει πριν από τη χρήση όπλου εναντίον της» είχε δηλώσει ο Ντμίτρι Ρογκόζιν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, και ήδη έχουμε τις πρώτες ενέργειες. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η Σερβία εντασόμενη σε καθεστώς στρατιωτικής συμμαχίας με τη Ρωσία, απομακρυνόμενη έτσι και άλλο από την Δύση. Αιφνιδιαστική καθότι κανείς δεν την γνώριζε.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Σερβίας, ενέκρινε την πρόταση από την πλειοψηφία του κυβερνώντος  Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, για τη δημιουργία μιας μόνιμης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η οποία θα έχει το καθεστώς παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού «Συλλογική Συνθήκη Ασφάλειας», αναφέρουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το Α1 on.
Η απόφαση ελήφθη λίγες μόνον εβδομάδες από την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν στο Βελιγράδι.
Εντωμεταξύ στο δημοσίευμα σημειώνεται η έκπληξη ότι ποτέ η σερβική κυβέρνηση δεν εξέφρασε δημόσια ότι η χώρα είχε μια πιο ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό, ούτε προσπάθησε να εξηγήσει την απόφασή της να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όπως η Αρμενία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και  τη Λευκορωσία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μίλος Αλίγκρουντιτς δήλωσε ότι η αποστολή της σερβικής αντιπροσωπείας στη «Συλλογική Συνθήκη Ασφάλειας» δεν παραβιάζει την αρχή της ουδετερότητας, αφού η Σερβία έχει, ήδη, στη Συνέλευση του ΝΑΤΟ το ίδιο καθεστώς του παρατηρητή.Οι εμπειρογνώμονες επέκριναν έντονα  την κίνηση αυτή, που έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η Σερβία είναι πιο κοντά στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με αυτούς, η έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής συμμαχίας  αποτελεί «χτύπημα στο μάτι της Ευρώπης» και αναμένουν ότι η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες, σημειώνει το πρακτορείο Κρος.
Προφανώς η κίνηση αυτή έγινε με σκοπό να δείξει η Σερβία στη Δύση αλλά και στην Ε.Ε, ότι δεν εξαρτάται πλήρως από αυτούς, και ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, που θα μπορούσε να στραφεί η Σερβία.
Πρωτίστως το μήνυμα που περνάει η προεδρία Νίκολιτς είναι ότι πάνω απ’ολα “βάζουμε” το συμφέρον της Σερβίας αν είστε μέσα σε αυτό τότε είμαστε μαζί σας. Στη Σερβία έχουν καταλάβει ότι τα μόνα που έχουν κερδίσει τόσα χρόνια σφιχταγκαλιάσματος με τη Δύση, είναι η ισοπέδωση της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, και η defacto απόσχιση του Κοσόβου το 2008 με την αναγνώρισή του από τους πρόθυμους “φίλους” Δυτικούς.
defencenet.gr

Φαγούρα στα κόμματα - Φτώχεια και Μνημόνιο σαρώνουν πολιτικούς

•    Στα χαλάσματα του Μνημονίου τα κόμματα ψάχνονται
•    Κυοφορείται νέο κόμμα Καρατζαφέρη
•    Η διάσπαση στους ΑΝ.ΕΛ. προοιωνίζει εξελίξεις
•    Ο Σαμαράς έχει το κλειδί των εξελίξεων στην Κεντροδεξιά
•    ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε αναζήτηση


Ο εσωκομματικός πόλεμος που άνοιξε...
στους Ανεξάρτητους Ελληνες (και δεν οφείλεται στο δίλημμα Μνημόνιο ή Αντι-μνημόνιο) αποδεικνύει ότι το πολιτικό σκηνικό αναζητά -μέσα στα χαλάσματα του Μνημονίου- νέο ρόλο και προοπτική. Με τα γκάλοπ να δείχνουν ότι μόνο τα «άκρα» επιβιώνουν στην οικονομική κρίση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, όλα τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε φάση αναζήτησης ρόλου και ταυτότητας.

ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή αντέχουν

Τα μόνα «αντι-μνημονιακά» κόμματα που αντέχουν στις δημοσκοπήσεις και επεκτείνουν μάλιστα την εκλογική τους επιρροή είναι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Μιχαλολιάκου. Με σκληρό αντι-μνημονιακό λόγο και τα δύο απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες πολιτών και ενστερνίζονται διαφορετικές πολιτικές αρχές.

Η Χρυσή Αυγή επιμένει σε μια ατζέντα που της χάρισε την είσοδό της στη Βουλή στις προηγούμενες εκλογές και δεν είναι άλλη από το ρατσισμό έναντι των μεταναστών και την εχθρότητα σε μια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αναζητά συμμάχους στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και ποντάρει στην ψήφο εκδίκησης εναντίον του «συστήματος» το οποίο καταγγέλλει συλλήβδην, παρότι επωφελείται συνταγματικά από αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι οφείλει να προτείνει μια συγκροτημένη πολιτική πρόταση και να προετοιμάσει μια κυβερνητική πλατφόρμα κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις για να μετατραπεί από συνοθύλευμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα, παρά τις αντιδράσεις από ισχυρές μειοψηφίες που εκπροσωπούν στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Πρόβλημα ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα με ποιά κόμματα θα μπορέσει να σχηματιστεί «κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» αφού μετά την άρνηση του ΚΚΕ και τη διαφαινόμενη διάλυση των ΑΝΕΛ οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι λιγοστεύουν.

Η ΝΔ ανησυχεί και ετοιμάζει αλλαγές

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ρίξει από καιρό στο δημόσιο διάλογο την πρόθεσή του να μετασχηματίσει τη ΝΔ σε μια ενιαία κεντροδεξιά παράταξη, με μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, η οποία θα ανταποκρίνεται στην μετά-Μνημόνιο εποχή. Ο Πρωθυπουργός κατόρθωσε ήδη να απορροφήσει το νεοδημιούργητο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και όλα δείχνουν ότι εάν υπάρξει διαρροή στελεχών του Πάνου Καμμένου οι πόρτες της ΝΔ θα ανοίξουν για να τους υποδεχθούν.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προβεί σε πολιτικές κινήσεις πριν από τον προσεχή Μάρτιο, όταν θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση από το πακέτο των 44 δισ. και όταν η ελληνική οικονομία θα δείξει αν μπορεί να σταθεροποιηθεί.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι αντίπαλοί του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή αφού οι πτωχευμένοι πολίτες θα αναζητήσουν διέξοδο στα εκτός Μνημονιακού τόξου κόμματα. Ασσος στο μανίκι του Πρωθυπουργού θεωρείται η αλλαγή του εκλογικού νόμου η οποία θα έχει στόχο να ανακόψει τη δυναμική του Αλέξη Τσίπρα και να επιτρέψει την είσοδο στη Βουλή και άλλων κομμάτων με τα οποία τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά» κόμματα θα μπορούσαν να συνάψουν μελλοντικά κυβερνητικές συμμαχίες.

Αυτό που κυρίως ανησυχεί τον Αντώνη Σαμαρά είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η αντοχή που δείχνει το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου στις δημοσκοπήσεις. Συνεργάτες του τον διαβεβαιώνουν ότι η δυναμική της έχει πιάσει πλαφόν αλλά ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί μια παράμετρο που κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει για τις αντοχές της.

Η ΑΝ.ΕΛ. σε κρίση

Παρότι θεωρείται αναμενόμενη η κρίση στους Ανεξάρτητους Ελληνες αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος σοβούσαν από καιρό, εντούτοις είναι απορίας άξιον πώς το νεότευκτο κόμμα με την ακραία αντι-Μνημονιακή ατζέντα δεν μπόρεσε να αντέξει τους κραδασμούς που προκαλούν οι προσωπικές φιλοδοξίες και αντιπαραθέσεις.

Ηδη έχουν παραιτηθεί τρία μη εκλεγμένα στελέχη, ο Γιάννης Μανώλης, Χρήστος Ζώης και Δημήτρης Σταμάτης ενώ στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αναμένεται να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και δεν αποκλείονται και νέες αποχωρήσεις.

«Η μεσαία τάξη δεν υπάρχει πλέον μετά το Μνημόνιο, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν είναι κεντροδεξιό κόμμα» δήλωσε σήμερα ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αλιεύει στελέχη και ψηφοφόρους σε όλο το αντι-μνημονιακό τόξο. Πρόσθεσε ότι οι διαχωριστικές γραμμές κεντροδεξιά-κεντροαριστερά έχουν διαλυθεί μετά την ψήφιση του Μνημονίου.

Καρατζαφέρης και Λοβέρδος

Με τον εμφύλιο στους Ανεξάρτητους Ελληνες να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εμφανίζονται ήδη τα πρώτα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο κόμμα θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο ο Γιώργος Καρατζαφέρης και στο κόμμα αυτό ενδέχεται να καταφύγουν βουλευτές και στελέχη που θα αποχωρήσουν από τους ΑΝ.ΕΛ. αλλά και βουλευτές που διαγράφηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά επειδή δεν ψήφισαν το Μνημόνιο 3.

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε σήμερα στο υπό εκκόλαψη νέο κόμμα Καρατζαφέρη (ΑΝΤ1) λέγοντας ότι δεν γνωρίζει σε ποιούς θα απευθυνθεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός ο νέος πολιτικός φορέας λίγο πριν τις επόμενες εκλογές, θα διαπραγματευτεί τη συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτατου κεντροδεξιού μετώπου.

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ετοιμάζεται πυρετωδώς να δημιουργήσει τον δικό του πολιτικό φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς αφού πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε καθοδική πορεία και κινδυνεύει να μη βρίσκεται στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Λοβέρδος παρακολουθεί προσεκτικά τις διεργασίες στον χώρο της Αριστεράς και εκτιμά ότι υπάρχει πολιτικός χώρος στο Κέντρο για την δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα έχει ευρωπαϊκό, αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα αλλά θα αντιτίθεται στις επιταγές ενός σκληρού Μνημονίου.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε αναζήτηση

Το ΠΑΣΟΚ υφίσταται τη μεγαλύτερη καθίζηση στις δημοσκοπήσεις και δυσκολεύεται να βρει θέση στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Η διαβεβαίωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πόλο σταθερότητας πράγματι ισχύει για τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης δεν αρκεί ωστόσο για να προσδώσει στο κόμμα ιδεολογικό περίβλημα και υπαρξιακή αιτιολόγηση.

Στελέχη της Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί πέραν του νέου διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και θα προχωρήσει σε ανοίγματα στην κεντροαριστερά. Αλλά και μόνο αυτή η διατύπωση αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει παραχωρήσει την πρωτοκαθεδρία της κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ και κινδυνεύει να χάσει ολοκληρωτικά τα μεσαία στρώματα που έχασε λόγω Μνημονίου.

Σε ιδεολογικό αδιέξοδο βρίσκεται και ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος κάνει προσεκτικά βήματα και δεν προκαλεί με δηλώσεις και κινήσεις αλλά φοβάται περαιτέρω συρρίκνωση της ΔΗΜΑΡ όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και μεγαλώνει ο δείκτης της ανεργίας.

Από iefimerida

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Mavrogenous .
SIRIZA
«Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν έχει η κυβέρνηση», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή ανακοίνωσή του για την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και το χαράτσι.
Προκλητικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις «σκέψεις» για τις νέες αυξήσεις αναφέροντας ότι «το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα επιτρ΄ψουμε σε κανέναν να το μετατρέψει σε είδος πολυτελείας»!
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ :
Οι αιτιάσεις, από πλευράς Διοίκησης της ΔΕΗ, για καινούριες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων και η σπουδή του Υπουργού Οικονομικών να αξιώσει την είσπραξη του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αγνοώντας την αντισυνταγματικότητα του μέτρου, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν «έχει ούτε ιερό ούτε όσιο».
Οι μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, το οποίο όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν για θέρμανση λόγω του ακριβού πετρελαίου, καθιστούν τις σκέψεις και μόνο για νέες αυξήσεις ως προκλητικές και απαράδεκτες.
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το μετατρέψει σε «είδος πολυτελείας».

Σχόλια  


(Σ)το δόκανο...

Στάθης στον eniko
Η Ευρώπη ως Ευρωπαϊκή Ενωση κλονίζεται. Και δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς, διότι πολιτικώς είναι ρηχή.
Και είναι πολιτικώς ρηχή διότι η οικονομική ολιγαρχία επιβάλλει με όλο και πιο κυνικό αλλά και τυραννικό τρόπο τις επιλογές της στο πολιτικόπροσωπικό που την υπηρετεί.
Η χυδαία αυτή αντιστροφή της σχέσης πολιτικής - οικονομίας (που με άλλον τρόπο συνέβη και στην ΕΣΣΔ, ανοίγοντας μαζί με την καθαίρεση της δημοκρατίας τον δρόμο για την πτώση της), είναι ένα φαινόμενο σύμφυτο με τον καπιταλισμό, που όμως λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις όταν το αντίπαλο δέος του κεφαλαίου, η εργασία, είναι αδύναμη.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι πλέον τίποτα απ’ όσα ευαγγελίσθηκε. Και αυτό συνέβη διότι η κατίσχυση του κεφαλαίου πάνω στην εργασίαυπήρξε συντριπτική.
Συνεπώς, η πολιτική, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ρύθμιζε αυτή τη σχέση, κατέστη περιττή.
Η οικονομική ολιγαρχία μπορεί πλέον να κυβερνά κατευθείαν, χρησιμοποιώντας πολιτικούς-μαριονέτες (Μέρκελ) αλλά και τεχνοκράτες(Μόντι).
Αυτό το νέο φρούτο οι τεχνοκράτες, επιστρατεύονται όταν οι πολιτικοί τα κάνουν μαντάρα. Παλαιότερα θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πολιτική είναιπολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε στους τεχνοκράτες.>>>






Σήμερα ουδείς λόγος υπάρχει για μια τέτοια διαπίστωση. Πολιτικοί και τεχνοκράτες απλώς εναλλάσσονται αναλόγως των προτεραιοτήτων της αστικής τάξης σε κάθε χώρα. Την ίδια
λιτότητα εφάρμοσαν ο κ. Μπερλουσκόνι και ο κ. Μόντι, στις ίδιες αντιδραστικές μεταρρυθμίσειςπροχώρησαν η κυρία Μέρκελ και ο κ. Κάμερον, απ’ το ίδιο άρμα της Ζήμενς και της Ντόυτσε Μπανκ σύρεται ο κ.Ραχόι και ο κ. Σαμαράς.
Ομως όλη αυτή η διαδικασία έχει αποψιλώσει τα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα κι έχει καταστήσει τιςδημοκρατίες αβαθείς.
Ας πούμε στην Ιταλία, ο τεχνοκράτης Μόντι, υποτακτικός της Μέρκελ, όπως άλλωστε και πριν απ’ αυτόν ο Μπερλουσκόνι ανεφύησαν στο κενό που προκάλεσε στην ιταλική δημοκρατία η αποπολιτικοποίηση. Μάλιστα ως επακόλουθο της διάλυσης (και της αυτοδιάλυσης) της Αριστεράς.
Ας πούμε στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα στεγνώσει οι λέξεις στο στόμα του κ. Σαμαρά, όταν δήλωνε ότι θα φτιάξει έναν κρατικό τραπεζικό πυλώνα, και ήδη οι τράπεζες της χώρας μας περνούν κάτω απ’ τα Καυδιανά Δίκρανα των γερμανοευρωπαϊκών τραπεζών.
Αυτή η Ευρώπη μπορεί να απορροφά κάθε Σαμαρά και να εξαϋλώνει κάθε Μπερλουσκόνι - καιΜέρκελ όταν έρθει η ώρα της.
Μπροστά σε αυτήν την Ευρώπη, με Νόμπελ Δ’ Ράιχ, δάκρυσε ο κ. Χριστόφιας. Ενας κομμουνιστής, ηγέτης ενός πολυβασανισμένου λαού Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πεμπτουσία ενόςανθρωποφάγου και ωμοφάγου συστήματος που έχει αποχαλινωθεί.
Αυτή η Ευρώπη που ως Ευρωπαϊκή Ενωση μόνον μέλημα έχει να βαθαίνει τα περιθώρια κέρδους για τα αφεντικά της, βαθαίνει ταυτοχρόνως την πολιτική της κρίση κάνοντας τη δημοκρατία όλο και πιο ρηχή.
Κρίση πολιτική και πολιτειακή. Που σημαίνει ότι αυτή η Ευρώπη δεν έχει πολύ μέλλον μπροστά της. Εκτός κι αν πετύχει να επαναλάβει το ρωμαϊκό παράδοξο. Να αφανίσει δηλαδή τη δημοκρατία διά της δημοκρατίας. Κι εξηγούμαι: οι Ρωμαίοι γνώριζαν ότι το μόνον που δεν χρειαζόταν η δημοκρατία τους ήταν ένας δημοκρατικός στρατός. Οταν λοιπόν ο Καίσαρ έκανε δημοκρατικό τον στρατό υποκαθιστώντας το μοντέλο του στρατιώτη-που-υπακούει με το μοντέλο του στρατιώτη-που-εγκρίνει (φέρ’ ειπείν τον στρατηγό του), η δημοκρατία πέθανε. Και οι πραιτοριανοί γεννήθηκαν.
Στο ίδιο μεταίχμιο βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη. Η δημοκρατική ρητορική συνυπάρχει με τυραννικές λύσεις. Υπάρχει για να επιβάλλει τυραννικές λύσεις.
Και κατά τούτο η νέα pax Romana, η ευρωπαϊκή ειρήνη, που επ’ εσχάτοις βραβεύτηκε με Νόμπελ, δεν αφορά στην άμβλυνση των εθνικών (μάλιστα εθνικιστικώναντιθέσεων στην ήπειρο -αυτές μπορούν νααναζωπυρωθούν ανά πάσαν στιγμή- αλλά στην ταξική καθυπόταξη των πληβείων όλων των εθνών στους πατρικίους.
Αυτό, πρώτα απ’ όλους, το πέτυχαν δημοκρατικοί Καίσαρες (απ’ τον Μιτεράν ώς τη Μέρκελ), δηλαδήκαθώς πρέπει δημαγωγοί, και, όπου χρειάσθηκε, επιστρατεύθηκαν πραιτοριανοί (ΜπερλουσκόνιΜόντι κι άλλοι) ή απλά τσικό (Στουρνάρας).
Απέναντι σε αυτήν την Ευρώπη, όσον πιο ευρωπαϊστική είναι η Αριστερά, άλλο τόσο έτοιμη πρέπει να είναι για εναλλακτικές λύσεις και «πλαν μπι» κατά το κοινώς λεγόμενο.
Συνιστά υποταγή στην κυρίαρχη ιδεολογική τρομοκρατία και προπαγάνδα η ατολμία της Αριστεράς ναοπλίσει τον λαό με εναλλακτικά σχέδια δημοσίως διατυπωμένα. Και μόνον
η συζήτηση για λύσεις έξω απ’ τον τοκογλυφικό μονόδρομο είναι όπλο για τον λαό. Η κατάφαση στο ευρώ δεν σημαίνει, δεν πρέπει να σημαίνει υποταγή σε μια ειμαρμένη που σχεδιάζουν οι στόκοι των τόκων, αλλά αντιθέτωςαπειλή στην πολιτική τους.
Η Ευρώπη των λαών θα παραμένει μια οπτασία που θα απομακρύνεται, όσον οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς σε όλη την Ενωση δεν ανατρέπουν την ιδεολογική τρομοκρατία της ομογενοποιημένης σκέψης.
Η άσκηση της πολιτικής είναι θέμα (και) συσχετισμών ισχύος. Η ισχύς αυτήν τη στιγμή στην Ενωση είναι υπέρ των υβριδίων Μερκελομόντι, ως εντολοδόχων του μεγάλου κεφαλαίου. Η σύγκρουση με τους λαούς που επί μακρόν συμβαίνει, κάποια στιγμή θα κορυφωθεί, όταν κάποιοι απ’ αυτούς τους λαούς βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Μην έχοντας πια τίποτε να χάσουν. Συνεπώς τα πράγματα για την Αριστερά είναι σοβαρά. Δεν σηκώνουν κανενός είδους απολογητική απέναντι στην προπαγάνδα του συστήματος, αλλά αντιθέτως επιβάλλουν να εξοπλισθεί ο λαόςμε εναλλακτικές τακτικές, πολύμορφες και πολυμήχανες.
  
Εκτός απ’ τη στρατηγική χρειάζονται και τα στρατηγήματα.