http://papadimoulis.wordpress.com
6E0FC0C00F08C83325A5429838CE8753Συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελευθερία της Καλαμάτας” και το δημοσιογράφο Γ.Σινάπη παραχώρησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης: 
 Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μετά επιτάσεως εκλογές. Είναι έτοιμος να κυβερνήσει και να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα;
Είμαστε, αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά και ωριμάζει σε διαρκή επαφή με την κοινωνία. Ζητάμε εκλογές, παρότι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η πιο ξεκάθαρη απάντηση απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Η ανάδειξη μιας νέας, μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας,  με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, το ταχύτερο δυνατόν, είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, να χτυπηθεί αποφασιστικά η φασιστική απειλή, να ξεφύγει η χώρα από τη μνημονιακή ασφυξία και να ελπίσει σε ένα καλύτερο μέλλον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει πρόβλημα με τις συνεργασίες. Επιδιώκει την αυτοδυναμία, που φαντάζει από δύσκολη έως αδύνατη. Αν δεν την πετύχει, με ποιους θα συνεργαστεί για να κυβερνήσει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για διάλογο και συνεργασία με όλες ανεξαίρετα τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, για τη συγκρότηση μιας  κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με στόχο να ανατρέψουμε το μνημονιακό κατήφορο. Ακόμη κι αν ο λαός μας δώσει αυτοδυναμία, θα αναζητήσουμε και πάλι συμμαχίες με ευρύτερες δυνάμεις, στη βάση του προγράμματός μας και συνεργασία με έντιμα, ικανά και αξιόπιστα πρόσωπα, με καθαρό πολιτικό και κοινωνικό μητρώο.

Γιατί η Αριστερά παραμένει διχασμένη; Τι χωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ;
Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες της ηγεσίας της για την κυβερνητική σύμπραξη στην πολιτική του Μνημονίου. Το δε ΚΚΕ,  αντιτάσσεται σε ένα ευρύ, αριστερό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό μέτωπο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στις σημερινές έκτακτες συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου όλες οι ηγεσίες της Αριστεράς κατανοήσουν την ανάγκη της ενωτικής δράσης. Είμαστε όμως, πάντοτε έτοιμοι, πριν ή μετά τις εκλογές, να ανοίξουμε διάλογο και να προχωρήσουμε σε βήματα κοινής δράσης ή και ευρύτερης συνεργασίας με βάση κοινούς στόχους, παρά τις διαφορές μας.
Η κυβέρνηση Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ μιλάει για πλεόνασμα και επιστροφή στις αγορές το 2014. Έχει βάση αυτή η άποψη, μπορεί να γίνει πράξη;
Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014, στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις, πολύ άδικη κατανομή των βαρών και μπόλικη δημιουργική λογιστική. Βρίσκεται «στον αέρα» γιατί δεν υπάρχει η συμφωνία με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που απαιτούνται. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει πίσω από το ανύπαρκτο «success story», το 1,5 εκατομμύριο άνεργους, τις περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, την αύξηση των  άμεσων φόρων, το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος.  Το πρωτογενές πλεόνασμα, από μόνο του, δεν αρκεί, όσο συνεχίζεται το άδικο και καταστροφικό  Μνημόνιο  και το «Ναι σε όλα» στη Μέρκελ.
Τι σηματοδοτεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου η σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής; Μπορεί να τεθεί εκτός νόμου ως εγκληματική οργάνωση;
Δεν πρέπει να τρέφουμε την αυταπάτη ότι κάποιες ποινικές δίκες θα εξαλείψουν και το φαινόμενο του φασισμού. Γι’ αυτό χρειάζεται δίπλα στην ποινική δίωξη των εγκληματικών πράξεων, κι ένας έντονος, καθαρός αγώνας, ιδεολογικός και πολιτικός, απέναντι στις αποκρουστικές ιδέες του ναζισμού. Η Χρυσή Αυγή pρέπει επιτέλους να τεθεί, όχι εκτός, αλλά ενώπιον του νόμου, διότι μέχρι τώρα, ήταν υπεράνω του νόμου και αλώνιζε. Πρέπει με κάθε τρόπο να μην τη διευκολύνουμε να θυματοποιηθεί ή να ηρωοποιηθεί, με τη γοητεία του «απαγορευμένου». Όσοι κριθούν ένοχοι για εγκληματικές πράξεις από τη Δικαιοσύνη,  να σαπίσουν στη φυλακή, με την εξασφάλιση όλων των κανόνων μιας δίκαιης δίκης. Και ο ναζισμός, ως ιδεολογία και πράξη, να απομονωθεί πλήρως από την ελληνική κοινωνία που έχει υποφέρει πολλά από τους χιτλερικούς.

Τι θα γίνει με τον κόσμο που εξακολουθεί να στηρίζει τη Χ.Α. και να τη φέρνει τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις;
Η Χ.Α. στηρίζεται στην απαξίωση του φθαρμένου πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών αξιών, εξαπλώθηκε εκμεταλλευόμενη την οργή και την ανασφάλεια που γεννά η οικονομική εξόντωση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και εμπεδώθηκε χάρη στην ανοχή ή και αποδοχή της από ισχυρούς θύλακες σε θεσμικούς φορείς, όπως η Αστυνομία αλλά και η  Δικαιοσύνη.
Ενισχύεται από την άθλια θεωρία των δύο άκρων που καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ, ευελπιστώντας να αναχαιτίσει το ανερχόμενο κύμα της Αριστεράς και να ανακόψει τις λαϊκές διαμαρτυρίες που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές.
Η πολιτική απομόνωση του ναζισμού απαιτεί  όχι μόνο τη δίωξη και τιμωρία όσων ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις αλλά και σαφείς, αποφασιστικές, θεσμικές απαντήσεις σε πράξεις και ρητορείες που προσβάλλουν τη δημοκρατία και την ισότητα.
Τελικά τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του χρέους; Υπάρχει κοινή θέση όλων των στελεχών του;
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί σταθερά ακύρωση του καταστροφικού Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση για μία βιώσιμη δανειακή σύμβαση, με δραστικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και ασφαλιστικές δικλίδες τις ρήτρες ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.  Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι εναντίον των νεοφιλελεύθερων επιλογών, υπέρ της επαναθεμελίωσης της Ευρώπης, για μια μεγάλη πλειοψηφική συμμαχία με πυρήνα τον ευρωπαϊκό Νότο, μακριά από το καταστροφικό «δόγμα Μέρκελ». Το ευρωσύστημα, υπό την παρούσα αρχιτεκτονική του, δεν είναι βιώσιμο. Οι πολιτικές της λιτότητας διευρύνουν τις ταξικές και περιφερειακές ανισότητες. Γι αυτό, προβάλλουμε την ανάγκη και διεκδικούμε, μέσα από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τη δράση μας στο Eυρωκοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, μια δημοκρατική Ευρώπη της αναδιανομής του πλούτου, της εξάλειψης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας. Επιθυμούμε μια Ευρώπη με όρους και σχέσεις εργασίας που θα προάγουν την ποιότητα ζωής.
Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι θα δώσει μάχη στην Ε.Ε. για την κατάργηση του μνημονίου και την αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα. Αν δε βρει ανταπόκριση, είναι αποφασισμένος να πάει μέχρι τη ρήξη, την έξοδο από την Ευρωζώνη;
Η αποτυχία και το αδιέξοδο του Μνημονίου είναι δεδομένα. Ένα νέο «κούρεμα» του χρέους είναι επιβεβλημένο και εκκρεμεί το πώς. Οι δανειστές μας όχι μόνο δεν θέλουν, αλλά φοβούνται μια διαλυτική κρίση στην Ευρωζώνη. Στηριγμένοι σε αυτές τις αλήθειες και με όπλο την εντολή του ελληνικού λαού, τις ευρύτερες δυνατές διεθνείς συμμαχίες και ένα βιώσιμο εθνικό σχέδιο ανασύνταξης και ανάπτυξης, θα διαπραγματευτούμε και θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, έναντι της σημερινής καταστροφικής πορείας. Δεν είναι επιλογή μας η επιστροφή στη Δραχμή. Όμως, χωρίς σκληρή και όχι ψοφοδεή διαπραγμάτευση, τίποτα δεν είναι δυνατόν να κερδηθεί για τη χώρα μας και το λαό μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ του 1981, που υπόσχεται τα πάντα, που πολύ περισσότερο τώρα, λόγω της τραγικής κατάστασης της χώρας, δεν μπορούν να υλοποιηθούν;
Οικοδομούμε την Αριστερά του 21ου αιώνα. Δεν επιδιώκουμε απομιμήσεις άλλων κομμάτων και άλλων εποχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι ούτε πρόκειται να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα «ρετρό», ούτε φυσικά ένα άλλο ΚΚΕ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: έξοδος από το μνημόνιο,  ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης,  ώστε η χώρα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της όταν η οικονομία ανακάμψει, δημοσιονομική σταθερότητα, αναδιανομή  φορολογικών και κοινωνικών βαρών, σταθεροποίηση των μισθών, αποκατάσταση της νομιμότητας, μέτρα για τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε σκληρά για να μπει ένα φρένο στον κατήφορο, να στηριχτούν οι πιο αδύναμοι, να ανασυγκροτηθεί η οικονομία με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.
Η λίστα Λαγκάρντ και άλλες λίστες με έχοντες και κατέχοντες δεν αξιοποιήθηκαν. Πως σκοπεύει το κόμμα σας να τις αξιοποιήσει;
Τα έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ, δυόμισι χρόνια μετά, είναι 0 ευρώ. Πρόκειται για σκάνδαλο που δηλώνει απουσία πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να αποδοθούν οι ευθύνες και κυρίως να υπάρξουν έσοδα για το δημόσιο ταμείο.
Η εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, πρέπει να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Γι αυτό απαιτούνται πολιτική βούληση, σαφείς δομές, αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες, εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, συνεχής επιμόρφωση των υπαλλήλων.

Πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να κάνει πράξη τη φορολογική δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Δίκαιο με την έννοια ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι ανάλογη της φοροδοτικής ικανότητας και ότι τα φορολογικά έσοδα εξυπηρετούν τους κρίσιμους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, της  υγείας, της παιδείας, των συντάξεων και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.  Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καθιέρωση περιουσιολογίου.
Απλό ώστε να είναι κατανοητό στον πολίτη, να περιορίζει τη γραφειοκρατία, και να διευκολύνει τον ελεγκτικό μηχανισμό. Σταθερό ώστε ο πολίτης να μπορεί να προγραμματίζει σε μακροπρόθεσμη βάση τις δραστηριότητές του και να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Δε θέλει τις επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στη χώρα;
Η ανόρθωση της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας αποτελούν κεντρική προτεραιότητα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και απαιτούν ριζικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Όμως, τα όποια οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία από την «επένδυση» στις Σκουριές περιορίζονται στις θέσεις εργασίας, όσες σε μια μικρομεσαία επιχείρηση. Στον αντίποδα, θα αποτελέσει πλήγμα για την τουριστική φυσιογνωμία και ανάπτυξη  της περιοχής, θα καταστρέψει τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, βιοκαλλιέργειες, αλιεία, υδατοκαλλιέργειες), θα οδηγήσει σε απώλεια πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με την εμμονή στις πολιτικές και τις δομές που την προκάλεσαν.


Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται; Γιατί δυσκολεύεται να το κάνει και δίνει τροφή στη θεωρία των δύο άκρων;
Ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία μαζί και η μισή Ν.Δ., απορρίπτουν την ανιστόρητη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία και τη χώρα θεωρία των δύο άκρων. Αντίθετα, στο βαρύ πολιτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του λειτουργούν  εμπρηστικά, προσπαθώντας να εξομοιώσουν μια εγκληματική συμμορία, με αριστερά κόμματα.
Η βία υπήρξε πάντα το όπλο της άκρας Δεξιάς γιατί βρίσκεται στον πυρήνα μιας ιδεολογίας μίσους, που καλλιεργεί τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ομοφοβία.  Μια ιδεολογία που μετατράπηκε σε πολιτική δύναμη σε μια συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, όπου επικρατεί η ανεργία και  η ανασφάλεια.
Οι μαζικοί ειρηνικοί αγώνες και όχι η χρήση βίας,  ο διάλογος, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου, στην ισότητα και στην κοινωνική δικαιοσύνη είναι τα όπλα της δικής μας Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη εγγύησης της δημοκρατικής ομαλότητας και προώθησης κοινωνικών αλλαγών.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα αποτελείται μόνο από κομματικά στελέχη. Τι σημαίνει αυτό; Ποια άλλα πρόσωπα θα την πλαισιώσουν;
Ότι δεν θα περιοριστούμε στους «δικούς μας». Ακόμη κι αν ο λαός μας δώσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, θα αναζητήσουμε και πάλι συμμαχίες με ευρύτερες δυνάμεις στη βάση του προγράμματός μας και συνεργασία με έντιμα, ικανά και αξιόπιστα πρόσωπα, με  λευκό πολιτικό και κοινωνικό μητρώο, από ένα ευρύτερο φάσμα.
Δε σας προβληματίζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παραμένει στάσιμος δημοκοπικά, παρά τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος;
Έχουμε πετύχει πολλά σε ένα χρόνο. Η εκτόξευση και η σταθεροποίησή μας από το 4% στο 27%, μέσα σε ένα εξαιρετικά αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον, είναι σημαντική. Αυτό βεβαίως δεν αρκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια νέα ώθηση, που ξεκίνησε από το Ιδρυτικό μας Συνέδριο, και ενίσχυσε την δυναμική μας. Ήρθε η ώρα της πράξης: κυβερνητικό πρόγραμμα, ενιαίος λόγος, μαζικοποίηση και εξωστρέφεια.
Η δικομματική κυβέρνηση επιδιώκει να εξαντλήσει την τετραετία; Είναι εφικτή η επιδίωξή της;
Η καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου και η απόλυτη πρόσδεση της κυβέρνησης στο «άρμα Μέρκελ», ροκανίζουν γρήγορα τις πολιτικές αντοχές της κοινοπραξίας ΝΔ –ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν πιστεύει πλέον στο «ορίζοντα  κυβέρνησης τετραετίας». Οι δανειστές και η εγχώρια διαπλοκή δίνουν αμέριστη στήριξη στο τρίο Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, όπως πρόσφατα με τη δωρεάν παροχή, χωρίς διαγωνισμό, των ψηφιακών τηλεοπτικών αδειών.  Από το φετινό φθινόπωρο έως και το Φεβρουάριο του 2015, το ενδεχόμενο εκλογών είναι ορθάνοιχτο. Όσο πιο γρήγορα ηττηθεί και αλλάξει αυτή η καταστροφική συνταγή και αρχίσουμε να υλοποιούμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, τόσο το καλύτερο. Να μην περιμένουμε όμως να πέσουν από μόνοι τους. Χρειάζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα θύματα του Μνημονίου να σπρώξουμε περισσότερο.