Μας δολοφονούν! Θα παραμείνουμε αδρανείς;


 ΆΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ  "ΤΟ ΧΩΝΙ"

Μας δολοφονούν! Θα παραμείνουμε αδρανείς;
Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν έχουν μέτρο, δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν και εξοντώνουν κυριολεκτικά το σύνολο του ελληνικού λαού. Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα είναι, χωρίς υπερβολή, ανατριχιαστικά.

Μας έφεραν τον Αρμαγεδδών στη ζωή μας, και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι, ακόμη, θα μας ζητήσουν, στο άμεσο μέλλον, γιατί απέδειξαν προ πολλού ότι δίνουν εύκολα και συνεχώς υποσχέσεις, εν γνώσει τους ότι δεν θα είναι σε θέση να τις τηρήσουν, εφόσον η δουλικότητα, μπροστά στην τρόικα, είναι δεδομένη και αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Φαντάζουν, λοιπόν, φαιδρά-ή και σκηνοθετημένα- τα επαναλαμβανόμενα τις τελευταίες ημέρες ως πρώτο θέμα από τα "γνωστά και μη εξαιρετέα κανάλια", ότι...."η Κυβέρνηση έχει θυμώσει"......ότι...."τα σπάνε με την τρόικα"...ότι...."δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια μέτρα"....Και επειδή δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα τους, που πάντως δεν έχει σχέση με την οικονομική επιστήμη που εγώ διδάχθηκα, ερωτώ, αν η υφαρπαγή των καταθέσεων ανυποψίαστων πολιτών χαρακτηρίζεται ως μέτρο "οριζόντιο", "κάθετο" ή ΛΗΣΤΡΙΚΟ, που έτσι εγώ το κατατάσσω.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, δεν πρέπει ούτε λεπτό πια να γίνει ανεκτή μια τόσο εγκληματική-εθνοδολοφονική πολιτική. Ούτε δευτερόλεπτο. Μας θεωρούν αναλώσιμη ύλη και μας αποτελειώνουν με μέθοδο και σύστημα, ενώ ταυτόχρονα μας πανικοβάλλουν στο άκουσμα της δραχμής. Αλλά, ας το σκεφθούμε: τι χειρότερο θα μπορούσε να μας φέρει η επάνοδος στη δραχμή; Για μας, τώρα που φθάσαμε στο τελευταίο σκαλί, μόνο βελτίωση μπορεί να σημαίνει.....για την ευρωζώνη, όμως τα πράγματα θα είναιπολύ δύσκολα. Μας θυσίασαν μια φορά, με την άρνηση να γίνει το κούρεμα όταν έπρεπε, και όταν θα μας ωφελούσε, για να μην επεκταθεί η κρίση, όπως δήλωσε με αδιανόητη κυνικότητα η κυρά Λαγκάρντ....να δεχθούμε και άλλη θυσία, τώρα; Να οριζοντιωθούμε και να χαθούμε για χάρη της Ευρωζώνης, η οποία μας διαλύει;;;
Να σκεφθούμε, ακόμη, τι άλλο μπορούν να μας ζητήσουν οι τραπεζίτες/δανειστές, όταν θα έχουν πάρει τα σπίτια, τους μισθούς και τις συντάξεις, τις καταθέσεις, το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα δημόσια, αλλά φυσικά και τα ιδιωτικά κτίρια- μέσω των αμέτρητων φόρων επί των ακινήτων-, τον επίγειο και υπόγειο πλούτο, τα νησιά, δηλαδή ΟΛΑ.
ΟΛΑ;;;έ όχι, θα μείνει και κάτι ακόμη, και αντί να μας τρομάζει η σκέψη, να μας κάνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αντιδράσουμε στους δαίμονες που τρώνε τη ζωή μας. Τι άλλο;;;Μα, το επόμενο που θα απαιτήσουν θα είναι ανθρώπινα όργανα. Όχι δεν είναι επιστημονική φαντασία. Αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, που δεν διαθέτουν ανθρώπινα όρια.

http://marianegreponti-delivanis.blogspot.gr
 14

Ο Σαμαράς με άδεια χέρια, η κυβέρνηση σε νευρική κρίση



Ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να φέρει από τις Βρυξέλλες το πολυπόθητο δώρο, το οποίο θα ανακούφιζε το κυβερνητικό στρατόπεδο. Σε σχετική ερώτηση που της έγινε, για το αν συζήτησε με τον κ. Σαμαρά το “ελληνικό πρόβλημα”, η Αγκελα Μέρκελέσπευσε να ξεκαθαρίσει αυτό που είχε αφήσει αδιευκρίνιστο ο Έλληνας πρωθυπουργός: «με τον κ. Σαμαρά η συνάντηση κράτησε 5 λεπτά», απάντησε η σιδηρά κυρία στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής «και δεν ήταν αυτό το θέμα της συζήτησης».

Διευκρίνισε ακόμη ότι το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προϋπολογισμού θα εξεταστεί το Δεκέμβριο – Ιανουάριο ενώ το ζήτημα του χρέους το καλοκαίρι, μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές. Αυτά, όταν ακόμη και ο πιο πιστός στην τρόικα Έλληνας υπουργός, ο κ. Γ. Στουρνάρας, είχε παραπονεθεί την προηγούμενη εβδομάδα για την αδιαφορία των δανειστών,με την φράση: «έχουμε και εμείς ευρωεκλογές».

Όταν πληροφορήθηκε ότι δεν επρόκειτο στις Βρυξέλλες να γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση, το πρωθυπουργικό επιτελείο έκανε την ανάγκη… μεταναστευτικό:ανακοίνωσε μερικά σημεία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τα οποία η ελληνική πλευρά προτείνει για κοινή δράση στους Ευρωπαίους, με την διαφορά ότι και σε αυτό το θέμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιορίστηκαν τελικώς σε ευχολόγια που δεν βοηθούν ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου, που δέχονται τα μεταναστευτικά κύματα.

Όλα αυτά γίνονται την στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ έχουν μπερδέψει… τιςσυνιστώσες τους. Οι βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται σχεδόν σε κατάσταση νευρικής κρίσης, τόσο για τα νομοσχέδια για το φορολογικό και τα αγροτεμάχια, τα οποία πολλοί διαμηνύουν ότι δεν θα ψηφίσουν όσο και για το σχεδόν πρωθυπουργικό στιλ που έχει εγκαινιάσει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μιλάει στον πρώτο ενικό για τις δραστηριότητες του ίδιου και της κυβέρνησης.

Πολλοί νεοδημοκράτες βουλευτές, ιδίως από το σαμαρικό στρατόπεδο, αναρωτιούνται αν δεν έχει μεταβληθεί το κόμμα σε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, αλλα χαρακτηριστικό για την κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι το αντίστροφο ερώτημα που θέτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην Χαριλάου Τρικούπη, την ευφορία της ηγεσίας του κόμματος μετά την ανακοίνωση της προγραμματικής συμφωνίας με την ΝΔ, έχουν διαδεχθεί γκρίνιες, δυσφορία και ερωτηματικά για το αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον παρά συνιστώσα… της ΝΔ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, το όλο κλίμα ήρθαν να φορτίσουν και διαρροές από καραμανλικούς κύκλους, σύμφωνα με τις οποίες οι βουλευτές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτραανεξάρτητα αν ο κ. Στουρνάρας θα τα ονομάσει οριζόντια ή όχι. Οι διαρροές αυτές ενίσχυσαν τις υποψίες συνεργατών του πρωθυπουργού, ότι δηλαδή υπάρχουν σχέδια για την αντικατάσταση του από την θέση του πρωθυπουργού, χωρίς την πραγματοποίησηπρόωρων εκλογών.

Το ερώτημα που κυριαρχεί σε όλο το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι γιατί η κυρία Μέρκελ δεν θέλησε να συζητήσει καθόλου το ελληνικό θέμα, ούτε να δώσει την παραμικρή υπόσχεση στον κ. Σαμαρά, στην διάρκεια της σύντομης συνάντησης τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr οι δανειστές φαίνεται να επενδύουν όλο και λιγότερο στον σημερινό συνασπισμό εξουσίας τον οποίο θεωρούν πλέον ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση. Μάλιστα, όταν η ελληνική πλευρά θέτει θέμα πρόωρων εκλογών, οι δανειστές παρουσιάζονται να απαντούν: «προχωρήστε αν θέλετε. Θα τα πούμε τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ».
πηγή: http://www.tvxs.gr

Οι δίδυμοι πύργοι Δένδια


του Κώστα Βαξεβάνη
Μετά την πτώση των δίδυμων Πύργων, οι ΗΠΑ, στο όνομα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας,προχώρησαν σε μέτρα που αναίρεσαν δικαιώματα και ελευθερίες. Η αναίρεση αυτή έγινε αποδεκτή, επειδή ακριβώς δημιουργήθηκε ένα αίσθημα συλλογικής ανασφάλειας. Είναι εύκολο να αποδεχθείς ένα κακό αν πειστείς πως βοηθά να αντιμετωπιστεί ένα μεγαλύτερο.
Ο κύριος Δένδιας, απ΄ ό,τι φαίνεται έχει ξεκινήσει τη δική του μάχη απέναντι σε όσους απειλούν κατά αυτόν, την συλλογική ασφάλεια. Μόνο που δεν περιμένει να γκρεμίσει κάποιος δίδυμους πύργους. Τους κατασκευάζει μόνος του >>>




και στη συνέχεια θα τους ανατινάξει για να αποδείξει πόσο κινδυνεύουμε.

Επί τρία χρόνια, το αίσθημα της ανασφάλειας, καλλιεργείται με επιμέλεια, μέσα από την επικοινωνιακή διόγκωση συμβάντων, που ως τώρα ήταν συνηθισμένα και ακίνδυνα περιστατικά του αστυνομικού δελτίου. 
Τα γκαζάκια στον μαντρότοιχο του σπιτιού του αδελφού του Κεδίκογλου, οι πυροβολισμοί τα ξημερώματα στην πινακίδα των έρημων γραφείων της ΝΔ, γκαζάκια σε ΑΤΜ Τραπεζών που κάποτε δεν γράφονταν ούτε σε μονόστηλο επαρχιακής εφημερίδας. 
Και ενώ ποτέ δεν είναι γνωστός ο φυσικός αυτουργός, πολύ εύκολα και γρήγορα αποδίδονται ευθύνες στον υποτιθέμενο ηθικό. 
Πρόκειται για μια νομική πρωτοτυπία, ενώ δεν βρίσκεται ο δράστης για να διαπιστωθεί αν είναι υποκινούμενος, τρελός, οργισμένος ή προβοκάτορας ανακαλύπτονται ηθικοί αυτουργοί.

Η κυβέρνηση και μαζί της ο κύριος Δένδιας, έχει περάσει από το στάδιο της προπαγάνδας, το οποίο πια είναι αναποτελεσματικό σε αυτό της βίαιης καταστολής. 
Η καταστολή βέβαια δεν είναι πλέον οι ψεκασμοί με χημικά στις πλατείες ή οι ξυλοδαρμοί, αλλά η επίθεση στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.
Ο κοινωνικός χώρος ενοχοποιείται, η κοινωνική δραστηριότητα καθίσταται ύποπτη, οι κοινωνικές ευαισθησίες στοιχεία που μπαίνουν σε δικογραφίες και η αλληλεγγύη θεωρείται «συνάθροιση άνω των τριών» κατά τα πρότυπα της δεκαετίας του 60. 
Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ήταν τελικώς μια χρυσή ευκαιρία για να δικαιολογηθούν μέτρα που ξεφεύγουν από κάθε συνταγματική πρόβλεψη. 
Η Χρυσή Αυγή που ουδέποτε αποτέλεσε απειλή στην αντίληψη Δένδια, ο οποίος συλλάμβανε γκαζάκηδες αντί για Ναζί, ως απειλή νέας εσοδείας, μετατρέπεται στο άλλοθι της αστυνομοκρατίας.

Το προφίλ της αποφασισμένης κυβέρνησης να τελειώνει με το κακό, εξαργυρώνεται ωστόσο σε αυτό που η ίδια βαφτίζει κακό. 
Η Αστυνομία μπουκάρει σε δύο χώρους κοινωνικής δράσης το «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού» και τους διεθνώς αναγνωρισμένους «Γιατρούς του Κόσμου», ψάχνοντας για ναρκωτικά «μετά από καταγγελίες». 
Αυτή η ασφαλίτικη αντίληψη δεν στοχεύει στα ναρκωτικά που δεν υπάρχουν, αλλά στο να εξασφαλίσει στο Δένδια και την Αστυνομία του το δικαίωμα στα μάτια του κόσμου, να μπουκάρει όπου θέλει στο όνομα της νομιμότητας. 
Μόνο που τη νομιμότητα μπορείς να την κατασκευάσεις.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες λεπτομέρειες. 
Λίγες μέρες πριν ο εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, Γιώργος Βήχας, ξεφτίλισε στην εκπομπή του Χατζηνικολάου τον Άδωνι Γεωργιάδη για την πολιτική Υγείας. 
Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης, είχε κάνει επώνυμες καταγγελίες στο HOT DOC για το πώς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση αλλά δεν έκαναν ποτέ έργο. 
Οι δύο αυτές κοινωνικές οργανώσεις, είναι δηλαδή εκ των πραγμάτων, όχι μόνο αποκούμπι των φτωχών που δημιουργεί η κυβέρνηση Σαμαρά και των αλλοδαπών που θέλει να διώξει, αλλά και παράδειγμα κοινωνικής δράσης. 
Όπως καταλαβαίνει κάποιος, ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Δένδιας θέλουν η κοινωνική δράση να υπερβαίνει τους τοίχους του Μεγάρου Μουσικής ή της θρησκευτικής φιλανθρωπίας προς τους φτωχούς και αδέσποτους αυτής της χώρας, είτε πρόκειται για σκυλιά είτε για ανθρώπους.

Χιλιάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής ήταν υπό διαρκή παρακολούθηση επί μήνες, γιατί αντιδρούν στο να ξεπουληθεί έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ χρυσός αξίας 25 δισ. και στο να πεθαίνουν τα παιδιά τους
Η κυβέρνηση Σαμαρά όρισε τη νομιμότητα ως τα συμφέροντα της εταιρίας, παρά την επιβολή προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για χαριστική αντιμετώπιση της Ελληνικός Χρυσός. 
Όπως αποκαλύπτει άλλωστε η ίδια η εταιρεία χρηματοδοτεί την Αστυνομία στο «έργο» της. 
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της «εγκληματικότητας στις Σκουριές» ο κύριος Δένδιας και οι υπηρεσίες του παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα δεκάδων δημοσιογράφων ελληνικών Μέσων και ξένων πρακτορείων. 
Πρόκειται για πρωτοφανή πράγματα. 
Μερικοί αστυνομικοί, από αυτούς που δεν αποκλείεται να είναι από τους πολλούς που υποστήριζαν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αποφασίζουν ποιούς θα παρακολουθήσουν και τι είναι νόμιμο.

Το επιχείρημα του κυρίου Δένδια βεβαίως είναι πως όλα γίνονται νόμιμα. 
Είναι ψέματα. 
Όπως αποκαλύπτει η ΑΔΑΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή για το Απόρρητο των επικοινωνιών, οι υποκλοπές έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της νομιμότητάς τους. 
Η άδεια για τις υποκλοπές παρέχεται από Δικαστικό Συμβούλιο ή από εισαγγελέα μέσω διάταξης. 
Όταν σε κάποιον εισαγγελέα γίνεται αίτημα για συνακρόαση, ο εισαγγελέας δεν γνωρίζει πόσο ενέχονται οι υπό παρακολούθηση στην υπόθεση. 
Δηλαδή ο αστυνομικός μπορεί να υποβάλει αίτημα για όσους θέλει, εμφανίζοντας βάσιμη την ανάγκη. 
Όταν θα τελειώσει η συνακρόαση, αν γίνει δικογραφία, ο εισαγγελέας δεν μπορεί να ελέγξει πόσα από τα τηλέφωνα που παρακολουθήθηκαν ήταν πραγματικά αναγκαίο να παρακολουθηθούν. 
Ούτε μπορεί να ελέγξει το σύνολο των συνομιλιών που μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες σελίδες.

Το σημαντικό είναι πως η Αστυνομία μπορεί να ξεκινήσει παρακολούθηση μετά από ανώνυμη καταγγελία. 
Κάποιος δηλαδή εμφανίζεται να κάνει καταγγελία, αυτή ενεργοποιεί την συνακρόαση και αφού μάθουν όσα θέλουν, απλώς κλείνουν την υπόθεση λέγοντας πως δεν προέκυψε κάτι. 
Έτσι μπορούν να παρακολουθήσουν δημοσιογράφους, κοινωνικούς φορείς και ό,τι άλλο θέλουν. 
Επίσης η ΑΔΑΕ, αποκαλύπτει πως δεν μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητα υποκλοπών που έγιναν με τα γνωστά βαλιτσάκια, αφού οι χειριστές τους, πληκτρολογούν απλώς έναν αριθμό και κάνουν την παρακολούθηση.
Οι θεσμικές εγγυήσεις είναι ανύπαρκτες. 
Έτσι ο κύριος Δένδιας και οι υπό αυτόν αξιωματικοί, έχουν απλώς να ορίσουν ποιόν θέλουν να παρακολουθήσουν και στη συνέχεια να ορίσουν ή και να εφεύρουν την νομιμότητα. 
Δεν μπορεί κανένας να προστατευτεί από το κράτος που επιλέγει να λειτουργεί ως παρακράτος.
H επιθετικότητα της αντίληψης Δένδια ωστόσο δεν βρίσκεται στο εύρος της λειτουργίας αυτού του συστήματος, αλλά στην προσπάθεια που κάνει να ποινικοποιήσει κοινωνικές λειτουργίες. 
Να καταστήσει κοινά αποδεκτό να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι, πολιτικοί, άτομα που έχουν κοινωνικές δραστηριότητες. 
Η αντίληψη Δένδια επιστρέφει την Ελλάδα στην δεκαετία του ΄50,τότε που οι μανάδες σήκωναν το δάχτυλο ως το στόμα και με ένα συνεχές «σσσσσ…» απαιτούσαν από τα παιδιά τους να μη μιλάνε και να μην μπλέκουν με πράγματα που μπορούσαν να χαρακτηριστούν «κομμουνιστικά». 
Σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, επιστρέφει στη λογική ότι πρέπει να διώκονται «οι αριστεροί και οι συνοδοιπόροι τους». Αυτό ίσως γι αυτόν να είναι μια ιδεολογική επιτυχία, για την κοινωνία όμως είναι όνειδος.

Υ.Γ. Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, είχα ραντεβού με άτομο το οποίο ήταν υπό αστυνομική φύλαξη. 
Οι αστυνομικοί φρουροί του, εντόπισαν δύο άτομα που με παρακολουθούσαν και στα πρόσωπά τους αναγνώρισαν συναδέλφους τους. 
Πίστεψαν πως ήταν προσωπική μου φρουρά. 
Τους ενημέρωσα πως δεν έχω. 
Κύριε Δένδια, πάρτε τους γιατί την επόμενη φορά θα τους φωτογραφίσω και θα τους ανεβάσω στο facebook.

Tο success story και η πραγματικότητα ("φτώχεια story") του λαού...στην Ελλάδα


Κατακόρυφη αύξηση της φτώχειας και συρρίκνωση των εισοδημάτων έχει προκαλέσει το success story της κυβέρνησηςσύμφωνα με έρευνα της Eurostat με βάση σχετική έρευνα του 2012 , η οποία αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών το 2011. Ο δείκτης σχετικής φτώχειας αυξήθηκε από 19.7% το 2008 σε 23,1 % το 2011 ενώ με βάση τα στοιχεία της έρευνας για το 2012 ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε σε 34,6% σε σχέση με 31% που ήταν την προηγούμενη χρονιά. 
Όπως τονίζει το  Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων>>>
 

του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, τα στοιχεία της έρευνας «αποκαλύπτουν ότι η οικονομική κρίση, τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας όχι μόνο έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά, σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική ρητορεία, έχουν οδηγήσει και σε διεύρυνση των ανισοτήτων».

Δεδομένου μάλιστα ότι το 2012 και το 2013 οι επιπτώσεις του μνημονίου στα εισοδήματα των νοικοκυριών ήταν περισσότερο έντονες, καταλήγει το Ινστιτούτο, εκτιμάται ότι «τα τωρινά επίπεδα φτώχειας είναι πολύ υψηλότερα και οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών αρκετά πιο δυσμενείς».
Συγκεκριμένα ενδεικτικές της επιδείνωσης των συνθηκών  διαβίωσης όπως αναφέρει το Ινστιτούτο είναι και οι εκτιμήσεις που αφορούν τον δείκτη φτώχειας που κατασκευάζεται διατηρώντας διαχρονικά σταθερό το όριο φτώχειας σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης (με βάση τα εισοδήματα του 2007). 

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο δείκτη η φτώχεια αυξήθηκε από 20,1% το 2008 σε 35,8% το 2011.
Το τραγικότερο απ`όλα είναι όμως ότι μόλις σε ένα χρόνο από το 2010 στο 2011 η φτώχεια αυξήθηκε  κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες! 
Στον χρόνο αυτό το μηνιαίο εισόδημα των ατόμων που βρίσκονται στο μέσο της εισοδηματικής κατανομής έπεσε από 915 ευρώ σε 793 ευρώ
Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτεται η  «σημαντική συρρίκνωση στα εισοδήματα των μεσαίων στρωμάτων στη χώρα».
 
Επιπλέον σύμφωνα με την Eurostat το 2012 33,7% των νοικοκυριών αδυνατούν νακαλύψουν 3 από 9 βασικές ανάγκες
Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αύξηση κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2008 που το ποσοστό αυτό ανεργόταν σε 21,8%
Αύξηση παρουσιάζει και ο δείκτης ανισότητας ο οποίος  από 0,335 το 2010 ανήλθε σε 0,343 το 2011, ενώ αύξηση παρουσίασε την ίδια περίοδο και ο δείκτης που αποτυπώνει τη σχέση του εισοδήματος του 20% πλουσιότερου πληθυσμού με το 20% του φτωχότερου. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το χάσμα (ή βάθος) φτώχειας 1 στους 2 φτωχούς είχαν το 2011 διαθέσιμο μηναίο ισοδύναμο εισόδημα μικρότερο από 334 ευρώ.

Ο KAZAKHΣ ΞEBΡAKΩΝΕΙ TOYΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟΝ XATZHNIKOΛΑΟΥ 21/05/2012

Το Βιντεο που ΠΡΕΠΕΙ να δουν ΟΛΟΙ οι ΕΛΛΗΝΕΣ!

Γ.Δελαστίκ :”Οι κυβερνήσεις όλης της ΕΕ ρημάζουν τα εισοδήματα των λαών”


EUROPEAN UNION AUSTERITY
Γ.Δελαστίκ
Φρίκη προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν για τις μεταβολές που έχει υποστεί το πραγματικό ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στις χώρες της ΕΕ από το έτος 2007, τελευταία χρονιά πριν από την οικονομική κρίση, μέχρι το τέλος του 2012. Οπως θα ανέμενε κανείς, η χώρα όπου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη καταβαράθρωση του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος σε ολόκληρη την ΕΕ είναι η Ελλάδα.
Βάσει των επίσημων στοιχείων της Κομισιόν, λοιπόν, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων είναι τρομακτική: 35,4%! Απώλεια του 35% του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών μέσα σε έξι μόλις χρόνια! Απίστευτο ποσοστό για καιρό ειρήνης. Το σοκ των Ελλήνων όμως γίνεται πολύ ισχυρότερο όταν διαπιστώνουν ότι ο καταποντισμός του πραγματικού ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών της χώρας μας είναι ασύγκριτα χειρότερος από τη μείωση του αντίστοιχου εισοδήματος των δύο άλλων χωρών που έχουν τεθεί υπό μνημονιακό καθεστώς. Την ίδια εξαετία 2007-2012 το εν λόγω εισόδημα μειώθηκε στη μεν Ιρλανδία μόνο κατά 6,2%, στη δε Πορτογαλία κατά 5,3%. Σχεδόν… έξι και επτά (!) φορές μεγαλύτερη δηλαδή ήταν η καθίζηση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων από εκείνο των Ιρλανδών και των Πορτογάλων! Ετσι όμως αποδεικνύονται εμπράκτως δύο τουλάχιστον πράγματα:
Πρώτον, η κοινωνική βαρβαρότητα του μνημονίου που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους εταίρους της ΕΕ με επικεφαλής τους Γερμανούς σε σύγκριση με τα μνημόνια που επιβλήθηκαν σε άλλες χώρες. Δεύτερον, η παντελής ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών ηγετών να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να αποτρέψουν την οικονομική του καταβαράθρωση – αν φυσικά υποθέσουμε ότι είχαν πρόθεση υπεράσπισης των Ελλήνων πολιτών. Το αβυσσαλέο σε σύγκριση με το αντίστοιχο των άλλων χωρών ποσοστό κατακρήμνισης του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών υποδηλώνει επίσης την ορθότητα του ισχυρισμού ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κοινωνικό πειραματόζωο της Ευρωζώνης προκειμένου να διαπιστώσουν οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες μέχρι ποιου σημείου αντέχουν οι λαοί τον εξανδραποδισμό και την οικονομική εξαθλίωση χωρίς να εξεγερθούν.
Από τη μελέτη των στοιχείων που προαναφέραμε βγαίνει όμως και ένα άλλο συμπέρασμα, μάλλον απροσδόκητο για τους πολλούς.
Μετά την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης του εισοδήματος στην εξαετία 2007-2012 σημειώθηκε στην Ισπανία με 11,3% και στην Ιταλία με 10,9% συν την Κύπρο με 11,6%. Καμία από τις χώρες αυτές δεν βρισκόταν υπό μνημονιακό καθεστώς στη διάρκεια της προαναφερθείσης εξαετίας (η Κύπρος υπήχθη φέτος τον Μάρτιο), αλλά βλέπουμε ότι και οι τρεις έχουν περίπου διπλάσιο ποσοστό μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από τις «μνημονιακές» Ιρλανδία και Πορτογαλία! Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνουμε επίσης ότι η πλούσια Ολλανδία, χώρα που δεν ανήκει καν στη νότια Ευρώπη, είχε το ίδιο ποσοστό μείωσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος με τη… φτωχή Πορτογαλία – για την ακρίβεια πτώση κατά 5,2% στην Ολλανδία και κατά 5,3% στην Πορτογαλία! Οι παρατηρήσεις αυτές μας οδηγούν σε ένα άλλο συμπέρασμα: πολλές από τις κυβερνήσεις των κρατών που ανήκουν στην ΕΕ έχουν εξαπολυθεί εναντίον των πολιτών τους και τους μειώνουν με τις πολιτικές λιτότητας που ασκούν το εισόδημά τους, ανεξάρτητα από το αν οι χώρες τους έχουν υπαχθεί σε καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας ή όχι.
Αυτό ισχύει πρωτίστως για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου δεν παρατηρείται καμία εξαίρεση. Ειδικά για την Ελλάδα, παρατηρούμε ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό από την πτώση του ΑΕΠ. Τα νοικοκυριά έχασαν 35,4% την ώρα που το ΑΕΠ της Ελλάδας έπεσε από το 2007 ως το 2012 κατά 14,7% -από 227,1 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2007 έπεσε στα 193,75 δισ. ευρώ το 2012- και φέτος αναμένεται να πέσει στα 182,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα μειωθεί δηλαδή για πέμπτη συνεχή χρονιά – ήταν 231,1 δισ. ευρώ το 2009, έπεσε στα 222,1 το 2010 και στα 208,5 δισ. το 2011, με νέα πτώση στα 193,75 το 2012 και αναμενόμενη βύθιση στα 182,9 δισ. ευρώ για φέτος. Κάθε χρόνο και χειρότερα πάει η οικονομία της χώρας μας, παρά τα φληναφήματα για «ανάπτυξη».

ΤΟ-ΜΠΛΟΚΟ-ΤΗΣ-ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

Αλέξης Τσίπρας: "Βρισκόμαστε σε ανθρωπιστική κρίση" (video)


Βίντεο - Απόσπασμα 
από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕΚΕ υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας:   
"Βρισκόμαστε σε ανθρωπιστική κρίση. Μια εικονική πραγματικότητα, παρουσιάζει όπου βρεθεί ο πρωθυπουργός και ενώ στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση αυτός μιλάει για «success story» και παίρνει νέα μέτρα [...] Αυτή η ιστορία με το πλεόνασμα δεν είναι ανέκδοτο. Είναι τραγωδία. Θα καταγραφεί στην σύγχρονη πολιτική ιστορία με την περίφημη φράση>>>
 



λεφτά υπάρχουν του Γιώργου Παπανδρέου... [...] 
Για να έχουν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι,  σε υπηρεσίες υγείας, απαιτούνται 250 εκ. ευρώ... Το ποσό που εκταμιεύτηκε με υπογραφή Βενιζέλου, για τα υποβρύχια που δεν πήραμε, ήταν ...360 εκ. ευρώ...! [...]  
Το "υποβρύχιο" άγχος του κ. Βενιζέλου που πάει να καλύψει ο κ. Σαμαράς δίνοντας του απόλυτη κάλυψη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με προγραμματικές συμφωνίες. Ένας είναι ο τρόπος: Να τον εντάξει στα ψηφοδέλτια του. Να τον βάλει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως στις περασμένες εκλογές είχε κάνει με την κ. Μπακογιάννη, μπας και μετριαστεί αυτό το άγχος... 


Ολόκληρη η παρέμβαση, σε κείμενο και σε βίντεο, στο left.gr

Ξέπλυμα βρώμικου ...πολιτικού !

Με το "αζημίωτο" χαρίζει εκατομμύρια ευρώ, του σκληρά φορολογούμενου ελληνικού λαού σε πλουτοκράτες ο Ευ. Βενιζέλος;


Αν δεν ήταν τόσο πολιτικό παχύδερμο ο άνθρωπος που ηγείται της «σοσιαλιστικής» συνιστώσας της κυβέρνησης της Ν.Δ, θα γράφαμε ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα μπορεί να κοιμηθεί εύκολα σήμερα το βράδυ. Κι αυτό γιατί με το 15σέλιδο ρεπορτάζ που έχει το περιοδικό Hot Doc, αποκαλύπτεται ο πραγματικός του ρόλος και ο τρόπος με τον οποίον έχει χαρίσει εκατομμύρια ευρώ, χρήματα του σκληρά φορολογούμενου ελληνικού λαού σε πλουτοκράτες. (Γιατί το έκανε και που αποσκοπούσε το αφήνουμε στην κρίση σας).

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε οποιαδήποτε καπιταλιστική χώρα που λειτουργεί έστω και στοιχειωδώς το «κράτος δικαίου» αμέσως θα είχε παρέμβει εισαγγελέας που θα καλούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δώσει εξηγήσεις για τα όσα του χρεώνει το δημοσίευμα επικαλούμενο μάλιστα αδιάψευστα ντοκουμέντα.

Θα ήταν απρέπεια μας πρώτη μέρα κυκλοφορίας του περιοδικού να αναδημοσιεύσουμε το αναλυτικό ρεπορτάζ του. Για έναυσμα να το αγοράσετε παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγινε υπουργός Οικονομικών αφού συμπλήρωσε δύο χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γνώριζε δηλαδή για τις έρευνες στα Ναυπηγεία και τα αποτελέσματα τους. Έχει ψηφίσει ήδη τον νόμο 3885/2010, με τον οποίο έχει απαλλάξει τη γερμανική εταιρία από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων για τα υποβρύχια που προπληρώθηκαν αλλά δεν παραδόθηκαν και έχει παραλάβει το υποβρύχιο «Παπανικολής», το οποίο έγερνε και οι προκάτοχοι του είχαν αρνηθεί να παραλάβουν.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Βενιζέλος φιλοτέχνησε και πέρασε στη Βουλή ένα άρθρο σε νομοσχέδιο για «την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών», με το οποίο αμνηστεύει τους Γερμανούς για τις φορολογικές τους παραβάσεις, ακόμη και γι' αυτές που θα εντοπιστούν στο μέλλον. 
Το άρθρο 4 αυτού του νόμου, μάλιστα, όπως σαφώς γράφεται, αποτελεί τροποποίηση της σύμβασης με τον νέο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων, δηλαδή τον νόμο 3885/2010. Η κίνηση αυτή του Βενιζέλουαποτελεί επίσης ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, γιατί, σύμφωνα με το άρθρο 112 του Κανονισμού της Βουλής, οι συμβάσεις με εταιρίες ψηφίζονται ολοκληρωμένα στο κοινοβούλιο.

Έτσι ο Βενιζέλος περνάει μια ουσιαστική αμνήστευση των ενόχων, όχι στο βασικό νομοσχέδιο, αλλά πρακτικά κρυφά σε ένα άσχετο.
Το επιχείρημα είναι πως πρέπει να παραδοθούν τα Ναυπηγεία καθαρά στον νέο ιδιοκτήτη για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι. Την ίδια μέθοδο νομικού καθαρισμού είχε χρησιμοποιήσει στα Πετρέλαια της Καβάλας το 1997, όταν με το επιχείρημα της ανάγκης να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι, είχε απαλλάξει την καναδική εταιρία που έκανε τη γεώτρηση από τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ελληνικό δημόσιο και είχε προικοδοτήσει με λεφτά του δημοσίου την επόμενη ελληνικών συμφερόντων και άγνωστων επενδυτών. Όπως ακριβώς έκανε δηλαδή με τον Σάφα Ισκαντάρ.

Τα πορίσματα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ έγιναν νομικά ανενεργά, αφού, σύμφωνα με την τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές ιατρικές συνταγές, οι Γερμανοί, ό,τι και αν έχουν κάνει, ούτε διώκονται ποινικά ούτε έχουμε εναντίον τους αστικές αξιώσειςΤο ελληνικό δημόσιο έχασε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη ρύθμιση Βενιζέλου. 

Η ανώμαλη προσγείωση των κυβερνητικών ψευδαισθήσεων

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013



Πηγή: Του Σταύρου Λυγερού - "Επίκαιρα"

Εχοντας βάλει όλα τα αυγά του στο γερμανικό καλάθι, ο Σαμαράς προσδοκούσε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η Μέρκελ θα άναβε το «πράσινο φως» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τώρα που το οικοδόμημα των αβάσιμων προσδοκιών δοκιμάζεται από την πραγματικότητα καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Η κυβέρνηση ισχυριζόταν μέχρι τώρα ότι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά είναι και ικανή συνθήκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Γι' αυτό και έκανε τα πάντα για να το επιτύχει, έστω και πλασματικά. 
Μπορεί για τους δικούς της λόγους η τρόικα να αναγνωρίζει ότι το 2013 θα κλείσει με ένα ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά η στάση της αποδεικνύει πως η προσδοκία των Σαμαρά - Βενιζέλου είναι ψευδαίσθηση. Πριν από ένα χρόνο είναι αλήθεια ότι το Eurogroup είχε θέσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση. Δεν είχε, όμως, δεσμευτεί σαφώς ότι θα τη δρομολογούσε αμέσως.

Για μια ακόμα φορά οι κυβερνώντες υποτίμησαν την υποκρισία του ευρω-ιερατείου. Μπορεί το ΔΝΤ να πιέζει την Ευρωζώνη για την αναδιάρθρωση, αλλά οι δυο τους συμφωνούν απολύτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων και νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ. Ο λόγος είναι ότι διαψεύδεται από τα γεγονότα ο ισχυρισμός πως η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης.

Εάν το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σύμφωνα με την πρόβλεψη ή ίσως και λίγο λιγότερο, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην ένεση από τον τουρισμό. Κι αυτή με τη σειρά της οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν εξουδετερωθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές, όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Συρία και η Τουρκία.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που με επιμονή θέτει το ΔΝΤ, είναι διαβατήριο για τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας όχι μόνο στις Αγορές, αλλά και στην ανάπτυξη. Εάν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, η ελληνική οικονομία είναι καταδικασμένη να παραμένει εγκλωβισμένη στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Με το χρέος σε τέτοια ύψη, ακόμα κι αν κάποιοι βρεθούν να μας δανείσουν, θα ζητήσουν απαγορευτικά επιτόκια, της τάξεως του 7%.

Μέχρι προσφάτως, ο Σαμαράς πορευόταν με βάρκα την ελπίδα ότι η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί σύντομα και ότι αυτή θα άνοιγε το δρόμο για μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις και για επιστροφή στις Αγορές. Αντί γι' αυτό, το ευρωιερατείο του σερβίρει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα.Αυξάνοντας, όμως, τη δόση της μονοδιάστατης λιτότητας, θα ενταθεί η ασφυξία στην αγορά, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών και κοινωνικών ερειπίων. 

Ας σημειωθεί ότι το 2012 σημειώθηκε αποεπένδυση της τάξεως του 20%, ενώ οι προβλέψεις για το 2013 δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Σε αυτό το περιβάλλον η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εξωθώντας το πιο μορφωμένο κομμάτι των νέων επιστημόνων σε μετανάστευση.

Με τις ψευδαισθήσεις της να διαλύονται, η κυβέρνηση Σαμαρά έχει περιέλθει σε νευρική κρίση. Δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί την επιβολή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων, όπως απαιτεί η τρόικα. Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευε την πρόθεση του ακόμα και να προσφύγει στις κάλπες, εάν οι δανειστές επέμεναν στην απαίτηση τους. Περιττό να αναφέρουμε ότι πριν αλέκτορα φωνήσαι κατάπιε την απειλή του.

Από την πλευρά τους, το ευρωιερατείο και το ΔΝΤ εμφανίζονται ανελαστικοί στο ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων. Οι δραματικές προειδοποιήσεις του Σαμαρά ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν από τη Βουλή και ότι η κυβέρνηση του θα αποσταθεροποιηθεί δεν φαίνεται να συγκινούν τους δανειστές. Προφανώς, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να προβάλει, πραγματική αντίσταση κι ότι και αυτή τη φορά θα εκτελέσει τις εντολές τους. Κι αποδεικνύεται πως εκτιμούν σωστά.

Έχοντας δηλώσει ότι δεν θα λάβουν νέα οριζόντια μέτρα, αλλά χωρίς να είναι διατεθειμένοι, και κυρίως προετοιμασμένο, να συγκρουστούν με την τρόικα, οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα δρέψουν μόνο αρνητικούς καρπούς. Κι αυτό όχι μόνο στη σχέση τους με τους δανειστές, αλλά και στο επίπεδο των ευαίσθητων εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών.

Πατώντας στις διαβεβαιώσεις των αρχηγών τους βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν εκτεθεί σ' αυτή τη γραμμή, γεγονός που τους δυσκολεύει πολύ να ψηφίσουν νέες περικοπές. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση παρακάμψει το Κοινοβούλιο, η διάχυτη δυσαρέσκεια των βουλευτών συνιστά μόνη της έναν παράγοντα αστάθειας Πολύ περισσότερο όταν είναι κοινός τόπος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει μετά τις ευρωεκλογές.