Ζωή, Θεοδώρα, Ραχήλ


του Κώστα Βαξεβάνη 
«Μία από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας, 
είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, 
αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σε αυτό που σε συνθλίβει.» Αλμπέρ Καμύ
Είναι καιρός που θέλω να γράψω αυτή την φράση του Καμύ, γιατί πιστεύω πως αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο, πράγματα που συμβαίνουν στην κοινωνία και πασχίζουμε να τους δώσουμε «ανώτερη» πολιτική διάσταση.  
Η μικροπρέπεια συχνά επικαλείται τον προβληματισμό, ο κανιβαλισμός 
την πολιτική ορθότητα και η μικροψυχία και το μίσος κάτι το ιδεατό που είναι το μέτρο για να κρίνονται ο άλλοι. 
Όχι βέβαια ο εαυτός μας. 
Να το γράψω χοντρά και όπως δεν θα αρέσει σε πολλούς. 
Γύρω μας η σκατοψυχία κάνει καριέρα απαίτησης που αναβλύζει ευγενή αρώματα.


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Ραχήλ Μακρή και η Θεοδώρα Τζάκρη, είναι τρεις διαφορετικές γυναίκες που έχουν ένα κοινό στοιχείο. 
Αντιστάθηκαν με τον τρόπο που επέλεξε η καθεμιά, σε αυτό που θεωρούσε απαράδεκτο
Η Ζωή στάθηκε στην πόρτα της ΕΡΤ ανυποχώρητη απαιτώντας να έρθει Εισαγγελέας, 
η Ραχήλ καβάλησε τα κάγκελα και 
η Θεοδώρα ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που δεν ψήφισε το κόμμα της.


Εναντίον τους υπήρξε μια σκληρή επίθεση, όχι για τις πράξεις και τις θέσεις τους, αλλά για άλλα χαρακτηριστικά που δεν κρίνονται με τη λογική, παρά με το θυμικό και την κακή πρόθεση. 
Η Κωνσταντοπούλου είναι μια γλωσσού που δεν έχει όριο, 
η Μακρή μια τρελαμένη για τα κάγκελα και 
η Τζάκρη μια καιροσκόπος που μιλάει για την πείνα και το μνημόνιο, φορώντας ακριβά ρούχα.

Ας αφήσουμε το γεγονός πως το σύστημα απαξιώνει τους μη αρεστούς και ας πάμε στο γιατί οι από κάτω, ακόμη και αυτοί που αντιμάχονται το σύστημα,είναι έτοιμοι να καταναλώσουν την πιο φτηνή προπαγάνδα και τον πιο άρρωστο σεξισμό, μόνο και μόνο για να αποκεφαλίσουν όποιον σηκώνει κεφάλι.


Όσοι αποκαλούν φλύαρη την Κωνσταντοπούλου, έχουν αποκαλέσει με την ίδια ευκολία φαφλατά τον Βενιζέλοή άρρωστο εγωπαθή που λέει 40 «εγώ» σε μια ομιλία 500 λέξεων; 
Όσοι αποκαλούν τρελή την Μακρή (ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Μουρούτης) έχουν αποκαλέσει ποτέ τρελό τον Σαμαρά ο οποίος υποστηρίζει σοβαρά πως μιλάει με το Θεό; 
Όσοι κατηγορούν την Τζάκρη γιατί δεν πάει ντυμένη με προβιές στη Βουλή, έχουν αποκαλέσει νούμερο, κάποια από τις αρσενικές κοκότες που ψωνίζουν από το Μιλάνο για να «γράφουν» όπως πρέπει μπροστά στις κάμερες;


Στις τρεις γυναίκες, που ξαναλέω διαφέρουν μεταξύ τους για να μην παρεξηγηθώ, μισούν πως έχουν τα κότσια να κάνουν αυτό που δεν κάνουν άλλοι. 
Που δεν κάνουμε εμείς. 
Αντί λοιπόν να αναιρέσουμε τον εαυτό μας, απαξιώνουμε αυτόν που τολμά. 
Για να μην χρειαστεί να απαντήσουμε γιατί δεν τολμάμε εμείς. 
Έτσι η προπαγάνδα για την γραφική, για την φωνακλού, για την περίεργη, γίνεται αποδεκτή από αυτούς που μισούν την προπαγάνδα αλλά αγαπούν περισσότερο τον εαυτό και το βόλεμά τους. 

Αν κάνεις την παραδοχή πως έχουν αυτές δίκιο, τότε αμέσως έχεις άδικο εσύ. 
Και αυτό είναι πολύ σκληρό. 
Πιο σκληρό από τα ελατήρια του καναπέ, πάνω από τα οποία εξαντλείς τα καυστικά σεξιστικά σου σχόλια.

Είναι τραγικό (και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις τρεις κυρίες) ενώ ξέρουμε πως το σύστημα χτυπάει και συκοφαντεί όσους του αντιστέκονται, όταν ξεκινήσει η συκοφαντία, το πρώτο πράγμα που αναρωτιόμαστε είναι αν είναι αλήθεια.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ



Εκτύπωση
Τρ. 12/11/13 
...ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΕΤΡΑ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΛΗΣ
Τα "παπαγαλάκια" προανήγγειλαν κυβερνητικόπερίπατο, αν όχι και θρίαμβο, στη Βουλή κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.
Έπεσαν πολύ έξω!
Η κυβέρνηση βγήκε από την αίθουσα της Βουλής τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέραςτραυματισμένη.
Δεν είναι μόνο η απώλεια της Θεοδώρας Τζάκρη.
Τα ακόμα χειρότερα είναι ότι σειρά από "παρών" αλλά και σειρά από "ναι" προέρχονται από τοΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ αρκετοί βουλευτές της ΝΔ απέφυγαν να πάρουν το λόγο και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδοσαν ψήφο εμπιστοσύνης εκβιαζόμενοι.
Την ίδια ώρα η λαϊκή παρουσία στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ έξω από τη Βουλή κάθε άλλο παρά γραφική υπήρξε.
Δεύτερη μέρα από τη ψήφο της Κυριακής στη Βουλή και τα σύννεφα πάνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο γίνονται όλο και πιο πυκνά.
Η θύελλα των αντικοινωνικών μέτρων που σχεδιάζουν για το αμέσως επόμενο διάστημα τρόικα και κυβέρνηση ,στο όνομα του δημοσιονομικού κενού, είναι πιθανόν να σκοντάψουν ή να βρεθούν στον αέρα, εξέλιξη που αν συμβεί θα παρασύρει στην κατάρρευση και την κυβέρνηση.
Το στοίχημα αυτό, όμως, όσο και αν φαίνεται πιθανό δεν θα συμβεί ούτε αυτόματα ούτε εύκολα.
Αυτήν την ώρα η Αριστερά , με αιχμή εκ των πραγμάτων , τον ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες για μια όσο το δυνατόν πιο γρήγορη για να μην πούμε άμεση προοδευτική ανατροπή.
Η πρόσκληση αυτής της ευθύνης απαιτεί από την Αριστερά να καταστήσει ουσιαστικότερη τηναντιπαράθεση με την κυβέρνηση στη βάση ενός σαφούς και συνεκτικού προοδευτικού προγράμματος που θα απαντά σε όλες τις απειλές και τους εκβιασμούς του εγχώριου, τουευρωπαϊκού και υπερατλαντικού κατεστημένου.
Η ευθύνη αυτή, όμως, απαιτεί από την Αριστερά να πραγματοποιήσει κυρίως μια πλήρη, ουσιαστική και σε βάθος στροφή στην οργάνωση του λαού και στην κοινωνία για την ανάπτυξημεγάλων πολιτικών ενωτικών εργατικών και λαϊκών αγώνων.
Αυτή η στροφή και μια νέα γείωση της Αριστεράς με την κοινωνία είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία , σχεδόν όρος και προϋπόθεση , για να βρει η Αριστερά τη δύναμη , τον ρυθμό , την ποιότητα και τον προσανατολισμό να οδηγήσει προς τα μπρος τις εξελίξεις.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η Αριστερά για να παίξει από δω και μπρος τον πρωτοπόρο ανατρεπτικό ρόλο της χρειάζεται να διδαχθεί και να μάθει από το λαό και τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις
ΑΝΑΡΤΗΣΗ- "ISKRA",
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΚΟΣ
Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ



Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΙΑΛΛΑ*
Το πλαστό ερώτημα εάν ο εθνικός αγώνας είναι ή δεν είναι υπόθεση του προλεταριάτου και σε ποιο βαθμό μπορεί ή δεν μπορεί το πατριωτικό μέτωπο με αίτημα την εθνική ανεξαρτησία-λαϊκή κυριαρχία να συμβαδίσει με τον διεθνικό προσανατολισμό της εργατικής τάξης έρχεται συχνά πυκνά να απασχολήσει την αριστερά σε περιόδους κρίσης και όξυνσης της ταξικής πάλης. (Βλέπε: Χ. Λάσκου "Πατριωτισμός κι Αριστερά"Δ. Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου "Πατριωτισμός, κυβερνητισμός κι Αριστερά"κ.α.)
Και παρ'ότι τόσο η ΕΑΜική αντίσταση,όσο και πολλά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα παγκοσμίως, έχουν αποδείξει ότι ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία όχι μόνο μπορεί να είναι βαθιά προοδευτικός, αλλά μπορεί, εάν καθοδηγείται από την πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, να έχει κι έκβαση που να ολοκληρώνει το αίτημα για ανάληψη της πολιτικής εξουσίας, σήμερα αμφισβητείται ακόμα και το αν υπάρχει από θέμα αρχής η δυνατότητα από την Αριστερά να αντιστοιχηθεί με το λαϊκό αίσθημα που στην Ελλάδα είναι "πατριωτικό κι όχι διεθνιστικό". Σε μια ιστορική περίοδο μάλιστα, που είναι πολύ διαφορετική από την "ΕΑΜική".
Αναγνωρίζοντας προφανώς τη διαφορετική ιστορική περίοδο που διανύουμε, δεν μπορούμε να αποφύγουμε μια σύντομη σκιαγράφηση της ελληνικής κοινωνίας στο πρώτο μισό του 20ου αιώναγια να έχουμε την αίσθηση της ιστορικής συνέχειας στον συλλογισμό μας.
Η μισοφεουδαρχική κατάσταση στην οποία βρισκόταν για δεκαετίες ο ελληνικός καπιταλισμός, δεν καθόριζε μόνο τις κοινωνικές σχέσεις στο επίπεδο της "οικονομίας". Ακόμα και στο τεραίν της μάχης των συνειδήσεων, στον χώρο της ιδεολογίας, αυτή η μεταβατική και σε μεγάλο βαθμό συντηρούμενη από τις ξένες δυνάμεις κατάσταση, δημιουργούσε συγχύσεις σε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Η ερώτηση "ποιοι είμαστε κι ως που θέλουμε να φτάσουμε" διατυπωνόταν από τον συντηρητικό μισοφεουδαρχικό αστισμό, από φιλελεύθερους αστο-δημοκράτες, από μαρξιστές. Οι απαντήσεις στο ερώτημα, όσες και οι ερωτώντες, μερικές φορές και περισσότερες.
Η απάντηση, ωστόσο, που ένωσε, κινητοποίησε και προχώρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συνείδηση του ελληνικού λαού προς τη συνειδητοποίηση της εξαρτημένης θέσης του ελληνικού καπιταλισμού και την αναγκαιότητα του πατριωτικού-αντιιμπεριαλιστικου αγώνα, ήταν το ΕΑΜ. Από την ΕΑΜική εμπειρία, η αριστερά στην Ελλάδα, κατάφερε να παραμείνει από τις πιο προσδεμένες στην Ευρώπη στην πιο συγκρουσιακή ανάγνωση της μαρξιστικής θεωρίας.
Μέσα στην ΕΑΜική αντίσταση, η πρωτοπορία του ελληνικού προλεταριάτου, το ΚΚΕ, κατάφερε να μιλήσει για τον πατριωτικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και να τονίσει ότι αυτός μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο αν κι εφόσον οδηγήσει στην εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Η λύση της Λαϊκής Δημοκρατίας, χωρίς αυτή να αποτελεί προαπαιτούμενο συμφωνίας για τηνένταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στο ΕΑΜ, φάνταζε η ρεαλιστικότερη διέξοδος για την οριστική επίλυση του προβλήματος της εξάρτησης αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Ο αγώνας του ΚΚΕ με τη συμβολή φυσικά της 3ης Διεθνούς, μετέφερε για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα, την ταξική πάλη μέσα στον ιδεολογικό χώρο, σε μια περιοχή όπου οι άρχουσες τάξεις μέχρι τότε κυριαρχούσαν.
Κι αυτή η περιοχή ήταν η εθνική αφήγηση.
Οι κομμουνιστές διανοούμενοι της εποχής, κατάφεραν να σπάσουν και να ανοίξουν αυτό που αποτελούσε σκληρό ταμπού για την Αριστερά, το πρόβλημα του εθνικού ζητήματος, και να το επαναπροσδιορίσουν από την μαρξιστική-λενινιστική σκοπιά. Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ο ζωντανός και μαχόμενος (στην κυριολεξία) ιστορικοδιαλεκτικός υλισμός, έφερε στηνΕλλάδα, όχι μόνο το προλεταριάτο σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τηναγροτιά, αλλά έδωσε την ευκαιρία για πρώτη φορά στις κοινωνικά υποτελείς δυνάμεις να διεκδικήσουν τη δική τους μεγάλη αφήγηση και τον ιστορικό τους ρόλο, όχι μόνο στον παρελθοντικό χρόνο-του σχηματισμού και της διαμόρφωσης του νέου ελληνικού κράτους, αλλά και στον παροντικό χρόνο-της διαδικασίας υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας απ' τις δυνάμεις του άξονα.
Στη διαδικασία της μάχης, μιας μάχης από την οποία έλαμψε δια της απουσίας της η άρχουσα τάξη (όταν δεν συνεργάστηκε με τους εισβολείς), το προλεταριάτο και οι σύμμαχοί του επαναπροσδιόρισαν έννοιες όπως "πατρίδα", "εθνική ανεξαρτησία", "δημοκρατία". Αυτός ο επαναπροσδιορισμός, ήταν μια από τις σημαντικότερες νίκες του προλεταριάτου τον 20ο αιώνα και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του Β' Π.Π.
Μακριά από τις αυταπάτες και τις στρεβλώσεις της 2ης Διεθνούς και του "σοσιαλσοβινισμού" που εντοπίστηκε και πολεμήθηκε από τους θεωρητικούς του μπολσεβικισμού και δη από τον Λένιν, οι κομμουνιστές μπόρεσαν να απεκδύσουν τις παραπάνω έννοιες από την αστική τους χλαμύδα και τις δάφνες και να τους φορέσουν τον μαύρο σκούφο του ΕΛΑΣίτη αγωνιστή. Δείξανε ότι η μοναδική τάξη που μπορεί να αντιμετωπίσει το εθνικό ζήτημα χωρίς μισαλλοδοξία και σοβινισμό είναι το προλεταριάτο. Η μόνη κοινωνική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την εθνική αξιοπρέπεια κι ανεξαρτησία είναι η μόνη τάξη που αιώνες χρησιμοποιήθηκε ως "κρέας στα κανόνια" των φεουδαρχών και των αστών, παλεύοντας να εξασφαλίσει τα δικά τους συμφέροντα με μια εντελώς στρεβλή συνείδηση για τον ταξικό της ρόλο μέσα στο έθνος-κράτος.
Η παγίδα για την αστική τάξη, βρίσκονταν πάντα μέσα στη δική της μεγάλη αφήγηση. Όταν η εργατική τάξη και η φτωχή αγροτιά πήρε τα όπλα στην Ελλάδα και ήρθε σε σύγκρουση με την πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή του άξονα, υψώθηκε αυτοστιγμή στην κυρίαρχη κοινωνική δύναμη, οργανώθηκε σε μεγάλη κλίμακα με την κυβέρνηση του βουνού και ΑΝΑ-ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ όλη την εθνική αφήγηση που με τόσο κόπο οι άρχουσες τάξεις δόμησαν στην Ελλάδα, θέτοντας τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο ρόλο του πρωταγωνιστή, μόνο που αυτή τη φορά ο πρωταγωνιστής δεν είχε αυταπάτες και στρεβλώσεις. Δεν παρασυρόταν από την πολεμοχαρή μέθη των μεγάλων δυνάμεων και των ντόπιων συνεργατών τους. Με τη βοήθεια και τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών μπορούσε να δει το πρόβλημα του πατριωτικού αγώνα στην πραγματική του βάση, αυτή του μαχόμενου προλεταριάτου. Ο λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία 22 Οκτώβρη 1944, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης.
Πολλοί θα πουν πως το πρόβλημα των μεγάλων αφηγήσεων, και ιδιαίτερα των εθνικών, βρίθει έτσι κι αλλιώς από στρεβλώσεις κι ανακρίβειες, από υπερβολές κι αξιωματικού τύπου παραδοχές. Δεν θα διαφωνήσω μαζί τους. Επιπροσθέτως θα έλεγα ότι η σφαίρα της ιδεολογίας σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό υποφέρει απ' όλα τα παραπάνω κι από πολύ περισσότερα. Από τη στιγμή που η πραγματικότητα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα σύστημα κατηγοριών κι εννοιών, η διαλεκτική της διασπάται, η ροή της κατηγοριοποιείται, η δυναμική της κίνηση αποτυπώνεται στιγμιαία. Ο μαρξισμός ως σύστημα υπερτερεί των υπολοίπων γιατί μεταξύ άλλων έχει εντοπίσει ακριβώς τα παραπάνω προβλήματα. Με τη γνώση αυτών των προβλημάτων προχώρησε προσπαθώντας να τα ξεπεράσει κι αναγνωρίζοντας οτι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πλούσια από τα θεωρητικά μας σχήματα.
Σήμερα, στον αγώνα κατά της νέου τύπου ξένης κηδεμονίας στην οποία έχουν ρίξει τη χώρα οι "αγορές" και οι πολιτικοί τους εκφραστές, δηλαδή ο ιμπεριαλισμός και η ντόπια αστική τάξη, είναι λογικό κι επόμενο το εθνικό αίσθημα των ελλήνων να θίγεται. Η χώρα στραγγαλίζεται οικονομικά, ο λαός στενάζει και τα πάντα ξεπουλιούνται κομμάτι κομμάτι σε ξένους ή στους ντόπιους ολιγάρχες έναντι πινακίου φακής. Ακόμα και η αστικοδημοκρατική φιλολογία, για την οποία τόσο κοπιάσανε όλα τα υπουργεία παιδείας από τη μεταπολίτευση κι εδώ, περί δημοκρατίας, δικαιωμάτων, ισονομίας κλπ έχει καταρρεύσει στο κράτος που πλέον λειτουργεί στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας με τη μόνιμη συνδρομή των ΜΑΤ και σε επίπεδο νομοθετικής εξουσίας με βάση την αρχή της συγκάλυψης από την πλευρά των δυνάμεων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Το θιγμένο πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων πολιτών, φορτωμένο με όλη τη μεγάλη αφήγηση του αστισμού, ποτισμένο πολλές φορές με σοβινισμό και μεγαλοϊδεατισμό, με θρησκοληψία ακόμα και με ξενοφοβία ή ρατσισμό είναι η απάντηση στην ερώτηση "ποιοι ήμαστε και που θέλουμενα φτάσουμε" που έδωσε και δίνει η υποτελής αστική τάξη της χώρας μας τα τελευταία 200 σχεδόν χρόνια.
Τί έχουμε να κάνουμε εμείς με αυτό; Να αποκαλύπτουμε τη γύμνια και τις αντιφάσεις του.
Αλλά επίσης έχουμε και χρέος να προβάλουμε τη δική μας μεγάλη αφήγηση. Αυτή των μεγάλων πατριωτικών λαϊκών αγώνων στους οποίους πρωτοστάτησαν κομμουνιστές κι αριστεροί δημοκράτες. Πρέπει να καταδεικνύουμε ακούραστα πως πατριωτικός αγώνας χωρίς διεθνιστική αλληλεγγύη, πατριωτικός αγώνας χωρίς την προοπτική του σοσιαλισμού, πατριωτικός αγώνας χωρίς να έχει στόχο την απελευθέρωση όλης της κοινωνίας από τα εκμεταλλευτικά δεσμά του αστισμού, είναι αγώνας μισερός κι ανολοκλήρωτος. Είναι αγώνας που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει τις μαχόμενες τάξεις στην αγκαλιά του αστισμού ή ακόμα χειρότερα στη ναζιστική του μετάλλαξη.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω μια κουβέντα του Άγγελου Ελεφάντη σε μια συζήτηση που είχα παρακολουθήσει ως φοιτητής στο ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς. Ήταν μια εποχή που η συζήτηση περί έθνους είχε ανοίξει πολεμικά σε αρθρογραφία μεταξύ κοινωνικών επιστημόνων στον Τύπο (Λιάκος, Δερμετζής, Βαγενάς κ.α.). Ο Ελεφάντης σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση εθνικού – διεθνικού, απάντησε λέγοντας πως "στόχος των κομμουνιστών είναι το ξεπέρασμα του έθνους, αλλά αυτό μένει να γίνει μέσα στη σοσιαλιστική κοινωνία. Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε την ιστορία.".
Το έθνος αποτελεί μια ιστορική κατηγορία κι όχι μια υπερβατική οντότητα. Μέσα από τηνταξική πάλη, χωρίς ποτέ να υποτιμούμε τον πατριωτικό αγώνα και χωρίς να χάνουμε το διεθνισμό μας, με ξεκάθαρα ταξική στρατηγική, ανα-νοηματοδοτούμε επαναστατικά τους αστικούς όρους, χτίζουμε χωρίς αυταπάτες τη δική μας μεγάλη αφήγηση.
Οδηγούμαστε στο ιστορικό ξεπέρασμα του έθνους μέσα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
*O Γιαννης Τζιάλλας είναι μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού
ΑΝΑΡΤΗΣΗ-"ISKRA"

Το ανέκδοτο της χρονιάς: Εκλογές το 2016


Ο Αντώνης ΣαμαράςΟ Αντώνης Σαμαράς
“ Σύντομα η κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι κοινοβουλευτική μειοψηφία ”
Periodista
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 18:46
«Η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη, πολύ περισσότερο ενισχυμένη. Μπροστά στην πορεία μας. Εκλογές το 2016». Ο Αντώνης Σαμαράς με αυτή του τη δήλωση βγαίνοντας από τη βουλή μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε για άλλη μια φορά να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Διότι προφανώς δεν θέλησε δημοσίως να παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση αποδυναμώθηκε κι άλλο και ότι οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στον τερματισμό του πολιτικού της βίου. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Χαριλάου Τρικούπη δεν περίμεναν διαρροές κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και είναι βέβαιο ότι αιφνιδιάστηκαν από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής από την - ανεξάρτητη πλέον - βουλευτή Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη. Σαν μην έφθανε αυτό, πριν κλείσουν 24 ώρες απο την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, άρχισαν και πάλι τα «αντάρτικα». Αυτή τη φορά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Βήμα fm, παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής ψήφισε κατά της πρότασης δυσπιστίας, τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Και βέβαια δεν είναι ψέμα το γεγονός ότι οι περισσότεροι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ανοχής στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Εξάλλου ο ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Μωραϊτης και Μ. Κασσής στις ομιλίες τους από το βήμα της Βουλής κατέστησαν σαφές ότι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χωρίς να το εννοούν, ότι πρόκειται επί της ουσίας για ψήφο ανοχής.  

Σε 16 μήνες ο Αντώνης Σαμαράς έχει απωλέσει 25 βουλευτές και μπροστά του έχει να περάσει νέα μέτρα φορολόγησης των ακινήτων, πλειστηριασμών, μειώσεων στις συντάξεις και απολύσεων και όλα αυτά πριν την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνησή του θα καταφέρει να εξαντλήσει τον χρόνο της μέχρι το 2016 μπορεί να χαρακτηριστεί ως το ανέκδοτο της χρονιάς. Αλήθεια, πως θα καταφέρει η κυβέρνησή να προχωρήσει πέρα από τον Μάιο του 2014, πέρα δηλαδή από τις ευρωεκλογές οπότε η ΝΔ αναμένεται να συντριβεί και το ΠΑΣΟΚ να εξαϋλωθεί, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόβλημα χρέους θα συζητηθεί αργότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Αυτοί δεν υποστήριζαν ότι η κατάσταση στην χώρα μας θα αλλάξει μετά τις εκλογές, για να έρθει η σφαλιάρα στον υποτακτικό πρωθυπουργό από την πολιτική του προϊσταμένη Άνγκελα Μέρκελ; Μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση, θα είναι πολιτικά και κοινωνικά απονομιμοποιημένη καθώς τα ποσοστά των κομμάτων που την συγκροτούν αναμένεται να συρρικνωθούν.

Επίσης πως θα καταφέρει το καταστροφικό δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου να κρατηθεί στην εξουσία μέχρι το 2016, αφού μεσολαβούν προεδρικές εκλογές; Πως είναι δυνατόν σε συνθήκες πλήρους οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης να εξαντλήσει την τετραετία μία κυβέρνηση με εύθραυστη πια κοινοβουλευτική πλειοψηφία; 

Στην πραγματικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Χαριλάου Τρικούπη είναι τρομοκρατημένοι. Γνωρίζουν ότι καμία ψήφος βουλευτή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα δεν είναι δεδομένη. Γνωρίζουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με δυσκολία μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Γνωρίζουν ότι στις δημοσκοπήσεις που σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρκετές μονάδες μπροστά και ότι το δήθεν ισχυρό χαρτί, ο Αντώνης Σαμαράς, έχει ήδη καεί, πραγματικότητα που θα αποτυπωθεί. Γνωρίζουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την πιο καταστροφική και λαομίσητη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών έχει ξεκινήσει.

Σύντομα η κυβέρνηση θα είναι κοινοβουλευτική μειοψηφία. Οι εκλογές δεν θα αργήσουν να διενεργηθούν και η συντριβή των πολιτικών φορέων του μνημονίου είναι βέβαιη. 
ΑΝΑΡΤΗΣΗ- "PERIODISTA"

Τον έκανε ξεφτίλα τον Σαμαρά στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας: Κοιμάστε ήσυχος το βράδυ κ. Πρωθυπουργέ; Είστε για κλάματα!


Δημοσιεύθηκε: 11/11/2013 
tsipras.vouli.1256

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση.
“Υποφέρει ολοένα και μεγαλύτερο μέρο του πληθυσμου κι εσείς μας ρωτάτε για ποιο λόγο κάνουμε μομφή” ανέφερε και συνέχισε “κάνουμε μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα”.
“Αποτύχατε να αντιμετωπίσετε έστω και στοχιεωδώς την κοινωνική κρίση” και πρόσθεσε η δυσπιστία δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του λαού προς την κυβέρνηση.
“Χιλιάδες πολίτες ισοπεδώνονται από τη φορολογική λαίπαλα” τόνισε και απευθυνόμενος στο Σαμαρά τόνισε “δε μπορείτε πρωθυπουργέ” γι’ αυτό η δυσπιστία. “Η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί πια αλλά κι εσείς δεν μπορείτε πια κύριε πρωθυπουργέ” δήλωσε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτικών καναλιών και σημείωσε “Κυβερνάτε με ΜΑΤ και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Η βάρβαρη πολιτική θέλει και βάρβαρα μέσα να επιβληθεί”
Μιλάτε για success story όταν οι ίδιοι οι δανειστές μιλούν για λάθος πολιτική. “Μιλάτε για success story λες και βρίσκεστε σε άλλη χώρα και χωρίς ντροπή πάνω στα ερείπια που δημιουργήσατε” πρόσθεσε.
“Αλήθεια κύριε Σαμαρά, είναι μαχαιριά να μιλήσουμε για όλα αυτά ή μήπως είναι γκιλοτίνα για την χώρα να συμβαίνουν όλα αυτά;” δήλωσε.
“Οι διαβεβαιώσεις ότι δε θα πάρετε νέα μέτρα είναι ψεύτικες κ. Σαμαρά” είπε και πρόσθεσε “με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε στον ελληνικό λαό, κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται… Λέτε ότι διαπραγματεύεστε…Τι ακριβώς διαπραγματεύεστε; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας;” ρώτησε.
Ακολούθησε πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού με αφορμή τη δήλωση που είχε ως παραλήπτη τον κ. Σαμαρά. “Προσχωρήσατε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα το κουβαλάτε και στις πλάτες σας. Το αντιλαμβάνομαι, είναι βαρύ το φορτίο” είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας στον Σαμαρά “Κοιτάξτε με δεν είναι κακό”. Ο πρωθυπουργός επενέβη τότε λέγοντας “Κοιτάω προς τα εκεί για να μην γελάω”.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να ευθύνεται στον Σαμαρά και να τον ρωτάει “θεωρείτε ότι τα καταφέρατε όταν υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία, όταν υπάρχουν καρκινοπαθείς που δεν έχουν φάρμακα, οι καλύτεροι μεταναστεύσουν και η μεσαία τάξη εξαθλιώνεται”… και πρόσθεσε “”στέγη και ψωμί ποιος θα δώσει στους ανέργους; Οι πρετεντέρηδες μεγαλοδημοσιογράφοι των καναλιών;”.
ανάρτηση "Makeleio.gr

Απομονωμένοι, γραφικοί και φοβισμένοι


Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013


“ Ο Τόμας Τζέφερσον, πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε πει κάποτε ότι «Όταν ο λαός φοβάται την κυβέρνηση, υπάρχει τυραννία. Όταν η κυβέρνηση φοβάται το λαό, υπάρχει ελευθερία»… ”
Του Κώστα Καπνίση
Με τον «μαγικό» αριθμό 153, ο οποίος είναι και ο αριθμός «κλειδί» για το «πέρασμα» των Μνημονίων, καταψηφίστηκε τελικά, όπως αναμενόταν, παρά τις αμυδρές ελπίδες του ελληνικού λαού για το αντίθετο, η πρόταση δυσπιστίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της επικίνδυνης πλέον για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Οι δύο θλιβερές φιγούρες, οι οποίοι παριστάνουν τους ηγέτες των κομμάτων τους, «κατάφεραν» να... πείσουν την πλειονότητα των κοινοβουλευτικών τους ομάδων να τους στηρίξουν για μια ακόμα φορά, επαναφέροντας λογικές και πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές. «Όπλο» τους η κατασυκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και οποιουδήποτε άλλου τολμά να αμφισβητεί την καταστροφική κυβερνητική πολιτική.


Το απύθμενο θράσος των δύο πολιτικών ανδρών, οι οποίοι έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τους ίδιους στην ηγεσία των κομμάτων τους, περίσσεψε για άλλη μια φορά. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα όχι για αυτούς, αλλά για τον ελληνικό λαό και την ίδια την χώρα. Ενώ, η τριήμερη συζήτηση πρότασης μομφής, ήταν η απόλυτη ευκαιρία για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να απαντήσουν όχι στην αντιπολίτευση, αλλά στην ελληνική κοινωνία για την πορεία καταστροφής της χώρας, εκείνοι προτίμησαν να υποδείξουν στους βουλευτές της συμπολίτευσης το μήνυμα «Η κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά και σώζει την χώρα». 

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε μια εκτός τόπου και χρόνου παρουσία του στη Βουλή, λίγο πριν τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, προτίμησε να χαμογελά και να χειροκροτεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και δεν καταλαβαίνει, και δεν θέλει να καταλάβει, αλλά κυρίως δεν ενδιαφέρεται για τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί πιστά και στην οποία πιστεύει μόνο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε. Η στάση του σώματός του, οι κινήσεις του, η απαξιωτική και αλαζονική του συμπεριφορά είναι ένας μανδύας, ένας τρόπος να κρύψει τον πανικό και τον φόβο του, μετά την εγκατάλειψή του ως έρμαιο στην τύχη, ακόμα και από τους ίδιους τους ελάχιστους συμμάχους του στην Ευρώπη, οι οποίοι μάλιστα πλέον του γυρνούν την πλάτη.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Γνωρίζει πολύ καλά ότι στηρίζεται μόνο στον αντιπρόεδρό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όμως αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, τα οποία αναμένεται να φουντώσουν σύντομα, καθώς το ενδεχόμενο αμφισβήτησής του στο εσωτερικό του κόμματός του, έχει οδηγήσει και τον ίδιο στην απώλεια της ψυχραιμίας. Το μόρφωμα του «ΠΑΣΟΚ», μετρά έναν ακόμα βουλευτή λιγότερο, καθώς η βουλευτίνα, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είχε πει πριν λίγα 24ωρα ότι «Η χώρα κυβερνάται με e – mails της τρόικα», καταψήφισε τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Αυτό δε μπόρεσε να το αντέξει με τίποτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος με αστραπιαία ταχύτητα, πιθανότατα και μέσα στην ίδια την Βουλή, έδωσε εντολή διαγραφής της Θεοδώρας Τζάκρη από την Κ.Ο του «ΠΑΣΟΚ». Η κίνηση αυτή, είναι πιθανό να λειτουργήσει διαλυτικά στην ήδη διαλυμένη και ολιγομελή πλέον Κ.Ο, καθώς η ύπαρξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του «ΠΑΣΟΚ» είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ υφίσταται ακόμα ως πολιτικό κόμμα, αφού πλέον δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης και αξιοπιστίας στην ελληνική κοινωνία. 

Οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, πιθανότατα θα είναι και το επίσημο πολιτικό τέλος για ένα κόμμα, το οποίο αλλιώς ξεκίνησε την πορεία του στον πολιτικό στίβο της χώρας το 1974, και σήμερα, από ότι όλα δείχνουν, οι βουλευτές και τα ελάχιστα στελέχη που το απαρτίζουν θα απορροφηθούν από την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, αν βέβαια ο τελευταίος εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος της ΝΔ και δεν ανατραπεί από το κόμμα του, μετά τη διαφαινόμενη πορεία εκλογικής συντριβής της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές. Άλλωστε η δήλωση του πρωθυπουργού μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του ότι «Εκλογές θα γίνουν το 2016», δε σημαίνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς, έχει την δυνατότητα να ακυρώσει τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις Ευρωεκλογές.

Οι ελάχιστοι πια και γνωστοί βουλευτές και σύμβουλοι, οι οποίοι περιστοιχίζουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έδωσαν ένα πραγματικό ρεσιτάλ μίσους, μέσα και έξω από την Βουλή τα τελευταία 24ωρα. Οι ομιλίες τους, αλλά και οι μορφασμοί στη Βουλή ήταν έμπλεες πανικού και αποδοχής της ήττας που πλησιάζει ταχύτατα. Οι δύο αυτοί πολιτικοί άνδρες, καθυστερώντας την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, πέρα από το ότι πιστοποιούν την εκλογική τους κατάρρευση, κάνουν και κάτι άλλο το οποίο είναι ακόμα χειρότερο και λίαν επικίνδυνο. Παίζουν με τις τύχες της χώρας σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία οι περιστάσεις απαιτούν την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα εκπροσωπήσει επάξια και χωρίς φόβο την Ελλάδα σε μια έντιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εταίρους της για την πορεία και το μέλλον για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. 

Το κυριότερο όμως είναι ότι η νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, δείχνει ότι έχει την πολιτική βούληση να υπερασπιστεί την ίδια την Δημοκρατία στη χώρα, αλλά και να κάνει τον λαό να μη φοβάται πια την βίαιη κρατική καταστολή, τα σκάνδαλα και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο Τόμας Τζέφερσον, πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε πει κάποτε ότι «Όταν ο λαός φοβάται την κυβέρνηση, υπάρχει τυραννία. Όταν η κυβέρνηση φοβάται το λαό, υπάρχει ελευθερία»…
periodista.gr

Πόσο δημόσιο χρήμα πήραν οι τραπεζίτες


 2008-2013: «Ζόμπι» ανάμεσά μας   Λεφτά του δημοσίου, χωρίς δημόσιο έλεγχο 
Aναλυτικά στοιχεία με τα οποία για πρώτη φορά αποτυπώνονται με ακρίβεια τα ποσά με τα οποία χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος την κάθε τράπεζα από το 2008, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία διαβιβάζονται με απαντητικό επτασέλιδο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Ο Σταϊκούρας ενημερώνει ουσιαστικά για τη στήριξη των τραπεζών σύμφωνα με τον Ν. 3723/2008 «Ενίσχυση ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης»:

- Για τις προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο, έναντι καταβολής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 21.05.2014 και 23.07.2014 (κι όχι μετρητών).

Το συνολικό ποσό των αναλαμβανομένων μετοχών σήμερα ανέρχεται σε 4.473.585.000 ευρώ.

- Για τις εγγυήσεις σε δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο από το 2009 και μετά. Ειδικά για τις εγγυήσεις επισημαίνεται ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτών ουδέποτε υπερέβη...
το εκάστοτε συνολικό όριο, σήμερα ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ.

- Για τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατέθηκαν ειδικοί τίτλοι μηδενικού επιτοκίου, για το χρονικό διάστημα από το 2008 έως 18.10.2013, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων σήμερα είναι 2,4 δισ. ευρώ.

Προνομιούχες Μετοχές 
Όπως ειδικότερα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 1 του 3723/2008 το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων, έναντι καταβολής σε αυτές Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 21.05.2014 και 23.07.2014 (κι όχι μετρητών). 

Το συνολικό ποσό των αναλαμβανομένων μετοχών σήμερα ανέρχεται σε 4.473.585.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ: αναληφθείσες προνομιούχες μετοχές αξίας 1.350.000.000 ευρώ.

2. Alpha Bank: 940.000.000 ευρώ.

3. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 224.960.000 ευρώ.

4. EFG Eurobank: 950.125.000 ευρώ.

5. Τράπεζα Πειραιώς: 750.000.000 ευρώ.

6. Τράπεζα Αττικής: 100.200.000 ευρώ.

7. Proton Bank: 80.000.000 ευρώ.

8. FBBank: 50.000.000 ευρώ.

9. Πανελλήνια Τράπεζα: 28.300.000 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ: 4.473.585.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι στη αρχική εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος, τον Μάιο του 2009 συμμετείχε και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος με αξία προνομιούχων μετοχών 675.000.000 ευρώ, πλην όμως επαναγόρασε τον Ιούλιο 2011 τις μετοχές αυτές, καταβάλλοντας το ανωτέρω ποσό στο Ελληνικό Δημόσιο σε μετρητά.

Δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Σύμφωνα με το Ν. 3723/2008, το Ελληνικό Δημόσιο παρείχε την εγγύηση του στα ακόλουθα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων:

1. Alpha Bank: ημερομηνία έκδοσης 12.2.2009-ημερομηνία λήξης 12.11.2009- ποσό 500.000.000 ευρώ.

2. Alpha Bank: έκδοση 29.4.2009-λήξη 30.04.2012-ποσό 1.000.000.000 ευρώ.

3. Alpha Bank: έκδοση 4.6.2009-λήξη 4.12.2009-ποσό 500.000.000 ευρώ.

4. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 12.2.2009-λήξη 12.11.2009-ποσό 500.000.000 ευρώ.

5. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 29.5.2009-λήξη 29.11.2009-ποσό 500.000.000 ευρώ.

6. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 27.4.2010 - λήξη 26.4.2013- ποσό 2.300.000.000 ευρώ.

7. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 26.4.2010 - λήξη 26.4.2013- ποσό 2.500.000.000 ευρώ.

8. ALPHA BANK: έκδοση 30.4.2010- λήξη 30.4.2013- ποσό 2.117.000.000 ευρώ.

9. PIRAEUS BANK: έκδοση 27.4.2010- λήξη 27.4.2013- ποσό 1.970.000.000 ευρώ.

10. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 4.5.2010- λήξη 4.5.2013- ποσό 1.345.000.000 ευρώ.

11. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 4.5.2010- λήξη 4.5.2013- ποσό 950.000.000 ευρώ.

12. PROTON BANK: έκδοση 1.7.2010- λήξη 1.7.2013- ποσό 40.000.000 ευρώ.

13. ATTICA BANK: έκδοση 30.6.2010 - λήξη 30.6.2013 - ποσό 215.000.000 ευρώ.

14. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 4.5.2010- λήξη 4.5.2013-ποσό 655.000.000 ευρώ.

15. ALPHA BANK: έκδοση 10.5.2010-λήξη 10.5.2013-ποσό 440.000.000 ευρώ.

16. PIRAEUS BANK: έκδοση 7.5.2010- λήξη 27.4.2013- ποσό 400.000.000 ευρώ.

17. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 10.5.2010- λήξη 7.5.2013- ποσό 700.000.000 ευρώ.

18. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 28.6.2010-λήξη 28.6.2013- ποσό 4.265.600.000 ευρώ.

19. ALPHA BANK: έκδοση 24.6.2010- λήξη 24.6.2013- ποσό 2.310.000.000 ευρώ.

20. PIRAEUS BANK: έκδοση 18.6.2010- λήξη 18.6.2013- ποσό 2.206.500.000 ευρώ.

21. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 21.6.2010- λήξη 21.6.2013- ποσό 3.820.000.000 ευρώ.

22. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 30.6.2010- λήξη 30.6.2013- ποσό 648.600.000 ευρώ.

23. PROTON BANK: έκδοση 22.77.2010- λήξη 22.7.2013- ποσό 109.400.000.

24. ATTICA BANK: έκδοση 30.12.2010- λήξη 30.12.2013- ποσό 285.000.000 ευρώ.

25. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 16.12.2010-λήξη 16.6.2011- ποσό 1.000.000.000.

26. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 16.12.2010- λήξη 16.3.2011-ποσό 1.500.000.000 ευρώ.

27. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 26.7.2011-λήξη 26.7.2014-ποσό 1.500.000.000 ευρώ.

28. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 20.6.2011-λήξη 20.6.2014- ποσό 1.000.000.000 ευρώ.

29. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 16.12.2010- λήξη 16.12.2013-ποσό 1.548.200.000 ευρώ.

30. PIRAEUS BANK: έκδοση 17.12.2010-λήξη 17.12.2013- ποσό 3.572.100.000 ευρώ.

31. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 21.12.2010- λήξη 21.12.2013- ποσό 4.280.000.000 ευρώ.

32. ALPHA BANK: έκδοση 27.12.2010- λήξη 27.12.2013- ποσό 3.609.600.000 ευρώ.

33. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 23.12.2010-λήξη 23.12.2013- ποσό 4.107.700.000 ευρώ.

34. ALPHA BANK: έκδοση 15.2.2011- λήξη 15.2.2014 - ποσό 950.000.000 ευρώ.

35. PIRAEUS BANK: έκδοση 17.2.2011- λήξη 17.2.2014- ποσό 950.000.000 ευρώ.

36. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 11.3.2011- λήξη 11.3.2014- ποσό 1.550.000.000 ευρώ.

37. FBB: έκδοση 14.3.2011- λήξη 14.3.2014- ποσό 50.000.000 ευρώ.

38. PIRAEUS BANK: έκδοση 6.5.2011- λήξη 17.2.2014- ποσό 800.000.000 ευρώ.

39. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 27.5.2011- λήξη 27.5.2014- ποσό 332.000.000 ευρώ.

40. ALPHA BANK: έκδοση 3.6.2011-λήξη 30.6.2014-ποσό 400.000.000 ευρώ.

41. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 7.6.2011- λήξη 7.6.2014- ποσό 1.925.000.000 ευρώ.

42. PIRAEUS BANK: έκδοση 4.11.2011- λήξη 4.2.2012- ποσό 1.750.000.000 ευρώ.

43. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 7.11.2011- λήξη 7.2.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.

44. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 4.11.2011- λήξη 7.2.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.

45. ALPHA BANK: έκδοση 7.11.2011- λήξη 7.2.2012- ποσό 3.147.000.000 ευρώ.

46. EFG EUROBANK-ERGASIAS: έκδοση 11.11.2011- λήξη 13.12.2012- ποσό 2.344.000.000 ευρώ.

47. ALPHA BANK: έκδοση 22.2.2012- λήξη 22.5.2012- ποσό 2.000.000.000 ευρώ.

48. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 9.2.2012- λήξη 8.5.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.

49. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 13.2.2012- λήξη 14.5.2012- ποσό 2.344.000.000 ευρώ.

50. PIRAEUS BANK: έκδοση 7.2.2012- λήξη 8.5.2012- ποσό 1.750.000.000 ευρώ.

51. PIRAEUS BANK: έκδοση 6.2.2012- λήξη 7.5.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.

52. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 8.5.2012- λήξη 8.8.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.

53. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 14.5.2012-λήξη 14.8.2012-ποσό 2.344.000.000 ευρώ.

54. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 24.2.2012- λήξη 24.5.2012- ποσό 3.000.000.000 ευρώ.

55. PIRAEUS BANK: έκδοση 23.5.2012- λήξη 23.8.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.

56. PIRAEUS BANK: έκδοση 5.3.2012- λήξη 5.6.2012- ποσό 2.087.000.000 ευρώ.

57. PIRAEUS BANK: έκδοση 14.6.2012- λήξη 14.9.2012- ποσό 2.087.000.000 ευρώ.

58. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 9.8.2012- λήξη 9.11.2012-ποσό 1.500.000.000 ευρώ.

59. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 14.8.2012- λήξη 14.11.2012- ποσό 2.344.000.000 ευρώ.

60. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 14.11.2012- λήξη 14.2.2013- ποσό 2.344.000.000 ευρώ.

61. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 26.4.2013- λήξη 26.4.2016- ποσό 4.500.000.000 ευρώ.

62. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 8.5.2013- λήξη 8.5.2016- ποσό 1.650.000.000 ευρώ.

63. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 26.4.2013- λήξη 26.4.2016- ποσό 2.300.000.000 ευρώ.

64. PIRAEUS BANK: έκδοση 9.5.2013- λήξη 8.5.2014- ποσό 2.370.000.000 ευρώ.

65. ALPHA BANK: έκδοση 17.5.2013- λήξη 17.5.2014- ποσό 2.557.000.000 ευρώ.

66. ALPHA BANK: έκδοση 19.6.2013- λήξη 19.6.2014- ποσό 2.310.000.000 ευρώ.

67. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 21.6.2013- λήξη 21.6.2015 - ποσό 3.820.000.000 ευρώ.

68. PIRAEUS BANK: έκδοση 14.6.2013- λήξη 14.6.2014- ποσό 2.206.500.000 ευρώ.

69. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 12.7.2013- λήξη 17.7.2015- ποσό 4.265.600.000 ευρώ.

70. ATTICA BANK: έκδοση 24.7.2013- λήξη 24.7.2016- ποσό 215.000.000 ευρώ.

Ειδικοί τίτλοι

Με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή παρατίθενται και τα στοιχεία για τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατέθηκαν ειδικοί τίτλοι μηδενικού επιτοκίου με βάση το άρθρο 3 του Ν. 3723/2008 για το χρονικό διάστημα από το 2008 έως 18.10.203.

1. EUROBANK: ημερομηνία διάθεσης 29.12.2008- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 1.025.000.000.

2. ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ημερομηνία διάθεσης 29.12.2008- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 865.000.000.

3. ALPHA BANK: ημερομηνία διάθεσης 16.1.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 1.138.000.000.

4. ΑΤΤΙΚΗΣ: ημερομηνία διάθεσης 16.1.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 200.000.000.

5. MILLENIUM BANK: ημερομηνία διάθεσης 23.1.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 98.000.000.

6. FBB: ημερομηνία διάθεσης 26.1.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 60.000.000.

7. ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 10.3.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 158.000.000.

8. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 1.4.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 807.000.000.

9. PROTON AE: ημερομηνία διάθεσης 23.4.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 78.000.000.

10. ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 28.5.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 11.000.000.

11. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 15.7.2009- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 41.000.000.

12. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 7.9.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 50.000.000.

13. ASPIS BANK AE: ημερομηνία διάθεσης 1.10.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 86.000.000.

14. EUROBANK: ημερομηνία διάθεσης 13.4.10- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 712.000.000.

15. ALPHA BANK: ημερομηνία διάθεσης 19.4.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 491.000.000.

16. ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ημερομηνία διάθεσης 19.4.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 424.000.000.

17. AEGEAN BALTIC BANK AE: ημερομηνία διάθεσης 21.4.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 40.000.000.

18. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 22.4.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 787.000.000.

19. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 23.6.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 600.000.000.

20. ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ημερομηνία διάθεσης 1.10.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 7.000.000.

21. ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: ημερομηνία διάθεσης 24.12.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 6.000.000.

22. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 27.12.2010- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 22.000.000.

23. ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ: ημερομηνία διάθεσης 30.12.2010- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 2.000.000.

24. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: ημερομηνία διάθεσης 31.12.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 329.000.000.

25. ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ: ημερομηνία διάθεσης 14.2.11- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 8.000.000.

26. FBB: ημερομηνία διάθεσης 11.5.2012- λήξη ομολόγου 6.4.2015-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 60.000.000.

27. AEGEAN BALTIC BANK AE: ημερομηνία διάθεσης 30.4.13- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 40.000.000.

28. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ: ημερομηνία διάθεσης 30.4.2013- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 1.024.000.000.

29. ΑLPHA BANK: ημερομηνία διάθεσης 30.4.2013- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 491.000.000.

30. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 20.5.2013- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 22.000.000.

31. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 7.8.2013- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 787.000.000.

32. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 16.9.2013- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 60.000.000 .

Στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι οι τίτλοι ονομαστικής αξίας 60.000.000 με ISIN GR0326044279, λήξεως 6.4.2015 που είχαν διατεθεί στην FBB επεστράφησαν και ακυρώθηκαν στις 23.5.2013. .

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των ειδικών τίτλων είναι 2.424.000.000 ευρώ.


με πληροφορίες ΑΠΕ

Από enet

Η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα από… το 153

Η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα από… το 153
-Επόμενο crash - test για νέες απώλειες, η ψηφοφορία για το φόρο ακινήτων. -Επιβεβαίωση του NEWSBOMB, που είχε επανειλημμένως αναφερθεί στη διαφοροποίηση της στάσης  της κ. Τζάκρη.
«Αυτοί που πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και μιλούν για νίκη της κυβέρνησης, είναι απλά ανόητοι».
Η φράση αυτή ανήκει σε έμπειρο πολιτικό, που επισημαίνει ότι η κυβέρνηση μέτρησε άλλη μία απώλεια, φτάνοντας πλέον στο 153, που μπορεί να είναι και 154 με τη δυνητική ψήφο του κ. Κακλαμάνη, που απουσίαζε για λόγους ασθενείας.
Υπενθυμίζουμε ότι το Newsbomb είχε αποκαλύψει, εδώ και 15 περίπου μέρες, ότι η κυβέρνηση θα μετρούσε τις πρώτες απώλειες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και είχε αναφέρει ότι κ.Τζάκρη ήταν αποφασισμένη να μην ψηφίσει κανένα άλλο μέτρο, ακόμα και αν αυτό ισοδυναμούσε με πτώση της κυβέρνησης. Τελικά η κ. Τζάκρη επέλεξε να διαφοροποιήσει τη στάση της χθες και να «ξεφύγει» από την κομματική γραμμή Βενιζέλου, με αποτέλεσαμ τη διαγραφή της.
Ο κ. Τσίπρας δεν έριξε την κυβέρνηση, όπως θα ανέμεναν ορισμένοι αφελείς.Κατάφερε όμως να μειώσει κατά ένα βουλευτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην οποία στηρίζεται.
Ο στόχος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο πολλοί έχουν υποτιμήσει, είναι να αφήσει την κυβέρνηση να ''σαπίσει'', να ζήσει το μαρτύριο της σταγόνας.
Δεν επέλεξε να καταθέσει την πρόταση μομφής τώρα και όχι αργότερα, όταν θα υπάρξει το νομοσχέδιο για τα ακίνητα ή όταν τεθεί υπό την έγκριση της Βουλής ο προϋπολογισμός ή μία νέα συμφωνία με την τρόικα.
Ο κ.Τσίπρας δεν θα ήθελε να δώσει άλλοθι σε κάποιους βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας τότε, γιατί πολύ απλά θα τους έδινε το άλλοθι και το επιχείρημα να ψηφίσουν μαζί και τα συγκεκριμένα μέτρα.
Γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Όπως γνωρίζει και τις παρασκηνιακές διεργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, για να διευρυνθεί η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διεργασίες που αφορούν δύο βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ και δύο της ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο Πρόεδρος του Σύριζα γνωρίζει ότι θα υπάρξουν μέτρα αλλά και μεγάλοι σκόπελοι, που θα θέσουν σε πίεση τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και ενδέχεται να μειώσουν και άλλο την δύναμη της κοινοβουλευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Το Μαξίμου θεωρεί ότι έχει ήδη χάσει τον κ. Β. Πολύδωρα, ο οποίος δεν θα ψηφίσει το νόμο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, εκβιάζοντας ταυτόχρονα τη διαγραφή του , που θα είναι αναπόφευκτη.
Υποψιάζεται επίσης βουλευτές που προέρχονται από την περιφέρεια, όχι αυτούς που κάνουν ''θόρυβο'' και εμφανίζονται ως αντιρρησίες στο θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων αλλά αυτούς που είναι σιωπηλοί και αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις.
Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι κ.κ Σκανδαλίδης, Κασσής και Μωραϊτης έδωσαν το στίγμα των προθέσεων τους.
Κομβικό σημείο είναι και το πακέτο της συμφωνίας με την τρόικα που είναι πιθανόν να μετατεθεί για αργότερα, σε μία λογική ''βλέποντας και κάνοντας'' και με την ελπίδα να υπάρχει αναστροφή του κλίματος.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει και τροποποίηση του προϋπολογισμού, όταν αποφασιστούν αυτά τα μέτρα.
Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ήδη η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα από τον αριθμό 153...
ανάρτηση από  "NEWSBOMB.GR