Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς


Ο Αλέξης ΤσίπραςΟ Αλέξης Τσίπρας
“ Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει παράθυρο συνεργασίας για όσους βουλευτές καταψηφίσουν τα μέτρα. ”
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 10:41
Ο φόβος της κυβέρνησης για τις ευρωεκλογές λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων πριν από τον Μάιο, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο μέρος συνέντευξης στην Αυγή, με τον τίτλο: «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει παράθυρο συνεργασίας για όσους βουλευτές καταψηφίσουν τα μέτρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα πρώτα μέτρα που θα λάβει η Αριστερά και τα οποία θα αντικαταστήσουν το Μνημόνιο. Παρουσίασε, επίσης το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας, σχέδιο που θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα, τον έλεγχο των απολύσεων, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου, καθώς και δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Ως προτεραιότητα τίθεται και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με την προηγούμενη μορφή της, με ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πως η κίνηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να τον επιλέξει ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν εκφράζει μια συσπειρωτική αντίθεση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης θα δημοσιευτεί την Τρίτη.
Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Πρέπει στις τοπικές κοινωνίες να αποτυπωθεί η ανάγκη για μία εναλλακτική αυτοδιοικητική πολιτική, μέσα από αξιόπιστες συμμαχίες και ριζοσπαστικά προγράμματα. Πρέπει να μεριμνήσουμε να στηριχθούν, να συγκροτηθούν και να οργανωθούν αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα διεκδικήσουν τη νίκη».

Διαβάστε την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «Αυγή« και τον Νίκο Παπαδημητρίου:

* Μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Ποια είναι η δική σας άποψη; Ποια θα είναι τα επόμενα σημεία σύγκρουσης με τον κυβέρνηση;
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα επ' ουδενί να είμαι σε αυτή την τόσο «πλεονεκτική» θέση που βρίσκονται. Επί τρεις ημέρες τα κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούσαν να πείσουν πόσο άστοχη ενέργεια ήταν η μομφή. Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από την ψηφοφορία και ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για νέο, διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, από κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση μάλιστα. Η συζήτηση στη Βουλή και το αποτέλεσμα, με την υπερψήφιση της πρότασης από βουλευτή της πλειοψηφίας διεύρυνε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη. Από εδώ και πέρα θα μας βρει μπροστά της ουκ ολίγες φορές στο επόμενο διάστημα: στον προϋπολογισμό, στον φόρο ακινήτων, στην εξεταστική για τα υποβρύχια, στους πλειστηριασμούς, στα μέτρα του Μνημονίου. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο κοινοβουλευτικός κανονισμός προκειμένου να μπει ένα τέλος στην επαίσχυντη πολιτική των Μνημονίων.

* Πώς σχολιάζετε τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας;
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Είναι προφανές ότι η στρατηγική της υποταγής στην τρόικα έχει όρια. Δεν πείθει πια κανέναν. Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές του καλούνται να είναι όχι μόνο μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος. Δεν είναι εύκολο. Γιατί εκτός του αισθήματος της κομματικής επιβίωσης υπάρχει και αυτό της πολιτικής αξιοπρέπειας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας, παρά τις επιθέσεις του συστήματος της μνημονιακής διαπλοκής, που θα είναι σφοδρές όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο.

* Η εμφάνιση Σαμαρά στη Βουλή ενίσχυσε τη στρατηγική έντασης και μάλιστα με προσωπικές επιθέσεις εναντίον σας. Τη σκυτάλη των επιθέσεων πήραν, αμέσως μετά τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Με ποιες πρωτοβουλίες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση του συστήματος;
Η εικόνα του κ. Σαμαρά δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε τον θεσμό του πρωθυπουργού. Η απαξίωση του πολιτικού αντιπάλου, με αυτό τον ακραίο τρόπο, τελικά απαξιώνει τον ίδιο. Δεν ξέρω αν του βγαίνει αυθόρμητα ή κάποιοι τον συμβουλεύουν, αλλά νομίζω ότι ποτέ αρχηγός κυβερνητικής παράταξης δεν εμφάνισε τέτοια εικόνα φτηνής ψευτομαγκιάς μέσα στη Βουλή. Μπορεί να μην του αρέσει να έχει αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι του. Οφείλει με τα λόγια και το ύφος του να σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κάποιοι βέβαια θα πουν ότι κάθε κυβέρνηση έχει και τον πρωθυπουργό που της ταιριάζει. Μια ακραία δεξιά κυβέρνηση εκπροσωπείται και εκφράζεται με ένα ακραίο κοινοβουλευτικό ύφος. Μαύρο στην ΕΡΤ, ΜΑΤ στους εργαζόμενους, καζούρα και τσαμπουκάς στο Κοινοβούλιο. Σημάδια των καιρών.

* Ο κ. Σαμαράς ξορκίζει τις εκλογές και τις μεταθέτει στο 2016. Θα αντέξει τις διπλές κάλπες του Ιουνίου και το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί δυσαρμονία μεταξύ Βουλής και λαού;
Η δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού αισθήματος είναι ήδη προφανής. Η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε με 178 βουλευτές και δεν έχει πλέον περισσότερους από 154, κι αυτούς με πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές και συστηματικές παραβιάσεις των κανόνων κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Η δέσμευση της «επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του Μνημονίου» και της «απαγκίστρωσης», με τις οποίες κέρδισαν τις εκλογές του Ιουνίου του '12, αποδείχτηκε ωμό και κυνικό ψέμα. Η πολιτική των Μνημονίων έχει καταρρεύσει και αυτοί εξακολουθούν να παριστάνουν τον καλό μαθητή της τρόικας, σπέρνοντας ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή στην κοινωνία. Ακόμα και αν αντέξουν μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, το μήνυμα που θα πάρουν από εκεί δεν θα τους επιτρέψει να μείνουν ούτε μέρα παραπάνω. Ίσως η απόλυτη επίγνωση αυτού του κινδύνου για την κυβέρνηση, να είναι τελικά και ο καταλύτης εξελίξεων πριν από τις ευρωεκλογές.

* Τι εκφράζει η επιλογή της ευρω-Αριστεράς να επιλέξει εσάς για την υποψηφιότητα στη θέση του προέδρου της Κομισιόν; Και πώς σχολιάζετε τις κυβερνητικές αντιδράσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα;
Η πρόταση αυτή πρώτα από όλα αποτελεί μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τιμή απέναντι στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά συσπειρώνεται γύρω από μια ελληνική υποψηφιότητα, για να υπογραμμίσει έτσι την αντίθεσή της στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας, και την ανάγκη μιας βαθιάς και ριζικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή πολιτική. Επιπλέον η πρόταση αυτή αναγνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια αριστερή δύναμη που δίνει από την πρώτη γραμμή τη μάχη για την αλλαγή αυτή, τόσο στην Ε.Ε όσο και σε κάθε μια χώρα ξεχωριστά. Το μήνυμα είναι: ενότητα - υπεράσπιση της κοινωνίας - αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς και τους εργαζόμενους - αγώνας για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Τώρα, στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, η κυβέρνηση προφανώς έχει ενοχληθεί, γιατί μια τέτοια εξέλιξη της χαλάει τα σχέδια. Την ενοχλεί οποιαδήποτε αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ σε διεθνές επίπεδο, γιατί της καταστρέφει την εικόνα των «ανεύθυνων και επικίνδυνων αντιευρωπαϊστών» που προσπαθεί να κατασκευάσει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, δεν έχουν άλλο μέσον αντιπαράθεσης πέραν της «μονταζιέρας» η οποία όμως τον τελευταίο καιρό χάνει όλο και περισσότερες στροφές και τους εκθέτει.

* Κατά την ομιλία σας στη Βουλή ήσασταν καταπέλτης ως προς τις κυβερνητικές ευθύνες για την κοινωνική καταστροφή και τα οικονομικά αδιέξοδα, επαναλάβατε δε τη δέσμευσή σας για κατάργηση του Μνημονίου. Ορισμένοι όμως περίμεναν ότι θα ήσασταν αναλυτικότερος στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων. Ποιοι, λοιπόν, είναι οι βασικοί άξονες του ΣΥΡΙΖΑ;
Σε μια ομιλία δεν γίνεται να τα περιλάβεις όλα αναλυτικά. Εκτίμησα ως σημαντικότερο να αναφερθώ αναλυτικά και συγκεκριμένα στο πώς αλλιώς μπορούν να βρεθούν πόροι και να αναδιανεμηθούν προς όφελος των αδύναμων. Διότι τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλη σπέκουλα γύρω από ένα λάθος ερώτημα. Για το πού θα βρούμε τα λεφτά. Στα πολλαπλά ερωτήματα που έθεσα όμως στον πρωθυπουργό δεν πήρα ούτε μια απάντηση. Σε ό,τι αφορά τώρα το σχέδιό μας, έχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί -την προηγούμενη εβδομάδα είχα την ευκαιρία δύο φορές, μια στο διεθνές συνέδριο του Πανεπιστημίου του Ώστιν, στο Τέξας, και μια στο διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Λεβί, στην Αθήνα- σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι η άμεση αντιμετώπιση της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης. Ο δεύτερος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, με στήριξη του εισοδήματος των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Και ο τρίτος η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού χρειάζεται μια νέα συμφωνία γα το χρέος, που θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη. Μια τέτοια συμφωνία απαιτείται τόσο για το καλό της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών του Νότου όσο όμως και για το καλό ολόκληρης της Ε.Ε.

* Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ωρών και των πρώτων 100 ημερών για την κυβέρνησή σας;
Οι άμεσες πρωτοβουλίες θα είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει με την ψήφο του ο λαός, από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των νόμων που ελέγχουν τις απολύσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου και την προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Για τις πρώτες 100 ημέρες προτεραιότητα θα έχουν επίσης οι πρωτοβουλίες για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και φυσικά το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Και ας μην ξεχνάμε, φυσικά, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ.

* Ποιες, επί τη ευκαιρία, οι βασικές αρχές σας για την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος;
Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από το σημερινό πρόβλημα. Τον ρόλο που έπαιξε και παίζει το τραπεζικό σύστημα, έτσι όπως είναι διαρθρωμένο, στην ανακύκλωση και την επιδείνωση της κρίσης. Σήμερα έχουμε ένα παγκόσμιο παράδοξο. Τις τράπεζες να τις ανακεφαλαιοποιεί ο Έλληνας φορολογούμενος που χρεώνεται τα δάνεια και τα χρέη, αλλά να τις διοικεί η χρεωκοπημένη τραπεζοκρατία που τις φαλίρισε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο νόμος για το ΤΧΣ θα αλλάξει. Οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τη ζήτηση, την παραγωγική βάση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε μια νέα δομή του τραπεζικού συστήματος, όπου θα συνυπάρχουν τράπεζες - ταμιευτήρια μικρού μεγέθους και περιφερειακής εμβέλειας, αναπτυξιακές τράπεζες και τράπεζες ειδικού σκοπού ή συνεταιριστικές. Η λειτουργία τους πρέπει να εδραιωθεί στη διαφάνεια και στον κοινωνικό έλεγχο, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον και να αποκατασταθεί η καταθετική πίστη.

* Μερίδα των συμπολιτών μας πιστεύει ότι, ακόμη και με άλλη κυβέρνηση, δεν υπάρχουν περιθώρια για σημαντικά διαφορετική πολιτική. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν τώρα επιπλέον ότι, με δέσμευση των κρατών - μελών, όταν μια χώρα δεν επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει η ενιαία οικονομική διακυβέρνηση, θα «παγώνουν» οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Πώς θα ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Περιθώρια διαφορετικής πολιτικής υπάρχουν, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον κόσμο για το αντίθετο. Το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί το παραμικρό, να συγκροτήσει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή ακόμα και να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές αντιθέσεις που έχουν ξεσπάσει για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, δεν σημαίνει ότι οι δυνατότητες αυτές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και θα τις εκμεταλλευτεί στο έπακρο μια κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, με ισχυρή λαϊκή εντολή και κυρίως με ισχυρές συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και σε αδιέξοδο. Οι επιλογές της ευρωπαϊκής ηγεσίας με αιχμή του δόρατος την κ. Μέρκελ έχουν καταρρεύσει πλήρως. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στη λιτότητα με κορμό την ευρωπαϊκή Αριστερά. Οι λαοί του Νότου σέρνουν στην πλάτη τους τις χρεωκοπημένες τράπεζες. Μπροστά στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται, είναι λογικό να συγκροτηθούν και νέα μέτωπα και να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί. Και αυτοί οι συσχετισμοί θα αλλάξουν την εικόνα. Η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες. Ας το καταλάβουν καλά αυτό και ας μη μας απειλούν. Γιατί από απειλές και από βέτο ξέρουμε και εμείς.

* Με ποιες συμμαχίες, πολιτικές και κοινωνικές, θα κυβερνήσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η κοινωνική συμμαχία υπάρχει. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θέλει απαλλαγή από την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου. Χρειάζεται ακόμα περισσότερη οργάνωση και αυτοπεποίθηση για να πιστέψει ο κόσμος στη δύναμη της φωνής και του αγώνα του. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει και πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για την συγκρότηση πολιτικών συμμαχιών γύρω από ένα προοδευτικό πρόγραμμα εξόδου από το Μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει τις συμμαχίες αυτές ακόμα και όταν οι επόμενες εκλογές θα του έχουν δώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Κυρίως όμως, οι ευρωπαϊκές μας συμμαχίες και η στήριξη από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων της πρότασής μας ενάντια στη λιτότητα είναι η στρατηγική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

* Είστε ικανοποιημένος από την προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ -τόσο κεντρικά όσα και αποκεντρωμένα- για τις δημοτικές εκλογές;
Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει στις τοπικές κοινωνίες να αποτυπωθεί η ανάγκη για μια εναλλακτική αυτοδιοικητική πολιτική μέσα από αξιόπιστες συμμαχίες και ριζοσπαστικά προγράμματα. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να σταλεί και ένα συνολικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής των Μνημονίων και των δυνάμεων που την υπηρετούν. Άρα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να στηριχθούν, να συγκροτηθούν και να οργανωθούν αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα διεκδικήσουν τη νίκη. Πρέπει να ανοίξουμε τις οργανώσεις μας και να αγκαλιάσουμε κόσμο που ακόμα και πριν ένα χρόνο φοβήθηκε και δεν έκανε το βήμα να μας ψηφίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα ανακόψει τους ρυθμούς του μέχρι την τελευταία στιγμή. Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρέπει να είναι ένα συντριπτικό μήνυμα ότι η πολιτική των Μνημονίων έχει καταδικαστεί οριστικά στη συνείδηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

* Βλέπουμε, τις τελευταίες ημέρες, μια σφοδρή αντιπαράθεση με την εφημερίδα, "Τα Νέα". Κάποιοι σας κατηγορούν για προσπάθεια λογοκρισίας. Πώς απαντάτε;
Πρέπει να γνωρίζουν άπαντες ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Τα περί λογοκρισίας είναι βεβαίως αστεία, ειδικά όταν εκτοξεύονται από αυτούς που έχουν καταλάβει τις ψηφιακές συχνότητες και θεωρούν την ενημέρωση κλειστό κύκλωμα. Θα είμαι σαφής. Αν θεωρούν ότι έχουν ανίκητη δύναμη, απλώς είναι αλαζόνες. Αρκεί να ρίξουν μια ματιά στις κυκλοφορίες των εφημερίδων ή στις δημοσκοπήσεις που μετρούν την αξιοπιστία των Μέσων. Αν νομίζουν ότι θα μας τρομάξουν, απλώς δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ας ρίξουν μια ματιά στα συσσωρευμένα χρέη τους. Άλλοι πρέπει να τρομάζουν. Αν πάλι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος να τα βγάλουν πέρα μαζί μας, αν περιμένουν συναλλαγή ή υποταγή, απλώς είναι γελασμένοι. Ενδεχομένως να αναπολούν άλλου είδους σχέσεις με το πολιτικό προσωπικό, αλλά αυτό δεν αφορά την Αριστερά.

* Τελικά, γιατί τόση κριτική από την κυβερνητική πλευρά για την παρουσία σας στο Τέξας; Τι ενοχλεί;

Τους ενοχλεί η αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους και Αμερικανούς οικονομολόγους. Ενοχλούνται γιατί η εναλλακτική μας πρόταση βρίσκει ανταπόκριση σε όλο τον κόσμο. Γιατί δημιουργούμε ένα ευρύ δίκτυο οικονομολόγων και διανοουμένων που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό, όταν αυτοί έχουν για μόνο σύμμαχο την κ. Μέρκελ και το κ. Σόιμπλε. Γι' αυτό τους πείραξε τόσο πολύ το Τέξας, όχι γιατί δεν ήξεραν τι λέμε για την Ευρωζώνη και το ευρώ. Όπως επίσης τους πειράζει που εμείς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας όπου βρεθούμε. Μιλάμε για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, για την ολιγαρχία των τραπεζών και των μιντιαρχών που μας κυβερνά και για την ανάγκη να καταργηθεί το άθλιο πρόγραμμα του Μνημονίου. Ενώ αυτοί μιλούν για επιτυχία πάνω στα κοινωνικά ερείπια. Και τρώνε και σφαλιάρες από πάνω, από τους υπαλλήλους της τρόικας. Αυτό τους ενοχλεί. Πως εμείς καταφέρνουμε να χτίσουμε διεθνείς συμμαχίες για την Ελλάδα και βρίσκουμε τη διεθνή αναγνώριση του πολιτικού μας σχεδίου, ενώ αυτοί είναι μόνοι και απαξιωμένοι. Τους σνομπάρουνε ακόμα και οι υπάλληλοι της Κομισιόν, που προτιμούν να πάνε για σκι παρά να ασχοληθούνε μαζί τους.



Η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ


ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ
“ Το 2014 είναι χρονιά ευρωπαϊκών εκλογών και οι υπάρχοντες πολιτικοί συσχετισμοί δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς από τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών λαών. ”
Του Κώστα Καπνίση

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο στο εσωτερικό της χώρας ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, έχει τερματίσει τον πολιτικό της βίο. Αυτό όμως πλέον δεν περνά απαρατήρητο και στους θεσμικούς παράγοντες του εξωτερικού, αλλά και στον εξωθεσμικό παράγοντα της τρόικα. Το «παιχνίδι» πλέον έχει αποκτήσει νέα ονομασία και λέγεται «Αναμονή». Βασικό συστατικό του παιχνιδιού και κεντρικός παίκτης – καταλύτης της αντιστροφής πορείας στην Ευρώπη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα προκύψει στην Ελλάδα σύντομα, μετά από τις εκλογές, των οποίων μόνο οι λεπτομέρειες απομένουν, προκειμένου να «κλειδώσει» και επίσημα η ημερομηνία της προκήρυξής τους.

Το νέο «χτύπημα» κατά της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, τα οποία επιβεβαίωσαν τις υποψίες, σχετικά με την εσωτερική υποτίμηση μισθών, υπηρεσιών και ποιότητας ζωής στην Ελλάδα, με τις τιμές των προϊόντων όμως να ακολουθούν την ακριβώς αντίστροφη πορεία. Σοκ από τις 555, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, νομοθετικές ρυθμίσεις στην Ελλάδα, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε βασικά αγαθά όπως το γάλα, απορρυπαντικά, φάρμακα, καύσιμα και πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να γνωρίσουν μείωση στις τιμές. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα συνειδητής και τεχνητής στρέβλωσης της λειτουργίας της αγοράς, καθώς οι 555 αυτές ρυθμίσεις δεν εισήχθησαν μόνες τους, αλλά κάποιος τις εισηγήθηκε, κάποιος άλλος τις έφτιαξε και ένας τρίτος της έφερε προς ψήφιση. Και ψηφίστηκαν!

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία διαμήνυσε ότι αυτή η μελέτη ήταν παραγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο μάλιστα την είχε παραγγείλει το 2012, ενώ σε λίγες ημέρες φεύγει και το 2013. Αν κάποιος μιλούσε για ακυβερνησία τόσο καιρό και κυβερνητική απραξία θα είχε άδικο; Προφανώς και όχι. Αν μάλιστα ήθελε να γίνει και πιο αυστηρός κριτής θα μπορούσε να πει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ένας απλός παρατηρητής της κοινωνικής καταστροφής, την οποία η ίδια αποφασίζει και μένει να παρατηρεί τα αποτελέσματά της στον χειμαζόμενο και πλήρως αποπροσανατολισμένο ελληνικό λαό. Τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, καθώς όπως επεσήμανε και η διαγραφείσα βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, πριν από λίγες ημέρες και σε τηλεοπτική της εμφάνιση το περίφημο «Η χώρα κυβερνάται από e-mails της τρόικα». Περνώντας σε πραγματικό χρόνο, και ύστερα από τις αποφάσεις – μη αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup για την Ελλάδα, αλλά και τις αγωνιώδεις συσκέψεις Σαμαρά – Βενιζέλου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου και εκτιμήθηκε (αν έγινε κι αυτό) η αναβλητικότητα της τρόικα για νέες εντολές, τα πράγματα έχουν αρχίσει πλέον να ξεκαθαρίζουν.

Το πρώτο συμπέρασμα, μετά άλλωστε και από τις δηλώσεις Ρεν, Ντάισελμπλουμ και λοιπών εταίρων, είναι ότι η τρόικα και οι εταίροι δεν βιάζονται να πάρουν αποφάσεις και αφήνουν το «πρόγραμμα» στον αυτόματο πιλότο. Μοιάζει σαν να περιμένουν κάτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπάρχον πρόγραμμα τελειώνει την άνοιξη του 2014, με τους εταίρους να έχουν πια καταλάβει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα (κατά την δική τους επιθυμία) με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση. Δείχνουν πια να κατανοούν και οι ίδιοι την δημόσια παραδοχή της κυβέρνησης Σαμαρά ότι δεν πρόκειται να περάσουν νέα μέτρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όχι βέβαια γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Η κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται να έχει μείνει από καύσιμα, αλλά και από έλλειψη προθυμίας κυβερνητικών στελεχών, πλην ελαχίστων γραφικών περιπτώσεων θαυμαστών του Μνημονίου, να στηρίξουν αυτή την καταστροφική και παράλληλα κοινωνικά ανάλγητη πολιτική.

Το δεύτερο συμπέρασμα, είναι ότι η τρόικα παραδέχεται πλέον και η ίδια ότι το πρόγραμμα απέτυχε «πανηγυρικά», διαλύοντας όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό Νότο, με το φαινόμενο να ανηφορίζει πλέον προς τον εύρωστο οικονομικά Βορρά. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι μετά από αρκετές μελέτες, φανερές και μη, τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά με την ευρωπαϊκή οικονομική ατμομηχανή να έχει πια «παγώσει». Δηλώσεις – ευχολόγια τύπου «Η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει» θα πρέπει να θεωρούνται ως άτοπες (αν όχι αστείες), καθώς οι πάντες γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με δηλώσεις, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικά εργαλεία. Η Γηραιά ήπειρος, βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Το 2014 είναι χρονιά ευρωπαϊκών εκλογών και οι υπάρχοντες πολιτικοί συσχετισμοί δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς από τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών λαών. Το «κλειδί» της οριστικής ευρωπαϊκής λύσης φαίνεται να υπάρχει και θα είναι αυτό που εισήγαγε την Ευρώπη στην τεχνητή οικονομική κρίση, προς όφελος βέβαια της Γερμανίας. Αυτό το «κλειδί», δεν είναι άλλο από την Ελλάδα. Η Ευρώπη βλέπει στο πρόσωπο του αρχηγού της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης την πολυπόθητη αντιστροφή πορείας. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ επικρότησε την δικαίωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση. Η Ευρώπη, φοβάται το μαύρο της παρελθόν και έχει αρχίσει πια να το δείχνει. Ψάχνει εναγωνίως μια διέξοδο από τα προβλήματα, τα οποία η ίδια δημιούργησε με την επικυριαρχία νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και επιλογών τα τελευταία είκοσι χρόνια. Πλέον ο νεοφιλελευθερισμός έχει αρχίσει να εισέρχεται στο τελευταίο του στάδιο, το οποίο δεν είναι άλλο από το φάντασμα του φασισμού με τις ευρωπαϊκές χώρες να μετρούν σχεδόν μια εκλογική επιρροή ύψους 20% των ακροδεξιών κομμάτων.

Η λύση περνά από την Ελλάδα και συμπυκνώνεται σε δύο μόλις λέξεις: «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό είναι το εφαλτήριο αντιστροφής πορείας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι η αφορμή για την Ευρώπη να ξαναγυρίσει στην Δημοκρατία, να ξεκινήσει την μεγάλη συζήτηση για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και να προχωρήσει στην οικονομική ένωση πάνω σε στέρεα θεμέλια. Αυτό είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανατεθεί στα ακραία νεοφιλελεύθερα σταγονίδια, αλλά στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες ξαναβγαίνουν στο φως, δίνοντας ελπίδα και όραμα στους λαούς της Ευρώπης. Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει…

ανάρτηση- "periodista"

“Είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ”




Το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ απολάμβανε μία ήπια πολιτική ανακωχής από τα ΜΜΕ που δεν τον πηγαίνουν ούτε με σφαίρες, εκτός από τα λίγα κείμενα του Πρετεντέρη και κάνα δυό ρεπορτάζ του Μέγκα, με τα οποία απλά προσπαθούσαν να θυμίσουν στους βουλευτές του ότι μεγαλύτερο κακό έκαναν στη χώρα που δεν πατάνε το πόδι τους στην Ανατροπή της Δευτέρας, παρά που αποκαλούν τους καναλάρχες “διαπλεκόμενους”.

Από την ημέρα της πρότασης μομφής το κλίμα τούμπαρε. Πόλεμος, σχοινιά που τραβιούνται μαζί με τον Τόμσεν στα σκίτσα, πουτάνα η Κωνσταντοπούλου που σκούζει στην πόρτα της ΕΡΤ, λογοκρισίες, και φυσικά ο Τσίπρας ως νέος αποστάτης επειδή καλεί (;) το ΠΑΣΟΚ να αποδεχθεί τη μοίρα του και να διαλυθεί αξιοπρεπώς. Αυτός δεν μίλησε φυσικά για το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα, αλλά είναι τόσο χεσμένοι που τρέμουν στην ιδέα της διάλυσης του “Κινήματος”.

Βέβαια, αν το ΠΑΣΟΚ διαλυθεί, τότε την ίδια μοίρα θα έχει κι ο ΔΟΛ, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος είτε θα αυτοεξοριστεί, είτε θα κάτσει στο εδώλιο για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει τα τριάντα τελευταία χρόνια. Γιατί το πράγμα είναι πολύ απλό. Όσο το ΠΑΣΟΚ κι ο ΔΟΛ μένουν ανοιχτά, τόσο ο Βενιζέλος κι ο Ψυχάρης θα συνεχίσουν να αναπνέουν ελεύθερο αέρα.

Ένα από τα ελάχιστα εργαλεία που μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να καταλαβαίνει ότι κάτι που πάει να κάνει φαίνεται σωστό, είναι όταν τον βρίζουν το Μέγκα και τα Νέα. Σε αυτήν την περίπτωση οι άνθρωποί του πρέπει να ξέρουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. 

Δυστυχώς, μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι αυτός ο δρόμος χάνεται κάπου στην πορεία, γιατί καλό είναι να δημιουργείς αντιπάθειες, όμως η φανέλα των απέναντι είναι ακόμη πολύ βαριά παρά το γεγονός ότι κανείς πλέον δεν τους δίνει καμία σημασία. Οι μοναδικές συνειδήσεις που διαμορφώνουν κι επηρεάζουν όλοι αυτοί σήμερα βρίσκονται στα διπλανά δωμάτια των συνομιλητών τους. Άλλωστε, κανείς δεν πιστεύει ότι ο Τύπος είναι ανεξάρτητος, κι αυτό δεν είναι μυστικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μπαίνει στην παγίδα που βρίσκεται ο κάθε ψηφοφόρος: πού θα βρει τα λεφτά. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουμε μετατραπεί σε μια κοινωνία αυτοδημιούργητων οικονομολόγων, που όχι μόνο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εμείς τα οικονομικά εργαλεία που μάθαμε από τη μια μέρα στην άλλη παρακολουθώντας ανελλιπώς τα δελτία ειδήσεων και τον Παύλο Τσίμα, αλλά και να κριτικάρουμε ποιος είναι πιο μακροοικονομικός από τον άλλο.

Παλιότερα τα πράγματα ήταν πολύ απλά. Αρκούσε να σου τάξει κάποιος λεφτά. Κι όταν λέω παλιότερα, δεν μιλάω για πολλά χρόνια πίσω. Την τελευταία φορά που κάποιος έταξε λεφτά ήταν το 2009, κι ο κόσμος τον αντάμειψε με ποσοστό 44%. Και μετά τα γάμησε όλα.

Παρόλα αυτά η χώρα δεν πάσχει οικονομικά. Οι αριθμοί, αυτοί οι ψυχροί κι απρόσωποι μέρος των οποίων γίναμε όλοι μας, δείχνουν ότι από το 2009 οι πλούσιοι έγιναν και περισσότεροι, και προπαντός πλουσιότεροι.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Η Ελλάδα χάνει κάθε μέρα τις ατομικές της ελευθερίες. Μπάτσοι σε σπάνε στο ξύλο στο δρόμο, σου διαλύουν το μαγαζί, σε μαζεύουν γιατί δεν σου αρέσει η φάτσα τους. Χρυσαυγίτες “διευκολύνουν την κυβέρνηση” -όπως είπε βουλευτής της ΝΔ-, δολοφονούν κόσμο, καίνε και ρημάζουν περιουσίες. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κυβερνούν με το παλιό και κλασσικό "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Κι εμείς ζητάμε από τον κάθε ΣΥΡΙΖΑ να μας πείσει αν το όποιο οικονομικό του σχέδιο είναι αρτιότερο από αυτό που έχουμε. Δηλαδή το μνημόνιο. Όταν δίπλα μας κυλάει αίμα. Του άλλου…

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει την προσπάθεια να πείσει για το αν τα λεφτά από το λαθρεμπόριο καυσίμων ή τσιγάρων, από τα σβησμένα πρόστιμα στους ολιγάρχες, από την αφορολόγητη περιουσία των οφσόρ κι από τις λίστες καταθετών που έμεναν κρυμμένες στο γραφείο του Βενιζέλου, θα σώσουν τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις. 

Πρέπει να μιλήσει για δικαιοσύνη. Για ελευθερίες που καταστρατηγούνται κάθε μέρα. Για το δρόμο που πήρε ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας πίσω απ’ τους ναζί. Και τέλος πάντων πρέπει να ρωτήσει τον επόμενο που θα του φέρει τις ίδιες μαλακισμένες ερωτήσεις, τα εξής απλά πράγματα:

Θέλεις χαμηλά spreads ή δημόσια υγεία;
Θέλεις μικρά επιτόκια ή παιδεία για όλους;
Θέλεις χαμηλό πληθωρισμό ή ελευθερία;
Θέλεις να πληρώσεις τα σπασμένα των ιδιωτικών τραπεζών ή δικαιοσύνη;
Θέλεις δημοσιονομική σταθερότητα ή δημοκρατία;

Δεν με ενδιαφέρει αν ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο μεθαύριο καταφέρει να κυβερνήσει. Γιατί δεν ξέρω αν κι αυτός θα μπει με τα μούτρα στο παιχνίδι των εντατικών μαθημάτων μακροοικονομικής θεώρησης, που έχει κάνει τους πάντες να ξέρουν τι είναι euribor και spread και δευτερογενής αγορά και χίλιες δυο άλλες μαλακίες, την ώρα που το μαγαζί του διπλανού το σπάνε μπάτσοι και χρυσαυγίτες, κόσμος βασανίζεται στους δρόμους και τα κρατητήρια, μετανάστες πεθαίνουν χωρίς περίθαλψη σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, παιδιά πνίγονται στο Αιγαίο και το Ιόνιο και οι νταβατζήδες μοιράζουν ακόμη μεταξύ τους ότι έχει απομείνει μετά από αυτή τη διάλυση.

Ξέρω όμως ότι όταν τα Νέα, το Μέγκα και ο Σκάι σε χτυπάνε αλύπητα, κάτι πας να κάνεις καλά. Κάντο όμως ολοκληρωμένο και μη συνεχίζεις να χοροπηδάς όταν σου βαράει παλαμάκια ο Ψυχάρης. Μην ξεχνάς ποιες εφημερίδες έκαιγε ο κόσμος το καλοκαίρι του 1965. Τα Νέα καίγανε. Κάτι ήξεραν…

(Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό το χάιδεμα με τα καθεστωτικά κανάλια. Δεν μπορείς να λες ότι θα τους κλείσεις και να πηγαίνεις στα παράθυρά τους κάθε μέρα. Δεν μπορείς να λες ότι οι εφημερίδες τους βγάζουν τρομοκράτες τους βουλευτές σου και πουτάνες τις βουλευτίνες σου και να συνεχίζεις να τους μιλάς. Κι αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρόν με τις τσιρίδες των Νέων περί "λογοκρισίας" από την Αυγή (!!!), την υπόθεση του νούμερου που ακούει στο όνομα Τατσόπουλος, ή τη συνέντευξη του Τσίπρα στην Αυγή για την οποία τον είπαν “αποστάτη”, τότε καταλαβαίνουμε πως ακόμη κι αν δεν τους μιλάς, αυτοί ασχολούνται μαζί σου. Και μάλιστα πολύ περισσότερο από όταν τους μιλούσες)

(Αν και όποτε κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κριθεί ούτε για το οικονομικό του πρόγραμμα, ούτε για τον κατώτατο μισθό, αλλά για ένα και μόνο πράγμα. Τη δικαιοσύνη. Κι αν αυτή δεν απονεμηθεί εκεί που πρέπει, η δεξιά κι ο Βενιζέλος θα κυβερνούν για τα επόμενα 40 χρόνια)

(Ο τίτλος είναι στα πλαίσια του χιούμορ που καταλαβαίνει μόνο η κεντροαριστερά του Σημίτη. Αυτή που αν μάθει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξαναπατήσει στα κανάλια των εθνικών εργολάβων, θα φύγει τρέχοντας από το μαγαζί μπας κι εκδώσει κανένα βιβλίο)
You might also like:

Εσύ είσαι αθώος, γι’ αυτό αντιστάσου!


BOULH-KYPROS01

Του Πανίκου Παναγιώτου
Εσύ έμεινες χωρίς δουλειά, επειδή κάποιοι ευθύνονται. Εσύ θα προστεθείς σήμερα ή αύριο στον κατάλογο των ανέργων, επειδή κάποιοι ευθύνονται. Εσύ μαραζώνεις μερόνυχτα, αδυνατώντας να συνεχίσεις τη ζωή σου, να συντηρήσεις τον εαυτό σου ή την οικογένειά σου, επειδή κάποιοι ευθύνονται. Εσύ νιώθεις ταπεινωμένος, παρείσακτος στην ίδια σου την πατρίδα, επειδή κάποιοι ευθύνονται.
Εσύ, που είσαι παιδί ή νέος, δεν μπορείς πια να έχεις δικαίωμα στις σπουδές και στα όνειρα, επειδή κάποιοι ευθύνονται. Εσύ, που συμπορεύεσαι με τα χρόνια της τρίτης ηλικίας, αγκομαχάς να τα βγάλεις πέρα για τη διατροφή σου, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή σου, τη στέγασή σου, επειδή κάποιοι ευθύνονται. Εσύ αισθάνεσαι ανυπεράσπιστος μετά την κλοπή των καταθέσεών σου, επειδή κάποιοι ευθύνονται.
Εσύ φοβάσαι για την προσωπική σου ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας σου (με βάση το Μνημόνιο δρομολογείται η υφαρπαγή ιδιωτικών και δημόσιων περιουσιών), επειδή κάποιοι ευθύνονται.
Και όχι μόνο κάποιοι ευθύνονται για σκάνδαλα, για κλοπές, για οδυνηρά προγράμματα «οικονομικής εξυγίανσης» και για υποταγή της Κύπρου στην κηδεμονία της Τρόικας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά επειδή αυτοί οι κάποιοι σε αναγκάζουν τώρα να πληρώσεις εσύ το κόστος, να βιώσεις εσύ την αδικία, να ξαναζήσεις εσύ τον εξευτελισμό και την προδοσία. Γι’ αυτό, μη μείνεις και πάλι απαθής. Αντιστάσου!
Αυτοί που ξεπούλησαν το νησί μας στους Τούρκους, που διέλυσαν την οικονομία, που έφεραν μια άλλη μορφή κατοχής και που ενδέχεται να γονατίσουν μέσα σε μια νύχτα για το Κυπριακό, για το φυσικό αέριο, για την εθνική ανεξαρτησία, δεν έχουν χρώματα και ιδεολογίες.
Μην τους μπερδεύεις με τις καθαρές φωνές της συνείδησής σου, είτε είσαι δεξιός, αριστερός, κεντρώος. Αυτοί που ευθύνονται για τα δικά σου βάσανα, για το δικό σου πόνο, εκμεταλλεύτηκαν το δικό σου κόμμα, τη δική σου ψήφο και τη δική σου ανέχεια. Δημιούργησαν και συντήρησαν ένα διεφθαρμένο σύστημα, φυτώριο μίζας και απατεωνιάς.
Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι και αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Εσύ είσαι αθώος! Αντιστάσου για να σωθείς, προτού σε ρίξουν στον γκρεμό. Και εσένα και τον τόπο.
ΠΗΓΗ: www.philenews.com


Read more: http://mignatiou.com/?p=16277#ixzz2l4McnHFI

ΧΑΡΑΜΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΑΣ ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ "ISKRA"

Εκτύπωση
(Δευτ. 18/11/13 -09:05)
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ποια ανάπτυξη; Εφιαλτική θα είναι η επόμενη τριετία! Γιατί ισχυριζόμαστε κάτι τέτοιο; Μα για τον τραγικά απλό λόγο ότι το 2014, το 2015 και το 2016 πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ το αστρονομικό ποσό των... σχεδόν 19 δισεκατομμυρίων ευρώ! Οχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, μιλάμε για 19 δισεκατομμύρια ευρώ: 7,32 δισεκατομμύρια το 2014 και 8,51 δισεκατομμύρια το 2015, ακολουθούμενα από 3,04 δισ. ευρώ το 2016 - σύνολο 18,87 δισεκατομμύρια ευρώ, για να είμαστε ακριβείς. Είναι απολύτως αδύνατον να βρεθούν αυτά τα λεφτά την επόμενη τριετία, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τον μάντη δεν παριστάνουμε, αλλά μπορούμε με μαθηματική βεβαιότητα να αναγγείλουμε από τώρα ότι την τριετία... 2022, 2023 και 2024 η Ελλάδα θα συγκλονίζεται από μια τερατώδη οικονομική κρίση!
Ο λόγος είναι ο ίδιος: την τριετία 2022-2024 η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης το ασύλληπτο ποσό των περίπου... 29 δισεκατομμυρίων ευρώ συν ένα δισεκατομμύριο στο ΔΝΤ - σύνολο 30 δισεκατομμύρια! Ακριβέστερα, συνολικά 29,63 δισεκατομμύρια! Λεπτομερέστερα, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 8,32 δισ. ευρώ στους δανειστές το 2022 και 10,29 δισεκατομμύρια το 2023 συν ακόμα περισσότερα για το 2024, σε δέκα χρόνια από τώρα - 11,02 δισεκατομμύρια ευρώ! Δεν είναι φυσικά τυχαία αυτή η κατανομή των δανειακών βαρών. Οι δανειστές το απαίτησαν συνειδητά για να μπορούν να εκβιάζουν την Ελλάδα και να αναγκάζουν την όποια μελλοντική κυβέρνησή της να υποτάσσεται στις απαιτήσεις τους.
Οι κυβερνήσεις των Γιώργου Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου επίσης συνειδητά αποδέχθηκαν αυτούς τους όρους οικονομικού -άρα και πολιτικού και κοινωνικού- εξανδραποδισμού της πατρίδας μας, αφού έτσι κι αλλιώς αυτοί δεν θα ασκούν την εξουσία τότε, όταν η χώρα μας θα υφίσταται τις συνέπειες της στάσης τους. Τα ποσά που αναφέραμε αφορούν μόνο τα δάνεια που έχει πάρει μέχρι στιγμής η χώρα μας από το ΔΝΤ, τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης σε διμερή βάση και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) συν αυτά που έχει δανειστεί το ελληνικό κράτος από τους Ευρωπαίους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δεν αφορούν δηλαδή τα ομόλογα του ελληνικού κράτους που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν, ούτε φυσικά τα πολύ συντομότερης χρονικής διάρκειας έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που έχουν διάρκεια τριών, έξι ή δώδεκα το πολύ μηνών.
Για να αποκτήσουμε μια συνοπτική εικόνα των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας, καθώς και του μέχρι πότε μας έχουν δεσμεύσει αυτή την εφιαλτική τριετία του μνημονίου οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου, είναι αναγκαία μια σύντομη επισκόπηση. Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει δανειστεί 25,32 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Δανείστηκε επίσης 52,9 δισεκατομμύρια σε διμερή βάση από χώρες της ευρωζώνης και ακόμη 72,04 δισεκατομμύρια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) - σύνολο 150,26 δισεκατομμύρια ευρώ!
Σαν να μην έφτανε αυτό, δανείστηκε η Ελλάδα ακόμη 41 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών! Αυτό ανεβάζει στα 191,26 δισεκατομμύρια ευρώ το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς τους ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Το... 2041 λήγουν οι δανειακές δόσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης σε διμερή βάση, το 2047 οι δόσεις για τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, το 2046 η τελευταία δόση των δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το δάνειο που πήραμε από το ΔΝΤ -ύψους 25,32 δισ. ευρώ, όπως προαναφέραμε- θα έχει εξοφληθεί πρώτο μετά από μια δεκαετία, το 2023 θα πληρωθεί η τελευταία δόση ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ.
Υπάρχει όμως μια σημαντική "λεπτομέρεια": μέσα στην επόμενη τριετία, του 2016 δηλαδή συμπεριλαμβανομένου, θα έχουμε πληρώσει σχεδόν τα... 21 από τα 25 δισεκατομμύρια και έπειτα σε 7 ολόκληρα χρόνια θα πληρώσουμε μόνο 4,7 δισ. ευρώ! Ολόκληρη την επόμενη δεκαετία θα μας στραγγαλίζουν συνεχώς οικονομικά οι δανειστές και στη συνέχεια, για ένα ακόμη... τέταρτο του αιώνα, από το 2024 ως το 2047, θα πρέπει να τους πληρώνουμε κάθε χρόνο από 5 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ! Το μέλλον της Ελλάδας είναι λαμπρό!
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Νεα Δημοσκόπηση Μπροστά 4% ο ΣΥΡΙΖΑ

έα δημοσκόπηση: Με 3,3% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ

tvxs.gr/node/143482


 
Κατά 3,3 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση που διενεργεί κάθε μήνα η Palmos Analysis για το Tvxs. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 22%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 18,7%. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή με 8,3%, εμφανίζοντας μικρή άνοδο στο ποσοστό της. Ανύπαρκτηθεωρεί τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα το 54%των ερωτηθέντων, σε μια έρευνα που διερευνά όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινή γνώμη: από το φόρο ακίνητης περιουσίας και την αναγκαιότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων, μέχρι την υποψηφιότητα Τσίπρα στην Ευρωπαική Ενώση. Διαβάστε επίσης ανάλυση των ευρυμάτωντης δημοσκόπησης του tvxs.gr από τον Αλέξανδρο ΤεμεκενίδηΔιευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis. 



Συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση (20,9%) της Palmos Analysis για το Tvxs, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται κατά 1,1 μονάδα.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χ.Α, με ποσοστό 8,3%, κατά μία μονάδα δηλαδή ενισχυμένη σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 6ης Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η παρούσα δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τη δολοφονική επίθεση στο Ν. Ηράκλειο.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, οι ΑΝ.ΕΛ με 3,8%, το ΚΚΕ με 3,7%, και η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 1,8%.
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής -με την προσθήκη των αναποφάσιστων και την αναγωγή επί των εγκύρων- ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 30%, αφήνοντας δεύτερη τη ΝΔ με 26,5%, με διαφορά δηλαδή 4 μονάδων.
Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 11,%, το ΠΑΣΟΚ με 7,5%, οι ΑΝ.ΕΛ με 6,4%, το ΚΚΕ με 6%, και η ΔΗΜΑΡ με 3,5% που μόλις αγγίζει το όριο εισόδου στη Βουλή.
Παράσταση νίκης - Καταλληλότερος πρωθυπουργός. 
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 41% έναντι της ΝΔ (40%).
Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 37%. «Κανένα από τους δύο» απάντησε το 31%, και τον Αλέξη Τσίπρα το 30%.
Η κυβερνητική θητεία
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα για την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας. Το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να την εξαντλήσει, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 44%.
Η πολιτική της κυβέρνησης δεν οδηγεί σε έξοδο από το μνημόνιο
Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το μνημόνιο, απαντά το 74%. Ανύπαρκτη θεωρεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. 
Πάντως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει πείσει τους πολίτες για την διαπραγματευτική του στρατηγική:  στην ερωτήση για το πόσο αποτελεσματική θα ήταν διαπραγμάτευση με την τρόικα αν υπήρχε σήμερα μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 36% απαντά «λιγότερο αποτελεσματική», το 30% «το ίδιο αποτελεσματική» και το 25% «περισσότερο αποτελεσματική».
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
Για το νέο «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων», το 64%  (53+11%) των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι θα είναι δικαιότερος από τους υφιστάμενους φόρους ακινήτων, ενώ το 66%  (58+8%) διαφωνεί με τη φορολόγηση αγροτικών εκτάσεων και οικοπέδων.
Παράλληλα, ο 54% (45+9%) θεωρεί ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων μονιμοποιεί το «χαράτσι».
Υποψηφιότητα Τσίπρα στην Κομισιόν
Θετικά βλέπουν οι περισσότεροι πολίτες, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα σε υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστερός.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ενισχύει το ηγετικό προφίλ του (76%), καθώς και ότι αποτελεί επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ (73%), ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι ενισχύει τη διεθνή θέση της χώρας (49%), ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 40%.
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Υπόθεση υποβρυχίων
Σχετικά με το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την υπόθεση των υποβρυχίων η συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστό 77%, θεωρεί ότι πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή από τη Βουλή.