Τι γίνεται αν προηγηθούν οι δημοτικές εκλογές;


Short URL: http://wp.me/p3poUN-4fE

8-xristou_highhttp://www.avgi.gr
Του Δημήτρη Χρήστου
Είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να χάσει σύντομα την πλειοψηφία, καθώς τα μέτρα που διατάσσεται να λάβει είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτά από βουλευτές που κατοικούν και θέλουν να κατοικούν σε αυτή τη χώρα. Το ρεύμα αντίστασης στην υποδούλωση, την καταστροφή και τον αφελληνισμό της χώρας είναι σχεδόν αδύνατον να ανακοπεί. Είναι νομοτέλεια; Φυσικά και δεν είναι. Αν ήταν, σήμερα η γη θα ήταν κόκκινη, όπως τραγουδούσα ακούγοντας τη Μαρία Δημητριάδη. Πλην όμως η νομοτέλεια πήγε περίπατο και σήμερα ο καπιταλισμός μάς παίρνει και τα… σώβρακα. Όμως τούτη τη στιγμή η μεγίστη δυνατή ενότητα όλων των πατριωτικών δυνάμεων δεν είναι απλώς εκλογική ανάγκη (κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά κυριολεκτικάιστορική επιταγή.
ΑΝ ΟΜΩΣ οι κατάσχοντες τη χώρα καταφέρουν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια αυτά τα ανδρείκελα στην εξουσία και φτάσουμε στις δημοτικές εκλογές πριν από τις βουλευτικές, έχει κανείς σκεφτεί σοβαρά πόσο σημαντικά θα είναι τα αποτελέσματα για την τελική πολιτική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών; Φανταστείτε να πλησιάζει στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ το 40% και στις δημοτικές εκλογές να πάθει στραπάτσο; Όποιος ή όποιοι επιχειρήσουν να το φανταστούν είμαι βέβαιος ότι θα χάσουν τον ύπνο τους.
Όταν για παράδειγμα σε όλους σχεδόν τους δήμους της Β’ Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 ήταν πρώτο κόμμα με ποσοστά κοντά και πάνω από το 30%, είναι πολιτικά υποχρεωμένος να διαχειριστεί αυτή την προίκα με αίσθημα ευθύνης, με λογική και τακτική συμμαχιών, χωρίς αφορισμούς και μικροκομματικά συμφέροντα, με σύνεση και αίσθηση της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας σαφώς διαφορετικής από τις συνθήκες των εθνικών εκλογών, καθώς οι προσωπικότητες που θα κληθούν να αντιπροσωπεύσουν τους σχηματισμούς που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν σημαντικό έως και καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση.
ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ελπίδες που στηρίζει πάνω του σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού, δεν δικαιούται να εγκλωβιστεί στα γρανάζια κομματικών μηχανισμών και προσωπικών φιλοδοξιών ή σκοπιμοτήτων που καμία σημασία δεν έχουν για την υπόλοιπη κοινωνία. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένη από τώρα να αντιληφθεί και να προετοιμαστεί αξιολογώντας τη συγκεκριμένη πιθανότητα, η οποία θα αποτελέσει και το κρίσιμο τεστ της μεγάλης μάχης. Οφείλει να αποδείξει πως όσα λέει για την ενότητα των πατριωτικών δυνάμεων τα εννοεί.
Ο χαρακτήρας των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτως ή άλλως, ποτέ δεν ήταν στενά κομματικός, καθώς, εκτός από τους κομματικούς μηχανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες που ψήφισαν ή θέλουν να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ και δικαιούνται να έχουν άποψη. Και πρέπει να ξέρουν όλοι όσοι θελήσουν να πάρουν επάνω τους τις ευθύνες σε κάθε δήμο ότι σε περίπτωση παταγώδους αποτυχίας θα είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ας το αναλογιστούν.
ΟΛΑ αυτά τα σημειώνω διότι ανησυχώ. Δεν είμαι βέβαιος πως έχει κατανοηθεί η σημασία της αναβάθμισης των τοπικών εξουσιών και πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν με την αλληλεγγύη τους στον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης για τους δημότες τους. Αξίζει τον κόπο να φανταστεί κανείς πόσο διαφορετική θα ήταν η άμυνα και η αντεπίθεση του ελληνικού λαού με ισχυρά συνδικάτα και πραγματικά λαϊκούς δήμους στο πλευρό των δημοτών τους.
Να σας δώσω ένα επίκαιρο παράδειγμα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις είχαν τη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της Αττικής, θα μπορούσαν να θεσπίσουν ένα εθελοντικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι σε αυτήν να αντέξουν, να μείνουν ενωμένοι ώστε η εθνική ραδιοτηλεόραση να συνεχίσει τη νόμιμηλειτουργία της; Ποιος φιλότιμος και δημοκρατικός πολίτης ενός δήμου, που θα τον αισθανόταν στο πλευρό του, θα αρνιόταν ένα ελάχιστο ποσόν συνεισφοράς για την ομαλή λειτουργία και σωτηρία της ΕΡΤ; Ποια συνδικάτα, εδώ στην Ελλάδα, έχουν απεργιακά ταμεία για την ενίσχυση και θωράκιση των αγώνων των μελών τους;
ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ σε περιοχές όπου οι πολίτες έχουν συνδεθεί ιστορικά και συναισθηματικά με τα παραρτήματα της ΕΡΤ πόσο αυτά αντέχουν. Για σκεφτείτε να εισβάλουν τα ΜΑΤ στην ΕΡΤΗρακλείου Κρήτης και να περικυκλωθούν από το λαό και χιλιάδες αγροτικά τρακτέρ. Γιατί οιΠΑΟΚτζήδες, αν τα πάρουν στο κρανίο, μπορούν να υπερασπιστούν αποτελεσματικότερα τηνΕΡΤ 3 από πολλά πολιτικά κόμματα, κάτι που τρομάζει την κεντρική εξουσία;
ΣΕ ΕΝΑ μεγάλο εκλογικά και δημοσκοπικά κόμμα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εσωστρέφεια και η αλαζονεία. Το μεγαλύτερο μέρος του 27% το 2012 ή το 30% και 35% της πρόθεσης ψήφου δεν είναι πιόνια που μπορούν τα κομματικά επιτελεία να τα κινήσουν όπως θέλουν. Οι περισσότεροι είναι… φιλοξενούμενοι στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τον ως τη νέα ηγετική πολιτική δύναμη που μπορεί να διώξει τους καταστροφικούς πολιτικούς απατεώνες.
Είναι μεγάλη πολιτική τέχνη να αξιοποιήσεις αυτήν την απίστευτη δύναμη κατακτώντας την εμπιστοσύνη της. Και προϋπόθεση για να την αξιοποιήσεις είναι να τη σεβαστείς. Να μπορείς να ακούς και να καταλαβαίνεις τα πραγματικά λαϊκά αιτήματα αποκρούοντας τις αριστερίστικες φαντασιώσεις. Με λίγα λόγια, η μάχη των δημοτικών εκλογών, ειδικά αν αυτή προηγηθεί των βουλευτικών, θα είναι καθοριστική για τις μετέπειτα εξελίξεις.
dchristou52@gmail.com

Μέχρι πότε θα προστατεύει το Υπ. Οικονομικών τους μεγαλοφοροφυγάδες των λιστών;


Short URL: http://wp.me/p3poUN-4hK

Zemanta Related Posts Thumbnailhttp://papadimoulis.wordpress.com
Πρωτοφανής σε περιεχόμενο είναι η απάντηση του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη στις 6-11-2013 σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, Δ. Γελαλή, Ι. Δραγασάκη, Θ. Δρίτσα, Σ. Κοντονή και Ζ. Κωνσταντοπούλου, που κατατέθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2013 και με την οποία ζητούσαν από το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει το Κοινοβούλιο σχετικά με την πορεία του ελέγχου μεγάλων φορολογικών υποθέσεων (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λουξεμβούργου, λίστα Λιχτενστάιν, ακίνητα Λονδίνου, εμβάσματα εξωτερικού κλπ). Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούσαν πληροφόρηση για τα τεχνικά, ανθρώπινα και θεσμικά μέσα που παρέχονται στο ΣΔΟΕ, για τα ποσά που έχουν έως τώρα εισπραχθεί. Ταυτόχρονα επισήμαιναν τους ασαφείς και αδιαφανείς χειρισμούς του Υπουργείου για υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή.
Η απάντηση του Υπουργείου είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα κοινοβουλευτικά ήθη, αφού, αντί να παραθέσει τα στοιχεία που ζητούνται, παραπέμπει σε πρακτικά της Βουλής (!) από παραπλήσιες συζητήσεις επίκαιρων ερωτήσεων άλλων βουλευτών άλλων κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να αναγκάσει την Κυβέρνηση να προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία, όπως έχει και τη σχετική συνταγματική υποχρέωση.
Η προστασία σε μεγαλοφοροφυγάδες και σε όσους τα ονόματά τους έχουν εμπλακεί στις λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, Λονδίνου, εμβασμάτων εξωτερικού κλπ θα αποκαλυφθεί και ο κάθε εμπλεκόμενος θα αναλάβει τις πολιτικές και λοιπές ευθύνες του.

RELATED POSTS

Ακραίο,σταλινικό, μνημονιακό, μιντιακό μπλοκ αυτό που εκφράζεται κυρίως από τα «ΝΕΑ» και από το Mega


Short URL: http://wp.me/p3poUN-4hP

o-ekprosopos-tupou-syriza-panos-skourletisΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)
-       Καλημέρα, κ. Σκουρλέτη. Χαμός έτσι; Όλα ανοιχτά. Δώσατε κι εσείς, πάντως, μια σκληρή απάντηση για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό σας, απ’ ότι είδα;
Σε τι ακριβώς αναφέρεστε;
-       Στο αν υπήρχαν ζαχαριαδικοί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ξέρετε, ο ζαχαριαδισμός  και ο σταλινισμός ήταν πολύ σκληρές καταστάσεις. Και θα πρέπει κανείς, όταν χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους να είναι πολύ προσεκτικός. Και, βεβαίως, να έχει συνείδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και όση σχέση έχει το νερό με τη φωτιά, άλλη τόση σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον σταλινισμό και τον ζαχαριαδισμό.
-       Είναι, όμως, ένα θέμα όταν το λέει ένας βουλευτής αυτό. Μπορεί να είναι έτσι όπως το λέτε εσείς, γιατί δόξα το θεό από απόψεις και συνιστώσες δεν έχετε πρόβλημα, αλλά είναι ένα θέμα όταν το λέει ένας βουλευτής αυτό.
Είναι μεγάλο θέμα και ειλικρινά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω – γιατί παρακολούθησα την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κυριάρχησε ένα πνεύμα συντροφικής συζήτησης αναφορών γύρω από την ανάγκη να είμαστε όλοι πιο συλλογικοί, πιο αλληλέγγυοι στον τρόπο που λειτουργούμε, που εκφραζόμαστε δημόσια -  πώς δύο ώρες μετά ο κ. Τατσόπουλος εμφανίστηκε μάλιστα και δικαιωμένος από μια συζήτηση που μάλλον του άσκησε κριτική. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.
-       Πάντως έχει και μια καινούργια σελίδα στη σύγκρουσή σας με τα «ΝΕΑ». Είδαμε σήμερα πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ», να σας κατηγορεί για σταλινισμό, για σταλινικούς. Αυτό λέει η εφημερίδα στην ουσία, όταν έχει τον Στάλιν να κρατάει σα μωρό τον κ. Τσίπρα, ότι στην πραγματικότητα αυτό είστε. Τι απαντάτε;
Καλά κάνατε και το αναφέρατε, γιατί εγώ θέλω να σας θυμίσω και τι άλλο έχουν γράψει και τι άλλο έχουν σκιτσάρει στα «ΝΕΑ». Έχουν εμφανίσει τον κ. Τσίπρα ως τσολιά, τον έχουν εμφανίσει ντυμένο με την αμερικανική σημαία, τώρα τον εμφανίζουν ως σταλινικό. Θα σας έλεγα το εξής, κάτι που ειπώθηκε και από τα χείλη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χθες. Δεν υπάρχει σήμερα πιο ακραίο, πιο σταλινικό, μνημονιακό, μιντιακό μπλοκ από αυτό που εκφράζεται κυρίως από τα «ΝΕΑ» κάθε πρωί και από το Mega κάθε απόγευμα.
Είναι ένα καθημερινό δείγμα γραφής, το οποίο αποτυπώνει πλήρως, με την κυριολεξία της έννοιας και του όρου αυτή την αντίληψη.
-       Ναι, αλλά όπως ξέρετε, αυτά είναι πρώτα και σε αναγνωσιμότητα και σε τηλεθέαση. Άρα, είμαστε όλοι σταλινικοί σε αυτή τη χώρα;
Αυτή τη λογική δεν τη δέχομαι. Σε όλες τις ποιοτικές έρευνες που έχουν γίνει για τα ΜΜΕ το πιο απαξιωμένο, ως προς την αξιοπιστία, κανάλι είναι το Mega.
-       Γι’ αυτό η ερώτηση είναι σαφής και έχει και πολιτικό περιεχόμενο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζεται για το κατά πόσο θα ήθελε και θα έπρεπε να συνεχίσει να στέλνει στελέχη του στο Mega – σε όλες τις εκπομπές, όχι μόνο στου κ. Πρετεντέρη – είτε θα σταματήσουν τα στελέχη του να δίνουν συνεντεύξεις στα «ΝΕΑ». Στο συγκρότημα ιδιαίτερα. 
Υπάρχει αυτός ο προβληματισμός. Και αυτός, βεβαίως, δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τα όσα μας καταλογίζουν περί λογοκρισίας, γιατί εμείς δεν πάμε να λογοκρίνουμε κάποιον. Σε μια συγκεκριμένη αντίληψη υποτιθέμενης δημοσιογραφίας είμαστε αντίθετοι.
Εμένα μου θυμίζει μια δημοσιογραφία κατά παραγγελία, μου θυμίζει «εκτελεστές μνημονιακών συμβολαίων».
Και γνωρίζουμε ποιοι κρύβονται από πίσω. Για παράδειγμα, ο κ. Ψυχάρης γνωρίζει σήμερα ότι αν αυτή τη στιγμή σπάσει αυτό το σύστημα διαπλοκής, δεν θα παίρνει αφειδώς δάνεια για να κρατάει μια χρεοκοπημένη επιχείρηση. Ενώ την ίδια ώρα, ο κάθε μεροκαματιάρης ιδιοκτήτης μιας κατοικίας πραγματικά χτυπάει η καρδούλα του, αν από την 1/01 του έτους θα του βάλουν το σπίτι στον πλειστηριασμό. Εκεί είναι ανάλγητη η πολιτεία. Στον κ. Ψυχάρη μπορεί να τα χαρίζει τα λεφτά έτσι.
-       Μια και το θέτετε το θέμα, κ. Σκουρλέτη, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα διερευνήσετε αυτές τις υποθέσεις δανείων προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κλπ;
Ε, δεν πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη; Βεβαίως. Και έχουν ευθύνη και τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών. Γιατί οι καταθέσεις δεν είναι δικές τους. Είναι του κ. Οικονόμου, η δικιά σας, η δικιά μου….
-       Άρα, λέτε ότι στην ουσία είναι πόλεμος για να μην έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ;
 Ένας πόλεμος, ο οποίος δεν πείθει πια και γυρνάει μπούμερανγκ στους εμπνευστές του.
-       Και άρα όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται  και προβάλλεται και από αυτές τις πλευρές, ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά ίσως στην σκληρότερη διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση είναι ανένδοτη – είδατε ίσως και τη διαρροή προς στον Guardian από δηλώσεις ανώτατου  κυβερνητικού αξιωματούχου, λέγεται δε ότι είναι στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε ακόμα – αλλά, εν πάση περιπτώσει, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα άλλο μέτρο γιατί αν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο μέτρο θα υπάρξει επανάσταση στη χώρα και τι είναι αυτά που κάνει η τρόικα δεν μπορεί να καταλάβει που βρισκόμαστε…. Όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι, ένα θέατρο;
Δεν είναι θέατρο η διαπίστωση. Όποιος την κάνει, νομίζω ότι έχει αντιληφθεί τα πράγματα όπως έχουν, ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι.
Εκείνο που αποκαλύπτεται πλέον, είναι το τραγικό αδιέξοδο που έχει οδηγήσει αυτός ο δρόμος του μνημονίου. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ο κόσμος δεν αντέχει. Σας θυμίζω ότι σε κάθε φάση ελέγχου από την τρόικα του μνημονιακού προγράμματος, πάντοτε δεν πιάναμε τους στόχους. Είναι τυχαίο; Όχι βέβαια. Είναι μια λάθος συνταγή, η οποία ακριβώς λόγο του υφεσιακού χαρακτήρα αυτής της πολιτικής, πάντα τους ξέφευγε και πάντοτε καλούμαστε να πάρουμε νέα μέτρα.
Έχουμε, λοιπόν, μια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση, όχι για πλευρές αυτής της πολιτικής, όχι για τον πυρήνα αυτής της πολιτικής, αλλά για το πού θα πάρουν τα λεφτά. Αυτά δεν είναι διαπραγμάτευση.
-       Θα σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, επειδή έχουν ανοίξει οι συζητήσεις περί συνεργασιών – ρωτήσαμε το πρωί και τη ΔΗΜΑΡ – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή την πόρτα του στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ;
Και βέβαια έχει, και μάλιστα μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση αναζητά μια νέα στρατηγική και τακτική. Μετεωρίζεται. Εμείς, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον προσυνεδριακό διάλογο και, προφανώς, περιμένουμε και τις αποφάσεις του συνεδρίου.
-       Δεν τους αποκλείετε, όμως, σαν πιθανό εταίρο;
Θεωρώ ότι οι ίδιοι καλούνται σήμερα να αποσαφηνίσουν την πολιτική τους απέναντι στον ακραίο φιλελευθερισμό, να αποτιμήσουν τη δικιά τους πορεία και θεωρώ επίσης ότι, εάν τελικά το κάνουν αυτό με το σωστό τρόπο, αυτό θα είναι κάτι πολύ γόνιμο.
-       Ευχαριστούμε πολύ.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»;


Εκτύπωση
KΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ 
ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΡΑ!
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΔΟΥ*
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα «κόκκινα δάνεια» στην Ευρώπη έχουν πλέον ξεπεράσει τα 1,2 τρις ευρώ (!!!). Μεταξύ αυτών, οιελληνικέςιταλικέςισπανικές και οι ιρλανδικές τράπεζες σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση στα συγκεκριμένα δάνεια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες 
προβαίνουν σε πωλήσεις μεγάλων τμημάτων των «κόκκινων δανείων» που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σε διάφορα Funds, προκειμένου να μειώσουν το ενεργητικό τους, υπακούοντας στις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, και προσβλέποντας σε θετικά αποτελέσματα στον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2014 στα στοιχεία 130 ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών. 
Μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2013 οι πωλήσεις αυτές έφτασαν τα 46 δις ευρώ και υπολογίζονται σε 60 δις για όλο το 2013 σύμφωνα με μελέτη της PwC. 
Στη λογική αυτή, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με funds του εξωτερικού προκειμένου να τους πουλήσει «κόκκινα δάνεια» επιχειρηματικά ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του deal θα εξαρτηθεί από το ύψος των προβλέψεων και από τις εξασφαλίσεις που έχει η ΕΤΕ γι' αυτά τα δάνεια, σε σχέση με την προσφερόμενη τιμή, η οποία συνήθως είναι χαμηλή.

Η Citi Bank, καθώς και άλλες τράπεζες, είναι γνωστό ότι έχουν ήδη πουλήσει σε χαμηλή τιμή «κόκκινα δάνεια» και άλλων κατηγοριών. Βέβαια, η κοινή λογική λέει ότι θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες ρυθμίσεις απευθείας στους δανειολήπτες τους, δηλαδή να «κουρέψουν» το δάνειό τους στο 30% ή 40%, προκειμένου να μπορέσουν να το αποπληρώσουν, όμως η λογική της αύξησης του καπιταλιστικού κέρδους (άμεσο ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, κερδοσκοπία των funds, τα οποία αν δεν πάρουν τα χρήματα θα πάρουν τις ακίνητες περιουσίες του κοσμάκη), τους οδηγεί σ αυτήν την κίνηση.
Τη «νύφη» πληρώνουν οι οφειλέτες, για τους οποίους παύει πλέον να ισχύει ακόμη και η προστασία της πρώτης κατοικίας, και βρίσκονται κυριολεκτικά στα νύχια των κορακιών της διεθνούς κερδοσκοπίας.
Κι ενώ με βάση την τρέχουσα νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική πρακτική οι παραπάνω ενέργειες μοιάζουν να είναι «λογικές», υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.
Πώς αυτά τα δάνεια έγιναν «κόκκινα»; Οφείλεται στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και μόνονή πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν με υπέρβαση και κατά παράβαση των τραπεζικών κριτηρίων και άρα ήταν μοιραία η κατάληξή τους; (π.χ. πρόσφατη χρηματοδότηση με 400 εκατ. ευρώ από την Εθνική προς τον αγοραστή της θυγατρικής της Πανγαίας, προκειμένου να την αγοράσει με τίμημα 600 εκατ. ευρώ, δανειοδότηση επιχ/τία για την εξαγορά του ΟΠΑΠ, σκάνδαλο Proton Bank και άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός, ακόμη και οι έντονες πιέσεις –την περίοδο των παχέων αγελάδων- από τις διοικήσεις προς τους υπαλλήλους να δίνουν δάνεια χωρίς κριτήρια, σε επιχειρηματίες αλλά και σε νοικοκυριά ).
Νομίζω πως το ερώτημα είναι κρίσιμο, δεδομένου ότι οι τράπεζες, πέρα από τα ίδια κεφάλαιά τους,ουσιαστικά διαχειρίζονται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού, των ασφαλιστικών ταμείων(ειδικά παλιότερα που ήταν άτοκες) κ.ά. Δανείζουν δηλαδή, χρησιμοποιώντας «ξένα» χρήματα, τα οποία μάλιστα είναι πολλαπλάσια των ιδίων κεφαλαίων τους.
Η διαχείριση αυτής της ρευστότητας, μέσω της οποίας κερδοφορεί το τραπεζικό κεφάλαιο, ακριβώς επειδή αφορά σε χρήματα της κοινωνίας, οφείλει να ελέγχεται αν ανταποκρίνεται σε σωστά τραπεζικά κριτήρια ή σε άλλα (κερδοσκοπία, «εξυπηρετήσεις» παντός τύπου κτλ.). Οφείλει να ελέγχεται αν κατευθύνεται σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή σε κερδοσκοπικούς κατά κύριο λόγο σκοπούς, όπως συνέβηκε με την εκτόξευση των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών, επειδή, λόγω υψηλών επιτοκίων και μεγάλης διασποράς κινδύνων, συνέβαλαν κατά πολύ στην αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, την ίδια ώρα που καταχρέωναν τα ελληνικά νοικοκυριά οδηγώντας τα στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο.
Επιπλέον σήμερα, μετά το ζοφερό παράδειγμα της Κύπρου, έχουμε και τις συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις αξιωματούχων της Ε.Ε., κυρίως γερμανών, καθώς και του Προέδρου της Bundesbank, ώστε το κόστος της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, και της διάσωσής τους, αν ξαναχρειαστεί, να γίνει με «κούρεμα» των καταθέσεων και των ομολόγων των πελατών των τραπεζών (επενδυτών όπως τους μετονόμασαν για να διευκολύνουν την προπαγάνδα τους).
Πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη, και μόνον που εκφέρεται ως πρόταση (μετά την εφαρμογή της στην Κύπρο είναι προ των πυλών για τις άλλες χώρες του νότου), θάπρεπε αυτόματα να οδηγήσει στην απαίτηση από πλευράς των καταθετών και των ομολογιούχων (πέρα από την κάθετη άρνηση και την αντίδρασή τους) για άμεσο, ενδελεχή έλεγχο των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υποστούν τις συνέπειες παραβάσεων, παραλείψεων, σκοπιμοτήτων ή και λαθών των διοικήσεων των τραπεζών.
Να σημειώσουμε επιπλέον, πως από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί το deal της πώλησης των όποιων «κόκκινων» δανείων, ο έλεγχος αυτός καθίσταται σχεδόν αδύνατος, και οι διοικήσεις των τραπεζών παραμένουν στο απυρόβλητο, αφού θα έχουν μεταφέρει τις αμαρτίες τους στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ που λέγεται distress fund.
Οι εξελίξεις αυτές, νομίζω πως καθιστούν σήμερα, 
περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επίκαιρο το ζήτημα του κοινωνικού και εργατικού ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και ο πιο κατάλληλος φορέας για να εγείρει και να διεκδικήσει δυναμικά ένα τέτοιο ζήτημα είναι τα συλλογικά όργανα των τραπεζοϋπαλλήλων πρωτίστως, οι καταναλωτικές οργανώσεις, οι επιτροπές ενάντια στους πλειστηριασμούς κτλ., μαζί με το αίτημα για γενναίο κούρεμα και ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των λαϊκών νοικοκυριών, των άνεργων, των μικροεπαγγελματιών κ.ά. (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ).
Είναι αδιανόητο, οι τραπεζίτες να «αλωνίζουν» στο χώρο της πίστης, με αδιαφανείς όρους χρηματοδοτήσεων, ακόμη και με σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις των «εαυτών» τους προκειμένου να αιμοδοτήσουν άλλες επιχειρήσεις τους, να δίνουν δάνεια σε επιχειρηματίες για να αγοράσουν κοψοχρονιάς και με ξένο χρήμα το δημόσιο πλούτο, να μεταθέτουν στα λαϊκά νοικοκυριά και στους καταθέτες τις συνέπειες των ενεργειών τους, και ΚΑΝΕΙΣ να μη τους ζητά ευθύνες ή και να θέτει το εύλογο ζήτημα του ελέγχου των χρηματοδοτήσεων.
Είναι ένα αίτημα το οποίο πολιτικά οφείλει να αναδείξει η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΜΕΣΑ, ειδικά σήμερα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί με πακτωλούς δισεκατομμυρίων τα οποία φορτώθηκαν στις πλάτες του ελληνικού λαού, και να το συνδέσει με το βασικό αίτημα της εθνικοποίησης των τραπεζών.
Κι αυτό γιατί, για την αριστερά, δε χωράν αυταπάτες για το ρόλο του τραπεζικού συστήματος. Όπως είπε και ο Λένιν:
 «οι τράπεζες μετατρέπουν το αδρανές χρηματικό κεφάλαιο σε κεφάλαιο που λειτουργεί, που αποδίνει δηλαδή κέρδος, συγκεντρώνουν κάθε λογής χρηματικούς πόρους και τους θέτουν στη διάθεση της τάξης των καπιταλιστών».
Η τραπεζική πίστωση δυναμώνει τη διαδικασία συγκέντρωσης των κεφαλαίων, γιατί, παρόλο που οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις από όλα τα κοινωνικά στρώματα, δεν παρέχουν όμως πίστωση σε όλους, και ούτε με τους ίδιους όρους. Με τους όρους με τους οποίους χρηματοδοτεί τις μεγάλες και σθεναρές επιχειρήσεις ή αυτές που για διάφορους λόγους επιλέγει να ενισχύσει, και τους δυσμενέστερους όρους ή την αποχή από πιστώσεις σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας περιθωριοποίησης και καταστροφής των μικρών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη συγκέντρωση της οικονομικής ισχύος σε μια χούφτα κεφαλαιοκρατών.
Είναι απαραίτητο λοιπόν η αριστερά να θέτει με έμφαση το ζήτημα της εθνικοποίησης-κοινωνικοποίησης των τραπεζών,
 αλλά παράλληλα να το συνδέει με την εναλλακτική ριζοσπαστική της πρόταση για την οικονομία, δηλαδή την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίησηόλων των στρατηγικών τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας, και όσων κλάδων και επιχειρήσεων κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να υπηρετηθεί στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και το κοινωνικό σχέδιο, η απασχόληση και η παραγωγική ανασυγκρότηση. Μαζί με τους στρατηγικούς τομείς, θα πρέπει να στοχεύει στο πέρασμα στο δημόσιο ορισμένων κρίσιμων κλάδων της οικονομίας, στους οποίους η ελληνική οικονομία διαθέτει παραγωγικές δυνατότητες και προοπτική, π.χ. Ναυπηγεία και ναυπηγοεπισκευή. Η κυβέρνηση της αριστεράς, με την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και την επιτυχή και αποδοτική έκβαση του εγχειρήματος, θα εγκαινιάσει μια ουσιαστικότερη πορεία 
σταδιακής κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής και των οικονομικών λειτουργιών, με στρατηγικό ορίζοντα το σοσιαλισμό, που θα έχει άμεσους και μεγάλους πρωταγωνιστές τις δυνάμεις της εργασίας. (οι προτάσεις από τις ενναλακτικές εκδοχές της Αριστερής Πλατφόρμας που κατατέθηκαν στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ).
Με αυτήν την προγραμματική και στρατηγική κατεύθυνση, μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, που θα συντάσσεται με δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες, π.χ. συμμετοχή των αιρετών περιφερειών, των δήμων, των πανεπιστημίων, των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων κτλ. και τη δημοκρατική και κοινωφελή κατανομή των δημοσίων δαπανών, το εθνικοποιημένο και με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα συμβάλλει στην κατανομή των πόρων και την ενίσχυση των τομέων, των κλάδων, των φορέων σύμφωνα με τις δημοκρατικά ηλειμμένες αποφάσεις. Θα συμβάλλει στην επαναφορά στο δημόσιο επιχειρήσεων όπως αναφέρονται παραπάνω, στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα, των αγροτικών και άλλων συνεταιρισμών, στη χρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας, του εθνικού οργανισμού φαρμάκου, της στέγασης, στην ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, στην ουσιαστική αποταμιευτική πολιτική, με επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό, που δεν θα εξανεμίζουν τις λαϊκές καταθέσεις κ.ά.
Ακριβώς για να συνάδει με τη βασική επισήμανση, όπως την έθεσε ο Μάρξ:
 «δε χωράει, τέλος, καμιά αμφιβολία ότι το πιστωτικό σύστημα θα χρησιμεύσει σαν ένας ισχυρός μοχλός στη διάρκεια του περάσματος από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής στον τρόπο παραγωγής της συνεταιρισμένης εργασίας, αλλά απλώς σαν ένα στοιχείο σε σχέση με τους άλλους μεγάλους οργανικούς μετασχηματισμούς, που θα επέλθουν στον ίδιο τον τρόπο παραγωγής. Αντίθετα, η αυταπάτη σχετικά με την τεράστια δύναμη του πιστωτικού και του τραπεζικού συστήματος, με τη σοσιαλιστική έννοιά του, πηγάζει από την πλήρη άγνοια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και του πιστωτικού συστήματος σα μιας από τις μορφές του».
Υ.Γ. Σ΄αυτήν την εξελικτική πορεία της οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης θα κριθούν και τα όρια αντοχής, ανοχής, σύγκρουσης και ρήξης με την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Και όποιος αντέξει…
*Η Χριστίνα Σουλτανίδου είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ "ISKRA"

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ "ISKRA"

Εκτύπωση
00tromaktiko2
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΚΑΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΜΕΤΡΑ
ΤΡΟΪΚΑ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ "ΞΑΦΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ" ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΛΑ ΕΡΤ!
Νέο “παζάρι” στις ψευτο-διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης- τρόικας σήμερα, όπου θα γίνουν εκ νέουσυναντήσεις των αντίστοιχων επιτελείων προκειμένου να “γεφυρωθούν” οι αντιθέσεις, με τηνυποταγμένη συγκυβέρνηση να έχει υποχωρήσει κατά κράτος και να έχει φθάσει στο 1,3 δισεκ.για το δημοσιονομικό κενό και έπεται συνέχεια .
Xαρακτηριστικό είναι ότι κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται να προσδιορίσουν το χρόνο για την κατάληξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, αποφεύγοντας επίσης και τις εκτιμήσεις γύρω από το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο και «μεταφράζουν» σε αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα.
Εν τω μεταξύ, καταρρέουν και τα όποια κυβερνητικά επικοινωνιακά τεχνάσματα όσον αφορά την συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ και , μάλιστα, από επίσημα γερμανικά χείλη. Όσο και αν ο Α. Σαμαράς ήθελε να δώσει διαπραγματευτικό χαρακτήρα στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ την Τετάρτη (20/11) και όπως άφηνε να διαρρεύσει στα αστικά μέσα να παρακάμψει, δήθεν, τον τροϊκανό σκόπελο μέσω Βερολίνου,  ο εκπρόσωπος της γερμανίδας Καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς και η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε αδειάζοντας τον Α. Σαμαρά: «Δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Ανγκελα Μέρκελ από τον έλληνα Πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα». 
Για τις 12 το μεσημέρι ορίστηκε, πάντως, το νέο ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντί να επιλύονται τα υπάρχοντα,προκύπτουν διαρκώς νέα ζητήματα από πλευράς τρόικας. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου δηλαδή πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου η Ελλάδα καλείται να επιδείξει αποτελέσματα τουλάχιστον ως προς τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα.
Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μια ημέρα πριν από την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού, στους κωδικούς του οποίου πρέπει να καταγραφεί ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Καθώς δεν αναμένεται συμφωνία με την τρόικα εντός των επόμενων ωρών, η κυβέρνηση θα καταθέσει έναν προϋπολογισμό χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ανοιχτό σε μελλοντικές τροποποιήσεις.


Όλα δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 θα αποτελέσει το προανάκρουσμα της ομοβροντίας αυτών που θα ακολουθήσουν για το «κλείδωμα» της συμφωνίας.
Την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται στις Βρυξέλλες σε«έκτακτο» συμβούλιο Γιούρογκρουπ. Στην ατζέντα είναι η «αξιολόγηση» των σχεδίων κρατικού προϋπολογισμού που έχουν υποβάλει τα κράτη - μέλη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας πέρα από ταδημοσιονομικά επεκτάθηκε και στα χρηματοδοτικά «κενά» της διετίας 2014-2015 και στους τρόπους «ελάφρυνσης» του χρέους («κούρεμα», επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων). Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι ανάγκες για νέα χρηματοδότηση φτάνουν στα 10,9 δισ. ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του 2014 και σε 6,5 δισ. ευρώ για το 2015.
Στο μεταξύ, σχεδόν όλα τα «μέτωπα» παραμένουν ανοικτά:
  • Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα διαφωνεί τόσο με το προσδιοριζόμενο από την ελληνική πλευρά ύψος του 1,3 δισ. ευρώ, όσο και με το εάν καλύπτεται από τα μέτρα που θα ληφθούν- π.χ. παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας),
    • ο νέος φόρος στα ακίνητα (η τρόικα αυξάνει την «τρύπα» από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο σε 400 εκατ. ευρώ και διαφωνεί με την κάλυψή της μέσω νέας περικοπής του ΠΔΕ),
    • οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία,
    • η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων,
    • η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ,
    • η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων,
    • το πρώτο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα,
    • οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων (με έμφαση σε Υγεία και Παιδεία),
    • οι περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ,
    • η χωρίς παρέκκλιση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (η τρόικα φέρεται να ζητεί την ένταξη σε αυτό και των αποστράτων, παρά την περί αντιθέτου επίσημη κυβερνητική δέσμευση)
    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα:
    - Ανέβασε στα 400 εκατ. το «κενό» από  το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τον φόρο ακινήτων (250 εκατ. έλεγε η κυβέρνηση) και προέβαλε βέτο στην κάλυψή του από την περικοπή του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) κατά 200- 250 εκατ. ευρώ.
    - Απέρριψε τα πιο πολλά από τα μέτρα (πάταξης φοροδιαφυγής και κυρίως εισφοροδιαφυγής) που προτάθηκαν για το 2014 ζητώντας νέα με επίκεντρο το ασφαλιστικό.
    - Επέμεινε στην θέση του Eurogroup  για προσδιορισμό από τώρα και των μέτρων του  2015.
    - Απορρίπτει ακόμα και τα διαρθρωτικά μέτρα με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, τις ομαδικές απολύσεις  και – κυρίως - τους πλειστηριασμούς.
    Μπροστά σε μία "φρενίτιδα" αλλεπάλληλων συναντήσεων και υποτιθέμενων "σκληρών" διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση, πλήρως υποταγμένη στις επιταγές των δανειστών και με εμφανή, πλέον, τα διαχειριστικά "ζόρια", αναζητά επικοινωνιακά τρικ και "παίζει" με τους φόβους πιθανής απορρύθμισης.
    Ο μόνος ουσιαστικά και βάναυσα πληττόμενος είναι ο ελληνικός λαός, που δεν αντέχει άλλα τέτοια επώδυνα και βάναυσα μέτρα, άλλες τέτοιες αντιδραστικές και μνημονιακές πολιτικές. Η ανάγκη αντίδρασης για την ανατροπή αυτών των πολιτικών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.
    ΤΡΟΪΚΑ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ “ΞΑΦΝΙΚΟ” ΘΑΝΑΤΟ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ KAI ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΛΑ ΕΡΤ!
    Στον ξαφνικό θάνατο φορέων του Δημοσίου συμφώνησαν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή τους συνάντηση.Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η «μέθοδος ΕΡΤ» θα εφαρμοστεί κυρίως σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ που έχουν τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες χρονιές.
    Εμμέσως, δηλαδή, διευκρινίζουν ότι δεν θα μπει λουκέτο σε κάποιον μεγάλο οργανισμό, όπως ο ΟΣΕ, όπως είχε ακουστεί. Άλλωστε, υπάρχει δέσμευση για αξιολόγηση δομών για να υπάρξει μείωση προσωπικού στα περίπου 600 ΝΠΙΔ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) και επιχειρήσεις του Δημοσίου, ωστόσο η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς απτά αποτελέσματα.

    Από τη λίστα των 4.000 απολύσεων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους λείπουν ακόμη 1.300 υπάλληλοι και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να μπουν λουκέτα το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Έγινε δεκτό το αίτημα να συνυπολογιστούν 2.000 εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά. Αντίθετα, δεν έχουν αποδεχθεί να συμπεριληφθούν στις απολύσεις οι 5.000 έως 6.000 συμβασιούχοι που παραμένουν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ με προσωρινές διαταγές και πρόκειται να απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

    Οι περίπου 800 με 1000 απολύσεις που υπολογίζεται ότι θα γίνουν από ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟεπίσης δεν προσμετρώνται από την Τρόικα στη λίστα των απολύσεων του 2013 ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.

    Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση στην εφαρμογή του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας. Έτσι, οι 12.500 υπάλληλοι θα υπαχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας τους πρώτους μήνες του 2014.

    Σε αυτούς αναμένεται να συμπεριληφθούν περί τους 5.000 έως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ, περί τους 5.000 από την υγεία (ΕΟΠΥΥ) και τα ασφαλιστικά ταμεία και περί τους 2.000 έως 2.500 από τα ΝΠΔΔ του Δημοσίου.
    ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
    Μία ακόμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου.
    Στη συνάντηση, που διήρκεσε μόλις μία ώρα, συζητήθηκε και το θέμα των πλειστηριασμών, για το οποίο υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ Αθήνας-τρόικας.
    Στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών.Το σχέδιο για περιορισμένη άρση ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή και ενώ η τρόικα φαίνεται να υπαναχωρεί από την πλήρη απελευθέρωση, ωστόσο, οι δύο πλευρές απέχουν αρκετά.
    Στη συνάντηση μετείχε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης.
    Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται η διαμόρφωση των κριτηρίων του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης», από τα οποία θα προσδιορισθεί το ποιοι θα εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

    Αλέξης Τσίπρας: «Κοντοζυγώνει η ώρα για τον ελληνικό λαό» (ΒΙΝΤΕΟ)



    Ο Αλέξης Τσίπρας



    “ «Δεν αντέχουμε άλλο. Δε μας δέχονται καν. Αυτή η κυβέρνηση του πλούτου, της τρόικα και των απολύσεων, πρέπει να φύγει τώρα. Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος», είπαν χαρακτηριστικά οι απολυμένες καθαρίστριες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
    Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξαν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, κατά την διάρκεια της άφιξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και κλιμακίου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στον ίδιο τόπο του αγώνα τους, έξω από το υπουργείο, σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, άκουσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στο υπουργείο Οικονομικών και εξέφρασε δημοσίως την συμπαράσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν αντέχουμε άλλο. Δε μας δέχονται καν. Αυτή η κυβέρνηση του πλούτου, της τρόικα και των απολύσεων, πρέπει να φύγει τώρα. Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος», είπαν χαρακτηριστικά οι απολυμένες καθαρίστριες.

    «Ήρθαμε σήμερα εδώ αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο και έντιμο αγώνα που δίνετε και να καταγγείλουμε τη στάση της κυβέρνησης που αρνούνται ακόμα και να σας συναντήσουν, διότι έχουν πολλή δουλειά για να υλοποιούν τις εντολές μετά τις συναντήσεις με την τρόικα. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Στα πρόσωπά σας βλέπουμε τα πρόσωπα χιλιάδων, εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων που βρίσκονται ένα βήμα πριν την εξαθλίωση, την ίδια στιγμή που κάποιοι εξακολουθούν να κερδίζουν. Κάποια συμφέροντα της κλεπτοκρατίας, της ολιγαρχίας, της μιντιοκρατίας και της τραπεζοκρατίας συνεχίζουν να κυβερνούν μια χώρα που βρίσκεται σε διάλυση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό λέγοντας ότι«Θα ήθελα, για άλλη μία φορά, να σας διαβεβαιώσω: Κοντοζυγώνει η ώρα που αντί να καθαρίζετε τα γραφεία τους, θα καθαρίσετε και εσείς και όλοι μαζί - το λαϊκό κίνημα- την τρόικα και την κλεπτοκρατία από αυτή τη χώρα. Κοντοζυγώνει η ώρα που θα καθαρίσουμε το τοπίο, για να δουλέψουμε όλοι μαζί σκληρά».

    Δείτε το video:

    ανάρτηση από "periodista"

    ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Σοκ προκάλεσε σε πολλούς αναγνώστες η συνειδητοποίηση της υπερχρέωσης της Ελλάδας μέσω των δανείων «σωτηρίας» από την ΕΕ και το ΔΝΤ, στην οποία αναφερθήκαμε στο προχθεσινό μας άρθρο... 

    του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

    Αναυδους, όμως, τους άφησε χθες η επισήμανση ότι κατά τη διάρκεια της «δεκαπενταετίας της ευημερίας» 1994-2008 (ύστερη διετία Ανδρέα Παπανδρέου, οκταετία Κώστα Σημίτη και πενταετία Κώστα Καραμανλή) το δημόσιο χρέος της χώρας μας δεν... αυξήθηκε καθόλου! Ηταν 111,6% του ΑΕΠ το 1993 και 110,6% του ΑΕΠ το 2008! Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο ανατρέπει εκ βάθρων την κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν «τρώγαμε δανεικά λεφτά»! Το γεγονός ότι δεν αυξανόταν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σημαίνει απλούστατα ότι...
    ξοδεύαμε όσα ακριβώς μπορούσαμε να πληρώνουμε! Φυσικά και τη δεκαπενταετία αυτή το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε απόλυτο ποσό, αλλά με τον ίδιο ρυθμό αυξήθηκε και το ΑΕΠ της χώρας και γι' αυτό το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό γύρω στο 110%.

    Το ποσό που χρωστάει μια χώρα δεν έχει πραγματική σημασία, αν δεν συγκριθεί με το μέγεθος της οικονομίας της - γι' αυτό και πάντα αναφερόμαστε στο πόσο τοις εκατό του ΑΕΠ μιας χώρας είναι το χρέος της. Δευτερεύουσα σημασία έχει τα πόσα ακριβώς λεφτά χρωστάει μια χώρα, αν δεν συγκρίνουμε το ποσό αυτό με το ΑΕΠ της. Η Γερμανία π.χ. έχει δημόσιο χρέος 2,17 τρισεκατομμύρια ευρώ - έξι φορές περισσότερο από την Ελλάδα. Θα ισχυριστούμε ότι βρίσκεται γι' αυτό σε χειρότερη κατάσταση από τη χώρα μας; Κάτι τέτοιο θα ήταν ανοησία για τον απλούστατο λόγο ότι παράλληλα η Γερμανία έχει ΑΕΠ ύψους 2,64 τρισεκατομμυρίων ευρώ, οπότε το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 82% του ΑΕΠ της, ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται φέτος στο 175% του ΑΕΠ.

    Επανερχόμενοι στη 15ετία της ευημερίας και της παράλληλης μηδενικής αύξησης του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε κάτι που έχει τεράστια σημασία: Οχι, δεν τρώγαμε ξένα λεφτά πέρα από εκείνα που με συνέπεια μας επέτρεπε το διαρκώς αυξανόμενο ΑΕΠ της χώρας να πληρώνουμε με άνεση! Εύλογα προκύπτει τότε το ερώτημα: Γιατί το 2009 ξαφνικά το δημόσιο χρέος σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης αναγορεύτηκε σε τρομερά σημαντικό πρόβλημα, αφού όλα τα κράτη της εξυπηρετούσαν με συνέπεια το δημόσιο χρέος τους; Η απάντηση είναι απλή και ωμή: Η αιτία είναι η κρίση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος! Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και η ΕΚΤ ξόδεψαν από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τις σχετικές μελέτες, προκειμένου να σώσουν τις γερμανικές, αγγλικές, γαλλικές και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τις έσωσαν. Μετά από αυτό οι κυβερνήσεις άρχισαν να σκέπτονται πώς θα μπορέσουν να μαζέψουν ένα σημαντικό μέρος του κολοσσιαίου αυτού ποσού.

    Εντελώς σχηματικά μιλώντας, κατέληξαν στην εξής απόφαση: Δεδομένου ότι η ΕΕ έχει περίπου 500 εκατομμύρια κατοίκους, αν κατά μέσο όρο πάρουμε 1.000 ευρώ περισσότερους φόρους τον χρόνο από τον κάθε πολίτη (μέσω της αύξησης του φόρου εισοδήματος, του φόρου ακίνητης περιουσίας, της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, της μείωσης των παροχών κ.λπ.) θα λύσουμε το πρόβλημα! Τα 500 εκατομμύρια επί 1.000 ευρώ μάς κάνουν 500 δισεκατομμύρια, μισό τρισεκατομμύριο! Σε πέντε - δέκα χρονάκια δηλαδή θα μαζέψουμε από τις μάζες του «λαουτζίκου» τα λεφτά που δώσαμε στους τραπεζίτες! Αυτή είναι η ουσία της ασκούμενης σε όλη την Ευρωζώνη πολιτικής της λιτότητας. Μια καθαρά πολιτική απόφαση για το ποια οικονομική πολιτική θα επιλέξουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

    Μια πολιτική απόφαση, που φόρτωσε στις κυβερνήσεις το κόστος σωτηρίας των τραπεζών -δηλαδή στην ουσία... κρατικοποίησε τα χρέη τους!- και το οποίο κόστος με τη σειρά τους οι κυβερνήσεις φορτώνουν στους λαούς της Ευρώπης. Σχεδόν όλα τα λεφτά των δανείων που πήρε η Ελλάδα πήγαν στις... ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες (που ξεφορτώθηκαν έτσι τα ελληνικά, ισπανικά, πορτογαλικά, κ.λπ. δάνεια) με αποτέλεσμα τώρα να χρωστάμε στα κράτη της Ευρωζώνης, στην ΕΚΤ και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και πολύ, πολύ λιγότερα σε ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Χρεωθήκαμε δηλαδή ως χώρα τα μαλλιοκέφαλά μας για να σωθούν οι γερμανικές, γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτή είναι η αλήθεια! Η «κρατικοποίηση» όμως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι πολύ ευκολότερη πλέον η πολιτική απόφαση επιμήκυνσης, «κουρέματος» ή διαγραφής μεγάλου ή μικρού τμήματος του δημόσιου χρέους των χωρών αυτών! Μια πολιτική απόφαση αρκεί! Για τα κράτη - δανειστές, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ασήμαντες!

    Τι αγοράζει κανείς σήμερα με χίλιες δραχμές;;;

     troktikoΙδού ένα χιλιάρικο, η περίφημη «χήνα» που λέγαμε και τότε. Τι αγοράζαμε με αυτό το 1999, σε μια πρωινή Κυριακάτικη βόλτα;
    Τσιγάρα….

    αμερικάνικα: 400 δραχμές.
    Τυρόπιτα: 100 δραχμές.
    Καφές φραπόγαλο: 500 δραχμές.
    Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές.
    2013
    Σήμερα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν:
    Τσιγάρα αμερικάνικα: 4,50 ευρώ.
    Τυρόπιτα 1,5 ευρώ με τυρί. Χωρίς τυρί ένα ευρώ.
    Καφές φραπόγαλο: 3 ευρώ.
    Σύνολο 9 ευρώ, δηλαδή τρία χιλιάρικα, με βασικό μισθό 480 ευρώ. Δηλαδή σε δραχμές 163 χιλιάδες (περίπου όσο και το 1999).
    Απλά 14 χρόνια μετά, το κόστος ζωής τριπλασιάστηκε. Ο βασικός μισθός μειώθηκε και για ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού δεν υπάρχει καν. Success story με τα όλα του.
    Πηγή: www.mixanitouxronou.gr

    Όχι, μάτια μου, δεν είναι δικτατορία, δεν είναι χούντα


    Ξέχνα τον Κάφκα. Ο Γιόζεφ Κ. είσαι εσύ και η Δίκη σου έχει ξεκινήσει.

    Θα έρθουμε από το σπίτι σου να σε πάρουμε, χωρίς καν να σου απαγγείλουμε κατηγορίες. Δεν τις χρειάζεσαι.

    Αφού είσαι ένοχος, το είπαν στις ειδήσεις, είσαι ένοχος, το έγραψαν οι εφημερίδες, είσαι ένοχος, το διέταξε ο πρωθυπουργός, είσαι ένοχος, το λέει και η ΕΥΠ, είσαι ένοχος, το ξέρει η αστυνομία και η γειτόνισσα που προσπαθεί να διαφυλάξει την αθωότητα της, ότι πολυτιμότερο έχει.

    Είσαι ένοχος, γιατί τολμάς να... αντιτίθεσαι στα σχέδια ανάπτυξης και να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις, ότι τάχα κάποιοι διασπείρουν αρσενικό, στα χώματα και στα ύδατα.

    Είσαι ένοχος, κύριε Παρατηρητή Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, και το ξέρουμε καλά αυτό, γιατί παρακολουθούσαμε τα τηλεφωνήματα σου, διαβάζαμε τις συνεντεύξεις σου και καταχωρούσαμε τις αναρτήσεις σου.

    Γι αυτό καλύτερα να ετοιμαστείς. Να βγάλεις τις πιτζάμες σου, να φιλήσεις τα παιδιά σου και πρόσεχε να τα κρατήσεις όσο περισσότερο μπορείς στην αγκαλιά σου, γιατί όταν τα ξαναδείς, όταν θα μπορέσεις να τα αγκαλιάσεις ξανά, θα έχουν περάσει πολλά χρόνια.

    Είσαι ένοχος, εσύ γιατρέ του Κόσμου, που τολμάς να αμφισβητείς την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων, και να μιλάς για τη χώρα σου λες και είναι η Ουγκάντα. Ναρκωτικά δεν βρήκαμε στο ιατρείο σου, αλλά κατάλαβες πόσο ένοχος είσαι.

    Είσαι ένοχος, εσύ συγγραφέα των ορέων, που διαλαλείς από τη Χιώτικη γιάφκα σου την ανάγκη να επιστρέψουμε σε πιο ήπιες μορφές αγροτικής εκμετάλλευσης και αποκηρύσσεις τον καταναλωτισμό. Πως νομίζεις, κακόμοιρε γραφιά, ότι χτίστηκαν οι αυτοκρατορίες; Με ήπια εκμετάλλευση και αυτοδιάθεση;

    Είσαι ένοχος, εσύ διαδηλωτή, εσύ καταληψία, εσύ μαθητή, εσύ απεργέ, που συνεχίζεις να πιστεύεις ότι με τον αγώνα σου μπορείς να καταστρέφεις το όραμα μιας ελεύθερης οικονομίας, το όραμα ενός κόσμου όπου τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στην απόλυτη και ολοκληρωτική επικράτηση του 1%.

    Είσαι ένοχος, εσύ φιλήσυχε και νομοταγή ανθρωπάκο, που νομίζεις ότι αυτή ακριβώς η απάθεια σου είναι τεκμήριο της αθωότητας σου. Γιατί χρωστάς λεφτά κι εσύ, χρωστάς αίμα. Τα βγάζεις πέρα και πληρώνεις τις δόσεις, αλλά σύντομα θα αφήσεις ένα χρέος απλήρωτο, το περιμένουμε με αδημονία αυτό. Τότε θα έρθουμε από το σπίτι σου ή θα σε σταματήσουμε στο δρόμο, και θα πάρεις το δρόμο για το αυτόφωρο, γιατί θα χρωστάς λεφτά, γιατί θα χρωστάς αίμα, εσύ ο τέως νομοταγής και νυν φοροφυγάς.

    Ξέχνα τον Ουίνστον Σμιθ του “1984”, ο Όργουελ ήταν ένας αφελής.

    Δεν χρειάζεται να στήσουμε κάμερες για να παρακολουθούμε την κάθε σου κίνηση ούτε πρέπει να μαντεύουμε τι σκέφτεσαι. Μόνος σου έβαλες τις κάμερες στο σπίτι σου. Μόνος σου αγόρασες το έξυπνο τηλέφωνο για να σε ακούμε. Μόνος σου, αυτό είναι το πιο σημαντικό, μας δείχνεις τι σκέφτεσαι.

    Τα τραγούδια που ακούς στο youtube, τα μπλογκ και τα σάιτ που διαβάζεις, τα like που κάνεις και οι αναρτήσεις που αναδημοσιεύεις.

    Ξέρουμε πότε κοιμάσαι και πότε ξυπνάς, τι τραγουδάς στο σπίτι και τι σου αρέσει να διαβάζεις. Ξέρουμε τις αγαπημένες σου ταινίες και τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις. Ξέρουμε τα πάντα για σένα και δεν χρειάστηκε να σε αναγκάσουμε να μας τα πεις.

    Ξέχνα τον Γκάι Μόνταγκ που έκαιγε τα βιβλία στους “451 φαρενάιτ”. Ο Μπράντμπερι δεν πήγε πανεπιστήμιο, ήταν ένας αυτοδίδακτος ερασιτέχνης.

    Δεν χρειάστηκε να κάψουμε τα βιβλία. Σε μάθαμε να διαβάζεις σκουπίδια, βιβλία γραμμένα όπως και οι σαπουνόπερες που βλέπεις. Αυτά προωθούσαμε, αυτά σου άρεσαν. Αυτά σου άρεσαν, αυτά εκδίδαμε. Βιβλία που σε κάνουν να ξεχνιέσαι ή σε κάνουν να ξεχνάς, καθώς δίπλα σου κάποιος φυλακίζεται, κάποιος δολοφονείται, κάποιος οδηγείται στην αυτοκτονία. Αλλά αυτός ο κάποιος δεν είναι εσύ, εσύ ταξιδεύεις με ένα βιβλίο.

    Και σύντομα θα καις τα βιβλία μόνος σου, για να ζεσταθείς. Και στη φυλακή δε θα έχεις βιβλία για να ξεχνιέσαι. Στο δρόμο τα βιβλία θα τα σχίζεις για να γεμίσεις τα ρούχα σου, να μην κρυώνεις.

    Δεν χρειάστηκε να κάψουμε τις εφημερίδες. Οι περισσότερες είναι δικές μας, τις πληρώνουμε για να εκδίδουν βιβλία-φαντάσματα και να γράφουν ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε.

    Και αν δε σου φτάνουν αυτές έχεις και τα free press που σε κάνουν να νιώθεις διαφορετικός, ωραίος, μοντέρνος, χίπστερ.

    Τα ξέρεις αυτά, τα έμαθες τόσα χρόνια που αγόραζες περιοδικά ιλουστρασιόν, τόσο ιλουστρασιόν όσο θα ήθελες να είναι η ζωή σου, τριάντα χιλιάδες Κλικ πάνω από την πλέμπα όπου ανήκεις.

    Ξέχνα τον Μπέρναρντ του “Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου”. Ο Χάξλει δεν ήξερε τίποτα από ψυχολογία των μαζών.

    Δεν χρειάζεται η γονιδιακή αναβάθμιση για να πιστέψεις ότι είσαι ανώτερος από τους τσιγγάνους, τους Πακιστανούς, τους Αλβανούς και τους Βούλγαρους, τους Τούρκους και τους Κούρδους, τους Σύριους, τους Παλαιστίνιους, του Αφρικανούς και τους Κινέζους…

    Δεν χρειάζεται να γίνεις πολίτης “Α” για να πιστέψεις ότι είσαι ανώτερος από τις πόρνες, τους μετανάστες, τους άνεργους, τους τσιγγάνους, τους άστεγους, τους αυτόχειρες, τους ομοφυλόφιλους, τους πιο φτωχούς από εσένα.

    Δεν χρειάζεσαι το “σόμα”, το μαγικό φάρμακο της ευτυχίας που διατίθεται δωρεάν, για να αφιονίζεσαι.

    Έχεις τα αγχολυτικά σου, τα οποία αγοράζεις, έχεις την τηλεόραση, χωρίς την οποία δεν μπορείς να ζήσεις ούτε μια μέρα, έχεις το ποδόσφαιρο, για να ζητωκραυγάζεις, έχεις τον τζόγο, για να ελπίζεις ότι κάποια μέρα θα γίνεις πλούσιος κι εσύ, όπως αυτοί που βλέπεις στην τηλεόραση, όπως αυτοί που χρωστάνε εκατομμύρια και επιδοτούνται από το κράτος, από τα λεφτά που δίνεις εσύ, για να συνεχίσουν να γλεντάνε πάνω από τον τάφο σου.

    Ξέχνα τους Ελόι και του Μόρλοκς, της “Μηχανής του Χρόνου”. Ο Ουέλς πίστευε στους εξωγήινους.

    Οι δουλοπάροικοι δεν είναι κρυμμένοι στα έγκατα της γης. Είναι δίπλα σου, κλεισμένοι σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Είναι δίπλα σου, πτώματα που ξεβράζονται στην αγαπημένη σου παραλία. Είναι δίπλα σου, τους κυνηγάς με τσεκούρια και μαχαίρια.

    Οι δουλοπάροικοι είναι τα παιδιά σου. Δίχως σχολεία, δίχως περίθαλψη, δίχως δάση, δίχως πατρίδα, δίχως μέλλον.

    Δουλοπάροικος είσαι κι εσύ. Να δουλεύεις χωρίς να ανταμοίβεσαι, να απολύεσαι χωρίς να αποζημιώνεσαι, να σου κάνουν έξωση επειδή σε απολύσανε, να σε κλείνουν φυλακή επειδή διαμαρτύρεσαι.

    Όχι, μάτια μου, δεν είναι δικτατορία, δεν είναι χούντα.

    Είναι καφκικός εφιάλτης, είναι οργουελικός ολοκληρωτισμός, είναι χαξλεϊκή δυστοπία, είναι ο “Πόλεμος των Κόσμων” και εσύ είσαι αναλώσιμος, είναι 451 βαθμοί φαρενάιτ όπου καίγεσαι αδιαμαρτύρητα.

    Μόνος σου με δημιούργησες και συνεχίζεις να πιστεύεις σε εμένα, γιατί ξέρεις ότι εγώ είμαι η μόνη οδός, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

    Το ξέρεις ότι είσαι ένοχος, το ξέρεις ότι είσαι εν δυνάμει εγκληματίας, το ξέρεις ότι μια νύχτα θα έρθω για σένα, θα έρθω για το σπίτι σου, θα έρθω για το παιδί σου. Κανείς δε θα σε υπερασπιστεί, γιατί δεν πιστεύεις σε τίποτα πια και κανείς αρχείο λήψης (2)δεν πιστεύει σε σένα.

    Τελείωσε η εποχή των οραμάτων και των ιδανικών, επικράτησα απόλυτα.

    Είμαι η ΤΙΝΑ, μάτια μου, το τέλος της ιστορίας, το τέλος του ανθρώπου.

    Το μόνο που επιτρέπεται να κάνεις εσύ, είναι να υποτάσσεσαι.

    There Is No Alternative!
    Μάτια μου…
    γράφει ο Γελωτοποιός
    από το sanejoker
    Ένοχος για την ζωή που έζησες, για τα όνειρα που έκανες...
    You might also like:


    Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://apneagr.blogspot.com/2013/10/blog-post_28.html#ixzz2lCmh7koK