ΠΑΣΟΚ: Η «αποστασία» κράτησε… τρεις μέρες!



Οριακές εξελίξεις για Βενιζέλο...


Πώς λένε, ότι κάθε θάμα κρατάει τρεις μόλις μέρες; Ε, κάπως έτσι
 εξελίσσονται τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη...μεγάλη έμπνευση του Βενιζέλου και την προώθηση από τον Ψυχάρη, να κατηγορήσουν τον Τσίπρα ότι προσπαθεί να ωθήσει σε αποστασία βουλευτές και στελέχη!
Όλο αυτό το σύστημα που εμπνεύστηκε το περί «αποστασίας» story είχε την προσδοκία, ότι με αυτή τη μεθόδευση θα δημιουργούσε ακραία πόλωση και θα...
συσπείρωνε (ή μάλλον θα επανασυσπείρωνε) το ταλανιζόμενο και βυθιζόμενο δημοσκοπικά ΠΑΣΟΚ.
Μια ύστατη δηλαδή επιχείρηση να μπει φρένο στις διαρροές, στην εσωστρέφεια, στα φαινόμενα αλληλοσπαραγμών και κυρίως στο κλίμα αμφισβήτησης του αρχηγού Βαγγέλη Βενιζέλου.
Μα –όπως προαναφέραμε- το θάμα κράτησε μόλις τρεις μέρες...
Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ και συγκεκριμένων δημοσιογράφων να το κρατήσουν στη ζέουσα επικαιρότητα και μάλιστα σε πολύ υψηλούς τόνους, ξεφούσκωσε, δεν άντεξε, ακριβώς επειδή ήταν φαιδρότητα και αντιμετωπίστηκε απ' τον κόσμο μα περιφρόνηση και οργή...
Μαζί ξεφούσκωσαν και οι δημοσιογραφικές πρόθυμες «ντουντούκες»...
Αλλά –και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του- όλη αυτή η μεθόδευση δεν βρήκε μέσα στο ΠΑΣΟΚ στελέχη πρόθυμα για αναπαραγωγή της, πλην κάποιων, λίγων, του στενού περιβάλλοντος του Β. Βενιζέλου(Κουκουλόπουλος, Κωνσταντινόπουλος και δυο-τρεις ακόμα)...
Πολύ περισσότερο, όπως αποκάλυψε το Newsbomb.gr, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να δώσουν λευκή επιταγή στον Βενιζέλο για το μέλλον, να δεσμευτούν πως θα ψηφίσουν άκριτα ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, να προσφέρουν στον αρχηγό...όρκους πίστης και αφοσίωσης.

Στην ουσία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μεθόδευσε τα περί αποστασίας σενάρια (ομού με φίλια συγκροτήματα και ελεγχόμενους δημοσιογράφους...) για να πάρει ανάσες, επειδή αυτή την περίοδο περνά μια απ' τις πλέον κρίσιμες περιόδους της πολιτικής του διαδρομής.
Η απροθυμία βουλευτών κυρίως αλλά και στελεχών να κινηθούν στη γραμμήΒενιζέλου οδήγησε, όπως αποκαλύψαμε, στην «διπλωματική» ασθένειά του και στην αναβολή της κοινής συνεδρίασης της Κ.Ο. και του Π.Σ.
Και είναι χαρακτηριστικό, ότι αμέσως μετά οι ιμάντες μεταβίβασης των προθέσεων του αρχηγού άρχισαν να κάνουν διαρροές στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση απ' αυτή των προηγούμενων ημερών!
Δηλαδή τώρα λένε πως ο Βενιζέλος δεν ήθελε, λέει, να δεσμεύσει τους βουλευτές και τα στελέχη, ούτε να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης», ούτε να κερδίσει λευκή επιταγή...
Είτε πάντως έτσι, είτε αλλιώς, το κλίμα εσωστρέφειας, διαφοροποιήσεων και αμφισβητήσεων επέστρεψε.
Είναι ενδεικτικό, ότι και βουλευτές και στελέχη πλέον κάνουν λόγο για την ανάγκη να δει το ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ!
Κάτι τέτοιο ήταν έως χτες απαγορευμένο. Όποιος το πρότεινε αυτόματα κατατάσσονταν στους...εχθρούς του ΠΑΣΟΚ, αν και ιστορικά στελέχη όπως ο Σκανδαλίδης ή ο Ρέππας κινούνταν σε αυτό το μήκος κύματος...
Παράλληλα το «σύστημα» του ΓΑΠ έχει αρχίσει να διαφοροποιείται εμφανώς σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα, αν και ο ίδιος ο ΓΑΠ διαμηνύει, ότι δεν τον εκφράζουν αυτές οι διαφοροποιήσεις και ο ίδιος ό,τι έχει να πει το λέει μόνος του...
Με λίγα λόγια, ξανά το απόλυτο μπάχαλο στο δεινά δοκιμαζόμενο ΠΑΣΟΚ, με μια κοινή συνισταμένη όλων αυτών των διεργασιών ότι:
Πλέον αμφισβητείται εντονότατα η ηγεσία Βενιζέλου και οι εξελίξεις θα τρέξουν με μεγάλες ταχύτητες, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται αυτό να συμβεί και με δική του πρωτοβουλία!
Αφού όλες οι προσδοκίες οι σχετιζόμενες με τη διακίνηση του σεναρίου «αποστασίας» αποδείχτηκαν όνειρο απατηλό...
Είναι δε χαρακτηριστικό, πως στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τόνιζε στο Newsbomb.gr ότι «ο Βαγγέλης περνά τις πιο δύσκολες ώρες του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείεται τίποτα»!


You might also like:

Ο Πάνος Καμμένος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ



Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή "ΣΚΑΪ Καλημέρα" με τον Γ. Αυτιά.

Α. Γεωργιάδης: Πολιτικό «βαποράκι» της τρόικας και των πολυεθνικών


Με την πολιτική της η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών



Όταν θα γραφτεί η πολιτική Ιστορία της εποχής μας, είναι βέβαιο ότι ο Άδωνις θα αποτελέσει χαρακτηριστικό παράδειγμα της παρακμής του πολιτικού συστήματος. Αυτή η γροτέσκα φιγούρα που βάζει διαρκώς τις φωνές και θεωρεί την αλητεία απολύτως θεμιτό μέσο για την άσκηση πολιτικής , σε άλλες εποχές θα θεωρούταν μέρος του γραφικού ακροδεξιού περιθωρίου. Το ότι σήμερα  είναι υπουργός δείχνει με ενάργεια την έκταση του μνημονιακού εκμαυλισμού.
Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να αντιπαραθέτει κανείς  σοβαρά τις εκάστοτε κοτσάνες του τηλεπλασιέ-υπουργού –πώς να κουβεντιάσεις με έναν τύπο που βρίσκεται σε πόλεμο με την ευπρέπεια και το δημοκρατικό ήθος; Αυτό που έχει όμως σημασία είναι να εξετάσουμε με νηφαλιότητα την πολιτική που ασκεί στον νευραλγικό χώρο του φαρμάκου. Για την ακρίβεια δεν την ασκεί, αλλά τη μεταφέρει, αφού ο τηλεπλασιέ λειτουργεί ως πολιτικό «βαποράκι» της τρόικας και των πολυεθνικών του φαρμάκου. Έχουμε και λέμε:

1. Με την πολιτική της η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το 28% των ασθενών αναγκάζεται να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή του λόγω οικονομικής αδυναμίας.

2. Χαρατσώνει τους ασθενείς μεταφέροντας τους το κόστος των φαρμάκων που χρειάζονται. Η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος έχει εκτοξευτεί από το 11.5% στο 23,5%, λόγω του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ του ποσού που καλύπτουν τα Ταμεία και τη πραγματικής τιμής του φαρμάκου, καθώς και της μεγέθυνσης της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Σε αυτά να προσθέσουμε το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή που επιβάλλεται από 1/1/2014, όπως επίσης και τα 25 ευρώ που απαιτούνται πλέον για την εισαγωγή στα νοσοκομεία.
3. Ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις ανοίγει το δρόμο στην απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Αν και είναι απολύτως θεμιτό να δημιουργηθεί μηχανισμός αποτροπής της φούσκας στην αγορά φαρμάκου, εντούτοις, στη μείωση των τιμών υπάρχει όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Σε άλλη περίπτωση, οι εταιρίες θα αποσύρουν φάρμακα από την Ελλάδα για να μη «σπάσει» διεθνώς η τιμή.
4. Με το πλήρες άνοιγμα της αγοράς του γενόσημου φαρμάκου και τη χαλάρωση των ελέγχων ποιότητας του ΕΟΦ, οι πολυεθνικοί κολοσσοί αποκτούν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Την ίδια στιγμή που ένας παραγωγικός κλάδος με 20.000 θέσεις εργασίας δέχεται καίριο πλήγμα, ο ασθενής δεν κερδίζει τίποτα, αφού η όποια διαφορά τιμής δεν θα μεταβιβάζεται σε αυτόν. Επιπλέον, τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της ποιότητας του προσφερόμενου φαρμάκου, αφού ο ΕΟΦ δεν μπορεί να επιτελέσει με επάρκεια τον ελεγκτικό ρόλο του λόγω της υποστελέχωσής του.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση λειτουργεί ως οδοστρωτήρας και στο χώρο του φαρμάκου. Θα μπορούσε βέβαια να χαραχτεί μια άλλη πορεία με βάση την προτεραιότητα στην προστασία της υγείας όλων (ανεξαρτήτως εισοδήματος), την αποεμπορευματοποίηση του φαρμάκου, τη μείωση των τιμών και τον ποιοτικό έλεγχο όλων των φαρμάκων, την ενίσχυση του ΕΟΦ. Αλλά αυτή η διαφορετική πορεία για το φάρμακο απαιτεί μια κυβέρνηση που δεν θα λειτουργεί ως πολιτικό «βαποράκι» της τρόικας.
Πηγή

Έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη βλέπουν οι γερμανοί ευρωσκεπτικιστές.


«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο εκπρόσωπος της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» Μπερντ Λούκε και έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό», εάν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη και περιέγραψε ως ανύπαρκτο το πρωτογενές 
πλεόνασμα.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο,...
ο κ. Λούκε δήλωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο ισχυρίζεται τώρα ότι πέτυχε η Αθήνα «είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτο και αποτελεί το αποτέλεσμα της ήδη διάσημης ελληνικής πρακτικής δημιουργικής λογιστικής».

Υποστηρίζει δε ότι μόνο εφόσον η ελάφρυνση του χρέους συνδεθεί με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ώστε να μπορεί να υποτιμηθεί το νόμισμά της, θα μπορούσε η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να έχει οικονομικό μέλλον. «Αν και οι δανειστές θα πρέπει να ξεγράψουν ένα μεγάλο μέρος της βοήθειάς τους, θα ήταν και πάλι καλύτερα από το να σπαταλούν ατελείωτα ποσά επ' αόριστον σε μια υπόθεση χωρίς ελπίδα», κατέληξε ο κ. Λούκε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Από: protothema.gr
http://hassapis-peter.blogspot.gr/

Συμφωνία στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Συμφωνία στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε μια ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη της Ελβετίας.
Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα ελαφρύνσεις στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Τεχεράνης.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με την επίτευξη συμφωνίας δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, σταματά η «πρόοδος» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου και του αντιδραστήρα στο Αράκ και δεν προβλέπεται αναγνώριση του ιρανικού δικαιώματος να εμπλουτίζει ουράνιο. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης συχνές επιθεωρήσεις.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Άστον, έχοντας δίπλα της τους υπουργούς Εξωτερικών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, διάβασε την κοινή δήλωση, ανακοινώνοντας «μια συμφωνία σχετικά με ένα σχέδιο δράσης».
Οι υπουργοί της ομάδας 5 +1 αμέσως μετά συνεχάρησαν θερμά τον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/373773/symfonia-sti-geneyi-gia-to-pyriniko-programma-toy-iran#ixzz2lXt7EmTo

Το τρίγωνο των χρεωκοπημένων ΜΜΕ…


Short URL: http://wp.me/p3poUN-4iu

8-xristou_highhttp://www.avgi.gr
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
Το σύστημα καταφέρνει ακόμα να κρατιέται χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων στην προκλητική, για κάθε σύγχρονη δημοκρατία, ανοιχτή διαπλοκή κυβέρνησης, τραπεζών και μεγάλων ΜΜΕ. Και οι τρεις γωνίες αυτού του αμαρτωλού τριγώνου είναι χρεωκοπημένες και διατηρούνται ζωντανές και αλληλοεξαρτώμενες με αρπαγές κεφαλαίων που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.
Τα δύο κόμματα που κυβερνούν είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες και ειδικότερα στη διαλυθείσα ΑΤΕ. Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει στην ΑΤΕ 145 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ν.Δ. κάτι λιγότερο. Οι τόκοι με βάση τις καθυστερήσεις εξυπηρέτησης των δανείων, σύμφωνα με υπολογισμούς, μόνο για το ΠΑΣΟΚ ανέρχονται στα 22 εκατομμύρια τον χρόνο! Τα ποσά αυτά είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν. Ερώτημα: Τι γίνεται αν το κόμμα του Βενιζέλου καθώς και αυτό του Σαμαρά αλλάξουν όνομα; Μπορούν να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση και να αφήσουν τα χρέη στα παλαιά κόμματα που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τίποτα;
ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι το 2012 η Ν.Δ. αύξησε για προεκλογικούς λόγους τον δανεισμό της κατά 15 εκατομμύρια, ποσό μεγαλύτερο από την κρατική επιχορήγηση που εδικαιούτο για το 2013! Και ενώ οι κρατικές επιχορηγήσεις με νόμο έπρεπε να κατακρατούνται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την εξόφληση των δανείων τους, ο κ. Γιαννίτσης, υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου, απελευθέρωσε από τις κατακρατήσεις των δανείων, προεκλογικά, δύο δόσεις επιχορηγήσεων!
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ αυτό, που άρχισε να διερευνά το 2012 η Δικαιοσύνη, έχει και πολιτική και ποινική πτυχή. Γιατί τα κόμματα επηρέαζαν τις τράπεζες (είχαν διορίσει τους διοικητές στις κρατικές), συνεπώς μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η ηθική αυτουργία στη χορήγηση τεράστιων δανείων χωρίς αντίστοιχα τραπεζικά κριτήρια. Το ίδιο συνέβαινε λόγω της ανακεφαλαιοποίησης και με τις τέως ιδιωτικές τράπεζες, μετά το PSI. Γι’ αυτό και η νέα κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε τροπολογία που -σύμφωνα με διαρροή απόψεων ανωτάτων δικαστικών πηγών- δεν επιτρέπει τη δίωξη ούτε των τραπεζιτών που έδωσαν τα δάνεια ούτε των πολιτικών που τα ζήτησαν!
ΠΑΜΕ τώρα στη δεύτερη γωνία του αμαρτωλού τριγώνου, τις τράπεζες, που, μετά σειρά κρατικών ενισχύσεων και της ανακεφαλαίωσης μετά το PSI, ανήκουν ουσιαστικά στο Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό από 85% έως και 100%. Πριν την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, οι τέσσερις θεσμικές, όπως τις αποκαλούν, τράπεζες είχαν λάβει κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 168 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα 50 δισ. που ανέλαβε το κράτος ως δημόσιο χρέος, φτάνουμε τα 218 δισ., ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ της χώρας! Τι έκαναν αυτές τις ενέσεις ρευστότητας οι τράπεζες; Ρωτήστε τους πελάτες τους και την αγορά που έχει στεγνώσει από μετρητά.
ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΜΕ με τους νταβατζήδες των ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους για το 2011, τα χρέη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα, εφημερίδες και περιοδικά ξεπερνούν τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ (!), εκ των οποίων κάτι λιγότερο από τα μισά είναι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
ΔΗΛΑΔΗ υποχρεώσεις που θα πρέπει σύντομα να αναχρηματοδοτηθούν ή να επαναδιακανονιστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις βασικοί όμιλοι μίντια (ΔΟΛ, Τηλέτυπος, Πήγασος), οι οποίοι αλληλοσυνδέονται, υπολογίζεται ότι έχουν συνολικό δανεισμό που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και εξ αυτών τουλάχιστον τα 300 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα. Εκτός από τα ΜΜΕ των Μπομπολοψυχάρηδων, στη λίστα με τα χρέη των καναλιών ξεχωρίζει και η Forthnet Media Holdings A.E., που διαθέτει και την ψηφιακή συνδρομητική πλατφόρμα Nova, με 465,9 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο όμιλος Αntenna με 270,5 εκατ. ευρώ. Χρέη που ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ έχει και ο Alpha, αλλά και του Star οι συνολικές υποχρεώσεις φτάνουν περίπου τα 105 εκατ. ευρώ. Συμπέρασμα; Αν δεν ξυπνήσουμε μονομιάς, δεν θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς.
dchristou52@gmail.com

Σκουριές - "επένδυση" χρυσού. "Κατάφωρη παραβίαση του νόμου" (ηχητικό)

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013


"Κατάφωρη παραβίαση του νόμου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, 
με πρόθεση και με δόλο διέστρεψε την αλήθεια και δόμησε την απόφαση πάνω στο ψέμμα"
καταγγέλει στο stokokkino.gr, ο κάτοικος Μεγάλης Παναγιάς και αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλουμιλώντας, για τη δημόσια αναφορά του (εδω) σχετικά με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. 
ΑΚΟΥΣΤΕ το ηχητικό >>>





ΑΥΤΟ ΤΟ 16ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕ ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΠΟΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΑΘΛΙΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013


Πέθανε από την πείνα, ετών 16, στην Πλατεία Αμερικής! - Δυστυχώς... η δικαιοσύνη κι οι εισαγγελείς είναι όργανο προστασίας των Μνημονίων και του κάθε έντιμου Πάχτα κι όχι του Συντάγματος. Τέλος το παραμύθι έκδοσης αποφάσεων στο όνομα του Ελληνικού Λαού...

Παρασκευή 22.11.2013. Πλατεία Αμερικής, παράδρομος Σκαλιστήρη, φούρνος γειτονιάς: ενα παληκάρι 16 χρονών (όπως αποδείχθηκε αργότερα) μπαίνει μέσα και ευγενικά ζητάει από τον φούρναρη κάτι να φάει γιατί έχει μέρες. Ο φούρναρης σπεύδει να του δώσει τις δύο τελευταίες τυρόπιτες. Το παιδί κάθεται στο κατώφλι και με βουλιμία τρώει και τις δύο. Δευτερόλεπτα μετά...
αφήνει εκεί στο κατώφλι του φούρνου την τελευταία του πνοή. Είχε πολλές μέρες τελικά να φάει και ο εξασθενημένος του οργανισμός δεν άντεξε.

Συγνώμη, αν σας χαλάω το Σαββατοκύριακο, αλλά ο νεκρός 16άχρονος από την πείνα δεν θα μάθει ποτέ τι σημαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα του τεχνοκράτη. Αλλά και δεν θα...
βρείτε την ιστορία του σε κανένα ΜΜΕ. Όπως και δεν διαβάζουμε τις τραγικές ιστορίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Αυτό όμως είναι το πραγματικό success story της ελληνικής κοινωνίας. Όσο κανένας δεν παραδέχεται ότι η Ελλάδα – όπως το αναγνωρίζει επακριβώς η Unicef στην τελευταία έκθεσή της – βιώνει μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, η οποία μάλιστα είναι η χειρότερη σε δυτικό κράτος μετσπολεμικά, οι έλληνες σιωπηρά θα οδηγούνται στον κοινωνικό και στη συνέχεια στον αληθινό αφανισμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εξαπλασιάστηκαν τα "κόκκινα" δάνεια σε 5 χρόνια !


του Γ. Δελαστίκ
Ενας ακόμη μύθος με εξόφθαλμη πολιτική σκοπιμότητα κυκλοφορεί τα τρία τελευταία μνημονιακά χρόνια με στόχο να καλλιεργήσει αισθήματα ενοχής στους Ελληνες, ώστε να αποδεχθούν με μικρότερες αντιστάσεις την ολέθρια κυβερνητική πολιτική. Το προπαγανδιστικό αυτό παραμύθι ισχυρίζεται ότι οι Ελληνες ήταν δήθεν ανέκαθεν ασυνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις, ότι είναι κακοπληρωτές που δανείζονταν με άφρονα τρόπο. 
Πρόκειται για ασύστολο ψέμα! Πριν να υπαχθεί η Ελλάδα στοεπονείδιστο καθεστώς του Μνημονίου που ρήμαξε κυριολεκτικά την οικονομία, 
τον λαό και τη χώρα μας, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι συμπατριώτες μας εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους με... θρησκευτική ευλάβεια σε εξωφρενικό ποσοστό! 
Eνα δάνειο χαρακτηρίζεται μη εξυπηρετούμενο («κόκκινο» δάνειο όπως συνηθίσαμε να το ακούμε και να το λέμε εσχάτως) όταν η καθυστέρηση πληρωμής των δανειακών δόσεων υπερβαίνει τους τρεις μήνες.  
Το 2007, λοιπόν το ποσοστό του συνόλου των «κόκκινων» δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) ανερχόταν στο κυριολεκτικά ασήμαντο ποσοστό του... 4,5% (!) του συνόλου του ποσού που χρωστούσαν στις τράπεζες οι επιχειρηματίες και οι ιδιώτες. 
Το 2008, τελευταία χρονιά πριν από την κρίση για τη χώρα μας, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε μηδαμινό βαθμό - έγινε μόλις 5%.

Ακόμη και το 2009, όταν με τη γνωστή καθυστέρηση η κρίση αρχίζει να χτυπάει και την Ελλάδα, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων αυξάνεται μεν, αλλά όχι και σε βαθμό να προκαλεί πανικό: ανεβαίνει στο 7,7% του συνόλου. 
Μόλις όμως η χώρα μπαίνει σε καθεστώς Μνημονίου τον Μάιο του 2010, αρχίζει σταδιακά ο καλπασμός και σύντομα η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται στο 10,5% το 2010, εκτινάσσονται στο 16% του συνόλου το 2011 και απογειώνονται στο 25,4% το 2012
Νέο άλμα στο 27,8% σημειώνεται κατά τους μόλις τρεις πρώτους μήνες του 2013, που είναι και το τελευταίο τρίμηνο για το οποίο έχουμε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 
Ειλικρινά απευχόμαστε αυτή η καταβαράθρωση να μη συνεχίστηκε όλο το 2013 με ρυθμό 2,5% αύξηση των «κόκκινων» δανείων ανά τρίμηνο, αλλά αν κρίνουμε από αυτά που λένε επιχειρηματίες, παράγοντες της αγοράς και τραπεζίτες σε ιδιωτικές συζητήσεις, πολύ φοβόμαστε ότι η ευχή μας θα παραμείνει ανεκπλήρωτη. 

Τα στοιχεία θα τα δούμε, όταν τα βγάλει η Τράπεζα της Ελλάδος
Η ουσία όμως είναι ότι από 5% του συνόλου που ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31 Δεκεμβρίου του 2008, μέσα στην τετραετία 2009-2012 υπερπενταπλασιάστηκαν και εκτοξεύτηκαν στο 25,4%, και θα είμαστε τραγικά «ευτυχείς», αν στο τέλος του 2013 έχουν μόνο... εξαπλασιαστεί και έχουν παραμείνει στο 30%! 
Γράφημα του χθεσινού «Εθνους» αποτύπωσε την κατάσταση που υπήρχε στον δανεισμό επιχειρήσεων και ιδιωτών στις 31 Μαρτίου του 2013. 
Συνολικά χρωστούσαν 225,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από αυτά τα 123 δισ. τα χρωστούσαν οι επιχειρήσεις, πάνω από τα μισά δηλαδή, και τα υπόλοιπα 102,8 δισ. ευρώ τα χρωστούσαν οι ιδιώτες. 
Από τα 123 δισ. που έχουν δανειστεί οι επιχειρήσεις, τα 34 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταστεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια - πάνω δηλαδή από το ένα τέταρτο, το 27,5% για την ακρίβεια.

Χάριν συγκρίσεως να αναφέρουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2008 το ποσοστό των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων ήταν μόνο 4,3%, έχει δηλαδή ήδη σχεδόν επταπλασιαστεί. Αυτό σηματοδοτεί κυοφορούμενο όλεθρο για την ελληνική οικονομία.  
Από τα 73,5 δισ. ευρώ του συνόλου των στεγαστικών δανείων, τα 16,8 δισεκατομμύρια έχουν γίνει ήδη «κόκκινα», ποσοστό 22,9%. 
Εκεί όμως που γίνεται το «έλα να δεις» είναι στα 29,3 δισεκατομμύρια των καταναλωτικών δανείων - πιστωτικές κάρτες, διακοποδάνεια, εορτοδάνεια και όλα τα παρεμφερή δάνεια που με ιδιαίτερη επιμονή προωθούσαν οι τράπεζες προ πενταετίας και πλέον.

Το... 42,4% (!) των καταναλωτικών δανείων -δηλαδή τα 12,3 από τα 29,3 δισεκατομμύρια- δεν εξυπηρετείται πλέον. 
Συνολικά, σε όλες τις κατηγορίες δανείων μαζί, στις 31 Μαρτίου 2013 δεν εξυπηρετείτο το 27,8% του συνολικού ποσού των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, οδηγώντας σε δυσχερή θέση και το τραπεζικό σύστημα. 
Ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες υπερβαίνουν κατά... 60 δισεκατομμύρια ευρώ τις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων σε αυτές, οι οποίες έχουν πλέον συρρικνωθεί γύρω στα 160 δισ. ευρώ από 237 δισ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ. ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ Η ΠΑΝ/ΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ανάρτηση από "iskra"


Εκτύπωση
alt(Σάββ. 23/11/13 - 20:20)
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΩΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝ/ΜΙΑ
Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μαζικές,αντικοινωνικές, αυθαίρετες και άδικες απολύσεις που καταδικάζουν εκατοντάδες εργαζόμενους διοικητικούς υπάλληλους των Πανεπιστημίων σε αργό οικονομικό και κοινωνικό θάνατο.
Αυτό που κυρίως και ανομολόγητα επιχειρείται, μέσω των μαζικών απολύσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, είναι η υποβάθμιση μέχρι διαλύσεως της τριτοβάθμιας εκπαίδευσηςτης χώρας.
Ας μην έχουμε αυταπάτες. Στόχος δεν είναι μόνο οι διοικητικοί υπάλληλοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος είναι  η Πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολο της.
Τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων θα ακολουθήσουν απολύσεις διδακτικού προσωπικού και η διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων με συμβασιούχους – εποχιακούς καθηγητές και διδάσκοντες.
Τις απολύσεις ακόμα θα διαδεχθούν τα δίδακτρα στους φοιτητές με ψευτοεισοδηματικά κριτήρια για την αυτοσυντήρηση – ιδιοσυντήρηση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Οδεύουμε ολοταχώς, στο όνομα της «αυτοχρηματοδότησης», της δήθεν χρηστής διαχείρισηςκαι της οικονομικής εξυγίανσης των Πανεπιστημίων, σε αυτοχρηματοδοτούμενα με κανόνες αγοράς Πανεπιστήμια, που στην πραγματικότητα θα είναι υποβαθμισμένα, σχεδόν, διαλυμένα και ανυπόληπτα εκπαιδευτικά καταστήματα.
Ο ηρωικός για δωδέκατη εβδομάδα απεργιακός αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων στα Παν/μια δεν φαίνεται να κάμπτεται παρά τη λυσσώδη επίθεση από κυβέρνηση και ΜΜΕ και παρά τις απειλές και τις τρομοκρατικές δικαστικές αποφάσεις.
Και αυτός ο ηρωικός ενωτικός αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων όχι μόνο δεν οπισθοχωρείαλλά συνεχώς κλιμακώνεται και συναντά όλο και περισσότερο την έμπρακτη αγωνιστική αλληλεγγύη των πανεπιστημιακών δασκάλων και των φοιτητών.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι σύγκλητοι των Ανώτατων Ιδρυμάτων, σχεδόν, ομόφωνα βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι στον αγώνα για την προάσπιση των Πανεπιστημίων έχει κάνειδυναμικά την εμφάνιση του ο φοιτητικός κόσμος.
Πολλοί με βάσιμα επιχειρήματα μας λένε ότι ο κοιμώμενος γίγαντας ξύπνησε.
Η φοιτητική νεολαία ξανά, μετά από πολλά χρόνια, εισέρχεται στο αγωνιστικό προσκήνιο.
Πολλές Πανεπιστημιακές σχολές έχουν καταληφθεί η μια μετά την άλλη. Και το κύμα των καταλήψεων αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται.
Πολλοί και έμπειροι από τους συμμετέχοντες στο κίνημα ισχυρίζονται ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης γενικευμένης και ενωτικής εξέγερσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είμαστε, ισχυρίζονται, στα πρόθυρα ενός νέου μεγάλου φοιτητικού κινήματος με νέα ριζοσπαστικά πολιτικά χαρακτηριστικά.
Η αγωνιστική Πανεπιστημιακή δυναμική μπορεί να πρέπει να συνεχιστεί, να κλιμακωθεί και να κορυφωθεί .
Οι διοικητικοί υπάλληλοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να νικήσουν.
Αυτήν την ώρα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς ως μια γροθιά πρέπει να βρεθούν ενωμένες, αποφασιστικές και δυναμικές στην πρώτη γραμμή της στήριξης των αγώνων στη πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η αγωνιστική φωτιά στα πανεπιστήμια μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο κίνημα προοδευτικής ανατροπής που θα ανάψει μια νέα ελπίδα διεξόδου και ανόρθωσης.
Για άλλη μια φορά αυτήν την ελπίδα την κρατά στα χέρια της η νέα γενιά και ειδικότερα η φοιτητική νεολαία!

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ούτε διαπραγμάτευση ούτε «κούρεμα» χρέους…

ανάρτηση από "periodista"

Η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη ΣαμαράΗ Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά
“ Δυστυχώς, για την χώρα και τον ελληνικό λαό, η Γερμανίδα καγκελάριος, παρόλο που δεν έχει καταφέρει ακόμα να σχηματίσει κυβέρνηση, δύο μάλιστα μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές, κατάφερε να σημειώσει άλλη μια νίκη. Παρέπεμψε την Ελλάδα στην τρόικα και στην διοικητική ομάδα υποστήριξης, την σκιώδη κυβέρνηση της Task Force  ”
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 15:54
«Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Δεν ζητάμε τίποτα άλλο από αυτό που έχουμε ζητήσει μέχρι σήμερα και ότι ήταν δική μας ευθύνη και νομίζω ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα του τύπου «Δεν είναι ώρα να θίγουμε θέματα στους εταίρους, δεν είναι καλό για τη χώρα». Την  ίδια στιγμή της επιβεβαίωσης μπροστά στην αυστηρή καγκελάριο, ότι η χώρα δεν ζητά τίποτε, έρχεται πανηγυρικά η διάψευση στο εσωτερικό και στις δημόσιες συζητήσεις, οι οποίες γίνονται στα τηλεπαράθυρα από κυβερνητικά στελέχη ότι «Διαπραγματευόμαστε σκληρά με την τρόικα».

Χαρακτηριστική και ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αδιαφορία του διεθνούς Τύπου να ασχοληθεί με την συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο, καθώς τίποτε δεν άλλαξε. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να κάνει ότι επιβάλλει η γερμανική πολιτική άγριας λιτότητας όχι μόνο στην χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πάντες γνωρίζουν και μιλούν για την αναγκαιότητα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά και γενικότερα την διευθέτηση και οριστική επίλυση του σημαντικού προβλήματος αρκετών «υπερχρεωμένων» ευρωπαϊκών χωρών. Κι όμως ο Αντώνης Σαμαράς, δεν είχε τίποτε να πει για αυτό το ζήτημα, το οποίο άλλωστε ήταν και δέσμευση των εταίρων και δανειστών προς την Ελλάδα. Η περσινή απόφαση των εταίρων ήταν ότι αν η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα συζητηθεί άμεσα το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, δηλαδή ενός αναγκαίου κουρέματος, το οποίο θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, αλλά και της επιμήκυνσης των δανείων σε χρόνο βαθύτερο από το προβλεπόμενο, πιθανότατα σε βάθος 50ετίας με την απαραίτητη μείωση των επιτοκίων.

Η Άνγκελα Μέρκελ, περιορίστηκε να πει κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι άκουσε την παρουσίαση του Έλληνα πρωθυπουργού , αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, τονίζοντας ότι οι «ευρείες μεταρρυθμίσεις είναι το σημαντικό που πρέπει να γίνει», Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η θεωρία της Γερμανίδας καγκελαρίου για το «μισογεμάτο και μισοάδειο ποτήρι», λέγοντας ότι «Αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν». Ουσιαστικά, η Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τις κυνικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επανέλαβε για άλλη μια φορά, με τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος ότι «Δεν υπάρχει θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους».

Δυστυχώς, για την χώρα και τον ελληνικό λαό, η Γερμανίδα καγκελάριος, παρόλο που δεν έχει καταφέρει ακόμα να σχηματίσει κυβέρνηση, δύο μάλιστα μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές, κατάφερε να σημειώσει άλλη μια νίκη. Παρέπεμψε την Ελλάδα στην τρόικα και στην διοικητική ομάδα υποστήριξης, την σκιώδη κυβέρνηση της Task Force του  Χορστ Ράιχενμπαχ και του «περιφερειάρχη» και απεσταλμένου της Μέρκελ Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.  Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ασχολήθηκε εκτενώς ο διεθνής Τύπος με την συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά. Το «Θα κάνουμε ότι μας λέτε», έχει πάψει να απασχολεί εδώ και καιρό τους διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι επικεντρώνονται κυρίως στο ζήτημα χρέους σε ολόκληρο την Ευρώπη και τον κόσμο, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων. Άλλωστε, η Άνγκελα Μέρκελ με την παθολογική εμμονή της για μια γερμανική Ευρώπη, απομονώνει όλο και περισσότερο την Γηραιά ήπειρο από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Η Ελλάδα, με την παρούσα ανήμπορη και αποδεδειγμένα πλέον ανίκανη να διαπραγματευτεί συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αρνείται κι αυτή με την  σειρά της να παρουσιάσει ένα δικό της στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Προσδεδεμένη στο άρμα της Μέρκελ, όπως και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις του Νότου και όχι μόνο, βουλιάζει στην αναξιοπιστία, παίρνοντας μαζί της και την χώρα. Καταδέχεται μάλιστα να ακούει την Γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώνει ότι θα στηρίξει ή για την ακρίβεια θα επιβάλλει την δημιουργία «επενδυτικής Τράπεζας» στην Ελλάδα με την βοήθεια της γερμανικής τράπεζας KFW, η οποία είναι κρατική τράπεζα και εδρεύει στην Φρανκφούρτη. Προφανώς, η Γερμανία θα διαθέσει ένα μικρό μέρος των 20 δισεκ. ευρώ που κερδίζει ετησίως από την ευρωπαϊκή κρίση, σύμφωνα και με τον Πίτερ Μπόφινγκερ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει όποιες επιχειρήσεις αυτή επιθυμεί στην Ελλάδα.

Κανένα νέο λοιπόν από το «μέτωπο». Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «Θα συνεχίσει το ταξίδι και αυτό θα είναι επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Ξέχασε βέβαια να πει ότι αν αυτό το «ταξίδι» ολοκληρωθεί και δεν ανακοπεί δεν θα υπάρχει πια Ευρώπη. Λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, θα υλοποιηθούν όλες οι «δεσμεύσεις» της Ελλάδας. Το μόνο που δεν θα υλοποιείται με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής θα είναι οι δεσμεύσεις των εταίρων ή ακριβέστερα των Γερμανών προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτό όμως μια μικρή λεπτομέρεια είναι. Κατά τα λοιπά, η χώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2014, ο οποίος είναι έτι περαιτέρω φορτωμένος με νέους φόρους, επιδρομή στην ακίνητη περιουσία, πλειστηριασμό για όποιον δεν έχει να πληρώσει τους εξωφενικούς φόρους , διάλυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Αυτές είναι οι «μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία και την Παιδεία, στις οποίες αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς στην χθεσινή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτά είναι που θα πρέπει να δουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και να αναλάβουν τις ευθύνες τους πλέον χωρίς να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Εξάλλου, χθες το πρωί, ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι «Περιμένει κανείς από την κ. Μέρκελ να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα για την πορεία της Ευρώπης και της Ευρωζώνης», για να προσθέσει το περίφημο «Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει περεταίρω απομείωση του ελληνικού χρέους». Ε, να λοιπόν που δεν είναι τόσο αδιανόητο. Η Άνγκελα Μέρκελ, δεν κατάλαβε, αλλά και δεν θέλει να ακούει τίποτε για απομείωση του μη βιώσιμου πλέον και συνεχώς αυξανόμενου χρέους, το οποίο έφτασε τα 321 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το κατάλαβαν; Μάλλον όχι...

Κομισιόν: "Φθηνά δάνεια σε χώρες της ΕΕ που έχουν ανάγκη πλην Ελλήνων"

ΜΕΓΑΛΗ "ΕΠΙΤΥΧΙΑ"...ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ Α.ΣΑΜΑΡΑ

23/11/13 - 15:11
Την ίδια ώρα που ο Α.Σαμαράς παρακαλούσε την Α.Μέρκελ να του προσφέρει στήριξη για να μην πέσει, και έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, εισπράττοντας λόγια "παρηγοριάς", η Κομισιόν αποφάσισε να χορηγεί φθηνά δάνεια σε όλους πλην Ελλάδος!
 
Η Κομισιόν είναι έτοιμη να χορηγήσει φθηνά δάνεια σε κράτη μέλη με αντάλλαγμα την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. που έχει στην κατοχή του το Reuters.
 
Τα δάνεια θα είναι ελκυστικά γιατί θα έχουν επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που μπορούν να βρουν οι κυβερνήσεις στην αγορά και οι κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν ένα τέτοιο δάνειο, τα κράτη μέλη πρέπει να συγκροτήσουν σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα εγκριθεί από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης. 
 
Όπως φαίνεται από το έγγραφο του Reuters, εξαιρείται η Ελλάδα, καθώς τα δάνεια δεν θα είναι διαθέσιμα σε χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα διάσωσης ή εμφανίζουν υπερβολικές δημοσιονομικές ανισορροπίες. 
 
To έγγραφο θα αποτελέσει την βάση των συζητήσεων ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 26 Νοεμβρίου για να προετοιμαστούν για την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 με 20 Δεκεμβρίου. 
 
Εδώ φαίνεται και η "επιτυχία" του ταξιδιού Α.Σαμαρά ο οποίος δεν κέρδισε τίποτα  "χειροπιαστό" κάτι που να μπορεί να "φάει" ο ελληνικός λαός ενώ η ΕΕ είναι διαθέσιμη να βοηθήσει οποιοδήποτε μέλος της εκτός των Ελλήνων.
 
Από την πράξη αυτή, γίνεται αντιληπτό, ότι όλη αυτή η "παράτα" ένα κακοστημένο θέατρο για να δώσει κάποιο μήνα ανάσας στον πρωθυπουργό, και να στρέψει την αγωνία που έχει ο ελληνικός λαός για το "στομάχι" σε φρούδες ελπίδες.
 
Όποιος θυμάται την ταινία "Υδάτινος Κόσμος" όταν ο Ντένις Χόπερ είχε βάλει τους δικούς του να κωπηλατούν προς άγνωστη κατέυθυνση, τον ρωτάει ένας έμπιστός του. "Ξέρεις που πάμε; Όχι βέβαια αλλά μέχρι να το καταλάβουν θα κωπηλατούν για 2 μήνες και θα με αφήσουν ήσυχο".
 
Ακριβώς αυτό ήταν το ταξίδι του Α.Σαμαρά. Ελπίζει ότι θα συνεχίσουμε να τραβάμε "κουπί" για κάνα δίμηνο, και μετά θα σκεφτούν κάτι άλλο.
 
Αν η Μέρκελ ήθελε να μας βοηθήσει δεν θα μας εξαιρούσε από τον φθηνό δανεισμό, σαν να είμαστε οι "λεπροί" της ΕΕ, και ούτε ανυπεράσπιστους στις διαθέσεις των αγορών. Γιατί προφανώς δεν θέλει να ορθοποδήσουμε ποτέ, τα "ασημικά" αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που μας δάνεισαν.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Μέρες βαθιάς παρακμής για τον ελληνισμό


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada 
20131123-093648.jpg
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Το πλάτος και η ένταση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον ελληνισμό σε κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο, κατατείνουν στο ότι η περίοδος που διανύουμε θα καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία μας, ως μια περίοδος οδυνηρής παρακμής του. Κινδυνεύουμε ως λαός να προσβληθούμε απο ηθικό και διανοητικό μιθριδατισμό, δοθέντος ότι η στρέβλωση, η παρανομία και το παράδοξο αναγάγονται πλέον σε κυρίαρχη κοινωνική και πολιτική κουλτούρα. Εθιστήκαμε στο να είναι το παράδοξο καθημερινότητα του δημοσίου βίου και η λογική συμπεριφορά και στάση απέναντι στα πράγματα, να συνιστά την εξαίρεση. Είναι άπειρα τα παραδείγματα και αλήθεια ποιό να παραθέσει κανείς και ποιό να παραλείψει. Το σκάνδαλο των υποβρυχίων που εσχάτως
επανέκαμψε στην δημόσια ζωή, αποτελεί πολύ χαρακτηριστική περίπτωση του κατηφορικού δρόμου που έχουμε πάρει. Μέσα απο το υστέρημα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, δαπανήσαμε πολλά δισεκατομμύρια για να αγοράσουμε τα υπερσύγχρονα υποβρύχια και να θωρακίσουμε το πολεμικό μας ναυτικό. Τελικώς καταλήξαμε μέσα απο τους στρεβλούς και παράλογους μηχανισμούς που έχουμε θεσμικά δομήσει γύρω απο τους εξοπλισμούς, ώστε και να έχουμε πληρώσει πελώρια ποσά και τα υποβρύχια να μην έχουμε παραλάβει και η χώρα να καταρρακώνεται διεθνώς εμπλεκόμενη σε διαδρομές διαφθοράς και μιζών. Ο ορισμός του παραλόγου σε όλην του την μεγαλοπρέπεια.
Στο ίδιο μήκος κύμματος με ανάλογα στρεβλές, αδιαφανείς και παράλογες συμπεριφορές απο τις στρατιωτικές και πολιτικές μας ηγεσίες, κινήθηκε και η αγορά των υψηλής ποιότητας αρμάτων μάχης Leopard. Αγοράσαμε τα άρματα χωρίς να υπαρξει η αυτονόητη για μια τέτοιου ύψους αγορά, πρόβελεψη αγοράς και των αντίστοιχων πυρομαχικών, για ένα εύλογο πρός την επένδυση χρονικό ορίζοντα. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα τόσο πολύτιμα για το αξιόμαχο της άμυνά μας άρματα, να είναι παροπλισμένα. Επιπολαιότητα, οδυνηρή έλλειψη ευθύνης για τόσο κρίσιμα εθνικά ζητήματα, επικίνδυνη μικρόνοια έναντι της άμυνας της χώρας, ακόλουθη διαφθορά και αδιαφάνεια, τι να πρωτοπροσάψει κανείς αντικρύζοντας την κατάντια και την παρανομία, σε κεντρικές επάλξεις του έθνους; Ο αναγνώστης είναι πιθανόν να σπεύσει να αποδώσει όλο αυτό το πλέγμα παράνοιας στην διαφθορά και στο εθνικό σπόρ των μιζών, γύρω απο τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο δεν είναι μόνον η διαφθορά η πηγή της κακοδαιμονίας. Βουτηγμένοι μέσα στην καχυποψία και την αναξιοπιστία, θεσπίσαμε δυσλειτουργικές και βρίθουσες απο πολυνομία δομές γύρω απο τις προμήθειες των οπλικών μας συστημάτων, που αντί να διευκολύνουν την ευελιξία και την διαφάνεια σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, κατέστησαν τελικά τις αγορές αμυντικών συστημάτων, ένα αλυσιτελή μηχανισμό που γυρίζει τρελά. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της παράνοιας ; Να πληρώνει η χώρα πελώρια ποσά, να καταβάλλονται οι απεχθείς μίζες, να διασυρόμαστε διεθνώς και στο τέλος να μην παραλαμβάνουμε αυτά που με αίμα πληρώσαμε !!!
Αλλά ας σρέψουμε το βλέμμα μας και στο πρόσφατα εορτασθέν ιστορικό μας ορόσημο της 28-ης Οκτωβρίου. Αντί μια τέτοια ιερή μέρα για την πατρίδα να σφυρηλατείται η ηθική ενότητα των ελλήνων και με εθνική ομοψυχία ο λαός να εκπέμπει πρός τα έξω – πολλώ μάλλον σήμερα που ζούμε με την διαρκή εξωτερική επιβουλή – την ομοψυχία του και την πλήρη ετοιμότητά του να απαντήσει στους επιβουλείς του, παρουσιάσαμε μια χυδαία εικόνα παρακμής και εθνικής διαίρεσης. Η πολιτική μας ηγεσία διχασμένη με φθηνές αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων, με εξευτελιστικούς υπαινιγμούς για το ποιός κάλεσε ποιόν στην εξέδρα των επισήμων και με επίσης ιταμού χαρακτήρα αναφορές, για το ποιός κάλυψε τα έξοδα κίνησης των παρελαυνώντων αρμάτων. Την ώρα που πάνω στην εξέδρα των επισήμων δια των πολιτικών του αντιπροσώπων, έπρεπε να αστράψει και να βροντήξει ο ελληνισμός και να στείλει το μήνυμα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι οι έλληνες είναι ομόψυχα δυναμικά παρόντες και πως παρόλη την βαθιά οικονομική τους κρίση, η σημαία του έθνους δεν υπεστάλλη !!! Στην όλη εικόνα παρακμής, δεν θα πρέπει να απολησμονήσουμε την έντεχνη απομάκρυνση του κόσμου απο την παρέλαση, απο τους επαγγελματίες μπαχαλάκηδες, που απο διαστροφή και ηθική μικρόνοια «καταστρέφουν» τις εθνικές εορταστικές εκδηλώσεις.
Είναι πλατιά και πολυεπίπεδη πλέον η κρίση θεσμών και αξιών του ελληνισμού. Και πάνω απο όλα λείπουν οι χαρισματικές και άξιες προσωπικότητες-πρότυπα απο την πολιτική και τον πολιτισμό, που θα εμπνεύσουν τον λαό μας στην αδήριτα αναγκαία προσπάθεια ανασυγκρότησης. Απουσιάζουν τραγικά σήμερα απο την εθνική μας ζωή αναστήματα σαν του Καποδίστρια, σαν του Βενιζέλου, σαν του Πλαστήρα ή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τον λαό, στην μεγάλη προσπάθεια εθνικής αναγέννησης. Η χώρα έχει καταστεί ένα απέραντο και θανατηφόρο κοινωνικό και πολιτικό τέλμα, που ισοπεδώνει στο αβυσσαλέο χάος του τα πάντα. Και μέσα σ΄αυτό δυστυχώς το χάος, καταπνίγεται και κάθε εμπνευσμένη και έντιμη προσπάθεια, αντίπερα στην παρακμή. Κάθε ελπιδοφόρο εγχείρημα διαφορετικό και απεξαρτημένο απο την θανατηφόρο κουλτούρα του λαϊκισμού, που προσβάλλει σαν νόσος και ισοπεδώνει τα πάντα. Και θα αναρωτηθεί ο προβληματισμένος αναγνώστης που θα απολήξει η κοματώδης αυτή εθνικά κατάσταση της χώρας. Ποιός όμως μπορεί σε ένα τόσο σαθρό και ευδιάπλαστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον να κάνει μια σοβαρή και ασφαλή πρόβλεψη για το μέλλον του ελληνισμού; Όλα είναι ανοικτά, απο την ανέλπιστη εθνική αναγέννηση και οικονομική μας ανασυγκρότηση, μέχρι την πιθανότερή μας κατάρρευση. Ενώ και αυτή η ευρωπαϊκή παρουσία μας τίθεται πάλι εν εμφιβόλω. Ιστορικά είναι παρήγορο το γεγονός, ότι έχουμε απιδείξει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα ανερμήνευτα με τους νόμους της λογικής άλματα, απο το ναδίρ στο ζενίθ. Απο την ύφεση και την κατάρρευση, στην έξαρση και την εθνική μεγαλουργία. Κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει λογικά την μετάβασή μας σε μόλις είκοσι χρόνια, απο την ταπεινωτική ήττα του 1897 (ελληνοτουρκικός πόλεμος) στην ηθική και εθνική μεαλουργία των Βαλκανικών αγώνων 1912-13, όπου διπλαστιάστηκε η Ελλάδα. Το βέβαιον είναι ότι θα χρειαστούμε λαμπρούς και οραματικούς ηγέτες – ύψη Καποδίστρια, Βενιζέλου, Καραμανλή κ.λ.π. – για να πούν την αλήθεια στο λαό αφτιασίδωτη και να τον εμπνεύσουν στην αναγκαία προσπάθεια εθνικής αναγέννησης και ανασυγκρότησης. Υπάρχουν και ανασαίνουν στην κοινωνία δίπλα μας, ας τους αναζητήσουμε !!!
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
http://www.panosavramopoulos.blogspot.gr