NEO VIDEO AΠΟ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ S300 PMU1 Πως ήρθε η μεγάλη στιγμή - Το θρίλερ με τον στόχο


13/12/13 - 15:00
Η σημερινή βολή αποδοχής από το Α/Α σύστημα S300 PMU1 είχε, μεταξύ άλλων, και ένα ρεκόρ: Την κατάρριψη εναέριου στόχου στην μεγαλύτερη απόσταση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ο στόχος καταστράφηκε από ένα βλήμα 9M82 σε απόσταση 30 χλμ, και ενώ εκτελούσε ελιγμούς αποφυγής!
Μάλλιστα κάποια στιγμή και ενώ ο στόχος είχε εισέλθει στην "Φονική Ζώνη (Κill Zone)" πραγματοποίησε απότομη κάθοδο και χάθηκε στιγμιαία η επαφή με το στόχο από το κύριο ραντάρ έρευνας.
Η φράση "lost target" ακούστηκε και όλοι πάγωσαν στην αίθουσα όπου γίνεται μετάδοση της ακολουθίας εκτόξευσης, πλην των δύο Ρώσων αξιωματούχων Αλεξάντερ Μπελοόσουφ, και Αλεξάντερ Κορκόφ, οι οποίοι χαμογελούσαν σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα.
Σε περίπου 40 δευτερόλεπτα ο στόχος είχε εντοπιστεί πάλι παρότι είχε κατέβει εξαιρετικά χαμηλά, και συνέχιζε να εκτελεί ελιγμούς αποφυγής.
Ακολούθησε η εκτόξευση όπως ήδη έχει μεταδώσει το defencenet.gr και μέσα σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα είχε καταρριφθεί  σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και ύψος 6000 ποδών (κάτω από 2000 μέτρα)
Το "kill,kill,kill" στόχου που ακούστηκε από το κέντρο διέυθυνσης πυρός ήτανε το επιστέγασμα μιας τεράστιας προσπαθειας δεκάδων ανθρώπων για να μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες ένα σύστημα με βλήματα που ήταν σφραγισμένο χωρίς καμμία συντήρηση επί 15 χρόνια να έχει το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Όλη η ρωσική ομάδα που συνεργάστηκε με τα στελέχη των ΕΔ στο πεδίο βολής δέχτηκε συγχαρητήρια για το θετικό αποτέλεσμα. Επίσης ΄δεχθηκαν τα συγχαρητήρια της ρωσικής όμάδας για την επίδοση των στελεχών των ΕΔ ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.
Την πιο καταπληκτική ατάκα την είπε ένας Ρώσος αξιωματούχος: "Μόνο ένα θα εκτοξεύσετε; Εμείς στην Ρωσία συνήθως εκτοξεύουμε τουλάχιστον 6 στις δοκιμές"!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Συναγερμός στο Facebook: Προσωπικά μηνύματα κουβαλούν ιό -Τι πρέπει να κάνετε



Συναγερμός στο Facebook: Προσωπικά μηνύματα κουβαλούν ιό -Τι πρέπει να κάνετε
Τον πανικό έχει σκορπίσει τις τελευταίες ώρες στο Facebook ενας ιός ο οποίος καταφθάνει στους χρήστες με τη μορφή ζιπαρισμένου αρχείου μέσα σε προσωπικό μήνυμα.

Οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου αναρτούν στους τοίχους τους μηνύματα με τα οποία ειδοποιούν τους φίλους τους να μην ανοίξουν τα προσωπικά μηνύματα με τα ζιπαρισμένα αρχεία που καταφθάνουν σε αυτούς καθώς περιέχουν ιό.
Για την ασφάλεια του υπολογιστή τους οι χρήστες δεν θα πρέπει να κατεβάζουν τα ζιπαρισμένα μηνύματα και ακόμη καλύτερα να μην τα ανοίγουν καν, αλλά να τα διαγράφουν άμεσα.
- See more at: http://www.toxwni.gr/ellada/item/9337-sinagermos-sto-facebook-prosopika-minimata-koubaloun-io-ti-prepei-na-kanete#sthash.eSF4X9tP.dpuf

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΔΩΡΑ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ανάρτηση από "iskra"

Εκτύπωση
(Παρ.13/12/13-10:50) 
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ-ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μετά τη “σκληρή” διαπραγματευτική στάση της συγκυβέρνησης το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ήρθε η ώρα της πλήρους υποταγής και συναίνεσης. Σε χθεσινή εκδήλωση του ΕΒΕΑ ο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης παρουσίασε όλο το αντεργατικό πακέτο.
Η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, το πάγωμα του κατώτερου μισθού και την επόμενη τριετία και η εξασφάλιση για τις επιχειρήσεις σχεδόν κατά 1/4 φθηνότερου «εργατικού κόστους», είναι τα πλούσια πρωτοχρονιάτικα δώρα της κυβέρνησης .
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά σε ξεπουλήματα-δώρα των αμυντικών βιομηχανιών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΥΑΘ, σε νέες απολύσεις-κινητικότητες, που στους δήμους τις ονομάζει εθελοντικές διαδημοτικές κινητικότητες.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει υπέρ του μέτρου ο υπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να δίνεται «η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αυξομειώνουν χωρίς δυσκολίες το προσωπικό τους», σημειώνοντας ότι πρέπει και στη χώρα μας να υπάρξει «ευθυγράμμιση με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες»!
Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, αφορά αποκλειστικά σε μεγάλους ομίλους, πρωην ΔΕΚΟ, μεγάλες αλυσίδες, τραπεζιτικούς ομίλους με προσωπικό πάνω από 150 εργαζόμενους, αφού μόνο εκεί ισχύει ακόμα το υπουργικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις.
Στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση, αντίστοιχα, με τα κλιμάκια της τρόικας κυριάρχησαν το θέμα των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων, καθώς και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν στην επόμενη «αξιολόγηση» και αποτελούν «προαπαιτούμενα» μέτρα για την επόμενη εκταμίευση από τα δάνεια της τρόικας, ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Στη συνάντηση ετέθη το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, η συνολική μείωση της εργοδοτικής εισφοράς θα φθάσει συνολικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Το υπουργείο Εργασίας συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας.
Δεν έχει πάντως διευκρινιστεί το πώς θα καλυφθεί το κόστος των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως που αναμένεται να δημιουργηθεί.
Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα των ομαδικών απολύσεων χωρίς επίσης να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, εκτιμώντας ότι επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη ενώ γίνεται αιτία να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας.
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: «Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
"Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει αποδεχτεί τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και απλά ψευτοδιαπραγματεύεται μαζί της τις λεπτομέρειες εφαρμογής αυτού του βάρβαρου μέτρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μια Ελλάδα με 1,5 εκατομμύρια ανέργους θα αποτελέσει ένααπεχθές πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα σε βάρος του λαού και της νεολαίας με φυσικούς αυτουργούς την κυβέρνηση και την τρόικα και ηθικούς αυτουργούς, τα μεγάλα οικονομικά και τραπεζικά συμφέροντα που πιέζουν και θα επωφεληθούν από αυτό το αντεργατικό μέτρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, και στη Βουλή και στους δρόμους των αγώνων, για να μην περάσει η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Επιπλέον, έχει καταθέσει στη Βουλή, από τις 22 Μαΐου 2013Πρόταση Νόμου για την ακύρωση όλων των μνημονιακών νόμων, με τους οποίους αυξήθηκαν τα όρια για τις ομαδικές απολύσεις και έγιναν πιο φτηνές και πιο εύκολες για τους εργοδότες οι ατομικές απολύσεις των εργαζομένων στη χώρα μας.
Αυτή η πρόταση νόμου αποτελεί και προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του ανατρέψει την κυβέρνηση, την τρόικα και τα μνημόνιά τουςκαι αναδείξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς."
ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Το δεύτερο «δώρο» της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις είναι η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, συνολικά κατά 5 ολόκληρες μονάδες, που θα τους εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Μετά τη μείωση κατά 1,1 μονάδες, θα ακολουθήσει σταδιακά μέχρι το 2016 επιπλέον μείωση κατά 3,9 μονάδες. Η μείωση αυτή, που θα επιβαρύνει το ΙΚΑ και θα το οδηγήσει σε οριστική χρεοκοπία, θα αρχίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «στοχευμένα» από τους «νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας» και τους «μακροχρόνια άνεργους».
Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν ακόμα έναν γύρο απολύσεων παλιών εργαζομένων και την αντικατάστασή τους με «νέους», που εκτός από μικρότερο κατώτερο μισθό (510 ευρώ μεικτά), θα έχουν και μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός εκθείασε το έργο της κυβέρνησης, που πασχίζει να εξασφαλίσει «έναν ικανοποιητικό βαθμό ευελιξίας στην αγορά εργασίας», λέγοντας προκλητικά: «Μιλάμε για τη δυνατότητα αξιοποίησης εναλλακτικών συμβάσεων εργασίας, όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόσκαιρες ή ειδικές ανάγκες ή ακόμη και όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις προτιμούν για διάφορους λόγους. Παράδειγμα, η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η προσωρινή εργασία. Ευέλικτα σχήματα απασχόλησης, χρήσιμα εργαλεία της αγοράς εργασίας που αξιοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Την επόμενη βδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, το «κλείδωμα» της συμφωνίας , σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα μέτρα και συγκεκριμένα την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και τη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πιθανή την έγκριση της τρέχουσας δόσης από την Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει στις 17 Δεκέμβρη. Πιθανολογείται επίσης η πραγματοποίηση συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 και 20 Δεκέμβρη.
Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για νέες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Χτες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στην οποία, πέρα από το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, συζητήθηκε και το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).
Οι εκκρεμότητες, δηλαδή τα νέα βάναυσα και αντικαϊκά μέτρα περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:
  • ΕΑΣ: Η συγκυβέρνηση προτείνει «αναδιάρθρωση εν λειτουργία» με διάσπαση της εταιρείας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών επιχορηγήσεων και στη συνέχεια να βάζει λουκέτο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, «εθελουσία έξοδο» εκατοντάδων εργαζομένων.
  • Δημοσιονομικό κενό 2014: Η κυβέρνηση το εντοπίζει περί τα 1,3 δισ. ευρώ, με την τρόικα να το προσδιορίζει στα 2 δισ. ευρώ. Ήδη καταρτίζεται και η λίστα με τα πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα.
  • Ομαδικές απολύσεις: Το υπουργείο Εργασίας αναμένει μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, η οποία θα παρουσιάζει την κατάσταση στην ΕΕ σε σχέση με την Ελλάδα.
  • Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών: Για την παραπέρα ελάφρυνση των επιχειρηματιών η συγκυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου μέχρι το 2016.
  • Διαθεσιμότητα - απολύσεις: Η τρόικα αναζητά τα στοιχεία για το δεύτερο κύμα με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις, εντός του 2014. Παράλληλα, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτίμησης της πορείας του προγράμματος «κινητικότητας», στη βάση των συμφωνιών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στη σύσταση δεκαμελούς «Ομάδας Εργασίας» με σκοπό το συντονισμό του έργου αξιολόγησης των εποπτευόμενων φορέων των καθ' ύλη αρμόδιων υπουργείων και της εκπόνησης προτάσεων - σχεδίων στελέχωσής τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους, δεδομένων και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για χιλιάδες απολύσεις το 2014.
  • Φόροι υπέρ τρίτων: Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται η κατάρτιση και η δημοσιοποίηση της λίστας με τους υπό κατάργηση φόρους, που να σημειωθεί ότι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.
  • ΦΠΑ εστίασης: Η τρόικα επιμένει ότι η «πιλοτική εφαρμογή» (λήγει στο τέλος του 2013) του μέτρου απέτυχε καθώς δεν αυξήθηκαν τα έσοδα. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

 

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο κύβος ερρίφθη για τη διαδημοτική κινητικότητα.  Με νομοθετική πρόβλεψη η οποίαεντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, δίνεται το  «πράσινο φως» για τη μετακίνηση σε άλλες θέσεις υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα . Το υπουργείο Εσωτερικών προσδίδει  εθελοντικό χαρακτήρα στις διαδικασίες για την διαδημοτική κινητικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, αναμένεται να μετακινηθούν από δήμο σε δήμο του ίδιου νομού στο πλαίσιο της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας περίπου 4.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ.
Μάλιστα, όπως είχε επισημάνει  την περασμένη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών  κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, με βάσει εκτιμήσεις των δημάρχων, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα ενταχθούν εθελοντικά στο μέτρο της ενδοδημοτικής και διαδημοτικής κινητικότητας μπορεί να  ξεπεράσει τις  5.000.
Στο άρθρο 30 - περιλαμβάνεται στο  νομοσχέδιο  για τον ενιαίο φόρο ακινήτων - με τίτλο «Πρόγραμμα Εθελοντικής   Διαδημοτικής Κινητικότητας», περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μετάταξη μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων των ΟΤΑ, της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κενές ή συνιστώμενες θέσεις αντίστοιχου κλάδου ή ειδικότητας άλλων ΟΤΑ. Προβλέπεται  ότι το προσωπικό  των δήμων πουμετατάσσεται τίθεται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός. Παράλληλα, ορίζεται ότι το προσωπικό αυτό, μετά την μετάταξή του, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας.
Στην  παράγραφο 2  του  άρθρου 30 ορίζεται ότι: «Το προσωπικό που μετατάσσεται βάσει του παρόντος άρθρου τίθεται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός, αρχομένης από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής πράξης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και προς τούτο εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής.
 Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η μισθοδοσία του προσωπικού βαρύνει το φορέα προέλευσης και μετά το πέρας της διαθεσιμότητας βαρύνει το φορέα υποδοχής.
Το προσωπικό αυτό, μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας».
ΠΡΟΣΕΧΩΣ: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Στην τελική φάση, αυτή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, εισέρχονται από σήμερα τέσσερις διαγωνισμοί από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τα τελικά σχέδια των συμβάσεων πώλησης μετοχών. Συγκεκριμένα, στην τελική φάση για ιδιωτικοποίηση, εισέρχονται:
- τα περιφερειακά αεροδρόμια
- η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
- η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).
- οι τουριστικοί λιμένες Χίου και Πύλου
Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό. Ειδικότερα, πρόκειται για
(α) ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας περίπου 1.600 τ.μ. σε πέντε ορόφους, στην περιοχή Villa Borghese της Ρώμης, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο έως το 2007 και έκτοτε παραμένει κενό και
(β) ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας περίπου 3.350 τ.μ. σε 3 ορόφους, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το οποίο είχε αγοραστεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων το 2007 και παρέμενε έως σήμερα αναξιοποίητο.
ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΘ
Τη σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ στους ιδιώτες έχει ήδη έτοιμη το ΤΑΙΠΕΔ. Οπως όλα δείχνουν προχωρεί στην πώληση παρά το ότι αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα ακυρώνει τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το ΣτΕ φέρεται να ακυρώνει τη μεταβίβαση με το σκεπτικό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται. Αλλά η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δείχνουν πως δεν λογαριάζουν το ΣτΕ και φαίνεται πως έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να προλάβουν και να προκαταλάβουν την απόφασή του.
Και μάλιστα δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα, καθώς τα έσοδα από την πώληση της ΕΥΑΘ υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2014 που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η έκδοση της σύμβασης παραχώρησης σε αυτή τη χρονική περίοδο επαληθεύει τις εκτιμήσεις της εκτελεστικής αντιπροέδρου της υποψήφιας για την αγορά της ΕΥΑΘ γαλλικής εταιρείας «Suez Environment», Νταϊάν ντ' Αράς, η οποία, σε επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη στις 9 Οκτωβρίου είχε πει σε συνομιλητές της ότι η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ θα είναι έτοιμη στα τέλη Νοεμβρίου και η πώλησή της θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο του 2014. Οπως δείχνουν οι εξελίξεις, η Ντ. ντ' Αράς επαληθεύτηκε ως προς το πρώτο μέρος των πληροφοριών που είχε και αναμένεται να διαπιστωθεί αν θα επαληθευτεί και ως προς το δεύτερο.
Η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Δ.Σ. της εταιρείας, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα.Την παρουσίαση έκαναν δικηγόροι και εκπρόσωποι τραπεζών που είναι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ. Παρουσίασαν ένα αρχείο power-point 10 σελίδων, τη στιγμή που η σύμβαση είναι ένα κείμενο 250 σελίδων.
Παρουσιάστηκε ένας πολύπλοκος μαθηματικός τύπος από τον οποίο προκύπτει ότι η τιμή του νερού θα είναι ελαφρώς μειωμένη από την τωρινή. Κάτι που, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, γίνεται για να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις, λειτουργεί για ένα μικρό διάστημα, αλλά πάντα η τιμή του νερού παίρνει την ανιούσα, όπου κι αν εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίησή του.
Βάσει της σύμβασης παραχώρησης, το κράτος φαίνεται όχι μόνο να αποχωρεί πλήρως από την ΕΥΑΘ, αλλά δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να διασφαλιστούν, μέσα από τη σύμβαση, τα συμφέροντα του αγοραστή της ΕΥΑΘ.
Με βάθος 18ετίας
Μεταξύ άλλων, η σύμβαση παραχώρησης διασφαλίζει τον αγοραστή στο ενδεχόμενο επανακρατικοποίησης της ΕΥΑΘ και προβλέπει να αποζημιωθεί ο ιδιώτης. Προβλέπεται ότι θα γίνονται επενδύσεις ανά πενταετία, τόσο από τον αγοραστή όσο και από το ελληνικό κράτος, χωρίς όμως να ορίζεται ποιες θα κάνει η κάθε πλευρά. Το κόστος των επενδύσεων θα επιβαρύνει την τιμή του νερού που θα πληρώνουν οι καταναλωτές. Η σύμβαση έχει βάθος χρόνου 18ετίας, ώς το 2032, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα 30 χρόνια.
Στα 18 χρόνια τα κέρδη του ιδιώτη υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ και σε αυτό το ποσό προστίθεται η απόδοση των μερισμάτων, αλλά και μια ετήσια εγγυημένη απόδοση. Ενώ όμως διασφαλίζονται τα κέρδη του ιδιώτη, πολλά σημεία της σύμβασης παραχώρησης αποτελούν γκρίζες ζώνες στις οποίες μπορεί να ελιχθεί ο αγοραστής και να αποκομίσει κέρδη από τους καταναλωτές.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ανάρτηση από "iskra"

Εκτύπωση
( Παρ. 13/12/13 -09:20)
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Μοιάζει πραγματικά με παράσταση «θεάτρου του παραλόγου». Η κυβέρνηση Σαμαρά υποκρίνεται ότι είναι περιχαρής επειδή τον Οκτώβριο μάζεψε φόρους κοντά στους στόχους που είχε βάλει. Υποκρίνεται επίσης ότι αδιαφορεί και αποσιωπά το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα, τον Οκτώβριο, αυξήθηκαν κατά 101.425 τα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.Αυτές οι εκατό χιλιάδες νέοι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες πρόσθεσαν άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ (381 για την ακρίβεια) στο ποσό που χρωστούν οι πολίτες ως φυσικά πρόσωπα στην Εφορία. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου υποκρίνεται ότι σφυρίζει αδιάφορα για το γεγονός πως μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2013, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες και οι επιχειρήσεις) που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά... μισό εκατομμύριο ανθρώπους! Οι 487.686 νέοι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες πρόσθεσαν μάλιστα άλλα 6,77 δισεκατομμύρια ευρώ στα χρέη των Ελλήνων προς την Εφορία μέσα στο δεκάμηνο αυτό, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος των ιδιωτών και των επιχειρηματιών της χώρας μας στο νέο ύψος - ρεκόρ των 62,88 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, στις 31 Οκτωβρίου 2013 τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο ανήλθαν στο πρωτοφανές ύψος των 3.183.477 από 2.696.729 που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Από αυτά τα 3,2 εκατομμύρια οφειλετών (πρακτικά δηλαδή όλων σχεδόν των Ελλήνων!) τα 2.695.791 ήταν φυσικά πρόσωπα και οι 487.686 επιχειρήσεις, εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα. Το πρώτο που παρατηρεί κανείς μελετώντας τα στοιχεία αυτά είναι πως τα 2,7 εκατομμύρια ιδιωτών χρωστούν στην Εφορία τα... μισά λεφτά από όσα χρωστούν το μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις!
Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα χρωστούν 22,98 δισ. ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα χρωστούν 39,89 δισεκατομμύρια. Κάθε επιχείρηση δηλαδή χρωστάει κατά μέσον όρο το δεκαπλάσιο ποσό στην Εφορία από τον κάθε απλό φορολογούμενο πολίτη - 8.525 ευρώ χρωστάει κατά μέσον όρο το κάθε φυσικό πρόσωπο και 82.000 ευρώ το κάθε νομικό πρόσωπο! Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν σοκ. Υπάρχει άραγε κανένας σοβαρός άνθρωπος που να μπορεί να υποστηρίξει, έστω και αν μιλάμε για μέσους όρους, ότι υπάρχουν σήμερα πολλοί Ελληνες ιδιώτες από αυτά τα 2,7 εκατομμύρια άτομα που να είναι σε θέση να πληρώσουν χρέη... 8.000 ευρώ στην Εφορία; Σχεδόν κανένας, είναι φυσικά η απάντηση. Υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που να μπορούν να πληρώσουν στην Εφορία σήμερα ογδόντα χιλιάρικα; Εδώ δεν έχουν να πληρώσουν πολλές από αυτές το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ! Υπάρχει και μια δεύτερη παρατήρηση, πολύ πιο ανησυχητική αναφορικά με το προς τα πού βαδίζει η ελληνική οικονομία.
Μπορούμε να καταλάβουμε μια ανακούφιση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν από τα 2.548.071 άτομα που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2012 στα 2.695.791 άτομα στις 31 Οκτωβρίου 2013. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 147.720 άτομα, ποσοστό 5,8%. Αυτό γεννά την ελπίδα ότι κοντεύουμε στον πάτο του πηγαδιού, αφού μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των φυσικών προσώπων που δεν έχουν πλέον εισοδήματα για να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους.
Το αντίστροφο συναίσθημα όμως, κυριολεκτικά του πανικού, γεννιέται μόλις παρατηρήσει κανείς τι γίνεται στον κόσμο των νομικών προσώπων, των εταιρειών και των επιχειρήσεων. Ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 148.658 επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Δέκα όμως μήνες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου 2013, τα νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέηείχαν εκτοξευθεί στον συγκριτικά τρομακτικό αριθμό των 487.686!!! Μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2013 οι 150.000 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έγιναν μισό εκατομμύριο! Αυξήθηκαν κατά 339.028 - ποσοστό... 228%!!! Το συμπέρασμα είναι εξόφθαλμο, αλλά ανατριχιαστικό, γι' αυτό και κανένας δεν τολμάει να το ομολογήσει ανοιχτά ή να το γράψει: αφού η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εξόντωσε τα εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων μέσω του ανελέητου φορολογικού τους «γδαρσίματος», τώρα καταρρέουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν πλέον πελάτες για να πουλήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους! Αυτό κάνει το μέλλον πολύ πιο ζοφερό από τα φληναφήματα της κυβέρνησης περί... «ανάπτυξης».
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σίμος προσποιείται πως δεν γνωρίζει ότι η κυβέρνηση καταρρέει

Ο Σίμος ΚεδίκογλουΟ Σίμος Κεδίκογλου
“ Φαίνεται ότι ο Σίμος Κεδίκογλου ενοχλήθηκε ιδιαίτερα που ελληνικό πολιτικό κόμμα και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η επόμενη κυβέρνηση, δεν υποτάσσεται στις παράλογες απαιτήσεις των εταίρων – δανειστών, αλλά μάχεται επί ίσοις όροις, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι εννοεί απόλυτα όταν λέει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει πραγματικά για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα.  ”
Του Κώστα Καπνίση
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 12:50
Ο πρώην τηλεστάρ, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος με εντολή Σαμαρά, παίζει άλλον έναν θεατρικό – τηλεοπτικό ρόλο, του εκπροσώπου της κυβέρνησης αυτή την φορά, αποφάσισε να «ξαναχτυπήσει». Αποφάσισε την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί με την δύναμη και την ώθηση που του δίνει ο ελληνικός λαός να διεκδικήσει τα δίκαια της χώρας στο εξωτερικό, να ειρωνευτεί ξαναγυρίζοντας τις μνήμες των περισσοτέρων στις εποχές που χαχάνιζε σε τηλεοπτικές εκπομπές του χθες, οι οποίες έχουν σημαντικότατο μέρος ευθύνης για τον εκτροχιασμό και την «παραμόρφωση» και παράλληλα διαστρέβλωση του αληθινού όρου ψυχαγωγία.

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της θλιβερής συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου; «Φανταζόμαστε πως ο κ. Τσίπρας ανέλυσε στον Όλι Ρεν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, Μητρόπουλος, Μιχελογιαννάκης, Βαλαβάνη) που ζητούν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όπως επίσης, ότι τον ενημέρωσε για τις θέσεις των περιθωριακών σταλινικών κομμάτων που τον στηρίζουν στην Ευρώπη. Εκτός και αν είχε φορέσει, και αυτή τη φορά, το κοστούμι του Τέξας». Αν αυτές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, τότε πολύ εύκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος, ακόμα κι αν δεν κατοικεί σε τούτο τον πολύπαθο τόπο για το ποια είναι η κυβέρνηση που εκπροσωπεί.

Ασφαλώς και είναι δικαίωμα της εκάστοτε κυβέρνησης να υλοποιεί την πολιτική που αυτή επιθυμεί. Το πρόβλημα ξεκινά από την στιγμή που μια κυβέρνηση δεν υλοποιεί πολιτικές, αλλά Μνημόνια, δηλαδή εντολές, οι οποίες μάλιστα επειδή το πολιτικό επίπεδο των στελεχών που την απαρτίζουν δεν είναι και ιδιαίτερα υψηλό, οι δανειστές – εταίροι της χώρας φροντίζουν να τις στέλνουν σε e- mails, προκειμένου να δώσουν στην κυβέρνηση να καταλάβει επακριβώς το τι ακριβώς εννοούν και απαιτούν να εφαρμοστεί. Όλα αυτά βέβαια σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού.

Ίσως δεν έχει ξανασυμβεί στην πολιτική ιστορία του τόπου, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δίνει την μάχη στην Ευρώπη υπέρ της χώρας του, παρέχοντας μάλιστα, αν κάποιος θέλει να το ερμηνεύσει λογικά και ψύχραιμα, ένα χέρι βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση (ανεξάρτητα από τι αυτή είναι) και η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της να καθυβρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Όλι Ρεν, ο οποίος μάλιστα είναι και προκλητικότατος, σε βάρος της χώρας; «Αν απελευθερώσετε τους πλειστηριασμούς, τότε εμείς θα σας πούμε καλό κουράγιο σε λίγο καιρό». Είναι προφανές ότι σε μια στιγμή που η τρόικα έχει στριμώξει την κυβέρνηση στα σχοινιά και το «έργο» να είναι γνωστό με την κυβέρνηση, σηκώνοντας όπως μόνο αυτή ξέρει το χεράκι της και να λέει «ΝΑΙ» σε όλα, ο Αλέξης Τσίπρας, σκεπτόμενος ώριμα, βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από τα μικροπολιτικά συμφέροντα και προειδοποιεί τον προκλητικό Επίτροπο Ρεν ότι δεν διαλύουν μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και βάζουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Φαίνεται ότι ο Σίμος Κεδίκογλου ενοχλήθηκε ιδιαίτερα που ελληνικό πολιτικό κόμμα και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η επόμενη κυβέρνηση, δεν υποτάσσεται στις παράλογες απαιτήσεις των εταίρων – δανειστών, αλλά μάχεται επί ίσοις όροις, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι εννοεί απόλυτα όταν λέει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει πραγματικά για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα. Ίσως, ο Σίμος Κεδίκογλου, δεν μπορεί να κατανοήσει ότι αν μια χώρα χρωστά, όπως τα κόμματα της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί την κατάντησαν να χρωστά, δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τον ρόλο της ως ισότιμου εταίρου στην Ε.Ε., αλλά και την αξιοπρέπειά της. Τι από όλα αυτά πείραξε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Μήπως ότι η δική του κυβέρνηση απέτυχε σε όλα; Ότι υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού με την προεκλογική εξαγγελία ότι θα διαπραγματευτεί, πράγμα που δεν έκανε ποτέ; Ότι ο κυβερνητικός του εταίρος δεν γνωρίζει αν θα μπει στην επόμενη Βουλή, όποτε κι αν γίνουν οι εθνικές εκλογές; Ή μήπως ότι το κόμμα το οποίο υπηρετεί δεν θυμίζει τίποτε από το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά περισσότερο μια κάπως μεγαλύτερη ΠΟΛΑΝ, με φιλοδοξία αν τύχει να συγκυβερνήσει και με καμιά «σοβαρή» Χρυσή Αυγή;

Σύντομα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι όμοιοί του θα καταλάβουν στις κάλπες ότι το ψέμα και η κοροϊδία προς τον λαό έχουν κοντά ποδάρια. Άλλωστε αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό, να εκτοξεύσει την ανεργία στα ύψη, να αποτύχει στην «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές, να συντρίψει την εθνική οικονομία, να διώξει όλες τις επιχειρήσεις, να προσελκύει μόνο διεθνή αρπακτικά, να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, να διαλύσει την χώρα και τους πολίτες και να της πάρει και τα σπίτια. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πάρει τα πάντα σε ότι αφορά τα υλικά αγαθά. Ας τα πάρει. Στο πέρασμα των αιώνων πολλοί έχουν πάρει τα πάντα από τον ελληνικό λαό. Δύο μόνο πράγματα δεν κατάφεραν να του πάρουν. Την αξιοπρέπεια και την αστείρευτη δύναμη να σταθεί πάλι όρθιος και να ξαναχτίσει όλα όσα του άρπαξαν. Είναι καθαρά θέμα αντίληψης και νοοτροπίας και σύντομα θα επιβεβαιωθεί…

Οι «κραυγές» των Χριστουγέννων… Ας ουρλιάξουμε για τον κάθε Έλληνα που ΠΟΝΑΕΙ


XRISTOYGENNA-ELLI01-13DECEMBER2013
Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ
Η Αθήνα, εδώ και λίγες μέρες, φόρεσε  και επίσημα τα γιορτινά της… Τα χριστουγεννιάτικα φώτα άναψαν για τα καλά… Παιδί, μου άρεσαν πολύ τα Χριστούγεννα… Το δέντρο, τα δώρα, ο Άγιος Βασίλης, τα παιχνίδια της γιαγιάς στο τζάκι, οι λιχουδιές, τα ζαχαρωτά, οι μυρωδιές, οι συγκεντρώσεις…
Στα «χρόνια της αθωότητας», έχεις τη δυνατότητα,  να μη βλέπεις, όλα  όσα είναι καλά κρυμμένα, πίσω,  από πονεμένα βλέμματα…
Κάτι το οποίο, δυστυχώς αλλά και ευτυχώς (από μια άλλη άποψη)  δε μπορώ να κάνω, (εγώ προσωπικά) τώρα… Φέτος τα Χριστούγεννα, με θλίβουν … Ναι,  έχω την υγεία μου, ναι έχω δίπλα  μου, τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν, όμως δε μπορώ, να κλείσω τα μάτια και τα αυτιά στα όσα συμβαίνουν γύρω μου… Ντρέπομαι. Ντρέπομαι ακόμα και να χαρώ, από τη στιγμή, που  υπάρχει τόσος πόνος.
Νιώθω ενοχές, για τους χιλιάδες συνάνθρωπους μας, που κοιμούνται, έξω στους χειμωνιάτικους και παγωμένους δρόμους… (ένας λάθος χειρισμός και στην ίδια θέση είναι πιθανόν να βρεθείς και εσύ και εγώ… Ρόδα είναι και γυρνάει).
Αναρωτιέμαι τις μέρες εκείνες, θα ανταλλάξουν με κάποιον ένα απλό “Χρόνια πολλά”, θα ακούσουν ένα “Χρειάζεστε κάτι;” (από καρδιάς) Ελάτε να φάμε.
Χιλιάδες τραπέζια, είναι και θα είναι άδεια…. Βλέπουμε, διάφορες χριστουγεννιάτικες συνταγές, πως να φτιάξετε το ένα, πως να φτιάξετε το άλλο, μα να το  φτιάξει, ο άλλος, πως; Με ποια υλικά; Αν ο άλλος είναι άνεργος, ή απλήρωτος, (για το δώρο δεν το συζητώ), πως να πάει στην υπεραγορά; Πως να αγοράσει τις γαλοπούλες και όλα τα συναφή; Με τι λεφτά θα πληρώσει; Που θα τα βρει;
Δύο χιλιάδες σπίτια, περιμένουν από τη ΔΕΗ να τους επαναφέρει και πάλι το ρεύμα (αφού δεν το σύνδεσαν σε όλους). Για μισή ώρα, για κάποιο λόγο, γίνεται, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και «τρελαινόμαστε». Έχετε σκεφτεί, πώς είναι, να ζεις, μέρες, μήνες ολόκληρους, χωρίς ηλεκτροδότηση, γιατί απλά δεν έχεις να το πληρώσεις, γιατί δεν μπορείς ούτε σε μια ρύθμιση πληρωμής, να προβείς;
Σπίτια θρηνούν νεκρούς… Γιατί πολύ απλά δεν άντεξαν, τα όλα όσα συμβαίνουν… Και  κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται να ντυθούν στα μαύρα… Παρακολουθούν τους δικούς τους, να σβήνουν και να λιώνουν σαν κερί… Το σύστημα υγείας, αναρωτιέμαι υπάρχει; Πως να ζήσει ένας ασθενής, χωρίς φάρμακα; Ένας καρκινοπαθής, ένας καρδιοπαθής, ένας υπερτασικός, ένας διαβητικός, ένας νεφροπαθής, ένας, ένας. Πως; Χωρίς χρήματα, χωρίς νοσοκομεία.
«Πουλάω το νεφρό μου για να ζήσει το παιδί μου», «Ζητώ ένα αερόθερμο για να ζεσταθεί το παιδί μου», μερικές από τις αγγελίες που έχουμε διαβάσει οι πλείστοι, με τα ίδια μας τα μάτια, είτε μέσα από εφημερίδες, είτε μέσα από το διαδίκτυο.
Το «αίμα», σήμερα, σκοτώνει το ίδιο του το «αίμα»… γιατί ο πατέρας έδωσε χρήματα στο ένα παιδί και δεν έδωσε στο άλλο. Πόσο πιο κάτω πια; Που να τελειώνει  αυτός ο πάτος;
Στημένα χριστουγεννιάτικα γκαλά, για τα μάτια του φωτογράφου και του κόσμου… Ψεύτικα χαμόγελα, μια άλλη «χαμένη ανθρωπιά»… ‘Άλλη μια συμφορά που συμφέρει… Ψυχές παγωμένες, που η αλληλεγγύη είναι γραμμένη, σαν μια εκκρεμότητα, σαν ένα κίτρινο χαρτάκι στο ψυγείο. «Συνεισφέρω» στους συνανθρώπους μου,  Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, κλπ. Οι υπόλοιπες μέρες του χρόνου;
Καρδιές πληγωμένες, μάτια δακρυσμένα, πίσω από τα φωτάκια του δέντρου. Ο/η σύντροφος μου, με απατάει, παντρεύτηκα το λάθος άνθρωπο για τους λάθους λόγους, ερωτικές και φιλικές σχέσεις «συμβόλαια». Ηλικιωμένοι “πεταμένοι” σε γηροκομεία… που  τα παιδιά τους δε μπορούσαν να τους φροντίζουν… όταν εσύ γεννήθηκες, δε μας είπες, ποιος σε φρόντιζε; Ποιο παράδειγμα θα ακολουθήσουν τα δικά σου παιδιά, το χεις σκεφτεί;
Αφήνω, πίσω μου, πολλά… Το ξέρω!!! (που θα τα αναπτύξουμε σε ένα από τα επόμενα κείμενα). Τον πόνο τον αντικρίζεις πια παντού. Ζούμε, σε  μια άλλη Ελλάδα. Ο Χαβιέ Μπαρδέμ, ουρλιάζει για τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία. Εμείς ας ουρλιάξουμε, για τον κάθε Έλληνα, που ΠΟΝΑΕΙ…


Read more: http://mignatiou.com/?p=17729#ixzz2nLPFHVH0

Ιρλανδικό μοντέλο για τα δάνεια


Πλήρη καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη, αναλυτική αποτύπωση των αναγκών διαβίωσης με μετρήσιμα και προσδιορισμένα κριτήρια αλλά και πάγωμα του 50% του δανείου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, περιλαμβάνει το ιρλανδικό μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης.
Το μοντέλο αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εξετάζει ποια από τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, μπορούν να μεταφερθούν στην ελληνική πραγματικότητα και φυσικά να προσδιορίσει το κόστος που θα έχει στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, η περίπτωση π.χ. παγώματος της οφειλής.
Η άρση του προστατευτικού πλαισίου των πλειστηριασμών δημιουργεί την ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο κατά το στάδιο της μεταβατικής περιόδου του 2014 όσο και τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα εκτιναχθούν - τουλάχιστον σε ό , τι αφορά τα απόλυτα νούμερα - την προσεχή διετία.
Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προσδιόρισε το χρόνο επίτευξης συμφωνίας τόσο για τους πλειστηριασμούς όσο και τα ΕΑΣ έως την επόμενη εβδομάδα. Με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να υποχωρεί σε ό, τι αφορά τον χρόνο της μεταβατικής περιόδου για τη μερική προστασία, που θα φτάνει τον ένα χρόνο αντί των έξι μηνών.
Από τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, βέβαιη θεωρείται η κατάργηση της διάταξης που όριζε ως ακατάσχετη την ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη για χρέη ώς 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες, ενώ σε πλήρη ισχύ θα παραμείνει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός ως νόμος Κατσέλη.
Το ιρλανδικό μοντέλο, που εξετάζει η ελληνική πλευρά, αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες και φυσικά την ανακούφιση των νοικοκυριών. Βασική του φιλοσοφία είναι η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, προκειμένου οι τελευταίοι να αποπληρώνουν μέρος της οφειλής τους ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Για τον λόγο αυτό η Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενός Κώδικα Δεοντολογίας που πρέπει απαραίτητα να τηρούν οι τράπεζες και ο οποίος διασφαλίζει την έγκαιρη και καλόπιστη προσέγγιση του δανειολήπτη που αντιμετωπίζει δυσκολία στην εξόφληση των υποχρεώσεών του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τους κανόνες που θεσμοθετήθηκαν ο τραπεζικός υπάλληλος παρεμβαίνει, επικοινωνώντας με τον δανειολήπτη ακόμη και κατά την πρώτη καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης, προτείνοντάς του εναλλακτικές λύσεις με βάση την εισοδηματική του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό νομιμοποιείται να πραγματοποιεί έπειτα από συμφωνία με τον δανειολήπτη, ακόμη κατ 'οίκον επίσκεψη, αναλύοντας την περίπτωσή του με στόχο να προτείνει εξατομικευμένες λύσεις.
Ενα από τα μέτρα που εφαρμόζεται είναι ο διαχωρισμός των οφειλών ανάλογα με το ποσό και την κατηγορία-ενυπόθηκες ή μηκαι το πάγωμα του 50% δανείου του.Το μέρος του κεφαλαίου που παγώνει, δεν εκτοκίζεται και η δυνατότητα εξόφλησής του θα επανεξεταστεί με τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία.
Να σημειωθεί ότι τα κόκκινα δάνεια των ιρλανδικών τραπεζών έφτασαν το 25% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και υπολείπονται σε σχέση με το 30% των επισφαλειών που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά το πρόβλημα των νοικοκυριών είναι εντονότερο.
Πηγή: Καθημερινή