Ο «εκτσογλανισμός» και τα «τσογλάνια»…

ανάρτηση από "periodista"

Ο Ευάγγελος ΒενιζέλοςΟ Ευάγγελος Βενιζέλος
“ Πλέον δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν ”
Tου Κώστα Καπνίση
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 22:00
Χρειάζεται πραγματικά απίστευτο και παράλληλα απύθμενο πολιτικό θράσος για να βρίσκεται σήμερα κάποιος στο φερόμενο ως ΠΑΣΟΚ. Η δυσοσμία, η οποία αναδύεται από αυτό το νεοφιλελεύθερο μόρφωμα δεν έχει προηγούμενο. Από το βήμα της διαλυμένης Κεντρικής Πολιτικής του «ΠΑΣΟΚ», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά (!), μίλησε για προσπάθεια «εκτσογλανισμού» του πολιτικού συστήματος και κατά συνέπεια της ελληνικής κοινωνίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα κόμμα που μέχρι τις εκλογές του 2012 βρισκόταν στο 4,5%. Ο φέρων …τρεις «τίτλους», Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλαδή του πρόεδρου του «ΠΑΣΟΚ», του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, αποτυχών βεβαίως και στα τρία αυτά αξιώματα, τολμά να μιλά για αναγκαιότητα κυβερνήσεων συνεργασίας. Τώρα, που το απόκομμα, του οποίου προΐσταται βρίσκεται προ των πυλών του πολιτικού αφανισμού.

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του «ΠΑΣΟΚ», η οποία θύμιζε παλαίστρα, καθώς οι «αγωνιστές» και οι «αντάρτες» πήγαιναν και έρχονταν, αμφισβητούσαν ευθέως τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Πεταλωτής, Κώστας Σκανδαλίδης, η επιστολή των 11, η επιστολή των 7 και δεκάδες άλλα περιστατικά απείρου κάλλους, αναδείχθηκαν σε μια Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, την οποία το ΚΟΔΗΣΟ θα είχε να ζηλεύει. Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι ότι σε μια αποστροφή  του ακατάσχετου υβρεολογίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, ειπώθηκε ότι η ΝΔ είναι αυτή που αντιγράφει το μνημονιακό πρόγραμμα του «ΠΑΣΟΚ». Πραγματικά, είναι απορίας άξιο το που μπορεί να φτάσει η κατρακύλα ενός αποκόμματος, το οποίο κάποτε λεγόταν ΠΑΣΟΚ.

Σε ένα πράγμα ίσως να έχει δίκιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Ότι δηλαδή, καλό θα ήταν να μην κατεβεί το «ΠΑΣΟΚ» στις περιφερειακές, αλλά και στις ευρωπαϊκές εκλογές με την παρούσα ονομασία. Το κόμμα, του οποίου ακραία νεοφιλελεύθερα σταγονίδια χρησιμοποιούν το «ΠΑΣΟΚ» ως πολιτική στέγη, προκειμένου να υπηρετούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Για την ακρίβεια ο ιστορικός – πολιτικός κύκλος ολοκληρώθηκε το 1996. Από εκεί και μετά, το υβρίδιο δεν υπηρετούσε τον λαό και την χώρα, όπως συνήθιζε να λέει και ο ιδρυτής του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποστροφή του λόγου του προέδρου του «ΠΑΣΟΚ», η οποία είχε να κάνει με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις ή με τις κυβερνήσεις συνεργασίας. «Δεν μπορεί ένα κόμμα με 34% να κυβερνήσει τον τόπο». Τι αλήθεια εννοούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά; Έχει κάποια πληροφορία ότι κάποιο από τα κόμματα της Βουλής, έχουν αυτή την στιγμή 34% ως εκλογικό ποσοστό επιρροής; Αν ναι, ποιο είναι αυτό το κόμμα;

Όπως πολύ εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κάθε άνθρωπο που έχει την στοιχειώδη πολιτική και όχι απαραίτητα κομματική σκέψη, είναι οξύμωρο σχήμα να λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «Καλλιεργούν το υπόστρωμα του εκχυδαΐσμού και του εκφασισμού της κοινωνίας. Για την ακρίβεια θα μου επιτρέψετε να πω μια φράση και ζητάω συγγνώμη από εσάς και τους ακροατές μας, εκτσογλανισμού της ελληνικής κοινωνίας». Προφανώς, ο εταίρος της κυβέρνησης Σαμαρά, ξεχνά ότι τούτη τη στιγμή κυβερνά τον τόπο ένα θλιβερό συνονθύλευμα ακροδεξιών, τσεκουροφόρων, φιλοβασιλικών, ακραίων νεοφιλελεύθερων σταγονιδίων, γραφικών, τηλεστάρ, «σοσιαλιστών», «κεντροαριστερών». Όλοι εκείνοι δηλαδή που έφεραν μέχρι εδώ την χώρα. Όχι στο χείλος του γκρεμού, όπως τετριμμένα ακούγεται από αρκετούς, αλλά στον ίδιο τον γκρεμό.

Το «έργο» είναι γνωστό. Τον τελευταίο καιρό τα απομεινάρια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ένα πολιτικό προσωπικό ανεπαρκές και ανάξιο για μια χώρα όπως η Ελλάδα, προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες από το ένα απομεινάρι στο άλλο, όχι βέβαια για να «σωθεί η χώρα», αλλά γιατί πλησιάζουν οι εκλογές. Υπάρχουν σίγουρα δύο αναμετρήσεις στον ορίζοντα με συγκεκριμένες ημερομηνίες και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκύψει και μια τρίτη ημερομηνία. Θα είναι εκείνη που θα τους στείλει στον κάδο της πολιτικής ιστορίας. Προς το παρόν, οι «ΝΑΙ» σε όλα, πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα να διασωθούν κάποιοι από αυτούς στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Το κακό νέο για εκείνους είναι ότι δεν θα διασωθούν πολλοί. Μπορεί οι ιδιωτικές να έχουν πληθύνει τον τελευταίο καιρό και μερικοί να λαμβάνουν εγγυήσεις ότι κάτι καλό θα γίνει, αλλά αυτές οι υποσχέσεις είναι μάταιες. Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να «αποδράσουν» μέσω περιφερειακών εκλογών, προβλέποντας το τι θα γίνει στις εθνικές εκλογές, λογαριάζουν χωρίς τον ελληνικό λαό.

Πλέον δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν. Ούτε για εκείνους που κατάστρεψαν την χώρα και τα τελευταία τέσσερα χρόνια την ισοπεδώνουν, ούτε όμως και για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Η νέα κυβέρνηση, θα κληθεί να αναλάβει βαρύ φορτίο για να διορθώσει την κατάσταση και να απομακρύνει τα πραγματικά «τσογλάνια», τα οποία έχουν τρυπώσει σαν τα τρωκτικά σε καίριες θέσεις ευθύνης και απομυζούν τον ελληνικό λαό και την περιουσία του. Έργο δύσκολο, αλλά όπως έχει υπογραμμίσει αρκετές φορές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται και την βοήθεια του λαού για να φέρει σε αίσιο πέρας την κρίσιμη αποστολή της…

Σκάνδαλο μεγατόνων! 230.000.000 πληρώνει το δημόσιο για δάνεια του Μεγάρου Μουσικής


Από ΒΑΘΥ , Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 

Σύμφωνα με δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας – «Το Παρόν- η κυβέρνηση φέρνει στην βουλή τροπολογία με την οποία το Μέγαρο Μουσικής, του ΔΟΛ, θα περάσει στο κράτος, το οποίο θα αναλάβει τα χρέη του σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και σε διάφορες επιχειρήσεις τα οποίαανέρχονται γύρω στα 230.000. 000 ευρώ!!!.
Επίσης με την νομοθετική ρύθμιση αυτήαπαλλάσσονται από τις ευθύνες (αστικές και ενδεχομένως και ποινικές) τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού στον οποίο υπάγεται το Μέγαρο Μουσικής. Δηλαδή δεν θα μάθουμε ποτέ πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη, και που κατέληξαν τα δάνεια που έχει πάρει το ΜέγαροΑπλώς ο σκληρά φορολογούμενος λαός .. θα τα πληρώσει.

Η αστική δικτατορία που βιώνουμε έχοντας χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα σε βαθμό όχι απλώς να καταντήσει απονομιμοποιημένη στην λαϊκή συνείδηση, αλλά να γίνει και μισητή από πλατιά στρώματα του λαού, το μόνο που τις απέμεινε για να κρατηθεί στην εξουσία είναι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Και πάντα  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη – νυν Ψυχάρη-, παίζει ξεδιάντροπα το ρόλο του Γραφείου τύπου της κυβέρνησης.

Εδώ τώρα έχουμε ένα σκάνδαλο μεγατόνων, που κι αυτό τα αργυρώνητα ΜΜΕ θα φροντίσουν να θαφτεί.
Από την μια η κυβέρνηση κόβει συντάξεις, μισθούς επιδόματα, εφάπαξ, βάζει εισητήριο 25 ευρώ για να μπει ο ασθενής στο νοσοκομείο, αυξάνει τους φόρους, απολύει δημόσιους υπάλληλους και καθιερώνει έναν εργασιακό μεσαίωνα για τους «τυχερούς» που έχουν ακόμα δουλειά και από την άλλη χαρίζει στον ΔΟΛ 230.000.000 ευρώ.

Αρκει να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει το μέγεθος του σκανδάλου, ότι η κυβέρνηση πούλησε τον Αστέρα το φιλέτο της Μεσογείου, για 400 εκατ ευρώ και το 60% από αυτά τα δίνει για να καλύψει (άλλη «περίεργη» ιστορία το πώς δημιουργήθηκαν) τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής.

Και μόνο να αναλογιστεί κάποιος ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τον Αστέρα, τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ για να κρατικοποιήσει το Μέγαρο Μουσικής, που έχει φτιάξει ο Λαμπράκης, για να «αναβαθμίσει» την κουλτούρα της ντόπιας ελίτ είναι για να τρελαίνεται.
Μοιράσου το :

Ο Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά, ότι είναι με το 1 ½ πόδι και τη μισή κοιλιά στη φυλακή.

Τα...τσογλάνια της οργής.

Από ΒΑΘΥ , Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 

Γράφει ο askordoulakos  

«Ακόμα κι αν υπάρχει Θεός, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα. Εγώ θα πάω στον παράδεισο και θα γελάω, βλέποντας όλους αυτούς τους θρησκευόμενους στην κόλαση».

Ανώνυμου αναρχικού
_________________________

Ο Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά, ότι είναι με το 1 ½ πόδι και τη μισή κοιλιά στη φυλακή. Η πρόσφατη προσωρινή «απαλλαγή» του από την πλειοψηφία της Βουλής, κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια, έχει τόση σημασία, όση είχε και η «απαλλαγή» του Άκη, σε κάποια ανάλογη συζήτηση τότε.

Γνωρίζει πολύ καλά επίσης, ότι ο μόνος λόγος, για τον οποίο κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος, είναι διότι προς το παρόν είναι χρήσιμος αρμός, ώστε να κρατηθεί όρθια η κατεδαφιζόμενη κυβέρνηση του γερμανόφιλου Σαμαρά. Το άσχημο -εν προκειμένω- όμως είναι ότι το ακροδεξιό κιτς συνοθύλευμα της αποικιοκρατικής κυβέρνησης καταρρέει υπό το ψεύδος, την αλητεία και τη βλακεία των συντελεστών της κι ως εκ τούτου, τα πράγματα καθίστανται λίαν ρευστά κι ανησυχητικά για το εν λόγω ελεεινό υποκείμενο.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι και η πλειοψηφία του εναπομείναντος συρφετού στο ΠΑΣΟΚ, έχει βαλθεί να τον πετάξει στα...σκυλιά, προκειμένου να γλυτώσει έκαστος το τομάρι του, τότε εύκολα ερμηνεύεται το σημερινό ρεζιλίκι του πανικόβλητου δοσίλογου, ο οποίος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι εκτσογλανοποιεί την κοινωνία! Λες και το ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει έστω κι έναν τομέα της κοινωνίας και της πολιτικήςατσογλανοποίητο, για να τον τσογλανοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τύπος, που βρίσκεται πίσω από κάθε σύγχρονη πολιτική (και όχι μόνο) βρωμοδουλειά, ο συντάκτης του μαφιόζικου νόμου «περί ευθύνης υπουργών».
Το σκουλήκι, που με χαρά και σαδιστική ικανοποίηση έβαζε τη θηλειά του παράνομου χαρατσιού στο λαιμό των αδύναμων, μολονότι τους διαβεβαίωνε ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό.
Το υποκείμενο, που το μόνο το οποίο έχει μάθει στη ζωή του είναι να θρέφει κώλο και ν΄αυγατίζει τους παράδες του εις βάρος της κοινωνίας, προσφέροντας με χαρά, παντός είδους βρώμικες υπηρεσίες σε κάθε αφεντικό, εγχώριο ή μη.

Αυτό το –αποδεδειγμένα- χοντρόπετσο κάθαρμα, ο λαομίσητος, ο προθυμότερος κι ο προθυμότερος υπηρέτης κάθε αφεντάδων, έχει χάσει τον αυτοέλεγχό του κι έχει αρχίσει να ξεστομίζει ανοησίες δημόσια, εκτιθέμενος –έτσι-περισσότερο, κατηγορώντας τους άλλους ως...τσογλάνια!

Ο κακέκτυπος κλώνος του Πάγκαλου, η ενσάρκωση του μεταμοντέρνου ναζισμού, με την απελπισμένη συμπεριφορά, που-όσο πιο απελπισμένη γίνεται-τόσο πιο χυδαία αποδεικνύεται. Η μόνη του διαφορά με τον Πάγκαλο είναι, ότι ο τελευταίος μάλλον δεν θα γεράσει στη φυλακή.

Πέφτουνε στη γράνα οι ασπάλακες!


Πιο αναντίστοιχη κυβέρνηση (των 152, να τα λέμε αυτά) πεθαίνεις...

Πόσο πιο μακριά από την κοινωνία να πάει η κυβέρνηση; Και στου διαόλου τη μάνα να πάει -που λέει ο λόγος- πάλι πιο κοντά στο λαϊκό αίσθημα θα είναι. Άσε που δεν υπάρχουν επιστημονικά τελμηριωμένες απόψεις που να αποδεικνύουν ότι του διαόλου η μάνα μένει μακριά...
Πέφτουνε και ο γδούπος τους συνταράσσει!

Σπίτι μου, σπιτάκι μου, φοροκαλυβάκι μου...

Ψηφίσανε χτες το μεσημέρι για να μας κάνουν νοικάρηδες στα σπίτια μας με μια φορολόγηση νααααααααα (με το συμπάθειο). Εκδιάσανε, εκβιάσανε, στριμώξανε τους βουλευτές τους, χάσανε και τον... ποιητή της γράνας, Πολύδωρα, και το περάσανε...

Λευτεριά στους πλειστηριασμούς...

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η απελευθέρωση στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Σε μια κοινωνία που έχει φάει τα μνημονιακά χαστούκια, ήρθε και μια μαχαιριά! Άντε να πεζοδρομήσουνε γρήγορα και την Πανεπιστημίου γιατί θα χρειαστεί ελεύθερος χώρος για τους άστεγους...

Νυν υπέρ Μπένι ο αγών!

Μην ξεχνάμε και την ψηφοφορία συγκάλυψης Βενιζέλου για τα υποβρύχια. Είπαν όχι στη διερεύνηση τους σκανδάλου, στην πρόταση για Εξεταστική που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο αναντίστοιχοι με το λαϊκό αίσθημα! 
Γιατί ακόμα και για τα μνημόνια και τους νόμους καταλήστευσης της κοινωνίας θα βρεις και κάποιον που έχει πειστεί ότι "μαζί τα φάγαμε" και ορθώς τιμωρούμαστε και... μαζί πληρώνουμε (ασχολίαστο!).
Αλλά βρείτε μου έναν, έστω έναν, που θεωρεί το Βενιζέλο αδέκαστο και "λευκή περιστερά" και ορκίζομαι ότι θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ στις (όπου να 'ναι έρχονται) εκλογές. Έτσι για να βρω και την ψήφο μου...
____________
* Οι λέξεις "γράνα" και "ασπάλακας" έχουν συνδεθεί με τον Β. Πολύδωρα (και τους γλωσσικούς ακροβατισμούς του) και σημαίνουν αντίστοιχα υδραγωγός και τυφλοπόντικας.
- See more at: http://left.gr/news/peftoyne-sti-grana-oi-aspalakes#sthash.mD1hGlFs.dpuf

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ??? ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ


Και πως θα μπορούσε να γίνει δηλαδή, όταν η εν λόγω συνομοταξία πολιτικών καραγκιόζηδων που εδώ και τέσσερις δεκαετίες ρημάζει, καταστρέφει και αναπαράγεται μέσα στο βούρκο της πολιτικής σαπίλας, επιχειρεί μέσω εκπροσώπων της περιστασιακά να αναγορεύεται σε τιμητής αξιών που προσβάλει συστηματικά καθ όλη τη διάρκεια της ολέθριας διαδρομής της???

Πότε επτά... πότε έντεκα... (ελάχιστη σημασία έχει πλέον ο αριθμός) πολιτικά ξεβουρτσάλια αυτού του κομματικού οχετού που γέννησε Σημίτηδες, Μαντέληδες, Τσοχατζόπουλους... Αυτού του πολιτικού βόθρου που αποτέλεσε βιότοπο συνύπαρξης με Παπαδήμιους, Στουρναραίους... Αυτού του άθλιου εκτροφείου Τσουκάτων και λοιπών Αρσακειάδων της πολιτικής αφρόκρεμμας... Εμφανίζονται ξαφνικά και με τη μέθοδο των επιστολών επιχειρούν να επαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ, στον ίσιο δρόμο.

Ποιόν ίσιο δρόμο βρε ελεεινοί??? Για ποιά απεμπλοκή από τη "λεοντια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ" μιλάτε??? Μήπως για τη...
"διαφορετικότητα" που εξέπεμψαν και χθές τα σηκωμένα χέρια του "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ" των κοινοβουλευτικών πράσινων αγυρτών της κατοχικής συγκυβέρνησης???


Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κόμματος, 7 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής  ασκούν σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, "την απεμπλοκή της από την λεόντεια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ"  και"την αλλαγή της πολιτικής πλεύσης του Κινήματος προς τα Αριστερά". Εν τω μεταξύ ένταση επικράτησε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επιστολή των "11" που ζητούσαν σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.  

Η ένταση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, σημειώθηκε μεταξύ των Θ. Μωραϊτη και Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Θ. Μωραϊτης φέρεται να είπε πως οι 11 επιθυμούσαν να δηλώσουν μέσω της κίνησης αυτής τον προβληματισμό τους για τα μεγάλα προβλήματα της παράταξης και για το γεγονός ότι δεν συνεδριάζουν τακτικά τα όργανα του κόμματος ώστε να διατυπώνονται σε αυτά όλες οι απόψεις. Και έθεσε θέμα γιατί υπήρξε άτυπη ενημέρωση που τους απέδιδε άλλες προθέσεις. 
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έμμεσα προκάλεσε τον Θ. Μωραϊτη να μιλήσει ευθέως για τις προθέσεις των 11, ενώ το ζήτημα συνδέθηκε και με τις διεργασίες στο χώρος της Κεντροαριστεράς. Ο Κυρ.Πιερρακάκης, όπως αναφέρεται στο Βήμα, παρενέβη στη συζήτηση και ρώτησε τον Μωραϊτη τι στόχευση είχε η επιστολή των «11» την ημέρα που ξεκινούσε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και ενώ είχε ήδη οριστεί η ημέρα για τη συνεδρίαση της ΚΕ και το γνώριζαν ολοι. Στη συνεδρίαση ετέθη και το θέμα της συνεργασίας με τους «58», το οποίο επίσης διχάζει το ΠΑΣΟΚ. 
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πελυρά του ανέφερεπως πρόθεσή του δεν είναι η διάλυση του κόμματος, ούτε να εγκαταλείψει το όνομα και τα σύμβολα, αλλά η συμπόρευση όσων ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο ορισμένοι από το Πολιτικό Συμβούλιο έθεσαν ζήτημα για το ερωτηματολόγιο των «58» και ειδικά για την ερώτηση αν είναι προτιμότερη η ονομασία Ελιά, Δημοκρατική Παράταξη ή Κεντροαριστερά. «Γιατί βάζουν αυτό το ερώτημα; Για Ελιά δεν κουβεντιάζουμε τόσο καιρό;» ρώτησαν αρκετά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο Κ. Σκανδαλίδης παρατήρησε ότι αν πράγματι υπάρχει πιθανότητα να κατέβει το ΠΑΣΟΚ με άλλο όνομα στις Ευρωεκλογές θα πρέπει να έχει λόγο σε αυτό και η βάση του κόμματος. 

Σχετικά με την επιστολή, που υπογράφουν 7 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και ειδικότερα οι Αξαρλής Γιάννης, Γιακαλής Παναγιώτης, Λάζαρη Ντίνα, Μαμέλης Κώστας, Πούλιος Κώστας, Παπαγεωργίου Θανάσης και Τσιόκας Χάρης, σε αυτήν ασκείται κριτική στην πορεία που ακολουθεί το κόμμα, αλλά και στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις από μια μια "κλειστή ομάδα στην ηγεσία". Ολόκληρο το κείμενο έχει ως έξης:
 
Οι υπογράφοντες/φουσες το κείμενο συναντηθήκαμε στο κοινό αυτό προβληματισμό με μοναδική πρόθεσή μας την ουσιαστική  συμβολή μας στην πολύ κρίσιμη-ίσως ιστορική- συνεδρίαση της ΚΠΕ και δεν επιθυμούμε να αποτελέσουμε μια ακόμη «ομάδα» στο ήδη  κατακερματισμένο κομματικό σκηνικό αλλά να συντελέσουμε δημιουργικά στην προσπάθεια για την ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης με αυτονομία και αυτοτέλεια.
 
Το ΠΑΣΟΚ, πολλά χρόνια τώρα, σταδιακά διολίσθησε ιδεολογικά ακολουθώντας, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, την στροφή σε συντηρητικές πολιτικές που επικράτησε στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ε.Ε.
 
«Χαλαρές» πολιτικές διαδικασίες, προβλήματα εσωκομματικής δημοκρατίας και οργανωτική απραξία, μετάλλαξαν τον κινηματικό του χαρακτήρα σε μηχανισμό με βασικό συνδετικό κρίκο τον κυβερνητισμό.
 
Μετά την αλλαγή της ηγεσίας του Κινήματος, το Μάρτη 2012, η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών, των φίλων και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αν και προβληματισμένη, σεβόμενη την ιστορική διαδρομή του Κινήματος και για συναισθηματικούς λόγους, επέδειξε τη μέγιστη ανοχή ελπίζοντας στην προοπτική μιας  τίμιας αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις του, μιας νέας ριζοσπαστικής αφετηρίας, μιας νέας ενότητας, μιας γενναίας αλλαγής.
 
Το συγκλονιστικό μήνυμα των δίδυμων εκλογών του 2012 δεν αφύπνισε.
Μοιραίο και άβουλο το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε - εκόν, άκον - στην επιλογή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, εγκλωβισμένο σε μια νεοφιλελεύθερη στρατηγική, αντίπαλη των αξιών του και χωρίς να έχει διατυπώσει ως τώρα το αναγκαίο προοδευτικό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
 
Πολλά στελέχη και μέλη του Κινήματος είχαμε τονίσει δημόσια, έγκαιρα, αυτοκριτικά και με τόλμη ήδη από το καλοκαίρι του 2010 και ιδιαίτερα στο 9ο Συνέδριο την ανάγκη της επανεξέτασης της σχέσης με την Κυβέρνηση αλλά και της αλλαγής πολιτικής  «ως μία ρεαλιστική πρόταση για  την πραγματική ύπαρξη εναλλακτικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, μπροστά στο αναγνωρισμένο και επιβεβαιωμένο αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής της τρόικας και της κυβέρνησης, μπροστά στην προκαλούμενη καταστροφική ύφεση και την διαλυτική αποσύνθεση της κοινωνίας»
 
Οι απόψεις αυτές ήχησαν ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» , μειοψήφησαν χωρίς να συζητηθούν στην ουσία τους. Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε συμμετοχή σε δικομματική Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, σηματοδοτώντας την άνευ όρων πλήρη συμπόρευσή  του  μαζί της. Χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πολιτικό πλαίσιο και χωρίς να γίνει διάλογος στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος, σε αντίθεση με τη μαζική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επικύρωση και το πολιτικό πλαίσιο της συμμετοχής του SPD στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας.
 
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, κρίνονται καθημερινά και εισπράττουν την ήδη επικίνδυνα παγιωμένη αρνητική και διαρκώς φθίνουσα δημοσκοπική θέση του Κινήματος.
 
Ιδίως τώρα που η τρόικα δείχνει απροσχημάτιστα ότι δεν την ενδιαφέρει τόσο η δημοσιονομική κρίση, όσο ο πυρήνας του πολιτεύματος. Δηλ. η μακροχρόνια απόλυτη επιβολή ενός «καθαρού» νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου και ενός συμβατού προς αυτό νέου πολιτικού συστήματος, απόλυτα ελεγχόμενου και «αγοραίου».
 
Αν λοιπόν αποτελεί πρώτιστη επιδίωξη ο ουσιαστικός διάλογος και οι απαντήσεις  στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας  και του Κινήματος, αυτός δεν μπορεί να γίνει ευκαιριακά, αποσπασματικά, με επιστολές  αγωνίας.
 
Ούτε, βέβαια, σε θέατρα και σε δελτία των 8.00. Δεν είναι υπόθεση του πολύ στενού πυρήνα της σημερινής ηγετικής ομάδας,  δεν μπορεί να περιορίζεται σε μιαν ημερήσια συνεδρίαση  της ΚΠΕ. Και ασφαλώς δεν μπορεί να εκφράζεται με τη συνήθη πρακτική υπέρβασης των διαφωνιών με δήθεν ενσωμάτωση των όποιων απόψεων εκφράζονται στις τοποθετήσεις του Προέδρου.
 
Ο ουσιαστικός διάλογος πρέπει να γίνει θεσμικά, ανοιχτά, με όλα τα όργανα του Κινήματος να λειτουργούν κανονικά, τακτικά και παραγωγικά, χωρίς αποκλεισμούς, δίχως επικίνδυνες ποινικοποιήσεις της διαφορετικότητας, με σεβασμό στην ιστορική διαδρομή μας, με την ενεργό  συμμετοχή των μελών και των φίλων μας, πάνω στα πραγματικά κοινωνικά διακυβεύματα.
 
Για να διατυπωθούν ξεκάθαρες θέσεις:
  • Με ποια πολιτική.
  • Με ποιους και για ποιους.
  • Με ποιο συλλογικό-πολιτικό υποκείμενο.
  • Με ποια οριοθέτηση έναντι της κυβέρνησης. 
  • Με ποιες πολιτικές συμμαχίες.
 Κυρίως όμως με τόλμη γιατί πρόκειται για μιαν «απαγορευμένη συζήτηση»: 
1.για την αυτονόητη πολιτική αυτονομία της παράταξης, την απεμπλοκή της από την λεόντεια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ  και για την οριστική εκρίζωση του  στείρου παρακολουθηματικού κυβερνητισμού.
2.για την επιβαλλόμενη αλλαγή της πολιτικής πλεύσης του Κινήματος προς τα Αριστερά, τη δόμηση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας με τις δυνάμεις της εργασίας και της ανεργίας, της νεολαίας και της επιστήμης, της υγιούς αγροτικής και μικρομεσαίας παραγωγής, του εξωστρεφούς και καινοτόμου επιχειρείν.
3.για την ευκαιριακή συμμετοχή της παράταξης σε συλλογικό μόρφωμα που δεν αποτελεί προϊόν κοινωνικών διεργασιών και αιτημάτων, αλλά μάλλον πρόκειται για προϊόν προσπάθειας για τη διάσωση του σημερινού κυβερνητικούstatus quo που στηρίζεται από συγκεκριμένα κέντρα.
4.για  ηγετικές ομάδες-εξοπλισμένες ιδεολογικά-που θα αναλάβουν την ιστορική ευθύνη της σύγκρουσης με το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και με την αναζήτηση πολιτικών συμμαχιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
5.για να μην χαριστεί τίποτε και σε κανέναν από το ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Απελευθέρωσης και της Δημοκρατικής Διαδικασίας.
6.για την απομάκρυνση του Κινήματος από τη μετάλλαξη, τη παραβίαση και τη νόθευση της ιδεολογίας του και για την υπεράσπιση της ιστορίας και των μεγάλων προταγμάτων της παράταξης.
7.για το σύγχρονο και θεσμικό  Κίνημα, με ισχυρούς συμβολισμούς, καθαρή στρατηγική, τίμια και ελκυστική αφήγηση, ορατό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερα σήμερα που οι καιροί απαιτούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές με δίκαιη συμμετοχή όλων των συντελεστών στο θετικό αποτέλεσμά τους , σε ότι συγκροτεί την προοδευτική Ελλάδα και την κοινωνική Ευρώπη.
 
Μόνον σε μια τέτοια συζήτηση θέλουμε και μπορούμε να λάβουμε μέρος. Κάθε άλλη εκδοχή της δεν αγγίζει τις αιτίες συρρίκνωσης της παράταξης. Άλλωστε ποτέ η κουραστική εσωκομματική εσωστρέφεια δεν είχε σχέση με την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και τις ανάγκες των καιρών.
 
Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στα ιδανικά και τις αξίες της παράταξης όπως εκφράστηκαν με τις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αναγέννηση και ανασύστασή της.


ΙΔΟΥ Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΣ


Χριστουγεννιάτικη γροθιά στο στομάχι! Διαβάζεις τη λίστα και τρελαίνεσαι! Οι δέκα επιχειρηματίες που κέρδισαν τα περισσότερα λεφτά κατά τη διάρκεια της χρονιάς που τελειώνει αποκόμισαν φέτος συνολικά… 102 δισεκατομμύρια δολλάρια... 

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Δέκα άνθρωποι, εκατό δις.! Μέσα στους δέκα ο ιδρυτής της Μάικροσοφτ, ο διευθύνων σύμβουλος του Φέισμπουκ, οι δύο συνιδρυτές της Γκούγκλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Άμαζον – και οι πέντε Αμερικανοί. Τρείς ακόμη Αμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους δέκα σούπερ κερδισμένους του 2013: δύο «επενδυτές» της Γουόλ Στριτ και...
ένας ιδιοκτήτης καζίνο. Ένας Γιαπωνέζος που ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες κι ένας κινέζος μεγιστάνας των κατασκευών συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Πρώτος ο πασίγνωστος αμερικανός χρηματιστής Γουόρεν Μπάφετ με κέρδη 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013 και τελευταίος ο επίσης αμερικανός χρηματιστής Καρλ ‘Αικαν με κέρδη «μόνο» 7,2 δις. Ο Μπάφετ δηλαδή κέρδιζε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα! Δηλαδή περίπου 37 εκατομμύρια δολάρια την … ημέρα, δεδομένου ότι η εταιρεία Γουέλθ μέτρησε τα χρήματα που κέρδισαν τις 345 πρώτες μέρες χρόνου – λείπει δηλαδή το τελευταίο εικοσαήμερο του Δεκέμβρη. «Μεροκάματο» 37 εκατομμυρίων όμως σημαίνει ότι ο Μπάφετ κέρδιζε ενάμισι εκατομμύριο δολάριο την ώρα! Μέρα – νύχτα, ακόμη κι όταν κοιμόταν! 

Ο τελευταίος της κορυφαίας λίστας, ο… «ανεπρόκοπος» Άικαν, κέρδισε μόνο 600 εκατομμύρια το μήνα! Με το ζόρι δηλαδή έβγαζε 20 εκατομμύρια την ημέρα! Ούτε ένα εκατομμύριο την ώρα! Λίγο πιο πάνω από 830.00- «ωρομίσθιο». Δεν λέμε ότι είναι και άσχημα, αλλά πάντως έχει άλλη χάρη ο πλούτος σου – για την ακρίβεια ο νέος πλούτος που συσσωρεύεται – να αυξάνεται με ρυθμό ενός εκατομμυρίου και πλέον την ώρα! Έχει άλλη γοητεία και σου προσδίδει άλλο κύρος, όπως και να το κάνουμε. Σκεφθείτε π.χ. τι… φιλανθρωπίες θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, μέρες που ‘ναι.

Στην Ελλάδα π.χ. οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ όλων των κατηγοριών (γήρατος, χηρείας, και αναπηρίας) ανέρχονται σε 1.039.591. Η μέση σύνταξη όλων αυτών είναι μόλις 623 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη χοντρικά τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο, αρκούν τα μηνιαία κέρδη – μόνο ενός μηνός! – του Γουόρεν Μπάφετ για να δώσει αυτός για δύο μήνες τις συντάξεις του ΙΚΑ. Δεν χρειάζεται μάλιστα παρά μόνο τρία μηνιάτικα κέρδη του Μπάφετ (υπενθυμίζουμε ότι ανέρχονται σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, άρα περίπου 2,3 δις ευρώ) για να πληρώσει μόνος του τις συντάξεις και των 2.704.295 συνταξιούχων όλων των ταμείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, αφού βάσει των επίσημων στοιχείων όλες οι συντάξεις μαζί κοστίζουν 2,3 δις ευρώ μηνιαία. 

Με άλλα λόγια, 2.700.000 Έλληνες συνταξιούχοι ζουν με όσα κερδίζει ένα και μόνο άτομο, ζάμπλουτο βεβαίως, σε τρείς μήνες! Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος αυτές τις «λαϊκίστικες» συγκρίσεις κι ας απολαύσουμε οπτικά και διανοητικά τον πλούτο στην αυτοτέλεια του. Το 2013 της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ήταν μια υπέροχη χρονιά για τους πολύ πλούσιους σε πλανητικό επίπεδο, αν εξαιρέσει κανείς τη Νότια Αμερική. Πρώτα πρώτα αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι σε δολάρια – από 1.600 ξεπέρασαν τις 2.000 – θεαματικότατη αύξηση κατά 25%! Η συνολική περιουσία αυτών των δύο χιλιάδων πάμπλουτων ατόμων ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 6,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - όσο δηλαδή είναι από κοινού το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας! Έφτασαν επίσης τις 200.000 όσοι κατέχουν περιουσία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων – 1999.235, για την ακρίβεια, μας πληροφορεί η ελβετική τράπεζα UBS και η ειδική στα θέματα αυτά εταιρεία Γουέλθ Χ. Αυτές οι 200.000 έχουν περιουσίες συνολικής αξίας 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – σχεδόν διπλάσια από το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη της κρίσης παρατηρούμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε αυτή την κατηγορία των βαθύπλουτων με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων: Αύξηση του αριθμού τους κατά 8,7% και συνολική περιουσία 7,68 τρισεκατομμύρια δολάρια – ίσα με το ΑΕΠ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας! Μέσα στο 2013 ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 10,4%! Οι ευρωπαίοι ζάπλουτοι κοντεύουν να φτάσουν σιγά σιγά του ομολόγους τους της Βόρειας Αμερικής, των οποίων η συνολική περιουσία ανέρχεται σε 9,68 τρισεκατομμύρια δολάρια. Καλά τα πάνε και οι βαθύπλουτοι της Ασίας, με 6,59 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εκρηκτική άνοδος κατά 15,3% του αριθμού των πλουσίων αυτή της κατηγορίας στη Μέση Ανατολή και αύξηση κατά …23,9%(!) του πλούτου τους, ο οποίος όμως συνολικά είναι πολύ χαμηλά – ούτε καν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, μόλις 880 δις. «Μπατίρηδες» είναι οι σεΐχηδες τελικά στο σύγχρονο κόσμο! Όπως γράφει ο Πολ Κρουγκμαν, το 95% των κερδών από το 2009 μέχρι φέτος έχει πάει στο πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού – και μάλιστα το 60% έχει πάει στο πλουσιότερο 0,1%. Η κρίση κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους με ραγδαίους ρυθμούς.

Ο παγκόσμιος πλούτος ανήλθε το 2013 σε επίπεδα ρεκόρ. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Ελβετική τράπεζα Κρεντί Σουίς τον υπολογίζουν συνολικά σε 243 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα 100 τρισεκατομμύρια από αυτά τα κατέχει το πλουσιότερο 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού – ποσοστό δηλαδή 41%! Τι να πει κανείς; Καλά Χριστούγεννα και ευτυχές (για τους πολυεκατομμυριούχους, έστω και σε δολάρια!) και το Νέο Έτος 2014!

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ!


Εκτύπωση
alt
AΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ 'ISKRA"

Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΓΡΑΦΗ
ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Ο βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας ψήφισε τελικά «όχι» στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, κατά την ψηφοφορία που προκάλεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας εκφράσει ενστάσεις και αντιρρήσεις για συγκεκριμένα άρθρα και κάνοντας λόγο για «δήμευση περιουσιών».
 Ο Β. Πολύδωρας, μετά την καταψήφιση, διεγράφη άμεσα από την κοινοβουλευτική ομάδατης ΝΔ με επιστολή Σαμαρά στο Προεδρείο της Βουλής.
«Πρόκειται για δήμευση και το Σύνταγμα απαγορεύει τη γενική δήμευση» είχε δηλώσει ο Βύρωνας Πολύδωρας από το βήμα της Βουλής.
Όπως είχε σημειώσει «το κρινόμενο ζήτημα δεν ήταν να αντικατασταθεί το χαράτσι από τον φόρο ιδιοκτησίας, αλλά ένα ελαφρύτερο και δικαιότερο σύστημα, που δεν θα ξεκινούσε απ' το χαράτσι ως βάση εκτιμήσεως».
Ταυτόχρονα, δεν προσήλθε στην ίδια ψηφοφορία, μάλλον για πολιτικούς λόγους και ο Απ. Κακλαμάνης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα ο απαράδεκτος Ενιαίος Φόρος στα τα ακίνητα να ψηφισθεί οριακά μόνο με 152 βουλευτές.
Με την ίδια οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών ψηφίστηκε στη συνέχεια από τη Βουλή και ο επίσης απαράδεκτος νόμος για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η καταψήφιση και διαγραφή Πολύδωρα από τη ΝΔυποδηλώνει για την τελευταία μια πορεία βύθισης και διάλυσης, μιας και ο Β. Πολύδωρας είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξης και με τη στάση του εξέφραζε ένα πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών της, οι οποίοι θα ήθελαν να καταψηφίσουν αλλά αναλογίζονταν τις συνέπειες.
Ίσως να μην είναι σύμπτωση ότι δύο παλαίμαχα στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων, ο Β. Πολύδωρας αλλά και ο Απ. Κακλαμάνης, τα οποία διετέλεσαν και Πρόεδροι της Βουλήςδεν ψήφισαν τελικά το νόμο για το φόρο στα ακίνητα και το νόμο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας..
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι από ονομαστική ψηφοφορία σε ονομαστική ψηφοφορία η κυβέρνηση χάνει και από ένα βουλευτή της πλειοψηφίας, με προηγούμενο "σύμπτωμα" τηΘεοδ. Τζάκρη.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βουλιάζει και καταρρέει, έχοντας τεθεί σε τροχιά μάλλονανεπίστρεπτης ήττας και πτώσης.
Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι θεωρούσαν ότι η φθορά της κυβέρνησης, την οποία υποδηλώνουν τώρα πιο καθαρά και οι δημοσκοπήσεις, θα είναι τόσο γρήγορη ώστε τους αμέσως επόμενους μήνες να έχουμε μεγάλες πολιτικές εξελίξεις.
Το ζητούμενο είναι η Αριστερά να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ευθύνες της και ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας να προσηλωθεί, με συμπαραταγμένες όλες τις δυνάμεις της, σε ένα συνεπή και σταθερό δρόμο προοδευτικών ανατροπών με σοσιαλιστικό προσανατολισμό, πράγμα που συνεπάγεται μεγάλες ρήξεις με τα εγχώρια, ευρωπαϊκά και υπερατλαντικάκατεστημένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

ανάρτηση από "iskra"

Εκτύπωση
alt(Κυρ. 22/12/13 - 14:12)
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (22/12/13)
Στο Βήμα της Κυριακής (22/12/13) δημοσιεύεται ολοσέλιδο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Άγγελου Κωβαίου  υπό τον τίτλο "Το κρυφό φλερτ του κ. Τσίπρα με την Ευρώπη".
Το δημοσίευμα του Βήματος προκάλεσε τηναντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου υπογράμμισε τα εξής:
"Το σημερινό ρεπορτάζ του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, θέτει υποψηφιότητα για βραβείο μυθοπλασίας.
Όταν η πραγματικότητα δε βοηθά να βγει η εικόνα του ΣYΡΙΖΑ που άλλα λέει κι άλλα κάνει, τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα: τότε, επιστρατεύεται η φαντασία στην υπηρεσία της δημοσιογραφίας .
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη..."
Το "Βήμα της Κυριακής" στη συνέχεια απάντησε στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου με τηνεξής τοποθέτηση:
«Ούτε θλίψη, ούτε φαντασία, ούτε παραφροσύνη. Μόνο ρεπορτάζ.
Οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους κκ Ολι Ρεν και Μάρτιν Σούλτς πραγματοποιήθηκαν καιείναι αδιάψευστες.
Και οι αναφορές στο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» προέρχονται από πηγέςπροσκείμενες στους ευρωπαίους συνομιλητές του κ. Τσίπρα.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» ας δημοσιοποιήσει το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων του κ. Τσίπρα με τους ευρωπαίους επισήμους.
Νομίζουμε ότι θα ενδιαφέρει τους πάντες».
Η Iskra δημοσιεύει στη συνέχεια, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της και μεκάθε επιφύλαξη για το περιεχόμενο του, ολόκληρο το κείμενο του Άγγελου Κωβαίου από τοΒήμα της Κυριακής, χωρίς κρίσεις και σχόλια και με πλήρη φυσικά επίγνωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑβρίσκεται σε αυτή ιδιαιτέρα τη φάση στο μάτι του κυκλώνα, αλλά και σε ένα σημείο στο οποίο οι επιλογές που τελικά θα καταλήξει θα έχουν πολύ κρίσιμη σημασία για την τύχη και την προοδευτική πορεία της χώρας.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Βήματος έχει ως εξής:
"ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΦΛΕΡΤ ΤΟΥ Κ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"
ΤΙ ΛΕΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ - ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΙ ΡΕΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ
Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΒΑΙΟΥ
Νέα δεδομένα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του διαμορφώνει η πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η υποψηφιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία της Κομισιόν δημιουργεί, ούτως ή άλλως, νέο περιβάλλον επικοινωνίας με τους ευρωπαίους αξιωματούχους· μέχρι στιγμής όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τι συζητεί ο κ. Τσίπρας πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, κατά τις συναντήσεις του με πολιτικά και οικονομικά στελέχη...
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
«Δεν ξέρω ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια μερίδα ακραίων στοιχείων, όμως μιλούμε και με πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης» ανέφερε σε κλειστή συνάντηση γερμανική διπλωματική πηγή στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας έτσι το ενδιαφέρον του Βερολίνου για τη σταδιακή πολιτική «μετάλλαξη» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Τσίπρας περνούσε το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συνάντηση με τον κ. Ολι Ρεν. Πέραν όμως των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή αναφέρουν ότι στη συνομιλία εκείνη, η οποία διήρκεσε περί τα 20 λεπτά, υπήρξαν μερικά επί μέρους στοιχεία που προξένησαν ιδιαίτερη εντύπωση.
«Μας ζητήθηκε η συνάντηση και δεχθήκαμε επειδή δεν θέλαμε να δώσουμε στον κ. Τσίπρα τα πρωτοσέλιδα, με τίτλους όπως "Η Ευρώπη μάς φοβάται και μας κλείνει την πόρτα" και άλλα τέτοια» δηλώνουν κατ' αρχάς πηγές της Επιτροπής υπό καθεστώς ανωνυμίας και στη συνέχεια περιγράφουν μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: «Ο κ. Τσίπρας ήλθε και μας δήλωσε ότι είναι ένας πολιτικός βαθύτατα αφοσιωμένος και προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα και ότι θέλει να έχει έναν εποικοδομητικό ρόλο, να αλλάξει την Ευρώπη, όχι να την γκρεμίσει και να την καταστρέψει» λέει ευρωπαίος αξιωματούχος με ορατή επιφυλακτικότητα και προσθέτει ότι στην ίδια συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την ενίσχυση του λαϊκισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη... «Ηταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση» προσθέτει καταληκτικά η ίδια πηγή, ενώ αναφορικά με τη «Μαύρη Βίβλο» που παρέδωσε ο κ. Τσίπρας στον κ. Ρεν επισημαίνει τα εξής, με ένα αίσθημα απορίας: «Εδωσε ένα έντυπο στα ελληνικά, το οποίο, απ' ό,τι είπε, περιγράφει τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής από το 2010 και μετά. Ωστόσο το θέμα είναι ότι η Ελλάδα έφθασε στην κατάσταση αυτή λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν πριν από το 2010». Ως προς το αν η Επιτροπή ανησυχεί για το ενδεχόμενο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και να είναι στο μέλλον ο κ. Τσίπρας ο συνομιλητής της, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών σημειώνει: «Αυτό είναι κάτι που δεν μας αφορά, το τι θα ψηφίσουν οι Ελληνες είναι δικός τους λογαριασμός, εμείς τα ίδια θα πούμε σε οποιονδήποτε πρωθυπουργό της χώρας σας και θα πιέσουμε στην ίδια κατεύθυνση για την εφαρμογή του προγράμματος».
Αν στο τεχνικό επίπεδο της Επιτροπής η αντιμετώπιση είναι αυτή, πολύ πιο εντυπωσιακά βήματα και απόπειρες προσέγγισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ευρωπαϊκών δυνάμεων γίνονται στο πολιτικό πεδίο, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας και στελέχη του πλειοψηφικού ρεύματος του κόμματος επιχείρησαν πρόσφατα ένα εντυπωσιακό «άνοιγμα» προς την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες ευρωεκλογές και στις δυνατότητες που παρέχονται για πολιτικές διαπραγματεύσεις, συμμαχίες και προσεγγίσεις.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χάνες Σβόμποντα στην Αθήνα, υπήρξε μια συνάντηση του αυστριακού επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο με την κυρία Ρένα Δούρου και τον κ. Δ. Παπαδημούλη - στελέχη της «Πλατφόρμας 2010», της πλέον φιλοευρωπαϊκής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα διεκδικεί με σθένος την έμπρακτη ενεργοποίηση της πλειοψηφίας που αναδείχθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος τον προηγούμενο Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στον κ. Σβόμποντα ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει μια μεγάλη και ισχυρή σοσιαλδημοκρατική τάση, η οποία είναι αποφασισμένη να δραστηριοποιηθεί στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και έπειτα από αυτές.
Ο κ. Σβόμποντα, ο οποίος και στο παρελθόν έχει μιλήσει θετικά για τη συγκεκριμένη πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαβεβαιώσεις αυτές, καθώς για τους Σοσιαλδημοκράτες του Ευρωκοινοβουλίου μείζον θέμα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων και οι δυνατότητες συμμαχιών στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο και θα έχει βαρύνοντα λόγο στον διορισμό-εκλογή του διαδόχου του κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Επιτροπής.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
ΤΟ «ΠΑΖΑΡΙ» ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ
Ενας από τους πλέον δυναμικούς διεκδικητές της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο γερμανός Σοσιαλδημοκράτης κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε μια ενδεικτική των διαθέσεων και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα προ μερικών εβδομάδων στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν άλλοι συνομιλητές του κ. Σουλτς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφώς προσανατολισμένος στις δυνατότητες συνεργασιών μετά τις ευρωεκλογές. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθεί η υποψηφιότητα του γερμανού Σοσιαλδημοκράτη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή/και της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τον Μάιο, με επίγνωση ότι μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει ελπίδες για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, αλλά θα είναι ένας από εκείνους που θα μπορούν να επηρεάσουν τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Η συζήτηση αυτή έφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να εξεταστούν και τα «ανταλλάγματα» μιας τέτοιας στήριξης από πλευράς Τσίπρα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο να αποκτήσει το κόμμα του ένα καθεστώς «συνεργαζόμενης» δύναμης με τους Σοσιαλδημοκράτες, εφόσον αυτοί επιμείνουν στην αντιμνημονιακή ρητορική τους και στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής στην Ελλάδα.
Το πολιτικό φλερτ του κ. Τσίπρα με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, ακόμη και χωρίς να είναι ευρέως γνωστά τα περιστατικά που περιγράφονται, είναι κάτι που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και δυσφορία οι εξ αριστερών επικριτές του κ. Τσίπρα μέσα στο κόμμα.
Υπάρχει όμως και ένα πεδίο στο οποίο οι επαφές αυτές ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας και αφορά την επιχειρούμενη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσώπων που κινούνται στο μεταίχμιο μεταξύ των δύο σχηματισμών,αυτή η φιλοευρωπαϊκή κινητικότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδέχεται να διευκολύνει τόσο εκείνη την τάση στην Αγίου Κωνσταντίνου που μιλάει ανοιχτά για τα ενδεχόμενα συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την πλειοψηφία στην Κουμουνδούρου, η οποία μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ «βλέπει» έναν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο σε περίπτωση που το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη βρίσκεται στη Βουλή μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013