Ξεσκονίζουν τις κάλπες












Με την «ουρά στα σκέλια» είναι οι περισσότεροι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου Πρόεδρου, καθώς θεωρούν ότι, αν και είναι καλή επιλογή, δεν έχει ως πρόσωπο τη δυναμική που απαιτείται για να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές, ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι πιθανοί να δώσουν θετική ψήφο βουλευτές δηλώνουν πως δεν θα δώσουν παράταση στην κυβέρνηση. Παρά την αισιοδοξία που καλλιεργεί το Μαξίμου για να μην ομολογήσει την ήττα που έχει υποστεί και σε αυτό το επίπεδο, οι βουλευτές 
θεωρούν ότι η επιλογή Δήμα είναι ηττοπαθής και προετοιμάζονται ήδη για τις κάλπες. 
Αν και ο Σαμαράς λέει σε όλους να μην ανησυχούν και πως έχει κλειδωμένες τις 180 ψήφους, η αριθμητική τον διαψεύδει
Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι δεν φθάνουν ούτε τους 170 οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση. 
 
Υπάρχουν σχεδόν 10 ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν δείξει ότι είναι κοντά στη θετική ψήφο και αν προστεθούν στους 155 της κυβερνητικής πλειοψηφίας το άθροισμα φθάνει τους 165
Στη δεκάδα καταγράφουν τους Μελά, Νταβρή, Αηδόνη, Οικονόμου, Κασαπίδη, Κουράκο, Γιοβανόπουλο, Λυκούδη, Ψαριανό και Πολύδωρα. Πιθανόν να προστεθεί και Κατερίνα Μάρκου, η οποία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, και να φθάσουν τους 166. 
Ακόμη 6 βουλευτές υπολογίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να ανταποκριθούν θετικά, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση οι θετικές ψήφοι να φθάσουν τις 172. Σε αυτές τις 6 ψήφους υπολογίζονται δύο βουλευτές των ΑΝΕΛΛ. (Δαμαβολίτης, Αβραμίδης), δύο ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛΛ (Καπερνάρος, Ιατρίδη), δύο ανεξάρτητοι – πρώην χρυσαυγίτες – (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος).
 
 
Αν και υπολόγιζαν να δημιουργηθεί δυναμική υπέρ της προεδρικής εκλογής καθώς υπήρχαν ενδείξεις και δηλώσεις ότι τουλάχιστον 3 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Τσούκαλης, Φούντα, Ψύρρας) θα υπερψήφιζαν, εντούτοις η στάση τους είναι πλέον αρνητική. 
Έτσι, αντί της δυναμικής που ανέμεναν να δημιουργηθεί για την υπερψήφιση του Στ. Δήμα, το κλίμα «έχει γυρίσει ανάποδα». Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι ο Σαμαράς έχει κλειδώσει και άλλες ψήφους βουλευτών και πως θα καταγραφούν εκπλήξεις στην ψηφοφορία. 
Όμως, εκτός από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, ουδείς μπορεί να τεκμηριώσει την πρωθυπουργική αισιοδοξία. 
Αν και λέγεται ότι τόσο ο ίδιος ο Σαμαράς όσο και ο Καραμανλής έχουν κάνει ραντεβού και έχουν «ψήσει» βουλευτές, όλα δείχνουν ότι οι εθνικές κάλπες είναι προ των πυλών. 
 
Ο στόχος 
 
Μοχλός πίεσης των βουλευτών θα είναι και οι δημοσκοπήσεις που θα δείχνουν ότι η υποψηφιότητα Δήμα είναι αποδεκτή από μεγάλη πλειοψηφία, αλλά και πως οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.
Για να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες, έχουν στα χαρτιά δύο σενάρια. 
 
1 Το πρώτο σενάριο για την αλλαγή των συσχετισμών προβλέπει ότι θα αλλάξει ο υποψήφιος Πρόεδρος μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή. 
Παραμονή Χριστουγέννων, μια μέρα μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, μπορεί να ανακοινώνεται από τον Σαμαρά νέος υποψήφιος. Παρά το γεγονός ότι και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος δεσμεύτηκαν ότι ο Δήμας θα είναι υποψήφιος και για τις τρεις ψηφοφορίες, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι, αν το αποτέλεσμα και στη δεύτερη ψηφοφορία είναι αρνητικό, υπό την έννοια ότι δεν πλησιάζει τον μαγικό αριθμό των 180, ή είναι στάσιμο, δεν αποκλείεται η αλλαγή του υποψηφίου. Το σενάριο αυτό, που ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της Βουλής, προβλέπει ότι ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος θα παραιτηθεί διευκολύνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία για τη διαμόρφωση μιας νέας δυναμικής γύρω από ένα νέο πρόσωπο. 
Με δεδομένο ότι ορισμένες από τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από βουλευτές ή κόμματα αφορούν το πρόσωπο, δεν αποκλείεται, εάν διαπιστωθεί ότι είναι πιθανόν να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να αποφασιστεί μια τέτοια εξέλιξη.
 Ο στόχος είναι να αλλάξουν γνώμη οι τρεις της ΔΗΜΑΡ που δεν είναι απόλυτα αρνητικοί στην εκλογή Προέδρου (Τσούκαλης, Φούντα, Ψύρρας) ενώ ορισμένοι μιλούν και για τους Πανούση και Ρεπούση. Επιπλέον, από τους ΑΝΕΛΛ στοχεύουν, παρά τις δημόσιες δηλώσεις τους ότι δεν ψηφίζουν πρόεδρο, στους Κόλλια - Τσαρουχά, Κουντουρά, Χαϊκάλη. 
 
2 Το κυρίαρχο σενάριο αυτήν τη στιγμή, πάντως, για να αναστραφεί το κλίμα, είναι οι καταιγιστικές απειλές των αγορών και των ξένων για το μέλλον της χώρας σε μια πορεία εκτός της ευρωπαϊκής ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής και πρακτικής. 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μεταξύ πρώτης και τρίτης ψηφοφορίας θα υπάρξει ένα δεκαήμερο οικονομικής και επικοινωνιακής κόλασης που θα οδηγήσει πολλούς βουλευτές στο να επανεξετάσουν τη στάση τους. 
Σε αυτό το σενάριο τρόμου, το οποίο θα έχει την κωδική ονομασία «Ρεαλιστικός Φόβος» και το συμμερίζονται στελέχη της Ν.Δ., προβλέπονται, εκτός από την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, και εικόνες, όπως λένε, από το μέλλον με προβλήματα στις συναλλαγές ή ακόμα και περιορισμούς στις αναλήψεις
Η εκτίμηση των στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι βουλευτές θα σταθμίσουν τις επιπτώσεις από την αβεβαιότητα που καταστρέφει τη χώρα και θα επιλέξουν τη σταθερότητα. 
Ωστόσο, άλλα στελέχη θεωρούν ότι το σενάριο της τρομοκρατίας και του φόβου δεν θα λειτουργήσει θετικά, αλλά θα εκληφθεί ως εκβιασμός και θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
 
 
Οι πιο πολλοί εκτιμούν ότι οι Σαμαράς - Βενιζέλος δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πάνε στις εκλογές
Επέλεξαν τη λύση με το μικρότερο πολιτικό κόστος χρεώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την αβεβαιότητα και την προσφυγή στις κάλπες. 
Διαφορετικά θα κατέρρεαν εκλογικά εάν ψήφιζαν πρώτα επώδυνα μέτρα και στη συνέχεια επιχειρούσαν να βγάλουν Πρόεδρο. 
 
Σε αυτήν την παραδοχή στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι το κόμμα θα διατηρήσει μια δύναμη της τάξης του 25% και πως θα είναι το αντίβαρο στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ορισμένοι πιστεύουν πως μέσα σε λίγες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο της πολιτικής που επαγγέλλεται, αφού θα συγκρουστεί με όλους στην Ευρώπη, θα υποχρεωθεί να αλλάξει γραμμή και είτε θα καταρρεύσει είτε θα στηριχθεί στη Ν.Δ. 
Ουσιαστικά, επαναφέρουν τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» ξεχνώντας το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και πως η Αριστερά δεν πρόκειται να παραδώσει τόσο εύκολα τα όπλα και την εξουσία που κατακτά έπειτα από αγώνες δεκαετιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: