Η τραγωδία, η φάρσα και οι κλώνοι του σημιτισμού

ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 'ΡΕΣΑΛΤΟ"

 
Τα πρωτότυπα ανδρείκελα 
Του 4ου Ράιχ

Οι αχυράνθρωποι δεν είναι θλιβεροί μόνο γιατί στερούνται πολιτικών πόρων, αλλά και διότι αποτελούν άβουλα πιόνια των ποικίλων «νταβατζήδων». Δηλαδή στερούνται και ηθικών πόρων και «ψυχής». Ο Σημίτης είναι το χαρακτηριστικότερο δείγμα αχυράνθρωπου. Η οκταετία του θα περάσει σαν το πιο μαύρο στίγμα της νεώτερης ιστορίας. Και από τα πλέον μισητά πρόσωπα στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Αυτό, λοιπόν, το θλιβερό ανθρωπάκι-αχυράνθρωπος έβγαλε πάλι τη μουσούδα του. 

Από τον άμβωνα του Λαμπρακιστάν (το μέγα μαγειρείο της πολιτικής ίντριγκας), ο Σημίτης μας δήλωσε: «Παρών» 

Τότε που η Ελλάδα θα έχει «θυσιαστεί ως Ιφιγένεια» για να σωθεί το …ευρώ!!! 
Αυτό προφήτευσε ο «μάγος» της «εκσυγχρονιστικής» ΥΠΟΤΑΓΗΣ της Ελλάδας στο ευρώ του 4ου Ράιχ: 

«Το σενάριο της Ιφιγένειας, η Ελλάδα να θυσιασθεί για να επανέλθει «ούριος άνεμος» στην ευρωζώνη, παραμένει πιθανό. Ιδίως γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να περιορισθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος».
 

Μια «προφητεία» εκ του ασφαλούς, διότι οι πάντες γνωρίζουν, σήμερα, ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και τη διατηρούνε με ενέσεις στην εντατική για να τη στύψουν ολοκληρωτικά από κάθε χυμό και μετά να την πετάξουν, σαν λεμονόκουπα. 

Βεβαίως για την τύχη του ίδιου του Ευρώ και της ΕΕ δεν μας είπε τίποτα ο «εγκάθετος» της χρηματιστηριακής «αλητείας»… 

Το πλέον, όμως, αποκρουστικό είναι ότι μίλησε για άλλη μια φορά, σαν να ήρθε από άλλο πλανήτη: 
Δεν έβγαλε άχνα για τις άγριες εγκληματικές λεηλασίες (Χρηματιστήριο και CIA) που έγιναν επί των ημερών του και τους πελώριους όγκους της κλεψιάς, της μίζας και της διαφθοράς της κυβέρνησής του, που σήμερα μας πλημμυρίζουν σαν ωκεάνια κύματα… 

Δεν σκοπεύουμε, όμως, να αναλύσουμε αυτά τα ζητήματα, γνωστά, πλέον, σε κάθε νοήμονα. 

Ούτε να ασχοληθούμε με τη το «Παρών» του Σημίτη:
 Τη νέα απόπειρα του Λαμπρακιστάν να ξαναζεστάνει τη γνωστή σούπα της «κεντροαριστεράς»: Τη φάρσα της… 

Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να δείξουμε ότι το αποτρόπαιο πρόσωπο του σημιτισμού
 ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ και σήμερα, στην πλέον μακάβρια και μοχθηρή γκριμάτσα του: Στα πρόσωπα των κατοχικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα στα πρόσωπα των σημερινών κυβερνητικών ανδρεικέλων του 4ου Ράιχ. 

Η μόνη διαφορά μεταξύ του καθεστώτος Σημίτη και των κατοχικών κυβερνήσεων είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ ενός πρωτοτύπου με το αντίγραφό του. 

Ο Σημίτης ήταν των πρωτότυπο ανδρείκελο του ευρω-φασισμού. 

Από την Παπαδήμια κυβέρνηση και ύστερα έχουμε τα αντίγραφα του σημιτισμού, τα ανδρείκελα κλώνους. 

Ο σημιτισμός, το επαχθές αυτό «πρόσωπο» της χρηματιστηριακής δικτατορίας, εδραιώθηκε χωρίς προσχήματα με τις μακάβριες ρυτιδώσεις του «προσώπου» της ευρω-τοκογλυφικής μας κατοχής…
 

 
Οι κλώνοι ανδρείκελα της ευρω-κακουργίας 

Η σημερινή κυβέρνηση των δωσίλογων αποτελεί μια τέτοια ρυτιδωμένη και μοχθηρή έκφραση του σημιτισμού, ένα κλώνο των πρωτότυπων ανδρεικέλων του σημιτικού καθεστώτος. 

Κάθε ανδρείκελο είναι εκείνο το αφυδατωμένο «ανθρώπινο είδος» της ελεεινής μορφής, που αποτυπώνει, πιο μοχθηρά, τη σήψη και τη βαρβαρότητα ενός καθεστώτος, την καταθλιπτική πνευματική του κενότητα και την ηθική του κατάπτωση. 

Το πιο αποκρουστικό είδος των δωσίλογων ανδρεικέλων είναι τα ανδρείκελα-κλώνοι: Αυτά που έχουν βγει από άλλα ανδρείκελα, από καραμπινάτους αχυρανθρώπους της πολιτικής μας ζωής. 

Ένας τέτοιος κλώνος-ανδρείκελο του 4ου Ράιχ είναι η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά. 
Γι αυτό σε αυτήν την κυβέρνηση, των ανδρείκελων κλώνων, η δικτατορική αυθάδεια, ο κυνισμός, η βλακεία και το γελοίο παίρνουν μακάβριες διαστάσεις. 

Αυτό το «μακάβριο» αποτυπώνεται σε βαθμό φρενοβλάβειας στα πρόσωπα του Στουρνάρα και του Άδωνι. 
Και μόνο αυτά τα δύο πρόσωπα καταγράφουν το αποκρουστικό κυβερνητικό πρόσωπο του χρηματιστηριακού κυνισμού της ευρω-χούντας, σαν κλώνοι της σημιτικής κακουργίας. 

Ο Στουρνάρας,
 να θυμίσουμε, ότι υπήρξε επίλεκτο μέλος στο σημιτικό κλαμπ: Κλώνος του ανδρείκελου Σημίτη… 

Ο σημιτισμός, συνεπώς, κυβερνάει και σήμερα, μέσω των ανδρεικέλων- κλώνων του:
 Γι αυτό ο δωσιλογισμός και η δικτατορική αυθάδεια, αλλά και ο παραλογισμός, έχουν πάρει τέτοιες τρομακτικές διαστάσεις: Του φασισμού του 4ου Ράιχ…

Ποια "τουρκική εισβολή στην Θράκη"; Το ΤΑΙΠΕΔ απλά την πουλάει στην Τουρκία!

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ;


Εκτάσεις σε στρατηγικά σημεία που συνορεύουν με μειονοτικές περιοχές μέχρι και ποτάμια της Θράκης, βγάζει στο "σφυρί" το ελεγχόμενο από την τρόια ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς η κυβέρνηση Α.Σαμαρά να αντιδρά και ενώ είναι σαφές ότι πρόκειται για μία πολιτική που υπερβαίνει κατά πολύ το ξεπούλημα που κάνουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος: Εδώ έχουμε να κάνουμε με εκχώρηση εθνικού εδάφους ακόμα και σε Τούρκους αγοραστές, αφού το ΤΑΙΠΕΔ πουλά σε όποιον δίνει τα περισσότερα χωρίς να εξετάζει αν πρόκειται για Τούρκους ή άλλους ισλαμιστές.
Αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν μέσω των ζωνών ελευθέρου εμπορίου, το κάνουν τώρ με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο: Το πουλάνε κατ'ευθείαν στους Τούρκους!.
Ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ξάνθης, Χαράλαμπος Ευστρατίου, ανάδειξε το θέμα μόνο για την περιοχή του τον νομό Ξάνθης με καταγγελία τους οι λοιποί «δημοκρατικοί χώροι» της Θράκης δεν έχουν προβεί σε ανάλογες ενέργειες προφανώς γιατί φοβούνται διαρροές ψηφοφόρων σε περίπτωση που "στενοχωρηθεί" το τουρκικό Προξενείο.   
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ στο Ν. ΞΑΝΘΗΣ
• ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΞΑΝΘΗΣ
• ΑΛΥΚΕΣ ΑΒΔΗΡΩΝ
• ΓΑΛΗΝΗ ΞΑΝΘΗΣ
• ΕΡΑΣΜΙΟ ΞΑΝΘΗΣ (ΦΩΝΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ)
• ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
• ΠΟΤΑΜΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
• ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΞΑΝΘΗΣ
• ΣΕΛΕΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
• ΒΕΛΩΝΗ (ΤΕΠΕΔΑΚΙΑ)
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΓΓΑΝΩΝ
(Υποσημείωση: Αρκετές από τις περιοχές βρίσκονται σε δήμους με έντονο το εξτρεμιστικό στοιχείο της μειονότητας).
Τα αντίστοιχα συμβαίνουν δυστυχώς και στο νομό Ροδόπης (έδρα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής), αλλά και στο νομό Καβάλας (όπου υπάρχει το γνωστό Ιμαρέτ, που φιλοξενεί τακτικότατα επίσημους και ανεπίσημους πολιτικούς και οικονομικούς τούρκους επισκέπτες).
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες τρεις τουρκικές εταιρείες καθώς και εταιρείας αραβικών συμφερόντων που είναι "βιτρίνα" τουρκικών εταιρειών, όπως συν'εβη και στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, έχουν πάρει τον φάκελο από το ΤΑΙΠΕΔ.
Την ίδια στιγμή η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank όπως ήδη σας ενημερώσαμε από το defencenet.gr προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιών Ελλήνων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη που πήραν δάνειο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση τους.
Πρόκειται για «εισβολή» της Τουρκίας στην Ελλάδα με οικονομικά μέσα που στόχο έχει να κάνει τη Δυτική Θράκη αμφισβητούμενη περιοχή, «γκρίζα ζώνη» όπως τα Ίμια.To χειρότερο όμως στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ότι αυ΄το θα γίνει με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση μέσω του γνωστού αμαρτωλού –αλλά και υπεράνω του νόμου, λόγου του ασύλου που του έχει παραχωρηθεί- ΤΑΙΠΕΔ, τολμά το αδιανόητο, δηλαδή την πώληση «περιουσιακών στοιχείων» στην Θράκη.
Η Θράκη είναι ένας χώρος με απόλυτη και από όλους αποδεκτή γεωστρατηγική και γεωοικονομική σημασία, το πωλητήριο σε «φιλέτα» θα προκαλέσει συνέπειες που ξεπερνούν τα όποια οικονομικά οφέλη, αφού κατέχουν μη ανακοινώσιμες εθνικές – στρατηγικές θέσεις, ενώ η κυβερνητική διάθεση κατάλυσης κάθε έννοιας της δημοκρατίας βρίσκεται στην πώληση ποταμών, δηλαδή του πλέον σημαντικού αγαθού του πλανήτη, του νερού!
Τι θα συμβεί εάν κάποια τουρκικά κεφάλαια αγοράσουν το τεράστιο παραλιακό οικόπεδο όπου είχε τις εγκαταστάσεις της (υπέργεια και υπόγεια) η "Φωνή της Αμερικής";
Κατανοούν στην κυβέρνηση πόσο θα επιβαρύνει την εθνική άμυνα της χώρας;
Πόσο ελληνική θα είναι πλέον η Θράκη εάν αγοραστούν τα ποτάμια της από Τούρκους «επιχειρηματίες» οι οποίοι 100% θα είναι "αχυράνθρωποι" της ΜΙΤ, και θα ελέγχουν οικονομικά το πλέον πολύτιμο αγαθό, το νερό;
Εν ολίγοις άκρως ευαίσθητες εθνικά περιοχές έχουν μπει στον «τιμοκατάλογο» πώλησης εθνικού εδάφους, από την "δεξιά πατριωτική" κυβέρνηση Α.Σαμαρά αδιαφορώντας για τις εμφανείς -σε όποιον διαθέτει κοινή λογική- συνέπειες με την σιωπή της αντιποίτευσης να "σιγοντάρει" τις ενέργειες αυτές.
Έχουμε την αισθηση ότι όλως "τυχαίως" οι ενδιαφερόμενοι για τα θρακιώτικα "φιλέτα" θα είναι τούρκοι "επενδυτές" και η Ziraat Bank θα παίξει κομβικό ρόλο. H κυβέρνηση Α.Σαμαρά κάνει ότι μπορέι να παραδώσει την Θράκη στο τουρκικό "πιάτο".
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η Ντόρα Μπακογιάννη (φίλη του Χριστοφοράκου της siemens) θέλει... να τιμωρηθούν οι επίορκοι και οι διεφθαρμένοι


ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΕ;;;;; ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ ΤΗΣ SIEMENS ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΗΠΩΣ;;;

ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;; ΡΕ ΣΑΛΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΗΘΙΚΗ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΉΘΙΚΟΙ 


Αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της κρίσης το 2014 εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σε Κρήτες της Μελβούρνης. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα πως η γενιά της είναι η πιο τυχερή γιατί δεν γνώρισε πολέμους αλλά ευημερία.

«Αυτό μας έκανε άπληστους και πληρώνουμε τα λάθη μας. Από την κρίση αυτή θα βγούμε πιο δυνατοί γιατί θα έχουμε μάθει» είπε και πρόσθεσε:

«Παράλληλα θα τιμωρηθούν και όλοι οι επίορκοι και οι διεφθαρμένοι και θέλω να πιστεύω πως θα εφαρμόσουμε τέτοιους μηχανισμούς που δεν θα επιτρέψουν ξανά τέτοια φαινόμενα είπε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης υπό την αιγίδα του...
Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στο Κρητικό εστιατόριο «Μύθος».

Εκεί τα μέλη των Κρητικών Σωματείων είχαν την ευκαιρία να την γνωρίσουν από κοντά την ίδια και τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελα και να ανταλλάξουν ευχές.

Απο την πτώση της Χούντας και μετά, κυβερνούν μόνο ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.

Συνεπώς επίορκους και διεφθαρμένους θα έχει γνωρίσει πολλούς στην πολυετή πορεία της στο χώρο της πολιτικής...   

ΠΡΕΖΑ TV

Ο δοξασμένος Άδωνις, ο πολυμήχανος Βενιζέλος και ο παγκόσμιος Μίκης


Οκυνικότερος των υπουργών της Μεταπολίτευσης πέρασε τελικά το έκτρωμά του
* εισιτήριο για την Υγεία,
* διαβατήριο – αν δεν έχεις το εικοσιπεντάρικο – για τη βαριά αρρώστα και το θάνατο.
 
Αυτή τη φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν δήλωσε ότι διεκδικεί δόξα – και κανείς δεν θέλει να του την πάρει – για την επινόηση των «πορθμείων» για την Υγεία (ή την Ασθένεια). Νιώθει ότι δοξάζεται μόνο όταν απολύει κόσμο. Εκεί κονταροχτυπιέται με...
τον Τόμσεν για τα εύσημα, τα παράσημα και τα γενόσημα. Εκεί διεκδικεί πρωτιά. Τώρα ρίχνει το μπαλάκι στους προηγούμενους, αλλά τίποτα δεν τον σώζει. Προηγούμενοι, νυν και επόμενοι είναι ένα σώμα – ένα μπετόν αρμέ ανθρώπων και συστημάτων που ανέλαβαν εργολαβικά να σώσουν την Ελλάδα σκοτώνοντας τους Έλληνες.

Μέσα στον θόρυβο και τη αντάρα βρήκαν τη ευκαιρία οι λύκοι τού ΠΑΣΟΚ – οι σκαπανείς της Κρίσης – να πουλήσουν λαϊκοφροσύνη. Διαμαρτυρήθηκε για το εικοσιπεντάρι ο Βενιζέλος. Ο φύλακας άγγελος των φτωχών και των αναξιοπαθούντων. Υποκρισίες! Όπως υποκρισία είναι το πυροτέχνημα Βενιζέλου να προτείνει ως πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μίκη Θεοδωράκη, έναν άνθρωπο που τους φτύνει στη μούρη. Και του οποίου οι σωματικές δυνάμεις είναι πλέον τόσο λίγες που δεν μπορεί να μείνει ούτε μια ώρα παραπάνω στο στούντιο για μια εκπομπή προς τιμή του (Σπύρος Παπαδόπουλος).

Ήταν βέβαιο ότι ο Θεοδωράκης δεν θα δεχόταν ποτέ να γονατίσει στους Σόιμπλε και στους Τόμσεν για να υπογράφει κατ’ εντολή τους προεδρικά διατάγματα. Όπως ήταν βέβαιο ότι (και να δεχόταν) δεν θα μπορούσε να σταθεί όρθιος πολλή ώρα στις παρελάσεις ή για τις χειραψίες των εκδηλώσεων. Αλλά ο πολυμήχανος Βενιζέλος τον πρότεινε στη λογική «πες την μπαρούφα να εντυπωσιάσεις και κάτι θα μείνει». Δεν έμεινε παρά μια ακόμα διαπίστωση ότι ο άνθρωπος δεν διστάζει για τίποτα προκειμένου να κρατηθεί στο μπαλκόνι των εξουσιαστών.

Δύσκολο, όμως, να ξεγελάσει και τους σημερινούς και την Ιστορία. Στην οποία έχει κερδίσει ήδη τη θέση του. Στα πίσω δωμάτια. Και στις σοφίτες για να έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται κάπου ψηλά. Μαζί με τον Άδωνη που ηδονίζεται όταν απολύει και νιώθει πανένδοξος.

Από harddog

Β. Διαμαντόπουλος: Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα ενυπάρχει στον πυρήνα τόσο της χριστιανικής πίστης, όσο και των αξιών της αριστεράς


Σχόλιο Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη χθεσινή ανταπάντηση του Μητροπολίτη Σιατίστης και Σισανίου Παύλου.

Μετά και την χθεσινή ανταπάντηση του Μητροπολίτη Σιατίστης και Σισανίου αναφορικά με το θέμα του Πρωτοχρονιάτικου καρναβαλιού, οφείλω να επισημάνω τα ακόλουθα: Προσωπικά, στο παρελθόν ,όπως θα έκανε και κάθε δημοκρατικός πολίτης της χώρας, χαιρέτισα τον αντιφασιστικό λόγο του, θεωρώντας πως ως ιεράρχης ήρθει στο ύψος των περιστάσεων, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άποψη που εκφράζει ο Μητροπολίτης είναι υπεράνω κριτικής. Κάθε ένας από εμάς που εκφράζει δημόσιο λόγο υπόκειται στην κρίση των υπολοίπων.
Είναι προφανές ότι η αναφορά μου στο Μεσαίωνα αφορούσε τη νοοτροπία που εκφράζει η ιστορική περίοδος αυτή η οποία ,όπως είναι γνωστό σε όλους, αφορά την Καθολική και όχι την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αναφορικά με το ιερό Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας το οποίο αναπαραστάθηκε στο καρναβάλι, δεν έχω παρά να επισημάνω ότι το επίσης ιερό μυστήριο του γάμου σε πλείστες περιπτώσεις , ανά την επικράτεια, αναπαρίσταται σε καρναβαλικές και άλλες λαϊκές εκδηλώσεις, όπως και το μυστήριο της εξομολόγησης . Προφανώς σε καμία από τις παραπάνω περιστάσεις δεν υπάρχει διάθεση προσβολής του θρησκευτικού συναισθήματος και της χριστιανικής πίστης του λαού εκ μέρους των συμμετεχόντων, όπως δεν υπήρχε και από εμένα και από τους άλλους συμπολίτες μας που συμμετείχαν στο επίμαχο καρναβαλικό δρώμενο.
Όσον αφορά στο σχόλιο του Μητροπολίτη για τον <<πολιτισμό μου>> και στο κατά πόσον αυτός συνάδει με ένα κόμμα με προοπτική κυβερνητικής εξουσίας δεν έχω παρά να εκφράσω και πάλι την έντονη δυσαρέσκεια μου για την παρέμβαση αυτή στο πολιτικό γίγνεσθαι. Σαφώς και οι ιεράρχες και ιερωμένοι , είναι ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας και απόλυτα θεμιτές είναι οι ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις τους σε ορισμένα ζητήματα, ωστόσο όταν κανείς εμμένει να ερωτά την ηγεσία του κόμματος μου αν αποδέχεται τον <<πολιτισμό μου>>, προδήλως έχει υπερβεί τα εσκαμμένα.
Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα ενυπάρχει στον πυρήνα τόσο της χριστιανικής πίστης, όσο και των αξιών της αριστεράς. Με αυτή την πεποίθηση και την επίκληση θα ήθελα να κλείσει το θέμα αυτό, που έλαβε δυστυχώς διαστάσεις καταρχήν διαφορετικές και κατά δεύτερον μεγαλύτερες, από εκείνες που του αναλογούσαν. Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να επανέλθω στο ζήτημα του καρναβαλιού τη στιγμή που ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης οξύ και παρατεταμένο όσο το <<μνημονιακό άρμα>> της κυβέρνησης Σαμαρά συνεχίζει να επελαύνει πάνω σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά.
- See more at: http://left.gr/news/v-diamantopoylos-o-sevasmos-sti-diaforetikotita-enyparhei-ston-pyrina-toso-tis-hristianikis#sthash.eue1m7Wk.dpuf

ΣΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΗΓΕΙΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΕ "ΗΓΕΤΗ"???


"Στημένοι" δικαστές από την Άγκυρα στο Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου - ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ (;) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΟΖ...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Α. Σαμαρά μεθοδεύει την παραπομπή του θέματος της ΑΟΖ της Μεγίστης (Καστελόριζο) στην διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαίου της Θάλασσας στο Αμβούργο, μέσα στο 2014 θεωρώντας ότι θα δικαιωθεί, αλλά ήδη οι Τούρκοι έχουν δικτυωθεί μέσα στον οργανισμό με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται μια παταγώδης αποτυχία. Επειδή αυτό το παραμύθι αρέσκεται να το πουλάει η ελληνική κυβέρνηση προς...
εσωτερική κατανάλωση, προσδοκώντας ότι θα βάζει την ελληνική κοινωνία "για ύπνο", υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία δεν δεσμεύεται με κανενός είδους συμφωνία με την σχετική Συνθήκη την οποία ποτέ δεν υπέγραψε.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι όχι μόνο η ελληνοτουρκική διαφορά θα καταλήξει σε “ad hoc” διαιτητικό δικαστήριο που θα συσταθεί στην έδρα του Δικαστηρίου της Θάλασσας, στο γερμανικό λιμάνι του Αμβούργου, αλλά και φαίνεται να γνωρίζει εκ προοιμίου την απόφαση του Δικαστηρίου, πιστεύοντας συγκεκριμένα, ότι το Αμβούργο θα δώσει ένα 70% στην Ελλάδα και ένα 30% στη Τουρκία μαζί με μια μικρή περιοχή για συνεκμετάλλευση (το έχουν πάρει απόφαση ότι κάτι θα δώσουν δηλαδή). Τέτοιες υποθέσεις δεν πρέπει να γίνονται διότι δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.

Επειδή όμως οι Τούρκοι δεν "κοιμούνται όρθιοι" και φροντίζουν από την αρχή, για το τι θα συναντήσουν σε 10 χρόνια, ήδη έχουν πατήσει πόδι στο Δικαστήριο, και ξεκίνησαν τις δημόσιες σχέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν προσκλήσεις δικαστών στην Τουρκία, μιλούν για τουρκικές δωρεές στον Οργανισμό, και για συνεργασία κάποιων από τους δικαστές με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την προσπάθεια να «χώσουμε» δικαστή (Ρούκουνα ή Χαλκιόπουλο) στο ITLOS λίγο μετά την θέσπιση του με τη Συνθήκη του Montego Bay για το δίκαιο της θάλασσας to 1982, το ΥΠΕΞ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το Δικαστήριο, με το Γενικό Προξενείο Αμβούργου απλώς να παρακολουθεί τα εθιμοτυπικά, αλλά χωρίς εντολή «να κάνει παιχνίδι».

Προσκλήσεις δικαστών σε επισκέψεις στη Τουρκία για διαλέξεις, παρασημοφορίες σωρηδόν, δωρεές στον οργανισμό, εκδρομές, ενημερωτικές επισκέψεις κ.ο.κ.
Αλλά και βέβαια, κάποιοι από τους δικαστές έχουν δώσει πριν εκλεγούν ως καθηγητές γνωμοδοτήσεις στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Και περιμένουν μετά στο Μαξίμου να έχουν αντιμετώπιση 70%-30%! Ξεκίνησαν με την προοπτική να παραδώσουν "κάτι" για να πάρουν πολλά. Οι Τούρκοι ξεκίνησαν ανάποδα, να πάρουν πολλά, και να μας αφήσουν "κάτι", και δουλεύουν συστηματικά για αυτό.

ΣΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ: ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ ΑΙΣΧΟΣ


Ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί αρνούνται να αποδεχθούν «πόθεν έσχες» που θα καλύπτει το διάστημα από την είσοδο τους στην πολιτική μέχρι την έξοδό τους, είναι προφανής. Εϊναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητά τους...

του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και του Ακη Τσοζατζόπουλου στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικές. Ο δεύτερος είναι ήδη στη φυλακή χωρίς το κράτος να καταφέρει να αποκτήσει τα κλεμμένα. Ο δε πρωθυπουργός της Τουρκίας, αν και παλεύει να σωθεί, δύσκολα θα αποφύγει την τιμωρία, εκτός αν η γειτονική χώρα έχει γίνει …Ελλάδα, όπου η συγκάλυψη έχει αναδειχθεί σε επιστήμη.

Η διαφθορά των πολιτικών προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας στην Ελλάδα. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι, διότι οι αποδείξεις και τα στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ενας αξιωματούχος του ΔΝΤ μου έλεγε ότι εάν κανείς προσθέσει τα ποσά που δημοσιεύονται κατά καιρούς, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως...
εάν η κυβέρνηση προχωρούσε σε κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων όσων κατηγορήθηκαν, θα είχε λύσει πολλά προβλήματα και μπορεί να είχε αποφύγει τη μείωση των συντάξεων.

Οταν η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε. θυμάμαι ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν είχε ζητήσει τον κατάλογο της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Το ελληνικό υπουργείο των Οικονομικών προσδιόρισε τη φοροδιαφυγή στα 65 δισεκατομμύρια, μία διαπίστωση που χαροποίησε τους ανθρώπους του Ταμείου, οι οποίοι προσβλεπαν στην είσπραξη του ποσού. Ομως, σε μία συνάντηση που είχαμε οι δημοσιογράφοι με τον τότε υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «προσγειωθήκαμε». Ομολόγησε ότι το ποσό που έλπιζε το υπουργείο να συλλέξει ήταν 5 με 6 δισεκ. Πέραν του ότι πρόκειται για έγκλημα η μη συλλογή των φόρων, πληροφορηθήκαμε επίσης ότι οι ελληνικοί νόμοι ήταν υπέρ των φοροφυγάδων. Σε εκείνο τον κατάλογο φιγούραρε το όνομα επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συχνά-πυκνά συλλαμβάνεται, αλλά μετά από 1-2 μέρες τον αφήνουν ελεύθερο.

Το ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι εισαγγελείς και οι δικαστές, οι οποίοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένουν οι πολιτικοί, οι οποίοι δεν ψηφίζουν τους νόμους που θα επιτρέπουν να καθαρίσει το τοπίο. Διότι, γνωρίζουν πως πολλοί εξ αυτών δεν έχουν καμία πιθανότητα να δικαιολογήσουν τον πλουτισμό τους.

Κατά γενική ομολογία, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένας φτωχός άνθρωπος πριν αναμειχθεί στην πολιτική. Αυτή τη στιγμή, η οικογένειά του διαθέτει παχυλούς λογαριασμούς στην Ελβετία, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, που έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Επίσης, η σύζυγός του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, διαθέτουν τεράστια περιουσία. Είναι αδύνατον να κτίστηκε όλη αυτή η περιουσία από τους μισθούς τους. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές στην Τουρκία, έχουν τον τελευταίο λογο παρά τη λυσσώδη αντίσταση του κ. Ερντογάν.

Στην Ελλάδα, ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας αποκάλυψε με αποδείξεις το όργιο της μίζας στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Μου έχει κάνει εντύπωση η ολιγωρία των εισαγγελικών αρχών, αλλά και της κυβέρνησης. Επρεπε ήδη να έχουν «μαζευτεί» όλοι όσοι κατηγορούνται, όποιοι και νάναι, όσο ψηλά και αν έχουν σχέσεις και διασυνδέσεις.

Στην Τουρκία η διαφθορά θα είναι η αιτία για να καταλήξει στη φυλακή, ο πιό δημοφιλής, ακόμα και σήμερα, πολιτικός. Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, ο κ. Ερντογάν πάλι θα ήταν νικητής. Αλλά έσφαλλε και φαίνεται να πλούτισε από μίζες και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Στην Ελλάδα, πολλές φορές νοιώθω πως δεν έχουμε ελπίδα. Η κάθαρση φαίνεται να σταμάτησε στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα επεκτείνει το «πόθεν έσχες» από το 1974. Η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε ακόμα, προφανώς επειδή δεν θα υποστηριχθεί από τους βουλευτές. Κρίμα, και ντροπή μαζί…


ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΜΑΤΟΤΣΟΥΤΣΕΚΙ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ


''Δεν είμαι φαγώσιμος!'', δήλωσε ο υπουργός των Τραπεζιτών, σε άπταιστα πασοκικά ελληνικά...

Και θα μπορούσε να συμπληρώσει: 
''Δεν είμαι για φτύσιμο!'', 
''Δεν είμαι ο δολοφόνος των παιδιών με το μαγκάλι, επειδή...
δεν θέλω να θερμαίνουν οι πλούσιοι τις πισίνες τους!'', 

''Δεν είμαι ξεπουλημένο τομάρι, γιατί προσπάθησα στη ''ζούλα'' να περάσω τροποποίηση όπου ακυρώνονται πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ πετρελαϊκών εταιρειών!'', 
''Δεν είμαι τοκογλύφος, που θα διπλασιάσω και θα τριπλασιάσω το πρόστιμο του κάθε κακομοίρη έλληνα που δεν θάχει να πληρώσει τα πλαστά χρέη που του χρεώνω για να μπορέσω του πάρω το σπίτι μεθαύριο!'', 
''Δεν είμαι ο εκπρόσωπος της τρόϊκας στην Ελλάδα, ούτε ο αρεστός και δοτός των γερμανικών συμφερόντων, που με επέλεξαν και με επέβαλαν σαν υπουργό!'', 
''Δεν είμαι, τέλος, αυτός που βρίσκεται πιό κοντά απ' οποιονδήποτε άλλο στο Ειδικό Δικαστήριο, αφού δεν έχω ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ως... εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού, και δεν έχω καμία βουλευτική ασυλία!'' 

''Τί είμαι όμως, και δεν το θυμάμαι;'' Να του υπενθυμίσουμε λοιπόν εμείς αυτό που ξεχνάει: 

Ξεχνάει την corona civica, την ''αστική κορώνα'' από ξύλο βελανιδιάς πάνω από την πόρτα του.. Την κορώνα αυτή που στην αρχαία Ρώμη συνήθως κρατούσε κάποιος πάνω από το κεφάλι ενός νικηφόρου στρατηγού κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Θριάμβου του, ..με την υποχρέωση να του επαναλαμβάνει κατ’ εξακολούθηση τη φράση: ''Memento mori'', δηλαδή.. * ''Θυμήσου, είσαι θνητός''.. 

ΣΥΝΘΗΚΗ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ "ISKRA"


Εκτύπωση
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΟΜMΕΝΗ ΚΑΙ ΡΑΜMΕΝΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ Η ΕΠΩΑΖΟΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ
alt«Ο πανικός εξαπλώνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λες και κάποιο κουνάβι εισέβαλε στο κλουβί με τα κουνέλια. Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινής αγοράς, που θα ενσωματώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα σχέδιο που εξελισσόταν θαυμάσια, χωρίς κανείς να πάρει είδηση, ήρθε ξαφνικά στο φως της ημέρας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι λαοί διερωτώνται γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γιατί κανείς δεν ζητάει τη γνώμη τους; Ποιους να εξυπηρετεί, άραγε, αυτή η ιστορία»;
Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε πρόσφατη ανάλυση του Τορτζ Μονμπάιοτ στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Πέτρα του σκανδάλου, η Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Σχέση (TTIP), την οποία διαπραγματεύονται, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, από τον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση Ομπάμα. Η μυστικότητα αφορά, ωστόσο, μόνο τους λαούς και τα κοινοβούλια των ενδιαφερομένων χωρών και όχι τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, στα μέτρα των οποίων είναι κομμένη και ραμμένη η «ιστορική» συμφωνία. Όπως έγινε γνωστό από ρεπορτάζ έγκυρων εφημερίδων ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, στις διαπραγματευτικές ομάδες της Αμερικής συμμετέχουν κάπου 600 εκπρόσωποι εταιρειών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εταιρειών, η Κομισιόν διοργάνωσε για την επωαζόμενη συμφωνία οκτώ συσκέψεις με οργανώσεις πολιτών και... 119 συσκέψεις με στελέχη και «λομπίστες» μεγάλων επιχειρήσεων- στη δεύτερη περίπτωση, πίσω από κλειστές πόρτες.
Δεν είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς τη μυστικοπάθεια των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ελίτ.Όποιος έχει καεί με το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Μεταξύ 1995 και 1997, οι μεγάλες δυνάμεις εργάζονταν πυρετωδώς, και πάλι σε πλήρη μυστικότητα, για τη διαμόρφωση μιας παρόμοιας συμφωνίας, εκείνη τη φορά υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ωστόσο, η λεγόμενη «Πολυμερής Συμφωνία Επενδύσεων» (ΜΙΑ) απεβίωσε προτού δει το φως της ημέρας. «Η ΜΙΑ είναι σαν τον Δράκουλα: πεθαίνει όταν εκτίθεται στον ήλιο», είχε δηλώσει σαρκαστικά η προοδευτική κοινωνιολόγος Σούζαν Τζορτζ.
Ευτυχώς για όλους μας- ή έστω για σχεδόν όλους. Το σχέδιο της εν λόγω συνθήκης- ένα «Μανιφέστο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού», όπως το είχε χαρακτηρίσει η γαλλική επιθεώρηση Le Monde Diplomatique- προέβλεπε μια τόσο ισοπεδωτική επιβολή του ελεύθερου εμπορίου, που έθετε κυριολεκτικά στην παρανομία κάθε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό φραγμό, μαζί με κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας. Αν περνούσε η ΜΙΑ, οποιαδήποτε πολυεθνική θα μπορούσε να σύρει σε διεθνή δικαστήρια οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση, αξιώνοντας γενναίες αποζημιώσεις για κάθε είδους μέτρα προτίμησης εθνικών (ή ευρωπαϊκών) προϊόντων και επιχειρήσεων, ενίσχυσης της εργατικής νομοθεσίας υπέρ των μισθωτών, προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Με άλλα λόγια, η ΜΙΑ θα έβγαζε εκτός νόμου όχι μόνο τον Μαρξ, αλλά και αυτόν τον... Κέινς! Το πιο εξοργιστικό σημείο του σχεδίου συνθήκης ήταν εκείνο που προέβλεπε την αποζημίωση ξένων εταιρειών από κυβερνήσεις χωρών στις οποίες σημειώνονται «κοινωνικές αναταραχές» και «συγκρούσεις»- δηλαδή, οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αποζημιώνουν τις πολυεθνικές ακόμη και για τις απώλειες κερδών λόγω απεργιών! Τελικά, οι οξύτατες αντιδράσεις της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών- σε συνδυασμό, είναι αλήθεια, με τις ανησυχίες της Γαλλίας για την επαπειλούμενη ισοπέδωση της πολιτιστικής και της αμυντικής της βιομηχανίας, αλλά και του ισχυρού αγροτικού της τομέα- οδήγησαν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν να εγκαταλείψει τη συμφωνία, δίνοντάς της την χαριστική βολή, τον Οκτώβριο του 1998.

Πέντε χρόνια αργότερα, η εκκολαπτόμενη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί, ουσιαστικά, νεκρανάσταση της διαβόητης ΜΙΑ. Το μόνο ουσιαστικό στοιχείο που έχει αλλάξει είναι η πολύ περισσότερο συστηματική, προπαγανδιστική εκστρατεία των εμπνευστών της ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη για τα υποτιθέμενα ωφέλη και να αποτραπούν απρόοπτα τύπου 1998. Στα τέλη Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εταιρειών αποκάλυψε εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο έθετε τις βάσεις για μια «αποφασιστική, επικοινωνιακή επιχείρηση» με στόχο «τον χειρισμό των επενδυτών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κοινής γνώμης» αναφορικά με την αντιμετώπιση της νέας συμφωνίας, ΤΤΙΡ.
Το κεντρικό μήνυμα των ελίτ είναι ότι, με την κατάργηση ή συρρίκνωση των προστατευτικών φραγμών, η διατλαντική ζώνη ελευθέρου εμπορίου θα δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2015, θα ελαφρύνει, λόγω μειωμένων τιμών, κάθε νοικοκυριό κατά 545 ευρώ το χρόνο κατά μέσον όρο και θα αποφέρει ετήσια ωφέλη της τάξης των 160 δισ δολαρίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και των 128 δισεκατομμυρίων για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ισχυρισμοί αυτοι αμφισβητούνται ζωηρά, καθώς οι προστατευτικοί δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης είναι έτσι κι αλλοιώς πολύ χαμηλοί, με εξαίρεση συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Άλλωστε και ο Μπιλ Κλίντον είχε υποσχεθεί στους Αμερικανούς ότι η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά, η γνωστή NAFTA, θα δημιουργούσε 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ στην πράξη κατέστρεψε 680.000.
Σε αντίθεση με τα φανταστικά οφέλη, το τίμημα από την επικύρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι πολύ χειροπιαστό για τους λαούς τόσο της Ευρώπης, όσο και της Αμερικής. Επιχειρήσεις και κλάδοι στρατηγικής σημασίας θα εκτεθούν στον ανελέητο ανταγωνισμό. Η ελευθερία στη χρήση του Ίντερνετ θα υπονομευθεί από την εφαρμογή Δρακόντειων ρυθμίσεων στο όνομα της «καταπολέμησης της πειρατείας», ενώ για τον ίδιο λόγο θα γίνει πιο δύσκολη η προμήθεια φτηνών γενώσιμων για την αντιμετώπιση του AIDS και άλλων ασθενειών. Οι Αμερικανοί θα κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές αγορές με «τροφές Φρανκενστάιν», καθώς θα αρθούν οι περιορισμοί για την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, ενώ οι Ευρωπαίοι θα παρασύρουν τους Αμερικανούς στον δικό τους, κατώτερο παρονομαστή, αναφορικά με τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, δίνοντας νέα ώθηση στην κερδοσκοπία, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κρίση του 2008.
Το κυριότερο, η TTIP διατηρεί τη βασική φιλοσοφία της ΜΙΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στις πολυεθνικές να σύρουν σε διεθνή δικαστήρια εθνικές κυβερνήσεις για οτιδήποτε τους κατέβει- νόμους που αυξάνουν τα ημερομίσθια, περιορίζουν το χρόνο εργασίας και ενισχύουν τις συλλογικές συμβάσεις, ρήτρες προστασίας του περιβάλλοντος, υψηλά στάνταρντ υγειονομικών ελέγχων, αποζημιώσεις για απεργίες και πάει λέγοντας. Μια εταιρεία χρυσού η οποία- λέμε τώρα- επενδύει στη Χαλκιδική θα μπορεί να προσαγάγει σε διεθνές δικαστήριο την αυριανή κυβέρνηση της Ελλάδας, αν αυτή της απαγορεύσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, ώστε προστατεύσει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
Η κυβέρνηση Σαμαρά επωμίζεται τεράστιες ευθύνες καθώς η τελική διαπραγμάτευση και επικύρωση της επίμαχης συνθήκης προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Το ελάχιστο που απαιτείται είναι η πλήρης ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εξονυχιστική συζήτηση του προβλήματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, που θα κληθεί να επικυρώσει τη συνθήκη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η αντιπολίτευση θα κάνει το παν για να αναπτυχθεί ένα πραγματικό κίνημα εναντίον της ολέθριας αυτής συνθήκης, η οποία απειλεί να δέσει τα χέρια της οποιασδήποτε αυριανής κυβέρνησης για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, καταδικάζοντάς την να ακολουθεί παθητικά τον αυτόματο πιλότο των πολυεθνικών συμφερόντων.

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;



Εκτύπωση
(Πεμ. 2/1/14 - 14:30)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ. ΤΟΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΒΔΟΜΗ» ΚΑΙ ΤΟΝ Κ. ΒΕΝΕΤΣΑΝΟ 
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ "ISKRA"
Ερ.: Κύριε Τόλιο, οι διαπιστώσεις για την οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Κοινωνία και την Πατρίδα μας, είναι κατά το πλείστον γνωστές. Τα αίτια θα ήθελα να μου πείτε. Τις ευθύνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των Κυβερνήσεων, του διοικητικού συστήματος και της νομοθετικής εξουσίας, Σε επίπεδο Πολιτείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ενιαίου συνόλου.
Απ.: Η κρίση που βιώνουμε έχει σχέση με τη διεθνή καπιταλιστική κρίση και την κρίση του νεοφιλελεύθερου οικοδομήματος της Ευρωζώνης, καθώς και την κρίση του αστικού συστήματος διακυβέρνησης στη χώρα, στην οικονομία και στην πολιτική. Η οξύτητα της κρίσης συνδέεται άμεση με τις πολιτικές του Μνημονίου που οι κυβερνήσεις, με κορμό τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τις οδηγίες της «τρόϊκα» (ΕΕ-ΕΚΤ- ΔΝΤ), έχουν φέρει την ελληνική κοινωνία στα ....πρόθυρα του Άδη. Και μόνο να σκεφτούμε ότι τα τρία τελευταία χρόνια, η ανεργία ανέβηκε στο 30% (των νέων στο 60%), η μείωση του ΑΕΠ στο 25%, των μισθών και συντάξεων στο 40-50%, ενώ έχουμε 500.000«λουκέτα» μικροεπιχειρήσεων και πάνω από 5.000 αυτοκτονίες!!!
Μιλάμε για πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Το πιο σοβαρό ωστόσο είναι η εμμονή των κυβερνώντων στη συνέχιση αυτής της πολιτικής, που συνοδεύεται από την ωμή καταπάτηση του
Συντάγματος και θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων. Εδώ υπάρχουν ευθύνες, τόσο πολιτικές όσο και ποινικές. Να είσθε βέβαιοι, ότι κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός θα ζητήσει λογαριασμό!
Ερ.: Ευθύνες έχουν οι συνδικαλιστές και οι πολίτες;
Απ.: Ασφαλώς για ότι συμβαίνει στη χώρα, κάθε πολίτης έχει ένα «πολλοστημόριο» ευθύνης, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις αναδεικνύονται από τις ψήφους των πολιτών.
Ωστόσο οι ευθύνες δεν πρέπει να διαχέονται οριζόντια, ιδιαίτερα μάλιστα σε όσους δεν ψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα. Το ίδιο ισχύει και για τους συνδικαλιστές. Άλλο κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές και άλλο συνδικαλιστές που αγωνίζονται τίμια υπερασπιζόμενοι τασυμφέροντα των εργαζόμενων. Το ίδιο ισχύει και για τα πολιτικά κόμματα. Θεωρώ σοβαρό λάθος αυτό που εύκολα λέγεται… όλοι το ίδιο είναι!
Ερ.: Με αυτήν την έννοια δεν υπάρχει ελπίδα αλλαγής αυτής της κατάστασης... Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να βγούμε απ’ αυτήν την κατάσταση; Πώς θ’ απαγκιστρωθούμε λαμβανομένων υπ’ όψη: α) Της μειωμένης παραγωγικής ικανότητας της χώρας στην παρούσα φάση και των αναντίστοιχων καταναλωτικών αναγκών, β) των γενικών και ειδικών συμβατικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της χώρας, γ) των δανειακών υποχρεώσεων (τρεχουσών και μεσοπρόθεσμων) και των πραγματικών και ασύμβατων ελλειμμάτων.Τι πίστεύετε εσείς, κύριε Τόλιο, ως οικονομολόγος και τι προτείνει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Βάλατε κύριε Βενετσάνε μια δέσμη ερωτημάτων που συμπυκνώνουν την ουσία του οικονομικού προβλήματος. Είναι γεγονός ότι με την ασκούμενη πολιτική, η παραγωγική βάση της χώρας, χρόνο με το χρόνο «αποψιλώνεται», ενώ το πιο ζωντανό κομμάτι του εργατικού δυναμικού είτε είναι άνεργο είτε ξενιτεύεται. Ταυτόχρονα έχουμε μείωση της κατανάλωσης 31%που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα και όχι από τα εύπορα. Η φετινή μείωση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών λόγω κρίσης και την αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος λόγω πολιτικών γεγονότων στην Τουρκία και Αίγυπτο.
Από την άλλη η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης», ενώ έχει οριακή επίδραση στην ανταγωνιστικότητα, έχει οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωση κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, μείωση ζήτησης, παραγωγής και βαθειά ύφεση.
Το «σκληρό» ευρώ διαβρώνει διαχρονικά την παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας διευκολύνοντας τις εισαγωγές και δυσκολεύοντας τις εξαγωγές.
Ερ.: Αυτό ισχύει μόνο για την Ελλάδα;
Απ.: Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, ακόμα και για τη Γαλλία. Δεν είναι τυχαίο που επώνυμοι Γάλλοι αναλυτές, όπως ο Φρανσουά Εζμπούρ, σε πρόσφατο βιβλίο του τονίζει ότι «το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα μιας Ευρώπης χωρίς ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρνει αστάθεια, ανισορροπία και στασιμότητα. Για να σώσουμε την ΕΕ αξίζει τον κόπο να αποχωρήσουμε από το ευρώ». Μετά από αυτήν τη θεώρηση, ενός εκπροσώπου της γαλλικής ελίτ, η γερμανική συντηρητική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» κάνει λόγο για «συντεταγμένη διάλυση του ευρώ».
Στην Ελλάδα δυστυχώς η κυβέρνηση ακολουθώντας το δόγμα, της «πάση θυσία παραμονής στην ευρωζώνη», εκτελεί πιστά τις εντολές της «τρόϊκας» δημεύοντας τον ελληνικό λαό χάριν των δανειστών, ενώ ταυτόχρονα φλυαρεί για «πρωτογενή πλεονάσματα» και «ανάπτυξη»οδηγώντας τη χώρα και τυπικά σε χρεοκοπία. Ενδεικτικά επισημαίνω ότι η τελευταία έκθεση της«Citigroup» προβλέπει συνέχιση της μείωσης ΑΕΠ το 2014 και 2015. Κατά συνέπεια οι δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις και το «Μνημόνιο» είναι για τον ελληνικό λαό «θηλιά στο λαιμό».
Τα δάνεια δεν είναι για τη σωτηρία του, αλλά για τη σωτηρία του ευρώ, κάτι άλλωστε που ομολογούν ανοικτά οι Γερμανοί και η κυρία Μέρκελ! Αυτή η ιδιόμορφη «ομηρία» της χώρας, κάνει αβέβαιο και σκοτεινό το μέλλον μας.
Ερ.: Τί προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του επαχθούς χρέους;
Απ.: Πρέπει να γίνει καθαρό ότι για να σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου του λαού, πρέπει να καταργηθεί το Μνημόνιο και να διαγραφεί το χρέος, τουλάχιστον στο πολύ μεγάλο μέρος του. Αρκεί και μόνο να σας πω ότι στον Προϋπολογισμό 2014 τα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται σε 54 δις, ενώ οι πληρωμές σε χρεολύσια 24,9 δις και για τόκους 6,1 δις, δηλ. σύνολο 31 δις , (μιλάμε γι τοκοχρεολύσια στο μακροπρόθεσμο χρέος). Είναι δυνατόν να επιβιώσει μια χώρα καταφεύγοντας σε όλο και νέα δάνεια; Δεν υπάρχει άλλη λύση από την αθέτηση πληρωμής του χρέους επικαλούμενοι το διεθνές δίκαιο. Μιλάω για την «κατάσταση ανάγκης» που προβλέπει η νομική επιτροπή του ΟΗΕ και την έννοια του «επαχθούς χρέους», με τη συγκρότηση ειδικής «επιτροπής λογιστικού ελέγχου» (ΕΛΕ) του χρέους. Εδώ χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα βάλει πάνω από όλα τη σωτηρία του λαού και όχι των τοκογλύφων.
Ωστόσο κι αυτά δεν αρκούν. Για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανεργίας και την αύξηση του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ), χρειάζεται πρόγραμμα «παραγωγικής ανασυγκρότησης», με εξειδικευμένα αναπτυξιακά προγράμματα κατά περιφέρειες, τομείς και κλάδους. Επίσης χρειάζεται ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, αύξηση κοινωνικών δαπανών και ισχυρό δίκτυο προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Χρειάζεται ακόμα επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» με «κούρεμα» χρεών για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, ενώ δεν πρέπει να επιτραπεί πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για κανέναν πολίτη, κά.
Ερ.: «Από πού θα βρείτε τα λεφτά», για την κάλυψη των βασικών και αναγκαίων κοινωνικών αναγκών και για την αναγκαία ανάπτυξη;
Απ.: Είναι ένα ερώτημα που έρχεται και επανέρχεται, ακόμα και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι το έχουμε απαντήσει. Θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός και συγκεκριμένος.
Από 4+1 πηγές! Η απάντηση μου σας ξενίζει... αλλά θα γίνω πιο σαφής. Πρώτη πηγή είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το υπόλοιπο εξόφληση με ρήτρα ανάπτυξης. Αν για παράδειγμα το 2014 δεν δώσουμε το μεγαλύτερο μέρος των τοκοχρεολυσίων (πχ. 25 δις από τα 31 δις), τότε δεν έχουμε καμιά ανάγκη δανεισμού. Καλύπτουμε ελλείμματα και βάζουμε κάτι ...στην άκρη για δημόσιες επενδύσεις. Επίσης μέσα από την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, εκτός από την εγγύηση των καταθέσεων εξασφαλίζουμε ρευστότητα στην οικονομία, ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονώνοντας την παραγωγή και την απασχόληση. Επίσης με τη ριζική στροφή στη φορολογική πολιτική, βελτιώνουμε τα δημόσια οικονομικά, κυρίως με πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.
Τέλος, επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό και συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, με στόχο την ανάσχεση της φτωχοποίησης και ταυτόχρονα την τόνωση της ζήτησης και της παραγωγής. Αυτές είναι οι 4 πρώτες πηγές. Η τελευταία και βασική, είναι η ανάπτυξη, που θα προέλθει από την αναζωογόνηση της παραγωγής, της απασχόλησης και του ΑΕΠ.
Δεν αποκλείουμε, εφ’ όσον είναι ευνοϊκοί οι όροι, και εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης(πχ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλες χώρες). Όμως τις αναπτυξιακές επιλογές θα τις καθορίζουμε εμείς, με βάση τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι των πιστωτών. Νομίζω ότι η προσέγγιση μας έχει και «λογική» και «ευαισθησία».
Ερ.: Μιλήσατε για αύξηση φορολογικών εσόδων. Ποια θα είναι η βάση, η «φιλοσοφία» της φορολογικής σας πολιτικής;
Απ.: Το σημερινό φορολογικό σύστημα εκτός από κοινωνικά άδικο, είναι έντονα γραφειοκρατικό και από ταμιακή άποψη αναποτελεσματικό. Το πρόσφατο πόρισμα της «Επιτροπής Διαφάνειας» της Βουλής, μιλάει για απώλεια εσόδων πάνω από 10 δις το χρόνο από λαθρεμπόριο καυσίμων, off-shore εταιρίες, «μαύρο χρήμα» κά. Επίσης από τα 60 δις «κόκκινα χρέη» στις εφορίες, το 1,1 δις οφείλεται από 2.400.000 πολίτες, τα 3,1 δις από 90.000 πολίτες, ενώ τα 55 δις από 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.!! Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι περισσότερο για τις «μαύρες τρύπες» των κρατικών εσόδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εφαρμογή «περιουσιολόγιου» με καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας κάθε πολίτη, εντός και εκτός της χώρας και εφαρμογή της Συνταγματικής επιταγής που λέει ότι, «κάθε πολίτης συνεισφέρει στα φορολογικά βάρη ανάλογα με το εισόδημά του». Η εφαρμογή στην πράξη της αυτής της αρχής, φτάνει και περισσεύει για να επιτευχθεί η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Ερ.: Επιτρέψτε μου να επισημάνω, ότι η οποιαδήποτε φορολόγηση των επιχειρήσεων πρέπει να είναι δίκαιη, αντισταθμιστική και ανταγωνιστική, και επί πλέον η οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση πάνω στην κεκτημένη περιουσία (ακίνητη και μη) πρέπει να είναι ανάλογη με τη φοροδοτική δύναμη των Ελλήνων.
Απ.: Με το γενικό πλαίσιο που έθεσα, γίνεται νομίζω ξεκάθαρη η «φιλοσοφία» της φορολογικής μας πολιτικής. Ασφαλώς χρειάζεται να δούμε πιο συγκεκριμένα επί μέρους κρίσιμα ζητήματα. Για παράδειγμα χρειάζεται αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων με μείωση των πρώτων, την εφαρμογή προοδευτικού φορολογικού συντελεστή και περισσότερων φορολογικών κλιμακίων, την επανεξέταση σκανδαλωδών φορολογικών προνομίων, την αναπτυξιακή πτυχή του φορολογικού συστήματος, την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη στην εφορία, την εφαρμογή αφορολόγητου (πχ. 200.000 €) ακίνητης περιουσίας με σημερινές τιμές και την παραπέρα φορολογία με προοδευτικό συντελεστή, κοκ. Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι, με την πολιτική αναζωογόνησης της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα και νέες δυνατότητες για ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, την εξασφάλιση των δημόσιων αγαθών (υγείας, παιδείας, πρόνοιας, νερού, ηλεκτρικού, κά) και της πολιτιστικής αναγέννησης, ένα τομέα που δυστυχώς οι κυρίαρχες πολιτικές τον έχουν μόνιμα στο περιθώριο. Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με λογική «ανάθεσης» στο ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται ενεργητική παρέμβαση και στήριξη από τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες που έχουν ζωτικό συμφέρον και οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Θοδωρής Δρίτσας: Οι μίζες απογείωσαν χρέη και ελλείμματα

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα στον Μιχάλη Σιάχο


ΑΠΟ ΈΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"
Μετά τις αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή γραμματέα Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, Αντώνη Κάντα, οι οποίες σόκαραν τον ελληνικό λαό για τον κυνισμό, την ιδιοτέλεια και το… ποιόν των προσώπων που κράτησαν και κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους, συνελήφθη ο αντιπρόσωπος γερμανικής εταιρίας οπλικών συστημάτων Δημήτρης Παπαχρήστος, που τον είχε δωροδοκήσει με 750.000 ευρώ. Επίσης, ο 83χρονος Παναγιώτης Ευσταθίου απολογήθηκε στον ανακριτή και παραδέχθηκε ότι έδωσε, ως εκπρόσωπος της γερμανικής STN Atlas, περίπου 3 εκατ. ευρώ σε παράνομες αμοιβές για εξοπλιστικά προγράμματα, εμπλέκοντας και καινούργια πρόσωπα στο «μεγάλο πάρτι».
Ο υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Πειραιά και Νησιών, Θοδωρής Δρίτσας, μίλησε στο Δρόμο για τις πολιτικές, αλλά και οικονομικές παραμέτρους αυτού του ζητήματος, το οποίο αποτελεί προς το παρόν, πιθανότατα, μόνο την κορυφή του παγόβουνου…
Οι αποκαλύψεις Κάντα είναι μια άμεση απάντηση στην παράσταση Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Πριν ακόμα… ξεχαστεί το θέμα, άρχισε να ξετυλίγεται ένα νέο κουβάρι.
Με την άρνηση της κυβέρνησης αλλά και της ΔΗΜΑΡ καταψηφίστηκε η πρότασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία. Είπαμε τότε ότι απερρίφθη μεν η πρόταση, αλλά αναδείχθηκε η υπόθεση. Και έρχονται στη συνέχεια οι ομολογίες Κάντα να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στην ανάγκη διερεύνησης, όχι μόνο δικαστικής, αλλά και πολιτικής και οικονομικής, όσον αφορά τα ζητήματα της άμυνας. Ο Κάντας, βέβαια, ομολογεί γεγονότα και θλιβερές καταστάσεις που αφορούν την περίοδο της δικής του θητείας, ως αναπληρωτή γραμματέα Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, από το 1997 έως το 2002, αλλά και κάποιες συναλλαγές που συνεχίζονται μέχρι το 2005, για τις οποίες κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα. Και, κυρίως, αν τα φυσικά πρόσωπα, οι εκπρόσωποι δηλαδή των εταιριών και οι εταιρίες, με τις οποίες όπως ομολογεί ο Κάντας είχε παράνομες συναλλαγές, εξακολουθούν να συναλλάσσονται με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αν εξακολουθούν να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία τα πρόσωπα αυτά ή οι εκπρόσωποι των εταιριών αυτών. Επίσης, κανείς δεν έχει ακούσει ακόμα το απολύτως αναγκαίο: ποια είναι η εξέλιξη αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα οποία δόθηκαν μίζες; Λειτουργούν, δεν λειτουργούν, εξελίσσονται, εντάσσονται στις διαδικασίες με τις οποίες συνήθως εφαρμόζονται; Για να γίνει κατανοητό, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα έχει μια «διάρκεια ζωής». Πρέπει, δηλαδή, να εξεταστούν όλα. Από την αρχική σύμβαση, ώς το κόστος της αναβάθμισης, των ανταλλακτικών, της συντήρησης αλλά και των πυρομαχικών που είναι αναγκαία για να λειτουργήσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Και πρέπει να διερευνηθεί αν έχουμε κομμάτια των προγραμμάτων αυτών που εξελίσσονται ακόμα και σήμερα. Με ποιους όρους και με ποιους τρόπους; Υπάρχει και πληθώρα άλλων ερωτημάτων, τα οποία δεν μπορούν να τεθούν μόνο δημοσιογραφικά ή σε ένα επίπεδο ανταλλαγής ανακοινώσεων. Πρέπει να τεθούν σε αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, να ελεγχθούν συστηματικά με την παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας των άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Πλέον είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο που αφορά το στενό πυρήνα του πρώην δικομματισμού και για το οποίο επικρατεί -όσο είναι δυνατόν- ο νόμος της σιωπής…
Βέβαια... Και να θυμίσω ότι αυτό δεν αποκαλύπτεται σήμερα. Από την πλευρά της Αριστεράς, όλων των τμημάτων της Αριστεράς, κατά καιρούς ετίθετο το θέμα. Κατά πόσο, δηλαδή, οι εξοπλισμοί οργανώνονται και αναπτύσσονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της άμυνας της χώρας ή με βάση άλλα κριτήρια. Για παράδειγμα, επί χρόνια γίνεται λόγος για τη διπλωματία των εξοπλισμών, η οποία αφορά τις πιέσεις ισχυρών χωρών, όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, για σύναψη συμβάσεων με το ελληνικό κράτος για εξοπλιστικά προγράμματα και για προώθηση των δικών τους οπλικών συστημάτων, ως αντάλλαγμα σε διάφορες ρυθμίσεις στο διεθνές διπλωματικό πεδίο για θέματα που αφορούσαν τη χώρα μας. Αυτό είναι μια παραδοσιακή, πολύ σκληρή πραγματικότητα, την οποία οι κυβερνήσεις ποτέ δεν αμφισβήτησαν με ένα σταθερό τρόπο. Αντίθετα, όπως αποδεικνύεται, τη συνέδεσαν με ωφελιμιστικές επιλογές φυσικών προσώπων, κομμάτων κ.λπ. Και όταν μιλάμε για ωφελιμιστικές επιλογές, μιλάμε για τις μίζες. Αυτό το αδιαφανές πεδίο φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα όριά του, αλλά το βασικό ερώτημα είναι αν πράγματι τα έχει εξαντλήσει και σε ποιο βαθμό. Πόσο μπορούμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι, για το παρόν και για το μέλλον;
Επίσης, να τονίσω ότι μεταξύ των άλλων συνταρακτικών στοιχείων από τις ομολογίες Κάντα, προκύπτει και το εξής εξωφρενικό: Την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., σε επιτροπή της Βουλής, υπήρξε σκληρή διαφωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Έβερτ για το αν πρέπει να προμηθευθεί η Ελληνική Αεροπορία αεροπλάνα F16 ή F15. Αυτό αξίζει να διερευνηθεί, γιατί είναι αδιανόητο πολιτικά πρόσωπα να υπερασπίζονται επιλογές στις οποίες χρειάζονται μόνο επιχειρησιακά κριτήρια και δεδομένα, προκειμένου να καταλήξει κανείς σε αποτέλεσμα. Όταν φθάνουν πολιτικοί ηγέτες ανοικτά να υπερασπίζονται το F15 ή το F16, που τα παρήγαγαν διαφορετικές εταιρίες και συγκροτούνταν διαφορετικά συμφέροντα, τα συμπεράσματα είναι εύλογα… Αντιλαμβάνεται κανείς, λοιπόν, για ποιους λόγους οι άνθρωποι που κυβερνούν την Ελλάδα διαφωνούν και μάλιστα προσπαθούν να επιβάλουν τη γνώμη τους επικαλούμενοι το «επιχειρησιακό κριτήριο» για το οποίο, όμως, ήταν απολύτως αναρμόδιοι! Και μόνο αυτό είναι πολύ διδακτικό και συνταρακτικό…
Οι τελευταίες αποκαλύψεις είναι και μια απάντηση στην προπαγάνδα που έχει στηθεί και η οποία καταγγέλλει ως λαϊκισμό όποια φωνή κάνει λόγο για την ανάγκη ελέγχου συμβάσεων, μαύρου χρήματος κ.λπ.;
Να σημειώσω ότι εκτός από την περίπτωση του Αντώνη Κάντα, που είναι επιτυχία της Δικαιοσύνης, η οποία άνοιξε ένα λογαριασμό με χρήματα που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν, μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία αποκάλυψη σκανδάλου η οποία να έχει γίνει με πρωτοβουλία του ελληνικού κράτους ή, πολύ περισσότερο, των πολιτικών ηγεσιών. Όλα έχουν προκύψει από έρευνες που έγιναν είτε στη Γερμανία, είτε στις ΗΠΑ και από αποκαλύψεις που προέρχονται από τους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις συμφερόντων διάφορων μεγάλων συγκροτημάτων εμπορίας όπλων ή και κρατών και από διερευνήσεις άλλων Αρχών, άλλων κρατών. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Και η υπόθεση Κάντα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ενισχυθεί η έρευνα με ό,τι στοιχεία και όσες δυνατότητες μπορούν να προσφέρουν σήμερα οι υπηρεσίες, ώστε να φτάσει ακόμα πιο βαθιά η έρευνα και να διευκολυνθεί η Δικαιοσύνη.
Με βάση και τα τελευταία δεδομένα, αλλά και την απαίτηση της κοινωνίας για έλεγχο και τιμωρία όσων εμπλέκονται σε αμαρτωλές συμβάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ως -πιθανόν- επόμενη κυβέρνηση θα ανοίξει όλα αυτά τα ζητήματα, θα τα φέρει όλα στο φως;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τεκμηριωθεί με αδιάσειστα στοιχεία ότι όλα αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός την περίοδο των μνημονιακών πολιτικών, εξαιτίας χρεών και ελλειμμάτων, έχουν παραχθεί κυρίως από τέτοιου είδους αμαρτωλές συμβάσεις. Και βέβαια, δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η έρευνα πρέπει να επεκταθεί και στις προμήθειες όλων των υπουργείων. Γιατί τα ελλείμματα και τα χρέη, στο όνομα των οποίων εφαρμόζονται οι πολιτικές, έχουν κυρίως τέτοιες αιτίες και όχι εκείνες για τις οποίες θέλησαν να κατηγορήσουν τον ελληνικό λαό.
Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αναγκαίο να τεκμηριωθεί αυτό, με τα στοιχεία που φαίνεται ότι είναι πάρα πολλά, και να χαραχθούν ριζικά διαφορετικές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες. Δεν αρκεί όμως αυτό. Χρειάζεται επιβολή της Δικαιοσύνης, με την ευρεία έννοια. Να περιλάβει ενεργές ασφαλιστικές δικλίδες, πολύ ισχυρές, για να μην υπάρχει στο μέλλον αναπαραγωγή ίδιων φαινομένων. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, ειδικά στο χώρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι ανταγωνισμοί είναι τεράστιοι, τα συμφέροντα απίστευτα και η παραγωγική βάση πλέον μηδέν. Ως εκ τούτου, είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, γιατί συνδέεται με την άμυνα και με την εξασφάλιση των βασικών προϋποθέσεων εθνικής κυριαρχίας. Είναι σοβαρότατα ζητήματα, για τα οποία χρειάζονται και νέοι θεσμοί και νέες πρωτοβουλίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση σκοπεύουμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα και να πάρουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.