ferreroΤο “ενωτικό πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ» θα πρέπει να οδηγήσει χωρίς  σεχταρισμούς και αποκλεισμούς σε ένα ευρύ ψηφοδέλτιο της κοινωνικής, πολιτικής και ανένταχτης Αριστεράς στην Ιταλία, που με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα θα δώσει τη μάχη των ανατροπών στη Ρώμη, την Αθήνα και τον Ευρωπαϊκό Νότο εναντίον όσων καταστρέφουν τις ζωές μας, τόνισε ο απερχόμενος γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Πάολο Φερέρο.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ
* Η Μπάρμαρα Σπινέλι πρότεινε τον Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου της κοινωνίας των πολιτών στην Ιταλία, πρόταση που με διάφορες αποχρώσεις φαίνεται ότι τη συμμερίζονται πολλές προσωπικότητες, κινήματα και συλλογικότητες. Είναι όμως προφανές ότι η Κομμουνιστική Επανίδρυση έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση ενός τέτοιου ψηφοδελτίου λόγω των σχέσεών της με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και τις καλές προσωπικές και συντροφικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στις δύο πολιτικές συλλογικότητες…
Οι σχέσεις μας με τον Αλ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ είναι άριστες. Θα έλεγα όμως ότι η κρίση μάς έφερε ακόμη πιο κοντά. Όχι μόνο την ιταλική με την ελληνική Αριστερά, αλλά και τις αριστερές δυνάμεις του υπόλοιπου ευρωπαϊκού Νότου. Δίνουμε από κοινού μια τεράστια μάχη για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις κοινωνίες μας. Έχουμε έναν κοινό εχθρό και έχουμε κατανοήσει πλήρως ότι η ενότητα στη δράση είναι η μεγάλη δύναμή μας.
Για τον λόγο αυτό η πρόταση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης για τις ευρωεκλογές στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των ανθρώπων, των κινημάτων, των συλλογικοτήτων, των κομμάτων για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης σε νέες βάσεις. Πρέπει να φτιάξουμε στην Ιταλία ένα ευρύ ψηφοδέλτιο, που να έχει ως πρόγραμμα την έξοδο από την πολιτική της λιτότητας.
* Το πρόγραμμα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς φαίνεται ότι αποτελεί μια καλή βάση…
Το πρόγραμμα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι πολύ ξεκάθαρο σε όλα αυτά τα σημεία, γιατί αποτελεί όχι μόνο ένα πρόγραμμα ανατροπής, αλλά και μια πρόταση για την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. Θέτει το πρόβλημα των συνθηκών της Ε.Ε. και την ανάγκη ριζοσπαστικών αλλαγών. Στο θέμα του προγράμματος δεν νομίζω ότι υπάρχουν διαφορές από κανέναν.
Το ψηφοδέλτιο αυτό θα πρέπει να έχει ως σημείο αναφοράς και υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα και ως σημείο αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL).
* Πώς θα βλέπατε ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια;
Στην Ιταλία, η πρόταση της Μπάρμπαρα Σπινέλι, με την οποία βρίσκομαι σε συνεχείς και γόνιμες επαφές, έχει δημιουργήσει αισιοδοξία, γιατί υπάρχει μεγάλη αναγνώριση στους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα εναντίον των Μνημονίων και της κρίσης. Περιμένουμε από τον σύντροφό μας τον Αλέξη να κάνει και μια δημόσια δήλωση και να πάρει θέση. Ο Αλέξης θα είναι επικεφαλής και θα πρέπει να πει τη γνώμη του για τον τρόπο που θα συνεχίσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει μια ιδιαίτερη δυναμική ενοποίησης των διαφορών και κοινής δράσης.
Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία αυτού του ψηφοδελτίου, χωρίς σεχταρισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, με τα μυαλά και τις πόρτες μας ορθάνοιχτα για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική δύναμη ανατροπών. Θα έλεγα ότι μας χρειάζεται το «πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ» για να έχουμε επιτυχία.
Η Κομμουνιστική Επανίδρυση στοιχηματίζει στην ενότητα όλων των δυνάμεων της κοινωνικής, πολιτικής και ανένταχτης Αριστεράς και όσων θέλουν να ανατρέψουμε όλοι μαζί τις πολιτικές της λιτότητας.
Θα λέγαμε επίσης ότι τα ψηφοδέλτια κατά εκλογική περιφέρεια θα πρέπει να διαμορφωθούν ανοιχτά, συλλογικά και ενωτικά σε τοπικό επίπεδο, για να δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι τοπικές κοινωνίες.
Από τη στιγμή που θα έχουμε τον υποψήφιο πρόεδρο της Ε.Ε. και το πρόγραμμα, θα πρέπει να εγγυηθούμε όλοι μας τα μέγιστα δυνατά ανοίγματα στην κοινωνία και να δώσουμε την μάχη αμέσως.
Δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι στην Ιταλία χρειάζονται 3.000 υπογραφές για την παρουσίαση του κάθε ψηφοδελτίου στην κάθε εκλογική περιφέρεια. Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία.
Θα το πω ίσως απλά, αλλά για την Κομμουνιστική Επανίδρυση δύο είναι τα βασικά σημεία, η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και η μεγαλύτερη δυνατή ανοιχτή και δημοκρατική στήριξη του ψηφοδελτίου. Η Επανίδρυση δεν βάζει κανένα πρόβλημα σφραγίδων. Εμείς θέλουμε ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο ανατροπής της λιτότητας που να συμμετέχει στους αγώνες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις πλατείες και τους δρόμους της Ευρώπης και τους κοινοτικούς θεσμούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ατέρμονων συζητήσεων. Θα πρέπει να δράσουμε άμεσα για να κερδίσουμε εναντίον της κυβέρνησης Λέτα και του λαϊκισμού και να ανατρέψουμε αυτούς που μας καταστρέφουν.