Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ


    ΑΠΟ ΤΗΝ ( ΑΥΓΗ) ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ:
"Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θέλω να ευχηθώ σε όλους και όλες καλή και δημιουργική χρονιά.
Αυτός ο χρόνος, καθώς όλα δείχνουν, θα είναι κρίσιμος για το λαό και τη χώρα.
Και χρειάζεται δύναμη και αποφασιστικότητα από όλους και όλες. Πιστεύω ότι θα την έχουμε.
Κυρίως, χρειάζεται πίστη στη δύναμη του λαού μας, που φέτος θα έχει ξανά τις τύχες στα χέρια του, για να ανατρέψει αυτό το φαύλο πολιτικό σκηνικό, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της κοινωνικής λεηλασίας, της εθνικής καταρράκωσης, της αναξιοπρέπειας.
Διότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία.
Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι καταλαβαίνουν ότι όσοι μας έριξαν στα βράχια, όσοι μαζί τα έφαγαν υποθηκεύοντας το μέλλον και την αξιοπρέπεια του λαού μας, κρύφτηκαν πίσω από τα φουστάνια της τρόικας και των δανειστών, για να σώσουν εαυτούς.
Κρύφτηκαν πίσω από το καταναγκασμό του μνημονίου, όχι γιατί, όπως έλεγαν «δεν υπήρχε άλλη επιλογή», αλλά γιατί έτσι νόμιζαν ότι θα γλυτώσουν οι ίδιοι.
Ότι θα κρύψουν τις δικές τους αμαρτίες και τα δικά τους ανομήματα.
Αυτό το σάπιο πολιτικό προσωπικό που χρόνια μας κυβερνά, αφού χρεοκόπησε την χώρα, ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά, επιχείρησε να ενδυθεί το μανδύα του σωτήρα.
Και δίχως δισταγμό, υπηρέτησε με θρησκευτικό φανατισμό τα Μνημόνια και την τρόικα.
Λοιδόρησε εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους.
Προώθησε «διαρθρωτικές» αλλαγές που γύρισαν την χώρα πίσω στην δεκαετία του 50.
Επιστράτευσε κατασταλτικούς μηχανισμούς.
Ανέτρεψε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων δημιουργώντας στρατιές ανέργων.
Και όλα αυτά στο όνομα ότι δεν γινόταν αλλιώς, στο όνομα ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος.
Κι έρχονται τις τελευταίες μέρες οι ίδιοι οι προστάτες τους, να καταμαρτυρήσουν και να αποκαλύψουν ότι όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα είχαν ένα και μοναδικό στόχο:
Όχι τη σωτηρία της Ελληνικής οικονομίας, άλλα τη σωτηρία των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών και των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Και αυτά δε τα λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα λέει η ίδια η καγκελάριος κ. Μέρκελ και ο κ. Όλι Ρεν, ο Επίτροπος της Κομισιόν.
«Αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη θα αναγκαζόμασταν να την εγκαταλείψουμε όλοι», παραδέχτηκε η κ. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.
«Θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούμε εμείς», παραδέχθηκε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χουντή, ο επίτροπος Ρεν.
Με κυνισμό αλλά και με ειλικρίνεια επιβεβαιώνουν αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ από τη πρώτη στιγμή επεσήμαινε απέναντι στις παραδομένες ελληνικές κυβερνήσεις.
Μήπως όμως όλοι όσοι κυβερνούσαν εδώ αυτά τα κρίσιμα χρόνια δεν καταλάβαιναν αυτά που εμείς τους λέγαμε με δυνατή φωνή;
Μήπως δε μας πίστεψαν, δε μας άκουσαν, μήπως δε τα γνώριζαν αυτά, δεν τα ήξεραν; Είχανε λάθος εντύπωση των πραγμάτων;
Και τα γνώριζαν και τη σωστή εντύπωση είχαν και καταλαβαίνανε πάρα πολύ καλά τι τους λέμε. Και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι καλύτερα από εμάς τα ήξεραν. Καλύτερη εμπειρία είχαν από ότι εμείς στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης για να ξέρουν ποια ήταν τα όπλα και οι αδυναμίες μας. Αυτοί παρουσίαζαν μόνο αδυναμίες. Μας είπαν δεν έχουμε κανένα όπλο.
Αφού λοιπόν τα ήξεραν, γιατί παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση και χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης στις ανορθολογικές ορέξεις της τρόικας, καταδικάζοντας τη χώρα και το λαό σε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, που σήμερα μας έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης;
Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Προεκλογικά μας έλεγαν: μα τι θέλετε να μας πείτε ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι ήθελαν να καταστραφεί η χώρα ; Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θελαν να σώσουν το τομάρι τους,
Και τις απαντήσεις σε αυτό το μεγάλο ερώτημα τις βλέπουμε δυστυχώς να προβάλλονται μπροστά μας με καταιγιστικό ρυθμό στα σκάνδαλα, που σαν χιονοστιβάδα το ένα μετά το άλλο αποκαλύπτονται.
Στις αποκαλύψεις που αφορούν στο όργιο της μίζας στα εξοπλιστικά προγράμματα από Γερμανικές και άλλες, πολυεθνικές οπλικών συστημάτων.
Στο κύκλωμα της μίζας που είχε κοινές ρίζες, όπως οι απολογούμενοι τώρα στις απολογίες τους μας αποκαλύπτουν βαθιές ρίζες με την αμαρτωλή ΖΙΜΕΝΣ, που τάιζε τα κομματικά ταμεία και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δηλαδή των κομμάτων που ακόμα μας κυβερνάνε για να μας σώσουνε και που η πρώτη τους πράξη όταν έκαναν από κοινού κυβέρνηση, την κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη ΖΙΜΕΝΣ.
Στις μίζες που κατέληγαν σε λογαριασμούς offshore εταιριών και σε Ελβετικές τράπεζες και τώρα αποκαλύπτονται, δίνοντας ίσως νόημα στις διάφορες λίστες που με υπερβάλλοντα ζήλο προστατεύουν από το φως της δημοσιότητας και έκλειναν για μήνες στα συρτάρια τους οι επίδοξοι σωτήρες μας;
Τις απαντήσεις, επίσης, τις βλέπουμε στις αποκαλύψεις που αφορούν τις τράπεζες και στο τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας.
Στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αποτελεί μόνο τη κορυφή του παγόβουνου.
Αυτού του περιβόητου τριγώνου της αμαρτίας, όπως έχω πολλές φορές επισημάνει.
Που στη μια πλευρά,, στη μια κορυφή έχει το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα εξουσίας.
Στην άλλη, έχει τις χρεοκοπημένες τράπεζες.
Και στη τρίτη, επιχειρηματικά συμφέροντα που ελέγχουν, ως επί των πλείστον, Μέσα Ενημέρωσης.
Οι απαξιωμένες κυβερνήσεις δίνουν δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος στις τράπεζες, αλλά αυτές συντηρούν στις θέσεις τους τις διοικήσεις των μετόχων που τις χρεοκόπησαν.
Αυτοί, με τη σειρά τους, ανοίγουν κατά το δοκούν τη κάνουλα των δανειακών ροών, μόνο στις επιχειρήσεις της αρεσκείας τους.
Την ώρα που στεγνώνει η αγορά, αυτοί χρηματοδοτούν αδρά ημέτερους και μεταξύ άλλων υπερχρεωμένες επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Και οι τελευταίοι φυσικά ανταποδίδουν την στήριξη, στηρίζοντας με νύχια και με δόντια ετοιμόρροπες κυβερνήσεις από τα Μέσα που ελέγχουν.
Και ο φαύλος κύκλος κλείνει.
Να, λοιπόν, γιατί αυτό το πολιτικό προσωπικό, αυτοί που μας γκρέμισαν και τώρα παριστάνουν τους διασώστες, έκαναν το 2009, το 2010 και όλα τα επόμενα χρόνια, πως δεν άκουγαν το ΣΥΡΙΖΑ, όταν φωνάζαμε αυτά που τώρα οι ίδιοι οι δανειστές αποκαλύπτουν.
Απεμπόλησαν έτσι την ευκαιρία να διαπραγματευτούν, διευκολύνοντας την ευρωπαϊκή ελίτ να διασώσει τις τράπεζές της, με το να μετατρέψουν το χρέος από τραπεζικό σε κρατικό.
Και από χρέος προς ιδιώτες σε χρέος προς κράτη και διεθνείς οργανισμούς.
Αυτή ήταν η μεγάλη διευκόλυνση που παρείχε το περιβόητο PSI στους πιστωτές μας.
Διευκόλυνε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τα funds και την ίδια στιγμή άνοιγε μαύρη τρύπα 24 δις στις ελληνικές τράπεζες και 16 δις στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.
Δισεκατομμύρια που χρεώθηκε στο ακέραιο ο ελληνικός λαός.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τώρα οι ίδιοι άνθρωποι επιθυμούν να κλείσουν το κύκλο της καταστροφής.
Επιστρέφοντας τις μετοχές των τραπεζών στους ιδιώτες μετόχους, σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.
Ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με ορισμένες ακόμα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Εμείς λοιπόν είμαστε ξεκάθαροι:
Ζητάμε να γίνει άμεσα έλεγχος στα επισφαλή δάνεια όλων των τραπεζών.
Γιατί έχουμε την πεποίθηση και υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι το ΤΤ είναι, όπως προείπα, μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Ζητάμε επίσης να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στα δάνεια που έχουν πάρει πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα, που απορροφήθηκε από την Πειραιώς, και δημιούργησαν χρέη από 120 εκ. ευρώ έκαστος.
Αν αύριο κλείσουν τα κόμματά τους, το ΠΑΣΟΚ ήδη το συζητά, ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;
Εκδοτικά συγκροτήματα παίρνουν ακόμη και σήμερα, που έχει στεγνώσει η αγορά, δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων, από τις κατά τα άλλα χρεοκοπημένες τράπεζες, την ίδια στιγμή που έχουν συσσωρευμένη ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;
Οι τράπεζες κεφαλαιοποιήθηκαν με 50 δις που χρεώθηκε ήδη ο έλληνας φορολογούμενος.
Οι ιδιώτες εφοδιάστηκαν με τα περιβόητα warrants – δικαιώματα επανάκτησης μετοχών – τα οποία μάλιστα σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία τους δόθηκαν χωρίς αντίτιμο. Τζάμπα.
Και ο κύριος Στουρνάρας, μαθαίνουμε ότι φαίνεται να σχεδιάζει να μεταπηδήσει και να εποφθαλμιά τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, μαθαίνουμε ότι σχεδιάζει, κατασκευάζει ειδική ρύθμιση για να κάνουν χρήση των warrants, ανακτώντας τις μετοχές στο 1/3 της αξίας τους.
Ποιος θα πληρώσει αυτή τη ζημιά;
Όσο προσεκτικός κι αν θέλει να είναι κανείς, με μια φράση μόνο μπορεί να τους προειδοποιήσει:
ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ!
Θα διερευνηθούν όλες οι αποφάσεις, θα κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι να δώσουν λόγο για τις ενέργειες αυτές, που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές για το Ελληνικό Δημόσιο.
Για μας είναι σαφές: Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, άρα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο τώρα.
Κάθε άλλη ρύθμιση είναι ανήθικη, άδικη, παράνομη, προκλητική, κολάσιμη.
Και κυρίως προειδοποιούμε να αφήσουν κατά μέρος κάθε σκέψη για ψήφιση νόμου που θα χαρίζει τις μετοχές που ανήκουν στο ΤΧΣ που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, στους ιδιώτες μετόχους.
Και τους συμβουλεύουμε, να μη συνεχίζουν να παρέχουν προκλητική κάλυψη σε υπόδικους και σε ελεγχόμενους στη διοίκηση του ΤΧΣ.
Ξέρετε, το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να διαπράξει κάθε εξουσία, είναι η αλαζονεία.
Η απατηλή ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας.
Ας μη κάνουν λοιπόν το λάθος να λειτουργούν σαν να νομίζουν ότι η εξουσία που σήμερα έχουν, θα είναι παντοτινή.
Και οι πράξεις τους υπεράνω ελέγχου.
Πόσο δε μάλλον όταν η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας σήμερα υποφέρει τόσο σκληρά από τις πολιτικές τους επιλογές.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν σήμερα, ότι ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς δεν είναι μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος.
Είναι άπειρα τα στοιχεία που συνηγορούν στη διαπίστωση αυτή.
Πώς φτάσαμε στα μνημόνια;
Τι έγινε με τα υποβρύχια;
Τι έγινε με τις εξεταστικές επιτροπές που είχε υποσχεθεί και δεν έκανε; Τι έγινε με τις εξεταστικές επιτροπές που εμείς ζητήσαμε και αρνηθήκανε;
Ποια είναι η τύχη της λίστας Λαγκάρντ; Ποιοι έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ από τη λίστα Λαγκάρντ;
Πώς προστατεύονται στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ που εμπλέκονται και εξετάζονται από τη δικαιοσύνη για σκάνδαλα;
Αντί απαντήσεων, όμως, ο κύριος Σαμαράς, που διήνυσε με αστραπιαία ταχύτητα την απόσταση από τον οικονομικό χειμώνα της λάθος συνταγής, στην πολιτική άνοιξη των μνημονίων, κατασκευάζει διλήμματα.
Πάλι τα ίδια και τα ίδια. Δεν έχει βαρεθεί.
Ευρώ ή δραχμή μας έλεγε προχθές. Ευρώπη ή αντι-Ευρώπη μας λέει σήμερα
Ευρωπαϊκές ή αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.
Δεν θα σας υποβάλω στην πλήξη αυτονόητων απαντήσεων σε ανόητα διλήμματα, σε ανόητα διλήμματα, επιτρέψτε μου.
Στο κάτω-κάτω όλη αυτή η φούσκα διλημμάτων γεννά και σε μας ένα δίλημμα συναισθημάτων: Ανάμεσα στο θυμό και τη θυμηδία.
Εμείς δίνουμε τη δική μας μάχη στην Ευρώπη, για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά και για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης.
Και στοιχείο αυτής της μάχης είναι η τιμητική υποψηφιότητα της ευρωπαϊκής αριστεράς για την ευρωπαϊκή προεδρία, την οποία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε με όλους τους τρόπους προς όφελος, όχι κομματικό, προς όφελος της χώρας, προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, για να αναβαθμίσουμε τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας αλλά και για να αναδείξουμε σε όλη την Ευρώπη ότι όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας είναι έξω από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι αποφάσεις οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Και βεβαίως αυτό, επαναλαμβάνω, δεν αφορά μόνο το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτό είναι αυτονόητο. Αλλά θα είναι προς το συμφέρον των λαών του Νότου, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών.
Σε αυτό το σημείο όμως οφείλω να απαντήσω όπως οφείλω ,να δώσω μια απάντηση στις μεθοδεύσεις που εκπορεύονται από το εξωτερικό, πάντοτε όμως με τη συνδρομή διαφόρων προθύμων στην Ελλάδα.
Διαβάζουμε τώρα τελευταία σε μέσα ενημέρωσης ότι η κ. Μέρκελ, σχεδιάζει να ζητήσει και τη δική μου υπογραφή για τη συνέχεια των μνημονίων της καταστροφής και της εξάρτησης και τις επόμενες τετραετίες.
Αν και δεν υποτιμώ καθόλου τη νοημοσύνη της γερμανίδας καγκελαρίου, ώστε να πιστεύω ότι πρόκειται να πράξει τέτοια ανοησία, οφείλω εντούτοις να δώσω μια καθαρή απάντηση, σε όσους νομίζουν ότι με τέτοιου είδους δημοσιεύματα μας δημιουργούν διλήμματα.
Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά.
«Ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα».
Εμείς ούτε στις επικύψεις συνηθίζουμε, ούτε μας κρατάνε από πουθενά, για να μας εκβιάζουν και να απαιτούν την υπογραφή και την συναίνεσή μας στην πολιτική που καταστρέφει τη χώρα.
Εμείς δεσμευόμαστε και υποχρεωνόμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό. Σε αυτόν μόνο χρωστάμε, και σε κανέναν άλλο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα έμαθα ότι ο πρωθυπουργός έδωσε άλλη μια παράσταση, την δεύτερη μέσα σε μια βδομάδα, σε ευρωπαϊκό έδαφος αυτή τη φορά, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μετά την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας. Και βέβαια, ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρωθυπουργός, προκειμένου για άλλη μια φορά να υιοθετήσει τα μνημόνια και την πολιτική τους, είπε πως το πρόγραμμα της τρόικας, το μνημόνιο, τα πρώτα δυο χρόνια δεν απέδωσε, είχε κάποια προβλήματα, αλλά μόλις ανέλαβε αυτός άρχισε να αποδίδει, διότι διόρθωσε τα λάθη. Παίρνοντας, προφανώς, χειρότερα μέτρα, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερα λάθη. Το θέμα όμως δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός αρέσκεται διαρκώς να παρουσιάζει μια πολύ διαφορετική εικόνα από την πραγματική. Μια εικόνα που δεν χωράει κριτικής, γιατί βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Το πρόβλημα είναι ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε για άλλη μια φορά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αυτό δηλαδή, που έχει δώσει εντολή να εξετάσει τη θεσμική συμβατότητα της εντολής της τρόικας, έξω από το δημοκρατικό πλαίσιο, αυτό, το προβληματικό, αλλά αυτό το πλαίσιο, των ευρωπαϊκών θεσμών, να αποφασίζει και να δίνει εντολές σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση, βρέθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου έχει δοθεί εντολή σε μια επιτροπή να εξετάσει το αν είχε τη δικαιοδοσία η τρόικα, κι αν έχει τη δικαιοδοσία να συνεχίζει να διαπράττει το έγκλημα του μνημονίου, σε έναν χώρο που ακόμα κι οι εμπνευστές αυτών των επιλογών παραδέχονται το λάθος, κι όχι μόνο δεν παραδέχτηκε το λάθος, αλλά δεν είπε κουβέντα για το φόνο. Αντί να αξιοποιήσει τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΕΕ και της Κομισιόν και του ΔΝΤ για λάθος πολλαπλασιαστές, για λάθος συνταγή, αντί να αξιοποιήσει αυτή καθεαυτή, την ίδια την έρευνα που διεξάγεται μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, για να πει «ως εδώ», όχι μόνο δεν είπε κουβέντα, αλλά μαθαίνουμε ότι ήταν αυτός ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την αναβολή της παρουσίας των δύο εκπροσώπων του κοινοβουλίου που διεξάγουν την έρευνα στην Ελλάδα, διότι θα συνέπιπτε με τις μέρες που ήθελε να κάνει την έναρξη της φιέστας για την προεδρία της ΕΕ που αναλαμβάνει η χώρα μας.
Όμως, δεν είναι ώρα για φιέστες, ούτε για πανηγύρια. Είναι ώρα για απολογισμό, είναι ώρα να ειπωθούν αλήθειες, είναι ώρα να κοιτάξουν όλοι τον ελληνικό λαό στα μάτια. Εμείς, όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε, αυτή την αλήθεια παρουσιάζουμε. Παραδώσαμε στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους δυο ευρωβουλευτές που διεξάγουν την έρευνα, αλλά και στον αρμόδιο για τα οικονομικά επίτροπο, Ρεν, τη «Μαύρη Βίβλο του μνημονίου», εβδομήντα σελίδες που παρουσιάζουν ανάγλυφα τα οικονομικά αποτελέσματα της καταστροφής, των δικών τους επιλογών. Όχι μόνο τις επιπτώσεις στο κοινωνικό πεδίο, αλλά και την απόλυτη αναποτελεσματικότητά τους στο οικονομικό πεδίο, γιατί κανένας στόχος δεν πέτυχε.
Η χώρα μπήκε στο μνημόνιο με χρέος που ήταν περίπου 120% του ΑΕΠ, και σήμερα, μετά από τρία χρόνια, έχει φτάσει στο 175% του ΑΕΠ. Με μια ανεργία που, για τους νέους ανθρώπους, πλησιάζει το 60%. Συνεπώς, για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων. Κατώτερος των απαιτήσεων και των προσδοκιών. Για μας, λοιπόν, η ελληνική προεδρία δεν είναι μια ευκαιρία για προεκλογικού χαρακτήρα φιέστες. Η ελληνική προεδρία είναι μια ευκαιρία για να συνειδητοποιήσει όλη η Ευρώπη και οι λαοί της, αλλά και οι ηγεσίες τους, σε ποιο τραγικό αδιέξοδο έχει έρθει η ελληνική κοινωνία κι ο ελληνικός λαός και πόσο καταστροφικές είναι αυτές οι επιλογές για το σύνολο της ΕΕ, κι όχι μόνο για την Ελλάδα. Κι αυτό που δεν κάνει ο κ. Σαμαράς θα το κάνουμε εμείς, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνεται από την επιλογή των κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν. Μια καμπάνια που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και θα είναι μια καμπάνια που θα αφορά την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου προσπαθεί να συγκαλύψει σκάνδαλα, στηρίζει και προωθεί νέα εγκλήματα. Στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία.
Θέλω να υπογραμμίσω το δράμα της δημόσιας Υγείας, που στέλνει την Ελλάδα ένα αιώνα πίσω. Οι αντιδράσεις υποχρέωσαν ήδη την κυβέρνηση να αποσύρει το χαράτσι των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, αλλά παραμένουν το 5ευρω για κάθε επίσκεψη, το 1 ευρώ για κάθε συνταγή.
Παραμένουν επίσης τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους για να αναπληρώσουν όσα το ΕΣΥ της λιτότητας τους στερεί.
Το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη «μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ, για την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την παράδοσή του στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον ΕΟΠΥΥ ως «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πίσω από ασάφειες, γενικότητες και παραπλανητικά λόγια, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η ουσία. Κλείνουν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ και είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα παραμείνουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης, γίνεται επισφαλές το μέλλον και η λειτουργικότητα των Κέντρων Υγείας με την αποσύνδεσή τους από τα νοσοκομεία.
Στερούνται οι πολίτες το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης που είχαν στους γιατρούς των πολυϊατρείων του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ. Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα 8.500 εργαζόμενοι με αβέβαιο μέλλον, ενώ οι γιατροί των πολυϊατρείων υποχρεώνονται σε έξοδο, εκβιαζόμενοι να επιλέξουν μια σχέση εργασίας που καμία σχέση δεν έχει με αυτή του ΕΣΥ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται ούτε μια μέρα λουκέτου στις δομές του πρώην ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ. Δεν νοείται η στέρηση της δυνατότητας ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στην πρόσβαση σε γιατρούς και υπηρεσίες. Οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν αποτελούν δρόμο προς τη μεταρρύθμιση αλλά προς την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος. Άλλωστε, αν η κυβέρνηση ήθελε αληθινή φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν θα διέλυε τα πάντα στο όνομα των «αλλαγών». Δεν θα άνοιγε πόλεμο με τους λειτουργούς της υγείας. Δεν θα έκανε προμετωπίδα της πολιτικής της το μνημονιακό στόχο των απολύσεων και την πάση θυσία δραματική μείωση των δαπανών υγείας. Δε θα επέβαλλε στους πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα για περίθαλψη, νοσηλεία και φάρμακα.
Για εμάς, τα ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, την προστασία ενός πληθυσμού που σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, τα οποία δεν θέτουμε και δεν σκοπεύουμε να τα θέσουμε στη διαπραγμάτευση με κανένα δανειστή. Για μας, πρώτιστο χρέος είναι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση με αξιοπρέπεια, και κυρίως να σταθούν όρθιοι. Να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας όταν το χρειάζονται. Γι αυτό έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο άμεσων μέτρων ανακούφισης και κοινωνικής προστασίας το οποίο- και επαναλαμβάνω- δεν πρόκειται να θέσουμε σε διαπραγμάτευση, διότι αυτό είναι το χρέος μας, απέναντι στο λαό, στην κοινωνία, και όχι απέναντι στους τοκογλύφους.
Τέλος συντρόφισσες και σύντροφοι θα ήθελα να καταγγείλω ένα έγκλημα εν εξελίξει. Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Δεν πρόκειται για μια απλή ιδιωτικοποίηση δημόσιας επιχείρησης. Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας. Μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις €. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ξεπούλημα εθνικής στρατηγικής υποδομής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το νομοσχέδιο για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ. Να σεβαστούν επιτέλους τις ίδιες τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις. Καλούμε όλους τους βουλευτές να μη συνεργήσουν με τη ψήφο τους σε αυτό το μέγα οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν φθείρεται απλώς, δεν αποσαθρώνεται, δεν αιμορραγεί. Είναι υπό κατάρρευση. Οι συσχετισμοί αλλάζουν καθημερινά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων που αντιστέκονται στην πολιτική των μνημονίων. Και η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας κάνει ακόμα μεγαλύτερες τις ευθύνες μας, καθώς είναι βέβαιο ότι γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε νέα πρωτόγνωρα καθήκοντα και νέες, πρωτόγνωρες απαιτήσεις. Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι. Και πρέπει επίσης να έχουμε συνείδηση πόσο δύσκολη, πόσο περίπλοκη θα είναι η αποστολή μας. Σε αυτή τη προσπάθεια είμαστε όλοι εθελοντές και στρατιώτες. Κανένας δεν επιστρατεύεται με το ζόρι. Είμαστε το πιο δημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο. Το πιο δημοκρατικό κόμμα, που διεκδικεί την εξουσία όχι για να μπει στο ίδιο καλούπι, αλλά για να αλλάξει τα καλούπια τις νοοτροπίες και τις δομές της εξουσίας. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχει η έγνοια της αυτοπροστασίας. Της συλλογικής προστασίας της προσπάθειάς μας και της συλλογικής μας αξιοπρέπειας.
Φαινόμενα εκφυλιστικά, φαινόμενα απαξιωτικά της συλλογικής προσπάθειας, από εδώ και στο εξής δε μπορεί να γίνονται αποδεκτά από τη συλλογικότητα, όχι από τις ηγεσίες. Συμπεριφορές που προσβάλλουν και ζημιώνουν τη κοινή μας προσπάθεια, που είναι έξω από το ήθος της αριστεράς, δε θα γίνονται αποδεκτές. Έχουμε ευθύνη και χρέος συλλογικά να προστατέψουμε την κοινή προσπάθεια, να αντιστοιχηθούμε με το ύψος των περιστάσεων. Με την ιστορική ευθύνη που μας αναλογεί. Είμαι βέβαιος ότι όλοι και όλες θα ανταποκριθούμε με επιτυχία στα πιο δύσκολα καθήκοντα που είναι μπροστά.
Η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή, ίσως, στο πιο βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή.
Και η ζωή έφερε έτσι τα πράγματα, ώστε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, να εκπροσωπούμε την ελπίδα και την προσδοκία μιας καινούργιας μέρας για το λαό και τον τόπο. Θα κάνουμε το καθήκον μας με εντιμότητα, υπευθυνότητα και απόλυτη επίγνωση του ρόλου μας. Ας είναι όλοι βέβαιοι γι' αυτό".

Μετά βαΐων και κλάδων, ιαχές και επευφημίες υποδέχτηκε πλήθος κόσμου στο "Αγία Όλγα" τον παραμορφωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας


ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΟΥΡΗΜΑ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ...

O Φάρατζ τα ΈΧΩΣΕ στον Σαμαρά: «Να ονομάσετε το κόμμα σας ΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή»! (Βίντεο)




Επιτέλους, κάποιος είπε στον Αντώνη Σαμαρά, κατάμουτρα, την ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο βρετανός ευρωβουλευτής, Νάιτζελ Φάρατζ κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο δεν έχασε την ευκαιρία να... τσαλακώσει τα success stories του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο γνωστός για τον ευθύ και εύστοχο λόγο του ευρωβουλευτής δεν έχασε την ευκαιρία και όταν άκουσε τον Σαμαρά να μιλάει για... κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού, πήρε τον λόγο και του είπε: «Δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα. Η τρόικα κυβερνά! Το κόμμα σας ονομάζεται «Νέα Δημοκρατία», αλλά νομίζω ότι θα "πρεπε να το ονομάσετε «No Democracy» (Μη Δημοκρατία), διότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό ξένη κατοχή!» 

Όλα τα λεφτά είναι το... ενοχλημένο βλέμμα του Σαμαρά που δεν έχει συνηθίσει να ακούει αλήθειες!

"Συγχαρητήρια κύριε Σαμαρά για την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ε.Ε, φαντάζομαι θα είναι χιλιάδες τώρα στους δρόμους της Αθήνας και θα πανηγυρίζουν. Δεν έχει, βέβαια, σημασία που η ανεργία έχει φτάσει το 30%, η ανεργία στους νέους αγγίζει το 60%, ότι το νεοναζιστικό κόμμα ανεβαίνει, ότι έγινε τρομοκρατικό χτύπημα στη γερμανική πρεσβεία. Μην ανησυχείτε για αυτά γιατί...
ήταν επιτυχία" είπε ο Φάρατζ αρχικά για να προσθέσει:

«Έρχεστε εδώ κ. Σαμαρά και μας λέτε ότι εκπροσωπείτε την σταθερή θέληση του ελληνικού λαού.Συγγνώμη που σας το αποκαλύπτω, κ. Σαμαρά, αλλά δεν κάνετε εσείς κουμάντο στην Ελλάδα, έχετε χάσει τον έλεγχο. Και προτείνω να μετονομάσετε το κόμμα σας από Νέα Δημοκρατία σε ΚΑΘΟΛΟΥ Δημοκρατία. Γιατί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι υπό ξένη κατοχή. Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόφαση, έχετε παραδώσει τη Δημοκρατία, αυτό που η χώρα σας εφηύρε! Δεν μπορείτε καν να παραδεχτείτε ότι ήταν λάθος που μπήκατε στο ευρώ, γιατί ο κ. Παπανδρέου το έκανε αυτό. Μάλιστα, ζήτησε και δημοψήφισμα. Και μέσα σε 48 ώρες η ανίερη συμμαχία που κάνει κομάντο στην Ε.Ε. τον είχε απομακρύνει και τον είχε αντικαταστήσει από έναν πρώην υπάλληλο της Goldman Sachs-μαριονέτα. Τώρα σας κάνουν κουμάντο οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεγάλες τράπεζες και οι μεγάλοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα καταρρίψουν τον μύθο ότι όλα αυτά ήταν αναπόφευκτα».

Από toxwni

O Φάρατζ τα ΈΧΩΣΕ στον Σαμαρά: «Να ονομάσετε το κόμμα σας ΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή»! (Βίντεο)




Επιτέλους, κάποιος είπε στον Αντώνη Σαμαρά, κατάμουτρα, την ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο βρετανός ευρωβουλευτής, Νάιτζελ Φάρατζ κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο δεν έχασε την ευκαιρία να... τσαλακώσει τα success stories του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο γνωστός για τον ευθύ και εύστοχο λόγο του ευρωβουλευτής δεν έχασε την ευκαιρία και όταν άκουσε τον Σαμαρά να μιλάει για... κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού, πήρε τον λόγο και του είπε: «Δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα. Η τρόικα κυβερνά! Το κόμμα σας ονομάζεται «Νέα Δημοκρατία», αλλά νομίζω ότι θα "πρεπε να το ονομάσετε «No Democracy» (Μη Δημοκρατία), διότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό ξένη κατοχή!» 

Όλα τα λεφτά είναι το... ενοχλημένο βλέμμα του Σαμαρά που δεν έχει συνηθίσει να ακούει αλήθειες!

"Συγχαρητήρια κύριε Σαμαρά για την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ε.Ε, φαντάζομαι θα είναι χιλιάδες τώρα στους δρόμους της Αθήνας και θα πανηγυρίζουν. Δεν έχει, βέβαια, σημασία που η ανεργία έχει φτάσει το 30%, η ανεργία στους νέους αγγίζει το 60%, ότι το νεοναζιστικό κόμμα ανεβαίνει, ότι έγινε τρομοκρατικό χτύπημα στη γερμανική πρεσβεία. Μην ανησυχείτε για αυτά γιατί...
ήταν επιτυχία" είπε ο Φάρατζ αρχικά για να προσθέσει:

«Έρχεστε εδώ κ. Σαμαρά και μας λέτε ότι εκπροσωπείτε την σταθερή θέληση του ελληνικού λαού.Συγγνώμη που σας το αποκαλύπτω, κ. Σαμαρά, αλλά δεν κάνετε εσείς κουμάντο στην Ελλάδα, έχετε χάσει τον έλεγχο. Και προτείνω να μετονομάσετε το κόμμα σας από Νέα Δημοκρατία σε ΚΑΘΟΛΟΥ Δημοκρατία. Γιατί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι υπό ξένη κατοχή. Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόφαση, έχετε παραδώσει τη Δημοκρατία, αυτό που η χώρα σας εφηύρε! Δεν μπορείτε καν να παραδεχτείτε ότι ήταν λάθος που μπήκατε στο ευρώ, γιατί ο κ. Παπανδρέου το έκανε αυτό. Μάλιστα, ζήτησε και δημοψήφισμα. Και μέσα σε 48 ώρες η ανίερη συμμαχία που κάνει κομάντο στην Ε.Ε. τον είχε απομακρύνει και τον είχε αντικαταστήσει από έναν πρώην υπάλληλο της Goldman Sachs-μαριονέτα. Τώρα σας κάνουν κουμάντο οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεγάλες τράπεζες και οι μεγάλοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα καταρρίψουν τον μύθο ότι όλα αυτά ήταν αναπόφευκτα».

Από toxwni

Η ομιλία Τσίπρα βίντεο 2

Η ομιλία Τσίπρα βίντεο 1


Σκληρό μήνυμα Tσίπρα, στην Μέρκελ: "Μην τολμήσεις να ζητήσεις την υπογραφή μου"...

Σκληρό μήνυμα έστειλε στην Ανγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

"Αν τολμήσει να ζητήσει την υπογραφή μου στα μνημόνια θα πάρει την απάντηση που είχε λάβει και την προηγούμενη φορά", είπε και έκανε λόγο  για "ανόητα διλήμματα, όπως ευρώ ή δραχμή, Ευρώπη ή αντιευρώπη, Ευρωπαϊκές ή αντιευρωπαϊκές δυνάμεις".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τις μίζες...
στα εξοπλιστικά αλλά και στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον "Real Fm", τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί και ζήτησε άμεσα έλεγχο σε επιφανή δάνεια όλων των τραπεζών και εξονυχιστικό έλεγχο σε δάνεια πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ...

«Του φώναζαν Σαμαρά είσαι πολύ μεγάλος…»…


χωρίς να συμπληρώνουν την φράση τους…
Περπάτησε και μάλιστα με τα πόδια ο Αντώνης Σαμαράς κι έκανε βραδινή βόλτα από το μέγαρο Μαξίμου μέχρι το Χίλτον, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ διαδρομής συνολικά 300 μέτρων, και συνέτριψε, σύμφωνα με φαξ της Συγγρού, ακόμα και το ρεκόρ του Μπολτ στα 100 μ. με 8″ ακριβώς.

Ο κ. Σαμαράς περπατούσε ως εξής:...
άνοιγε το δεξί του πόδι και έκανε ένα βήμα και μετά με το αριστερό του πόδι έκανε άλλο ένα. Εκανε όμως και πολλές κωλοτούμπες που συντέλεσαν στο ρεκόρ και αποθεώθηκε από τους μαθητές που τον παρακάλεσαν να κάνει και τη μαϊμού.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι άνεργοι και συνταξιούχοι τού φώναζαν «Είσαι πολύ μεγάλος… » χωρίς να συμπληρώνουν τη φράση τους.

Του Λάκη Μπέλλου
efsyn μέσω nonews-NEWS

ΜΑΣ ΤΟ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ...


 

Και σίγουρα δεν πήρε προμήθεια...
Για τους εξοπλισμούς θα μας πει???

SIBILLA.GR

Η εικόνα που εμφάνισε η κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες του 2014 ήταν επιεικώς απογοητευτική.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ - ΞΕΡΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ

Η εικόνα που εμφάνισε η κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες του 2014 ήταν επιεικώς απογοητευτική. Η υποδοχή από τα διεθνή ΜΜΕ της ελληνικής προεδρίας, στην οποία τόσα υποτίθεται ότι είχαν επενδύσει οι Σαμαράς και Βενιζέλος, κινήθηκε μεταξύ λοιδορίας και χλευασμού... 

του ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η εξαιρετικά δυσάρεστη εικόνα συμπληρώθηκε και από άλλες λεπτομέρειες, οι οποίες καθρεφτίζουν τη χειρότερη δυνατή εσωτερική και διεθνή εικόνα της χώρας.  Κορωνίδα όλων –και μάλιστα σε συνέχεια της επίθεσης στο σπίτι του πρεσβευτή της Γερμανίας– οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί μιας ασήμαντης υπόθεσης, όπως η μη εμφάνιση του καταδικασμένου για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλου Ξηρού. Ένας απίστευτος πανικός, με τερατώδη τρομοσενάρια, κάλυψε τις...
τηλεοπτικές εικόνες, παραμονή της τελετής ανάληψης της ευρωπροεδρίας, δίνοντας την εικόνα μιας χώρας η οποία χτυπιέται ανελέητα από την τρομοκρατία. Ο Νίκος Δένδιας έφτασε στο σημείο να εκστομίσει μια απίστευτη φράση: «Η χώρα έχει πρόβλημα τρομοκρατίας. Και δυστυχώς δεν έχει πρόβλημα μόνο εισαγόμενης τρομοκρατίας, έχει μεγάλο πρόβλημα και εγχώριας τρομοκρατίας». Και  προχώρησε σε σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη προκαλώντας την αντίδραση του αρμόδιου υπουργείου και των εισαγγελέων.
 

Προφανώς τα παραπάνω δεν είναι παρά μόνο λεπτομέρειες στην τοιχογραφία η οποία αποτυπώνει το γενικότερο κλίμα αποσύνθεσης που συνοδεύει την κυβέρνηση σε κάθε της βήμα. Σε αυτά μπορεί κάποιος να προσθέσει:
• Την ευθεία αμφισβήτηση της κυβέρνησης από τους Σημίτη και Δαμανάκη.
• Την πρόσφατη καταστροφική διαχείριση των θεμάτων Παιδείας.
• Τη θεαματική ήττα στο θέμα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.
• Την παράλληλη ουσιαστική κατάργηση του ΕΟΠΥΥ.
• Τους αγωνιώδεις πολιτικούς εκβιασμούς του ΠΑΣΟΚ μπροστά στο φάσμα της εκλογικής κατάρρευσής του.
• Τα σενάρια περί τριπλών εκλογών, τα οποία αποτελούν μέρος της κυβερνητικής ατζέντας προ του ενδεχομένου κατάρρευσης στις ευρωεκλογές.
• Τα μαζικά εντάλματα σύλληψης στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου των περιόδων Καραμανλή και Παπανδρέου και «επιφανών» επιχειρηματιών, που είχαν εξασφαλίσει θαλασσοδάνεια χωρίς προοπτική αποπληρωμής.
• Τα σκάνδαλα Λιάπη και Τομπούλογλου, τα οποία επιτείνουν το κλίμα αυτογελοιοποίησης του μεταπολιτευτικού συστήματος εξουσίας.
• Τις εξελισσόμενες έρευνες για τις θηριώδεις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Πρόκειται για το παζλ της απόλυτης παρακμής και κανείς, εντός ή εκτός Ελλάδος, δεν δίνει αξιόλογο χρόνο ζωής σε μια κυβέρνηση η οποία υπάρχει επειδή κανείς δεν έχει διάθεση να τη… ρίξει και, δυστυχώς, και σε μια χώρα η οποία ακόμη ανακαλύπτει τις χειρότερες πλευρές του εαυτού της.

Χαλί στον Τσίπρα
Όμως, από όλα τα παραπάνω, το σοβαρότερο σημείο είναι οι έρευνες για τα εξοπλιστικά και τις θηριώδεις μίζες, οι οποίες ενδέχεται να ξεπερνούν και τα 2 δισ. ευρώ. Σημειώστε δε ότι, αν και τα προγράμματα αφορούν την περίοδο Σημίτη, όλες οι παραγγελίες εκτελέστηκαν κανονικά από την επόμενη κυβέρνηση Καραμανλή, πλην των υποβρυχίων.
Και έτσι η Ελλάδα, με το ένα τέταρτο του χρέους της μέχρι το 2003 οφειλόμενο στις αμυντικές δαπάνες, με σοβαρά εθνικά ζητήματα ανοιχτά και επιδεινούμενα, από την Κύπρο και το Αιγαίο έως τη Θράκη, είναι σήμερα στρατιωτικά γυμνή. Απειλείται δε το 2015 να μην έχει καν αξιόμαχο Πολεμικό Ναυτικό. Μια χώρα που έχει πληρώσει πανάκριβα πάνω από το 90% έξι νέων υποβρυχίων, τα οποία σαπίζουν στο ναυπηγείο επειδή κανείς δεν φρόντισε να τα παραλάβει.
 
Αυτή η άθλια εικόνα παρακμής, εγκατάλειψης, πανικού και σύγχυσης προφανώς δεν μπορεί να αντισταθμιστεί
• από καμιά κρίση πολιτικού μεγαλείου του Σαμαρά,
• από καμιά πομφόλυγα περί πρωτογενούς πλεονάσματος,
• από καμιά ψευδή υπόσχεση περί διευθέτησης του χρέους,
• από κανέναν εκβιασμό του Βενιζέλου.
 
Στην πραγματικότητα, εδώ και καιρό, κάθε κίνηση της κυβέρνησης, κάθε νέα κρίση, απλώς ξετυλίγει το χαλί πάνω στο οποίο ο Τσίπρας θα βαδίσει την απόσταση από την πλατεία Κουμουνδούρου μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.
 
Με την ιδέα αυτή άλλωστε είναι τόσο εξοικειωμένα τα εγχώρια και διεθνή κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, ώστε πλέον, αντί να μάχονται αυτή την προοπτική, να διερευνούν την ομαλότερη δυνατή συμβίωση με την επόμενη κυβέρνηση. Και, ομολογουμένως, σε αυτή τη διερεύνηση δεν συναντούν ιδιαίτερες δυσκολίες…

Ελπίδα και πραγματικότητα
Όμως οι διαπιστώσεις είναι σχετικά εύκολες. Αν θέλουμε να πάμε λίγο βαθύτερα, τότε θα πρέπει να εστιάσουμε στην έννοια που τα νυν και δυνάμει κυβερνητικά κόμματα αναμασούν: ανασυγκρότηση. Πληρέστερα: παραγωγική ανασυγκρότηση.
Ποιος είναι ικανός σήμερα, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, να μιλήσει σοβαρά για ανασυγκρότηση της χώρας και δη παραγωγική; Η απάντηση προφανώς δεν μπορεί να είναι ενθαρρυντική:
• Από τη μια πλευρά έχουμε ένα εκπνέον σύστημα εξουσίας, το οποίο έχει σημαδέψει ολόκληρη τη μεταπολίτευση με όρους βαθύτατης και πολυδιάστατης διαφθοράς, το οποίο εκμαύλισε, αποδιάρθρωσε, αποβιομηχάνισε και χρεοκόπησε τη χώρα. Εν τέλει την παρέδωσε άνευ όρων στους δανειστές της και σήμερα σέρνεται εκλιπαρώντας για μια μικρή παράταση ζωής, γνωρίζοντας ότι έτσι ή αλλιώς οδηγείται στη συντριβή.
• Από την άλλη πλευρά έχουμε μια ταχύτατα ανερχόμενη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, κατοικώντας για χρόνια στο γλίσχρο 3-5%, ουδέποτε χρειάστηκε να αναπτύξει προγραμματικό και οραματικό λόγο. Αρκούσαν οι εσωκομματικές συμφωνίες για να διατηρεί μια στοιχειώδη ενότητα και η επίκληση της αριστερής της ταυτότητας για να πορεύεται στα ελώδη ύδατα της μεταπολίτευσης.
Σήμερα, ωστόσο, συγκεντρώνει πάνω της μια απροσδόκητα ογκούμενη ελπίδα για φρένο στην ατελείωτη κατρακύλα μιας καθημαγμένης, απελπισμένης, τρομαγμένης και καταθλιπτικής κοινωνίας. Της ζητείται να επεξεργαστεί, να καταθέσει και να εφαρμόσει ό,τι δεν είχε νιώσει ποτέ πριν ότι χρειάζεται να διαμορφώσει: πρόγραμμα. Και δη μιας διαλυμένης και χρεοκοπημένης χώρας.
 
Κοιτάζοντας από τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε δύο καίριες παρατηρήσεις:
1. Η πρώτη αφορά την πραγματικότητα της χώρας: Οι άκαμπτες δεσμεύσεις της εκτείνονται σε βάθος δεκαετιών. Το δημοσιονομικό σύμφωνο αποτελεί πλαίσιο πολύ πιο δεσμευτικό από το μνημόνιο. Η ήδη συντελεσθείσα καταστροφή δεν είναι άμεσα αναστρέψιμη.
2. Η δεύτερη αφορά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ:
• Από τη μια, αν υποθέσουμε ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για εκλογική κατακρήμνιση της Ν.Δ. και περαιτέρω διάσπαση της Δεξιάς, τότε ήδη αποτελεί τη μοναδική –και τελευταία πριν από το χάος– θεσμική κυβερνητική διέξοδο.
• Από την άλλη, δεν είναι σαφές ούτε ποια ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσει έναντι των δανειστών ούτε αν θα αντέξει το βάρος της πολιτικής ευθύνης που θα του ανατεθεί.
Βεβαίως, όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» ούτε η Ιστορία είναι μαθημένη να τη στήνουν στα… ραντεβού. Συνεπώς Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να περάσουν από τον πάγκο της διακυβέρνησης.

Πεδίο μάχης η διαφθορά
Σε κάθε περίπτωση, προηγείται ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα των αμαρτημάτων δεκαετιών. Αυτός είναι σήμερα ο βασικός στόχος των δανειστών – και του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων – και εκεί ακριβώς συναντιούνται με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως άλλωστε έγραψε προσφάτως και σοβαρός συντηρητικός αναλυτής στην Ελλάδα, εξετάζοντας τους τρεις πιθανούς λόγους για τους οποίους ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι «δεν ανησυχούν πλέον αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εξουσία»: «Γιατί δεν έχουν αντίρρηση, και μάλιστα ελπίζουν, να τα βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ολιγάρχες και τα μεγάλα συμφέροντα στη χώρα, πράγμα που δεν τολμά η σημερινή κυβέρνηση ή, όταν δείχνει κάποια τέτοια επιθυμία, της την πέφτουν και κάνει πίσω».
 
Οι μεγάλες πολιτικές μάχες της επόμενης περιόδου πιθανότατα θα εξελιχθούν στο πεδίο της διαφθοράς. Το παιχνίδι κυριαρχίας προηγείται. Άλλωστε, κάθε συζήτηση περί ανασυγκρότησης θεωρείται περίπου άκαιρη: η καταστροφή του «ελληνικού μοντέλου» δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί…

ΚΟΚΚΙΝΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2014 ΤΟ 40% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

ανάρτηση από (iskra)

Εκτύπωση
(Πεμ. 16/1/14 - 00:25)
ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΕΥΡΩ
Σύμφωνα με μετριοπαθείς, μάλλον,υπολογισμούς πολλών διεθνών οίκων , μεταξύ των οποίων και ηPricewaterhouseCoopers (PwC) τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών καλπάζουν και από32% το 2013 θα φτάσουν, τουλάχιστον, στο 40% μέσα στο 2014,γνωρίζοντας αύξηση κατά 20 δις το λιγότερο.
Η κλιμάκωση των κόκκινων δανείων σύμφωνα με έγκυρους τραπεζικούς κύκλους θα καταστήσει μάλλον αναγκαία μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και είναι ζήτημα αν θα αρκέσουν γι'αυτήν τα 10 περίπου δις ευρώ που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τα 50 δις που δανείστηκε για να το προικοδοτήσει το ελληνικό δημόσιο.
Την ίδια ώρα αυτή η κατάσταση επιτείνει τη συνεχή συρρίκνωση της χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες, η οποία μάλλον θα ενταθεί το επόμενο διάστημα , καθιστώντας χίμαιρα τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ανάπτυξη το 2014.
Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι οι τράπεζες θα σφίξουν τα λουριά προς τις επιχειρήσεις,πράγμα που θα έχει ως συνέπεια μαζικά λουκέτα των προβληματικών και ζημιογόνων δραστηριοτήτων,ακόμα και ολόκληρων κλάδων και τομέων, οι οποίοι μέχρι τώρα στηρίζονταν σε "χαριστικές" αναχρηματοδοτήσεις των δανειακών μας υποχρεώσεων.
Ακόμα, όμως και αυτός ο περιορισμένος κύκλος επιχειρήσεων που θα μπορούν να δανεισθούν, η δανειοδότησή τους θα γίνεται με ασύμφορα επιτόκια τριπλάσια και τετραπλάσια των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά.
Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει περίτρανα ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο νόμισμα στην ευρωζώνηαλλά πολλά ευρώ με διαφορετικό αντίκρυσμα και βάρος για κάθε χώρα και με την Ελλάδα στονπάτο του βαρελιού.
Οι μόνες ωφελημένες στη χώρα είναι μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και ένας λεπτός κύκλος μεγάλων εγχώριων εταιρειών που έχουν πρόσβαση στον εξωτερικό και όχι μόνο δανεισμό,οι οποίες εκτοξεύονται σε ουράνια ύψη μέσα στην κρίση και συγκεντρώνουν την αγορά,όσο και αν η τελευταία συρρικνώνεται.
Ιδιαίτερα η θάλασσα των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζει ώρες σύνθλιψης καισυντριβής.
Μια νέα πνοή στη χώρα μπορεί να δοθεί , σύμφωνα με ριζοσπαστικούς οικονομικούς κύκλους, μόνο με ένα προοδευτικό σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη,με διαγραφή του χρέους,εθνικοποίηση-κοινβνικοποίηση των τραπεζών και ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο να λειτουργήσει ως αναπτυξιακή λοκομοτίβα.
ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΚΡΙΑΡΑΣ
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

tiny jackal - μερα και νυχτα (gus edition '13) + lyrics (+playlist)

Νότης Μαριάς: Καταστροφική η πολιτική της τρόικα στην Ελλάδα



Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,

 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ

ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ 

ΑΝΤΙΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ



Μιλώντας χθες το απόγευμα, 14/1/2014 σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, αφού κατήγγειλε την καταστροφική πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα έθεσε πλέον και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της καταγγελίας του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων καθώς επίσης της διαγραφής του επονείδιστου χρέους αλλά και της άμεσης εξόφλησης των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Ειδικότερα ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι παρότι η Ελλάδα έχει πάρει μέχρι στιγμής δάνεια ύψους 214 δις ευρώ από τους διεθνείς δανειστές (χώρες ΕΕ/ΔΝΤ/ΕFSF) εντούτοις έχει πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανέργους, χιλιάδες μαγαζιά κλειστά, πάνω από 4.000 αυτοκτονίες, απώλεια του 25% του ΑΕΠ, μείωση τουλάχιστον κατά 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων και υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Ταυτόχρονα το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας ενώ η ελληνική κοινωνία έχει παγώσει από το κρύο λόγω του ακριβού πετρελαίου.

Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι το Μνημόνιο έχει αποτύχει και η πολιτική της λιτότητας έχει οδηγήσει σε ύφεση την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος έχει γίνει μη διαχειρίσιμο.

Το δημόσιο χρέος συνέχισε ο Νότης Μαριάς είναι επονείδιστο χρέος αφού δημιουργήθηκε με συμπαιγνία της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές και τις εποπτικές αρχές της ΕΕ οι οποίες παρότι γνώριζαν την υπερχρέωση της Ελλάδας εντούτοις δεν άσκησαν τις εποπτικές τους εξουσίες αφού όπως συνομολόγησε ο πρώην πρόεδρος του Ευrogroup κ. Γιούνκερ ο υπερδανεισμός της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτούσε και ενίσχυε τις αυξημένες εξαγωγές γερμανικών και γαλλικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε την κερδοσκοπική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αφού αρνήθηκε να μπει στο PSI κερδοσκοπεί ασύστολα σε βάρος του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού. Έτσι η ΕΚΤ έχοντας αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά και μάλιστα με έκπτωση τουλάχιστον 40% απαιτεί και επιτυγχάνει κάθε φορά λόγω της υποχωρητικότητας της ελληνικής κυβέρνησης την εξόφληση των εν λόγω ομολόγων στην ονομαστική τους αξία και έτσι πουλώντας αέρα κοπανιστό βγάζει κέρδος τουλάχιστον 40% συν το επιτόκιο. Μάλιστα ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι το επιτόκιο των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τα οποία πληρώθηκε η ΕΚΤ προ ημερών είχαν επιτόκιο 6,5%.

Για τους λόγους λοιπόν αυτούς επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει καταγγελία του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων και διαγραφή του επονείδιστου χρέους.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η δράση της τρόικας στην Ελλάδα δεν κατέστρεψε μόνο την ελληνική οικονομία αλλά έβλαψε και τη Δημοκρατία αφού απαξίωσε το ρόλο των δημοκρατικών θεσμών συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Άλλωστε η κυβέρνηση ενεργεί κατ’ εντολή της τρόικας για την εφαρμογή του αντικοινωνικού μνημονίου.

Επίσης το Μνημόνιο καταπάτησε τα στοιχειώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που προστατεύονται από το δίκαιο της ΕΕ.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς έθεσε πλέον και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε τους βουλευτές της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών για το ιστορικό αλλά και τις διάφορες πολιτικές και νομικές πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ειδικότερα επισήμανε ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα προέρχονται κυρίως:

  1. Από τις πολεμικές επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων το 1946 ύψους 108 δισ. ευρώ πλέον τόκων.
  2. Από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ύψους 54 δισ. ευρώ πλέον τόκων.
  3. Από τις οφειλές της Γερμανίας για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων που προκάλεσαν οι θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ζητώντας τη συμπαράσταση των μελών της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου η Γερμανία να αναγκαστεί άμεσα να εξοφλήσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα από τις γερμανικές αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 162 δισ. ευρώ πλέον τόκων.