Ποιος θα πληρώσει τα θαλασσοδάνεια; Εμείς.


Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μετά τα τεστ αντοχής που αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα αυτό το μήνα, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, στη Βουλή. «Κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθούν και άλλα κεφάλαια για τις τράπεζες», δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως αναφέρει το Reuters (16/1). Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι τα 8 δις ευρώ περίπου που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επαρκούν για να καλυφθούν οι όποιες επιπλέον ανάγκες.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα η Κομισιόν έδωσε για μια ακόμη φορά το πράσινο φως στην έκδοση ειδικών κρατικών ομολόγων για τις τράπεζες προκειμένου να τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας από το κεντρικό ευρωσύστημα. Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα αυτά είναι συμβατά με τις οδηγίες της για τις κρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες στη διάρκεια της κρίσης και έκρινε ότι είναι στοχευμένα, αναλογικά και περιορισμένα σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια και τον στόχο τους. Την παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2014 των μέτρων στήριξης για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που είχαν εγκριθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2008.

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να εκδίδει δικά του ομόλογα που θα χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα. Η διαφορά με τις κρατικές εγγυήσεις είναι ότι τα ομόλογα αυτά συνιστούν μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και διαγράφονται άμα εξοφληθούν τα ρευστά που δανείστηκαν από την ΕΚΤ οι τράπεζες. Η έκδοση κρατικών ομολόγων για να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες μετατρέπει απευθείας το χρέος των τραπεζών σε δημόσιο χρέος.

Με φόντο το ΤΤ

Κι όλα αυτά ενώ συγκλονίζεται η γνωστή για την ποιότητά της δημοσιογραφία για τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Να θυμίσουμε εδώ ότι εισαγγελική έρευνα οδήγησε σε άσκηση ποινικής δίωξης σε 23 άτομα με πρώτο τον άλλοτε πρόεδρο του ΤΤ Άγγελο Φιλιππίδη «για απιστία τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.» Εις βάρος του Κυριάκου Γριβέα για «άμεση συνέργεια» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.» Εις Βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τον ίδιο λόγο. Και εις βάρος του Δημητρίου Κοντομηνά πάλι για «άμεση συνέργεια» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.» Η ζημία της τράπεζας υπολογίζεται από το εισαγγελικό πόρισμα σε 346.904.467 ευρώ.

Στο όλο σκάνδαλο φαίνεται αναμεμιγμένη ο όμιλος DEMCO του κ. Κοντομηνά, ο όμιλος Γριβέα και η ALAPIS του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην φυλακή για ανάλογα σκάνδαλα με την Proton Bank. Βέβαια ολόκληρο το θέμα δεν είναι παρά μια παρωνυχίδα του όλου προβλήματος που λέγεται, θαλασσοδάνεια. Για παράδειγμα η εταιρεία ALAPIS του Λαυρεντιάδη βρίσκεται σε αναστολή από τις 2 Απριλίου 2012. Η εταιρεία αυτή με μετοχικό κεφάλαιο λίγο πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ, σύνολο ενεργητικού κοντά στα 105 εκατ. ευρώ, είχε στις 30/9/2012 ενσωματωμένες ζημίες στα ίδια κεφάλαιά της πάνω από 1,1 δις ευρώ. Με τέτοια κατάσταση, ξέρετε πόσα δάνεια έχει πάρει; Κοντά στα 929 εκατ. ευρώ! Και μάλιστα βραχυπρόθεσμα. Ποιος τα έδωσε και ποιος θα λογοδοτήσει γι’ αυτά; Ο κ. Προβόπουλος ποιεί την νύσσα, κοινώς κάνει την πάπια.

Πάντως ξέρουμε ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Θα τα πληρώσει το γνωστό υποζύγιο μέσα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, αλλά και μέσα από την επικείμενη επέλαση πλειστηριασμών κατά της ακίνητης περιουσία μικρών, μεσαίων, ελευθεροεπαγγελματιών και νοικοκυριών.

Ταξική δικαιοσύνη

Πριν προχωρήσουμε να δούμε την λεηλασία των τραπεζών διαμέσου των θαλασσοδανείων, αξίζει τον κόπο να επισημάνουμε τον αδίστακτα ταξικό χαρακτήρα που έχει το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ενώ οι φυλακές έχουν πήξει με δύστυχους Έλληνες πολίτες που είναι προφυλακισμένοι για χρέη προς το δημόσιο. Ενώ συλλαμβάνονται σωρηδόν συμπατριώτες μας από την αστυνομία γιατί σε κάποιο μπλόκο, ή αλλού έλεγξαν το ΑΦΜ του και βρήκαν ότι χρωστά ο δύσμοιρος στην εφορία πάνω από 5 χιλιάδες ευρώ κι έτσι συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου. Ο κ. Κοντομηνάς δεν κρίθηκε προφυλακιστέος, αφού κατέβαλε εγγύηση 5 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο μαθαίνουμε ότι συνέβη και για τον κ. Μ. Βαρότση.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του που διήρκεσε πέντε ώρες ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ, Μάριος Βαρότσης και εκ των στενότερων συνεργατών του Άγγελου Φιλιππίδη, μαζί με τον οποίο κατηγορούνται ότι χορήγησαν δάνεια στους επιχειρηματίες Δ. Κοντομηνά, Λ. Λαυρεντιάδη και στο ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις. Ο κ. Βαρότσης σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε πως όλα έγιναν νόμιμα και τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες.

Αν έχεις χρήμα και γνωριμίες, τότε δεν περνάς την δοκιμασία της προφυλάκισης, ούτε σαπίζεις στις φυλακές για ψήλου πήδημα, όπως χιλιάδες άλλοι πολίτες που δεν έχουν τα μέσα και τα κατάλληλα «κονέ». Αφήστε που η υγεία του ερίτιμου κ. Κοντομηνά είναι σαφώς πιο πολύτιμη από των υπολοίπων πληβείων αυτής της χώρας, των οποίων η προσφυγή σε κλινική, ή ακόμη και το αίτημα άμεσης νοσηλείας θα ήταν αδύνατο να αποτρέψει αυτόφωρο, ή προφυλάκιση. Βλέπετε δεν είμαστε όλοι καναλάρχες και διαπλεκόμενοι με την εξουσία.

Για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το σύστημα προφυλάκισης όπως υφίσταται και λειτουργεί στην Ελλάδα συνιστά μια βάρβαρη τακτική που δεν ταιριάζει σε σ’ ένα σύγχρονο και πολιτισμένο σύστημα δικαιοσύνης. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό και βασανισμό όσων κατηγορουμένων δεν έχουν τα μέσα να αντιδράσουν, αλλά και για όσους έχει στοχοποιήσει για τους δικούς της λόγους η εξουσία. Δίνει το δικαίωμα της αυθαιρεσίας των δικαστικών αρχών σε βάρος της ζωής του οποιοδήποτε θεωρείται στην πράξη προκαταβολικά ένοχος και φυλακίζεται για ασήμαντη αφορμή.

Οι ποινές για ξέπλυμα

Ένα ακόμη δείγμα της εξαίρετης δικαιοσύνης που έχουμε είναι το γεγονός που αναφέρει το ίδιο το εισαγγελικό πόρισμα. Η κακουργηματική απιστία και η άμεση συνέργεια σε αυτήν τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών, η δε κακουργηματική απάτη εις βάρος του δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με ισόβια κάθειρξη. Τι γίνεται όμως άμα σε πιάσουν να ξεπλένεις μαύρο χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες; Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ τιμωρείται ο υπαίτιος πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αναφέρει το άρθρο 45, παρ. α του ν. 3691/2008. Ενώ ο υπαίτιος των πράξεων του στοιχείου α' τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και με χρηματική ποινή από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ, αν ασκεί τέτοιου είδους δραστηριότητες κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή είναι υπότροπος ή έδρασε για λογαριασμό, προς όφελος ή εντός των πλαισίων εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή ομάδας, αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, παρ. γ.

Τι θέλουμε να πούμε; Ότι συμφέρει να κάνεις ξέπλυμα χρήματος στην Ελλάδα. Η ποινή φυλάκισης είναι αρκετά ήπια και η χρηματική ποινή αστεία. Ο κ. Κοντομηνάς πχ. διώκεται για ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές ενέργειες και μόνο για εγγύηση έναντι προφυλάκισης κατέθεσε ήδη 5 εκατ. ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Global FinancialIntegrity, είναι από τις χώρες που το χρηματοπιστωτικό της σύστημα προσφέρεται προνομιακά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και επιπλέον τα πρώτα δυο χρόνια της κρίσης και των μνημονίων 2010-2011 γύρω στα 100 δις ευρώ μαύρου, παράνομου χρήματος εξήχθησαν από την χώρα, τότε καταλαβαίνει κανείς γιατί ο νόμος είναι τόσο ήπιος με το ξέπλυμα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Αν λοιπόν χρωστάς στην εφορία μερικά χιλιάρικα που δεν μπορείς να τα δόσεις γιατί δεν υπάρχει εισόδημα, τότε αντιμετωπίζεις αυτόφωρο, προφυλακίσεις και ενδεχομένως βαριές καταδίκες έως ισόβια, αν τυχόν δικαστές και υπουργείο θελήσουν να σου προσάψουν κατηγορία κακουργηματικής απάτης εις βάρος του δημοσίου. Χώρια το γεγονός ότι θα χάσεις ότι έχεις και δεν έχεις μέχρις τρίτης γενεάς. Αν όμως συλληφθείς για ξέπλυμα εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τότε θα βγεις με εγγύηση, ίσως – υπογραμμίστε αυτό το ίσως – να καταδικαστείς έως 10 έτη, από τα οποία χάρις στην καλή σου διαγωγή θα εκτίσεις το 1/3 και θα καταβάλεις κάποια αστεία χρηματική ποινή για να κρατήσεις την περιουσία και το μαύρο χρήμα που έχεις καβατζάρει. Ιδίως όταν πρόκειται για μεγαλοπαράγοντες της διαπλεκόμενης οικονομίας και πολιτικής, όπως οι Κοντομηνάς, Γριβέας, Λαυρεντιάδης.

Η επίσημη τοκογλυφία

Βέβαια τα ποσά του σκανδάλου των θαλασσοδανείων από το ΤΤ είναι κυριολεκτικά ψίχουλα μπροστά στο τσουνάμι θαλασσοδανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες στους ολιγάρχες αυτής της χώρας. Αν είσαστε ένας μικρός ή μεσαίος επιχειρηματίας και βρεθήκατε στην ανάγκη να ζητήσετε κάποιας μορφής επιχειρηματικό δάνειο τότε είναι σίγουρο ότι βρεθήκατε στην δυσάρεστη θέση να σας ζητήσουν από την τράπεζα μέχρι και το πουκάμισο που φοράτε να βάλετε υποθήκη προκειμένου να σας δώσει ακόμη και κεφάλαιο κίνησης. Από μόνη της αυτή η πρακτική είναι τοκογλυφική.

Διότι η ορθή τραπεζική πρακτική απαιτεί να συμμερίζεται η τράπεζα το επιχειρηματικό ρίσκο της επιχείρησης που χρηματοδοτεί κι όχι να βασίζεται σε υποθήκες ή προσημειώσεις. Αυτό κάνει την τράπεζα πολύ πιο προσεκτική και δεν οδηγεί τους δανειολήπτες στην απελπισία. Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα επωμίζεται άμεσα και πρακτικά μέρος της ευθύνης για το πόσο καλά θα πάει η επιχείρηση που θα χρηματοδοτήσει.

Βέβαια στην Ελλάδα η επίσημη τραπεζική τοκογλυφία είναι νόμος. Η εικόνα του δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα από τις τράπεζες τον μήνα Νοέμβριο του 2013 διαμορφώθηκε ως εξής: Το συνολικό υπόλοιπο της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στα 218,5 δις ευρώ. Από αυτά τα 103,7 δις ευρώ τα χρωστούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων μόλις τα 48,3 δις ευρώ αφορούν μικρομεσαίες. Τα 13,8 δις ευρώ αφορούν σε χρηματοδοτήσεις ελευθεροεπαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων.

Τα υπόλοιπα 100,9 δις ευρώ αφορούν σε χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Τα στεγαστικά ανέρχονται σε 71,1 δις ευρώ, εκ των οποίων 69,7 δις ευρώ λήγουν σε πάνω από 5 έτη. Τα καταναλωτικά ανέρχονται σε 28,4 δις ευρώ.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ατομικές και μικρομεσαίες. Ενώ το υπόλοιπο 1% είναι οι μεγάλες και πολύ μεγάλες που έχουν αντλήσει και τα 55,4 δις ευρώ σε χρηματοδοτήσεις. Θυμίζω εδώ ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2013 διαμορφώθηκε μόλις και μετά βίας στα 183 δις ευρώ, τρέχουσες τιμές.  

Για να πάρουμε μια γεύση των χρηματοδοτήσεων που δόθηκαν στις μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες, θα σημειώναμε ότι 25 εταιρείες του χρηματιστηρίου εκτός τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων χρωστούσε τον Σεπτέμβριο του 2013 γύρω στα 10 δις ευρώ. Μόλις 25 εταιρείες!

Πόσα χρωστούν οι… μεγάλοι

Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η ALAPIS του Λαυρεντιάδη που ήδη αναφέραμε, η οποία έχει φεσώσει το τραπεζικό σύστημα με σχεδόν 929 εκατ. ευρώ. Μια ακόμη περίπτωση είναι Μ. Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε. η οποία με αρνητικά ίδια κεφάλαια 65,8 εκατ. ευρώ χρωστά και μάλιστα βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις αξίας άνω των 245,6 εκ. ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας στις 30/9/13 ανέρχεται στα 260,5 δις ευρώ. Ποιος θα πληρώσει τα χρεωστούμενα;

Μια άλλη περίπτωση είναι η LAVIPHARM Α.Ε. η οποία έχει κι αυτή αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονται τουλάχιστον σε 92,3 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας στις 30/9/13 αποτυπώνεται λογιστικά στα 113,4 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική επίσης περίπτωση είναι η EUROMEDICA Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ συμφερόντων Νικόλαου Λιακουνάκου. Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως και οι προηγούμενε είναι υπό καθεστώς επιτήρησης που προβλέπεται από το χρηματιστήριο για εκείνες τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Σύνολο τραπεζικού δανεισμού πάνω από 364,5 εκατ. ευρώ.

Ο γνωστός μεγαλοπαράγοντας της οικονομίας και της πολιτικής Σωκράτης Κόκκαλης μόνο μέσω τριών από τις επιχειρήσεις του (HELLAS ONLINE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤOΧΩΝ και ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.) χρωστά σε τραπεζικά δάνεια πάνω από 1 δις ευρώ.

Ο έτερος μεγαλοπαράγοντας Βαρδής Βαρδινογιάννης, στο περιβάλλον του οποίου φέρεται να υπήρξε και ο Άγγελος Φιλιππίδης κατά την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΤΤ για την οποία τώρα διώκεται, μόνο διαμέσου της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ χρωστά στις τράπεζες 1,14 δις ευρώ.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ εμφανίζεται να χρωστά κι αυτή με την σειρά της στις τράπεζες κοντά στα 776 εκατ. ευρώ.

Η γνωστή ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. των συμφερόντων του εθνικού εργολάβου Γ. Μπόμπολα, έχει πάρει από τις τράπεζες έως τις 30/9/2013 πάνω από 182,4 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ναυαρχίδα του εθνικού εργολάβου που σαρώνει σχεδόν το σύνολο των δημοσίων έργων είναι φορτωμένη με πάνω από 1,2 δις ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια και άλλα 532 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα. Σύνολο τραπεζικού δανεισμού πάνω από 1,77 δις ευρώ.

Η εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. (MEGA TV) των συμφερόντων Ψυχάρη, ενώ βρίσκεται υπό επιτήρηση με σύνολο ιδίων κεφαλαίων της τάξης των 38,9 εκατ. ευρώ, έχει δανειστεί από τις τράπεζες 129,3 εακτ. ευρώ έως τις 30/9/2013.

Χώρια απ’ όλα αυτά οι Έλληνες εφοπλιστές έως τις 31/12/2012 χρωστάνε στις εγχώριες τράπεζες και δη στις «συστημικές» που ανακεφαλαιόνται από τον κρατικό κορβανά και το δημόσιο χρέος, πάνω από 12,5 δις ευρώ. Με άλλα λόγια οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν πλοία με θαλασσοδάνεια από εγχώριες τράπεζες. Αυτό δεν εμποδίζει τους ακτοοπλόους εφοπλιστές να εκβιάζουν με διακοπές δρομολογίων, ή αυθαίρετες περικοπές στα δρομολόγια των νησιών.

Η κατάσταση αυτή είναι μόνο ενδεικτική της διαπλοκής που υπάρχει ανάμεσα σε μια χούφτα ολιγάρχες αυτής της χώρας με το τραπεζικό σύστημα, που φροντίζει να τους παρέχει θαλασσοδάνεια χωρίς κανενός είδους εξασφάλιση, των καναλιών και γενικά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και του πολιτικού προσωπικού. Μην ξεχνάμε ότι το 2011 είχε αποκαλυφθεί ότι το ποσό των 235 εκατ. ευρώ χρωστούν σε κρατικές κυρίως τράπεζες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, βάζοντας ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση που πρόκειται να λάβουν έως το 2015. 

Το τι θα συμβεί είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς. Το κράτος διαμέσου του ΤΧΣ έχει αποκτήσει το πακέτο του μετοχικού κεφαλαίου των γνωστών 4 συστημικών τραπεζών, οι οποίες επωμίζονται το 95% του συνολικού δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά προς τις επιχειρήσεις. Το πακέτο αυτό δόθηκε ως αντάλλαγμα της χρηματοδότησης διαμέσου του κρατικού προϋπολογισμού κοντά 48 δις ευρώ προς τις τράπεζες. Ποσό που επιβάρυνε το δημόσιο χρέος της χώρας. Οι τραπεζίτες για μια ακόμη φορά διασώθηκαν, αλλά οι τράπεζές τους παραμένουν κουφάρια. Πολύ σύντομα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και τότε το bail in είναι σχεδόν σίγουρο.

Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Μπορεί να συνεχίσει έτσι; Ναι. Όσο τους παίρνει θα συνεχίζουν το ίδιο βιολί μέχρι να πεθάνει ο λαός και η χώρα. Μέχρις ότου δεν θα έχει απομείνει τίποτε, λίθος επί λίθου.

Εκκαθαριστικός έλεγχος στις τράπεζες από το δημόσιο συνοδεία εισαγγελέων

Ορισμένοι κάτω από το βάρος των σκανδάλων ζητάνε έλεγχο. Όμως έλεγχος στις τράπεζες, αληθινός και σε βάθος έλεγχος, δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Τράπεζα της Ελλάδος – ο βασικός εποπτικός μηχανισμός – είναι ιδιωτική και βρίσκεται σε ξένα χέρια. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος χωρίς να τεθούν οι τράπεζες υπό καθεστώς εκκαθάρισης, όπως έγινε και στο ΤΤ. Όλες οι συστημικές αποκαλούμενες τράπεζες. Εκκαθάριση όχι από εκκαθαριστές του Προβόπουλου, αλλά από το δημόσιο συνοδεία εισαγγελέων και ΣΔΟΕ υπό πλήρη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει έλεγχος των τραπεζών και των θαλασσοδανείων.

Όσο διεξάγεται αυτός ο εκκαθαριστικός έλεγχος, η εξυπηρέτηση των δανείων οφείλει να σταματήσει ώστε να διαγραφούν τα υπόλοιπα δανείων προς μικρομεσαίους, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις. Διαγραφή πρέπει να γίνει και στα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών, δηλαδή των ιδιωτών, ενώ πρέπει να παγώσει η εξυπηρέτηση των στεγαστικών μέχρι να ελεγχθούν όλα τα δάνεια, δάνειο προς δάνειο, για να διαγραφούν τα υπόλοιπα σ’ αυτά που έχουν αποπληρώσει ήδη την υφιστάμενη σήμερα αξία του ακινήτου, όπως και σ’ εκείνα που αντικειμενικά δεν μπορεί να συνεχιστεί η αποπληρωμή λόγω έλλειψης διαθέσιμου εισοδήματος.

Στα υπόλοιπα θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι όροι αποπληρωμής με βάση το διαθέσιμο εισόδημα και την τρέχουσα υφιστάμενη εμπορική αξία του ακινήτου, παίρνοντας υπόψη τι έχει καταβληθεί από τον οφειλέτη μέχρι εκείνη την στιγμή.
Μόνο έτσι θα σπάσει το απόστημα και θα γλυτώσει η κοινωνία από την επίσημη τοκογλυφία των τραπεζών, αλλά και την αέναη χρηματοδότηση των θαλασσοδανείων προς την ολιγαρχία αυτής της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 19/1/2014

Σαμαράς Ο Τζάμπας (μάγκας)..


     Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους, έως ένα έτος από τη πρόσληψή τους, προκειμένου να δίνεται ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις και προγράμματα επιδότησης, προτείνει το ΚΕΠΕ..
     ..που του το πρότεινε η τρόϊκα!


     Δεν έχει κλείσει χρόνος που ''αυτός που νομίζει πως είναι πρωθυπουργός'', δεσμεύτηκε για το ύψος (ή το βάθος;) του κατώτατου μισθού.
     Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για την ποιότητα του ανδρός (μη χ@σω!) περιττεύει!

     Βέβαια θα βγούν οι ''καθαρίστριες υπηρεσίας'' στα κανάλια και θ' αρχίσουν το μπούρου-μπούρου:  ''Ξέρετε, οι ανάγκες..'',  ''Μακροπρόθεσμα θα είναι προς όφελος..'',  ''Μόνον για ένα χρόνο..'' και πάει λέγοντας.
     Όλοι μας όμως υποψιαζόμαστε ότι εκείνο το ''για ένα έτος'', εύκολα με μία υπουργική απόφαση που θα αρχίζει:  '' Παρατείνεται κατά ένα έτος..'', θα παρατείνει την ''τζάμπα'' εργασία για δύο έτη, για πέντε, ή για πάντα!
     Όπως κι εκείνο το: ''για νέους'', πάλι με υπουργική απόφαση που θ' αρχίζει:  ''Κατόπιν επιτυχίας του μέτρου, επεκτείνεται..'', επίσης εύκολα θα συμπεριλάβει όλους τους εργαζόμενους!

     Είναι ο κλασσικός τρόπος κοροϊδίας του λαού από έναν πολιτικό απατεώνα, το επιτελείο του και την κυβέρνησή του.
     Πρώτα σε μπουκώνουν με δίωρες αναλυτικές χρυσαυγιάδες και ξηροδιάδες στα δελτία των 8,
     ..και στα πεντάλεπτα ''ψιλά'' σου πετάνε υπέρογκους φόρους, εγκληματικά πρόστιμα, νέαμέτρα, κατάργηση κατώτατων μισθών, νέες μεθόδους(πσσσσ!) αξιολόγησης των (προς απόλυση) δημοσίων υπαλλήλων, ξεπούλημα ΔΕΗ, Αστέρα Βουλιαγμένης,
     ..όλα μαζί πατικωμένα κι αξεδιάλυτα, να μην καταλαβαίνεις γρί,
     ..και μετά βγάζουν τα αλαλάζοντα κύμβαλα, να μας αλαλιάσουν στην προπαγάνδα και στηνπλύση εγκεφάλου!

     Συγχαρητήρια και πάλι σε όσους ψήφισαν τους εκλεκτούς παλιάνθρωπους που μας κυβερνούν!
     Συνεχίστε και στις εκλογές που έρχονται!..

    

ΤΟ ΝΕΟ ...ΔΙΛΛΗΜΑ


Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή
www.efsyn

Η υπερβολική δόση μαλ@κίας βλάπτει σοβαρά την οικονομία


Ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι νέες εξοντωτικές ποινές της εφορίας σε περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει να υποβάλλει τη δήλωση του ΦΠΑ αλλά και για μια σειρά άλλων λόγων.

Σας παραθέτω τμήμα από ενημερωτικό σημείωμα λογιστικού γραφείου:

Η παρακράτηση φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ και δεν ισχύει πια το όριο των 300,00 ευρώ. Επίσης (προς το παρόν) η παρακράτηση του φόρου αποδίδεται... 
στον επόμενο μήνα του διμήνου που πραγματοποιήθηκε.

Εάν η δήλωση παρακρατούμενων φόρων υποβληθεί εκπρόθεσμα επιβάλλεται πρόστιμο εφάπαξ 1.000,00 ευρώ για απλογραφικά βιβλία (β κατηγορίας) και 2.500,00 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία (Γ κατηγορίας). Επίσης διπλασιάζεται και το ποσό του φόρου.

Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ

Επιβάλλεται πρόστιμο εφάπαξ 1.000,00 ευρώ (για απλογραφικά βιβλία (β κατηγορίας) και 2.500,00 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία (Γ κατηγορίας). Το ποσό που προκύπτει επιβαρύνεται και με τόκους 8,74 % .

Εάν πραγματοποιηθεί και δεύτερη παράβαση εντός της πενταετίας το πρόστιμο διπλασιάζεται , εάν πραγματοποιηθεί και Τρίτη παράβαση το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

Εάν υποβληθεί εκπρόθεσμη τροποποιητική Δήλωση και το ποσό που προκύπτει είναι χρεωστικό χρεώνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.


Καταρχήν έχουμε ένα ποινολόγιο το οποίο στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι επαγγελματίες κι επιχειρήσεις είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως πληρωμής του εναντίου. Η λέξη "λάθος" δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των αλάνθαστων φωτεινών εγκεφάλων της πλατείας Συντάγματος.

Έστω ότι είσαι ένα φουκαράς χριστιανός και για κάποιο λόγο, ανωτέρα βία, ξεχνάς την παρακράτηση φόρου του επαγγελματία που χρησιμοποίησες ή για τον Α, Β, Γ λόγο ενώ είσαι συνεπής στις πληρωμές σου, έπαθες μια ζημιά και υπέβαλλες τη δήλωση ΦΠΑ μια μέρα αργότερα.

Το μόνο που δε θα σου κάνουν θα είναι να σε συλλάβουν και να σε κρεμάσουν ανάποδα στο Σύνταγμα. Μήπως να τους ξυρίσουμε κιόλας και να τους περιφέρουμε στους κεντρικούς δρόμους;

Τι νοοτροπία είναι αυτή; Χαλίκια έχουν μερικοί μέσα στο κεφάλι τους; Δεν καταλαβαίνω.

Μιλάμε για επιχειρηματικότητα ή για τρομοκρατία; Και μετά επικηρύσσουμε τον Ξηρό...

Δεν είναι μόνο το άγχος που τρέχει όταν μπαίνει το κλειδί στην πόρτα για το αν θα βγει έστω μέρος των εξόδων της ημέρας, αλλά παραμονεύει και ο φόβος του λάθους. Ακριβώς για να γίνει το λάθος.

Σκέφτηκε στα αλήθεια ο Στουρνάρας ότι το 1000ρικο για εκπρόθεσμη δήλωση μπορεί να τσακίσει μια οικογένεια; Αλλά που να το σκεφτεί όταν χουχουλιάζει πίνοντας σκατς μπροστά στο τζάκι του τα βράδια; Τι τον νοιάζει το Στουρνάρα αν εσένα το παιδί σου κορόιδο, κοροϊδάρα, θα μείνει χωρίς παπούτσια ή φαγητό για εβδομάδες; Ή που να σκεφτεί ότι το 1000ρικο αυτό εσύ θα το δούλευες και θα το έριχνες ίσως πάλι μέσα στην παραγωγική διαδικασία;

Έτσι θα τονωθεί η αγορά και η οικονομία; Με τρομοκρατία; Με γενίτσαρους που θα βγουν για προστιμομάζωμα; Σοβαρά;

Λοιπόν, ας το πάρουμε χαμπάρι όλοι. Το κράτος μετατρέπεται σε ένα πύθωνα που τυλίγεται σιγά σιγά γύρω από το σώμα της ελληνικής οικονομίας με ξεκάθαρο πια σκοπό να την οδηγήσει σε ασφυξία.

Μια χατζάρα επειγόντως λοιπόν!

του Στρατή Μαζίδη από freepen, μοντάζ Γρέκι

οι 58 και ο Χατζηπετρής !!!



Η αγωνία του κατεστημένου –κατσικωμένου, καλύτερα– πολιτικού συστήματος μπροστά στην αναπόφευκτη, οσονούπω και κάτω από το βάρος των ανομιών του, κατάρρευσή του και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις που τον στηρίζουν είναι πια τόσο…φανερή, όσο και μια έκρηξη σουπερνόβα σε καλοκαιρνό ουρανό.

 Του Θέμη Δημητρακόπουλου

Από τις στερνές απέλπιδες απόπειρες ανάσχεσης του αναπόφευκτου “κακού”, είναι η Κεντροαριστερά και οι 58, ως άλλος φερετζές ενός ημιδιαλυμένου ΠΑΣΟΚ, ως τόπος όσμωσης των βολεμένων, και βασικά κρατικοδίαιτων, αγωνιούντων για την προσωπική τους τύχη ”διανοούμενων” και τεχνοκρατών, ως τελευταίο οχυρό των ορφανών του Σημίτη και του παταγωδώς αποτυχόντος πασοκικού εκσυγχρονισμού.

Η αντίδραση θα πολεμάει λυσσαλέα μέχρι την τελευταία στιγμή, όχι για να σώσει τη χώρα, όπως διατείνεται, με ένα νέο –νέο; εδώ γελάν κι οι κότες– σχέδιο και πρόσωπο, όχι επειδή τάχα μου είναι αναγκαιότητα ένας ισχυρός κομματικός σχηματισμός ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ [αυτό άλλωστε το αποφασίζει η κοινωνία κι όχι η όποια διαπλεκόμενη πολιτικο-οικονομική ελίτ], αλλά γιατί η συντήρηση και η παλαιοδεξιά που κυβερνά χρειάζεται επειγόντως στηρίγματα για να κρατηθεί με νύχια και με δόντια, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην εξουσία: κι αυτό είναι το μόνο αληθινό πρόταγμα που έχει να προσφέρει στη ρημαγμένη κοινωνία και στον κατεστραμμένο, με δική της κυρίως ευθύνη, τόπο.

Έτσι και η Κεντροαριστερά, με το όποιο όνομα και τα όποια νούμερα, έρχεται να προστεθεί στον ετερόκλητο, αλλά με συγκλίνοντα συμφέροντα, εσμό των συντηρητικών, φοβικών δυνάμεων που μάχονται για να μας σώσουν από το απόλυτο “κακό”: τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν πράγματι τους έκοφτε η έγνοια για τον τόπο και το μέλλον του, θα είχαν αναλάβει πρωτοβουλίες, από τη δική τους πάντα σκοπιά, εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον. Και δεν θα περίμεναν να γίνει πλέον ορατή, ακόμη και στους μέχρι τώρα εθελοτυφλούντες [βλέπε π.χ. και πρόσφατα άρθρα στον κατ' εξοχήν σαμαρικό προπαγανδιστικό ιστότοπο, το Αntinews] η αναπόδραστη ανατροπή που κυοφορείται – και σύντομα.

Κατά τούτο, η κίνηση των 58 και όλες οι σχετικές, λιγότερο ή περισσότερο αναιμικές, απεγνωσμένες απόπειρες ανασύνταξης του καταρρέοντος μπλοκ εξουσίας, είναι καταδικασμένες να βουλιάξουν στον πάτο της κοινωνίας – και της Ιστορίας.

Ευτυχώς για τη χώρα και τους ανθρώπους της, δυστυχώς γι’ αυτούς.


 ANΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ  paganeli

Ave Μνημόνιο! 400.000 μελλοθάνατοι σε χαιρετούν

Ave Μνημόνιο! 400.000 μελλοθάνατοι σε χαιρετούν
Τετρακόσιες χιλιάδες Έλληνες που έχουν χρέη στην εφορία εδώ και 20-30 χρόνια, γιατί πτώχευσαν τα μαγαζιά τους, οι βιοτεχνίες τους, οι μικροεπιχειρήσεις τους και σήμερα ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, καλούνται τώρα να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στην εφορία (για τα παλιά αυτά χρέη τους) αλλιώς τους περιμένει φυλακή.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Το editorial του newsbomb.gr χθες με τίτλο «Σκοτώνουν τους ανθρώπους όταν γεράσουν» προκάλεσε σάλο ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο για το ανάλγητο αυτό κοινωνικό μέτρο και έχει προκαλέσει την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου για αναζήτηση άλλης λύσης.
Από τις εκατοντάδες ανθρώπους που είναι έτοιμοι «προς εκτέλεση» από το κράτος λόγω παλιών χρεών που αδυνατούν να πληρώσουν σήμερα, παρουσιάζουμε μία μόνο συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, μοδίστρας 72 ετών, που είναι έτοιμη να περάσει το κατώφλι της φυλακής για χρέη του 1997, λόγω κατάρρευσης του μικρού εργαστηρίου ραπτικής που είχε δημιουργήσει.
«Είμαι 72 ετών και δουλεύω από τα 15 μου σαν μοδίστρα. Το 1978 έκανα το μεγάλο βήμα να φτιάξω ένα δικό μου εργαστήριο ραπτικής. Από αυτό το εργαστήριο ζούσαν για χρόνια 15 οικογένειες και πλήρωσα εκατομμύρια δραχμές σε φόρους.
Στα μέσα της δεκαετίας του '90 όμως ήρθαν τα ετοιματζίδικα φθηνά ρούχα από την Ισπανία και η μικρή μου επιχείρηση έπεσε έξω και αναγκάστηκα να την κλείσω.
Τα χρέη που είχα ήταν τεράστια αλλά κατάφερα πουλώντας τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που είχα, ένα σπίτι και ένα χωράφι, να ξεπληρώσω όλους τους υπαλλήλους μου, να ξεχρεώσω το Ταμείο Εμπόρων, να ρυθμίσω το ΙΚΑ μου και να αποπληρώσω ένα μέρος των οφειλών μου στην εφορία.
Ήθελα να φύγω με το κεφάλι ψηλά και τα κατάφερα. Έχασα όμως τα πάντα και έπαθα και ένα γερό εγκεφαλικό από το άγχος, που μου άφησε μόνιμη αναπηρία 70% και δυστυχώς δεν μπορώ να δουλέψω πια, αφού το δεξί μου χέρι σχεδόν δεν κουνιέται. Έτσι ζω με μία σύνταξη 840 ευρώ από τα οποία πληρώνω 350 ευρώ για τη δόση του ΙΚΑ που με ακολουθεί από τότε, 300 ευρώ στο ενοίκιο του σπιτιού μου και με τα υπόλοιπα 190 ευρώ πρέπει να πληρώνω τα φάρμακά μου, τη ΔΕΗ, τα κοινόχρηστα και καμιά φορά θέλω και να φάω. Τόσο θράσος έχω.
Πριν από 6 μήνες η εφορία μου άσκησε ποινική δίωξη για ένα υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχω από το 1997. Είναι το χρέος που δεν κατάφερα τότε να ξεχρεώσω και με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα έφτασε σχεδόν τις 280.000 ευρώ.
Όπως κι αν πήγα για να εξηγήσω ότι δεν έχω πια τίποτα, ότι έχασα τα πάντα πριν από 15 χρόνια, η απάντηση ήταν η ίδια: δυστυχώς, για τα ληξιπρόθεσμα της εφορίας ή κάνεις ρύθμιση ή πας φυλακή.
Στην απορία μου πώς να κάνω ρύθμιση, αφού μόλις καταφέρνω να αγοράσω μία φρατζόλα ψωμί να φάω, η απάντηση είναι ότι αυτό δεν το έχει προβλέψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συμφωνώ. Τι να προλάβει να το προβλέψει, αφού έχει τόσους μεγαλοεπιχειρηματίες να ξεπλύνει; Με εμάς τους μπατίρηδες θα ασχοληθεί;
Μία δικηγόρος, που να 'ναι καλά, δέχτηκε να με βοηθήσει χωρίς αμοιβή, είπε ότι το χρέος μου φυλακίζεται με τρία χρόνια και ότι οι δικαστές είναι άνθρωποι, θέλουν να βοηθήσουν, βλέπουν το παράλογο, αλλά είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το νόμο.
Η υπόθεσή μου μετά από μία αναβολή θα εκδικαστεί στις αρχές Νοεμβρίου 2014. Αν μέχρι τότε συνεχίζω να ζω, θα σας ενημερώσω πόσα χρόνια με τιμωρήσανε για το μεγάλο έγκλημα να κάνω μία μικρή επιχείρηση που έπεσε έξω.
Το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι στη φυλακή δεν θα γνωρίσω τον Φιλιππίδη που έδινε δάνεια αεριτζίδικα, τον Γριβέα που πήρε εκατομμύρια και τα τρώει στο Λονδίνο, τον Χριστοφοράκο που την κοπάνησε στη Γερμανία, αφού αυτοί δεν είναι τόσο μεγάλοι εγκληματίες σαν εμένα για να φυλακιστούν. Ούτε θα γνωρίσω τους πολιτικούς που τόσα χρόνια εγώ τους ψήφιζα, για να κλέβουν τα λεφτά του ελληνικού λαού, αφού τα δικά τους εγκλήματα παραγράφηκαν.
Ένα μόνο πράγμα παρακαλάω, πριν με στείλουν στη φυλακή να προλάβω να ψηφίσω. Και αυτή τη φορά η ψήφος μου θα είναι ένα μεγάλο δώρο στην ψυχή μου που της το χρωστάω για όλους τις λάθος ψήφους που έριχνα τόσα χρόνια σε αυτούς που μου διέλυσαν την πατρίδα.
Σωτηρία Λ.»
ΥΓ: Το όνομά της από αξιοπρέπεια δεν θέλει να γραφτεί. Το γράμμα της δίνει εξήγηση γιατί οι μεγάλες πολιτικές ανατροπές είναι προ των πυλών.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ  NEWSBOMB.GR

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/396613/ave-mnimonio-400000-mellothanatoi-se-hairetoyn#ixzz2rK2Iy700

Κλείσιμο εδώ και τώρα όλων των εφοριών μέχρι να πέσει η χούντα!


Κλείσιμο εδώ και τώρα όλων των εφοριών μέχρι να πέσει η χούντα!
Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης: Θέλετε να μάθετε την αλήθεια για το που πηγαίνει η χώρα και πώς δημιουργείται το εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα του Σταϊκούρα; Πηγαίνετε να καθίσετε για 20 με 30 λεπτά στην ουρά του δικαστικού τμήματος μιας ΔΟΥ και τότε θα αντιληφθείτε πολλά.

Από 1/9 έχει δοθεί η εντολή να κατάσχονται μισθοί, συντάξεις, ενοίκια και οτιδήποτε άλλο κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό οφειλετών της εφορίας.
Μάλιστα επειδή υποτίθεται ότι οι μισθοί και οι συντάξεις είναι αναπαλλοτρίωτοι με βάση το νόμο στην Ελλάδα, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις τράπεζες έχει στήσει την εξής κομπίνα. Την ημέρα κατάθεσης στο λογαριασμό της τράπεζα του ποσού του μισθού (15μερο, ή εξόφληση) ή της σύνταξης, θεωρείται ότι πρόκειται για μισθό και σύνταξη και δεν τις πειράζουν. Μόλις περάσει μια ημέρα θεωρούνται απλή κατάθεση και τώρα δεσμεύονται αυτομάτως από την τράπεζα για την εφορία.
Η κομπίνα όμως έχει κι άλλη μια πτυχή. Αν το πάρουν χαμπάρι οι δικαιούχοι και κάνουν ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης ανήμερα προκειμένου να αποφύγουν τη δέσμευση, τότε το υπουργείο οικονομικών έχει συμφωνήσει άτυπα με τις τράπεζες να είναι στην διακριτική τους ευχέρεια η δήμευση του μισθού και της σύνταξης από την πρώτη ημέρα. Είναι παράνομη μια τέτοια πρακτική; Και λοιπόν; Τι μπορεί να κάνει ο δικαιούχος; Να ζητήσει ευθύνες από την τράπεζα; Θα τον παραπέμψει στην εντολή της εφορίας για δήμευση. Να ζητήσει ευθύνες από την εφορία; Το πολύ-πολύ να του πουν ότι είναι λάθος της τράπεζας και επομένως δεν έχουν ευθύνη οι ίδιοι.
Τι απομένει για τον δικαιούχο μισθωτό ή συνταξιούχο; Να ζητήσει αποκατάσταση. Από ποιον; Η τράπεζα λέει ότι δεν τα έχει για να τα αποδώσει γιατί τα απέδωσε στο υπουργείο. Η εφορία μπορεί μεν να αποδεχθεί το λάθος, αλλά χρήματα που δόθηκαν ακόμη κι από λάθος τρίτου στην εφορία δεν επιστρέφονται. Τι άλλο μένει; Μην πείτε για δικαιοσύνη, διότι μόνο τα ανελαστικά έξοδα προσφυγής την κάνουν απρόσιτη για την μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Το αποτέλεσμα; Στη διάρκεια 20 λεπτών στην ουρά του δικαστικού τμήματος σε μια ΔΟΥ των Νοτίων Προαστίων προσέφεραν πολλά παραδείγματα. Ένας εργάτης βιομηχανίας είχε έρθει για να διαμαρτυρηθεί γιατί του δήμευσαν το 15μερο που του είχε καταθέσει ο εργοδότης του στην τράπεζα. Ποσό; 350 ευρώ. Η προϊσταμένη του δικαστικού τμήματος της ΔΟΥ απάντησε «λάθος της τράπεζας». «Ναι αλλά εγώ πώς θα ζήσω τώρα,» ανταπάντησε ο εργάτης. «Δεν ενδιαφέρει το Νόμο,» ανταπάντησε αφοπλιστικά η προϊσταμένη. «Μήπως, αν μπορούσατε να μου τα επιστρέψετε;» αντιπρότεινε ο εργάτης. «Μα τι λέτε; Χρήματα που δόθηκαν στην εφορία έστω κι από λάθος δεν επιστρέφονται,» απάντησε η προϊσταμένη χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο στον άμοιρο μεροκαματιάρη.
Δεν είχε άδικο έτσι λειτουργεί το σύστημα.
Δεύτερος εργάτης. Αυτή τη φορά της οικοδομής. Από τους τυχερούς που έχουν ακόμη δουλειά στην οικοδομή. Το πρόβλημα; Το ίδιο. Δέσμευση 15μερου από την τράπεζα προς την εφορία. Ποσό; 400 ευρώ. Ο συγκεκριμένος εργάτης ήταν με μπαστούνι μιας και ήταν τραυματίας ενώ η προφορά του παρέπεμπε μάλλον στην αλβανική καταγωγή του. Ο άνθρωπος είχε πέσει θύμα εργατικού ατυχήματος που φυσικά παρέμεινε αδήλωτο γιατί δεν ήθελε να χάσει τη δουλειά του. Τώρα του είχαν δημεύσει το 15μερο και σε απόγνωση ρωτούσε το γιατί.
Αυτή την φορά η κ. Προϊσταμένη δεν ήταν τόσο ομιλητική. Τον ξαπόστειλε λες και μίλαγε σε σκύλο. Δεν επανέλαβε καν αυτά που είχε πει στον προηγούμενο. Φαίνεται πώς η πιθανολογούμενη αλβανική του καταγωγή τον είχε μετατρέψει από φορολογούμενο πολίτη με οφειλές προς την εφορία σε υπάνθρωπο του κλώτσου και του μπάτσου. Κι επομένως δεν είχε το ίδιο δικαίωμα με όλους τους άλλους να διαμαρτύρεται για τα δεδουλευμένα του που του κλέβει με τόσο κατάφορο τρόπο η εφορία.
Μόλις έφυγε κι αυτός ο εργάτης μέσα στην απελπισία, οι υπόλοιποι που περιμέναμε με ήπιο και ευγενικό τρόπο επισημάναμε στην κυρία προϊσταμένη και στο υπόλοιπο προσωπικό ότι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την συμπεριφορά τους προς τον κόσμο. «Τον έχετε στριμώξει άγρια και δεν ξέρεις ποτέ πώς θα αντιδράσει,» τους είπαμε. «Μα δεν φταίμε εμείς,» δήλωσαν. Κι έχουν δίκιο. Όντως δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στις εφορίες για την κλεπτοκρατική φορολογία που θέλει να εξοντώσει τους Έλληνες. «Ναι, δίκιο έχετε, αλλά για σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο άμοιρος με το μπαστούνι το σήκωνε και σας άνοιγε το κεφάλι για τον τρόπο που του συμπεριφερθήκατε; Ή αν μέσα στην απελπισία του αντί να αυτοκτονήσει έρθει με ένα δίκαννο και πάρει δεν ξέρω κι εγώ πόσους μαζί του;» Και μόνο η σκέψη νομίζω ότι συνέφερε την κ. Προϊσταμένη και όσους άλλους από τους εργαζόμενους του τμήματος είχαν μια κάπως μπλαζέ αντιμετώπιση των φορολογουμένων που περίμεναν στη γραμμή.
Μπορεί οι Έλληνες να έχουν αναδείξει την αυτοχειρία σε νέο εθνικό σπορ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε αλλάζουν τα πράγματα. Ιδίως τώρα που οι περισσότεροι έχουν φτάσει στο αμήν.
Στη σειρά ήταν και μια πολυμελής οικογένεια που κατόρθωνε μέχρι σήμερα να τα βγάζει πέρα με κάποια ενοίκια από ακίνητα. Χωρίς εισόδημα από την δουλειά τους οι δυο ελευθεροεπαγγελματίες γονείς εδώ και δυο χρόνια προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα με τα ενοίκια ως μοναδικό έσοδο. Η εφορία αποφάσισε να τα δημεύσει. Το αποτέλεσμα να μείνει η οικογένεια χωρίς κανένα έσοδο και σε αδυναμία ακόμη και να πουλήσει τα ακίνητα, που έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατο να πουληθεί. Στην εύλογη ερώτηση «μα καλά πώς θα ζήσουμε με τέσσερα παιδιά,» δόθηκε η εξίσου εύλογη απάντηση: «Ο Νόμος κυρία μου προβλέπει πρώτα την εξόφληση της εφορίας και όλα τα άλλα έπονται.»
Η ζωή δηλαδή της οικογένειας και των παιδιών έπονται της εφορίας. Μάλιστα. Κι εμείς θα πρέπει να το δεχτούμε και να υπομείνουμε την μοίρα σας ως γνήσιοι ραγιάδες. Παρεμπιπτόντως, αυτές οι λογικές φορολογίας δεν ίσχυαν ούτε επί Σουλτάνου, αλλά ποιος νοιάζεται.
Μια άλλη γιαγιά, ζωή να 'χει, ζούσε με μια σύνταξη και είχε έρθει να ρωτήσει το εξής: «Ξέρετε, βρίσκομαι ήδη σε ρύθμιση για τις παλιότερες οφειλές και τώρα μου ήρθε ο νέος φόρος. Μεγαλύτερος από τον παλιό. Εγώ ζω με μια σύνταξη που ίσα-ίσα φτάνει να πληρώνω τις δόσεις της ρύθμισης, πώς θα μπορέσω να πληρώσω και τη νέα οφειλή;» Η απάντηση ήταν χαρακτηριστική: «Είναι αδιάφορο για την εφορία και το νόμο.»
Εκεί πετάχτηκε κάποιος και ρώτησε επιτέλους φωναχτά αυτό που αναρωτιόνταν όλοι: «Ε, ωραία κι αν δεν πληρώσουμε τι θα γίνει;» Η απάντηση της προϊσταμένης ήταν αφοπλιστική: «Οι εντολές που έχουμε είναι πρώτα να κατάσχουμε ότι διαθέσιμο εισόδημα έχετε, μισθό, σύνταξη, ενοίκια, ή ότι άλλο έχετε στην τράπεζα ως κατάθεση. Αν δεν επαρκεί, τότε θα προχωρήσουμε σε πλειστηριασμό των ακινήτων σας. Αν κι αυτό δεν επαρκεί, τότε θα κινήσουμε ποινική διαδικασία, δηλαδή σύλληψη και φυλάκιση για χρέη προς το δημόσιο.»
Αν όμως προλάβει ο ένοχος να κάνει ρύθμιση τότε γλυτώνει προσωρινά. Με τις ρυθμίσεις δεν θα ασχοληθούμε γιατί είναι σαν να κάνεις ρύθμιση με τον Σάιλοκ. Τρομακτικές χρεώσεις, δόσεις που δεν μπορείς να πληρώσεις, τόκοι και πανωτόκια με χρονοδιαγράμματα κρεμάλας. Το να κάνεις ρύθμιση ισοδυναμεί με το να βάλεις τη θηλιά εσύ ο ίδιος στο λαιμό σου και της οικογένειάς σου.
Δεν χρειάζεται να δούμε τα στοιχεία για να πειστούμε ότι δεν πάει άλλο. Στο επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος του 2013 οι συνολικές οφειλές προς την εφορία ξεπέρασαν τα 57.963 εκατ. ευρώ. Στο οκτάμηνο εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το 60 δις ευρώ. Το 2011 σε ετήσια βάση το σύνολο των οφειλών προς την εφορία έφτασε τα 44.891 εκατ. ευρώ. Το 2012 έφτασε τα 55.130 δις ευρώ. Το νέο χρέος που προστέθηκε μέσα στο επτάμηνο του 2013 είναι 4,8 δις ευρώ. Αν εξαιρέσουμε τις πτωχευμένες επιχειρήσεις, το σύνολο των οφειλών προς το δημόσιο ανέρχεται σχεδόν σε 48 δις. Δηλαδή αντιστοιχούν κατά μέσο περίπου 8 χιλιάδες ευρώ οφειλές ανά φορολογούμενο. Πώς είναι δυνατόν να πληρωθούν αυτές οι οφειλές; Από τη στιγμή μάλιστα που αυξάνουν διαρκώς τα φορολογικά βάρη και επομένως οι οφειλές.
Φαντάζεστε να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και οι κυβερνώντες να πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα; Φαντάζεστε τι έχουν να κάνουν προκειμένου να το διατηρήσουν και να το αυξήσουν όπως απαιτεί η τρόικα; Πρωτογενές πλεόνασμα σε συνθήκες ύφεσης, συρρίκνωσης της οικονομίας και των εισοδημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με λεηλασία σε βάρος της κοινωνίας και με ραγδαία υποβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών. Και πάλι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εικονικό, προϊόν δημοσιονομικού μαγειρέματος, αλλά το κυνήγι του κοστίζει ήδη ζωές, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
Κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο τρόπος είναι ένας. Να κλείσουμε τις εφορίες. Να κατεβάσουμε ρολά στον εισπρακτικό μηχανισμό για ένα μήνα και θα δείτε πώς πέφτει αυτή η κυβέρνηση. Τον πρώτο λόγο έχουν οι εργαζόμενοι στις εφορίες. Τώρα που η κοινωνία ξυπνά σιγά-σιγά από τον λήθαργο. Τώρα που την έχουν οδηγήσει στον αφανισμό οι εργαζόμενοι στις εφορίες έχουν τρομακτική ευθύνη. Οφείλουν να κάνουν το βήμα. Να προχωρήσουν σε κατάληψη των εφοριών και νέκρωση του εισπρακτικού συστήματος. Όχι μόνοι τους. Μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία.
Δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά. Άλλωστε στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Αφού τους χρησιμοποιήσουν ως ανάχωμα στο λυντσάρισμα της κοινωνίας, μετά θα τους δείξουν την πόρτα για να αναλάβουν ιδιώτες σε συνεργασία με τις τράπεζες. Αυτός είναι κι ο λόγος που μειώνονται διαρκώς και οι ΔΟΥ. Το ξέρουν καλά αυτό οι εργαζόμενοι στις εφορίες. Γι' αυτό και δεν έχουν άλλη επιλογή, αν το καλοσκεφτούν. Μόνο μία: κλείσιμο των εφοριών μέχρι νεωτέρας μαζί με την συνεπικουρία της υπόλοιπης κοινωνίας. Κλείσιμο μέχρι να πέσει το καθεστώς. Στο χέρι μας είναι για γλυτώσουμε μια και καλή.
Δημήτρης Καζάκης
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ "ΧΩΝΙ"
- See more at: http://www.toxwni.gr/xoni-apopsi/dimitris-kazakis/item/5306-kleisimo-edo-kai-tora-olon-ton-eforion-mexri-na-pesei-i-xounta#.UuI_TtJYlkg

Η Συρία “κατακεραυνώνει” την Τουρκία: “Τα νέο-οθωμανικά σχέδια δεν περνάνε σ’ εμάς”




                   Αριστερά φωτό ο Βελίντ Μουαλλίμ & ο Τούρκος Υπεξ. Αχμέτ Νταβούτογλου

Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση του Ρ.Τ. Ερντογάν έδωσε η Συρία από το βήμα της Γενεύης 2, παρουσία όλων των υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Ευ. Βενιζέλος. «Τα αρρωστημένα νέο-οθωμανικά σας σχέδια απέτυχαν παταγωδώς», είπε ο Βελίντ Μουαλλίμ στον Αχμέτ Νταβούτογλου που άκουγε τη χειμαρρώδη ομιλία του Σύρου υπουργού Εξωτερικών για το βρώμικο πόλεμο κατά της χώρας του από την Άγκυρα.
Αυτό που δεν τολμά να πει, ούτε καν να σκεφτεί, η ελληνική κυβέρνηση (γιατί άραγε;) στην Τουρκία, η οποία ανέχεται τις καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο και στη Θράκη, το είπε Βελίντ Μουαλλίμ: Τα κουβαδάκια σας και σε άλλη παραλία να παίξετε με τα νέο-οθωμανικά σχέδια.

«Μόνο ως βλακεία μπορεί να χαρακτηρισθεί η επιθυμία πραγματοποίησης των ιστορικών ονείρων που έχετε στα άρρωστα μυαλά σας», είπε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στον Αχμέτ Νταβούτογλου για το ρόλο της Τουρκίας στην κρίση της Συρίας.
«Παντού, από την Τυνησία και την Αίγυπτο ως την Συρία η Τουρκία ενεπλάκη σε συνωμοσίες. Αυτοί οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μάθουν τίποτε από την ιστορία χάνουν το σήμερα. Η ιστορία λέει πως όταν φλέγεται το σπίτι του γείτονα και το δικό σου σπίτι δεν είναι ασφαλές», ήταν οι κεραυνοί που έριξε ο απεσταλμένος του Μπασάρ αλ Άσαντ στο Μοντρέ της Ελεβετίας για τη Γενεύη 2.
Θυμίζεται πώς η Αίγυπτος εκδίωξε τον Τούρκο πρεσβευτή στο Κάιρο μετά την παρέμβαση που επιχείρησε η Άγκυρα στα εσωτερικά της χώρας για να το παίξει εγγυήτρια δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου.
Ο Βελίντ Μουαλλίμ άσκησε φυσικά σφοδρή κριτική στην Τουρκία για τα όπλα με τα οποία ενίσχυσε τους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. «Η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε στα εδάφη της καταφύγιο στους τρομοκράτες, τους εξόπλισε και τους έστειλε στην Συρία. Δεν αντιλήφθηκαν όμως πως αυτά μια μέρα θα γυρίσουν εναντίον τους», προειδοποίησε τους Τούρκους.
Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν από τον άνθρωπο που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος κράτησε «όμηρο» επί ώρες στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Φαίνεται πώς δεν ήθελε να δυσαρεστήσει το φίλο του Αχμέτ Νταβούτογλου και τις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό δεν παίρνει και θέση για τις σφαγές των Ελληνορθόδοξων στη Συρία από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναποφάσιστοι και... τιμωρία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1796 στις 23 Ιανουαρίου 2014




Σταύρος Χριστακόπουλος


Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν αφήνουν σοβαρά περιθώρια για διχογνωμίες. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει και η νέα έρευνα της Pulse RC για το «Ποντίκι», δεν φαίνεται με ποιον τρόπο μπορεί να ανατραπεί. Επίσης είναι σοβαρό το ερώτημα πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η ακραία πόλωση σε βάθος χρόνου, με δεδομένο ότι καμιά χώρα δεν είναι δυνατόν να πορεύεται επί τετράμηνο και πλέον σε τέτοιες πολιτικές συνθήκες.

Προφανώς η Ν.Δ., χάνοντας το προβάδισμα των προτιμήσεων στη διαχείριση της οικονομίας, επενδύει στην «ασφάλεια», μια ευρεία έννοια, η οποία περιλαμβάνει τόσο τη δημόσια τάξη όσο και την αποφυγή τού (εν γένει) ρίσκου.

Προφανώς το προβάδισμα της ΝΔ σ’ αυτόν τον τομέα, σε όσους δηλώνουν προτίμηση ψήφου, είναι μικρό, ελάχιστα μικρότερο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της οικονομίας. Επίσης κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στους αναποφάσιστους. Εξ άλλου είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά αυτών, σε όλες τις κατηγορίες, που δηλώνουν ότι με οποιαδήποτε κυβέρνηση το αίσθημά τους είναι το ίδιο ή απλώς δεν τους απασχολεί το ερώτημα ή δεν απαντούν.

Όμως η... «ισοπαλία» στη διαχείριση των κρίσιμων πολιτικών και ψυχολογικών μεγεθών δεν ευνοεί ποτέ τον κυβερνώντα, ιδιαίτερα όταν αυτός βρίσκεται στη δεύτερη θέση και όταν η φθορά του μοιάζει ανεπίστρεπτη. Υπ’ αυτήν την έννοια η ακραία πόλωση περισσότερο προδίδει αγωνία επιβίωσης παρά προσελκύει εκλογική «πελατεία».

Όσο μάλιστα στο όνομα της πόλωσης μια κυβέρνηση – εν μέσω οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής καταστροφής – καταβαραθρώνει την πολιτική σε επίπεδο κακής ποιότητας επιθεώρησης, περισσότερα έχει να χάσει παρά να κερδίσει. Κυρίως διότι ενδυναμώνει την ήδη κρατούσα αίσθηση των πολιτών, όπως καταγράφεται στις έρευνες, ότι δεν έχει ακόμη πολλά να χάσει ή ότι «έτσι κι αλλιώς το ίδιο είναι». Στην περίπτωση αυτή θα πρυτανεύσει η... τιμωρία. Είναι, λοιπόν, η πόλωση μια ορθή προσέγγιση των αναποφάσιστων; Μάλλον όχι...

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Βουλιάζουν αύτανδροι…

Ανάρτηση από -periodista

Βουλιάζει το κυβερνητικό καράβιΒουλιάζει το κυβερνητικό καράβι
“ Η τραγική, από όλες τις απόψεις , συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, φαίνεται να έχει πια συνειδητοποιήσει την πολιτική και κοινωνική συντριβή της.  ”
Του Κώστα Καπνίση
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 07:36
Η λέξη πανικός είναι πολύ μικρή πλέον για να περιγράψει το τι συμβαίνει στο μυαλό του κυβερνητικού συνονθυλεύματος της ΝΔ –ΠΑΣΟΚ. Η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών που γνώρισε ποτέ τούτος ο τόπος δέχεται από παντού σφυροκόπημα. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον διεθνή Τύπο, τους ξένους αναλυτές, Οργανισμούς, ακόμα και από την τρόικα. Κοντολογίς, από τον πλανήτη ολόκληρο. Πλέον η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο μονοπάτι με την παρούσα συγκυβέρνηση της ντροπής, της υποταγής, της εθελοδουλείας στα ξένα και ντόπια συμφέροντα.

Δεν υπάρχει άλλωστε μέτωπο που να μην είναι ανοικτό από αυτή τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Δημοσιονομικό κενό για το 2014, νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2014 – 2017, νέο δάνειο – «βοήθεια» από τους «εταίρους» - δανειστές, νέα μέτρα, φορολογική καταιγίδα, ευρωεκλογές, περιφερειακές εκλογές, δημοσκοπήσεις, σενάρια ανασχηματισμού, ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Σαμαρά, καλείται να λύσει και το ζήτημα της απόδρασης του Χ. Ξηρού, καθώς έχει λάβει σαφείς προειδοποιήσεις από το εξωτερικό και ειδικά από τις ΗΠΑ, οι οποίες καλούν την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει και να συλλάβει άμεσα τον Χ. Ξηρό.

Η αντίδραση – επιλογή της κυβέρνησης, με την «μονταζιέρα» της ΝΔ να παίρνει και πάλι «φωτιά», ήταν να ρίξει τις ευθύνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το οποίο άλλωστε μόνο ότι κυβέρνησε όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει πει. Επισήμως τουλάχιστον, γιατί ανεπισήμως, οι φωστήρες της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ειδικά με εκείνους του κόμματος της Λ. Συγγρού να δίνουν «ρεσιτάλ» γελοίων ανακοινώσεων, καθώς είναι πιο «ευερέθιστοι» ακούγοντας και μόνο τη λέξη Αριστερά. Το σόου από τα κανάλια της πτωχευμένης μιντιοκρατίας, δεν έχει τελειωμό, καθώς φιλοξενεί καθημερινά τραγικές φιγούρες, οι οποίες παριστάνουν τις πολιτικές προσωπικότητες.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή η τραγική και άξια λύπησης συγκυβέρνηση, έχει γίνει άκρως επικίνδυνη για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα, καθώς έχει χάσει προ πολλού τον πολιτικό έλεγχο των πραγμάτων, με δική της μάλιστα συνειδητή επιλογή. Ούτε καν πιστή διαχείριση των εντολών της τρόικα δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν, παρόλο που υπάρχουν πολλοί θιασώτες της γερμανικής νεοφιλελεύθερης συνταγής στο κυβερνητικό συνονθύλευμα, το οποίο απαρτίζεται από κεντρώους, ακροδεξιούς, χουντικούς, βασιλικούς, σοσιαλ – φιλελεύθερους και κάθε άλλου συνδυασμού, τον οποίο μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Ο μεγαλύτερος διασυρμός αυτής της συγκυβέρνησης, η οποία πλέον επιτίθεται και έχει γίνει άκρως επικίνδυνη σε όποιον έχει αντίθετη από αυτήν άποψη, καθώς μπορεί να είναι πολιτικά τελειωμένη, αλλά κρατά ακόμα με νύχια και με δόντια στα χέρια της την εξουσία, είναι ότι αμφισβητούν ακόμα και τις δημοσκοπήσεις, βγάζοντας μάλιστα και το βαρύ «πυροβολικό» της πτωχευμένης μιντιοκρατίας, για να κάνει την προπαγάνδα απροκάλυπτα. Προφανώς, το παραμύθι ότι τόσο καιρό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούσε να ξεφύγει στις δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να λέγεται πια, επομένως η λύση είναι να αμφισβητηθεί η πραγματικότητα. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, αν και για όλο τον υπόλοιπο πλανήτη θεωρούνται ένα χρήσιμο πολιτικό εργαλείο, καθώς μια βόλτα έξω στην πραγματική κοινωνία είναι αρκετή για να βγουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.

Η τραγική, από όλες τις απόψεις , συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, φαίνεται να έχει πια συνειδητοποιήσει την πολιτική και κοινωνική συντριβή της. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί, τουλάχιστον με βάση την κοινή λογική, ότι καταφεύγει συνεχώς το τελευταίο διάστημα σε σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες αντί να βλάψουν πολιτικά την αντιπολίτευση, μάλλον καλό της κάνουν, καθώς είναι εξόφθαλμη πλέον, ακόμα και στον πιο φανατικό υποστηρικτή της κυβέρνησης Σαμαρά ότι το «παιχνίδι» έχει τελειώσει και μένει μόνο να καθοριστεί το ποιοι θα διασωθούν πολιτικά, αυτό τουλάχιστον επιχειρείται, από το κυβερνητικό στρατόπεδο, για την επόμενη ημέρα.

Συμπερασματικά, στην παρούσα συγκυρία, το κυβερνητικό καράβι βουλιάζει αύτανδρο με ελάχιστες πιθανότητες πολιτικής διάσωσης, ακόμα και για όσους από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά πέρα από την χαμηλόφωνη διαφωνία τους, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς και διάφορους τρόπους, δεν αναλαμβάνουν θαρραλέα να βάλουν φρένο στην πορεία της χώρας προς το χάος. Καλό είναι να γίνει κατανοητό ότι πράξη πολιτικής ευθύνης και πολιτικής σταθερότητας είναι το να ρίξουν αυτή την επικίνδυνη για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα κυβέρνηση και να οδηγηθεί ο τόπος στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία. Την προσφυγή τη λαϊκή ετυμηγορία, όπου ο ελληνικός λαός θα κρίνει το αν η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε καλά τη δουλειά της.

Υπάρχει μεγαλύτερη δημοσκόπηση από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών; Υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική σταθερά από την ίδια την γιορτή της Δημοκρατίας; Όσοι θεωρούν ότι οι εκλογές και η ίδια η Δημοκρατία, είναι κάτι που θα πρέπει να φοβάται ο ελληνικός λαός, προφανώς έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους…