Από τα Ίμια στο ΔΝΤ

 Το πρώτο βήμα του Αρχιερέα της διαπλοκής για την εκχώρηση Εθνικής κυριαρχίας.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιανουαρίου 26, 2014

Οι «γκρίζες ζώνες» των Ιμίων

Ενώ οι Τούρκοι αλώνιζαν, ο Σημίτης κοιμόταν με ωτασπίδες και δεν άκουγε τα τηλεφωνήματα!

Του Μάρκου Μουζάκη

Ήταν μια μακρά νύχτα για τον Ελληνισμό η άγρια νύχτα της 30ης προς την 31η Ιανουαρίου του 1996.

Τα όσα τότε συνέβησαν, οι χειρισμοί της κυβέρνησης Σημίτη (η οποία, κατά σύμπτωση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου…) στη μεγάλη «κρίση των Ιμίων», έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στο σώμα της πολύπαθης χώρας μας. Είναι πολλοί όσοι ισχυρίζονται, πως αυτή η μοιραία νύχτα ήταν η αφετηρία της ντε φάκτο νομιμοποίησης των τούρκικων αξιώσεων για την ύπαρξη «γκρίζωνζωνών» στο Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση όταν ξημέρωσε η 31η Ιανουαρίου τίποτα δεν ήταν όπως πριν. Πρώτα-πρώτα η Ελλάδα θρηνούσε τρία παλικάρια, τρεις γενναίους αξιωματικούς, τους Βλαχάκο, Γιαλοψό, Καραθανάση, οι οποίοι έπεσαν και για την πατρίδα και για τη σημαία, την ίδια περίπου ώρα που η πολιτική ηγεσία διαπραγματεύονταν με τους αμερικάνους και τα όσα λέγονταν και γίνονταν ειδικά σε ό,τι αφορά στη σημαία μας ήσαν τραγικά!

Ακόμα, οι Έλληνες έκπληκτοι, οργισμένοι, πικραμένοι, «ζύγιζαν» τους τραγικούς κυβερνητικούς χειρισμούς και κατέληγαν στο «εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν, ευρέθησαν ελλιπείς»…

Ένα χρόνο μετά, το Γενάρη του 1997 για τις ανάγκες του ρεπορτάζ για το πρώτο τεύχος του περιοδικού «NEMECIS» της Λιάνας Κανέλλη, μίλησα με κάποιους εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της μοιραίας νύχτας. Κράτησα σημειώσεις. Σήμερα τις παραθέτω, δεκάξι χρόνια μετά,επειδή πρέπει να θυμόμαστε, επειδή αν η ιστορική μνήμη εγκαταλειφθεί τότε τίποτα για την πατρίδα δεν θα είναι καλό!

Αντρέας: Πάμε σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο!

Ας πάμε λίγους μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο του 1995.

Ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δέχεται έπειτα από αίτημά του τον αρχηγό της ΕΥΠ ναύαρχο Λεων. Βασιλικόπουλο.

Ο ναύαρχος του παραδίδει φάκελο ο οποίος περιείχε πολλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία από ευρήματα αμερικάνικου δορυφόρου.

Τι έδειχναν;

Ότι σε πολύ μεγάλη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου, εκτεινόμενη απ’ το Καρπάθιο Πέλαγος και φτάνοντας μέχρι τη Γαύδο (κάνοντας σχηματικά ένα τελικό «S»)υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων!

Ο πολύπειρος και διορατικός Αντρέας αμέσως αντιλαμβάνεται τόσο την σπουδαιότητα όσο και την κρισιμότητα της αποκάλυψης, για τη χώρα μας. Αντιλαμβάνεται, ότι αυτά τα στοιχεία αποκλείεται να μην έχουν γίνει γνωστά και στην Τουρκία. Οπότε;

Οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγες μέρες μετά, στη συνέντευξη που έδωσε στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ έστειλε ένα σαφές μήνυμα (σε αυτούς οι οποίοι ήταν σε θέση να το αντιληφθούν…) δηλώνοντας ως πρωθυπουργός της χώρας ότι:

• Εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και τονίζει κατηγορηματικά, ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα απαράγραπτα δικαιώματά της!

Πολλοί απόρησαν, γιατί ο Ανδρέας αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει αυτή τη δήλωση. Λίγοι γνώριζαν το παρασκήνιο…

Το σκηνικό της κρίσης…

Ο Ανδρέας στις 20 Νοέμβρη αρρωσταίνει, εισάγεται στο Ωνάσειο, δίνει μια σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή…

Στις 15 Γενάρη του 1996 παραιτείται απ’ τη θέση του πρωθυπουργού.

Στις 18 Γενάρη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εκλέγει διάδοχό του τον Κ. Σημίτη (μετά από ένα οργιώδες παρασκήνιο, που θα αποκαλυφτεί κάποια στιγμή…).

Την ίδια ακριβώς μέρα, μια μέρα δηλαδή «μεταβατική» για την Ελλάδα ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Γερ. Αρσένης ενημερώθηκε, με καθυστέρηση, απ’ το υπουργείο Εξωτερικών ότι ήδη απ’ τα Χριστούγεννα τουρκικό εμπορικό πλοίο είχε προσαράξει στα Ίμια και αρνούνταν επίμονα την παροχή βοήθειας απ’ τις ελληνικές αρχές με την αιτιολογία ότι η περιοχή ανήκει στην Τουρκία!

Μια ευθύτατη δηλαδή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Αποφασίζονται τα εξής μέτρα:

1. Προσεχτική μεταφορά ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, με χειρισμούς που πάντως να μην οδηγούν σε κλιμάκωση.

2. Ένα περιπολικό του ναυτικού με τη συνοδεία περιπολικού του Λιμενικού να κάνουν καθημερινά δύο περιπολίες γύρω απ’ τις βραχονησίδες, μία νωρίς το πρωί και μία μετά τη δύση του ήλιου.

Ακολούθησε ο γνωστός «πόλεμος των σημαιών».

Επίσης ο Γερ. Αρσένης ζήτησε συνάντηση με το νέο πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Μετά την ενημέρωση που του έκανε αποφασίστηκε να τεθούν οι μονάδες σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση, χωρίς ωστόσο προκλήσεις και η ελληνική πλευρά να λειτουργήσει μόνο «αντισταθμιστικά».Δηλαδή, αν η Τουρκία έστελνε στην περιοχή μια φρεγάτα, τότε να στείλει μία και η Ελλάδα.

Ωστόσο η ένταση μεγαλώνει.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Πεντάγωνο εκτιμάται ότιδεν αποκλείεται να οδηγηθούν οι εξελίξεις ακόμα και σε θερμό επεισόδιο απ’ την Τουρκία. Εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια ενός τέτοιου επεισοδίου.

Εκτιμήθηκε, ότι αν η Τουρκία επέλεγε μια εντυπωσιακή κίνηση, αυτή θα μπορούσε να είναι κάποια ενέργεια σε βραχονησίδα.

Εκτιμήθηκε όμως, ότι δεν ήταν πιθανή η ενέργεια στη Μεγάλη ή στη Μικρή Ίμια, επειδή η Μεγάλη Ίμια φρουρούνταν από ομάδα βατραχανθρώπων, που ανέβαινε κάθε βράδυ εκεί –προς φρούρηση της ελληνικής σημαίας- και έφευγε το πρωί.

Ως πιο πιθανοί στόχοι επομένως θεωρήθηκαν ηΚαλόλιμνος ή το Φαρμακονήσι. Και στάλθηκαν επαρκείς δυνάμεις για τη φύλαξή τους.

Η μοιραία νύχτα…

Στις 30 Ιανουαρίου η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει κορυφωθεί.

Την προηγούμενη βραδιά ο Γερ. Αρσένης έχοντας λάβει ένα ανησυχητικό μήνυμα θέλει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Τον καλούσε επίμονα στο πορτοκαλί τηλέφωνο, αλλά ο Κ. Σημίτης δεν απαντούσε. Έστειλε ειδικό απεσταλμένος το σπίτι του.

Σύμφωνα με μία μαρτυρία (την οποία δεν κατέστη δυνατό να διασταυρώσουμε) ο απεσταλμένος του υπουργού Άμυνας ενημερώθηκε από οικείο πρόσωπο του πρωθυπουργού, ότι αυτός κοιμόταν με ωτασπίδες και γι’ αυτό δεν σήκωνε το τηλέφωνο!

Το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, στην κορύφωση της έντασης, ο Κ. Σημίτης αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη στο… γραφείο του στη Βουλή και όχι στο Πεντάγωνο, όπως ζήτησαν οι Αρσένης και Ν. Κουρής (υφυπουργός Άμυνας), για λόγους ευνόητους!

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ότι σύσκεψη στο Πεντάγωνο θα σήμαινε… ανησυχία του ελληνικού λαού, ότι πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία!

Προφανώς για να… μην ανησυχήσει ο ελληνικός λαός, ουπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος βρέθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, όπου επίμονα τον αναζήτησαν για να πάρει μέρος στη σύσκεψη!

Τέτοια ετοιμότητα!

Γύρω στις 10 το βράδυ, φεύγοντας απ’ το Πεντάγωνο για τη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Γερ. Αρσένης, δέχτηκε το πρώτο τηλεφώνημα απ’ τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ουίλιαμ Πέρι, ο οποίος του εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον για την «επικίνδυνη κλιμάκωση» όπως χαρακτηριστικά του είπε.

Ο κ. Αρσένης του απάντησε ότι η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη γι’ αυτή την κλιμάκωση και λειτουργεί μόνο «αντισταθμιστικά».

Τότε, για πρώτη φορά, ο αμερικανός υπουργός του πρότεινε «να πω στους Τούρκους να αρχίσουν να αποχωρούν και να αποχωρήσετε κι εσείς».

-Πάω σε κυβερνητική σύσκεψη, του απάντησε ο Έλληνας υπουργός.

Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι όλη εκείνη τη δραματική νύχτα η Ουάσιγκτον «έκανε παιχνίδι», ενώ η Ευρώπη -κυριολεκτικά- κοιμούνταν, απουσίαζε εντελώς από κάθε συζήτηση ή διαπραγμάτευση, αν και η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε.!

Και αυτό ερμηνεύει πολλά…

Η κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή ξεκίνησε γύρω στις 11 το βράδυ, με απουσία (υπενθυμίζουμε) του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, ο οποίος ήταν «χαμένος» σε τηλεοπτική εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου!

Στην έναρξη της σύσκεψης ο Κ. Σημίτης ενημέρωσε ότι είχε ήδη κάνει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπ. Κλίντον, ο οποίος του είχε προτείνει «αποκλιμάκωση», δηλαδή την ταυτόχρονη αποχώρηση των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων απ’ την επίμαχη περιοχή των Ιμίων.

Είχαν «στο περίμενε» τον αρχηγό της ΕΥΠ!

Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε (δείγμα κι αυτό της τραγικής εικόνας και των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης εκείνη τη νύχτα που γράφονταν Ιστορία!) πωςστη διάρκεια όλης της νύχτας ο τότε αρχηγός της ΕΥΠ Λεων. Βασιλικόπουλος «φορτωμένος» με πολλούς φακέλους μάταια ζητούσε να συμμετάσχει! Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το αρνήθηκε! Και η μοναδική συμμετοχή του αρχηγού της ΕΥΠ ήταν να παραδώσει κάποιους φακέλους! Κατά τα άλλα «ξεροστάλιασε» αναμένοντας έξω απ’ την αίθουσα της σύσκεψης!

«Λυπάμαι, αλλά οι Τούρκοι κάτι θα κάνουν»!

Γύρω στα μεσάνυχτα ο Γερ. Αρσένης δέχτηκε το νέο τηλεφώνημα απ’ τον Πέρι. Του ανέφερε, ότι οι Τούρκοι συμφωνούν στην «αποκλιμάκωση», αλλά:

• Θέτουν σαν όρο την αποχώρηση της ελληνικής φρουράς και της ελληνικής σημαίας απ’ τη βραχονησίδα «όπως έχει συζητήσει ο Πρόεδρός μου με τον πρωθυπουργό σου»!

Ο Γερ. Αρσένης απάντησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί αυτή την απαράδεκτη αξίωση, που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά μας δικαιώματα, για να λάβει την απάντηση:

• Τότε λυπάμαι, αλλά σε κάνα-δυο ώρες η Τουρκία «κάτι θα κάνει»!

Αυτή η ιταμή προειδοποίηση του αμερικανού ΥΕΘΑ σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον βρίσκονταν σε συνεννόηση με την Άγκυρα και ήταν ενήμερη για τα όσα σχεδίαζαν οι Τούρκοι και μάλιστα τα ενέκριναν!

Επίσης προκαλεί μέγιστη εντύπωση αυτό το «όπως έχει συζητήσει ο Πρόεδρός μου με τον πρωθυπουργό σου»,που είπε ο Πέρι στον Αρσένη. Και το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι:

• Είχε εξαρχής συμφωνήσει ο Σημίτης στην αποχώρηση απ’ τη Μεγάλη Ίμια της ελληνικής φρουράς και σημαίας;

Σημειώνουμε και ότι τα ίδια περίπου με τον Πέρι είπε και ο αρχηγός του αμερικανικού Επιτελείου κ. Σαλικασβίλι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Γερ. Αρσένη και Ν. Λυμπέρη, τον έλληνα ομόλογό του.

Κάποια στιγμή εδέησε να αφήσει το τηλεοπτικό στούντιο (!) και να πάει στη σύσκεψη κι ο Θ. Πάγκαλος.

Τους ενημέρωσε, ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος του είχε μεταφέρει τη γνωστή πρόταση των αμερικάνων.

Στο μεταξύ ο Αρσένης ανήσυχος απ’ την «προειδοποίηση» της Ουάσιγκτον ενημέρωσε τον υφυπουργό του Ν. Κουρή, ο οποίος παρέμενε στο Πεντάγωνο επειδή (και δικαιολογημένα) θεωρούσε μέγα λάθος ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη πραγματοποιούνταν στη Βουλή αντί της «αίθουσας Επιχειρήσεων» του Πενταγώνου τη στιγμή που απειλούνταν θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!

Συμφωνήθηκε μεταξύ τους:

• Ύψιστη ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή και άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε τουρκικό χτύπημα.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε, ότι στην περιοχή βρίσκονταν μεγάλο μέρος του Στόλου μας.

Και μάλιστα όταν πολεμικά πλοία του Στόλου μας είχαν αναχωρήσει απ’ το ναύσταθμο για την επίμαχη περιοχή του Αιγαίου όλη η Ελλάδα είχε «απολαύσει» το θέαμα σε… ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση! Δείγμα –και αυτό- της σοβαρότητας της κυβέρνησης…

«Οι Τούρκοι είναι στη Μικρή Ίμια»!

Γύρω στις 3.00 το πρωί οι συμμετέχοντας στη σύσκεψη ενημερώθηκαν ότι… «υπάρχουν πληροφορίες» (!) πως στη Μικρή Ίμια έχουν κάνει απόβαση Τούρκοικομάντος!

Και αυτό το έμαθαν από αμερικάνικη πηγή. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά απ’ τη στιγμή που, όπως προαναφέραμε, η Ουάσιγκτον όχι μόνο ήταν ενήμερη αλλά ακόμα και «συντόνιζε»;

Προς διερεύνηση του αληθούς της «πληροφορίας» (!) εστάλη το μοιραίο στρατιωτικό ελικόπτερο, με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, του χαμού δηλαδή στα νερά του Αιγαίου των τριών παλικαριών, των τριών ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα και τη σημαία, την ίδια ώρα που για τη σημαία στη σύσκεψη γίνονταν διάλογοι που θύμιζαν αρχαία τραγωδία…

Αυτόματα η σύσκεψη μετατράπηκε σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Ο Γερ. Αρσένης επικοινώνησε ξανά με το Ν. Κουρή και του μετέφερε την εντολή:

• Να αρχίσει η ενεργοποίηση του σχεδίου ανακατάληψης της Μικρής Ίμιας.

Αλλά ενώ το σχέδιο είχε αρχίσει να ενεργοποιείται, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

Και αυτό με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.

Εμείς μάθαμε, ότι εξετάστηκαν δύο σχέδια ανακατάληψης:

1. Με δυνάμεις στρατού. Επ’ αυτού ο ναύαρχος Λυμπέρης επεσήμανε ότι πριν τις 11 το πρωί ήταν αδύνατη η μεταφορά στρατού απ’ την Κω.

2. Με βομβαρδισμό της βραχονησίδας.

Οι συμμετέχοντες άρχισαν να συζητούν τις αντιδράσεις από ενδεχόμενο βομβαρδισμό της βραχονησίδας, αφού θεωρήθηκε βέβαιο ότι η Τουρκία θα «απαντούσε».

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο ο πρωθυπουργός, ο οποίος προηγούμενα είχε επιτεθεί με σκληρότατες εκφράσεις στον Α/ΓΕΕΘΑ εμφανίστηκε απρόθυμος σε πιθανή τέτοια ενέργεια.

Και σε αυτό επίσης το σημείο σαν «από μηχανής Θεός» επεμβαίνει ο Πάγκαλος, ο οποίος είχε βγει έξω απ’ την αίθουσα προκειμένου να μιλήσει για άλλη μια φορά με τον Χόλμπρουκ.

Αξίζει να θυμίσουμε, ότι όλη εκείνη τη μοιραία βραδιά συνομίλησαν:

Σημίτης-Κλίντον.

Πάγκαλος-Χόλμπρουκ.

Αρσένης-Πέρι.

Αρσένης-Σαλικασβίλι.

Λυμπέρης-Σαλικασβίλι.

«Να πούμε ότι την πήρε αέρας τη σημαία»!

Ο Θ. Πάγκαλος μεταφέρει τα εξής:

• Οι αμερικανοί μου είπαν, ότι οι Τούρκοι δέχονται να φύγουν απ’ τη Μικρή Ίμια, με τον όρο να φύγει και η δική μας φρουρά απ’ τη Μεγάλη Ίμια!

Προφανώς Ουάσιγκτον και Άγκυρα έτσι μετέφραζαν το «status quo ante», για το οποίο η κυβέρνηση Σημίτη πανηγύριζε το επόμενο πρωινό, τότε που ο μοιραίος και ολίγιστος πρωθυπουργός είπε από βήματος της Βουλής το:

• Ευχαριστώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ!

Δηλαδή γι’ αυτούς το “status quo ante» σήμαινε απλά το «no vessels, no troops, no flags», στα οποία θα επανέλθουμε.

Ωστόσο η τότε ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε να συζητήσει  σε αυτή την ιταμή βάση.

Ο Γερ. Αρσένης έχοντας κατά νου τα όσα του είχε πει ο Πέρι, ρώτησε τον Πάγκαλο:

Βάζουν ζήτημα να φύγει και η σημαία μας;

Κι έλαβε την απίστευτη (;) απάντηση:

• Όχι, αλλά να το δούμε μόνοι μας, μήπως φεύγοντας η φρουρά να την πάρει!

Βέβαια οι αμερικανοί το είχαν θέσει το ζήτημα. Τουλάχιστον σε Σημίτη και Αρσένη.

Και τότε έγιναν οι διάλογοι της ντροπής, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Δηλαδή ο Σημίτης απευθυνόμενος στον Λυμπέρη να τον ρωτά, γιατί έχει τόση… ευαισθησία στο να φύγει η ελληνική σημαία απ’ τη Μεγάλη Ίμια!

Ή ο Πάγκαλος να του ζητά «να πούμε ναύαρχε ότι φύσηξε αέρας και την πήρε τη σημαία απ’ τη βραχονησίδα»!

Η τραγική κατάληξη ήταν αυτή που όλοι γνωρίζουμε.

Και η φρουρά έφυγε και η σημαία έφυγε.

Και η τραγική κυβέρνηση βγήκε το πρωί και πανηγύρισε.

Και το βράδυ πήρε ψήφο εμπιστοσύνης (για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν μετά τα όσα συνέβησαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, οι Βουνάτσος και Κηπουρός).

Και στη συνεδρίαση του Υπουργικού που έγινε κατά το μεσημέρι ο μόνος υπουργός, ο οποίος επεσήμανε ότι τα όσα συνέβησαν στην ουσία οδηγούν σε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ήταν ο αείμνηστος Αν. Πεπονής…

Και σε λίγες μέρες η κυβέρνηση αποστράτευσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ν. Λυμπέρη…

Στην διάθεση του Ελληνικού λάου οι Νομικοί σύμβουλοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων


Στην διάθεση του Ελληνικού λάου οι Νομικοί σύμβουλοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Νομικοί στη διάθεση των πολιτών. Ο Πρόεδρος του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κύριος Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών είπε.....
 χαρακτηριστικά «Πρόκειται για την κατάλυση της ιδιωτικής περιουσίας. Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια χώρα όπου οι Έλληνες, χωρίς ιδιωτική περιουσία θα εργάζονται για 360 ευρώ και θα μένουμε στα σπίτια των παππούδων μας με ενοίκιο». Τόνισε επίσης πως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα βοηθήσουν όλο των Ελληνικό λαό παραχωρώντας υπηρεσίες άλλα και συμβουλές από τους Νομικούς συμβούλους του Κινήματος «νομικοί είναι στη διάθεση των πολιτών από τους ΑΝ.ΕΛ για να τους βοηθήσουν να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να βρισκόμαστε στο σπίτι του συμπολίτη μας που πάνε να του πάρουν το σπίτι με αυτό τον τρόπο».

Η ώρα μιας νέας σεισάχθειας


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιανουαρίου 26, 2014
20140126-195026.jpg
Του Γιώργου Τσακίρη
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα το οποίο ίσως δεν έχει εξηγηθεί, ή γίνει απόλυτα αντιληπτό σε όλη του την έκταση, είναι η βασικές κατευθυντήριες γραμμές που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση, κατ’ εντολή των δανειστών μας.
Κι αυτές δεν είναι άλλες από την ελαχιστοποίηση του κράτους ώστε η μοναδική του λειτουργία να περιορίζεται απλά στην θέσπιση νόμων που θα διέπουν τις σχέσεις των πολιτών μεταξύ τους, και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ώστε οι όποιες οικονομικές αποφάσεις να λαμβάνονται με βασικό τους κριτήριο το ατομικό συμφέρον.
Όταν ο M.Friedman το 1962 στο βιβλίο του «Capitalism and Freedom» έγραφε «είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τις καθημερινές
δραστηριότητες των ανθρώπων, από το γενικό εθιμικό και νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές γίνονται», ουσιαστικά έβαζε τα θεμέλια για τους μετέπειτα ορισμούς «δυνάμεις τις αγοράς», όπως σήμερα τις γνωρίζουμε, και κυρίως για την πολιτική της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον», όπως αυτή ορίσθηκε και υιοθετήθηκε από τις πλούσιες χώρες του κόσμου. Και φυσικά για τα κερδοσκοπικά funds τα οποία ως … μανιτάρια, ξεπήδησαν σε κάθε γωνιά στο Βόρειο τμήμα της Αμερικανικής κυρίως ηπείρου.
Αυτό όμως το μοντέλο διακυβέρνησης, αποτελεί την περιγραφή αυτού ακριβώς που συνήθως ονομάζουμε «Αμερικανικό Οικονομικό Μοντέλο», βασικές αρχές του οποίου είναι* :
• Οι κανόνες ατομικού συμφέροντος – ο ατομικιστικός υλισμός, κυβερνά την οικονομική ζωή
• Ο φονταμενταλισμός της αγοράς – οι αγορές πρέπει να λειτουργούν ελεύθερα και οι όποιες προσπάθειες για ρύθμισή τους με κοινωνικά ή πολιτικά μέσα είναι σχεδόν πάντα ανεπιθύμητες
• Το ελάχιστο κράτος – ο οικονομικός ρόλος της κυβέρνησης δεν πρέπει να επεκτείνετε πέρα από την επιβολή νομοθεσίας για το σεβασμό των συμβολαίων και την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να προσφέρουν οι ίδιες αγαθά και υπηρεσίες, αλλά ούτε και είναι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων
Στην χάραξη αυτού του γενικού «οδικού άξονα» πολιτικής, συνεισέφεραν (μέσω χρηματοδότησης), κατάφεραν (ή προσπαθούν) να επιβάλουν και σήμερα εκμεταλλεύονται, όλες εκείνες οι «δυνάμεις της αγοράς» που μοναδικό τους ενδιαφέρον και αιτία ύπαρξης, είναι … το κέρδος (επενδυτικά funds, τράπεζες κλπ).
Έχοντας αναγάγει σε δόγμα το «η απληστία είναι κάτι θεμιτό, τα καλά παιδιά τερματίζουν τελευταία*», είδαν τις προσπάθειές τους να ευοδώνονται όταν οι νόμοι που θεσπίσθηκαν από τα κράτη (με την παρότρυνση άραγε ποιων ; ), τους έδωσαν το ελεύθερο να παράγουν χρήμα από το μηδέν, να δημιουργούν πολύπλοκα προϊόντα χρηματοδοτήσεων ή … απόκρυψης χρεών, ενώ παράλληλα δημιούργησαν άλλα προϊόντα με τα οποία ασφάλιζαν τις επενδύσεις τους.
Και ξαφνικά, σε λίγα μόλις χρόνια, κάθε κράτος, κάθε κυβέρνηση, βρέθηκε να χρωστά όσα ποτέ δεν πρόκειται να ξεπληρώσει και, πιθανότατα, στους ίδιους επενδυτικούς οργανισμούς !
Είναι λοιπόν παράλογο, πώς ένα παγκόσμιο ΑΕΠ της τάξης των 74 περίπου τρις δολαρίων, μπορεί ποτέ να αποπληρώσει το συνολικό παγκόσμιο χρέος των 224 περίπου τρις δολαρίων (σύμφωνα με έκθεση των αναλυτών του ING Group τον Μάιο του 2013) το οποίο και συνεχώς διογκώνεται !!
Πώς είναι δυνατό, πώς προέκυψε το εισόδημα που όλοι μαζί παράγουμε, να μην επαρκεί όχι απλά για να ζήσουμε, αλλά να χρειάζεται να παράξουμε … τρεις φορές τόσο, μόνο και μόνο για να … ισοφαρίσουμε το χρέος μας ;
Πώς είναι δυνατό να μην βλέπουμε ότι η μόνη αλήθεια είναι ότι σήμερα μας κυβερνούν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι επενδυτικοί οργανισμοί και οι τράπεζες ;
Στον παραλογισμό λοιπόν αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε και να αντιτάξουμε το μόνο επιχείρημα που έχουμε ως πολίτες. Τη συλλογική, μαζική μας συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών που θα απαιτήσουν τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους μας. Όχι την επιμήκυνση ή τη … μείωση επιτοκίων που ως μόνο τους αποτέλεσμα θα έχουν την αέναη σκλαβιά μας.
Η ώρα μιας νέας σεισάχθειας πρέπει να γίνει απαιτητή, και μόνο εάν αυτό γίνει άμεσα αντιληπτό από όλους, θα μπορέσουμε και πάλι ως κράτος να «σταθούμε στα πόδια μας» ατενίζοντας με ευοίωνες προοπτικές το μέλλον.
*από το βιβλίου του John Kay «Η Αλήθεια για τις αγορές», εκδόσεις «Κριτική».

Ραγιάδες! Αυτοί είμαστε!..


     Κοιτάξτε καλά την φωτογραφία δίπλα.
     Αυτοί είμαστε!
     Αυτοί ακριβώς είμαστε!

     Ο περήφανος τάχα και περιούσιος(!), και απροσκύνητος(!!) λαός της γης..
     ..ένα μάτσο ραγιάδες!
     Ένα μάτσο προσκυνημένοι ραγιάδες!

     Που αφού εδώ και τέσσερα χρόνιαέχουμε συμφωνήσει ότι μας κυβερνούν δωσίλογοι, αφού σε όλους τους τόνους λέμε ότι έχει καταπατηθεί το Σύνταγμα και ότι ζούμε σε ένα καθεστώς άτυπης δικτατορίας,
     ..ότι έχουμε χάσει την εθνική μας ανεξαρτησία, και ότι είμαστε κι επίσημα πλέον προτεκτοράτο, εφ' όσον  στην Κομισιόν και όπου αλλού, παραδέχονται πως πρέπει να συμφωνήσουν και εξωχώρια κέντρα εξουσίας για να κάνουμε τούτο ή το άλλο,
     ..αφού έχουμε εξαντλήσει κάθε βρισιά, κι έχουμε εκτοξεύσει κάθε κατάρα εναντίον τωνπολιτικών απατεώνων και οιονεί προδοτών που κυβερνούν την χώρα,
     ..ενώ ορκιζόμαστε εκδίκηση, Ειδικά Δικαστήρια, φυλακές και αγχόνες για τους υπεύθυνους της καταστροφής της χώρας και την εξαθλίωση των πολιτών..

     Δεν τολμάμε μετά όχι να βγούμε στους δρόμους επ' αόριστο,
     ..όχι να φτύνουμε δημόσια κι όπου τους βρούμε, τους μνημονιακούς τού ''ναι σε όλα'' πολιτικούς,
     ..όχι να τους αναγκάσουμε να παραιτηθούν και να φύγουν κατατρεγμένοι, νεκρώνοντας μεαπεργίες γενικές και διαρκείας την οικονομική ζωή της χώρας,

     ..αλλά δεν τολμάμε ούτε καν κρυφά, κατ' ιδίαν, ιδιωτικά, χωρίς να μας βλέπει κανείς..
     ..ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΑΚΙ ΚΑΙ Ν' ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΝΑΛΙ, όταν οι ''γκαιμπελίσκοι  των 8'' του συστήματος απλώνουν την προπαγάνδα τους και τα θανατηφόρα για το μυαλό μας όπλα τουψεύδους, της διαστρέβλωσης και του φόβου!

     Όπου να γυρίσεις και όπου και να σταθείς σ' αυτή την χώρα, απ' τις 8 ως τις 10 το βράδυ, οι τηλεοράσεις του ραγιά είναι συντονισμένες σε ''μεγκάλα'' και ''ουράνια'' κανάλια!
     Χώρια τα πρωϊνά!..
     Χώρια η μεσημεριανή αποβλάκωση!..

     Αυτοί είμαστε!..
     Ούτε την μικρούλα επανάσταση του αντίχειρα στο κουμπάκι του κοντρόλ, δεν τολμάμε να κάνουμε!..

     Ορμάτε Ούννοι!.. Ορμάτε Βησιγότθοι!..
     Έλληνες δεν υπάρχουν πιά!..
     

Το έγκλημα των συνταγματολόγων



Του Γιώργου Τρανταλίδη - Δικηγόρου
 
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι πρωθυπουργοί όλων των πολιτισμένων χωρών κάθονται στο σκαμνί όταν διαπράττουν κακουργήματα. Όμως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας οι διεφθαρμένοι πολιτικοί έφτιαξαν στα μέτρα τους ένα Σύνταγμα έτσι ώστε με το καταραμένο άρθρο 86 να εισέρχονται στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ με εξιλέωση των αμαρτιών/αδικημάτων τους.
Το άρθρο αυτό είναι πρωτοτυπία και επινόηση της ελληνικής ραδιουργίας για συγκάλυψη κακουργημάτων και σαφέστατα αντίκειται στο θεμελιώδες άρθρο 4 περί ισότητος. Ο κάθε βουλευτής και υπουργός πρέπει να δικάζεται από τον φυσικό δικαστή, όπως ο απλός πολίτης. Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι κατεπείγον και επιβάλλεται η διαγραφή του άρθρου 86.
Είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι εάν δεν υπήρχε το άρθρο αυτό, όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί θα εφοβούντο τα ισόβια και δεν θα εβίαζαν τον Ποινικό Κώδικα κουβαλώντας τις μίζες με τις βαλίτσες. Είμαι επίσης βέβαιος πως εάν δεν υπήρχε το άρθρο 86, δεν θα είχαμε φτάσει στην πτώχευση και τα μνημόνια. Πελώριες είναι οι ευθύνες των συνταγματολόγων, που, βρισκόμενοι σε βαθύ ανατολίτικο λήθαργο, δεν αντέδρασαν δυναμικά, έτσι ώστε να μην επιτρέψουν στους πολιτικούς να εισαγάγουν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα, που όχι μόνο έδεσε τα χέρια των δικαστών αλλά απετέλεσε και την ταφόπλακα για την απονομή της δικαιοσύνης.
Οι ευθύνες των συνταγματολόγων ισοδυναμούν με έγκλημα κατά του λαού και της αρχής της ισότητος και φυσικά θα πρέπει να δώσουν σαφείς εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για την απραξία τους αυτή. Τις αναμένω με ενδιαφέρον.
 
fskyrtsos.gr AΝΑΡΤΗΣΗ PRESS

Κάθε μήνα και... μέτρα, έως την τελική κατάρρευση












Έως τώρα, κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας βρίσκονταν σε δύσκολο σημείο, το Μαξίμου ακολουθούσε την ίδια τακτική:
 στην αρχή έκανε διαρροές περί "κόκκινων γραμμών" και "αποφασιστικότητας Σαμαρά" και μετά έπαιζε καθυστερήσεις.
Στο επόμενο στάδιο "κρατούσε χαμηλούς τόνους έναντι της τρόικας" και κατέληγε στην υποχώρηση. Τώρα περάσαμε τη φάση της "ελεγχόμενης σύγκρουσης με τους δανειστές", βρισκόμαστε στο στάδιο των "χαμηλών τόνων" και έπεται η υποχώρηση. Η οποία συνεπάγεται ένα νέο Μεσοπρόθεσμο πριν από τις ευρωεκλογές και πριν από το νέο Μνημόνιο, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα συνοδεύσει τη "διευθέτηση" του ελληνικού χρέους. Αν, φυσικά, 
η παρούσα κυβέρνηση καταφέρει να φτάσει ως εκεί.

Ήδη κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να διαστρέψουν την πραγματικότητα, επιδίδονται σε "damage control" (διαχείριση της επικοινωνιακής ζημίας ενόψει υποχώρησης) και δεν απαντούν τίποτε συγκεκριμένο για κανένα από τα φλέγοντα θέματα. 
Παράλληλα, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, στη συνάντησή τους που κράτησε κάτι παραπάνω από τρεισήμισι ώρες, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους απέναντι στην τρόικα, προκειμένου να διαχειριστούν πολιτικά τη διαφαινόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των πιστωτών.

Σφίγγει ο κλοιός

Άλλωστε, από την αρχή του έτους, τα προειδοποιητικά μηνύματα προς την Αθήνα αυξάνονται από όλα τα μέρη των δανειστών. 
Το ΔΝΤ ζητεί εγγυήσεις από την Ε.Ε. για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, "κοινοτικοί αξιωματούχοι", με διαρροές τους, υπενθύμισαν στο Μαξίμου ότι έως τον Μάιο πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία αφού λήγουν ελληνικά ομόλογα που πρέπει να αποπληρωθούν, ενώ ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα είναι "δύσκολη περίπτωση".
Παράλληλα ο Όλι Ρεν "κεραυνοβόλησε" την κυβέρνηση, αφού μιλώντας στην Wall Street Journal προανήγγειλε ότι "οι τρόποι μείωσης του χρέους και κάλυψης των τυχόν χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα έτη θα εξεταστούν από το καλοκαίρι".
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος πορεύονται προς τις ευρωκάλπες χωρίς να έχουν να επικαλεστούν κάποια μείζονα επιτυχία και με την "καυτή πατάτα" ενός νέου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο απαιτεί η τρόικα προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να εκταμιεύσει τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. 
Δόση απαραίτητη, αφού τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Μάιο ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τα ταμιακά διαθέσιμα ούτε μέσω των "αλμυρών" εντόκων γραμματίων ούτε από το... πρωτογενές πλεόνασμα.
Των προαναφερθεισών "προειδοποιήσεων" είχαν προηγηθεί δύο απανωτές αναβολές στην άφιξη της τρόικας, αφού αυτή τη φορά οι "τροϊκανοί" έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή και διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως, αν δεν προκύψει συμφωνία από την ανταλλαγή e-mail μεταξύ των δύο πλευρών, δεν πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα για να ξαναφύγουν... άπραγοι.

Μέτρα, μέτρα κι άλλα μέτρα

Επί της ουσίας η δικομματική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μία καταιγίδα μέτρων στην πιο δύσκολη στιγμή της. 
Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις, οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασκούνται σε μεταξύ τους διαμάχες, ενώ οι βουλευτές βρίσκονται σε... "μνημονιακή" παραζάλη και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα άντεχαν μία νέα δέσμη μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, ενώ πριν από έναν μήνα ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου προέβλεπε πως η κυβέρνηση θα επεδίωκε να "σπρώξει" τα σκληρά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές, "πακέτο" με τη μείωση του χρέους, τα πολιτικά δεδομένα έχουν ανατραπεί πλήρως. 
Ο Αντ. Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας πιέζονται για ένα Μεσοπρόθεσμο "εδώ και τώρα", προκειμένου να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, και... για ένα Μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές, όταν ανοίξει η κουβέντα περί χρέους.

Στρώνουν το χαλί

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα υποχώρησή της. Ήδη χθες αναμενόταν να στείλει ο Γ. Στουρνάρας στους "τροϊκανούς" τα "εναλλακτικά υπολειπόμενα" μέτρα σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες "διαρθρωτικές" αλλαγές. 
Μ' άλλα λόγια ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει την τρόικα για το πώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη δέσμη μέτρων (tool kit) του ΟΟΣΑ αναφορικά με την απελευθέρωση της εμπορίας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη χρονική επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά και τον "οδικό χάρτη" για την απελευθέρωση των (ομαδικών) απολύσεων.
Συνομιλητές του Γ. Στουρνάρα εκτιμούν ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις, συνδυαζόμενες και με άλλες δράσεις για την "απελευθέρωση" της αγοράς, μπορούν να εισφέρουν 5,2 δισ. στο ΑΕΠ και ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο επιχείρημα προκειμένου να "παζαρέψει" με την τρόικα το τελικό ύψος των "ισοδύναμων" μέτρων για το δημοσιονομικό κενό (1,5 δισ. για εφέτος και 3 δισ. για του χρόνου...) και τις απώλειες εσόδων από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση.

"Μασάζ" στους βουλευτές

Σε κάθε περίπτωση υπουργοί δεν κρύβουν, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί, μες στο επόμενο δίμηνο, να πάρει νέα μέτρα. 
Εξ ου και ο Αντ. Σαμαράς ήδη αρχίζει να... προετοιμάζει ψυχολογικά και πολιτικά τους βουλευτές του. 
Την προσεχή Πέμπτη, μάλιστα, συγκαλεί την Κ.Ο. της Ν.Δ., η οποία έχει να συνεδριάσει πολλούς μήνες. 
Ο πρωθυπουργός επισήμως θέλει να κηρύξει "πανστρατιά" και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο, θέλει να ζητήσει από τα μέλη της "γαλάζιας" Κ.Ο. να στηρίξουν και τώρα την κυβέρνηση, με το επιχείρημα πως "το Μνημόνιο φτάνει στο τέλος του". "Μην κολλήσουμε στην ουρά του γαϊδάρου, έχουμε φάει τον υπόλοιπο" είναι μία από τις ενδεικτικές φράσεις που έχουν ακουστεί σε κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου και αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να περάσει στους βουλευτές του ο Αντ. Σαμαράς.

Τα χέρια ψηλά

Πάντως, η παρατεταμένη εκλογολογία και η εκτίμηση πως η κυβέρνηση βρίσκεται, αργά ή γρήγορα, σε αποδρομή ήδη λειτουργεί διαλυτικά για το κυβερνητικό σχήμα. 
Ο Αντ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να μην ανοίξει νέα μέτωπα με περαιτέρω εφαρμογή των "μνημονιακών" δεσμεύσεων, ενώ κορυφαίοι υπουργοί έχουν "κατεβάσει τα μολύβια" σκεπτόμενοι και το άγχος της επανεκλογής τους. 
Παράλληλα, όταν οι υπουργοί δεν σκέφτονται το μέλλον τους, τσακώνονται... μεταξύ τους.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αθ. Τσαυτάρης και Μάξιμος Χαρακόπουλος) διαφωνούν δημοσίως με την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, ενώ οι ρυθμίσεις Χατζηδάκη βρίσκουν απέναντί τους ακόμη και τον Αδ. Γεωργιάδη, που δεν θέλει να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. 
Σαν να μην έφταναν αυτά, οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση των απολύσεων δημιουργούν εκ νέου προοπτική μαζικών κινητοποιήσεων -και είναι σαφές πως κάτι τέτοιο θα ήταν το τελευταίο που θα μπορούσε να αντέξει το κυβερνητικό σχήμα.

Διεθνώς ρεζίλι

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, διάφορα "παρεμπίπτοντα" -αλλά όχι λιγότερα σοβαρά- του Μνημονίου θέματα προσθέτουν νέες σκιές πάνω από το Μαξίμου. 
Οι έντονες διπλωματικές οχλήσεις που δέχεται η Αθήνα από την Ουάσιγκτον για την απόδραση του τρομοκράτη Ξηρού έχουν προβληματίσει το Μαξίμου, ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να γίνει διεθνώς ρεζίλι και με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, αφού ο αρμόδιος υπουργός, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, αλλά και το κεντρικό πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κατανόησαν τη σοβαρότητα του θέματος και βρέθηκαν εγκαλούμενοι από διεθνείς οργανώσεις, αλλά και επιτρόπους της Ε.Ε.

Ν. Βαλαβάνη: Όπως και να το βαφτίσουν, μας φέρνουν νέο μνημόνιο



«Η άρνηση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί ένα πακέτο μέτρων για το χρέος, που θα ξεκινά από το δραστικό κούρεμά του, φέρνει πιο κοντά την υπογραφή ενός νέου μνημονίου»

Η συνέντευξη που δημοσιεύεται την Κυριακή 26/1 στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής»: 
1. Συμφωνείτε με την δήλωση του ιστορικού στελέχους της αριστεράς του κ. Μανώλη Γλέζου ότι η διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού συμφέρει μόνο το σύστημα για τον αποπροσανατολισμό του λαού;
Η ευθύνη για την τροπή της υπόθεσης αυτής βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.  Η σχετική παραφιλολογία, που αναπτύσσεται και συντηρείται επιμελώς από μεριάς ΝΔ, δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και συσκοτίζει την ατζέντα των πραγματικών προβλημάτων: Κατά την πιο κρίσιμη περίοδο απ’  το ξεκίνημα της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, που οδήγησαν στην εξουθένωση του λαού και στη λεηλασία της χώρας υπέρ των δανειστών.
2. Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε πριν από την υπογραφή ενός νέου μνημονίου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας;
Χρηματοδοτικό κενό σημαίνει αδυναμία εξυπηρέτησης με τα προγραμματισμένα μέσα (πρωτογενές πλεόνασμα, ιδιωτικοποιήσεις, δανεισμός από τις αγορές κλπ) των τοκοχρεωλυσίων ενός θηριώδους χρέους. Στην περίοδο 2014-2016 το χρηματοδοτικό κενό προσεγγίζει τα 11 δις € ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τρόϊκα το ανεβάζει στα 14 δις (λόγω υπολογισμών για μειωμένα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις). Οι διάφορες κυβερνητικές προτάσεις για την κάλυψη του φέρεται να απορρίπτονται από πλευράς  δανειστών, καθώς επιθυμούν διατήρηση της παρούσας κατάστασης επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Η άρνηση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί  ένα «πακέτο» μέτρων για το χρέος, που θα ξεκινά από το δραστικό «κούρεμα» του,  φέρνει πιο κοντά την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, ανεξάρτητα αν για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας βαφτιστεί διαφορετικά πχ. «χρηματοδότηση αναπτυξιακής ανασυγκρότησης».  
3. Μπορεί να υπάρξει στρατηγική εξόδου από την κρίση εκτός του ευρώ,  που να μην οδηγήσει σε καταστροφή της ελληνικής οικονομίας;
Πρώτον, θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ουδέποτε τέθηκε επί της ουσίας, σύμφωνα ακόμα και με δηλώσεις της κ. Μέρκελ (Le Monde). Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την Ευρωζώνη, με ανυπολόγιστες συνέπειες και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεύτερον, η πολεμική αντί για συζήτηση γύρω από το νόμισμα, όπως διεξάγεται σήμερα, για λόγους «μαύρης προπαγάνδας» από μεριάς κυβέρνησης, παραγνωρίζει σημαντικά δεδομένα-«προαπαιτούμενα» για την εφαρμογή μιας επιτυχημένης νομισματικής πολιτικής (δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, δημόσια οικονομικά «εργαλεία» για την εφαρμογή του, τι δημόσιος τομέας και με τι τρόπο λειτουργίας - έως επιμέρους κρίσιμα ζητήματα: διαφθορά, παραοικονομία, φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, γραφειοκρατία κ.α.) Τα παραπάνω θα έπρεπε να απασχολούν κυριαρχικά το δημόσιο διάλογο πριν την κουβέντα για το νόμισμα. Τρίτον, οποιαδήποτε μη «συντεταγμένη» έξοδος στις παρούσες συνθήκες θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα καλούνταν να επιλύσει. 
4. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς το κόμμα σας θα επιτύχει μια μονομερή καταγγελία του Μνημονίου και, παράλληλα, θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας;
Η ανθρωπιστική κρίση και το ασύλληπτο μέγεθος της ανεργίας, η κατάρρευση του εθνικού εισοδήματος και του παραγωγικού ιστού της χώρας σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις (καταγραφή, από την έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τρόϊκα, παραβιάσεων άρθρων των ίδιων των συνθηκών της Ε.Ε., συνεχείς αποκαλύψεις αξιωματούχων για λανθασμένο σχεδιασμό των «προγραμμάτων» λόγω υποεκτίμησης του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή και για την ανάγκη να είχε «κουρευτεί» το χρέος ήδη από το 2010) θα έπρεπε να είχε οδηγήσει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στην πλήρη αποδοκιμασία των Μνημονίων και στην απαίτηση κατάργησης τους. Όσο για τις δανειακές δόσεις τους,  αδιαμφισβήτητα στοιχεία δείχνουν ότι ποσοστό όχι παραπάνω από 6% κατευθύνθηκε στην κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού: Το υπόλοιπο 94% πήγε αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους – εκτινάζοντάς το - και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που «τσάκισε» το PSI.  
5. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στο να περάσει στον κόσμο τις προτάσεις του και χρειάζεται μεγαλύτερη εκλαϊκευση των προτάσεων αυτών;
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλές, κατανοητές και δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Πολλές από αυτές, ιδιαίτερα σημαντικές, έχουν ήδη δικαιωθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων, όπως για παράδειγμα οι σχετικές με το χρέος. Στη Βουλή έχουν κατατεθεί περισσότερα από 20 σχέδια νόμου  - δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των πρώτων επειγόντων μέτρων μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας. Αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζονται παραπέρα προγραμματικές επεξεργασίες και μεγαλύτερη «ενοποίηση» του δημοσίου λόγου των στελεχών μας. 
6. Με ποιους θα κυβερνήσετε αν εκλεγείτε πρώτο κόμμα; Είναι πιθανόν να «τα βρείτε» με το ΠΑΣΟΚ, αν έχει άλλο αρχηγό εκτός του κ. Βενιζέλου;
Στην πολιτική, «τα βρίσκεις» με κάποιον, όταν μπορεί να υπάρξει συναντίληψη στην επεξεργασία και εφαρμογή ενός συλλογικού σχεδίου για την οργάνωση της κοινωνίας και του κράτους. Η ιστορία έχει δείξει ότι στις κρίσιμες καμπές, πάντα υπάρχουν δυνάμεις για να παλέψουν από κοινού για ουσιαστική αλλαγή στην πορεία του τόπου. Αυτό θα γίνει και μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στην περίπτωση που έχει εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Με το ΠΑΣΟΚ, κόμμα με πρωταγωνιστικό ρόλο και  ευθύνη για την εξαθλίωση, στην οποία έχει περιέλθει ο λαός και η χώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, ανεξάρτητα από το ποιον έχει αρχηγό. 
7. Όσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν μνημονιακά μέτρα μπορούν να έχουν θέση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ αν το θελήσουν;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταξιθέτης σε πολιτικό καταφύγιο με κενές θέσεις για κάλυψη. Είναι το κόμμα, στο οποίο σήμερα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, εν δυνάμει πλειοψηφικό, επενδύει τις προσδοκίες και ελπίδες του για έξοδο της χώρας από το αδιέξοδο, που μας οδήγησαν εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και, στη συνέχεια, η Τρόικα με όχημα τη μνημονιακή συγκυβέρνηση των ίδιων δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως ανοιχτός για τον κόσμο που ψήφιζε και στήριζε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και βρίσκεται σήμερα σε πορεία χειραφέτησης, πολιτική και προσωπική. Ο ρόλος και η θέση καθενός, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στελεχών, εξαρτάται από τη συνέπεια που θα δείξει στον αγώνα για να βγει η χώρα και ο λαός μας από το μνημονιακό αδιέξοδο  και να μπει σε ένα δρόμο οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης. 
 8. Το κόμμα σας από τη μια κάνει πρόσκληση για επενδύσεις και από την άλλη υποστηρίζει ότι θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Πως σκοπεύετε να δημιουργήσετε κλίμα εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματικό κόσμο;
Προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ένταξη των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου στο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο και σε συγκεκριμένους τομείς προβλέπεται προώθηση συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για ευρύτατη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας σε όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Αυτό απαιτεί προώθηση προγράμματος ριζικών μεταρρυθμίσεων για το δημόσιο τομέα, το φορολογικό σύστημα, τις επενδύσεις. Χρειάζεται δημόσιος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δημιουργία αναπτυξιακής–επενδυτικής τράπεζας. Προπαντός, όμως, απαιτείται διαφορετική οικονομική πολιτική, ξεκινώντας από διακοπή της λιτότητας για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και δραστική μείωση του δημοσίου χρέους για την εξοικονόμηση πολύτιμων, για την οικονομική ανάκαμψη, πόρων. Τα παραπάνω θα οδηγήσουν στη δημιουργία βιώσιμου και σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος για τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα: τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση, ανάκαμψη – ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και αξιοπρεπούς εισοδήματος με προτεραιότητα τους νέους. 
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ (LEFT)
 
- See more at: http://left.gr/news/n-valavani-opos-kai-na-vaftisoyn-mas-fernoyn-neo-mnimonio#sthash.1ouyEq0Y.dpuf

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΓΕΡΟΙ… ΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ!

ανάρτηση από (iskra)

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ρίγος διαπερνά τη σπονδυλική στήλη όποιου διαβάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ – ΓΣΕ-ΒΕΕ). Δεν πρόκειται βέβαια για στατιστική επεξεργασία των στοιχείων όλου του ελληνικού πληθυσμού, αλλά για δειγματοληπτική έρευνα σε 1.200 αντιπροσωπευτικά νοικοκυριά στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας που έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, τον περασμένο μήνα, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ΜARC. Έστω και έτσι όμως τα ευρήματα της έρευνας αυτής προκαλούν ανατριχίλα, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι το δείγμα αποκλίνει από τη στατιστική πραγματικότητα. Το πρώτο στοιχείο που συγκλονίζει είναι ότι στη σημερινή Ελλάδα έχουμε το τραγικό φαινόμενο … οι γέροι να ζουν τους νέους! Αυτό σημαίνει το εύρημα ότι για το 48,6% των ελληνικών νοικοκυριών κυριότερη πηγή εισοδήματος είναι οι …συντάξεις!

Ναι, όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό, μόνο για το 35,9% των νοικοκυριών της χώρας μας ο μισθός αποτελεί την κυριότερη πηγή εισοδήματος και τα έσοδα από τις επιχειρήσεις συνιστούν την κύρια πηγή εισοδήματος για το 10,3% των νοικοκυριών. Αν δεν ήταν δηλαδή οι συνταξιούχοι γονείς και συγγενείς, οι νέοι Έλληνες θα πεινούσαν και θα δυστυχούσαν ακόμα περισσότερο! Το 94,6% των νοικοκυριών του δείγματος έχει υποστεί μείωση εισοδήματος στα χρόνια της κρίσης, το 5% διατήρησε αμετάβλητο το εισόδημα του και το 0,3% των νοικοκυριών είχε την ευτυχία να δει το εισόδημα του να αυξάνεται τα δίσεκτα αυτά χρόνια. Στη βάση αυτή, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, δεν υπάρχει νοικοκυριό που να μην έχει περιορίσει από δραστικά ως δραματικά τα έξοδα του σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Ρούχα, παπούτσια, ταξίδια, φαγητό έξω έχουν περιοριστεί θεαματικά για τη συγκεντρωτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.
Το 90,5% των νοικοκυριών του δείγματος δήλωσε ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες τους για εστιατόρια και ταβέρνες, χωρίς όμως στην έρευνα να προσδιορίζεται πόσο τοις εκατό έχουν μειωθεί τα έξοδα για φαγητό έξω. Απλώς 9 στα 10 νοικοκυριά ξοδεύουν σήμερα λιγότερα για ταβέρνες από όσα ξόδευαν πριν από την κρίση. Το 90,3% έχει μειώσει τα έξοδα για ρούχα και παπούτσια, το 88,8% τις δαπάνες για ταξίδια, το 87,8% τα όσα δαπανούσε για καφετέριες, μπαρ, σινεμά κ.λπ., το 87,1% ξοδεύει λιγότερα λεφτά για δώρα και πάει λέγοντας. Και καλά τα παραπάνω: αυτά μπορεί κανείς να τα κατατάξει στις «απολαύσεις» της ζωής. Δεν μπορεί όμως κανείς να μην αισθανθεί ένα σφίξιμο στην καρδιά του, όταν διαβάζει πως το 63,7% των ελληνικών νοικοκυριών έχει μειώσει τα έξοδα για τη διατροφή του ή πως το 78,4% έχει μειώσει τις δαπάνες για θέρμανση. Σε αντιδιαστολή με αυτά τα τρομακτικά ποσοστά, συγκινείται πραγματικά κανείς όταν βλέπει πως μόνο το 16,4% των νοικοκυριών έχει μειώσει τις δαπάνες για τηνεκπαίδευσηΑκόμη και σε αυτή την απότομη φτώχεια, αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά το πάθος των Ελλήνων για τη μόρφωση των παιδιών τους, ένα χαρακτηριστικό που δεν έλειψε ούτε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της χώρας μας.
Και ενώ βιώνουμε αυτό τον οικονομικό όλεθρο, έρχεται το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και κάνει μια εξωφρενική δέσμη προτάσεων προκειμένου να «χτυπηθεί»,υποτίθεται, η ανεργία. Εμπειρογνώμονας του ΚΕΠΕ προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ να …καταργηθεί ο κατώτατος μισθός των 511 ευρώ (μεικτά) που ισχύει για τους νέους κάτω των 25 ετών, ώστε οι εργοδότες που απασχολούν νέους αυτών των ηλικιών να τους δίνουν για χρονικό διάστημα ενός έτους όσα λιγότερα λεφτά θέλουν ή και απολύτως τίποτα!
Στην ουσία δηλαδή αυτός ο ελεεινός τύπος προτείνει να μπορούν οι εργοδότες να μην πληρώνουν παρά ψίχουλα ή και απολύτως τίποτα για μισθούς του προσωπικού τους, αρκεί να τους διώχνουν προτού κλείσει χρόνος και να παίρνουν άλλους στη θέση τους, νέους επίσης κάτω των 25, που να τους δουλεύουν τζάμπα, άντε με κανένα δεκάρικο η κατοστάρικο το μήνα!
Μηδέν εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις! Μιλάμε για καθαρή εργοδοτική αλητεία! Έχουν κι άλλη τέτοια ιδέα στο ΚΕΠΕ: Να… επιδοτούνται (!) τα λαμόγια έλληνες επιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και τις μεταφέρουν στο εξωτερικό, προκειμένου να προσλαμβάνουν Έλληνες ανέργους! Είναι απίστευτη η πρόταση αυτή, καθώς σημαίνει στην ουσία επιδότηση της … μετανάστευσης! Τέτοιος θηριώδης εργοδοτικός κανιβαλισμός πρώτη φορά ακούγεται στην ιστορία!
Από τα αρχαία χρόνια η μετανάστευση αφενός βοηθούσε να επιβιώσουν οι μετανάστες, αφετέρουέδινε λίγη βοήθεια και στην ελληνική οικονομία με κάποια εμβάσματα τα οποία στέλνονταν που και που στους συγγενείς πίσω στην Ελλάδα, με κάποιο σπίτι, διαμέρισμα ή χωράφι που αγόραζαν ορισμένοι μετανάστες στη χώρα μας κ.λπ. Πρέπει να είναι εντελώς διεστραμμένο ένα μυαλό για να σκεφθεί να …πληρώνει η Ελλάδα για να στέλνει τα παιδιά της μετανάστες στο εξωτερικό! Κι όλα αυτά, για να πληρώνουν μισθούς Σκοπίων ή Βουλγαρίας, δύο τρία κατοστάρικα, δηλαδή, οι απατεώνες έλληνες επιχειρηματίες που πήραν έξω τις επιχειρήσεις τους, αφού πρώτα τις έκλεισαν στην Ελλάδα! Αίσχος.
*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: "Αντιμνημονιακό δημοψήφισμα" οι εκλογές...



Η πολιτική γραμματεία του κόμματος, διαμόρφωσε το πολιτικό πλαίσιο, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της είναι να...

μετατραπούν οι συγκεκριμένες εκλογικές αναμετρήσεις σε αντιμνημονιακό δημοψήφισμα.

"Θα καλέσουμε τον κόσμο να τους μαυρίσει" ήταν η χαρακτηριστική φράση, που ειπώθηκε.
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση καταρρέει και ζήτησε από τα στελέχη να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν έκτακτα γεγονότα, όπως προβοκάτσιες, τις οποίες συνηθίζει η ΝΔ εσχάτως.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι είναι πιθανό να στηθεί εντέχνως μία δήθεν ρήξη της κυβέρνησης με την τρόικα – μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.

Η πολιτική γραμματεία αποφάσισε να επιστρατευτούν πολιτικά στελέχη βεληνεκούς και κυρίως βουλευτές για τη μάχη των τριών μεγάλων δήμων και των 13 περιφερειών.
Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκαν ονόματα, όμως ξεκαθαρίστηκε ότι θα υπάρξουν στο πλαίσιο αυτό επαφές με κορυφαία στελέχη, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις, που εκφράζονται, καθώς υπάρχει μεγάλη απροθυμία, προφανώς γιατί πολλοί προτιμούν να διεκδικήσουν κυβερνητικά πόστα σε περίπτωση εκλογικής νίκης...

Το ευρώ είναι ζουρλομανδύας!»


του Γιώργου Δελαστίκ

Καταπέλτης ήταν ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρουγκμαν, τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Καλημέρα, Ιρλανδία» του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RΤΕ: «Το ευρώ είναι ζουρλομανδύας!» τόνισε χωρίς περιστροφές. Και δεν σταμάτησε εκεί: «Μια κατάσταση στην οποία το ευρώ χρησιμοποιείται μόνο προς το συμφέρον της Γερμανίας είναι μια κατάσταση που θα γίνει πολύ χειρότερη», υπογράμμισε.
Η συνολική του εκτίμηση για τις επιπτώσεις του ευρώ είναι καταλυτική: «Το ευρώ, που υποτίθεται ότι θα ήταν ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενότητα, θα γίνει δρόμος προς μια πολύ διηρημένη ήπειρο, η οποία αισθάνεται ότι κακοποιείται από τον πυρήνα της» δήλωσε. Ο Πολ Κρουγκμαν εξέφρασε με σαφήνεια την άποψη ότι, όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «κάνουν τον κόσμο να υποφέρει, αυτό δεν βοηθά την υπόθεση της ανάκαμψης». «Το να έχουμε λιτότητα που καταστρέφει τις κοινωνίες στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα και σφίξιμο της ζώνης στη Γερμανία και υπερβολικά επι-φυλακτική πολιτική μέχρι πολύ πρόσφατα εκ μέρους της ΕΚΤ είναι ο χειρότερος από όλους τους κόσμους», πρόσθεσε.
 

«Δούλοι» οι οφειλέτες
Ο Αμερικανός οικονομολόγος δεν τρέφει αυταπάτες γύρω από τις δυνατότητες που έχουν οι κυβερνήσεις των κρατών που ανήκουν στην Ευρωζώνη να ασκήσουν αναπτυξιακή, πόσω μάλλον φιλολαϊκή πολιτική, αν το επιθυμούν. «Είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση μιας χώρας της Ευρωζώνης να χαλαρώσει τη λιτότητα, εκτός αν συμφωνούν οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη… Υπάρχει περιορισμένος μόνο χώρος για ελιγμούς», επισήμανε.
Με άλλα λόγια, ό,τι και να διακηρύσσει μια κυβέρνηση ή ένα πολιτικό κόμμα πριν πάρει την εξουσία περί της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει, αν αποδεχτεί την παραμονή της χώρας του στον κατά Κρουγκμαν «ζουρλομανδύα» του ευρώ, αποκλείεται να μπορέσει να το υλοποιήσει, στο βαθμό που το πλαίσιο της Ευρωζώνης είναι ασφυκτικό.
Ο Πολ Κρουγκμαν δεν κρύβει την κατάπληξη του και για τη δουλικότητα προς τη Γερμανία που επιδεικνύουν τα κράτη της  Ευρωζώνης που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση. «Αυτό που προκαλεί σοκ με την απουσία του είναι ένας συνασπισμός των οφειλετών που να πει «κοιτάξτε, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά πρέπει κι εσείς να μας κόψετε ένα μεγάλο μέρος του χρέους»», δήλωσε.
Είναι προφανές ότι δεν χωράει το μυαλό του η έλλειψη κάθε αντίστασης των κυβερνήσεων των μνημονιακων κρατών προς τις απαιτήσεις του Βερολίνου – και ο Πολ Κρουγκμαν είναι κορυφαίος οικονομολόγος του κατεστημένου, δεν πρόκειται για κανέναν επαναστάτη φυσικά!
 

Περιφρόνηση προς Σαμαρά
Αυτό ακριβώς το κλίμα απαξίωσης της υποτελούς πολιτικής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αντανακλούσε και ο άκρως περιφρονητικός τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου προς τον Αντώνη Σαμαρά ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας, Νάιτζελ Φάρατζ – ενός κόμματος που στις  ευρωεκλογές του 2009 πήρε 17% και αναμένεται να υπερβεί το 20% στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.
«Δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα. Η τρόικα κυβερνά! Το κόμμα σας ονομάζεται «Νέα Δημοκρατία», αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να το μετονομάσετε σε… «Μη Δημοκρατία»  διότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κατοχή!» είπε ο Φάρατζ στον Σαμαρά ευτελίζοντάς τον σε πολιτικό επίπεδο.
«Η κυβέρνηση δουλεύει με την τρόικα δεκαοκτώ μήνες και η Ελλάδα έχει πολλούς στόχους του προγράμματος», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο για να λάβει πληρωμένη απάντηση ακόμη και από τον Χάνες Σβόμποντα, τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ευρωομάδας: «Η τρόικα πρέπει επιτέλους να καταργηθεί… Στην περίπτωση της Ελλάδας, πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι απαράδεκτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας»!
Πλήρης ο πολιτικός διασυρμός του Αντώνη Σαμαρά – να του λέει ο Αυστριακός ότι  με την πολιτική του καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας και να καταργηθεί η τροίκα, την οποία επαινεί με έμμεσο τρόπο ο Ελληνας πρωθυπουργός! Τι να πει κανείς…
 

Ευρώ απειλεί Δημοκρατία
Η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση της», είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Σαμαράς και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι. «Η Ελλάδα θα είναι όρθια και περήφανη σε μια πορεία ανάκαμψης», συνέχισε ακάθεκτος ο πρωθυπουργός προκαλώντας γενική θυμηδία.
Ούτε τους… Financial Times δεν συγκινούν τέτοια φληναφήματα, καθώς η βρετανική εφημερίδα εκφράζει μεν τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να ασχολείται με πολύ σοβαρά προβλήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν διστάζει αρθρογράφος της να κατηγορήσει την ΕΕ και την Ευρωζώνη ακόμη περισσότερο ότι… υπονομεύουν ουσιαστικά τη Δημοκρατία στα κράτη-μέλη τους!
«Στην Ευρωζώνη η εξουσία συγκεντρώνεται σήμερα στα χέρια των κυβερνήσεων των χωρών που δανείζουν τις άλλες, κυρίως της Γερμανίας, και σε ένα τρίο από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες – την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι λαοί των χωρών που θίγονται δεν έχουν καμιά επιρροή πάνω τους. Οι πολιτικοί, οι οποίοι είναι υπόλογοι στους λαούς, είναι ανίσχυροι. Αυτό είναι διαζύγιο με την υποχρέωση λογοδοσίας, η οποία χτυπά δυνατά στην καρδιά κάθε είδος δημοκρατικής διακυβέρνησης. Η κρίση της Ευρωζώνης δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και συνταγματική», καταλήγουν στο συμπέρασμα τους οι  Financial Time, κάνοντας λόγο για «συνταγματική διαταραχή της Ευρωζώνης».
 

Φιλο-ΕΕ «καλλιστεία»!
Την ώρα που η ΕΕ κατηγορείται ακόμη και ως υπονομευτής της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος του γραφειοκρατικού μηχανισμού της, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαπιστώνει περισπούδαστα «άνοδο του εξτρεμισμού από την Άκρα Δεξιά και την Ακρα Αριστερά» στην Ευρώπη και την Ελλάδα και διακηρύσσει με πολεμοχαρή διάθεση ότι «η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του λαϊκισμού».
Όσο για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδονται σε έναν αγώνα τύπου… καλλιστείων σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου αφενός να αποδείξουν ότι το δικό τους κόμμα είναι πιο φιλο-ΕΕ απ’όλα τα υπόλοιπα και, αφετέρου, ότι ο αντίπαλος τους είναι «αντιευρωπαϊστής».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, π.χ., κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι… «υποψήφιος των αντιευρωπαϊστών», ότι «απέδειξε και πάλι την προκλητική άγνοια του για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών» και ότι «προσέβαλε ακόμη και τη χώρα του στην τελετή ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας»!
Πρέπει σίγουρα να βρίσκεται κάποιος σε κατάσταση πολιτικής «τρικυμίας εν κρανίω» για να νομίζει ότι λέγοντας τέτοιες ανοησίες κερδίζει ψήφους στις σημερινές συνθήκες.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως του απάντησε ουσιαστικά κινούμενος στο ίδιο πνεύμα, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa : «Είμαστε πιο ευρωπαϊστές από τα συντηρητικά κόμματα που κατέστρεψαν την ιδέα της αλληλεγγύης και δίχασαν τους λαούς», δήλωσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε μάλιστα και το… «ζουρλομανδύα» της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους ότι, αν διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, θα μείνουν όλοι τους χωρίς ζουρλομανδύα! «Η Ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με δεκαοκτώ κρίκους. Αν σπάσει ένας, σπάει η αλυσίδα και κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο!» τόνισε με έμφαση.
Αυτό που κατάλαβε ο Τσίπρας είναι ότι κανένας Έλληνας και κανένας Ευρωπαίος δεν θέλει να πάθει τίποτα το ευρώ, τρέμει στην ιδέα μη τυχόν και σπάσει η αλυσίδα του ευρώ που τον κρατάει δεμένο χειροπόδαρα!
Μούδιασμα
Το χειρότερο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το πιστεύει κιόλας αυτό. Δεν το λέει, δηλαδή, για να καθησυχάσει το ελληνικό και ευρωπαϊκό κατεστημένο προκειμένου να περιορίσουν τα εμπόδια που βάζουν στην ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού.
Φοβόμαστε επίσης ότι, κρίνοντας από το πολιτικό του περιβάλλον, αδιαφορεί για το μούδιασμα που προκαλεί η θέση του υπέρ του ευρώ στον πυρήνα των πιο μαχητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας ελπίσουμε ότι οι συνθήκες που θα επικρατούν όταν γίνει πρωθυπουργός θα τον υποχρεώσουν να αλλάξει θέση και πολιτική. Ίδωμεν…

Επίκαιρα

Η νέα συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος είναι αναπόφευκτη!


Η νέα συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ είναι αναπόφευκτη.
Δυστυχώς μετά την εγκληματική έως προδοτική στάση μέρους των ελλήνων πολιτικών να χρεοκοπήσει συντεταγμένα η Ελλάδα στο πλαίσιο του PSI+ εις βάρος των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων και προς όφελος των ευρωπαϊκών τραπεζών χάθηκε η καλύτερη ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με μεγάλο haircut.
 
Η ιστορία θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εγκλημάτησε από απίστευτη φοβία και προχειρότητα καθώς δέχθηκε να δοθεί χρόνος στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να ξεφορτώσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν, σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες που υποχρεώθηκαν να διακρατήσουν τα ομόλογα  που γνώριζαν ότι θα κουρευτούν.
Έτσι εξηγείται πως οι τράπεζες παγκοσμίως και ειδικά της Ευρώπης κατείχαν ελληνικό χρέος 196 δισεκ. ευρώ και βρέθηκαν προ του PSI+ με 45 δισεκ. ευρώ.
 
Η ΕΚΤ λειτούργησε ως προστάτης του ευρωπαϊκού banking καθώς φορτώθηκε μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, που ξεφόρτωσαν οι ευρωπαικές τράπεζες.
Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε αλλά καταγράφηκε ως γεγονός η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος.
Βαθμολογήθηκε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, πληρώθηκαν τα CDS και η ιστορία συνεχίζεται…
Το τέλος της ιστορίας, του ελληνικού δράματος δεν έχει ακόμη γραφεί.
 
Εσχάτως έχει ανοίξει για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης συζήτηση για το επαχθές του χρέους.
Με την ακριβή ερμηνεία του όρου επαχθές χρέος είναι αυτό που φέρει όρους που το καθιστούν μη εξυπηρετήσιμο και αυτό είναι μόνο το σκέλος των ομολόγων ύψους 55 δισεκ. και όχι των δανείων της Τρόικα.
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται από αυτούς που εναντιώνονται στο haircut στο χρέος εντός της Ελλάδος είναι ότι:
«το χρέος ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν έχει αποπληρώσει διεθνώς και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει χώρα με μηδενικό χρέος.
Το χρέος αποτελεί μια ανακυκλούμενη πίστωση.
Δανείζεται μια οικονομία από τις αγορές καλύπτει ανάγκες του εθνικού προϋπολογισμού, αποπληρώνει παλαιά ομόλογα και τόκους και ο φαύλος κύκλος του υπερδανεισμού συνεχίζεται.
Άρα κακώς στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση περί αποπληρωμής των δανείων καθώς το χρέος ουσιαστικά ποτέ δεν αποπληρώνεται, αλλά επιμηκύνεται στο μέλλον.
Παγκοσμίως το χρέος φθάνει τα 51 τρισεκ. δολάρια ή 37 τρισεκ. ευρώ και το παγκόσμιο ΑΕΠ δηλαδή το παγκόσμιο ακαθάριστο προιόν, στα 72 τρισεκ. δολάρια ή 52,6 τρισεκ. ευρώ και στην πορεία των χρόνων αυξάνεται και δεν μειώνεται το χρέος.
Άρα καμία χώρα του πλανήτη δεν θα αποπληρώσει το χρέος της».
 
Η προσέγγιση αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά δεν απαντάει στο ερώτημα γιατί χώρες βρέθηκαν σε οικονομική κρίση και ύφεση ενώ η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε χρεοκοπία;
Ήταν οι υψηλοί τόκοι καθώς η Ελλάδα είχε φθάσει να πληρώσει 16-18 δισεκ. ετησίως σε τοκοχρεολύσια που προφανώς δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει είναι η απάντηση γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Ήδη οι τόκοι έχουν μειωθεί στα 6 δισεκ. με προοπτική να υποχωρήσουν στο 1,8 με 2 δισεκ. υπό ένα σενάριο επιμήκυνσης.
 
Η Ελλάδα έχει όμως μια δομική ιδιαιτερότητα.
Το χρέος της όπως αναδιαρθρώθηκε αγγίζοντας πλέον τα 321 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 245 δισεκ. δάνεια της Τρόικα δεν κατευθύνθηκαν στην ανάπτυξη ή στην δημιουργία ενός οικονομικού μοντέλου.
Ήταν μια βίαιη αναδιάρθρωση ανάγκης όπου αντικαταστάθηκε το χρέος που κατείχαν οι ιδιώτες με χρέος που κατέχουν τα κράτη.
Η Ελλάδα δεν έχει οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης σοβαρό, δεν έχει εξαγωγική δυναμική και ως εκ τούτου ή θα επιλέξει να βουλγαροποιηθεί διατηρώντας το χρέος ανέπαφο ή θα επιλέξει μια δραστική μείωση του χρέους μέσω haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.
 
Το haircut θα απελευθερώσει ένα μεγάλο βάρος από την Ελλάδα ίσως 100 δισεκ ευρώ και η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει την χώρα να ξαναχτίσει το οικονομικό της μοντέλο χωρίς να βαρύνεται με ένα χρέος που δεν δημιουργήθηκε για να στηρίξει ένα οικονομικό μοντέλο αλλά για να ικανοποιήσει την καταναλωτική μανία των 2 τελευταίων 10ετών του ελληνικού δημοσίου και ελληνικής κοινωνίας.
Η απελευθέρωση από το βάρος μέρους του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται όμως από ένα εθνικό σχέδιο όπου τα πολιτικά κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θα συγκυβερνήσουν εξ ανάγκης να συναποφασίσουν το μοντέλο της επόμενης 10ετίας για την Ελλάδα.
Αναφορές περί εθνικοποίησης τραπεζών, αύξησης των συντάξεων και μισθών δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί απλά θα οδηγήσουν σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.
 
Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση χρέους και εθνική στρατηγική ως προς το οικονομικό μοντέλο που θα υιοθετήσει η χώρα.
Βέβαια γεννάται το ερώτημα με αυτό το πολιτικό προσωπικό η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί;
Αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα μπορούν να την διασώσουν;
Το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδος δεν είναι ικανό να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα.
Έτσι ίσως εξηγείται γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει καμία εμπιστοσύνη, φοβούνται μήπως δαπανήσουμε πάλι τα χρήματα τους σε γαρύφαλλα σε νυχτομάγαζα ή σε Porsche ή Ferrari....
Όμως ελλείψει οικονομικού μοντέλου....θα καταστεί μονόδρομος και νέα συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.
Αν η Ελλάδα διέθετε σοβαρό οικονομικό μοντέλο θα μπορούσε να χτίσει πάνω σε αυτό και να διαχειριστεί το χρέος.
Θα σχολιάσουν πολλοί μα είναι δυνατό η Ελλάδα να συνάψει δάνειο 18 δισεκ. άρα νέο μνημόνιο και να προχωρήσει σε haircut στο χρέος;
Επίσης ποιο κοινοβούλιο θα ψηφίσει haircut στα δάνεια που χορηγήθηκαν προς την Ελλάδα;
Η απόφαση θα είναι πολιτική.
Το μήνυμα των ευρωεκλογών θα είναι μήνυμα αμφισβήτησης της πολιτικής της Ευρώπης και στο κίνδυνο αποσχιστικών δυνάμεων η Γερμανία θα συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι το πειραματόζωο.
Η Ελλάδα με την δουλική της στάση ξευτιλίζεται.
Από υπερήφανο κράτος έχει καταντήσει κράτος παρίας.
Άβουλο έθνος, υποταγμένο στα χρέη και βουτηγμένο στις πολλές παλιές αμαρτίες.
 
Ο μικρόκοσμος των αγορών  
Επισημάναμε, πρόσφατα,  ότι με βάση το δυσμενές σενάριο, αν δηλαδή όλα πάνε στραβά το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να υποχωρήσει έως τις 900 μονάδες και το spread στα ομόλογα να εκτιναχθεί στις 900 μονάδες από 672 μονάδες βάσης που βρίσκεται.
 
Το σενάριο αυτό θα υλοποιηθεί μετά μεγάλης βεβαιότητας αν μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση έχει συντριβή σενάριο όχι απίθανο και τεθεί θέμα συνοχής της κυβέρνησης ή υπό το βάρος της ήττας η Ελλάδα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Ακόμη και στο θετικό σενάριο για την κυβέρνηση που η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 2-3% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ διαλυμένο έχοντας καταντήσει πολιτικό απομεινάρι του χθες,  η κυβέρνηση θα έχει υποστεί πολύ βαρύ χτύπημα που η ΝΔ δεν θα μπορεί να απορροφήσει.
 
Το ΠΑΣΟΚ ως κυματοθραύστης της λαϊκής δυσαρέσκειας διασώζει την ΝΔ έως σήμερα.
Μετά τις εκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί κόμμα της παρελθούσας ιστορίας και όχι της μελλοντικής,  η ΝΔ θα δέχεται άμεσα την φθορά της εξουσίας και το μοιραίο θα είναι αναπόφευκτο.
 
www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος - Δημοσιογράφος
ανάρτηση από online press