Οι New York Times συγκρίνουν τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας με την Ύφεση στις ΗΠΑ του 1929!

Ελλάδα Μετά από πέντε χρόνια


When the Great Recession began five years ago, there were fears it could turn into a new Great Depression. That did not happen — except in Greece. This week Greece reported that its real gross domestic product fell for the fifth consecutive year, leaving the 2012 Greek economy 20 percent smaller than it was in 2007. The charts contrast the past five years in Greece with the same period after 1929 in the United States. All figures are adjusted for inflation. The economic numbers show the total change for each year compared with the base year.
Όταν η Μεγάλη Ύφεση ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, υπήρχαν φόβοι ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση. Αυτό δεν συνέβη - με εξαίρεση την Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα ανέφερε ότι το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μειώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, αφήνοντας την ελληνική οικονομία το 2012 20 τοις εκατό μικρότερη από ό, τι ήταν το 2007. Τα διαγράμματα αντίθεση, τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα με την ίδια περίοδο μετά το 1929 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα τα αριθμητικά στοιχεία είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό. Οι οικονομικοί αριθμοί δείχνουν τη συνολική αλλαγή για κάθε έτος σε σύγκριση με το έτος βάσης. Σχετικό άρθρο »
Ηλικίες 45 έως 64
2012
Q3
2007
Q4
Ηλικίες 30-44
2012
Q3
2007
Q4
Ηλικίες 25 έως 29
2012
Q3
2007
Q4
Ηλικίες 20 έως 24
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ MEN
Τέταρτο τρίμηνο 2007, με το τρίτο τρίμηνο του 2012.
Τριμηνιαία Ποσοστά ανεργίας
Δεκέμβριος 2012
Δεκέμβριο του 2007
Δεκέμβριο του 1934
Δεκέμβριος 1929
2012
Q3
2007
Q4
30
25
20
15
10
5
0
%
'34
'12
'33
'11
'32
'10
31
'09
'30
'08
-40
-30
-20
-10
0
%
+10
'29
'07
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
Ελλάδα
-50
-40
-30
-20
0
-10
%
+10
'34
'12
'11
'10
'09
'08
'07
'33
'32
31
'30
'29
ΕΞΑΓΩΓΕΣ
'34
'12
'33
'11
'32
'10
31
'09
'30
'08
-70
-60
-50
-40
-30
-20
%
-10
0
'29
'07
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
'34
'12
'33
'11
'32
'10
31
'09
'30
'08
-30
-20
-10
0
+10
+20
+30
%
'29
'07
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
'34
'12
'33
'11
'32
'10
31
'09
'30
'08
-20
-15
-10
- 5
0
%
+ 5
'29
'07
'34
'12
'33
'11
'32
'10
31
'09
'30
'08
Ηνωμένες Πολιτείες
Ελλάδα
Ηνωμένες Πολιτείες
Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, 1929-1934
-30
-25
-20
-15
-10
%
- 5
0
%
0
10
20
30
40
50
60
70
'29
'07
Ελλάδα, 2007-2012
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μηνιαίο Ποσοστό Ανεργίας
ΑΕΠ

Το Νταβός δεν πιστεύει πως η Ελλάδα επιστρέφει φέτος στις αγορές


«Η χρεοκοπημένη χώρα του ευρώ θέλει να επιστρέψει φέτος στις αγορές, αλλά οι ισχυροί της πολιτικής και οικονομικής σκηνής στο Νταβός δεν το πιστεύουν και σχεδόν κανείς δεν θέλει να μιλά για αυτό», αναφέρει ρεπορτάζ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που δημοσιεύει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, υπό τον τίτλο «Θέμα ταμπού η Ελλάδα».

Το εν λόγω δημοσίευμα έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου στις αγορές πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει ένα τεστ, να δει πόσα ζητάνε οι αγορές για να τη δανείσουν», ωστόσο, «από άποψη ευρωπαϊκής εποπτείας έχουμε ακόμα δρόμο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κομισιόν στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης.

Στο δημοσίευμα του Wirtschaftswoche αναφέρεται ότι ο Μπάρι Άιχενγκριν, οικονομολόγος από το Μπέρκλεϊ απάντησε αινιγματικά στην ερώτηση για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. «Η χώρα έχει συχνά διαψεύσει ελπίδες. Ενδεχομένως η Αθήνα χρειάζεται απλώς χρόνο» απάντησε σηκώνοντας τους ώμους, σημειώνει ο δημοσιογράφος και επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναφέρθηκε μόνο μια φορά σε μια πολλά υποσχόμενη ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων, παρά το γεγονός ότι ήταν η χώρα στην οποία εκδηλώθηκε η κρίση και υπήρχαν θέματα να συζητηθούν.

«Η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει επιτέλους ανάπτυξη και θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα αυξάνεται η ανεργία και το χρέος. Πώς συμβιβάζονται αυτά με το γεγονός ότι η χώρα ανακοίνωσε την επιστροφή της στις αγορές στο τέλος του χρόνου;», ερωτά τον καθηγητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, ο οποίος απαντά: «Φοβάμαι πως δεν συμβιβάζονται. Ακόμη και με την υποστήριξη της ΕΚΤ, θα πρόκειται για μικρά ποσά, με μικρές περιόδους αποπληρωμής και θα είναι δύσκολο να βρεθούν επενδυτές. Κατά πόσο ισχύουν οι αισιόδοξες προβλέψεις, αυτό το γνωρίζουν μόνον οι Έλληνες».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, «ήταν απολύτως προετοιμασμένος για τη συνέντευξη, με πληθώρα στοιχείων και εγγράφων αλλά χωρίς θετικές απόψεις για τους διαδόχους του: «Το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο διαπραγματεύτηκε η Ελλάδα με την τρόικα ήταν βιαστικό και πρόωρο. Η χώρα είχε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή της για να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά. Το αποτέλεσμα ήταν να συμφωνήσει σε μια καταστροφή και για τις δύο πλευρές. Η μεγάλη αύξηση του χρέους οδήγησε σε ένα νέο πρόγραμμα που και αυτό ήταν ελάχιστα αποτελεσματικό».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, εάν αντί για κούρεμα, διοχετευόταν χρήμα στην πραγματική οικονομία, η ύφεση θα είχε τελειώσει το καλοκαίρι του 2012 και το χρέος θα βρισκόταν στο 157%, το οποίο είναι 23% αυτού που καταγράφεται σήμερα. Ο κ. Χριστοδουλάκης σημειώνει ότι οι αριθμοί της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για ανάπτυξη 3,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% είναι πολύ αισιόδοξοι».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου από πού προέρχονται αυτοί οι αισιόδοξοι αριθμοί, ο κ. Ρόγκοφ αρκέστηκε να σημειώσει ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν ήταν πάντα σωστές, ενώ ο κ. Άιχενγκριν απάντησε χαμογελώντας και αφήνοντας τις ερμηνείες για άλλους, λέγοντας, «αυτό επιλέχθηκε από την Ευρώπη».

Ο κ. Χριστοδουλάκης προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο η Ευρώπη να εξέλθει διχασμένη από τις εκλογές του Μαΐου, καθώς σε οικονομικά ισχυρές χώρες, όπως η Ολλανδία, Φινλανδία, ακόμη και η Γερμανία, διαμορφώνεται διάθεση εναντίον των «άχρηστων Ελλήνων», ενώ στην Ελλάδα, ακραία κόμματα προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους πολίτες εναντίον των «αδίστακτων Ευρωπαίων».

Ο πρώην τραπεζίτης Άξελ Βέμπερ περιγράφει μάλιστα τις Ευρωεκλογές ως την μεγαλύτερη πρόκληση εντός του 2014 μαζί με τα στρες-τεστ των τραπεζών και προβλέπει ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα κερδίσουν μεγάλη δύναμη, γεγονός το οποίο θα δυσκολέψει την λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο βρίσκονται, αναφέρει το ρεπορτάζ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, ακόμη και η Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής αριστεράς καλλιεργεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης συναισθήματα κατά των Βρυξελλών και του ευρώ και θα μπορούσε με μια εκλογική επιτυχία να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στην πρόσφατη μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC), σύμφωνα με την οποία στο τέλος του έτους το 40% των δανείων δεν θα εξυπηρετείται, για να επισημάνει ότι έτσι αυξάνεται η πίεση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσπαθεί να μεταδώσει θετική διάθεση.

«Με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, ελπίζει ότι θα καταφέρει να περιορίσει την δυσαρέσκεια των πολιτών. Την ίδια ώρα θέλει να εμφανίζεται ως σκληρός διαπραγματευτής με τις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς έχει προειδοποιήσει τους εταίρους του ότι, αν δεν δώσουν μια ένδειξη ότι προτίθενται να βοηθήσουν στην μείωση του χρέους, είναι πιθανό αυτό να πληρωθεί στις κάλπες του Μαΐου», συνεχίζει το ρεπορτάζ και επισημαίνει ως πρόβλημα το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ των παραχωρήσεων και της αυστηρής στάσης προς τις χρεοκοπημένες χώρες, καθώς «οι μεγάλες υποσχέσεις μπορεί να στείλουν στην Δυτική Ευρώπη τους ψηφοφόρους στους ευρωσκεπτικιστές».

«Οι υποτιθέμενες καλές ειδήσεις από την Αθήνα είναι το ίδιο βολικές για τις χώρες-πιστωτές όσο και για τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η ανάπτυξη έρχεται, τα δάνεια θα αποπληρωθούν. Αυτή η είδηση ακούγεται ευχάριστα», καταλήγει το δημοσίευμα.


ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Εξεταστική για το Μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε ο Τσίπρας





Εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν, προανήγγειλε ο  Αλ. Τσίπρας ότι θα συστήσει η επόμενη Βουλή με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα των δύο συνεισηγητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εξετάζουν το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας στα κράτη-μέλη, τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως στο ντροπιαστικό παρασκήνιο των Μνημονίων, καθώς και να τεκμηριωθεί, για ακόμα μία φορά, η απόλυτη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας,

«Το Ευρωκοινοβούλιο, ο πιο δημοκρατικός ευρωπαϊκός θεσμός, έκανε το βήμα που η ελληνική Βουλή δεν τόλμησε να κάνει, με ευθύνη φυσικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με δική της ευθύνη καθυστέρησε να έρθει η Επιτροπή στην Ελλάδα, ενώ απέρριψε και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ «για ουσιαστική συζήτηση σε βάθος ανάμεσα στους συνεισηγητές και τις εμπλεκόμενες κοινοβουλευτικές επιτροπές, σε πλήρη σύνθεση».

«Η παρουσία της Επιτροπής στην Ελλάδα θα έπρεπε να συνοδεύεται από την ευρύτερη δυνατότητα διαλόγου, αλλά και από μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να γίνουν φανερές και κατανοητές διεθνώς όλες οι πτυχές της ελληνικής ανθρωπιστικής κρίσης. Όλες οι πτυχές των θεσμικών αντιδημοκρατικών εκτροπών που συνέβησαν για να επιβληθεί η καταστροφή του μνημονίου στην Ελλάδα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι φανερό ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες της τραγωδίας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας. Γι' αυτό και προσπαθεί να υποβαθμίσει και σχεδόν να κρύψει την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο και την παρουσία την παρουσία των εισηγητών του στην Ελλάδα».

Ανέφερε, επίσης, ότι ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως στο ντροπιαστικό παρασκήνιο των Μνημονίων καθώς και να τεκμηριωθεί, για ακόμα μία φορά, η απόλυτη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής, γι' αυτό θα εξαντλήσει τις θεσμικές του δυνατότητες για να συμβάλει με κάθε τρόπο στο έργο των δύο συνεισηγητών.

«Η επόμενη κιόλας Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή και θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν. Το έργο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή σε αυτή τη κατεύθυνση. Ο λαός μας έχει δικαίωμα να γνωρίζει και εμείς έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το δικαίωμά του στην πληροφόρηση και τη γνώση. Και θα το πράξουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικά πυροτεχνήματα


 
Αθήνα
«Κυβερνητικά προεκλογικά πυροτεχνήματα» χαρακτηρίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας, προσθέτοντας ότι είναι ανίκανα να την αντιμετωπίσουν.

Πρόκειται, προσθέτει, για απλή διαχείριση και όχι αντιμετώπιση της ανεργίας με ανακύκλωση ανέργων σε θέσεις προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας ή κατάρτισης που δεν οδηγεί σε εύρεση εργασίας.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι επιτέλους ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε τις προτάσεις του.

Για «εμπαιγμό δυο εκατομμυρίων ανέργων» κάνει λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

ΠΑΣΟΚ: προχωρεί η υλοποίηση των προτάσεων μας
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κυρίως γιατί ο κ. Σαμαράς «εξήγγειλε την υλοποίηση της πρότασης της 11ης Ιανουαρίου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, για την δημιουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης».

«Μόνον έτσι θα υπάρξει ο ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός και ο συντονισμός των δράσεων και των πόρων από το σύνολο της κυβέρνησης (με ενεργή συμμετοχή των αναπτυξιακών υπουργείων) ώστε να ανασχεθεί ο εφιάλτης της ανεργίας, να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» προσθέτει το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι ακόμη θετικό ότι προχωρεί η υλοποίηση των Προγραμμάτων που υιοθετήθηκαν μετά από προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό της Κοινωφελούς Εργασίας» καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Κακόγουστη επανάληψη πολυχρησιμοποιημένων πολιτικών

«Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικά προεκλογικά πυροτεχνήματα» τονίζει ο Δημ.Στρατούλης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά.

«Τα μέτρα για την 'αντιμετώπιση' της ανεργίας που εξήγγειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας είναι μια κακόγουστη επανάληψη πολυχρησιμοποιημένων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πολιτικών διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακύκλωσης των ανέργων σε θέσεις προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας ή κατάρτισης που δεν οδηγεί σε εύρεση εργασίας» τονίζει.

«Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικού τύπου ληγμένα πυροτεχνήματα, εφόσον συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης, που την αυξάνουν συνεχώς, ιδιαίτερα στους νέους, σε πρωτοφανή ιστορικά για τη χώρα μας επίπεδα» προσθέτει και καταλήγει:

«Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια αριστερή κυβέρνηση που θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δραστική αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων, ενίσχυση της ρευστότητας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και πρώτα και κύρια του κατώτερου μισθού».

ΑΝ.ΕΛ: εμπαιγμός 2 εκατ. ανέργων

Για «εμπαιγμό δυο εκατομμυρίων ανέργων» και για «απώλεια της δεδηλωμένης», κάνει λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

«Μετά τα 18 μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς στις προηγούμενες εκλογές, από τα οποία δεν εφαρμόστηκε κανένα, η κυβέρνηση που χάνει πλέον την αρχή της δεδηλωμένης, παίζει με την ελπίδα των δυο εκατομμυρίων Ελλήνων, που έστειλε στην ανεργία», τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Θα λάβει σύντομα την απάντηση του ελληνικού λαού» κατέληξε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.
Newsroom ΔΟΛ