"Είναι θλιβερό ο πρωθυπουργός που ηγείται μιας χώρας που βρίσκεται σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση,  να φτάνει στο σημείο να υπερηφανεύεται στον ελληνικό λαό για τις "επιτυχίες" του μνημονίου", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.  
"Στον φανταστικό κόσμο του κ. Σαμαρά δεν υπάρχουν οι διαπιστώσεις του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής για τη μη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος και του χρέους, καθώς και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την έξοδο στις αγορές, που γκρεμίζουν όλες τις κυβερνητικές κορόνες. Τελικά, έχει κάποια δική της άποψη η κυβέρνηση για το κούρεμα του χρέους ή αναμασά μόνο όσα της επιτρέπουν η κυρία Μέρκελ και οι δανειστές;", διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Την ίδια στιγμή, συνιστούν μέγιστη κοροϊδία τα περί μοιράσματος του πρωτογενούς πλεονάσματος και των «κλεμμένων» στον ελληνικό λαό που τον αφαίμαξαν, τον έκλεψαν και συνεχίζουν να τον αφαιμάσσουν και να τον κλέβουν οι μνημονιακοί του "σωτήρες". Όσο δε για το γνωστό του ύφος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι πλήρως κατανοητό. Είναι δείγμα μιας κυβέρνησης υπό πανικό και ενός πρωθυπουργού σε αποδρομή", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.