Οι 13 υποψήφιοι Περιφερειάρχες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.












Η Βουλευτής Β’ Αθηνών Ρένα Δούρου θα είναι τελικά η υποψήφια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 
για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων θα είναι o 34χρονος 
οικονομολόγος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 


Τις προτάσεις έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, στην αποψινή 
συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Kόμματος, σημειώνοντας την ανάγκη 
να προωθηθούν νέα και άφθαρτα πρόσωπα, «ώστε να δοθεί το στίγμα της
 αντιπαράθεσης με το φθαρμένο σύστημα του δικομματισμού» 
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε κατά την ομιλία του. 

Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν προς έγκριση την Κυριακή, σε ψηφοφορία 
στην Κεντρική Επιτροπή του Kόμματος.
Κατά τη συνεδρίαση, επίσης, αποφασίστηκε να υποστηριχθούν οι εξής υποψηφιότητες 
για τις άλλες δώδεκα Περιφέρειες της Χώρας:

Κεντρική Μακεδονία, η Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης,  Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Δυτική Μακεδονία, ο δημοσιογράφος,  Θόδωρος Καρυπίδης.

- Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καβάλας,  
Κώστας Μορφίδης.

Ιόνια Νησιά, ο  Θεόδωρος Γαλιατσάτος, υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
 το 2010 και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεφαλονιάς.

Πελοπόννησο, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Β' Αθηνών, Οδυσσέας Βουδούρης.

Νότιο Αιγαίο, ο Σταύρος Μπενέτος νυν Δήμαρχος Λειψών.

Βόρειο Αιγαίο, η δημοσιογράφος  Αγλαΐα Κυρίτση.

Κεντρική Ελλάδα, ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας

Δυτική Ελλάδα, ο Βουλευτής Αχαΐας,  Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Θεσσαλία, η Βουλευτής Λαρίσης,  Ηρώ Διώτη.

- Κρήτη, ο Βουλευτής Ηρακλείου,  Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Ήπειρο, η Βουλευτής Άρτης, Όλγα Γεροβασίλη.

Μ.Ιγναντίου Έχει δίκιο ο Λαφαζάνης Για το Ευρώ


Τι μάς κρύβουν όλοι αυτοί που ασχολούνται με τη... σωτηρία μας;
  Σάββατογναντίου!, 1 Φεβρουαρίου 2014     

Τι μας κρύβουν όλοι αυτοί που ασχολούνται με τη... σωτηρία μας;


Πώς λειτουργεί το κράτος πέντε μήνες χωρίς δανεικά;
του Μιχάλη Ιγνατίου
Ουάσιγκτον

Η συζήτηση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που ξεκίνησε πάλι από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, αν μη τι άλλο επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στο μυαλό όλων μας, καθώς οι πάντες αναγνωρίζουν –συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού– ότι η επανεκκίνηση της χώρας είναι σχεδόν αδύνατη με το ευρώ. Για μια υπό πτώχευση χώρα είναι πανάκριβο νόμισμα το ευρώ και δυσκολεύει αφάνταστα τις μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης συνεργασίας για να εξέλθει η χώρα της κρίσης.
Ο καθένας έχει την προσωπική του άποψη, η οποία είναι σεβαστή. Άρα και στη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας, της οποίας ηγείται ο κ. Λαφαζάνης, πρέπει να δώσουμε σημασία, διότι στη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να αποτελεί τη μοναδική επιλογή.
Από το Μάιο του 2010, όταν χωρίς σχέδιο ο τότε πρωθυπουργός έδεσε την Ελλάδα στο μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι Έλληνες πολίτες είδαν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Ως αποτέλεσμα των Μνημονίων, ο ελληνικός λαός συγκαταλέγεται στους πιο φτωχούς του κόσμου. Και το χειρότερο είναι ότι τα βάσανα δεν τελειώνουν εδώ – προσωπικά αναμένω και χειρότερα.
Ο κ. Λαφαζάνης, ένας έντιμος πολιτικός, έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι «η (άλλη) επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή αντιμνημονιακής πολιτικής και προγράμματος εντός της Ευρωζώνης». Αλλά το ερώτημα είναι πώς δύναται ο κ. Αλέξης Τσίπρας, εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, να εφαρμόσει αντιμνημονιακή πολιτική και την ίδια στιγμή να παραμένει στην Ευρωζώνη. Είναι αδύνατον. Για να το πράξει πρέπει να συνεχίσει να συζητά με τους εκπροσώπους των δανειστών για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Μελετώντας τις δηλώσεις του και τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως η εκδίωξη της τρόικας είναι μονόδρομος.
Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «αν δεχθούμε εκβιασμούς, απειλές ή εκβιαστικά διλήμματα, εμείς θα εφαρμόσουμε το αντιμνημονιακό μας πρόγραμμα». Και, πολύ λογικά, ο καθένας καταλαβαίνει ότι η πρώτη πράξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή. Υποθέτω πως θα αποτελέσει την άμυνα της κυβέρνησης Τσίπρα μόλις δεχθεί τον πρώτο εκβιασμό των δανειστών.
Η διαμάχη μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα είναι αντιπαραγωγική και τίθεται σε λάθος βάση. Ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να φοβίσει τους ψηφοφόρους, παίζει με τις λέξεις του Αλέξη Τσίπρα –ο οποίος όλο και πιο πολύ νερώνει το κρασί του στα θέματα του Μνημονίου–, ο δε ΣΥΡΙΖΑ αμύνεται για τις θέσεις του κ. Λαφαζάνη, προσεγγίζοντας σε φρασεολογία τους μνημονιακούς. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και εύχομαι ότι οι φίλοι μου στον ΣΥΡΙΖΑ τους έχουν μελετήσει. Διαφορετικά θα βρεθούν προ μεγάλης εκπλήξεως εάν έρθουν στην εξουσία, όπως προβλέπουν πολλές δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μονόδρομος η πιστή τήρηση του Μνημονίου. Δεν γνωρίζω αν το αντιληφθήκατε, αλλά η χώρα μας έχει να λάβει δανεικά από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ από τον Ιούλιο, ωστόσο η Ελλάδα δεν πτώχευσε.
Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε ενώπιον θαύματος ούτε ότι ξεπεράσαμε την κρίση, διότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα. Αλλά κάτι μάς κρύβουν όλοι αυτοί που ασχολούνται με τη... σωτηρία μας. Πώς λειτουργεί το κράτος πέντε μήνες χωρίς δανεικά;
Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά θεωρώ πως είμαι πολύ πρακτικός άνθρωπος. Η συζήτηση για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αντίθετα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, διότι πολύ φοβάμαι πως θα θέσουν το «δίλημμα» οι ίδιοι οι δανειστές μας, όταν θα έχουν εξασφαλίσει πλήρως τα νώτα τους...
e-mail: mignatiou@aol.com
twitter: @mignatiou


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Τεύχος 217)

Μυστική σύσκεψη για το μέλλον της Ελλάδας

ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΤΡΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
31/01/14 - 18:31
"Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα"λέει ο ποιητής και αυτό ταιριάζει απόλυτα στο περιεχόμενο της μυστικής σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες για την Ελλάδα και τους Έλληνες χωρίς την παρουσία Ελλήνων (!) προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας και την οποία μυστική σύσκεψη  αποκαλύπτει με δημοσίευμα της πριν λίγο η Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα "ανώτατοι επίσημοι αποτραβήχτηκαν τη Δευτέρα το βράδυ από τους υπόλοιπους επισήμους της €ζώνης στις Βρυξέλες να συζητήσουν την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσημοι από το ΔΝΤ, την ευρωπαϊκή επιτροπή, την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) αλλά και υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας; Και της Γερμανίας".
Όπως πιο συγκεκριμένα αναφέρει η WSJ
"Στη σύσκεψη προσπάθησαν να επιλύσουν δύο κύρια ζητήματα τα οποία απειλούν την σταθερότητα της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης.
Συζήτησαν: Πρώτον τρόπους πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει προς την κατεύθυνση νέων μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια (όπως η εφάπαξ φορολόγηση των καταθέσεων και δεύτερον πώς να εξευρεθούν βρουν επιπλέον ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το οποίο το οποίο προβλέπεται για το δεύτερο μισό του 2014 ποσά τα οποία φτάνουν στα 6 δισ. €."
Αντικείμενο των συζητήσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν η αντιμετώπιση δύο ζητημάτων «που απειλούν να εκτροχιάσουν την ευαίσθητη οικονομική ανάκαμψης της Ελλάδας και της Ευρωζώνης»: 
- Οι τρόποι πίεσης προς την Ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εφαρμογή μη δημοφιλών δομικών μεταρρυθμίσεων.
 
- Από το πού θα βρεθούν έξτρα πόροι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το δεύτερο εξάμηνο του 2014, το οποίο εκτιμάται σε 5-6 δισ. ευρώ.
 
Οι ανησυχίες αυξάνονται γιατί η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τον Μάιο ομόλογα ύψους 11 δισ. ευρώ, καταλήγει το δημοσίευμα.
 
Το επίμαχο δημοσίευμα της Wall Street Journal:
 

Όπως ανέφεραν πηγές της WSJ οι οποίες θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους η συνάντηση έληξε χωρίς να ληφθεί απόφαση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκείνη την ώρα βρισκόταν σε άλλο γραφείο στο ίδιο κτίριο και έδινε συνέντευξη Τύπου, χωρίς φυσικά να έχει προσκληθεί στη μυστική αυτή συνάντηση.
Πάλι καλά που δεν τον εστειλαν στην τουαλέτα και μετά να κλειδώσουν την πόρτα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σεισμό θα προκαλέσει το όνομα που έδωσε ο Α.Κάντας: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ;

31/01/14 - 15:57
Σεισμικές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η αποκάλυψη (περιέχεται στην κατάθεση και δεν είναι δυνατόν να αποκρυβεί) ότι κορυφαίος εν ενεργεία πολιτικός/πολιτειακός παράγοντας "υπεράνω πάσης υποψίας"¨εμπλέκεται εμέσως, πλην αποφασιστικά στο σύστημα μιζών Κάντα, όπως υποστήριξε ο 72χρονος πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών της ΓΔΕ.
Η εμπλοκή του ονόματός του εξέπληξε τους ανακριτές, αλλά όχι και όσους γνώριζαν στο σάπιο βασίλειο της ΓΔΕ επί ημερών ΠΑΣΟΚ - και όχι μόνο - πρόσωπα και καταστάσεις.
Ο συγκεκριμένος κορυφαίος πολιτικός, και προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, στήριξε αποφασιστικά τον Α.Κάντα στην "χρυσοφόρα" θέση των επιτροπών εξοπλιστικών προγραμμάτων, πριν ακόμα δημιουργηθεί η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.
To 1993 όταν ανέλαβε ο Γ.Αρσένης υπουργός Εθνικής Άμυνας θέλησε να τον απομακρύνει από την θέση του στα αντισταθμιστικά οφέλη (είχε ξεκινήσει την "λαμπρή" καριέρα του το 1988), αλλά με παρέμβαση του συγκεκριμένου υπουργού που και λόγω σχέσεων με την σύζυγο Παπανδρέου, την Μιμή, "έλυνε κι έδενε" την εποχή εκείνη, τελικά τον πήρε ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν.Κουρής, κατ'απαίτηση φυσικά του συγκεκριμένου πολιτικού.
Έχει εμπλοκή στην είσπραξη μιζών; Αυτό μένει να αποδειχθεί, αλλά κάποιος που στηρίζει κάποιον τύπο σαν τον Κάντα, είναι βέβαιο ότι δεν τον στηρίζει "για την ψυχή του παππού του", αλλά γιατί επωφελείται άμεσα ή έμμεσα από την τοποθέτησή του στην θέση αυτή.
Πάντως από την στιγμή που αποκαλυφθεί το όνομα (το γνωρίζουμε, αλλά σεβόμαστε το απόρρητο της ανάκρισης) όλες οι πολιτικές εξελίξεις αποκτούν τον χαρακτήρα "κινούμενης λάβας".
Κινούμενης γιατί η ρευστότητα και η ταχύτητα με την οποία θα τρέξουν τα πράγματα μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές και πριν από τον Μάϊο, ενώ ο χαρακτηρισμό "λάβα" αφορά το ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά, Siemens κλπ μπροστά σε αυτή την εξέλιξη θα είναι πταίσματα.
Σε ότι αφορά τον έτερο πρώην υπουργό, μένει να δούμε στην πράξη τι στοιχεία υπάρχουν.
Πάντως η υπόθεση Ευσταθίου "καίει" και πρώην εισαγγελικό λειτουργό που πέρασε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο διευθυντής του οποίου εν συνεχεία ανέλαβε διευθυντής των εταιρειών του Ευσταθίου (και λόγω συγγένειας με τον Ευσταθίου!) και έκανε και σεμινάρια για λογαριασμό της Rheinmetall στην Σχολή Ευελπίδων! Της μουρλής, δηλαδή...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το ευρώ απειλεί με διάλυση την ίδια την ΕΕ!

Το ευρώ απειλεί με διάλυση την ίδια την ΕΕ!
  

Το ευρώ απειλεί με διάλυση την ίδια την ΕΕ!

Όταν οι λαοί της Ευρώπης βλέπουν πως όποιο κόμμα κι αν ψηφίζουν τελικά ακολουθείται η ίδια πολιτική εναντίον τους, απολύτως φυσιολογικό είναι να χάνουν κάθε εμπιστοσύνη στην αστική Δημοκρατία και στην εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.
του Γιώργου Δελαστίκ

Χαμπάρι δεν έχουν πάρει οι Έλληνες πολιτικοί, ως συνήθως, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη! Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει υποκριτικά για την «ανάπτυξη» που δήθεν θα φέρει ο ολέθριος προϋπολογισμός του, που δεν αφήνει λίθον επί λίθου στην ελληνική οικονομία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι στενοί συνεργάτες του ορκίζονται ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την Ευρωζώνη με δική τους πρωτοβουλία.
Την ίδια ώρα, οι σχέσεις Γερμανίας - Γαλλίας πλησιάζουν σε οριακό σημείο. Κορυφαίοι Γάλλοι αναλυτές, που εκφράζουν το στενά συνδεδεμένο με το Βερολίνο τμήμα της γαλλικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, συζητούν πλέον δημόσια τη.... «συντεταγμένη διάλυση» της Ευρωζώνης με στόχο να μπορέσουν να διασώσουν την ΕΕ!
Στη Γερμανία, τα μέσα ενημέρωσης μήνες τώρα επιτίθενται κατά κύματα εναντίον της Γαλλίας με άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Και δεν μιλάμε για περιθωριακά έντυπα. Αναφερόμαστε στα κατεξοχήν όργανα της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας, τα οποία παράλληλα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις που συντελούνται στη Γαλλία.
Ακόμη και πολιτικοί της συνομοταξίας των «ευρωλάγνων», όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο σοσιαλιστής Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, που οδήγησε ουσιαστικά τη χώρα του σε καθεστώς μνημονιακής ευρω-λιτότητας χωρίς, πάντως, να υπογράψει Μνημόνιο, ή ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, γράφουν πλέον ακόμη και βιβλία, με τα οποία παρουσιάζουν ένα πραγματικά αποκρουστικό πρόσωπο των Συνόδων της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Πρόκειται για συναθροίσεις αδίστακτων εκβιαστών, που σε καμιά περίπτωση δεν σέβονται τα δικαιώματα των μικρότερων χωρών, όταν αυτά βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντά τους.
Όσο για την απερίγραπτη συμπεριφορά χαμαιτυπείου που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής αν κάτι σημαντικό διακυβεύεται, καλύτερα ας μην επεκταθούμε... 
Η «εκτέλεση» του Γ. Παπανδρέου
Στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα έγινε πολλή συζήτηση γύρω από το βιβλίο που εξέδωσε ο Θαπατέρο με τίτλο Το δίλημμα. Λογικό, αφού ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός αναφέρει σκαμπρόζικα περιστατικά από τη Σύνοδο Κορυφής του G-20 στις Κάννες της Γαλλίας, στο περιθώριο της οποίας έλαβε χώρα και η «πολιτική εκτέλεση» του Γιώργου Παπανδρέου από το Γάλλο δεξιό Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Εκεί αποφασίστηκε η ουσιαστική καθαίρεση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, επειδή είχε την ιδέα να πει ότι θα κάνει δημοψήφισμα με θέμα την αποδοχή ή μη από τον ελληνικό λαό της μνημονιακής λιτότητας.
Ο Σαρκοζί, όπως γράφει ο Θαπατέρο, «ήταν τόσο οργισμένος ώστε πάτησε το ένα πόδι του σε μια καρέκλα επιχειρώντας να ανεβεί στο τραπέζι (!) για να επιτιμήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας», τον οποίο μάλιστα ο Σαρκοζί αποκάλεσε «γ...ο ψυχοπαθή»!
Με πιο διπλωματική γλώσσα, ο παρών στη συνάντηση πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν στο βιβλίο του Ημερολόγιο κρίσης περιγράφει συνάντηση στις Κάννες όπου παρευρίσκονταν ο Σαρκοζί, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ομπάμα, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βενιζέλος. «Σ’ το λέμε καθαρά, αν κάνεις το δημοψήφισμα, δεν θα υπάρξει σχέδιο σωτηρίας», του είπε ο Σαρκοζί, γράφει ο Μπαρουάν και συνεχίζει την περιγραφή: «Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Μα παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ του το λέει το ίδιο αυστηρά. Πρόκειται για ψυχολογικό πόλεμο. Η ένταση ανεβαίνει. Ο Σαρκοζί του επαναλαμβάνει τους όρους τελεσιγραφικά. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει. Ο Ομπάμα παρατηρεί και ακούει προσεκτικά... Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και περισσότερο, μπερδεύει τα λόγια του και μετά καταρρέει ψυχολογικά», γράφει ο Μπαρουάν και στη συνέχει βγάζει το συμπέρασμα: «Είμαι παρών στον πολιτικό του θάνατο σε ζωντανή μετάδοση».
Έχει απόλυτο δίκιο. Μία μόλις εβδομάδα αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι πια πρωθυπουργός της Ελλάδας. 
«Συντεταγμένη διάλυση»
Μπορεί στην Ελλάδα οι αποκαλύψεις αυτές να μας κίνησαν περισσότερο το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό. Στη Γερμανία όμως αυτό που προκάλεσε σοκ ήταν το βιβλίο Το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου του Γάλλου αναλυτή Φρανσουά Εζμπούρ, ο οποίος πάντοτε απηχεί τις απόψεις του γαλλικού κατεστημένου – και μάλιστα όχι του γαλλοκεντρικού τμήματος της οικονομικής ελίτ. Ο Εζμπούρ κινείται πάντα στο πλαίσιο της γραμμής των Γάλλων αστών που τα συμφέροντά τους διαπλέκονται στενότατα με το Βερολίνο.
Δικαιολογημένη, λοιπόν, η ισχυρότατη έκπληξη και η ανησυχία των Γερμανών, όταν βλέπουν έναν τέτοιο άνθρωπο με πασίγνωστες φιλογερμανικές θέσεις να γράφει χωρίς περιστροφές στο βιβλίο του: «Το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα μιας Ευρώπης χωρίς ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρνει αστάθεια, ανισότητα και στασιμότητα. Για να σώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξίζει τον κόπο να αποχωρήσουμε από το κοινό νόμισμα»!
Επειδή όπως είναι δομημένη η Ευρωζώνη σύντομα θα διαλυθεί, ο Εζμπούρ προτείνει η Γερμανία και η Γαλλία, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να προετοιμάσουν προσεκτικά και να υλοποιήσουν μια «συντεταγμένη διάλυση» της Ευρωζώνης και την επιστροφή όλων των κρατών της ΕΕ σε εθνικά νομίσματα. 
«Το ευρώ απέτυχε»
Η νομισματική ένωση, γράφει ο Εζμπούρ, δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει στο διηνεκές ούτε από οικονομική ούτε από πολιτική σκοπιά. Δεν εκπλήρωσε το στόχο του το ευρώ, το οποίο υποτίθεται ότι θα έφερνε στην Ευρώπη μακρόχρονη ευημερία και ανάπτυξη. Αντιθέτως, το κοινό νόμισμα κατάντησε φορτίο ασήκωτο που απειλεί να διαλύσει την ίδια την ΕΕ, πιστεύει ο Γάλλος αναλυτής.
Προχωράει δε περισσότερο. Αποκλείεται να μπορέσει ποτέ η Ευρωζώνη να εκπληρώσει τα διευρυμένα κριτήρια του Μάαστριχτ, υποστηρίζει, και για να το αποδείξει κάνει τον εξής υπολογισμό: ακόμη και ο υποδειγματικός μαθητής, η Γερμανία, πρέπει επί είκοσι ολόκληρα χρόνια να έχει κάθε χρόνο πλεόνασμα 2% ώστε να μπορέσει απλώς να ρίξει το δημόσιο χρέος της στο 60% του ΑΕΠ της, όπως επιβάλλουν τα απολύτως ξεχασμένα πλέον κριτήρια του Μάαστριχτ.
«Ξεχασμένα», φυσικά, απολύτως εσκεμμένα, αφού καμία χώρα της Ευρωζώνης, με εξαίρεση ίσως την... Εσθονία, δεν τα πληροί φέτος! Άντε, ίσως και το Λουξεμβούργο! 
Γερμανικές ανησυχίες
Το βιβλίο του Εζμπούρ προκάλεσε προβληματισμό στη Γερμανία. Όχι, βέβαια, ότι αυτό οδήγησε σε κάποια αλλαγή της γερμανικής πολιτικής, αλλά ένα κλίμα ανησυχίας το γέννησε, αν κρίνουμε τουλάχιστον από κάποια δημοσιεύματα σοβαρών δεξιών εφημερίδων.
«Αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός στην ελίτ της Γαλλίας», έγραφε σε υπότιτλο άρθρου της η Frankfurter Allgemeine.
«Ζούμε μήπως το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου;... Τι θα αποφασίσει η Γαλλία; Είναι αδιανόητο οποιοδήποτε ευρωπαϊκό σχέδιο χωρίς ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας», γράφει η σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδαDie Welt, η οποία αναφέρεται χωρίς αναστολές στον κίνδυνο που απειλεί τα γερμανικά συμφέροντα: «Το Παρίσι θα μπορούσε να συμμαχήσει με το Νότο της Ευρώπης εναντίον της Γερμανίας, η ισχύς της οποίας δεν επαρκεί για να επιβάλει το νόμο στην Ευρώπη, αν αυτό είναι το σχέδιο στο Βερολίνο», τονίζει.
«Οι Γάλλοι ευρωπαϊστές δεν είναι μόνο απογοητευμένοι, είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση», σημείωνε και η γαλλική Le Monde. 
Οι Ευρωπαίοι κατά της ΕΕ
Το θέμα αυτό δεν αφορά, βεβαίως, μόνο τις γερμανογαλλικές σχέσεις. Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ένας Γάλλος πολιτικός επιστήμονας ονόματι Ντομινίκ Ρενιέ στο βιβλίο του Η ευρωπαϊκή άποψη, σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης παρατηρείται το εξής φαινόμενο: η αντίθεση προς το ευρώ και την ΕΕ εξαιτίας της πολιτικής που ασκούν οι Βρυξέλλες οδηγεί σε πλήρη απαξίωση των εθνικών κυβερνήσεων που υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, οπουδήποτε γίνονται εκλογές, οι εν ενεργεία κυβερνήσεις συντρίβονται κυριολεκτικά, αποδοκιμαζόμενες μαζικότατα από τους ψηφοφόρους ως «ευρώδουλες» ή «γερμανόδουλες».
Το χειρότερο όμως είναι πως και οι κυβερνήσεις που τις διαδέχονται, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων που τους ασκούν τόσο τα «ευρωδεσμά» που έχουν σφυρηλατήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και οι νέες πιέσεις που τους ασκούν τα όργανα της ΕΕ, ακολουθούν πολύ γρήγορα τη γραμμή των προκατόχων τους που καταδίκασε ο λαός στις εκλογές. Αυτό έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.
Υπονομεύει τη Δημοκρατία, καθώς υποσκάπτει την εμπιστοσύνη του λαού σε όλα γενικά τα κόμματα και τους πολιτικούς. Όταν οι λαοί της Ευρώπης βλέπουν πως όποιο κόμμα κι αν ψηφίζουν τελικά ακολουθείται η ίδια πολιτική εναντίον τους, απολύτως φυσιολογικό είναι να χάνουν κάθε εμπιστοσύνη στην αστική Δημοκρατία και στην εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.
Στην αρχή αυτό εκδηλώνεται με απάθεια και μείωση της λαϊκής συμμετοχής στις εκλογές και στις άλλες δημοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα όμως καλλιεργείται το έδαφος για αποδοχή άλλων μορφών πολιτεύματος που θα προκύψουν είτε από εξεγέρσεις είτε από αντιδημοκρατική εκτροπή. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ
(Τεύχος 217)

ΑΓΓΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ...ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


31/01/14 - 11:15
Τα λεφτά μας και οι θυσίες του ελληνικού λαού από τα συνεχή μνημόνια πιάνουν τελικά τόπο. Όχι όμως στην Ελλάδα που συνεχώς βυθίζεται στα χρέη και στην καταστροφή αλλά στη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για τους Γερμανούς και την αύξηση των συντάξεων τη στιγμή που οι Έλληνες δεν έχουν να φάνε και να πληρώσουν τα φάρμακα τους.
Η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε ενέκρινε νομοσχέδιο βάσει του οποίου οι Γερμανοί μπορούν να πάρουν σύνταξη ακόμη και στο 63ο έτος της ηλικίας τους από το 65ο ή το 67ο έτος που είναι σήμερα.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε με το ίδιο νομοσχέδιο να αυξήσει τις συντάξεις των Γερμανών τη στιγμή που οι συνταξιούχοι σε άλλες χώρες πεθαίνουν της πείνας.
Επιχείρησε να αντιδράσει ο πρώην καγκελάριος Γκ. Σρέντερ λέγοντας πως η μείωση των ορίων ηλικίας συνιστά το «απόλυτο λάθος και στέλνει λάθος σήμα στους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας τους οποίους το Βερολίνο διαρκώς καλεί να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές», αλλά ουδείς συγκινήθηκε.
Μάλλον γιατί και ο κ. Σρέντερ αντέδρασε διότι ξηλώνεται το δικό του ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ο υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε πώς δεν πρέπει να υπάρχει «ταβάνι» για το επίδομα ανεργίας, ενώ ήδη το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο υπο την κ. Μέρκελ το αύξανε στα 5 χρόνια.
Είπατε τίποτα; Να λοιπόν που πηγαίνουν τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Περισσότερα από 40 δις ευρώ έχει κερδίσει η Γερμανία από τη λιτότητα που επέβαλε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Ευρωπαικού Νότου.
Και αυτά προέρχονται μόνο από τη μείωση των επιτοκίων, αφού οι αγορές στρέφονται μόνο στα γερμανικά ομόλογα από τη στιγμή που το Βερολίνο διέλυσε τις άλλες οικονομίες, όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Μόνο την περίοδο 2010-2012 η Γερμανία δανείστηκε 73 δις λιγότερα.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου μειώνει συνεχώς τις συντάξεις των Ελλήνων (έχουν υποστεί έως και 9 μειώσεις από το 2010) καταντώντας τες φιλοδώρημα που δεν αρκεί ούτε για ψωμί, καταργεί τις επικουρικές, «πετσοκόβει» το εφάπαξ και αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης.
Οι Γερμανοί και οι εντεταλμένοι τους στην Ελλάδα θέλουν οι Έλληνες να πεθαίνουν δουλεύοντας για να πάρουν σύνταξη στα 63 οι Γερμανοί.
Έφτασαν στο σημείο να μειώσουν και το επίδομα ανεργίας, να φορολογούν τους ανέργους και να τους επιβάλουν και χαράτσι της ΔΕΗ.
Έτσι εννοεί ο κ. Σαμαράς πώς οι κόποι των Ελλήνων πιάνουν τόπο. Μας έκαναν «σκλάβους» για να απολαμβάνουν τη σύνταξη τους οι Γερμανοί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr