PIEGEL: “ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ” ΜΕ “ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ”

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ  ISKRA

Εκτύπωση
alt
ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ-ΘΗΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 10-20 ΔΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ “ΠΑΓΙΔΕΥΣΟΥΝ” ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ


Όλα δείχνουν ότι η Γερμανίασχεδιάζει να προχωρήσει, πριν τις ευρωεκλογές, και σε τρίτο πακέτοχρηματοδότησης-θηλιάς στο λαιμό της χώρας, αφού αυτή θα συνδεθεί με τους επαχθέστατους όρους ενός «τρίτου μνημονίου», το οποίο, κατά τα άλλα, μας λένε ότι δεν θα περιέχει ακραία εξουθενωτικά μέτρα και θα επικεντρώνεται κυρίως σε «διαρθρωτικές» αλλαγές και «μεταρρυθμίσεις», όπως συνήθως αποκαλεί το κατεστημένο αλλαγές νεοφιλελεύθερης διάλυσης.
Η επίσπευση από τη Γερμανία της χρηματοδότησης και των όρων που τη συνοδεύουν, συνδέεται με την Γερμανική προσπάθεια να έχει ναρκοθετηθεί το έδαφος πριν ακολουθήσουν στη χώρα ανατρεπτικές εξελίξεις με την άνοδο μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.
Το Spiegel, σε δημοσίευμα του κάνει λόγο για την ύπαρξη σχεδίου τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα στα "συρτάρια" του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με αναφορά στις επιλογές «κουρέματος» ή περιορισμένου προγράμματος χρηματοδότησης.
Αντιδρώντας στο δημοσίευμα, αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ διέψευσε ξανά το ενδεχόμενο κουρέματος. «Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του Spiegel, η νέα "βοήθεια" που φέρεται διατεθειμένος να προτείνει ο γερμανός υπουργός και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, θα συνδέεται με όρους. «Ως δυνατότητες αναφέρονται ένα περαιτέρω 'κούρεμα' χρέους ή ένα 'περιορισμένης έκτασης πρόσθετο πρόγραμμα', στο οποίο η Ελλάδα θα ελάμβανε φρέσκο χρήμα από τον ESM. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι της τάξης των 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναλόγως πώς θα διαμορφωθεί», επισημαίνει το περιοδικό.
Το νέο πακέτο, αναφέρει το περιοδικό, «θα συνδέεται με τον όρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει πιο αποφασιστικά από ό,τι μέχρι τώρα τις μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα τις διαπιστώσεις της τρόικας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ως τώρα λιγότερα από τα μισά μεταρρυθμιστικά μέτρα από αυτά που είχε υποσχεθεί.
Όπως αναφέρει πάντως η Deutsche Welle σε σχετικό δημοσίευμά της, «το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ESM, το οποίο δεν θα ονομαστεί 'τρίτο πακέτο', με όρους 'που δεν θα προκαλούν εντάσεις', ενώ δεν γίνεται λόγος για ενδεχόμενο 'κούρεμα' ή ελάφρυνση του χρέους πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Eurostat».

Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ SUCCESS ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ

ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ 

Και αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα από τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν οι Γερμανοί για να μην κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών τον Μάιο και για να μην διαλυθεί το ευρώ...

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRHxYqFI3qCKC-vbWhCetmD4ewTN-IsNr86ac96MFas8_fNGy_8ig

Όμηρος των υπαλλήλων η χώρα του SUCCESS - Εαν η τρόικα επιμείνει στην άρνηση εκταμίευσης των 2 δόσεων ύψους 8,3 δις ευρώ τότε η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να αποφύγει στάση πληρωμών τον Μάιο όταν και θα πρέπει να πληρώσει υποχρεώσεις ύψους 10 δισ.ευρώ.

Αυτό κατάφεραν οι αγύρτες... Αυτή τη σωτηρία εξασφάλισε στη χώρα ο δωσιλογισμός των ολίγιστων και των προσκυνημένων. Και μεσα στη θριαμβολογία για το περιφημο SUCCESS του Σα(χαλ)μαρά...
ένα νέα πακέτο χαρτούρας 20 δις έρχεται... Και μαζί μ αυτό έρχεται κι ένα νέο κοστούμι από αλυσίδες για την πολύπαθη Ελληνικη κοινωνία. 

Η Deutsche Welle αποκαλύπτει το σχέδιο του Σόιμπλε που θέλει όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ''να στηρίξει τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που υποστηρίζουν το ευρώ'' - Ως διαλυμένο κράτος παρουσιάζει την Ελλάδα έκθεση του γερμανικού υπ.Οικονομικών με αναξιόπιστες φορολογικές αρχές, ιδιωτικοποιήσεις στα λόγια και μη ευέλικτη αγορά εργασίας - Νέο δάνειο με Μνημόνιο, το οποίο όμως θα ονομασθεί διαφορετικά, που θα φτάνει στα 20 δισ.ευρώ.

Τη συνέχεια την ξέρετε...

ΣΕΙΣΜΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ "ΜΗΔΕΝ" -

Καθηγητής Λέκκας στον ΣΚΑΙ: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση. Το ξενοδοχείο που διέμενα θεώρησα πως έφτασε στα όρια κατάρρευσης... 

http://www.odusseia.gr/newspaper/images/stories/KEFALONIA/2os%20limani%20lixouri.jpg

Δεν υπάρχει τίποτα όρθιο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Μέγεθος γύρω στο 6. Νέος σεισμός σε ρήγμα πιθανότητα μέσα στη θάλασσα που... έχει ενεργοποιηθεί. Έχουμε μεγάλη οριζόντια δόνηση. Σίγουρα διαφορετική σεισμογόνος περιοχή. Αρκετές καταπτώσεις στο δρόμο Αργοστολίου – Ληξουρίου. Πρώτη φορά βίωσα τόσο μεγάλο σεισμό με τόσο μεγάλη ένταση. Δεν είμαστε βέβαιοι τι έγινε στο Ληξούρι. Αρχίζουμε από το σημείο μηδέν. Δεν ξέρουμε την εξέλιξη του ρήγματος αυτού. Έχουμε συντονιστικό όργανο.


ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

ΚΑΤΟΧΗ - ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ

Στα 62,295 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, τον Δεκέμβριο του 2013... 

http://www.newsit.gr/files/Image/2014/02/03/resized/eforiakos1_636_355.jpg

Οι παλαιές (έως 31.12.2012) οφειλές προς το δημόσιο διαμορφώθηκαν σε 53,017 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη...
(που δημιουργήθηκαν το 2013) αυξήθηκαν κατά 9,278 δισ. ευρώ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους εισπράχθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3,2 δισ. ευρώ. 
Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και την πορεία των ελέγχων με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2013.

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ:Καταρρέουν με πάταγο…

Καταρρέει η συγκυβέρνηση Σαμαρά - ΒενιζέλουΚαταρρέει η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου
“ Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά, αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να αναγνωρίσει ότι η πολιτική του Μνημονίου, την οποία υπηρέτησε πιστά, απέτυχε παταγωδώς, καταστρέφοντας τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, αλλά και την εθνική οικονομία ”
Του Κώστα Καπνίση
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ periodista
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 07:38
Στα όριά της βρίσκεται πλέον, αν δεν τα έχει ξεπεράσει, η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία από τη μια μεριά βλέπει την εκλογική συντριβή να πλησιάζει και από την άλλη τους «φρουρούς των δανειστών», όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό Economist, να προβάλλουν νέες απαιτήσεις. Χαρακτηριστικό άλλωστε και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο με τη σειρά του, επικαλούμενο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, έρχεται να καταρρακώσει έτι περαιτέρω την κυβέρνηση Σαμαρά. Το Spiegel, προειδοποιεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να ανακοινώσει νέο πακέτο «βοήθειας» προς την Ελλάδα (πριν από τις ευρωεκλογές), το οποίο βέβαια θα έχει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διαβεβαιώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι σε λίγες ημέρες επίκειται η άφιξη της τρόικα και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ελληνική κυβέρνηση. Οι δανειστές όμως μοιάζει να μη συμμερίζονται την άποψή του, αλλά αντιθέτως εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση Σαμαρά, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Άλλωστε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φροντίζει καθημερινά να το υπενθυμίζει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με τα κομματικά επιτελεία της Λ. Συγγρού και της Χ. Τρικούπη να έχουν χάσει τον ύπνο τους, να έχουν εγκαταλείψει το κυβερνητικό «έργο», σχεδιάζοντας και υλοποιώντας συνεχώς επικοινωνιακές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη κυβερνητικού προγράμματος, ενώ οι ίδιοι εφαρμόζουν με απίστευτη προσήλωση τις εντολές των δανειστών.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η πρωτοφανής επίθεση του Ότμαρ Κάρας, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ερευνά το έργο και τη δράση της τρόικα στη Ευρώπη και ειδικότερα στις χώρες που εφαρμόζονται τα μνημονιακά προγράμματα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά στον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ότμαρ Κάρας, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή στην ίδια πολιτική οικογένεια με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, αντί να ψέξει τον Ότμαρ Κάρας, ο οποίος σε ελληνικό έδαφος επιτέθηκε σε αρχηγό κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου, προτρέποντάς του να κάνει τη δουλειά του, η οποία είναι η παρουσίαση της έρευνάς του για την τρόικα, έκανε κάτι απίθανο. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κ.Ο. της ΝΔ, είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον Ότμαρ Κάρας, ο οποίος, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, «Είπε την αλήθεια του».

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά, αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να αναγνωρίσει ότι η πολιτική του Μνημονίου, την οποία υπηρέτησε πιστά, απέτυχε παταγωδώς, καταστρέφοντας τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, αλλά και την εθνική οικονομία. Μάλιστα ο έτερος εισηγητής της Επιτροπής, η οποία ερευνά τη δράση της τρόικα, Γάλλος ευρωβουλευτής, Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ, όχι μόνο διέψευσε τον Ότμαρ Κάρας, αλλά μίλησε και για αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρουσιάζοντάς το μάλιστα ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μην υποστεί η χώρα πολιτικές λιτότητας για δεκαετίες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν και το «άδειασμα» του Γάλλου ευρωβουλευτή στον ομόλογό του για την συνεισφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπορεί να διαφωνήσει με την ανάλυση και τις προτάσεις που έγιναν, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως δεν "έπεσαν" προτάσεις στο τραπέζι».

Σε ότι αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, το νεότευκτο κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου, η ΔΗΜΑΡ, η οποία έδωσε τη στήριξή της στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, βρίσκεται πλέον στα όρια της διάλυσης με αρκετές δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν εκτός της επόμενης Βουλής. Το γεγονός αυτό ανάγκασε πολλά από τα στελέχη της να ανησυχήσουν για το πολιτικό τους μέλλον, ενώ αρκετοί προστρέχουν να συνεργαστούν ή εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την «κίνηση των 58», η οποία όμως αμφισβητείται έντονα ως κάτι το αφηρημένο και μάλιστα αποτελούμενο με παλαιά και φθαρμένα «υλικά». Άλλωστε αν μετρήσει κανείς τα κομματίδια, τα οποία διεκδικούν «φως» στη λεγόμενη ανασύσταση της «Κεντροαριστεράς», θα χρειαστεί αρκετά δάκτυλα χεριών για να τα μετρήσει. Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια παραμονής στον «αφρό» των τηλεπαραθύρων κάποιων στελεχών, τα οποία θέλουν να δείξουν ένα «ηγετικό προφίλ» μόνο και μόνο για να δηλώσουν το «παρών/παρούσα» στην επόμενη πολιτική ημέρα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν και η συνέντευξη του κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη στην «Ελευθεροτυπία», στην οποία δήλωσε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας κυβέρνησης εκτός Μνημονίου. Σε ερώτηση μάλιστα για το αν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην κυβέρνηση, ο Κώστας Σκανδαλίδης, απάντησε αφοπλιστικά ότι «Όχι βέβαια. Η γνώμη μου είναι ότι η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ οφείλει να τερματιστεί οριστικά με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Η χώρα χρειάζεται πλέον μια προοδευτική διακυβέρνηση, έξω από τη λογική του μνημονίου».

Κοντολογίς, η κυβέρνηση Σαμαρά αδυνατεί πλέον να καθορίσει την πολιτική ατζέντα σε εσωτερικό επίπεδο, ενώ στο εξωτερικό τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς έχει επιλέξει να παρακολουθεί σιωπηλή και φοβισμένη τις εξελίξεις που αφορούν στην χώρα. Εξάλλου, αυτό αποδείχθηκε περίτρανα από την αποκάλυψη της Wall Street Journal, με τη μυστική συνάντηση Σόιμπλε, Μοσκοβισί, καθώς επίσης και αξιωματούχων από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και βέβαια του ΔΝΤ, αφήνοντας έξω τον Γιάννη Στουρνάρα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο πολιτικός χρόνος της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου έχει εκπνεύσει και η παραμονή της στην εξουσία μπορεί να αποβεί μοιραία για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα.

Οι εταίροι – δανειστές προετοιμάζουν το έδαφος για τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος της Ελλάδας, τα οποία μάλιστα θα είναι ακόμα πιο άγρια και δυσμενή για την ήδη εξαθλιωμένη ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση Σαμαρά καταρρέει με πάταγο και αρνείται να παραδεχθεί την αποτυχία της. Η ανάγκη όμως για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι επιτακτική, προκειμένου να μη πάρει μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση, αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες…

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία»



Το σχέδιο Β του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές δεν πάει όπως θα ήθελε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, περιγράφει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός: «Αν αρχικά οι δανειστές παγώσουν τη χρηματοδότηση, όπως εξάλλου έχουν ήδη κάνει τόσες φορές και με τις μνημονιακές κυβερνήσεις, θα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς εναλλακτικά μέσα βραχυπρόθεσμου δανεισμού» λέει και απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού. Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ, άλλωστε, πιστεύει ότι το κόμμα του θα πετύχει αυτοδυναμία.

Πότε θα γίνουν εκλογές κατά την εκτίμησή σας;


Πολύ σύντομα. Αν η κυβέρνηση αποτολμήσει να φέρει προς ψήφιση νέο πακέτο μέτρων, θα πέσει άμεσα και θα προκηρυχθούν εκλογές. Αν δεν το κάνει, τότε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι τόσο συντριπτικό για τα κόμματα της λιτότητας που συγκυβερνούν, που θα απονομιμοποιηθεί πλήρως η κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση η πίεση για εκλογές θα είναι τεράστια και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τις αποφύγει, θα γίνουν το αργότερο το φθινόπωρο του 2014.

Γιατί βιάζεστε;


Εσείς δεν βιάζεστε να φύγουν οι καταστροφείς της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού; Θέλω να πω ότι ο κόσμος της εργασίας, η πλειοψηφία της κοινωνίας, όχι απλώς βιάζεται αλλά θεωρεί ζήτημα ύψιστης σημασίας να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος και η καταστροφή που εξελίσσεται για να κερδίζουν μόνο οι λίγοι και ισχυροί.

Ακόμη και αν απαλλαγούμε από το μνημόνιο, πώς θα απεμπλακούμε από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που ισχύει στην Ε.Ε. και επιβάλει αυτόματες κυρώσεις σε περιπτώσεις δημοσιονομικής απειθαρχίας;


Πολύ σημαντικό το ερώτημά σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό λέει ρητά ότι το θέμα δεν είναι μόνο να τελειώνουμε με το τρέχον μνημόνιο αλλά με κάθε πολιτική λιτότητας. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν επιτυγχάνεται με τη λιτότητα, δηλαδή με τη μείωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι μνημονιακοί παπαγάλοι. Όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα κληθούν να πληρώσουν επιτέλους όλοι αυτοί που θησαύρισαν τα προηγούμενα χρόνια και ως τώρα έχουν μείνει στο απυρόβλητο.


Αν οι εταίροι/πιστωτές δεν αποδεχτούν την επιλογή σας για καταγγελία του μνημονίου και παγώσουν τη χρηματοδότηση (δόσεις από το ΔΝΤ θα παίρνουμε μέχρι το 2016), ποιο είναι το σχέδιο Β;


Εμείς δεν θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση. Εμείς θα δηλώσουμε το αυτονόητο. Επειδή το μνημόνιο, δηλαδή το παράρτημα που συνοδεύει τη σύμβαση και περιγράφει τις πολιτικές για να επιτευχθεί ο στόχος της, που είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, έχει αποτύχει παταγωδώς, πρέπει να το καταργήσουμε. Θα καθίσουμε στο τραπέζι με τους εταίρους και δανειστές μας και θα συμφωνήσουμε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία όμως δεν θα επιβάλλει πολιτικές λιτότητας. Η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δημοκρατικό κράτος και η πολιτική που θα ακολουθήσει για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους θα είναι επιλογή του ελληνικού λαού. Το σχέδιό μας είναι ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, προσανατολισμένο στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Αν αρχικά οι δανειστές παγώσουν τη χρηματοδότηση, όπως εξάλλου έχουν ήδη κάνει τόσες φορές και με τις μνημονιακές κυβερνήσεις, θα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς εναλλακτικά μέσα βραχυπρόθεσμου δανεισμού.


Το οικονομικό σας πρόγραμμα στηρίζεται στο ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα αν δεν εξυπηρετούμε τα δάνεια, δηλαδή στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο όμως αμφισβητείτε ως λογιστική κατασκευή. Δεν είναι κάπως αντιφατικό αυτό;


Δεν είναι όπως τα λέτε. Αφενός αμφισβητούμε το πλεόνασμα γιατί αυτό βασίζεται στην καταστροφική αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Αν για να πετύχεις πλεόνασμα κλείνεις νοσοκομεία και σχολεία, πάει να πει ότι η πολιτική σου πλήττει την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον. Αφετέρου, όμως, αμφισβητούμε το πλεόνασμα γιατί βασίζεται και στην ανοχή των προμηθευτών του Δημοσίου που δεν έχουν πληρωθεί. Εμείς μιλάμε για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κάτι που θεωρούμε ότι είναι εφικτό, αν παταχθεί η παρανομία και διαπλοκή, ελεγχθεί η φοροδιαφυγή, ανακατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη, ώστε να ελαφρυνθεί η πλειοψηφία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που σήμερα υπερφορολογείται, και αναδιαρθρωθούν οι δαπάνες προς μια πιο κοινωνική κατεύθυνση.


Τελικά, τι ποσοστό του χρέους είναι επαχθές; Γιατί αν πρόκειται για το 5%, που είπε ο κ. Σταθάκης (στην πρώτη εκδοχή των λεγομένων του), τότε δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά από μια μονομερή διαγραφή του χρέους, όπως αυτή που επαγγέλεστε.


Το ουσιαστικό ζήτημα δεν είναι αν το χρέος είναι επαχθές, γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που υπόκειται σε νομική ερμηνεία και διαδικασίες, αλλά αν είναι βιώσιμο. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ποσοτικά ελέγξιμη και είναι απόλυτα σίγουρο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Άρα η διαγραφή μεγάλου μέρους του είναι δεδομένη. Ο λόγος, άλλωστε, που αναφερόμαστε στο παράδειγμα της Γερμανίας το 1953, όταν διαγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της, είναι ακριβώς αυτός. Η διαγραφή έγινε με βάση το κριτήριο της βιωσιμότητας. Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν θα εγείρει, αν χρειαστεί, ζήτημα επαχθούς χρέους, ειδικά τώρα που έχει στη φαρέτρα της γνωμοδοτήσεις επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με τις οποίες ο δανεισμός έγινε με προϋπόθεση πολιτικές που παραβιάζουν βασικές συνθήκες της Ε.Ε.


Αρκετοί είναι όσοι δεν έχουν πειστεί ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τα χρήματα για να αποκαταστήσει τις αδικίες. Εσείς θεωρείτε απόλυτα ρεαλιστικό και κοστολογημένο το σχέδιό σας;


Εμείς δουλεύουμε με βάση ένα οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο έχουμε λάβει υπόψη μας ακόμη και την τελευταία λεπτομέρεια. Κάθε οικονομετρικό μοντέλο πρέπει να είναι δυναμικό, διότι, καθώς μεταβάλλονται οι τιμές εισόδου στο μοντέλο, μεταβάλλονται και οι τιμές εξόδου. Συνεπώς, τη στιγμή που θα αναλάβουμε την εξουσία θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι ακριβώς η κατάσταση. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι βασικοί άξονες του σχεδίου μας παραμένουν σταθεροί, όποια αλλαγή κι αν γίνει. Αυτοί οι άξονες είναι το σταμάτημα της καταστροφής και η ανάκτηση της εργασίας.


Βλέπετε τι συμβαίνει στην Αργεντινή. Και όμως, ο κ. Τσίπρας είχε πει το «μακάρι να ήμασταν Αργεντινή». Δεν ήταν λάθος;


Ο κ. Τσίπρας είπε αυτή τη φράση μέσα σε ένα πλαίσιο. Όταν τη βγάζουμε από το πλαίσιο, όπως κάνουν τα μνημονιακά παπαγαλάκια, φαίνεται λάθος. Το πλαίσιο ήταν η απάντηση στον υπουργό, ο οποίος υποστήριζε ότι η Ελλάδα γλίτωσε άσχημες συνέπειες, όπως αυτές της Αργεντινής, επειδή μπήκε στο μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η Αργεντινή οδηγήθηκε στη χρεοκοπία από τις πολιτικές των μνημονίων και πήγε καλύτερα μόνο όταν βγήκε από αυτές. Είπε μακάρι να ήμασταν Αργεντινή, μακάρι μετά την καταστροφή που βλέπουμε ότι μας προκαλούν τα μνημόνια να βγαίναμε επιτέλους από αυτά, δηλαδή να αλλάζαμε πολιτική.


Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία θα ήθελε έναν «μεγάλο συνασπισμό» αλά ελληνικά. Τι λέτε;


Επιτρέψτε μου να έχω τη γνώμη ότι αυτή η δημοσκόπηση δείχνει το αντίθετο απ’ ό,τι όλες οι υπόλοιπες και ότι είναι παράλογο το αποτέλεσμά της. Γιατί να θέλει ο ελληνικός λαός να συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ; Για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν τη ΝΔ της λιτότητας και των σκανδάλων; Επιτρέψτε μου επίσης να σας πω την εκτίμησή μου: Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε σίγουρα αυτοδυναμία. Αυτό το γνωρίζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και εύχονται να ίσχυε αυτό που λέει η δημοσκόπηση που αναφέρετε. Αλλά οι ευχές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

fskyrtsos.gr

Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Ανάρτηση από iskra


alt
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΠΟΧΗ" (02/02) ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΔΑΜΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ - ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
*Τώρα και φιλοκυβερνητικοί αναλυτές θεωρούν μάλλον δεδομένη την επερχόμενη ήττα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ποιο κατά τη γνώμη σου θα είναι το σχέδιο απάντησης την ΝΔ σε αυτήν την εξέλιξη; Διαθέτει περιθώριο αιφνιδιασμού (π.χ ημερομηνία εκλογών); πως σχολιάζεις τα περί μεγάλου συνασπισμού;
    Τα περί συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ αποτελούν μια μεγάλη παγίδα για την Αριστερά και ενδεχομένως τέτοια άθλια σενάρια να ενισχυθούν αν φύγει από τη μέση το δίδυμο Σαμαρά και Βενιζέλου. Για τη χώρα και για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση δεν υπάρχουν απαντήσεις που θα συμπεριλαμβάνουν την Κεντροαριστερά ή την Κεντροδεξιά. Η λύση για τον τόπο είναι μια και ξεκάθαρη: μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα εφαρμόσει με συνέπεια μια ριζοσπαστική προοδευτική πολιτική.
    *Η τρόικα και κυρίως η Γερμανία μοιάζει να αποδέχεται την προοπτική ήττας της συγκυβέρνησης. Εν τούτοις δεν «βοηθά», σκληραίνει απεναντίας τη στάση της. Φαίνεται παράξενο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που το απαντούν, όπως της «παρένθεσης», να δυσκολέψουμε με τετελεσμένα τον επερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Πως πρέπει να ετοιμαστεί από τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξουδετερωθούν αυτά τα σχέδια;
      Τα εγχώρια και ευρωπαϊκά κέντρα, πρώτα απ’ όλα το Γερμανικό κατεστημένο, θα κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν της άνοδο της Αριστεράς στην κυβέρνηση ή, αν δεν το καταφέρουν, να καταστήσουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς «αιχμάλωτη» ή «παρένθεση». Η συνταγή για να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους κινδύνους είναι η στροφή σε ένα πολύ πιο ισχυρό ποιοτικά κόμμα, η στροφή στο κίνημα, η αναζήτηση διεθνών λαϊκών ερεισμάτων και συμμαχιών και η προετοιμασία για ένα πιο τολμηρό, πιο συνεκτικό και πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα απαντάει μέχρι τέλος στους εκβιασμούς και τα διλήμματα των κατεστημένων.
      Η ΔΗΜΑΡ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ" ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ
      *Στον χώρο του Κέντρου γίνονται απεγνωσμένες προσπάθειες – στη βάση δήθεν της θεωρίας των δύο άκρων- αλλά στην πραγματικότητα σε αντι-Συριζική βάση, για να συγκροτηθεί η λεγόμενη «Ελιά». Τι πιθανότητες επιτυχίας έχει; Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να αυτονομηθεί πειστικά;
        Η λεγόμενη «Κεντροαριστερά» και η υποτιθέμενη «Ελιά» αποτελούν ένα από τα πιο εχθρικά υποστηλώματα για μια αριστερή προοδευτική πολιτική στη χώρα. Το καλό είναι ότι πρόσωπα και καταστάσεις σ’ αυτό το χώρο έχουν καταστεί τόσο αναξιόπιστα έως μισητά στο λαό, ώστε δεν έχουν καμιά προοπτική αυτή την περίοδο. Η ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να «χωθεί» στο «μεταλλαγμένο» ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να απεμπλακεί από τα καταστρεπτικά δόγματα του δήθεν «εκσυγχρονισμού» και του κακώς εννοούμενου «ευρωπαϊσμού» τα οποία αποτελούν την άλλη όψη του νεοφιλελευθερισμού.
        *Όσο πλησιάζει η μέρα της κρίσεως ο κόσμος ρωτά με ειλικρίνεια: «εσείς τι θα κάνετε, όταν έλθετε στη κυβέρνηση»;
          Η πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι να ανακόψει την ύφεση και να θέσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Αλληλένδετα με αυτήν την πρόκληση, η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει, ταυτόχρονα, να δώσει με μια συμβολική, έστω, δέσμη μέτρων, ένα σαφές στίγμα αναδιανομής του πλούτου, στήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τα δύο αυτά απαιτούν άμεσες ριζοσπαστικές αλλαγές, που μπορεί να φτάσουν και σε πολύ μεγάλες ρήξεις, ανάλογα με το μέγεθος της αντίστασης και υπονόμευσης από τα μεγάλα εγχώρια και ευρωατλαντικά συμφέροντα;. Το σίγουρο είναι ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να ξεκινήσει άμεσα, τολμηρά, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, ταχύτατα και αποφασιστικά, με την ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, τη διαγραφή του κρατικού χρέους, τη γενναία ρύθμιση των προβληματικών ιδιωτικών χρεών έως τη διαγραφή τους για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών κλάδων της οικονομίας και βεβαίως, πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, την αναζήτηση ενός μεγάλου κύματος ευνοϊκής ρευστότητας που θα στηρίξει ένα ευρύ παραγωγικό επενδυτικό πρόγραμμα. Να μην ξεχάσω και κάτι που δεν είναι καθόλου δευτερεύον: η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπάρξει μια ικανή δέσμη μέσων ενημέρωσης που θα ενημερώνουν αντικειμενικά για το έργο και τις προσπάθειές της. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς αν μείνει μόνη μέσα σε μια θάλασσα εχθρικών ΜΜΕ, θα πνιγεί.
          *Μήπως όμως μπορούμε να ρωτήσουμε και εμείς τον κόσμο: «και εσείς τι θα κάνετε, όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ»;
            Οι εργαζόμενοι, όλος ο ελληνικός λαός, οφείλουν να καταστούν οι διαμορφωτές και πρωταγωνιστές της προοδευτικής και σοσιαλιστικής επαναθεμελίωσης της χώρας. Αυτό το έργο δεν γίνεται με ανάθεση ούτε απλώς με μια ψήφο κάποια Κυριακή. Σήμερα το κίνημα υστερεί πάρα πολύ, ενώ υπάρχει μια παθητική αναμονή των εκλογών. Όμως, χωρίς ένα μεγάλο πρωτοπόρο κίνημα, η κυβέρνηση της Αριστεράς κινδυνεύει να τελματώσει και να συντριβεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα χρειάζεται ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης και μια μεγάλη στροφή στους αγώνες, ενώ η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία χρειάζεται να ανακαλύψει εκ νέου την αλληλεγγύη, την κινητοποίηση και το δρόμο. Αυτά τα δύο αποτελούν σήμερα την εγγύηση για μια νικηφόρα πορεία με προοπτική.
            ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ 5% ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ, ΓΙΑ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΡΣΑΛ!
            *Πριν λίγες μέρες παρακολουθήσαμε ξανά ένα «δημόσιο διάλογο», εσωκομματικό, για το χρέος. Πως τίθεται κατά τη γνώμη σου το ζήτημα αυτό σήμερα;
              Το ελληνικό χρέος είναι άδικοβαθύτατα ταξικόδεν είχε παραγωγικό προσανατολισμό και κυρίως σήμερα δεν είναι βιώσιμο, εκτός και αν εξοντώσουμε τον ελληνικό λαό. Η προσωπική μου θέση είναι η συνολική διαγραφή του χρέους. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για άνευ όρων διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αν χρειαστεί και μονομερώς, είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Άλλωστε, ακόμα και μετά τη διαγραφή του χρέους, το πρόβλημα για ένα αναπτυξιακό κοινωνικό προϋπολογισμό, ικανό να δώσει ώθηση διεξόδου από την κρίση, παραμένει και τότε δυσεπίλυτο. Το κύριο για μια τέτοια διέξοδο, μετά τη διαγραφή του χρέους, είναι η εξασφάλιση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, η οποία είτε θα υπάρξει από ευρωπαϊκούς πόρους, πράγμα μάλλον δύσκολο, ή από εθνικούς πόρους. Και αναφέρομαι από τη μια σε ρευστότητα για ένα διπλάσιο – τριπλάσιο, καλά σχεδιασμένο και στοχευμένο πρόγραμμα δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων και από την άλλη σε εξασφάλιση ευνοϊκότατης ρευστότητας προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με ρήτρες απασχόλησης. Αυτά για να γίνουν, απαιτούν ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Ελλείμματα, όμως, παραγωγικά και επενδυτικά που θα επιφέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ από το εύρος τους.
              Γι’ αυτό ισχυρίζομαι ότι οι θέσεις για διαγραφή μόνο κάποιου μέρους του χρέους, οι αυθαίρετες εκτιμήσεις ότι το απεχθές χρέος είναι, τάχα, μόλις 5% και οι δεσμεύσεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τις οποίες εκφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ατελέσφορες και βαθιά λαθεμένες, ενώ η αναφορά σε σχέδια Μάρσαλ τουλάχιστον ατυχής.
              Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
              *Αν σου έθεταν το ερώτημα να αποτιμήσετε την επάρκεια της συνολικής ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την ιστορική της αίσθηση για ό,τι επίκειται όσον αφορά τον ρόλο της Αριστεράς και με βάση το πόσο αυτό την έχει μετασχηματίσει πως θα απαντούσες;
                Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ικανή ηγετική ομάδα, η οποία, παρά και μέσα από τις διαφορετικές απόψεις, μπορεί να τα βγάλει πέρα με επιτυχία. Βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι τα πιο δύσκολα και πιο κρίσιμα δεν πέρασαν αλλά τώρα βρίσκονται μπροστά μας. Η πρόκληση απέναντι στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορική και δεν είναι μόνο η άνοδος στη διακυβέρνηση, αλλά κυρίως η αξιοποίηση της κυβέρνησης για μια νέα νικηφόρα και αποτελεσματική προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία της χώρας, με στήριξη στο λαό και στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες. Η επιτυχία αυτού του τιτάνιου έργου απαιτεί απ’ όλους μας να «μετασχηματιζόμαστε» συνεχώς, για να χρησιμοποιήσω αυτόν τον αδόκιμο, ίσως, όρο της ερώτησής σας, και να «μετασχηματιζόμαστε» ακόμα πιο ριζοσπαστικά. Ο κυβερνητισμός και η απορρόφηση από το κράτος και το σύστημα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
                *Η μάχη για τις ευρωεκλογές, σε συνθήκες κρίσης, θα ενισχύσει την Αριστερά με περισσότερες θέσεις; Πόσο βοηθά η υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα, δηλαδή του προέδρου μια δύναμης που διεκδικεί βάσιμα την πλειοψηφία στη χώρα της;
                  Η πορεία της Αριστεράς προς την κυβέρνηση δεν θα είναι ένας εύκολος και απλός εκλογικός περίπατος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών, αν οι εθνικές εκλογές δεν γίνουν ταυτόχρονα ή δεν προηγηθούν, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ένας μεγάλος και νικηφόρος σταθμός που θα επισπεύσει την πορεία για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν είναι πλέον δεδομένη και οι κρίσεις για τη σκοπιμότητά της ανήκουν στο παρελθόν. Το θέμα τώρα, μπροστά σε αυτή την υποψηφιότητα, είναι να εργασθούμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για να διαμορφωθούν, χωρίς, όμως, αυταπάτες για το χαρακτήρα της ΕΕ και το ρόλο της Κομισιόν, οι ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες στο εσωτερικό και την Ευρώπη για μια προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα.

                  Ενθουσιασμός στην Συρία-μεταδίδει το CNN

                  Προέλαση του Συριακού στρατού στο Χαλέπι 

                  Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 2, 2014

                  Συντριπτική προέλαση του Συριακού στρατού στις τάξεις του οποιου πολεμούν πλέον μαζικά οι Σύριοι πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, προκαλεί ενθουσιασμό. Μέχρι και το CNN μετέδωσε νωρίτερα τις εξελίξεις στο Χαλέπι, ενώ σε όλη την χώρα έχουν… ξεσπάσει αυθόρμητες εκδηλώσεις μετά τις τελευταίες νίκες. Η Συρία βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική απελευθέρωση από τον ισλαμοφασισμό και την τουρκική εισβολή. Αυτή η νίκη ανήκει σε όλη την ελεύθερη ανθρωπότητα. Σε όλους αυτούς που μάχονται ενάντια στον σκοταδισμό.