ΤΡΕΛΑ! ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ 2,6% ΤΟ Δ’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013 !

ανάρτηση από iskra

Εκτύπωση
ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 28%
«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ»: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Μείωση 3,7% κατέγραψε σε μέσα επίπεδα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν(ΑΕΠ) της Ελλάδας το 2013.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (14/2), πως με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 2,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012.
Η νέα πτώση 3,7% της ανάπτυξης το 2013, έρχεται μετά από σωρευτική συρρίκνωση 25% της ελληνικής οικονομίας έως το 2012. Αυτό το στοιχείο, συνοδευόμενο από τα θλιβερά πρωτεία που κρατάει η χώρας μας στην ανεργία πανευρωπαϊκά (βλ. παρακάτω), συνθέτουν ένα ζοφερόσκηνικό, γεγονός που δεν πτόησε καθόλου την κυβέρνηση, η οποία έσπευσε, μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΟΙΚ, να πανηγυρίσει πάνω στα κοινωνικά ερείπια.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ των τριών προηγούμενων τριμήνων του 2013 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.
Συγκεκριμένα, στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 το ΑΕΠ  υπεχώρησε κατά 5,5% στα 37,7 δισ. ευρώ, στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου η ύφεση διαμορφώθηκε στο 3,7% και το ΑΕΠ ανήλθε σε 41,35 δισ. ευρώ, στο τρίτο τρίμηνο του 2013 (Ιούλιος –Σεπτέμβριος 2013) το ΑΕΠσυρρικνώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση στα 43,5 δισ. ευρώ και στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2013 η ύφεση ανήλθε στο 2,6% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα 39,69 δισ. ευρώ.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως είναι σε διαδικασία επίλυσης ορισμένων θεμάτων σχετικά με τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ και ότι τα οριστικά στοιχεία για τους Εθνικούς Λογαριασμούς θα ανακοινωθούν στις 11 Μαρτίου 2014.
Ανάλογα στοιχεία ανακοίνωσε και η Eurostat. Σύμφωνα με αυτά, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε περαιτέρω κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, καθώς το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση (σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012) έναντι μείωσης 3% στο προηγούμενο τρίμηνο (επίσης σε ετήσια βάση).
To AEΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2013 και το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,4%. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,5% και της ΕΕ κατά 1%.
Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα δεν αναφέρονται στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο 2013 έναντι του αμέσως προηγουμένου τριμήνου.
ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 28% ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2013
Νέο ρεκόρ κατέρριψε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο του 2013, φτάνοντας το 28,0% έναντι 26,3% το Νοέμβριο του 2012 και 27,7% τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.382.062 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 78.041 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (+6,0%) και κατά 5.698 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (+0,4%).
Οι απασχολούμενοι, από την άλλη, εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 3.550.679 άτομα, μειωμένοι κατά112.752 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (-3,1%) και κατά 35.726 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (-1,0%).
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, διαμορφώθηκε σε 3.376.643 άτομα. Καταγράφηκε, δηλαδή, αύξηση κατά 36.448 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (+1,1%) και κατά 6.331 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (+0,2%).
ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 61% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, όπου το ποσοστό σκαρφάλωσε στο 61,4% από 61% που ήταν το Νοέμβριο του 2012. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34, όπου το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 38,4% από 35,8%.
Η ανεργία παραμένει «γένους θηλυκού», καθώς στις γυναίκες ανήλθε στο 32,2% από 30,2% το Νοέμβριο του 2012, ενώ στους άνδρες ανήλθε στο 24,9% από 23,3%).
Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέχουν η Μακεδονία - Θράκη (29,7% το Νοέμβριο 2013 από 27,2% το Νοέμβριο 2012), η Αττική (28,9% από 28,2%) και η Ήπειρος Δυτική Μακεδονία (28,8% από 28,5%). Έπονται, η Κρήτη (27,5% από 20,7%), ηΘεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (26,9% από 25,9%), το Αιγαίο (26,1% από 19,8%) και ηΠελοπόννησος - Δυτική Ελλάδα - Ιόνιοι Νήσοι (25% από 23,3%).
«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ»: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου οι τιμές των διαμερισμάτων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση(σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τιμές το 2013 σημείωσαν βουτιά 10,3% σε σχέση με το 2012) και η φτώχεια χτυπάει την πόρτα σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, τοΚυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο συστάθηκε στα πλαίσια της πρόσφατης άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη συνεδρίαση το απόγευμα της Παρασκευής (14/2).
Το προαναφερθέν κυβερνητικό όργανο, δρώντας ως μακρύ χέρι των τραπεζιτών, αν και φειδωλό στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εντούτοις έκανε εμφανή τον προορισμό του, που δεν είναι άλλος από την απροκάλυπτη προστασία των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, μέσω ενός ασφυκτικούκαθεστώτος ομηρίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο περιγράφεται κατ' αρχήν με τον όρο «Συνεργάσιμος δανειολήπτης».
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζουν οι υπουργοί ΟικονομικώνΑνάπτυξης,Δικαιοσύνης και Εργασίας, συζητήθηκε το πρόγραμμα δράσης κατά τη διάρκεια του 2014, προκειμένου από 1-1-2015 να εφαρμοστεί ένα μόνιμο πλαίσιο διευθέτησης των σχέσεωντραπεζών και δανειοληπτών, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Μέρος στη συνεδρίαση πήρε και εκπρόσωπος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος παρουσίασε την προεργασία που γίνεται με στόχο την κατάρτιση του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών που προβλέπεται από το νόμο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διαδικασία αναμόρφωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές με το θέμα δίκες.
Κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης υπήρξε η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τον ορισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», το οποίο θέτει υπό διαρκήομηρία το υπερχρεωμένο νοικοκυριό.
Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, ένας οφειλέτης είναι "συνεργάσιμοςμε το δανειστή όταν:
- είναι διαθέσιμος σε  επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημέναστοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεομοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,
- απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας,
- προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, αναφορικά με τη τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους,
- προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική του  κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του. (πχ πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του[κληρονομιά κλπ], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κλπ),
- σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση,  γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή την περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.
ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ
Πέραν του ορισμού του παραπάνω ασφυκτικού πλαισίου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο απασχόλησε και η μεθοδολογία καθορισμού των λεγόμενων "εύλογων δαπανών διαβίωσης" (αναγκαίες δαπάνες για τη διαβίωση μιας οικογένειας πέραν όσων απαιτούνται για την εξυπηρέτηση τωντραπεζικών δανείων).
Αν και στη σχετική ανακοίνωση οι αρμόδιοι υπουργοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, φοβούμενοι ενδεχομένως οξύτατες αντιδράσεις, εντούτοις έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πυξίδα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι οι έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε, ότι στα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας, το δαπανώμενο εισόδημα των νοικοκυριών έχει συμπιεστεί δραματικά αλλά και έχει αλλάξει η σύνθεση των δαπανών. Αρκεί να ειπωθεί ότι το 2011 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε σεπραγματικούς όρους 10,8% σε σχέση με το 2010, ενώ το 2012 υπέστη νέα μείωση σε πραγματικούς όρους 11,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος!
Από την πλευρά της σύνθεσης της δαπάνης υπάρχει ξεκάθαρη στροφή των νοικοκυριών στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών και των αναγκών στέγασης. Το 2010 το 18% του εισοδήματος προοριζόταν για είδη διατροφής και το 11,7% για στέγαση ενώ το 2012 τα ποσοστά διαμορφώθηκαν στο 20,1% και 13,9% για τις αντίστοιχες δαπάνες. Στην εν λόγω περίοδο,αντίστροφη ήταν η πορεία των δαπανών για ένδυση - υπόδηση και αγορά διαρκών αγαθών.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε κίνηση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση τηςσυγκεκριμενοποίησης των "εύλογων δαπανών διαβίωσης", θα αποτελέσει μια βίαιη εξώθησημεγάλου αριθμού υπερχρεωμένων νοικοκυριών στη φτώχεια και το ξεσπίτωμα.
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014.

Αλ. Τσίπρας στην Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο»


«Με το δόγμα του σοκ ήθελαν να δουν πόσα αντέχει ένας λαός» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα

(η φωτογραφία από το αναλυτικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle που ακολουθεί)
«Θέλουμε να μπει τέλος στην ελληνική τραγωδία» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του έχει μια διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ. «Από την αρχή πιστεύαμε ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ρίχνουν νερό στη φωτιά, αλλά λάδι. Και είχαμε δίκιο», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι το 2010, όταν εγκρίθηκε το πρώτο μνημόνιο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ήταν 120%, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί στο 175%. «Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι με το «με το δόγμα του σοκ ήθελαν να δουν πόσα αντέχει ένας λαός».

«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό New Deal»

Στην ερώτηση της εφημερίδας πού θα βρει του πόρους για να εφαρμόσει την πολιτική του εφόσον διακόψει το πρόγραμμα λιτότητας, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι η Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. «Επειδή η κρίση είναι ευρωπαϊκή, θα πρέπει και η λύση να είναι ευρωπαϊκή», υπογραμμίζει και περιγράφει τους τρεις πυλώνες της λύσης. «Πρώτον:τερματισμός των προγραμμάτων λιτότητας. Δεύτερο: μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, παρόμοια με εκείνη του 1953 στο Λονδίνο, η οποία αφορούσε το κρατικό χρέος της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 60% του εν λόγω χρέους διεγράφη και τρίτο και σημαντικότερο: ένα ευρωπαϊκό New Deal, μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο».
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό το ευρωπαϊκό πακέτο θα κοστίσει πολύ λιγότερα σε σχέση με νέα πακέτα διάσωσης, τα οποία καταλήγουν στον ίδιο φαύλο κύκλο».

«Στο Βερολίνο υπάρχει «σχέδιο Β» για την περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πεπεισμένος ότι σε περίπτωση επικράτησης του κόμματός του θα υπάρξουν «διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους. «Θα καταλήξουμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις σε μία βιώσιμη και εν πολλοίς δίκαιη λύση. Διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της. Τόση μεγάλη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει», επισημαίνει ο έλληνας πολιτικός, που πιστεύει ότι στο Βερολίνο υπάρχει ένα «σχέδιο Β» για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Στην ερώτηση πώς θέλει να κερδίσει την συμπάθεια της καγκελαρίου την οποία έχει επικρίνει τόσο συχνά και τόσο σφοδρά, ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «στην πολιτική, δεν είναι η συμπάθεια και η αλληλεγγύη οι καθοριστικοί παράγοντες, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων». Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει: «Η κυρία Μέρκελ είναι μια πραγματίστρια πολιτικός και δεν πρόκειται να ρισκάρει να συνδεθεί το όνομά της στην Ιστορία με τη διάλυση της ευρωζώνης, μόνο και μόνο για να επιδείξει την σκληρότητά της έναντι μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Η ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς

Αυτό που ανησυχεί τον Αλέξη Τσίπρα περισσότερο δεν είναι η σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους, αλλά η πολιτική ελίτ της Ελλάδας. «Το κατεστημένο που κυβερνά τη χώρα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Η ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς. Αυτή θα μπορούσε να αποφασίσει σε περίπτωση μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω της καμένη γη. Αναζητούμε δυνατότητες για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη», λέει ο κ. Τσίπρας.
Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στη ζώνη του ευρώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι εάν το «οπωσδήποτε» σημαίνει να πεινούν τα παιδιά και η ανεργία να φτάνει το 80% «τότε μπορούμε να λέμε ακόμα ότι θα μείνουμε στην ευρωζώνη;». Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, « η ευρωζώνη είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας. Αλλά το εάν θα επιβιώσει, αυτό θα το αποφασίσουν οι ισχυροί της Ευρώπης. Το αποφασίζει η Γερμανία. Για τον λόγο αυτόν η κυρία Μέρκελ θα κάνει θυσίες και θα επιτρέψει πράγματα, τα οποία τώρα ακόμη απορρίπτει».

«Είναι όπως στην ελληνική τραγωδία»

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το 2015, οπότε και εκπνέει η θητεία του προέδρου της δημοκρατίας, καθώς το κόμμα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο. Αναμένει, πάντως, επικράτηση στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με μεγάλη πλειοψηφία και αυτό «θα είναι η σπίθα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση «στέκεται στα πόδια της επειδή ένα διεφθαρμένο μιντιακό τοπίο, διαπλεκόμενο με επιχειρηματικά συμφέροντα, κάνει το μαύρο άσπρο και την νύχτα μέρα».
Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι το κόμμα του θα διασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, λέει όχι σε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με εταίρους «που δεν κατέστρεψαν τη χώρα». Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Είναι όπως στην ελληνική τραγωδία. Θα πρέπει να έλθει η Νέμεσις, η δίκαιη οργή».
ανάρτηση από LEFT





ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ


Μην κουράζεστε, το νέο σχέδιο θα είναι χειρότερο από του Αννάν: Συνομοσπονδία θέλει ο Ομπάμα στην Κύπρο...


Ως ένωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε μία «συνομοσπονδία» με δύο συνιστώντα κράτη που θα διοικούν τις υποθέσεις τους περιγράφει το...
περιοδικό Economist τον «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έργολου.

Στην αναφορά του στις εξελίξεις στην Κύπρο με τίτλο «Μία αχτίδα ελπίδας», το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει ότι οι νέες συνομιλίες επαναρχίζουν «μετά από χρόνια κωλυσιεργίας από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων ηγετών, που ήταν προθυμότεροι να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά να τερματίσουν τη 40ετή διαίρεση του νησιού».

Διατυπώνεται το ερώτημα κατά πόσο αυτή τη φορά μπορούν να επιλυθούν δύσκολα θέματα όπως το περιουσιακό και η ασφάλεια. Ωστόσο, σχολιάζεται πως είναι υποβοηθητική η ανάμιξη των Αμερικανών. Μάλιστα, όπως γράφει ο Economist, ο «οδικός χάρτης» για τις νέες συνομιλίες είναι ήδη γνωστός στη Λευκωσία ως «σχέδιο Ομπάμα».

Αναφέρεται επίσης ότι με το ΑΚΕΛ στο πλευρό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ μπορούν να κερδίσουν ένα δημοψήφισμα επί του "σχεδίου Ομπάμα".

«Ο κ. Αναστασιάδης, ηγέτης του συντηρητικού Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν ο μόνος Ε/κ πολιτικός ο οποίος υποστήριξε το σχέδιο Αναν. Αυτή τη φορά, έχει το ΑΚΕΛ, τους κομμουνιστές της Κύπρου, με το μέρος του. Μαζί τα δύο κόμματα μπορούν να κερδίσουν το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ομπάμα».

Αναφερόμενο στην ανεύρεση υδρογονανθράκων, το κείμενο υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για να κτιστεί μια ενεργειακή συνεργασία στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Τουρκία. «Ο ευκολότερος τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην διψασμένη από ενέργεια Ευρώπη θα ήταν ένας αγωγός προς την Τουρκία. (Το ε/κ σχέδιο για να κτιστεί τερματικό στην Κύπρο και αγωγός στην Κρήτη την Ελλάδα και την Ιταλία κρίνεται ως ακριβό και μη πρακτικό). Η τριμερής συνεργασία θα μπορούσε να μειώσει την αστάθεια στην προβληματική περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προστίθεται  ότι η Κύπρος προσπαθεί εν ολίγοις να βρει τα πόδια της μετά την κατάρρευση των τραπεζών του περασμένου χρόνου. Υποστηρίζει ότι η επανένωση θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα φέρει γρηγορότερα την ανάπτυξη.

 

ΠΡΩΚΤΟΓΕΝΕΙΣ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ


265 εκατ. οι μπαταχτσήδες "σωτήρες"... κι αλλα 230 εκατ το Μέγαρο... Πάει στο διάολο το πρωκτογενές...

http://im2.27210.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2014/07/148980-samben.jpg

Συνταγή Μεγάρου Μουσικής ενδέχεται να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα υπέρογκα δάνειά που έχουν λάβει και δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Τα χρέη των δύο κομμάτων ξεπερνούν κατά πολύ το...
ποσό των 230 εκατομμύρια  που όφειλε το Μέγαρο Μουσικής και το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα ότι πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. 

Η διαφαινόμενη σταδιακή διάχυση του ΠΑΣΟΚ σε εκλογικά σχήματα όπως αυτό της «Προοδευτικής Παράταξης» με την κίνηση των 58 δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά.

Τα δύο κόμματα είχαν προεξοφλήσει τα χρήματα που τους αναλογούσαν από την κρατική χρηματοδότηση, «προεξοφλώντας» συγχρόνως ότι θα λάμβαναν και τα επόμενα χρόνια τα ίδια εκλογικά ποσοστά! Πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη, ανέφερε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔδεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους από τον Ιανουάριο του 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία, που επικαλείται η Ελευθεροτυπία, στο τέλος του 2012 η ΝΔ είχε χρέη 145 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 120 εκατ. ευρώ. Οπως έχουν σταματήσει να πληρώνουν ακόμη και τους τόκους, η πληρώνουν μόνο μέρος τους, τα ποσά αυτά έχουν αυξηθεί.

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν στην εφημερίδα ότι το κόμμα, μέσω της κρατικής επιχορήγησης, καλύπτει τουλάχιστον το 60%-70% των τόκων που υποχρεούται να καταβάλει προκειμένου να θεωρείται ενήμερος ο δανεισμός της. Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν και τι ύψους προσαυξήσεις και ποινές λόγω αθέτησης του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων του κόμματος απέναντι στις τράπεζες.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμη πιο αδιαφανή ενώ τίθεται και το ερώτημα ποιος θα επωμισθεί την εξόφλησή τους στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ διαλυθεί,  ενσωματωθεί σε έναν ευρύτερο σχηματισμό ή συνεχίσει με άλλο όνομα. Στο ρεπορτάζ του Μιχαήλ Γελάνταλι, ο συντάκτης της Ελευθεροτυπίας επικαλείται εκτίμηση «έμπειρου τραπεζικού». σύμφωνα με την οποία από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ως «νομικό πρόσωπο, ως ΑΦΜ παύει να υφίσταται, να λειτουργεί, οι υποχρεώσεις περνούν στον φορολογούμενο»...

Μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη


Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου
Με κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες. Τη Δευτέρα η Θεσσαλονίκη και την Τετάρτη η Αθήνα, θα είναι οι δύο βασικοί τους σταθμοί.

Συνεχίζονται στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία οι διαβουλεύσεις για τη μορφή που θα λάβουν οι κινητοποιήσεις αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις φορολογικές αλλαγές, την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων και ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής και...
ρύθμιση χρεών.

Μηχανοκίνητη πορεία με τα αγροτικά αυτοκίνητα θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τελικό προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο “Πράσινα Φανάρια”. Η πορεία διαμαρτυρίας των αγροτών θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων. Εκπρόσωποι από τα μπλόκα αγροτών σε όλη την Ελλάδα συναντώνται σήμερα στη Νίκαια στη Λάρισα προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα προτείνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Την περαιτέρω στάση τους θα καθορίσουν το Σάββατο σε συγκέντρωση στη Βέροια οι αγρότες της Ημαθίας, οι οποίοι σχεδιάζουν την Κυριακή το πρωί συλλαλητήριο στον κόμβο της Κουλούρας.

Στη συγκέντρωση του Σαββάτου που θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της πόλης, στις 6 το απόγευμα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν αγροτικοί σύλλογοι από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Φθιώτιδα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών Ημαθίας.

Εν αναμονή των αποφάσεων στη Νίκαια οι αγρότες της Πέλλας παραμένουν στα μπλόκα στους κόμβους Γυψοχωρίου, Μαυροβουνίου, Μελισσίου και στην Έδεσσα. Αντιπροσωπεία των αγροτών της Πέλλας συμμετέχει στη σημερινή συνάντηση στη Νίκαια, όπου θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων, δήλωσε ο Χρήστος Καμτσής από την από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας.

Στις Σέρρες οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο των Κερδυλλίων και εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Στον κόμβο κατευθύνονται με τα αγροτικά τους μηχανήματα και αγρότες του δήμου Βισαλτίας. Οι αγρότες της περιοχής έχουν αναγγείλει για την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού Σερρών – Καβάλας.

Συλλαλητήρια διοργανώνουν την Δευτέρα αγρότες σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις αποφασίστηκε να μην λειτουργήσουν οι υπηρεσίες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας στις πρωτεύουσες των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Από enet

Πέφτει η Χομς - Λιποτακτούν οι ισλαμιστές - Τους πολιορκούν έξι Ταξιαρχίες



15/02/14 - 14:08
 
Το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών στην δυτική Συρία, η πόλη Χομς που ελέγχει την ορεινή δίοδο προς τον Λίβανο και ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από τους αντάρτες, ανακαταλαμβάνεται από τον συριακό Στρατό!
 
Περισσότεροι από 1500 αντάρτες έχουν παραδοθεί τις τελευταίες δύο ημέρες και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ υπόσχεται αμνηστεία.
 
Όπως αναφέρει το Reuters κατά την διάρκεια της εκκεχειρίας που συμφώνησε ο πρόεδρος Άσαντ για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πόλη, μαζί με τους αμάχους βγαίνουν μαζί τους και εκατοντάδες ισλαμιστές αντάρτες, γνω΄ριζοντας ότι το τέλος ήταν κοντά.
 
Χαρακτηριστικά ένας εκ των διοικητών τους o Hodwan al-Masri  που παραδόθηκε αναφέρει στο Reuters "είμαι πλολύ γνωστός από τα Social Media θα με αναγνώριζαν αμέσως". Παραδόθηκε με την ελπίδα ότι θα του επιτρέψουν να φύγει στην εξορία, "Το μόνο που χρειάζομαιι είναι 48 ώρες για να εγκαταλέιψω την χωρα. Ελπιζω να με αφήσουν να φύγω"!
 
Δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες έχουν διεισδύσει στο βόρειο τομέα εφαρμοζόντας τακτικές αστικού αγώνα και .εχουν καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στους ισλαμιστές οι οποίοι έτσι ή αλλιώς έχουν σταματήσει να ανεφοδιάζονται.
 
Άρματα μάχης Τ-72 και Τ-55, υποστηριζόμενα από ΤΟΜΑ BMP-1/2 συντρίβουν μία-μία τις αντιστάσεις και κτίριο με κτίριοο προχωρούν προς τον αντικειμενικό τρυς στόχο μια μεγάλβη αποθήκη πρυομαχικών και το στρατηγείο των ανταρτών.
 
Η κατάπαυση του πυρός , ήταν το μόνο απτό αποτέλεσμα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας τριών εβδομάδων στη Γενεύη, μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ,που είχε ως αποτέλεσμα  να δοθει η δυνατότητα στα γυναικόπεδα να περάσουν μέσα από τις κυβερνητικές γραμμές διασχίζοντας την Παλιά Πόλη.
 
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης Talal al-Barazi έχουν παραδοθεί και ελέγχονται μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που ανέρχεται σε 1400! Όλοι παραδόθηκαν με την ελπίδα ότι θα λάβουν προεδρική χάρη, και θα συγχωρεθούν για την ανταρσία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απομείνει μόλις περίπου 1500 ισλαμιστές αντάρτες στην Παλιά Πόλη που τελεί υπό πολιορκία, και χρησιμοποιούν ακόμα ως ασπίδα γύρω στα 1000 γυναικόπεδα. Αυτοί πολιορκούνται από τύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και τέσσερις μηχανοκίνητες και πολλές ανεξάρτητες ομάδες πολιτοφυλάκων.
 
Μάλλιστα πρόκειται για τους πλέον φανατικούς οι οποιοι έβριζαν τους πρώην συμπολεμιστές τους όταν πήγαιναν να παραδοθούν, και τους έλεγαν ότι "πουλήσατε την Χομς".
 
Η Χομς δεν είναι απλά η τρίτη πόλη της Συρίας. Θεωρούνταν σύμβολο της ανταρσίας, και ως στρατηγικό σημείο, ήταν κρίσιμο καθώς, καθώς με την απελευθέρωσή της όλες οι περιοχές γύρω από τον Λίβανο καθίστανται πλέον άμεσα ελγχόμενες από τον Σύρο πρόεδρο.
 
Την ίδια στιγμή μεγάλη επίθεση εξαπολύεται από τις συριακές δυνάμεις μαζί με δυνάμεις της Χεζμπολάχ στο τελευταίο προπύργιο των αντσαρτών στο όρος Καλαμούν πάνω από την Δαμασκό, και συγκεκριμένα στο Yabroud μια πόλη  με μεικτό χριστιανικό-σουνιτικό πληθυσμό. Τουλάχιστον πριν τον πόλεμο και τις ομαδικές σφγές των σουνιτών ανταρτών εναντίον των Χριστιανών.
 
Με την κατάληψή της απελευθερώνεται όλος ο δρόμος από Δαμασκό μέχρι Χομς, και εκκαθαρίζονται πλήρως τα Λιβανοσυριακά σύνορα. Μετά από αυτό η Χεζμπολάχ θεωρέι ότι δεν θα ξαναντιμετωπίσει βομβιστικές ενέργειες, στην έδρα της στον Λίβανο, οι οποίες προέρχονταν από το όρος Καλαμούν.
 
Μετά την πτώση της Χομς, θα έχει απομείνει μόνο το Χαλέπι, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό στενό, ασφυκτικό κλοιό. Ο Άσαντ θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει όλες του τις δυναμεις για να εξολοθρέυσει την τελευταία μεγάλη εστία αντιστασης.
 
Μετά θα αρχίσει ο μακρύς δρόμος αποκατάστασης μια ερειπωμένης χώρας.