Η ελληνική κοινωνία δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη.


Αναρτήθηκε από τον/την Εξουσία στο Φεβρουαρίου 19, 2014
62632_166878120143217_546053553_nΕίμαστε εμείς οι πολίτες ένοχοι για την κατάντια της χώρας; Τα φάγαμε όλοι μαζί; Είμαστε υπεύθυνοι για τη σαπίλα και τη διαφθορά; Όχι και πρέπει να πάψουμε να αυτομαστιγωνόμαστε, νικημένοι από την προπαγάνδα του καθεστώτος, διαφορετικά δεν πρόκειται να αντιληφθούμε τι πραγματικά συμβαίνει.
Δεν είναι υπεύθυνη η ελληνική κοινωνία για τον απλούστατο λόγο, γιατί ποτέ δεν συμμετείχε στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Εκείνος που δεν συμμετέχει σε κάποια απόφαση δεν είναι υπεύθυνος για τις συνέπειες της απόφασης που πάρθηκε. Η κοινωνία έχει εξοβελιστεί έξω από το θεσμικό πολιτικό σύστημα σε μια ιδιότυπη ιδιώτευση. Επομένως, δεν φέρει καμία ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο κράτος σήμερα. Φταίνε εκείνοι που θεσμικά έπαιρναν τις αποφάσεις.
Η αντίθετη άποψη λέει ότι η κοινωνία είναι απόλυτα υπεύθυνη, γιατί εκείνη ψήφισε τους συγκεκριμένους πολιτικούς. Τραγικό λάθος. Σε όλη τη μεταπολίτευση, η κοινωνία προσπάθησε. Με τη μόνη δυνατότητα που είχε (δηλαδή την ψήφο των αντιπροσώπων της) επέφερε συνεχείς εναλλαγές στην εξουσία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έστειλε στη Βουλή και εξαφάνισε δεκάδες ανεπαρκή νέα κόμματα που την διέψευσαν τραγικά, ενώ ταυτόχρονα εξέλεξε διαχρονικά στο Κοινοβούλιο χιλιάδες νέους βουλευτές (οι οποίοι σήμερα απολαμβάνουν την σύνταξή τους), μπας και κάνει τα πράγματα καλύτερα.
Τι κατάφερε όμως η κοινωνία με τις εκλογές;; Τίποτε απολύτως. Απεναντίας η κατάσταση χειροτέρευε συνεχώς, μέχρι που φτάσαμε στη χρεοκοπία. Και το χειρότερο είναι ότι ακόμα και τώρα, η κοινωνία δεν μπορεί με την ψήφο της να πετάξει από την εξουσία το ίδιο το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που την χρεοκόπησε. Η ασθένεια λοιπόν είναι βαθιά. Είναι κρίση θεσμών και αυτούς πρέπει να αλλάξουμε.
Για ένα πράγμα ευθύνεται τώρα η ελληνική κοινωνία. Για το ότι δεν συνειδητοποιεί ότι η κρίση είναι κρίση θεσμών και δεν εξεγείρεται να ανατρέψει τους άρρωστους θεσμούς, προκειμένου να διασωθεί. Ακόμα συνεχίζει να πιστεύει πως η αλλαγή και μόνο των πολιτικών προσώπων, θα την σώσει. Θεωρεί τους θεσμούς δημοκρατικούς (έτσι λέει η επίσημη προπαγάνδα) και φοβάται να δει την αλήθεια κατάματα.
Πέτρος  Χασάπης

Ο Πούτιν, προειδοποιεί τις ΗΠΑ σχετικά με την Ουκρανία


 λέει η Ρωσία θα μπορούσε να ενεργήσει


Αστυνομικών δυνάμεων φρουρούν κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητική συγκέντρωση κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου στο Κίεβο 6η του Φεβρουαρίου 2014.  REUTERS / Gleb Garanich
H

(Reuters) - Ένας ανώτερος βοηθός Κρεμλίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ΟΤΙ εξοπλίζΟΥΝ

ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ .

   ΟGlazyev, ένας σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ουκρανία, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η αμερικανική «επέμβαση» παραβίασε τη συνθήκη του 1994 σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον και τη Μόσχα θα εγγυώνται από κοινού την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την Κίεβο εγκατέλειψε σοβιετικής εποχής πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης παρατηρήσεις του, την παραμονή της αναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του Πούτιν και πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς κατά την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι , θα μπορούσε να προσθέσει εντάσεις με την Ουάσιγκτον, και στο εσωτερικό της Ουκρανίας.
Ερωτηθείς από Kommersant-Ουκρανίας καθημερινά εάν η Ρωσία θα μπορούσε να "παρεμβαίνουν ενεργά" αν κρίσης της χώρας βάθυνε, Glazyev υπενθύμισε τη Βουδαπέστη Μνημόνιο του 1994: «Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι οι θεματοφύλακες της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ... υποχρεούνται να επεμβαίνει όταν προκύπτουν καταστάσεις συγκρούσεων αυτού του είδους.
"Και οι Αμερικανοί παίρνουν μέχρι τώρα, μονομερώς και ωμά ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, αποτελεί σαφή παραβίαση της εν λόγω συνθήκης. Η συμφωνία είναι για συλλογικές εγγυήσεις και συλλογική δράση."
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποια μέτρα η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει.
Ουάσιγκτον, η οποία κάλεσε Γιανούκοβιτς να μοιραστούν την εξουσία με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να τερματίσετε μια βίαιη αντιπαράθεση στους δρόμους, έχει κατηγόρησε τη Ρωσία πιέζει την ηγεσία στο Κίεβο για την πρόληψη της Ουκρανίας να ενταχθεί σε ένα εμπορικό σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γιανούκοβιτς προκάλεσε τις διαμαρτυρίες τον Νοέμβριο, όταν γύρισε κάτω το σύμφωνο της ΕΕ και έλαβε οικονομική βοήθεια και όχι από τη Μόσχα.
ΗΠΑ «ARMS REBELS"
Glazyev, ο οποίος ήταν εμφανή σε μια εκστρατεία του Κρεμλίνου πέρυσι που απείλησε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ουκρανίας, αν πήρε τη συμφωνία της ΕΕ, κατηγόρησε πράκτορες των ΗΠΑ να δώσει "20 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα» για όπλα και άλλη βοήθεια για να "την αντιπολίτευση και επαναστάτες" στο Κίεβο.
"Υπάρχουν πληροφορίες ότι στο πλαίσιο των λόγων της αμερικανικής πρεσβείας, δεν υπάρχει εκπαίδευση για τους μαχητές, ότι αν τους εξοπλίζει", δήλωσε ο Glazyev. Η πρεσβεία των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η επίσημη Κρεμλίνο πρότεινε Γιανούκοβιτς θα πρέπει να κάνει χρήση βίας αν χρειαστεί να βάλει ένα τέλος σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας που Glazyev ονομάζεται "απόπειρα πραξικοπήματος, τη βίαιη ανατροπή της εξουσίας», στην οποία δημόσια κτίρια είχαν καταληφθεί.
«Οι αρχές δεν εκπληρώνουν το καθήκον τους για την υπεράσπιση του κράτους, τη διαπραγμάτευση με πραξικοπηματίες σαν να είναι νομοταγείς πολίτες», είπε, κατηγορώντας τη Δύση ότι "εκβιάζει" Γιανούκοβιτς και οι πλούσιοι ολιγάρχες απειλώντας να αδράξουν εκτεταμένη ξένη περιουσιακά στοιχεία και μαύρη λίστα τους τους από το ταξίδι.
Ερωτηθείς από το χαρτί, εάν Γιανούκοβιτς θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τώρα δύναμη για να καθαρίσετε τους διαδηλωτές, Glazyev δήλωσε: «Όσον αφορά αρχίζουν να κάνουν χρήση βίας, σε μια κατάσταση όπου οι αρχές αντιμετωπίζουν μια απόπειρα πραξικοπήματος, απλά δεν έχουν καμία άλλη ενέργεια.
"Διαφορετικά, η χώρα θα βυθιστεί στο χάος."
Είπε Γιανούκοβιτς είχε κάνει ό, τι μπορούσε για να αποφύγει τη βία, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, και κατηγόρησε τους ηγέτες της Ουκρανίας-μιλώντας δυτικά της χώρας είναι «αυτονομιστές».
Η Ρωσία, είπε, εξέφρασε την ανησυχία ότι η χώρα δεν θα πρέπει να χωρίσει χώρια. Αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μια μορφή φεντεραλισμού να εισαχθούν οι περιφέρειες σημαντικές εξουσίες - συμπεριλαμβανομένων πάνω από τους προϋπολογισμούς τους, ακόμη και επί των διεθνών σχέσεων.
Επικαλούμενος το παράδειγμα της Γροιλανδίας, η οποία απολαμβάνει ευρείας αυτονομίας από τη Δανία και σε αντίθεση με το δανικό κράτος δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε δυτική και ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να έχει διαφορετικές οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ και τη Ρωσία.
"Σήμερα, η οικονομική, πολιτιστική και ανθρώπινους δεσμούς μεταξύ των περιοχών της ανατολικής και της δυτικής Ουκρανίας είναι λιγότερο από ό, τι οι δεσμοί μεταξύ νοτιοανατολικής Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και μεταξύ των δυτικών περιφερειών και της ΕΕ", δήλωσε ο Glazyev, γεγονός που υποδηλώνει ανατολικές περιοχές μπορεί να θέλουν να ενταχθούν σε μια τελωνειακή ένωση ότι ο Πούτιν ευνοεί.
(Η υποβολή εκθέσεων από Alastair Macdonald? Επιμέλεια του Ralph Boulton )