Αλ. Τσίπρας στο Δουβλίνο
Το δίλημμα των ευρωεκλογών του Μαΐου είναι "ή με την Ευρώπη των Μνημονίων και της τρόικας ή με την Ευρώπη των λαών", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του ΚΕΑ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το δίκτυο transform!europe από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου στην ομώνυμη πόλη, τρεις μέρες μετά το συνεδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο επέλεξε τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ για υποψήφιό του για την ίδια θέση. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως το "success story" των μνημονιακών δυνάμεων έχει οδηγήσει την Ευρώπη στην καταστροφή, ενώ υπογράμμισε πως οι επερχόμενες ευρωεκλογές μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για μια συνολική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, με επίκεντρο τον τερματισμό της πολιτικής της λιτότητας.

Η υποψηφιότητα Γιούνκερ προσωποποιεί τη συνέχιση της λιτότητας
Η διήμερη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας ενόψει των ευρωεκλογών, ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη. Το πρόγραμμα των σημερινών επαφών του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει συνάντηση στο Κοινοβούλιο με την ηγεσία του Sinn Fein και τον πρόεδρό του Gerry Adams, συνάντηση με τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων Mandate, Unite, ICTU και τέλος συνάντηση με την Ελληνική Κοινότητα Ιρλανδίας. Χθες ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας Πολ Μέρφι στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δουβλίνο.
Σχολιάζοντας τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως πρόκειται για μια υποψηφιότητα "που αποτελεί την προσωποποίηση της λιτότητας". Και πρόσθεσε: "Είναι η επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ, του Έντα Κένι (σ.σ.: πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ) και του Αντώνη Σαμαρά".
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως το συνέδριο του transform!europe κατάφερε "μέσα σε μια μέρα μόλις να αποδομήσει το περίφημο "success story" που επιχείρησε με μεγάλο κόπο να στήσει το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος". Και πρόσθεσε: "Το συνέδριο του ΕΛΚ είναι το συνέδριο της Ευρώπης της λιτότητας και του φόβου". Στον αντίποδα, το συνέδριο του transform!europe αποτελεί "το συνέδριο της ελπίδας και της αλλαγής".

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου μπορούν να αλλάξουν την πορεία της Ευρώπης

"Το δίλημμα των ευρωεκλογών του Μαΐου είναι ή με την Ευρώπη της Μέρκελ και του Γιούνκερ ή με την Ευρώπη των λαών" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ψήφος των Ευρωπαίων πολιτών έχει περισσότερη αξία παρά ποτέ! Είναι μια ψήφος με ισχύ και δυναμική. Μπορεί και πρέπει να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης". Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο "νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική κυριαρχία έχουν οδηγήσει την Ευρώπη σε στρατηγικό αδιέξοδο". Επιπλέον τόνισε πως "η πολιτική της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει. Πλέον η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία τίθενται υπό απειλή". Και πρόσθεσε: "Η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης δεν είναι η λύση για την κρίση: Είναι η ίδια η κρίση".
Ο υποψήφιος του ΚΕΑ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως η πολιτική των Μνημονίων και της λιτότητας "έχει σχηματίσει ένα 'χρηματικό τείχος' ανάμεσα στους δανειστές και τους δανειζόμενους. Ένα τείχος που παράγει κοινωνίες των δύο τρίτων. Με το ένα τρίτο να δρα σαν να μην υπάρχει κρίση και τα υπόλοιπα δύο τρίτα να σπρώχνονται στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πρόκειται για τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις και την πρώην μεσαία τάξη". Ωστόσο υπογράμμισε πως οι εκλογές του Μαΐου "μπορούν να αλλάξουν τον συσχετισμό" με αποτέλεσμα να "ανάψει το πράσινο φως για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ένα πράσινο φως για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας".

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι συνυπεύθυνοι για την κρίση, η Ακροδεξιά είναι απότοκο της πολιτικής της λιτότητας

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι πολίτες "θα επιλέξουν για την Ευρώπη και τις ζωές τους, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις πολιτικούς πόλους", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας πως επικεφαλής είναι ο πόλος της Άν. Μέρκελ. Ωστόσο, τόνισε πως η πολιτική της εκπροσωπείται "και από τον κ. Γιούνκερ και από τον κ. Σουλτς ταυτόχρονα" σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες για την προεδρία της Κομισιόν.
Μιλώντας λοιπόν για τον πρώτο πόλο, τον νεοφιλελεύθερο δηλαδή, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι αυτοί που "υποστηρίζουν κι εφαρμόζουν την καταστροφική πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης στην Ευρώπη". Και πρόσθεσε: "Τώρα που είμαστε στην προεκλογική περίοδο, κάποιοι από αυτούς παριστάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα". Απευθυνόμενος προς τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: "Στην Ελλάδα ο κ. Σουλτς υποστηρίζεται και υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που πήρε τη θεμελιώδη πολιτική απόφαση για τα Μνημόνια. [...] Κύριε Σουλτς, είναι ορθή η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης;".
Ο δεύτερος πόλος, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, είναι οι πολιτικές δυνάμεις της "Ακροδεξιάς, της λαϊκιστικής Δεξιάς και του νεοναζισμου. Πρόκειται για τα 'ορφανά' της πολιτικής της λιτότητας της κ. Μέρκελ". Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως "το πολιτικό σχέδιο του πόλου αυτού είναι απλοϊκό: επιδιώκουν την επιστροφή στην Ευρώπη των εθνικών ανταγωνισμών. Η οποία οδηγεί σε ακόμα βαθύτερα σκοτάδια από αυτά του νεοφιλελευθερισμού: στην αιματοβαμμένη Ευρώπη του Χίτλερ".

Αριστερά, ο πόλος της δημοκρατίας

"Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελεί τη μόνη δημοκρατική εναλλακτική λύση στον νεοφιλελευθερισμό", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Είμαστε η μοναδική επιλογή για τη δημοκρατική, οικολογική και κοινωνική επαναθεμελίωση της Ευρώπης". Μιλώντας για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε τέσσερις άξονες: 1. "Δημοκρατική αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης". 2."Τερματισμός της λιτότητας και συντονισμένη επανεκκίνση των ευρωπαϊκών οικονομιών". 3. "Βαθμιαίος οικολογικός μετασχηματισμός της παραγωγικής διαδικασίας".4. "Μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για τη μετανάστευση".
Το συνέδριο χαιρέτισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Χάρης Γολέμης. Από το ΙΝΠ συμμετείχαν επίσης η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου ως ομιλήτρια και η Έλενα Παπαδοπούλου ως συντονίστρια πάνελ. Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο μίλησαν ακόμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ανάμεσα στις ομιλίες που ξεχώρισαν ήταν αυτή της ευρωβουλευτή του πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς Μαριάννας Μορτάγκουα, η οποία υπογράμμισε πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει έναν ακόμα ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια χώρα της Ε.Ε.".

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε εναλλακτικά οικονομικά παραδείγματα

Ο νεοφιλελευθερισμός έχει αποδομήσει τον πλουραλισμό, που ήταν ο βασικό επιχείρημα των δυνάμεων της Δύσης έναντι του σοβιετικού "κρατισμού" την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Ο συνδυασμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τον ισχυρό δημόσιο τομέα τέλειωσε με τον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος επέβαλε τη λογική της αγοράς σε όλα τα πεδία της οικονομίας και της κοινωνίας, υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η Αριστερά οφείλει να δημιουργήσει χώρο προκειμένου να φτιαχτούν εναλλακτικά οικονομικά παραδείγματα κοινωνικής οικονομίας βασισμένα στις τοπικές ανάγκες και παραγωγικές ιδιαιτερότητες. Επιπλέον επεσήμανε πως, ακόμα και πριν από την περίοδο της παγκοσμιοποίησης, η λύση που είχε ως επίκεντρο την εθνική οικονομία, όπου δοκιμάστηκε από την Αριστερά, απέτυχε κατά τις δεκαετίες του 1970 και '80, με κορυφαίο το παράδειγμα της Γαλλίας και το περίφημο Κοινό Πρόγραμμα.