Σαμαράς και Βενιζέλος είναι πλασιέ μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών


Short URL: http://wp.me/p3poUN-6io


Αποσπάσματα συνέντευξης Χρήστου Στάικου, μέλους της ΚΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ.(Μπάμπης Αγρολάμπος)
xrhstos_staikosΣαμαράς και Βενιζέλος είναι πλασιέ μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το ζήτημα του γάλατος
Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ χρησιμοποιείται από τους ιθύνοντες της κυβέρνησης και διάφορους δημοσιολογούντες των καναλιών «δια πάσα νόσο». Ιδιαίτερα για το γάλα, όσοι υπερασπίζονται  αυτή τη ρύθμιση ή είναι άσχετοι ή είναι επικίνδυνοι, καθώς το επιχείρημα της μείωσης των τιμών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είναι πολιτικά, οικονομικά και επιστημονικά λάθος.
Το γάλα που επεξεργάζεται με τη μέθοδο της χαμηλής παστερίωσης, και που κρατάει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του και διαρκεί μέχρι πέντε μέρες, θέλει η κυβέρνηση να διαρκεί δύο μέρες. Με διοικητικούς και όχι επιστημονικούς και τεχνολογικούς όρους.
Αυτό για πολλούς λόγους, δημιουργεί πρόβλημα στους κτηνοτρόφους και στην ίδια την παραγωγή και σημαίνει καθαρά ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι πλασιέ μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών γάλατος στη χώρα μας. Σκοπός τους να κατακλύσουν την αγορά με γάλα υψηλής παστερίωσης, που έχει μικρότερη θρεπτική αξία, αλλά και που θα οδηγήσει σε κλείσιμο τις μικρές εταιρείες μειώνοντας την παραγωγή γάλακτος στη χώρα μας. Άρα, όσοι παραγωγοί έχουν απομείνει αυτή τη στιγμή θα εγκαταλείψουν την ύπαιθρο και θα καταστραφεί ακόμα περισσότερο ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης, αυτή η διαδικασία θα αποτρέψει καινούριους αγρότες να πάνε στην ύπαιθρο να ασχοληθούν σε έναν τομέα που έχει προοπτικές, κάτι που εμείς θα κάνουμε δίνοντας ευκαιρίες και κίνητρα σε νέους που θα ενδιαφερθούν. Αυτή η ρύθμιση είναι στον αντίποδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, χτυπάει τους συνεταιρισμούς και την προοπτική για νέες θέσεις εργασίας.
Μειώσεις στην τιμή του γάλατος μπορούν να γίνουν αφού χτυπηθούν τα καρτέλ των βιομηχανιών ,των σούπερ μάρκετ και των διάφορων «κουμπάρων» που μεσολαβούν ώστε να μπαίνουν πρόστιμα-χάδια για να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στην ελληνική αγορά γάλακτος με την ανοχή της κυβέρνησης.
Για τη διαδικασία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου
Η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι κάτι το οποίο γίνεται για πολλοστή φορά. Δεν ξέρω βέβαια αν σε αυτά που πρόκειται να φέρουν έχουν βάλει και τα κρυφά μνημόνια, αυτά τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει χωρίς να τα φέρουν στο φως της δημοσιότητας.
Υπάρχει δέσμευση και η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικήσει προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους?
Η κυβέρνηση καθώς και όλες οι κυβερνήσεις των μνημονίων δεν έχουν διεκδικήσει ποτέ τίποτα προς το συμφέρον της χώρας και ιδιαίτερα ως προς το βασικό ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Δεν έχουν διεκδικήσει και δεν πρόκειται να διεκδικήσουν τίποτα το οποίο θίγει έστω και κατ’ ελάχιστο τα συμφέροντα των δανειστών.
Οι κυβερνήσεις ψήφισαν τα μνημόνια φανερά και υπερηφανευόμενοι ότι έτσι σώζουν τη χώρα, αλλά από ότι φαίνεται τώρα οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει ένα νέο μνημόνιο προσπαθώντας να το κρατήσουν κρυφό μέχρι τις ευρωεκλογές μήπως και διασωθούν. Εκτός του ότι δεν λένε τίποτα για το χρέος, δείχνουν ότι έχουνε περιλάβει στο νέο μνημόνιο, το οποίο δεν φέρνουν στη δημοσιότητα, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση τριετιών, ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, κάτι για το οποίο εμείς από τη δική μας πλευρά ως κοινοβουλευτική ομάδα κάναμε αίτημα κατάθεσης εγγράφων για να βγούνε όλα στο φως και επίσημα. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη συμφωνία δημιουργώντας ένα «επικοινωνιακό πλεόνασμα για το πλεόνασμα», προσπάθεια που θα πέσει στο κενό.

Η γαλαντόμος κυβέρνηση


του Κώστα Βαξεβάνη
«Μα θα πέσει η κυβέρνηση για το γάλα;» ήταν η ανησυχία του Μαξίμου, την οποία προωθούσε στους αντάρτες του γάλακτος.  Κοιτάξτε τώρα πόσο εκθέτει την κυβέρνηση αυτό το ερώτημα αν αντιστραφεί: «μα καλά είναι δυνατόν η κυβέρνηση να διακινδυνεύει να πέσει για το γάλα; Γιατί το κάνει αυτό, ποιόν τελικώς εξυπηρετεί;» Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έγινε καμιά επανάσταση του γάλακτος, καθότι οι κυβερνητικοί βουλευτές, με διάφορες προφάσεις, επέστρεψαν ως αρνάκια γάλακτος στο κυβερνητικό μαντρί.  
Η κρίση του γάλακτος αποδεικνύει δύο πράγματα: 

Πρώτον. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει την νομιμοποίηση από την κοινωνία η οποία αντιδρά θιγόμενη σε όποιο μέτρο πάρει, αλλά έχει και μια εύκολα εκτρεπόμενη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση που ευνοεί πολιτικούς εκβιασμούς και ομηρίες. 
Δηλαδή κάθε μέρα φαίνεται πως δεν είναι μόνο απέναντι στην κοινωνία αλλά και απέναντι σε όποιον κυβερνητικό βουλευτή επιλέξει να είναι απέναντι για τους δικούς του λόγους.

Δεύτερον. Ο τρόπος που επέλεξε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του γάλακτος η κυβέρνηση, επιβεβαιώνει πως το ζητούμενο (πέρα από την επιβίωσή της) ήταν να χτυπηθεί η ελληνική παραγωγή. 
Με το τέχνασμα ότι θα υπάρχουν δύο ειδών γάλατα, το παστεριωμένο (πρώην φρέσκο) και το υψηλής θερμικής επεξεργασίας, η κυβέρνηση απαλείφει τον προσδιορισμό «φρέσκο» ο οποίος ευνοούσε τον έλληνα παραγωγό και το γάλα κατανάλωσης λίγων ημερών. 
Έτσι θα πρέπει κάποιος να έχει ειδικές γνώσεις για να καταλάβει πως το φτηνό γάλα «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» δεν είναι τόσο φρέσκο όσο το «παστεριωμένο». 
Έτσι, κριτήριο θα γίνεται η τιμή και ευνοημένες θα είναι οι πολυεθνικές οι οποίες θα προλαβαίνουν να διακινούν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, αφού θα λήγουν  μετά από 20 μέρες και δεν θα έχουν αντίπαλο το ελληνικό γάλα.

Υπάρχουν βέβαια και γενικότερα συμπεράσματα
Η επιβολή των μέτρων από την τρόικα δεν σχετίζεται με το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, αφού όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, ούτε η τοποθέτηση των φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, ούτε η καθιέρωση λιγότερο φρέσκου γάλακτος, εξασφαλίζουν την ελληνική οικονομική σταθερότητα. 
Τα μέτρα στοχεύουν ευθέως στην καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής η βάση της οποίας δεν θα είναι οι άνθρωποι, αλλά τα συμφέροντα των πολυεθνικών. 
Κάποιος βέβαια που θέλει να ευθυγραμμιστεί με την ευφυία του Άδωνη Γεωργιάδη μπορεί να πιστεύει πως το να πουλιέται η ασπιρίνη από το «Βασιλόπουλο», εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ευρώ.
Και βέβαια το ερώτημα είναι: 
μπορεί κάποια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ούτε το πώς θα διαθέτει, θα συσκευάζει και θα πουλάει το γάλα, ναι το γάλα, να διαπραγματευτεί θέματα όπως η εθνική υπόσταση και το συμφέρον της χώρας;

63 ΔΙΣ. ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ!!

Ανάρτηση από iskra

Εκτύπωση
forologia
«ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ»: ΝΕΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ 4% ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟ ΦΛΕΒΑΡΗ
ΣτΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΦΟΡΟΟΦΕΙΛΕΤΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δείγμα μιας κλιμακούμενης τραγωδίας και του απόλυτου αδιεξόδου που βιώνει η χώρα, αποτελούν η πιστωτική ασφυξία, που απειλεί με μαζικό αφανισμό της μικρομεσαίες επιχειρήσεις και  οι ληξιπρόθεσμες οφειλέςαπέναντι στο Δημόσιο, οι οποίες έχουν σωρευθεί εξαιτίας της καταφανούς αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν οικονομικά. 
Μόνο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Εφορία έγραψε στα κιτάπια της «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία ανήλθαν σε 962 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 63,26 δισ. ευρώ καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν σε 62,3 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο δίμηνο του 2013 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έσοδα ύψους 266 εκατ. ευρώ, από τα οποία 61 εκατ. ευρώ προέρχονταιαπό τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή από αυτά που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ενώ 205 εκατ. ευρώ αφορούν τις παλιές οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Η κυβέρνηση για να περιορίσει το φαινόμενο, εντείνει τους εκβιασμούς και τις απειλές, και ήδη με το νέο σύστημα που ενεργοποιήθηκε από την αρχή του έτους, οι φορολογούμενοι, που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους, καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους τόκους και πρόστιμα.
Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό το "βουνόαπό χρέη προς το δημόσιο ταμείο αποτελείται κατά σημαντικό βαθμό από "φέσιαεπιχειρηματιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η μεγάλη μάζα - περίπου τα 40 - 45 δισ. - προέρχεται από μεγάλες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέταφορολογικές απάτες, ποσά που αφορούν σε κρατικές ενισχύσεις μέσω αναπτυξιακών νόμων που πήγαν σε σκοπούς διαφορετικούς από τους προβλεπόμενους κ.ά.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΣΤΟ -4% Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Στο -4,0% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 773 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 949 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 439 εκατ. ευρώ τονΦεβρουάριο έναντι αρνητικής καθαρής ροής 457 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, και ο ετήσιος  ρυθμός μεταβολής παρέμεινε στο -5,2%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -5,1%, το Φεβρουάριο του 2014, από -5,3% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 353 εκατ. ευρώ.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -7,1%, τον Φεβρουάριο του 2014, από -4,1% τον προηγούμενο μήνα.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίεςαγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 19 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 29 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,9%, όσο δηλαδή και τον προηγούμενο μήνα.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Αρνητική κατά 314 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Φεβρουάριο του 201, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 462 εκατ. ευρώ πέρυσι, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,3%, από -3,4% τον προηγούμενο μήνα.
ΣτΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΦΟΡΟΟΦΕΙΛΕΤΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Το Δημόσιο δεν μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών, αν δεν έχει προηγουμένως ενημερωθεί ο οφειλέτης, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ή να εξοφλήσει τα χρέη του, έκρινε το Στ' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφασή.
Λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, η πενταμελής σύνθεσης του τμήματος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με την υπ’ αριθμ. 366/2014 απόφασή της, παρέπεμψε το ζήτημα στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου τμήματος για νέα κρίση και η υπόθεση θα συζητηθεί την 5η Μαΐου 2014, με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτριο Τομαρά.
Ειδικότερα, το δικαστήριο επισημαίνει στην επίμαχη απόφασή του, ότι το άρθρο 30 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Ν.Δ. 356/1974) αναφέρει:
«Η κατάσχεσις εις χείρας τρίτων των εις χείρας αυτών ευρισκομένων χρημάτωνκαρπών καιάλλων κινητών πραγμάτων του οφειλέτου του Δημοσίου ή των οφειλομένων εν γένει προς αυτό, ενεργείται υπό του Διευθυντού του Δημοσίου Ταμείου δια κατασχετηρίου εγγράφου μη κοινοποιουμένου εις τον οφειλέτην». Δηλαδή, σε περίπτωση «κατασχέσεως εις χείρας τρίτων απαιτήσεως οφειλέτου του Δημοσίου, δεν απαιτείται η κοινοποίηση στον τελευταίο του κατασχετηρίου εγγράφου».
Στη συνέχεια οι δικαστές υπογραμμίζουν, ότι «η διάταξη αυτή είναι ανίσχυρη ως αντικειμένη στην διάταξη του άρθρου 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, διότι η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτελέσεως, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικώς προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση, είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως».

ΓΑΛΛΙΑ, Ο «ΟΛΛΑΝΤΡΕΟΥ» ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ


Εκτύπωση
ανάρτηση από iskra
Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ*
Στα γαλλικά ΜΜΕ πολλοί συγκρίνουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002, όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος των σοσιαλιστών Λιονέλ Ζοσπέν είχε έρθει τρίτος, με λιγότερο από 17%, αφήνοντας τον ακροδεξιό Λεπέν να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της Δεξιάς, και απερχόμενο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. Ο «σεισμός της 21ης Απριλίου του 2002», όπως καταχωρήθηκε στο γαλατικό πολιτικό λεξιλόγιο, άφησε βαθειά ίχνη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Οι σοσιαλιστές έμειναν στην αντιπολίτευση για μια δεκαετία, η ακροδεξιά κατοχύρωσε τη θέση της και κυρίως απέδειξε την ικανότητά της να επιβάλλει βασικά στοιχεία της θεματολογίας στην πολιτική ατζέντα: την αντιμεταναστατευτική πολιτική, τον ρατσιστική στοχοποίηση κοινωνικών κατηγοριών (νεολαία των προαστίων, μουσουλμάνοι, κλπ.), τις πολιτικές «νόμου και τάξης», όλα αυτά υπό την αιγίδα ενός αντιδραστικού και μυθοποιητικού λόγου περί «εθνικής ταυτότητας», που έρχεται να πλαισιώσει το γνωστό μίγμα νεοφιλελεύθερων μέτρων.
Με μια έννοια, η θητεία του Νικολά Σαρκοζί, του πρώτου δεξιού προέδρου που ιδιοποιήθηκε απροκάλυπτα την ατζέντα της ακροδεξιάς και κατάφερε σε μια πρώτη φάση να προσελκύσει ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής της βάσης, ήταν και η πρώτη απόπειρα εφαρμογής στην Ευρώπη μιας ήπιας παραλλαγής της πολιτικής εθνοτικού και κοινωνικού απαρτχάιντ που, πέρα από συγκυριακές προσαρμογές, πρεσβεύει με σταθερότητα η ακροδεξιά εδώ και δεκαετίες.
Ο ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΟΛΑΝΤ
Χωρίς να έχει εμπνεύσει τον παραμικρό ενθουσιασμό, ο Φρανσουά Ολάντ κατάφερε να κερδίσει, με ένα μάλλον μέτριο ποσοστό, τις προεδρικές εκλογές του 2012 υποσχόμενος τον τερματισμό αυτής της «κανονικοποιημένης εκτροπής». Υποσχέθηκε μια «κανονική προεδρία» και κάποια στοιχειώδη μέτρα φορολογικής αναδιανομής και υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους. Η ψευδαίσθηση δεν κράτησε παρά κάποιες βδομάδες. Σε χρόνο ρεκόρ αποδείχθηκε ότι η «κανονικότητα» του Ολάντ δεν ήταν παρά η κανονικότητα του παγιωμένου στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία νεοφιλελευθερισμού.
Η Γαλλία συναίνεσε πλήρως στο περαιτέρω σφίξιμο του ζουρλομανδύα της λιτότητας που επέβαλαν οι νέες ευρωπαϊκές συμφωνίες (και ειδικότερα το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας) και στην συνέχιση της μνημονιακής λεηλασίας του ευρωπαϊκού Νότου. Ο υπουργός οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί θεωρείται σήμερα ο κατ’ εξοχήν άνθρωπος εμπιστοσύνης του τραπεζικού κεφαλαίου, σε βαθμό που προκαλεί ενίοτε τη δυσφορία ακόμη και των ευρωπαίων εταίρων του. Ο δε υπουργός εσωτερικών Μανουέλ Βαλς συνεχίζει με τέτοια συνέπεια την κατασταλτική και αντιμεταναστευτική πολιτική του προκατόχου του, με συχνές αιχμές ρατσιστικού χαρακτήρα, που έχει κερδίσει τον τίτλο του «Σαρκοζί των σοσιαλιστών». Αλλά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικήςο Ολάντ αποδείχθηκε ακόμη πιο επιθετικό «γεράκι» από τον φιλοατλαντιστή προκάτοχό του: από το Ιράν, την υποσαχάρια Αφρική και τη Συρία μέχρι την ουκρανική κρίση, η Γαλλία έκανε σταθερά την επιλογή της έντασης, της νεοαποικιοκρατίας, του μιλιταρισμού, ακόμη και όταν αυτό την οδήγησε σε διεθνή απομόνωση (όπως στην περίπτωση της Συρίας).
Πολύ σύντομα, ο Φρανσουά Ολάντ έγινε ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Με τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις αποδυναμωμένες, την ριζοσπαστική Αριστερά διαιρεμένη και την παραδοσιακή Δεξιά ουσιαστικά ακέφαλη να παραπαίει υπό το βάρος διαδοχικών σκανδάλων (που πλήττουν όμως και τους σοσιαλιστές), η ακροδεξιά είχε μπροστά της μια πραγματική λεωφόρο, στην οποία άρχισε να προελαύνει. Διότι πέρα από το όνομα και τα κομματικά ηνία που κληρονόμησε από τον πατέρα της,η νυν πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν απέδειξε ότι διαθέτει χάρισμα και πραγματικές πολιτικές ικανότητες. Συνδυάζοντας τις κλασικές θεματικές της ακροδεξιάς (ρατσισμός και πολιτική «πυγμής») με έναν «κοινωνικό» λόγο καταγγελίας της λιτότητας, ανοίγοντας καθαρό μέτωπο με το ευρώ και την ΕΕ, κατάφερε να βάλει το κόμμα της στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης και να το αναδείξει ως τον φυσιολογικό εκφραστή της λαϊκής αγανάκτησης.
ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ
Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ανέδειξαν ως πρώτη δύναμη... την αποχή, που έφτασε σχεδόν στο 40%, επιβεβαιώνοντας την συνολική απόρριψη του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία και ειδικότερα από τα λαϊκά στρώματα. Σε μια δύσκολη γι αυτήν εκλογική αναμέτρηση, χωρίς κανέναν απερχόμενο δήμαρχο και με ισχνή παρουσία στα δημοτικά συμβούλια, η ακροδεξιά πολλαπλασίασε την επιρροή της, πενταπλασιάζοντας κατά μέσο όρο τα ποσοστά της στους δήμους άνω των δέκα χιλιάδων κατοίκων (από λιγότερο από 2% το 2008 στο 9%). Οι σοσιαλιστές υφίστανται συντριπτική ήττα, και αναμένεται να χάσουν δεκάδες μεγάλους δήμους την ερχόμενη Κυριακή. Για να σταθούμε ενδεικτικά στις μεγάλες πόλεις, στη Μασσαλία υποχωρούν από 39% το 2008 στο 21%, δύο μονάδες πίσω από την ακροδεξιά που εκτοξεύεται από το 9% στο 23%. Στη Ναντ, το προπύργιο του νυν πρωθυπουργού και επί δεκαετίες δημάρχου Ζαν-Μαρκ Ερώ γνωρίζουν μια παρόμοια συντριβή (από 55% στο 34%), όπως και στη Λυόν (από 53% στο 35%). Στη Λιλ, στο Μπορντώ και στο Στρασβούργο χάνουν 12 μονάδες, στην Τουλούζη και τη Νίκαια 7, όσο και στο Παρίσι όπου αναμένεται όμως να κρατήσουν το δήμο.
Όσο για την ριζοσπαστική Αριστερά, έμεινε καθηλωμένη στις παγιωμένες ζώνες επιρροής της.Καθοριστική ευθύνη γι αυτό φέρει το Γαλλικό ΚΚ, που στους μισούς μεγάλους δήμους, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, κατέβηκε σε κοινούς συνδυασμούς με τους σοσιαλιστές, σπάζοντας το πλαίσιο συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις του Αριστερού Μετώπου, πρώτα και κύρια με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και το κόμμα του. Μπορεί μεν να έσωσε έτσι κάποιες «καρέκλες» δημάρχων και δημοτικών συμβούλων αλλά κατάφερε τεράστιο πλήγμα στην πολιτική αξιοπιστία, ίσως και στην ίδια την ύπαρξη, του ενωτικού και επιτυχημένου εγχειρήματος του Αριστερού Μετώπου. Και όμως στους 259 δήμους από τους 420 δήμους άνω των 20 χιλιάδων κατοίκων όπου η Αριστερά κατέβηκε ανεξάρτητα από τους σοσιαλιστές, είτε (κατά κανόνα) με τη συμμετοχή του ΚΚ, είτε χωρίς, τα αποτελέσματα είναι γενικά μάλλον θετικά, και τούτο παρά την απουσία ενός εθνικού πλαισίου που θα έδινε ένα αναγνωρίσιμο στίγμα. Σ’ αυτούς τους δήμους οι ενδοαριστεροί συσχετισμοί διαμορφώνονται ως εξής: 27% για τους σοσιαλιστές, 3% στους οικολόγους (που κατέβασαν όμως ανεξάρτητους συνδυασμούς μόνο σε 65 από αυτούς τους δήμους, όπου πέτυχαν ένα μέσο ποσοστό της τάξης του 9%), 8,2% στο Αριστερό Μέτωπο και 1,3% στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, που χάνει πάνω από τις μισές της δυνάμεις.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν λοιπόν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο όσους είχαν έγκαιρα στηλιτεύσει τον «Ολαντρέου», πρώτα και κύρια τον Μελανσόν, που επινόησε τον όρο, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα που τον είχε επαναλάβει στην περίφημη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Παρίσι πριν από δύο χρόνια. Απομένει να δούμε αν η διαφαινόμενη κατάρρευσή συμπαρασύρει τη Γαλλία, και το γενικότερο ευρωπαϊκό συσχετισμό, σε ένα πρωτοφανή αντιδραστικό κατήφορο.
*Το εν λόγω άρθρο αποτελεί μια διευρυμένη εκδοχή του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην "Ελευθεροτυπία" την Πέμπτη  27 Μαρτίου 2014

Τα πολιτικά «απολιθώματα» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ζουν τους τελευταίους τους «σπασμούς»


Αντώνης Σαμαράς - Ευάγγελος ΒενιζέλοςΑντώνης Σαμαράς - Ευάγγελος Βενιζέλος
“ «Η καταρρέουσα, ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κορυφώνει την επίθεσή της ενάντια στους εργαζόμενους, με την απαράδεκτη και κατάπτυστη συμφωνία με την τρόικα, την οποία επιχειρεί να υλοποιήσει με βία και αστυνομική καταστολή», αναφέρει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ”

«Η καταρρέουσα, ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κορυφώνει την επίθεσή της ενάντια στους εργαζόμενους, με την απαράδεκτη και κατάπτυστη συμφωνία με την τρόικα, την οποία επιχειρεί να υλοποιήσει με βία και αστυνομική καταστολή», αναφέρει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζει, «χτυπούν τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών για να "αποδείξουν" στους δανειστές-"τοκογλύφους" την προθυμία τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία-"συμβόλαιο εκτέλεσης" της χώρας».

Μία συμφωνία που προωθεί την κατάργηση και των τελευταίων υπολειμμάτων του εργατικού δικαίου, τη σύνθλιψη των εργασιακών σχέσεων και την κυριολεκτική κατάρρευση της δημόσιας, κοινωνικής ασφάλισης.

«Μέτρα όπως η απαράδεκτη αύξηση των ορίων των ομαδικών απολύσεων, η κατάργηση, επί της ουσίας, του δικαιώματος της απεργίας, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η κατάργηση των τριετιών  και η ισοπέδωση των ασφαλιστικών Ταμείων, των συντάξεων και των υπολειμμάτων της δημόσιας, κοινωνικής ασφάλισης γυρνούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους αιώνες πίσω, σ' έναν εργασιακό μεσαίωνα άνευ προηγουμένου για ευρωπαϊκή χώρα.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική της υποτέλειας, της καταστροφής της χώρας και των εργασιακών σχέσεων είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε», αναφέρει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Τα πολιτικά "απολιθώματα" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ζουν τους τελευταίους "σπασμούς" της καταστροφικής τους διακυβέρνησης. Ο λαός της χώρας μας, όπως και οι υπόλοιποι λαοί των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, - με ηρωικό και φωτεινό παράδειγμα αυτό του ισπανικού λαού που αυτές τις μέρες διαδηλώνει μαζικά και  αντιστέκεται ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης -, θα αποτινάξει τον ζυγό της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για Ευρώπη με ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ισπανικός λαός δείχνει τον δρόμο! Η νίκη είναι μπροστά μας!».   


«Δωράκια» λόγω κάλπης!


Σπεύδει η κυβέρνηση να επιδείξει ότι μετά τις θριαμβολογίες περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει και ο δρόμος για πληρωμές και «δωράκια» προς τους πολίτες. Ξεκινώντας από τον ΟΓΑ, κινητοποιεί τη γραφειοκρατική μηχανή του Δημοσίου για να δώσει νωρίτερα τα επιδόματα σε δικαιούχους.

Ούτως ή άλλως, βέβαια, τα δικαιούνται και θα τα ελάμβαναν. Αλλά προ των εκλογών του Μαΐου, πασχίζει να δείξει ότι το κράτος ξεκίνησε να δίνει λεφτά, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα παροχών. Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά που τους αναλογούν από την ημερομηνία...
που θεμελίωσαν δικαίωμα και πλέον δεν θα περιμένουν την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου για να εισπράξουν. Αλλά και το ενιαίο επίδομα θα δίδεται ανά τρίμηνο, όπως και προκαταβολή για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Εάν δεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο θα τα έκαναν όλα αυτά; Δεν τους έπιασε τώρα ο «πόνος». Και όλα δείχνουν ότι έπονται κι άλλα, στο ίδιο μήκος κύματος... Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει η ίδια ζητήματα, να δημιουργεί ντόρο και στη συνέχεια να «διαπραγματεύεται» ρυθμίσεις, προβάλλοντας ότι έδωσε «λύσεις» στους εκπροσώπους των κλάδων. Και μάλιστα για θέματα που ακόμα κι αν περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα του ΟΟΣΑ, δεν αποτελούν προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν κουράστηκε για να τα βρει με τους φορείς για τα ταξί, οι οποίοι αποχώρησαν εισπράττοντας διαβεβαιώσεις ότι το πλαίσιο απελευθέρωσης δεν αλλάζει. Ως βελτιώσεις προέβαλαν και μια σειρά από επιμέρους αλλαγές για τις μισθώσεις επιβατηγών Ι.Χ. και ρυθμίσεων για τα φορτηγά.

Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κινείται σε ρυθμούς προεκλογικούς, με επιμέρους παροχές και ρυθμίσεις κατά περίπτωση. Αλλωστε τα δύσκολα θέλει να τα κρύψει κάτω από το χαλί. Και ο πραγματικός λογαριασμός είναι βέβαιο ότι θα έρθει όταν θα σβήσουν τα φώτα των εκλογών. Τώρα ο στόχος είναι να περιορίσει -όσο το δυνατόν- τις απώλειες δυνάμεων, που βλέπει να έρχονται. Ομως, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο -ως γνωστόν- ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Από enet

"Εταιρικός δημοσιογράφος", το νέο είδος των "παπαγάλων" στα media


     "Οι εταιρικοί δημοσιογράφοι, ανώτατο στάδιο του φαινομένου των «παπαγάλων» στα media, δεν έχουν καμία ενοχή ή δεύτερη σκέψη για τα στημένα ρεπορτάζ...Οι εταιρικοί δημοσιογράφοι δεν είναι απλά ενσωματωμένοι στην ενημέρωση της χειραγώγησης. Είναι το νέο είδος της".

Η εταιρική δημοσιογραφία σε υπηρεσία εταιρικού κράτους

Πολλοί επιμένουν πως ελάχιστα έχουν αλλάξει τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά την επιβολή των μνημονίων σε ότι αφορά στη χειραγώγηση των μαζών και την κατευθυνόμενη, ελεγχόμενη πληροφόρηση. Δεν είναι όμως έτσι. Η διάρρηξη της δημοσιογραφίας από την προβολή των συμφερόντων της κοινωνίας ενώπιον της εξουσίας των κυβερνώντων και της οικονομίας, άρχισε πράγματι πολλά χρόνια πριν τα μνημόνια. Σε εποχές ευδαιμονίας, golden αμοιβών, ανάπτυξης ΜΚΟ και εκσυγχρονισμού στον πάσης φύσεως λόγο. Πολιτικό, οικονομικό και δημοσιογραφικό. Σταδιακά επίσης τα media και οι αφέντες τους, με τη σιωπηρή ανοχή των δημοσιογραφικών στελεχών...
που από λοχίες έγιναν λοχαγοί, ορισμένοι εξ΄ αυτών και στρατηγοί δικών τους media, αφάνισαν την καρδιά της δημοσιογραφίας. Το ρεπορτάζ.

Από τη δημοσίευση δελτίων Τύπου και non paper πολιτικών και εταιρειών έως τη μετατροπή των Μέσων αλλά και των ανθρώπων τους, σε δόρυ κοφτερό της εξουσίας είναι μια ανάσα δρόμος.

Τα μνημόνια επιτάχυναν και όξυναν τους ρυθμούς μετάλλαξης. Τα Μέσα και οι άνθρωποι τους που παραμένουν στην εμπροσθοφυλακή της χειραγώγησης επέλεξαν συνειδητά πλευρά. Όσοι αρνήθηκαν να το πράξουν πετάχτηκαν εκτός επίσημου media-κού κατεστημένου, όσοι δεν το αποδέχονται επιβιώνουν στην οπισθοφυλακή των ΜΜΕ χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στην πληροφορία και τη διακίνησή της.

Το ζήτημα δεν είναι πλέον πως τα Μέσα εγκατέλειψαν ακόμη και το άλλοθι της διακίνησης πληροφορίας και παροχής ενημέρωσης ή ότι προβάλλουν και πρωταγωνιστούν μόνο ως μέσο προπαγάνδας και επιβολής.

Το πρόβλημα είναι πως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, πολλές φορές χωρίς καν τα ανταλλάγματα που είχαν στο παρελθόν οι αρχισυντάκτες τους, έχουν μετατραπεί σε εταιρικά πιόνια που προωθούν και προωθούνται στη σκακιέρα της επικαιρότητας κατά το πως βαράει τις εντολές το οικονομικό συμφέρον και ο εντολέας του.

Οι εταιρικοί δημοσιογράφοι, ανώτατο στάδιο του φαινομένου των «παπαγάλων» στα media, δεν έχουν καμία ενοχή ή δεύτερη σκέψη για τα στημένα ρεπορτάζ. Συνήθως δεν χρειάζεται καν να πάρουν εντολή. Μεταφέρουν πειθήνια χωρίς κανέναν αντίλογο τις θέσεις, απόψεις, σχόλια των οικονομικών συμφερόντων και των εταιρειών, των δανειστών, των πολιτικών υπαλλήλων τους κι αν παραστεί ανάγκη, μετατρέπονται σε οργισμένη φωνή τους ενάντια στην κοινωνία και τα δικά της συμφέροντα. Οι εταιρικοί δημοσιογράφοι δενείναι  απλά ενσωματωμένοι στην ενημέρωση της χειραγώγησης. Είναι το νέο είδος της.

Μ.Παπαχριστούδη στη στήλη ΑποΤΥΠΟματα στο HOT DOC

Από greektv-com

Πολύτιμη σύμμαχος για τον Ελληνισμό η Ρωσία




Αντιδράσεις από την Κύπρο για κίνδυνο πλήγματος στις σχέσεις με την Μόσχα λόγω Η.Π.Α., σιγή όπως πάντα από την Ελλάδα…

Στην ΕΕ «τρέχει» ο Ομπάμα για να πείσει τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν μια ώρα αρχύτερα την

ατλαντική προοπτική και όλοι σαν ένα κράτος να συνενωθούν κατά της Ρωσίας. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Κύπρο και τον Πρόεδρο του ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος δήλωσε πως πρέπει να διαφυλαχθούν «ως κόρη οφθαλμού» οι σχέσεις με την Μόσχα και να μην προσδεθεί η χώρα στις πολιτικές της Ουάσινγκτον, όπως για παράδειγμα στο Κυπριακό.

Άλλωστε η ποιότητα της «βοήθειας» της Δύσης φάνηκε και φαίνεται στο Κίεβο, όπου μετά το χάος ήρθε το ΔΝΤ να δώσει την λύση με αυξήσεις στα πάντα. Βλέποντας αυτή την κατάληξη οι περιοχές στην ΝΑ Ουκρανία θέλουν να προσαρτηθούν άρον-άρον στην Ρωσία, η οποία έσπευσε αμέσως να καλύψει μισθούς και συντάξεις στην Κριμαία καθώς και να παρουσιάσει μελλοντικά οικονομικά σχέδια ανάπτυξης της περιοχής. Αποκορύφωμα αποτελεί η κατασκευή γέφυρας σύνδεσης με την κυρίως ρωσική επικράτεια.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει εκνευρίσει περισσότερο απ όλους την εκλεκτή της Δύσης και κατηγορούμενη για διαφθορά, πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία δεν κρατήθηκε και σε τηλεφωνική συνομιλία που υπεκλάπη καταφέρθηκε κατά των Ρώσων με ρητορική Χίτλερ, προκαλώντας την αντίδραση του ενεργειακά εξαρτώμενου Βερολίνου που της ζήτησε να ηρεμήσει.

Έτσι αναίμακτα έχει καταφέρει να απαντήσει μέχρι στιγμής η Ρωσία στα σχέδια των παγκοσμιοποιητών, ούσα παράλληλα σε στρατιωτική ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που ξεσπάσει οπουδήποτε… «κρίση» κατά των ρωσικών συμφερόντων. Επιπλέον ενδυναμώνει επιδεικτικά την ενεργειακή σχέση με την Κίνα, στέλνοντας μήνυμα στην ΕΕ ότι αυτή έχει περισσότερο ανάγκη την Μόσχα και απαντάει στους Αμερικανούς με συμφωνία για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην αμερικανική ήπειρο μέσω Αργεντινής.

Για την Κύπρο, η οποία απολάμβανε όλα αυτά τα χρόνια την, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, «πολύτιμη συμπαράσταση της Ρωσίας όλες τις τελευταίες δεκαετίες» αλλά επιτέλους και για την Ελλάδα αποτελεί τεράστιο λάθος να παραγνωρίζονται τα συμφέροντα της Ρωσίας και να προσδεθούν οι δυο χώρες μια και καλή στο ατλαντικό άρμα, παραδίδοντας κι άλλες εξουσίες. Η πολιτική Πούτιν είναι απαραίτητη τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Κυπριακό, καθότι κρατάει τις ισορροπίες υπέρ των ελληνικών δικαίων. Είναι άλλωστε πανθομολογούμενο πως οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί τους αγνοούν τα συμφέροντα του Ελληνισμού και δείχνουν πάντα σαφή προτίμηση στην αδιαλλαξία των γειτόνων μας.

Η «σιδηρά ευφυΐα» Πούτιν έχει πάντως πείσει την ελληνική κοινή γνώμη που, παρ’ όλη την προπαγάνδα υπέρ των Η.Π.Α. και την «ρωσοφοβία» πολλών ιθυνόντων, έχει αρχίσει και βλέπει με περισσότερη συμπάθεια την Ρωσία, η οποία σαφώς και προτάσσει πάνω απ όλα τα συμφέροντά της, αλλά δεν έχει τον ανέντιμο και «δημοκρατικοφανή» τρόπο των παγκοσμιοποιητών.

ΠΥΓΜΗ.gr

Τι έρχεται μετά από την Ουκρανία; Μια πλήρης γεωπολιτική ανάλυση

ανάρτηση από "Ποικιλοτρόπως"


Γράφει ο 
Νικόλαος Καρατουλιώτης υποστράτηγος ε.α.
Συγγραφέας- αρθρογράφος

nkaratouliotis@gmail.com

Ιστορικό της γεωπολιτικής σύγκρουσης.
Η ουκρανική κρίση που ξεκίνησε από την πλατεία του Κιέβου, είχε σαν αποτέλεσμα τον διαμελισμό της χώρας και την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία.
Εκ των πραγμάτων απεδείχθη το αυτονόητο, δηλαδή ότι η κάθε ενέργεια σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο πρέπει να υποστηρίζεται και από επαρκή στρατιωτική ισχύ.

Η Γερμανία στερείται ενόπλων δυνάμεων και ως εκ τούτου οι όποιες διεκδικήσεις της πρέπει να περιοριστούν σε οικονομικό επίπεδο. Η δημιουργία στρατιωτικής ισχύος μιας χώρας είναι χρονοβόρα και απαιτεί βάθος χρόνου όσο οικονομική ισχύ και εάν διαθέτει. Μέχρι πρότινος η Γερμανία ήταν ανύπαρκτη από πλευράς στρατιωτικής ισχύος και επιπλέον το σύνταγμα της είναι απαγορευτικό για στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων της.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να στραγγαλίσουν την Ρωσία και να την απομονώσουν στη ενδοχώρα της, γιατί μια Ρωσία με ναυτική ισχύ και με έξοδο σε θερμά νερά (Μεσόγειο), αυτομάτως μεταβάλλεται σε παγκόσμιος γεωπολιτικός παίκτης και κινδυνεύει η πρωτοκαθεδρία της Αμερικής.

Μέσα σε αυτή την λογική και σε πρώτη φάση, οι ΗΠΑ εκμεταλλευόμενες τον μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας αλλά και την επιθυμία επέκτασης του ζωτικού χώρου της Γερμανίας δημιούργησαν μια ανίερη συμμαχία ισλαμοφασιστών και επιχείρησαν την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ, προκειμένου η Ρωσία να στερηθεί των ναυτικών βάσεων που διατηρούσε στην εν λόγω χώρα.

Το σχέδιο δεν δούλεψε…… η Ρωσία στήριξε το καθεστώς Άσαντ και επέβαλε τα συμφέροντα της, δηλαδή την διατήρηση των ναυτικών βάσεων της στην Ταρτούς (τις οποίες και εκσυγχρονίζει), με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το εναλλακτικό σχέδιο (όπως απεδείχθη εκ των πραγμάτων), ήταν να αποκόψουν και πάλι την έξοδο της Ρωσίας στην Μεσόγειο, αλλά αυτή την φορά το μέτωπο δημιουργήθηκε στην Ουκρανία, προκειμένου η Ρωσία να απολέσει τις ναυτικές βάσεις στην Κριμαία και Ρωσικός στόλος να μείνει παντελώς ορφανός και ουσιαστικά ανύπαρκτος.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιώντας και πάλι τον Γερμανικό επεκτατισμό, δημιούργησαν τα γεγονότα της πλατείας Κιέβου, χρησιμοποιώντας τους γερμανόφωνους ουκρανούς και (ενδεχομένως νοσταλγούςτου Γ΄ ράιχ).

Η Γερμανία βλέποντας το τυρί αλλά μη βλέποντας την φάκα, επαναλαμβάνει τα γεωπολιτικά της λάθη. Τα κράτη όπως και οι άνθρωποι είναι επιρρεπής στην επανάληψη των λαθών τους.

Η Ρωσία αντιλήφθηκε έγκαιρα το γεωπολιτικό παίγνιο και μέσα σε μια νύκτα, με αστραπιαία στρατιωτική κίνηση, αποδεσμεύτηκε από την πλατεία Κιέβου και επεχείρησε στρατιωτικά στην Κριμαία, στην οποία και επεκράτησε κατά κράτος (από στρατιωτικής άποψης). Με χρηστικό εργαλείο την Ρωσική καταγωγή των κατοίκων της περιοχής και με έξυπνες πολιτικές κινήσεις (δημοψήφισμα κλπ), εύκολα την στρατιωτική νίκη την μετέτρεψε και σε πολιτική με αποτέλεσμα την πλήρη προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία.

Παρούσα κατάσταση
Η ρώσικη αρκούδα αυτή την φορά έδειξε τα νύχια της και η Δύση ένοιωσε την καυτή ανάσα της στον λαιμό της.
Η δημοτικότητα του Πούτιν στον Ρωσικό λαό, εκτοξεύτηκε στα ύψη (άνω του 75%). Η είσοδος του στην Δούμα αλλά και το διάγγελμα ενσωμάτωσης της Κριμαίας συνοδεύτηκαν από ιαχές, ακόμη και της αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα , μετασεισμικές γεωπολιτικές άρχισαν να αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή.
Αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Υπερδνειστερία κατέθεσε και αυτή αίτημα ένταξης στην Ρωσία.

Η Υπερδνειστερία είναι μια περιοχή Μολδαβίας στα ανατολικά σύνορα της (κόκκινο χρώμα). 

Η συγκεκριμένη περιοχή επαναστάτησε εναντίον της Μολδαβίας και στις 2 Σεπτεμβρίου του 1990 βοηθούμενη από Ρώσους, Κοζάκους, Ουκρανούς εθελοντές (ρωσόφωνους) και την 14 Ρωσική Στρατιά, νίκησε τον Μολδαβικό στρατό, η δε σύρραξη ονομάστηκε ως, ο Πόλεμος της Υπερδνειστερίας. Έκτοτε υπάρχει κατάπαυση πυρός και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Από τότε ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εντός του εδάφους της για να προστατεύουν την περιοχή από τις βλέψεις του ΝΑΤΟ και των Μολδβορουμάνων (η συγγένεια με τους Ρουμάνους είναι ιδιαίτερα στενή).

Σε δημοψήφισμα του 2006 οι κάτοικοι της ψήφισαν με ποσοστό 93% υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Μολδαβία και την ένωση της με την Ρωσία. Παρόλα αυτά η περιοχή εξακολουθεί να έχει ένα ιδιότυπο καθεστώς ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί η πολυπόθητη ένωση με την Ρωσία για δύο κυρίως λόγους.

Γεωγραφικά δεν συνορεύει με την Ρωσία.
Μέχρι τώρα ο συσχετισμός δυνάμεων, δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.
Μετά τα τελευταία γεγονότα της Ουκρανίας , την αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων (ήδη το National geographic εκτύπωσε νέους χάρτες) όπου εντάσσει την Κριμαία στην Ρωσία.


Τα δεδομένα αλλάζουν και το μέγα ζητούμενο εάν η Ρωσία θα ενεργήσει άμεσα ή θα περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες προσάρτησης της Υπερδνειστερίας.
Διεθνείς ανατροπές και ανησυχίες με φόντο το Ουκρανικό φιάσκο της Δύσης.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε την εθνικοποίηση των εταιρειών ενέργειας και μάλλον θα τις πουλήσουν στην Gazprom.

Η SHELL διέκοψε τις διαπραγματεύσεις συνεργασίας με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, σχετικά με την συνεκμετάλλευση ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην

Κριμαία και μετά τα τελευταία γεγονότα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα συζητήσει με την Ρωσία για το συγκεκριμένο θέμα.


Η δύναμη της συγκεκριμένης εταιρείας υδρογονανθράκων (SHELL) είναι δεδομένη τόσο σε οικονομικό αλλά κα γεωπολιτικό επίπεδο.
Η Ουγγαρία θέλει εδαφική αυτονομία για την ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας.
Η Ρουμανία στηρίζει την Μολδαβία και ζητά από την Ρωσία, την μη προσάρτηση της Υπερδνειστερίας.

Ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, προειδοποιεί την Μολδαβία να μην προχωρήσει σε συμφωνία σύνδεση με την Ε.Ε καθόσον η Υπερδνειστερία δεν αποτελεί έδαφος της Μολδαβίας.
Ρήγμα στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις στη Ρωσία, η Βουλγαρία επισημαίνει ότι προέχουν τα εθνικά συμφέροντα (έχει πρόβλημα με την τουρκική μειωνότητα).

Ο ΟΗΕ διαχώρισε την θέση του αδειάζοντας τις ΗΠΑ- Γερμανία και όχι μόνο δεν καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά επεσήμανε ότι οι διαφορές λύνονται με διμερή τρόπο.

Η Τουρκία απειλεί την Ρωσία με κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου, ένεκα των Τατάρων της Κριμαίας και ο Πούτιν ανταπαντά με ….. casus belli

Οι ρώσοι φυγάδευσαν ομόλογα αξίας 110 δις $ από την Αμερική.

Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα της Κριμαίας , δημιουργώντας κάτι ανάλογο με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν έθεσε θέμα κατοχής ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, ο δε κ. Βενιζέλος μόλις και μετά βίας συναντήθηκε με την ελληνική μειονότητα κατά την επίσκεψη του στην Κριμαία (21 λεπτά).

Συπεράσματα
Η τσαρική Ρωσία του Πούτιν, προσαρτά τα απολεσθέντα τμήματα της Σοβιετικής Ένωσης και υλοποιεί την Ευρασιατική Ένωση
Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τον ζωτικό της χώρο και δεν θα δεχθεί καμουφλαρισμένα κινήματα της Δύσης σε βάρος της γεωστρατηγικής ισχύος της.
Η Ρωσία αποδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος προς τους συμμάχους της, σε αντίθεση με την Δύση ( ΗΠΑ-Γερμανία), όπου εγκατέλειψαν στην πρώτη δυσκολία τόσο την Συρία αλλά και την Ουκρανία.

Η Ιστορία επαναλαμβάνετε με το περιστατικό της Γεωργίας το 2008, όταν η Ν. Οσετία και Αμπχαζία κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Τιφλίδα, η Ρωσία στήριξε πολιτικά και στρατιωτικά τις συγκεκριμένες περιοχές.

Η δύση δεν διδάσκεται από τα λάθη του παρελθόντος.

Η Ρωσία γύρω από τα σύνορα της είναι πολλαπλασιαστή στρατηγικής ισχύος ανεφοδιασμού και ως εκ τούτου είναι υπολογίσιμη δύναμη και δύναται να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung και διευκρινίζει «Ο Πούτιν δεν είναι μόνο δεξιοτέχνης στο να αιφνιδιάζει αντιπάλους, ανταγωνιστές και πρώην στρατηγικούς εταίρους, τους οποίους κάνει να φαίνονται ως στρατηγικοί ηλίθιοι».

Προβλέψεις. 
Οι δρώντες γεωπολιτικοί παίκτες είναι απρόβλεπτοι και τα συμφέροντα τεράστια. Η γεωπολιτική πλάστιγγα μέχρι να ισορροπήσει ένεκα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης θα παρέλθει καιρός και θα έχουμε βίαιες διεθνείς ανακατατάξεις συσχετισμών.

Την μοναδική πρόβλεψη που δύναμαι να κάνω, είναι ότι το επόμενο πεδίο ανταγωνισμού θα είναι η Μεσόγειος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνισμό (Ελλάδα-Κύπρος).
onalert

Σαμαράς: «Βαγγέλη σε στηρίζω ως τις 25 Μαΐου – Μετά είσαι μόνος σου»


Παγωμάρα έχει πέσει σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση των ποσοστών της ΝΔ και κατακρήμνιση αυτών του ΠΑΣΟΚ / ΕΛΙΑΣ.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος πολιτικός αναλυτής για να αντιληφθεί ότι το πολιτικό σκηνικό
την επομένη των ευρωεκλογών, σε τίποτε δεν θα θυμίζει το σημερινό.

Η σταθερότητα της κυβέρνησης -εφόσον επικυρωθούν στην κάλπη τα δημοσκοπικά ποσοστά - θα κλονισθεί και τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει διαμηνύσει προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, προ ενός μηνός περίπου σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου:

«Βαγγέλη, έχει την στήριξή μου μέχρι το βράδυ των ευρωεκλογών. Μετά… είσαι μόνος σου».

Το μήνυμα είναι σαφές: Εφόσον η ΕΛΙΑ καταποντισθεί, ίσως ο πρωθυπουργός καταφύγει σε άλλα μέσα προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική σταθερότητα. Πολλοί ήδη ψιθυρίζουν το ενδεχόμενο να ξαναμπεί στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ ή άλλο κόμμα ή έστω να μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών να δηλώσουν ότι την στηρίζουν, έστω και υπό προϋποθέσεις.

Επίσης, ο ανασχηματισμός είναι στα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά, εδώ και καιρό και είναι ένα χαρτί που θα το χρησιμοποιήσει για να αλλάξει την εικόνα της κυβέρνησης του, συμπεριλαμβάνοντας και στελέχη από ευρύτερους χώρους.

Ο πανικός του προέδρου

Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει πανικό στην Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά τον κ. Βενιζέλο. Οι δημοσκοπήσεις είναι τραγικές, η ημερομηνία των ευρωεκλογών πλησιάζει, την Κυριακή που μας έρχεται, η ΕΛΙΑ παρουσιάζει το ψηφοδέλτιό της και ακομη… κυνηγούν τους υποψήφιους με το ντουφέκι.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ότι έχει ξεμείνει από ηχηρά ονόματα, μετά τις εξίσου ηχηρές αρνήσεις κορυφαίων στελεχών να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο.

Η κυρία Φώφη Γεννηματά είπε τηλεφωνικώς το «όχι», στον κ. Βενιζέλο, οι «παπανδρεϊκοί» αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν, ενώ το τελευταίο κρούσμα ήταν η διπλή άρνηση των κυρίων Παύλου Γερουλάνου και Γιώργου Πεταλωτή οι οποίοι διεμήνυσαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν προτίθενται να μπουν σε αυτή την περιπέτεια.

Τα στελέχη που αποδέχθηκαν την πρόσκληση Βενιζέλου (οι κυρίες Εύα Καϊλή, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Βασιλική Σουλαδάκη, Κατερίνα Μπατζελή και οι κύριοι Κυριάκος Πιερρακάκης, Θόδωρος Τσίκας κ.λπ.) ασφαλώς δεν συνιστούν αυτό που θα έλεγε κανείς «βαρύ πυροβολικό» σε μια εξαιρετικά δύσκολη, όπως προβλέπεται η συγκεκριμένη, μάχη για την ΕΛΙΑ.

Το διπλό πρόβλημα

Το πρόβλημα Βενιζέλου είναι διττό: Αφ’ ενός, διαπιστώνει ότι με τέτοια ονόματα αλλά και με την φθορά που καταγράφουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, δεν μπορεί να προσδοκά ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα.

Αφ’ ετέρου, υπάρχει και η επόμενη ημέρα των εκλογών. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι με ένα τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, θα κινηθούν εναντίον του, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.

Αρκετοί έχουν προεξοφλήσει ότι οι ευρωεκλογές συνιστούν την τελευταία ευκαιρία για τον κ. Βενιζέλο και πως τον «περιμένουν στη γωνία». Προεξάρχοντος του πρώην [πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (ο οποίος πάντως δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις) και ακολουθούντων των «11» υφυπουργών (με επιρροές παπανδρεϊσμού), της κίνησης των «75» αλλά ακόμη και πρώην συμμάχων του.

Με τις σκέψεις αυτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε δύο κινήσεις τα τελευταία 24ωρα:

Πιέζει αφόρητα τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Νίκο Ανδρουλάκη, να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ. Ο «πιτσιρικάς», ο οποίος εξελέγη χάρη στον μηχανισμό της Νεολαίας, με τις ευλογίες Βενιζέλου αλλά και με την πολύτιμη συμμαχία του έμπειρου Κώστα Σκανδαλίδη, φέρεται να πρωταγωνιστεί σε σενάρια που τον θέλουν να αμφισβητεί την ηγεσία Βενιζέλου μετά τις εκλογές. Το μεταβατικό σενάριο θέλει τον κ. Σκανδαλίδη να αναλαμβάνει προσωρινά και εν συνεχεία να παραδίδει σε στέλεχος της νεότερης γενιάς - το πιθανότερο στον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει όλα τα σχετικά σενάρια και επιδιώκει να πείσει τον γραμματέα του κόμματος να μετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο, αφενός για να τον εξουδετερώσει, αφετέρου για να προσελκύσει ένα εκλογικό κοινό που ίσως δεν θα επιλέξουν να ψηφίσουν την ΕΛΙΑ. Παρά την… αφόρητη ψυχολογική πίεση που υφίσταται, ο κ. Ανδρουλάκης ακόμη, δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση.


Φωτογραφία: Eurokinissi

koolnews

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ



Ξαφνική σύγκλιση ρωσικών Στρατιών στην Δυτική Περιφέρεια: Έφεραν μέχρι και BMP-3!
Η Ρωσία, συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα «πρώτης γραμμής» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή του Κουρσκ και στην περιοχή του Belgorod, όπου σύμφωνα με

στρατιωτικούς αναλυτές «δείχνουν επέμβαση» στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΑΜ της Ουκρανίας, θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Χάρκοβο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα ουκρανο-ρωσικά σύνορα, και θα ελέγξει την καταλληλότητα των καταφυγίων της περιοχής.

Στις 26 Μαρτίου 2014, κατέφθασε μονάδα αλεξιπτωτιστών από το Kantemirovsky και μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία από το Ταμάν, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Dumskaya.net.

Στον τομέα των περιοχών Amon και Kalynivka Khomutovskaya στο Κουρσκ ( 15 και 7 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας, αντίστοιχα, όπου διεξήχθη η γιγαντομαχία αρμάτων στον Β'ΠΠ) συγκεντρώνεται Τάγμα αλεξιπτωτιστών, η 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού του Ταμάν, αλλά και κάτι άλλο που μέχρι στιγμής δεν είχε φανεί σε καμία ρωσική επιχείρηση ούτε το 2008 στην Γεωργία, ούτε στην πρόσφατη επέμβαση στην Κριμαία: ΤΟΜΑ BMP-3 τα οποία (κάπου 750 μονάδες) έχουν τοποθετηθεί στις επίλεκτες Μηχανοκίνητες ή Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες.

Τα οχήματα επανδρώνουν αποκλειστικά μονάδες της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και θεωρούνται ο "άσσος" του ρωσικού Στρατού σε περίπτωση που απαιτηθεί ταχεία προέλαση πεζικών δυνάμεων προς δυσμάς με ταυτόχρονη υποστήριξη από μεγάλο όγκο πυρός (το καλύτερα εξοπλισμένο ΤΟΜΑ σε παγκόσμιο επίπεδο).

Πηγές ανέφεραν την άφιξη τουλάχιστον 400 ατόμων προσωπικού σε 30 ΤΟΜΑ BMP-3 και BTR-80, καθώς και κλωβοί επικοινωνιών και οχήματα διοικήσεως.

Στον βορρά στο Μπέλγκοροντ, αφίχθηκαν τρία τάγματα της 76ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του Pskov και δύο τάγματα της 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας της Τούλα. Σύνολο περίπου 1.100 άτομα με 120 τεθωρακισμένα οχήματα.

Όλοι οι παραπάνω σχηματισμοί είναι της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και είναι η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση της γιγάντιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, ίσως το μεγαλύτερου στρατιωτικού σχηματισμού του πλανήτη.

Στις 24 Μαρτίου νοτιοδυτικά της περιοχής του Μπριάνσκ, αφίχθηκε το 4ο τεθωρακισμένο σύνταγμα φρουρών του Kantemirovsky (θεωρείται ο πλέον επίλεκτος τεθωρακισμένος σχηματισμός αρμάτων του ρωσικού στρατού καθώς , συμμετέχει τακτικά σε παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία).

Ο συγκεκριμένος τεθωρακισμένος σχηματισμός αφίχθη κοντά στην περιοχή μεταξύ Novozybkov και Klimov και σε όποια ενέργεια πραγματοποιηθεί προς τα δυτικά στην περιοχή του Κιέβου, το οποίο έτσι ή αλλιώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της ενέργειας μέσω της περιοχής Chernihiv.

Επίσης αφίχθηκαν στο Μπέλγκοροντ 2 πολεμικές μοίρες ( 25 ελικόπτερα) Mi - 24 .

Οι κινήσεις αυτές όμως επιβεβαιώνονται και από τους Ουκρανούς.

"Ο ρωσικός στρατός που βρίσκεται παρατεταγμένος κοντά στα ουκρανικά σύνορα, διοργανώνει επιχειρησιακό αρχηγείο και στρατιωτικές κλινικές."

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη του διευθυντή της πολιτικής πληροφόρησης, του τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ευγκένι Περεμπιίνις.

"Σύμφωνα με τις υπηρεσίες παρακολούθησης συνεχίστηκε η αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις μεθοριακές περιοχές με την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Μπριάνσκ, υπάρχει συσσώρευση στρατιωτικού εξοπλισμού. Ειδικότερα στην περιοχή του χωριού Τσουρόβιτσι Κλιμόφσκι [Чуровичи Климовского] της περοχής Μπριάνσκ, περίπου 18 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Στις 25 Μαρτίου στο Κλίμοβο της περιοχής Μπριάνσκ αφίχθηκαν 60 φορτηγά με στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό, σταθερής ανάπτυξης επικοινωνιών και πλατφόρμας ελέγχου, με τα απαραίτητα που χρειαζοται για τη στέγαση του προσωπικού, την κατασκευή επιτελείων, κέντρων υγείας στρατού και στρατοπέδων", είπε ο Περεμπιίνις

Επίσης η Ρωσία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την αναγνώριση και την εναέρια παρακολούθηση της κατάστασης στις παραμεθόριες περιοχές" κατέληξε.

Ο Περεμπιίνις είπε ότι "κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών στην περιοχή του συνοριακού ελέγχου καταγράφηκαν πάνω από 40 ρωσικές πτήσεις μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων"

Προηγούμενα είχε δημοσιευθεί βίντεο (κάτω) που επιβεβαιώνει την κίνηση μεγάλων ποσοτήτων στρατιωτικού εξοπλισμού στο έδαφος της περιοχής Μπριάνσκ.

Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, "ρίχνει λάδι στην φωτιά" ανακοινώνοντας ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην ρωσόφωνη περιοχή του Χάρκοβο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα ουκρανο-ρωσικά σύνορα.

Οι ασκήσεις, σύμφωνα με την πηγή, θα αρχίσουν τώρα, το Μάρτιο και θα συνεχίσουν και τον Απρίλιο στο Κράσνογκραντ, Νόβο Βοδολάζσκογκο, Βαλκόφσκι και στην περιοχή του Χάρκοφ.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος «μονάδες σχηματισμών και μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», σύμφωνα με την πηγή.

Νωρίτερα, στην περιοχή του Χάρκοβο, διεξήχθη έλεγχος ετοιμότητας στα καταφύγια.

«Στην περιοχή του Χάρκοβο υπάρχουν 427 καταφύγια. Τα 101 από αυτά είναι έτοιμα, 95 πρέπει να περιποιηθούν, ενώ 231 είναι μη διαθέσιμα και η διαδικασία συντήρησής τους βρίσκεται στο αρχικό στάδιο», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Χάρκοβο της Περιφερειακής Δημόσιας Διοίκησης, Βασίλ Χόμα.

Όπως είπε πολλά καταφύγια έχουν δοκιμασθεί σε περίπτωση ραδιενεργού νέφους και για την προστασία από την ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προγραμματισθεί να δοκιμασθεί το περιφερειακό σύστημα προειδοποίησης για τους πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά χωρίς τη συμπερίληψη των Σειρήνων.

Όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Κριμαία δεν ήταν το τέλος. Υπάρχει μεγάλη επιθυμία των απανταχού Ρώσων να ενωθούν με την "Μητέρα Ρωσια", και αυτό το αίσθημα
ΠΗΓΗ