Λαϊκισμός και Σύνταγμα
Θέμα συνταγματικής αναθεώρησης ανακοίνωσε χθες επισήμως και αιφνιδίως ο Αντ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας τη γνωστή δέσμη διατάξεων νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής έμπνευσης
Αν, μάλιστα, συμπληρωθούν, τελικώς, με τις μνημονιακές δεσμεύσεις υπερσυνταγματικής ισχύος που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών και της τρόικας, τότε συνταγματοποιείται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το Μνημόνιο και η λιτότητα.
Τα όσα ανέφερε ο Σαμαράς δεν συνιστούν ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία
Πρόκειται για κίνηση ιδεολογικής ζύμωσης και για απελπισμένη προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η δημόσια συζήτηση προεκλογικά, να ξεχαστεί το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο και να συζητάμε κοινοτοπίες. 
Δεν πρόκειται για πολιτική πρωτοβουλία, γιατί κανένα κόμμα, ούτε καν το δορυφορικό ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου, δεν συμφωνεί με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η αντίληψη σύμφωνα με την οποία η πολιτική κρίση μετατρέπεται σε πολιτειακή, με το πρόσχημα ότι έτσι μπορεί να επιλυθεί, παραγνωρίζει το κοινωνικό-πολιτικό υπόβαθρο της κρίσης και την αναγκαία διαμόρφωση ευρύτατων συμμαχιών μέσα στην κοινωνία για τη δημοκρατική ανατροπή
Η προσφυγή στην αναθεωρητική διαδικασία προβάλλεται ως "μαγική λύση" για την επίλυση κρίσιμων πολιτικών θεμάτων. 
Πρόκειται για αναβίωση του λαϊκισμού, και ειδικότερα του συνταγματικού λαϊκισμού, καθώς όλα τα δεινά αποδίδονται σε συνταγματικές διατάξεις και οι προτεινόμενες λύσεις υπακούουν σε συντηρητικά κοινωνικά αντανακλαστικά. 
Για παράδειγμα, για τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης δεν φταίει η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η αδίστακτη κομματικοποίηση. 
Για τη δημοσιονομική κρίση δεν φταίει η έλλειψη συνταγματικού "φρένου χρέους", αλλά η χρεοκοπία του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης. 
Για την κατάσταση της Παιδείας δεν φταίει η δημόσια εκπαίδευση, αλλά η εγκατάλειψή της από το κράτος. 
Για την εφαρμογή αντισυνταγματικών νόμων δεν φταίει η διάχυτη και παρεμπίπτουσα δικαστική κρίση της συνταγματικότητας. 
Ούτε λείπει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ακόμη και σε χώρες με προηγμένη θεσμική υπόσταση συχνά υποκαθιστά τη Βουλή και λειτουργεί ως άγρυπνος φρουρός του συστήματος.

Ό,τι κι αν κάνει ο Σαμαράς, όσες φορές κι αν προσπαθήσει να ρίξει την μπάλα έξω, είναι καταδικασμένος να πιει το πικρό ποτήρι στις εκλογές
Και, βεβαίως, δεν πρόκειται να σωθεί ούτε και με την επιχείρηση μετάγγισης πολιτικού αίματος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Το Σύνταγμα συμβολοποιεί τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις. 
Ανταποκρίνεται στον συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκαν με τη δυναμική της Μεταπολίτευσης. 
Το Σύνταγμα κουρελιάστηκε στην εποχή του Μνημονίου, ενώ νωρίτερα ο δικομματισμός είχε επιχειρήσει να συρρικνώσει στην πράξη τις συνταγματικές κατακτήσεις. 
Η υπεράσπιση του Συντάγματος είναι προτεραιότητα για μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα προέλθει από την δημοκρατική ανατροπή και τις εκλογές. 
Ας φυλάξει για τότε, εάν διασωθεί προσωπικά πολιτικά, ο Σαμαράς τις φαεινές ιδέες του.