Ρομάνο Πρόντι: «Έξυπνος άνθρωπος ο Τσίπρας


Ο Ρομάνο ΠρόντιΟ Ρομάνο Πρόντι
“ Θετικές δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κομισιόν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ”

Αν δεν αλλάξουμε πολιτική, η ελπίδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε πράξη. Προέκυψε με σαφήνεια, εδώ στο Τσερνίμπιο, ότι πρέπει να τονώσουμε την ζήτηση, διότι βρισκόμαστε σε αποπληθωρισμό», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ του Τσερνόμπιο, έξω από το Κόμο.

«Ή δημιουργούμε μια πραγματικά ενιαία πολιτική, ή δύσκολα μπορώ να σας κάνω μια θετική πρόβλεψη. Χρειάζονται επενδύσεις, χρηματοδότηση με ευρωομόλογα, και μια γερμανική πολιτική η οποία να ενισχύει την εσωτερική αγορά», τόνισε ο Ρ. Πρόντι.

Σε ότι αφορά την συμμετοχή στο φόρουμ αυτό, του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ανέπτυξε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διάλογο, με εποικοδομητική διαλεκτική. Δεν ζήσαμε τίποτα από τα όσα αντιστοιχούν στις γραφικές συγκρούσεις που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους, για τέτοιου είδους συναντήσεις. ‘Ηταν θετικό και για τον Αλέξη Τσίπρα και για εμάς».

Σε σχέση με το ότι για να προσκληθεί ο Αλ. Τσίπρας συνέβαλε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο Ρομάνο Πρόντι, τέλος, υπογράμμισε: «αν το ήξερα, αντί για τον Μόντι, θα είχα καταβάλει εγώ προσπάθειες για να κληθεί. Ο διάλογος είναι βασικός για την Ευρώπη. Ο Τσίπρας είναι έξυπνος άνθρωπος, εκπροσωπεί ένα μέρος της Ελλάδας, και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα έπρεπε να τον περιθωριοποιήσουμε. Η συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όταν όλοι συμφωνούν, οι συζητήσεις αυτές δεν χρησιμεύουν σε τίποτα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΟΣΟ ΙΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ - ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ;


Εκτύπωση
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε από την ίδια τηνΚομισιόν ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές του Ελληνα απασχολούμενου (όσων δηλαδή Ελλήνων εξακολουθούν να έχουν οποιαδήποτε δουλειά ακόμη) είναι... τρεις φορές μικρότερες από εκείνες των εργαζομένων του Λουξεμβούργου; Βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ελληνες εργαζόμενοι κερδίζουν 21.930 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι Λουξεμβουργιανοί παίρνουν 61.182 ευρώ! Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή η διαφορά. Οι Ελληνες κερδίζουν δηλαδή το... 36% των αποδοχών των κατοίκων του Μεγάλου Δουκάτου, οι οποίοι έχουν τους υψηλότερους μισθούς σε ολόκληρη την ΕΕ και έρχονται πρώτοι στις αποδοχές και από τις 28 χώρες. Εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς όμως ότι το μικροσκοπικό Μέγα Δουκάτο με το μόλις μισό εκατομμύριο κατοίκους αποτελεί εξαίρεση στουςκόλπους της ΕΕ λόγω του υπερανεπτυγμένου τραπεζικού του τομέα και της συγκέντρωσης πολλών υπηρεσιών της ΕΕ στο έδαφός του, οπότε πιθανόν οι δύο αυτοί παράγοντες να απογειώνουν τεχνητά τις αποδοχές των απασχολουμένων. Λογική η σκέψη, αλλά ελάχιστη επίπτωση έχει στην πράξη. Ελάχιστα θα παρηγορηθούν οι Ελληνες αν συγκριθούν όχι με το μισό εκατομμύριο Λουξεμβούργιους, αλλά με τα 16,8 εκατομμύρια Ολλανδούς ή με τα 10,5 εκατομμύρια Βέλγουςή με τα 8,3 εκατομμύρια Αυστριακούς. Το 36% των αποδοχών μας σε σχέση με τους Λουξεμβούργιους «βελτιώνεται» σε... 39% έναντι των Ολλανδών, οι οποίοι έχουν μέσες ετήσιες αποδοχές 55.275 ευρώ ανά απασχολούμενο. Κερδίζουμε το 41% των αποδοχών των Βέλγων (53.240 ευρώ) ή το 42% των αποδοχών των Αυστριακών (51.874 ευρώ).
Με άλλα λόγια, όλοι αυτοί έχουν δυόμισι φορές περισσότερες αποδοχές από τους Ελληνες! Και να ήταν μόνο αυτοί! Χοντρικά, δυόμισι φορές περισσότερες αποδοχές από τους Ελληνες έχουν και οιΔανοί (53.393 ευρώ), οι Σουηδοί (50.397), οι Γάλλοι (49.256), ακόμη και οι Φινλανδοί (46.888). Διπλάσιες περίπου αποδοχές έχουν οι Ιρλανδοί (44.377), οι Βρετανοί (41.582), οι Ιταλοί (40.286), οι Γερμανοί (38.964). Ακόμη και οι Ισπανοί, με τους οποίους επί δεκαετίες κονταροχτυπιόμασταν στη φτώχεια, έχουν αποδοχές κατά τα δύο τρίτα μεγαλύτερες από τις δικές μας - 34.584 έναντι 21.930 ευρώ! Πάλι στον πάτο της παλιάς ΕΕ των «15» δηλαδή η Ελλάδα; Δυστυχώς, πρέπει με διακριτικότητα να σας πληροφορήσουμε ότι στην ΕΕ των «15» η Ελλάδα καταλαμβάνει την... 16η θέση!!! Αυτό οφείλεται στο ότι μετά τις 13 προαναφερθείσες χώρες της παλιάς ΕΕ των «15», παρεισέφρησαν στην κατάταξη πριν από την Ελλάδα η Σλοβενία (με 24.472 ευρώ μέσες ετήσιες αποδοχές) και η Κύπρος (22.740 ευρώ). Αμέσως μετά τη χώρα μας βρίσκεται η Μάλτα (21.050 ευρώ) και στη 18η θέση η πάντα τελευταία στην ΕΕ των «15» Πορτογαλία, με αποδοχές 20.430 ευρώ.
Από εκεί και κάτω αρχίζει το αβυσσαλέο βάραθρο των χωρών του αλήστου μνήμης «υπαρκτού σοσιαλισμού» που μετά τις καταρρεύσεις των καθεστώτων τους εντάχθηκαν στην ΕΕ, το 2004 οι περισσότερες και το 2007 και πέρυσι οι τελευταίες. Και τις δέκα (!) τελευταίες θέσεις στις ετήσιες αποδοχές των απασχολουμένων καταλαμβάνουν οι δέκα πρώην σοσιαλιστικές χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ! Επικεφαλής, στη θέση 19, η Κροατία με 17.478 ευρώ. Τελευταίες, στις θέσεις 27 και 28 βρίσκονται πάλι βαλκανικές χώρες - η Ρουμανία με 7.853 ευρώ και η Βουλγαρία με 6.673. Χαίρε βάθος αμέτρητον! Οι δυστυχείς Βούλγαροι και Ρουμάνοι έχουν μόλις το... 11% και το 13% των Λουξεμβούργιων αναφορικά με τις αποδοχές! Εχουν το ένα τρίτο μόλις ακόμη και των αποδοχών των Ελλήνων!
Ας μη βιαστούμε όμως να παρηγορηθούμε. Αυτά τα βαλκανικά φαντάσματα που κινούνται στη ζώνη του λυκόφωτος της ΕΕ, συνιστούν και μια προειδοποίηση προς τους Ελληνες ότι στο «βαρέλι» των κρατών της ΕΕ δεν υπάρχει πάτος! Οι αυταπάτες που έχουν πολλοί Ελληνες του τύπου «μα δεν μπορεί να μας σπρώξουν οι Ευρωπαίοι ακόμη πιο κάτω», αποδεικνύονται εντελώς αβάσιμες από τα στοιχεία που παραθέσαμε. Οι αποδοχές μας μπορούν να μειωθούν απεριόριστα, το βιοτικό μας επίπεδο να κατακρημνιστεί στα Τάρταρα, χωρίς κανένας Ευρωπαίος να ανησυχήσει. Την ευημερία δεν μας τη χαρίζει κανένας, μόνοι μας την κατακτούμε.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ; ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε



Εκτύπωση
zafeiris-andreas
Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ    ανάρτηση από iskra
Τη Πέμπτη , στις 18 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1707. 400 χρόνια μετά η μπλε και άσπρη Saltire (η σκωτσέζικη σημαία) μπορεί να γίνει και πάλι η μοναδική επίσημη. Και ενώ μέχρι πρότινος η διαφορά ανερχόταν στις 22 μονάδες υπέρ του «Όχι», τώρα οι υποστηρικτές μια ανεξάρτητης Σκωτίας προηγούνται με 51%, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Sunday Times.
Οι μετρήσεις δείχνουν μια μετατόπιση ενός ποσοστού 12% των ψηφοφόρων, κυρίως προσκείμενων στο Εργατικό Κόμμα, ενώ ως κύριοι υποστηρικτές της ένωσης εμφανίζονται οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών.Αλλά στο δημοψήφισμα θα έχουν δικαίωμα ψήφου και οι έφηβοι 16 και 17 ετών.
Ακόμη και εάν το «όχι» επικρατήσει, θα είναι με τόσο οριακή διαφορά , που τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά στο σύνολο της Ευρώπης.
Στο εσωτερικό της Βρετανίας ο πρωθυπουργός Cameron θα δεχθεί πιέσεις να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές τον Μάιο του 2015, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα αλλάξει συνολικά ο πολιτικός χάρτης της χώρας. Τα 40 από τα 59 μέλη του κοινοβουλίου της Σκωτίας προέρχονται από τοΕργατικό Κόμμα, ενώ μόνο ένα από τους Συντηρητικούς.
Η ανεξαρτησία θα «γείρει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο προς τα δεξιά». Οι επιπτώσεις στην Ε.Ε. όμως θα είναι ακόμη πιο καθοριστικές καθώς θα ενισχυθούν οι αποσχιστικές τάσεις και σε άλλες χώρες.
Η αυτονομιστική σημαία της Καταλονίας - κίτρινες και κόκκινες ρίγες, μπλε τρίγωνο και λευκό αστέρι – η οποία ήταν ένα σπάνιο θέαμα στους δρόμους της Βαρκελώνης πριν λίγα χρόνια, σήμερα δεσπόζει παντού. Η Μαδρίτη βέβαια είναι ελάχιστα ανεκτική στην ιδέα του δημοψηφίσματος, το οποίο έχει οριστεί για τις 9 Νοεμβρίου στην Καταλονία και έχει αποκλειστεί ως αντισυνταγματικό από τα ισπανικά δικαστήρια.
Αντίστοιχες κινήσεις υπάρχουν στη Φλάνδρα, στη Βενετία, τη Βόρεια Ιταλία. Για να μην ξεχάσουμε τη Χώρα των Βάσκων, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Κορσική ή το «Όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών στο Ευρωσύνταγμα το 2005. Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν τα κινήματα αυτά είναι ιδιαιτέρα ετερόκλητες και διαφορετικές κατά περίπτωση. Ένα τμήμα της «τοπικής» αστικής τάξης , που αντιλαμβάνεται τις αυξημένες δυνατότητες μιας τέτοιας προοπτικής σε σχέση με την υποβάθμισή του σε μια διαδικασία εντεινόμενης καταστροφής κεφαλαίου λόγω της κρίσης, αλλά και ευρύτερα λαϊκά στρώματα που θεωρούν τη διέξοδο αυτή μια απάντηση στην επίθεση που έχουν δεχτεί και την ολοένα περαιτέρω υποβάθμιση τους.
Στη Σκωτία, για παράδειγμα, η ανισότητα της φορολογικής πολιτικής, οι φόβοι για την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στη Βρετανία, έχουν ήδη οδηγήσει το Συντηρητικό Κόμμα σε εξαφάνιση. Οι ανεπάρκειες της Ε.Ε. έχουν τροφοδοτήσει επιπλέον αυτές τις τάσεις, όπως ομολογεί και ο David Lea, αναλυτής των Κινδύνων Ελέγχου στη Δυτική Ευρώπη.
Η ανησυχία των Βρυξελλών είναι έκδηλη στην προειδοποίηση ότι η ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε., η οποία και θα πρέπει να γίνει ομόφωνα δεκτή από τους «28» μετά από περίπου πενταετή διαδικασία διαπραγματεύσεων και με δεδομένο ότι Λονδίνο (ή Μαδρίτη) δεν θα υποβάλλουν βέτο. Είναι επίσης ασαφές το πώς μια ανεξάρτητη Σκωτία θα είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί λίρες Αγγλίας, ή η Καταλονία να κάνει χρήση του ευρώ. Ασαφές δεν είναι μόνο το θέμα του νομίσματος. Αλλά και τα θέματα του εθνικού χρέους ή των ενεργειακών πόρων.
Την ίδια στιγμή, τυπικά, η Ουάσιγκτον δείχνει ιδιαίτερη ανησυχία, για το μέλλον δύο από των σημαντικότερων συμμάχων της στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, η Fiona Hill, επικεφαλής του προγράμματος της Ευρώπης στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, σημειώνει ότι το Λονδίνο και η Μαδρίτη δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει εντός των συνόρων τους.
Σε Ε.Ε. και ευρωζώνη αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο τα αντιφατικά σημάδια μιας διαδικασίας εξ αρχής προβληματικής. Οι αυτονομιστικές, αποσχιστικές τάσεις δίπλα στην Μεγάλη Ιδέα της Ολοκλήρωσης και μάλιστα σε δύο από τα αρχαιότερα κράτη της Ευρώπης είναι ακόμη μα απόδειξη.
Διπλή ειρωνεία: τη στιγμή που η Ε.Ε αρνείται το δικαίωμα της αυτονομίας στο λαό τηςNovorussia, δύο από τα πιο σταθερά κράτη της Ευρώπης να βρίσκονται μπροστά στη προοπτική της διάλυσης.

Εφοπλιστές και Τραπεζίτες: Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξουμε!


Από askordoulakos , Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014 

«Μήπως η βασική διαφορά σήμερα, δεν είναι ανάμεσα στη συντήρηση και το σοσιαλισμό, αλλά ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη δυναμική και τον πρακτικό πραγματισμό;».
Ευάγγελος Βενιζέλος, 03-09-2014.
________________________________________________________________________________________


Από το news bomb.gr, αντιγράφουμε την παρακάτω ανάρτηση:



Οι Έλληνες πληρώνουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι επιτήδειοι ρυθμίζουν τα κόκκινα επιχειρηματικά τους δάνεια - Τα σκάνδαλα της Proton, της Omega, η κυρία Φράγκου και ο ρόλος Προβόπουλου

Τελικά σε αυτή τη ζωή κανείς δεν χάνεται. Άμα έχεις καλούς φίλους, όλες οι πόρτες είναι ανοικτές. Επίσης επειδή η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου νομίζει ότι τα κόκκινα δάνεια δεν ρυθμίζονται και εδώ πρέπει να κάνουμε μια διόρθωση και να σημειώσουμε ότι ρυθμίζονται αρκεί να πρόκειται για δάνεια δυσθεώρητων ποσών.
Αυτό που λέει ο σοφός λαός:«Άμα χρωστάς λίγα είσαι φοροφυγάς, άμα χρωστάς πολλά είσαι επιχειρηματίας»
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η εφοπλίστρια κυρία Φράγκου η οποία ασχολείται και με τα τραπεζικά, είχε προσλάβει στις επιχειρήσεις της τον υιό Προβόπουλο!
Τον είχε στα γραφεία της στον Πειραιά και έπειτα τον έστειλε στη Ν. Υόρκη. Τώρα ως ακούγεται, έχει κάνει πρόταση και στον ίδιο τον κ. Προβόπουλο, αν και οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά. Μέχρι εδώ, τίποτα το μεμπτό.
Όμως μια «μικρή» λεπτομέρεια μπορεί να κρίνει τα πάντα και να εξηγήσει τον διακαή πόθο της επιτυχημένης εφοπλίστριας να πάρει κοντά της την οικογένεια Προβόπουλου. Κίνηση που μόνο ερωτήματα μπορεί να προκαλέσει αφού η κυρία Φράγκου μέσω της offshore εταιρείας της IRF είχε εμπλακεί με την Proton κατά την περίοδο που απορρόφησε την Omega bank του Παπανδρέου - Μπακατσέλου και έπειτα την πούλησε υπό την προεδρεία Προβόπουλου.
Όταν την πούλησε, η τράπεζα είχε 1,2 δις δάνεια, ενώ μολις 45 εκ. ήταν στεγαστικά. Τα άλλα δηλαδή ήταν επιχειρηματικά. Σύμπωση, η Proton χρειάστηκε ακριβώς το ίδιο ποσό για ανακεφαλαιοποίηση (1,2 δις). Bέβαια το όνομα της διακεκριμένης εφοπλίστριας ουδέποτε ακούστηκε ούτε στο σκάνδαλο της Proton, ούτε στην υπόθεση με την περίφημη τράπεζα Omega στο Δ.Σ. της οποίας φιγούραρε ο αδερφός του ΓΑΠ Νίκος Παπανδρέου.
Προφανώς και είναι τυχαίο ότι τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων τον πραγματοποίησε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή ο κ. Προβόπουλος.
Και αν βεβαίως τα παραπάνω σας φαίνονται φυσιολογικά τότε πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η offshore εταιρεία της κυρίας Φράγκου ήταν και μεγαλομέτοχος στην Μαρφιν του Βγενόπουλου, έχοντας δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων με εγγύηση τις μετοχές!
Στα ντοκουμέντα που παρατίθενται, φαίνεται ότι η εφοπλίστρια έκανε αναδιάρθρωση των δανείων της σε Ελλάδα και Κύπρο, την ώρα που ο Προβόπουλος ανακεφαλαιοποιούσε τις τράπεζες με λεφτά του Ελληνικού λαού! Δηλαδή ο Έλληνας πλήρωνε τις διευκολύνσεις στην εφοπλίστρια.
Το ίδιο έγινε με τα δάνεια που είχε στην Λαϊκή Κύπρου. Ο κυπριακός λαός φεσώθηκε, τα υποκαταστήματα της τράπεζας μεταφέρθηκαν σε άλλη τράπεζα και στη συνέχεια έγιναν οι απαραίτητες διευκολύνσεις και αναδιαρθώσεις των δανείων.
Όλα αυτά, χωρίς ο Προβόπουλος να καταλάβει κάτι... Δεν είχε αντιληφθεί απολύτως τίποτα, όπως και για δεκάδες άλλες υποθέσεις που απασχολούν την δικαιοσύνη και έχουν να κάνουν με ξέπλυμα χρήματος και θολές δραστηριότητες επιχειρηματιών που ζάλιζαν το χρήμα...
Το ότι την ίδια στιγμή η κυρία Φράγκου απασχολούσε τον γιό του Προβόπουλου , είναι προφανώς σύμπτωση. Το ότι τώρα φέρεται να προσλαμβάνει και τον ίδιο τον Προβόπουλο, είναι προφανώς διότι εκτίμησε τις ελεγκτικές του ικανότητες...
Capture 1

Capture2
Capture3
_____________________________________________________________________

Εντάξει, από τη συγκυβέρνηση και τους Ναζί της ΧΑ δεν αναμένουμε κάποια αντιδραση. Μαζί, άλλωστε, ψήφιζαν τα ν/σ, μέσω των οποίων μπούκωσαν με λεφτά τους εφοπλιστές.
Την ώρα που τμήματα του λαού εξοντώνονται διαρκώς και κυριολεκτικώς από τη σχεδιασμένηκαι σκοπούμενη οικονομική επιδρομή και κατοχή της χώρας, την ώρα που η χώρα ξεπουλιέται κομμάτι-κομμάτι και μπιρ παρά, τα ερωτήματα προκύπτουν είναι αυθόρμητα κι είναι απλά:
 Η Κοινοβουλευτική Αριστερά («υπεύθυνη», «κυβερνώσα», «ταξική») ζύμωσε το θέμα στην κοινωνία, «σηκώνοντάς το» στα κανάλια, εκεί όπου καθημερινώς χαριεντίζεται με τα ξευτιλισμένα μηντιακά μαντρόσκυλα της αποικιοκρατίας; Προέβη κάποια από τις ηγεσίες σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, σε Έλληνες και ξένους δημοσ/φους αξιώνοντας επιτακτικά την άμεση λογοδοσία των υπευθύνων; Απαίτησε με αφορμή το εν λόγω ζήτημα την άμεση διαγραφή των λαικών χρεών προς ΔΟΥ, Ταμεία κλπ;
Τι είπατε;

Και μην ξεχνάμε: Να κρατήσουμε ψηλά, το πνεύμα του Μετώπου! askordoulakos

ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΡΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ


Περίμενα να πέσει ο θόρυβος από την επίσκεψη του «πρωθυπουργού» στη ΔΕΘ, έτσι, για να πούμε μια δυο κουβέντες σχετικά με ΟΛΟΥΣ αυτούς που μας έχουν για πολύ «ΓΚΑΟΥ», για τα χαϊβάνια που θα χάψουμε κάθε μπούρδα που θα μας αμολήσουν, κάθε υπόσχεση, κάθε ΘΑ...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi65aaBDv2x_S-aoYjdb-D7s1VjbmHBw1ZNXDr4DXP7OrTdCDTdk7bdB91csNvGnnCSFAr56VDH8mA-qKmkLu7QEovDKVM9LoKQnzbVyKyKeCJX750IB7bx36nwhzWGG51KiKTSf1ZCpP-u/s1600/tromaktiko15828.jpg

γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΥΓΚΑΡΗΣ

Το έχουμε ξαναπεί, κάθε χρόνο μας κουβαλιούνται στην Έκθεση σαν τους κατακτητές που θα δώσουν διάφορα δώρα στους «ιθαγενείς», καθρεφτάκια, μπιχλιμπίδια και, διάφορες σαβούρες προκειμένου να τους αρπάξουν τη γη τους. Και οι «ιθαγενείς», τσιμπάνε, πιστεύουν τις ψευτιές, τα ΘΑ, και...
χειροκροτούν όλο χαρά, γιατί οι «ξένοι» θα τους σώσουν. Πέφτει πολύ χειροκρότημα δηλαδή, και στο πλήθος που χειροκροτεί, ξεχωρίζεις ηλικίες μεταξύ εβδομήντα και «φευγα» κυρίως…

Και ΤΙ χειροκρότησαν όλοι αυτοί;
«Μόνο ελπίδες και υποσχέσεις για ελαφρύνσεις περιλάμβανε τελικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο, εκτός της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρέπεμψε όλα τα υπόλοιπα στις… καλένδες. Τα θετικά μηνύματα που διέρρεε το κυβερνητικό στρατόπεδο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως σκόνταψαν στις συνομιλίες με την Τρόικα στο Παρίσι, καθώς, το μόνο συμπέρασμα που εξάγεται από τις εκεί διαπραγματεύσεις είναι το… καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δύσκολες αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν για ακόμη μια φορά στην Αθήνα με τη επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών, όπου οι συνομιλίες θα είναι για ακόμη μια φορά σκληρές.

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε μόνο τη μείωση στον Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για τα υπόλοιπα «καυτά» ζητήματα άφησε να πλανώνται στον αέρα υποσχέσεις αλλαγών, αλλά σε βάθος χρόνου.

Τι θα ισχύσει για το πετρέλαιο θέρμανσης
Ο πρωθυπουργός έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη βαρύτητα στην μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος θα είναι κατά 30% μικρότερος, ενώ, παράλληλα, θα διατηρηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης.

«Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου θέρμανσης» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, ενώ, αυτό ήταν και ένα μέτρο στο οποίο φέρεται να είχαν συμφωνήσει οι δανειστές τις συνομιλίες στο Παρίσι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση της τάξης των 10 – 12 λεπτών ανά λίτρο με την λιανική τιμή να διαμορφώνεται στο 1,15 -1,2 ευρώ το λίτρο. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο διαμορφώνεται σήμερα στα 33 λεπτά το λίτρο, δηλαδή η μείωση κατά 30% σημαίνει ότι ο φόρος θα πέσει στα 23 λεπτά. Μαζί με το ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τελική μείωση φθάνει μέχρι τα 12 λεπτά. Η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζει η περίοδος θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο και από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς (διεθνείς τιμές καυσίμων και ισοτιμία δολαρίου/ευρώ), που θα έχουν διαμορφωθεί τότε.

Όλα τα υπόλοιπα για… αργότερα
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, αναφορικά με υπόλοιπα «καυτά» θέματα, όπως η μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΦΠΑ και, κυρίως, η αύξηση των δόσεων για τις οφειλές προς Εφορία και Ταμεία, ήταν μάλλον δυσάρεστα σαφής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε ειδική αναφορά σε όλα αυτά τη ζητήματα, αλλά και στα λάθη και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, σημείωσε με νόημα «Πιο ψηλά στην ατζέντα μας ήταν η υπερφορολόγηση, που ήταν αναπόφευκτη, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά, για να μην γυρίσουμε στα ελλείμματα».

Παρέπεμψε, μάλιστα, για περαιτέρω διευκρινίσεις στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αλλά, μέχρι τότε, θα έχει μεσολαβήσει η παρουσία της Τρόικα στην Αθήνα και οι νέες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει ακόμη πολύ «ψωμί» μέχρι να συμφωνήσουν οι δανειστές.

Ο οδικός χάρτης και τα επόμενα βήματα
Ο πρωθυπουργός, παρουσίασε, ακόμη και τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για τα οποία έθεσε εκ νέου «θολό» χρονικό ορίζοντα υλοποίησης.»
ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕΤΑ ΡΙΓΑΝΕΩΣ, για να μην πούμε πιο βαριά κουβέντα. Η «μπάλα», έχει χαθεί για τα καλά, και όχι μόνο η μπάλα, αλλά ΚΑΙ το γήπεδο, ΚΑΙ οι φίλαθλοι, οι οποίοι ΚΑΙ φέτος θα ΠΑΓΩΣΟΥΝ οι περισσότεροι γιατί όπως είχε δηλώσει επίσημα εκπρόσωπος των βενζινοπωλών, το 90% του κοσμάκη, μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο, αυτή είναι η δυνατότητα του, με 60 λεπτά, μια και μιλήσαμε για το πετρέλαιο…

Όσοι αφελείς περίμεναν και φέτος (για να τα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους) να ακούσουν «μελωδίες» από το στόμα του πρωθυπουργού, ατύχησαν γιατί όπως αναμενόταν, «ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΦΥΓΕ», μας είπε όσα του «έγραψαν» τα αφεντικά του να μας πει, τα είπε, και κακήν κακώς έφυγε.

Αυτά σε γενικές γραμμές, ήλε, είδε, είπε, κορόιδεψε, έκανε το χατίρι των αφεντικών του, και έφυγε. Όχι δηλαδή πως περιμέναμε κάτι καλύτερο…
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΔΕΛΦΙΑ…

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ > ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ


Μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ιστορίας του ISIS –της ισλαμιστικής οργάνωσης που σπέρνει τον τρόμο σε Ιράκ και Συρία– είναι η υποστήριξη που έλαβε από την ΕΕ. Για την ακρίβεια: η ΕΕ χρηματοδότησε τον ISIS. Πώς; Μέσω της άρσης του εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία...

maxites-tou-islamikou-kratous-ik-suria
του ΘΑΝΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΥ

Τον Απρίλιο του 2013, οι υπουργοί eξωτερικών της ΕΕ απέσυραν όλες τις κυρώσεις που μπλόκαραν την εισαγωγή συριακού πετρελαίου. Έτσι μπόρεσαν οι ομάδες που... 
βρίσκονταν στο βορειoανατολικό τμήμα της Συρίας –ανάμεσά τους και ο ISIS– να ενισχυθούν οικονομικά από τις πετρελαιοπηγές που έλεγχαν.

Και δεν μιλάμε για κάποιο «λάθος», μια «αβλεψία» των Ευρωπαίων κλπ. Μιλάμε για απόφαση που ελήφθη με ρητό στόχο τη διευκόλυνση της ροής πετρελαίου από τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης προς στο εξωτερικό. Και είναι αυτή ακριβώς η απόφαση που συνέβαλε στη σταθεροποίηση της οικονομικής βάσης του ISIS εντός της Συρίας, και στην επέκτασή της οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ.

«Είναι σημαντικό για μας να στείλουμε ένα σινιάλο ότι είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο» δήλωνε στις 22 Απριλίου του 2013 ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τη συριακή αντιπολίτευση».

Αντίστοιχα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλλε, αποσαφήνιζε την ίδια μέρα: «Επιθυμούμε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, και γι’ αυτό θα άρουμε τις κυρώσεις που εμποδίζουν το έργο των μετριοπαθών δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

Στην πορεία, αυτοί που βοηθήθηκαν ήταν οι τζιχαντιστές. Το πόσο… μετριοπαθείς είναι αυτοί, βεβαίως, το βλέπουμε καθημερινά, με τελευταία πράξη μετριοπάθειας την εκτέλεση εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου, ύστερα από την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Τάμπκα.

Η άρση του εμπάργκο πέρασε το μήνυμα στις οργανώσεις της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς μεταξύ τους, ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων. «Η απόφαση της ΕΕ θα μπορούσε να εντείνει τη βία στη Συρία, ξεκινώντας έναν αιμοσταγή ανταγωνισμό για τον έλεγχο ενός πόρου που φθίνει ύστερα από δύο χρόνια ενός σκληρού εμφυλίου πολέμου», προέβλεπε σε ανύποπτο χρόνο το Tάιμ. Και καθώς νικητής σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό βγήκε ο ISIS, μπορούμε να εξάγουμε το  συμπέρασμα ότι, ντε φάκτο, η ΕΕ κατέληξε να ενισχύει οικονομικά τις στρατιωτικές του προσπάθειες.

Παράλληλα, η Ε.Ε. ενθάρρυνε με την πολιτική της την πλήρη λεηλασία των κρατικών πόρων και εγκαταστάσεων από δυνάμεις τις οποίες υποτίθεται ότι αντιμάχεται. «Είναι γεγονός ότι πολλές από τις πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών είναι υπό τον έλεγχο της Ζαμπχάτ Αλ Νούσρα, που έχει δηλώσει πίστη στην Αλ Κάιντα».
«Η απόφαση της ΕΕ να άρει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο της Συρίας, για να βοηθήσει την αντιπολίτευση, επιτάχυνε τη μάχη για τον έλεγχο πηγών και αγωγών στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και συνέβαλε στη σταθεροποίηση της εξουσίας των τζιχαντιστικών ομάδων επί των κρίσιμων πόρων της χώρας». Δεν το λέει κάποιος κακός κομμουνιστής αυτό, το λέει η Γκάρντιαν.

Έτσι έχουν τα πράγματα με την ΕΕ, που εξάγει σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά κάποιες φορές εξάγει και χρήμα στα παρακλάδια της Αλ Κάιντα. Καμιά προσπάθεια αντιστροφής αυτής της καταστροφικής πολιτικής δεν μπορεί να καλύψει -κατόπιν εορτής- τις εγκληματικές αποφάσεις που ελήφθησαν μέχρι σήμερα και συνέβαλαν, μαζί με σειρά άλλων παραγόντων, στην ασύλληπτη αποσταθεροποίηση και το αιματοκύλισμα της περιοχής.

Σημειώσεις
Juergen Baetz, «EU Lifts Syria Oil Embargo to Bolster Rebels», Associated Press, 22-4-2013.
Vivienne Walt, ‘Syria’s Opposition Hopes to Win the War by Selling Oil’, Time, 1-5-2013
Julian Borger and Mona Mahmood, ‘EU decision to lift Syrian oil sanctions boosts jihadist groups’, The Guardian, 19-5-2013

Μπαράζ μαύρης γκεμπελίστικης προπαγάνδας από τον Α. Σαμαρά στην ΔΕΘ


Με κορώνες και παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα, μπροστά σε ένα «παγωμένο» ακροατήριο –είναι χαρακτηριστικό ότι εισέπραξε τα λιγότερα χειροκροτήματα από κάθε άλλο πρωθυπουργό που έχει μιλήσει στην ΔΕΘ- ο Α. Σαμαράς, προσπάθησε με άκρατη κινδυνολογία να παρουσιαστεί σαν μεσσίας με λοιμούς και καταστροφές να μας περιμένουν αν εγκαταλειφτεί η καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα πολιτική της συγκυβέρνησης. Ο τύποις πρωθυπουργός κατανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  με ένα μπαράζ  γκεμπελίστικης προπαγάνδας κάνοντας λόγο για στελέχη του Σύριζα που «υπερασπίζονται ακραίους τρομοκράτες» και βάλλοντας προσωπικά εναντίον του Τσίπρα θεώρησε χιούμορ την έκφραση «αν δεν έχεις φιλότιμο, ούτε το Άγιο Όρος δεν σε σώζει», προφανώς;σε αντιδιαστολή με τον ίδιο που μιλάει αυτοπροσώπως με τον θεό παρουσία της ευρωβουλευτής του Μ. Σπυράκη.

Εξέφρασε την αγωνία του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή («πολιτική αυτοκτονία» χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη) για να προλάβει προφανώς να ολοκληρώσει το εγκληματικό έργο που του έχει ανατεθεί με το ξεπούλημα κάθε κρατικής περιουσίας έχει απομείνει και των στρατηγικών υποδομών της χώρας.

Αφού όλη την εποχή της άθλιας συγκυβέρνησης έχουμε υποστεί μια άγρια φορολεηλασία, θυμίζοντας τον μύθο του Χότζα, ο Σαμαράς, ανακοίνωσε μειώσεις στο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, στην λεγόμενη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και «διορθώσεις» στο ΕΝΦΙΑ
Αστειότητες δηλαδή μπροστά στις νέες παροχές που εξάγγειλε στους κεφαλαιοκράτες (Περεταίρω μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τις βιομηχανίες, μείωση στο 15% των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και 19 δις από τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ θα καταλήξουν στους πλουτοκράτες την επόμενη εξαετία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Σαμαρά).

Και η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα συνεχίζετε ακάθεκτη –αν εξακολουθήσει να υπάρχει η σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική- αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό   η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα,  εξετάζει σχέδιο για τη «δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών»,  με πρώτη περιοχή τη Θεσσαλονίκη, κάτι που μεταφράζεται σε νέα κάτεργα με πάμφθηνο εργατικό για τους καπιταλιστές με εργάτες-είλωτες.

Από το στόμα του πρωθυπουργού ακούσαμε επίσης να επαναλαμβάνονται οι φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για  «εξυγίανση του Δημοσίου» και  «μείωση της σπατάλης», κάτι που σημαίνει ότι είναι στις προθέσεις τις κυβέρνησης να υλοποιήσεις τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους τροϊκανούς για νέο μπαράζ απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εκτύπωση
apostolopoulos
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ   ανάρτηση από iskra

Μόνο αφελείς θα πίστευαν ότι η εκεχειρία του Μινσκ βάζει τέλος στη γεωπολιτική σύγκρουση ζωής ή θανάτου της Δύσης εναντίον τηςΡωσίας στην Ουκρανία. Το Πεκίνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τη Δύση. Το μόνο ανάχωμα είναι η πυρηνική Ρωσία του Πούτιν. Όσοι τον κατηγορούν για αυταρχισμό και μη δημοκρατικές μεθόδους είναι απλώς αφελείς ή χρήσιμοι ηλίθιοι (αθάνατη φράση του Λένιν) επωφελώς για τους ίδιους-το τζάμπα έχει τελειώσει. Με τόσες και τόσες επεμβάσεις εδώ κι εκεί και παντού από τους Δυτικούς ποιος δικαιούται να μιλάει για τον αυταρχισμό του άλλου; Και οι οπαδοί της πάλης των Τάξεων νομίζουν ξαφνικά ότι η ταξική κυριαρχία είναι επιτραπέζιο οικογενειακό παιχνίδι;
Λείπει στοιχειώδης πληροφόρηση για το ποιοι πραγματικά είναι οι αντάρτες, τι θέλουν: αυτονομία εντός της ΟυκρανίαςΑνεξαρτησίανέο κράτοςΠροσάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως η Κριμαία; Υπάρχουν ιδιωτικοί στρατοί ολιγαρχών, αριστεροίαναρχικοί, πλήθος άλλοι, ο μέχρι πρότινος άξιος ηγέτης τους, ο Στρέλκοφ, ήταν φιλομοναρχικός με ριζοσπαστικές αντιλήψεις! ΟΠούτιν δεν είναι μόνος, οφείλει και αυτός να ισορροπεί απροσδιόριστες αντικρουόμενες δυνάμεις. Η αόριστη γενίκευση «αστικές» δυνάμεις περιγράφει το μηδέν. Αστικές δυνάμεις ήταν όσοι έχαναν το κεφάλι τους σε ρυθμό πολυβόλου στη γαλλική επανάσταση για να μη μιλήσουμε για τα κεφάλια των μπολσεβίκων. Απόφαση παίρνουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι ιθύνοντες, και όχι η Τάξη γενικώς και αορίστως ούτε η Τάξη αντιλαμβάνεται ενιαία το συμφέρον της. Το εν λόγω συμφέρον κρίνεται εκ των υστέρων, το επιβεβαιώνει ο νικητής.
Φαίνεται, πάντως, ότι πρώτον η εκεχειρία του Μινσκ κρατιέται, έστω με τα δόντια και δεύτερον απότρεψε την πλήρη κατάρρευση του Ποροσένκο. Διαφαίνεται ότι το συμφέρον της Ρωσίας, όπως το αντιλαμβάνεται το Κρεμλίνο (ο Πούτιν προσωπικά;) δεν ταυτίζεται με το συμφέρον των ανταρτών, όχι απολύτως. Η ρωσική ηγεσία δεν θέλει τεμαχισμένη την Ουκρανία, ήταν εξ αρχής σαφές. Και δεν τη θέλει ενταγμένη στη Δύση, (ΝΑΤΟΕΕ) είναι η κόκκινη γραμμή. Είναι, είπαμε, ασαφές τι επιδιώκουν οι ποικίλες ηγεσίες των ανταρτών. Εξαρτημένες ωστόσο από τη βοήθεια της Μόσχας για την ύπαρξή τους.
Ο καθηγητής Τζον Μιρσχάϊμερ (Πανεπιστήμιο του Σικάγο) παρατηρεί:
1. Το Ουκρανικό το προκάλεσε η επέκταση του ΝΑΤΟ στη γειτονιά της Ρωσίας.
2. Οι ΗΠΑ με το δόγμα Μονρόε ανακήρυξαν «εσωτερική τους» υπόθεση τις εξελίξεις στην αμερικανική Ήπειρο και απαγόρευσαν (μονομερώς) την ανάμιξη σε κάθε ξένη Δύναμη. Το ίδιο δικαίωμα έχει και η Ρωσία, λέει ο Μιρσχάϊμερ, εβραίος, αλλά επικριτής της πολιτικής του Ισραήλ.
Η Ρωσία αγωνίζεται να επιβάλει αυτό το δικαίωμα. Αν ηττηθεί θα επικρατήσει ανεμπόδιστα, πλέον, ο παγκοσμιοποιημένος νεοφιλελευθερισμός των δυτικών χωρών. Αυτό είναι το διακύβευμα. Οι αντάρτες, δεξιοί, αριστεροί και οτιδήποτε, δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτό το δεδομένο. Το Κρεμλίνο, ο Πούτιν, δεν μπορεί, με τη σειρά του, να τους «ξεπουλήσει», όπως υστερικά ξεφωνίζουν δεξιοί και υποτιθέμενοι «αριστεροί» στη Δύση, επειδή, απλούστατα, είναι αναντικατάστατοι στη μάχη εναντίον των επιθετικών σχεδιασμών της Δύσης. Στη χειρότερη περίπτωση (και με τη βοήθειά του) οι αντάρτες μπορεί να καταλάβουν το μέγιστο των εδαφών της Αν. Ουκρανίας,φουσκώνοντας το «μαξιλάρι» ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Το μη χείρον.
Οι Ευρωπαίοι διστάζουν να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις. Η απειλή του Μεντβέντεφ για ασύμμετρη ρωσική απάντηση φαίνεται ότι ακούστηκε ηχηρά στις Βρυξέλλες. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να βαθύνει το χάσμα Ρωσίας-ΕΕ/Βερολίνου. Αλλά και η Γερμανία έχει συμφέρον να αποτρέψει συνεννόηση Πούτιν-Ομπάμα σε βάρος της. Οι κατηγορίες εναντίον γενικώς του «ιμπεριαλισμού» συσκοτίζουν, δεν διευκρινίζουν ποιος κάνει τι, τα κίνητρα τακτικής και στρατηγικής του καθενός. Τα ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν μπορούν να ακολουθούν τυφλά τις αμερικανικές επιθυμίες και υποδείξεις, πλήττοντας τις οικονομίες τους, διακινδυνεύοντας την ίδια τη ζωή των πολιτών τους από την επέλαση του χειμώνα. Σ’ αυτό το περίπλοκο συγκρουσιακό πλαίσιο οι επικλήσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών ακούγονται ως ασυνάρτητες μωρολογίες αδαών. Η εξέλιξη είναι απρόβλεπτη, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει συνέχεια, ίσως αιματηρή.
Ο Πούτιν όταν επέβαλλε το εμπάργκο αγροτικών προϊόντων είπε ότι θέλει τη Ρωσία αυτάρκη, οπλικά, βιομηχανικά, αγροτικά. Τούτο θίγει όσους Ρώσους ολιγάρχες δεν επιθυμούν την πλήρη αυτονόμηση της χώρας, βολεμένοι στο χώρο που τους έχει παραχωρήσει η Δύση, όχι φυσικά μόνο στον αγροτικό τομέα. Ποιος θεωρεί εθνικιστική την πολιτική (αυτάρκειαςτου Πούτιν; Είναι προφανές ότι η αυτάρκεια, έστω η σχετική, είναι εφικτή για μια μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία, αδύνατη, όμως, για μια μικρή, όπως η Ελλάδα- πολικός αστέρας είναι η προστασία της πατρίδας, η πλεύση είναι δουλειά του κυβερνήτη. Είναι επίσης προφανές ότι ξεκινήσαμε από την Ουκρανία και καταλήξαμε στην εσωτερική αυτάρκεια, το όλον απαιτεί συνοχή για να έχει αντοχή. Δυο πράγματα που μας λείπουν.

ΑΛΛΟ «ΤΑΞΙΜΑΤΑ» … ΚΙ ΑΛΛΟ «ΔΟΣΙΜΑΤΑ»!

ανάρτηση από iskra

Εκτύπωση
tolios
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, μπροστά στα ογκούμενα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της πολιτικής της, καταφεύγει σε ελιγμούς και προπαγανδιστικά «τρικ», προκειμένου να εξωραΐσει την εικόνα της και να καλλιεργήσει προσδοκίες για το μέλλον. Τελευταίο «δείγμα» η κατακραυγή από τη φορολογική επιδρομή του ΕΝΦΙΑ κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας. Η κυβέρνηση προβάλλει τη συνάντηση με την τρόϊκα στο Παρίσι ως σημαντικό γεγονός, υποσχόμενη φοροαπαλλαγές, καθώς τον τερματισμό του Μνημονίου και την έξοδο από την κρίση. Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δεν προέκυψε στις σχετικές συζητήσεις, εκτός από την επίμονη απαίτηση της τρόϊκας(ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) για την εφαρμογή των δεσμεύσεων («προαπαιτούμενα»), μεταθέτοντας τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος στο αόριστο μέλλον.
ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ...ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΔΕΘ
Η ΔΕΘ ήταν μια ακόμα ευκαιρία για τον κ. Σαμαρά, να επαναλάβει διάφορες εξαγγελίες με πολλά «ΘΑ»... Το μόνο συγκεκριμένο που ανακοίνωσε ήταν η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%. Ωστόσο, όμως, η αύξηση της τιμής του το Μάρτιο 2011 ήταν 450% (από 60 ευρώ τα χίλια λίτρα στα 330 ευρώ τα χίλια λίτρα) και αν κάτι πρέπει να διορθωθεί είναι η επιστροφή της τιμής στα 60 ευρώ τα χίλια λίτρα. Όλα τα άλλα είναι σκέτη κοροϊδία. Κάτι ανάλογο ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος με χαρακτηριστικό τρόπο συμπυκνώνει το αποκρουστικό πρόσωπο των μνημονιακών πολιτικών δήμευσης λαϊκών εισοδημάτων και μικρομεσαίας ιδιοκτησίας. Το 2009 οι φόροι ιδιοκτησίας ανέρχονταν 480 εκατευρώ και με τον ΕΝΦΙΑ φθάνουν 3,2 δις (αύξηση έξι φορές). Ταυτόχρονα δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο, ενώ η μεγάλη ιδιοκτησία έχει αναλογικά μικρότερη επιβάρυνση κά. Παρά τις διαβεβαιώσεις για βελτιώσεις, ο ΕΝΦΙΑ δεν βελτιώνεται αφού διατηρείται ο στόχος για 3,2 δις. Ο ΕΝΦΙΑ μόνο καταργείται!
Ασφαλώς, φόρος ιδιοκτησίας είναι αναγκαίος αλλά με αφορολόγητο τουλάχιστον, που να διασφαλίζει με άνεση τη μικρομεσαία ακίνητη ιδιοκτησία, σε τρέχουσες εμπορικές τιμές, με κλιμακούμενο προοδευτικό συντελεστή ανάλογα με μέγεθος περιουσίας, φορολογία των off-shore εταιριών, έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, κατάργηση σκανδαλωδών φορολογικών προνομίων των πλουσίων, κά. Χρειάζεται επίσης γενικότερη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με κριτήρια ταμιακά, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Επίσης δραστική μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, αφορολόγητο 12.000 ευρώ για χαμηλά εισοδήματα, μείωση φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών, συνταξιούχων, μικροεπιχειρήσεων και αγροτών, προοδευτική κλίμακα φορολογίας ανάλογα με το εισόδημα, κά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το λαθρεμπόριο καυσίμων το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο πάνω από 3 δις, ενώ το πρόγραμμα «Ποσειδών» για την καταπολέμηση του παραμένει ανενεργό από το 2008! Χρειάζεται κατά συνέπεια πολιτική βούληση, την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει, ούτε θέλει να έχει!
ΒΡΟΓΧΟΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ...ΤΑ ''ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ''
Οι συζητήσεις στο Παρίσι έφεραν στο προσκήνιο πολλές επώδυνες μνημονιακές δεσμεύσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αποσιωπά, ενώ η εκπλήρωση τους αποτελεί προϋπόθεση για τα «ψίχουλα»των φοροελαφρύνσεων στα «χειμαζόμενα» λαϊκά στρώματα. Μιλάμε για αλλαγές στο ασφαλιστικό με στόχο την παραπέρα μείωση των συντάξεων, για νέες «διαθεσιμότητες» στο δημόσιο, για απελευθέρωση απολύσεων και περιορισμό του δικαιώματος απεργίας,θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (lock - out) των εργοδοτών, προώθηση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 2015 σε «κόκκινα δάνεια» με τιμή αφετηρίας 1/3 της αντικειμενική αξίας (η κυβέρνηση προτείνει 2/3), η οποία μοιραία θα οδηγήσει στο ξεσπίτωμα χιλιάδων εργαζόμενων, συνταξιούχων, επαγγελματιών και άλλων λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να πληρώσουν. Πάνω απ' όλα όμως τα «προαπαιτούμενα» αφορούν τη χρόνια «ομηρία» του ελληνικού λαού στιςπολιτικές Μνημονίου και στους κυρίαρχους της ευρωζώνης, που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις. Μόνο με κατάργηση Μνημονίου, καταγγελία συμβάσεων και συνολική στροφή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, μπορεί να αποτραπεί η παραπέρα φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και η εξώθηση της νεολαίας σε «μεταναστευτική περιπλάνηση»!
ΧΩΡΙΣ ''ΚΟΥΡΕΜΑ''...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Στο επίκεντρο της βαθειάς κρίσης που διαπερνά την ελληνική οικονομία είναι το δυσβάστακτο καιεπαχθές δημόσιο χρέος, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 324 δις ευρώ (175% του ΑΕΠ). Πρόκειται για χρέος που δεν μπορεί να εξοφληθεί. Ακόμα κι αν κάθε χρόνο έχουμε 1-2 δις ευρώ πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, θα χρειαστούν 2-3 αιώνες (!) για την εξόφληση του! Άρα ηδιαγραφή του μεγαλύτερου μέρους είναι προϋπόθεση για να γίνει βιώσιμο (εξοφλήσιμο). Ταυτόχρονα είναι όρος για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας. Ως τώρα οι πολιτικές λιτότητας δεν μείωσαν, αλλά επιδείνωσαν το πρόβλημα, αφού πριν μπούμε στο Μνημόνιο το χρέος ήταν 125% του ΑΕΠ.
Η απαίτηση «κουρέματος» πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα μιας φιλολαϊκής κυβέρνησης απέναντι στην τρόϊκα και στην ευρωζώνη. Αφετηριακή αρχή της πολιτικής «η σωτηρία του λαού πάνω από όλα» και όχι η σωτηρία της ευρωζώνης με θυσία του ελληνικού λαού. Η αμφισβήτηση πληρωμής τόκων και χρεολυσίων αποτελεί κρίσιμο μοχλό πίεσης για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έξοδο από την κρίση. Ωστόσο κι αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται συνολική ανατροπή τωννεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μνημονίου, δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα, πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και μείωσης της ανεργίας, ενίσχυση αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων (επαναφορά κατώτατου μισθού στο προ κρίσης επίπεδο 751 ευρώ), επαναθεμελίωση εργασιακών δικαιωμάτων και πολλά άλλα, που δεν είναι ο χώρος για μεγαλύτερη ανάλυση.
Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν μια κυβέρνηση που θα θέτει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας, θα διασφαλίζει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία και θα ακολουθείπολιτική ισότιμων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με όλες τις χώρες, αντί την πολιτική του παθητικού συνοδοιπόρου και της εθελοδουλίας στις επιλογές των κυρίαρχων ελίτ Βρυξελλών και Βερολίνου. Η ανάπτυξη ισχυρού κινήματος αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής, αποτελεί τον κρισιμότερο ίσως παράγοντα μιας τέτοιας ελπιδοφόρας προοπτικής.
*Ο Γιάννης Τόλιος είναι διδάκτωρ οικονομικών, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ!






Γι΄' αυτό το λόγο και η σημαία-μαϊμού στις φανέλες της εθνικής ποδοσφαίρου πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα. Γιατί δεν είναι σταυρός αλλά δυο ανόμοια...κοντάρια!

ΠΗΓΗ

Τα δύο «υπερόπλα» της συγκυβέρνησης...


Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 

Ένας θα πει ψέμα, δέκα (σ.σ. ΜΜΕ) θα το επαναλαμβάνουν ως αλήθεια! (Κινεζική παροιμία) 

Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστο θέση να αποκαλύψουμε τα δύο υπερόπλα της συγκυβέρνησης.  Αυτά που την οδήγησαν στο success story του κ. Σαμαρά, τρομάρα τους. Δεν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι τα σχέδια της για το μέλλον, ούτε τα πετρέλαια, ούτε τίποτα από όλα αυτά!  Είναι τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και η παραπληροφόρηση-αποπληροφόρηση του λαού.  Μας αρέσει να πιστεύουμε...
ότι οι άνθρωποι έχουν όρια τα οποία δεν ξεπερνούν.  Θέλουμε να πιστεύουμε για παράδειγμα ότι στον κατήφορο τους, στην κατρακύλα τους οι πολιτικοί που μας κυβερνούν θα έχουν κάποιο όριο και δεν θα πέσουν ακόμη πιο κάτω…  Μέγα λάθος μας…  Γιατί δεν υπάρχει όριο!  Είναι κάτι σαν τις κόκκινες γραμμές που θέτει, στα λόγια φυσικά, η ηρωική κυβέρνηση μας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και μετά τα κάνει όλα γαργάρα…

Θα… Θα… Θα… Όχι δεν είναι οι στίχοι από το λαϊκό άσμα «όλο θα και θα και θα σκάσε βρε παραμυθά»… Είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το τι ΘΑ κάνει!  ΘΑ μειώσει την φορολογία, ΘΑ μειώσει την έκτακτη εισφορά, ΘΑ την καταργήσει, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ… Έλα όμως που ο λαός δεν ζει με το ΘΑ αλλά με το σήμερα… Και σήμερα δεν τα βγάζει πέρα… Δεν αντέχει άλλο… Τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα λέγεται ότι είναι πλέον στα 80 δις ευρώ… Στα 67,3 δις ευρώ είναι οι οφειλές προς το δημόσιο, κάπου 10 δις ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία!!! Πόσο θα αντέξει ο κόσμος ακόμη;

Ένας οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος, μεγαλύτερο ευτελισμό δεν θα μπορούσε να πάθει από αυτό που έπαθε ο κ. Σαμαράς βγαίνοντας από την ΔΕΘ.  Εκεί, ένας μικροομολογιούχος, πολύ ευγενικά αλλά βρισκόμενος και σε απόγνωση κατάφερε να μιλήσει στον λαοπρόβλητο πολιτικό που μας κυβερνά και του είπε τον πόνο του.  Δέκα επτά από τους μικρο-ομολογιούχους έχουν αυτοκτονήσει…  Καταστραφήκαμε… Είμαστε σε απόγνωση… Κάντε κάτι… Και ο μεγάλος απάντησε κοφτά: «το ξέρω», και αμέσως μετά η προσωπική του ασφάλεια τον απομάκρυνε από τον «κίνδυνο»!!!

Είναι ευτύχημα για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά ότι δεν είναι «άνθρωπος» αλλά πολιτικός και έτσι συνέχισε απτόητος ότι είχε να κάνει και να τάζει.  Σιγά μην τον πτοήσουν κάτι τέτοια πραγματάκια..  Εδώ βρε γελοίοι, και αναφερόμαστε σε όλους εμάς, τον λαουτζίκο, δεν έχετε δει ότι περπατάει μόνος του στην Αθήνα… Και θα τον στεναχωρήσει τώρα ένας μικροομολογιούχος… Και τι έγινε αν οι 17 που αυτοκτόνησαν γίνουν 18!!! Εδώ έχουν αυτοκτονήσει χιλιάδες και δεν τρέχει τίποτα…  Για άλλον ένα, λέμε τώρα, θα το κάνουμε θέμα! Τι στραβόξυλα που είσαστε…

Η κυβέρνηση έχει μόνον έναν σκοπό.  Πως θα φιμώσει τους «αφίμωτους»… Χαλάνε βρε παιδί μου το «έργο» της.  Με τα συστημικά μέσα, με αυτά των ολιγαρχών, με αυτά που αγοράζουν κυβερνητικοί φίλοι τα βρίσκουνε…  Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο… Καταλαβαίνετε τώρα..  Έτσι η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα, η αποπληροφόρηση πάει μια χαρά. Παράδειγμα; Διορθώνεις τα τρομακτικά λάθη στον αντισυνταγματικό φόρο, στον έκτακτο-μόνιμο φόρο που δημεύει ουσιαστικά την ακίνητη περιουσία, δηλαδή στον ΕΝΦΙΑ και όλα τα ΜΜΕ τα παρουσιάζουν ως ελαφρύνσεις!  Τόσο απλά…

Αλλά μην ξεχνάτε και το άλλο.  Θα βρεί τον υπεύθυνο ο κ. πρωθυπουργός και θα τον τιμωρήσει!!!  Πως θα γίνει αυτό;  Αν πχ ο υπεύθυνος δεν εργάζεται πλέον για το δημόσιο; Και τόσο δύσκολο είναι βρεθεί ο εμπνευστής του νόμου;  Δεν ξέρουν ποιος/ποιοι τον έγραψαν; Δεν ξέρουν ποιοι υπουργοί τον ενέκριναν; Από ποιες επιτροπές της Βουλής πέρασε; Ποιοι βουλευτές τον ψήφισαν;  Γιατί ευθύνη δεν φέρουν μόνον όσοι συνέταξαν τον νόμο…  Αλλά και όσοι τον ενέκριναν, και όσοι τον ψήφισαν και φυσικά και ο «μεγάλος» για όλες τις επιλογές του… Τόσο απλά είναι τα πράγματα είναι κύριε Σαμαρά!

Αλλά μην ανησυχείς λαέ άλλο.  Πλέον έρχεται νόμος σήμερα στην Βουλή που αφορά το πολιτικό χρήμα.  Τέρμα πια οι Τσουκάτοι… Τέρμα πια οι εταιρείες τύπου «Mayo»… Όλα θα γίνονται πλέον φανερά και νόμιμα… λέμε και κανένα αστείο να περνά ευχάριστα η ώρα... Α, να μην ξεχάσουμε και μια «μικρή» λεπτομέρεια! Ο νόμος αυτός είναι στα προαπαιτούμενα από την Τρόικα.  Δεν τον φέρνει στην Βουλή η συγκυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία…  Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Αλλά αυτοί της Τρόικας είναι τόσο αστείοι και τόσο λίγοι! Πιστεύουν δηλαδή ότι θα ισχύσει ποτέ αυτός ο νόμος; Θα ψηφιστεί σίγουρα και δεν θα εφαρμοστεί!  Τόσο απλό είναι…  Και πάλι… Εδώ έχουν ψηφίσει νόμους και νόμους για καταχραστές του δημοσίου, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για δωροδοκίες κλπ και τι έγινε; Με μια τροπολογία την κάθε φορά γίνονται όλα κάτασπρα! Και οι δωροδοκίες, και οι σπατάλες, και το ξέπλυμα, και οι ποινές μειώνονται, και αφαιρούνται όπλα από τους δικαστές, και κανένας δεν πάει φυλακή.  Να το θυμηθείτε ότι τελικά μια ημέρα ο κ. Τσοχατζόπουλος θα γίνει ήρωας!!! Θα αποδειχθεί ότι έγινε το εξιλαστήριο θύμα για να καλυφθούν από πίσω του οι εκατοντάδες, οι χιλιάδες άλλοι που έκαναν παρόμοια πράγματα με εκείνον!

Ο κύριος Σαμαράς δυστυχώς έχει χάσει τον μπούσουλα…  Δεν ξέρει που βαδίζει…  Δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι το μέγιστο πρόβλημα του δεν είναι η αλλαγή πολιτικής που έκανε κάποτε από σφόδρα αντιμνημονιακός σε υπέρμαχο του μνημονίου.  Είναι ότι έγινε δεκανίκι όλων εκείνων που έφεραν την χώρα σε αυτό το σημείο.  Συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ!  Υποθάλπτει, αφού δεν την κυνηγά, την μεγάλη φοροδιαφυγή.  Αθωώνει τους μιζαδόρους που κατέκλεψαν το δημόσιο χρήμα.  Διορίζει σε καίριες θέσεις τους κομματικούς καταστροφείς της χώρας.  Έκλεισε την ΕΡΤ για να φέρει την διαφάνεια και τώρα μπαίνει εισαγγελέας στην ΝΕΡΙΤ για τα όσα γίνονται με κομματικές προσλήψεις, πλαστογραφίες κλπ.  Μας είπε για τα σκάνδαλα της ΕΡΤ για το δημόσιο χρήμα που κατασπαταλήθηκε και ούτε μία υπόθεση δεν έφθασε στο ακροατήριο!!! Έλεος δηλαδή…

Η ψείρα τρώει τα φυτά, η σκουριά το σίδερο, αλλά η ψευτιά την ψυχή (Τσέχωφ) και αυτό είναι το λιγότερο, αν μπορεί να το πει κανείς αυτό (!!!), που περιμένει τον κ. Σαμαρά και την παρέα του….