enikos.gr Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Λογοκρισία Τσίπρα: Ένας ακόμα πραξικοπηματικός κρίκος…

ανάρτηση από"ρεσάλτο"


Το κόψιμο της ομιλίας του Τσίπρα από την ΝΕΡΙΤ (σε ζωντανή αναμετάδοση) αποτελεί έναν νέο κρίκο στην πραξικοπηματική αλυσίδα του Σαμαρά… 
Έχουμε αναλύσει διεξοδικά και υπογραμμίσει κουραστικά ότι η πραξικοπηματική αυθάδεια αυτής της κυβερνητικής συμμορίας δεν έχει όρια και αναστολές: 
Το ιστορικό της είναι μια αλυσίδα πραξικοπημάτων, συνταγματικών, κοινοβουλευτικών, έκτακτων αναγκών, επιστρατεύσεων, κ.λπ…


Έχουμε υπογραμμίσει επίσης τούτο: 

Η διαλεκτική της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Σαμαρά οδηγεί στη γενική ΦΙΜΩΣΗ, στο γύψο, εκτός και αν ανακοπεί από τη ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ των λαϊκών ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ…
 

Τα θυμίζουμε όλα αυτά διότι, ακόμα και σήμερα, εκπλήσσονται κάποιοι με τη λογοκρισία που επέβαλα η κυβέρνηση στον Τσίπρα… 

Εδώ αυτή η κυβέρνηση έκλεισε πραξικοπηματικά την ΕΡΤ, εισέβαλε πραξικοπηματικά στην ΕΡΤ, έχει κουρελιάσει, ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ το Σύνταγμα, έχει προχωρήσει σε σωρεία μνημονιακών πραξικοπημάτων του 4ου Ράιχ, έχει καταντήσει τη Βουλή το ντεκόρ του κατοχικού καθεστώτος, έχει περάσει χειροπέδες σε απεργίες κ.λπ, και αυτοί εκπλήσσονται για τη ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ του Τσίπρα…
 

Διακρίνουν έναν κρίκο, της τρέχουσας επικαιρότητας, της πραξικοπηματικής αλυσίδας και ΟΧΙ την αλυσίδα των πραξικοπηματιών της κυβερνητικής συμμορίας… 

Τώρα αλήθεια ανακάλυψαν 
οι συριζαίοι και τα «παπαγαλάκια» τους την κυβερνητική, «χουντικής εμπνεύσεως λογοκρισία», ή τη «μεθόδευση σχεδίου λογοκριτικής παρέμβασης εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ»;;; 

Το ουσιώδες, βεβαίως
, δεν είναι ότι τώρα …ανακάλυψαν τους πραξικοπηματίες «χουντικής προελεύσεως» του 4ου Ράιχ. 

Το ΟΥΣΙΩΔΕΣ είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται (ακόμα) τη ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ των αλυσιδωτών κυβερνητικών πραξικοπημάτων, μένουν αποσπασματικά στον τελευταίο κρίκο (που αφορά το ΣΥΡΙΖΑ), δεν εξηγούν ΤΙΠΟΤΑ και το χειρότερο: Εμπορεύονται εκλογικά αυτόν το τελευταίο κρίκο…
 

Ας τα δώσουμε, όλα αυτά, πιο παραστατικά και πολύ συνοπτικά: 

α). Ο πραξικοπηματικός οίστρος αυτής της κυβέρνησης του 4ου Ράιχ και η διαλεκτική της φρενοβλαβούς πραξικοπηματικής της πρακτικής, πιστοποιεί, τελεσίδικα, ότι αυτή η κυβερνητική συμμορία είναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ και ικανή για ΟΛΑ: Να «κατασκευάσει», πραξικοπηματικά, την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου, ακόμα και να καταργήσει τις εκλογές, αν οι «έκτακτες ΑΝΑΓΚΕΣ» το …απαιτήσουν… 

Αυτό θα εξαρτηθεί από τα σχέδια και τις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ των μεγάλων αφεντικών της… 

Με δεδομένο, βεβαίως,
 την ναρκωτική απάθεια και τον εκλογικό κρετινισμό της «αριστεράς» που έχει περάσει χειροπέδες στη λαϊκή ΟΡΓΗ με τις ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ των εκλογικών υποσχέσεων και προσμονών…

β). Και εδώ φτάνουμε στο δεύτερο ζήτημα που δεν αγγίζουν οι συριζαίοι και όλοι αυτοί που …ανακάλυψαν, ΤΩΡΑ, το φασισμό του Σαμαρά. 

Ποιο είναι αυτό το ζήτημα; Ότι, όταν τα πολιτικά μας πράγματα μένουν στο επίπεδο των σχολιασμών και των καταναλωτικών καταγγελιών, στο επίπεδο του εκλογικού εμπορίου και της «δημοκρατικής» νομιμοποίησης (των κυβερνητικών πραξικοπημάτων), μέσω της κατοχική Βουλής, ΤΟΤΕ τα πάντα μπορεί να συμβούν:Ακριβώς διότι ο φαύλος κύκλος της πραξικοπηματικής, κυβερνητικής αυθάδειας, …ανανεώνεται και κλιμακώνεται. 

Η πραξικοπηματική αλυσίδα σπάει μόνο όταν μπαίνει σε κίνηση ο λαός και οργανώνεται η ΟΡΓΗ του…
 

Αυτή, βεβαίως, τη στρατηγική ανάπτυξης και οργάνωσης της λαϊκής ΟΡΓΗΣ, η «αριστερά» την έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων… 

γ). Και εδώ φτάνουμε πλέον στο τρίτο ουσιωδέστατο πολιτικό ζήτημα: Στις ευθύνες της «αριστεράς».
 

Πολυεδρικές ευθύνες: Έχει νομιμοποιήσει ΟΛΑ τα πραξικοπήματα των δωσίλογων ανδρεικέλων, νομιμοποιεί καθημερινά την κατοχική Βουλή, δεν παίρνει ΟΥΔΕΜΙΑ πρωτοβουλία για την ενότητα και οργάνωση της λαϊκής ΟΡΓΗΣ, απλώς εμπορεύεται τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ αυτής της κυβέρνησης και ποτίζει τον κόσμο με το δηλητήριο της εκλογικής πτώσης της κυβέρνησης και των ψευδαισθήσεων για μια «αριστερή» κυβέρνηση… 

Τι έκανε αλήθεια αυτή η «αριστερά» στα αλυσιδωτά πραξικοπήματα της κυβέρνησης; 

Τι έκανε όταν κλείσανε την ΕΡΤ… 

Τι κάνει σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ και όλα τα νέα «συμβόλαια θανάτου» που έχει προωθήσει η κυβέρνηση; 

Λόγια και μόνο λόγια: εμπόριο εκλογικού κρετινισμού και παροπλισμού της λαϊκής ΟΡΓΗΣ… 

Τα ίδια θα κάνει και σήμερα για το λογοκριτικό πραξικόπημα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ… 

Τα ίδια θα κάνει και όταν αύριο μας φιμώσουν ΟΛΟΥΣ…
 

Εξάλλου και η ίδια έβαλε το χεράκι της για το τρόμο-θέτημα του ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ «αντιρατσισμού»: ΦΙΜΩΣΗ και της Σκέψης… 

Να γιατί οι «αριστεροί» έμποροι δεν βλέπουν την πραξικοπηματική αλυσίδα των εκτελεστών του 4ου Ράιχ και μένουν, ΕΚΛΟΓΙΚΑ και δημαγωγικά, στο τελευταίο κακούργημα της λογοκρισίας του Τσίπρα…

«Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ»

ανάρτηση από iskra

Εκτύπωση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΜΙΡΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*
Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου -το ίδρυμα όπου δίδαξε και ο Μπαράκ Ομπάμα από το 1992 μέχρι το 2004-, ο Τζον Μιρσχάιμερ είναι μια από τις πιο ισχυρές φωνές της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας για θέματα διεθνούς πολιτικής. Απεχθάνεται κάθε απόχρωσης δογματισμό, από τον μεσσιανισμό των νεοσυντηρητικών μέχρι τον ιδεαλισμό περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δική του σχολή σκέψης, ο «επιθετικός νεορεαλισμός», εμπνέεται περισσότερο από τη «ρεάλ πολιτίκ», στην παράδοση των Κίσινγκερ και Μπρεζίνσκι. Το 2007 δημιούργησε αίσθηση με ένα πολύκροτο βιβλίο που έγραψε σε συνεργασία με τον Στίβεν Γουόλτ, αμφισβητώντας την άνευ όρων συμπόρευση των ΗΠΑ με το Ισραήλ. Αυτόν τον μήνα προκάλεσε και πάλι σοκ στο αμερικανικό κατεστημένο με άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs με τίτλο «Γιατί ευθύνεται η Δύση για την κρίση στην Ουκρανία». Στην τηλεφωνική συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο καθηγητής Μιρσχάιμερ εξηγεί:
«Η πρωταρχική αιτία της κρίσης είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και ιδιαίτερα η προσπάθεια να αποσπασθεί η Ουκρανία από την τροχιά της Ρωσίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η Δύση άρχισε να μιλάει για επέκταση του ΝΑΤΟ, η Ρωσία είχε καταστήσει σαφές ότι αυτό ήταν απαράδεκτο. Το ΝΑΤΟ κατάφερε να προωθήσει χωρίς συνέπειες την ενσωμάτωσηΠολωνίας, Ουγγαρίας και Βαλτικών Δημοκρατιών. Από τη στιγμή όμως που το ΝΑΤΟ έβαλε πλώρη για Ουκρανία και Γεωργία, η Μόσχα έθεσε κόκκινες γραμμές, όπως έδειξε ο πόλεμος του2008 (με τη Γεωργία). Αν η Δύση είχε αναγνωρίσει τα νόμιμα, στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας, αν είχε αναγνωρίσει ότι η Ουκρανία έχει ζωτική σημασία για τη Μόσχα, τότε η κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».
Πώς απαντάει όμως στο επιχείρημα της Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα δεν δικαιούται να θέτει βέτο στιςδιεθνείς σχέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους; «Πρόκειται για ανοησία σε ακρότατο βαθμό. Κάθε μεγάλη δύναμη ενδιαφέρεται ζωηρά για την εξωτερική πολιτική των γειτόνων της. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να ανεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας σε μια συμμαχία που ήταν εχθρός της επί 45 χρόνια. Οι πολιτικοί μας θα έπρεπε να το αντιλαμβάνονται. Εμείς έχουμε το “δόγμα Μονρόε”, που λέει ότι μας είναι αδιανόητο μια μακρινή, μεγάλη δύναμη, είτε από την Ευρώπη είτε από την Ασία, να τοποθετήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο δυτικό ημισφαίριο, ειδικά στα σύνορά μας. Γιατί λοιπόν οι Ρώσοι να δεχθούν αυτό που εμείς θεωρούμε απαράδεκτο, δηλαδή τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων άλλων δυνάμεων κοντά στα σύνορά τους;».
Με αφορμή τις δηλώσεις Πούτιν περί κρατικής υπόστασης της Ανατολικής Ουκρανίας, ρωτήσαμε τον συνομιλητή μας αν εκτιμά ότι στόχος του Κρεμλίνου είναι η διχοτόμηση των γειτόνων του.
«Νομίζω ότι η στρατηγική του Πούτιν είναι να αποδιοργανώσει την Ουκρανία ως λειτουργικό κράτος, να την καταστρέψει οικονομικά και πολιτικά, εκτός αν το Κίεβο σταματήσει την πορεία ένταξης στη Δύση. Το μήνυμα του Πούτιν είναι πολύ καθαρό: Αν η Δύση επιμείνει στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., η Ρωσία θα φτάσει στα άκρα. Άρα οι Ουκρανοί και η Δύση έχουν μια απλή επιλογή: είτε να ανακρούσουν πρύμναν, να επιλέξουν μια ουδέτερη Ουκρανία, η οποία θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να ευημερήσει, είτε να συνεχίσουν τη σημερινή πορεία, με αποτέλεσμα την καταστροφή της Ουκρανίας ως λειτουργικής χώρας».
Αν είναι τόσο απλά τα πράγματα, γιατί η κυβέρνηση Ομπάμα δυσκολεύεται να τα κατανοήσει; Μήπως επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να ανατινάξει τις ενεργειακές (και όχι μόνο) γέφυρες μεταξύΡωσίας και Γερμανίας;
«Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε ιδέα τού τι επρόκειτο να επακολουθήσει όταν επιδίωκε να κάνει την Ουκρανία προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Η αμερικανική ηγεσία κατελήφθη εξαπίνης από τις δραματικές εξελίξεις του περασμένου χειμώνα. Πίστευε ότι ήταν δυνατό να προχωρήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και ότι οι Ρώσοι θα το κατάπιναν. Δεν διακρίνω κάποιο στρατηγικό σχέδιο. Μάλλον είμαστε πιο κοντά σε αυτό που έλεγε ο Ταλεϊράνδος: “Εδώ έχουμε κάτι χειρότερο από έγκλημα, ένα λάθος”».
Ρωτήσαμε, τέλος, τον κ. Μιρσχάιμερ αν θεωρεί αναπότρεπτο έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο της Δύσης απέναντι σε μια αναγεννημένη ρωσική υπερδύναμη. «Δεν υπάρχει περίπτωση», θα μας απαντήσει, «να ξαναγίνει η Ρωσία υπερδύναμη στο προβλέψιμο μέλλον. Η ισχύς της θα μειωθεί το επόμενο διάστημα, κυρίως για δημογραφικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμος εταίρος της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως σημαντικός εταίρος της Δύσης επί δύο δεκαετίες. Μας βοήθησε στις κυρώσεις κατά του Ιράν, μας διευκόλυνε στο Αφγανιστάν και προσέφερε πολύ σημαντική βοήθεια στον πρόεδρο Ομπάμα τον Αύγουστο του 2013, αναφορικά με την κρίση γύρω από τα χημικά όπλα της Συρίας. Το κυριότερο, οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Ρωσία στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας. Επομένως, από στρατηγική άποψη, δεν έχει νόημα να προκαλούμε κρίσεις με τη Ρωσία. Αντίθετα, κάτι τέτοιο θα περιπλέξει τις προσπάθειες της Αμερικής σε άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και ηΑνατολική Ασία».
*Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής 

Μαύρες… πλερέζες στο Μαξίμου

Μαύρες… πλερέζες στο Μαξίμου
Ψάχνουν αντίδοτο στην ομιλία Τσίπρα, αλλά δυστυχώς τα κρατικά ταμεία έχουν στερέψει αφού πρέπει να πληρωθούν τα ξένα funds και οι δανειστές
«Το φυσάνε και δεν κρυώνει» οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, αφού εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα αναζητούσαν τρόπους να ανακοινώσουν – αν όχι όλα – τουλάχιστον τα μισά από αυτά που είπε χθες το βράδυ ο Τσίπρας στην ομιλία του στην ΔΕΘ.
Δυστυχώς έτσι όπως έχουν χειριστεί οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας - με «ασκήσεις θάρρους» και με φοβικά σύνδρομα έναντι των δανειστών - είναι εξόχως δύσκολο να μπορέσουν όχι να υποσχεθούν, αλλά ούτε καν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για το μεγάλο μέρος του πληθυσμού που βιώνει στα όρια και κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας.
Δυστυχώς για εμάς και όχι για αυτούς (Σαμαρά και Βενιζέλο) όλες τους οι προσπάθειες για δήθεν διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει… Αν και η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα μια «στραγγαλισμό» του λαού, παρόλα αυτά δεν κατάφεραν τίποτα σε κανένα Εurogroup, σε καμία Σύνοδο Κορυφής. Βάλτωσε τόσο το Παρίσι, όσο και το προχθεσινό Eurogroup αλλά και το ραντεβού με την τρόικα στη Νέα Υόρκη το οποίο τελικώς αναβλήθηκε.
Το οικονομικό επιτελείο πάει κι έρχεται στο εξωτερικό με… άδεια χέρια.
Στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να υποσχεθεί ούτε μια σοβαρή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Προφανώς και για την κυβέρνηση Σαμαρά «λεφτά δεν υπάρχουν» αφού όλο το χρήμα που ήρθε από τα δάνεια της τρόικας και από τα δικά μας πλεονάσματα λόγω φόρων διακινήθηκε για την πληρωμή των ομολόγων που είχαν αγοράσει τα ξένα funds και στην αναδιάρθρωση των τραπεζών.
Ούτε ένα ευρώ δεν περίσσεψε για την αποκατάσταση των μισθών όπως είχε υποσχεθεί πριν από μήνες ο κ. Σαμαράς που τόνιζε πως όταν πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα αποκαταστήσει τις αδικίες και τις περικοπές στους μισθούς.
Στη ΝΔ δια στόματος Βούλτεψη έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Τσίπρα για λαϊκισμό λέγοντας ότι τα μέτρα που εξήγγειλε κοστίζουν 9 δις ευρώ μόνο για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης και βεβαίως το μόνιμο ερώτημα είναι «που θα βρει τα λεφτά; » ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Επί της ουσίας δηλαδή κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ!
Ακούγοντας τα σχόλια της κυρίας Βούλτεψη εύλογα δημιουργούνται οι παρακάτω απορίες :
-Στα αλήθεια τα στελέχη της κυβέρνησης δεν θέλουν να επιστρέψει ο μισθός στα 751 ευρώ; -Δεν θέλουν να πάει το πετρέλαιο στα 0.90 λεπτά; -Διαφωνούν με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο; -Δεν πιστεύουν ότι είναι λάθος οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας; -Διαφωνούν με τον κ. Τσίπρα ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος νόμος που πρέπει να καταργηθεί; Πέραν αυτών, το σίγουρο είναι πως ακόμη και οι γαλαζοπράσινοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος , φαίνονται να συμφωνούν (σε ιδιωτικές τους συζητήσεις) με τον Τσίπρα σε επίπεδο τουλάχιστον γενικής φιλοσοφίας. Μπορεί κάποιοι να εκφράζουν την δυσπιστία τους στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να βρει τα χρήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο υπόσχεται, πλην όμως είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αλλάξει σελίδα η χώρα.
Είναι δύσκολα αμφισβητήσιμη η επισήμανση που έκανε χθες ο Τσίπρας αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας: Θα επαναφέρουμε – είπε στην ομιλία του –τον βασικό μισθό στα παλιά επίπεδα και τις εργασιακές σχέσεις στην πρότερα κατάσταση διότι «πιστεύουμε ότι με τις θέσεις εργασίας θα έρθει η ανάπτυξη και όχι το αντίθετο» Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν πηγές του Μαξίμου με διαρροές για να «αποδομήσουν» την ομιλία Τσίπρα είναι το ακόλουθο:
«Ποιος πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να εξαγγείλει τέτοια μέτρα ανακούφισης για το λαό του;».
Πλην όμως δεν απαντούν στα πιο κρίσιμα ερωτήματα:
-Αφού ο κ. Σαμαράς θέλει κι αυτός να αποκαταστήσει τις αδικίες και να ανακουφίσει τον λαό, γιατί δεν μας αποκαλύπτει τι είναι αυτό που τον σταματά; -Γιατί ο κ. Σαμαράς δεν αποκαλύπτει δημόσια ότι ο ίδιος θέλει να προχωρήσει σε επαναφορά μισθών και συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλά κάποιοι δεν τον αφήνουν και να αποκαλύψει ποιοι είναι αυτοί και γιατί; Τι ακριβώς λένε στον πρωθυπουργό αυτές οι… δυνάμεις που δεν τον αφήνουν να ανεβάσει το επίπεδο ζωής; Του λέγουν άσε το λαό σου να πεινάει για να πληρώσουμε τα funds και τις γερμανικές τράπεζες που αγόρασαν ελληνικά χρεόγραφα; Ίσως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση να αποκτούσε μεγαλύτερη συμπάθεια και δημοφιλία από τον λαό.
Ήδη οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι στα «κάγκελα», αφού βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παίρνει προβάδισμα την ώρα που οι ίδιοι και το κόμμα τους δεν μπορούν να υποσχεθούν στους πολίτες τα βασικά για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες θεωρούν κόκκινο πανί τον Γκίκα Χαρδούβελη και μάλιστα «ζητούν το κεφάλι του».
Για τους παραπάνω λόγους στο Μαξίμου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός κι έχουν χάσει τον ύπνο τους προσπαθώντας να συντάξουν και να αποστείλουν κάποιο non paper στους βουλευτές της συγκυβέρνησης προκειμένου οι τελευταίοι να απαντούν «δασκαλεμένα» κι οργανωμένα στις εξαγγελίες του Τσίπρα.
Κάτι τέτοιο είναι εξόχως δύσκολο αφού δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να στηρίξουν μια αντιπρόταση ικανή να ανατρέψει τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας. Άλλωστε το καλό το νικάς μόνο με κάτι καλύτερο. Είναι αδύνατον να ανατρέψεις μια καλή πρόταση με μια άλλη πρόταση που θα διακατέχεται από μεμψιμοιρία.
Συνεπώς ενισχύεται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να συγκαλέσει εκτάκτως την άλλη εβδομάδα την Κοινοβουλευτική του Ομάδα προκειμένου να τους πει για άλλη μια φορά πως οι επιλογές του έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία και πόσο ηρωικοί είναι οι βουλευτές που ψήφισαν τα μνημόνια.
Το αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας από την ΔΕΘ είναι υλοποιήσιμα θα φανεί στο μέλλον, θα το δείξει η ιστορία που λέμε, εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα λέει αφού δεν έχει εξαρτήσεις από διαφόρων ειδών «υπογραφές» και «γραμμάτια».
Το κακό είναι πως δεν μπορούν να τα πουν – ίσως ούτε καν να τα ψελλίσουν - οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος για ευνόητους λόγους… Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι δυο και για τον λόγο αυτό αναζητούν άλλου είδους θαύματα από … Αμφίπολη μεριά.
Διαβάστε επίσης:


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/494715/mayres-plerezes-sto-maximoy#ixzz3DGiLzTN3

Ομολογία-σοκ από Μ.Ομπάμα:

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΩΝ
20:07
13/09/2014
 
Aπίστευτη ομολογία του Αμερικανού προέδρου Μ.Ομπάμα ο οποίος σε συνάντησή του με Ορθόδοξους Επισκόπους παραδέχθηκε ότι "ο Μ.Άσαντ προστάτεψε τους Χριστιανούς" αφήνοντας κυριολεκτικά "μάρμαρο" τους ηγέτες της μεσανατολίτικης Ορθοδοξίας, καθώς τους δηιουργηθηκε η εύλογη απορία, γιατί οι ΗΠΑ εξόπλισαν και χρηματοδότησαν τους ισλαμιστές σφαγείς των Χριστιανών, και ειδικότερα των Ορθοδόξων.
 
Ο Μ.Ομπάμα σύμφωνα με την εφημερίδα al-akhbar συναντήθηκε για 35 λεπτά με τους Επισκόπους, όπου και του παρουσίασαν έγγραφα με τα οποία του εξέθεσαν την θλιβερή κατάσταση των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή και τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας του ISIL που χρηματοδοτήθηκε αφειδώς από τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο παρουσία και της υπουργού Suzanne Rice. Όπως μεταφέρει το sana o συρορθόδοξος πατριάρχης ζήτησε από τον Ομπάμα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των 2 επισκόπων Χαλεπίου. Βέβαια το αν είναι ζωντανοί στα χέρια των αγριανθρώπων είναι ένα άλλο ζήτημα. Πάντως οι ΗΠΑ σίγουρα το γνωρίζει.
 
Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο μαρονίτης πατριάρχης Béchara Boutros Raï,ο μελκίτης ελληνοκαθολικός πατριάρχης Grégoire III Laham,ο συρορθόδοξος Ignatius Ephrem II,ο συροκαθολικός Ignace Youssef III ο πατριάρχης Yonan,ο καθολικός της Αγίας Έδρας της Κιλικίας Aram Ier Keshishian, ο εκπρόσωπος του ελληνορθόδοξου πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης ανατολής Ιωάννη του 10ου μητροπολίτης Ιωσήφ Al-Zehlaoui ,ο μητροπολίτης Angaelos της κοπτικής ορθόδοξης εκκλησίας της Αλεξάνδρειας και ο επίσκοπος της επαρχίας των Χαλδαίων του Αγίου Αποστόλου Θωμά Ibrahim Ibrahim.
 
Ο Μ.Ομπάμα ομολόγησε ενώπιον των εκκλησιαστικών αρχών την αδίρρητη αλήθεια: «Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Μπασά Αλ Άσαντ προστάτευσε τοτς χριστιανούς στη Συρία.” 
 
Μάλιστα ο Μ.Ομπάμα χρησιμοποίησε τον όρο "η συριακή κυβέρνηση" αντί το σύνηθη χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ "καθεστώς". Οι Επίσκοποι δεν πίστευαν τι άκουσαν, και ένας από αυτούς αφού σύνηλθε από το σοκ είπε στον πρόεδρο "άρα πρέπει να σταματήσετε να μιλάτε για μετριοπαθή συριακή Αντιπολίτευση".
 
Ο Μ.Ομπάμα προσποιήθηκε ότι δεν το άκουσε και μίλησε για τους σχεδιαζόμενους αερπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, λέγοντας το εξής διφορούμενο "θα διευκολύνουν τις πολιτικές διαδικασίες" δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι δεν θα τους περιορίσει μόνο εναντίον του ISIL που ο ίδιος εξόπλισε,αλλά ευκαιρίας δοθείσης θα επιχειρήσει να χτυπήσει την κυβέρνηση Άσαντ
 
Αναφέρθηκε και στην υποστήριξη του λιβανέζικου Στρατού, λέγοντας ότι "ο οπλισμός που οι ΗΠΑ έδωσαν στους Λιβανέζους είναι η καλύτερη απάντηση εναντίον του ISIL"
 
O ίδιος όμως δεν απάντησε γιατί τόσο καιρό εξόπλιζε μια συμμορια φανατικών ισλαμιστών, και γιατί αφού ήξερε ότι προστάτευε ο πρόεδρος Άσαντ τους ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς όχι μόνο δεν τον βοήθησε αλλά επέτρεψε με την ανοχή του τη σφαγή-γενοκτονία χιλιάδων Ελληνορθοδοξων σε Συρία-Ιράκ. Ίσως γιατί οι Ορθόδοξοι βλέπουν την Ρωσία με άλλο "μάτι" και είναι ενοχλητικοί στην Ουάσιγκτον, αλλά και γιατί με τους Σιίτες-Αλαουϊτες έχουν μια πολύ γερή συμμαχία, που εμποδίζει τους γεωπολιτικούς στοχους των ΗΠΑ για πλήρη επίκράτηση στην περιοχή και περικύκλωση του ρωσικού Καυκάσου.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ ή λιτότητα το δίλημμα

ανάρτηση από periodista

Ο Αλέξης ΤσίπραςΟ Αλέξης Τσίπρας
“ «Ο κ. Σαμαράς δεν διαφωνεί σε τίποτα. Αντιθέτως συμφωνεί σε όλα. Ακούει και υπακούει στην κυρία Μέρκελ. Για αυτό και είναι ακατάλληλος να διαπραγματευτεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την ΔΕΘ, αναλύοντας διεξοδικά το πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης ”
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 20:47
«Ο κ. Σαμαράς δε διαφωνεί σε τίποτα. Αντιθέτως συμφωνεί σε όλα. Ακούει και υπακούει στην κυρία Μέρκελ. Για αυτό και είναι ακατάλληλος να διαπραγματευτεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την ΔΕΘ, αναλύοντας διεξοδικά το πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι «οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος όχι μόνο δε λογαριάζουν το κόστος των επιλογών τους, αλλά επιμένουν να αρνούνται πεισματικά να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα στα διεθνή φόρα. Με κορυφαίο γεγονός την ανιστόρητη στάση της Ελλάδας στη κρίσιμη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη προστασία της εθνικής κυριαρχίας και υπόστασης των υπερχρεωμένων κρατών, από τα κοράκια της Διεθνούς κερδοσκοπίας», για να προσθέσει ότι «εκεί όπου απομονώθηκε φανερά η Γερμανία της κας Μέρκελ. Αλλά και εκεί όπου η υπερχρεωμένη Ελλάδα, συντάχθηκε με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, απέχοντας από τη ψηφοφορία. Μια στάση που αναδεικνύει τον ηθικό και πολιτικό αμοραλισμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Μιας κυβέρνησης που δε λογοδοτεί, απ' ό,τι φαίνεται, στον Ελληνικό λαό, αλλά στα λόμπι των δανειστών και των διεθνών κερδοσκοπικών funds».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη για μια μεγάλη και αναγκαία αλλαγή στρατηγικής. Μαζί μας συντάσσονται οι δυνάμεις του αύριο που, με αφετηρία τον πολύπαθο ευρωπαϊκό Νότο, σταδιακά κάνουν την παρουσία τους όλο και πιο πολύ αισθητή. Γίνεται, πια, συνείδηση στην Ευρώπη ότι ο νεοφιλελευθερισμός απέτυχε και ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι ο προοδευτικός δρόμος. Με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Όχι με λιτότητα και εξοντωτικά για τις κοινωνίες προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς, δεν υπόσχεται μόνο ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις, αλλά και έξοδο από τη κρίση χωρίς απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας. Χωρίς καμία αναφορά για το στόχο αλλά και την αξία της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Είναι ένα εύλογο ερώτημα, βέβαια, τι να την κάνει τη στρατηγική για τη διαπραγμάτευση κάποιος που δεν έχει σκοπό να διαπραγματευτεί. Γιατί κατά καιρούς, σε συγχορδία με τους δανειστές, διακηρύσσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Προχθές μάλιστα μας είπε ότι περιμένει να του απονείμουν οι δανειστές και πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τι άλλο θα ακούσουμε;», για να προσθέσει ότι «αν όμως, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι βιώσιμο το χρέος και με τη βούλα των δανειστών, που τη διαφημίζει μάλιστα, τότε είναι σα να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει καν αντικείμενο διαπραγμάτευσης! Τι θα έλεγε δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση στην ακυρωθείσα σύσκεψη της Νέας Υόρκης; Ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου η συνάντηση δεν έχει αντικείμενο;».

«Γι' αυτό και εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και να διαπραγματευτεί, να διεκδικήσει μια βιώσιμη λύση για τον ελληνικό λαό. Μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική στήριξη, σε μια εγκεκριμένη από τη πλειοψηφία του λαού μας εθνική στρατηγική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και για το λόγο αυτό ζητάμε εκλογές τώρα, το συντομότερο δυνατόν, πριν συνεχιστεί η καταστροφή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι «Δε ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε εκλογές γιατί δε μπορεί άλλο να περιμένει ο τόπος και να υπομένει ο λαός μας. Ζητάμε εκλογές γιατί το απαιτεί το συμφέρον του λαού και του τόπου. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη. Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «το δίλλημα είναι: Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία», για να προσθέσει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έδωσε απαντήσεις. Ρεαλιστικές και ανατρεπτικές συνάμα. Δεν κάναμε υποθέσεις. Αναλάβαμε δεσμεύσεις. Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Μοιράσαμε ευθύνη. Γιατί έχουμε μπροστά μας ένα δύσβατο δρόμο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραλάβει απλά καμένη γη. Αλλά μια χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά κοινωνικά και οικονομικά». 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για την χώρα είναι «να την επανενώσουμε, όλες και όλοι μαζί. Και να την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή την ευθύνη μοιράσαμε σήμερα. Την ευθύνη να αγωνιστούμε μαζί για την Ελλάδα που μας αξίζει. Για μια Ελλάδα περήφανη, δημοκρατική και δίκαιη», για να προσθέσει ότι «το οφείλουμε στην ιστορία μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στο μέλλον αυτού του τόπου».


Αναλυτικά, η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι και πάλι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η παρουσία μου εδώ είναι ουσιαστική.

Βρίσκομαι απέναντί σας για να πω αλήθειες και να δεσμευτώ απέναντί στον Ελληνικό λαό, σ' ένα σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για την έξοδο από τη κρίση. Ορίζοντας τις βασικές συντεταγμένες της νέας, μεταμνημονιακής πορείας του τόπου. Δίνοντας συγκεκριμένο ρεαλιστικό και κοστολογημένο προγραμματικό περιεχόμενο στις βασικές αξίες και αρχές της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: Στην κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα, στο κράτος δικαίου, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, στην οικονομική ασφάλεια και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

Μας αφήνει αδιάφορους η παλαιοκομματική εθιμοτυπία των φθινοπωρινών υποσχέσεων στους Θεσσαλονικείς, οι οποίες ξεχνιούνται μόλις απογειωθεί το αεροπλάνο του εκάστοτε Πρωθυπουργού για την Αθήνα. Γνωρίζουμε τα χρόνια προβλήματα αυτής της πόλης, έχουμε βασανιστεί αρκετά για να βρούμε τις λύσεις τους. Για το πως θα απελευθερωθεί η δυναμική της Θεσσαλονίκης – που την πνίγει ο υδροκεφαλισμός και η εσωστρέφεια του συγκεντρωτικού και διαπλεκόμενου κράτους. Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να αναλάβει στην αναγκαία διαβαλκανική συνεργασία και τη βαλκανική υπανάπτυξη, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Πόσο δε μάλλον στις μέρες μας, όπου σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναστάτωσης, αβεβαιότητας και ρευστότητας, έχουμε ανάγκη η Θεσσαλονίκη, η Βόρειος Ελλάδα να γίνει το επίκεντρο ενός νέου περιφερειακού πόλου συνανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις παρωχημένες εθνικιστικές ιδεοληπτικές συμπεριφορές που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τα Βαλκάνια στο πρόσφατο παρελθόν.

Σ' ένα τέτοιο διεθνή περίγυρο, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά με ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή διεθνώς. Όχι τελευταίου τροχού της άμαξας, παρακολουθητή των εξελίξεων. Ασφαλώς εντός των δυνατοτήτων της, αλλά με τόλμη. Χωρίς σύμπλεγμα πολιτικού επαρχιωτισμού. Μόνο με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Ξεφεύγοντας τόσο από το ρόλο του υπάκουου μαθητή όσο και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων.

Ρόλο που πρόθυμα έχουν αναλάβει οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Που έφτασαν μάλιστα στο σημείο να συναινέσουν άκριτα στις αδιέξοδες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αδιαφορώντας για το κόστος στην Ελληνική οικονομία. Εμπλέκοντας τη χώρα, παρά τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σ' έναν επικίνδυνο οικονομικό πόλεμο που φέρνει όλη την Ευρώπη πίσω στην ψυχροπολεμική εποχή.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος όχι μόνο δε λογαριάζουν το κόστος των επιλογών τους, αλλά επιμένουν να αρνούνται πεισματικά να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα στα διεθνή φόρα. Με κορυφαίο γεγονός την ανιστόρητη στάση της Ελλάδας στη κρίσιμη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη προστασία της εθνικής κυριαρχίας και υπόστασης των υπερχρεωμένων κρατών, από τα κοράκια της Διεθνούς κερδοσκοπίας.

Εκεί όπου απομονώθηκε φανερά η Γερμανία της κας Μέρκελ. Αλλά και εκεί όπου η υπερχρεωμένη Ελλάδα, συντάχθηκε με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, απέχοντας από τη ψηφοφορία. Μια στάση που αναδεικνύει τον ηθικό και πολιτικό αμοραλισμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Μιας κυβέρνησης που δε λογοδοτεί, απ' ό,τι φαίνεται, στον Ελληνικό λαό, αλλά στα λόμπι των δανειστών και των διεθνών κερδοσκοπικών funds.

Επιτρέψτε μου όμως να επιστρέψω στη βασική ύλη της σημερινής μου ομιλίας που είναι η οικονομία και ιδιαίτερα η δυνατότητα εξόδου από αυτή τη πρωτοφανή κρίση που βιώνει με δραματικό τρόπο ο λαός μας τα τελευταία χρόνια. Μιας κρίσης που όχι μόνο δεν αποτελεί παρελθόν, αλλά είναι παρούσα και υποτροπιάζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Με τη διαφορά ότι τουλάχιστον στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότεροι το συνειδητοποιούν και κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για αλλαγή πολιτικής. Δε μιλάνε για success story, όπως εδώ.

Η Ελλάδα του κυρίου Σαμαρά κινείται με ταχύτητα προς τα πίσω, σε μια Ευρώπη που κάνει, έστω και δειλά, βήματα προς τα εμπρός. Γιατί, επιτέλους, συνειδητοποιεί ότι η λιτότητα, εκτός από ατελέσφορη και αδιέξοδη στην αντιμετώπιση της κρίσης, τώρα αποδεικνύεται και επικίνδυνη. Γιατί μεταλλάσσει την κρίση, για μία ακόμη φορά: 

Αρχικά από χρηματοπιστωτική σε δημοσιονομική, στη συνέχεια από δημοσιονομική σε κρίση της πραγματικής οικονομίας, και τώρα σε αρχόμενη κρίση αποπληθωρισμού. Ο αποπληθωρισμός είναι μία ακόμα προβλέψιμη παρενέργεια της λιτότητας, που θα παροξύνει τα δυσμενή αποτελέσματα όλων των προηγούμενων φάσεων της κρίσης και θα ξαναρίξει την Ευρώπη στην ύφεση. Ως αρνητική συνέπεια της δογματικής εμμονής του στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο υποχρεώνεται σήμερα σε οριακές, αλλά εμφανείς, αναπροσαρμογές επιβίωσης.

Αναγκάζονται οι ίδιοι να προκαλούν ρωγμές στο τείχος που έχουν ορθώσει, μήπως και προλάβουν τα χειρότερα. Η Ελλάδα του κυρίου Σαμαρά, όμως, δεν είναι απλώς απούσα από τις διεργασίες στην Ευρώπη. Είναι για άλλη μια φορά στη λάθος όχθη του ποταμού. Είναι ένα βήμα πίσω από την κυρία Μέρκελ. Απλώς την ακολουθεί. Συντάσσεται με τις δυνάμεις του χθες που αμύνονται.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη για μια μεγάλη και αναγκαία αλλαγή στρατηγικής. Μαζί μας συντάσσονται οι δυνάμεις του αύριο που, με αφετηρία τον πολύπαθο ευρωπαϊκό Νότο, σταδιακά κάνουν την παρουσία τους όλο και πιο πολύ αισθητή. Γίνεται, πια, συνείδηση στην Ευρώπη ότι ο νεοφιλελευθερισμός απέτυχε και ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι ο προοδευτικός δρόμος. Με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Όχι με λιτότητα και εξοντωτικά για τις κοινωνίες προγράμματα.

Ο κίνδυνος να ξαναβυθιστεί η Ευρώπη στην ύφεση και να εξαγάγει τη δική της κρίση στην παγκόσμια οικονομία καθιστά την άμεση πολιτική αλλαγή στη χώρα μας και την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, προϋπόθεση κοινωνικής σωτηρίας για την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση για την αναγκαία στροφή στην Ευρώπη.

Η πρότασή μας για άμεσο τερματισμό της λιτότητας και συντονισμένες ενέργειες με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης. Οι προτάσεις μας για την αμοιβαιοποίηση του χρέους και για ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων στη περιφέρεια, δεν αποτελούν πια φωνή βοώντος στην έρημο. Αλλά τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση και τη δημοκρατική ανασύνταξη της Ευρώπης. Και ως εκ τούτου, αποκτά ολοένα και μαζικότερο ακροατήριο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Στα δυο χρόνια που ακολούθησαν τις δραματικές εκλογές του 2012, άλλαξαν πολλά. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στο κόσμο και στην Ευρώπη. Σας θυμίζω ότι:

Όταν εμείς πρώτοι, πριν δυο χρόνια, προτείναμε ευρωπαϊκές λύσεις στην κρίση, μας απανατούσαν ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας, διότι η Ευρωζώνη δεν είχε τη θεσμική δυνατότητα για κοινούς μηχανισμούς διαχείρισης της κρίσης. Την απέκτησε παρακάμπτοντας τους θεσμούς. Δυστυχώς, όμως, συνέδεσε αυτούς τους μηχανισμούς με Μνημόνια εσωτερικής υποτίμησης στα κράτη-μέλη της. Αυτό ήταν μια πολιτική επιλογή. Μια πολιτική επιλογή που βυθίζει την Ευρώπη στην ύφεση και ανακυκλώνει τη κρίση. Για αυτό και μπορεί και πρέπει να αλλάξει, ως αποτέλεσμα μετατοπίσεων στους πολιτικούς συσχετισμούς.

Σας θυμίζω επίσης ότι, στη συνέχεια, μας είπαν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αγοράζει με φειδώ κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, γιατί διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε έμμεση χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία απαγορεύεται από το Καταστατικό της Τράπεζας. Έως ότου, το καλοκαίρι του 2012, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα θα προχωρούσε σε απεριόριστες αγορές, μόλις αυτό κρινόταν αναγκαίο. Στη συνέχεια, μας είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες στην πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης. Μέχρι που, πρόσφατα, έπεσε και αυτό το κάστρο των νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων,

Τώρα πια η Ευρώπη συζητά ακόμα και την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, που από την αρχή είχαμε υποστηρίξει. Όπως, επίσης, συζητά και το ενδεχόμενο της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, για ευρείας κλίμακας ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός και ένα νέο επεισόδιο ύφεσης.

Όταν εμείς προτείναμε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι εδώ μας χλεύαζαν, μέσα στην άγνοια και το δογματισμό τους, ότι δήθεν διατυπώναμε προτάσεις αντιευρωπαϊκές και ανέφικτες. Σήμερα οι προτάσεις αυτές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΚΤ. Με μόνη διαφορά ότι δεν έχει σημασία μόνο το τι κάνεις αλλά και πότε το κάνεις. Σήμερα οι αναγκαίες ρωγμές στο τείχος του Βερολίνου που επιχειρούνται από την ΕΚΤ μπορεί να είναι πολύ λίγες και πολύ αργοπορημένες για να αντιμετωπίσουν την έκταση του προβλήματος. Το αδιέξοδο της λιτότητας είναι κυρίως ορατό στην Ελλάδα. Και είναι αντιληπτό σε όλη την Ευρώπη.

Δεν σκοπεύω να σας κουράσω με την απόδειξη της αποτυχίας των Μνημονίων. Αναλύσαμε την καταστροφή, σε όλες τις λεπτομέρειές της, πέρσι και πρόπερσι από αυτό εδώ το βήμα. Αυτό που ίσως αξίζει να προστεθεί στους δείκτες της καταστροφή, είναι ο αποπληθωρισμός. Το 2013 ήταν της τάξης του 0,9%, ενώ το 2014 αναμένεται ότι θα κινηθεί συξημένος στο 1,4%. Ο αποπληθωρισμός απειλεί να ξαναρίξει τη χώρα μας στον πάτο της ύφεσης πριν αυτή προλάβει να βγει από το πηγάδι.

Πρόσθετη απόδειξη της αποτυχίας του προγράμματος της «εσωτερικής υποτίμησης» στην Ελλάδα ότι, δια στόματος Πρωθυπουργού, από αυτό εδώ το βήμα το περασμένο Σάββατο, η μνημονιακή υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά εδραιώνεται. Ο κ. Σαμαράς μονιμοποίησε το χαράτσι, με τη μορφή του λεγόμενου ΕΝΦΙΑ. Μονιμοποίησε την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, όπως και την αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Υποσχέθηκε, όμως, και μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Ανάπτυξη σε συνθήκες δημοσιονομικής καταστολής, με την εσωτερική αγορά διαλυμένη και τις επενδύσεις να απομειώνονται διαρκώς. Γιατί η αποεπένδυση στην ελληνική οικονομία συνεχίζεται. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 26,7% το 2007, έχει κατρακυλήσει στο 13% το 2013. Και συνεχίζεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 η μείωσή του σε ετήσια βάση, σε αξία και ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 0,8%.

Έτσι, λοιπόν, στο πρώτο εξάμηνο το 2014, η ύφεση ήταν 0,7%. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,6% , απαιτείται τα επόμενα δύο τρίμηνα μεγέθυνση 3,8 ποσοστιαίων μονάδων. Πράγμα ανέφικτο. Ακόμα, όμως, κι αν ο εξωπραγματικός αυτός ποσοτικός στόχος ευοδωνόταν, δεν θα συμβάδιζε με καμία ποιοτική μεταβολή στην κοινωνία και την οικονομία. Δεν θα άλλαζαν σε τίποτα οι συνθήκες κατάρρευσης που επικρατούν σε κάθε έκφανση και σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Η οικονομική αποδιάρθρωση και η κοινωνική ερήμωση δεν αλλάζουν από οριακές μεταβολές στο πρόσημο του ΑΕΠ.

Με την πολιτική των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βολοδέρνει ανάμεσα στην ύφεση και τη στασιμότητα, με σταθερά υψηλή ανεργία και ασταθή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία.

Επιπλέον , όμως, ο κ. Σαμαράς, δεν υπόσχεται μόνο ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις, αλλά και έξοδο από τη κρίση χωρίς απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας. Χωρίς καμία αναφορά για το στόχο αλλά και την αξία της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Είναι ένα εύλογο ερώτημα, βέβαια, τι να την κάνει τη στρατηγική για τη διαπραγμάτευση κάποιος που δεν έχει σκοπό να διαπραγματευτεί. Γιατί κατά καιρούς, σε συγχορδία με τους δανειστές, διακηρύσσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Προχθές μάλιστα μας είπε ότι περιμένει να του απονείμουν οι δανειστές και πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τι άλλο θα ακούσουμε;

Αν, όμως, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι βιώσιμο το χρέος και με τη βούλα των δανειστών, που τη διαφημίζει μάλιστα, τότε είναι σα να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει καν αντικείμενο διαπραγμάτευσης! Τι θα έλεγε δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση στην ακυρωθείσα σύσκεψη της Νέας Υόρκης; Ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου η συνάντηση δεν έχει αντικείμενο;

Φίλες και φίλοι, ας μη γελιόμαστε, 

Ο κ. Σαμαράς, κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και μαζί και τον εαυτό του. Θα μπορούσε κανείς να διακωμωδήσει αυτή τη στάση. Τα πράγματα όμως είναι πια πολύ σοβαρά για να ασχολούμαστε με τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε αλήθειες στον ελληνικό λαό, όσο δυσάρεστες κι αν είναι.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει το αυτονόητο: Ότι είναι αδύνατο η χώρα μας να βγει από την υφεσιακή κρίση, να ανακάμψει και να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο, όταν υπόκειται στο συνδυασμό πολλαπλών αρνητικών παραμέτρων: Δημόσιο χρέος σχεδόν δύο φορές το ΑΕΠ , ιδιωτικός δανεισμός, με τη μορφή οφειλών στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, ίσος σχεδόν με ένα ΑΕΠ. Και επιπλέον με μνημονιακή υποχρέωση για πλεόνασμα €10 δις το χρόνο, μόνο για την αποπληρωμή τόκων. Το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό. Γιατί ως γνωστόν ο κύκλος δε τετραγωνίζεται.

Αυτή την αυτονόητη αλήθεια, τη γνωρίζουν φυσικά και οι εταίροι μας. Άρα, η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας είναι σε κάθε περίπτωση μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Το ζητούμενο είναι πως θα γίνει, με ποιους όρους θα συνοδεύεται και υπό ποιες προϋποθέσεις. Θα δώσει προοπτική ουσιαστικής και κοινωνικά βιώσιμης λύσης ή θα υποθηκεύσει ακόμη περισσότερο τη κυριαρχία της χώρας, παραδίδοντας το σύνολο της οικονομίας μας στα χέρια των δανειστών; Θα γίνει με όρους που θα ευνοούν την ανάπτυξη ή με όρους νέων σκληρών μέτρων λιτότητας που θα μετατρέπουν τα μνημόνια σε καθεστώς και θα βυθίζουν ακόμα περισσότερο τις παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας μας; Αυτά είναι τα ερωτήματα!

Για αυτό λοιπόν είναι κρίσιμο το πώς θα πάει η Ελλάδα να διεκδικήσει λύση βιώσιμη στο θέμα του χρέους. Με ποια στρατηγική, με ποιο πολιτικό σχέδιο. Θα πάει μόνη απέναντι σε όλους ή θα διεκδικήσει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Ως ουραγός της γερμανικής στρατηγικής, ή ως αιχμή του δόρατος για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη;

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή. Για αυτό και ζητάμε τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης. Με στόχο μια λύση ανάλογη με αυτήν που έδωσε η Διεθνής Διάσκεψη του Λονδίνου για την ίδια τη Γερμανία. Η διαπραγμάτευση για τη λύση χρειάζεται συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Προϋποθέτει – αν μη τι άλλο - διαφωνία για το επίδικο αντικείμενο. Διαφωνία για την ασκούμενη πολιτική και τα αποτελέσματά της.

Αλλά ο κ. Σαμαράς δε διαφωνεί σε τίποτα. Αντιθέτως συμφωνεί σε όλα. Ακούει και υπακούει στην κυρία Μέρκελ. Για αυτό και είναι ακατάλληλος να διαπραγματευτεί. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, από αυτό εδώ το βήμα, για πολλοστή φορά ανέλυε τα θετικά αποτελέσματα της λιτότητας. Που σημαίνει ότι με τη σημερινή κυβέρνηση, η συνέχιση της λιτότητας θα συνοδεύει ως όρος οποιαδήποτε ρύθμιση αποφασίσουν οι δανειστές για το δημόσιο χρέος της χώρας.

Γι' αυτό και εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και να διαπραγματευτεί, να διεκδικήσει μια βιώσιμη λύση για τον ελληνικό λαό. Μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική στήριξη, σε μια εγκεκριμένη από τη πλειοψηφία του λαού μας εθνική στρατηγική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και για το λόγο αυτό ζητάμε εκλογές τώρα, το συντομότερο δυνατόν, πριν συνεχιστεί η καταστροφή.

Δε ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε εκλογές γιατί δε μπορεί άλλο να περιμένει ο τόπος και να υπομένει ο λαός μας. Ζητάμε εκλογές γιατί το απαιτεί το συμφέρον του λαού και του τόπου. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη. Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:

Την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
•«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
•Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
•Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
•Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
•Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Τέλος, δηλώνουμε για ακόμα μία φορά ότι το θέμα του κατοχικού δανείου είναι για μας ανοικτό. Καθαρές κουβέντες. Το γνωρίζουν πλέον οι εταίροι μας. Θα γίνει επίσημη ελληνική θέση από τη πρώτη μέρα που θα βρεθούμε στο τιμόνι της χώρας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Εμείς είμαστε έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση και εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών συνεργασιών στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι έτοιμη για άλλη μια φορά να αποδεχτεί ό,τι οι πιστωτές αποφασίσουν και η μόνη συμμαχία που οικοδομεί είναι με τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτή είναι η διαφορά μας και αυτό είναι εντέλει το δίλλημα: Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή συνυπογραφή όλων των αποφάσεων των δανειστών για την Ελλάδα, από τη κυβέρνηση Σαμαρά.

Με δυο λόγια, το δίλλημα είναι : Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,

Εξασφαλίζοντας μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώνει το εναπομείναν χρέος από τη παραγωγή νέου πλούτου που θα φέρει η επιστροφή στην ανάπτυξη και όχι από το υστέρημα των πρωτόγεννων πλεονασμάτων. Έτσι θα οδηγήσουμε με σχέδιο και ασφάλεια τη χώρα, στην ανάκαμψη και τη παραγωγική ανασυγκρότηση. 
Αυξάνοντας άμεσα το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων κατά 4 τουλάχιστον δισεκατομμύρια.
Αποκαθιστώντας σταδιακά όλες τις αδικίες του μνημονίου.
Επαναφέροντας σταδιακά μισθούς και συντάξεις ώστε να τονώσουμε τη ζήτηση και να αυξηθεί η κατανάλωση.
Στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κίνητρα για την απασχόληση, αλλά και τη βιομηχανία επιδοτώντας το ενεργειακό κόστος με ρήτρα απασχόλησης και περιβάλλοντος.
Επενδύοντας στη γνώση, την έρευνα, τη νέα τεχνολογία, με στόχο να γυρίσουν πίσω στη πατρίδα οι νέοι επιστήμονες που μαζικά μεταναστεύουν τα τελευταία χρόνια.
Ξαναχτίζοντας το κοινωνικό κράτος, αλλά ταυτόχρονα και ένα κράτος δικαίου και αξιοκρατίας.

Πολλοί όμως καλοπροαίρετα μας ρωτούν: Καλά όλα αυτά που θα κάνετε όταν καταφέρετε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση. Όσο η λύση όμως αυτή καθυστερεί, έχετε σχέδιο; Σήμερα απαντάμε με ευθύτητα αναλυτικά και κοστολογημένα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε απέναντι στον Ελληνικό λαό για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με το οποίο θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει τους τέσσερις μεγάλους πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:

Α. ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Το Πρόγραμμά μας για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,
Β. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Γ. ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας
Δ. ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος

Α. Το πρόγραμμα μας για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δις ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Περιλαμβάνει:
(1). Δωρεάν ρεύμα σε 300000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. (κάρτα)
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, στις αρχές της εβδομάδας, κατέθεσε νομοθετική τροπολογία για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο.

(2). Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. (κάρτα)
Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος, και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.

(3). Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. (κάρτα)
Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

(4). Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων.
Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοίκιου στα €4 ανά τμ. (κάρτα)

(5). Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
Έχουμε ήδη δεσμευθεί για σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων.
Σήμερα δεσμευόμαστε για ένα μέτρο που στόχο δεν έχει μόνο την αποκατάσταση των πληγέντων από το μνημόνιο, αλλά και να προκαλέσει ένα θετικό σοκ για την ενίσχυση της ζήτησης.
Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ.
Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες.
(6). Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
Καθιερώνουμε ειδική κάρτα μετακίνησης με μειωμένη εως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα απαιτεί πολύ μικρή έως συμβολική συμμετοχή από τους δικαιούχους.

(7). Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. (κάρτα)
Επαναφέρουμε τη λιανική τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,90 ανά λίτρο αντί για €1,20 που ισχύει σήμερα
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει και σχετική νομοθετική τροπολογία.
Να είστε βέβαιοι ότι η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο επίπεδο πριν από την εξίσωση με τον αντίστοιχο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνο δε θα έχει κόστος αλλά θα έχει και δημοσιονομικό όφελος, διότι θα αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση.
Γιατί οι άνθρωποι θα ξανανάψουν τα καλοριφέρ τους.

Β. Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα σεισάχθεια βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.
Σε ότι αφορά τη πραγματική οικονομία η κατάσταση σήμερα είναι κυριολεκτικά ζοφερή.
Η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη και η βεβαίωση υπερβολικά αυξημένων φόρων στο τμήμα εκείνων των φορολογουμένων που αντικειμενικά ή από θέση δεν φοροδιαφεύγουν, παγίδευσε το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών σε μια κατάσταση που απειλεί άμεσα την επαγγελματική τους υπόσταση, την οποιαδήποτε ατομική τους περιουσία, ακόμη και την ίδια τη βιολογική τους ύπαρξη, όπως αποδεικνύει ο πρωτοφανής αριθμός των αυτοκτονιών.
Οι άνθρωποι του μόχθου, οι αγρότες, οι επαγγελματίες οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, ο κορμός της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μια λαίλαπα φόρων που υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους.
Αύριο δε κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια λαίλαπα κατασχέσεων της ιδιωτικής περιουσίας από τράπεζες, αφού αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια που σύνηψαν στο παρελθόν, πριν ξεσπάσει η κρίση, πριν μείνουν άνεργοι, πριν καταρρακωθεί το εισόδημά τους, πριν κλείσουν οι επιχειρήσεις τους.
Η επιμονή της κυβέρνησης να βάζει κι άλλα βάρη σε όσους έχουν ήδη καταρρεύσει είναι αδιέξοδη.
Πολύ απλά γιατί δε μπορείς να εισπράξεις κάτι από κάποιον που δεν το έχει για να στο δώσει.
«Ουκ αν λάβεις πάρα του μη έχοντος»

Για του λόγου το αληθές δείτε το ύψος των βεβαιωθέντων ανείσπαρχτων οφειλών προς το Δημόσιο : Είναι σήμερα περίπου 68 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και κάθε μήνα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 1δισεκατομύριο ευρώ.
Σήμερα λοιπόν αφιερώνουμε τη παρέμβασή μας στη ΔΕΘ, στη πραγματική οικονομία και σας παρουσιάζουμε τα άμεσα μέτρα για την άρση της καταστολής που της επεβλήθη.
Αφιερώνουμε τη παρέμβασή μας στον επαγγελματία, το μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον υπάλληλο, τον άνεργο.
Στα εκατομμύρια δηλαδή των ελλήνων – θυμάτων του κου Σαμαρά και της τρόικας.

(1)Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στη πραγματική οικονομία (κάρτα)

i. Συστήνουμε Ειδικές Επιτροπές Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την Άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014 (κάρτα)
Η άμεση εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων των μικρών και μεσαίων και επαγγελματιών για βεβαιωμένες φορολογικές υποθέσεις, πρόστιμα και άλλες διαφορές με τη φορολογική αρχή, οργανώνεται σε προτεραιότητα ώστε εντός εξαμήνου να υπάρξει άρση των αδικιών των φορολογικών οργάνων και υπολογισμός των πραγματικών και εισπράξιμων οφειλών από το κράτος.
ii. Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις (κάρτα) και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
iii. Σε αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε περίπτωση συνδυασμού φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 30% ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
iv. ¨Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων (κάρτα) τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
v. Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.
vi. Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο. (κάρτα)
vii. Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.
Η προκαταβολή θα ορίζεται με πράξη του δικαστή και θα κυμαίνεται από 10% έως 20%, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

Με αυτά τα μέτρα δε φιλοδοξούμε μόνο να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αλλά και ξανακκκινίσουμε τη πραγματική οικονομία αίροντας την ασφυκτική καταστολή που της έχει επιβληθεί από φόρους και πρόστιμα που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν.
Το άμεσο εκτιμώμενο όφελος από τη ρύθμιση χρεών και την έναρξη καταβολής δόσεων θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε χρηματοδοτικά κενά από αναγκαίες δράσεις για την ελάφρυνση και δικαιότερη κατανομή των βαρών, όπως η δεύτερη δράση που σήμερα εξαγγέλλουμε στα πλαίσια των μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που είναι η :

(2) Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. (προστασία της περιουσίας) (κάρτα)
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας που διατρέχει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά.
Είναι φόρος υπερ των εχόντων, διότι δεν αθροίζει την αξία όλων των ακινήτων που διαθέτουν και δεν φορολογεί αυτήν την αξία με προοδευτική φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο όριο.
Είναι φόρος σε βάρος των φτωχών και των οικογενειών με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, με μόνη περιουσία την κύρια κατοικία τους.
Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί – μπορεί μόνον να καταργηθεί.
Θεσπίζουμε κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Θεσπίζουμε κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Δε θα φορολογήσουμε κανένα με πλασματικές αξίες.
Αναπροσαρμόζουμε άμεσα τις αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% εώς 35%.
Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο.
Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών.
Δε θα αφορά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
Η εισαγωγή του ΦΜΑΠ εντάσσεται στην προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική αρχή της επιβάρυνσης ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα και θα περιορίσει σημαντικά τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.

(3) Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ (κάρτα)

Αποκαθιστούμε την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12000 για όλους.
Ανακατανέμουμε, συνεπώς, τα φορολογικά βάρη προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων.
Γιατί τέσσερα χρόνια φορολογικής φρενίτιδας έχουν ισοπεδώσει οικονομικά τα χαμηλά στρώματα και τη μεσαία τάξη.

(4) Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», (κάρτα) που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η «νέα σεισάχθεια» θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το ⅓ του εισοδήματος του δανειολήπτη.
Συστήνουμε δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως μία «bad bank», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
Τον συστήνουμε για να διασφαλίζουμε την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των δανειοληπτών.
Ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται, όπου υπάρχουν, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις Ειδικές Επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και με ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη.
Άμεσος στόχος να εμποδίσουμε την αξιοποίηση του ιδιωτικού χρέους, ως μέσου άλωσης της περιουσίας των πολιτών και ελέγχου του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ' αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως €300000.
Καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.
Με δυο λόγια δηλαδή δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών.


Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Το είπα και πέρσι, από αυτό εδώ το βήμα – το επαναλαμβάνω και φέτος: κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ασκεί πλήρως τα διακαιώματά του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι έχει το πρώτο λόγο για τη διοίκησή τους.

Ταυτόχρονα προχωράμε σε στοχευμένες ενέργειες με στόχο τη κάλυψη ρευστότητας στη πραγματική οικονομία. Όπως η τέταρτη δράση που σήμερα εξαγγέλλουμε στα πλαίσια των μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που είναι η:
(4) Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού
Για μας η νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες, νέες συνεταιριστικές, τράπεζες ειδικού σκοπού και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
Σ' αυτό το πλαίσιο, ιδρύουμε αναπτυξιακή τράπεζα και τράπεζες ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.
Για να στηρίξουμε τις ανάγκες σε ρευστότητα των δυναμικών επαγγελματικών ομάδων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τη παραγωγική ανασυγκρότηση.

(5) Επαναφορά κατώτατου μισθού
Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα €751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Το δικό μας οικονομετρικό μοντέλο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ:
Η επαναφορά του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα έχει από μόνη της και αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Μόνον τον πρώτο χρόνο, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, κατά 0,75%, και του ΑΕΠ κατά 0,5%. Επιπλέον, θα δημιουργήσει και 7.500 νέες θέσεις εργασίας.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο τρίτος πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που σήμερα σας παρουσιάζουμε, έχει να κάνει με το νέο μεγάλο εθνικό μας στόχο : Να ξανακερδίσουμε την εργασία στη πατρίδα μας. Και να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στους νέους ανθρώπους που μαζικά εγκαταλείπουν τη χώρα, να μείνουν εδώ, να σηκώσουμε μαζί στις γερές μας πλάτες το άχθος της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας.

Γ. Σχέδιο ανάκτησης της εργασίας.
(1) ¨Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων. (κάρτα)
 Επαναφέρουμε άμεσα μαζί με τον κατώτατο μισθό το πλαίσιο θεσμικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων που κατήργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
Επαναφέρουμε το θεσμό της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας.
Καταργούμε τις ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κλπ. (κάρτα)

(2) Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.
Υλοποιούμε άμεσα ένα έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δις ευρώ εκ των οποίων 3 δις ευρώ για τον πρώτο χρόνο.
Το πρόγραμμα προβλέπει την καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξης των 300.000 στο σύνολο της οικονομίας – δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Ένα τέτοιο σχέδιο είναι – θα έλεγα υποχρεωτικό - για την απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων,ιδιαίτερα ηλικίας άνω των 55 ετών, και των νέων ανέργων, που θα τους προσπεράσει, σε μεγάλο βαθμό, η μεγέθυνση της οικονομίας.
Δηλαδή αυτών που δε θα βρουν δουλειά, χωρίς ειδικά κίνητρα.
Εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση, η απορρόφηση τους στον ιδιωτικό τομέα θα συνδυαστεί με στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15-24 ετών και μακροχρόνια ανέργους άνω των 35 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θα συνδυαστεί, επίσης, με ρήτρες πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων και νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τον τομέα κοινωνικής οικονομίας, εφόσον υλοποιούν έργα του Δημοσίου.
Θα περιλαμβάνει, επίσης, τη χρηματοδότηση ανέργων για αυτοαπασχόληση και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

(3) Διευρύνουμε τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
Το πρόγραμμα μας για 300.000 νέες θέσεις εργασίας, θα εξοικονομήσει πόρους, αφού ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων του επιδόματος θα αποκτήσει εργασία.
Σε ισάριθμους ανέργους θα χορηγηθεί επίδομα ανεργίας, με κοινωνικά κριτήρια.

Αγαπητοί φίλοι,
Ο τέταρτος Πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, αφορά τις μεγάλες αλλαγές, τους μετασχηματισμούς που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη θεσμούς και στη κρατική λειτουργία.

Δ. Παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.
Από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θέτουμε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.
Η αναγκαία ανασυγκρότηση του κράτους δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με αλλεπάλληλους κύκλους απολύσεων.
Απολύσεις οι οποίες πολλές φορές είναι παράνομες. Και αυτές οι παρανομίες να είστε βέβαιοι ότι θα πάψουν να υπάρχουν.
Είναι ελάχιστου δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενώ αποδιαρθρώνουν πολλές φορές κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία του κράτους.
Προχωράμε λοιπόν άμεσα τη θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση των τριών κυττάρων της Δημοκρατίας: το Κοινοβούλιο, τη λαϊκή αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό βάσης.

(α). Προωθούμε την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.
Ενισχύουμε, αρχικά, τη δημοκρατική συμμετοχή και διαφάνεια, την οικονομική αυτοτέλεια και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών.
Οργανώνουμε τη συγκροτημένη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών.
Παράλληλα, ξεκινάμε το διάλογο με την κοινωνία και τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις για τη συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου.

Αυξάνουμε σταδιακά τους πόρους της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρύσουμε θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από τη χαμηλότοκη δανειοδότηση, να εκδίδει και ειδικά ομόλογα έργου για την αυτοδιοίκηση.

(β). Ενισχύουμε τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισάγουμε νέες θεσμικές εφαρμογές άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Εισάγουμε θεσμούς, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών.
Ενδυναμώνουμε το Κοινοβούλιο, ως νομοθετικό και ελεγκτικό θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας, περιστέλλουμε δραστικά τη βουλευτική ασυλία, και καταργούμε το ιδιότυπο νομικό καθεστώς για την ποινική ευθύνη υπουργών, που θεσπίζει «μια φαύλη απόκλιση από τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας».

(γ). Επαναχαράσσουμε τον χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Ρυθμίζουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και με αυστηρά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια.
Ενισχύουμε τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
Δημιουργούμε μια πραγματικά δημόσια τηλεόραση, δημοκρατική, πολυφωνική και με υψηλή ποιότητα προγράμματος, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Εμείς δεν υποσχόμαστε. Δεσμευόμαστε. Και σήμερα εδώ στην 79η ΔΕΘ, ανοίγουμε έναν μεγάλο κύκλο
διαλόγου και συναπόφασης με τους πολίτες. Θα συνεχιστεί με τα δεκατρία περιφερειακά προγραμματικά συνέδρια, δείγματα γραφής μιας νέας διαδικασίας αποκεντρωμένου δημοκρατικού προγραμματισμού στη χάραξη της πολιτικής για την πατρίδα μας. Επιδιώκουμε μια εθνική και κοινωνική συμφωνία μακράς πνοής στη μεγάλη, συλλογική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Δεν είναι απλή προγραμματική επιλογή. Είναι η μόνη ελπίδα για το λαό μας. Είναι όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.

Για αυτό και σήμερα σας παρουσιάσαμε όχι αυτό που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Το σχέδιό μας είναι κοστολογημένο. Υπολογίσαμε το συνολικό κόστος για το άμεσο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος της κατάργησης εκτρωματικών φορολογικών μέτρων.

Θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις εξής δράσεις :

Πρώτα από όλα από τα μέτρα και τις διαδικασίες ρυθμίσεων και εκκαθαρίσεων που παρουσίασα αναμένουμε διπλό όφελος. Και κοινωνικό και οικονομικό, όφελος:

Από τη μια θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τη μέγγενη της εφορίας και θα αποκαταστήσουν τη φοροδοτική ικανότητά τους. Και από την άλλη θα συμβάλουν στην αντιστροφή της ύφεσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με τα συγκεκριμένα μέτρα για την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας, τα οποία περιέγραψα.

Από τα 68 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών στοχεύουμε να επαναβεβαιώσουμε και να εντάξομε στις ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20, σε βάθος επταετίας. Με αυτή διαδικασία υπολογίζουμε ότι από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπουν τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία, περίπου, €3 δισ. Δεύτερον με την αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, που απαιτεί πάνω από όλα αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα.

Επιτρέψτε μου εδώ να υπογραμμίσω το εξής. Η δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές είναι συγκλονιστική. Και είναι απαράδεκτο να σιωπά η κυβέρνηση. Διερωτώμαι, όσοι κουνάνε το δάχτυλο, που θα βρούμε τα λεφτά έχουν υπ' όψην τους αυτή τη δήλωση; Προτίθενται να κάνουν κάτι; Να απαντήσουν για τις προκλητικές ασυλίες συγκεκριμένων στρωμάτων και κατηγοριών;

Σε αυτή τη κατεύθυνση, έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο δράσης με εξάμηνο ορίζοντα υλοποίησης.

Που προβλέπει:

Καταρχάς την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού. Για αυτό το σκοπό συγκροτείται ειδική υπηρεσία με την απαραίτητη εξειδίκευση την τεχνολογική υποστήριξη και το προσωπικό. Σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση έχει δείξει προκλητική και αδιανόητη αδράνεια.

Δεύτερον, το σχέδιο δράσης μας προβλέπει την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.

Με επίσπευση της διαδικασίας τοποθέτησης ανιχνευτών τύπου x ray, στις τελωνειακές εισόδους της χώρας. Διότι μπορούμε και θέλουμε είμαστε αποτελεσματικοί με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα τσιγάρα και άλλα εμπορεύματα.

Συνολικά από τη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, οι εκτιμήσεις κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολύ φιλόδοξες. Εμείς μετριοπαθώς υπολογίζουμε ότι το σχέδιο δράσης μας, θα αποφέρει τουλάχιστον τρία δισ. τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία.

Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των €3 δις, θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, €11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.

Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα €5 δις από τα οποία τα €3δις στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Αυτό, τον πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δις από τα 2,5 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκ από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι στο πλαίσιο της τιτάνιας προσπάθειας για αποκατάσταση των συντάξεων, η κυβέρνηση μας θα αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία κομμάτια της δημόσιας περιουσίας η οποία αυτή τη στιγμή λιμνάζει στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για να διορθωθεί το έγκλημα του PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ομολογιούχους, και να μπούμε στο δρόμο σταδιακής αποκατάστασης των συντάξεων.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Μόλις απάντησα με τεκμηρίωση και στοιχεία στη κλασική αντίδραση σε κάθε πρόταση διεξόδου που καταθέτουμε εδώ και τρία χρόνια, που είναι η μονότονη ρήση : Και που θα βρείτε τα λεφτά; Σήμερα όμως, πέρα από την ανάλυση του κόστους και την εκτίμηση του οφέλους στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να υιοθετήσουμε όλοι μια διαφορετική φιλοσοφία, μια άλλη αντίληψη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Η οικονομία δεν είναι απλή λογιστική. Η οικονομία έχει δυναμικούς παράγοντες που τη καθορίζουν. Δεν είναι μια άσκηση κατανομής δεδομένων πόρων. Είναι ανοιχτό σύστημα με δυνατότητες παραγωγής. Σε ότι μας αφορά, γνωρίζουμε παρά πολύ καλά τα δυσχερή οικονομικά μεγέθη που θα παραλάβουμε. Γνωρίζουμε το μέγεθος της καταστροφής που έχουν επιφέρει στη πραγματική οικονομία οι μονόδρομοι των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Είμαστε όμως ταυτόχρονα βαθιά πεπεισμένοι πως η μοναδική λύση για να βγεί η χώρα από το τέλμα της ύφεσης, είναι η κινητοποίηση του κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Είναι η κινητοποίηση και διάσωση του παραγωγικού δυναμικού της πατρίδας μας. Όσου τουλάχιστον έχει απομείνει εντός να αγωνίζεται και να παλεύει.

Εμείς πιστεύουμε ότι ΜΟΝΟ δίνοντας όραμα και προοπτική στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους επιστήμονες, μπορούμε ξανασηκώσουμε την Ελλάδα, να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Με συλλογικό όραμα, σχέδιο και ελπίδα, μπορούμε να ξαναφέρουμε στο τόπο μας την ανάπτυξη. Όχι με τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και τις συνταγές του ΔΝΤ. Αλλά με τον πατριωτισμό, το φιλότιμο, τις ικανότητες του κάθε Έλληνα πολίτη, που θα μπει μπροστά, θα πάρει στις πλάτες του την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Αξιοποιώντας τις ανεκτίμητες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Άλλωστε, αγαπητοί φίλοι, έχει πια γίνει κοινή συνείδηση: Η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι μόνο η καταστροφή του παραγωγικού ιστού, η παρατεταμένη ύφεση και αποεπένδυση. Η κρίση είναι και κοινωνική, με κορυφαία εκδήλωση την πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης ανεργία και τη φτώχεια. Είναι όμως και κρίση θεσμών και αξιών, κρίση εμπιστοσύνης σημαντικής πλειοψηφίας της κοινωνίας προς την πολιτική, το Κοινοβούλιο, την αυτοδιοίκηση, τα κόμματα, τα συνδικάτα, προς τις ίδιες τις δυνατότητές μας ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την κρίση.

Γι' αυτό και το δικό μας σχέδιο ξεκινά από αυτό το τελευταίο: Το πρώτο είναι να πιστέψουμε στη συλλογική μας δύναμη, να πιστέψουν οι εργαζόμενοι σ' έναν νέο, αναβαθμισμένο ρόλο, να πιστέψουν οι νέοι σ' ένα μέλλον που μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί. Να πιστέψουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στη δυνατότητα να υπάρξει ένα άλλο κράτος, φιλικό στον πολίτη και την κοινωνία, το οποίο θα υπηρετούν ως κοινωνικοί λειτουργοί και όχι απλά ως υπάλληλοι. Ένα αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών.

Να πιστέψουμε ως κοινωνία ότι μπορούμε να κάνουμε συλλογικά σχέδια, να δεσμευόμαστε σ' αυτά και να υλοποιούμε με συνέπεια. Και μπορούμε διότι αυτό το πετύχαμε και σε ιστορικές στιγμές ακόμη πιο δύσκολες. Γι' αυτό ο πρώτος κύκλος ανασυγκρότησης της κοινωνίας θα αρχίσει με την ενεργοποίηση δύο παράλληλων διαδικασιών. Με την πρώτη θα αρχίσουμε την κατά μέτωπο επίθεση στις εσωτερικές, τις ενδογενείς αιτίες της κρίσης. Και με τη δεύτερη θα αντιμετωπίσουμε τις εξωτερικές, διεκδικώντας μια νέα θέση και έναν νέο ρόλο για τη χώρα μας στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, τον κόσμο.

Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, αν και όποτε συμβεί, θα μειώσει από μόνη της τη φτώχεια και την ανεργία ή θα αποκαταστήσει τη εμπιστοσύνη προς την πολιτική και τους θεσμούς. Το δικό μας σχέδιο είναι απλό, συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, διότι ξεκινάει από μια ρεαλιστική διάγνωση της πραγματικότητας. Κυρίως όμως είναι ρεαλιστικό γιατί είναι ανατρεπτικό. Μόνος ρεαλισμός η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων, η ανατροπή των μνημονιακών καθεστώτων.


Αγαπητοί φίλοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έδωσε απαντήσεις. Ρεαλιστικές και ανατρεπτικές συνάμα. Δεν κάναμε υποθέσεις. Αναλάβαμε δεσμεύσεις. Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Μοιράσαμε ευθύνη. Γιατί έχουμε μπροστά μας ένα δύσβατο δρόμο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραλάβει απλά καμένη γη. Αλλά μια χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά κοινωνικά και οικονομικά.

Η ευθύνη μας : Να την επανενώσουμε, όλες και όλοι μαζί. Και να την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή την ευθύνη μοιράσαμε σήμερα. Την ευθύνη να αγωνιστούμε μαζί για την Ελλάδα που μας αξίζει. Για μια Ελλάδα περήφανη, δημοκρατική και δίκαιη.

Το οφείλουμε στην ιστορία μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στο μέλλον αυτού του τόπου.

Σας ευχαριστώ πολύ».