Έρχεται κρίση ηγεσίας σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ…

ανάρτηση από το "ΑΡΔΗΝ"

samaras-venizelos
Σαμαράς και Βενιζέλος παίζουν το κεφάλι τους αν γίνουν σύντομα εκλογές
Του Σταύρου Χριστακόπουλου από τη Ρήξη φ. 107
Η πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου από τις ευρωεκλογές και μετά μοιάζει αυτοκτονική. Είναι, όμως, απολύτως φυσική, ύστερα από το κάζο του περασμένου Μαΐου.
Η μακρά προεκλογική περίοδος και η αβεβαιότητα –κυρίως αν θα είχαμε και βουλευτικές κάλπες τον Μάιο– είχε ως αποτέλεσμα μια βαθιά στασιμότητα. Όμως εκλογές δεν έγιναν, διότι η προσφυγή σε αυτές ήταν αδύνατη για τους λόγους που περιγράφαμε επί μήνες: οι μεγάλες εκκρεμότητες –τράπεζες, κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό, ρύθμιση του χρέους, νέο μνημόνιο– καθιστούσαν, εκ μέρους της τρόικας και κυρίως της Γερμανίας, απίθανες τις εκλογές και απαγόρευαν το ρίσκο μιας πολιτικής αλλαγής.
Το τέλος της εκκρεμότητας και η χρονική μετάθεση των εκλογών σήμαναν την επιτάχυνση της μνημονιακής διαδικασίας. Όμως η κυβέρνηση, παγιδευμένη στην ανικανότητά της, στις δεσμεύσεις της και στους διαρκώς υψηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, ξεπέρασε τον εαυτό της σε φορολογική αγριότητα. Έτσι κατάφερε να αυξάνει τα κρατικά έσοδα από φόρους και ταυτοχρόνως να γιγαντώνει τα χρέη προς το δημόσιο λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας.
Ο φορολογικός εφιάλτης εμπλουτίστηκε με το μεγαλύτερο –και πιο συμβολικό– χτύπημα: τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, σε συνδυασμό με τα κόκκινα δάνεια και την απειλή κατασχέσεων, μετατράπηκε στον καταλύτη της κυβερνητικής αποσύνθεσης. Όταν στο Μαξίμου κατάλαβαν το μέγεθος της ζημιάς, αντέδρασαν ως συνήθως σπασμωδικά, με αποτέλεσμα τα δύο επικοινωνιακά «πρότζεκτ», το Παρίσι και η ΔΕΘ, με επίκεντρο υποτιθέμενες φοροελαφρύνσεις, να καταλήξουν σε αυτογελοιοποίηση.
Εγκαταλείπουν τη Ν.Δ.
Ήδη στις ευρωεκλογές κατοχυρώθηκε μια διαφορά τεσσάρων μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τώρα φαίνεται αδύνατον να καλυφθεί και η πιθανότερη τάση θα είναι η διεύρυνσή της. Εξ άλλου οι δυσάρεστες εκκρεμότητες που υπενθυμίσαμε θα ισχύουν για καιρό ακόμη, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά βαδίζει σε έναν μονόδρομο που την αποκόπτει προοδευτικά από μεγάλα τμήματα της εν δυνάμη εκλογικής πελατείας της.
● Οι μικρομεσαίοι, οι έμποροι και οι υπάλληλοι απομακρύνονται από τη Ν.Δ. – αυτό αποτυπώνεται και στη ραγδαία βελτίωση της σχέσης των επαγγελματικών ενώσεών τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
● Οι συνταξιούχοι, στους οποίους στηρίζεται η Ν.Δ., ήδη αντιλαμβάνονται –και θα το αντιληφθούν ακόμη περισσότερο με το νέο ασφαλιστικό – ότι το μέλλον προβλέπεται οδυνηρό.
● Οι αγρότες, με το ρωσικό εμπάργκο, συνειδητοποιούν πόσο απροστάτευτοι έχουν μείνει από την έλλειψη μιας σχεδιασμένης αγροτικής πολιτικής και κάθε αύξηση της φορολογίας τους –δίκαιη ή άδικη, δεν έχει πια σημασία– θα δίνει ένα ακόμη χτύπημα στη σχέση τους με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
● Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν κι αυτοί ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον της περιουσίας τους.
● Ο τραγέλαφος του αντιρατσιστικού δημιούργησε δυσαρέσκεια και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά της Ν.Δ.
● Η παράλογη προσδοκία για «διαπραγμάτευση» και «κόκκινες γραμμές» σε μια διερευνητική συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι κατέρρευσε πριν καν γίνει αφήνοντας ακόμη μια φορά πικρή γεύση σε όσους ελπίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή μπορεί να επιτύχει την όποια διαπραγμάτευση ή την «έξοδο από το μνημόνιο».
● Οι δε εξαγγελίες για «φοροελαφρύνσεις», κινούνται στη σφαίρα της κοροϊδίας.
Εν τω μεταξύ ο Σόιμπλε προαναγγέλλει τον διαχωρισμό της ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες και η Γερμανία ήδη ασκεί πιέσεις για τη διευθέτηση του «Μακεδονικού» ερήμην της Ελλάδας.
Σε ασταθές έδαφος
Σε αυτό το κλίμα, η προσπάθεια του Σαμαρά να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών, για να εκλέξει τώρα Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξασθενεί ακόμη περισσότερο, καθώς η προβλέψιμη ήττα της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές προκαλεί πολλαπλές αναταράξεις.
● Ακόμη και αν ηττηθεί με 0,1% – σε συνδυασμό με την έντονη τάση «ανανέωσης» του κοινοβουλίου–, γύρω στους 70 από τους 126 σημερινούς βουλευτές της αναμένεται να πουν αντίο στη Βουλή.
● Το δε ΠΑΣΟΚ, κινούμενο μεταξύ απαξίωσης και πιθανής διάσπασης, είναι άγνωστο όχι μόνο πόσους, αλλά και ποιους θα εκλέξει.
Πώς, λοιπόν, τα δύο κυβερνητικά κόμματα μπορούν να εγγυηθούν πολιτικό μέλλον σε όσους θα «θυσιάσουν» την πολιτική τους υπόληψη για να τα στηρίξουν;
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δει να αυξάνονται οι εκλόγιμες θέσεις στα δικά του ψηφοδέλτια κατά 70 έως 90 – κι αυτό ήδη λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τόσο από πασοκογενείς ανεξάρτητους όσο και από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι ούτε τον… Κουβέλη δεν θα ψήφιζαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η πολιτική, εκλογική και δημοσκοπική κατιούσα των κυβερνητικών εταίρων γεννά μια σειρά κινδύνους για τις ηγεσίες τους, οι οποίες αισθάνονται ότι το έδαφος κάτω από τα πόδια τους δεν είναι πια σταθερό.
Ξυπνάει ο… «καραμανλισμός»
Στη Ν.Δ. οι καραμανλικοί ήδη ετοιμάζονται για την επομένη της ήττας. Μπορεί ο Σαμαράς να μην έχει όριο θητείας, αλλά μια ήττα στις εκλογές με μεγάλη διαφορά θα θέσει εκ των πραγμάτων ζήτημα ηγεσίας.
Εξ άλλου ο Σαμαράς –κατά την άποψη πολλών στελεχών, καραμανλικών και μητσοτακικών– είναι ξένο σώμα για τη Ν.Δ. από τη στιγμή που μαζί με τους… Μπαλτάκους έσυρε το κόμμα μακριά και από την καραμανλική παράδοση και από το κέντρο του πολιτικού συστήματος. Το σημερινό «σύστημα Σαμαρά» μοιάζει άτρωτο, αλλά το κόμμα, σε επίπεδο βάσης και μεσαίων στελεχών, παραμένει καραμανλικό.
Μια ακόμη παράμετρος του εσωκομματικού παιχνιδιού είναι και η εγκατάλειψη του κόμματος από σημαντικό μέρος της «λαϊκής Δεξιάς», η οποία το 2009 ανέδειξε τον Σαμαρά πρόεδρο του κόμματος προκειμένου να μην εκλεγεί η Μπακογιάννη. Η εκλογική μετανάστευση αυτού του τμήματος της κομματικής και εκλογικής βάσης στερεί τον Σαμαρά από τα ερείσματα που θα του επέτρεπαν να αντισταθεί σε περίπτωση αμφισβήτησης. Η μόνη εγγύηση γι’ αυτόν θα ήταν ένα υψηλό, και σε μικρή απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλογικό ποσοστό.
Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι οι διαρροές περί ετοιμότητας του Καραμανλή να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς και τα σενάρια περί Προεδρίας της Δημοκρατίας προέρχονται από το στενό του περιβάλλον…
«Σημαδεύουν» Βενιζέλο
Ανάλογη –και πιο περίπλοκη– είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, όπου η επανεμφάνιση του Παπανδρέου συνοδεύθηκε από… αγριότητες, οι οποίες κατέδειξαν ότι το κόμμα περνάει τη δυσκολότερη εποχή της ιστορίας του. Επιπλέον για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει το ερωτηματικό του –γειτονικού στον χώρο της Κεντροαριστεράς– Ποταμιού, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει αν θα εδραιωθεί ή θα στερέψει πρόωρα.
Πάντως ο Βενιζέλος δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον Παπανδρέου, ο οποίος φιλοδοξεί είτε να πάρει το κόμμα είτε να του μείνει η σφραγίδα, ύστερα από τη δημιουργία της βενιζελικής Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Ως άμυνά του ο Βενιζέλος διατηρεί το πόρισμα για τα οικονομικά του κόμματος. Όμως η χρήση του θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το «όλον ΠΑΣΟΚ»…
Επιπλέον πρόβλημα για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης εντοπίζεται στη διαμόρφωση της στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθήσει μετεκλογικά, όταν ενδεχομένως το κόμμα του, ελλείψει της ΔΗΜΑΡ, θα κληθεί να αποτελέσει τον πιθανότερο κυβερνητικό σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ –κατεύθυνση προς την οποία ήδη ωθούν πολλά από τα «κορυφαία» στελέχη του. Αυτό το ενδεχόμενο μέχρι σήμερα σκοντάφτει στο πρόσωπο του Βενιζέλου και δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστεί μετεκλογικά χωρίς τον παραγκωνισμό του.
Κρίσιμο ρόλο στο θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παίξει όχι μόνο η δική του εκλογική επίδοση, αλλά και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, αν ο Τσίπρας είναι εκλογικά πανίσχυρος, θα επιβάλει τους όρους του και στο ΠΑΣΟΚ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αποδεχθεί μια συγκατοίκηση με εξαιρετικά δυσάρεστες προϋποθέσεις. Όμως έως τότε έχουμε καιρό…
* Ο Σταύρος Χριστακόπουλος είναι διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Ποντίκι»

Αλ. Τσίπρας: «Ποια είναι η μαφία που κυβερνά; Ασυλία τέλος...»

Αλ. Τσίπρας: «Ποια είναι η μαφία που κυβερνά; Ασυλία τέλος...»
«Δέχτηκα και εγώ απειλές» η καταγγελία - σοκ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έστειλε μήνυμα για το τέλος της ασυλίας εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Με κατηγορηματικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ... έρχεται στην εξουσία για να κυβερνήσει και να δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως ελπίδα, προοπτική και λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματα των πολιτών της χώρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε σε σχετική ερώτηση για τις απειλές που είπε ότι δέχτηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι και ο ίδιος δέχτηκε απειλές, από άνθρωπο που του έλεγε: «έλα να μας φορολογήσεις», ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για λόμπι και... μαφία που κυβερνά αυτή τη χώρα και εκβιάζει τους διεθνείς παράγοντες και ξεκαθάρισε ότι η ασυλία τελειώνει για όλους, από την πρώτη ώρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των παρεμβάσεων που παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου, απαντώντας με σκληρό τρόπο σε όσους βιάστηκαν και έσπευσαν να μιλήσουν για... παροχές, λέγοντας πως δεν είναι παροχή η προσφορά προς τον πολίτη που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ούτε και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Εστειλε, μάλιστα και το δικό του μήνυμα με τον δικό του... τρόπο προς τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι έχει καταλάβει το πνεύμα των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της πρόσφατης επίσκεψης στο ΣΔΟΕ, αναφορικά με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του, παραδέχτηκε ότι έχει μελετηθεί το σενάριο... άρνησης των δανειστών να μπουν στη διαδικασία πραγματικής επαναδιαπραγμάτευσης, όμως τόνισε ότι αυτό θα είναι ένα σενάριο που θα προκαλέσει κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξαγωγή της κρίσης.
«Εμείς ερχόμαστε να δώσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο προοπτικής, όχι για να σας πούμε τι θα γίνει αν επιβεβαιωθούν οι προφητείες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελλάδας, όπως το παρουσίασε το Σάββατο στη ΔΕΘ, στηρίζεται αποκλειστικά στην ανακατανομή των υπαρχόντων εθνικών πόρων και όχι στην ανάγκη λήψης νέων δανείων...
Δήλωσε, μάλιστα, πως οι εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης έπρεπε να είχαν γίνει... χθες και επανέλαβε ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή που η στελέχωσή της θα προέρχεται από νωπή λαϊκή εντολή. Γι' αυτό και κάλεσε τους πολίτες όλης της χώρας να αντισταθούν και να οδηγήσουν την κυβέρνηση στο να προκηρύξει εκλογές, για να εκφραστεί η λαϊκή βούληση που σήμερα δεν εκπροσωπείται από τις δυνάμεις των κομμάτων στο κοινοβούλιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ δίνοντας το λόγο στους δημοσιογράφους της Ελεύθερης ΕΡΤ, για τους οποίους τόνισε ότι συμβολίζουν την αντίσταση των εργαζομένων στη μνημονιακή πολιτική, ενώ ξεκαθάρισε ότι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται η δημιουργία μιας νέας ΕΡΤ πραγματικά ελεύθερης και ανεξάρτητης, στην οποία όσοι δεν μπήκαν στη ΝΕΡΙΤ και συνεχίζουν τον αγώνα τους, θα έχουν όχι μόνο θέση, αλλά και λόγο στη διαδικασία και τη συναπόφαση για το νέο κρατικό φορέα ραδοτηλεόρασης που θα στηθεί με πρότυπο τους μεγάλους τηλεοπτικούς οργανισμούς της Ευρώπης.
Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:
"Το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν πιστωτή" είπε αποσυνδέοντας το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης με την διαπραγμάτευση. «Δεν μπορεί να έχουν περιστατικά όπως αυτό μιας γυναίκας που πέθανε στα Χανιά επειδή της έκοψαν το ρεύμα» είπε ο κ. Τσίπρας.
"Εμείς παρουσιάσαμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και υιοθετούμε μια επιθετική πολιτική στις διαπραγματεύσεις. Όπως εξήγησα για μας είναι ιστορικής σημασίας η διαπραγμάτευση αυτή. Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι πιστωτές χωρίς η χώρα να διεκδικήσει» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
«Ότι έχουμε δεσμευτεί με την ΕΡΤ που θα ανασυγκροτηθεί, ισχύει» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα της ΕΡΤ.
"Έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο, ώστε η ελληνική ραδιοφωνία να ανασυγκροτηθεί σε άλλη βάση. Δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά θα ελέγχεται από τον λαό και θα αναλάβει η διοίκησή της την αναπτυξή της". Μάλιστα, ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι ο κόσμος που έμεινε απ' έξω , θα έχει λόγο στην επόμενη ημέρα της νέας ΕΡΤ.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για παραλογισμό. "Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει" είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για φρενίτιδα φορολογική.  "Μας είπαν ότι θα φέρουν μεγάλες επενδύσεις. Που είναι οι επενδύσεις; Μας είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση μειώνοντας τους μισθούς. Που είναι η ανταγωνιστικότητα;
Πιο συγκεκριμκένα ο κ. Τσίπρας είπε:
Διάβασα και εγώ και είναι πράγματι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλούν για παροχές. Ποιες είναι οι παροχές, είναι παροχή να έχουμε σχέδιο να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι δίπλα μας; Το πρόγραμμα σίτισης είναι παροχή; Το πρόγραμμα για ρεύμα σε αυτούς που πεθαίνουν από την έλλειψη βασικού αγαθού είναι παροχή; Ή μήπως είναι παροχή να ξεφύγουμε από αυτή τη ζούγκλα του ΕΝΦΙΑ. Με σταματούν άνθρωποι στον κόσμο. Δεν έχει να πληρώσει; Είναι παροχή να τον αντικασταστήσουμε με ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Μήπως είναι παροχή να πάρουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να κλείσουμε τρύπες και να δώσουμε πνοή στην ανάπτυξη. Εμείς δεν μοιράσαμε υποσχέσεις, καταθέσαμε ένα σχέδιο. Ας μας πουν αυτοί που μας επικρίνουν. Με ποιο σχέδιο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Μας είπαν για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Που είναι; Δεν τις βλέπω. Διάβασα και τον πρωθυπουργό σήμερα, επιμένει σε αυτό το ιδεολόγημα. Εμείς εφαρμόσαμε το πρόγραμμα που μπορούμε, κοστολογημένα, με τις δυσκολίες που αφορούν στην πραγματική οικονομία. Αν λέγαμε ότι τα πακέτα του ΕΣΠΑ θα πηγαίναν στους μεγαλοεργολάβους θα λέγανε ότι τα λέμε ωραία. Εμείς έχουμε μια διαφορετική αντίληψη. Με μια σειρά από παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση. Τα χρήματα από την αύξηση κατώτατου μισθού θα γυρίσουν στην οικονομία και ταυτόχρονα το κράτος θα εισπράξει από τον ΦΠΑ. Οταν επιλέγουμε ένα μέτρο πάλι τόνωσης της ζήτησης, το δώρο Χριστουγέννων, έχουμε και έσοδα, διότι ξέρουμε πως ότι πάρει ο χαμηλοσυνταξιούχος, θα το καταναλώσει θα επιστρέψει στο δημόσιο ταμείο. Το ίδιο και με προγράμματα απασχόλησης, οι 300.000 άνεργοι που θα βρουν δουλειά, θα το καταναλώσουν το εισόδημά τους, θα κινηθεί η οικονομία. Έχουμε μια άλλη λογική. Μιλάμε για τόνωση απασχόλησης που θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη. Δεν θα έρθει με μαγικό τρόπο. Προκαλώ τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μας εξηγήσουν με ποιο τρόπο η χώρα μπορεί να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση.
"Η λύση δεν είναι δάνεια πάνω στα παλιά δάνεια" δήλωσε απαντώντας στην ερώτηση αν θα πάρει νέα δάνεια, όταν αναλάβει την διακυβέρνηση. "Εμείς εξηγήσαμε ότι ανεξάρτητα και προτού έχουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έχουμε σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο δεν βασίζεται σε δάνεια, αλλά σε αναδιανομή του πλούτου μέσα από την παταξη της φοροδιαφυγης. Αυτή είναι η λογική μας και όχι ότι υπάρχουν κάπου τα λεφτά και θα τα βρουμε. Η λογική μας είναι ότι:
Δεν περιμένουμε να μας δανείσουν λεφτά, αλλά πρόκειται για μια ανακατανομή υπαρχόντων εθνικών πόρων, μέσα από παρεμβάσεις σε τομείς επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα τα βρούμε, αλλά ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη, μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από την κρίση».
 Για τις θεσμικές αλλαγές μίλησε ο κ. Τσίπρας δίνοντας έμφαση στα δημοψηφίσματα. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τις κάλπες που είχαν στηθεί στη Θεσσαλονίκη έξω από τα εκλογικά τμήματα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα του νερού. «Αυτή η ενέργεια είχε αποτελέσματα και μάλιστα συμμετοχή πάνω από 98% για το θέμα του νερού», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε:
"Εχουμε ασχοληθεί επί μακρόν με τα θέματα. Θα συμφωνήσω, το τόνισα ότι δεν έχουμε μια μόνο οικονομική και κοινωνική, αλλά και θεσμική κρίση αξιοπιστίας. Αυτή την ευθύνη μοιράσαμε, να συμβάλλουμε όλοι μαζί για να αποκατασταθεί αυτό το κλίμα, δείχνοντας συνέπεια στις δεσμεύσεις και όλοι οι πολίτες να μπούμε σε μια λογική. Καμία αλλαγή δεν θα πετύχει, αν αυτοί που θα κληθούν να την εφαρμόσουν δεν την πιστέψουν. Πολλοί μιλούν για αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, υπάρχουν στην κατεύθυνση όχι που επιθυμεί η τρόικα. Πρέπει να σταματήσει το πελατειακό κράτος, η αθλιότητα που όταν φεύγει ένας υπουργός, μετακινεί όλη τη στελεχιακή δομή. Και οι δημόσιοι λειτουργεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι υπάλληλοι, ότι χρειάζεται και ο έλεγχος, να μπουν σε αυτή τη λογική. Οι αναγκαίες θεσμικές τομές έχουν να κάνουν με εμβάθυνση δημοκρατίας και κοινωνικού ελέγχου. Να παίρνουμε αποφάσεις με δημοκρατικό τρόπο για κρίσιμα θέματα, με πρωτοβουλία των πολιτών και όχι της κυβέρνησης. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε το δημοψήφισμα αφορούσε το νερό, ένα δημόσιο αγαθό, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης με 98%. Ενα συντριπτικό ποσοστό. Υπάρχουν και θεσμικές τομές που απαιτούν συζήτηση για το ίδιο το σύνταγμα, μια συζήτηση που είναι ώριμο να ξεκινήσει, όχι όμως από μια βουλή που δεν αντιστοιχείται με το λαϊκό αίσθημα. Βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση. Συνεπώς οι μεγάλες αλλαγές και η συζήτηση για αυτές θα πρέπει να ξεκινήσει μεά τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και τομή που θα επέλθει από μια εκλογική αναμέτρηση που θα δώσει συσχετισμούς που θα ανταποκρίνονται στη λαϊκή βούληση".
"Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο Σαμαράς αλλά τι κάνει" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, για κατηγορίες που δέχεται από τη ΝΔ για εκλογικά παιχνίδια γύρω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ ούτε να σχολιάσω τις δηλώσεις Σαμαρά, με ενδιαφέρει τι κάνει, όχι τι λέει ο κ. Σαμαράς». είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Σε ότι αφορά τον υπαινιγμό σε σχέση με την ουσιαστικά κατατοπιστική παρέμβαση που κάναμε στο ΣΔΟΕ, ότι είχαμε να πούμε το είπαμε και όλοι έχουν κατανοήσει και οι αρμόδιοι φορείς και οι παράγοντες οι πολιτικοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν καταλαβαίνω καλά από τη σημερινή του τοποθέτηση» είπε αναφερόμενος στις καταγγελίες για «εκβιασμούς» του ΣΔΟΕ σε βουλευτές προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 180.
 Τη σημασία που έχει στον ΣΥΡΙΖΑ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
"Θέλουμε να δώσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες αλλά και στους αιρετούς. Εμπιστοσύνη και ευθύνη σττους πολίτες. Μόνο δίνοντας ευθύνη όπου η ευθύνη της απόφασης θα βρίσκεται απευθείας στο κύτταρο, μόνο έτσι θα αλλάξει ο τόπος. Εμείς ανοίγουμε αυτό τον διάλογο και προχωράμε σε 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις και να ακούσουμε τους τοπικούς φορείς. Θέλουμε να αλλάξουμε το σημερινό καθεστώς" ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα αν έχει plan Β σε περίπτωση που δεν πάνε καλά οι διαπραγματέυσεις, είπε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης είναι ανεξάρτητο από την διαπραγμάτευση, που σημαίνει ότι θα το εφαρμόσει μονόπλευρα χωρίς να ρωτήσει τους δανειστές.
"Αυτό που παρουσιάσαμε χθες δεν αφορά στη διαπραγμάτευση. Θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Αν τώρα διαλυθεί η Ευρωζώνη, αν δηλαδή η κ. Μέρκελ πυροβολήσει τα πόδια της κανοντάς τα μαντάρα, ναι σας λέω ότι το έχουμε μελετήσει αλλά είναι εξαιρετικά δυσμενές για όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Οι κινδυνολογίες του μπαμπούλα που θα μας διώξει δεν είναι ούτε για τα μικρά παιδιά να τρώνε το φαγητό τους".
«Δεν θα συνεναίσει στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας, καθώς, όπως εξήγησε, "υπάρχει αναντιστοιχία στην κυβέρνηση και στη λαϊκή βούληση".
Μάλιστα, δεν έλειψε να αναφερθεί και στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την επιλογή προέδρου: «Ο Σαμαράς δεν θέλει να βγάλει ΠτΔ, θέλει να γαντζωθεί στην εξουσία και να υλοποιεί το καταστροφικό του έργο», είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ, σε άλλο σημείο της συνέντευξης του τόνισε: «Ο ΠτΔ θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή, η οποία θα διαμορφωθεί με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς».
Ακολούθησε νέα επίθεση προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, με  τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για συμφωνία στις Κάννες μεταξύ Σαμαρά με Γιούνκερ, Μπαρόζο και Βενιζέλο για να γίνει πρωθυπουργός.
«Έγινε συμφωνία για να γίνει πρωθυπουργός και για να συνεχιστεί η πολιτική των Βρυξελλών» είπε ο κ. Τσίπρας και παράλληλα τόνισε ότι ο ίδιος δεν ισχυρίζεται ότι θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζε, αλλά θα αλλάξει την φιλοσοφία που υπάρχει στην Ευρώπη. «Εγω δεν λέω ότι είμαι καλύτερος από τον Σαμαρά, αλλά σε ότι εχουμε πει έχουμε δικαιωθεί».
Για την Εκκλησία και την επίσκεψη στο Άγιο όρος και τη δήλωση Σαμαρά πως «ούτε το Άγιο Όρος δεν τους σώζει»: "Θεωρώ λογικό στην κατάσταση που είναι ο πρωθυπουργός να κάνει επίκληση των θηρίων" είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψή του ήταν ειλικρινής και δεν προσποιήθηκε:
«Εγώ στην επίσκεψη μου δεν προσποιήθηκα γιατί αναγνώρισα την ιστορία του Αγίου Όρους και ήταν ειλικρινής αναγνώριση. Δεν προσποιήθηκα δεν έταξα, δεν αξιοποίησα όπως άλλοι. Δεν είμαι τέτοιου επιπέδου πολιτικός. Η σχέση μας με την εκκλησία είναι ειλικρινής και μπορεί να μας οδηγήσει στον αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεών της με το κράτος»
Θα παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ όσο δεν θίγονται τα Εθνικά μας συμφέροντα τόνισε ο κ. Τσίπρας λέγοντας παράλληλα ότι προς το παρόν δεν αποτελεί τέτοια επιδίωξη του κόμματός του.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι την Ελλάδα την έβγαλε από το ΝΑΤΟ ο Καραμανλής όταν έκρινε ότι θίγονται τα συμφέροντα της χώρας μας... Δεν την έβγαλε ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής την έβγαλε» είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Πρέπει να έχουμε ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που κυβερνήσει τη χώρα. 
" Έχουμε διατυπώσει και επεξεργαστεί μια στάση αρχής για ένα ευέλικτο κράτος και ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Έτσι πρέπει να έχουμε ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό το σχήμα θα είναι τέτοιο που να μπορεί να ανταποκριθεί. Το έκτρωμα των 55 υπουργών θα τελειώσει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων ως εκ τούτου εκπλήξεις θα υπάρχουν" ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Τσίπρας έβγαλε και είδηση στην συνέντευξή του αφού όπως είπε το κόμμα του θα ανοίξει τα ψηφοδέλτιά του για να μπουν και προσωπικότητες που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ζήτημα των συνεργασιών ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλό, ενώ όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Άλλο να διαπραγματευόμαστε με 26% και άλλο με 36%. Θα επιδιώξουμε συνεργασίες ακόμα κι αν έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία» είπε.
Επίσης χαρακτήρισε παρωχημένο τον όρο ισχυρή αυτοδυναμία. Τόνισε ακόμα ότι αυτή η εκλογικη περίοδος θα είναι ιδιαιτέρως πολωμένη.
«Εμείς δεν θα υπογράψουμε, δεν θα μας τυλίξουν σε κόλλες χαρτι οι δανειστές» τόνισε και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. «Εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας διευκρίνησε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναντηθεί με υπαλλήλους της τρόικας για διαπραγματεύσεις, ούτε με την Μέρκελ για να της ζητήσει επιείκεια.
«Εγώ δεν θα συναντηθώ με υπαλλήλους που δεν έχουν καμία θεσμική νομιμοποίηση, ούτε βεβαίως θα πάω να δω την Μέρκελ να της ζητήσω επιείκεια. Εγώ την κυρία Μέρκελ θα την δω στις Συνόδους Κορυφής ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε.». Μάλιστα, χαρακτήρισε "μόρφωμα" την Τρόικα, που δεν έχει καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς λέγοντας : «Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα».
Αστειευόμενος είπε: Δεν ξέρω αν θα υπάρξει τετ α τετ με την κυρία Μέρκελ. Δεν ξέρω αν θα γοητευθεί από την παρουσία μου ή εγώ από την δική της, αλλά θα την δω μόνο θεσμικά ως ισότιμο μέλος στη Σύνοδο Κορυφής». 
Η δήλωση Λαγκάρντ ότι δέχεται απειλές, είναι συγκλονιστική είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «Τώρα εξηγείται γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην λίστα Λαγκάρντ» υπονοώντας ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να προχωρήσουν αυτοί οι έλεγχοι.
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Τσίπρας «Δέχθηκα και εγώ απειλές από αυτόν που έλεγε: έλα να μας βρείς να μας φορολογήσεις. Βέβαια τώρα ο συγκεκριμένος είναι στη φυλακή. Όμως το ερώτημα είναι: Ποιο λόμπι και ποια μαφία κυβερνά τον τόπο και εκβιάζει και διεθνείς παράγοντες.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/494821/poia-einai-i-mafia-poy-kyverna-asylia-telos#ixzz3DJ7syn00

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ : ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ PAJERO


Έτσι εκτελέσαμε την ΕΛΛΑΔΑ!!

«Ετσι εκτελέσαμε την Ελλάδα»… Ενας «οικονομικός δολοφόνος» ομολογεί…


 
Πως η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης έγιναν τα θύματα «οικονομικών δολοφόνων» και παγιδεύτηκαν στον φαύλο κύκλο του χρέους;
 Ένας πρώην «οικονομικός δολοφόνος», ο Τζον Πέρκινς, περιγράφει το πώς η χώρα μας μπήκε στο στόχαστρο των διεθνών τοκογλύφων πολύ πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση με απώτερο σκοπό την αφαίμαξη του φυσικού της πλούτου και την αρπαγή των υποδομών του.
Ο αμερικανός συγγραφέας έγινε ευρύτερα γνωστός το 2004 όταν εξέδωσε το βιβλίο «Confessions of an Economic Hit Man» στο οποίο πραγματευόταν τον τρόπο που οι «ελεύθεροι σκοπευτές» του ΔΝΤ και των αγορών χτύπησαν χώρες εγκλωβίζοντάς τις στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Σε συνέντευξή του στο δημοσιογραφικό site Dialogos Media (http://dialogosmedia.org/) η οποία δημοσιεύεται και στο Truth Out (http://truth-out.org/news/item/26112-an-economic-hit-man-speaks-out-john-perkins-on-how-greece-has-fallen-victim-to-economic-hit-men), περιγράφει τον τρόπο που παγιδεύτηκε η Ελλάδα.
Ο Πέρκινς, κατ’ αρχήν περιγράφει το τι είναι οι «οικονομικοί δολοφόνοι» (hit men) λέγοντας ότι είναι στην ουσία ανιχνευτές «ευκαιριών» και οι οποίοι ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα καταγράφουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά και τους τρόπους που θα μπορούσαν κάποιοι να τις βάλουν στο χέρι. Μόλις εντοπίσουν μία χώρα στην οποία αξίζει τον κόπο να επιτεθούν ξεκινάει το παιχνίδι:
«Εντοπίζουμε χώρες που έχουν κάτι να μας προσφέρουν, όπως για παράδειγμα: πετρέλαιο, φυσικό πλούτο ή δίκτυα μεταφορών. Στη συνέχεια φροντίζουμε να τις φορτώσουμε με υπέρογκα δάνεια, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Φυσικά τα δάνεια αυτά δεν φτάνουν ποτέ στις ίδιες τις χώρες, αλλά μόνο σε λίγα χέρια πλούσιων οι οποίοι και αναλαμβάνουν μεγάλα έργα όπως αυτοκινητοδρόμους, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και άλλα παρόμοια. Κάτι τέτοιο συνέβη στην Ελλάδα».
Όταν οι χώρες αυτές βουλιάξουν στα δάνεια, έρχεται η σειρά μεγάλων οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα που προσφέρονται να τις «σώσουν» κλείνοντας συμφωνίες «διάσωσης» με σκληρούς όρους, υποστηρίζει ο Πέρκινς. Οι όροι αυτοί είναι δεδομένοι: αύξηση φορολογίας, περικοπές δημόσιων δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας.
Αν τα πράγματα πάνε καλά με βάση το αρχικό σχέδιο, σε κάποια φάση θα εμφανιστούν νέοι ή παλιοί επενδυτές οι οποία θα ξεκινήσουν κάποια έργα –για παράδειγμα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας- και θα αρχίσει να φαίνεται πως υπάρχει ανάπτυξη, τουλάχιστον στους αριθμούς. Στην πραγματικότητα αυτή η ανάπτυξη δεν θα φτάσει ποτέ κάτω, στην κοινωνία, καθώς η ανεργία δεν θα μειώνεται ούτε θα υπάρχει αύξηση των μέσων εισοδημάτων.
Στην ερώτηση του «πως επιλέγονται οι χώρες-στόχοι από τους οικονομικούς δολοφόνους» ο Πέρκινς απαντά ξεκάθαρα: «Τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά για κάθε χώρα. Μπορεί να είναι οι πηγές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή γεωστρατηγική της θέση ή το φθηνό εργατικό της δυναμικό. Εξαρτάται».
Σε κάθε περίπτωση, λέει ο Πέρκινς, η εντολή είναι ξεκάθαρη: «Ιδιωτικοποίηστε! Ιδιωτικοποιήστε!».
Ο πρώην σύμβουλος της Chas. T. Main, μιλώντας για τη δική του αποστολή ως οικονομικός δολοφόνος παραδέχεται ότι παρακολουθεί στενά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ιρλανδία και την Ισλανδία επί σειρά ετών. «Η Ελλάδα χτυπήθηκε από οικονομικούς δολοφόνους. Αυτό είναι βέβαιο. Σίγουρα είχαν γίνει λάθη στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις της χώρας, όμως τα λάθη αυτά δεν τα έκαναν οι πολίτες οι οποίοι τα πληρώνουν τώρα σκληρά. Τα έκαναν οι ηγέτες τους και οι τράπεζες. Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.
Ο Πέρκινς αναφέρει στη συνέντευξή του πως μέρος του παιχνιδιού είναι η ενοχοποίηση της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών για την κατάντια της χώρας τους. «Το θέμα είναι πιστέψουν ότι εμείς είμαστε οι «καλοί» που ήλθαμε να τους βοηθήσουμε και εκείνοι οι «κακοί», οι «τεμπέληδες» που πρέπει να διορθωθούν».
Στο σχέδιο υπάρχει ο «καλός» σύμβουλος των δανειστών που σου λέει: «Σφίξε λίγο ακόμη το ζωνάρι και σε λίγα χρόνια θα επιστρέψεις στην ανάπτυξη και θα βγάζεις εκατομμύρια». Και ο «κακός» που θα σου «θυμίζει»: «Ησουν ηλίθιος, ήσουν άπληστος. Τι τα ήθελες τα σπίτια και τις περιουσίες;», άσχετα αν ήταν οι τράπεζες που έδιναν με τη σέσουλα τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Η λιτότητα και οι περικοπές δεν πρόκειται να δουλέψουν, υποστηρίζει ο Πέρκινς. «Δεν δούλεψαν ποτέ στις μεγάλες κρίσεις στις ΗΠΑ και αλλού. Στο τέλος την πληρώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις που δεν θα έχουν πλέον πελάτες». Και θυμίζει την φράση του Χένρι Φορντ ο οποίος έλεγε: «Θα πληρώνω τόσο καλά τους εργάτες μου ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα αυτοκίνητά μου».
Ο Πέρκινς απαντώντας στο ερώτημα του τι πρέπει να κάνουν τώρα οι Ελληνες απαντάει: «Στηριχθείτε στην Ιστορία σας. Είστε περήφανοι, δυνατοί, μια χώρα πολεμιστών. Είστε η πατρίδα της Δημοκρατίας. Οι περισσότερες δημοκρατίες σήμερα είναι διεφθαρμένες με πρώτη αυτή των ΗΠΑ. Δεν λειτουργεί το δημοκρατικό σύστημα. Θα έλεγα στο ελληνικό λαό να σταθεί στα πόδια του, να μην δεχθεί την κριτική ότι φταίει για τα πάντα. Να μην δεχθεί τις πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και να πολεμήσουν γι” αυτό. Να σεβαστείτε την ιστορία σας και να το δείξετε σε όλο τον κόσμο».
Και καταλήγει: «Σταματήστε να πληρώνεται για τα χρέη που σας φόρτωσαν. Ξαναστήστε στα πόδια της μεσαία τάξη. Δημιουργήστε θέσεις εργασίας. Εξασφαλίστε έναν μέσο μισθό που εξασφαλίζει ένα επίπεδο ζωής. Μπορείτε να το καταφέρετε αν αγωνιστείτε. Δείξτε το δρόμο στον υπόλοιπο κόσμο».
***Ο Τζον Πέρκινς από το 1971 έως το 1981 εργάστηκε στην πολυεθνική εταιρία συμβούλων Chas. T. Main ως οικονομολόγος. Στην πραγματικότητα όμως ήταν ένας Οικονομικός Εκτελεστής, στρατολογημένος από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Κράτησε το ρόλο του κρυφό ώσπου, με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αποφάσισε να εκθέσει δημοσίως τη αθέατη πλευρά της αμερικανικής εταιρειοκρατίας, συγγράφοντας την Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου. Στο βιβλίο βασίστηκε το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου. matrix24
Πηγή: Hellasforce