Σαμαράς: Πανικόβλητος, απομονωμένος, υποτελής, ετοιμόρροπος


“Περιμένει το πολιτικό του τέλος, που θα ολοκληρωθεί με την δημοκρατική ανατροπή της επικίνδυνης, ακροδεξιάς και λαομίσητης κυβέρνησής του, στις εκλογές που δεν αργήσουν να διενεργηθούν”
  
Λένε, ότι κατά την πολύ πρόσφατη επίσκεψή του στο καφενείο της Βουλής, ο υπό προθεσμία πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έδειχνε καταβεβλημένος, κουρασμένος, αγνώριστος.

Εκεί, ο ακροδεξιός πιστός υπηρέτης των δανειστών και των ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων, το πάλαι ποτέ "ισχυρό χαρτί" της μνημονιακής διακυβέρνησης, γύρισε το χρόνο πίσω, κάπου στο 2012, επαναφέροντας τα τρομολαγνικά σενάρια που είχαν αναπτυχθεί κατά την προεκλογική περίοδο των τελευταίων εθνικών εκλογών: "Αν γίνουν εκλογές και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μείνει...
ευρώ στις τράπεζες".

Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς δράκας που κυβερνά αυτόν τον τόπο τα δύο τελευταία χρόνια, κατέστησε απολύτως δηλωτική την απώλεια οποιασδήποτε πολιτικής ισχύος θα μπορούσε να έχει. Ο ίδιος και η κλίκα που τον περιβάλλει, είτε στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε στην καταστροφική συγκυβέρνηση, δεν έχουν να χρησιμοποιήσουν κανένα ορθό επιχείρημα, ώστε να αντλήσουν οποιαδήποτε υποτυπώδη πολιτική, λαϊκή και κοινωνική νομιμοποίηση. Βρίσκουν καταφύγιο λοιπόν στην απόπειρα καλλιέργειας κλίματος φόβου και παίζουν το τελευταίο τους χαρτί καταφεύγοντας στην καταστροφολογία και στην κινδυνολογία.

Την "στρατηγική του φόβου" που ακολουθεί εκ νέου το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, την υπερβαίνουν οι ίδιες οι εξελίξεις:

- Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που διενεργούνται μετά τις νικηφόρες για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, αποτυπώνουν ξεκάθαρα την κατρακύλα των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και την διεύρυνση του προβαδίσματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Σε αντίθεση με την εκστρατεία ψεύδους που ενορχηστρώνουν η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα μεγιστοποιείται το ενδιαφέρον διεθνών κύκλων και προσωπικοτήτων που επιδιώκουν να συναντηθούν μαζί του και να ακούσουν τις απόψεις του. Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε διεθνές συνέδριο πρόσφατα στο Κόμο της Ιταλίας, πραγματοποιώντας στο περιθώριο σημαντικές επαφές με πρόσωπα όπως ο Μάριο Μόντι, ο Ρομάνο Πρόντι, ο Ενρίκο Λέττα και ο Γρέγκ Άσμουνσεν, αποσπώντας θετικά σχόλια, ενώ σήμερα συναντάται με τον Πάπα στην Ρώμη, δείχνοντας ότι κάθε άλλο παρά περιθωριοποιημένος και απομονωμένος είναι.

- Το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, όπως δείχνουν εξάλλου όλες οι τελευταίες έρευνες των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

- Η ελληνική κοινωνία είναι τρομοκρατημένη ήδη από την φοροεπιδρομή, από τον ΕΝΦΙΑ, από τη λαοκτόνα πολιτική που υλοποιεί σύμφωνα με τις υποδείξεις των δανειστών και των διευθυντηρίων των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, ο Αντώνης Σαμαράς και κυρίως από την πρωτοφανή σε σφοδρότητα ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη χώρα μας.

- Η κυβέρνηση των υποτελών στο Βερολίνο, της οποίας προΐσταται ο Αντώνης Σαμαράς, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στη χώρα και στον λαό μας. Ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν απεμπολήσει οποιαδήποτε διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας μας έναντι των δανειστών, οι ίδιοι έσβησαν τις κόκκινες γραμμές στο Παρίσι, που δήθεν θα έθεταν, αλλά δεν έθεσαν ποτέ, οι ίδιοι δέχτηκαν ότι τους επέβαλλαν οι δανειστές. Ο θλιβερός κυβερνητικός θίασος έχει περιορίσει τον ρόλο της σε εκείνον του ντήλερ πάσης φύσεως συμφερόντων. Αφήνοντας συνειδητά καμμένη γη, το μόνο που κάνει πλέον είναι να πραγματοποιεί τα ρουσφέτια της διαπλοκής, της τραπεζοκρατίας και των μιντιαρχών που δύο χρόνια τώρα έχουν στήσει αντίσκηνα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με το χέρι απλωμένο για να διασώσουν τα χρεοκοπημένα μαγαζιά τους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει ότι μπορεί από το κυβερνητικό ναυάγιο, αλλά και να ικανοποιήσει τις τελευταίες επιθυμίες των επιχειρηματιών - φίλων του, καταφεύγει τρομαγμένος στην πολιτική του προϊσταμένη, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την τελευταία σύμμαχο που του έχει απομείνει, για να ζητήσει εκ νέου βοήθεια και να... προειδοποιήσει για την έλευση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Όμως, όπως μεταδίδουν ακόμη και τα γερμανικά ΜΜΕ, είναι πλέον αμφίβολο αν η Άνγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να στηρίξει τον υφιστάμενό της, τον ίσως πιο προσδεδεμένο στο άρμα του Βερολίνου πρωθυπουργό σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Δεν είναι τυχαίο, ότι τις προηγούμενες ημέρες, παράγοντας του τόπου, ο οποίος μάλιστα κάποτε δήλωνε "ακραιφνής σαμαρικός", σε ιδιωτική συζήτηση κάπου στα βόρεια Προάστια των Αθηνών δήλωνε στους συνομιλητές του "Ακόμη και οι Γερμανοί δεν αντέχουν στη θέα των σκουπιδιών που κυλιούνται μπροστά τους εκλιπαρώντας".

Στο εσωτερικό της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί "κόκκινο πανί" για μία κοινωνία που υποφέρει, δεν έχει κανέναν απολύτως έλεγχο στο υπό κατάρρευση κόμμα του, παρακολουθεί με τρόμο τη διάλυση του κυβερνητικού ετέρου, του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, και ελπίζει πως εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα δράσουν εξωθεσμικοί παράγοντες, πιέζοντας με... ανορθόδοξες μεθόδους βουλευτές, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές στις οποίες η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να συντριβεί.

Πανικόβλητος δεν δίστασε πριν από λίγες ημέρες να δώσει εντολή στην κυβερνητική τηλεόραση ΝΕΡΙΤ, να μην μεταδώσει την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με αντικειμενικό σκοπό να μην μεταδοθεί η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσ, για να δώσει στη συνέχεια ρεσιτάλ επικινδυνότητας και ανευθυνότητας στο καφενείο της Βουλής με εκτός πραγματικότητας δηλώσεις κατάλυσης της δημοκρατίας.

Απομονωμένος, υποτελής, ετοιμόρροπος ο Σαμαράς, περιμένει το πολιτικό του τέλος, που θα ολοκληρωθεί με την δημοκρατική ανατροπή της επικίνδυνης, ακροδεξιάς και λαομίσητης κυβέρνησής του, στις εκλογές που δεν αργήσουν να διενεργηθούν. Μέχρι τότε, τα διεθνή κέντρα αποφάσεων και η ελληνική κοινωνία θα παρακολουθούν τον ξεπεσμό και την κατρακύλα του.

Του Δημήτρη Μπεκιάρη από periodista

Η μεγαλύτερη ληστεία έθνους στην νεώτερη ιστορία με λεία 700 δις Ευρώ.

Λήστεψαν τον Ελληνισμό και παραμένουν ισχυροί και ατιμώρητοι.


 

 

Μόλις προχθές γράφαμε ότι Βρισκόμαστε μπροστά στην μεγαλύτερη ληστεία δημοσιου και ιδιωτικού πλούτου στη νεώτερη ιστορία. Στο 174,2% το ΕΝΥΠΟΘΗΚΟ χρεος της χώρας!

Μία συνολική αποτίμηση της πενταετίας του μνημονίου όμως, κάνει πραγματικά την ληστεία του χρηματιστηρίου να μοιάζει πταίσμα.

Ασύλληπτο για τον ελληνικό λαό το κόστος του μνημονίου – Δυσθεώρητο ποσό που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο, όση ανάπτυξη και να πετύχουμε τις επόμενες δεκαετίες. Μία εθνοκτόνος, εγκληματική ενέργεια με συνεργούς όλη τη νομενκλατούρα που δημιουργήθηκε από το σκάνδαλο Κοσκωτά και τον εκσυγχρονισμό. Με τους ίδιους εγκληματικούς εγκεφάλους να πρωταγωνιστούν: Τον Γιώργο Παπανδρέου (από την εποχή Κοσκωτά) και τον Κώστα Σημίτη (τον άνθρωπο που παρέδωσε την χώρα στην σύγχρονη, εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία).

Οι αριθμοί είναι αστρονομικοί…

Μετά από τέσσερα και κάτι χρόνια μνημονίου στην Ελλάδα, το κόστος που πλήρωσε και πληρώνει η πραγματική οικονομία και ο απλός κόσμος πραγματικά σοκάρει.

Με τις περικοπές, τους φόρους, το PSI και τις καταθέσεις που έκαναν… φτερά στο εξωτερικό «χάθηκαν» από την πραγματική οικονομία πάνω από 700 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 3 φορές το ελληνικό χρέος. Και παρόλα αυτά η χώρα παραμένει βυθισμένη στο βούρκο.

Δεν είναι μόνο οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και οι αλυσιδωτές παρενέργειες που λειτουργούν σαν ντόμινο. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει μέλλον ή κάτι στον ορίζοντα που να προϊονίζει σωτηρία. Όση ανάπτυξη κι αν έρθει, όσα πρωτογενή πλεονάσματα κι αν πετύχουμε, αφού και αυτά πηγαίνουν απευθείας στο χρέος.

Αν επιχειρήσουμε να κοστολογήσουμε -με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τις εκτιμήσεις – την «πλάτη» που έβαλε ο κόσμος για να σωθούν κυρίως οι τράπεζες, τότε θα καταλήξουμε να μιλάμε για μια κατάρρευση του κόσμου και της ελληνικής οικονομίας.

Μαζεύοντας τα στοιχεία καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι χάθηκαν πάνω από τρία ΑΕΠ (!) μέσα σε αυτά τα χρόνια. Γιατί το κράτος στα επίσημα στοιχεία του μετρά τη μείωση του ΑΕΠ με άλλες παραμέτρους και όχι με όρους πραγματικής οικονομίας.

Με τις επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων και των δανειστών δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Το «δόγμα του Σοκ» σε όλο του το μεγαλείο. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι να μην κυκλοφορεί σχεδόν καθόλου «ρευστό» στην αγορά. Το χρήμα έχει συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα κέντρα και… παράκεντρα και η ελληνική αγορά είναι ζωντανή-νεκρή.

Σκεφτείτε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων το διάστημα 2009-14 μειώθηκαν κατά 21,7%, όταν το μνημόνιο είχε ως στόχο το ..6,7%!

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από το 2009 μέχρι το 2014:

* Χάθηκαν καταθέσεις άνω των 70 δις (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Αρκετά από αυτά πήγαν σε φόρους, ενώ τα περισσότερα παραμένουν στο εξωτερικό.

* χάθηκαν 30 δις από τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

* οι φόροι αυξήθηκαν κατά 6,5 δις. Κόπηκαν από την πραγματική οικονομία για να καλύψουν την τρύπα στο βαρέλι του κράτους.

* χάθηκαν 4,5 δις από ασφαλιστικές εισφορές. Πως θα καλυφθούν οι εισφορές 1 εκατ ανέργων της κρίσης και εργαζομένων με μισθό 500 ευρώ;

* τρύπα σχεδόν 50 δις στα ασφαλιστικά ταμεία (ελλείμματα + απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων το 2012)

* τράπεζες και μικρο-ομολογιούχοι έχασαν 50 δις από το κούρεμα των ομολόγων. (Οι τράπεζες καλύφθηκαν από δάνεια που πήρε το κράτος από τους δανειστές). Οι μικρο-ομολογιούχοι έχασαν περί τα 620 εκατ ευρώ.

* χάθηκαν 17 δις από το χρηματιστήριο (με βάση την κεφαλαιοποίηση)

Μέχρι σε αυτό το σημείο το “κόστος” ξεπερνά ένα ΑΕΠ. Θυμίζουμε οτι το ΑΕΠ του 2013 βρέθηκε κοντά στα 186 δις ευρώ.

“Βόμβα” τα ακίνητα

Μπορεί η εκτίμηση να είναι θεωρητική, ωστόσο μοιάζει κατι παραπάνω από πραγματική για όποιον θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακριβώς πριν την κρίση η συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων υπολογίζονταν πάνω από 1,5 τρις ευρώ. Βλέποντας από τα στοιχεία μας ήρθε το 2011 από τον Βενιζέλο το χαράτσι στα ακίνητα που πλέον θα μας μείνει ως φόρος και μάλιστα ως ο βασικότερος και πιο κερδοφόρος για το κράτος και τον προϋπολογισμό.

Η αγορά ακινήτων μέσα στην κρίση έχασε το 30-35% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Με άλλα λόγια χάθηκαν περί τα 500 δις ευρώ! Το ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι με όρους αγοράς, η πτώση στην αξία των ακινήτων είναι πάνω από το 40%.

Παρόλ’ αυτά, οι φόροι στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αξίες του 2007, πριν την κρίση!

Συνολικά λοιπόν, τα χρόνια του μνημονίου έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής στην πραγματική οικονομία πάνω από 700 δις ευρώ. Ένα ποσό δυσθεώρητο που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο, όση ανάπτυξη και να πετύχουμε τις επόμενες δεκαετίες.

Με πληροφορίες από την Ελευθεροτυπια

olympia spyr


ΝΑ ΓΙΑΤΙ θέλουν να μας ΞΕΚΑΝΟΥΝ!

852852

Για όσους δεν γνωρίζουν τι θα πει Έλληνας και Ελλάδα που “τάχα” πάει για φούντο….
1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα).
Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.
2. Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι,
Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ.
3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία.
4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια
σημαντική τουριστική βιομηχανία.
5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου .
6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ.
7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο.
8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι
παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.
9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.
10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!
11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας,σύμφωνα με το pentapostagma.gr, αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι – κρατηθείτε – 10.000.000.000.000 (10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΆΡΙΑ !) όπως αναφέρει τοΓεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το ΥΣΓΣ.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ



Εκτύπωση
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Απολύτως συγκεκριμένες και πλήρως ελέγξιμες ανά πάσα στιγμή είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε οπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο. Ακούγοντας τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλάβαμε καλύτερα γιατί η κυβέρνηση απαγόρευσε στο θλιβερό όργανο προπαγάνδας της, την κρατική τηλεόραση, να μεταδώσει την ομιλία Τσίπρα με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκριση των δεσμευτικών εξαγγελιών Τσίπρα με την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου λειτουργεί καταλυτικά εις βάρος των ηγετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τι δεσμεύτηκε, λοιπόν, ότι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ανο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση; Εχουμε επιλέξει από όσα είπε εκείνα που ο καθένας μπορεί να ελέγξει αν τα υλοποίησε, μέσα σε έναν... μήνα (!) το πολύ από τότε που θα αναλάβει πρωθυπουργός. Πρώτον, θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεύτερον, θα αποκαταστήσει αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων ως 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ - ενέργεια δηλαδή που αφορά 1.262.920 συνταξιούχους. Τρίτον, θα επαναφέρει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους. Τέταρτον, θα επαναφέρει τη λιανική τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 90 λεπτά το λίτρο, πράγμα που θα επιτρέψει στους Ελληνες να ξανανάψουν τα καλοριφέρ τους τον χειμώνα. Πέμπτον, θα επαναφέρει άμεσα το πλαίσιο θεσμικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων που κατάργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις (συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία, μετενέργεια κ.λπ.) και θα καταργήσει τις ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, για την ενοικίαση εργαζομένων κ.λπ.
Εκτον, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Θα θεσπίσει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος, όπως τόνισε κατηγορηματικά, δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία (εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών) και δεν θα αφορά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Εβδομον, τις αμέσως προσεχείς μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ' αόριστον παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ. Θα φέρει επίσης πρόταση νομοθετικής απαγόρευσης εκχώρησης σε κερδοσκοπικούς οίκους των δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων. Ογδοον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους Ελληνες, τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους ανασφάλιστους, με περιορισμό της συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων στις πιο φτωχές κατηγορίες του πληθυσμού.
Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν όλους τους Ελληνες ή εν πάση περιπτώσει κοινωνικές ομάδες που συμπεριλαμβάνουν πάνω από ένα εκατομμύριο ή και εκατομμύρια άτομα. Αν υλοποιηθούν και στην πραγματικότητα και δεν μείνουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, θα σηματοδοτήσουν μια τεράστια οικονομική ανακούφιση του λαού μας. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε και άλλα πολλά. Επιχειρηματολόγησε επίσης για το πώς θα βρει τα λεφτά να κάνει πράξη τα όσα εξήγγειλε. Εμείς σήμερα δεν θα μπούμε στη συζήτηση γύρω από το αν συμφωνούμε ή όχι με το κατά πόσο μπορούν να βρεθούν τα λεφτά στο πλαίσιο της πολιτικής που περιέγραψε ότι προτίθεται να ασκήσει. Ετσι θα υποβαθμίζονταν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε. Τόσο συγκεκριμένα που τα είπε, μέσα σε έναν μήνα από τον σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι Ελληνες θα είναι σε θέση να καταλάβουν αν ο Τσίπρας τούς κορόιδεψε με τις προχθεσινές του εξαγγελίες ή αν όντως πετυχαίνει να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε, τα οποία ο ίδιος τα χαρακτήρισε ως δεσμεύσεις.
Είπε συγκεκριμένα: «Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Αναλάβαμε δεσμεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έδωσε απαντήσεις». Εμείς κρίνουμε ότι πραγματικά οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις του είναι πολύ σοβαρές και θα τον κρίνουμε βάσει των δεσμεύσεων που ο ίδιος πρότεινε, αν κατορθώσει να αναδειχθεί πρωθυπουργός της χώρας. Αρκούν οι αυτοβούλως αναληφθείσες εκ μέρους του δεσμεύσεις, για να διαμορφώσουμε σοβαρή άποψη τόσο για την ειλικρίνεια των προθέσεών του όσο και πρωτίστως για τις ικανότητές του να βρει τους πόρους να ικανοποιήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης της πολιτικής του και να επιδείξει το αναγκαίο πολιτικό σθένος για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Αρχή άνδρα δείκνυσι.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" 



ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ


Για περισσότερο από ένα χρόνο η κυβέρνηση έχει χτίσει την προσδοκία μιας δήθεν συζήτησης που θα άνοιγε για το χρέος αρχικά την άνοιξη και μετά το φθινόπωρο...

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKXzjMz7F1YiFG9-PdL5o92Oyerkx2jMIUFDLvUFGxGeI-Jm0B

του Γ. ΜΑΛΟΥΧΟΥ

Πέρασε η άνοιξη, είμαστε στα μισά του φθινοπώρου, αλλά η συζήτηση όχι απλώς δεν ανοίγει, μα, αντιθέτως, επί της ουσίας κλείνει. Επιπλέον, όχι απλώς κλείνει, αλλά αυτό συμβαίνει με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο: Λίγα 24ωρα πριν ο πρωθυπουργός πάει στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου φροντίζει να κόψει τη συζήτηση πριν καν σκεφτεί η ελληνική πλευρά να αρθρώσει λέξη. Να τι είπε την...
Παρασκευή ο γερμανός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ: «δεν εκκρεμούν αποφάσεις. Ολες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε διμερές». 

Τότε τι θα πουν οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων; «Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην έναρξη της θητείας ενός νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αρα σίγουρα θα γίνει συζήτηση και για το ποιες προτεραιότητες θα θέλουν να δουν η Γερμανία και η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τα επόμενα χρόνια», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Βεβαίως, στην Αθήνα, κυβέρνηση και διάφοροι άλλοι, έκαναν ότι δεν άκουσαν, ότι δεν είδαν, ότι δεν κατάλαβαν.

Ότι κι αν έκαναν, η ουσία δεν αλλάζει: πρόκειται για ένα ταξίδι απελπισίας, ειδικά από τη στιγμή που οι γερμανοί έχουν εγκλωβίσει τον Σαμαρά στο απόλυτο τίποτα πριν καν αυτός μπει στο αεροπλάνο.
Ας πάει λοιπόν ο πρωθυπουργός κι ας συζητήσει για τις… προτεραιότητες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τα επόμενα χρόνια, καθώς για χρέος, για φόρους, για πρόγραμμα δεν θα μπορέσει ούτε να ανοίξει το στόμα του αφού του το ξέκοψαν ήδη δημόσια.

Μπορεί επίσης να συζητήσει για τον καιρό, για το φύλλο των αγγέλων, για την προέλευση και το μέλλον του κόσμου, ή για το γιγάντιο καλαμάρι που ψάρεψαν προ ημερών στον Ειρηνικό – ή στον Ινδικό; Ε θα το βρούνε, εύκολο είναι.

Τόση συζήτηση μπορεί να γίνει και επ’ αυτών, όπως και για μία σειρά από άλλα αντίστοιχα φλέγοντα θέματα για τα οποία η Ελλάδα και ο λαός της νυχθημερόν αγωνιούν…
Όμως, το πιο κρίσιμο είναι ασφαλώς το καλαμάρι. Γιατί καταπίνει τα πάντα…

ΧΡΕΗ «ΜΑΜΟΥΘ» 88 ΔΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

ανάρτηση από iskra

Εκτύπωση
(Σάββ. 20/09/14 
ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 1,4 ΔΙΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
«ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΕΣ» ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα 70 δις ευρώ, έχουν εκτιναχθεί τα χρέη προς την εφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραμματεία Εσόδων του υπ. Οικονομικών. Δηλαδή, μέσα στην πενταετία 2009 – 2014, τα χρέη προς την εφορία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, μιας και το 2009ανέρχονταν περίπου σε 35 δις. ευρώ.
Δεν είναι μόνο όμως το συνολικό ύψος του χρέους που τρομάζει, αλλά και ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, μόνο τον Αύγουστο του 2014, τα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1,4 δις ευρώ, ενώ τους προηγούμενους μήνες αυξάνονταν κατά 1 δις ευρώ ανά μήνα! Συνολικά, για το 2014 μέχρι και τον Αύγουστο, έχουν συσσωρευθεί «νέα» χρέη ύψους 8,65 δις.
Παράλληλα, στο υπ. Οικονομικών περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ληξιπρόσθεσμωνοφειλών, μιας και μέσα στο Σεπτέμβρη περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν δύο φόρους μαζεμένους (την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος).
Το χρέος των 70 δις ευρώ (40% του ελληνικού ΑΕΠ), αρκεί για να περιγράψει με σαφήνεια τηντραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και μαζί της τα ελληνικά νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι, που αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες οφειλές τους προς την εφορία. Και η αδυναμία τους αυτή είναι αντικειμενική, δημιουργημένη από την ύφεση, τη λιτότητα και την εξοντωτική φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΕΤΟΣ
ΠΟΣΟ ΣΕ ΔΙΣ ΕΥΡΩ
2003
11,56
2004
16,89
2005
21,36
2006
25,75
2007
31,41
2008
29,47
2009
33,54
2010
38,72
2011
43,97
2012
55,31
2013
62,55
2014 (έως 31/08)
69,23
ΧΡΕΗ 18,9 ΔΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Όσον αφορά, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που αγγίζουν τα 19 δις ευρώ, μόνο το 3 – 5%των οφειλετών (που ήδη υπολογίζονται σε 1,5 εκατ. οφειλέτες) εξακολουθεί να πληρώνει τις δόσεις που είχε συμφωνήσει κατά τη «ρύθμιση» των οφειλών τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία των Ταμείων, στο ΙΚΑ οφείλονται 8,5 δις ευρώ, στον ΟΑΕΕ 9,1 διςευρώ, στον ΟΓΑ 349 εκατ. και στο ΕΤΑΑ 952 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, από όσους είχαν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους, το 43,4% (σχεδόν οι μισοί δηλαδή) δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των δόσεων (48 δόσεις) και βρέθηκαν ουσιαστικά «εκτός ρύθμισης». Γεγονός που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, ότι οι ρυθμίσεις με «δόσεις» και δήθεν «διευκολύνσεις» αποτελούν ημίμετρα που σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να ανακουφίσουν τους οφειλέτες που χειμάζονται από την ανέχεια και την λιτότητα που έχει επιβληθεί στην ελληνική οικονομία.
«ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΕΣ» ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπροστά σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση που μήνα με το μήνα γίνεται ακόμη χειρότερη, η κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματικότητα και προσπαθεί με ημίμετρα και σοφιστείες να δώσει, δήθεν «λύση» στο πρόβλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εξετάζεται η δυνατότητακαταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 72 δόσεις (6 χρόνια) ή ακόμη και σε 100 δόσεις.. Δηλαδή, όποιος έφτασε σε σημείο να χρωστάει στην εφορία επειδή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην δριμύτατη φοροεπιδρομή, θα μετατρέπεται σε «αιώνιο» όμηρο των χρεών του.
Μάλιστα, για να εισέλθουν στη νέα ρύθμιση όσοι έχουν οφειλές, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές δύο η τριών προηγούμενων μηνών ( αυτών που δεν είχαν να πληρώσουν!) πριν από την κεφαλαιοποίηση των χρεών που θα ρυθμιστούν.
Για τη ρύθμιση αυτή, το «επιχείρημα» της μνημονιακής συγκυβέρνησης είναι πως όσοι «δυσκολεύονται» θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους για να αποπληρώσουν το χρέος, ενώ η τρόικα απαντά πως η συνεχής αλλαγές σε αυτόν τον τομέα, δημιουργούν προσδοκίες για καλύτερες μελλοντικές ρυθμίσεις και έτσι καλλιεργούν «αντικίνητρο» για την πληρωμή των οφειλών.
Τα επιχειρήματα αυτά περιγράφουν ανάγλυφα τη λογική που έχει επικρατήσει, και παρουσιάζει το σύνολο των οφειλετών σαν παμπόνηρους φοροφυγάδες, ενώ στην πραγματικότητα ησυντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από ανθρώπους και νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την μνημονιακή οικονομική πολιτική και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν όχι μόνο ως προς τι οφειλές τους αλλά ακόμη και ως προς τις βασικές τους ανάγκες.
Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ανάρτηση από iskra

Εκτύπωση
(Σάββ. 20/09/14 - 12:00)
ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" (20/09) ΚΑΙ  ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟ
Ερ: Έχετε προβλέψει ότι το φθινόπωρο θα είναι “περίοδος πολλών πολιτικών εξελίξεων”. Σε ποιες εξελίξεις αναφέρεστε και γιατί τις προεξοφλείτε;
Νομίζω ότι οι φθινοπωρινές πολιτικές εξελίξεις, για τις οποίες είχα μιλήσει, είναι ήδη ορατές. Μέσα στο Σεπτέμβρη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό με το κυβερνητικό μπλοκ να καταρρέει και τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει ισχυρότατο προβάδισμα. Πιστεύω ότι ακολουθεί πολύ γρήγορα χιονοστιβάδα ανακατατάξεων και τεκτονικών πολιτικών αλλαγών, που μπορεί να οδηγήσει και σε εκλογές. Αν, μάλιστα, δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα να κάνουν την εμφάνισή τους μεγάλοι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες, τότε η προοδευτική ανατροπή στη χώρα όχι μόνο θα είναι βεβαία αλλά θα προσλάβει και πολύ έντονα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.
Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ισχυρή εντολή στις επόμενες εκλογές, ώστε να προσέλθει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ωστόσο αποφεύγει να μιλήσει για “plan B” σε περίπτωση που δεν υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θεωρείται ότι πρέπει να υπάρχει από το κόμμα σας σαφές σχέδιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πόσο διατεθειμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει σε ρήξεις αν χρειαστεί και μέχρι πού μπορεί να φτάσει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, το οποίο συνεχώς επεξεργάζεται , εμπλουτίζει και επικαιροποιεί. Να είστε βέβαιοι ότι εφ’ όσον ο ελληνικός λαός εγκρίνει το πρόγραμμά μας αυτό θα εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από εκβιασμούς εγχώριων και ευρωπαϊκών κατεστημένων κέντρων. Και θα εφαρμοστεί με συνέπεια και με σταθερότητα, χωρίς ταλαντεύσεις, μέχρι τέλους. Οι «κωλοτούμπες» είναι χαρακτηριστικό άλλων παρατάξεων και όχι της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έχει καμιά άλλη επιλογή από το να κάνει πράξη μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της Ελλάδας.
Ερ: Το “καμία θυσία για το ευρώ” το τελευταίο διάστημα, απουσιάζει από τις ομιλίες στελεχών αλλά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει διαφοροποίηση από τη θέση αυτή, ή εκτιμάτε ότι η συζήτηση γύρω από το νόμισμα επικοινωνιακά λειτουργεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ;
Καμιά συζήτηση δεν μπορεί να είναι επιζήμια για το ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν θέματα που το κατεστημένο επιβάλλει την εξαίρεση και την απαγόρευσή τους από το δημόσιο διάλογο. Πέραν αυτού, θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα, απολύτως περιθώριο για νέες θυσίες του ελληνικού λαού στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας ή δικαιολογίας. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τα πάνδεινα και έχει φτάσει στα όριά του. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται επειγόντως σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι οι θυσίες αλλά η οικονομική στήριξη, που έχει καταστεί όρος επιβίωσής της. Και αυτό θα πράξει σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι δεν έχει σημασία ο τρόπος απομείωσης του χρέους, παρά την επίσημη θέση περί διαγραφής. Πού οφείλονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Πως προσδιορίζεται “το μεγάλο μέρος του χρέους” που πρέπει να διαγραφεί;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα δημοκρατικό κόμμα , με δημοκρατικές αρχές λειτουργίας. Ήμασταν δημοκρατικό κόμμα στο 4%, παραμείναμε όταν φτάσαμε 27% και θα συνεχίσουμε να είμαστε και όταν αναλάβουμε κυβερνητικές ευθύνες. Επομένως το κάθε στέλεχος του κόμματος δικαιούται, αν το κρίνει σκόπιμο, να καταθέτει την άποψή του, διευκρινίζοντας πάντα τον προσωπικό της χαρακτήρα, εφ’ όσον δεν είναι συλλογική πλειοψηφική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η διαγραφή απλώς μεγάλου αλλά του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Η έκταση και το ακριβές ύψος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που θα διαγραφεί, θα κριθεί από μια σειρά παράγοντες που δεν είναι εύκολο να σταθμιστούν εκ των προτέρων. Πάντως θα δώσουμε σκληρή μάχη για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν.
Ερ: Ο Αλ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο “συγκυβέρνησης με Σαμαρά και Βενιζέλο” . Ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στα κόμματα αυτά, αφήνει περιθώρια συνεννόησης προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση μετεκλογικά; Σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, τελικά, με ποιους μπορεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργασθεί με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως της ηγεσίας που θα έχουν αυτά τα δύο κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βάλει θηλιά στο λαιμό του και ακόμα πιο σφικτά τη θηλιά στο λαιμό του τόπου με τέτοιες συνεργασίες. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, ανεξάρτητα αν μετέχουν στη Βουλή ή όχι. Όπως θα επιδιώξει συνεργασίες με δυνάμεις και πρόσωπα που ριζοσπαστικοποιούνται , κινούνται αξιόπιστα προς την αριστερά, μετέχουν στους κοινωνικούς αγώνες και δεν φέρουν ευθύνη για την ψήφιση και την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών, τις οποίες θέλουμε να ανατρέψουμε.
Ερ: Πόσο “ανοιχτά” και σε ποιους πρέπει να είναι τα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει των εκλογών; 
Η αναγκαία ευρύτητα και τόλμη στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποβαθμίσει ή να παρακάμψει θεμελιώδεις αξίες της Αριστεράς. Θέλουμε ψηφοδέλτια μάχιμα που θα τα απαρτίζουν προσωπικότητες καταξιωμένες στην κοινωνία και αφοσιωμένοι αγωνιστές, που είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν με ανιδιοτέλεια μια νέα αντιμνημονιακή και προοδευτική πορεία σοσιαλιστικού προσανατολισμού για τη χώρα.
Ερ: Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο. Σας βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια άποψη;
Είναι πολύ πρόωρο να ανοίξουμε συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που θα πρέπει να γίνει με ευρύ πνεύμα συνεννόησης αμέσως μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να παρέχει όλα τα εχέγγυα απόλυτου σεβασμού της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας.
Ερ: Η παρουσία του κ. Τσίπρα στο φόρουμ του ιδρύματος Ambrosseti και μάλιστα τις ίδιες μέρες με τις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ, σχολιάστηκε ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Η δική σας άποψη;
Η άποψή μου διατυπώθηκε στις εσωκομματικές μας συζητήσεις που πάντα διεξάγονται με δημοκρατικό και ελεύθερο πνεύμα. Από κει και πέρα είναι παράδοξο και ολίγον κωμικό να προσπαθούν δυνάμεις όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να στρέψουν εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ την ανταπόκριση του Α. Τσίπρα στη συγκεκριμένη πρόσκληση.
Ερ: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για “κόκκινα δάνεια” προβλέπει “νέα σεισάχθεια σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ίδρυση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα”. Ποιος ο λόγος, εφόσον θα προχωρήσετε σε εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών;
Η δημόσια ιδιοκτησία και ο κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών αποτελεί Συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες. Όσο οι τράπεζες βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια τότε η πολιτική είναι από κάτω και το χρηματιστηριακό κεφάλαιο είναι επικυρίαρχο από πάνω. Αυτή η δημόσια ιδιοκτησία και ο κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών, για ένα νέο αποκλειστικά αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο τους, είναι σε κάθε περίπτωση η καλύτερη εγγύηση για μια επιτυχή «σεισάχθεια» ανεξάρτητα από τη μορφή που τελικά προκρίνεται ως η πλέον λειτουργική για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων».
Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στην "Ημερησία"

Στάση πληρωμών κηρύσσουν ο ένας μετά τον άλλο οι Έλληνες.


Posted by Εξουσία στο Σεπτεμβρίου 20, 2014
στάση πληρωμών_1Στάση πληρωμών, από προφανή οικονομική αδυναμία τους, φαίνεται να κηρύσσουν τελικά οι πολίτες προς το κράτος. Και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Πόσα λέγαμε μέχρι χθες ότι είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία;; 68 δισεκατομμύρια;; Ξεχάστε το. Ήδη προσεγγίζουν τα 70 δισεκατομμύρια!!!!
Μέσα στον Αύγουστο μόνο και ενώ υποτίθεται ότι έπρεπε να εισπραχθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τα χρέη αντί να μειωθούν τουναντίον αυξήθηκαν κατά 1,5 δις περίπου!!!! Και να σκεφτούμε ότι έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ… Μέχρι τα Χριστούγεννα προβλέπουμε τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία, να ξεπερνούν τουλάχιστον τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ…
Γιατί λοιπόν δανειστές και κυβέρνηση επιβάλλουν συνεχώς αντισυνταγματικούς και απάνθρωπα μεγάλους φόρους, αφού και ένα μικρό παιδάκι αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν, με αυτή την οικονομική κατάσταση; Αν δεν είναι πολιτικά ανίκανοι, τότε θα πρόκειται για σχεδιασμένη μετακύλιση του δημοσίου χρέους στις πλάτες του καθενός μας ατομικά, μέσω τεχνητής αύξησης των απαιτήσεων του κράτους προς τους πολίτες του.
Όλα αυτά που μας συμβαίνουν είναι τραγελαφικά. Την στάση πληρωμών που έπρεπε να κηρύξει το κράτος προς τους ιδιώτες δανειστές από την αρχή, έχοντας απέναντί του ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, τελικά την κάνουν οι πολίτες προς το κράτος, ενώ το τελευταίο εξακολουθεί να θεωρεί το χρέος βιώσιμο!!!, σαν να μην τρέχει τίποτα…
ΥΓ. Μετά από όλα αυτά, απορούμε που βρίσκει τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση και μάλιστα αυτά αυξάνονται κιόλας!!!
Πέτρος Χασάπης

Η μεγαλύτερη ληστεία έθνους στην νεώτερη ιστορία με λεία 700 δις Ευρώ.

 Λήστεψαν τον Ελληνισμό και παραμένουν ισχυροί και ατιμώρητοι.

Posted by olympia spyr στο Σεπτεμβρίου 19, 2014

Μόλις προχθές γράφαμε ότιΒρισκόμαστε μπροστά στην μεγαλύτερη ληστεία δημοσιου και ιδιωτικού πλούτου στη νεώτερη ιστορία. Στο 174,2% το ΕΝΥΠΟΘΗΚΟ χρεος της χώρας!

Μία συνολική αποτίμηση της πενταετίας του μνημονίου όμως, κάνει πραγματικά την ληστεία του χρηματιστηρίου να μοιάζει πταίσμα.

Ασύλληπτο για τον ελληνικό λαό το κόστος του μνημονίου – Δυσθεώρητο ποσό που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο, όση ανάπτυξη και να πετύχουμε τις επόμενες δεκαετίες. Μία εθνοκτόνος, εγκληματική ενέργεια με συνεργούς όλη τη νομενκλατούρα που δημιουργήθηκε από το σκάνδαλο Κοσκωτά και τον εκσυγχρονισμό. Με τους ίδιους εγκληματικούς εγκεφάλους να πρωταγωνιστούν: Τον Γιώργο Παπανδρέου (από την εποχή Κοσκωτά) και τον Κώστα Σημίτη (τον άνθρωπο που παρέδωσε την χώρα στην σύγχρονη, εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία).

Οι αριθμοί είναι αστρονομικοί…

Μετά από τέσσερα και κάτι χρόνια μνημονίου στην Ελλάδα, το κόστος που πλήρωσε και πληρώνει η πραγματική οικονομία και ο απλός κόσμος πραγματικά σοκάρει.

Με τις περικοπές, τους φόρους, το PSI και τις καταθέσεις που έκαναν… φτερά στο εξωτερικό «χάθηκαν» από την πραγματική οικονομία πάνω από 700 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 3 φορές το ελληνικό χρέος. Και παρόλα αυτά η χώρα παραμένει βυθισμένη στο βούρκο.

Δεν είναι μόνο οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και οι αλυσιδωτές παρενέργειες που λειτουργούν σαν ντόμινο. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει μέλλον ή κάτι στον ορίζοντα που να προϊονίζει σωτηρία. Όση ανάπτυξη κι αν έρθει, όσα πρωτογενή πλεονάσματα κι αν πετύχουμε, αφού και αυτά πηγαίνουν απευθείας στο χρέος.

Αν επιχειρήσουμε να κοστολογήσουμε -με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τις εκτιμήσεις – την «πλάτη» που έβαλε ο κόσμος για να σωθούν κυρίως οι τράπεζες, τότε θα καταλήξουμε να μιλάμε για μια κατάρρευση του κόσμου και της ελληνικής οικονομίας.

Μαζεύοντας τα στοιχεία καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι χάθηκαν πάνω από τρία ΑΕΠ (!) μέσα σε αυτά τα χρόνια. Γιατί το κράτος στα επίσημα στοιχεία του μετρά τη μείωση του ΑΕΠ με άλλες παραμέτρους και όχι με όρους πραγματικής οικονομίας.

Με τις επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων και των δανειστών δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Το «δόγμα του Σοκ» σε όλο του το μεγαλείο. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι να μην κυκλοφορεί σχεδόν καθόλου «ρευστό» στην αγορά. Το χρήμα έχει συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα κέντρα και… παράκεντρα και η ελληνική αγορά είναι ζωντανή-νεκρή.

Σκεφτείτε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων το διάστημα 2009-14 μειώθηκαν κατά 21,7%, όταν το μνημόνιο είχε ως στόχο το ..6,7%!

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από το 2009 μέχρι το 2014:

* Χάθηκαν καταθέσεις άνω των 70 δις (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Αρκετά από αυτά πήγαν σε φόρους, ενώ τα περισσότερα παραμένουν στο εξωτερικό.

* χάθηκαν 30 δις από τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

* οι φόροι αυξήθηκαν κατά 6,5 δις. Κόπηκαν από την πραγματική οικονομία για να καλύψουν την τρύπα στο βαρέλι του κράτους.

* χάθηκαν 4,5 δις από ασφαλιστικές εισφορές. Πως θα καλυφθούν οι εισφορές 1 εκατ ανέργων της κρίσης και εργαζομένων με μισθό 500 ευρώ;

* τρύπα σχεδόν 50 δις στα ασφαλιστικά ταμεία (ελλείμματα + απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων το 2012)

* τράπεζες και μικρο-ομολογιούχοι έχασαν 50 δις από το κούρεμα των ομολόγων. (Οι τράπεζες καλύφθηκαν από δάνεια που πήρε το κράτος από τους δανειστές). Οι μικρο-ομολογιούχοι έχασαν περί τα 620 εκατ ευρώ.

* χάθηκαν 17 δις από το χρηματιστήριο (με βάση την κεφαλαιοποίηση)

Μέχρι σε αυτό το σημείο το “κόστος” ξεπερνά ένα ΑΕΠ. Θυμίζουμε οτι το ΑΕΠ του 2013 βρέθηκε κοντά στα 186 δις ευρώ.

“Βόμβα” τα ακίνητα

Μπορεί η εκτίμηση να είναι θεωρητική, ωστόσο μοιάζει κατι παραπάνω από πραγματική για όποιον θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακριβώς πριν την κρίση η συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων υπολογίζονταν πάνω από 1,5 τρις ευρώ. Βλέποντας από τα στοιχεία μας ήρθε το 2011 από τον Βενιζέλο το χαράτσι στα ακίνητα που πλέον θα μας μείνει ως φόρος και μάλιστα ως ο βασικότερος και πιο κερδοφόρος για το κράτος και τον προϋπολογισμό.

Η αγορά ακινήτων μέσα στην κρίση έχασε το 30-35% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Με άλλα λόγια χάθηκαν περί τα 500 δις ευρώ! Το ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι με όρους αγοράς, η πτώση στην αξία των ακινήτων είναι πάνω από το 40%.

Παρόλ’ αυτά, οι φόροι στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αξίες του 2007, πριν την κρίση!

Συνολικά λοιπόν, τα χρόνια του μνημονίου έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής στην πραγματική οικονομία πάνω από 700 δις ευρώ. Ένα ποσό δυσθεώρητο που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο, όση ανάπτυξη και να πετύχουμε τις επόμενες δεκαετίες.

Με πληροφορίες από την Ελευθεροτυπια