Αλέξης Τσίπρας: Ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε για ένα ελπιδοφόρο μέλλον


Ο Αλέξης ΤσίπραςΟ Αλέξης Τσίπρας
“ Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ)  ”
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 17:46
Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε,


Κυρίες και Κύριοι

Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να απευθυνθώ στον επιχειρηματικό κόσμο, σ’ αυτό το κρίσιμο μεταίχμιο για τη χώρα.

Η τετραετία των Μνημονίων έφτασε την οικονομία σε κατάσταση οριακή.

Δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει.

Προκάλεσε καταστροφή στην κοινωνία, καταστολή στην πραγματική οικονομία και διάλυση της εσωτερικής αγοράς.

Σήμερα δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογήσει κανείς για την ανάγκη να σταματήσουμε άμεσα το λάθος.

Είναι νομίζω αυτονόητο.

Αυτό που έχει νόημα είναι να αναζητούμε την έξοδο από την καταστροφή με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Γι’ αυτό και εμείς απευθύνουμε σε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προσκλητήριο –το οποίο επαναλαμβάνουμε και σήμερα– για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανόρθωση της οικονομίας, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη.



Κυρίες και Κύριοι,

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατέθεσε χθες στη Βουλή ένα σχέδιο προϋπολογισμού που συνεχίζει να υλοποιεί το Μνημόνιο και υμνεί τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της καταστροφής της εσωτερικής αγοράς.

Μονιμοποιεί τις φοροεπιβαρύνσεις, όπως είναι η «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης που υποτίθεται πως θα έληγε φέτος, το χαράτσι στα ακίνητα με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ, και τη τεράστια αύξηση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Που ενώ έχει αυξηθεί κατά 1471% από το Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση τον μειώνει μόλις κατά 30% και πανηγυρίζει.

Πρόκειται για προκλητικό προεκλογικό εμπαιγμό.

Αυτός ο προϋπολογισμός, όμως, θα είναι η τελευταία άσκηση επί μνημονιακού χάρτου.

Όχι γιατί θα φύγει το Μνημόνιο με τη κυβέρνηση Σαμαρά.

Αλλά γιατί σύντομα θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά.

Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο δεν παίζουν, απλώς, με τις λέξεις.

Παίζουν με τον ελληνικό λαό.

Άλλωστε το Μνημόνιο δεν είναι ένας τίτλος. Είναι πολιτικές.

Είναι η εσωτερική νομοθεσία των αλλεπάλληλων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις.

Είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Είναι η καταστροφή της μεσαίας τάξης και η μεθοδευμένη ύφεση.

Και ο προϋπολογισμός για το 2015 είναι ακριβώς η εγγύηση του μνημονιακού καθεστώτος.

Είναι, όμως, και ένας προϋπολογισμός των θαυμάτων.

Γιατί με μειωμένο, για μία ακόμα χρονιά, το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων κατά €400 εκατ, στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των €6,4 δις, υποτίθεται ότι θα επέλθει ανάπτυξη της τάξεως του 2,9% το 2015!

Όταν ο ΟΟΣΑ, μόλις τον περασμένο μήνα, αναθεώρησε προς τα κάτω, μόλις στο 1,1% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, λόγω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της.

Κυρίες και Κύριοι,

Εμείς, όμως, δεν είμαστε εδώ για να αντιπολιτευόμαστε το παρελθόν. Αλλά για να οργανώσουμε το μέλλον.

Και ανταποκρίθηκα στην ευγενική πρόσκλησή σας, κυρίως για να σας μιλήσω για το μέλλον του λαού και του τόπου μας.

Πριν από λίγες μέρες, στη Θεσσαλονίκη, αναλύσαμε τα συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων ως 13η σύνταξη στους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα €751.

Η επαναλειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η απασχόληση 300.000 ανέργων μέσω του εθνικού σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας.

Όλες αυτές οι παράλληλες παρεμβάσεις θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και θα διευκολύνουν την ανάκαμψή της.

Συνεπώς, δεν είναι ούτε παροχές ούτε επιστροφή στο πελατειακό κράτος του δικομματισμού.

Είναι πραγματικά οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και δυναμικής, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της παρούσας συγκυρίας.

Στη Θεσσαλονίκη δεν παρουσιάσαμε προτάσεις. Αναλάβαμε δεσμεύσεις.

Και το ότι πρόκειται γαι δεσμεύσεις το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Έχουμε καταθέσει ήδη δύο προτάσεις νόμου στη Βουλή, που θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις εκλογές.

Τα μέτρα αυτά εγγράφονται στη συνολική αντίληψή μας για τη λειτουργία της οικονομίας.

Επιδιώκουμε μια νέα ισορροπία στις σχέσεις κράτους-αγοράς, στο πλαίσιο των τριων πυλώνων της οικονομίας: του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου τομέα και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Το κράτος να προστατεύει τα δημόσια αγαθά και να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού και ως μοχλός ανάπτυξης.

Για αυτό και στη θέση του γραφειοκρατικού και πελατειακού δημοσίου, εμείς θέλουμε ένα δημόσιο ισχυρό και αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

Στην εκπαίδευση, την έρευνα, το φάρμακο και την υγεία, τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια του πολίτη.

Θέλουμε, όμως και ένα κράτος που θα είναι αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία

Που θα διασφαλίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες, εντός του ισχύοντος δημοσιονομικού, εργασιακού και περιβαλλοντικού νομοθετικού πλαισίου.

Για εμάς, ο καινοτόμος επιχειρηματίας που αναλαμβάνει κινδύνους και εκπληρώνει την κοινωνική του ευθύνη, είναι σύμμαχος στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την ανασύνταξη της χώρας.

Θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή.

Με την ίδια αποφασιστικότητα θα σταθούμε απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, ανομίας, λαθρεμπορίου και εκβιασμών.

θα βάλουμε τη κόκκινη γραμμή της νομιμότητας ανάμεσα στην υγιή επιχειρηματικότητα και στη κρατικοδίαιτη διαπλοκή.

Και εκεί θα μετρήσουμε φίλους και εχθρούς.

Βέβαια η διαφθορά και η διαπλοκή είναι σα το ταγκό, θέλουν δύο.

Και το γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό δημόσιο, έχει τη δική του ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα

Εμείς πιστεύουμε ότι το σημερινό δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό κράτος δεν είναι ατύχημα.

Είναι πολιτική επιλογή για την εξυπηρέτηση της διαπλοκής.

Είναι, παράλληλα, διοικητική προϋπόθεση για τη νόμιμη φοροαποφυγή.

Ο διοικητικός μηχανισμός έχει δομηθεί στην αδυναμία εκτέλεσης αποφάσεων.

Για παράδειγμα, το ΣΔΟΕ έχει επιβάλει πρόστιμα της τάξης των €60 δις και έχει εισπράξει μόλις €2,9 δις, ενώ ο μέσος χρόνος εκδίκασης μιας υπόθεσης είναι επτάμιση χρόνια.

Εμείς επιδιώκουμε ένα δημοκρατικό και αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών, το οποίο, με τη διαρκή κοινωνική συμμετοχή, θα δημιουργεί χώρο για νέες μορφές παραγωγής, όπως ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας.

Ένα κράτος που θα προσδιορίζει τις στρατηγικές κατευθύνσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης και μεταστροφής της οικονομίας.

Έτσι, λοιπόν, θα ενθαρρύνουμε τη στροφή στη νεανική και κοινωνική επιχειρηματικότητα, που δεν θα είναι εξαρτημένες από τις κρατικές επιδοτήσεις αλλά θα βασίζονται στην καινοτομία, την πρωτοπορία, την καλή εξυπηρέτηση και τη σκληρή δουλειά.

Επειδή η νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα είναι προϊόν της έρευνας και της τεχνολογίας, το «οικοσύστημά» της δε μπορεί παρά να είναι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Είναι ένας χώρος όπου έχει ήδη συντελεστεί μεγάλης έκτασης κοινωνική επένδυση. Διαθέτουν υποδομές και συσσωρευμένη εμπειρία για την ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογίας.

Πρέπει, όμως, να διαμορφώσουμε ένα νέο νομικό πλαίσιο που να τα θωρακίζει θεσμικά ως προς το προϊόν έρευνας και τεχνολογίας που παράγουν.

Παράλληλα, θα θεσμοθετήσουμε ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων («start-up companies»).

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι καίριας σημασίας η άρση των χιλιάδων μικρών και μεγάλων εμποδίων στην άσκηση της υγιούς παραγωγικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε τομείς και κλάδους όπου ως χώρα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξωστρέφειας.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω επιγραμματικά, ένα συμπαγές πλαίσιο που εμείς προτείνουμε για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης.

Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά παράγουν τεράστια πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλη την οικονομία.

Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

α). Με ριζική, ουσιαστική απλοποίηση όλου του θεσμικού πλαισίου και των βημάτων για την αδειοδότηση επενδύσεων, καθώς και για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων, με τη λειτουργία στην πράξη – και όχι στα χαρτιά – «υπηρεσίας μιας στάσης» για όλες τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων («one-stop shop»).

β). Με έμφαση όχι μόνο στην απλοποίηση της ίδρυσης, αλλά και στη λειτουργία της επιχείρησης, που δυστυχώς σήμερα, όποτε συναλλάσσεται με το Δημόσιο, εμπλέκεται σε χρονοβόρες και πολλές φορές μη ουσιώδεις διαδικασίες.

Με τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΕΠ), στις 13 περιφέρειες, όχι μόνο ως φορείς ενημέρωσης, αλλά και ως φορείς ουσιαστικής διεκπεραίωσης, με κατάλληλο νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν γρήγορα τις διαδικασίες, με λογοδοσία.

Με δημιουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών στις δημόσιες υπηρεσίες με αδειοδοτικό χαρακτήρα, για την διεκπεραίωση επενδύσεων, θεμάτων αδειοδότησης, κτλ.

Θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος.

Η τομή που πρέπει να γίνει στο φορολογικό σύστημα είναι ριζική.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν είναι τόσο η υψηλή φορολογία, όσο η αστάθεια και η αβεβαιότητα για το φορολογικό σύστημα που ισχύει και η οποία καθιστά αδύνατο οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

α). Δεσμευόμαστε για ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε (5) έτη, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Φορολογούμε τα κέρδη και όχι την παραγωγή.

Με υψηλότερη φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη και χαμηλότερη σε αυτά τα οποία αποθεματοποιούνται για να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία.

Θέλω, όμως, να είμαι σήμερα ξεκάθαρος: όταν εμείς μιλάμε για δίκαιη φορολόγηση, το εννοούμε.

β). Προχωράμε, ταυτόχρονα, σε ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων με αποτελεσματικό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Η υπερτιμολόγηση από τις ενδοομιλικές συναλλαγές κυμαίνεται μεταξύ 15%-20% και η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται σε €1-€1,2 δις ετησίως.

Το υφιστάμενο πλαίσιο για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών πρέπει να ενισχυθεί με τη δημιουργία κατάλληλων μονάδων ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών που θα διαθέτουν τεχνογνωσία και από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία.

α). Ίδρυση Δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας. Ενός βασικού κρίκου που λείπει από την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα θα ενοποιήσει υφιστάμενους μηχανισμούς, όπως το ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Παρακαταθηκών Δανείων και να διευκολύνει την άντληση και διοχέτευση πόρων προς τη πραγματική οικονομία.

β). Παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος στο οποίο «κολλάνε» σήμερα όλα τα εγγυοδοτικά προγράμματα, επειδή οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια.

Η παράκαμψη αυτή θα γίνει με τη δημιουργία ενός συστήματος διοχέτευσης εγγυήσεων ή εγγυητικών επιστολών μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού και με την εγγύηση αξιόπιστου διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

Τέτοιου είδους σχήματα θα παρέχουν απευθείας εγγυήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις - εξαγωγικές, του πρωτογενούς τομέα, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας - οι οποίες, ενώ είναι δυναμικές και μπορούν να ανοιχθούν σε νέες αγορές, δεν έχουν πρόσβαση για στοιχειώδη τραπεζική χρηματοδότηση σε κεφάλαια κίνησης και επενδυτικά κεφάλαια.

γ). Δημιουργία Τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, αλλά και για τη χορήγηση μικροπιστώσεων προς άτομα και ομάδες που αποκλείονται ολοσχερώς από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, όπως άνεργοι, μετανάστες, ΑμΕΑ, κλπ.

δ). Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.

Εντός του οργανισμού, συγκροτείται ξεχωριστός υποτομέας για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση των οποίων επείγει ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπίπτουν στη «νέα σεισάχθεια».

Διασπάται, δηλαδή, ένα δάνειο σε δύο μέρη: σ’ εκείνο που ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει και στο μέρος που παγώνει για πέντε ή δέκα χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να διαγράφεται από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, έως ότου βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Και διαγράφονται οι τραπεζικές οφειλές που εμφανίζουν αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής.

Ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών.

α). Θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

β). Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια πώλησης και περιορισμός της έκδοσης πιστωτικών σημειωμάτων και τιμολογίων παροχής υπηρεσιών.

Με αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση, η τιμή μονάδος που συμφωνείται ανάμεσα στον προμηθευτή (πωλητή) και τον πελάτη του (έμπορο χονδρικής ή λιανικής), στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας-συναλλαγής, θα εμφανίζεται πλέον υποχρεωτικά στο τιμολόγιο πώλησης που εκδίδει ο προμηθευτής και θα ταυτίζεται με την αναγραφόμενη στο ίδιο τιμολόγιο, τελική καθαρή τιμή μονάδος (χωρίς ΦΠΑ).

Επιπρόσθετα, η αξία οποιωνδήποτε πρόσθετων ανταποδοτικών υπηρεσιών που παρέχονται από τον πελάτη στον προμηθευτή, θα ενσωματώνονται υποχρεωτικά στην αναγραφόμενη στο τιμολόγιο τιμή μονάδος.

Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το βασικότερο πρόβλημα της αδυναμίας προσδιορισμού «καθαρών» τιμών χονδρικής, ενώ ταυτόχρονα θα απαγορεύσουμε οποιαδήποτε μετέπειτα μείωση της τιμής μονάδος, με την έκδοση πιστωτικών σημειωμάτων.

γ). Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως είχε προτείνει και η ΓΣΕΒΒΕ, με ταυτόχρονη εξουσιοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς να παρεμβαίνουν αμελλητί στις περιπτώσεις όπου διαφαίνονται ύποπτες αποκλίσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας αποτελεί την δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη για μηχανολογικό εξοπλισμό, γεγονός που εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών επιχειρήσεων και μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους.

δ). Εντατικότεροι έλεγχοι στους τρόπους διαμόρφωσης των τιμών, με έμφαση στις ενδοομιλικές και τις τριγωνικές συναλλαγές, σε όλο το φάσμα της οικονομίας (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός).

Αυτό είναι πολύ σημαντικότερο και ουσιαστικότερο από την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων.

Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων.

Ουσιαστική και ριζική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την διαδικασία πτώχευσης επιχειρήσεων.

Ζητούμενο είναι να φύγει η θηλιά που έχουν σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίες, λόγω της κρίσης, αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους.

Το ζητούμενο δεν είναι η διαιώνιση του προβλήματος και η συσσώρευση χρεών, αλλά να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία εκεί που πραγματικά υπάρχουν προοπτικές βιωσιμότητας, με την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων παραγωγικής αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

Η αντιμετώπιση δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, αλλά και προς το δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού εξυγίανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης τέτοιων σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων, που θα είναι προς όφελος όλων.

Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ως προς την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης στα διοικητικά δικαστήρια.

Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν τις διαφορές τους δικαστικά, είναι σήμερα εγκλωβισμένες σε ένα σύστημα αργό, που παράγει κόστος.

Προωθούμε θεσμικές και λειτουργικές μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης με:

Τη δικαστική αποφόρτιση από ασήμαντες και μικρής κοινωνικής απαξίας υποθέσεις

Τη στελέχωση των δικαστηρίων με επαρκή αριθμό δικαστών και τη στήριξη του έργου τους με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.

Τη διαμόρφωση αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των αναγκαίων λύσεων και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Κυρίες και Κύριοι,

Αναφέρθηκα στο πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων. Στα οικονομικά κίνητρα στο σκέλος της προσφοράς.

Εκτός, όμως, από τα κίνητρα, χρειάζονται και οι μηχανισμοί κινητοποίησης των επενδύσεων, ώστε τελικά να πραγματοποιηθούν.

Συνοπτικά σας αναφέρω τους τέσσερις βασικούς μηχανισμούς κινητοποίησης επενδύσεων, στο πρόγραμμά μας:

Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, για την προώθηση αναπτυξιακών έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,

Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευμένα παραγωγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση.

Παροχή ρευστότητας, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και από μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία και

Δημόσιες επενδύσεις, ως ατμομηχανή για τον ιδιωτικό τομέα.

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλησα σήμερα να έχω μια ουσιαστική παρέμβαση στην ετήσια διάσκεψη της ένωσής σας.

Σας παρουσίασα τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού μας για την αναγκαία τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης.

Για να διαλύσουμε εκατέρωθεν τους μύθους και να μιλάμε συγκεκριμένα.

Η χώρα και η οικονομία έχει ανάγκη από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Όχι από ευχές.

Σε ότι μας αφορά, ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε με σχέδιο, όχι για να επαναφέρουμε το χρεοκοπημένο παρελθόν, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, η Αριστερά δεν έχει συνεργήσει.

Ούτε για να διαχειριστούμε το απωθητικό παρόν, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Για αυτό το μέλλον.

Για την την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επιδιώκουμε τη θεσμική συνεργασία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων. Οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές σε όλους. Γιατί η Ελλάδα μας έχει ανάγκη όλους.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ periodista


Αναδρομικά 620 εκατ. ευρώ έλαβαν οι δικαστικοί τα χρόνια της κρίσης


Ποιοι θα πάρουν αύξηση στους μισθούς το 2015
Τι αναφέρει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού - Αναδρομικά 620 εκατ. ευρώ έλαβαν οι δικαστικοί τα χρόνια της κρίσης
 
Kονδύλι 541 εκατ. ευρώ προβλέπει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 το οποίο θα αφορά στις υποχρεώσεις αναδρομικών σε δικαστικούς και ένστολους αλλά και στις μισθολογικές αναπροσαρμογές στους τελευταίους για το 2014. Για τους ένστολους αναφέρεται η συνολική δαπάνη που θα εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό, δηλαδή στο 2014

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 414,7 εκατ. ευρώ που αφορά στα αναδρομικά ένστολων και δικαστικών για την περίοδο 1-8-2012 έως 31-6-2014 και επιπλέον 126,2 εκατ. ευρώ είναι η δαπάνη...
για αυξήσεις μισθών και συντάξεων των ένστολων, για την περίοδο 1-7-2014 έως 31-12-2014.

Σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, οι αυξήσεις στις αποδοχές θα γίνουν αναδρομικά από τον Ιούλιο ενώ η καταβολή των αναδρομικών από το 2012 θα ξεκινήσει σε δόσεις από την αρχή του 2015 με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης (πιθανόν σε ορίζοντα τριετίας).

Από μια πρώτη επεξεργασία των ποσών προκύπτει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων δεν θα γίνει στο 100%. Μισθοί και συντάξεις των ένστολων δηλαδή, θα αυξηθούν μεν, αλλά δεν θα επιστρέψουν στο επίπεδο των αποδοχών του 2012.

Νέα οφέλη για δικαστικούς

Διαφορετική είναι η εικόνα για τους δικαστικούς καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του "tovima.gr" καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2008 ως σήμερα οι δικαστές έχουν πάρει 620 εκατ. ευρώ (!) μετά τις αποφάσεις που ακύρωναν τις αποφάσεις εισοδηματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.

Τα στοιχεία που εξασφάλισε το vima.gr έχουν ως εξής

Πόσα έλαβαν οι δικαστές τα χρόνια της κρίσης

2008: 191 εκατ. ευρώ
2009: 146 εκατ. ευρώ
2010:     2 εκατ. ευρώ
2011:     0
2012:   17 εκατ. ευρώ
2013: 123 εκατ. ευρώ
2014: 141 εκατ. ευρώ

Σύνολο 620 εκατ. ευρώ

Από tovima

Οι θυσίες μας, τα κέρδη τους



Τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένα μπαράζ οικονομικών εκθέσεων, από τις χρεωκοπημένες/ ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα ελληνικές τράπεζες, στις οποίες τονίζεται με κοινό τρόπο ο κίνδυνος να χαθούν οι «θυσίες» των τελευταίων ετών εξαιτίας της αστάθειας που προκαλεί η αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αδυναμία που είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2015. Με κοινό τρόπο, παράλληλα, σημειώνεται πως η πολιτική αστάθεια, δηλαδή το ενδεχόμενο να απαλλαγούμε από αυτή την ελεεινή κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς, απειλεί και την «ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τις «θυσίες» έχουν τα δίκια τους και πράγματι η προοπτική η χώρα να αποκτήσει μία καλή/αριστερή διακυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο κάποιες θέσεις. Οι θυσίες που έγιναν, θυσίες που επιβλήθηκαν στο κόσμο της εργασίας, έγιναν για να θωρακιστούν οι θέσεις της ανώτερης μεσαίας τάξης και των πλουσίων, για να προστατευτούν τα κέρδη που έβγαλαν μέσα από την εφαρμογή των πολιτικών που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση. Αυτό που τώρα παίζει δεν είναι να πάνε, γενικά και αόριστα, χαμένες οι θυσίες του κόσμου της εργασίας, αλλά να χρειαστεί, να επιβληθεί, να γίνουν θυσίες από την ανώτερη μεσαία τάξη και φυσικά από τους πλούσιους.
Σε ό,τι αφορά την «ανάκαμψη», και σε αυτό έχουν τα δίκια τους καθώς αυτή η ελεεινή κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς με την πολιτική της, όντως, δημιουργεί προοπτικές για την… παραγωγή νέων κερδών για την ανώτερη μεσαία τάξη και τους πλούσιους. Γι’ αυτό δουλεύει, αυτό εννοούν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος όταν λένε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν ότι «τα καλύτερα έρχονται». Οπότε προφανώς και η προοπτική η χώρα να αποκτήσει μία καλή/αριστερή διακυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο, μεγάλο θα έλεγα, αυτού του είδους την «ανάκαμψη».
Οι οικονομικές εκθέσεις των χρεωκοπημένων/ανακεφαλαιοποιημένων με δημόσιο χρήμα ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώνουν με κοινό τρόπο ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Ο alterthess ιανός

Και νέο κούρεμα στις συντάξεις


Τρί, 07/10/2014 
Τσουνάμι με 12 ανατροπές προβλέπονται για το Ασφαλιστικό από τα τέλη του έτους, καθώς και ολόκληρο το 2015, με την τρόικα να βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα.Οι αλλαγές που έρχονται αναμένεται να πλήξουν παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, με τις μειώσεις στις συντάξεις να πηγαίνουν λίγο πίσω από το 2015, λόγω προεκλογικής περιόδου.Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, μέχρι το 2017:
1 Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις. Αλλωστε, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3863/2010 έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων. Δηλαδή, παραμένει ανοιχτό το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
2 Ο νέος «ασφαλιστικός χάρτης» θα διαμορφωθεί με την περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των ταμείων στη βάση της μελέτης που εκπονεί το ΚΕΠΕ. Η οποία -χωρίς να θιγούν προς το παρόν οι παροχές και οι συντάξεις- θα επιφέρει μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών, σημαντικές εξοικονομήσεις, αλλά και εξορθολογισμό και ενιαιοποίηση των κανόνων λειτουργίας. Σήμερα υπάρχουν 70 διαφορετικοί κλάδοι και τομείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δικά τους συστήματα παρακολούθησης και λογιστική αυτοτέλεια. Στο πλαίσιο αυτού του νέου, ενοποιημένου ασφαλιστικού τοπίου, οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται για την έκδοση σύνταξης σε «υπηρεσία μίας στάσης», στο Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων, και μάλιστα με μια απλή ηλεκτρονική αίτηση.
3 Τα ενοποιημένα ασφαλιστικά ταμεία θα λειτουργούν προς το παρόν ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί μέσα στο σύστημα, ενώ δεν αποκλείονται οι οριζόντιες περικοπές, οι οποίες θα είναι καθ' όλα εύκολες στη συνέχεια.
4 Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στο τέλος του 2015, δηλαδή την ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, η έκδοση και απονομή σύνταξης θα είναι ζήτημα ημερών.
5 Ξεκινά άμεσα ένα μεγάλο έργο με το οποίο αντιμετωπίζονται οριστικά οι εκκρεμότητες όλων των κλάδων και τομέων των ασφαλιστικών ταμείων, με το κλείσιμο 339 οικονομικών χρήσεων παρελθόντων ετών και τη σύνταξη ισολογισμών - απολογισμών.
6 Δημιουργία «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», με στόχο τη στήριξη των συνεπών επιχειρήσεων.
7 Εχει ήδη ξεκινήσει το έργο της Κωδικοποίησης και Απλοποίησης της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας.
8 Εχει ήδη δρομολογηθεί, και ολοκληρώνεται το 2017, η δημιουργία ενός ενοποιημένου μοντέλου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση της χώρας.
Ολες οι συντάξεις
Νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις: Η αρχή έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, όπου το ΕΤΕΑ, παρά την περικοπή κατά 5,2% των συντάξεων μέσα στο 2014, εξακολουθεί να δημιουργεί ελλείμματα. Υπολογίζεται δε ότι ο σχετικός λογαριασμός ξεφεύγει μέρα με την ημέρα και παρά την πληρωμή των εισφορών μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (με την οποία οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ). Στο τέλος του έτους το έλλειμμα για το 2014 αναμένεται να εκτιναχτεί στα 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 250 εκατ. αναμένεται να μεταφερθούν στο 2015 διά της επιμήκυνσης της «ουράς» αναμονής για την απόδοση των συντάξεων.
Μάλιστα το ΕΤΕΑ σταμάτησε να εκδίδει νέες συντάξεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους ακριβώς για να μην διευρυνθούν τα ελλείμματα. Υπολογίζεται ότι εκκρεμούν 180.000 νέες αιτήσεις.
Ετσι, και με βάση το νόμο για το «μηδενικό έλλειμμα χρήσης», δηλαδή τον ισοσκελισμό εξόδων και εσόδων, για το 2015 αναμένεται νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων της τάξης του 10%-15%. Θα είναι η 6η κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων από την υπογραφή των μνημονίων, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να έχουν χάσει πάνω από το 35% των αποδοχών τους κατά μέσο όρο.
10 Νέες περικοπές στα εφάπαξ: Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο μαθηματικός τύπος για τον μελλοντικό υπολογισμό των εφάπαξ στα ταμεία Πρόνοιας, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος της περικοπής που θα ισχύσει αναδρομικά για συνταξιοδοτήσεις από 1ης/9/2013 και μετά, όπως έγινε με τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους.
11 Νέος Υπολογισμός Συντάξεων: Από τις αρχές του χρόνου ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Και επειδή ο νέος τρόπος αφορά σε όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31η/12/2014, αναμένεται να «πιάσει» όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.). Και αυτό γιατί μόνο στον ιδιωτικό τομέα η θεμελίωση νοείται με τη συμπλήρωση τόσο των απαιτουμένων ετών ασφάλισης όσο και της ηλικίας εξόδου. Αρα, όσοι συμπλήρωσαν (θεμελίωσαν) και τις δύο προϋποθέσεις εντός του 2014 συνταξιοδοτούνται με το παλαιό καθεστώς μέχρι 31/12/2014. Σε διαφορετική περίπτωση, εντάσσονται στο νέο τρόπο του τριπλού υπολογισμού: α. εθνική σύνταξη, β. υπολογισμός των αποδοχών με τον παλαιό τρόπο για τα έτη ασφάλισης μέχρι και το 2010 και γ. υπολογισμός των αποδοχών από 1ης/1/2011 και μετά με το νέο τρόπο.
Σε αυτό το καθεστώς δεν υπάγονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2014. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η θεμελίωση επιτυγχάνεται μόνο με την υπαγωγή στην ασφάλιση για 25 έτη (μαζί με τα πλασματικά). Ειδικά για την καταβολή της εθνικής σύνταξης, το ύψος της οποίας είχε οριστεί στα 360 ευρώ το 2010 αλλά τώρα αμφισβητείται και αυτό το μέγεθος, καθώς το ύψος της εθνικής σύνταξης είχε συνδεθεί με τον πληθωρισμό .
12 Το ΕΚΑΣ βρίσκεται ξανά στο μικροσκόπιο των δανειστών, μετά την υποχρέωση καταβολής στους ηλικιωμένους άνω των 64 ετών (από 60 που ίσχυε) και στους αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, καθώς και στα ανήλικα τέκνα που λαμβάνουν το δικαίωμα σύνταξης θανάτου από τον έναν εκ των γονέων. Το βασικό σενάριο προβλέπει την ένταξη του σχετικού κονδυλίου στο πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σε πρώτη φάση, μέσα στον επόμενο χρόνο, και σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, το ΕΚΑΣ αναμένεται να περιοριστεί ως προς το ύψος του. 

 πηγή : Ελευθεροτυπία
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/kai-neo-koyrema-stis-syntaxeis#sthash.3sBgmkWi.dpuf

Η μετάβαση στη δραχμή


Τρί, 07/10/2014 

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση απαντήσεων σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν το καίριο ζήτημα της "Μετάβασης στη Δραχμή" από το ομότιτλο τελευταίο βιβλίο του Θεόδωρου Κατσανέβα (εκδόσεις Fotounica, 2014 )που περιέχει εβδομήντα απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις, καθώς και άλλα συνοδευτικά και υποστηρικτικά κείμενα.Το βιβλίο μπορεί να το προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι με αποστολή στο σπίτι (210-522800,τιμή κόστους 5 ευρώ)

 Με το Χρηματιστήριο τι θα γίνει; 

Το Χρηματιστήριο θα κλείσει για όσο διάστημα χρειαστεί, έως ότου ομαλοποιηθεί η αγορά. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το ελληνικό Χρηματιστήριο που βρίσκεται σήμερα στα Τάρταρα και οι χρηματιστηριακές αξίες μεγάλων φορέων, όπως της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκονται κάτω από τη λογιστική τους αξία. Γενικότερα, το Χρηματιστήριο θα προσαρμοστεί στις έκτακτες συνθήκες μετάβασης στο εθνικό νόμισμα και θα προστατευθεί από την κερδοσκοπική βουλιμία και ασυδοσία των διεθνών αγορών. 
Θα μπουν δασμοί σε εισαγόμενα προϊόντα και έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και συναλλάγματος; 
Εφ’ όσον η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη διεθνή οικονομική και εμπορική της πολιτική. Υπάρχουν βέβαια, έμμεσοι τρόποι περιορισμού ανεπιθύμητων εισαγωγών σε ορισμένες περιπτώσεις. Άλλωστε, δεν είναι αναγκαίο να μπουν δασμοί, αφού οι εισαγωγές θα ακριβύνουν, ενώ τα εξαγόμενα προϊόντα  και τα ξενοδοχεία μας θα γίνουν πιο φτηνά και ανταγωνιστικά. Θα υπάρξει έλεγχος της διεθνούς κίνησης κεφαλαίων, της εξαγωγής συναλλάγματος, που θα επιτρέπεται με αποδεικτικά νόμιμων συναλλαγών όπως για εμπορικές πράξεις, εγκεκριμένες επενδύσεις, σπουδές παιδιών, ποσά για ταξίδια μέχρι ενός ορίου κλπ, καθώς και διεκδίκηση της επιστροφής στη χώρα των καταθέσεων που διέφυγαν παράτυπα ή παράνομα στο εξωτερικό.
 Με τους μετανάστες τι γίνεται;
Οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να εξάγουν συνάλλαγμα το οποίο έχουν αποκτήσει με νόμιμους τρόπους όπως θα αποδεικνύεται από σχετικά στοιχεία, όπως δηλ. και οι Έλληνες πολίτες. Οι παράνομοι μετανάστες δε θα μπορούν να εξάγουν συνάλλαγμα και αυτό αποτελεί ένα πρακτικό όσο και απόλυτα αποτελεσματικό μέσο για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης χωρίς επώδυνα μέτρα.
.Υπάρχει. δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξοικονόμησης κρατικών πόρων, που βέβαια μπορεί να προσκρούουν σε αντιρρήσεις της Ε.Ε., αλλά σήμερα πολλές απ’ αυτές ανατρέπονται ή τείνουν να ανατραπούν διεθνώς. Τέτοια μέτρα είναι μεταξύ άλλων, η διεκδίκηση κεφαλαίων που διαφεύγουν σε φορολογικούς παράδεισους, η εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 δις ετησίως και ίσως περισσότερο, από τους ελέγχους της διαρροής παράνομων, μη σύννομων ή αδικαιολόγητων συναλλαγματικών συναλλαγών, η επιβολή φορολογίας σε διαδικτυακές συναλλαγές που διενεργούνται από τη χώρα μας και κατευθύνονται αφορολόγητες στο εξωτερικό, η επανακαθιέρωση κρατικών μονοπωλίων στα σπίρτα, στην εξόρυξη αλατιού, στην παραγωγή ζάχαρης κλπ.
Παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται και σε άλλες δυτικές χώρες όπως λχ. το μονοπώλιο της πώλησης αλκοολούχων ποτών στο Οντάριο του Καναδά από το οποίο το δημόσιο εισπράττει περίπου 3,7 δις ευρώ ετησίως. Στην Ιταλία, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις της Ε.Ε., θεσπίστηκε πρόσφατα ο λεγόμενος «νόμος Google» που υποχρεώνει όλες οι διαδικτυακές διαφημίσεις να γίνονται μέσω διαφημιστικών εταιρειών που εδρεύουν και φορολογούνται στη χώρα. Και υπάρχουν πάμπολλες άλλες χώρες που λειτουργούν με ειδικά φορολογικά, τραπεζικά και ειδικά καθεστώτα ( βλ.και ερώτηση 29 και υποσημείωση 23).
 Η έξοδος από την ευρωζώνη  συνεπάγεται και την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση; 
Όχι απαραίτητα. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα είναι σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης, όπως έχει πει ο Ζισκάρ ντ΄ Εσταιν
[1]
. Αυτό αφορά βέβαια την Ευρώπη της αλληλεγγύης και σύγκλισης και όχι την Ευρώπη της απόκλισης, της φτώχειας και της υποτέλειας των λαών του νότου. Αυτού του είδους Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέλλον. Γεγονός είναι ότι, το κίνημα του ευρωσκεπτικισμού σήμερα διογκώνεται ραγδαία σε όλες της χώρες της γηραιάς Ηπείρου. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στα πρόθυρα της εξόδου από την Ε.Ε. Και η ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε διάλυση με πρωτοβουλία άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ή από τις ίδιες τις εσωτερικές αντιφάσεις της. Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει μια de facto κατάσταση αναθεώρησης όλων των σημερινών ασφυκτικών δεδομένων της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Βερολίνου, που έρχονται σε αντίθεση με τα βασικά ιδεώδη και τις αξίες των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σημερινή πορεία της ευρωζώνης δυναμιτίζει την ίδια την Ε.Ε. και το όλο θέμα μας ξεπερνά, αν και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για εναλλακτικές προοπτικές με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι, πολλές χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε. βρίσκονται έξω από την ευρωζώνη και στις περισσότερες περιπτώσεις, τα οικονομικά τους δεδομένα πηγαίνουν πολύ καλύτερα απ’ αυτά των χωρών μέσα στην ευρωζώνη
 Επισημαίνεται ειδικότερα η περίπτωση της Κύπρου, η οποία αποτελούσε μια από τις ανθηρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, η οποία κατέρρευσε σχεδόν αμέσως μετά την πρόσφατη ένταξή της στην ευρωζώνη και την επιδρομή στα οικονομικά της που της επιφύλαξε η τελευταία. Και αυτό επειδή θεωρήθηκε φορολογικός παράδεισος, την ίδια ώρα που πολλές άλλες, παρόμοια «λουλούδια» φοροαποφυγής και μαύρου χρήματος ανθούν ακόμα και μέσα στην Ε.Ε.
Γιατί μόνο στην Κύπρο εφαρμόστηκαν πρωτόγνωρες  τραπεζικές συνταγές όπως το κούρεμα των καταθέσεων που υποθηκεύουν, εκτός των άλλων και το ταμπού της τραπεζικής πίστης;
Η Κύπρος ήταν μια από τις πιο εύπορες χώρες της Ευρώπης πριν από την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2008. Λίγα χρόνια μετά, υφίσταται μια πρωτόγνωρη καταστροφική επίθεση που τη μετέβαλε σε οικονομικό ναυάγιο. Αντίθετα, η τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρος που δεν είναι ενταγμένη και υποχείρια της ευρωζώνης, ξεπέρασε την οικονομική κρίση σχετικά εύκολα. Η Κύπρος λέγεται ότι ήταν  «πλυντήριο» μαύρου χρήματος. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια ιδιαίτερα πριν από την ένταξή της στο ευρώ. Όμως, περίπου το μισό  του συνόλου των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών κατευθύνεται σε φορολογικούς παράδεισους, σε εξωχώρειες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και το έγκυρο περιοδικό Forbes, χώρες, πολιτείες, πόλεις  που δεν ακολουθούν διεθνώς αποδεκτούς φορολογικούς κανόνες, μεταξύ πολλών άλλων είναι,  η Ομοσπονδιακή Πολιτεία  Delaware των ΗΠΑ, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, το City του Λονδίνου, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, το Χονγκ-Κονγκ, οι Μπαχάμες, το Γιβραλτάρ, οι Βερμούδες, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, ο Παναμάς, τα Νησιά Κέυμαν, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, οι Ανδόρες, από τις οποίες οι τρεις τελευταίες διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία αντίστοιχα.
Τα αφεντικά του διεθνούς καζίνο-καπιταλισμού, θα μπορούσαν φυσικά να εξαφανίσουν σε μία νύχτα αυτούς τους φορολογικούς παράδεισους, τα πλυντήρια του μαύρου χρήματος και των αθέμιτων διεθνών συναλλαγών. Αλλά δεν το θέλουν γιατί είναι δικά τους δημιουργήματα και υποκαταστήματα. Το μαρτυρικό νησί αποτελεί έναν αδύνατο κρίκο της ευρωζωνικής αλυσίδας, υποχείριο σε εύκολους πειραματισμούς για καινοφανείς πρακτικές οικονομικού ελέγχου και ποδηγέτησης, με δεδομένο ότι υπήρξε καταφύγιο ρωσικών και ελληνικών κεφαλαίων. Φυσικά, δε θα ήταν δυνατό να υποστεί τέτοια ληστρική μεταχείριση αν δεν ανήκε στην ευρωζώνη. Εκτός αν οι Γερμανοί έστελναν κανονιοφόρους για να τη βομβαρδίσουν, κάτι μάλλον αδύνατο. Τώρα ελέγχοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εδρεύει στη Φραγκφούρτη, έχουν στα χέρια τους, ένα μεγαλύτερο υπερόπλο, το κλειδί του ευρω-κουμπαρά. Παραγγέλλουν τη μουσική και οι υποτακτικοί χορεύουν. Στερνή μου γνώση...
Τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποστεί από τα ιδεώδη των ιδρυτών της όπως υποστηρίζεται;
Σύμφωνα με τους οραματισμούς των εμπνευστών και δημιουργών της η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε με σκοπό την αλληλεγγύη, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αυτά διαψεύδονται συνεχώς στην πράξη, αφού ιδιαίτερα με την καθιέρωση της ευρωζώνης επικράτησε η λογική της κυριαρχίας των ισχυρών πάνω στους αδύνατους. Αντί για σύγκλιση έχουμε απόκλιση των οικονομιών και υποταγή στην ευρωγερμανική κυριαρχία που πλήττει με διάφορους τρόπους τη χώρα μας και τον ευρωπαϊκό  νότο γενικότερα. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία κλείνει με απαίτηση της Τρόικα. Οι ελληνικές τράπεζες συρρικνώνονται και καλούνται να βάλουν λουκέτο ακόμα και σε κερδοφόρες επενδύσεις τους στο εξωτερικό. Στα ελληνικά ναυπηγεία απαγορεύεται να αναλάβουν παραγγελίες εκτός και αν προέρχονται αποκλειστικά από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Και αυτό γιατί έχουμε παραβιάσει κάποιους αυστηρούς κοινοτικούς  κανόνες που απαγορεύουν τις άμεσες ή έμμεσες κρατικές ενισχύσεις των ναυπηγείων, για να υπάρξει δήθεν υγιής διεθνής ανταγωνισμός. Έτσι, τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Μεσογείου της πρώτης ναυτιλιακής δύναμης στην Ευρώπη και παγκοσμίως, οδηγούνται σε κλείσιμο. Το ίδιο έγινε με τον Ελληνικό Νηογνώμονα. Όπως και με ότι έχει απομείνει από τη βαριά βιομηχανία μας, τα χαλυβουργεία, τη τσιμεντοβιομηχανία, που αδυνατούν να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις των γειτονικών μας χωρών όπως της Τουρκίας, λόγω του σκληρού ευρώ και του υψηλού εδώ κόστους ενέργειας.
Στα πλαίσια της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής, υποχρεωθήκαμε να αποσυρθούμε από την παραγωγή ζάχαρης, να ξηλώσουμε αμπελώνες, να μειώσουμε σημαντικά την  κτηνοτροφία και την παραγωγή κρέατος, όπως και πολλών άλλων  αγροτικών προϊόντων. Η ελληνική γεωργική παραγωγή βουλιάζει. Τα απαραίτητα για την ελληνική γεωργία λιπάσματα, τώρα πια, εισάγονται σχεδόν όλα από το εξωτερικό. Την ίδια ώρα, Γερμανοί, Ολλανδοί και λοιποί «κουτόφραγκοι», παραβιάζουν πλαγίως το γράμμα και το πνεύμα πολλών κοινοτικών κανονισμών και οδηγιών. Αγοράζουν πολύ φτηνά αγροτικά προϊόντα, λάδι, οπωροκηπευτικά κλπ, από μεσογειακές χώρες με υποτιμημένα – μαλακά νομίσματα, όπως η Τουρκία, το Μαρόκο, η Αλγερία, τα βαφτίζουν ευρωπαϊκά και τα εξάγουν στην Ελλάδα, παραβιάζοντας φυσικά τους κοινοτικούς κανονισμούς. Προωθούν μεθόδους αντιντάπιγκ και πρακτικές χρηματισμού για την προώθηση των προϊόντων τους.
Επιδοτούν τις βιομηχανίες τους με χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους, με χαμηλή φορολογία, με διοχέτευση ερευνητικών πορισμάτων από Πανεπιστημιακά και διάφορα άλλα ερευνητικά κέντρα που χρηματοδοτούν οι κυβερνήσεις τους. Με το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων, μας οδηγούν στο να δαπανούμε μεγάλα ποσά συναλλάγματος για τις εισαγωγές νέων αυτοκινήτων. Στο μέσο της κρίσης, το 2012, υποχρεωθήκαμε να δαπανήσουμε πάνω από μισό δις ευρώ για την εισαγωγή τηλεοπτικών αποκωδικοποιητών κυρίως από τη Γερμανία, για τη μετατροπή του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό! Και ο σχετικός κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Πως θα πληρώσουμε τα τεράστια χρέη μας τα οποία μάλιστα θα υπερτιμηθούν ανάλογα με την υποτίμηση της δραχμής;
Το 2001 τον τελευταίο δηλ. χρόνο πριν την είσοδό μας στην ευρωζώνη, το χρέος της χώρας, ανερχόταν περίπου σε 152 δις ή 104,7% του ΑΕΠ. Για το χρέος αυτό, υπολογίζεται ότι καταβάλλαμε στους δανειστές 353 δις σε τοκοχρεωλύσια. Μετά την ένταξή μας, το χρέος αυξήθηκε αλματωδώς και στα τέλη του 2014, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 320 δις ή περίπου 170% του ΑΕΠ. Για την εξυπηρέτηση των νέων χρεών της περιόδου της ευρωζώνης, καταβλήθηκαν τοκοχρεωλύσια ύψους 370 δις. Το χρέος δηλ. παρ’ όλες τις πληρωμές τεράστιων ποσών σε τοκοχρεωλύσια, τα κουρέματα, τις αναδιαρθρώσεις αλλά και την ακραία λιτότητα του Μνημονίου, συνεχίζει να αυξάνεται με εξωφρενικό ρυθμό. Πρόκειται για ένα τέρας που τίποτα δεν το σταματά, εκτός από την κοινή κλασική συνταγή της στάσης πληρωμών.
Η στάση πληρωμών και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα σημαίνει ότι απεγκλωβιζόμαστε από την ανάγκη νέου δανεισμού για να πληρώσουμε τοκοχρεωλύσια, μισθούς, συντάξεις κλπ, αφού αυτά μπορεί να εξυπηρετηθούν με την έκδοση εθνικού νομίσματος. Αν ισχύει μάλιστα και η ύπαρξη κάποιου πλεονάσματος όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αυτό είναι ακόμα περισσότερο υποβοηθητικό. Όπως ήδη αναφέρθηκε, μπορούμε να μειώσουμε άμεσα το χρέος κατά 58,2 δις ευρώ ή κατά 31% περίπου του ΑΕΠ, επιστρέφοντας το ποσό αυτό που μας έχει χορηγηθεί τελευταία ως λογιστικό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση  των ελληνικών τραπεζών. Και υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για τη μείωση του χρέους της χώρας, με κατάλληλη αξιοποίηση των κανόνων της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς προς όφελος βέβαια αποκλειστικά του δημόσιου συμφέροντος της χώρας και όχι κερδοσκόπων ιδιωτών.
Αμέσως με τη μετάβαση στη δραχμή, η χώρα θα δηλώσει στάση πληρωμών των διεθνών της χρεών και θα διαπραγματευτεί περίοδο χάριτος 2-3 ετών, με επιμήκυνση και κούρεμα του συνολικού χρέους σε επίπεδα της τάξης του 75%, κάτι που αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική. Σήμερα, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υποτιμημένα μέχρι και 89%, καταβάλλοντας δηλ. μόλις το 11% της αρχικής τους αξίας
Γιατί λοιπόν να μην μπορεί ένα ολόκληρο κράτος να αγοράσει τα χρέη του υποτιμημένα κατά 75% και ίσως και περισσότερο; Αυτό βέβαια απαγορεύεται από την Ε.Ε., αλλά είναι μαχητό και αναστρέψιμο.
Τι θα γίνει με τις ρήτρες που έχουμε υπογράψει για κατασχέσεις περιουσιακών μας στοιχείων σε περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών;
Σε περιπτώσεις χρεοκοπίας, ή καλύτερα της αναγκαστικής στάσης πληρωμών, παρόμοιες ρήτρες υπόκεινται σε πολιτικού τύπου διαπραγμάτευση. Μια ικανή και έμπειρη ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να διαπραγματευτεί όλα τα σχετικά ζητήματα, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις. Με πιο χαρακτηριστική αυτή της Γερμανίας, στην οποία χαρίστηκαν τα χρέη της από δύο παγκοσμίους πολέμους. Το 1953, διαγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων χρεών της, όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις χωρών διεθνώς που κήρυξαν επανειλημμένα στάση πληρωμών. Από το 1824 έως το 2009 είχαμε τουλάχιστον 286 επίσημες χρεοκοπίες από 110 κράτη.
Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε κράτος έχει χρεοκοπήσει επίσημα τουλάχιστον δυο φορές
 Στις 18 Ιουλίου του 2013, η πόλη του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, κήρυξε πτώχευση για χρέη ύψους 14 δις ευρώ, η οποία έγινε αποδεκτή από τις δικαστικές αρχές στις 3/12/2013. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει επισήμως τα έτη 1827, 1834, 1893, 1932, και με μια ειδική μορφή ανεπίσημης χρεοκοπίας το 2010, με την ένταξη στο Δ.Ν.Τ. και το 2012 με το PSI. Το 1950 το εξωτερικό χρέος της χώρας ανερχόταν σε 500 εκ. δολάρια, ποσό εξαιρετικά μεγάλο για εκείνη την περίοδο και η χρεοκοπία αποφεύχθηκε ύστερα από βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ ύψους 2 δις δολαρίων, ενός αστρονομικού ποσού για την τότε εποχή. Γενικότερα, η χρεοκοπία, ή στάση πληρωμών δεν μπορεί να δαιμονοποιείται, αφού αποτελεί συνηθισμένη διεθνή πρακτική για κράτη και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στην περίπτωσή μας, αν οι «σύμμαχοι» στείλουν κανονιοφόρους για να μας βομβαρδίσουν, τότε μπαίνουν ζητήματα αναζήτησης διεθνών ερεισμάτων προς διάφορες γεωπολιτικές κατευθύνσεις. Γεγονός είναι ότι, οι δανειστές μας ενδιαφέρονται να εισπράξουν, αν μη τι άλλο, μέρος των δανείων τους. Και αυτό θα το πετύχουν μόνο αν δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να συνέλθει από το κώμα της ύφεσης στο οποίο βρίσκεται σήμερα και από το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει υπό τις αδιέξοδες συνθήκες του Μνημονίου. Που εκτός από εξοντωτικές για τον ελληνικό λαό είναι και αυτοκαταστροφικές, αφού έχουν διαλύσει την εγχώρια παραγωγική δυναμική, με προοπτική να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο η τραγική σημερινή μας κατάσταση. Με ασπιρίνες δεν πρόκειται να θεραπευτεί η βαρέως ασθενούσα ελληνική οικονομία.
Λέγεται ότι αν πτωχεύσουμε και βγούμε από το ευρώ θα αποκοπούμε από τις αγορές και δε θα μας δανείζει κανείς. Και ότι θα μετατραπούμε σε Αλβανία παλαιότερων εποχών. 
Μετά το 2008 και την έλευση της κρίσης, έχουμε αποκοπεί από τις αγορές και έχουμε ουσιαστικά πτωχεύσει δύο φορές. Την πρώτη στις 23 Απριλίου του 2010 με την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και τη δεύτερη στις 21 Ιουλίου 2012 με το περίφημο κούρεμα του PSI. Το οποίο σε μεγάλο μέρος του, έγινε με απομείωση ελληνικών ομολόγων, ιδιωτών Ελλήνων ομολογιούχων, ασφαλιστικών ταμείων, Πανεπιστημίων κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), από τα οποία εισέπραξαν τεράστια ποσά οι διεθνείς κερδοσκόποι που τζιράρουν πάνω στο κουφάρι της ελληνικής οικονομίας.
Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμης πτώχευσης αλλά απλώς δεν το λέμε. Έχει επέλθει ο θάνατος, αλλά δεν έχει επιδοθεί το σχετικό αγγελτήριο. Πόσο πιο κάτω δηλ. μπορούν να μας αξιολογήσουν από την κατηγορία «σκουπίδια», οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης του καζινο-καπιταλισμού που έχουν αφεθεί ασύδοτοι να διαφεντεύουν τις διεθνείς αγορές και ειδικότερα εκείνες των μικρότερων και πιο αδύναμων χωρών; Κάτι που θυμίζει «την ελευθερία μιας αλεπούς σε ένα ελεύθερο κοτέτσι»! Όσο για τις αγορές, μας έχουν από καιρό εγκαταλείψει και ουδείς μας δανείζει ενώ οι ιδιώτες εισαγωγείς υποχρεώνονται να πληρώνουν με μετρητά.
Με τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του Μνημονίου, δεν επιτρέπεται στο ελληνικό κράτος να αναζητήσει δημόσιο δανεισμό από αλλού. Η «Αλβανοποίηση» της χώρας έχει ήδη επέλθει με το καταστροφικό Μνημόνιο. Και έπονται χειρότερες μέρες αν συνεχίσουμε μνημονιακά, υφεσϊακά, υποτελικά και γερμανικά. Όταν μια συνταγή δεν πετυχαίνει, όπως αυτή της μνημονιακής υπερλιτότητας, τότε αλλάζεις πολιτική. Η εμμονή της κατρακύλας στον γκρεμό, δεν αποτελεί και την πλέον σώφρονα επιλογή. Όταν μπροστά στη άβυσσο δε βλέπεις το γεφύρι, τότε πέφτεις στο γκρεμό.
Με την επιστροφή στη δραχμή θα δικαιωθούν και θα κερδοσκοπήσουν όσοι έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές Τράπεζες και τις έστειλαν στο εξωτερικό;
Η μαζική εκροή αφορολόγητου συναλλάγματος στο παρελθόν χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες», θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και να είχαν επιβληθεί σοβαρές κυρώσεις για μη σύννομες συναλλαγματικές μετακινήσεις κεφαλαίων και ειδικότερα του «μαύρου χρήματος». Όμως, η διεθνής ασυδοσία των αγορών και η δεδομένη ατιμωρησία της ελληνικής πολιτείας, έχει επιτρέψει τέτοια φαινόμενα. Γεγονός είναι ότι, το μεγάλο ειδικά κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και κινείται εκεί όπου υπάρχει το κέρδος και η ασφάλεια των καταθέσεων. Αν η επιστροφή κεφαλαίων στην Ελλάδα με σκοπό το κέρδος, αποτελέσει μια συνέπεια αυτής της προοπτικής, τόσο το καλύτερο για τη χώρα μας.
Αλλά, αυτό δε θα γίνει πριν αποκτηθεί η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ευνόητο είναι ότι θα υπάρξει μέριμνα για την προστασία ευαίσθητων καταστάσεων και τομέων της ελληνικής οικονομίας όπως λχ., κοινωφελείς υπηρεσίες, η ΔΕΗ, οι παραμεθόριες περιοχές, η δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων κλπ. Όσοι έχουν διοχετεύσει παράνομα, παράτυπα ή αδικαιολόγητα χρήματα στο εξωτερικό, θα ελεγχθούν και θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη με συνοπτικές διαδικασίες ύστερα από κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση.
Δεν υπάρχει δηλ. η «συμμορία της δραχμής»; 
Η «χούντα του ευρώ», βλέποντας ότι χάνει τη μάχη των επιχειρημάτων, επιτίθενται στους εκφραστές της διαφορετικής άποψης. Οι ευρωραγιάδες του Μνημονίου έφτασαν στο ταπεινό σημείο να αποκαλούν τους υποστηρικτές της άποψης αυτής ως «συμμορία της δραχμής», τα μέλη της οποίας έχουν δήθεν διοχετεύσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, με σκοπό την κερδοσκοπία όταν επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα! Και ποιοι τα λένε αυτά; Οι ίδιοι που είναι υπεύθυνοι για την ανεξέλεγκτη διοχέτευση στο εξωτερικό τεράστιων ποσών χρημάτων, ύψους άνω των 100 δις τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος των οποίων είναι μαύρο χρήμα.
Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η καλύτερη απάντηση που έχει δοθεί σχετικά είναι ότι, «Πρόεδρος της συμμορίας της δραχμής» είναι ο ευπατρίδης και μεγάλος φιλέλληνας Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων υπεράνω υποψίας διεθνών προσωπικοτήτων και αναλυτών, υποστηρίζει τη θέση αυτής της πλευράς . Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η επιστροφή στη δραχμή, με σχέδιο, σωφροσύνη και νοικοκυροσύνη και όχι η παραμονή στην κόλαση του ευρωμνημονίου, είναι ο μονόδρομος της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα. Για αυτό και το φαιδρό επιχείρημα της συμμορίας της δραχμής έχει αποσυρθεί τελευταία από το οπλοστάσιο των ευρωλατρών. Ο γκεμπελισμός έχει και αυτός όρια.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, στις 8/12/2012,  ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας και μεγάλος φιλέλληνας, επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει μπροστά της μια δύσκολη επιλογή, αφού η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες.«Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πετύχει μια οικονομική ανάκαμψη, έχοντας ένα ισχυρό νόμισμα» σημείωσε ο μεγάλος Γάλλος πολιτικός. «Είναι καλύτερα να χρησιμοποιεί το δικό της εθνικό νόμισμα για μια περίοδο από το να έχει την ασφάλεια ενός κοινού νομίσματος». Παρόμοιες δηλώσεις γενικότερα υποστηρικτικές για τη χώρα μας έχει κάνει ο ίδιος και σε άλλες περιπτώσεις. 
Οι χώρες της Ε.Ε. που ανήκουν στην ευρωζώνη είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, 
Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα,
 Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία.
 Ενώ εκτός της  ευρωζώνης και μέσα στην 
Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Βουλγαρία, Δανία, Λιθουανία, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Πολωνία,
 Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχία.
Φορολογικοί παράδεισοι θεωρούνται γενικά οι χώρες - κράτη με χαμηλή ή ανύπαρκτη φορολογία και έλεγχο του «πόθεν έσχες» για όποιους ιδρύουν εκεί εταιρείες και μεταφέρουν τα κεφάλαια και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το 2012, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε την ακόλουθη λίστα με 47 φορολογικούς παραδείσους, κράτη δηλαδή που δεν έχουν συνάψει σύμβαση διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα με την Ελλάδα: Ανδόρα, Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαχρέιν,Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Μπελίζ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Μπρουνέι, Νήσοι Κέυμαν, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Χιλή,Ντομινίκ, Γιβραλτάρ, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Γκέρνσεϋ, Νήσος Μαν, Τζέρσεϋ, Λίβανος, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μοντσεράτ, Μαυρίκιος, Μονακό, Ναούρου, Ολλανδικές Αντίλλες, ΠΓΔΜ (FYROM), Νιούε, Παναμάς, Φιλιππίνες, Αγία Λουκία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Νήσοι Τέρκς και Κάικος, Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ, Βανουάτου, Ουρουγουάη, Χονγκ-Κονγκ. Φορολογικοί παράδεισοι, εκτός από εξωϋδατικοί (Off-shore), υπάρχουν και σε ηπειρωτικά εδάφη όπως το Λουξεμβούργο, που αποτελεί και ιδρυτικό μέλος της ΕΕ,  τo Λίχνενσταϊν, το Μονακό και η Ανδόρα, που είναι μεν αυτοδιοικούμενα αλλά διατηρούν στενούς πολιτικούς δεσμούς με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία αντίστοιχα. Κραυγαλέα περίπτωση ανοχής της διεθνούς κοινότητας, αποτελεί η Ελβετία  όσον αφορά το διαβόητο τραπεζικό της απόρρητο.
Οι κύριοι εμπνευστές και δημιουργοί της Ε.Ε. είναι οι Κόνραντ ΑντενάουερΓιόζεφ ΜπεχΓιόχαν Βίλεμ ΜπέγιενΟυίνστον ΤσόρτσιλΑλτσίντε ντε ΓκάσπεριΒάλτερ ΧάλσταϊνΣίκο ΜάνσχολτΖαν ΜονέΡομπέρ ΣουμάνΠωλ-Ανρί ΣπάακΑλτιέρο Σπινέλι, ενώ υπέρμαχός της υπήρξε και ο αείμνηστος Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο επενδυτικός οίκος Japonica Partners έκανε δημόσια προσφορά 4 δις ευρώ για την αγορά ελληνικών ομολόγων στο 11% της αξίας του, με προφανή σκοπό το κέρδος. Ο σπουδαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός Greece Debt Free, μια πρωτοβουλία εξαίρετων Ελλήνων του εξωτερικού, αγόρασε έναντι 2 δις ευρώ, ελληνικά ομόλογα τα οποία και παρέδωσε στο ελληνικό δημόσιο.
Το 1952 το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας ανερχόταν στα 30 δισ. γερμανικά μάρκα, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη. Οι διεθνείς δανειστές της με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συμφώνησαν σε πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του και ειδικότερα στο ότι η υπόχρεος χώρα, θα εξοφλούσε τα δάνεια όχι από τα αποθεματικά αλλά από τα τρέχοντα πλεονάσματά της. Από το 1956 και μετά έχουν υπογραφεί περισσότερες από 400 διεθνείς συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρεών για 85 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν εμπεριέχουν τόσο ευνοϊκούς όρους όσο αυτοί της Γερμανίας.

Στη δεκαετία του 1980 συνέβησαν πάνω από 70 επίσημες πτωχεύσεις, από τις οποίες 34 στην Αφρική, 29 στη Λατινική Αμερική και οι υπόλοιπες στην Ασία. Το 1998 η Ρωσία δήλωσε αδυναμία πληρωμής του εξωτερικού χρέους και των χρεωλυσίων της και το ίδιο έκαναν, μεταξύ άλλων, η Ουκρανία, το Πακιστάν, το Εκουαδόρ, η Ουρουγουάη, Αργεντινή, το Μεξικό. Τον Οκτώβριο του 2013, μια πρωτοφανής κρίση χρεωκοπίας έπληξε την κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία αποσοβήθηκε με άνωθεν παρεμβάσεις.

Το PSI (Private Sector Involvement - Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα), σε αντιδιαστολή με τον όρο OSI (Official Sector Involvement - Συμμετοχή του Δημοσίου Τομέα), είναι η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτών ομολογιούχων, τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών ταμείων κλπ) στη διαδικασία απομείωσης του δημοσίου χρέους κυρίαρχων κρατών, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η αποδοχή της διαδικασίας από την πλειονότητα των φορέων και να αποτρέπεται η επιβάρυνση των κρατών-δανειστών. Ο όρος υιοθετήθηκε τη δεκαετία του 1990 κατά την περίοδο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της ΡωσίαςΤουρκίαςΒραζιλίαςΙσημερινού και Αργεντινής, και έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους (2010-2012). Παρ’ όλο το κούρεμα και μάλιστα σε βάρος ελληνικών ομολόγων κατά μεγάλο μέρος του, το χρέος της χώρας μας συνέχισε να αυξάνεται.

Tα CDS (Credit Default Swap –Ασφάλιστρα Κινδύνου),   είναι επενδυτικά παράγωγα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε για κερδοσκοπία είτε για προστασία έναντι κινδύνου αθέτησης (default risk) πληρωμών των οφειλών ενός δανειζόμενου. Ο αγοραστής ενός CDS καταβάλλει το τίμημα σε χρόνο «T». Αν αυτό συμβεί, ο αγοραστής των CDS εισπράττει από τον πωλητή αποζημίωση. Τα CDS είναι μια τελευταία σχετικά πρακτική των διεθνών αγορών που καθιερώθηκε κυρίως από τις αρχές του 1990 για την προστασία  από τον πιστωτικό κίνδυνο, επιτρέποντας στους αγοραστές  να κερδοσκοπούν σε εκδόσεις αφερέγγυων χρεών.
Το επιλεγόμενο «μαύρο χρήμα» είναι εκείνο που προέρχεται συνήθως από αφορολόγητες, και συχνά παράνομες συναλλαγές.
Ο υπογράφων σε πολλά άρθρα και παρουσίες του στην τηλεόρασή και το ραδιόφωνο, έχει αναφερθεί ότι ο ίδιος είναι μέλος της... «συμμορίας της δραχμής», με Πρόεδρο τον Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν! Ο οποίος αναφερόμενος στον εαυτό του έχει πει «δεν είμαι φιλέλληνας, είμαι Έλληνας».