Ο Πούτιν έστρεψε τους διηπειρωτικούς πυραύλους Topol-M προς την Τουρκία



Η Ρωσία ενεργοποίησε αιφνιδιαστικά τις στρατηγικές δυνάμεις της στην περιοχή του Βόλγα και συγκεκριμένα τους διηπειρωτικούς πυραύλους Topol-M στρέφοντας τους προς την Τουρκία. Πρόκειται σαφώς για ένα μήνυμα προς την Άγκυρα που ψάχνει αφορμή για να εισβάλει στη Συρία και βεβαίως προς τις ΗΠΑ που αναμοχλεύουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και βλέπουν με καλό μάτι την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ την οποία δεν κατάφεραν πέρυσι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού γενικού επιτελείου Igor Yegorov «οι στρατηγικές δυνάμεις στην περιοχή του Βόλγα ξεκίνησαν ασκήσεις με τα συστήματα των διηπειρωτικών πυραύλων Topol-M».
Ανώτερη στρατιωτική πηγή ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το Ria-Novosti πώς «η ρωσική στρατηγική διοίκηση πυραύλων, έπειτα από προεδρική εντολή ξεκίνησε ασκήσεις στην περιοχή Yoshkar-Ola, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Οκτωβρίου». Στις ασκήσεις συμμετέχουν περίπου 2.000 στρατιώτες και περίπου 200 κινητές συστοιχίες πυραύλων.
Για τις στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας, αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη άσκηση που πραγματοποιείσαι μέσα στον μήνα Οκτώβριο με συστήματα πυραύλων Topol-Μ, και αυτό κάτι σημαίνει.
Οι πύραυλοι Topol-Μ είναι ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας. Ο πύραυλος που κωδικοποιείται ως IBCM, μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 10.500 χιλιομέτρων με απόκλιση μόλις 200 μέτρα! Άρα διαθέτει μέσα στο βεληνεκές του την Μέση Ανατολή και την περιοχή των τουρκοσυριακών συνόρων!
Μεταφέρει είτε μια κεφαλή μεγάλης ισχύος ή έξι πολλαπλές κεφαλές 150 χιλιάδων τόνων ΤΝΤ, έκαστη. Μια μοίρα κινητών πυραυλικών συγκροτημάτων Topol-M αποτελείται από τρία συγκροτήματα κινητών μονάδων εκτοξευτών και μια μονάδα διοίκησης.
Αναλυτές αναφέρουν πώς η κίνηση αυτή από πλευράς Μόσχας είναι επίδειξη δύναμης που στοχεύει στην Τουρκία και στις ΗΠΑ. Όσον αφορά στην πρώτη το μήνυμα είναι μην τολμήσετε να εκμεταλλευτείτε την κατάσταση στη Συρία για να ρίξετε τον Άσαντ. Είναι κάτι που ούτε να ακούσει δεν θέλει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει καταστήσει σαφές στον Ρ.Τ. Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πρόσφατα.
Το μήνυμα έχει αποδέκτη και τις ΗΠΑ ασφαλώς που με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ISIS θα ήθελαν να καταφέρουν πλήγματα στο συριακό στρατό και να οδηγήσουν σε πτώση τον Άσαντ.
Η Μόσχα μάλιστα έχει προειδοποιήσει πώς σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τα αεροπορικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών στη Συρία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη Συριακή αεροπορία με αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα S-300.
Σύμφωνα με το defencenet ένα μέρος των συστημάτων βρίσκεται ήδη στη Συρία από πέρυσι και μπορούν μέσα σε λίγες ημέρες να μεταφερθούν και τα υπόλοιπα τμήματα προκειμένου τα συστήματα να καταστούνε επιχειρησιακά.
Η κινητικότητα της Ρωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία έχει διαφανεί εδώ και μήνες, όταν ενίσχυσε και τις ναυτικές της δυνάμεις στη Μεσόγειο.
Αυτή τη στιγμή ανοιχτά των συριακών ακτών βρίσκεται το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου που χάρη σε μια σειρά από αξιόπιστους αισθητήρες και την ναυτική έκδοση του α/α συστήματος S-300,μπορεί να “σκεπάσει” κυριολεκτικά όλη την Ανατολική Μεσόγειο.


makeleio.gr


Πηγή: Ο Πούτιν έστρεψε τους διηπειρωτικούς πυραύλους Topol-M προς την Τουρκία-Μήνυμα προς την Άγκυρα να κάτσει στα…αυγά της! | Sta Paraskinia News Magazine ap http://staparaskinia.blogspot.com/2014/10/topol-m.html#ixzz3FgyMwlaP

Ν.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Τίποτα όμως δεν σώζει πλέον αυτή τη συγκυβέρνηση.

H σημερινή ομιλία μου στην Βουλή στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ομιλία κατά την διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης
Ολομέλεια Βουλή

Όσο και αν ακούγεται περίεργο η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, επιζητεί να πιστέψουν όλοι, πως τα πράγματα πάνε καλά και όπου να ‘ναι το μοιρολόι θα μετατραπεί σε… τραγούδι ευτυχίας.

Αλλά να που το «σουξέ στόρι» το πήραν χαμπάρι εκτός από τους Έλληνες και οι εκτός.
Διαβάζω:        
«Η Ελλάδα στην χειρότερη ύφεση της ιστορίας της», υπερβολικά αισιόδοξος ο προϋπολογισμός του 2015.
Ποιος το λέει;
Οι financial times.

Επίσης ο ξένος τύπος γράφει :
«το ΔΝΤ διαψεύδει τον Α. Σαμαρά. Στα 25 δις οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για το 2015-2016»
Και δημοσιεύει την εξαμηνιαία έκθεση fiscal όπου το ΔΝΤ υπολογίζει σε περίπου 25 δισεκατομμύρια  ευρώ τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος, για την διετία 2015-2016. (καταθέτω σχετικά)

Την εποχή των μνημονιακών παγετώνων όμως χωρίς αριθμούς την βιώνουν, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.
Είδαμε πριν λίγες μέρες, πέθανε ένας άνθρωπος στην ουρά για τον ΕΝΦΙΑ.
Δύο μήνες νωρίτερα, πέθανε μια γυναίκα στην Κρήτη, επειδή της έκοψαν το ρεύμα και σταμάτησαν τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη ζωή.

Ποιος αμφισβητεί ότι όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα;
Και όμως θέλουν να εξαφανίσουν ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ «κοινωνικό επίδομα».
Έκαναν τον εργαζόμενο... «ωφελούμενο».
Διέλυσαν την εργασιακή προστασία.
Διέλυσαν την κοινωνική πρόνοια.
Διέλυσαν την Υγεία.
Έκοψαν τις προληπτικές εξετάσεις.
Ξεμάτωσαν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Και τολμούν να μιλούν για «δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή»;
Λίγη ντροπή!!!!

Δεν είδαν τα διαγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που απεικονίζουν την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ της ελληνικής οικονομίας, στα χρόνια του μνημονίου (και δη τα τελευταία δύο).
Και η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται με το να μιλάνε για  αποκατάσταση της διεθνούς θέσης και αξιοπιστίας» της χώρας ΑΥΤΟΙ που -αλλοιώνοντας τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT- μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ είδαν ένα ξεκάθαρο πρωτογενές έλλειμμα 15 δις ευρώ!!!

Τι να πει κανείς όταν έστω και τώρα, στην εποχή της μεγάλης ανθρωπιστικής τραγωδίας, κανένας δεν έχει ακόμα το θάρρος να φωνάξει πως ο ελληνικός λαός χρεοκόπησε οδυνηρά στο όνομα μίας σωτηρίας, που ποτέ δεν θα έρθει με την συνταγή του μνημονίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έκοψαν τα δώρα.
Αυξάνουν το ωράριο.
Λήστεψαν τα εφάπαξ.
Θα κόψουν και άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις και θα μας λένε ότι «η μείωση των μισθών θα φέρει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Και όμως η ανάπτυξη δεν έφτασε ακόμη.
Και όμως η Κυβέρνηση Σαμαρά,
Υπηρετεί συνειδητά και με συνέπεια την πολιτική των ξένων δυναστών – δανειστών, που είναι κατάφωρα αντιλαϊκή και αντεθνική και για τούτο, ούτε ακούει, ούτε απολογείται.
Υβρίζει, λοιδορεί, επιτίθεται σ’ όλους εμάς και μας κατηγορεί για οπισθοδρομικούς, φανατικούς, ψεκασμένους  και άλλες τέτοιες αηδίες.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΛΕΝΕ;
ΑΥΤΟΙ που σε κάθε μείωση ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ότι είναι η τελευταία!
Αυτοί που μας οδήγησαν ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ στην κορυφή του βουνού και από εκεί ρίχνουν κάθε φορά στο κενό όσους εργαζόμενους τους λέει η τρόικα.       
Αυτοί  που έγιναν οι «πατριάρχες» της διαπλοκής:
Θυμάστε τον Κώστα Καραμανλή όταν από αυτό το βήμα «χειροτόνησε» τον Κ. Σημίτη σε «αρχιερέα» της διαπλοκής ;
Ε, λοιπόν οι Βενιζέλος και Σαμαράς κατέχουν δικαιωματικά τον τίτλο του «πατριάρχη της διαπλοκής».

Και αφού ο παρά τω Πρωθυπουργώ Υπουργός προκάλεσε να δοθούν ονόματα και διευθύνσεις  θα τα ακούσετε τώρα.
Ο Πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός ελπίζω σήμερα ή αύριο να απαντήσουν.
Εσείς τότε να φωνάξετε το «ΑΞΙΟΣ ή ΑΝΑΞΙΟΣ» για την χειροτονία στο αξίωμα του «πατριάρχη» της διαπλοκής.


Η κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακριβώς όπως συμπεριφέρεται στους Έλληνες ολιγάρχες το ίδιο κάνει   και στους ξένους δανειστές, ακολουθεί πειθήνια την καταστροφική συνταγή τους.

Πετσοκόβει τις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης κατά 459 εκατ. ευρώ, τις λειτουργικές δαπάνες κατά 371 εκατ. Ευρώ, αλλά αυξάνει τις πληρωμές όμως για τόκους (σε ταμειακή βάση) σε σχέση με φέτος κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς επίσης μειώνει τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
Και μετά από όλα αυτά το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στα 316 δις ευρώ ή 168% του ΑΕΠ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι, ο οποίος συνδύασε την ποσοτική χαλάρωση στην χώρα μας, με ένα μνημόνιο διαρκείας.
Οι Έλληνες δεν θα ξεγελαστούν με μία ατάκα περί εξόδου από το μνημόνιο, λες και το μνημόνιο είναι ένα απλό συμβόλαιο και όχι τα χιλιάδες μέτρα, οι διατάξεις και οι νόμοι που έχουν ήδη εφαρμοστεί και που στοχεύουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν για πολλά – πολλά χρόνια ακόμα, μετατρέποντας τους Έλληνες σε… ενοικιαστές της χώρας τους και φιλοξενούμενους στα σπίτια τους!
Και παρόλα αυτά, εξακολουθούν να μας λένε ότι:
«Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Για αυτό, λοιπόν, δεν έχει έρθει ακόμη η ανάπτυξη!
Γιατί μέχρι τώρα δημιουργούσαμε τις προϋποθέσεις για να έρθει!
Κατά την άποψή μου είναι προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως αυτή η κυβέρνηση των πολλών ψεμάτων και των άπειρων υποχωρήσεων στις διαθέσεις ντόπιων και ξένων αφεντικών, πλέον καταρρέει.

Η πολιτική της χρεοκόπησε.

Όπως χρεοκόπησε και η πολιτική που υπηρέτησε, σε όλη την Ευρώπη.
Φαίνεται παντού.

Ακόμα και στην δημοσιονομική «ανταρσία» της Γαλλίας απέναντι στις εντολές του Βερολίνου ή στο φούντωμα των εθνικιστικών και αποσχιστικών κινημάτων παντού στην Ευρώπη.
Η αντίδραση απέναντι στην πολιτική που εξαθλίωσε τους Έλληνες και εξαθλιώνει και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς είναι πλέον έντονη παντού.
Αποτυπώνεται ακόμα και στην υπογραφή που έβαλε ο πρόεδρος της Ντόϊτσε Μπανκ για την ποσοτική χαλάρωση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αλλά στην Ελλάδα η πολιτική αυτή συνεχίζεται ασταμάτητα, επειδή οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος πιστεύουν πως η διατήρηση της εξουσίας τους αποτελεί δώρο της… Αγίας Γερμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ξέρουν πολύ καλά τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Η Eurostat ανακοίνωσε τις προάλλες  πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 315 δις το πρώτο τρίμηνο του 2014, στο 174,1% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 13,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013!

Μόλις προχθές, έκθεση της Κομισιόν μας ενημέρωσε πως η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε ιστορικά ψηλά για την Ευρώπη, σε ποσοστό 205 περίπου, ενώ θα θυμίσω και την προ ημερών ανακοινωθείσα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία περίπου 6,5 εκατομμύρια Έλληνες βιώνουν το φάσμα της φτώχειας και αδυνατούν να επιβιώσουν, τουλάχιστον αξιοπρεπώς!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αλήθεια που είναι οι φοροελαφρύνσεις;
Ο Σαμαράς δεν είναι, που με πολιτικό «τσαμπουκά» έλεγε, ότι θα καταθέσει στον προϋπολογισμό τις φοροελαφρύνσεις, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ;

Και τελικά ούτε κουβέντα δεν γίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για φοροελαφρύνσεις φυσικών προσώπων.

Εξαφανίστηκαν, όπως και ο Σαμαράς που δεν είναι καν στη συζήτηση στη Βουλή.

Επίσης ηη Κυβέρνηση της συμφοράς,  αντί για ρύθμιση των οφειλομένων στο δημόσιο, στα Ασφαλιστικά, στις τράπεζες κλπ, φέρνει τον εφιάλτη των πλειστηριασμών και το νέο χαράτσι στις εταιρικές παροχές, βαφτίζοντάς τες ως εισόδημα...

Αυξάνει την παρακράτηση, μονιμοποιεί το χαράτσι της ΔΕΗ με το δημευτικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, συνεχίζει και τον Ειδ. Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τη δήθεν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, την κάνει τακτική και μόνιμη.

Τέλος, όχι μόνο δεν θεσπίζει μειώσεις στους συντελεστές φυσικών προσώπων, αλλά εξαπολύει νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των φτωχών νοικοκυριών με την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Στη σελ. 11, του προσχεδίου, δίνεται καθαρά και ξάστερα και η απάντηση στους καλοπροαίρετους, που ακόμα θέλουν να πιστεύουν, πως φτάσαμε στο τέλος των μνημονίων.

Δυστυχώς, άλλα γραπτώς μας πληροφορούν οι κυβερνητικοί τη συνταγή που θα ακολουθήσουν:
«συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Εάν δεν αρκεί και αυτή η ομολογία της κυβέρνησης, τότε ας διαβάσουμε τα όσα γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο: «bloomberg»:
“...ο προϋπολογισμός που κατέθεσε (η κυβέρνηση) δεν πείθει τους δανειστές για έξοδο από το μνημόνιο”.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μετά και από  τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την μεταβολή του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2014 νομίζω ότι διαλύθηκαν και οι τελευταίες επιφυλάξεις αυτών που διατηρούσαν ελάχιστες ελπίδες σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας.
Πλέον είναι ξεκάθαρο  ότι η ελληνική οικονομία έχει παγιδευτεί στην  διαδικασία των πολύ μικρών μεταβολών θετικών ή αρνητικών του ΑΕΠ.

Έτσι μοιραία και για πολλοστή φορά προκύπτει το θέμα της ανάπτυξης  και των ανάλογων πολιτικών που μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος.

Παραθέτω λοιπόν τις κυριότερες εκτιμήσεις της Τρόικα και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης  (ΜΠΔΣ) 2015-2018 το οποίο αποτελεί και τον επίσημο οδικό χάρτη της οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με αυτό  προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3% και 4,5% αντίστοιχα για το 2015 και 2016 (χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος).
Υπάρχει όμως και ένα άλλο δεύτερο σενάριο το οποίο κυκλοφορεί μεταξύ των οικονομικών αναλυτών και προβλέπει την οικονομία καθηλωμένη στο +/- 0,5% με δημοσιονομικό ισοσκελισμό και αποπληθωρισμό.

Δυστυχώς αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος που να αποδέχεται την ορθότητα των εκτιμήσεων του Μεσοπροθέσμου 2015-2018, άλλωστε αρκεί μια ματιά στην εξέλιξη των επενδύσεων, εξαγωγών, αλλά και της ζήτησης.
Δανείζομαι ορισμένα στοιχεία από την Έκθεση του Γραφείου του Προυπολογισμού της Βουλής (Ιούνιος 2014).
Σύμφωνα με αυτήν ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου το 2013 ανέρχεται στο 13% του ΑΕΠ όταν το 2007 ανήρχετο στο 26,7% και οι εξαγωγές του 2013 είναι μικρότερες από αυτές του 2008.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δηλαδή η ελληνική οικονομία βρίσκεται παγιδευμένη σε μια  παρατεταμένη διαδικασία η οποία χαρακτηρίζεται από τελμάτωση των αναπτυξιακών ρυθμών, αποπληθωρισμό, αρνητικά επιτόκια, χαμηλή ενεργό ζήτηση.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η οικονομία δεν πρόκειται να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο με τις πολιτικές των προηγούμενων ετών.
Για παράδειγμα μας είπαν ότι οι ελληνικές εξαγωγές εξαρτώνται αποκλειστικά από το μισθολογικό κόστος, αυτό μειώθηκε τα τελευταία χρόνια περισσότερο από 30%,  αλλά όμως  οι εξαγωγές παραμένουν αμετάβλητες.
Επομένως πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Επίσης ήθελαν να πιστέψουμε  ότι η  απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η απορύθμιση των αγορών, η δημοσιονομική τακτοποίηση αποτελούν τα αναπτυξιακά προαπαιτούμενα.
Το αποτέλεσμα τους διέψευσε.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Χριστιανοδημοκράτες «κραυγάζουμε», ότι χρειάζονται αντισυμβατικά μέτρα τα οποία βρίσκονται σε παρέκκλιση από τις συμβατικές και κανονιστικές μνημονιακές διαδικασίες γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης.

Για παράδειγμα δεν είναι δυνατό σε έναν  θνησιγενή δευτερογενή τομέα όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται κάθε μήνα, να χρησιμοποιούνται κοινοτικοί πόροι  του ΕΣΠΑ  για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης ή για σεμινάρια.
Ίσως έχουν μπερδέψει το βραχυχρόνιο με το μακροχρόνιο αποτέλεσμα όταν μειώνουν το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων για τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να κατανοήσουμε ότι  ο τουρισμός συμβάλλει μόνο στο 15% στη διαμόρφωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.

Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, επιτέλους, να εφαρμοστούν πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης ακόμα και αν προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού, για να μπορέσουν να αποτρέψουν την παγίδευση της ελληνικής οικονομίας στην παρατεταμένη ύφεση.

Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά και άλλα πολλά πρέπει να πάρουν την δική τους θέση στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εταίρους.
Με την υπακοή σας στα κελεύσματα της ξένης τρόικας ο ελληνικός λαός έχει συντριβεί και η χώρα χρωστάει περισσότερα από όσα χρωστούσε όταν μπήκαμε στα μνημόνια!
Και η απόλυτη ευθύνη για αυτή  την καταστροφική πορεία ανήκει στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο που έρχονται πλέον να παίξουν τα ρέστα τους, στους τελευταίους τακτικισμούς.

Ζητάνε, λέει, ψήφο εμπιστοσύνης.
Προσπαθούν αγωνιωδώς να μαζέψουν τις έντονες φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό δύο κομμάτων που οι ίδιοι οι αρχηγοί τους, τους ξερίζωσαν την καρδιά και την πέταξαν βορά στα όρνεα που κατασπαράζουν την Ελλάδα.

Και το κάνουν τόσο απρόσεχτα και τόσο σπασμωδικά, που σε αυτή εδώ τη συζήτηση δεν παρίσταται ούτε ο Πρωθυπουργός.

Δηλαδή, ο άνθρωπος που ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν μπορεί να είναι εδώ, στο ξεκίνημα και σε όλη την διάρκεια αυτής της σοβαρής κοινοβουλευτικής διαδικασίας!

Τίποτα όμως δεν σώζει πλέον αυτή τη συγκυβέρνηση.
Ακόμα και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα στη Βουλή, την έχει χάσει προ πολλού στον ίδιο τον λαό.

Το μόνο που απέμεινε πλέον σε αυτή την θλιβερή ορχήστρα είναι η επιλογή εάν θα διαλυθεί ήσυχα ή με πάταγο…

Ας το κάνει το συντομότερο δυνατό, μήπως και προσφέρει – έστω και κατά λάθος – μία τελευταία υπηρεσία στον λαό.

Τίποτα άλλο δεν της αξίζει και τίποτα άλλο δεν μπορεί να πάρει. Οι μέρες μετρούν πλέον αντίστροφα…Σας ευχαριστώ….

Πρωτοφανής η αφαίμαξη


Ταπί και ψύχραιμοι στην κυριολεξία είναι πλέον οι Έλληνες… Στοιχεία - σοκ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά καταγράφει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία περίπου 6,3 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται από τη φτώχεια μέσα στο 2014.

Και για να το κάνουμε πιο λιανά, το 2014 ένα άτομο δαπανά

λιγότερα από 4.000 ευρώ (κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, που είναι πάνω από 5.200 ευρώ)!!! Θυμίζουμε ότι το 2013 το όριο φτώχειας ήταν 432 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν εξαθλιωμένα, ενώ ακόμη 3,8 εκατομμύρια πολίτες απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια. Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Πολιτικές ελαχίστου εισοδήματος στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα: Μια συγκριτική ανάλυση». Επισημαίνουν ότι η βαθύτατη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια «έχει σε σημαντικό βαθμό αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

Σωρευτικές απώλειες 

Την ίδια ώρα περαιτέρω πτώση 1,4% σημείωσαν οι μισθοί στο σύνολο της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μειώσεις που είχαν υποστεί οι εργαζόμενοι και στην τριετία 2011 - 2013.

Από τα τέλη του 2009, που ο σχετικός δείκτης είχε διαμορφωθεί στο υψηλότερο σημείο, οι σωρευτικές απώλειες στους μισθούς προσέγγισαν το 25%. Ελλάδα και Κύπρος είναι οι δύο χώρες στην Ε.Ε. των «28» όπου οι μισθοί βρίσκονται σε διαρκή πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Η συγκυβέρνηση όλα αυτά τα στοιχεία που δείχνουν την αφαίμαξη που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα κρύβουν κάτω από το χαλί, την ίδια ώρα που ξένες μελέτες, όπως αυτή της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Baer – που κάτι παραπάνω ξέρει –, μας ξεφωνίζουν επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά νοικοκυριά από το 2007 μέχρι και σήμερα έχασαν ποσό ύψους 170 δισ. ευρώ.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη συγκέντρωσαν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα των νοικοκυριών στην Ευρώπη και αφαίρεσαν τα χρέη τους. Με αυτόν τον τρόπο κατέληξαν στην εκτίμησή τους για την απώλεια των χρημάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της μελέτης, προκύπτει ότι ο ιδιωτικός πλούτος στην Ευρώπη το 2013 ανήλθε στα 56 τρισ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, και ήταν 17% υψηλότερος σε σχέση με το 2012.

Οι αριθμοί βέβαια είναι διαφορετικοί ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την Julius Baer, οι Γερμανοί έγιναν πλουσιότεροι κατά 2 τρισ. ευρώ, σε σχέση με τα επίπεδα του πλούτου τους πριν από την περίοδο της κρίσης, και οι Ελβετοί κατά 1 τρισ.

Έχασαν 170 δισ. 

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη εικόνα. Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά μάτωσαν, καθώς ο πλούτος τους σε σχέση με την προ κρίση εποχή έχει μειωθεί κατά 23%, δηλαδή τα νοικοκυριά έχασαν 170 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2013, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στα 1.509,39 ευρώ, μειωμένη κατά 7,8% ή 127,71 ευρώ, σε σχέση με το 2012. Ενώ, μεταξύ 2013 και 2009 (τελευταίο έτος πριν από το πρώτο μνημόνιο), η μέση μηνιαία δαπάνη μειώθηκε κατά 31,5% (από 2.203,55 ευρώ το 2009 σε 1.509,39 ευρώ το 2013).

Αναλυτικότερα, περίπου 725.000 νοικοκυριά της χώρας λιγότερα σε σχέση με το 2012 δεν χρησιμοποίησαν το 2013 την κεντρική θέρμανση στην κατοικία τους. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το 2013 κεντρική θέρμανση στο σπίτι τους χρησιμοποίησαν 1.592.835 νοικοκυριά, μειωμένα κατά 31,3%, από τα 2.317.127 νοικοκυριά το 2012. Μάλιστα, η μέση μηνιαία ποσότητα υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην κύρια κατοικία μειώθηκε κατά 46,1% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ η μέση μηνιαία ποσότητα στερεών καυσίμων (καυσόξυλα, πελλέτες, πυρήνας κ.λπ.), ηλεκτρικής ενέργειας και υγραερίου αυξήθηκε κατά 20,7%, 1,2% και 0,3% αντίστοιχα.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η πραγματική πτώση του εισοδήματος/της αγοραστικής δύναμης έχει πια αγγίξει τον μισό πληθυσμό της χώρας με αποτέλεσμα οι μειώσεις εξόδων να προχωρούν και σε είδη που μπορούν να χαρακτηριστούν «ζωτικά» και «πρώτης ανάγκης», όπως τα είδη σούπερ μάρκετ, τα τρόφιμα, οι «οικιακοί» λογαριασμοί (τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

Όλοι χρωστάνε…

Και σαν μην φθάνουν όλα αυτά, τα στοιχεία με τις οφειλές των Ελλήνων προς το Δημόσιο για τον Αύγουστο, που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δείχνουν ότι οι οφειλέτες που απέκτησαν χρέη προς την εφορία μετά την 1.1.2013 έφτασαν αισίως στα 2,45 εκατομμύρια. Τα χρέη τους ανήλθαν - σωρευτικά - στα 15,884 δισ. ευρώ.

Η καταμέτρηση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί μετά την 1.1.2013 γίνεται χωριστά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς αυτά τα χρέη υπάγονται στη λεγόμενη πάγια ρύθμιση, η οποία επιτρέπει τη διευθέτηση σε όχι περισσότερες από 12 δόσεις (ή 24 δόσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις). Το ποσό των 15,884 δισ. ευρώ είναι αυξημένο έναντι του αντίστοιχου του Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι μετατέθηκε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ κατά 30 ημέρες. Ο αριθμός των νέων οφειλετών (δηλαδή αυτών που μπήκαν στις λίστες της εφορίας μετά την 1.1.2013) έφτασαν στα 2.451.909 άτομα από 2.428.233 άτομα στο τέλος του Ιουλίου. Δηλαδή, ο ένας στους τέσσερις χρωστάει στην εφορία μικρά ή μεγάλα ποσά. Στην πραγματικότητα, οι οφειλέτες του Δημο¬σίου μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι. Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών κρατάει σε ξεχωριστή λίστα αυτούς οι οποίοι απέκτησαν χρέη πριν από την 1.1.2013. Πρόκειται για 1.152.663 άτομα, τα οποία χρωστούν (αθροιστικά) το ποσό των 51,783 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του Αυγούστου.

Από όλους αυτούς τους οφειλέτες, σε ρύθμιση έχουν υπαχθεί μέχρι στιγμής: 175.884 άτομα έχουν μπει στη λεγόμενη πάγια ρύθμιση που αφορά τις οφειλές μετά την 1.1.2013 και 121.232 άτομα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της λεγόμενης τελευταίας ευκαιρίας. Κατά τον Αύγουστο σε ρύθμιση εντάχθηκαν: 11.680 άτομα στην πάγια ρύθμιση και 1.864 άτομα στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» (αφορά χρέη μέχρι το 2012 και προσέφερε αρχικά έως και 48 δόσεις). Δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις ατόμων που σταμάτησαν να πληρώνουν (2.025 και 1.640 άτομα), είτε από αδυναμία είτε λόγω της προσδοκίας ότι θα υπάρξει καλύτερη ρύθμιση.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Ο Τσίπρας θα δώσει ονόματα και διευθύνσεις στην ομιλία του


Το γάντι που έριξε η κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης σήκωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ περνώντας στην αντεπίθεση. Πρωταγωνιστής της χθεσινής ημέρας στο κοινοβούλιο ήταν ο επικεφαλής του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος με όσα κατήγγειλε έφερε πραγματική νευρική κρίση στα στελέχη της κυβέρνησης.«Σήμερα 
αρκεί ένας επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, ένας φίλος του πρωθυπουργού να πάρει ένα τηλέφωνο για να ακυρωθεί ένα πρόστιμο, για να αλλάξει ένας νόμος» είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ όταν του ζητήθηκε να πει ονόματα απάντησε. «Το πότε θα πω τα ονόματα θα το καθορίσω εγώ. Δείτε τις ρυθμίσεις που έφερνε ο κ. Μπαλτακος». 

Και αυτό που συνέβη χθες ήταν μόνο η αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Παρασκευή στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει ονόματα και διευθύνσεις προκειμένου να μην μείνουν αναπάντητα τα ερωτήματα των κυβερνητικών υπουργών ενώ θα προσκομίσει και το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ του περασμένου Μαρτίου όπου εκεί η εφημερίδα ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιους εννοεί φίλους του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η στάση του Γιάννη Δραγασάκη εντάσσεται στα όσα είπε πριν από δυο μέρες οΑλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του. Εκεί ζήτησε από τα στελέχη του να παρουσιαστούν διαβασμένα, συγκεκριμένα και αποκαλυπτικά ,δεδομένου ότι αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ήταν μια από τις τελευταίες πριν από τις πρόωρες εκλογές. Ως έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας ο Γιάννης Δραγασάκης επιλέχθηκε ως πρώτος ομιλητής προκειμένου να αιφνιδιάσει τους βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης . Και μάλλον τι κατάφερε αφού οι καταγγελίες του έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στην αίθουσα του κοινοβουλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι επόμενες παρεμβάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθούν επάνω σε αυτό το μοτίβο ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί ως εν δυνάμει πρωθυπουργός αποφεύγοντας να μπει σε αντιπαραθέσεις δευτερεύουσας σημασίας.
Εν τω μεταξύ για άλλη μια φορά η απουσία του πρωθυπουργού από την αίθουσα της Βουλής σε μια τέτοια διαδικασία βρέθηκε στο στόχαστρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Μιλάει περισσότερο στο εντευκτήριο παρά στην αίθουσα της Βουλής», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης για τον Αντώνη Σαμαρά. 

«Αυτός που έλαβε την πρωτοβουλία και όφειλε να εξηγήσει γιατί ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, και την ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες, δεν είναι παρών. Δεν είναι παρών γιατί το επέλεξε», υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης τονίζοντας ότι «πρόκειται για «μέγα πολιτικό ατόπημα, προσβολή της Βουλής, θεσμική παρεκτροπή». 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ακόμα ότι σε όλες τις προτάσεις εμπιστοσύνης την περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν παρόντες οι Πρωθυπουργοί και η συζήτηση ξεκινούσε με την αγόρευση του Πρωθυπουργού. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 2011 που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απουσίαζε σε έκτακτη σύνοδο κορυφής ορίσθηκε πότε θα γίνει η αγόρευσή του. «Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται. Υποβαθμίζει και εκμηδενίζει το ρόλο της Βουλής», επεσήμανε με έμφαση το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

newpost.gr

Mε 9,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, πτώση της Χρυσής Αυγής


Tvxs Δημοσκόπηση

17:31 | 09 Οκτ. 2014
Τελευταία ανανέωση 18:43 | 09 Οκτ. 2014
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την διαφορά του με την ΝΔ στις 9,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την μηνιαία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας  ένα μήνα πριν, η διαφορά ήταν 8 μονάδες. Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αυξάνουν έστω και οριακά τις δυνάμεις τους ενώ αισθητή πτώση σημειώνει η Χρυσή Αυγή. Σε μια άλλη ερώτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο το 26% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία για να υπάρξει κλίμα σταθερότητας, με την συντριπτική πλειοψηφία 65% να θεωρεί ότι «ήταν περιττή και εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς της κυβέρνησης».
Mε ποσοστό 29,8% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Στη δεύτερη θέση η ΝΔ με 20,4%. Οι αναποφάσιστοι έρχονται... τρίτη δύναμη με ποσοστό 8,8% ενώ το 6,9% των πολιτών επιλέγουν «άλλο κόμμα». Στο 5% βρίσκεται πλέον η Χρυσή Αυγή με το Ποτάμι να την ξεπερνά με ποσοστό 5,7%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,7%, το ΚΚΕ με 3,8% ενώ οι ΑΝΕΛ παίρνουν ποσοστό 2,3%. Στο 1,7% βρίσκεται το ΛΑΟΣ ενώ η ΔΗΜΑΡ παίρνει μόλις 0,4%. Λευκό ή άκυρο ρίχνει το 3,1% των ερωτηθέντων, το 4,2% δηλώνουν αποφασισμένοι ότι δεν θα ψηφίσουν ενώ το 3% λένε «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Παράσταση νίκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και στην παράσταση νίκης καθώς το 66% των ερωτηθέντων απαντά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές. Το 23% απαντά ότι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η ΝΔ. 
Ψήφος εμπιστοσύνης


Σχετικά με την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία ζήτησε η κυβέρνηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλαδή το 65% θεωρεί ότι ήταν περιττή και εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς της κυβέρνησης. Το 26% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία για να υπάρξει κλίμα σταθερότητας για την κυβέρνηση και τη χώρα. Μόλις το 7% των ερωτηθέντων απάντησε αυθόρμητα ότι δεν έχει γνώμη για το ζήτημα ενώ το 2% απάντησε «Δεν ξέρω/δεν απαντώ». 
Συσπειρώσεις των κομμάτων
Η ΝΔ εξακολουθεί να χάνει ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ (12%), λιγότερο προς τους ΑΝΕΛ αλλά έχει ελαχιστοποιήσει τις διαρροές προς την Χρυσή Αυγή. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την μεγαλύτερη συσπείρωση όσων τον ψήφισαν το 2012, έχει μικρές απώλειες προς την ΝΔ αλλά και προς το Ποτάμι (2%).
Το ΠΑΣΟΚ χάνει ψηφοφόρους προς όλες τις κατευθύνσεις, με περίπου το εν τρίτο (28%) να στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό προς την ΝΔ (10%). 
Καταλληλότητα για πρωθυπουργός
Μοναδικό σημείο στο οποίο υπερέχει η ΝΔ είναι το ερώτημα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος με ποσοστό 40% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 34%. Το 25% απάντησε αυθόρμητα ότι κανένας από τους δυο δεν είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. 
Mε δημοσκοπήσεις κάθε μήνα το Tvxs καταγράφει συστηματικά τις εξελίξεις συνεχίζοντας την συνεργασία του με την Palmos Analysis, που προσέγγισε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεωντα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου.
Δείτε αύριο στο tvxs.gr: Εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινοβουλευτική δύναμη και αυτοδυναμία και επίσης: Θα υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις υποσχέσεις Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη;
Η ταυτότητα της έρευνας

Αμφίπολη: αναπαράσταση της Πύλης των Καρυάτιδων

Μια σχεδιαστική αναπαράσταση της Πύλης των Καρυάτιδων και της Ιωνικής Θύρας στον τάφο της Αμφίπολης

Posted by apelis στο Οκτωβρίου 9, 2014
AMPHIPOLIS 2_1 - Copy3_Blogτου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Το σχέδιο της αναπαράστασης της Πύλης των Καρυάτιδων, αλλά και της «Ιωνικής Θύρας», είναι υπό κλίμακα 1:12,5 και βασίζεται στα επίσημα στοιχεία των διαστάσεων που έχουν δώσει στη δημοσιότητα η αρχαιολογική ομάδα και το ΥΠΠΟΑ. Σε κάθε περίπτωση, εξάντλησα την προσπάθεια διασταύρωσης των βασικών στοιχείων (μια χρονοβόρα διαδικασία που με καθυστέρησε αρκετά), έτσι ώστε, κάθε πιθανή μικρή διαφορά σε επί μέρους δομικές παραμέτρους να μην επηρεάζει την γενική εικόνα που αποδίδει η αναπαράσταση.
Σχεδιάζοντας τον χώρο και «ακολουθώντας» στην κυριολεξία την σκέψη του αρχιτέκτονα, βρέθηκα πολύ συχνά προ εκπλήξεων, καθώς αναλογίες και αριθμοί επαναλαμβάνονταν εδώ και εκεί στις σχέσεις των μερών. Μου «αποκαλύφθηκαν» έτσι μέτρα και αναλογίες διαφόρων στοιχείων, που δεν έχουν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά που επιβεβαιώνονται από τους αριθμούς. Θα αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα από τα πολλά, διότι αλλιώς το άρθρο μου θα κινδυνέψει να γίνει βιβλίο. Έτσι:
Με βάση την κλίμακα μου, οι ρόδακες επί του μαρμάρινου επιστυλίου θα πρέπει να είναι συνολικά 13. Σε κάθε τμήμα του ενός μέτρου αντιστοιχούν 3 ρόδακες με απόσταση μεταξύ τους περίπου 30 εκ. Όμως οι δύο εξωτερικοί προς τους τοίχους ρόδακες του εναπομείναντος μισού μέτρου, θα πρέπει να έχουν απόσταση 25 εκ.
Οι περισσότερες πέτρες του προθαλάμου έχουν ένα μήκος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 58-60 εκ.
Η σχέση 1/3 είναι εμφανής παντού και ιδιαίτερα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο της «Ιωνικής Θύρας», όπου το άνοιγμα της είναι 1,50 μ. Τουτέστιν, το 1,50 μ. της Θύρας + 2Χ1,50 μ. των τοίχων εκατέρωθεν αυτής, μας δίνει το άθροισμα 4,50 μ. που είναι και το πλάτος του τάφου.
Το άνοιγμα των βάθρων όπου στέκονται οι Καρυάτιδες, έχει μετρηθεί ότι είναι 1,68 μ. Αυτό σημαίνει μια διαφορά της τάξης των 18 εκ. σε σχέση με την «ιωνική» θύρα» και άρα η σχέση 1/3 εμφανίζεται αναλογικά μειούμενη ή αυξανόμενη, καθώς προχωράει κανείς προς το βάθος του μνημείου, ή προς την είσοδο του.
Με άνοιγμα 1,68 μ. η Πύλη των Καρυάτιδων αφήνει 2,82 μ. τα οποία μοιράζονται από 1,41 μ. σε κάθε πλευρά. 1,68+2,82=4,50 μ. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40 μ., άρα έχουμε ένα τετράγωνο με διαστάσεις 1,41 μ. μήκος Χ1,40 μ. ύψος Χ 72 εκ πλάτος. (το πλάτος είναι σχεδόν το μισό των άλλων δύο διαστάσεων)
Σε ανακοίνωση είδα το μήκος του βάθρου να αναφέρεται ως 1,36 μ, αντί του 1,41 μ. Υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 5 εκ και εφόσον το άνοιγμα είναι 1,68 μ, και όχι 1,78 μ, αυτό μπορεί να σημαίνει, πως υπάρχει κάποια «εξοχή» μήκους 5 εκ., στους τοίχους όπου ακουμπάνε τα βάθρα. Όπως και αν έχει, όμως, το πλάτος του θαλάμου είναι 4.50 μ.
Ο λόγος 1/3 επαναλαμβάνεται και στον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο της Πύλης των Καρυάτιδων. Αυτή την φορά όμως, όχι στο άνοιγμα των βάθρων της Πύλης, αλλά…στις ίδιες τις Καρυάτιδες, καθιστώντας τες έτσι, όχι ένα απλά «διακοσμητικό» στοιχείο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά εντάσσοντας τες ουσιαστικά στις δομικές και αναλογικές παραμέτρους της Πύλης και του τάφου.
Έτσι, το 1/3 του 4,50 μ, δεν εντοπίζεται τώρα στο άνοιγμα των βάθρων των Καρυάτιδων (όπως στην «Ιωνική» Θύρα), αλλά κυριολεκτικά σε ένα σημείο του εσωτερικού προς την Πύλη βραχίονα τους, από όπου φέροντας μια κατακόρυφη νοητή γραμμή προς το άνοιγμα του 1,68 μ, αυτή θα περάσει από το 1,59 μ, δηλαδή κατά 9 εκ, λιγότερο για κάθε πλευρά, Χ2 φορές=18 εκ, δηλαδή ευθυγραμμίζεται με το άνοιγμα της «Ιωνικής» Θύρας, αφού 1,68-18=1,50 μ.
Και οι «εκπλήξεις» συνεχίζονται με τις Καρυάτιδες. Με συνολικό ύψος 2,25 μ., κατά εμέ και όχι 2,27 μ., (ελάχιστη διαφορά 2 εκ. που δύσκολα αποτυπώνεται ευδιάκριτα), η κάθε μια από τις Καρυάτιδες έχει κυριολεκτικά το ύψος που αντιστοιχεί στο μισό του πλάτους του θαλάμου! 4,50 μ.:2=2.25 μ! Αυτό σημαίνει, πως αν οι Καρυάτιδες άνοιγαν σε πλήρη έκταση τα χέρια τους, το μήκος τους θα αντιστοιχούσε στο πλάτος του τάφου 2,25Χ2=4,50 μ. Μάλιστα τα ακροδάχτυλα των εσωτερικών χεριών τους θα έφταναν ακριβώς στη μέση του τάφου, όπου θα εφάπτονταν. Αυτή η «αποκάλυψη» αποκλείει μια σειρά από κινήσεις, όπως πχ, το «πλέξιμο» των χεριών τους. Αλλά για το είδος της κίνησης των χεριών, θα αναφερθώ παρακάτω με μια λεπτομερή επιχειρηματολογία. Στο σημείο αυτό να πω ότι, το σχέδιο έγινε με το χέρι και όχι με την βοήθεια υπολογιστή. Έτσι, αυτό που χρειάστηκε ήταν μόνο ο ενθουσιασμός και η καρδιά, αλλά και «χαρτί και μολύβι» για τις διαρκείς επαληθεύσεις των δεδομένων, ενώ το βασικότερο «εργαλείο» ήταν το ίδιο το μάτι.
Τέλος, για να δώσω ακόμα ένα στοιχείο από τα πολλά, στην Πύλη των Καρυάτιδων σχηματίζεται ένα ακόμη τέλειο τετράγωνο, το οποίο ορίζεται από το πλάτος του τάφου των 4,50 μ, οριζόντια και από το ύψος των 4,50 μ. μετρώντας κάθετα από τη βάση των βάθρων μέχρι το πάνω μέρος του επιστηλίου. Συνολικά οι διαστάσεις του τάφου στο σχέδιο μου είναι 6 μ. Μ. Χ 4,5μ. Π. Χ 6μ. Υ.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ 2-ΣΧΕΔΙΑ (2)Σχετικά με το σχέδιο μου, θα ήθελα να εξηγήσω ακόμα τα εξής. Πέρα από τα δελτία τύπου του ΥΠΠΟ, ιδιαίτερα χρήσιμες μου φάνηκαν οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του τάφου, ενώ «συμβουλεύτηκα» αρκετά και το εξαιρετικό σχέδιο του αρχιτέκτονα κ. Λεφατζή, καθώς η «επεξεργασμένη» εικόνα από κάποιον που έχει δει πραγματικά το μνημείο από μέσα, είναι κατά πολύ πιο αξιόπιστη από τις απλές φωτογραφίες, που πολύ συχνά παραμορφώνουν με το φακό τους τα αντικείμενα, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει σε αυτό και η γωνία της φωτογράφισης. Έτσι, όπως θα δει ο αναγνώστης, επί του επιστυλίου και κάτω από τους ρόδακες, έχω σχεδιάσει μια σειρά από διακοσμητικά παραλληλόγραμμα σχήματα, ανάλογα με εκείνα στον τάφο του Φιλίππου. Αν η «ερμηνεία» μου για τα αλλεπάλληλα κενά σχήματα που εμφανίζονται στο σημείο εκείνο του σχεδίου του κ. Λεφατζή, είναι σωστή, έχει καλώς (εικ. 1). Αν όχι, τότε θα πρέπει απλά να αγνοηθούν. Επιπλέον, στο γείσο πάνω από το επιστύλιο, πληροφορήθηκα και για την ύπαρξη 7 στοιχείων μεταλλικών σωλήνων, που το διέτρεχαν εγκάρσια.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ 4-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Α ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΥ (5)Επίσης, η πρόσθεση εκ μέρους μου πλακών στο δάπεδο του κόκκινου μωσαϊκού που ακολουθούν την τοιχοδομία, οφείλεται στο γεγονός, πως στο σημείο κάτω από τις Σφίγγες εντοπίζεται μια τέτοια διάταξη πλακών (εικ. 2), οπότε μου φάνηκε απόλυτα φυσιολογικό το να συνεχίζει αυτή και προς το εσωτερικό του προθαλάμου.
Παρόμοια έπραξα και σε ότι αφορά το μικρό σκαλοπάτι κάτω από την «Ιωνική» Θύρα. Η ύπαρξη χαμηλών σκαλοπατιών στις δύο προηγούμενες Πύλες, καθιστά μάλλον αναπόφευκτη την ύπαρξη του και για αυτό το σχεδίασα και εδώ. Ελπίζω όχι αυθαίρετα και μένει να αποκαλυφθεί, αν όντως είναι έτσι. Ωστόσο, οι συμβολισμοί που διαπνέουν τους χώρους και οι αλληλουχίες τους, (μετά την Ιωνική Θύρα ακολουθεί κλίμακα ή ράμπα καθόδου), δεν αποκλείει ακόμα και την ύπαρξη δύο χαμηλών σκαλοπατιών, αφού μετά από την άνοδο σε αυτά, ως σαν μια αποκορύφωση της ζωής και της επίγειας δράσης, στο επόμενο στάδιο ακολουθεί η κατάβαση στον κόσμο της σκιάς και του θανάτου. Σε αυτήν την περίπτωση η «Ιωνική» Θύρα, σηματοδοτεί τη μετάβαση και η βαριά μαρμάρινη θύρα σφραγίζει αμετάκλητα το πέρασμα, δίχως επιστροφή, ανάμεσα στους δύο κόσμους. Για αυτό και υπάρχει η θύρα εδώ και όχι στις προηγούμενες Πύλες. Ο αναγνώστης, θα πρέπει να κατανοήσει το πνεύμα της εποχής εκείνης, όπου οι συμβολισμοί και η σημειολογία είχαν εξαιρετική σημασία και μάλιστα αδιαπραγμάτευτη σε ότι αφορά την ισχύ τους και την χρήση τους από όλους. Οι αρχιτέκτονες και οι καλλιτέχνες της εποχής εκείνης, ήταν ταυτόχρονα και «ποιητές» με ένα αντιληπτικό πνεύμα, που μπορούσε να κινείται άνετα ανάμεσα στις μορφές της πραγματικότητας και της λογικής και στον άυλο κόσμο των μύθων, των δοξασιών και των διαισθήσεων, δημιουργώντας συνδυαστικά έργα απαράμιλλης τέχνης. Η τέχνη τους διατηρούσε ακόμα εκείνη την «μαγεία», που η σύγχρονη τέχνη έχει δυστυχώς απολέσει σε μεγάλο βαθμό.
Οι Καρυάτιδες
Κατά αρχήν, θα περιοριστώ να πω, ότι συμφωνώ με την βασική χρονολόγηση της κας Περιστέρη, αφήνοντας και ένα περιθώριο 20 ετών, (όπως πολύ σωστά διατύπωσε και η κα Ρωμιοπούλου, που φτάνει την χρονολόγηση έως και το 280 π.Χ). Στο επόμενο άρθρο μου, όπου θα παρουσιάσω και έγχρωμο το εσωτερικό του τάφου, θα αναφερθώ διεξοδικά στις Καρυάτιδες, στη μορφολογία, στο συμβολισμό και στη σημασία τους. Προς το παρόν, θα μιλήσω για την κίνηση των χεριών τους, όπως υποθετικά την έχω σχεδιάσει, αλλά και θα επισημάνω τα σημεία με τα οποία διαφωνώ ως προς την άποψη αρκετών, ότι δεν πρόκειται για Καρυάτιδες, αφού είχαν ρόλο μόνο διακοσμητικό και συμβολικό και όχι υποστηρικτικό του επιστυλίου. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι άσπρα ή μαύρα.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ 5-ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣΗ παρατήρηση, λοιπόν, των Καρυάτιδων και η φθορά της δεξιάς εξ αυτών (της ανατολικής), δείχνει ένα μόνο πράγμα. Ότι οι Καρυάτιδες είχαν και ρόλο υποστηρικτικό του επιστυλίου και άρα είναι και «τυπικά» Καρυάτιδες, αλλά όχι με τα χέρια, αφού αυτά ήταν ένθετα και άρα αδύναμα να σηκώσουν κάποιο μεγάλο βάρος, αφού ο γλύπτης τα προόριζε για άλλο σκοπό. Στην φωτογραφία (εικ.3) φαίνεται καθαρά πως το κεφάλι της Καρυάτιδας εφάπτεται του επιστυλίου και πως δεν υπάρχει κάποιο κενό, έστω λίγων εκατοστών. Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι νομίζω απλό. Ο αρχιτέκτονας ζήτησε από τον γλύπτη να σμιλέψει στο μασίφ μάρμαρο των δύο πεσσών, δύο συμφυείς Καρυάτιδες. Η πρόβλεψη του ήταν, να «μοιράσει» το φορτίο του θόλου ανισομερώς στους πεσσούς και στις Καρυάτιδες, αναθέτοντας κατά αναλογία, ένα ίσως 70% του φορτίου στους πεσσούς και ένα 30% του φορτίου στις Καρυάτιδες, μιας και είχε προκρίνει και τον διακοσμητικό τους ρόλο στη σύνθεση της Πύλης. Ήταν όμως και οι ίδιες υποστηρικτικές κατά ένα 30%. Αυτό φαίνεται και από την διατομή του πεσσού που είναι 20Χ60 εκ, ακριβώς για να σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο. Άλλωστε αυτό επιτείνεται και από το πλάτος του κάθε βάθρου-πεσσού που είναι 72 εκ, στη βάση του, αλλά που στο ύψος των αγαλμάτων γίνεται μόνο 20 εκ, αφήνοντας ελεύθερα τα άλλα 52 εκ, πλάτους μέσα στα οποία αναπτύσσεται ο όγκος των γλυπτών. Έτσι, η καθίζηση και το σπάσιμο του επιστυλίου, (που αποτελείται από περισσότερα από ένα κομμάτια μαρμάρου δίπλα-δίπλα) επάνω και πίσω από την δεξιά Καρυάτιδα, είχε ως αποτέλεσμα αυτή να συμπιεστεί και να σπάσει. Η αριστερή (δυτική) Καρυάτιδα, όμως, επειδή το επιστύλιο από πάνω της έχει ραγίσει μεν, αλλά έχει αντέξει, εμφανίζει μόνο μια ρωγμή στο πρόσωπο από την πίεση που της έχει ασκηθεί. Πολύ πιθανόν, αν η ανασκαφή γινόταν 50 ή 100 χρόνια μετά, να την έβρισκαν και αυτή με τελείως κατεστραμμένο το πρόσωπο.
Έπειτα από την εικόνα, που στο σύνολο της αποτελεί μια αναπαράσταση του πραγματικού χώρου του τάφου, ας έρθουμε τώρα και στην προσωπική μου εκδοχή, αναφορικά με την κίνηση που μπορεί να είχαν τα εσωτερικά σπασμένα χέρια των Καρυάτιδων. Αυτό είναι και το δεύτερο ζήτημα, το καθαρά υποθετικό, που πραγματεύομαι με αυτό το σχέδιο. Όπως βλέπει κανείς, έχω αποκαταστήσει τα χέρια σε αυτή τη συγκεκριμένη κίνηση και θέση, για την οποία θα δώσω κάποιες εξηγήσεις, θέτοντας στην κρίση του αναγνώστη τα επιχειρήματα μου.
Και κατά αρχήν, να συμφωνήσουμε στην κοινή βάση, πως είναι η ανατομία του ανθρωπίνου σώματος και η σκελετική του δομή, που καθορίζει το είδος και το εύρος των κινήσεων που αυτό μπορεί να κάνει. Η κουκουβάγια πχ, μπορεί να περιστρέφει το κεφάλι της, αλλά αυτό είναι αδύνατον για τον άνθρωπο. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και με τα χέρια των Καρυάτιδων, αφού ένας γλύπτης (και γενικά ο καλλιτέχνης, εκτός φυσικά των ιατρών) ως εξαιρετικός γνώστης των ανατομικών χαρακτηριστικών του ανθρώπινου σώματος και των κινητικών δυνατοτήτων του, είναι αδύνατον, έως απίθανο, να τα είχε τοποθετήσει σε κάποια στάση αφύσικη, μη συνάδουσα με τη δομή του σκελετού. Και αυτό, δεν συμβαίνει ούτε εδώ.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ 5-ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ (11)Η προσεκτική παρατήρηση των ώμων και μέρους των βραχιόνων των Καρυάτιδων, είναι άκρως αποκαλυπτική για το είδος της κίνησης που μπορεί να είχαν, αφού η βάση του άκρου, ο βραχίονας, προκαθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του υπόλοιπου χεριού, αν και δεν μπορεί να αποκαλύψει την έκφραση της χειρονομίας που έχουν τα δάκτυλα. Στην φωτογραφία (εικ. 4) που είναι τραβηγμένη στο ύψος των Καρυάτιδων και άρα δεν παραμορφώνει την αληθινή εικόνα, διαπιστώνουμε το εξής εκπληκτικό που δεν φαίνεται να έχει παρατηρήσει κανείς και για αυτό δημιουργήθηκαν διάφορες θεωρίες περί «αποτροπής» κλπ.
Η κίνηση των δύο Καρυάτιδων δεν είναι ακριβώς η ίδια, αφού η γωνία των βραχιόνων ως προς τον άξονα του σώματος, είναι διαφορετική. Στην αριστερή Καρυάτιδα ο βραχίονας βρίσκεται σε ορθή γωνία με το σώμα, ενώ στην δεξιά είναι εμφανής μια μικρή κλίση του βραχίονα, που στην προέκταση του κατευθύνει το χέρι προς ένα υψηλότερο θεωρητικά επίπεδο από το χέρι της άλλης. Στο σχέδιο μου, χάριν της συμμετρίας, απεικόνισα τα δύο χέρια στο ίδιο ύψος υποθέτοντας πως το χέρι της αριστερής Καρυάτιδας κάνει γωνία στον αγκώνα ώστε να φτάσει ο καρπός της στο ύψος που βρίσκεται και της άλλης. Μπορεί όμως ο γλύπτης να αδιαφόρησε για τη συμμετρία αυτή, αν δεν εξυπηρετούσε τον σκοπό του. Άλλωστε, έχει ήδη ξεπεράσει κάπως τη συμμετρία, βάζοντας τους δύο βραχίονες σε μια ελαφρώς διαφορετική θέση. (πράγμα που επίσης αποτελεί μια «καινοτομία» ελευθερίας στη σύνθεση, σε σχέση με τα παλαιότερα κλασικά πρότυπα, όπως γενικά καινοτομίες παρουσιάζει και ο ίδιος ο τάφος, αφού σε μια μεταβατική περίοδο όπως είναι τα τέλη του 4ου π.Χ αιώνα, όλα μοιάζουν να είναι κάπως ασυνήθιστα)
Η θέση των βραχιόνων περιορίζει έτσι σημαντικά την γκάμα των κινήσεων που μπορούν να γίνουν και μάλιστα οι κινήσεις αυτές, είναι βέβαιο ότι γίνονταν πάνω από το ύψος των ώμων τους και ανάμεσα στα κεφάλια. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση των καρπών από αυτό το ύψος προς τα κάτω, για εμένα τουλάχιστον, θα ήταν μια αφύσικη κίνηση. Κυρίως για την δεξιά Καρυάτιδα, που οι επιλογές των κινήσεων της είναι ακόμα λιγότερες από ότι της αριστερής που βρίσκεται ο βραχίονας της σε ορθή γωνία και άρα θα μπορούσε ο γλύπτης να την απέδιδε σε πλήρη έκταση. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, τα δύο χέρια θα είχαν μια μικρή διαφορά ύψους. (Στην εικ, ΙΙ πάνω στο σχέδιο, δίνω ένα συνδυασμό των πιθανών κινήσεων των χεριών, που είναι όμως όλες πάνω από το ύψος του ώμου)
Τελικά, η κίνηση των χεριών είναι πιο πιθανό πως εκτείνεται προς το πλάι και όχι με προβολή προς τα εμπρός.
Η κίνηση των Καρυάτιδων
Μετά από αυτά, μπορούμε τώρα να εξετάσουμε το είδος της κίνησης που μπορεί να λάμβανε χώρα στο ύψος ανάμεσα στα κεφάλια των Καρυάτιδων. Θα χρειαστεί να απαριθμήσουμε κάποιες αποκλείοντας τις πιο απίθανες, ώστε να οδηγηθούμε σε κάποιο συμπέρασμα.
Α. Αποτροπή: Κατά κοινή ομολογία, οι Σφίγγες της εισόδου είχαν τον αποτρεπτικό χαρακτήρα, καθώς ως τρομερά πλάσματα του κάτω κόσμου, ήταν επιφορτισμένες με την φύλαξη του τάφου. Οι Καρυάτιδες όμως γιατί; Αν οι τυμβωρύχοι είχαν «αδιαφορήσει» στην τρομερή θέα των δύο Σφιγγών της εισόδου (εκεί βρίσκονται πάντα οι φύλακες και όχι μέσα) και έχοντας σκάψει όλη την απόσταση μέχρι τον β προθάλαμο, είναι κανείς που να πιστεύει πως θα το έβαζαν στα πόδια, όταν θα αντίκριζαν τις δύο όμορφες Καρυάτιδες, επειδή τους έκαναν νεύμα να μην προχωρήσουν; Είναι απίθανο λοιπόν να υπήρχαν δύο συνεχόμενες «αποτροπές» και κάθε σύμβολο από τα τρία του τάφου μέχρι στιγμής (Λέων-Σφίγγες-Καρυάτιδες) είχαν διαφορετικό ρόλο. Για τα σύμβολα αυτά θα αναφερθώ διεξοδικά σε επόμενο άρθρο)
Β. Ποιες άλλες κινήσεις θα μπορούσαν να κάνουν, εκτός (για να αστειευτώ και λίγο) από το να σηκώνουν με νόημα το δάκτυλο τους προς την Μέρκελ, ή να χαιρετούν με τον γνωστό χαιρετισμό τον Μιχαλιολάκο; Με έκταση των χεριών τους στα 2,27 εκ., δεν θα μπορούσαν ούτε να «πλέξουν» άνετα τα χέρια τους σε μια χειρονομία, ας πούμε, χάριτος. Άρα;
Γ. Η πιθανότητα να κρατούσαν κάτι είναι πολύ βάσιμη, διότι οι κινήσεις τους αποκλείεται να ήταν ανεξάρτητες, ως να επρόκειτο για δύο μορφές άσχετες μεταξύ τους που απλά βρέθηκαν πάνω σε δύο βάθρα κάνοντας η κάθε μια κάτι διαφορετικό. Πιστεύω ακράδαντα, από την καλλιτεχνική οπτική, πως ο γλύπτης χρησιμοποίησε τις δύο Καρυάτιδες με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμμετέχουν σε μια κοινή σύνθεση, σκοπός και αποκορύφωση της οποίας θα πρέπει να ήταν η μεταφορά της έντασης σε ένα κοινό σημείο αναφοράς και για τις δύο. Συγκεκριμένα σε αυτό που θα αποσκοπούσε η κίνηση τους, στην άκρη των χεριών τους, σε κάτι που κρατούσαν και οι δύο.
Και τι θα μπορούσε να είναι αυτό που κρατούσαν; Υποθέσεις μπορούν να γίνουν πολλές. Θα μπορούσαν να είναι διάφορα σύμβολα, όπως π,χ ένα σκήπτρο, μια δάδα, μια διακοσμητική κορδέλα, ακόμη και ένα ξίφος. Υπάρχει και η περίπτωση να κρατούσαν όχι ένα, αλλά δύο αντικείμενα, ένα η κάθε μια εξ αυτών, αλλά η γνώμη μου είναι πως ήταν κάτι κοινό. Και αυτό, για μένα, θα μπορούσε να είναι ένα στεφάνι δόξας! (Εικ, σχεδίου Ι)
Ένα στεφάνι, ίσως από μάρμαρο, ή κάποιο άλλο ελαφρύ υλικό, ώστε να σηκώνεται από τα ένθετα χέρια τους. Και τι πιο ουσιαστικό από ένα στεφάνι δόξας και αθανασίας, με το οποίο οι Καρυάτιδες θα στεφάνωναν τον ένδοξο νεκρό, πριν αυτός περάσει από κάτω τους μεταφερόμενος μέσω της Ιωνικής Θύρας στον Άδη; Άλλωστε, οι Καρυάτιδες συμβολικά ανήκουν στο τμήμα αυτό του τάφου, που αντιπροσωπεύει ακόμα την ζωή, πριν το πέρασμα στον άλλο κόσμο και η επίγεια δόξα είναι μια υπόθεση των ζωντανών ανθρώπων. Μάλιστα, η ανθρώπινη ματαιοδοξία (από την οποία οπωσδήποτε θα έπασχε και ο ένδοξος νεκρός), θα απαιτούσε και την κατανόμαση του, ώστε να γίνει γνωστή η ταυτότητα του σε όποιον θα κατάφερνε ποτέ να φτάσει μέχρι εκεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, το στεφάνι ίσως έφερε μια κορδέλα, ή κάτι άλλο πάνω στο οποίο θα υπήρχε κάποια μικρή επιγραφή. Στο σημείο αυτό, ας θυμηθεί ο αναγνώστης, πως κατά την διάρκεια της ανασκαφής μπροστά από τις Καρυάτιδες, κυκλοφόρησε μια φήμη για λίγες ώρες αναφορικά με την εύρεση «επιγραφών», που όμως διαψεύστηκε. Μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και όχι.
Κλείνω το αναγκαστικά μακροσκελές άρθρο μου, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά πως η οπτική μου επί του θέματος είναι καθαρά καλλιτεχνική και πως αναφέρομαι στη μορφή, στις κινήσεις, στις αναλογίες και στους συμβολισμούς των έργων τέχνης, θέματα δηλαδή κατεξοχήν καλλιτεχνικά. Το μνημείο, ως πολυσήμαντο σημείο αναφοράς, όπως έχω ξαναπεί, έχει πέρα από αρχαιολογικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και μπορεί να αναλυθεί με τους ανάλογους τρόπους. Η πρόταση μου για τα χέρια και το είδος της κίνησης με το στεφάνι, είναι υποθετική, αν και πάρα πολύ βάσιμη. Απομένει φυσικά να αποδειχθεί. Το βέβαιο είναι, πως οι αρχαιολόγοι ήδη γνωρίζουν.
Υγ: Μετά από το “Περί Τέχνης ο Λόγος” δημοσιεύω αμέσως το άρθρο μου και εδώ στην Ολυμπία για τους φίλους μου σε αυτό το ιστολόγιο, αλλά και ως μια πράξη ανταπόδοσης για τη ζεστή φιλοξενία που μου παρέχει εδώ και χρόνια.