Οι επικεφαλής της συγκυβέρνησης κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προκάλεσαν τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αμφισβήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων τους και να επιτύχουν μια τυπική επανεπιβεβαίωση και παράταση του βίου της κυβέρνησης για μερικούς μήνες. 
Το αποτέλεσμα ήταν η αμφισβήτηση, από ανεπίσημη στα ερτζιανά, να επισημοποιηθεί καθώς βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. θέτουν πλέον από του βήματος της Βουλής ζήτημα αλλαγής κυβέρνησης και ηγεσίας στα κόμματά τους. 
Διότι οι, ανούσιες κατά τα άλλα, προτάσεις για κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" ή "ειδικού σκοπού" σημαίνουν πρώτα απ' όλα ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος φεύγουν και αυτό το προτείνουν οι βουλευτές και τα στελέχη τους. 
Από κοντά, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν διεύρυνση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κινείται στα όρια της αυτοδυναμίας. 
Την ίδια ώρα, η προσπάθεια των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να επιτύχουν μια "μη μνημονιακή" παρένθεση ολίγων μηνών για να κάνουν εκλογές απορρίπτεται από τους ίδιους τους συνομιλητές τους στο εξωτερικό και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Όλη αυτή η αυτοκαταστροφική προσπάθεια της συγκυβέρνησης έγινε υπό την επήρεια του πανικού μπροστά στην πλημμυρίδα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Η παρουσίαση των άμεσων προτεραιοτήτων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενός προγράμματος φιλολαϊκού, ρεαλιστικού και κοστολογημένου, ήταν αρκετή για να ξεκαθαρίσει η εικόνα: 
Από τη μια πλευρά, μια κυβέρνηση απομονωμένη, που ενδιαφέρεται μόνο να διατηρήσει τα προνόμια των ολίγων και να λειτουργήσει ως οπισθοφυλακή των καταστροφικών εμμονών του Βερολίνου. 
Και, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας που αποτελεί την ελπίδα και την απαντοχή ολόκληρου του λαού. 
Απαντοχή στις δυσκολίες της κρίσης και ελπίδα για μια νέα πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, μια δύναμη χειραφέτησης, αξιοπρέπειας, προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης.