ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ & ΕΕ

ΠΟΙΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Ξύπνησαν νύχτα οι «ειδικοί» των αγορών

Διάψευση διεθνών οργανισμών, αναγνώριση παγκόσμιων αδυναμιών

Να που οι “ειδικοί” της πολιτικής οικονομίας των αγορών και των κυβερνήσεων διεθνώς και στην Ελλάδα ανακάλυψαν ότι η κρίση δεν τελείωσε. Επρεπε να πέσει κεραμίδα στο κεφάλι από την ελεύθερη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο και το μίνι-κραχ στις διεθνείς αγορές με αιχμή τα ευρω-χρηματιστήρια για να αρχίσουν οι αναλύσεις ότι τελικά...ξέρετε τα πράγματα δεν πάνε καλά οικονομικά και πολιτικά όπως λέγαμε όλο τον προηγούμενο χρόνο.
Το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να κατρακυλύσει σε νέα κρίση σχεδόν εφτά χρόνια από το πιστωτικό κραχ το καλοκαίρι του 2007 και την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008 διακρίνεται πλέον ως ορατό ενδεχόμενο από όλο και περισσότερους αναλυτές, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν ετεροχρονισμένα την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των χρηματιστηρίων που έτρεχαν σαν τρελά όταν η αστάθεια στις οικονομίες ήταν ξανά στο κόκκινο χτυπώντας καμπανες κινδύνου διεθνώς, όπως και την πτώση της τιμής του πετρελαίου ή τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα.
Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη επιλυθεί, ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια ομιλίας της στο Κοινοβούλιο εν όψει της διάσκεψης Ε.Ε. - Ασίας στο Μιλάνο. Η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να τηρούν οι χώρες-μέλη τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να διασφαλίζεται, όπως είπε, η βιώσιμη ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο οίκος Fitch την κορυφαία μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μία ημέρα μετά την απειλή υποβάθμισης της Γαλλίας. Το μηχανισμό “ασφαλούς” χρηματοδότησης από τις αγορές
Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «F1+» του ESM. Σε αρνητικό ορίζοντα έθεσε επίσης ο οίκος τα ακάλυπτα ομόλογα του ESM.
Χρειάζεται χρόνος για να καταφέρει η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα της τρόικας, αναφέρει επίσης έκθεση της Bank of America, αλλά και ένα νέο σχέδιο συμφωνίας (εποπτείας) που να προβλέπει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο να γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την τράπεζα.
Πανικός
«Επενδυτές σε κατάσταση πανικού», «Η Ευρώπη εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης», «Σε κατήφορο τα χρηματιστήρια» είναι μερικοί από τους τίτλους των σημερινών οικονομικών αναλύσεων που φιλοδοξούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα των αγορών. «Οι χρηματοοικονομικές αγορές σηματοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση», γράφει ο Χόλγκερ Τσέπιτς στην εφημερίδα Die Welt.
«Εάν ερμηνεύσουμε τις διακυμάνσεις των μετοχών, κατά το προηγούμενο 48ωρο, τότε ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια βαθιά ύφεση», επισημαίνει ο Τσέπιτς, παραπέμποντας στις χρηματιστηριακές αναταράξεις και την πτώση των γενικών δεικτών σχεδόν σε όλες τις χώρες και κυρίως στην Ελλάδα. Παράλληλα σημειώνεται μείωση ρεκόρ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων δεκαετίας που έφτασαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,72%. «Πρόκειται για ένα επίπεδο που παραπέμπει σαφώς σε βαθιά ύφεση», γράφει ο Τσέπιτς, εξηγώντας ότι η στροφή σε ασφαλείς επενδύσεις καταδεικνύει «ζοφερές οικονομικές προοπτικές».
Η οικονομική κατάσταση είναι ζοφερή. Αποπληθωρισμό -1,1% εμφάνισε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο -που είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία (-1,4%)- σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,4% τον Αύγουστο σε 0,3% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ πριν έναν χρόνο ήταν στο 1,1%.
“Ακόμη και στις περιόδους κρίσης της ευρωζώνης και γεωπολιτικής αστάθειας, οι επενδυτές θεωρούσαν τις κεντρικές τράπεζες άγκυρα σταθερότητας. Αλλά η αναμενόμενη λήξη του προγράμματος παροχής ρευστότητας QE της αμερικανικής Federal Reserve αυτόν τον μηνα θα σηματοδοτήσει τη στιγμή που η άγκυρα αρχίζει να σηκώνεται. Μολονότι η επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να υποχρεώσει τη Fed να επιστρέψει στο QE, το επόμενο βήμα της θα είναι πιθανότερα μια αύξηση επιτοκίων, που παραμένουν μηδενικά επί έξι σχεδόν χρόνια. Η τελευταία φορά που αύξησε η Fed τα επιτόκια ήταν το 2006”, αναφέρει σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times.
“Η λήξη του QE αναστατώνει ήδη τις αγορές. Καθώς οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία επιδεινώνονται –το ΔΝΤ προειδοποίησε για μια νέα εποχή με μετριοπαθή ανάπτυξη- οι επενδυτές ετοιμάζονται για πιο δύσκολες ώρες. Ο παγκόσμιος δείκτης All-World Share Index έχει διολισθήσει 9% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και yields στα αμερικανικά Treasuries βούλιαξαν κάτω από το 2%”.
«Επιστροφή της ευρωκρίσης»
«Οι κινήσεις είναι βάναυσες» σχολιάζει ο Γκι Λε Μπα, στέλεχος της Janney Montgomery Scott LLC στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία επαναξιολογείται ξαφνικά και το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό». Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταφέρουν να αποτρέψουν την κατάρρευση και ένδειξη αυτής της δυσπιστίας συνιστούν οι αποπληθωριστικές τάσεις. «Είναι προφανές ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη προς την ικανότητα του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερά κοντά στο 2%», επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της Die Welt, υπενθυμίζοντας ότι ο αποπληθωρισμός συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις αλλά και την κατανάλωση.
Σε νέα οικονομική ύφεση παραπέμπει και η πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και άλλων ορυκτών πρώτων υλών, όπως του χαλκού. Όπως σημειώνεται, στο επίκεντρο των εξελίξεων στις αγορές είναι η ευρωζώνη. «Έτσι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν πάλι κοντά στο 8%, ενώ και σε άλλες αγορές της περιφέρειας σημειώθηκε επίσης εκτίναξη των επιτοκίων για κρατικά ομόλογα. Κάποιοι ειδικοί κάνουν πλέον λόγο για επιστροφή της ευρωκρίσης», γράφει η Die Welt.
«Η κατάσταση της Ελλάδας ωραιοποιείται»
«Χωρίς επιθετικά πολιτικά μέτρα, η ευρωζώνη δεν θα βγει από την παγίδα του αποπληθωρισμού», εκτιμά ο Πολ Μόρτιμερ-Λι, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, καλώντας τον Μάριο Ντράγκι να ενισχύσει τη ρευστότητα, προβαίνοντας στην μαζική αγορά κρατικών ομολόγων. Ο Μόρτιμερ-Λι καλεί επίσης τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω επενδυτικών προγραμμάτων.
Στον αντίποδα, ο Κρίστοφερ Ουόλεν, εταίρος στην επενδυτική Harvest Partners, ο οποίος εκτιμά ότι «οι αγορές είναι χειραγωγημένες εξαιτίας των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών». Ο Ουόλεν υποστηρίζει ότι οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών συνιστούν, απλώς, προσπάθεια αντίδρασης των αγορών στην χειραγώγηση
Απαισιόδοξες είναι οι προγνώσεις και του γερμανού οικονομολόγου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος βλέπει μια μακρά περίοδο μαρασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος του Ifo τονίζει ότι η ευρωκρίση δεν παρήλθε, αλλά αντίθετα, οξύνεται σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου σημειώνεται ήδη διαφυγή κεφαλαίων. Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν υπενθυμίζει ότι η εισαγωγή του ευρώ είχε ως συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.
Κ. Σαρ. -με πληροφορίες Deutsche Welle, ΑΠΕ, BofA, ReutersΟ

Ο Πάνος Καμμένος στο ΚΥΔΩΝ TV

ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ - ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ






Το βίντεο είναι ιδιαιτέρως σκληρό. Δείχνει 20 νεκρούς τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σκοτωμένους από Κούρδους αντάρτες του YPG, στην κουρδική πόλη στη βόρεια Συρία Ρας Αλ Αιάν, ή όπως λέγεται στα κουρδικά Serêkanîye...

Σκληρό βίντεο: Οι Κούρδοι δείχνουν τους νεκρούς τζιχαντιστές

Το βίντεο έχει τραβήξει Κούρδος αντισταστιακός. Τα πτώματα των τζιχαντιστών έχουν φορτωθεί σε αγροτικά, προφανώς για...
να μεταφερθούν κάπου μακριά και να ταφούν. 

Στο βίντεο βλέπουμε τα φορτηγά με τους νεκρούς τζιχαντιστές να διασχίζουν τους δρόμους της πόλης, οι κόρνες των αυτοκινήτων να ηχούν νικητήρια, οι πολίτες να παρακολουθούν με ενδιαφέρον και ικανοποίηση:

Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑ

 ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΔΕ ΤΗΝ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ

Να μην σε διαπερνά τίποτε, να μην σε ενδιαφέρει τίποτε, να μην σε πονάει τίποτε. Αυτό είναι το τρίπτυχο της νεοελληνικής πολιτικής φιλοσοφίας με σημαντικότερο εκπρόσωπό της τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και υπουργό Εξωτερικών, Βαγγέλη Βενιζέλο... 
 
 
του ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΟΥ
 
Ένα μοναδικό φαινόμενο πολιτικού που δίνει μεγαλύτερη σημασία στο αν ο κεφτές θα είναι διπλοτηγανισμένος από το αν το σύνορο της χώρας πήρε τον κατήφορο και έφθασε στην Πελοπόννησο. Ο πολιτικός, καθρέπτης των νεοΕλλήνων, που τίποτε μεμπτό δεν βλέπει σε προκλήσεις γειτόνων αλλά και σε... δολοφονίες αμάχων Ελλήνων που τούς έλαχε να έχουν υπερασπιστή των αδίκων θανάτων τους έναν πολιτικό τέτοιου μεγέθους κυριολεκτικά.
 
Για τον Βενιζέλο δεν έγινε τίποτε με την πρόκληση των Αλβανών, τόσο των οπαδών της εθνικής τους ομάδας, όσο και από τις δηλώσεις μετά τα επεισόδια στο Βελιγράδι, του πρωθυπουργού τους Ράμα. Δεν έγινε απολύτως τίποτε που να προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. 
 
Τίποτε απολύτως, παρά μόνο ένα συμβάν «θερμοκέφαλων» φίλων και συμμάχων. Αντιθέτως μέσω της ανακοίνωσής του ο υπουργός βρίσκει το συμβάν με την σημαία της «μεγάλης Αλβανίας» μία ευκαιρία να «δώσουν ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας και της κοινής ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής». Όσο για τα σύνορα, ο υπουργός Εξωτερικών τα θεωρεί απλά «υφιστάμενα σύνορα». Υφιστάμενα σημαίνει σε μετάφραση «σήμερα είναι αυτά, αύριο θα είναι άλλα».
 
Καμία κουβέντα δεν βγήκε από το άλλοτε λαλίστατο στοματάκι του για τις απειλές εναντίον των Ελλήνων στο χωριό Δερβιτσάνη του Αργυρόκαστρου από τους ευρωπαϊστές Αλβανούς, «φίλους και συμμάχους». Αν σου συμπεριφέρονται έτσι οι φίλοι και σύμμαχοι, υπουργέ μου, πώς να περιμένουμε να μάς συμπεριφέρονται οι εχθροί και αντίπαλοι; Μήπως να κουβαλάνε τα κεφάλια Ελλήνων σε πασσάλους και να τα περιφέρουν βόλτα στα σοκάκια με ζουρνάδες και νταούλια ανεμίζοντας την σημαία της τιμημένης Ε.Ε ; Όπως παρέλασαν κάποτε οι λευκοφεσίτες Αλβανοί μπροστά στον Χίτλερ;
 
Από την άλλη βέβαια, τι μπορεί να πει ο υπουργός Εξωτερικών όταν δολοφονούνται Έλληνες από φασιστικά στρατεύματα στην Μαριούπολη, όταν εσύ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας κατέθετες στεφάνια στην μνήμη ναζιστοπαρακρατικών Ουκρανών δύο μήνες πριν, κρατώντας ενός λεπτού σιγή να τους τιμήσεις. Δεν γίνεται από τη μια να προσκυνάς στον τάφο ναζιστών και την άλλη να ζητάς τα ρέστα για τα θύματα -Έλληνες των ναζιστών! Θα σε πουν διπρόσωπο κι εσύ ως πολιτικός είσαι απλά διπλωμάτης. Μονόφθαλμος διπλωμάτης με τάση το δεξί σου μάτι να βλέπει μόνο εκεί που ζει το αφεντικό που σε συντηρεί. Στις Βρυξέλλες.
 
Αλλά είπαμε, πρέπει να τα βλέπουμε όλα όπως ο δημοκρατικά εκλεγμένος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βενιζέλος. Έτσι λοιπόν να κλείσουμε τα μάτια μας όταν οι Έλληνες εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν ΚΑΤΑ στην πρόκληση συζήτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τα ευρωπαϊκά κόμματα του Σοσιαλισμού και του Νεοφιλελεύθερου Συντηρητισμού που ανήκουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έδωσαν εντολή στους υπαλλήλους τους Έλληνες (;) ευρωβουλευτές να σταματήσουν και αυτοί διά της ψήφου τους κουβέντα να μην γίνει για το τι έκανε η ναζιστογερμανία και οι σύμμαχοί της στην Ελλάδα. Τσιμουδιά γιατί τώρα είμαστε Ευρώπη ενωμένη και  προσκυνημένοι.
 
Σκοτώστε όσους Έλληνες θέλετε, τρομοκρατήστε όσους Έλληνες γουστάρετε, αλλάξτε τα σύνορα όσο σάς βολεύει, αφαιρέστε από τη Μνήμη ό,τι άρρωστο έκανε το απάνθρωπο κύτταρό σας, αλλά προς  παντοδύναμου Χίτλερ θεού σας, μην μάς βγάλετε έξω από την Ευρώπη.
 
Για να αποδείξουν ότι όλα ξεχνιούνται και ότι η μνησικακία είναι κάτι που σε κρατάει πίσω από την πρόοδο και την ανάπτυξη ακόμη και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας (ένα κομμάτι του σκληρού πυρήνα του κράτους όπως δήλωναν οι δικαστικοί), τίμησαν 13 ημέρες πριν την ημέρα μνήμης του ΟΧΙ, τον Χέλμουτ Σμιτ. Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ο πρώην υπαξιωματικός του πυροβολικού του Χίτλερ. Δεν συνάδει να ψηφίζεις ΥΠΕΡ της συζήτησης για το τι έκαναν στην Ελλάδα τα ναζιστικά στρατεύματα και από την άλλη να τιμάς έναν από αυτούς που συνέβαλλαν στην θηριωδία. Προτιμάμε το δεύτερο. 
 
Τιμή και δόξα στους Σμιτ, στους Ελληνοφάγους, στους εκλεγμένους ευρωτσολιάδες, στους δημοκράτες Έλληνες παλαμακιστές, στους Βενιζέλους της ζωής μας. Το Χρυσούν Αριστείον Ανανδρείας πραγματικά το αξίζετε.-
 

Ευρωβουλευτές ΝΔ: Γλείφουν τις μπότες του Δ΄ Ράιχ !


Πρέπει να έχεις πολύ μεγάλο θράσος για να μιλάς μετά από μια πράξη που σε στιγματίζει για όλη σου τη ζωή ως δωσίλογο και προσκυνημένο στα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου. Και όχι μόνο να μιλάς, αλλά να εγκαλείς αυτούς που ζήτησαν από την Ευρωβουλή το αυτονόητο:  
Να αποδοθούν οι αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα από την περίοδο της κατοχής. Ε, λοιπόν, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., πιστοί στις παραδόσεις των δωσίλογων πολιτικών τους προγόνων, σπεύδουν να καταγγείλουν για έλλειψη σοβαρότητας τον Νότη Μαριά, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή 

έθεσαν το ζήτημα που επί εφτά δεκαετίες αποτελεί απολύτως δίκαιη και αυτονόητη απαίτηση του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με τους δωσίλογους ευρωβουλευτές, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι χώρος σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και συνεργασιών για ευρωπαϊκά θέματα και όχι «πεδίον δόξης λαμπρό» του άκρατου λαϊκισμού τους για εσωτερική και μόνον κατανάλωση».
 
Γλείφουν οι δωσίλογοι τις μπότες του Δ΄ Ράιχ
Γι” αυτούς τους πολιτικούς  επιγόνους των ταγματασφαλιτών, η συνεργασία με τους επιγόνους του Γ΄ Ράιχ -που κερδίζουν επάξια αυτό τον τίτλο, όσο αρνούνται να αναγνωρίσουν τα εγκλήματα των προγόνων τους αποζημιώνοντας τα θύματά τους- είναι πιο σοβαρή υπόθεση από τα ποτάμια του αίματος και από τη λεηλασία που υπέστη ετούτος ο τόπος από τον γερμανικό ιμπεριαλισμό και τον ναζισμό…


Τα πιο κακοποιημένα όντα στην Ελλάδα της κρίσης είναι τα ΑΤΜ των τραπεζών

Η επανάσταση των ...ΑΤΜ

του Γ. Ανανδρανιστάκη
Πάει ο άλλος να βγάλει 100 ευρώ και ανακαλύπτει ότι έχει μόνο 20, τα υπόλοιπα τα είχε βάλει βενζίνη και δεν το θυμάται, ή, ακόμη χειρότερα, του τα έχει παρακρατήσει η τράπεζα για χρέη προς το Δημόσιο. Του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι κι αρχίζει να βλαστημάει το ΑΤΜ, να καταχεριάζει το ΑΤΜ, να κλωτσάει το ΑΤΜ. Μερικοί φτάνουν σε πιο ακραίες καταστάσεις, χαϊδολογούν το ΑΤΜ, μπας και γλυκαθεί και τους δώσει κανένα εικοσάρικο παραπάνω.  
Εκείνο όμως, ακλόνητο, κρατάει τις τρύπες του ερμητικά κλειστές. 

Τα είχανε χύμα τα ΑΤΜ, τους ήρθαν και τσουβαλάτα, τα έπιασε στο στόμα της η Βούλτεψη, που χίλιες φορές να σε πιάσει ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου
«Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει παλικαριές στην Ευρώπη, δεν θα αργήσουν να κλείσουν τα ΑΤΜ και στην Ελλάδα, όπως έγινε και στην Κύπρο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 
Τι ακριβώς εννοείτε, κυρία Βούλτεψη; 
Τα ΑΤΜ θα κλείσουν από μόνα τους, έτσι από εθνικό γινάτι για τις παλικαριές του Τσίπρα, ή θα τα κλείσουν οι τραπεζίτες; 
Οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες, που σώθηκαν με λεφτά του προϋπολογισμού -με δικά μας λεφτά, δηλαδή- και παρόλα αυτά συνεχίζουν να ελέγχουν τις τράπεζες, άρα και τη ροή του χρήματος. 
Εσείς τις χαρίσατε, κυρία Βούλτεψη, τις τράπεζες στους χρεοκοπημένους, γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να διευκρινίσετε αν τα ΑΤΜ θα κλείσουν από μόνα τους ή αν θα τα κλείσει το χεράκι των ευεργετηθέντων.

Αν τα ΑΤΜ κλείσουν από μόνα τους, τη βάψαμε
Αν κλείσουν από μόνα τους, σημαίνει ότι έχουν νοημοσύνη κι αν έχουν νοημοσύνη, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα σπάσουν τα εντοιχισμένα δεσμά τους και θα ξεχυθούν μανιασμένα στους δρόμους. 
Σαν τα ζόμπι θα κινούνται τα ΑΤΜ, αργά, σταθερά και ακούραστα, μέχρι να βρουν τον στόχο και να πάρουν εκδίκηση. 
Όλοι είμαστε στόχοι, όλοι έχουμε ρίξει μια μπουνιά, μια κλωτσιά, ένα μπινελίκι. 
Τώρα ήρθε η ώρα της τιμωρίας, καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν.

Εγώ, πάντως, με το που άκουσα τη Βούλτεψη, έσπευσα στο ΑΤΜ να βγάλω τα λεφτά μου και να τα ράψω στην εσωτερική καμπύλη της αμασχάλης μου
Πάω στο πρώτο ΑΤΜ, τίποτα, στο δεύτερο, τίποτα, στο τρίτο, στο τέταρτο, στο πέμπτο, τίποτα. 
Μπαίνω στην τράπεζα και απαιτώ ακρόαση από τον διευθυντή. 
«Κύριε διευθυντά, άκουσα την Βούλτεψη και ήρθα να πάρω τα λεφτά μου, αλλά λεφτά δεν έχω». 
«Δεν μπορώ να σας εξυπηρετήσω, κύριε, εκταμιεύω το δάνειο της Νέας Δημοκρατίας». 
Πάω στον διευθυντή της άλλης τράπεζας, «δεν μπορώ, κύριε, δίνω δάνεια στο Mega», 
της άλλης, «αφήστε με, κύριε, υπογράφω τα δάνεια του Μπόμπολα και του Ψυχάρη». 
«Μήπως μπορώ να πάρω κι εγώ ένα δανειάκι των 80 ευρώ;». 
«Μια στιγμή να ρωτήσω την κυρία Βούλτεψη».

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ (-2,2%) ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ !

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ (8,9) !


Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ


Εκτύπωση

0ggg1      






Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατολίσθηση του Χρηματιστηριακού δείκτη, με τις απώλειες για το τριήμερο να ξεπερνούν αθροιστικά το 13%. Αυτήν την ώρα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑΑ) καταγράφει νέες απώλειες της τάξης του 2,22%, με το δείκτη να προσγειώνεται στις 896 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (15/10), η πτώση έφθασε ενδοσυνεδριακά το 10% για να περιοριστεί προς το τέλος των συναλλαγών με την αγορά να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2013.
Η συνεχιζόμενη πτώση του δείκτη συνοδεύεται από νέα εκτόξευση της απόδοσης για τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα του δημοσίου, η οποία αγγίζει το 8,9%, επιτόκιο απαγορευτικό για οποιαδήποτε σκέψη κρατικής προσφυγής στις αγορές για άντληση ρευστότητας.
Με βάση αυτές τις εξελίξεις οικονομικοί αναλυτές μιλούν για νέο γύρο κρίσης στην ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν το χειρότερο πτωτικό σερί 11 ετών με οκτώ συνεχείς ημέρες πτώσης και με τις πιέσεις στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερατου Ευρωπαϊκού Νότου, να ισχυροποιούνται, μετά την αποτυχημένη δημοπρασία της Ισπανίας, την ίδια ώρα που η Fitch προειδοποιεί ακόμα και για ενδεχόμενη υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας !
Εξάλλου, παρά τα μηνύματα στήριξης της Κομισιόν προς την Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούςελληνικού ομολόγου σκαρφάλωσε σήμερα κοντά στο 9%, συνεχίζοντας το ράλι των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση του 10ετούς τίτλου αυξήθηκε κατά 109 μονάδεςβάσης στο 8,94% στις 14:25 (ώρα Ελλάδος), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2012. Η απόδοση άγγιξε πρόσκαιρα και το 8,995%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%, έχοντας φθάσει και στο 0,715% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989που συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά το Bloomberg !!!  «Καθώς η τετραήμερη υποχώρηση των ελληνικών τίτλων ώθησε τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, η τάση των πωλήσεων άρχισε να μεταδίδεται σε χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και ακόμη σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γαλλία», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Η κρίση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.Α) και η δραματική άνοδος στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν οφείλονται μόνο στα αρνητικά διεθνή οικονομικά (και όχι μόνο) δεδομένα ή σε επιμέρους ανοικτές εκκρεμότητες, όπως η ανησυχία για τα stress test των τραπεζών.
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι λεγόμενες αγορές εκφράζουν με τις αρνητικές υπεραντιδράσεις τους τη βαθιά ανησυχία τους απέναντι στην προϊούσα κατάρρευση της κυβέρνησης και στα έωλα σχέδιά της για απεμπλοκή της χώρας από νέο μνημόνιο αλλά και δείχνουν "πρόωρα" τα δόντια τους απέναντι στο ενδεχόμενο να ακολουθήσει την απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου μια κυβέρνηση της Αριστεράς με επίκεντρο το ΣΥΡΙΖΑ.
Αν παλιότερα το σύστημα είχε ως ύστατο καταφύγιο "διάσωσής" του το στρατό και τις επεμβάσεις του, σήμερα το "μαντρόσκυλο" του συστήματος είναι οι "αγορές", που απειλούν με οικονομική ασφυξία τις χώρες που δεν διαθέτουν "σταθερότητα" για τις κερδοσκοπικές αποδόσεις τους ή ακόμα χειρότερα "παρεκτρέπονται" και δεν "πειθαρχούν" στις συστημικές στρατηγικές τους.
Είναι σαφές ότι στο επόμενο τετράμηνο μέχρι τις ημερομηνίες εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας η χώρα εισέρχεται σε μια ρευστή μεταβατική περίοδο με έντονες αντιπαραθέσεις και ζωηρά τα κρισιακά φαινόμενα.
Στο πλαίσιο αυτό η Αριστερά ή τουλάχιστον οι δυνάμεις της που είναι σε επαφή με τις επίκαιρες προκλήσεις, επωμίζονται ευθύνες ειδικού ποιοτικού βάρους προκειμένου να απαντήσουν θετικά στην ανάγκη διεξόδου από την πολιτική και οικονομική κρίση. Ειδικότερα, η Αριστερά, πέραν των άλλων, χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική, οργανωτική και κινηματική προετοιμασία καιαντεπίθεση για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις σε βάρος της και την "αποσταθεροποίηση" της χώρας, που θα επιχειρήσουν, στο ενδεχόμενο κυβέρνησης της Αριστεράς, να προκαλέσουν οι αγορές.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΜΟΣ

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΡΙΣΗΣ

 ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ


Εκτύπωση
euro_syrmatoplegma
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ Ε.Ε
ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑ'Ι'ΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Η Deutche Welle σταχυολογεί σειρά απόψεων και αναλύσεων οι οποίες κάνουν λόγο για μια νέα και ίσως βαθιά υποτροπή της κρίσης στην ευρωζώνηκαι την Ε.Ε, με επίκεντρο ξανά την Ελλάδα.  
Ενδείξεις νέας οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε.διακρίνουν πολλοί αναλυτές, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα.
«Επενδυτές σε κατάσταση πανικού», «Η Ευρώπη εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης», «Σε κατήφορο τα χρηματιστήρια» είναι μερικοί από τους τίτλους των σημερινών οικονομικών αναλύσεων που φιλοδοξούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα των αγορών.
«Οι χρηματοοικονομικές αγορές σηματοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση», γράφει ο Χόλγκερ Τσέπιτς στην εφημερίδα Die Welt. «Εάν ερμηνεύσουμε τις διακυμάνσεις των μετοχών, κατά το προηγούμενο 48ωρο, τότε ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια βαθιά ύφεση», επισημαίνει ο Τσέπιτς, παραπέμποντας στις χρηματιστηριακές αναταράξεις και την πτώση των γενικών δεικτών σχεδόν σε όλες τις χώρες και κυρίως στην Ελλάδα.
Παράλληλα, σημειώνεται μείωση - ρεκόρ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων δεκαετίας, που έφτασαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,72%. «Πρόκειται για ένα επίπεδο που παραπέμπει σαφώς σε βαθιά ύφεση», γράφει ο Τσέπιτς, εξηγώντας ότι η στροφή σε ασφαλείς επενδύσεις καταδεικνύει «ζοφερές οικονομικές προοπτικές».
«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΡΙΣΗΣ»
«Οι κινήσεις είναι βάναυσες», σχολιάζει ο Γκι Λε Μπα, στέλεχος της Janney Montgomery Scott LLC στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία επαναξιολογείται ξαφνικά και το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό». Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταφέρουν να αποτρέψουν την κατάρρευση και ένδειξη αυτής της δυσπιστίας συνιστούν οι αποπληθωριστικές τάσεις.
«Είναι προφανές ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη προς την ικανότητα του επικεφαλής της ΕΚΤ, ΜάριοΝτράγκι να διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερά κοντά στο 2%», επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της Die Welt, υπενθυμίζοντας ότι ο αποπληθωρισμός συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις αλλά και την κατανάλωση.
Σε νέα οικονομική ύφεση παραπέμπει και η πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και άλλωνορυκτών πρώτων υλών, όπως του χαλκού. Όπως σημειώνεται, στο επίκεντρο των εξελίξεων στις αγορές είναι η Ευρωζώνη. «Έτσι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν πάλι κοντά στο 8%, ενώ και σε άλλες αγορές της περιφέρειας σημειώθηκε επίσης εκτίναξη των επιτοκίων για κρατικά ομόλογα. Κάποιοι ειδικοί κάνουν πλέον λόγο για επιστροφή της ευρωκρίσης», γράφει ηDie Welt.
«Χωρίς επιθετικά πολιτικά μέτρα, η Ευρωζώνη δεν θα βγει από την παγίδα τουαποπληθωρισμού», εκτιμά ο Πολ Μόρτιμερ-Λι, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, καλώντας τον Μάριο Ντράγκι να ενισχύσει τη ρευστότητα, προβαίνοντας στην μαζική αγορά κρατικών ομολόγων. Ο Μόρτιμερ-Λι καλεί επίσης τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω επενδυτικών προγραμμάτων.
Στον αντίποδα, ο Κρίστοφερ Ουόλεν, εταίρος στην επενδυτική Harvest Partners, εκτιμά ότι «οι αγορές είναι χειραγωγημένες εξαιτίας των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών». Ο Ουόλενυποστηρίζει ότι οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών συνιστούν, απλώς, μια προσπάθεια αντίδρασης των αγορών στη χειραγώγηση.

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΡΑΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ»
Απαισιόδοξες είναι οι προγνώσεις και του Γερμανού οικονομολόγου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος βλέπει μια μακρά περίοδο μαρασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος του Ifo τονίζει ότι η ευρωκρίση δεν παρήλθε, αλλά αντίθετα, οξύνεται σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου σημειώνεται ήδη διαφυγή κεφαλαίων.
Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν υπενθυμίζει ότι η εισαγωγή του ευρώ είχε ως συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος.

Η ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Η κατάρρευση του ΧΑΑ στην Ελλάδα και η αναρρίχηση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου, σχεδόν στο 9%, καταρρίπτει πλήρως τους κυβερνητικούς μύθους για απεμπλοκή από νέο μνημόνιο, απέμπλοκή από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ και δυνατότητα προσφυγής στις αγορές.
Η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μίντια, μπροστά στη νέα οικονομική αποτυχία και την ανερχόμενη λαϊκή δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν σε απόλυτο συντονισμό μεταξύ τους, να μεταθέσουν την πολιτική ατζέντα στο πεδίο μιας ανούσιας πόλωσης με έντονα τα στοιχεία μιας στείραςηθικολογίας.
Το δυστύχημα είναι ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν στην παγίδα και ''τσιμπάνε'', τροφοδοτώντας αυτήν την αποπροσανατολιστική ατζέντα.
Η κατάρρευση του οδικού οικονομικού χάρτη της κυβερνησης βάζει τη χώρα ξανά στο επίκεντρο της ευρωζωνικής κρίσης και προμηνύει μια νέα φάση μέτρων που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την τραγική κοινωνική κατάσταση και τα οικονομικά αδιέξοδα.  
Η Ελλάδα μπαίνει στον τρίτο γύρο της  μνημονιακής περιπέτειας .

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και μέσα σε ένα ρευστό και έντονα κρισιακό πολιτικό τετράμηνο που ακολουθεί μέχρι τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, γίνεται ακόμα πιο έντονη η ανάγκη μιας προοδευτικής ανατροπής στη χώρα σε σύγκρουση με τις επιλογές της ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Παρά τις δυσκολίες, αυτή η προοδευτική ανατροπή γίνεται τώρα πιο ρεαλιστική σε μια φάση που οι αντιπαραθέσεις εντός της ευρωζώνης και ιδιαίτερα εντός του πυρήνα της οξύνονται , αμφισβητώντας , έστω χωρίς εναλλακτικό βάθος, τα μονεταριστικά δημοσιονομικά στερεότυπα.
Σήμερα, είναι αναγκαία η ολόπλευρη προετοιμασία της αριστεράς για μια ευρεία αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, πράγμα που απαιτεί σχέδιο, ριζοσπαστικοποίηση, συνεκτικές τολμηρές προγραμματικές απαντήσεις, συλλογική προσπάθεια και στροφή στο κίνημα και στουςκοινωνικούς αγώνες.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια προοδευτική πορεία και είναι η Ελλάδα η μόνη που μπορεί, αυτήν την περίοδο, να στείλει ένα μήνυμα με προοδευτικό πρόσημο στην περιοχή μας, τη Μεσόγειο και τηνΕυρώπη, σε πλήρη αντίθεση με το νεοφιλελευθερισμό, τις ακροδεξιές φασίζουσες απειλές και τις γεωπολιτικές αποσταθεροποιήσεις.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΗΣ

Η Ιταλία στα πρόθυρα της κατάρρευσης



Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης αναζωπυρώνεται - ενώ, εάν τυχόν καταρρεύσει η Ιταλία, με δεδομένο το ότι είναι αδύνατον να διασωθεί από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς λόγω μεγέθους, ο κίνδυνος διάσπασης της ζώνης του ευρώ είναι πολύ μεγάλος

Στις αρχές του καλοκαιριού η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Mediobanca, προειδοποίησε μυστικά τους πελάτες τηςαναφέροντας ότι, η χώρα θα χρειαστεί ενδεχομένως να διασωθεί - πιθανότατα από τους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωζώνης (Τρόικα), εντός των επομένων έξι μηνών. Ο κίνδυνος αυτός θα ήταν ακόμη πιο πιθανός, εάν αυξανόταν το κόστος χρηματοδότησης της Ιταλίας - το οποίο ουσιαστικά διατηρείται τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, με τη μέθοδο της αγοράς σημαντικών ποσοτήτων ιταλικών ομολόγων, από τη δευτερογενή διαπραγμάτευση. Μεταξύ άλλων, στην προειδοποίηση της τράπεζας αναφερόταν ότι, περί τις 160 μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν υπερβολικά αυξημένα προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας. 

Μέχρι στιγμής, αυτό που διατηρούσε προστατευμένη την Ιταλία, ήταν το χαμηλό ιδιωτικό χρέος - ειδικά αυτό των νοικοκυριών, τα οποία διαθέτουν πολλαπλάσια περιουσιακά στοιχεία, σε σχέση με το χρέος της πατρίδας τους (δεν χρεοκοπούν ποτέ τα κράτη, αλλά οι πολίτες τους). Η αύξηση όμως του δημοσίου χρέους (περί το 130% του ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης (ύφεση), αντέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα - πόσο μάλλον όταν η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής ξεπέρασε το 25% τα τελευταία δέκα χρόνια. 
  
Εν τούτοις, τα προβλήματα της Ιταλίας δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό της - παρά το ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αποσταθεροποιούν ακόμη περισσότερο τη χώρα. Σε σημαντικό βαθμό, η τύχη της Ιταλίας κρίνεται στο εξωτερικό στη Σλοβενία, όπου οι ιταλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες με μεγάλα δάνεια. Ειδικότερα, η Σλοβενία πλήττεται από μία τραπεζική κρίση άνευ προηγουμένου - αφού τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών της υπολογίζονται στα 7,5 δις €, από 1,2 δις € που ήταν λίγους μήνες προηγουμένως. 

Εκτός αυτού, οι περισσότερες τράπεζες της Σλοβενίας είχαν ζημίες το πρώτο εξάμηνο του 2013 - με τις θυγατρικές της ιταλικής Unicredit, καθώς επίσης της αυστριακής Hypo Alpe Adρια να μην μένουν ανεπηρέαστες από τη γενικότερη κατάσταση (για παράδειγμα, η θυγατρική της Unicredit έχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του δημοσίου της Σλοβενίας, αξίας περί τα 580 εκ. €. 

Η πιθανότητα τώρα να χρεοκοπήσει ξανά η Αργεντινή (μία ομάδα επενδυτικών κεφαλαίων έχει στην κατοχή της ομόλογα αξίας 1,4 δις $, τα οποία πρέπει να εξοφλήσει η χώρα), ειδικά εάν δεν ευοδωθεί η έφεση που κατέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο των Η.Π.Α., δεν είναι καθόλου αμελητέα - γεγονός που δεν είναι καθόλου ευχάριστο για την Ιταλία. Συμπερασματικά λοιπόν, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης αναζωπυρώνεται - ενώ, εάν τυχόν καταρρεύσει η Ιταλία, με δεδομένο το ότι είναι αδύνατον να διασωθεί από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς λόγω μεγέθους, ο κίνδυνος διάσπασης της ζώνης του ευρώ είναι τεράστιος. 
Πόσο μάλλον αφού υποθέτουμε ότι, ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσει η χώρα την υπερχρέωση και την ύφεση είναι η επιστροφή της στη λιρέτα - παράλληλα με τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους στο εθνικό νόμισμα (δυνατότητα την οποία απεμπόλησε η Ελλάδα, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ υποδούλωσαν την Ελλάδα στο PSI).
¨
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ¨ΔΡΑΧΜΗ

Ιταλοί: Πίσω στη λιρέτα τώρα!


Τετ, 15/10/2014 -

Απηύδησαν και οι Ιταλοί... Παρόλο που στη χώρα τους η καταστροφή από το ευρώ δεν συγκρίνεται (ακόμα) με αυτή που βιώνουμε στην Ελλάδα, το 58% των πολιτών της γειτονικής χώρας ζητά εδώ και τώρα επιστροφή στη λιρέτα.

Τη δημοσκόπηση έκανε το ινστιτούτο  Datamedia ενώ συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση όλων των εισοδημάτων στην Ιταλία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, το εισόδημα των μισθωτών μειώθηκε και το 2013 κατά μέσο όρο 4,6%, των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 14,3% και των επιχειρηματιών κατά 11%.
Ειδήσεις σαν αυτή κάνουν την ηγεμόνισσα της Ευρώπης κυρία Μέρκελ να βλέπει εφιάλτες. Όπως ότι έρχεται, ας πούμε, η κυβέρνηση μιας χώρας του νότου και την εκβιάζει με αποχώρηση από το ευρώ, οπότε το πουλόβερ που πλέκει για τη χώρα της θα αρχίσει να ξηλώνει…
Για να μην παρεξηγηθεί η ελληνική «κυβέρνηση» έσπευσε δια του αντιπροέδρου της να την καθησυχάσει: «Ούτε καν κούρεμα του χρέους δεν ζητάμε. Αλλοίμονο! Αυτό θα είναι πλήγμα για τους δανειστές μας»
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ "ΔΡΑΧΜΗ"

- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/italoi-piso-sti-lireta-tora#sthash.EyOxfezC.dpuf

Συνάντηση Αναστασιάδη-Πούτιν

Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των ρωσικών ασκήσεων

Posted by spitha80 στο Οκτωβρίου 17, 2014

Ο Πρόεδρος poutinΑναστασιάδης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της 10ης Ευρω-ασιατικής Συνόδου Κορυφής, στο Μιλάνο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, η συνάντηση έχει διευθετηθεί υπό το φως της διεξαγωγής μεγάλης κλίμακας ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, από τις 20 Οκτωβρίου, στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των ρωσικών ασκήσεων δεν είναι τυχαίο και τόνισε ότι είναι διεθνής η αντίδραση για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Μονόδρομος για τη σωτηρία της Ιταλίας η έξοδος της από το Ευρώ»

Μονόδρομο για τη σωτηρία της Ιταλίας, βλέπει την έξοδο από το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα ο Μπέπε Γκρίλο ιδρυτής του κινήματος Πέντε ΑστέρωνΟ Μπέπε Γκρίλο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσει να συλλέγει άμεσα υπογραφές για να ζητήσει την προκήρυξη δημοψηφίσματος με στόχο την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Ο Γκρίλο θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του εργασιακού, την οποία και προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι, πρόκειται να αυξήσει αισθητά τις απολύσεις στο άμεσο μέλλον ενώ χαρακτήρισε «δημόσιο σκάνδαλο» τις πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο και προκάλεσαν ζημιές ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη της Γένοβας, την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Γκρίλο η συλλογή υπογραφών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ «η έξοδος από το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα αποτελεί μονόδρομο, τόσο για την Ιταλία όσο και για την Γερμανία, η οικονομία της οποίας γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική».

Σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται το φεστιβάλ τριών ημερών του κινήματος Πέντε Αστέρων, σε κεντρικό σημείο της Ρώμης, με σταντ και σειρά ομιλιών του Γκρίλο και όλων, σχεδόν, των βουλευτών και γερουσιαστών του.

Παράλληλα, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κινήματος Πέντε Αστέρων έκαναν γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εγκαταλείψουν οριστικά τις αίθουσες της ιταλικής βουλής και γερουσίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Ωστόσο σε ότι αφορά το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, σειρά γνωστών συνταγματολόγων έχει υπογραμμίσει, εδώ και καιρό, ότι η νομοθεσία της χώρας δεν επιτρέπει την πραγματοποίησή του.
 πηγή: http://left.gr

Η κυβέρνηση παραδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ καμένη γη.Του Στέλιου Κούλογλου


Μια παράγραφος του Business Insider αρκεί να συνοψίσει την νέα κρίση στην οποία μπαίνει η χώρα: «Μετά το ξέσπασμα του Έμπολα, την φρίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την επιβράδυνση της Κίνας, την Ουκρανία, την επιδείνωση της γερμανικής οικονομίας, ο κόσμος είναι αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με την Ελλάδα».

Για μια ακόμη φορά, το σάπιο πολιτικό σύστημα της χώρας δίνει μια πισώπλατη μαχαιριά στην εθνική οικονομία. Συνηθίζει άλλωστε να υπονομεύει την χώρα, ακριβώς κάθε 5 χρόνια. Το 2004 ήταν η διαβόητη απογραφή των Αλογοσκούφη - Καραμανλή που εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς, για μικροκομματικούς λόγους. Το πληρώνουμε ακόμη. Το 2009, για να περάσει τα μέτρα λιτότητας ενώ μας είχε διαβεβαιώσει μερικές μέρες πριν ότι λεφτά υπάρχουν, ο Γ. Παπανδρέου φούσκωσε το έλλειμμα και το διαλάλησε σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Πέντε χρόνια αργότερα, για να ξεφύγει από την οδυνηρή πολιτικά θέση στην οποία είχε βρεθεί εφαρμόζοντας μια καταστροφική πολιτική και να παραμείνει στην εξουσία, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου άρχισε να κάνει λόγο για έξοδο από το μνημόνιο και προσφυγή στον δανεισμό από τις αγορές: οι τελευταίες απάντησαν στέλνοντας το επιτόκιο δανεισμού στα ύψη και το χρηματιστήριο στα Τάρταρα. Οι πολύχρονες προσπάθειες των επιχειρήσεων να αντλήσουν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο θυμίζουν πλέον τον Σισύφειο μύθο. Ζούμε ξανά μέρες 2010. Τότε που, στις αρχές της χρονιάς, η κυβέρνηση Παπανδρέου ζητούσε από τις Βρυξέλλες και την Μέρκελ εκείνο το περίφημο «πιστόλι» που θα έβαζε πάνω στο τραπέζι: μια δήλωση υποστήριξης στην Ελλάδα που θα καθησύχαζε τις αγορές.

Να τι έγραφε αργά χθες το «Βήμα» για την κυβέρνηση Σαμαρά για το νέο κραχ: «Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε παρασκηνιακώς ένα σήμα εμπιστοσύνης από τις ευρωπαϊκές αρχές και ελπίζεται ότι οι Βρυξέλλες θα ανταποκριθούν». Όπως και το 2010, αν ανταποκριθούν θα το κάνουν με αντάλλαγμα. Τότε ήταν η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων με τα υψηλότατα επιτόκια και των καταστροφικών μνημονίων, τώρα θα είναι η πιστή εφαρμογή τους. Το υπουργείο Οικονομικών δείχνει πλέον αποφασισμένο να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα που ζητά η τρόικα, από το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις μέχρι τις χιλιάδες - και πρόσθετες για το 2015 - απολύσεις στο Δημόσιο.

Η παραπαίουσα κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα αντέξει σε νέα μέτρα. Πιθανότατα θα καταρρεύσει πριν τις αρχές του 2015, όταν αναπόφευκτα θα ήταν υποχρεωμένη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές λόγω της αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Όποτε και να επέλθει το μοιραίο δεν θα έχει να παραδώσει στην αριστερά παρά καμένη γη. Γιατί η κυβέρνηση της αριστεράς ίσως δεν θα είναι σε θέση ούτε να εκδώσει ένα ομόλογο εξάμηνης διάρκειας.

Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις, αν δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο, δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε επενδύσεις, ούτε προσλήψεις. Αν τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, μπαίνουμε σε μια έκτακτη κατάσταση οικονομικής και πολιτικής ανωμαλίας. Πράγμα που, για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδίου για την αντιμετώπιση - και των νέων - προβλημάτων, την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.



ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Οι τζιχαντιστές υποχωρούν από την Κομπάνι


Το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί από την κουρδική πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία στα σύνορα με την Τουρκία, που την πολιορκεί από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφει το BBC στην ιστοσελίδα του, επικαλούμενο Κούρδο αξιωματούχο, οι τζιχαντιστές που πολεμάνε για το Ισλαμικό Κράτος υποχωρούν ανά ομάδες από την πολιορκημένη πόλη.

Ο Ιντρίς Νασάν είπε στο BBC ότι το Ισλαμικό Κράτος το πρωί της Πέμπτης ελέγχει ακόμα ένα 20% της πόλης. Από την αρχή της πολιορκίας της Κομπάνι υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 600 άνθρωποι.
Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

Ο Ιντρίς Νασάν, εκπρόσωπος του YPG, είπε ότι οι Κούρδοι αντάρτες έχουν σημειώσει πρόοδο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Κομπάνι, από τη στιγμή που άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

«Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους περίπου το 40% της Κομπάνι, αλλά τώρα λιγότερο από 20% βρίσκεται ακόμα υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους». Επίσης είπε: «Την Τετάρτη το YPG ξεκίνησε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κομπάνι».

«Οι αξιωματούχοι εδώ λένε ότι οι αεροπορικές επιδρομές ήταν επιτυχημένες αλλά χρειάζονται και χερσαίες επιχειρήσεις για να διώξουμε το Ισλαμικό Κράτος. Το YPG είναι απόλυτα ικανό να τους εκδιώξει από την πόλη, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, συνολικά έχουν σκοτωθεί 662 άνθρωποι στην πολιορκία της Κομπάνι από τις 15 Σεπτεμβρίου. 374 είναι τζιχαντιστές, 268 είναι από τους υπερασπιστές της πόλης και 20 πολίτες.

50 τζιχαντιστές σκότωσαν το βράδυ της Τετάρτης οι Κούρδοι στην Κομπάνι

Η έκβαση της πολιορκίας της Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος δείχνει να έχει αντιστραφεί.

Το βράδυ της Τετάρτης, ξημερώματα Πέμπτης, οι Κούρδοι του YPG σκότωσαν τουλάχιστον 50 τζιχαντιστές και μάλιστα ανάρτησαν τις φωτογραφίες των νεκρών στο twitter.

Η Κομπάνι πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος από τις 15 Σεπτεμβρίου. Την προηγούμενη Πέμπτη η μάχη έδειχνε να γέρνει υπέρ των τζιχαντιστών και πολλοί φοβήθηκαν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η πόλη θα έπεφτε.

Ωστόσο, η παγκόσμια αλληλεγγύη υπέρ των ηρωικών ανταρτισσών και ανταρτών του YPJ και του YPG, ανάγκασαν τις ΗΠΑ από εκεί που έριχναν μια βόμβα την ημέρα στους πολιορκητές, να εντείνουν τους βομβαρδισμούς και να βρουν κάποιους στόχους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Κούρδοι υπερασπιστές την πόλης αρχικά να κρατήσουν τις θέσεις τους και στη συνέχεια να περάσουν στην αντεπίθεση.

Οι Κούρδοι κάνουν νυχτερινές επιδρομές και σκοτώνουν πολλούς μακελάρηδες που πολεμάνε για το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα οι αντάρτισσες των Κούρδων προκαλούν πανικό στους τζιχαντιστές διότι πιστεύουν ότι εάν σκοτωθούν από βόλι γυναίκας θα χάσουν τον παράδεισο και τις μεταθανάτιες απολαύσεις.

Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες που ανάρτησαν οι Κούρδοι στο twitter το πρωί της Πέμπτης:


Πηγή Tribune ανάρτηση από Ας μιλήσουμε Επιτέλους