Η Θράκη εκπέμπει SOS και... χάνεται!


Ποιο θα είναι το μέλλον της πολυσυζητημένης περιοχής της Ελλάδας; 
Πού θα φτάσει ο εκτουρκισμός των κατοίκων; 
Ποια θα είναι η θέση των λιγοστών Χριστιανών; 
Ποια είναι τελικά η καταπιεσμένη μειονότητα;
«Είμαστε μόνοι και παλεύουμε να σώσουμε την γλώσσα μας, την παράδοσή μας και την πίστη μας λένε οι Χριστιανοί κάτοικοι. Τα περισσότερα χωριά της Ροδόπης είναι πια μουσουλμανικά...»
«Όποιος κατοικεί αυτήν τη γη σε αυτόν ανήκει, λένε οι μουσουλμάνοι κάτοικοι που κατέβηκαν από τα βουνά και σήμερα καθορίζουν το χαρακτήρα της περιοχής αφού από μειονότητα έγιναν σχεδόν η πλειοψηφία»
«Μπορεί να έχουμε ελληνική υπηκοότητα αλλά στις φλέβες μας κυλάει τούρκικο αίμα» ξεκαθαρίζει ο Χότζας του Ιάσμου.
Ταξιδέψαμε στη Θράκη και επισκεφθήκαμε τα χωριά της Ροδόπης τα χωριά του Ιάσμου εκεί όπου το μουσουλμανικό στοιχείο έχει καταπιεί στην κυριολεξία τους Χριστιανούς στο όνομα μιας καλής και ειρηνικής συμβίωσης που πλαισιώνεται με όλα τα ύπουλα στοιχεία ενός σχεδίου που ούτε οι ίδιοι ξέρουν ότι υπηρετούν.

Εκκλησίες άδειες, επιβλητικά τζαμιά, μικτά σχολεία καταθλιπτικές πλατείες.

Διασχίσαμε όλη την κοιλάδα από την Κομοτηνή ως τη Ξάνθη, την πλαγιά της Ροδόπης και νιώσαμε τη μοναξιά των κατοίκων που ζουν σε μια πολυπολιτισμική Θράκη φοβούμενοι πάντα ένα σχέδιο της Τουρκίας που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική στην περιοχή.

Σε μια περιοχή που επικρατεί η ένοχη σιωπή των ελληνικών κυβερνήσεων για το δημιούργημά της και η καταθλιπτική ειρήνη του Ερντογάν, οι Χριστιανοί προσπαθούν να επιβιώσουν στις γειτονιές τους που μοιάζουν περισσότερο με αυτές της Τουρκίας και λιγότερο με Ελληνική γη. Και αν το στοιχείο της ανατολής προσελκύει στην γενέτειρά του τον τουρισμό με θέα τα τζαμιά και το ανατολίτικο ταπεραμέντο, εκεί αποξενώνει απομακρύνει και καταδιώκει το ντόπιο που θα ήθελε τη χώρα του με το αληθινό της άρωμα και χρώμα.

Ακόμη και αν αφήνουν τα κλειδιά έξω από την πόρτα τους χωρίς φόβο όπως λένε οι Χριστιανοί κάτοικοι, ακόμη και αν ο μουσουλμάνος γείτονας θα τους βρεθεί στην δύσκολη στιγμή ακόμη και αν αναπνέουν τον ίδιο αέρα, μέσα τους βαθιά, σιγοβράζει ένα καζάνι που δεν ξέρουν πότε θα ξεχειλίσει. 

Η ανασφάλεια και η απογοήτευση συμβιώνουν καλά μέσα στην καθημερινότητά τους. Δεν είναι εύκολο και σώφρων να πεις την αλήθεια γι αυτό που νιώθεις όταν ο θιγόμενος ανοίγει κάθε πρωί το απέναντι παραθύρι από σένα και είναι ο πρώτος που θα σου πει καλημέρα.

«Τώρα ζούμε ειρηνικά, αν όμως ο Ερντογάν ένα πρωί ξυπνήσει ανάποδα τότε τι θα γίνει; Όλοι γύρω μας είναι δικοί του. Θα πρέπει να χορέψουμε στο ρυθμό που θα μας παίξει εκείνος; Θα χρειαστεί να εγκαταλείψουμε κι εμείς τα σπίτια μας όπως οι άλλοι συγχωριανοί μας; Πολλά ακούγονται για τις ορέξεις της Τουρκίας». Αυτά είναι τα λόγια μιας νεαρής μαθηματικού που αναγκάζεται να μαθαίνει τούρκικα για να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά μουσουλμάνων αφού στην περιοχή που μένει υπάρχουν κυρίως παιδιά μουσουλμάνων.

Μπορεί οι περισσότεροι Χριστιανοί να μην θέλουν να το δηλώσουν ξεκάθαρα αλλά η αλήθεια τους είναι μια και βροντοφωνάζει μέσα από το παραπονεμένο τους βλέμμα. Ζουν ανάμεσά τους και φοβούνται να εκφράσουν ανοιχτά αυτό που θα ήθελαν ίσως να διατυμπανίσουν.

Τα χωριά της Ροδόπης τα δώσαμε στους Τούρκους χωρίς δεύτερη σκέψη. Το σχέδιο Καλλικράτης επισφράγισε αυτήν την ενέργεια και τώρα στον Ίασμο και τα χωριά του, κάθε μέρα οι Χριστιανοί λιγοστεύουν.

Είτε γιατί φεύγουν από μόνοι τους να ζήσουν σε άλλες περιοχές είτε γιατί οι μουσουλμάνοι αυγατίζονται, αγοράζουν περιουσίες και γίνονται οι κυρίαρχοι του τόπου.

Η παραμονή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη μπορεί να στηρίχτηκε στη συνθήκη της Λωζάννης (ανταλλαγή πληθυσμών) αλλά οι χειρισμοί της Ελληνικής κυβέρνησης μέχρι και σήμερα δείχνουν ότι κλείνει τα μάτια σε ένα πρόβλημα που θα το βρει μπροστά της σύντομα την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των εδαφών αυτών.

Στις τελευταίες εκλογές ο δήμαρχος που εξελέγη ήταν μουσουλμάνος και όλο το διοικητικό του συμβούλιο μουσουλμάνοι επίσης. «Φταίμε κι εμείς θα πουν κάποιοι από την αντιπολίτευση αφού δεν καταδεχτήκαμε να μπούμε και στο ψηφοδέλτιο του μουσουλμάνου υποψηφίου για να είμαστε κι εμείς μέσα στα πράγματα. Τώρα αυτοί έχουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους και υπηρετούν σαφώς τα συμφέροντα της Τουρκίας στέκοντας προσοχή στις προσταγές του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.»

Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το προξενείο στηρίζει οικονομικά όλους τουq μουσουλμάνους της περιοχής: τους άνεργους, τους φοιτητές, τις οικογένειές τους, δίνει χρήματα για αγορά σπιτιών και γης στα χωριά της Θράκης, σπουδάζει νεαρούς στην Τουρκία και σε άλλα πανεπιστήμια κι ετοιμάζεται πάντα για την επόμενη μέρα.

Στην Κομοτηνή σήμερα το 55% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι. Στα χωριά της Ροδόπης όπου ταξιδέψαμε, στον δήμο Ιάσμου το 75% είναι μουσουλμάνοι .

Το χωριό Αμαξάδες, Πελεκητή Κομοτηνής, το Γρήγορο Ξάνθης, τα Σήμαντρα, τα Φίλια, το Κοπτερό, το Λινό, ο Πολύανθος, η Γαλήνη είναι όλα μειονοτικά χωριά με έντονη την παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου να ξεπηδά από τα τζαμιά, την ενδυμασία, την κοινωνική συμπεριφορά. 

Η πληθυσμιακή αύξηση των μουσουλμάνων της Θράκης σε μια περίοδο που ο υπόλοιπος πληθυσμός της μειώθηκε σταθερά εξαιτίας της αστυφιλίας και της μετανάστευσης αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς της Τουρκίας για δήθεν καταπίεση της μειονότητας, καθώς όποιος πράγματι καταπιέζεται αργά η γρήγορα φεύγει όπως συνέβη με τους Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Η Ελένη Αποστολίδου κάτοικος Ιάσμου είναι η μόνη Χριστιανή που εργάζεται στο δημαρχείο που ανέλαβαν οι μουσουλμάνοι. Από από τότε που γεννήθηκε θυμάται τον εαυτό της να ζει μέσα σε αυτήν την κατάσταση.

«Γεννήθηκα εδώ κι εγώ και τα παιδιά μου. Έμαθα να ζω ανάμεσά τους και να επιβιώνω. Δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς. Στην αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να εγκαταλείψω τον τόπο μου όπως έκαναν πολλοί από εμάς. Πούλησαν τα σπίτια τους στους μουσουλμάνους κι έφυγαν γι άλλα μέρη. Παραδώσαμε μόνοι μας τον τόπο μας γιατί κάποιοι δεν αντέξαμε την συμβίωση. Με τους απλούς κατοίκους δεν έχουμε προβλήματα και πολλές φορές νιώθουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτούς παρά σε άλλους, αλλά μέχρι εκεί. Διαφέρουμε σε πολλά και ας είμαστε λίγοι, στην κουλτούρα, στις αναζητήσεις, στην κοινωνική μας ζωή. Τώρα βέβαια και τα δικά τους παιδιά σπουδάζουν εκσυγχρονίζονται έχουν άλλες απαιτήσεις. Γυρνούν έτοιμοι να αναλάβουν δράση».

Ο Κοσμάς Καραΐσκος όμως που είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Κομοτηνή δεν αντέχει την επιρροή του τουρκικού προξενείου πάνω από το κεφάλι του. Καθημερινά κάνει αγώνα εναντίον του μέσα από εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού αλλά και την αποκάλυψη της δράσης του προξενείου και του ψευτομουφτή που παίζει τα πονηρά παιχνίδια της Τουρκίας μέσα στα πάτρια εδάφη όπως λέει ο ίδιος.

Καταγγέλλει από την πλευρά του, τους βουλευτές της περιοχής που άφησαν την κατάσταση να ξεφύγει. Που άφησαν την Θράκη να αντιμετωπίζει σήμερα έναν μεγάλο εχθρό ακριβώς μπροστά στην πόρτα της . 

«Το έχουμε χάσει το παιχνίδι σε αυτήν την πλευρά της Ελλάδας μόνο στους Πομάκους προλαβαίνουμε να κερδίσουμε έδαφος αν θέλουμε σαν χώρα αλλά και αυτούς τους εκβιάζουν και δεν λένε πια ότι είναι ότι είναι Πομάκοι. Φοβούνται.»

Ο ιερέας της ενορίας Ιάσμου αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός τον οποίο συναντήσαμε να κάθεται στην αυλή της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και να υπομένει τα κόλπα των νεαρών μουσουλμάνων που περνούσαν διαρκώς με σπασμένες εξατμίσεις από την γειτονιά των Χριστιανών, δεν θέλησε να σχολιάσει τα αντίποινα που του κάνουν οι μουσουλμάνοι. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε την πίστη μας και να ζήσουμε ειρηνικά . Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Είναι δύσκολο πολλές φορές να το καταφέρνει κανείς αλλά προσπαθούμε. Εγώ τους χαιρετώ τους ρωτώ για την ζωή τους , δίνω δουλειά σε κάποιους που έχουν ανάγκη ένα μεροκάματο και δεν θέλω τις αντιπαλότητες. Εμείς ζούμε εδώ δεν ξέρουμε αύριο το πρωί τι θα συμβεί τι θα βρούμε στην πόρτα μας .»

Οι λιγοστοί ενορίτες όμως ξέσπασαν: «Έτσι κάνουν, θέλουν να μας διώξουν από τα σπίτια μας να τα πάρουν όλα. Περνούν με τις μηχανές τους όλο το 24ωρο από την γειτονιά των Χριστιανών από την εκκλησία και μας ξεκουφαίνουν. Φτύνουν και πιάνουν τα γεννητικά τους όργανα όταν βλέπουν τον πάτερ να περνάει. Δεν μας θέλουν σας το λέμε εμείς απλώς δεν το λένε οι ίδιοι απροκάλυπτα. Μας λένε «φτου γκιαούρηδες» ακόμη και τα μικρά παιδιά τους. Πήγαμε στον Χότζα τον παρακαλέσαμε να τους μαζέψει. Προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις και με τους περισσότερους έχουμε αλλά αυτό είναι με το ζόρι . Διαφέρουμε τόσο στην κουλτούρα στην καθημερινότητα στην σκέψη μας στα πιστεύω μας. Και στο κάτω κάτω της γραφής είμαστε και ποτισμένοι με όλα αυτά που γίνονται.»

Ο Χότζας λίγο μετά την απογευματινή του προσευχή μας συνάντησε στο τζαμί, που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής. « Εγώ μπορεί να έχω ελληνική υπηκοότητα αλλά είμαι Τούρκος . Στις φλέβες μου κυλάει τουρκικό αίμα και αυτό δεν αλλάζει. Θα ήταν ψέμα να πω κάτι άλλο. Είμαι Τούρκος. Παρόλα αυτά πηγαίνουμε στις εθνικές τους εορτές χαιρετιόμαστε μιλάμε ανταλλάσουμε ευχές σε γάμους και κηδείες . Ζούμε στην ίδια περιοχή όμως δεν είμαστε το ίδιο πως να γίνει δηλαδή;»

Πηγή NewsBomb 

ΣΦΟΡΔΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ





-ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΗΡΥΞΑΜΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΤΗΣ ΔΕΗ


Άστραψε και βρόντηξε η πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου,μιλώντας κατά τη διάρκεια της Πανδικαστικής Συγκέντρωσης που διοργάνωσαν οι δικαστικές Ενώσεις καταγγέλλοντας «προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του θεσμού της Δικαιοσύνης και του θεσμικού ρόλου των δικαστικών λειτουργών».
Με μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα η κ Θάνου έκανε λόγο για «μείζον θεσμικό ζήτημα» αναφερόμενη στην μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από την Εκτελεστική Εξουσία υπογραμμίζοντας ότι: «Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης μετατρέπει τον εαυτό της σε κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη και εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει εντούτοις το κράτος κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο αρνείται την εφαρμογή της».
Η κ. Θάνου ήταν κατηγορηματική «Η κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του κράτους δικαίου,  να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις… Επιβάλλεται να εφαρμόσει άμεσα στο σύνολο της τις δικαστικές αποφάσεις », είπε.
Τα πυρά της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εστράφησαν και στο  οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η κ. Θάνου κατηγόρησε  τον υπουργό Οικονομικών για «αλαζονική λογική» καθώς και ότι κινείται «εκτός των πλαισίων του Κράτους Δικαίου» με αφορμή τις δηλώσεις του ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν την δημοσιονομική πολιτική και όχι οι δικαστές αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για «παραπληροφόρηση του κόσμου» σχετικά με το ποσό που πρέπει να δοθεί στους δικαστές στην  προσπάθεια του , όπως είπε στην ομιλία της, να στέψει τον κόσμο εναντίο τους.
Η κ. Θάνου επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι οι δικαστές είναι προνομιούχοι λέγοντας με έμφαση : «Εμείς οι δικαστές δεν είμαστε αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών, όπως επιμένει να θέλει να μας εμφανίζει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Είμαστε μαζί με τους Έλληνες πολίτες»  υπογραμμίζοντας ότι και στους δικαστές  επιβλήθηκαν τα ίδια μνημονιακά μέτρα με μειώσεις μισθών που άγγιξαν το 60%.
«Προστατεύουμε με τις αποφάσεις μας τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών όταν αυτοί προσφεύγουν στα Δικαστήρια για να ζητήσουν προστασία και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε και στο μέλλον» είπε η κ. Θάνου και αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις - σταθμό σε μια προσπάθεια να υπερασπίσει την …τιμή των δικαστών που δέχονται επιθέσεις ότι «λειτουργούν προς το συμφέρον τους » λέγοντας χαρακτηριστικά  «Εμείς οι δικαστές εκδίδουμε αποφάσεις στην διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μειώνονται οι δόσεις στις τράπεζες.
Εμείς οι δικαστές με αποφάσεις μας από τον α βαθμό έως τον Άρειο Πάγο κηρύξαμε αντισυνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Εμείς οι δικαστές αναστέλλουμε τις αποφάσεις της Διοίκησης για απολύσεις των συμβασιούχων
Εμείς οι δικαστές κηρύξαμε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των μισθών των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας».
Παράλληλα, μίλησε και για τη απόφαση του μισθοδικείου που κήρυξε «αντισυνταγματικές τις τελευταίες, τρίτες κατά σειρά, μειώσεις των αποδοχών των δικαστών» τονίζοντας ότι η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν απαρτίζουν δικαστές.
Η κ. Θάνου έκανε λόγο για δυσλειτουργία στη Δικαιοσύνη με αφορμή «συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων, η πολυνομία και οι αιφνιδιαστικές, αποσπασματικές και συχνά φωτογραφικές τροπολογίες σε άσχετα με το θέμα τους νομοσχέδια…».
Μίλησε για  αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης για τα λειτουργικά προβλήματα και τις ελλείψεις στη Δικαιοσύνη (κενές οργανικές θέσεις, υποδομές κ.α.) με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην απονομή της ενώ  ζήτησε για μια ακόμη φορά την τροποποίηση κανονισμού
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Ειρήνη Γιανναδάκη διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις σε μια  χώρα που το κράτος δεν εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.
Παράλληλα, η κυρία Γιανναδάκη τόνισε ότι αναπαράγεται αρνητική εικόνα για τους δικαστές και επικρατεί παραπληροφόρηση και εμπάθεια, ενώ ανέφερε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης μπλοκάρουν τα δικαστήρια, καθώς  η Κυβέρνηση για λιμένα ζητήματα εξαντλεί όλους τους δικαστικούς βαθμούς (φτάνει μέχρι Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειο Πάγο).
Μάλιστα, τόνισε η κυρία Γιανναδάκη, ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 368.000 υποθέσεις εκ των οποίων οι 85.520 είναι φορολογικές.
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών  του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και την επιστροφή των αναδρομικών τους, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Μισθοδικείου για την φοροαπαλλαγή του 25% των αποδοχών των συναδέλφων της, από την πλευρά της  Κυβέρνησης αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει.
Ανάλογες θέσεις ανέπτυξαν οι πρόεδροι της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών,  Κωνσταντίνος Τζαβέλλας,  της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πάρεδρος Ν.Σ.Κ., Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης. Να σημειωθεί ότι στην πανδικαστική συγκέντρωση δεν συμμετέχει η Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών  Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σήμερα έχουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής πρότεινε να νομοθετηθεί κοινό όργανο δικαστών και δικηγόρων, το οποίο θα προωθεί τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Πηγή

Λίγο πριν την νέα Εθνική Τραγωδία ο Σαμαράς ζητάει την βοήθεια του Καραμανλή!!! Share →

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ "ΧΙΛΤΟΝ" ΕΝΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ!



Kι ενώ το Χρηματιστήριο καταρρέει προεξοφλώντας νέα Eθνική Tραγωδία, ο Σαμαράς ζήτησε εκτάκτως να δει τον Καραμανλή για να του ζητήσει να δεχθεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας μπας και κερδίσει τους ανεξάρτητους και συμπληρώσει τους 180.
Ο Καραμανλής όπως όλα δείχνουν δεν θα δεχθεί-όπως κατ΄επανάληψη έχει εξομολογηθεί στο περιβάλλον του-μια τέτοια πρόταση χωρίς να γίνουν εκλογές.
Με τίποτε ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.
Από την άλλη η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από νέα εθνική τραγωδία όπως δείχνουν οι διαθέσεις των Τούρκων και των Γερμανών απέναντι σε έναν εξαθλιωμένο λαό και με τις Ενοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ενδεή κατάσταση.
Το ξαναλέμε: Η Κολομβία των Βαλακανίων βρίσκεται λίγο πριν την νέα εθνική τραγωδία αποδυναμωμένη εξαιτίας μιας ακόμη κυβέρνησης που κανάκεψε το πελατειακό κράτος, αρνήθηκε τις μεταρρυθμίσεις και μας οδηγεί πλέον και σε εθνικές τραγωδίες με κίνδυνο τον διαμελισμό μιας χώρας της οποίας ο λαός δεν διαθέτει το ψυχικό σθένος να αντισταθεί στον εσωτερικό αλλά και στον εξωτερικό εχθρό.
Μπαίνουμε βίαια στην καρδιά της τραγωδίας...
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ>
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΙΛΟΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΟΥΣ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟ;
Σ΄ αυτό το σημείο καλούμε τους Κυπρίους αρμοδίους που ερευνούν τα αίτια της πτώσης του κυπριακού αεροσκάφους να μάς πουν γιατί έπεσε το κυπριακό εκπαιδευτικό αεροπλάνο. Exoυν περάσει τόσες μέρες. Γιατί δεν βρίσκουν τα συντρίμμια; Τόσο μακριά τα σκόρπισε ο πύραυλος; Γιατί αρχικά έσπευσαν να κάνουν λόγο γα ατύχημα, ενώ ο Κύπριος Αναστασιάδης "φυγαδεύθηκε" στο Νοσοκομείο και παρακάλεσε τον Σαμαρά να τον αντιπροσωπεύσει στην Ευρωπαική Σύνοδο Κορυφής;




To Koυρδιστό Πορτοκάλι ήταν το μόνο από τα ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ που επέμενε ότι το κυπριακό εκπαιδευτικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από τουρκικό πύραυλο με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους ο πιλότος Αυγουστίνος Αυγουστής, πατέρας 3 παιδιών και ο Λιβάνιος Τζιόρτζ Οπέκι.
Σήμερα μια αποκάλυψη βόμβα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας δείχνει και τον φυσικό εκτελεστή της κατάρριψης που είναι το τουρκικό υποβρύχιο το οποίο συνόδευε μυστικά και αθόρυβα το «Μπαρμπαρός»!!!
Ο πιλότος Αυγουστίνος Αυγουστής, πατέρας 3 παιδιών και ο Λιβάνιος Τζιόρτζ Οπέκι, (κεντρική photo) ήρθαν να προστεθούν στους ήρωες των Ιμίων Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό-(photo πάνω)

Η αποκάλυψη-βόμβα της εφημερίδας Φιλελεύθερος ότι το εκπαιδευτικό αεροσκάφος έπεσε στη θάλασσα με μεγάλη ταχύτητα-σαν πυροβολημένο πουλί-δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ότι το έρριξαν οι Τούρκοι.

Δεν πρόκειται για μηχανική βλάβη όπως θέλησαν να την παρουσιάσουν. Την ίδια στιγμή ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης με πρόφαση αιμοραγία από τη μύτη δεν τόλμησε να κάνει ούτε τηλεδιάσκεψη-ούτε να κηρύξει τις ένοπλες δυνάμεις σε συναγερμό.

Πολύ σύντομα γερμανικά και ισραηλινά ΜΜΕ θα αποκαλύψουν τι ακριβώς συνέβη!



Αντί ο Κύπριος πρόεδρος να κηρύξει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση πολέμου εισήχθη στο Νοσοκομείο αφήνοντας τους Γερμανούς ναύτες της κορβέτας (photo) «Braunschweig» (F-260, πως βρέθηκε στη περιοχή;) να περισυλλέξει τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τις σορούς των νεκρών.

Κι όλα αυτά την στιγμή που τόσο τα συντρίμμια-όσο και οι σοροί των νεκρών-"μιλάνε" από μόνα τους και αποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε.

Αυτά γράφαμε νωρίτερα και πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρεις δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε:
Η τουρκική προκλητικότητα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης συνεχίζεται, καθώς φαίνεται ότι πέραν από τα δύο πολεμικά πλοία, τα οποία εδώ και μια εβδομάδα συνοδεύουν το «Μπαρμπαρός», σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και υποβρύχιο του τουρκικού στόλου.
Το τουρκικό υποβρύχιο είναι από την πρώτη στιγμή στη συνοδεία του σεισμογραφικού σκάφους, αλλά η παρουσία του δεν έγινε γνωστή. Η Τουρκία, μ' αυτόν τον τρόπο, θέλησε να «θωρακίσει» την παρουσία εντός των «οικοπέδων» της ΑΟΖ, την παρουσία του «Μπαρμπαρός» για ολοκλήρωση των ερευνών που διενεργούν.
 

Αρμόδια στρατιωτική πηγή ανέφερε στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι είναι συνήθης τακτική τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες που διαθέτουν Πολεμικό Ναυτικό, όταν βρίσκονται σε αποστολή φρεγάτες ή κορβέτες, πάντα να τις συνοδεύει κάποιο υποβρύχιο. Αυτό όπως εξήγησε, γίνεται για να ασκείται καλύτερος έλεγχος των περιοχών όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποστολές τους.
Η παρουσία του τουρκικού υποβρύχιου στην περιοχή που «βολτάρει» το «Μπαρμπαρός» επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από πλοία της UNFIL που βρέθηκαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπισμού των δύο επιβαινόντων του μικρού αεροσκάφους Diamond.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ελλαδικές ιστοσελίδες, τα ανθυποβρυχιακά συστήματα των πλοίων που ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για βοήθεια «χτύπησαν» το υποβρύχιο της Άγκυρας να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Όσον αφορά στα άλλα δύο πολεμικά πλοία, που συνοδεύουν το «Μπαρμπαρός», αντικαθίστανται για σκοπούς ανεφοδιασμού και τη θέση τους στις περιοχές έρευνας λαμβάνουν άλλα πολεμικά πλοία.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί ανέλκυση των κινητήρων και του πιλοτηρίου του δικινητήριου DA42 που συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα-γράφει ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης στον Φιλελεύθερο- ενώ πραγματοποιούσε πτήση από την Πάφο προς τη Βηρυτό, με αποτέλεσμα την απώλεια κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», o πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης, Γιαννάκης Λοΐζου, έχει ήδη βολιδοσκοπήσει μιαν από τις ελάχιστες εξειδικευμένες και με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες ανελκύσεις εταιρεία - που είναι μάλιστα κυπριακή και εδρεύει στη Λεμεσό, την EDT Offshore, για να μελετηθεί το ενδεχόμενο αυτό. Ειδικά πλοία και υποβρύχια ρομπότ της EDT Offshore έχουν συμμετάσχει με επιτυχία σε ανάλογες ανελκύσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου. Μάλιστα, η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων, πραγματοποίησε προς τριετίας διεθνές σεμινάριο για τις διαδικασίες ανέλκυσης μικρού αεροπλάνου από τον βυθό, ανοικτά της Λεμεσού, σε συνεργασία με την εταιρεία.
 
Το οικονομικό κόστος και η διαθεσιμότητα κυβέρνησης ή άλλων παραγόντων όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και οι συνθήκες του βυθού στην περιοχή της συντριβής, είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες για την τελική απόφαση. Σε σχέση με τον βυθό, πρέπει να διευκρινιστεί αν πρόκειται για άμμο ή λάσπη, αφού με το βάρος και την επιτάχυνση της βύθισης των κινητήρων, πιθανόν -ειδικά σε περίπτωση λάσπης- να είναι σχεδόν αδύνατη η ανέλκυσή τους.

Στο μεταξύ, υπάρχουν σημαντικά δεδομένα στο μικροσκόπιο, που θα δώσουν στοιχεία για τα αίτια του δυστυχήματος. Για παράδειγμα, η ηχογράφηση της συνομιλίας με το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, θα πρέπει να αναλυθεί από ειδικούς για να επιβεβαιωθούν οι ήχοι - η προσπάθεια των επιβαινόντων να μιλήσουν αλλά και το αν ακούγονται ήχοι προειδοποίησης προβλήματος ή προβλημάτων.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, αν και μικρό, επειδή διαθέτει εξελιγμένη ηλεκτρονική τεχνολογία, περιελάμβανε και ήχους προειδοποίησης για σειρά προβλημάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τους κινητήρες.

Επίσης, η απόσταση που διένυσε το αεροπλάνο από το σημείο -και το στίγμα του μαζί με την ταχύτητα και το ύψος πτήσης- την ώρα που διακόπηκε η απεικόνισή του στο ραντάρ, μέχρι το σημείο που βρέθηκαν τα συντρίμμια, όπως και η έκταση διασποράς των συντριμμιών, θα δώσουν απαντήσεις για τις συνθήκες πτώσης και συντριβής.

Πρόσθετα, το ποιος εκ των δύο καθόταν στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου, έχει επίσης σημασία, παρά το γεγονός ότι μπορούσαν και οι δύο να κυβερνήσουν από τη θέση τους το αεροσκάφος, αφού η εμπειρία τους στο αεροσκάφος και σε πτήσεις είχαν μεγάλη διαφορά. Ο Κύπριος εκπαιδευτής είχε πέραν των 9.000 ωρών πτήσης, ενώ ο Ελλαδο-λιβάνιος είχε περάσει τις εξετάσεις για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους τον περασμένο Μάιο.

Επίσης, μεταξύ άλλων θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν αναλύσεις στον χώρο αποθήκευσης καυσίμων που εφοδιαζόταν το αεροσκάφος, αφού στο παρελθόν η ΕΔΑΑΣ, κατά την εξέταση άλλων σοβαρών ατυχημάτων με μικρά αεροπλάνα, είχε διαπιστώσει αδυναμίες στο θέμα αυτό.
More News Desk ανάρτηση από κουρδιστό πορτοκάλι 

Το σταυροδρόμι και το λάθος


Παρ, 31/10/2014 

 Χωρίς δόση υπερβολής, η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τη στιγμή, μάλιστα, που διακατέχεται από σύγχυση στρατηγικής. Το γιατί θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε παρακάτω.Η τουρκική κυβέρνηση κατέστρωσε μια στρατηγική, η οποία, αν υλοποιηθεί, με βάση τον σχεδιασμό, το 2023 η Τουρκία θα είναι έκτη ή έβδομη οικονομική δύναμη στον κόσμο και θα έχει τέτοια γεωπολιτική βαρύτητα, που δεν θα λαμβάνεται καμία απόφαση παγκοσμίως χωρίς τη συναίνεσή της.

Οι επιτελείς και τα στρατηγικά μυαλά της Αγκυρας κατέληξαν στον συγκεκριμένο σχεδιασμό, στηριζόμενοι στο στρατηγικό βάθος που -θεωρούν ότι- έχει η Τουρκία, ως βασική κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην υπόθεση ότι η Τουρκία θα καταφέρει να γίνει και πάλι ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο και στην κρίσιμης σημασίας γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας.

Ομως όλοι αυτοί και κυρίως το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου έκαναν ένα λάθος που κάνουν κλασικά όσοι νομίζουν ότι είναι περισσότερο μεγάλοι και δυνατοί από όσο είναι στην πραγματικότητα.

Ποιο είναι το λάθος;

Υπολόγισαν μόνο τα δυνατά χαρτιά που -θεωρούν ότι- έχει η Τουρκία και δεν έλαβαν υπ' όψιν τους καθόλου τις σοβαρότατες αδυναμίες της, οι οποίες τόσα χρόνια δεν έπαιρναν τις διαστάσεις που μπορούν να αποκτήσουν αντικειμενικά, λόγω της συνεχούς στήριξης που είχαν από τη Δύση και τις ΗΠΑ όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις από το 1950 και εντεύθεν, στήριξη που έγινε ακόμα πιο ισχυρή μετά την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν, το 1979.

Αυτή η στήριξη ήταν που έκανε την Τουρκία να νομίσει ότι μπορεί να κάνει σχέδια για να καταστεί παγκόσμια δύναμη και μάλιστα χωρίς κόστος.

Αυτή η εντύπωση, σε συνδυασμό με την τύφλωση του ισλαμικού και σοβινιστικού φανατισμού από τον οποίο διακατέχονται αμφότεροι, ήταν που έκανε το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου να κάνει σοβαρότατα λάθη σε μια σειρά από τομείς της εξωτερικής της πολιτικής, αρχίζοντας από τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και φθάνοντας ως την απροκάλυπτη στήριξη που συνεχίζουν να παρέχουν, ως τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, στους ομοϊδεάτες και φυσικούς τους συμμάχους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ακόμα και σε εκείνους που πολιορκούν την Κομπάνι.

Ομως, όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια σειρά από παραμέτρους που εμφανίστηκαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας, κυρίως λόγω της ηρωικής άμυνας των υπερασπιστών της πόλης Κομπάνι και του κακοφορμισμού του Ι.Κ., οδήγησαν τις ΗΠΑ σε δραματική αλλαγή της πολιτικής τους στο Κουρδικό, με την Ουάσινγκτον να παίρνει επισήμως θέση υπέρ των Κούρδων της Τουρκίας και να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα.

Αυτά που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι πρωτάκουστα. Ο Ερντογάν καταδικάζει την αποστολή όπλων και πολεμοφοδίων από πλευράς των ΗΠΑ στο Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) του Δυτικού Κουρδιστάν, το οποίο καταγγέλλει ως τρομοκρατική οργάνωση-παράρτημα του ΡΚΚ, και οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι αποτελούν επίσημη κρατική πολιτική η υποστήριξη στο PYD και η συνεργασία μαζί του εναντίον του Ι.Κ.

Στην ουσία η Τουρκία νιώθει για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια την πικρή γεύση και πώς είναι να θεωρείς ότι έχεις δίκιο -που δεν έχει- και να βλέπεις να σε «αδειάζει» η Ουάσινγκτον.

Περίπου ίδια είναι η στάση της Ουάσινγκτον και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων της ΑΟΖ από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία και στο ζήτημα αυτό νιώθει απολύτως μόνη, γι' αυτό και οι προκλητικές, πειρατικές της ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, αποστερούμενη για πρώτη φορά τη στήριξη που είχε επί δεκαετίες από την Ουάσινγκτον. Εμείς οι Ελληνες της Κύπρου και της Ελλάδας ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό και από την καλή και -κυρίως- από την ανάποδη.

Η δήλωση των ΗΠΑ ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της είναι σημαντική. Η θέση της Ουάσινγκτον ότι τα έσοδα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μπορεί να γίνει ο κύριος μοχλός για δίκαιη λύση του Κυπριακού, ακυρώνοντας στην ουσία το πλεονέκτημα που έχει η Τουρκία, που κατέχει το 37% της Κύπρου. Απλά χρειάζεται πολιτική οξυδέρκεια από πλευράς Λευκωσίας και Αθήνας.

Γενικώς ζούμε ιστορικές στιγμές στην περιοχή και είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε με προσοχή τα τεκταινόμενα. Ομως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να τα ερμηνεύουμε και, το κυριότερο, να τα μεταφράζουμε σε εθνωφελείς πολιτικές.
-ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΡΑΧΜΗ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ

ΟΙ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ



31/10/2014
Πακέτο στρατιωτικών συμφωνίών στις οποίες περιλαμβάνονται μετασταθμεύσεις ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, προμήθεια πυραυλικών συστημάτων και λιμενικές διευκολύνσεις σε πλοία του ρωσικού Στόλου Μεσογείου, αλλά οικονομικές συμφωνίες προκειμένου η Κύπρος να ξεφύγει από τα δεσμά του Μνημονίου και να χαράξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την δική της εθνική πολιτική θα υπογράψει ο πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης με τον Ρώσο ομόλογό του Β.Πούτιν στην Μόσχα.
Σε ότι αφορά τα οπλικά συστήματα οι πληροφορίες αναφέρουν για την αναβάθμιση των κυπριακών αντιαεροπορικών ικανοτήτων με προμήθεια επιπλέον συστημάτων, πιθανότατα Pantsir-S1 αυτή την φορά (έχει ήδη Tor-M1 και Buk-M1) ή απλά επιπλέον από τα νυν υπηρετούνται συστήματα ή τις αναβαθμισμένες εκδόσεις τους.
Θεωρούμε ότι μία μικτή προμήθεια Buk-M2 με ακτίνα δράσης 45 χλμ. και Pantsir-S1, το οποίο λόγω των πυροβόλων του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικιλία ρόλων, θα είναι εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας και πολύ υψηλό "ανάχωμα" για να το διαβούν τα τουρκικά μαχητικά εύκολα...
Πάντως συζητείται η προμήθεια ενός συστήματος η οποία αν γίνει θα αλλάξει πολλά στην ισορροπία δυνάμεων και θα αμφισβητήσει στην πράξη την απόλυτη ναυτική υπεροχή της Τουρκίας στην θάλασσα: Η αγορά μίας ή δύο συστοιχιών με υπερηχητικά βλήματα εδάφους-επιφανείας P-800 Yakhont!
Είναι το μόνο σύστημα με το οποίο θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η απόλυτη ναυτική υπεροχή της Τουρκίας, αφού αρκούν μερικές "καταυγάσεις" για να λάβουν το μήνυμα τα τουρκικά πλοία. Ετσι ή αλλιώς η προμήθεια κορβετών απότην Κύπρο έχει τεράστιο λειτουργικό κόστος και δεν θα αλλάξει σε τίποτα απολύτως την τουρκική υπεροχή.
Η καταυγασή των τουρκικών πλοίων, όμως, από ένα τέτοιο σύστημα το οποίο είναι μη ανασχέσιμο από τα τουρκικά αντιπυραυλικά συστήματα των πλοίων (αντίθετα με τα ΜΜ-40 Exocet τα οποία δυνητικά μπορούν να αναχαιτιστθούν καθώς πετούν υποηχητικά στην περιοχή των 0,8-0,9 Mach) είναι ένα τελείως διαφορετικό"καμπανάκι" γα τον τουρκικό Στόλο.
Το άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι των συμφωνιών που θα υπογραφούν είναι η μεταστάθμευση ρωσικών μαχητικών και βομβαρδιστικών στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο.
Μια τέτοια κίνηση αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την επιβίωση της κυπριακής δημοκρατίας, αφού έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα το θέμα είναι να μην την καταπιεί η Τουρκία ολοκληρωτικά...
Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να στηρίξει ενεργά την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και την εγκατάλειψη της Λευκωσίας από εχθρούς και φίλους, ακόμα και την Αθήνα.
Η Λευκωσία έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα ότι η μοναδική χώρα που απάντησε ενεργά στην Τουρκία και στην τουρκική εισβολή με τον στολίσκο του "Barbaros" ήταν η Ρωσία με τις ασκήσεις που διεξήγαγε δίπλα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στον πρέσβη της ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάντσι, ο οποίος τον επισκέφθηκε σήμερα "ο φίλος τον φίλο εν κινδύνοις γιγνώσκει" ("ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται").
Ολοι στην Κύπρο νιώθουν ότι μόνο η Ρωσία σήμερα στέκεται ενεργά δίπλα στην Κύπρο, αφού και το Ισραήλ απέφυγε να στείλει έστω συμβολικά κάποια αεροσκάφη ή πλοία για να δηλώσουν έστω συμβολικά "παρών".
"Ο κ. Πρέσβης με ενημέρωσε για την πρόκληση που απηύθυνε ο κ. Πούτιν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πραγματοποίηση επίσκεψης στη Μόσχα και για την προοπτική να συνυπογραφούν σημαντικότατες συμφωνίες μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της ρωσικής ομοσπονδίας", ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ομήρου.
Ο πρόεδρος της Βουλής μετέφερε στο ρώσο πρέσβη την ευγνωμοσύνη της Βουλής των αντιπροσώπων για την παραδοσιακή και συνεπή στήριξη της Ρωσίας προς την κυπριακή Δημοκρατία.
"Και η Ρωσία ήταν ένας φίλος ο οποίος στάθηκε δίπλα μας σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της κυπριακής ιστορία", τόνισε, ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως ανανέωσε την πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Δούμας για να επισκεφθεί την Κύπρο σε ανταπόδοση της επίσκεψής μου στη Μόσχα.
Ο ίδος ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι "Η επίσκεψη στη Μόσχα είναι προς όφελος και των δύο χωρών γιατί χρειάζεται και ανάπτυξη των στρατιωτικώ, αμυντικών και οικονομικών και άλλων σχέσεων"
Σε ερώτηση για το ποιες συμφωνίες θα υπογραφούν κατά την επίσκεψή του προέδρου Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Οσάντσι είπε ότι υπάρχουν τρεις ή τέσσερις συμφωνίες σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ και η διαπραγμάτευση


Ο Αλέξης ΤσίπραςΟ Αλέξης Τσίπρας
“ Πλέον αναγνωρίζεται διεθνώς ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές εξελίξεις  ”
Του Κώστα Καπνίση
  • Εκτύπωση 
  • E-mail
  • Θεωρείται πλέον δεδομένο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι θέμα χρόνου, καθώς πέρα από το Μνημόνιο, για το οποίο έχουν χυθεί τόνοι δημοσιογραφικού μελανιού σε αναλύσεις, υπάρχει κάτι που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί. Για την ακρίβεια πάντοτε υπήρχε, αλλά το Βερολίνο προσπαθούσε με την επιβολή των πολιτικών λιτότητας να το αποκρύψει κερδίζοντας τόσο χρόνο, αλλά και χρήμα από την ευρωπαϊκή οικονομική «κρίση». 

    Το σημαντικότερο λοιπόν ζήτημα, πέρα από την ισοπέδωση των ευρωπαϊκών λαών, κυρίως του Νότου, με τα γνωστά Μνημόνια της λιτότητας είναι αυτό του ευρωπαϊκού χρέους. Για όσους δεν θυμούνται, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, από την αρχή της οικονομικής «κρίσης», η οποία βέβαια εισήχθη στο ευρωπαϊκό έδαφος, μαζί με το ΔΝΤ, από το 2008 και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, στις επαφές – συναντήσεις του τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τόνιζε ότι το θέμα του χρέους δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Αυτό βέβαια έφτασε να αποδειχτεί περίτρανα πρόσφατα όταν η κρίση έφτασε στην Γαλλία και την Ιταλία, δύο από τις πλέον ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, αλλά και της ευρωζώνης. 

    Η εξέλιξη των πραγμάτων δικαίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιορίστηκε στις «δάφνες» μιας δικαίωσης. Συνεχίζει τον αγώνα του μιλώντας όχι μόνο για την Ελλάδα που πρέπει να αλλάξει, αλλά και για την Ευρώπη που πρέπει να τολμήσει να προχωρήσει σε αλλαγές προτού να είναι πλέον αργά και αυτή διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Αυτό αναγνωρίζεται πλέον και επισήμως μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων, τα οποία συμβαίνουν στην καρδιά της Ευρώπης. 

    Η γερμανική οικονομική πολιτική αμφισβητείται πια από τις λεγόμενες μεγάλες οικονομικά χώρες, όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Γαλλία. Η ευρωπαϊκή οικονομία καταρρέει μη μπορώντας να ανακάμψει μέσα σε συνθήκες διαρκούς ύφεσης. Ακόμα και η Γερμανία σημειώνει σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης (επιεικής χαρακτηρισμός). Στους διαδρόμους των Βρυξελλών, η Άνγκελα Μέρκελ αμφισβητείται πλέον έντονα, σχετικά με την εμμονή της να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας, με το επιχείρημα ότι μέσω της συρρίκνωσης (των άλλων) θα έλθει η ανάπτυξη. Τα στοιχεία όμως, οι αναλύσεις οικονομολόγων διεθνούς αναγνώρισης, οι ίδιοι οι αριθμοί βεβαιώνουν για το ακριβώς αντίθετο. 

    Σε αυτά τα πλαίσια, η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της στην Ελλάδα, στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός αυτό έχει μια λογική εξήγηση. Τα πράγματα είναι απλά. Η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο της «κρίσης». Στην χώρα εφαρμόστηκε με βίαιο τρόπο αυτό που σχεδιαζόταν να ακολουθήσει στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο, το οποίο φαίνεται τώρα και δεν είναι άλλο από το Μνημόνιο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και για εκείνες του εύρωστου οικονομικά Βορρά. Τώρα που αυτό έχει πλέον εμπεδωθεί στους ευρωπαϊκούς κόλπους ξεκινά και η επίσημη αντίδραση στον άξονα Βρυξελλών – Φρανκφούρτης – Βερολίνου, καθώς εκεί πάρθηκαν οι αποφάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στα χρόνια της κρίσης παρακάμφθηκαν.

    Τα δημοσιεύματα πλέον και από γερμανικής πλευράς πληθαίνουν (και αυτό είναι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον). Η Deutsche Welle, κάνει λόγο για το Βερολίνο που θέλει να διαπραγματευτεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, επισημαίνει το ίδιο. Ήρθε προφανώς η ώρα της διαπραγμάτευσης για το Βερολίνο. Η Ευρώπη όχι μόνο δεν φοβάται τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραδέχεται επισήμως ότι θέλει να τις συζητήσει και να διαπραγματευτεί. Είναι μια πρώτη, αλλά σημαντική νίκη, αλλά και συνάμα μια απόδειξη ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγινε απολύτως καμία διαπραγμάτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θεωρούνται ως κάτι δεδομένο και αναπόφευκτο. 

    Συμπερασματικά, θα μπορούσε εύκολα κάποιος να πει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία εφάρμοσε πιστά τη μνημονιακή συνταγή του Βερολίνου χωρίς να ψελλίσει λέξη και ισοπέδωσε την συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί πλέον τροχοπέδη όχι μόνο για την χώρα, αλλά και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους, το οποίο είναι το πραγματικό πρόβλημα, η αφετηρία όλων των δεινών. Η Ελλάδα, μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί τον αναβρασμό που επικρατεί στην Ευρώπη και με τις σωστές κινήσεις στην σκακιέρα να βγει κερδισμένη. 

    Η πολιτική άλλωστε, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να δώσει τις λύσεις, είναι θέμα στρατηγικής, αλλά και εκμετάλλευσης της συγκυρίας. Η συγκυρία είναι τώρα, ο χρόνος είναι τώρα και οι εκλογές και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο βήμα. Πλέον είναι θέμα χρόνου, αλλά όσο καθυστερούν οι εξελίξεις τόσο τα πράγματα χειροτερεύουν και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. 

    ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ periodista


    Κυβέρνηση «πρόθυμη για όλα»

    Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο ΒενιζέλοΟ Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
    “ Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προσφέρει γη και ύδωρ στους δανειστές, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση  ”
    Έτοιμη να πει «ναι» σε όλες τις απαιτήσεις της τρόικας είναι η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και να παραμείνει η χώρα σε… τροχιά εξόδου από το Mνημόνιο.

    Την ώρα που τα μηνύματα από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έλεγαν ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα αν η ελληνική πλευρά δεν αναλάβει πρωτοβουλίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να σβήσει τις «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό, εργασιακό και συντάξεις, θέλοντας να δείξει πως η κυβέρνηση παραμένει πιστή στα συμφωνηθέντα και θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις προτάσεις των δανειστών.

    Η κίνηση της κυβέρνησης είχε άμεσο αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, οι δανειστές ειδοποίησαν τον υπουργό Οικονομικών ότι -εκτός απροόπτου- θα επιστρέψουν στη χώρα μας την ερχόμενη Πέμπτη 6 Νοεμβρίου.

    Νούμερο ένα «αγκάθι» στα μνημονιακά ορόσημα είναι το Ασφαλιστικό, με την τρόικα να κάνει λόγο για «στρεβλώσεις» που πρέπει να αρθούν σταδιακά, γιατί λειτουργούν ως κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση.

    ΠΗΓΗ: efsyn.gr ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ PERIODISTA

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ Η ΡΗΞΗ?



    Εκτύπωση

    ΔΥΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
    H Iskra αναδημοσιεύει τις δύο  συνεντεύξεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Η μια συνέντευξη δόθηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και στον Σπύρο Κάραλη και η άλλη στην κυριακάτικη εφημερίδα «Εξέλιξη» και στον Κωστή Παρρά.
    Ολόκληρες οι συνεντεύξεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχουν ως εξής:
    «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΛΑΦΑΖΑΝΗ*
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΡΡΑ
    Τρεις «κόκκινες γραμμές» στους τακτικούς ελιγμούς, του Αλέξη Τσίπρα, θέτει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τη συνέντευξή του στην Εξέλιξη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ… καίει το χαρτί των μετεκλογικών συνεργασιών του κόμματός του, με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», αφού δηλώνει ότι: «…θα έχουν σαφή, στέρεα και συνεπή αντιμνημονιακή – προοδευτική κατεύθυνση».
    Επίσης επιτίθεται στον Σταύρο Θεοδωράκη και το «Ποτάμι» σημειώνοντας: «… αντιπροσωπεύει, δυστυχώς, την καρδιά των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή καταστροφή…».
    Κλείνει με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ στη Ραχήλ Μακρή, ζητάει πρόεδρο Δημοκρατίας από την Κεντροαριστερά και επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο λέει: «… Η κυβέρνηση δια του Κυρ. Μητσοτάκη επιδεικνύει το πιο αποκρουστικό κοινωνικά πρόσωπό της».
    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτηρίζει τα περί «πολέμου» και «ανακωχής» με τον Αλέξη Τσίπρα, «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», αλλά αποφεύγει να επαναλάβει τις θέσεις του, περί επιστροφής στη δραχμή, για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, επιβεβαιώνοντας την «ανακωχή». ( Ο πρόλογος είναι του δημοσιογράφου)
    *Διάβασα στις εφημερίδες, ότι εσείς και ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσατε «ανακωχή»… Είστε σε πόλεμο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;
    Με τον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο δεν είμαστε σε κανένα πόλεμο αλλά αντιθέτως έχουμε άριστες προσωπικές σχέσεις και εξαιρετική συντροφική συνεργασία. Επομένως, τα περί «πολέμου» και «ανακωχής» είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας.
    *Ωστόσο, με μια συνέπεια, αξιοθαύμαστη ομολογουμένως, επιμένετε στις θέσεις σας, πολλές φορές κοντράροντας άλλες απόψεις μέσα στο κόμμα σας…
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δημοκρατικό κόμμα όταν ήταν στο 4%. Συνεχίζει να λειτουργεί, κόντρα στις «κυρίαρχες» αντιλήψεις, δημοκρατικά ως αξιωματική αντιπολίτευση. Θα παραμείνει, επίσης, δημοκρατικό κόμμα και αύριο που θα είναι στην κυβέρνηση. Προσωπικά πάντα καταθέτω τις όποιες ιδιαίτερες απόψεις μου, ανεξάρτητα αν καταλήγουν μειοψηφικές ή όχι, στις εσωκομματικές μας συνεδριάσεις και στις εσωκομματικές μας συζητήσεις. Όπως πάντα, όμως, προσπαθώ να εκφράζω δημοσίως τις συλλογικές πλειοψηφικές μας αποφάσεις, ανεξάρτητα από την προσωπική μου άποψη. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί ένα δημοκρατικό κόμμα. Η διαλεκτική της δημοκρατίας αποτελεί την προωθητική δύναμη για κάθε χώρα και για κάθε λαό και οπωσδήποτε για κάθε κόμμα που θέλει να πρωτοπορεί και να καινοτομεί.
    *Η «ανακωχή», για να δανειστώ τον όρο, σημειώνεται, γιατί τώρα μοιάζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να πλησιάζει η «εξουσία» και μετά, την επόμενη ημέρα, θα έχουμε πάλι κόντρα;
    Σας είπα δεν υπάρχει τώρα καμιά «ανακωχή» στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν υπήρξε ποτέ «πόλεμος». Αυτό που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατία και ελεύθερη εσωκομματική συζήτηση. Και αυτά θα υπάρχουν και θα μας αναζωογονούν τόσο πριν όσο και μετά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβερνητική εξουσία και έρχεται γρήγορα.
    *Η θέση σας για επιστροφή στη δραχμή, στην λογική, ότι το Ευρώ δεν είναι φετίχ, έχει γίνει «σημαία» από τους αντιπάλους σας. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να σας …καρφώσει λέγοντας ότι το νέο χιλιάρικο θα έχει φωτογραφία σας…
    Οι αντίπαλοί μας τις μόνες σημαίες που σηκώνουν είναι τις σημαίες της υποτέλειας, του νεοραγιαδισμού και της ευτέλειας. Τις σημαίες της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Τις ακριβείς προσωπικές θέσεις μου σε μια σειρά από θέματα τις έχω καταθέσει και τις καταθέτω κατά καιρούς στα συλλογικά μας όργανα. Δεν είναι ούτε η θέση ούτε η ώρα για να αναφερθώ σε αυτές καθώς και στις παραμορφώσεις που δέχονται από τους αντιπάλους μας. Αυτό που για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε έχει ως επιλογή την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Έχει, όμως, ως επιλογή να αλλάξει προοδευτικά τη χώρα και να συμβάλλει για μια προοδευτική Ευρώπη.
    *Πως εννοείτε την επιστροφή στην δραχμή; Γιατί αυτό, όπως λένε οι αντίπαλοι σας, θα οδηγούσε σε απομόνωση την ελληνική οικονομία…
    Έχω απαντήσει στην ερώτησή σας. Το μόνο που θέλω να πω σε όλους όσους προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες για την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι την «απομόνωση» της χώρας και χιλιόδραχμα με το προφίλ μου, είναι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Δεν υπάρχει χειρότερη απομόνωση για μια χώρα και ένα λαό από το να εξανδραποδίζονται, να ληστεύονται και να φτωχοποιούνται με έναν ατελείωτο φαύλο κύκλο μνημονίων.
    *Και μια που αναφερθήκατε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Απολύσεις και πάλι. Νέο μισθολόγιο υπαλλήλων. Τι λέτε;
    Η κυβέρνηση δια του Κυρ. Μητσοτάκη επιδεικνύει το πιο αποκρουστικό κοινωνικά πρόσωπο. Για τις ενδεχόμενες πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο και τους Δήμους αντί να τιμωρηθούν οι πολιτικά υπεύθυνοι, ρίχνονται συλλήβδην στον Kαιάδα, με αθρόες απολύσεις, οι εργαζόμενοι, στους οποίους προσφέρθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας. Την ίδια ώρα πάνε να επιβάλλουν μισθούς εξαθλίωσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο. Ο μεσαίωνας ίσως υστερεί μπροστά στις σύγχρονες συνθήκες εργασιακής γαλέρας που προωθούν τρόικα και κυβέρνηση.
    *Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε να ανατρέπεται πλήρως η στρατηγική της κυβέρνησης, για έξοδο από το μνημόνιο και απαλλαγή από την τρόικα. Οι αγορές κινήθηκαν και πάλι απειλητικά. Σας προβληματίζει το γεγονός. Γιατί κι εσείς μιλάτε για το τέλος των μνημονίων. Μήπως υπόσχεστε κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο;
    Παραβλέπετε, ίσως, μια μικρή διαφορά. Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι όμηρη των αγορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η πολιτική οφείλει να είναι πάνω και όχι κάτω από τις αγορές. Και αυτός ο δρόμος είναι εφικτός. Ο τόπος με την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπαίνει τώρα σε μια νέα μνημονιακή φάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαλλάξει οριστικά τη χώρα από κάθε μορφής μνημόνια και κάθε είδος κηδεμονίας.
    *Με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ το χρέος θα διαγραφεί, ή θα αποσυρθεί, όρο που χρησιμοποίησε προσφάτως ο Γιώργος Σταθάκης;
    Θεμελιώδης Συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είναι προϋπόθεση εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.
    *Όλο αυτό το σκηνικό με τις καταγγελίες περί εξαγοράς βουλευτών, ενόψει προεδρικής εκλογής, που θυμίζει εν πολλοίς το κλίμα του 1965, δεν βλάπτει την δημοκρατία μας;
    Η δημοκρατία μας βλάπτεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από τις κυβερνητικές μνημονιακές επιλογές που έχουν καταστήσει «μπανανία» τη χώρα μας, ενώ έχουν καταστήσει «κουρελόχαρτο» τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.
    *Ωστόσο κάποιοι λένε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη για την διαμόρφωση αυτού του κλίματος, επειδή τα στελέχη σας βγήκαν και είπαν πως οι βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν για πρόεδρο από αυτή την Βουλή, θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος…
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έχει πει ή αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Οι πολιτικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα και δυνάμεις θα εδράζονται στις αρχές της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας και θα έχουν σαφή, στέρεα και συνεπή αντιμνημονιακή – προοδευτική κατεύθυνση.
    *Αλήθεια η Ραχήλ Μακρή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες «φλερτάρει» με το κόμμα σας, είναι ευπρόσδεκτη;
    Θεωρώ εντελώς άκομψο και πάντως όχι σωστό να αναφερθώ ονομαστικά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Θεωρώ, όμως, ότι απάντησα επί της ουσίας. Οι σημαίες των συνεργασιών μας θα γράφουν με ευκρίνεια: αξιοπιστία, αντιμνημονιακός προσανατολισμός, προοδευτική κατεύθυνση.
    *Και μια που λέμε για τον Πρόεδρο, ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή θα ψήφιζε υποψήφιο από την κεντροδεξιά; Κι επειδή έχει ακουστεί, θέλω να σας ρωτήσω. Τον Κώστα Καραμανλή θα τον υποδεικνύατε για το αξίωμα του προέδρου, ή αν ήταν υποψήφιος θα τον ψηφίζατε;
    Είναι εντελώς πρόωρο να συζητήσουμε για το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου που θα προκύψει μετά τις εκλογές και τη βέβαιη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι σε κάθε περίπτωση ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο κύρους που θα σέβεται απολύτως τη νωπή λαϊκή ετυμηγορία και τον πολιτικό προσανατολισμό της.
    *ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ συζητούν κατά καιρούς. Πρόσφατα υπήρξε και το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου. Οι ΑΝ.ΕΛ είναι ο κυβερνητικός σας εταίρος;
    Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζονται σε κάθε περίπτωση, σε δύο αλληλένδετες κατευθύνσεις σε ένα ενιαίο σύνολο: την αντιμνημονιακή κατεύθυνση και την προοδευτική κατεύθυνση. Το συμπέρασμα είναι κάτι παραπάνω από σαφές.
    *Με το «Ποτάμι» και τον Σταύρο Θεοδωράκη υπήρξε μια ένταση. Βγήκαν ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές σε αιχμηρούς τόνους. Πως το σχολιάζετε;
    Το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη αντιπροσωπεύει, δυστυχώς, την καρδιά των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή καταστροφή. Το «Ποτάμι» καθημερινά, με τις όποιες εξαγγελίες του και τις κινήσεις του, επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο δεν εκφράζει τίποτα το καινούριο αλλά και ότι αντιπροσωπεύει το πιο παλιό από το παλιό.
    *Μάλιστα ο Λάκης Λαζόπουλος έσπευσε να χαρακτηρίσει τον Σταύρο Θεοδωράκη «πιο χαζό από τον Γιώργο Παπανδρέου…» Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
    Αποφεύγω πάντα τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
    *Συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα πρέπει να υπάρξει, ή είναι μια χαμένη υπόθεση; Υπάρχουν περιθώρια για εθνική συνεννόηση;
    Συνεννόηση του ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν δεν μπορεί να υπάρξει σε καμιά απολύτως περίπτωση. Αντίθετα, ο τόπος θα προχωρήσει μπροστά μόνο με μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή και τη συντριβή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών τους.
    *Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μια κλιμάκωση στο τεταμένο κλίμα στις σχέσεις μας με την Τουρκία λόγω των προκλήσεων της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ…
    Η Τουρκία δεν επιδίδεται μόνο σε προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα η Τουρκία έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε μια νέα ιδιόμορφη εισβολή στην Κύπρο, παραβιάζοντας κατάφωρα τα διεθνώς αναγνωρισμένα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μπροστά σε αυτήν την τραγική πραγματικότητα, που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ σχεδόν σιωπούν, ενώ η μνημονιακή κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες αποτελεσματικής αντίδρασης. Η χώρα όσο ποτέ χρειάζεται μια νέα ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
    * Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Εξέλιξη"

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΑ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ*
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΑΡΑΛΗ
    Νέο μνημόνιο βλέπει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χωρίς να αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς εκτιμά ότι πιθανότατα η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές πριν από τον Φεβρουάριο και τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σχολιάζει τις επιθέσεις που ο ίδιος δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατία» και τις εντάσσει σε γενικότερη προσπάθεια μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα που δεν θα απειλεί το νεοφιλελευθερισμό. «Ματαιοπονούν» δηλώνει και τονίζει ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμηρος των αγορών». Ο κ. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στις συνεργασίες, ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «κάνει λάθος να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ», κάνει λόγο για «δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο» και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. ( Ο πρόλογος είναι του δημοσιογράφου)
    Kύριε Λαφαζάνη, να ξεκινήσουμε καταρχάς με την εκτίμησή σας για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.
    Η κυβέρνηση βάζει, δυστυχώς, τη χώρα, με τη λεγόμενη ‘’προληπτική γραμμή στήριξης’’, σε μία δεύτερη μνημονιακή περιπέτεια, εξίσου βασανιστική και ταπεινωτική με την πρώτη.
    Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν αντέχουν άλλη επικοινωνιακή προπαγάνδα, όπως δεν αντέχουν και νέα λιτότητα και λεηλασία. Η γνώμη μου είναι ότι οδεύουμε σε εκλογές, πιθανόν, πιθανότατα, πριν τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φλεβάρη.
    * Τις τελευταίες ημέρες   δεχτήκατε προσωπικές επιθέσεις από την κυβερνητική πλευρά. Διαβάζουμε επίσης και ορισμένα δημοσιεύματα που σας αποδίδουν μύχιες προθέσεις, όπως να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
    Οι επιθέσεις στο πρόσωπο μου έχουν στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα την καλπάζουσα λαϊκή δυναμική του. Το τρομοκρατικό σήριαλ γύρω από το πρόσωπο μου, την ευρωζώνη και τη θέση της χώρας σε αυτήν καλά κρατεί, ενώ αγνοούν επιδεικτικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει επιλογή την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
    Τους ενοχλεί σφοδρότατα ότι ισχυρίζομαι με σθένος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβασθεί πλήρως τη λαϊκή ετυμηγορία και ότι εφόσον ο λαός μας θα στηρίξει με την ψήφο και με τους αγώνες του το πρόγραμμα μας, θα το εφαρμόσουμε πλήρως και στο ακέραιο. Τους διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φόρα από αυτή τη θέση : Με τον ΣΥΡΙΖΑ η προοδευτική δημοκρατική ανατροπή στην Ελλάδα πράγματι θα είναι όντως προοδευτική, όπως πράγματι θα είναι και ανατροπή. Μεγάλη ανατροπή !
    * Εντάσσεται δηλαδή, αυτές τις επιθέσεις που εσείς δέχεστε σε μια γενικότερα οργανωμένη προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μετακινηθεί από θέσεις που δεν εξυπηρετούν κέντρα συμφερόντων;
    Πράγματι, αφού οι κυρίαρχοι κύκλοι θεωρούν δύσκολο να ανακόψουν το ογκούμενο λαϊκό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να κατασκευάσουν στόχους, ώστε με πιέσεις και επικοινωνιακή τρομοκρατία, να εκτρέψουν τις επιλογές του κόμματος σε άλλες κατευθύνσεις που δεν θα αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και το σύστημα των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Ματαιοπονούν. Η τρομοκρατία τους αυτή τη φορά θα πέσει απολύτως στο κενό.
    * Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή έγινε εκτενής συζήτηση για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ αν και το θέμα παραπέμφθηκε να εξεταστεί διεξοδικότερα σε επόμενη συνεδρίαση. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να πείτε ευθέως στον κόσμο πως πάτε για αυτοδυναμία;
    Πράγματι στην Κεντρική μας Επιτροπή δέσποσε η συζήτηση για τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές συνεργασίες του κόμματος, όπου αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις. Όπως πράγματι, επίσης, το θέμα των συνεργασιών αποφασίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία να παραπεμφθεί σε νέα συνεδρίαση μας, ώστε να καταλήξουμε μέσα από διεξοδικότερες προσεγγίσεις. Από εκεί και πέρα όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε πως, ανεξαρτήτως συνεργασιών, οι οποίες πάντα είναι αναγκαίες σε αξιόπιστη ριζοσπαστική κατεύθυνση, επιδιώκουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος,-ο όρος αυτοδυναμία δεν με εκφράζει γιατί ενέχει κάποια αυταρέσκεια και αλαζονεία. Και αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και περισσότερο ένας ρεαλιστικός στόχος και μια εγγύηση για να διασφαλιστεί μια νέα πορεία της χώρας.
    * Τίθεται διαρκώς το ερώτημα με ποιους από την Αριστερά θα συνεργαστείτε. Το ΚΚΕ, που θεωρητικά θα μπορούσατε να συνεργαστείτε δηλώνει αμετακίνητο και δείχνει ιδιαίτερα εχθρικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ με προφανή στόχευση να συγκρατήσει την εκλογική του δύναμη. Ποιο το νόημα να απευθύνετε και εσείς προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς προσκλήσεις;
    Η ηγεσία του ΚΚΕ κάνει μεγάλος λάθος αν θεωρεί ότι μπορεί να περιχαρακώσει την εκλογική επιρροή του ΚΚΕ με την εχθρότητα προς το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος δεν είναι ο άγονος εμφύλιος ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά η συμπόρευση τους σε ένα μεγάλο μέτωπο πάνω σε ώριμους, επίκαιρους και ριζοσπαστικούς μεταβατικούς στόχους με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Προσωπικά αλλά και συλλογικά δεν θα πάψουμε, ανεξάρτητα από την όποια στάση των ηγεσιών ,να υπογραμμίζουμε αυτήν την ενωτική ανάγκη στο χώρο της πολύχρωμης Αριστεράς, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτήν την ενωτική κατεύθυνση απαιτεί ο κόσμος της Αριστεράς και κυρίως απαιτούν οι περιστάσεις για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση, σε όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της ανόρθωσης της χώρας.
    * Με τη Ραχήλ Μακρή ποιος λόγος συντρέχει για να μην συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπό την έννοια ότι η τέως βουλευτής των ΑΝΕΛ είναι μια μαχητική αντιμνημονιακή παρουσία στο Κοινοβούλιο.
    Δεν θέλω να κάνω προσωπικές αναφορές για συναδέλφους μου στη Βουλή και μάλιστα για λεπτά θέματα όπως αυτό των συνεργασιών. Από κει και πέρα το μόνο που θέλω γενικά να υπογραμμίσω είναι ότι οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βασίζονται στο τρίπτυχο : αξιοπιστία, συνεπής διαχρονικός αντιμνημονιακός προσανατολισμός και αδιαπραγμάτευτη αντινεοφιλελεύθερη προοδευτική κατεύθυνση.
    * Κύριε Λαφαζάνη, πρόσφατα οι αγορές έδειξαν τα δόντια τους. Εύλογα ο κόσμος διερωτάται, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μιας χώρας βαριά εξαρτημένης από τις αγορές και ξένους παράγοντες, θα καταφέρει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμά του;
    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμηρος των αγορών, οι οποίες δεν είναι παρά το άλλο προσωνύμιο του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Τα δικά μας μεγάλα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας είναι : η κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, η στήριξη μας στη θέληση και τους αγώνες του ελληνικού λαού και η προσφυγή μας στη διεθνή εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αυτά τα όπλα μας δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.
    * Ξενίζει κάπως και η σιγουριά που έχετε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πετύχετε να διαγράψετε μεγάλο μέρος του χρέους μετά από συμφωνία με τους ξένους. Τι θα κάνετε όμως, αν τρόικα και Βερολίνο σας το ξεκόψουν , ότι το χρέος δεν πρόκειται να διαγραφτεί;
    Θα αναλάβουμε μια μεγάλη εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα, προς όλες τις κατευθύνσεις και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για να στηρίξουμε με επιχειρήματα και με αγώνες τη δυναμική διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Ταυτόχρονα θα εξηγήσουμε σε όλους τους τόνους ότι η υπόθεση αυτή θα προχωρήσει με τη θέληση και τους αγώνες του λαού μας, ενώ θα υπογραμμίσουμε ότι αυτή η διαγραφή δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά τη διαγραφή χρέους σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, πράγμα που αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διάσωση της .
    * Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, εν μέσω μιας νέας, εξαιρετικά επικίνδυνης πρόκλησης των Τούρκων στην Κύπρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την αδρανή στάση της Αθήνας στο θέμα. Πως θα αντιμετωπίζατε όμως, εσείς σαν κυβέρνηση την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας;
    Στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε κάτι παραπάνω από μια πρόκληση της Τουρκίας. Ζούμε μια νέα ιδιόμορφη τουρκική εισβολή, με καταπάτηση των Κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτά που χρειάζεται η Ελλάδα να πράξει είναι να αναλάβει ουσιαστικές και έμπρακτες πρωτοβουλίες στήριξης της Κύπρου σε όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα ,πράγμα που για να υπηρετηθεί με συνέπεια απαιτεί μια νέα ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
    * Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τη δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία, με τη νοτιανατολική Μεσόγειο να φλέγεται, και κινδύνους στα βόρεια σύνορά μας από την έξαρση των εθνικισμών. Μήπως αργήσατε στον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθείτε με τα εξωτερικά και γεωπολιτικά ζητήματα;
    Τα ανησυχητικά και επικίνδυνα σύννεφα στην ευρύτερη περιοχή μας, από την Ουκρανία και την Κεντρική Ασία, έως τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θέτουν τη χώρα αντιμέτωπη με νέες πρωτόγνωρες προκλήσεις και νέους κινδύνους που απαιτούν έτσι κι αλλιώς καινούργιες επιλογές για την αντιμετώπιση τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίγνωση αυτών των προκλήσεων και επεξεργάζεται συνεχώς τα μέσα και τις πολιτικές για να προασπίσει στο νέο τοπίο την ασφάλεια, την ακεραιότητα και τα γνήσια εθνικά μας συμφέροντα.
    *Ο τίτλος είναι  ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ της Iskra