Πρωτοβουλία Τσίπρα για δημοκρατική διέξοδο


Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κάρολο ΠαπούλιαΟ Αλέξης Τσίπρας με τον Κάρολο Παπούλια
“ Επικίνδυνοι χειρισμοί Σαμαρά - Βενιζέλου με στόχο την επιβίωσή τους ”


Πλαίσιο αρχών και θέσεων για την έξοδο της χώρας μας από τη μνημονιακή μέγκενη και την πολιτική αστάθεια που προκαλείται εξαιτίας της κλυδωνιζόμενης κυβέρνησης θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια. Η δέσμη θέσεων περιλαμβάνει την αναζήτηση λύσης για το μη βιώσιμο χρέος, που καθιστά τη χώρα όμηρο των δανειστών, και την επίλυση του πολιτικού προβλήματος με προσφυγή σε εκλογές με ταυτόχρονη αναζήτηση συγκλίσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στον αντίποδα της υπεύθυνης στάσης του ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατική διέξοδο, Σαμαράς και Βενιζέλος καταφεύγουν στην κινδυνολογία και επιδίδονται σε κινήσεις τακτικής για την πολιτική τους επιβίωση αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη χώρα. Καλλιεργούν κλίμα "σκληρής διαπραγμάτευσης" με την τρόικα για μέτρα στα οποία στην πραγματικότητα έχουν ήδη αναλάβει δεσμεύσεις και τα οποία οι δανειστές ζητούν να υλοποιηθούν άμεσα. Έτσι μειώνουν κατά 100 ευρώ τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο, προχωρούν στις απολύσεις σε περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και προσπαθούν να μεταθέσουν για μετά τις εκλογές τις περικοπές στις συντάξεις για τις οποίες ισχυρίζονται ότι δεν θα είναι οριζόντιες.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ


Η Τουρκία, εκτός από τις διεκδικήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ, που αποσκοπεί σε οικονομική συνεκμετάλλευση, επιδιώκει να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την απαραίτητη γεωπολιτική υποδομή που θα την καταστήσει κορυφαία ναυτική δύναμη, από το Αιγαίο μέχρι την Αδριατική και το Ιόνιο, και τη σημαία αυτής της διεκδίκησης, δεν είναι διατεθειμένη να την υποστείλει...


Η Τουρκία λοιπόν απειλεί με πόλεμο. Και δυστυχώς αυτό τον πόλεμο θα τον κάνει, όποιο και αν είναι το τίμημα για την ίδια. Και θα τον κάνει διότι η Τουρκία έχει διπλή στρατηγική στόχευση, ενώ από την άλλη μεριά η Ελλάδα, παραμένει εγκλωβισμένη στα σαγόνια μιας τριπλής μέγγενης που της συνθλίβει τα σωθικά…

Πρώτον: Δε διαθέτει καμία στρατηγική στόχευση. Για την ακρίβεια έχει αναγορεύσει σε στρατηγική στόχευση τον ταπεινωτικό συμβιβασμό, με ότι της επιτρέψουν τα συμμαχικά της αποκούμπια. Φοβικά σύνδρομα λοιπόν, διαρκής υποχωρητικότητα, σπασμωδικοί και αποσπασματικοί χειρισμοί, είναι τα μοναδικά εργαλεία μιας χώρας που βολοδέρνει στη γεωπολιτική πιάτσα, με τη ψυχολογία της ηττοπάθειας και τη συμπεριφορά του δαρμένου σκυλιού που αναζητεί εναγωνίως καταφύγιο για να τρυπώσει.

Δεύτερον: Δε διαθέτει συμμάχους. Για την ακρίβεια αναγορεύει σε συμμάχους, μια συμμορία γεωπολιτικών ατζέντηδων, που τη χρησιμοποιούν κατά το δοκούν για να προωθήσουν τις δικές τους γεωστρατηγικές επιδιώξεις. Στα πλαίσια αυτού του επικίνδυνου παραλογισμού, άγεται και φέρεται χωρίς σκοπό και με...
μηδενικές στρατηγικές και τακτικές επεξεργασίες, προσβλέποντας αποκλειστικά και μόνο στον οίκτο των ισχυρών, μη ξέροντας τι πρόκειται να ξημερώσει την επόμενη μέρα.

Τρίτον (και σημαντικότερον): Δε διαθέτει ηγέτες, αλλά μια ομάδα καιροσκόπων που σφετερίζονται την πολιτική εξουσία. Μια παρέα ανίκανων που αρκείται ακόμη και αυτή τη δύσκολη στιγμή, στη διεκπεραίωση λογιστικών εντολών. Μια επικίνδυνη κλίκα που επιμένει να διχάζει το λαό κι να τσαλακώνει την εθνική του αυτοπεποίθηση.

Είναι δε τόσο ανίκανοι, που αδυνατούν ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή να αντιληφθούν το πραγματικό εύρος της στρατηγικής στόχευσης της Τουρκιάς, προκειμένου να πάρουν στοχευμένες αποφάσεις, και αναφορικά με τη σωστή διάταξη των διαθέσιμων δυνάμεων, αλλά και σε σχέση με την αποτελεσματική αξιοποίηση δυναμικών γεωπολιτικών συμμαχιών.

Η διπλή στρατηγική στόχευση της Τουρκίας.
Το ένα της σκέλος, είναι η απόπειρα της ντε φάκτο νομιμοποίησης των παράνομων διεκδικήσεών της, αναφορικά με τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κυπριακής και της (εν αναμονή Ελληνικής) ΑΟΖ.

Το άλλο της σκέλος (και αυτό είναι που την καθιστά πολλαπλά επικίνδυνη), είναι η ειλημμένη απόφασή της, να εξασφαλίσει το ζωτικό χώρο που της είναι απαραίτητος προκειμένου να καταστεί σημαντική ναυτική δύναμη, στα πλαίσια του νέο-οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού της. Αυτή δυστυχώς την πλευρά της γεωστρατηγικής της στόχευσης, ούτε καν τη συνυπολογίζουν τα ελληνόφωνα ανδρείκελα της ντόπιας πολιτικής τάξης.

Και γι αυτό το τίμημα για τη χώρα μας θα είναι βαρύτατο.
Γιατί μια ηγεσία που έχει κατασταλαγμένη στρατηγική επιδίωξη, κατά κανόνα έχει και σχεδιασμό (μηδέ και του επιχειρησιακού εξαιρουμένου) προκειμένου να τη δρομολογήσει.

Μια χώρα όμως που στερείται στρατηγικής στόχευσης, είναι καταδικασμένη να βολοδέρνει μονίμως σε δεύτερο βηματισμό. Είναι καταδικασμένη να αδυνατεί να διαμορφώσει δική της γεωπολιτική ατζέντα. Είναι καταδικασμένη να αμύνεται ανεπιτυχώς, να αιφνιδιάζεται, καταδικασμένη να περιμένει στη γωνιά για το ξεροκόμματο που θα της πετάξουν οι άσπονδοι «σύμμαχοί» της.

Η χώρα έχει στοχοποιηθεί επικίνδυνα…
Αλλά αυτή την αλήθεια, ουδόλως την αντιλαμβάνεται ο ανεκδιήγητος και επικίνδυνος Βενιζέλος, ούτε φυσικά ο ελεεινός συγκυβερνών συρφετός που σφετερίζεται την πολιτική εξουσία στον τόπο.

Όλοι τους έχουν στραμμένα τα μάτια στην Κύπρο, όπου η Τουρκία επιχειρεί έναν ιδιαίτερα έξυπνο επιχειρησιακό αντιπερισπασμό προσβλέποντας όχι μόνο στην απόσπαση γεωστρατηγικού οφέλους, αλλά και στην απόσπαση της προσοχής των ελληνόφωνων αφελών.

Την ίδια στιγμή όμως η χώρα, περισφίγγεται επικίνδυνα από τη μέγγενη του νέο-οθωμανικού τόξου, στο σύνολο των ανατολικών αλλά και των βορείων συνόρων της, από το Καστελλόριζο μέχρι το Ορμένιο, κι απ όλο το μήκος του Έβρου μέχρι την Ηγουμενίτσα.

Το τονίζουμε λοιπόν για να το συνειδητοποιήσει επιτέλους η κοιμώμενη ελληνόφωνη παρέα της Αθήνας…
Η Τουρκία, εκτός από τις διεκδικήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ που αποσκοπεί σε οικονομική συνεκμετάλλευση, επιδιώκει να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την απαραίτητη γεωπολιτική υποδομή που θα την καταστήσει κορυφαία ναυτική δύναμη, από το Αιγαίο μέχρι την Αδριατική και το Ιόνιο, και τη σημαία αυτής της διεκδίκησης, δεν είναι διατεθειμένη να την υποστείλει.
  • Τι απ όλα αυτά έχουν συνειδητοποιήσει τα ανδρείκελα της Αθήνας???Απολύτως τίποτε.
  • Πόσα απ όλα τούτα έχουν αντιληφθεί οι κουδουνίστρες της Ευρώπης αναφορικά με υα σχέδια και τις επιδιώξεις του νέο-οθωμανισμού??? Απολύτως τίποτε. Παραμένουν βουτηγμένοι στις λογιστικές καρτέλες του οικονομικού τους μεγαλοϊδεατισμού.
Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος…
Και μπορεί οι δωσίλογοι της Αθήνας να μην έχουν συναίσθηση των εξελίξεων, βουτηγμένοι μέχρι τα μπούνια στον παραλογισμό και την εξουσιοπαραφροσύνη τους, υπάρχουν ωστόσο δυο δεδομένα που δε μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.
  • Το πρώτο, αφορά στους χειρισμούς των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν απόλυτη επίγνωση του εύρους των τουρκικών επιδιώξεων, και όλα δείχνουν πως είναι αποφασισμένες ή να τις προσεταιριστούν προσαρμόζοντάς τες στους δικούς τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς, ή να τις ανατρέψουν οδηγώντας την Τουρκία σε διαμελισμό,αξιοποιώντας τον Κουρδικό παράγοντα, γι αυτό και επιδίδονται άρδην στον προσεταιρισμό του. Το τελευταίο πάντως που ους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι να στηρίξουν τη στοχοποιημένη Ελλάδα.
  • Το δεύτερο δεδομένο, αφορά στη στάση της Ρωσίας, η οποία έχει και αυτή απόλυτη επίγνωση της κατάστασης, γι αυτό – αν και ξέρει καλά την ποιότητα του ανδρός – κάλεσε στη Μόσχα το έτερο ανδρείκελο, τον Αναστασιάδη). Η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την ευόδωση των νέο-οθωμανικών σχεδιασμών και γιατί θα πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στους ισλαμόδοξους πληθυσμούς στο μαλακό της υπογάστριο.
Επομένως θα παραμείνει στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής με ρόλο πρωταγωνιστικό και θα παραμείνει πάση θυσία.

Επομένως…
Αν η Ελλάδα που βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο μάτι του κυκλώνα, δεν απαλλαγεί άμεσα από τα προσκυνημένα και δουλοπρεπή ανδρείκελα που την κυβερνούν…

Αν δεν παρεμβληθεί στους σχεδιασμούς των ισχυρών, με ολοκληρωμένη γεωστρατηγική επεξεργασία…

Αν δε φιλοδοξήσει την επόμενη μέρα να βρίσκεται στη θέση του ασυμβίβαστου πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια, και όχι στη θέση του διαμελιζόμενου ιματίου…

Αν δεν αφυπνιστούν έγκαιρα οι δυνάμεις εκείνες που θα εξεγείρουν την κοινωνία της, για να εξασφαλίσει πως η γεωπολιτική της επόμενης μέρας θα τη βρει με ηγέτες στο τιμόνι της που θα εμπνέουν σεβασμό, και όχι με χειραγωγούμενα ανδρείκελα, άβουλα και φοβικά, πρόθυμα και ταπεινωμένα, τότε τα πράγματα είναι απλά…

Την επόμενη μέρα… Δε θα υπάρχει Ελλάδα. Τόσο απλά.

Το δίλημμα επομένως το βάζει πλέον η ζωή και η ίδια η ιστορία…
Στη γεωπολιτική της επόμενης μέρας, ή δε θα υπάρχει Ελλάδα ή δε θα υπάρχει Τουρκία. Και αυτό το δίλημμα, μόνο μια ισχυρή πατριωτική κυβέρνηση μπορεί να το απαντήσει με ευθύτητα, και να το επιβάλει ντε φάκτο στη διεθνή κοινότητα.

Ελλάδα εναντίον Τουρκίας…Σε «Συναγερμό» έχουν τεθεί οι S-300 της 126 Σμηναρχίας Μάχης;


Σε πολύ οριακό σημείο -το πιο οριακό των τελευταίων ετών- οδηγούνται οι σχέσεις της χώρας μας με
την Τουρκία λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και όχι μόνοS-300 2.
Πέραν όσων είναι γνωστά, η κρισιμότητα της κατάστασης προκύπτει και από το γεγονός ότι -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της  εφημερίδας «κυριακάτικης δημοκρατίας»- έχουν τεθεί σε «επιφυλακή» και οι ρωσικοί πύραυλοι S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…
Επίσημα όμως δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στην Σμηναρχία Μάχης εκτός των γνωστών τακτικών καταστάσεων που παίρνει η Μοίρα και έχει να κάνει με 20λεπτη ετοιμότητα όπως και οι άλλες Μοίρες  των Κατευθυνόμενων βλημάτων που είναι σκορπισμένες ανά την  Ελληνική Επικράτεια!2013_04_26_episk_ata_126sm_01  τ
όπου υπάγεται επιχειρησιακά η  Μοίρα!
Βέβαια το να καταπέσει μια Α/Α Μοίρα σε πεντάλεπτη (5) ετοιμότητα γίνεται με σήμα και είναι λίγο παράξενο να είναι μόνο η Σμηναρχία Μάχης των S-300 μόνο σε επιφυλακή , ενώ και στην ίδια Σμηναρχία είναι και  το Ρωσικής κατασκευής Αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M1 ( φώτο) και είναι γνωστό στους επιχειρησιακούς  Αξιωματικούς ότι τα δύο αυτά A/A συστήματα δρούνε παράλληλα,για την ακρίβεια το TOR M1 προστατεύει το Α/Α σύστημα S-300 από αεροσκάφη που πετούν χαμηλά !
[veteranos.gr]

Τουρκία, το τέλος ελληνικών των ψευδαισθήσεων


Τουρκία, το τέλος ελληνικών των ψευδαισθήσεωνΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
 
Στα τέλη Μαΐου του 2010 πετούσα από την Θεσσαλονίκη προς την Λέσβο για να μιλήσω σε μια εκδήλωση υπό την αιγίδα των δυο μητροπόλεων της μεγαλονήσου με θέμα, τα «Σημάδια Ορθοδοξίας στην Σημερινή Τουρκία». Το αεροπλάνο έκανε μια στάση στην Λήμνο. Αφού κατέβηκαν οι επιβάτες που είχαν προορισμό αυτό το νησί περιμέναμε για να απογειωθούμε με κατεύθυνση την Μυτιλήνη. Η ώρα περνούσε και το αεροπλάνο έμεινε καθηλωμένο στο τοπικό αεροδρόμιο. Κάποια στιγμή αποφάσισα να μάθω γιατί δεν φεύγουμε. Κατευθύνθηκα προς το πιλοτήριο και έπιασα συζήτηση με τους δυο πιλότους. Αυτή την στιγμή, όπως μου ανέφεραν, γίνονται αλλεπάλληλες αερομαχίες στον εναέριο χώρο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών γι' αυτό δεν μπορούμε να απογειωθούμε. Εκείνη την στιγμή, «καπάκι» στην συζήτηση μας ακούστηκε εκκωφαντικός θόρυβος από αεροπλάνα που πετούσαν με μεγάλη ταχύτητα πάνω από το νησί  χωρίς να μπορώ να εξακριβώσω αν ήταν ελληνικά ή τουρκικά. Αυτή η κατάσταση, όπως μου ομολόγησε ο ένας πιλότος, εκείνη την περίοδο συνέβαινε πολύ συχνά με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στα αεροπορικά δρομολόγια.
 
Πέρασαν πολλά χρόνια από τον Δεκέμβριο του 1999 όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο περίφημος ΓΑΠ, είχε δηλώσει με στόμφο ότι τώρα που άνοιξε τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, αίροντας το ελληνικό βέτο, θα σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις και οι αερομαχίες στο Αιγαίο. Όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Η ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας επί χρόνια βασίστηκε και σχεδιάστηκε στο γελοίο και ανεύθυνο επιχείρημα ότι τώρα που η Τουρκία έγινε δεκτή σαν υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σταματήσει και η τουρκική προκλητικότητα. Επικράτησε η υπερφίαλη αντίληψη ότι θα μπορούμε να ελέγχουμε κάθε τουρκική κίνηση, καθώς θα είμαστε μια από τις χώρες που θα αξιολογεί και θα κρίνει βήμα προς βήμα την τουρκική πρόοδο στην ενταξιακή πορεία. Αλλά αντί εμείς να ελέγχουμε την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση εμάς έριξε στα «βράχια» καταλύοντας την εθνική μας κυριαρχία, ενώ η Τουρκία έφτασε στο προκλητικό αποκορύφωμα να στέλνει τις πολεμικές της φρεγάτες να κάνουν επίδειξη δύναμης έξω από το Σούνιο.
 
Τώρα εκεί στην Αθήνα δείχνουν να έχουν πελαγώσει από τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις καθώς η Τουρκία δεν διστάζει πλέον να εγκαθίσταται στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα να εξαγγέλλει προγράμματα έρευνας ενεργειακών κοιτασμάτων ενώ παράλληλα με αλλεπάλληλες επιχειρήσεις επιδιώκει να κατοχυρώσει τον θαλάσσιο χώρο γύρω από το Καστελόριζο σαν δική της υφαλοκρηπίδα. Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις στις δυο πλευρές από αυτή την πρόσφατη νέα κρίση της τουρκικής προκλητικότητας. Στην Άγκυρα, με την αυτοπεποίθηση του ισχυρού έναντι ενός αδύναμου αντίπαλου, ούτε καν ασχολούνται με εμάς καθώς έχουν να λύσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα όπως το κουρδικό που πάλι ξαναφουντώνει, η κρίση της Συρίας, οι Τζιχαντιστές και γενικότερα η ανατολική τους περιοχή. Σε αντίθεση, στην δική μας πλευρά πανικόβλητα δημοσιεύματα υψώνουν τους τόνους χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα αφού το μόνο που καταφέρνουν είναι για άλλη μια φορά να σπέρνουν τουρκικούς «μπαμπούλες» για εκφοβισμό και φυσικά με τις απαραίτητες συστάσεις, «μην τραβάτε το σχοινί», «μην σιγοντάρετε στην κρίση», μην τυχόν και μας… δείρουν οι απέναντι.
 
Καμία σοβαρή χώρα στον κόσμο δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν παραβιάζετε με αυτόν τον τρόπο η εθνική της ακεραιότητα. Και για την Κύπρο υπάρχουν κάποιες δικαιολογίες καθώς είναι ένα κράτος χωρίς ναυτικό και ένοπλη δύναμη θαλάσσιας αποτρεπτικότητας, αλλά για την δική μας πλευρά η μειοδοσία έχει φτάσει στο απροχώρητο και το, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», δεν φαίνεται πια να μπορεί να διαγράψει την πολύ άσχημη πραγματικότητα. Η εικόνα που παρουσιάζουμε είναι μια χώρα στο έλεος της μνημονιακής της προδοσίας, με αδυναμία επιλογής στρατηγικών συμμάχων που θα μπορούσαν να μας στηρίξουν στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων και το πιο χειρότερο, προσήλωση σε μια πολιτική που έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχύεται όλο και περισσότερο η τουρκική προκλητικότατα μέχρι να δούμε την ημισέληνο να πετά πάνω απο την Ακρόπολη και εμείς να δικαιολογούμαστε ότι… φταίνε τα μποφόρ του Αιγαίου.
 
Δυστυχώς ή ευτυχώς η άλλη πλευρά, απτόητη και απρόβλεπτη, δείχνει ότι θα προχωρήσει στην συνέχιση της προκλητικής της πολιτικής καθώς έχει επικρατήσει η άποψη πως τα ψελλίσματα και οι ευκαιριακές συμμαχίες μας δεν έχουν την ουσιαστική δυνατότητα να την σταματήσουν. Στην Άγκυρα πιστεύουν ότι ούτε το Ισραήλ, ούτε η Αίγυπτος και πολύ περισσότερο ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, (εδώ γελά ο κάθε πικραμένος), έχουν την πρόθεση να μας στηρίξουν σε μια θερμή κρίση. Εκείνο μόνο που θα μπορούσε να τους συνετίσει, είναι η ουσιαστική αλλαγή των στρατηγικών μας επιλόγων με το σταμάτημα της μειοδοτικής προδοτικής πολιτικής μας. Μονάχα η «Αρκούδα του Βορρά», πάγιο φόβητρο της άλλης πλευράς του Αιγαίου, μπορεί να κάνει κάτι όμως μόνο με την απαραίτητη προϋπόθεση η δική μας στάση να στείλει δυναμικό μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα. Ο Τούρκος μόνο αυτή την γλώσσα καταλαβαίνει, όπως εξάλλου το έδειξε σε ανάλογες περιπτώσεις όπου προσποιήθηκε την... «πάπια», όπως στην Κριμαία όπου απέφυγε να σταθεί στο πλευρό των ομόφυλων του Τατάρων παρά τις επανειλημμένες τους εκκλήσεις προς τον ίδιο τον Ερντογάν, στο Ιράν, στην μικρή Αρμενία, ακόμα και με το κουρδικό ΡΚΚ.
Να δώσουμε επιτέλους τέρμα στις ψευδαισθήσεις μας πριν είναι πολύ αργά. Ιδού ο διέξοδος, ιδού και η πρόκληση!
ανάρτηση από dot News.

Οι ΦΟΒΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ που ΕΘΑΨΑΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ τα ΜΜΕ

REAL deal: & Χατζηνικολάου η αληθινή συνδιαλλαγή!


ΟΝ. Χατζηνικολάου εκτελούσε τις εντολές του Β. Μαρινάκη για να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις… εμπλέκεται το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά σε συναλλαγές με θέσεις για να επιστρέψει στη ΝΔ. 
   
Όλες οι συνομιλίες βρίσκονται, μέσα από ΝΟΜΙΜΕΣ απομαγνητοφωνήσεις που έκανε η ΕΥΠ, στο ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ της δικογραφίας των στημένων παιχνιδιών που χειρίζεται ο Αθλητικός Εισαγγελέας, Αριστείδης Κορέας.
     
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον Χατζηνικολάου και τον Μαρινάκη έγιναν παραμονές... 
των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου 2012 και αφορούν το πως θα “πείσει” και πως θα “προειδοποιήσει” ο δημοσιογράφος την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να σταματήσει να ζητάει πολλά από τον Αντώνη Σαμαρά και να προσχωρήσει στη ΝΔ. Το θέμα αποκάλυψε ο Χίος και κανένα ΜΜΕ δεν παίζει την είδηση.
     -

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις συνομιλίες:


Κλήση Χατζηνικολάου σε Μαρινάκη 20/5/12, 12:44:56
Ο Μαρινάκης ζητάει από το Χατζηνικολάου να γράψει ένα άρθρο για να «στριμώξει» την Ντόρα Μπακογιάννη για να επιστρέψει στην ΝΔ. Ο Χατζηνικολάου συμφωνεί και τον ενημερώνει ότι θα της τηλεφωνήσει και θα την προειδοποιήσει ότι αν δεν προσχωρήσει στη ΝΔ, θα τον βρει απέναντί της κλείνοντας με την φράση «μαλακία κάνει και ο Καρατζαφέρης και θα βρεθούμε με τον Τσίπρα πρωθυπουργό… με τους μαλάκες!»

Εισερχόμενο γραπτό μήνυμα από Χατζηνικολάου σε Μαρινάκη 20/5/12, 21:48:17
«ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΜΙΛΗΣΑ. ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ. ΕΙΜΑΙ ΣΠΙΤΙ. 2108070 … … …».

Κλήση Μαρινάκη σε Χατζηνικολάου 20/5/12, 21:56:17
Ο Μαρινάκης μαθαίνει από τον Χατζηνικολάου το «διάλογο» με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Χατζηνικολάου εκτιμά ότι «προσπαθεί να βολέψει όσους περισσότερους δικούς της μπορεί». Ο Μαρινάκης λέει στον Χατζηνικολάου να κατέβαινε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια της Ευρυτανίας, να πάρει την μονοεδρική και στην συνέχεια να απαιτήσει περισσότερες θέσεις για να βολέψει τους δικούς της!

Εξερχόμενο γραπτό μήνυμα από Μαρινάκη στον Χατζηνικολάου 21/5/12, 00:00:50
«The deal is done!»

Εισερχόμενο γραπτό μήνυμα από Χατζηνικολάου σε Μαρινάκη 21/5/12, 00:01:39
«ΩΡΑΙΑ!!!»

Καθ” όλη την διάρκεια των δύο ημέρών, ο Μαρινάκης συνομιλεί τηλεφωνικά ή στέλνει-δέχεται γραπτά μηνύματα και με άλλα τρία άτομα (Αλέκο, Κώστα, άγνωστη γυναικεία φωνή) καθορίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Κώστας ενημερώνει τον Μαρινάκη ότι ο Σαμαράς έδωσε 4 θέσεις στους δικούς της βουλευτές, ότι έκλεισε η συμφωνία και ότι αυτό πρέπει να το «πλασάρουν!» στα ΜΜΕ όσο πιο θετικά γίνεται.
Ο Μαρινάκης αποκαλύπτει στον Αλέκο ότι μιλάει με τον «μικρό» (υπονοώντας τον γιο της Ντόρας Μπακογιάννη) και όχι με τον Ισίδωρο (Κούβελο), και ζητάει από την άγνωστη να πιέσει την Ντόρα να δεχθεί να επιστρέψει στην ΝΔ με την φράση «πέταξε της καμμιά σπόντα!».

Από Jodi

Ανησυχία και στην Μόσχα για τις κινήσεις της Αγκυρας

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΕΑΥΤO ΤΗΣ"!

Τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας
 στη Μέση Ανατολή και στην Α.Μεσόγειο, διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος
 Β.Πούτιν στο περιθώριο της διάσκεψης του Valdai  Club στο Σότσι,
 μη διαστάζοντας να κατηγορήσει την Άγκυρα ότι προβαίνει σε "αυτοκτονικού
 χαρακτήρα" κινήσεις!
“Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να ακολουθεί μία πολιτική στην περιφέρειά 
της σε Ανατολή και Δύση, οποία μας προβληματίζει. Θέλουμε συνεργασία 
σε όλα τα επίπεδα αλλά η συμπεριφορά της Αγκυρας κρύβει κινδύνους ειδικά 
για την Τουρκία. Ορισμένες φορές προβληματιζόμαστε για την λογική συνάφεια
 αυτής της πολιτικής. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εξουδετερώσουμε τις 
συνέπειες αυτής της πολιτικής και να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. 
Η Ρωσία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία και η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτής της οικονομικής σχέσης".
Ο Β.Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο πρωθυπουργό Ahmet Davutoğlu,
που πρόσφατα εκβίασε ότι θα βοηθήσει το διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS μόνο
αν υπάρχει σχέδιο για ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.
“Αν ο κ. Ερντογάν έχει σκοπό να αναμιχθεί στη Συρία μόνο και μόνο για να 
ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο και τη νόμιμα εκλεγμένη συριακή κυβέρνηση,
 θα ενεργοποιήσουμε τις εξοπλιστικές συμφωνίες με την συριακή δημοκρατία 
οι οποίες ανεαστάλησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της συμφωνίας
 μας με τις ΗΠΑ” προειδοποίησε ο Πούτιν.
Αλλά υπάρχει προβληματισμός και για την τουρκική πολιτική στην Α.Μεσόγειο
 και ειδικά στην Κύπρο. Η Μόσχα θεωρεί ότι ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε το
 Τελ Αβίβ, ούτε πολύ περισσότερο η Αθήα είναι ικανές να αναχαιτίσουν την
 Τουρκία από το να "καταπιεί" την Κύπρο κάτι που θα είχε εξαιρετικά αρνητικές 
συνέπειες για την Ρωσία σε μια περιοχή που η παρουσία του ρωσικού Ναυτικού
 είναι πλέον μόνιμη.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το ρωσικό Ναυτικό έκανε "προωθημένες ασκήσεις"
 την ίδια ημέρα που το "Barbaros" εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ καιτάσματα
δεσμευμένα βυθοτεμάχια 1,2 και 2.
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της κρατικής Δούμα, Sergey Naryshkin επίσης κατήγγειλε την
Τουρκία ότι δολοπλοκεί από το 2011 για να ανατρέψει τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση.
“Προσπαθούν να παρέμβουν με το πρόσχημα της δημιουργίας μιας ουδέτερης 
ζώνης εντός του συριακού εδάφους”, ενώ χαρακτήρισε "θλιβερή παρωδία"
την πρόσφατη αίτηση έγκρισης από το τουρκικό κοινοβούλιο ενδεχόμενης στρατιωτικής
 δράσης κατά της Συρίας
 “Λυπάμαι που βλέπω ότι το περίφημο δόγμα του Τούρκου Πρωθυπουργού
 “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες ”  έχει γίνει  “μηδενική φιλική πολιτική
” στη Μέση Ανατολή", πρόσθεσε ο  Naryshkin.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5 μονάδες

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Short URL: http://wp.me/p3poUN-8Ko


Ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 7,5 μονάδες έναντι της ΝΔ καταγράφει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Μονάδα Έρευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Καθημερινής της Κυριακής, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 27,5% έναντι 20% της ΝΔ. Ακολουθεί το Ποτάμι με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, ενώ το ΚΚΕ και η Ελιά συγκεντρώνουν 5,5% και 4% αντίστοιμα. Οι ΑΝΕΛ με 2,5% και η ΔΗΜΑΡ με 0,5% μένουν εκτός Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ήταν στις 6 μονάδες.

RELATED POSTS

Μετά την Ελλάδα, Έρχεται Ανατροπή & στην Ισπανία!

Πρώτο κόμμα το Podemos σε δημοσκόπηση της El Pais

Από τις Πλατείες

1
Σε πρώτο κόμμα θα αναδεικνυόταν το Podemos αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από την El Pais.
Ειδικότερα το Podemos, το αριστερό κόμμα που δημιουργήθηκε μέσα από το κίνημα των πλατειών, συγκεντρώνει 27,7% των ψήφων, 1,5% πάνω από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSOE (26,2%). Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα PP συγκεντρώνει μόλις το 20%, επτά μονάδες πίσω από το Podemos.
ανάρτηση από tvxs

Μεγάλη Εξόρμηση ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια

Λαφαζάνης, Δραγασάκης και Ο Ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μαζί με υπόλοιπα στελέχη πρώτης γραμμής Εξορμούν στην Περιφέρεια. Στόχος η μεγάλη ΝΙΚΗ της Αριστεράς και η αναγέννηση της Πατρίδας  

Σε χαμηλούς τόνους συνεχίζονται οι διεργασίες για συμμαχίες και ψηφοδέλτια στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον επόμενο σταθμό της προετοιμασίας του για τις εκλογές προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τις 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει ο ίδιος το «παρών» σε μερικές από αυτές προκειμένου να παρουσιάσει θεματικές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που επιζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως είναι να έρθει σε επαφή και να πείσει το μεγάλο κοινό της περιφέρειας όπου οι επιδόσεις του παρουσιάζουν αδυναμίες και ιδιαιτερότητες όπως ανέδειξαν οι αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές.

Το ανοιχτό θέμα των συμμαχιών και των ψηφοδελτίων, πάντως, εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις διεργασίες και τις παρεμβάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι τόνοι αναμένεται ότι θα διατηρηθούν χαμηλοί υπό την επιταγή της εξωστρέφειας μπροστά την κυβερνητική πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν τη φάση η προσοχή επικεντρώνεται στην προσπάθεια να αναπαραχθεί ο βασικός στελεχιακός κορμός του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ οι συμμαχίες με δυνάμεις και πρόσωπα προς το παρόν αποτελούν αντικείμενο παρασκηνιακών συζητήσεων και όχι επίσημων διαδικασιών. Αυτές… «στην ώρα τους», όπως είπε και ο Τσίπρας.

Πάντως, μιλώντας στη «Real News», ο διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε ότι η ηγεσία βλέπει τη ΔΗΜΑΡ ως «κυβερνητικό εταίρο», ενώ δεν απέκλεισε «γενικευμένη συνεργασία» με τους ΑΝΕΛ (πέρα δηλαδή από το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» στη Βουλή).

Από την άλλη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε κυριακάτικες συνεντεύξεις του έβαλε ως προϋπόθεση για τις συνεργασίες το τρίπτυχο: αξιοπιστία, συνεπής διαχρονικός αντιμνημονιακός προσανατολισμός και αδιαπραγμάτευτη αντινεοφιλελεύθερη προοδευτική κατεύθυνση.

Παρέμβαση σχετικά με την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν με κείμενό τους 5 στελέχη και μέλη του κόμματος που ανήκουν στο κλίμα της ομάδας των «53» (Ε. Τσακαλώτος, Π. Λάμπρου, Λίτσα Κιτσαντά, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γ. Αλμπάνης) διατυπώνοντας παράλληλα κριτική στην τακτική της ηγεσίας αναφορικά με την προεδρική εκλογή. Οι πέντε υπογραμμίζουν: «Παλεύουμε για τους 121, αλλά δεν θα θυσιάσουμε την ψυχή μας για να το πετύχουμε. Η Αριστερά κάνει πολιτική, αλλά δεν κάνει αστική πολιτική». Και σημειώνουν ότι η προεδρική εκλογή, τα ψηφοδέλτια και η συγκρότηση της κυβέρνησης της Αριστεράς αποτελούν τρία διακριτά πεδία όσον αφορά τις συμμαχίες, διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη, δεν μπορεί όμως να απαξιώνει τα μέλη του κόμματος «που σε κρίσιμες στιγμές το πήραν στην πλάτη τους».

Tags

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ


Εκτύπωση
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ*
Η Ελλάδα υφίσταται τώρα τις βαρύτατες συνέπειες μιας ιστορικά λανθασμένης επιλογής: της ένταξής της στο ευρώ. Οι συνέπειες είναι δύο. Η πτώχευση της χώρας και η υποβάθμιση του στρατηγικού της ρόλου σταΒαλκάνια και τη Μεσόγειο.
Η ένταξη στη ζώνη του ευρώ κυριολεκτικά αποδιάρθρωσε την παραγωγική μας βάση, εξαιτίας της χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Ο πρωτογενής τομέας πέρασε στην εποχή των επιδοτήσεων, ενώ ο δευτερογενής κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Ταυτόχρονα διαλύθηκε ο τομέας των εξαγωγών, ο οποίος εξαιτίας του σκληρού νομίσματος αδυνατούσε να ανταποκριθεί. Η σταθερότητα των εισοδημάτων απαιτούσε αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε ο οικονομικός μεγαλο-ιδεατισμός της σημιτικής περιόδου, με τα μεγάλα τεχνικά έργα που δεν άντεχε η οικονομία και με τις σπατάλες που συνόδευσαν την καταστροφική Ολυμπιάδα - περίπου 30 δισ. υπολογίζεται το «φέσι» των αγώνων. Αποτέλεσμα: η πτώχευση της χώρας.
Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας οδήγησε στην κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, στην κατάλυση του κράτους. Η Ελλάδα ουσιαστικά παρέδωσε την εσωτερική της έννομη τάξη στουςδανειστές και στην Κομισιόν. Αυτήν τη στιγμή δεν υφίσταται ουσιαστικά πολιτικό προσωπικό, καθώς, για να γίνει η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, ακόμη και μια απλή ρύθμιση δόσεων σε εφορίες και τράπεζες, απαιτείται συμφωνία της Κομισιόν! Δηλαδή, η Βουλή έχει μετατραπεί από νομοθετικό, αντιπροσωπευτικό σώμα, σε σώμα τυπικής επικύρωσης συμφωνιών, οι οποίες μεταφράζονται στα ελληνικά, φωτοτυπούνται και ακολούθως εγκρίνονται. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δηλαδή λόγο, σχεδόν για κανένα πολιτικό ζήτημα, ενεργεί κατόπιν εντολών και απειλών.
Υπό τις περιστάσεις αυτές η Ελλάδα έχει καταστεί έρμαιο των διαθέσεων των γειτόνων της. ΗΑλβανία απειλεί ανενόχλητη τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και θέτει ζήτημα τσάμηδων, ηΤουρκία έχει επιβάλει τη δική της ατζέντα σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ ακόμη και τα Σκόπια είναι αδιάλλακτα, δίχως να υπολογίζουν την Ελλάδα. Μια πτωχευμένη χώρα, χωρίς ανεξάρτητη, εθνική εξωτερική πολιτική, χωρίς εσωτερική έννομη τάξη και το κυριότερο, χωρίς πολιτική τάξη, δεν είναι σε θέση ούτε να σχεδιάσει εθνικούς στόχους ούτε καν να αντιδράσει στο σχεδιασμό των γειτόνων της που την απειλούν. Τα πρόσφατα ταξίδια των τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ είναι χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα και η Κύπρος απλώς διαμαρτύρονται, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία υλοποιεί ανενόχλητη το σχεδιασμό της. Οι απειλές ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι πραγματικά αστείες: η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για είσοδο σε μια ένωση που βρίσκεται λίγο πριν από τη διάλυση.
Η είσοδος της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ ήταν καταστροφική. Αλλά και η είσοδός της στην Ε.Ε.είναι εξίσου προβληματική. Διότι, εάν δεν είχε ενταχθεί, θα είχε ήδη αποφύγει όχι μόνον την πτώχευση αλλά και άλλες σοβαρές παρενέργειες: την όξυνση της λαθρομετανάστευσης -καθώς δεν θα ήταν πύλη εισόδου στην Ε.Ε. και δεν θα δεσμευόταν από τις συνθήκες του Δουβλίνου-, την εκχώρηση της πολιτικής της ανεξαρτησίας και την υποβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή. Ακόμη και η προσφυγή στο ΔΝΤ θα ήταν σχετικώς ανεκτή, εάν δεν συνοδευόταν από τα δεσμά τηςΚομισιόν.
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν υπάρχει, δυστυχώς, άλλος δρόμος από την ανάκτηση της πολιτικής μας κυριαρχίας, δηλαδή από την αποχώρηση από το ευρώ και μακροπρόθεσμα από την ίδια την Ε.Ε.
*Πηγή : enet.gr ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA

Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΟΝΟ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ!



Εκτύπωση

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ! ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ !
ΟΙ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ «ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ» ΤΟΥΣ. ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !
ΥΣΤΑΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ Η «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ»
Μετά το «φιάσκο» των stress test στις τράπεζες, ακολουθεί για την κυβέρνηση τοβασανιστήριο της σταγόνας με την πολυσυζητημένη αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος από την τρόικα, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο ΒΣόιμπλε, ο οποίος διαψεύδει προσβλητικά τον Γκίκα Χαρδούβελη και τις δηλώσεις του περί συμφωνίας με τη Γερμανία για μια νέα μεταμνημονιακή σχέση της χώρας μας με την ΕΕ.
Η εξουθενωτική πίεση των αγορών στο Χρηματηστήριο Αθηνών (ΧΑΑ) και στα επιτόκια των ομολόγωνέχει τινάξει στον αέρα κάθε αξιοπιστία των stress test, αποκαλύπτοντας «μαύρες τρύπες» τόσο στα κεφάλαιά των τραπεζών (η συμμετοχή της αναβαλλόμενης φορολογίας φτάνει, περίπου, το 40%) όσο και στις προβλέψεις για την κάλυψη των «κόκκινων» δανείων τους, που κινούνται στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 40%.
Την ίδια ώρα, η τρόικα εκβιάζει ωμά την Αθήνα, απειλώντας με τη μη έλευσή της, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο έχει καθυστερήσει ανυπόφορα στην εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος αλλά και καθυστερεί να στείλει τις προτάσεις της για την υλοποίησή του, τις οποίες η τρόικα ζητά να κατατεθούν εγγράφως και ενυπόγραφα.
Η τροϊκανή αξιολόγηση τείνει να εξελιχθεί σε Βατερλώ για την κυβέρνηση, αφού και αν γίνει θα σημάνει την άρον-άρον ψήφιση σκληρών μέτρων, πράγμα που είναι πολύ αμφίβολο αν αντέχει η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως όσο και ματαίως, το μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή.
Στο μεταξύ, όλος ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης με ορίζοντα την «γραμμή προληπτικής στήριξης» έχει τεθεί εκτός πάσης τροχιάς, αφού τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί ξανά σε απρόσιτα ύψη, που καθιστούν, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, όνειρο θερινής νυκτός την έξοδο στις αγορές.
Μέσα σε αυτό το γενικό ναυάγιο, τελευταία γραμμή άμυνας για το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο είναι η επίρριψη του αδιεξόδου στον «πολιτικό παράγοντα», στην αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων και στον «κίνδυνο», τάχα, που επισύρει ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Ύστατο καταφύγιο για τους κυρίαρχους κύκλους φαίνεται να γίνεται το χαρτί της «εθνικής συνεννόησης» ή «εθνικής συναίνεσης» για τη σωτηρία, τάχα, της χώρας. Στόχος να πιεσθεί αφόρητα ο ΣΥΡΙΖΑ να τσουβαλιαστεί στον κύκλο της συνενοχής και της μνημονιακής συνέχειας.
ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ
ΔΝΤ: Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΟΝΟ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Η ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» (full set policy proposals) που αναμένει η τρόικα θα προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα.
Με αυτό το τελεσίγραφο προς την παραδομένη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ξεκαθάρισε τη θέση του πριν από λίγο από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων, όταν ερωτήθηκε για το χρόνο επιστροφής τη τρόικας στην Ελλάδα.
Για το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και τη θέση που κρατά το ΔΝΤ ανέφερε πως αν και η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, το γεγονός ότι η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, «όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads», δείχνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη.
«Αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα αποφασίσει» είπε ο Ράις, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει εάν θα ήταν καλύτερο η χώρα να απευθυνθεί για προληπτική χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές» τόνισε.
Αρχικά ο Ράις τόνισε πως τεχνικά κλιμάκια βρέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθηνά και εξέτασαν θέματα της αξιολόγησης. Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤΚριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης κατά την Ετήσια Συνοδό του Ταμείου.
«Στη συνάντηση αυτή η γενική διευθύντρια επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τιςβασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.
Ο ίδιος, όταν ερωτήθηκε εάν η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται κοντά στις 8 Νοεμβρίου, υπογράμμισε πως σε αυτό το στάδιο το ΔΝΤ και οι άλλοι εταίροι της Ελλάδας αναμένουν «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» της κυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορίσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην ελληνική πρωτεύουσα. Όταν μάλιστα δέχθηκε διευκρινιστική ερώτηση για το πότε θα σταλούν στην τρόικα οι ελληνικές θέσεις, αρκέσθηκε να απαντήσει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πάντως, προτού γίνουν γνωστές οι δηλώσεις Ράις, πηγές του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα εξέφραζαν την εκτίμηση πως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση εάν στην μετά - μνημόνιο εποχή το ΔΝΤ θα παρέχει τεχνική στήριξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ο Ράις είπε πως κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές. Ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβεληςζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ -στις 12 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον- την πρόωρη διακοπή του προγράμματος, λέγοντας πως δεν θα μεταφέρει «το περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων».
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στην ερώτηση εάν το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό απάντησε πως το Ταμείο «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπέςσε μισθούς και συντάξεις», ωστόσο προσέθεσε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει με τιςδημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών της. Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, όπου όπως είπε «η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί», έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο φόρων που του αναλογεί.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ - ΣΟΪΜΠΛΕ !
Στη συνάντηση Χαρδούβελη - Σόιμπλε δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, τονίζει εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Σύμφωνα με τοBloomberg, συμπλήρωσε ότι η συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.
Όπως είπε την Τετάρτη (29/10) ο Γκίκας Χαρδούβελης αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου.
«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτήν τη σχέση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ- ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΑ ΚΛΙΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Σε συμφωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο και την κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου, και τοποθέτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Ασφαλιστικού και των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατέληξαν κατά το τετ -α- τετ της Πέμπτης (30/11) ο ΑντώνηςΣαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθορίζοντας και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση κατά τον νέο κύκλο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Στην πραγματικότητα, όπως τόνιζαν στην Iskra πολιτικοί αναλυτές, η κυβέρνηση μετά τουςεκβιασμούς ΕΕ και ΔΝΤ αποφάσισε να δώσει γη και ύδωρ για ακόμη μια φορά με σκοπό τον "σωτήριο" ερχομό της τρόικα!
Όπως επισημάνθηκε -παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος μετέφερε στους δύο αρχηγούς και το κλίμα που κατέγραψε στο Βερολίνο-, τόνισε ότι δεν υπάρχει καν περιθώριο συζήτησης αναφορικά με τη δέσμευση για τις 5.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, σε εφαρμογή της συμφωνίας του 2012 για 15.000 απολύσεις κατά τη διετία 2013-14.
Πλέον οι αρμόδιοι υπουργοί, αρχής γενομένης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλούνται να αποδυθούν σε αγώνα ταχύτητας για να προλάβουν τις προθεσμίες και να εφαρμόσουν την αντεργατική τους ατζέντα.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ
Δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι έχει υπάρξει εμπλοκή, αφού η τρόικα δεν έχει πειστεί ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να υπάρχει λόγος να γυρίσει.
Το ίδιο είπε χθες (Πέμπτη) και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η τρόικα δεν θα επιστρέψει εάν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής (full set policy proposals)» που αναμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης πάντως συνεχίζονται οι καθησυχαστικές δηλώσεις ότι τα πάντα κινούνται βάσει του σχεδίου και σημειώνουν ότι αναμένουν την τρόικα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο Κόνορ, κληθείς να σχολιάσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ανέφερε τα εξής:
«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να σχολιάσω. Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες».
Τα θέματα στα οποία η τρόικα ζητά να υπάρξει πρόοδος είναι κρίσιμα και με μεγάλο πολιτικό κόστος τα περισσότερα από αυτά. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και μεδόντια να κρατήσει έξω από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών τις αλλαγές στοΑσφαλιστικό και στα εργασιακά, με την τρόικα να επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Αυτά θα παραμείνουν «κόκκινες γραμμές» συμφώνησαν στη χθεσινή (Πέμπτη) συνάντηση τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Λιγότερο σθεναρή είναι η αντίσταση των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ότι αφορά την αλλαγή τουσυνδικαλιστικού νόμου και το νέο μισθολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων, ενώ συμφώνησαν και για την τήρηση της δέσμευσης για 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο, αφού όπως τους διαβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης που πρόσφατα είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε, στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει περιθώριο αναδίπλωσηςαπό την πλευρά της Αθήνας.
Παρά τις ελπίδες, όμως, της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα μπορέσει να κερδίσει αν μη τι άλλο χρόνο για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά «ανταλλάσσοντας» άλλες δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι πληροφορίες θέλουν την τρόικα να μην είναι διατεθειμένη να το δεχθεί. Το μόνο που οι εκπρόσωποι των δανειστών συζητούν είναι οι αλλαγές να συμφωνηθούν και να υπάρξει η δέσμευση τώρα και να εφαρμοστούν αργότερα, λένε οι γνωρίζοντες.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA