ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΗΛΙΘΙΟ ΜΥΑΛΟ



Εκτύπωση
Του ΣΤΑΘΗ*
Καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο δεν υπάρχει, διότι ο καπιταλισμός έχει ηλίθιο μυαλό. Αυτή η ηλιθιότης συνεπώς θα κάνει τον καπιταλισμό όλο και πιο απάνθρωπο. Ολο και πιοανθρωποφάγο, καθώς τα τελευταία τριάντα-σαράντα χρόνια διαπιστώνουμε. Αλλά γιατί ο καπιταλισμός έχει «ηλίθιο μυαλό»; Διότι δεν έχει κανένα μέτρο. Δεν σχεδιάζει, αρπάζει. Απομυζά τον πλανήτη. Τον καταστρέφει. Οδηγεί τα έθνη σε πολέμους - με στρατηγικόν (απ’ την ανάποδη) στόχο έναν Μεγάλο Πόλεμο κάθε φορά. Ανέχεται την αστική δημοκρατία όσον τη χρειάζεται, τη φθείρει εκ των έσω, την εκφυλίζει σε ολιγαρχική τυραννίδα, την υποκαθιστά με δικτατορίες.  
Ο ίδιος ο καπιταλισμός είναι μια άφρων οικονομική δικτατορία που παράγει αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι οι ίδιες οι κρίσεις του. Προσέτι, χρησιμοποιεί αυτές τις κρίσεις ως εργαλείο για να διαμορφώνει οικονομικές και πολιτικές πραγματικότητες. Οπως αυτή που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.


Οχυρωμένος ο καπιταλισμός πίσω απ’ την ισχύ των όπλων που ελέγχει σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, οχυρωμένος πίσω απ’ το σιδηρούν παραπέτασμα μιας ατσάλινης προπαγάνδας που εκφράζεται κυρίως μέσω των ΜΜΕ, χειραγωγεί τα έθνη, απομυζά τους λαούς και σκλαβώνει τις τάξεις. Ο καπιταλισμός, ένα τελείως άναρχο, ηλίθιο και θεοστυγές σύστημα, μπορεί να εμφανίζεται στα μάτια των θυμάτων του (των πολιτών) ως μια «σιδερένια φτέρνα» οικονομικών και πολιτικών αλληλουχιών χωρίς τρωτά σημεία. Φαντάζει, στα μάτια των θυμάτων του, ως ένας παντοδύναμος και παντεπόπτης μηχανισμός, που καθαγιάζει ως νόμιμη και ηθική την ίδια του την αποθηρίωση.  
Οπλισμένος ο καπιταλισμός με μια τερατώδη γραφειοκρατία, κινείται μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και φασισμού με την άνεση που η αποϊδεολογικοποίηση τού προσφέρει. Μια αποϊδεολογικοποίηση την οποίαν ο ίδιος καλλιέργησε, μέσω της αποθέσμισης των δημοκρατιών, του μεταμοντερνισμού, του πολυπολιτισμού και όλων των απολιτίκ, ου μην και αταξικών κενοκαινοφανών θεωριών των τελευταίων ετών - στην πραγματικότητα πανάρχαιων, όσον και διαχρονικών φληναφημάτων. Ετσι ο καπιταλισμός φαντάζει δομημένος, εδραίος και ανίκητος,ενώ στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο.
Ενα συνονθύλευμα ποντικιών, όφεων και ιεράκων που δεν διαθέτει καν την ιεραρχία μιας ορδής, αλλά μόνον ένα διαρκές, όσον και μεταβλητό κονσένσους μεταξύ των μερών του. Το κονσένσους αυτό είναι διαρκώς εμπόλεμο (είτε διά πυρός και σιδήρου, είτε διά επιτοκίων και funds), απρόβλεπτο και καταστροφικό. Οδηγεί την ανθρωπότητα σε δρόμο εντελώς αντίθετο με τα επιτεύγματά της.  
Με βάση τη σημερινή τεχνολογία, αλλά και την ανθρώπινη μνήμη, στον καιρό μας οι άνθρωποι θα έπρεπε να δουλεύουν λίγο, να ευτυχούν πολύ κι αυτό να συμβαίνει σε όλους. Εχει γίνει, γίνεται και θα γίνεται (ώσπου να δημιουργήσει ένα είδος Αποκάλυψης) το ακριβώς αντίθετο. Ουδέποτε άλλοτε στην Ιστορία υπήρξε τέτοια ανισοκατανομή του πλούτου, όσον σήμερα. Ενα φαινόμενο, μάλιστα, που εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο - όλο και πιο λίγοι οι πολύ πλούσιοι, όλο και πιο πολλοί οι πολύ φτωχοί. Ο παραλογισμός και ο αμοραλισμός αυτού του φαινομένου θα τινάξουν κάποια στιγμή τον πλανήτη στον αέρα, σαν φούσκα που σκάει μέσα σε μαύρη τρύπα.  
Αυτό το φαινόμενο το υφίσταται αυτόν τον καιρό σε μία από τις πιο βίαιες εκδοχές του η Ελλάδα, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές (για να περιορισθούμε σε αυτές) χώρες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι λαοί στα δύο νότια κέρατα της Ευρώπης -αυτά που έχουν δοκιμασθεί περισσότερο- μετακινούνται προς τα αριστερά. Εδώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ισπανία με το Podemos αλλά και όλην την κομμουνιστική Αριστερά. Γιατί; Διότι οι λαοί προσβλέπουν στην Αριστερά, ως σε μια δύναμη αντίστασης στην καπιταλιστική αποθηρίωση, αλλά και ανατροπής των τελεσμένων που αυτή έχει επιβάλει.
Αυτό χρεώνει την Αριστερά με πατριωτικά καθήκοντα, σε μια κλίμακα εθνικής αναγέννησης. Διότι η ταξική φιλολαϊκή της πολιτική μπορεί να απελευθερώσει ευρύτερα τον λαό και την πατρίδα απ’ τα δεσμά της υποτέλειας και της καταλήστευσης. Από τον επαπειλούμενο αφανισμό όλων των κοινωνικών δομών παντού, στα σχολεία, στην υγεία, στον πολιτισμό. Για αυτό μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα ή την Ισπανία ή όποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, που θα εφαρμόσει μιαφιλολαϊκή πολιτική και θα στηριχθεί στον λαό, αποτελεί μέγα κίνδυνο, ίσως τον έσχατο, για όλο το στερεότυπο του τέλους της Ιστορίας και του ανίκητου καπιταλισμού. Για αυτόν τον λόγο, τον σημαντικότερο όλων, για το κεφάλαιο, κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υπάρξει, ή αν υπάρξει θα πρέπει να απορροφηθεί.  
Ο καπιταλισμός απορροφά τα πάντα. Απορρόφησε τη ροκ, τα συνδικάτα, την αμφισβήτηση, τους διανοούμενους και πλήθος αριστερών, κομμουνιστικών, σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και κινημάτων. Γιατί να μην απορροφήσει για μια ακόμα φορά κόμματα και κινήματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Podemos; Μήπως δεν διαθέτει τα μέσα και την ισχύ; Μήπως δεν διαθέτει ακόμα και «αριστερούς» κολαούζους που «προειδοποιούν» τον λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ενσωματωθεί; Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα της διεθνούς αστικής τάξης, όσον και της εγχώριας: ο λαός σκίρτησε. Στράφηκε προς τα αριστερά. Η Αριστερά, εκτός από τον ταξικό της ρόλο, αναλαμβάνει εκ νέου (μετά το ΕΑΜ) και πατριωτικό ρόλο. Συνεπώς η Αριστερά πρέπει να οδηγηθεί σε ήττα ιστορικών διαστάσεων.
Μια ήττα που θα «φρονηματίσει» και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Που θα καθαιρέσει κάθε μελλοντική προοπτική ενός ευρωπαϊκού πατριωτισμού, κάθε νομιμότητα ενός συνανήκειν με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο - τον πλαστουργό της ζωής και του πλούτου. Μια ήττα που θα πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να είναι μόνον υπήκοοι, θύματα ή σμπίροι.
Για να κρατήσουν απαρασάλευτη αυτή τη «νέα (πανάρχαιη) τάξη πραγμάτων», οι Δυνατοί θαρίξουν πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη τους αμφισβητεί ό,τι έχουν και δεν έχουν. Η Ελλάδα ανήκει σε τρία σχήματα, όπου η δύναμη των Δυνατών στα δύο είναιολοκληρωτική και στο τρίτο κυρίαρχη. Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.  
Οι δυνάμεις αυτές καθώς και οι εγχώριοι κοτζαμπάσηδες, ου μην και γενίτσαροι, μπορούν να σαρώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ανά πάσαν στιγμή, εκτός κι αν ο λαός τούς σταθεί εμπόδιο. Και ο λαόςθα ορθωθεί, αν διαπιστώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει την εντολή του. Δεν πρόκειται περί ταύτισης, ο λαός δεν ταυτίζεται με κανέναν. Εντολές δίνει. Και αναλόγως στη συνέχεια συμπεριφέρεται. Αν η εντολή του τηρηθεί, ο λαός ορθώνεται γίγαντας. Αν όχι, πάει για άλλα, πενήντα κι εκατό χρόνια μετά.  
Αυτήν τη στιγμή ο ελληνικός λαός, σε ένα ποσοστό που όσον περνούν οι ημέρες μεγαλώνει, φαίνεται να στρέφεται εναντίον των αποτελεσμάτων που οι καπιταλιστικές επιλογές έφεραν στηζωή του. Μπορεί ακόμα να μη στρέφεται (ή να μην τον ενδιαφέρει αν στρέφεται) εναντίον του συστήματος, στρέφεται όμως εναντίον του έργου του - της φτώχειας, της παρακμής, της αποκτήνωσης, της απελπισίας.  
Ζητά απ’ την Αριστερά, χωρίς να ’ναι βέβαιος ότι εισακούεται, τα στοιχειώδη (επειδή μέσα τουτα θέλει όλα), την αξιοπρέπεια της εργασίας και την ελευθερία της πατρίδας. «Μια μεγάλη πορεία προϋποθέτει ένα πρώτο βήμα» έλεγε ο Κομφούκιος ή ο Λάο Τσε, θα σας γελάσω. Και αυτή η πορεία, αν αρχίσει, δεν θα είναι εύκολη. «Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ παρά δάκρυα και αίμα»έλεγε ο Τσώρτσιλ στους Βρετανούς, όταν υπέρτατος νόμος έγινε η σωτηρία της πατρίδας. Και οι Βρετανοί δεν γονάτισαν. Οι Ελληνες, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι ίδιοι οι Γερμανοί έχουμε γονατίσει. Από έναν πόλεμο ύπουλο. Που μας έπιασε στον ύπνο. Είχαμε πολλές απώλειες - ο λαός δείχνει να μην το ανέχεται άλλο. Η ζωή στη σκλαβιά δεν είναι ζωή. Ο τρόμος του αύριο δεν αξίζει στους ανθρώπους. Η μπουρδολογία της προπαγάνδας μόνον την καθημερινή μας θλίψη μπορεί να ενισχύει.
Ολα αυτά πρέπει να τελειώσουν και να ξαναρχίσουμε να ζούμε. Η ζωή είναι πολύ μικρή, πολύτιμη, για να μας την τρώνε ηλίθιοι ανθρωποφάγοι...  
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA

ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ! ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

 ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΣΕΙΡΑ ΑΛΛΟΙ !


Εκτύπωση
 
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
Με σύνθημα «Τα σπίτια μας και οι περιουσίες δεν ανήκουν σε κανέναν,παρά μόνο σε εμάς» η νεοσύστατη «Κίνηση Ενάντια στους Πλειστηριασμούς» διοργανώσε την   συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ειρηνοδικείο Πειραιά με στόχο να «μπλοκάρει» τους πλειστηριασμούς από τράπεζες δύο σπιτιών, δημοτών του Πειραιά.   Η πρώτη αυτή δυναμική κινητοποίηση της "Κίνησης Ενάντια στους Πλειστηριασμούς" στεφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς πέτυχε να ματαιώθούν οι δυο πλειστηριασμοί κατοικιών και νααποσύρθούν πολλοί άλλοι.
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!  
Σε ανακοίνωσή της, η Δημοτική Κίνηση "Το Λιμάνι της Αγωνίας-Πειραιάςη πόλη μας" αναφέρει ότι στηρίζει την «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ» και συμμετέχει ενεργά στην πρώτη κινητοποίησή της στο Ειρηνοδικείο Πειραιά για το μπλοκάρισμα του πλειστηριασμού δύο σπιτιών, για να μην πεταχτούν δυο πειραιώτικες οικογένειες στον δρόμο, για να μπει φρένο στην αστεγοποίηση και φτωχοποίηση όλων μας.  
"Η μαζική παρουσία μας θα στείλει το μήνυμα στις αρπακτικές τράπεζες και στη μνημονιακή κυβέρνηση που μας επέβαλαν την εξαθλίωση, ότι οι πολίτες θα υπερασπιστούν τα σπίτια τους με κάθε τρόπο. "  
Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις δεν θα περάσουν!  

Το κάλεσμα της "ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ":  
ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ  
ΚΑΛΕΣΜΑ  
Μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε και την αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα ζήτημα μέγιστης σημασίας. Οιπλειστηριασμοί κατοικιών των Ελλήνων πολιτών - ένα ευθέως αντισυνταγματικό μέτρο - έχουν ήδη πάρει τεράστιες διαστάσεις επιδεινώνοντας τη γενική εξαθλίωση και δημιουργώντας νέες στρατιές αστέγων.  
Εμείς, οι πολίτες και οι συλλογικότητες που συγκροτήσαμε την «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ» θεωρούμε χρέος μας να διαμαρτυρηθούμε και να αντισταθούμε σ’ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που καταλύει καθημερινά τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Τα σπίτια και οι περιουσίες μας δεν ανήκουν σε κανέναν, παρά μόνο σε εμάς.  
Σε πείσμα όλων όσοι επιδιώκουν ένα διαιρεμένο λαϊκό κίνημα χωρίς αγωνιστικότητα και παλμό, επιζητούμε τη συστράτευση και τη συμπόρευση σε κοινούς αγώνες. Η ενότητα και η συμμαχία όλου του ελληνικού λαού είναι το όπλο μας!  
ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις συλλογικότητες, κινήσεις, οργανώσεις, πολιτικές παρατάξεις και πολίτες που συμμερίζονται το αίτημά μας «ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ-ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ» να συστρατευθούν μαζί μας στην «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ» με ισότιμη εκπροσώπηση όλων, με σκοπό το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία της περιοχής μας.  
Η διαμαρτυρία μας ξεκινάει αυτήν την Τετάρτη 05/11/2014 και ώρα 15:30 στο Ειρηνοδικείο του Πειραιά, οδός Νικήτα 12 – Πειραιάς. Η Νικήτα είναι πεζόδρομος, πάροδος της Γούναρη, στην Κεντρική Αγορά του Πειραιά.  
Σας περιμένουμε όλους και όλες.  
Συναγωνιστικά,    
«ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ»  
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ



Εκτύπωση
Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ*
Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή κάποιες τη μη-συμμόρφωση των (ελλειμματικών) προϋπολογισμών της Γαλλίας και τηςΙταλίας με τα κριτήρια των ευρωπαϊκών συνθηκών, κυκλοφορεί στην Ελλάδα μια φιλολογία σύμφωνα με την οποία οι («σοσιαλιστικές» ή «κεντροαριστερές») κυβερνήσεις αυτών των χωρών «αμφισβητούν», εν μέρει ίσως αλλά τουλάχιστον εν τη πράξει, τις πολιτικές λιτότητας και τον «μερκελισμό» που τις ενσαρκώνει. Ορισμένοι έφθασαν μάλιστα στο σημείο να βλέπουν τους Ολάντ και Ρέντσι ως συμμάχους μιας μελλοντικής ελληνικής αριστερής κυβέρνησης που θα ακύρωνε τα Μνημόνια και θα αμφισβητούσε τον ζυγό του χρέους.
Ας επισημάνουμε κατ'αρχήν ότι αυτή η εκτίμηση ξεκινά από μια λανθασμένη παραδοχή. Οι πολιτικές λιτότητας που σαρώνουν σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι θέμα «μερκελισμού» ή «γερμανικής επιβολής» αλλά η ίδια η ουσία του νεοφιλελευθερισμού ως ταξικής πολιτικής γύρω από την οποία υπάρχει στρατηγική σύγκλιση των αρχουσών τάξεων σε όλη την ΕΕ. Η ίδια η ΕΕ δεν είναι παρά το εργαλείο που «κλειδώνει» αυτόν τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και τον οχυρώνει από κάθε ενδεχόμενη παρέκκλιση, γι αυτό και δεν αμφισβητείται από καμιά εθνική αστική τάξη (με εξαίρεση ίσως την βρετανική), συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συγκαταλέγονται στους «χαμένους» του αδυσώπητου (ειδικά σε συνθήκες κρίσης) ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού. Και τούτο ακόμη και όταν, όπως στην περίπτωση των χωρών της περιφέρειας, η ίδια η δομή της ΕΕ και, πιο συγκεκριμένα, της ΟΝΕ παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εντεινόμενη περιθωριοποίησή τους και εξασφαλίζει στρατηγικά πλεονεκτήματα στο κεφάλαιο της Γερμανίας και των χωρών του ευρωπαϊκού κέντρου.

Το θέμα λοιπόν, τουλάχιστον από μια αριστερή σκοπιά, δεν είναι η αμφισβήτηση του «μερκελισμού» αλλά η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που εφαρμόζονται παντού, χωρίς φυσικά να μας διαφεύγει ότι διαφορετικά τίθεται το ζήτημα στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, ή σε αυτές τουκέντρου, από εκείνες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων και μετατροπής σε «αποικίες χρέους».
Πέρα όμως από τη λανθασμένη συλλογιστική, η «αισιόδοξη» εκτίμηση για τις πολιτικές που ακολουθούν οι Ολάντ και Ρέντσι υποδηλώνει απώλεια της αίσθησης της πραγματικότητας. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ακολουθούν πολιτικές λιτότητας, δημοσιονομικών περικοπών και διάλυσης του κοινωνικού κράτους απολύτως συγκρίσιμες, και από ορισμένες απόψεις σκληρότερες, από αυτές των δεξιών προκατόχων τους. Το ότι διατηρούν, προς ώρας, ελλειματικούς προϋπολογισμούς σημαίνει απλά ότι αφενός τα (οικονομικά και πολιτικά) περιθώρια ελιγμών που διαθέτει έναντι της Κομισιόν μια Γαλλία ή μια Ιταλία είναι άλλα από αυτά μιας επιτηρούμενηςχώρας της περιφέρειας, αφετέρου ότι οι κυβερνήσεις αυτές αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους ιδιαίτερο πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης. Η προεδρία Ολάντ κυριολεκτικά καταρρέει κάτω από το βάρος μιας γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής, ο δε Ρέντσι, παρά την δημοτικότητά του, δεν ξεχνά ότι η αναρρίχησή του στην εξουσία οφείλεται σε εσωκομματικό πραξικόπημα και όχι στην ψήφο του εκλογικού σώματος.
Σε κάθε περίπτωση, για να κερδίσουν χρόνο στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, Ολάντκαι Ρέντσι δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις «δομικές μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις και να συμπιέσουν περαιτέρω το «κόστος της εργασίας», δηλαδή τους μισθούς. Στην Ιταλία προωθείται η κατάργηση του άρθρου 18, μια βασική κατάκτηση της δεκαετίας του 1970 που δίνει δικαίωμα προσφυγής ενάντια στις απολύσεις, στη δε Γαλλία η εργατική νομοθεσία ξηλώνεται με ταχείς ρυθμούς ενώ, μέσα στο γενικότερο κλίμα περικοπών, περιορίζονται δραστικά τα δικαιώματα των ανέργων. Και επειδή βεβαίως αυτά τα μέτρα προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις, συνοδεύονται από την γνώριμη σκιά του νεοφιλελευθερισμού, τον αυταρχισμό. Στην Ιταλία, οι μαζικές διαδηλώσεις Ρώμης, όπου ενάμιση εκατομμύριο εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους, και, πιο πρόσφατα, της Μπρέσια αντιμετωπίστηκαν με σκληρή αστυνομική καταστολή. Ο ηγέτης του συνδικάτου του μετάλλου Fiom-Cgil Μαουρίτσιο Λαντίνι, δήλωσε ότι «ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης πρέπει να καταλάβει και να πειστεί ότι ανοίγοντας πόλεμο με τον κόσμο της εργασίας, θα βρεθεί σε αδιέξοδο».
Ο «πόλεμος» που έχει εξαπολυθεί ενάντια στην κοινωνική διαμαρτυρία πήρε όμως μια δραματική τροπή στη Γαλλία, με τη δολοφονία του 21χρονου Ρεμί Φρες από δυνάμεις της χωροφυλακήςπου εδώ και δύο μήνες επιδίδονται σε μια κλιμακούμενη επιχείρηση καταστολής όσων αντιτίθενται στην κατασκευή ενός φράγματος την προστατευμένη νοτιοδυτική περιοχή Τεστέ. Χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα μέχρι να εκδηλωθεί η παραμικρή αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Και όταν αυτό έγινε, η κοινή γνώμη εμβρόντητη άκουσε τον υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει ότι «δεν πρόκειται για παράπτωμα» και ότι είναι «υπερήφανος» για το έργο που επιτελούν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ο δε πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διευκρίνισε ότι «δεν έχει τίποτε να φοβηθεί» από την διεξαγόμενη έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Φρες και αρνήθηκε να εκφράσει την οποιαδήποτε θλίψη για την απώλεια του νέου, αναγκάζοντας τον Φρανσουά Ολάντ να προβεί σε μια μίνιμουμ δήλωση που κάλυπτε πλήρως την αστυνομία αλλά εξέφραζε μονολεκτικά «συμπόνια».
Όσοι λοιπόν διατηρούν ακόμη κάποια αμφιβολία για το δόκιμο της έκφρασης «πειραματόζωο» για την μνημονιακή Ελλάδα δεν έχουν παρά να κοιτάξουν το πρόσωπο της Ευρώπης ως προχωρημένο φυλάκιο του νεοφιλελευθερισμού σε διεθνές επίπεδο, αυτό του εντεινόμενου αυταρχισμού και της κρατικής βίας.
* Δημοσιεύθηκε στην "Ελευθεροτυπία" την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA