Στο 177,7% το χρεος για το 2014! Συνεχίζουν την καταστροφη της χώρας με την ολέθρια πολιτική.


Απο 105,8% το 2008 «που είχαμε χρεοκοπήσει».
Εξαπατούσαν βλέποντας χρεος 174,8% για το 2014 (φωτό), τωρα αποσιωπούν παντελώς αυτη την εξέλιξη πουλώντας τους αρουραιϊσμους του Παπανδρέου!

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (φωτό 2) …που προειδοποιούσε για αδυναμία διαχείρισης του, λόγω κατάρρευσης της παραγωγικής βάσης.

Παραπλανούν τον Ελληνικο λαό, λέγοντας οτι το χρεος ειναι διαχειρισιμο, ενώ γνωρίζουν οτι τελούν πλιάτσικο σε δημοσια και ιδιωτική περιουσία στην σκιά της διόγκωσης.

Δυστυχώς το Ολυμπια δικαιώθηκε σε οσα έγραφε απο το 2010. Ηταν μαθηματικά βέβαιο οτι το μνημονιο θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική καταστροφη την οικονομία, καθότι αποτελούσε συνταγή εκποίησης με όρους «μαγαζιού»...
και οχι εξυγίανσης μέσω ανασύστασης της παραγωγικής βάσης, οπως ταιριάζει σε ενα εθνος.

Όσοι ενεπλακησαν στο σκανδαλο του μνημονίου, ντόπιοι και ξένοι πρεπει να διωχθούν αστικά και ποινικά βάσει του Ευρωπαϊκου δικαίου. Όσο βεβαίως η χωρα ειναι ακομα εντός ΕΕ. Διότι μετα το πρωτοφανές πλιάτσικο, ενα κούρεμα καταθέσεων μέσω εξόδου απο το Ευρω θα ηταν η «φυσιολογική κατάληξη».
Ταφόπλακα από την αναθεώρηση του ΑΕΠ δέχθηκε η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, καθώς αύξησε το ποσοστό χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας ακόμη υψηλότερη αφετηρία εκκίνησης. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το χρέος Γενικής Κυβέρνησης το 2014 θα διαμορφωθεί στο 177,7% από 174,8% που ανέφερε η προηγούμενη εκτίμηση, σημειώνοντας αύξηση 2,9 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ για το 2015 η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη και φτάνει σε 3,5 εκατοστιαίες μονάδες, αφού το χρέος από το 167,9% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 171,4% του ΑΕΠ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη προκλήθηκε από την πτώση του ΑΕΠ κάτω από το ‘‘φράγμα’’ των 180 δισ. ευρώ το 2014, που έφερε η αναθεώρηση. Ταυτόχρονα δημιουργεί και νέα δεδομένα στις ήδη προβληματικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές». (Πληροφορίες απο τη Ναυτεμπορική)

Από olympia μέσω Σίβυλλα

Γ. Δραγασάκης: Οι πρόωρες εκλογές είναι δημοκρατική διέξοδος, όχι εκτροπή


«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα αλλά αποσκοπεί στην εμπέδωση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης, καθώς οι βασικοί στόχοι του είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η θεσμική ανασυγκρότηση κράτους και κοινωνίας και η προώθηση ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου» 
Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει αν κυβερνήσει μαζί με τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε στην Αθήνα το Ινστιτούτο Levy. Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στην Ευρώπη ένα σημείο αναφοράς» και έκανε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα δεν θα είναι μόνος του σε αυτήν τη δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πορεία.
Όπως είπε, η στρατηγική για να βγούμε από την κρίση δεν πρέπει να είναι η εθνική αναδίπλωση και η εσωστρέφεια αλλά η επαφή σε διεθνές επίπεδο με τους λαούς που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του αποτελεί ελπίδα, οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εκτροπή αλλά δημοκρατική διέξοδος» συμπλήρωσε. Είπε ακόμα ότι πρέπει να καταργηθούν τα μνημόνια, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει πραγματική διαπραγμάτευση με την ΕΕ.
Σχετικά με το πρώτο, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει, όχι μόνο λόγω των κοινωνικών συνεπειών τους, αλλά και γιατί υιοθετήθηκαν καταπατώντας τις δημοκρατικές αρχές και της χώρας και της ΕΕ.
Όπως είπε «δεν πέτυχαν ούτε την νομιμοποίηση τους αφού επιβλήθηκαν με εκβιασμό, χωρίς να δικαιολογώ αυτούς που τα ψήφισαν».
Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ότι το μνημόνιο δεν ήταν απλά ένα οικονομικό πρόγραμμα αλλά πολλοί θεωρούν ότι λειτούργησε σαν όπλο μαζικής καταστροφής δικαιωμάτων και αναπτυξιακών προοπτικών.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι δεν είναι απλά ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα, αλλά αποσκοπεί στην εμπέδωση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης.
Όπως είπε, οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η θεσμική ανασυγκρότηση κράτους και κοινωνίας (μέσα από ριζοσπαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις) και η προώθηση ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου. Εξάλλου, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι χρειάζονται και ευρωπαϊκές πολιτικές (εκτός από τις εθνικές πολιτικές) για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια ήταν απορύθμιση και αναρωτήθηκε «έχουμε αγορά εργασίας; ή εργασιακή ζούγκλα; Έχουμε λειτουργικό κράτος; ή το χάος έγινε γενικευμένη κατάσταση;»
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται από την κυβερνητική πλευρά, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το πρωί μας λένε τρομοκράτες, το μεσημέρι ότι είμαστε μέρος του συστήματος και το βράδυ ότι δεν συναινούμε», για να συμπληρώσει ότι «αυτά είναι τα προβλήματα, όταν η αντιπαράθεση δεν γίνεται στη βάση θέσεων και επιχειρημάτων».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μίκης Θεοδωράκης : Πρέπει να ξεφύγουμε από τα δόντια τους μια για πάντα



Ο Μίκης Θεοδωράκης, ασυμβίβαστος πατριώτης αριστερός, με τη μεγαλοσύνη της σοφίας, του ανεξάρτητου πνέυματος και της ωριμότητας από μια ζωή γεμάτη αγώνες, κάνει σπουδαίες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια. Συχνά μας παροτρύνει να μη συμβιβαστούμε με την  τραγωδία που ζούμε,να αντισταθούμε στους ξενόφερτους πάτρονες και να στηρίξουμε την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.   Και ενώ ο Μίκης είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού,αυτές οι παρεμβάσεις του πνίγονται από το
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ασυμβίβαστος πατριώτης αριστερός, με τη μεγαλοσύνη της σοφίας, του ανεξάρτητου πνέυματος και της ωριμότητας από μια ζωή γεμάτη αγώνες, κάνει σπουδαίες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια. Συχνά μας παροτρύνει να μη συμβιβαστούμε με την  τραγωδία που ζούμε,να αντισταθούμε στους ξενόφερτους πάτρονες και να στηρίξουμε την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. 
Και ενώ ο Μίκης είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού,αυτές οι παρεμβάσεις του πνίγονται από το ολοένα και περισσότερο ελεγχόμενα και υστερικά ποδηγετούμενα κατοχικά ΜΜΕ. Για τον άλλο Θεοδωράκη, τον Σταύρο του Ποταμιού, το απόλυτο αυτό οργανέτο του καθεστώτος, τα κεντρικά ΜΜΕ χύνουν ποταμούς προβολής. Και φτάσαμε στο σημείο, το απίθανο αυτό ποταμίσιο τίποτα, να διαγκονίζεται για την τρίτη θέση στις εκλογικές προτιμήσεις, ακολουθούμενο από πολλούς ευκαιριολόγους και άλλους τόσους πανηλίθιους που δυστυχώς φάινεται ότι δεν είναι λίγοι. 
Για όλα αυτά και όχι μόνο,όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι,τα κεντρικά ΜΜΕ εκτελούν διατεταγμένη αποστολή ελέγχοντας το συνειδητό των μαζών και μέσω αυτών επιβάλλουν τη Βερολινέζικη κατοχή της χώρας. Όσο απλή και αποτελεσματική είναι αυτή η συνταγή κατοχής, το ίδιο απλό είναι και ένα βασικό μέσο αντίστασης. Κλείστε την τηλεόραση ειδικότερα των κεντρικών ΜΜΕ, όταν πρόκειτα για πολιτικές εκπομπές, ειδήσεις και κάθε τύπου πολιτικές και οικονομικές συζητήσεις και σχολιασμούς. 
Αν διαβάζετε εφημερίδες, να είστε επιφυλακτικοί για πολιτικές, οικονομικές ειδήσεις και σχόλια. Ενημερωθείτε απο ιστοσελίδες μικρών φορέων που δείχνουν κάποια ανεξαρτησία σκέψης. Πιο κάτω,μεταφέρουμε την τελευταία παρέμβαση του μεγάλου Μίκη,με την παρότρυνση προς όλους και όλες να τη διαδόσουν, όπως και όλες τις παρεμβάσεις του ζωντανού αυτού θρύλου. 
"Ακόμα και ο πιο δύσπιστος Έλληνας σήμερα έχει καταλάβει ότι οι πιστωτές μας δεν θέλουν να μας αφήσουν από τις δαγκάνες τους και γι’ αυτό το λόγο η Τρόικα θέτει όλο και πιο σκληρούς όρους. Γιατί η Ελλάδα είναι γι’ αυτούς «λαβράκι» και θέλουν να μας «τηγανίζουν» στον αιώνα τον άπαντα.
Πρέπει να ξεφύγουμε από τα δόντια τους μια για πάντα, αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να είμαστε ελεύθεροι Έλληνες. Και οι λύσεις είναι δύο:Πρώτον: Ουδετερότητα.Δεύτερον: Σύναψη στενών οικονομικών σχέσεων με Κίνα-Ρωσία (ή και με την Ευρώπη αν καταφέρει να απαλλαγεί τελείως από την Τρόικα). 
Με τον όρο ότι θα βοηθήσουν αφ’ ενός να ξοφλήσουμε άμεσα και οριστικά το εθνικό μας χρέος και αφ’ ετέρου να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο με συμβάσεις κοινοπραξιών, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούμε να συνεκμεταλλευθούμε τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, εδάφους, υπεδάφους, υποθαλάσσιες και κυρίως βεβαίως τον αμύθητο πλούτο των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ, που σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων, σε βάθος χρόνου, ανέρχεται σε πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ.
Η σύναψη τέτοιων συμβάσεων κοινοπραξιών είναι εντελώς νόμιμη σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μας συμβάσεις, το δε αναμενόμενο όφελος (ακόμα και το άμεσο, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα μελέτη της Deutsche Bank) είναι τόσο μεγάλο, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί βέβαιη η συμφωνία με τις δυνάμεις αυτές (Κίνα, Ρωσία, Ευρώπη χωρίς Τρόικα), για να απαλλαγούμε άμεσα από όλες τις δεσμεύσεις μας με τους ακόρεστους πιστωτές μας.
Προσωπικά έχω ταχθεί εδώ και πολύ καιρό υπέρ της πρώτης λύσης. Όμως είτε έτσι είτε αλλιώς, το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Θα πρέπει άμεσα να γίνει κάτι για την οριστική απαλλαγή μας από τις καταδυναστευτικές δεσμεύσεις μας με τους πιστωτές μας".
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/mikis-theodorakis-prepei-na-xefygoyme-apo-ta-dontia-toys-mia-gia-panta#sthash.P36GWLTi.dpuf

Απόρρητο σχέδιο για επιστροφή στο Μάρκο επεξεργάζονται συνεργάτες της Μέρκελ


Από το γραφείο του Μπέπε Γκριλο ήρθε στο e-mail μας η αποκάλυψη για το απόρρητο σχέδιο που επεξεργάζονται συνεργάτες της Αγκέλας Μέρκελ για επιστροφή στο γερμανικό μάρκο που δημοσίευσε η Affaritaliani.it. Το δημοσίευμα  φυσικά δεν υπάρχει σε ελληνικά έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα και το παρουσιάζουμε αυτούσιο με δική μας μετάφραση πιο κάτω :"Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να πάει πίσω στο γερμανικό μάρκο. Αυτός είναι ο τίτλος του άκρως απόρρητου εγγράφου - η ύπαρξη του οποίου αποκρύπτεται αυστηρά  - το οποίο λέγεται ότι βρίσκεται στο γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ. Στη Γερμανία, η συζήτηση για το ευρώ, γίνεται πάντα στο παρασκήνιο, ακόμη και αν η επίσημη κυβερνητική γραμμή το αρνείται. Λέγεται ότι μερικοί βουλευτές της CSU, του βαυαρικού κόμματος-συμμάχου των
Χριστιανοδημοκρατών, έχουν προετοιμάσει ένα έγγραφο στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου  κατάρρευσης της ευρωζώνης.

Πιθανή νίκη της Marine Le Pen στη Γαλλία και το δημοψήφισμα που προωθείται από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκριλ στην Ιταλία, αποτελούν το καμπανάκι κινδύνου για την ευρωζώνη.

Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση, αλλά σύμφωνα με Affaritaliani.it, από το γραφείο της Καγκελαρίου Μέρκελ, έχει γίνει προετοιμασία για το τι έχει οριστεί ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Φαίνεται ότι η βασική ιδέα είναι να αναλάβει δράση  η Bundesbank να προετοιμαστεί σε διάστημα δύο μηνών και γρήγορα να εκτυπώσει το παλιό Μάρκο με τα κατάλληλα σχέδια και σήματα, το οποίο θα πάρει τη θέση του ευρώ, αν χρειαστεί.

Στο Βερολίνο ανησυχούν ότι, η μακροχρόνια  οικονομική κρίση σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης μπορεί  να αυξήσει την πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις να σταματήσουν την τήρηση των κανόνων του ενιαίου νομίσματος, όπως έχει γίνει ήδη εν μέρει στη Γαλλία. Σε αυτή την περίπτωση, πολλοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα η χώρα να γυρίσει  πίσω στο γερμανικό μάρκο, παρά να μείνει με το ευρώ, χωρίς την απόλυτη τήρηση των αυστηρών κανόνων της ευρωζώνης

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ


Posted by olympiada στο Νοεμβρίου 26, 2014

ΕΔΩ ήρθαμε! Πάμε να φύγουμε τώρα! Η γνωστή ατάκα από παλιά, όσων πήγαιναν στον κινηματογράφο στη μέση η πιο λίγο της ταινίας, και έβλεπαν και την επόμενη προβολή μέχρι το σημείο που είχαν πάει στο σινεμά.
Εμείς, τι να πούμε για το σήμερα, που δεν είμαστε θεατές στο «έργο» αλλά πρωταγωνιστές με σκηνοθέτη την «κυβέρνηση» και παραγωγό (η προαγωγό) την τρόικα και όλο το σκυλολόι που βάλθηκε να μας πιει και την τελευταία σταγόνα αίματος;
Πολύ σύντομα, θα συνεχίσω τις δημοσιεύσεις σε συνέχειες με τίτλο «περί πάταξης διαφθοράς», έχουμε πολλά για να μάθετε και να «συγχαρείτε» τα μπουμπούκια που κάνουν κουμάντο στην υγεία.
Από καταγγελίες πολιτών, δημοσίων λειτουργών, γιατρών ελεγκτών, απ’ ΟΛΑ έχει ο «μπαξές»…..
Πάμε τώρα στο σημερινό!
Το «ραβασάκι» μέσω mail από το υπουργείο για «ληξιπρόθεσμες» οφειλές, πιστεύω ότι είναι πάρα πολλοί εκείνοι που το πήραν.
Το είπαμε και πριν καιρό, πως θέλουν να μαζέψουν κάτι δις, αλλά δεν τους «κάθεται» παρόλο που πήραν και μεγάλο …. «καλάθι».
Να η είδηση!
«Ξεπέρασαν τα 71,2 δις τα ληξιπρόθεσμα. Μόνο το 1943 είχαμε παρόμοιο κλίμα κατάρρευσης. Η Λαγκαρντ όμως, λατρεύει το 1943.
Σε οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος, η Τρόικα και οι ντόπιοι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης πολιτικής θα ήταν ενώπιον της δικαιοσύνης. Εδω απλώς συνεχίζουμε την ληστεία με προπέτασμα στρεβλής προπαγάνδας.
Στα 71,25 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο στα τέλη Οκτωβρίου, έναντι 70,16 δις στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 ανήλθε σε 10,9 δις ευρώ. Μόνο κατά τον Οκτώβριο το χρέος που δημιουργήθηκε ανήλθε σε 1,09 δις ευρώ.
Τέλος, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2014 το Δημόσιο εισέπραξε συνολικά 3,08 δις ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.»
ΠΗΓΗ: http://olympia.gr
Και που είστε ακόμα!
Όχι 70, αλλά 170 και βαλε θα γίνουν.
ΤΕΛΟΣ κύριοι, τίποτα δεν κινείται, η ανεργία στα ύψη, ο κοσμάκης δεν έχει μια, και όχι εκατό δόσεις να του κάνετε, χίλιες εκατό σε διακανονισμούς, δεν μπορεί πια να δώσει ούτε ευρώ γιατί πολύ απλά, ΔΕΝ ΕΧΕΙ.
Και επειδή μας πρήζετε κάθε τόσο, θα σας θυμίσω μια απάντηση ενός πάππου (δε θυμάμαι που την διάβασα, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο), «ΡΕ ΔΕ ΠΑΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ! ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ …….. ΜΑΣ . ΒΑΛΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ, ΒΑΛΤΕ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ. ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΜΟΛΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑ….»
Θα σταθώ όμως στο σημείο που γίνεται αναφορά περί «πολιτισμού»…..
ΣΙΓΟΥΡΑ, σε οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος έτσι και γινόταν όλο αυτό το ΟΡΓΙΟ που γίνεται στη χώρα μας, δε θα είχε μείνει όρθιο ρουθούνι.
Εμείς όμως, φερόμαστε με ένα «άλλο» είδος πολιτισμού, σε υπερβολικό βαθμό.
Άποψη μου είναι πως ο πολύς πολιτισμός μας έφαγε, γι αυτό και δεν τους πηρέ ο διάολος ακόμα.
Έτσι, «πολιτισμένα» θα αυξηθούν κι άλλο τα ληξιπρόθεσμα, όπως και πολιτισμένα θα γίνει το μεγάλο «μπαμ».
Δεν αργεί καθόλου.
Θυμηθείτε το αυτό.
Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Διώξαμε τον Τούρκο, όχι όμως και τον ραγιαδισμό.


Posted by Εξουσία-ανάρτηση ολυμπιαδα στο Νοεμβρίου 26, 2014
syntagmadiadilosi221211«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει τους μπάτσους του Τούρκου, που είναι σκλάβος του φόβου του. Ο ραγιάς είναι μισός άνθρωπος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα. Τον κυνηγάς και κρύβεται. Τον δέρνεις και ακόμα σκύβει. Τον σκοτώνεις και σωπαίνει…». Ίων Δραγούμης, 1878-1920.
Στη σημερινή Ελλάδα ένα 1% κατέχει το 56,1% του πλούτου της χώρας και ένα 10% κατέχει περίπου το 87% του πλούτου. Αυτό το 10% είναι η άρχουσα τάξη και από αυτό, το 1% είναι η ελίτ, δηλαδή τα πραγματικά αφεντικά που κυβερνούν τη χώρα. Το υπόλοιπο 90% είμαστε οι ραγιάδες του Δραγούμη, που τρέμουμε τους μπάτσους των αφεντικών, που είμαστε σκλάβοι του φόβου μας.
Όσο υπήρχε μια επίπλαστη ευημερία με δανεικά, αισθανόμασταν όλοι ελεύθεροι και υμνούσαμε τη δημοκρατία μας. Τώρα ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι η ελευθερία μας ήταν δοτή και ελεγχόμενη, ότι η δημοκρατία μας ήταν ψευδοδημοκρατία που δεν λειτουργεί και δεν μας προστατεύει. Τώρα βλέπουμε σκάνδαλα που πριν δεν μας ενδιέφερε να δούμε και τώρα συνειδητοποιούμε ότι στην ουσία ήμασταν ραγιάδες σε μια εικονική πραγματικότητα με προθεσμία λήξης.
Δυστυχώς, με την επανάσταση του 1821 διώξαμε τον Τούρκο, αλλά δεν διώξαμε τον ραγιαδισμό, ο οποίος επέζησε, μέσω ενός ψευδοδημοκρατικού πολιτικού συστήματος, το οποίο τοποθέτησε στη θέση των Τούρκων νέα αφεντικά και μετέτρεψε υπερήφανους Έλληνες σε ένα είδος νέο-ραγιάδων.
Τώρα, 200 χρόνια μετά, ήρθε πλέον η ώρα να διώξουμε και τον ραγιαδισμό και να γίνουμε πραγματικά ελεύθεροι Έλληνες. Αυτό περνά αποκλειστικά μέσα από την ανατροπή του υπαίτιου πολιτικού συστήματος, που συντηρεί αυτή την αρρωστημένη κατάσταση. Για να το επιτύχουμε όμως αυτό, θα πρέπει να πάψουμε να τρέμουμε τους μπάτσους των αφεντικών, θα πρέπει να απελευθερωθούμε από τον φόβο μας.
Πέτρος Χασάπης