Η κυβέρνηση έπεσε θύμα του ίδιου του σχεδιασμού της.

Ένα «τέλος» σαν αρχή

«Ημέιλ έδωσες, ημέιλ θα λάβεις» 
Mε ηλεκτρονικό αγγελιοφόρο έστελνε τις αξιώσεις της η τρόικα τις τελευταίες εβδομάδες. Και με ηλεκτρονικό αγγελιοφόρο απάντησε η κυβέρνηση, ξημερώματα Κυριακής. «Ημέιλ έδωσες, ημέιλ θα λάβεις» θα λέγαμε τηλεγραφικά. Μόνο που εδώ δεν ισχύει το γνωστό «μάχαιραν έδωκες, μάχαιραν θα λάβεις», που συνοψίζει και μεταφράζει στη γλώσσα των παροιμιών όσα είπε ο Ιησούς στη Γεθσημανή, όταν ο αρειμάνιος Πέτρος «απέσπασε την μάχαιραν αυτού και πατάξας τον δούλον του αρχιερέως» τού έκοψε το αυτί. Και δεν ισχύει διότι, αν εννοήσουμε σαν μάχαιρα, δίκοπη μάλιστα, τα ημέιλ των δανειστών, η κυβερνητική απάντηση, με τον υποχωρητικό και παραχωρητικό της τόνο, ούτε μαχαίρι είναι...
ούτε γιαταγάνι ή ξίφος. Το πολύ πολύ να θεωρηθεί αμυντικό όπλο, λ.χ. ασπίδα. Αλλά ασπίδα διάτρητη, που καμιά προστασία δεν προσφέρει στο πληττόμενο σύνολο, ενώ αποκρούει ελάχιστα από τα βέλη που πληγώνουν την κυβέρνηση.

Εχουμε λοιπόν να κάνουμε με μιαν απάντηση που προαναγγέλθηκε ότι θα δοθεί με τον τρόπο τού «όχι, επιτέλους όχι», και τελικά συντάχτηκε με τον τρόπο τού ναι. Με τρόπο δηλαδή που εκθέτει και ακυρώνει όσα επισήμως λέγονταν μέρες πολλές για μνημόνια που θα σχιστούν, για θριαμβική επιστροφή στην «κανονικότητα», για οριστική έξοδο από το τούνελ, για το φως που φαίνεται τη στιγμή του πυκνότερου σκότους.

Αν αυτά τα επικολυρικά τα έλεγαν οι χαμηλόβαθμοι τηλεοπτικώς θορυβούντες εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη συναποτελούν, εθισμένοι στην αμετροέπεια του ρόλου τους, πιθανότατα οι πολίτες θα τα αξιολογούσαν εξαρχής ως αναξιόπιστα. Και θα τα σχολίαζαν με τον τρόπο του καγχασμού. Τα έλεγαν όμως τα πλέον επίσημα και υπεύθυνα χείλη και με τον πλέον δεσμευτικό τρόπο· δημόσια και ενυπόγραφα, όχι με διαρροές. Ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους πάσχιζαν να πείσουν πως ο καιρός των υποχωρήσεων έληξε. Πως οι τόσες θυσίες, που τις αναγνωρίζουν και οι αυστηρότεροι των επιτηρητών μας, θα αποφέρουν πλέον τη δίκαιη ανταμοιβή, την έντιμη επιβράβευση. Πως η χώρα πατάει, επιτέλους, γερά στα πόδια της, ξαναβρίσκει ακέραιη την κυριαρχία και την περηφάνια της, και δεν προτίθεται να εκχωρήσει τίποτε άλλο στους πιστωτές της, τη βουλιμική και τιμωρητική στάση των οποίων είχε αρχίσει άλλωστε να καταγγέλλει και το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οσο μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες που καλλιεργούνται, τόσο μεγαλύτερη η απογοήτευση την ώρα των αποκαλυπτηρίων. Στοιχειώδες. Η κυβέρνηση έπεσε θύμα του ίδιου του σχεδιασμού της. Της βιασύνης της να κεφαλαιοποιήσει κέρδη που δεν υπήρχαν. Της σιγουριάς της πως η τρόικα, σταθμίζοντας και πολιτικά τις αποφάσεις της, θα μεροληπτούσε υπέρ του σχήματος Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ενόψει της «απειλής ΣΥΡΙΖΑ». Δυστυχώς, δεν πληρώνει μόνον αυτή τα λάθη της. Και φτάνουμε έτσι στο «τέλος» με την πικρή αίσθηση ότι ξαναβρισκόμαστε στην αρχή.

Παντελής Μπουκάλας από kathimerini μέσω left

Θα κελαηδήσει ο Τσουκάτος?


του Γ. Ανανδρανιστάκη
Ο Κώστας Σημίτης περνάει ώρες δύσκολες
Νοσηλεύεται με συντριπτικό κάταγμα στο δεξί χέρι και πάλι καλά να λέτε που δεν έπαθε χειρότερα. Έπεσε από ψηλά ο Σημίτης, από τα σύννεφα έπεσε, μόλις έμαθε ότι τα δύο δεξιά του χέρια, ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης, παραπέμπονται για την υπόθεση της Siemens με κατηγορίες που επισύρουν μέχρι και ισόβια
Ο Σημίτης είναι σαν τη Θεά Κάλι, έχει τέσσερα χέρια και τα τέσσερα στη δεξιά πλευρά, γι' αυτό γέρνει λίγο μονόπαντα. Τέσσερα χέρια έχει ο πρώην, το ένα έσπασε, τα δύο οδεύουν προς την ψειρού, του έμεινε το τέταρτο, για να γράψει άρθρο στο «Έθνος», με τίτλο «Το δεύτερο ημίχρονο».
Είναι φοβερός ο Σημίτης. Με το που έμαθε ότι οι στενότατοι συνεργάτες του παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις, έκατσε και έγραψε

1.850 λέξεις για να μας νουθετήσει, να μας δώσει συμβουλές, οδηγίες, εντολές. 
Δεν περίμενε καν να κατακάτσει ο κουρνιαχτός να μετρηθεί τ' ασκέρι, εκτός κι αν μας έριξε κατακέφαλα το διχίλιαρο των λέξεων, για να μην κατακάτσει ο κουρνιαχτός και να μην μετρηθεί τ' ασκέρι. 
Για να ασχοληθούμε με τις βαθυστόχαστες αναλύσεις του αγαπημένου τέκνου του συστήματος και να αποστρέψουμε το βλέμμα μας από το μεγάλο φαγοπότι που ελάμβανε χώρα επί των ημερών του.

Ο Τσοχατζόπουλος είναι στη φυλακή, ο Παπαντωνίου έφαγε τέσσερα χρόνια με αναστολή, ο Μαντέληςμε τον Τσουκάτο είναι υπόδικοι κι ο Σημίτης αρθρογραφεί ανέμελα για το μέλλον της χώρας. 
Οι υπουργοί έκλεβαν, δήωναν, λεηλατούσαν κι ο πρωθυπουργός τους ζούσε στα σύννεφα, φουσκωμένος σαν μπαλόνι από τις κολακείες των δημοσιογράφων και των πανεπιστημιακών της εποχής
Οι τσουκάτοι κουβάλαγαν τις σακούλες με τα εκατομμύρια στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κι ο πρόεδρος του Κινήματος δεν τις έβλεπε, γιατί το βλέμμα του ήταν σταθερά προσηλωμένο στο μέλλον.

Αν δεν ήταν συνένοχος του πλιάτσικου ο Σημίτης, ήταν βλαξ με περικεφαλαία
Και στις δύο περιπτώσεις είναι συνένοχος για το σημερινό χάλι και έως ότου παραδεχτεί τη συνενοχή του τα άρθρα και οι παρεμβάσεις του δεν έχουν καμιά πολιτική αξία, είναι μωρομάντιλα που σκουπίζουν τους λεκέδες του σημιτικού εκσυγχρονισμού. 
Τους σκουπίζουν καλά τους λεκέδες, να είναι εκθαμβωτικό το λευκό και να μην βλέπουμε ότι οι άνθρωποι του Σημίτη κρατούν ακόμα και σήμερα τα πόστα της οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Όταν ακούτε το «όλοι μαζί τα φάγαμε», να σκεφτόσαστε την περίοδο του Σημίτη και να απαντάτε ότι οι μισοί του «όλοι» βρίσκονται στη φυλακή ή οδεύουν προς αυτήν
Να θυμόσαστε τις εποχές που έβγαινε ο Πάγκαλος και έλεγε «τον είδα εγώ τον Τσουκάτο στο κότερο του Μπούκουρα» και ο Τσουκάτος του απαντούσε ότι «με είδες στου Μπούκουρα, γιατί ήσουνα πάνω στο κότερο του Χλέμπουρα»
Τις εποχές που ο Σημίτης έλεγε «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα».

Δημοσκόπηση:ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 11,5 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


Εκτύπωση


Με δέκα μονάδες προηγείται στην πρόθεση ψήφου 
ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ που καταγράφει νέα πτώση.






Στην νέα,εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs, οι πολίτες κρίνουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προβλέπουν ότι θα υπάρχει μνημόνιο και στο μέλλον και διχάζονται για το αν Σαμαράς και Τσίπρας πρέπει να συναντηθούν για να συμφωνηθεί το πρόσωπο του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από εκλογές.


Πρόθεση ψήφου



Με 10 μονάδες διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 27,4% έναντι 17,4% που λαμβάνει η ΝΔ. Στην τρίτη θέση με 14,4% όσοι απαντούν αυθόρμητα ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6,6%, ΚΚΕ με 5,4%, Ποτάμι με 5,2%, ΠΑΣΟΚ με 3,5%, ΑΝΕΛ με 2,8%, Οικολόγοι Πράσινοι και Δράση με 1,2% έκαστος και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.

 Eκτίμησης εκλογικής επιρροής

 
Με 11,5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην εκλογική επιρροή. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει ποσοστό 34,5% έναντι του 23% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Ποτάμι με 8%, ΚΚΕ με 6,5%, ΠΑΣΟΚ με 5%, ΑΝΕΛ με 4,5% και ΔΗΜΑΡ με 0,5%.


Συσπειρώσεις κομμάτων

Η ΝΔ εξακολουθεί να χάνει ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ (14%), έχει σταθερές διαρροές προς το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ αλλά μειώνονται κι άλλο οι διαρροές της προς τη Χρυσή Αυγή (1% από 2% τον προηγούμενο μήνα).
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την μεγαλύτερη συσπείρωση, με διαρροή της τάξης του 3% προς το ΚΚΕ.
το ΠΑΣΟΚ χάνει το 26% των ψηφοφόρων του πρός τον ΣΥΡΙΖΑ

Καταλληλότερος πρωθυπουργός


Παράσταση νίκης



Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και στην παράσταση νίκης. Το 72% των πολιτών πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές ενώ το 17% πιστεύει ότι νικήτρια θα είναι η ΝΔ.


Η ταυτότητα της έρευνας

ΑΝΤΙ ΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΣΕ ΝΕΟ ΕΦΙΑΛΤΗ

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


Εκτύπωση
  
ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΠΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑ ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
Όλοι θυμόμαστε τον Αντώνη Σαμαρά,μετά την τελευταία συνάντηση του με την Α. Μέρκελ (23/9), να πανηγυρίζει για τις μεγάλες δημοσιονομικές και οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης του και να εξαγγέλλει άρον-άρον και περιχαρής την έξοδο από 1/1/2015 της χώρας από τα μνημόνια και το τέλος της τρόικας στην Ελλάδα.
Ο Α. Σαμαράς, καλλιεργώντας επί μήνες αυτήν την αισιόδοξη σεναριολογία, λογάριαζε χωρίς τον… ξενοδόχο.
ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ!
Διότι η έξοδος από το μνημόνιο και την τρόικα πέρναγε μέσα από τη δυνατότητα της χώρας να βγεί και να δανεισθεί στις αγορές.
Χωρίς τον δανεισμό των αγορών έξοδος την Ελλάδας από το μνημόνιο δεν μπορούσε με κυβέρνησηΣαμαρά να υπάρξει.
Οι αγορές, όμως, έδειξαν ποιο είναι το «αφεντικό» στην πορεία της Ελλάδας (αλλά και της ΕΕ και του πλανήτη) όσο η τελευταία παραμένει δέσμια του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και τωνευρωενωσιακών δογμάτων.
Οι αγορές, δηλαδή το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο και πρώτα απ΄όλα η πιο επιθετική αιχμή του, οι επενδυτικές τράπεζες και τα κερδοσκοπικά funds, τα οποία έχουν κύρια έδρα το περίφημο City του Λονδίνου, έκλεισαν δυνατά την πόρτα στη χώρα μας.
Οι αγορές οδήγησαν σε κατάρρευση το Χρηματιστήριο Αθηνών, πρώτα απ΄όλα τις μετοχές των τραπεζών και κυρίως ανέβασαν σε νέα ύψη τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Ο δανεισμός από τις αγορές κατέστη κάτι παραπάνω από απαγορευτικός. Δεν ήταν τόσο η Μέρκελή η Λαγκάρντ που σήκωσαν τα τείχη στη χώρα.
Τα τείχη τα σήκωσαν οι αγορές ( τα πραγματικά αφεντικά), οι μόνες που έχουν τη δύναμη να σηκώνουν τέτοια τείχη απέναντι σε όσους δεν θέλουν να τις εγκαταλείψουν και τις θεωρούν ως αναντικατάστατους πνεύμονες της οικονομίας.
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Οι αγορές έστειλαν άρον-άρον την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην ηλεκτροφόρα αγκαλιά τηςτρόικας και στην ουσία στα νύχια της ΕΕ, καλύτερα του Σόιμπλε και του ΔΝΤ.
Από κει και πέρα η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Η τρόικα πρότεινε στην κυβέρνηση (στην ουσία απαίτησε) ένταξη στην «προληπτική γραμμή πίστωσης» και μάλιστα στην πλέον αυστηρή εκδοχή της, η οποία συνδέεται με σκληρή επιτήρηση και συνοδεύεται με νέο μνημόνιο (όπως και αν ονομασθεί αυτό για να καταστεί ευκολοχώνευτο).
Ταυτόχρονα ΕΕ και ΔΝΤ, με το δεύτερο μάλλον να πλειοδοτεί, προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο της νέας συμφωνίας για την «προληπτική γραμμή στήριξης» ζήτησαν να ολοκληρωθεί πλήρως και κατά γράμμα και φυσικά με πλήρη επιτυχία, η αξιολόγηση από την τρόικα.
Η μισή κυβέρνηση υποχρεώθηκε, αφού η τρόικα δεν ερχόταν στη χώρα, να πάει στο Παρίσιγια να δώσει θετικές εξετάσεις και γύρισε άπρακτη. Το ναυάγιο του Παρισιού έβαλε στην κυβέρνηση το μαχαίρι στο λαιμό.
ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ
Η κυβέρνηση μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από το Παρίσι είχε ένα δίλημμα (στην πραγματικότητα ποτέ δεν το εξέτασε σοβαρά): Τη ρήξη και το σπάσιμο με την τρόικα και πιθανότατα με την τροϊκανή χρηματοδότηση της χώρας ή την πλήρη υποταγή στην τρόικα και νέα (μνημονιακή) συμφωνία υπό το μανδύα της «προληπτικής γραμμής», άμεσα ή μέσα στο 2015, με εξευτελιστική παράταση στη δεύτερη περίπτωση (μικρή ή μεγάλη) του υπάρχοντοςμνημονίου!
Η κυβέρνηση χωρίς κανένα ενδοιασμό επέλεξε το δεύτερο: την παράδοση (βλέπε ρεπορτάζ εδώ).
Απομένει να δούμε τις αμέσως επόμενες μέρες ή το πολύ βδομάδες ποια θα είναι η ακριβήςκατάληξη της νέας περιπέτειας στην οποία οδεύει η χώρα.
Η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στο Δεκέμβρη, θα υποχρεωθεί να φέρει για ψήφιση στη Βουλή, πολυνομοσχέδιο – σκούπα με επώδυνα μέτρα, ενώ θα συνάψει με την ΕΕ, μάλλον μέσα στο Δεκέμβρη, το πολύ αρχές 2015, Συμφωνία (μνημόνιο) μέτρων και δεσμεύσεων για το 2015, στο πλαίσιο της γραμμής προληπτικής στήριξης, για τα κεφάλαια της οποίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα 10 δις του ΤΧΣ, όπως αναφέρει και το Spiegel.
Το βέβαιον είναι ότι το επόμενο διάστημα και μιλάμε ως τις πρώτες βδομάδες του Γενάρη του 2015, η χώρα οδηγείται σε ραγδαίες εξελίξεις.
Η κυβέρνηση για να καταλήξει, τόσο για το πολυν/διο όσο και για τη Συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ, πρέπει να ξεπεράσει τις ενδοκυβερνητικές τριβές ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και στοεσωτερικό τους, πράγμα που δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα το καταφέρει.
Ερώτημα είναι αν μετά το πολυν/διο και η Συμφωνία με την ΕΕ, στην οποία θα μετέχει, παρά τις υποτιθέμενες αντίθετες επιδιώξεις της κυβέρνησης, πλήρως και το ΔΝΤ, θα μπορέσουν να ψηφισθούν στη Βουλή.
Βεβαίως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να «επιτραπεί» στην κυβέρνηση από τους πιστωτές, αν και είναι αρκετά παρακινδυνευμένο, να πάει με τη Συμφωνία στο χέρι σε εκλογές, που θα γίνουν πρινακόμα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή μετά την ανεπιτυχή έκβαση της τελευταίας. Και αυτό για να βάλει το κινδυνολογικό ερώτημα: Συμφωνία για το ευρώ, την ΕΕ και την (ψευδο) σταθερότητα ή το υποτιθέμενο «χάος» του ΣΥΡΙΖΑ;
Σε κάθε περίπτωση πάντως η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο, οι εξελίξεις θα είναι ταχείες καισημαντικότατες και σίγουρα ιστορικές.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Η ευθύνη της Αριστεράς απέναντι στις εξελίξεις των επόμενων βδομάδων και μηνών είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη και ιστορική.
Τα συμπεράσματα της νέας τραγωδίας που βιώνει ο τόπος τις τελευταίες βδομάδες και των ζοφερών προοπτικών που τον αναμένουν με κυβέρνηση Σαμαρά, είναι πράγματι πολλά.
Η αδιαλλαξία της ΕΕ, πρώτα απ΄όλα της Γερμανίας, και του ΔΝΤ απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά, ίσως να βλέπει μακρύτερα και να έχει πραγματικό στόχο την επόμεν, μετά τις εκλογές, κυβέρνηση, που πιθανότατα να είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Είναι πιθανότατο ΕΕ και ΔΝΤ να θέλουν να έχουν ως στενό δεσμευτικό κορσέ στο λαιμό της Αριστεράς μια νέα (μνημονιακή) συμφωνία και μια νέα αυστηρότατη επιτήρηση για την εφαρμογή της.
Η άρνηση της Αριστεράς να εφαρμόσει μια τέτοια συμφωνία και η ακύρωσή της, μαζί με την ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις και συγκρουσιακές καταστάσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Μια τέτοια ρηκτική εξέλιξη μπορεί να εκτοξεύσει τα επιτόκια στις αγορές, δίνοντας το σήμα και την κατεύθυνση αλλά και πρόσθετες, ίσως, προσχηματικές δικαιολογίες, για την εκτόξευση απειλών σε πρώτη φάση, περί αναστολής και διακοπής της χρηματοδότησης από ΕΕ και ΔΝΤ από την «πιστωτική γραμμή».
Δεν είναι της ώρας να συνεχίσω σε αυτό το μοτίβο των ενδεχόμενων επιπτώσεων.
Το σίγουρο είναι ότι η Αριστερά οφείλει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες τέτοιες καταστάσεις συμπτύσσοντας ένα ενιαίο μεγάλο αριστερό προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο, ενθαρρύνοντας μεγάλους λαϊκούς κοινωνικούς αγώνες και προωθώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξηςτων πιο αδύνατων λαϊκών στρωμάτων.
ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ
Η Αριστερά σε καμμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αναδιπλωθεί, να υποχωρήσει και να υποκύψει στους όποιους εκβιασμούς, τις ενδεχόμενες πιέσεις, την κινδυνολογία, τα πλαστά διλήμματα, τις, τυχόν, απειλές μέτρων σε βάρος της χώρας και τα τυχόν αντίμετρα.
Αντίθετα, αν και εφ΄όσον κλιμακώνονται οι επιθέσεις σε βάρος της ανεξαρτησίας, των λαϊκών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αποφάσεων της χώρας μας, τόσο η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να ριζοσπαστικοποιεί την πολιτική της και την πορεία της, να διευρύνει στο μέγιστο βαθμό τις εσωτερικές συμμαχίες της, να ενισχύσει στο έπακρο τους αγώνες από τα κάτω αλλά και την επαναδιαμόρφωση των εξωτερικών της προσανατολισμών και των διεθνών ερεισμάτων της.
Μια τέτοια ριζοσπαστικοποίηση πρέπει να συνοδεύεται με μεγάλες πρωτοβουλίες σε χώρες, πολιτικές δυνάμεις, λαούς και κινήματα στον ευρωπαϊκό χώρο, στη λογική μιας νέας Ευρώπης με καινούργια προοδευτικά χαρακτηριστικά.
Σε τελευταία ανάλυση η Αριστερά οφείλει να διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο για κάθε περίσταση, για κάθε περίπτωση και για κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό ενδεχόμενο, προκειμένου να εφαρμόσειμέχρι τέλους, με συνέπεια και σταθερότητα, με τη θέληση και τη στήριξη του ελληνικού λαού, τοριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμά της.
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΜΠΑΣΤΙΑΣ από  iskra

Στα χέρια της Νέας Ρωσίας το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Οι Νεορώσοι και οι ουκρανικές αρχές εργάζονται προκειμένου να ισχύσει πράγματι εκεχειρία στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ κατέληξαν σε συμφωνία ώστε να εφαρμοστεί αυτή η κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
 
Ο τερματισμός των μαχών στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ μετά την κατάληψή του από τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Νέας Ρωσίας,, θέατρο φονικών και αδιάκοπων συγκρούσεων εδώ και πολλούς μήνες, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων μετά την επιβεβαίωση μιας παρόμοιας συμφωνίας για την περιοχή του Λουγκάνσκ.
 
Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις αυτές με στόχο να μπει ένα τέλος στις μάχες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 4.300 ανθρώπους διεξάγονταν την ώρα που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, όπου επικρατούν οι φιλοδυτικές δυνάμεις, ετοιμαζόταν να εγκρίνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης όπου πολλοί ξένοι, περιλαμβανομένης μίας Αμερικανίδας θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα.
 
Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα το οποίο χορηγεί την ουκρανική ιθαγένεια σε μία Αμερικανίδα υπήκοο, έναν Γεωργιανό υπήκοο και έναν Λιθουανό υπήκοο.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Τσίπρας προς φορείς: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε


Ζήτησε συστράτευση


«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας» διαβεβαίωσε τους παραγωγικούς φορείς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 25ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ζήτησε τη στήριξη του λαού και τη συστράτευση των δυνάμεων της παραγωγής και της δημιουργίας του τόπου. «Δεν υποσχόμαστε παραδείσους,  υποσχόμαστε, όμως αγώνα, πολύ δουλειά, αξιοπρέπεια και προοπτική» σημείωσε. 
«Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι το δίλημμα που υφίσταται είναι το εξής: «Ή ο τόπος θα συνεχίσει την ίδια αυτοτροφοδοτούμενη πολιτική της καταστροφής ή θα αναζητήσουμε, όλες και όλοι μαζί, τον εναλλακτικό δρόμο της αλλαγής και της διεκδίκησης. Ή η Ελλάδα θα συνεχίσει στο αδιέξοδο της  λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης ή θα ανοίξουμε το δρόμο της πραγματικής, συνολικής και εθνικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Κατηγόρησε για ηθική και πολιτική αθλιότητα την κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «δεν επιχειρεί να επιβάλλει απλώς μια συγκεκριμένη και αποτυχημένη οικονομική πολιτική αλλά μια τιμωρητική πολιτική στην Ελλάδα, παραδειγματική για όλη την Ευρώπη». «Η κυβέρνηση είναι στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των μέτρων εξαθλίωσης και υπονόμευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας. Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που επιδεινώνουν το αρχικό πρόβλημα. Και η προσπάθειά της να εκλογικεύσει την αθλιότητα συνιστά από μόνη της ηθική και πολιτική αθλιότητα».
Επιπλέον σημείωσε ότι «μέχρι πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση ισχυριζόταν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015. Ξαφνικά, όμως, κάνοντας στροφή αξίας €2,5 δις, προσυπέγραψε την εκτίμηση της τρόικας». Υποστήριξε δε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι τεχνητό με την έννοια ότι το προκαλούν οι υψηλές ετήσιες υποχρεώσεις σε τόκους που με τη σειρά τους απαιτούν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πόρους που αφαιρούνται από την εθνική οικονομία και μεταφέρονται στους δανειστές. «Έτσι σχηματίζεται η εικονική πραγματικότητα ότι οι αριθμοί βγαίνουν. Αλλά ούτε οι αριθμοί βγαίνουν ούτε οι άνθρωποι αντέχουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, ωσάν να είναι εκπρόσωποι των δανειστών και όχι η ηγεσία μιας υπερχρεωμένης και δανειζόμενης χώρας, πλειοδοτούν σε δηλώσεις ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι δήθεν βιώσιμο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αφαιρούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές μόνο με αλλαγή πολιτικής. «Με άμεσο τερματισμό της λιτότητας, με στροφή στην ανάπτυξη, «κούρεμα» του χρέους και σημαντική ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι και οι αγορές δεν τιμολογούν τον κίνδυνο από την αλλαγή πολιτικής. «Δηλαδή, δεν τιμολογούν την ανάπτυξη ως κίνδυνο. Τιμολογούν, όμως, ως κίνδυνο το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, την αστάθεια της σημερινής κυβέρνησης διότι δεν μπορεί να βρει 180 βουλευτές που θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής και την παντελή έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου».

Συστράτευση για ανασυγκρότηση 

«Εν όψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων που διαγράφονται, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ευθύνης, απευθύνει πρόσκληση στη δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα για την επόμενη μέρα. Για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη. Για ανάπτυξη με ενίσχυση της ζήτησης, με κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική εγρήγορση. Με νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, ώστε να είναι βιώσιμη. Δεν χρειάζεται να νοσταλγούμε το χρεοκοπημένο παρελθόν. Αντίθετα, πρέπει να συστρατευθούμε για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Για μια νέα Ελλάδα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε τέλος ότι το κόμμα του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2013, έχει καταθέσει ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. «Το σχέδιο αυτό συναρθρώνεται με το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που εμείς ονομάζουμε το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Με το πρόγραμμα αυτό θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης».

«Το δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει πραγματικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις – όχι τις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις της οικονομικής και κοινωνικής αποδιάρθρωσης – που έχει ανάγκη η κοινωνία. Και στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και των ανισοτήτων, στο μετασχηματισμό του κράτους, στη φορολογική δικαιοσύνη, στο συνολικό πλαίσιο της ανασυγκρότησης της χώρας».

Ανάρτηση από Tags

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ



Εκτύπωση
Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Όλοι ξέρουν ότι τα ποντίκια πηδάνε πρώτα από το καράβι που βουλιάζει, όπως και οι άνθρωποι που τους μοιάζουν. Τα γνωστάτρωκτικά του Δημοσίου. Αλλά το ίδιο συμβαίνει μόλις ένα καινούργιο πλοίο ξεκινάει το πρώτο του ταξίδι. Τα τρωκτικά πιάνουν θέση. Άλλοτε στ’ αμπάρια με τα σακιά το στάρι, άλλες φορές εμφανίζονται «εις θέσιν περίοπτον». Κάθε πλοίο ταξιδεύει με τα ποντίκια του, έτσι είναι η ζωή.
Κάποιο δίκιο έχουν, λοιπόν, όσοι λένε «καλά ρε παιδιά, ξέρουμε περί ποντικών, αλλά να μην τα βάζουμε και οι ίδιοι στο πλοίο». Ο Τσίπρας θέλησε να συγκρατήσει τον οίστρο των κυνηγών τρωκτικών με μια αναφορά στον Λένιν(χωρίς να τον κατονομάσει) περί ασταθών συμμάχων κλπ. Υπάρχουν, όμως, αμφιβολίες για την ευστοχία της νουθεσίας. Επειδή εδώ δεν πρόκειται ακριβώς περί συμμαχίας αλλά μάλλον περί υιοθεσίας, στο κυνήγι των αριθμών-του μαγικού 121 ή αντίστροφα του 179. Οπότε ο Λένιν θα όφειλε να αναφερθεί ονομαστικά, ως ο διασημότερος διδάξας, μετά τον Μακιαβέλι, της αρχής «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»: Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόβσκ ή τη συνθήκη του Ραπάλλο; (1). Με τη διαφορά ότι ο Λένιν έλεγε καθαρά τι ήθελε, δεν παραποιούσε τη σκοπιμότητα των πρακτικών του. Υποστηρίζω και επιμένω ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να δημιουργήσει Κίνημα αν ο κόσμος δεν θέλει να κουνηθεί. Μπορεί όμως να λέει τα πράγματα ως έχουν ιδίως μάλιστα όταν ο κόσμος το χει τούμπανο-ότι όλα γίνονται για την εκλογική νίκη. Με δυο λόγια αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι «αυτοί» πρέπει να φύγουν πάση θυσία, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει αυτή την «πάση» θυσία (υιοθετώντας μερική σαβούρα) για να φύγουν, τότε οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα καταλάβαιναν και θα το αποδέχονταν επειδή αυτό ακριβώς θέλουν και οι ίδιοι: Να φύγουν «αυτοί». Ο κόσμος μπορεί να καταλάβει την ειλικρίνεια και να πιστέψει αυτόν που λέει την αλήθεια. Αν και αυτός πιστεύει στον κόσμο, δεν τον υποτιμά. Η εμπιστοσύνη είναι αμφίδρομη και χτίζεται βήμα-βήμα. Τα βήματα δεν έγιναν και σ’ αυτό μάλλον βρίσκεται μια αιτία για τις επιφυλάξεις του κόσμου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για να τελειώνουμε με το θέμα των προσώπων: Οι ανακολουθίες, να μην ξεχνιόμαστε, δεν ήταν λίγες ως τώρα ούτε οι αντιστάσεις ήταν αξιοσημείωτες. Αλλού οι αρμόδιοι επικαλέστηκαν τη θέληση της βάσης, αλλού έγραψαν στα παπούτσια τους τον κόσμο, σε μερικές περιπτώσεις λάσπωσαν ανθρώπους (Καρυπίδης) σε άλλες υπόκυψαν σε αθέμιτες ξένες και εσωκομματικές πιέσεις. Η κάθε ηγεσία έχει δικαίωμα και να συγκρουστεί με τον κόσμο… αρκεί να έχει δίκιο. Τότε εδραιώνει το κύρος της αλλά αν κάνει λάθος οφείλει να το αναγνωρίσει εμπράκτως στην πρώτη εκλογική ευκαιρία πχ Σαμπιχά. Παρεμπιπτόντως δεν μπορεί να μένει χωρίς σχόλιο το ότι αρχηγός κόμματος και πιθανός σύμμαχος δήλωσε ότι αυτός και το κόμμα του θα είναι «εγγυητής» για τα εθνικά θέματα σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μα κανένας δεν αντέδρασε! Εκεί πέρα στην Κουμουνδούρου όλοι το θεωρούν φυσιολογικό;
Όσοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για δεξιά στροφή εννοούν τις θέσεις του, ανεπαρκέστατα ή και διόλου επαναστατικές. Πλην, όμως, επανάσταση χωρίς κόσμο δεν γίνεται, ούτε καν μεταρρυθμίσεις ελαφρών βαρών. Οι κατήγοροι, εξ αριστερών υποτίθεται, όπου και αν ανήκουν, δεν μπορούν να καυχηθούν για τους «δεσμούς τους με τις μάζες» ούτε καν σε κλίμακα γειτονιάς. Ούτε βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι περήφανος για τη σχέση του με τον κόσμο. Στις σχέσεις και όχι στις θέσεις βρίσκεται, όμως, το κλειδί της εμπιστοσύνης. Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη πολλά επιτρέπονται. Οι σχέσεις δημιουργούνται στην εποχή μας μέσα (και) από την τηλεόραση-το πρόσωπο είναι σπαθί, λένε. Το θέαμα δεν θα έλεγα ότι προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, αυτοδύναμος ή όχι, είναι πολύ πιθανό να μην έχει να συζητήσει μόνο με την Μέρκελ , τον Ντράγκι ή τον Ρέντσι αλλά και με το Ποδέμος. Χαράς Ευαγγέλια. Εξ’ ίσου πιθανό, όμως, είναι να έχει να συζητήσει και με τη Λεπέν ή τον Γκρίλο, ως εκπροσώπους των χωρών τους. Ας θυμόμαστε διαρκώς ότι στις σχέσεις χωρών δεν χωράνε ιδεολογίες και ιδεολογήματα. Υπάρχουν μόνο και αποκλειστικά συμφέροντα.
1.Συνθήκη του Ραπάλλο: Η ΕΣΣΔ και η Γερμανία (Δημοκρατία της Βαϊμάρης) υπόγραψαν το 1922 συνθήκη αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων. Με μυστικό παράρτημα η ΕΣΣΔ παραχώρησε έδαφός της στη Γερμανία ώστε να εκπαιδεύσει στρατιωτικό προσωπικό (πχ στον μετέπειτα, επί Χίτλερ, στρατηγό Γκουντέριαν ) σε όπλα απαγορευμένα στους Γερμανούς από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Στόχος (της ΕΣΣΔ) ήταν να δημιουργηθεί εκ νέου, με την ισχυροποίηση της Γερμανίας, αντιδυτική δύναμη. Η Γερμανία της εποχής, ως γνωστόν, είχε εξοντώσει τους κομμουνιστές, μεταξύ τους και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ.
ΠΗΓΗ ISKRA

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Τα Μυστικά του Ναού του Επικουρείου Απόλλωνα

 Τα μυστικά που αποκάλυψαν οι ιερείς του Απόλλωνα και ο Ικτίνος τα έκανε πράξη

Ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνος βρίσκεται στις Βάσσες Αρκαδίας, κοντά στα σύνορα του νομού με την Μεσσηνία, πάνω σε έναν χαμηλό λόφο. Πολλά έχουν γραφεί για τον συγκεκριμένο ναό αλλά είναι πολλά αυτά που έχουμε να ανακαλύψουμε ακόμη. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ναός δεν ήταν απλά ένα λατρευτικό κτίσμα αφιερωμένο στον Απόλλωνα όπως τόσα άλλα στον Ελλαδικό χώρο. Ο ναός αυτός διαφέρει ξεκάθαρα.
Πρώτα απ όλα αν εξετάσουμε τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του θα δούμε ότι αν και εξωτερικά είναι Δωρικού ρυθμού, στο εσωτερικό του είναι καθαρά Ιωνικού ρυθμού αλλά οι κίονες του κοσμούνται με Κορινθιακού ρυθμού κιονόκρανα. Πραγματικά πολύ παράξενο που συνδυάζει και τους τρεις βασικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και είναι το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.
Ιστορικά κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνο μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς. Εδώ όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ιερείς του έδωσαν μόνο οδηγίες για το σημείο κατασκευής και τον ρυθμό που θα ακολουθούσε το οικοδόμημα ή και αν του αποκάλυψαν κάποια αρχαία κρυμμένη γνώση σχετικά με το πως θα κάνει τον ναό να περιστρέφετε. Εικάζω πως τέτοια γνώση υπήρχε στην αρχαιότητα αλλά φυλασσόταν από τα εκάστοτε ιερατεία που αναλάμβαναν την φύλαξη των “μυστικών των θεών” δίνοντας τους ιερούς όρκους σιωπής.
Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα μυστικά που αποκάλυψαν οι ιερείς του Απόλλωνα και τα έκανε πράξη ο Ικτίνος κατασκευάζοντας έναν εντελώς παράξενο ναό. Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο και ο ναός τοποθετήθηκε έκκεντρα πάνω σε αυτή με προσανατολισμό που και πάλι θεωρείται παράξενος διότι δεν ακολουθεί τον συνήθη προσανατολισμό του άξονα ανατολής – δύσης αλλά του άξονα βορρά – νότου. Η είσοδος του ναού είναι στην βόρεια πλευρά του με προσανατολισμό τους Δελφούς.
peristrefomenos-naos-epikoyreioy-apollonos-3
Κάποιος θα σκεφτεί ότι αφού οι Ιερείς του Απόλλωνος των Δελφών ζήτησαν να χτιστεί ο ναός, θα ζήτησαν και να βλέπει ο ναός το μεγάλο ιερό του θεού. Όμως δεν είναι έτσι. Ο προσανατολισμός των ναών στην αρχαιότητα καθοριζόταν από τον άξονα ανατολής – δύσης, πράγμα που υιοθέτησε και ο χριστιανισμός (για διαφορετικούς λόγους) για να κατασκευάζει τους ναούς του. Έτσι στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, απαγορεύεται να χτιστεί λατρευτικός ναός που δεν είναι προσανατολισμένος σε αυτόν τον άξονα. Όμως στον ναό του Απόλλωνος έγινε μία εξαίρεση και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη των Ιερέων του Απόλλωνα.
Γιατί έγινε κάτι τέτοιο; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε τοπική παράδοση να χτίζονται ναοί με αυτόν τον προσανατολισμό λόγω της ύπαρξης και δεύτερου μικρότερου ναού στην περιοχή με τον ίδιο προσανατολισμό. Πρόκειται επίσης για ναό του Απόλλωνος στην κορυφή του όρους Κωτύλιο που αποτέλεσε τον οδηγό για την κατασκευή του μεγάλου ναού του θεού. Θα αναφερθώ όμως σε λίγο εκτενέστερα και σε αυτόν αφού εξετάσουμε λίγο πιό αναλυτικά τον τρόπο κατασκευής του μεγάλου ναού.
Όπως είπα η πλαγιά διαμορφώθηκε τεχνητά δημιουργήθηκε μία πέτρινη ειδική βάση που πάνω σε αυτή τοποθετήθηκε ο ναός. Η βάση αυτή είναι ειδική, και μοναδική στον κόσμο, διότι λόγω της μελετημένης κλίσης της, επιτρέπει στον ναό να ολισθαίνει πάνω σε αυτή κατά 50.2 δευτερόλεπτα της μοίρας κάθε χρόνο με σκοπό να στοχεύει διαρκώς στον ίδιο αστρικό σημείο. Για να γίνει πιό κατανοητό αυτό θα αναφέρω ότι ο άξονας της γης δεν είναι ένα σταθερό σημείο.
Λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών αλλάζει θέση χρόνο με τον χρόνο αφού έχει μία κλίση 23,5ο (μοίρες) και διαγράφει έναν πλήρη κύκλο κάθε 25.920 χρόνια. Έτσι και ο προσανατολισμός των σταθερών σημείων πάνω στην γη αλλάζει θέση χρόνο με τον χρόνο ακολουθώντας την κίνηση του άξονα της γης. Οι αστερισμοί λ.χ που παρατηρούμε σήμερα σε συγκεκριμένα σημεία του ουρανού πριν από 10.000 χρόνια ήταν σε διαφορετικά σημεία και επίσης σε διαφορετικά σημεία του ουρανού θα είναι μετά από 10.000 χρόνια.
peristrefomenos-naos-epikoyreioy-apollonos-1
Για να κατορθώσει ο ναός να ολισθαίνει πάνω στην βάση του τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ένα στρώμα άργιλου και ένα στρώμα από βότσαλα θαλάσσης. Πάνω σε αυτά τα στρώματα τοποθετήθηκαν οι πλάκες των θεμελίων του ναού. Κάτω από την βάση έχουν βρεθεί τούνελ που κρατούσαν τον άξονα του ναού.
Πάνω λοιπόν στην βάση του ναού τοποθετήθηκαν πολλές στρώσεις από πλάκες που ενώνοντας μεταξύ τους με ανοξείδωτους σιδερένιους συνδετήρες και στο άνοιγμα τους έχυσαν μόλυβδο για να κρατά τους κραδασμούς. Έτσι στην συνέχεια έχτισαν τον ναό ο οποίος λόγω της ιδιαίτερης βάσης του και της σοφά μελετημένης κλίσης της, ολίσθαινε πάνω σε αυτή ακολουθώντας την μετάπτωση των ισημεριών. Ο δεύτερος ναός στην κορυφή του βουνού Κωτύλιο έπαιζε τον ρόλο του δείκτη. Δηλαδή αν κάποιος στεκόταν στην είσοδο του μεγάλου ναού σε πλήρη στοίχιση με τον μικρό ναό της κορυφής, τότε έβλεπε το σημείο 0 του βορρά! Μία τεράστια πυξίδα δηλαδή κατασκευασμένη από γρανίτη και μάρμαρο!
Σήμερα ο ναός του Απόλλωνος είναι σε στάδιο συντήρησης και αποκατάστασης. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι τραγική. Λεηλατημένος και απογυμνωμένος από την λαμπρή μαρμάρινη ζωφόρο του (Εκτίθεται στο Βρετανικό μουσείο και αυτή) και κατασκαμμένος με σκοπό την κλοπή των μετάλλων της βάσης του. Ο προσανατολισμός του όμως εξακολουθεί να είναι σταθερά ο ίδιος αν και λόγω της καταστροφής μεγάλου μέρους των θεμελίων του έχει ολισθήσει εκτός του άξονα του.
Σίγουρα έχει πολλά κρυμμένα μυστικά ακόμη που μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί απλά δεν θα μας τα αποκαλύψει ποτέ το αρχαιολογικό κατεστημένο. Σίγουρα αποτελεί σπανιότατη κατασκευή που δυστυχώς καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και είναι αδύνατη η επαναφορά στην αρχική του μορφή όσες εργασίες αποκατάστασης και να γίνουν.
peristrefomenos-naos-epikoyreioy-apollonos-4
Και τέλος σίγουρα αποτελεί φαντασίωση το να πιστεύουμε ότι με το τέλος των εργασιών θα μας στείλουν πίσω οι “φίλοι” μας οι Άγγλοι τα γλυπτά του ναού που μας έχουν κλέψει. Είναι γνωστό εξάλλου το πόσο πολύ μας αγαπούν αφού στο Βρετανικό μουσείο έχουν μία τεράστια αίθουσα που εκθέτουν τα κλεμμένα γλυπτά μας. Όχι γιατί δεν έχουν δικά τους να εκθέσουν (;), αλλά γιατί όπως προείπα….. μας αγαπούν πολύ!