ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ


Τα δοσίλογα καθάρματα που κυβερνούν τα γνώρισες. Τα τελευταία χρόνια ρήμαξαν τα ταμεία, εκτόξευσαν χρέος και ανεργία, καταπάτησαν δικαιώματα, έκλεψαν μισθούς και συντάξεις, έβαλαν τα πιο άδικα χαράτσια...
 

Ξέρεις επίσης ότι την πολιτική μιας χώρας την καθορίζει η κυβέρνηση, άσχετα αν στη δική μας μπανανία κάνουν ότι θέλουν τα μεγάλα συμφέροντα και οι τοκογλύφοι. Αλλά κι αυτό ευθύνη της κυβέρνησης είναι. Επομένως η παραδοχή ότι...
η οικονομία έχει μαύρα χάλια είναι εις βάρος της γαλάζιας και πράσινης συμμορίας, οι οποίοι παρά τις αιματηρές θυσίες του κόσμου, τα έκαναν σαν τα αποκρουστικά μούτρα τους. 
Ο δε εκβιασμός των πλουτοκρατών είναι στην ουσία: Θα πάρουμε τα κλεμμένα και θα την κάνουμε στο εξωτερικό. Αλλιώς συνεχίστε να στηρίζετε τις μαριονέτες, ώστε να συνεχιστεί η λεηλασία και το ξεπούλημα.
 

Μόνο εντελώς ηλίθιοι ή βολεμένα κτήνη θα είχαν ως επιχείρημα αυτή την ανοησία. Η απάντηση είναι θα πάρουμε πίσω όσα βουτήξατε, αφού "σας κόψουμε τα ξερά σας". Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζονται πολιτικοί που θα τολμούν, που είναι συνεπείς στους αγώνες κι ειλικρινείς με τους ψηφοφόρους τους. 
Τώρα όμως πες μου: Πιστεύεις ότι ο σαμαράς, που κατέστρεψε τη χώρα, θα φύγει από μόνος του; Πιστεύεις, ότι θέλει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του; Η Ιστορία δείχνει, ότι κάθε φορά που το παρακράτος στριμώχνονταν, είχαμε βρώμικο παιχνίδι, για να μην αλλάξει τίποτα. Η αποστασία ήταν ένας τρόπος. 
Ο Κουβέλης έδωσε το ΟΚ να ψηφίσουν τη νέα γλάστρα. Που σημαίνει ότι "ψήνεται" εκτροπή. Οι εκλογές, κορυφαία εκδήλωση της δημοκρατίας, κηρύχτηκαν ουσιαστικά παράνομες. Ακριβώς για να συνεχίσουν το ξεπούλημα. Ακόμα όμως κι αν εξαναγκαστούν να προσφύγουν στις κάλπες, έχουν έτοιμη τη νοθεία, που θα είναι πιο χοντροκομμένη παρά ποτέ.
 
Αυτά δείχνει το παρελθόν, αυτά είναι τα πιστεύω της δεξιάς κι αυτό είναι σίγουρο, ότι θα αποτολμήσουν. 
Ούτε λοιπόν με εκλογές, όπως διεξάγονται σήμερα, αλλάζει σίγουρα και ριζικά η κατάσταση. Χρειάζεται κάτι πολύ καλύτερο, κάτι οριστικό. Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι οι μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα καταδείξουν περίτρανα τη θέληση της πλειοψηφίας.
 
Πρέπει να γίνει κατανοητό στους δοσίλογους, ότι πρακτικές ανωμαλίας του παρελθόντος δε θα περάσουν, δε θα γίνουν σε καμιά περίπτωση αποδεκτές. Μην επαναπαύεσαι, ιδιαίτερα τώρα που η νίκη είναι πολύ κοντά. Αντιστάσου και αγωνίσου για ένα καλύτερο μέλλον και μην περιμένεις τις αστικές εκλογές με τον άδικο εκλογικό νόμο.
 
Μα μπορεί να γίνει; Θα ρωτήσεις. Αναμφισβήτητα ναι! Σήμερα ο κόσμος δεν τρομοκρατείται, ούτε έχει τις ξεπερασμένες αντιλήψεις του παρελθόντος. Αυτό έχει πανικοβάλει τους κηφήνες. Η αποδοκιμασία στον πρωθυπουργό - μαριονέτα, όπου βρίσκεται, ακόμα και σε πόλεις που θεωρούσε δικά του "κάστρα" και ο υπέροχος αγώνας των συντρόφων που οδήγησε στο θρίαμβο του Ρωμανού, είναι αποδείξεις αυτής της αλλαγής. Μάλιστα ο κόσμος θέλει πιο ριζοσπαστικές λύσεις, πιο σκληρή αντιπολίτευση, πιο αποτελεσματική απάντηση στο ψέμα και την προπαγάνδα. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οι εργαζόμενοι κατανοούν πράγματα, που λίγα χρόνια πριν αγνοούσαν ή φοβόντουσαν. 
Σήμερα η ζυγαριά έγειρε κι ο φόβος ηττήθηκε. Γι αυτό τώρα είναι η ευκαιρία να τελειώσουμε επιτέλους με τους φαύλους.

Εγκατέλειψαν Σαμαρά οι εντός και οι εκτός...Η αρχή του τέλους τους


Εκλογές πυροδοτεί η σημερινή ψηφοφορία για Πρόεδρο
*Χωρίς "προθύμους" στη Βουλή, χωρίς πολιτικούς συμμάχους για την "επόμενη ημέρα", του γυρίζουν την πλάτη οι μέχρι πρότινος "φίλοι" του στην Ευρώπη
Σε πολιτική απομόνωση τίθεται ο Αντ. Σαμαράς λίγες ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς εμφανίζονται ελάχιστοι πρόθυμοι να συμπράξουν στα τυχοδιωκτικά σχέδιά του και τα μέχρι χθες "στηρίγματά" του σιγά - σιγά τον εγκαταλείπουν. Μοσκοβισί και Γιούνκερ αναγκάστηκαν χθες να ανακρούσουν πρύμναν και να ευθυγραμμιστούν με το κλίμα "ουδετερότητας" στην Ευρώπη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Στουρνάρας κατάπιε τη γλώσσα του για το
προχθεσινό ατόπημα να εμφανιστεί ως κομματάρχης του Αντ. Σαμαρά αδιαφορώντας για τις συνέπειες των δηλώσεών του στο τραπεζικό σύστημα.
Την εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά και στάση που είχε κρατήσει στην πραγματική κρίση του 2012 υπενθύμισε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, που συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα. 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη και σε διάβημα προς Ντράγκι και Σουλτς για τα καμώματα των κ. Στουρνάρα και Γιούνκερ.
Η σημερινή ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή αναμένεται να καταδείξει πως ο αριθμός "180" είναι φανταστικός. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται συσπειρωμένα, ενώ στους ανεξάρτητους λίγοι είναι οι "πρόθυμοι".
Η αρχή του τέλους τους 

Με τον λαό απέναντι, χρεοκοπημένος πολιτικά (αφού με την πολιτική του χρεοκόπησε την κοινωνία), ο Σαμαράς βλέπει τώρα τα στηρίγματά του να παίρνουν αποστάσεις ή ακόμη και να τον εγκαταλείπουν
Επιστρατεύει τους "οικείους"! Τον Γιούνκερ και τον Στουρνάρα
Ο δεύτερος του χρωστάει τον διορισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. 
Ο πρώτος, μαγνήτης της φοροδιαφυγής στη χώρα του, ενεργεί με την "αλληλεγγύη" των αποτυχημένων.
Ο ξένος Τύπος μοιράζεται ανάμεσα σε άρθρα κατανόησης προς τον απελπισμένο "φίλο" και σε αναλύσεις για το "φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ", που αντιμετωπίζεται ως βέβαιη κυβερνητική διαδοχή
Αυτή ακριβώς η εκτίμηση δεν επιτρέπει, επί του παρόντος, κλιμάκωση εκβιασμών, όπως είχε συμβεί τον Ιούνιο του 2012. 
Είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί πολιτικά στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη η αμφισβήτηση της δημοκρατικής επιλογής ενός λαού.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι αναγκασμένοι, σε πρώτη φάση, να ζήσουν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Άλλωστε, στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας κινούνται ήδη μεγάλα απεργιακά κινήματα στην Ιταλία και το Βέλγιο, καθώς και αναπάντεχες πολιτικές εκπροσωπήσεις, όπως το Podemos στην Ισπανία. 
Ο "ιός ΣΥΡΙΖΑ" μπορεί να επεκταθεί και αλλού
Προχθές στελέχη του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος επέκριναν δριμύτατα τον Μοσκοβισί για τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ανάγκασαν να υποχωρήσει. 
Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ πήρε αποστάσεις από την τραχύτητα Γιούνκερ, ενώ το SPD (αργά και αντιφατικά, έστω) αντιλαμβάνεται πως κάτι νέο γεννιέται στον Νότο της Ευρώπης.

Στη Βουλή σήμερα, στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σαμαράς θα μετρήσει μια εκβιασμένη και παρ' όλα αυτά ασθενική πλειοψηφία, μακριά από τη συνταγματική επιταγή των 200 ή, έστω, των 180 βουλευτών. 
Θα διαπιστώσει και την επιτήδεια μετακίνηση Βενιζέλου σε ρόλο κυβερνητικού συμβούλου, εξέλιξη που θα καθιστούσε ετοιμοθάνατη την κυβέρνηση Σαμαρά ακόμη κι αν εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δεν είναι μόνο τα διιστάμενα κομματικά συμφέροντα που επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις
Είναι η κορύφωση της κρίσης εκπροσώπησης, που διαπιστώνεται επίμονα ακόμη και από τις δημοσκοπήσεις του κλίματος Μαξίμου. 
Κι αυτή η κυβερνητική κατάρρευση, που αντανακλά τη χρεοκοπία του Μνημονίου, μεταδίδει πανικό στο κλειστό σύστημα εξουσίας, που επί χρόνια ήταν κρατικοδίαιτο και αφαίμασσε τον πλούτο του ελληνικού λαού. 
Δυνάμεις του αστικού κόσμου, των επιχειρήσεων και άλλων νευραλγικών οικονομικών λειτουργιών, διαπιστώνουν ότι με το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά αναδύεται ως διάδοχη πολιτική κατάσταση η δημοκρατική αλλαγή. 
Και επιχειρούν να διαμορφώσουν συνθήκες άλλοι εξημέρωσης του "θηρίου" και άλλοι εκλογίκευσης και εξισορροπήσεων, αναλόγως των κοινωνικών τους συμφερόντων και της διορατικότητάς τους.

Εντός και εκτός της χώρας, το σύστημα δεν αντιδρά με ομοιογένεια
Κι αυτά τα ρήγματα θα αποδειχθούν βαθύτερα αν η λαϊκή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων δημοκρατικών - αντιμνημονιακών δυνάμεων αναδειχθεί ισχυρή από τις κάλπες και ισχυρότερη μέσα στον ενεργό και συμμέτοχο λαό. 
Σήμερα η πρώτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της μνημονιακής εκτροπής.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ


Εκτύπωση

kantaras_mikro
Του ΤΑΣΟΥ ΚΑΝΤΑΡΑ*
Ο κ. Σαμαράς, αφού απέτυχε παταγωδώς στο plan a, το λεγόμενο σχέδιο εξόδου στις αγορές και γύρισε πίσω στην σκληρή πραγματικότητα της κατεστραμμένης από τον ίδιο και τις πολιτικές της κυβέρνησης του ταλαίπωρης χώρας, έθεσε σε εφαρμογή το plan b.
Ο στόχος δεν είναι η 29/12 τελευταία ημερομηνία για την εκλογή Προέδρου - υπόθεση χαμένη για τον κ. Σαμαρά- αλλά η 25/1 πιθανότερη ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Ο ανομολόγητος πόθος για να περιοριστεί η αναμενόμενη ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να κρατηθεί «ζωντανός» ο κ. Σαμαράς στη δίνη των μετεκλογικών δραματικών αναταράξεων του χώρου της συντηρητικής παράταξης. Το αντιλαμβάνονται πια και οι εναπομείναντες οπαδοί του κ. Σαμαρά.


Το σχέδιο αυτό, ξετυλίγεται με ιδιαίτερη ένταση 24ωρο το 24ωρο! Ο ελληνικός λαός, γίνεται στόχος ενός πρωτοφανούς σχεδίου τρομοκράτησης και εκβιασμών. Συμμετέχουν σε πλήρη συντονισμό οι «αγορές», τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, το σύνολο του αστικού μνημονιακού τόξου, τα τραπεζικά ιδρύματα, τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά.
Την κυρίως όμως «δουλειά» έχει αναλάβει ο επικοινωνιακός βραχίονας του συστήματος. Αυτός που θα δώσει τη μάχη για λογαριασμό του κ. Σαμαρά. Έτσι στην υπηρεσία αυτής της ιστορικής αναμέτρησης, της μάχης των μαχών, μπαίνουν τα δελτία ειδήσεων, οι ενημερωτικές εκπομπές, ακόμα και οι εκπομπές live περιεχομένουΕκδότες της διαπλοκής και «δημοσιογράφοι».
Να πάρουμε μόνο μια γεύση από ένα ξένο μέσο. Τους Financial Times! Απολαύστε ρεπορτάζ:
«Ο Αντώνης Σ. ξενοδοχειακός επενδυτής στη νότιο Ελλάδα, ανησυχεί: «Μόλις ξεκινούσαμεπρόγραμμα ανακαίνισης μετά από την καλή καλοκαιρινή περίοδο, αλλά η τράπεζα μας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, η αίτηση του δανείου μπορεί να μην προχωρήσει». Ο Αρίστος Δ. venture capitalist, δήλωσε ότι το τρέχον fund που στηρίζει τεχνολογικά start-ups πρόσφατα εξάντλησε τη χρηματοδότησή του ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά οι ιδιώτες επενδυτές φοβούνται να κάνουν νέες δεσμεύσεις. Ο Χρήστος Χ. ανεξάρτητος μηχανικός που εργάζεται σε πολλά έργα του δημοσίου, τονίζει ότι προσπαθεί να κλείσειάδειες και συμβάσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. «Φοβάμαι ότι η έλλειψη εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε τοπικό δημόσιο επίπεδο, θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις, καθώς θα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση και θα πρέπει να μάθει πώς δουλεύει το σύστημα» εξηγεί. «Ουσιαστικά, θα μείνω χωρίς δουλειά''».
Ξαναζεσταίνονται δοκιμασμένα διλήμματα. Σταθερότητα ή αβεβαιότητα! Ευρώ ή χάος! Ησυχία ή εθνικές περιπέτειες! Ακόμη και την μικρασιατική καταστροφή μας θύμισε ο κ. Άδωνις.
Μόνο που παρέλειψε να αναφέρει, πως στην μικρασιατική καταστροφή οδήγησαν τη πατρίδα οιΣαμαροβενιζέλοι της εποχής ή αντίστροφα οι Γουναροθεοτόκηδες του σήμερα!
Το πολιτικό σκηνικό επιχειρείται να μετατραπεί, σε μια ποδοσφαιρικού τύπου αρένα, όπου ο «φιλοξενούμενος» -στη προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ - οδηγείται σε μια «καυτή» έδρα στην οποία επικρατεί τεχνητός πανζουρλισμός, σειρήνες στη διαπασών, απειλητικοί αλαλαγμοί! Γενικώς τρομοκρατία! Ο «φιλοξενούμενος» όμως δεν φοβάται πια, στις κερκίδες υπάρχουν ελάχιστοι οπαδοί των εξουσιαστών και ο ματωμένος λαός είναι αποφασισμένος να εισέλθει δυναμικά και να σφραγίσει μια ιστορική νίκη. Να βάλλει τέλος στην νέα ελλαδική αυτή τη φορά καταστροφή, που οδήγησε τη χώρα η μνημονιακή κυβέρνηση. Περί αυτού πρόκειται.
Το μόνο που πετυχαίνει μια τέτοιου είδους προκλητική τρομοκράτηση, είναι να αποκαλύπτει τον πανικό των χαμένων. Ταυτόχρονα δε, να ανεβάζει το αγωνιστικό φρόνημα του λαού, την πολιτική του ωρίμανση, το επίπεδο της αποφασιστικότητας του! Λαός- αγωνιστής, στήριγμα της κυβέρνησης της Αριστεράς στο δύσκολο πεδίο των θερμών μετεκλογικών ημερών. Στην προσπάθεια υλοποίησης του ριζοσπαστικού προγράμματος της. Έχει και τα θετικά της τελικά η επιχείρηση τρομοκράτησης!
* Ο Τάσος Κανταράς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA

Στο 6% το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ


Προσθήκη λεζάντας

Tvxs Δημοσκόπηση

21:42 | 16 Δεκ. 2014
Τελευταία ανανέωση 22:04 | 16 Δεκ. 2014
Με 6% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Palmos Anlysis για το Tvxs.gr, ενώ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η διαφορά με τη ΝΔ ανέρχεται στις 7,5 μονάδες. Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με το αν η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Τι αναφέρουν για το σενάριο Grexit, για το ενδεχόμενο νέων μέτρων και την κυβέρνηση που μπορεί να αντιπαρατεθεί με καλύτερους όρους με την τρόικα, αλλά και τις πολιτικές παρεμβάσεις όπως αυτή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μια ημέρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή και εν μέσω μιας εκστρατείας τρομοκράτησης από την κυβέρνηση με τη συνδρομή εγχώριου και διεθνούς τύπου, η δημοσκόπηση της Palmos Anlysis για το Tvxs.gr που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου, δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με  6% έναντι της ΝΔ.
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28%, η ΝΔ 21,9%, η Χρυσή Αυγή 5,6%, το ΚΚΕ 4,7%, το Ποτάμι 4,3%, το ΠΑΣΟΚ 3,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,4%. Άλλο κόμμα απαντάει το 4,1%. Το 12,6% των πολιτών απαντάει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει και το 3,2% απαντάει Δεν ξέρω – Δεν απαντώ. 2,1% δηλώνουν πως θα ρίξουν λευκό ή άκυρο, ενώ το 3,7% απαντάει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 34,5%, η ΝΔ 27%, το Ποτάμι 6,5% όπως και η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ 6%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 5% και το ΠΑΣΟΚ 4,5%. Άλλο κόμμα το 10%.
Στην εκτίμηση κατανομής εδρών: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 146 έδρες, η ΝΔ 75, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι 18, το ΚΚΕ 17, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 14 και το ΠΑΣΟΚ 12.
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 71%, έναντι 18% της ΝΔ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 38%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 32%. Κανένας από τους δύο απαντά το 27%

Γ. Βαρουφάκης: Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τις αγορές να χορέψουν πεντοζάλη


Μόνο με ένα μεγάλο «όχι» στη διαπραγμάτευση η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει μπροστά απ' τις εξελίξεις και να σύρει τις αγορές, αντί να σύρεται, λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης σε άρθρο του που δημοσιεύει στο protagon.gr.

Με τίτλο «Έτσι θα χορέψουν πεντοζάλη», που αναφέρεται στην πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα απ' την Κρήτη για τις αγορές ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει σχετικά: «Μόνο μέσα από μια πραγματική διαπραγμάτευση που θα γίνει μόνο αν είμαστε έτοιμοι να πούμε ΟΧΙ σε συνθήκες συνεχιζόμενης επέκτασης της συνολικής χρεοκοπίας στο μέλλον. Όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα είναι σε κατάσταση αποπληξίας. Όταν ολοκληρωθούν, με την Ελλάδα ξανά βιώσιμη χώρα, τότε, πράγματι, οι αγορές θα σπεύσουν να χορέψουν από πεντοζάλη έως και βαλς στους δικούς μας σκοπούς».

Αναλυτικά το άρθρο του:

«Ως Κρητικός, έστω και ψευδο-κρητικός, επικροτώ την αλληγορία του Αλέξη Τσίπρα περί λύρας και πεντοζάλη. Μακάρι μια ελληνική κυβέρνηση να οδηγούσε τον χορό των αγορών, αντί να σέρνεται συνεχώς σε ένα οικτρό γαϊτανάκι θεσμικών δανειστών και αρπακτικών "επενδυτών".

Επί της ουσίας: Από το 2010 η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το κράτος χρεοκόπησε και παρουσιάζει την προέκταση της πτώχευσης αυτής στο διηνεκές, μέσω του μεγαλύτερου δανείου στην Ιστορία, ως... "διάσωση". Έτσι, μεγεθύνοντας τις μαύρες τρύπες και χρεοκοπώντας τον ιδιωτικό τομέα (ξεζουμώντας τον ώστε να αποπληρώνονται, δήθεν, τα δάνεια), το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βασίζεται στη δημιουργία νέας φούσκας στην αγορά ομολόγων (μιας και το τεράστιο χρέος ποτέ δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί πραγματικά) και των χρηματιστηρίων (καθώς οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, λόγω συνολικής χρεοκοπίας της κοινωνικής οικονομίας κι αυτές, όπως και το δημόσιο, αδυνατούν να χτίσουν σε πραγματικές βάσεις). Έτσι καταντήσαμε έρμαια που χορεύουν συνεχώς σε σκοπούς που σιχαινόμαστε.

Πώς μπορεί να μετατραπεί επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση σε λυράρη, από αλυσοδεμένο χρεο-δουλοπάροικο που χορεύει στους σκοπούς των δανειστών; Μόνο μέσα από μια πραγματική διαπραγμάτευση που θα γίνει μόνο αν είμαστε έτοιμοι να πούμε ΟΧΙ σε συνθήκες συνεχιζόμενης επέκτασης της συνολικής χρεοκοπίας στο μέλλον. Όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα είναι σε κατάσταση αποπληξίας. Όταν ολοκληρωθούν, με την Ελλάδα ξανά βιώσιμη χώρα, τότε, πράγματι, οι αγορές θα σπεύσουν να χορέψουν από πεντοζάλη έως και βαλς στους δικούς μας σκοπούς»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακουμπάει Κυριακού-Μπόμπολα







Την κατάργηση των διοδίων της Αττικής Οδού ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στους 3 πρώτους μήνες της κυβερνητικής θητείας του. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του κόμματος διαμηνύουν πως ο πόλεμος με τους μηντιάρχες οι οποίοι εκμεταλλεύονται την επικοινωνιακή τους ισχύ για να εμπορεύονται τον φόβο θα σταματήσει μόνο όταν εκείνοι θα βρεθούν υπόδικοι. Το όνομα της οικογένειας Κυριακού ακούγεται όλο και πιο συχνά στους ορόφους της Κουμουνδούρου. Στο τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ οι φάκελοι των βαρόνων της μηντιακής διαπλοκής συμπληρώνονται διαρκώς με νέα στοιχεία.

Πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης είχε διαμηνύσει στον εκδότη και κατασκευαστή Γιώργο Μπόμπολα ότι πρέπει να επιστρέψει την Αττική Οδό στο Δημόσιο γιατί έγινε απόσβεση του έργου. Ο κ. Μπόμπολας απάντησε.
Σε ανακοίνωσή της η Αττική οδός κάνει λόγο για άσκηση κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της παρόλο που η σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου προβλέπει αυξήσεις και επισημαίνει ότι η εταιρία κρατά τα διόδια χαμηλότερα κατά 30%, ενώ σημειώνει ότι από την έναρξη λειτουργίας έως και σήμερα, οι μέτοχοί της δεν έχουν λάβει ποτέ μέρισμα.
Η Αττική Οδός επισημαίνει ότι στα οκτώ χρόνια πλήρους λειτουργίας της (2005-2012), ο ετήσιος μέσος όρος των ημερήσιων διελεύσεων έφτασε τα 271.000 οχήματα και ξεπέρασε τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση (227.000), όμως το ύψος του διοδίου παρέμεινε χαμηλότερο, καθώς αντί 2,62 ευρώ (προβλεπόμενο χωρίς ΦΠΑ), κυμαίνεται στα 2,22 ευρώ (πραγματικό χωρίς ΦΠΑ). Έτσι, όπως αναφέρει, τα έσοδα από τα διόδια αντί 217 εκατ. ευρώ (προβλεπόμενο από τη σύμβαση χωρίς ΦΠΑ) βρίσκονται στα 219 εκατ. ευρώ (πραγματικό προ ΦΠΑ).
«Ειδικά από το 2009 και μετά, υπήρξε σημαντική μείωση της κυκλοφορίας λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και κατά το 2012 οι μέσες ημερήσιες διελεύσεις περιορίστηκαν στις 216.000 με μέσο τέλος διοδίου € 2,22, χωρίς ΦΠΑ» σημειώνεται και υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, το προβλεπόμενο τέλος διοδίου το 2012 θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί στα € 3,12 (προ ΦΠΑ) και στα 3,84 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
«Η διατήρηση του τέλους διοδίου σε ποσοστό 30% χαμηλότερο από το ανώτατο διόδιο τέλος...αποτελεί κοινωνική επιλογή της Αττικής Οδού, σε συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο» σημειώνει η ανακοίνωση της εταιρίας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι, κατά τη σύμβαση, προβλέπεται η πρόωρη επιστροφή του έργου στο δημόσιο, εάν η μέση απόδοση του κεφαλαίου προς τους μετόχους ξεπεράσει σε ποσοστό το 11,6%. «Με απλά λόγια, προβλέπεται διακοπή της σύμβασης εάν αφού πρώτα αποπληρωθούν τα δάνεια και οι τόκοι των Τραπεζών, καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης και στη συνέχεια αποπληρωθούν στους μετόχους της Αττικής Οδού (Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΜΙΛΟΣ J&P, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) τα Ίδια κεφάλαια ύψους εκατόν εβδομήντα τεσσάρων εκατομμυρίων Ευρώ τα οποία επενδύθηκαν κατά την κατασκευαστική περίοδο (πριν από 15 χρόνια περίπου) και η σχετική τους απόδοση» σημειώνεται.
«Μέχρι τώρα από τα έσοδα του 'Έργου αποπληρώνονται δάνεια και τόκοι, ενώ 17 χρόνια μετά την έναρξη της Παραχώρησης και 12 χρόνια μετά την τμηματική έναρξη λειτουργίας της Αττικής Οδού δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα καμία μερισματική ωφέλεια, ούτε ενός Ευρώ, για τους μετόχους της "Αττική Οδός ΑΕ"» αναφέρει ο παραχωρησιούχος.
«Από τα παραπάνω, όπως και από τα αναλυτικά στοιχεία που διαθέτει συνεχώς κατά τα 17 έτη από την Έναρξη Παραχώρησης η Αττική Οδός στις εποπτικές και τις ελεγκτικές Αρχές, προκύπτει ότι η Σύμβαση εκτελείται αναμφισβήτητα σύμφωνα με τον Ν2445/96» τονίζεται.
Όπως λέει η εταιρία, σύμφωνα με τη σύμβαση, «τα στοιχεία της κυκλοφορίας και των εσόδων της Αττικής Oδού καταγράφονται καθημερινά και ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο», ενώ υπογραμμίζει ότι, όπως ορίζιεται από τις δανειακές συμβάσεις «από την έναρξη λειτουργίας της Αττικής Οδού ασκείται συνεχής και ενδελεχής έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία από κοινού με Όμιλο Εμπορικών Τραπεζών (Bank of Tokyo - Mitsubishi, HypoVereinsbank, κλπ) συμμετείχε στη χρηματοδότηση του έργου, το ύψος της οποίας υπερβαίνει τα επτακόσια (700) εκατομμύρια Ευρώ».
Επίσης, επικαλείται μία «σειρά ενδελεχών ελεγκτικών διαδικασιών» από τους δανειστές του έργου και του Ειδικού Τεχνικού Συμβούλου των πιστωτών, δηλαδή την Αγγλική εταιρία Halcrow Group Limited, «η οποία ελέγχει συνεχώς και αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα το Έργο, αναφερόμενη με σχετικές εκθέσεις απευθείας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις Πιστώτριες τράπεζες».
«Η Αττική Οδός αποτελεί πρότυπο και πρωτοποριακό Έργο επικυρωμένης νομοθετικά συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, έχει δε αναγνωρισθεί και βραβευθεί διεθνώς» καταλήγει η ανακοίνωση.
Τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ
Με δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής ο Γιώργος Σταθάκης είχε δηλώσει:
«Από τα στοιχεία που διαθέτουμε έχει εκπληρωθεί η προβλεπόμενη με βάση τη σύμβαση για την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου από την κοινοπραξία, απόδοση της επένδυσης. Η κίνηση των οχημάτων ήταν ακριβώς διπλάσια από την αρχική πρόβλεψη, με βάση την οποία έγινε η σύμβαση, οπότε η απόσβεση από τα 20 χρόνια που είχε συμφωνηθεί, επιτεύχθηκε στα 10 χρόνια.
Εντούτοις η σύμβαση δεν προβλέπει ρητά τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει καταγγελία της σύμβασης ή μια νέα συμφωνία με τον παραχωρησιούχο προκειμένου τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ του Δημοσίου».
Η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται αποφασισμένη να ανοίξει ένα νέο μεγάλο μέτωπο με το συγκρότημα Μπόμπολα και αυτή τη φορά εστιάζει τα βέλη του στο θέμα της Αττικής Οδού.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει ότι έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προβλεπόμενη από τη σύμβαση απόδοση των επενδυτικών κεφαλαίων έχει επιτευχθεί και ο παραχωρησιούχος πρέπει να επιστρέψει την Αττική οδό στο κράτος αντί να συνεχίζει να την εκμεταλλεύεται προς ίδιον όφελος.
ΠΗΓΗ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Αφιέρωμα του BBC στον ΣΥΡΙΖΑ

 1

  Η αριστερά περνά στην αντεπίθεση


Με τους Έλληνες να έχουν εξαντληθεί από την πενταετή ύφεση, την αύξηση των φόρων και ρεκόρ ανεργίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν εάν η βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας γράφει σε αφιέρωμα στον ΣΥΡΙΖΑ το BBC.

«Μετά από δεκαετίες στην άμυνα η Αριστερά επανέρχεται και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική» λέει στο BBC ο κ. Σαμανίδης επικεφαλής των γραφείων του ΣΥΡΙΖα στη Θεσσαλονίκη.

Στο άρθρο γίνονται αναφορές στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδραση που έχει προκληθεί από τις αγορές και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε τους βουλευτές ότι εάν αποτύχουν να εκλέξουν πρόεδρο η Ελλάδα διακινδυνεύει την έξοδό της από το ευρώ» γράφει το BBC και προσθέτει ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών στο άκουσμα της είδησης για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων παροτρύνουν, σύμφωνα με το άρθρο, τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την συγκυβέρνηση των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών και κάνει αναφορά στις σχετικές δηλώσεις Γιούνκερ.

Στη συνέχεια το άρθρο αν και περιγράφει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη όπου κυριαρχεί μία φωτογραφία της Rosa Luxemburg, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο επαναστατικός όσο Σπαρτακιστές της Γερμανίας του προηγούμενου αιώνα.

Όσο το κόμμα πλησιάζει στην εξουσία, στρογγυλεύει πολλές από τις αιχμές σε μία προσπάθεια να χτίσει γέφυρες ακόμη και με τα επενδυτικά κεφάλαια του City, γράφει το βρετανικό δίκτυο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και έχει διαβεβαιώσει τους πιστωτές ότι θα αποφύγει μονομερείς αποφάσεις σε σχέση με το χρέος» αναφέρει το άρθρο. Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη που τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μακριά από το να γίνει καταστροφικός οι πολιτικές του προτάσεις προσφέρουν ένα λογικό δρόμο εξόδου από την ύφεση και αντικατάσταση των νόμων της συμφωνίας με την τρόικα.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας για τη συνεχιζόμενη τριπλή χρεοκοπία της Ελλάδας, δημόσιο χρέος, τράπεζες και ιδιωτικός τομές, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια χρειάζεται να θέσει στο τραπέζι θέσεις που ο μέσος Γερμανός θα τις βρει λογικές» αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει το άρθρο και ο 40χρονος ηγέτης του, ακόμη αντιμετωπίζεται από πολλούς Έλληνες και το Ευρωπαϊκό κατεστημένο ως κάτι το άγνωστο και πιθανά επικίνδυνο.

Ο Τσίπρας προειδοποίησε τις αγορές ότι θα χορέψουν στο ρυθμό της κυβέρνησής του την ώρα που υπόσχεται να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, να ανατρέψει τις αποκρατικοποιήσει, να αυξήσει τους μισθούς και συντάξεις και να ανακαλέσει νεοφιλελεύθερους νόμους.

Ο Νίκος Σαμανίδης υποστηρίζει ότι η προοπτική της εξουσίας δεν έχει αμβλύνει τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κόμματος και συμπληρώνει ότι «οι πλούσιοι, οι ελίτ, οι αγορές οι υπερπλούσιοι, έχουν λόγους να ανησυχούν».

Ο Τσίπρας ο νεότερος πολιτικός ηγέτης στην ελληνική ιστορία ήταν ο βασικός συντελεστής της ραγδαίας ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα που πάλευε για την είσοδό του στη βουλή σε ένα κόμμα που είναι πιθανό να κυβερνήσει τη χώρα.

Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων συνέβαλε στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ο Αλέξης Τσίπρας που εκτόξευσε το κόμμα» λέει ο Χριστόφορο Βερναρδάκης καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ και συμπληρώνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι νέος και δεν γνωρίζει φόβο. «Πήρε μία αμυντική αριστερά και την μετέτρεψε σε αξιόπιστη επιλογή για την κυβέρνηση» συμπληρώνει ο καθηγητής.

Πέρα από το αδιαμφισβήτητο χάρισμα που διαθέτει όσοι τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως ένα καθημερινό και αξιοπρεπή άνθρωπο, τονίζει το άρθρο του BBC. Είναι ένας άνθρωπος που ακόμη μένει σε ένα μεσοαστικό διαμέρισμα στην Κυψέλη.  Από την άλλη η κριτική που δέχεται υποστηρίζει ότι είναι αλαζονικός, άπειρος και διψάει για εξουσία ένας πολιτικός που δεν θα διστάσει να θυσιάσει τη χώρα για να κερδίσει την εξουσία.

Η πρώτη μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την Τετάρτη αναφέρει το άρθρο με την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναλυτές που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι οι ανανεωμένοι φόβοι για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη μπορεί να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τον κυβερνητικό υποψήφιο για την Προεδρία ή να το κάνουν στις εκλογές που θα ακολουθήσουν εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταγγείλει την τακτική του πρωθυπουργού και των ευρωπαίων αξιωματούχων, ως μία τακτική του φόβου. Κάποιοι Έλληνες πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Όμως άλλοι, όπως ο Παναγιώτης Μακρίδης, σερβιτόρος σε καφέ και εξαγριωμένος από την εκστρατεία φόβου από την κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες και τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λέει στο BBC «Ο Γιούνκερ θα μου πει ποιον να ψηφίσω; Δεν σχεδίαζα να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα μπορεί να το κάνω».

από την εφημερίδα το ποντίκη
Tags

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ : Σε προεκλογικό πανικό οι τρομοκράτες του Μαξίμου


   Με την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας οι κυβερνώντες Σαμαροβενιζέλοι επιχειρούν μια "ηρωική" έξοδο. Πριν θαφτούν κάτω από τα συντρίμμια του δικού τους successstory. Το γεγονός αυτό δεν καν την προσπάθεια να το κρύψουν. «Επισπεύδουμε την Προεδρική εκλογή γιατί η Τρόικα σκλήρυνε τη στάση της, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλούσε η αντιπολίτευση, την ώρα που χρειαζόμασταν σταθερότητα και διαπραγματευτική ισχύ," δήλωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Και κατέληξε: "Είτε εκλέγουμε Πρόεδρο και προχωρούμε με σιγουριά, είτε βυθιζόμαστε στην αβεβαιότητα. Είτε το συγκεκριμένο πακέτο, είτε η θολούρα του ΣΥΡΙΖΑ." Αυτό που μας λέει με άλλα λόγια ο κ. Παπαμιμίκος, είναι ότι έτσι και πάμε σε εκλογές, το κόμμα του δεν βλέπει κυβέρνηση ούτε με κιάλι. Παραδέχεται δηλαδή από τώρα την συντριβή του κόμματός του στις εκλογές και την παράδοση της κυβερνητικής σκυτάλης στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι επομένως, όπως κάθε κόμμα νομής της εξουσίας, θεωρεί ότι από την στιγμή που θα χάσει την κουτάλα του κρατικού κορβανά θα επέλθει σεισμός, λοιμός, καταποντισμός.



Τρέμει η κυβέρνηση-μαριονέτα

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Σαμαράς στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την Πέμπτη. Πέρα από τα ψέμματα και τις ανοησίες στις οποίες διαπρέπει ο εν λόγω δοσίλογος καριέρας, επικέντρωσε στο εξής απλοϊκό επιχείρημα: "Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος την 29η Δεκεμβρίου, και πάμε σε εκλογές μέσα στον Ιανουάριο, τότε όλα θα είναι στο «αέρα». Ο φόβος θα κυριαρχήσει στη χώρα! Κι αν επικρατήσει ο λαϊκισμός, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να σταθεί μετά τον Φεβρουάριο. Ιδιαίτερα, αν κάνουν αυτά που λένε. Ή μάλλον, αν επιχειρήσουν να κάνουν έστω κι ένα μέρος από εκείνα που λένε. Κι αν πάλι δεν τα κάνουν καθόλου, τότε οι ίδιοι δεν θα μπορούν να σταθούν. Γιατί, έτσι ή αλλιώς, ο λαός τιμωρεί! Σκεφτείτε: εδώ και μήνες ζητούσαν άμεσες εκλογές. Και με το που άνοιξε η προεδρική εκλογή και εμφανίστηκε, έστω και ως πιθανότητα το ενδεχόμενο να γίνουν άμεσες εκλογές, επικράτησε γενικευμένη ταραχή και φόβος. Σκεφτείτε τι θα συμβεί, αν η πιθανότητα γίνει και πραγματικότητα."

Τι μας λέει ο κ. Σαμαράς; Ότι οι δικοί του, οι τοκογλύφοι και οι δανειστές, τρέμουν τις εκλογές. Γιατί; Διότι τρέμουν την πιθανότητα να εκφραστεί ο λαός. Προτιμούν να συνεχίσουν χωρίς εκλογές. Ο φερόμενος ως πρωθυπουργός ξέρει ότι δεν πρόκειται ούτε αυτός, ούτε η κυβερνητική συμμορία της οποίας ηγείται να διασωθεί των εκλογών. Και καταριέται αυτό το ενδεχόμενο επικαλούμενος σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, έτσι και ο λαός με τις εκλογές, τους πετάξει από την διακυβέρνηση του τόπου. Κάτι που το θεωρεί βέβαιο. Να γιατί σαν κοινός εγκληματίας προσπαθεί να εκβιάσει λέγοντας ότι "αν η αδυναμία της [Βουλής] να εκλέξει Πρόεδρο οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες, τότε όσοι ευθύνονται γι’ αυτό, θα είναι υπόλογοι για ό,τι ακολουθήσει…"

Ποιος είπε στον Σαμαρά και τη συμμορία του ότι αυτοί δεν είναι ήδη υπόλογοι για όσα έχουν κάνει σε βάρος της χώρας και του λαού; Ποιος τους είπε, ή ποιος τους διαβεβαιώνει ότι θα την γλυτώσουν; Οι πράξεις σφετερισμού της εξουσίας - μάλιστα υπέρ ξένης δύναμης - και εσχάτης προδοσίας που διέπραξαν σύμφωνα με το άρθρο 120, παρ. 3, του Συντάγματος και το άρθρο 134, παρ. 2, του Ποινικού Κώδικα, είναι τόσο καραμπινάτες που τίποτε δεν τους σώζει. Ούτε καν η αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία έχουν εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες τους για νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών τους, της εθνοπροδοτικής τους πρακτικής, αλλά και του καθεστώτος αποικιακής κατοχής που έχουν επιβάλλει προς όφελος των Ευρωπαίων.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά γνώριμο. Μοιάζει σε πολλά με την προεκλογική περίοδο του Οκτωβρίου 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλούσε περίπου όπως ο Σαμαράς σήμερα, προεξοφλόντας την εκλογική επικράτηση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπαδρέου. Το νέο στοιχείο που έχουμε είναι οι εκβιασμοί των αγορών και των δανειστών.

Η επίσπευση των προεδρικών εκλογών έγινε μετά το "ελευθέρας" που έδωσε η ευρωομάδα στις 8 Δεκεμβρίου. Εκεί χορηγήθηκε στην "Ελλάδα παράταση δύο μηνών για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα." Σύμφωνα με το ανακοινωθέν "το Eurogroup αναμένει τώρα το επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μια επέκταση ώστε να επιτραπεί η αναθεώρηση που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015. Το αίτημα αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει μια σαφή δέσμευση για την ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από το τρέχον πρόγραμμα. Η ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει το δρόμο για την τελική εκταμίευση ύψους € 1,8 δισ από το ΕΤΧΣ. Το Eurogroup επανέλαβε την υποστήριξή του για τη χορήγηση στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προληπτική πιστωτική γραμμή. Συνέστησε επίσης την παράταση της περιόδου διάθεσης των κεφαλαίων του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015."

Οι Ευρωπαίοι επέτρεψαν την επίσπευση των εκλογών για ένα και κύριο λόγο. Μας τον λέει ένας από τους γνωστούς λαγούς της κυρίαρχης πολιτικής, ο Κ. Σημίτης. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σταθερότητα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στο CNBC (9/12).

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε σοφή την κίνηση Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου. «Ήταν σοφή κίνηση γιατί υπήρχε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές για τον τερματισμό του μνημονίου. Οι Ευρωπαίοι, και εκτιμώ δικαίως, δεν ήθελαν να υπογράψουν μία τελική συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει πολιτικά στην Ελλάδα. Έτσι, επειδή ήξεραν ότι θα γίνουν εκλογές -λόγω της προεδρίας- νόμιζαν, επαναλαμβάνω δικαίως, ότι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα χρόνο δύο μηνών για να  βάλει σε τάξη την πολιτική της κατάσταση».

«Τώρα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο, να προχωρήσει σε εκλογές, να έχει μία νέα κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο κ. Σημίτης και συμπλήρωσε: «Εάν δεν γίνουν αυτά, τότε θα υπάρξει μία κατάσταση όπου κανείς δεν θα γνώριζε τι θα γίνει και κρίση - και η κρίση δεν είναι καλό πράγμα».

Ευθείες προειδοποιήσεις εντός και εκτός

Ερωτηθείς για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Σημίτης σχολίασε: «Εάν η παρούσα κυβέρνηση αποκτήσει ξανά πλειοψηφία και θελήσει να  συνεχίσει την υφιστάμενη πολιτική με την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να τελειώσει αυτή η συζήτηση. Εάν, όμως, εκλεγεί ένα κόμμα που δεν δέχεται τις υφιστάμενες συνθήκες και θέλει να αλλάξει πολλά σημεία των δανειακών συμβάσεων τότε θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη αστάθεια». Εκτίμησε μάλιστα πως για να πετύχει το στοίχημα του κ. Σαμαρά η τρόικα θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη επιείκεια στην Ελλάδα. «Μετά τις εκλογές, νομίζω πως η τρόικα και η Γερμανία θα είναι πιο έτοιμες να βρουν νέους τρόπους που δεν θα είναι τόσο αυστηροί για την Ελλάδα» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τι μας λέει ο κ. Σημίτης; Ότι επίκειται εφαρμογή νέας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους και αυτή δεν μπορεί να την εφαρμόσει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που καταρρέει πολιτικά. Χρειάζεται κυβέρνηση με ανανεωμένη εντολή. Γιατί; Για να συνεχιστεί η γνωστή γραμμή διάλυσης και εκποίησης της χώρας υπό συνθήκες ευρωπαϊκής αποικιακής κατοχής.

Επειδή όμως ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του φαίνεται να έχει μπουχτίσει τους εκβιασμούς των δανειστών και των ντόπιων δοσίλογων, έχει φτάσει και έχει υπερβεί τα όρια της επιβίωσής του, γι' αυτό και επιχειρείται ξεκαθάρισμα λογαριασμών διαμέσου των εκλογών. Αν αναδειχθούν οι ίδιοι, μας λέει ο καλός μας Σημίτης, μπορούμε να ελπίζουμε και στην επιείκια των Ευρωπαίων δυναστων. Αν έρθει άλλο κόμμα που αμφισβητεί τα δεδομένα πλαίσια, τότε θα πάμε σε "μεγαλύτερη αστάθεια".

Με το ίδιο πνεύμα μίλησε και ο επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ -  γνωστός πρύτανης της αρχιδιαπλοκής και της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο - ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, προειδοποίησε την Ελλάδα κατά της εκλογής "ακραίων δυνάμεων" στην εξουσία και είπε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε "γνωστά πρόσωπα να εμφανιστούν". Βλέπετε, όμοιος ομοίω αεί πελάζει, όπως ορθά μας δίδασκε ο Πλάτων.

Η "νέα τάξη" στην Ε.Ε.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα και ο λαός της βρίσκεται μπροστά στο χειρότερο μνημόνιο που έχει ετοιμαστεί από τους δανειστές. Διότι μην έχετε αυταπάτες. Ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν δίνει ευρώ χωρίς "Memorandum of Understanding", δηλαδή χωρίς υπογραφή μνημονίου. Κι αυτή την φορά το επίκεντρο του μνημονίου είναι η περιουσία του έλληνα πολίτη, ιδιωτική και δημόσια. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουν επειγόντως να αλλάξει και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου ο μέσος Έλληνας να μην μπορεί να αντιδράσει στις κατασχέσεις και τους πληστειριασμούς της περιουσίας του.

Ταυτόχρονα έχουν έτοιμο τον μηχανισμό για νέα ανακεφαλαιοποίηση των λεγόμενων συστημικών τραπεζών. Στις 8 Δεκεμβρίου ο ΕΜΣ ανακοίνωσε την λειτουργία του νέου μέσου που θα επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών απευθείας από τον Μηχανισμό. Το μέσο αυτό άμεσης ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Τραπεζικής Ένωσης της ΕΕ, σε συνδυασμό με την εποπτεία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού επίλυσης, με ενιαίο ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών. Το μέσο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης του ΕΜΣ "συμβάλλει στη μείωση της σύνδεσης μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών που ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας αποσταθεροποίησης για ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ," αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Μηχανισμού.

Ο Klaus Regling, διευθύνων Σύμβουλος του ΕΜΣ, δήλωσε: "Ως τελευταία λύση, και μόνο αν μια τράπεζα θεωρείται συστημική και βιώσιμη, το νέο μέσο θα επιτρέψει στον ΕΜΣ να συμβάλει με άμεση συμμετοχή σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, οι κανόνες διάσωσης εκ των έσω (bail-in) θα μετατοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του δυνητικού οικονομικού βάρους μακριά από τον ΕΜΣ στα ίδια τα ιδρύματα, μαζί με τους επενδυτές και τους πιστωτές τους. »

Και ο Klaus Regling, πρόσθεσε: «Ο ΕΜΣ είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το μέσο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης, εάν και εφόσον προκύψει ανάγκη. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων δοκιμών έλεγχου της ποιότητας του ενεργητικού και αντοχής των τραπεζών επιβεβαιώνουν ότι η χρήση του νέου μέσου φαίνεται απίθανη. Παρ 'όλα αυτά, το γεγονός ότι ο ΕΜΣ μπορεί να παρέχει μια διάσωση της εσχάτης ανάγκης για συστηματικές και βιώσιμες τράπεζες είναι καθησυχαστικό για τις αγορές και διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ."

'Ερχεται το Bail-In

Βέβαια, η σιγουριά του Ρέγκλινκ ότι δεν θα χρειαστεί ο μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης είναι για το θεαθείναι. Οι ελλείψεις του τραπεζικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη συνολικού ύψους σχεδόν € 25 δισεκατομμυρίων, όπως προσδιορίστηκαν από τα τεστ αντοχής της ΕΕ, είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε την Τετάρτη o Ignazio Angeloni, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Μιλώντας στη Ρώμη, o Angeloni δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει σύντομα εκτιμήσεις για τη συνολική κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το ίδιο εκτιμά ειδικά για τις ευρωπαικές συστιμικές τράπεζες και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών με έρευνα που δημοσιοποίησε στις 5 Δεκεμβρίου.

Επομένως, απ' ότι φαίνεται, η πρώτη εντυπωσιακή πράξη της περιβόητης Τραπεζικής Ένωσης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης με παράλληλη επιβολή σχεδίων bail-in. Δηλαδή με διαγραφή μέρους ή όλου των δανειακών υποχρεώσεων των τραπεζών προς τους ιδιώτες δανειστές τους. Και μην αυταπατάστε. Από την εποχή του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο, τα επιτελεία της ευρωζώνης έχουν μετονομάσει τους καταθέτες αποταμιευτές σε επενδυτές, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να τους χρεώσουν τις ζημιές των τραπεζών σε περίπτωση bail-in.

Την ίδια ώρα οι ξένοι επενδυτές που θα έφερναν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κυβερνώσα συμμορία, επιτίθενται άγρια τόσο στις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, κυρίως τις τραπεζικές, όσο και στα ελληνικά ομόλογα. Μέσα σε τρεις ημέρες (από Τρίτη έως Πέμπτη) το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε πάνω από 8,7 δις ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του Γενικού Δείκτη. Δηλαδή σχεδόν το 5% του ΑΕΠ.

Το παιχνίδι των κερδοσκόπων

Την ίδια περίοδο τα επιτόκια απόδοσης των ελληνικών ομολόγων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας ξεπέρασαν το 9%. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έκλεισε την Πέμπτη υπερβαίνωντας το 9%, ενώ και την Παρασκευή συνέχισε το ανοδικό ράλι. Το 5ετές επλήγει περισσότερο φτάνοντας στο κλείσιμο της Πέμπτης στο 9,7%. Η πιέσεις απ' ότι φαίνεται θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες. Τουλάχιστον μέχρι την πρώτη ψηφοφορία για πρόεδρο.

Είναι προφανές ότι οι κερδοσκόποι και οι τοκογλύφοι προετοιμάζονται για την αλλαγή της κυβέρνησης. Και στήνουν το δικό τους σκηνικό εκβιασμών. Ξέρουν ότι τα δημοσιονομικά της χώρας καταρρέουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΤ έχει δεχθεί να παρουσιάσει μόνο το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης του πρώτου τριμήνου του 2014, το οποίο ανέρχεται σε 1,241 δις ευρώ. Έκτοτε το χάος. Δεν έχει δημοσιεύσει κανένα νεότερο στοιχείο, ώστε να επιτρέψει στην τρόικα και την κυβέρνηση να ψεύδεται ασύστολα για πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο του 2014 ανήλθε άνω των 3,0 δις ευρώ.

Τι θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση

Με δεδομένο τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και την ύφεση που παρ' όλα τα μαγειρέμετα του κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ θα εμφανίσει αρνητικό πρόσημο και για το 2014 εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος πάνω από το 180% του ΑΕΠ, έχουν δημιουργήσει μια οριακή κατάσταση για την επόμενη κυβέρνηση. Με άδειο δημόσιο ταμείο και με περίπου 7,5 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους τον Μάρτιο, θα κληθεί η νέα κυβέρνηση να αποφασίσει. 

Θα υποταχθεί στη νέα συμφωνία μνημονίου και bail-in προς όφελος των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να λάβει τα 1,8 δις ευρώ της τελευταίας δόσης και τη νέα δάνεια από τον ΕΜΣ; Ή θα προχωρήσει σε άρνηση πληρωμής του χρέους με σκοπό τη διαγραφή του με ταυτόχρονη έξοδο από την ευρωζώνη;

Αυτό είναι το κυρίαρχο δίλλημμα των επικείμενων εκλογών. Κι αυτό το δίλλημμα κανείς δεν θα το αποφύγει όσο κι αν θέλει. Αν η νέα κυβέρηση που θα προκύψει με το ΣΥΡΙΖΑ συμβιβαστεί, τότε να το ξέρετε ότι η χώρα θα υποστεί χειρότερα απ' όσα έχει υποστεί τα χρόνια των μνημονίων. Για τους τοκογλύφους αποικιοκράτες της Ευρώπης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αναλώσιμη πολιτική δύναμη. Συνιστά μια ιδανική ευκαιρία να του φορτώσουν μέχρι και εθνικό ακρωτηριασμό, προκειμένου να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες ανάκαμψης των δικών τους πολιτικών στηριγμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Να δημιουργήσουν δηλαδή τις συνθήκες επανόδου των "σοβαρών" και "υπεύθυνων" πολιτικών παραγόντων της σημερινής συγκυβέρνησης. Κι όσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνει ανοιχτά να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, όσο επενδύει στην αμοιβαία συνενόηση με τους δανειστές και αποκλείει τις μονομερείς κινήσεις σε αντιπαράθεση με δαύτους, τόσο περισσότερο ανοίγει το δρόμο για τα χειρότερα. Τόσο περισσότερο διευκολύνει τα σχέδια των Ευρωπαίων σε βάρος της χώρας και του λαού της. Τόσο περισσότερο πείθει τα αρπακτικά των αγορών ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρά μια σύντομη πολιτική παρένθεση προς όφελός τους.



Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 14/12/2014