«ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΛΠΙΔΑΣ» ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΛΕΕΙ ΤΟ «ΣΠΙΓΚΕΛ»



Εκτύπωση
(Πέμ. 8/1/15 - 09:30)
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Καταπέλτης χλευασμού των απόψεων που κυκλοφορούν στη Γερμανία η αριστερή σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Ταγκεστσάιτουνγκ» του Βερολίνου αναφορικά με την Ελλάδα: «Δεν θα γίνει κομμουνισμός»! Στον υπότιτλό της η εφημερίδα φαίνεται να το διασκεδάζει ακόμη περισσότερο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισαγάγει τον σοσιαλισμό με τα ''λεφτά μας'' έπειτα από νίκη του στις εκλογές; Δεν φαίνεται. Παρά τους φόβους, η επιτυχία του θα ήταν ευκαιρία για τη χώρα»! Οσο και αν η συγκεκριμένη εφημερίδα -η «ΤΑΖ», όπως την αποκαλούν οι Γερμανοί- απευθύνεται σε ένα αριστερούτσικο ειδικό κοινό της γερμανικής πρωτεύουσας, μάλλον «κεραμίδα» θα χτύπησε κατακούτελα τους αναγνώστες της διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Πόσω μάλλον που το υπέγραφε ο αρχισυντάκτης της, ονόματι Κλάους Χίλενμπραντ, ο οποίος ήταν ακάθεκτος: «Η Ευρώπη στον γκρεμό, το κοινό νόμισμα μπροστά στην εξαφάνισή του, η Ελλάδα προ της εισαγωγής του κομμουνισμού - σενάρια σαν αυτά θα τύχουν μεγάλης δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες.
Οι αριστεροί θα τρίβουν τα χέρια τους ενώπιον της επικείμενης νίκης του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ενώ για πολλούς συντηρητικούς θα έρχεται πιο κοντά η παρακμή της Δύσης», γράφει φροντίζοντας να παρηγορήσει αμέσως τους δεξιούς. «Ο σοσιαλισμός όμως δεν θα εισαχθεί στην Αθήνα το 2015. Επίσης δεν τίθεται καν σε συζήτηση η αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ ... Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει το ευρώ, επιμένει όμως σε ένα κούρεμα του χρέους για τη χώρα του», επισημαίνει και εξηγεί στους Γερμανούς τι θέλει να κάνει το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξεί να σχηματίσει κυβέρνηση στα τέλη του μήνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας «θέλει να αυξήσει τους φόρους για τους πλούσιους, να συρρικνώσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό και να εισαγάγει έναν λιτό κατώτατο μισθό. Αυτό είναι καλή σοσιαλδημοκρατία, τίποτα όμως περισσότερο από αυτό», υπογραμμίζει. Αναφερόμενος στο θέμα του κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο αρχισυντάκτης της «ΤΑΖ» γράφει: «Είναι προβλέψιμο ότι η Γερμανία θα παίξει τον ρόλο του φρένου και πρέπει να φοβόμαστε ότι θα ανασυρθεί με ταχυδακτυλουργικό τρόπο η εικόνα των ανίκανων ''χρεοκοπημένων Ελλήνων'', οι οποίοι ''με τα λεφτά μας'' θέλουν να κάνουν σοσιαλισμό»! Στο ίδιο πνεύμα, αλλά σαφώς πιο βαθύ είναι το άρθρο του Γιάκομπ Αουγκσταϊν στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», του εβδομαδιαίου περιοδικού με το κατά πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κύρος στη Γερμανία.
Από τον υπότιτλο κιόλας αντιλαμβάνεται κανείς την κριτική ματιά του αρθρογράφου: «Όταν ένας λαός πάει σε εκλογές, είναι η στιγμή της αξιοπρέπειας της δημοκρατίας. Υπάρχει και η περίπτωση που ο λαός θα μπορούσε να ψηφίσει Αριστερά, όπως στην Ελλάδα. Τότε διαμαρτύρεται το κεφάλαιο και η αξιοπρέπεια των εκλογών δεν αξίζει πλέον ούτε ένα ευρώ»! Από την αρχή του άρθρου του ο γιος του ιδρυτή του «Σπίγκελ» βάζει το δάχτυλο στον τύπο των ήλων: «Ποιος είναι κυρίαρχος στη δημοκρατία; Ο λαός ή το κεφάλαιο; Δεν τίθεται θέμα, θα έλεγε κανείς. Η δημοκρατία διαφέρει από τη δικτατορία μέσω των εκλογών. Η Δύση είναι υπερήφανη γι' αυτές. Υπάρχει και η περίπτωση που ένας λαός απειλεί να ψηφίσει Αριστερά.
Τότε θυμώνει η δημόσια και δεξιά τηλεόρασή μας για τη δημοκρατία των Ελλήνων: ''Θέλουν πάλι να ψηφίσουν!''. Και ωρύεται η εφημερίδα ''Μπιλντ'': ''Η Ανγκελα Μέρκελ δεν πρέπει να το επιτρέψει αυτό!''», γράφει ο αρθρογράφος του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ». «Προφανώς πρέπει να έχει κανείς τις δυνατότητες για να του επιτρέπεται η δημοκρατία - και οι Έλληνες είναι χρεοκοπημένοι! Επομένως, ας αφήσουν τις εκλογές ήσυχες εκεί που κάθονται! Τι αλαζονεία!», τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση. «Η δημοκρατία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης έχει προσλάβει αυταρχικό χαρακτήρα», επισημαίνει και συνεχίζει την ανάλυσή του: «Το 2011, ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι οι αγορές είναι ανυπόμονες, ενώ ''η δημοκρατία είναι πολύ αργή''. Αυτό ρίχνει το βάρος του πολύ στην ήπειρό μας».
Δεν διστάζει ο Γερμανός αρθρογράφος να πει κατάμουτρα τη γνώμη του στους συμπατριώτες του, έχοντας πλήρη επίγνωση πόσο προκλητική είναι: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει σύμβολο ελπίδας της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ex oriente lux (εξ Ανατολής το φως, στα λατινικά)»! Ο Γιάκομπ Αουγκσταϊν υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν θέλει να βγει από την ΕΕ και το θέμα του ευρώ δεν το θέτει καν σε συζήτηση». Ύστερα από αυτά «γιατί αφήνει κανείς τους Έλληνες να υποφέρουν; Ως τιμωρία για τις αμαρτίες του παρελθόντος; Ως τρομακτικό παράδειγμα για άλλα κράτη που χρωστούν; Για να μπορεί η Ανγκελα Μέρκελ να λέει στους ψηφοφόρους της ότι δεν δίνει καθόλου γερμανικά χρήματα στους τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίους;», αναρωτιέται.
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

 ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ 1953


Εκτύπωση
(Τρ. 06/01/15 - 20:35)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΣ-ΒΕΡΝΕΡ ΖΙΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (IFO) ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
Διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος εισηγείται ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος ωστόσο επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει νέα χρεοκοπία μόνο εάν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ενώ υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος.

Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την Ελλάδα και αυτός οδηγεί έξω από την Ευρωζώνη, δηλώνει ο κ. Ζιν στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». «Έχουμε μπροστά μας μια επιπλέον κρατική χρεοκοπία με ένα ισχυρό, ανοιχτό ή κρυμμένο κούρεμα χρέους, του οποίου θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερα δάνεια και κουρέματα χρέους, εάν η χώρα δεν επαναφέρει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας εξόδου από το ευρώ και μιας υποτίμησης του νομίσματός της», δηλώνει ο κ. Ζιν και προσθέτει ότι ένα «Grexit» δεν θα ήταν εύκολο.
Σε ό,τι αφορά τον Αλ. Τσίπρα, ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι είναι «από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος και για αυτό είναι διατεθειμένοι να τολμήσουν». Το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας βάζει και πάλι στο τραπέζι τιςελληνικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας ανήκει, όπως λέει ο κ. Ζιν, στις «πολλές όχι ευχάριστες πτυχές της υπόθεσης».
Αναφερόμενος στην διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν επισημαίνει ότι υπάρχουν ιστορικά πρότυπα, στα οποία λειτούργησε αυτό και υπενθυμίζει ότι μια από τις προϋποθέσεις για το γερμανικό οικονομικό θαύμα ήταν η παραίτηση από τις απαιτήσεις των Αμερικανών και Βρετανών δανειστών στην Συμφωνία χρέους του Λονδίνου του 1953. Διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία έλαβε τότε, συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Μάρσαλ, μόνο 20% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα, με τα φανερά και τα κρυφά κουρέματα χρέους του 2012, ήδη έχει διαγράψει 76% του ΑΕΠ.
Ο επικεφαλής του Ifo κάνει λόγο για άμεση ανάγκη δράσης σε κάθε περίπτωση, διότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει εδώ και χρόνια. «Η ελληνική οικονομική κατάσταση είναιδυσβάσταχτη για τον πληθυσμό και τα συνεχιζόμενα νέα δάνεια είναι δυσβάσταχτα για την διεθνή κοινότητα», συνεχίζει ο κ. Ζιν και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει σήμερα διπλάσιο αριθμό ανέργωναπό ό,τι τον Μάιο του 2010. Τότε αποφεύχθηκε η έξοδος της χώρας από το ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 125 της Συνθήκης για την ΕΕ μέσω δημοσίων δανείων της διεθνούς κοινότητας.
«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έζησε μια καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 30% σε σχέση με το επίπεδο πριν από την κρίση, ότι παραμένει ακόμη μίλια μακριά από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της σε ό,τι αφορά τις τιμές», τονίζει και προσθέτει ότι οιελληνικοί μισθοί είναι δύο φορές υψηλότεροι από ό,τι οι πολωνικοί. Επιπλέον, επισημαίνει, μετά την χρεοκοπία του 2012, η χώρα συνεχίζει να δημιουργεί «τεράστια ελλείμματα», τα οποία «με κόπο και πολλά τρικ έπρεπε να ωραιοποιηθούν» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και η ΕΚΤπροσπάθησε το παν για να πιέσει τους τόκους για τα ελληνικά ομόλογα.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΜΕ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΙΣΤΙΑ…



Εκτύπωση
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Ήταν ένα από τα πρωτοσέλιδα του «Charlie Hebdo». Έγραφε: «Η αγάπη πιο δυνατή από το μίσος».
Αλλά ο φασισμός – ο ισλαμικός, ο χριστιανικός, ο άθεος, ο παγανιστικός – ο κάθε λογής φασισμός, θα έχει πάντα άλλη άποψη. Διαφορετικά δεν θα ήταν φασισμός.
Ο ταλιμπανισμός είναι το σιαμαίο αδερφάκι του «πολιτισμένου» ιμπεριαλισμού. Έχουν και οι δυο το θράσος να δολοφονούν στο όνομα της «δικαιοσύνης» και την ίδια ώρα να κατηγορούν τους άλλους ότι δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή.

Δεν πρόκειται για «πόλεμο των πολιτισμών». Πρόκειται για αιμοσταγή συνύπαρξη ταλιμπανισμών που ο ένας θρέφει τον άλλον, τον συντηρεί, τον αναπαράγει.
Ο ταλιμπανισμός δεν έχει θρησκεία. Δεν έχει χρώμα. Δεν έχει υπηκοότητα. Αλλά έχει λόγο ύπαρξης: Ανατράφηκε στη θερμοκοιτίδα των πιο αδίστακτων συμφερόντων και γεννήθηκε για να τα υπηρετήσει με τα πιο αιμοδιψή μέσα.
Ναι, η αγάπη μπορεί να γίνει πιο δυνατή από το μίσος. Υπό μια προϋπόθεση: Απέναντι στους Φρανκενστάιν και στα δημιουργήματά τους, να ορθωθεί ο πραγματικός ουμανισμός. Που θα τους τιμωρήσει. Και θα τους εξαλείψει.
Με μια κουβέντα: «Ο πραγματικός ουμανισμός, η αληθινή αγάπη των ανθρώπων, προϋποθέτουν το μίσος για τους εχθρούς της ανθρωπότητας».

  * Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΡΩΣΙΑ: “Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ”

Εκτύπωση
Η ΜΟΣΧΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
Όλα δείχνουν ότι οι ελληνικές εκλογές και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας δεν βρίσκονται μόνο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στους κύκλους της ΕΕ και των ΗΠΑ αλλά και ότι παρακολουθούνται με εξαιρετική και τεταμένη προσοχή από τη Μόσχα.  
Έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra το ενδιαφέρον των ξένων πολιτικών κέντρων και μίντια για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, το οποίο είναι πρωτοφανές και ξεπερνά, σχεδόν, κάθε προηγούμενο.
ΕΚΛΟΓΕΣ “ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι οι πάντες στο εξωτερικό κατανοούν πως οι εκλογές και οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά και τις εξελίξεις συνολικά στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.  
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η εμμονή στην εφαρμογή του προγράμματός του εμπλέκεται με τις μεγάλες αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει και κλιμακώνονται αυτό το διάστημα για τους προσανατολισμούς της Ευρώπης και του πλανήτη.  
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι οι ελληνικές εκλογές μοιάζουν περισσότερο ως να είναι εκλογές που διεξάγονται στο εξωτερικό, παρά στον ελληνικό εσωτερικό χώρο
Είναι εντυπωσιακό ότι τα διλήμματα, τα διακυβεύματα και οι δυνατότητες των ελληνικών εκλογών τίθενται με πολύ πιο διαυγή και ξεκάθαρο τρόπο από το εξωτερικό, τους εξωτερικούςπολιτικούς κύκλους και τα ξένα μίντια, που κατακλύζονται με δημοσιεύματα για την Ελλάδα, παρά από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις του εσωτερικού.  
Ακόμα χειρότερα είναι εξοργιστικές και προκλητικές οι ωμές επεμβάσεις στις ελληνικές εκλογές από τα διάφορα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, με κορυφαίες τις επεμβάσεις από ΕΕ και ΔΝΤ.  
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ  
Εξαιρετική σημασία αποκτά, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, η δήλωση του ιδιαίτερα ισχυρού, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας της Ρωσίας, Αλεξέι Πουσκόφ στην εφημερίδα Pravda, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.  
Συγκεκριμένα, ο ΑΠουσκόφ τόνισε: “ Ό,τι και να λένε στο Βερολίνο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει το ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την ιστορία της. Σήμερα η Ελλάδα είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ”.  
Η βαρυσήμαντη αυτή δήλωση έρχεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να τονίσει το βάρος της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να ενισχύσει τα μέγιστα τη διαπραγματευτική της θέση, ιδιαίτερα στο ζήτημα του χρέους, έναντι της Γερμανίας και της ΕΕ.  
Η Ρωσία με αυτήν τη σύντομη δήλωση του ΑλΠουσκόφ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην Ελλάδα, αφού την αναγορεύει σε κλειδί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και απαντά στην Γερμανική τρομοκρατία, η οποία προσπαθεί να ισχυριστεί ότι η χώρα μας και οι επικείμενες επιλογές της για ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας και διεκδίκησης της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, θα αφήσουν σχεδόν αδιάφορη την ΕΕ και χωρίς επιπτώσεις την πορεία της.  
ΝΕΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ  
Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι σήμερα η Ελλάδα, μπροστά στις εκλογές, την κρίση και τα προβλήματα στον ευρωπαϊκό και ευρωαντλαντικό χώρο, έχει ενώπιόν της, με την Αριστερά στο προσκήνιο, μια νέα ευκαιρία και δυνατότητα να επιχειρήσει ένα μεγάλο άλμα προς τηνανεξαρτησία της, την απεμπλοκή της από ιμπεριαλιστικά δεσμά και τη διαμόρφωση νέωνπολύπλευρων οικονομικών και πολιτικών διεθνών σχέσεων και διασυνδέσεων, που να ανταποκρίνονται στα βαθύτερα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του τόπου.  
Στο πλαίσιο αυτό η διαμόρφωση καλών, ουσιαστικών και αναβαθμισμένων σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, συνιστά αν όχι κλειδί, οπωσδήποτε βασικό παράγοντα για μια στροφή και συνολικότερη πορεία που να υπηρετεί τη διέξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη και τα μύχια συμφέροντα του ελληνικού λαού και του τόπου προς ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. 
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΕΖΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


Η Κουμουνδούρου, διαπιστώνοντας ότι αυτό το θέμα «ακουμπά» την ευαισθησία όλων των νοικοκυριών, αλλά και ενισχύει το φόβο των ψηφοφόρων που από τα όσα δημοσιεύονται η διατυπώνονται επισήμως από τη ΝΔ φοβούνται ότι θα χάσουν και τις λιγοστές οικονομίες τους, διατυπώνει έντεκα ερωτήματα προς την κυβέρνηση...

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναλυτικά:
  1. Είναι αλήθεια ή όχι ότι μεγάλος αριθμός πολιτών είδαν τις καταθέσεις τους να εξαφανίζονται για χρέη προς το δημόσιο; Πόσες τέτοιες κατασχέσεις έγιναν τα...τελευταία 3 χρόνια για ποσά μέχρι 10.000, για ποσά 10.001 - 100.000; και πάνω από 100.000;
  2. Είναι αλήθεια ή όχι, ότι το «ακατάσχετο» σε καταθέσεις μέχρι 1.500 ευρώ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ σε όσες περιπτώσεις είχε προηγηθεί αίτημα της εφορίας για κατάσχεση, από την ημερομηνία αίτησης του πολίτη για τον λογαριασμό; Πόσες περιπτώσεις αφορά αυτή η κατηγορία;
  3. Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στο Δημόσιο, γίνονται ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του πολίτη από την Τράπεζα;
  4. Είναι αλήθεια η όχι ότι κοινωνικά επιδόματα για πολίτες που ζουν πολύ πιο κάτω από το όριο της φτώχειας (π.χ. μαθητικό επίδομα σε οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 3.000!) κατάσχονται μέσω της διαδικασίας του αναγκαστικού συμψηφισμού για την πληρωμή χρεών στο Δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ, εισόδημα κλπ.);
  5. Είναι αλήθεια ή όχι ότι οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα είδαν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος να κατάσχονται (μέσω της διαδικασίας του αναγκαστικού συμψηφισμού) για χρέη προς το Δημόσιο; Πόσες περιπτώσεις αφορούν αυτές οι κατασχέσεις;
  6. Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι αγρότες βλέπουν τις αποζημιώσεις για καταστροφές της παραγωγής τους (π.χ. λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία) να κατάσχονται (μέσω της διαδικασίας του αναγκαστικού συμψηφισμού) για χρέη προς το Δημόσιο; Πόσες περιπτώσεις αφορούν αυτές οι κατασχέσεις;
  7. Είναι αλήθεια ή όχι ότι για χρέη προς το Δημόσιο υπάρχουν εξωπραγματικά πρόστιμα, όπως α) πρόστιμο 10% για 2 μήνες καθυστέρηση β)πρόστιμο 20% για 12 μήνες καθυστέρηση γ)πρόστιμο 30% για 24 μήνες καθυστέρηση  χωρίς να εξετάσει κανείς την πραγματική αιτία της αδυναμίας πληρωμής, την αιτία του χρέους, την εισοδηματική κατάσταση κλπ.;
  8. Είναι αλήθεια ή όχι ότι για χρέη προς το Δημόσιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ προστασία της Α' κατοικίας; Πόσες εντολές κατάσχεσης έχουν εκδοθεί;
  9. Είναι αλήθεια ή όχι ότι η αρχική διατύπωση του ΕΝΦΙΑ, όπως τον ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προέβλεπε ότι για να έχεις απαλλαγή ή έκπτωση από τον φόρο, έπρεπε να μην χρωστάς σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία;
  10. Είναι αλήθεια ή όχι ότι ψηφίστηκαν χαριστικές ρυθμίσεις στη Βουλή με τις οποίες χορήγησαν φορολογική ενημερότητα σε επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που είχαν μεγάλα χρέη στο Δημόσιο; Πόσο είναι το συνολικό ποσό που οφείλουν όλοι αυτοί στο Δημόσιο;
  11. Είναι αλήθεια ή όχι ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων (η οποία δεν συνδέεται με ποσοστό του εισοδήματος), ουσιαστικά ισχύει για χρέη από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ και ποια νοικοκυριά μπορούν να ανταποκριθούν όταν έχουν ένα, αν όχι δύο, μακροχρόνια ανέργους και δεν παίρνουν καν το επίδομα ανεργίας λόγω των μνημονιακών πολιτικών;

ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΡΕΖΙΛΗ



https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10897921_754777347938150_3110391003498467847_n.png?oh=7a9e27bc95726cc80ec16b61273f9599&oe=5534EB21&__gda__=1429270781_562aba54454610919409bd64c1b3c465
  • Aris Gogorosis Κινημα Δημοκρατων Σοσιαλιστων.Το κομμα του μεγαλυτερου προδοτη ολων των εποχων. Ενος ανθρωπου εκτελουσε εντολες των ευρωπαιων, παραχωρησε σε απολιτιστους ( μερκελ γιουνκερ ρομπαι) την εθνικη μας κυριαρχια και... 
    το μονο που εκανε ηταν να κατηγορει τη προηγουμενη κυβερνηση και τη τοτε αντιπολιτευση.
  • Αυτος ο ανθρωπος εχει το θρασος να ζητα και τα ρεστα.ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΙΣΤΕΨΤΕ ΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 26 λεπτά
  • Nikos Liolios Γιώργο ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, ο Γαλαξίας του Τριγώνου, το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου και ο Νάνος της Τουκάνας ΜΑΖΙ ΣΟΥ!
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 16 λεπτά
  • Kiriakos Elfor Κάποια αμετανόητα κοπρόσκυλα και παρατρεχάμενοι του εθνικού ολετήρα, με βάζουν χωρίς τη θέληση μου σε ομάδα στήριξης του γιου της Μαργαρίτας. 
    Δηλώνω υπεύθυνα ότι:
    1. Δεν υπήρξα ποτέ πράσινος αυστραλοπίθηκος και ως εκ τούτου δε θα ξεφτιλιστώ τώρα στα γεράματα και...

    2. Αν ζητηθούν εθελοντές για το εκτελεστικό απόσπασμα που θα αποδώσει 
    δικαιοσύνη για τον προδότη του Ελληνισμού τότε ναι... Μπορείτε να με 
    υπολογίζετε...
    Ελεος πια κοπρίτες με το μαλάκα που περιμένουν τα πράσινα σούργελα πως ήρθε να μας ξανασώσει...

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ - ΔΕΣ ΤΑ ΠΡΙΝ ΠΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ


Όσοι σκέφτονται να ξαναψηφίσουν στις 25 Γενάρη ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, ας ρίξουν μια ματιά στις επιστολές που έστειλαν οι ηγέτες των κομμάτων τους στην τρόικα (ΔΝΤ- ΕΕ- ΕΚΤ)... 

κοψοχέρηδες

του ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΟΚΑ

Αν θέλετε τη «σωτηρία» και την «ανάπτυξη» της Ελλάδας- που σημαίνει και το δικό σας καλό- τότε δεν έχετε παρά να υπερψηφίσετε τους υποψηφίους των…
«υπεύθυνων» και «σοβαρών» αστικών κομμάτων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) και των παραφυάδων τους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κυβερνούν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Σ’ αυτό το μοτίβο, κινείται η προεκλογική εκστρατεία των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που συγκυβερνούν τη χώρα στη μετά Μνημόνιο εποχή. 

Τα ίδια περίπου υποστηρίζουν και οι ηγεσίες των μικρότερων αστικών κομμάτων που δημιουργήθηκαν με τις αποχωρήσεις βουλευτών από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα όπως ο ΛΑΟΣ (του Καρατζαφέρη), οι ΑΝΕΛ (του Καμένου), το ΠΟΤΑΜΙ (του Στ. Θεοδωράκη), οι ΡΙΖΕΣ (του Μπαλτάκου), το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ (του Γ. Παπανδρέου) κλπ, χωρίς όμως να αποχωριστούν και από τους δεσμούς με τις συντηρητικές και αντιδραστικές πολιτικές.

Αποτελεί κοινό μυστικό, πως η Ελλάδα και ο λαός της έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τη «σωτηρία» και «προστασία»- δηλαδή το νταβατζιλίκη- που πρόσφεραν τα τελευταία 40 χρόνια οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Τα κόμματα αυτά, που εμφανίζονταν από τα προεκλογικά μπαλκόνια ως «σωτήρες» της χώρας και «εγγυητές» των συμφερόντων των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, αποδείχτηκαν καταστροφικά για την Ελλάδα και το λαό της. Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι μόλις κέρδιζαν τις εκλογές και ανελάμβαναν την κυβερνητική εξουσία, εξαντλούσαν τη σοβαρότητα και υπευθυνότητά τους στο να υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Όλοι μας θυμόμαστε την προεκλογική διαβεβαίωση «Λεφτά υπάρχουν» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, που στην πράξη εκφράστηκε με την ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα αντιλαϊκά Μνημόνια της Τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ- ΕΚΤ). Θυμόμαστε επίσης τηναντιΜνημονιακή ρητορεία του Αντώνη Σαμαρά (με τα Ζάππεια 1 & 2 όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), που στη συνέχεια όταν η ΝΔ αποφάσισε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ και στη συνέχεια με τη ΔΗΜΑΡ), υπηρέτησε πιστά ως συγκυβερνών κόμμα τόσο τα αντιλαϊκά Μνημόνια όσο και τα Μεσομακροπρόθεσμα Προγράμματα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ;

Οι κατάπτυστες επιστολές με τις έγγραφες δεσμεύσεις

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και επειδή η λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι», είναι διαχρονικά επίκαιρη, παραθέτουμε- για όσους έχουν ασθενή ή επιλεκτική μνήμη- την 2η επιστολή που απέστειλε Αντώνης Σαμαράς παραμονές των εκλογών του 2012 στα αφεντικά της τρόϊκας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Eurogroup). Με την επιστολή αυτή, ο Αντ. Σαμαράς (τότε συγκυβερνούσε τη χώρα με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟ.Σ), δεσμευόταν και προσωπικά ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα συνεχίσει να υπηρετεί τις σκληρές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, για όσο διάστημα τους ζητηθεί στους δυνάστες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού!
Τις επιστολές προσήλωσης στις Μνημονιακές πολιτικές από τους Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο είχε αξιώσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελας Μέρκελ, προκειμένου να χορηγηθεί στην Ελλάδα η 6 δόση δανείου. Ανάλογες επιστολές είχαν αποσταλεί από τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο το Νοέμβρη του 2011 (αμέσως μετά την συμφωνία του Γ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο δοτός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ), όπως επίσης από τους Γ. Παπανδρέου (όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός) και τον δοτό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ιδού και τα τεκμήρια

Το πλήρες κείμενο της 2ης επιστολής που απέστειλε ο Αντ. Σαμαράς (παραμονές των εκλογών του 2012) προς τους δανειστές- δυνάστες της Ελλάδας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και Eurogroup), είναι το ακόλουθο:.
«Όπως ήδη έχω αναφέρει στην επιστολή μου της 23ης Νοεμβρίου 2011, το Κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί για την επιτυχία των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους. Το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο/Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία (MoU/MEFP) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.
Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα μου εκφράζει τη δέσμευσή του:
  • Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας, ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.
  • Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, προστατεύοντας όμως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή περικοπών διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις συνεχείς προσπάθειες να ελεγχθεί η δαπάνη και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου (προς Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις), που φτάνουν ήδη το 3% του ΑΕΠ. Πράγματι, τολμηρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να φέρουν πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να ανακόψουν τη φοροδιαφυγή.
  • Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει στόχο να προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και να σεβαστεί την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.
  • Εκφράζουμε, προφανώς, τη δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και του Ιδιωτικού τομέα (PSI), μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους απώτερους στόχους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να προσφέρει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να στηρίξει την προσαρμογή της χώρας μας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.
Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.
Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη επιστολή μου, εξακολουθούμε να δίνουμε “μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί άμεση Ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί”.
Πράγματι, δίνοντας προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με τους άλλους αντικειμενικούς στόχους, θα καταστήσουμε το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή.
Έτσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις 
που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του.» Παρόμοια είναι και η δεσμευτική επιστολή που είχε στείλει, την ίδια ημερομηνία ο Ευ. Βενιζέλος όταν κατέλαβε τη θέση του Γ.Α. Παπανδρέου.Θυμίζουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου, συμφώνησε να αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργού (αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ), μετά την απόπειρά του να αμφισβητήσει το «δικαίωμα»- που ο ίδιος είχε εκχωρήσει- στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να αποφασίζουν για την τύχη της Ελλάδας, ερήμην του ελληνικού λαού και των εκλεγμένων εκπροσώπων του».

Προσοχή μην γίνετε … κοψοχέρηδες

Όπως προαναφέρθηκε, τις ίδιες ή παρόμοιες δεσμεύσεις, είχαν αναλάβει με επιστολές τους (στην ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Eurogroup) οι Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος (ως πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ). Παρόλ’ αυτά, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Σαμαράς και Βενιζέλος που συγκυβερνούν ακόμη, τη χώρα- με τη βοήθεια όλων εκείνων που υπερασπίστηκαν τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές των Μνημονίων και των Μεσομακροπρόθεσμων Προγραμμάτων (το ίδιο ισχύει και για τα μικρότερα κόμματα που δημιουργήθηκαν από βουλευτές και στελέχη που αποχώρησαν από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα)- προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού με χοντρά ψέματα. Στα πλαίσια αυτά οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μοιράζουν κάλπικες υποσχέσεις για την επερχόμενη ανάπτυξη, την έξοδο από το Μνημόνια κλπ, αποσιωπώντας επιμελώς τις ενυπόγραφες δεσμευτεί που έχουν αναλάβει οι ηγέτες τους να εφαρμόσουν- για όσο τους ζητηθεί- τις αντιλαϊκές πολιτικές που θα τους υποδεικνύουν η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Με απλά οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Παπανδρέου (που σήμερα ηγούνται της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών- Σοσιαλιστών αντίστοιχα), λένε χοντρά ψέματα μέχρι να υφαρπάξουν την ψήφο μας, αφού έχουν δεσμευτεί και εγγράφως για την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην αύξηση των φόρων, σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα, σε κλείσιμο ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στην κατάσχεση των περιουσιών μας.
Ας ελπίσουμε, ότι οι ψηφοφόροι θα προσέξουν και θα επιλέξουν το σωστό ψηφοδέλτιο (ποιο κόμμα θα ψηφίσουν) γιατί αν βγουν στις 26 Γενάρη και δηλώσουν «κοψοχέρηδες» θα είναι αργά.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΑΙ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ???


Πολλοί, είναι η απάντηση. Ή έστω αρκετοί. Νυν και πρώην υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη, κρατικοί αξιωματούχοι, διορισμένα ΔΣ τραπεζών και δημόσιων επιχειρήσεων… 


Μπορεί η ατιμωρησία να κρατεί καλά εδώ και καιρό, με την προστασία σειράς διατάξεων που είτε προϋπήρχαν (όπως ο νόμος περί –μη– ευθύνης υπουργών), είτε ψηφίστηκαν για να προσφέρουν ασυλία και να...
παραγράψουν αδικήματα, με τη βοήθεια της «τυφλής δικαιοσύνης» και της «μουγκής» δημοσιογραφίας, όμως τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά αν η νέα Βουλή επιλέξει να ασχοληθεί με την αλήθεια σε μια σειρά υποθέσεων…

Τι έχουν να φοβούνται ο Α. Σαμαράς, ο Γ. Παπανδρέου, ο Ε. Βενιζέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Στουρνάρας;
Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί η Βουλή να ξαναασχοληθεί με υποθέσεις, όπως η υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια;
Μπορούν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία; Για ποιους;
Τι θα γίνει με τις 100 δικογραφίες για κυβερνητικά πρόσωπα, που αραχνιάζουν στα συρτάρια της Βουλής, από όταν τις απέστειλαν οι δικαστικοί λειτουργοί;
Τι γίνεται με την ζημία που προξένησαν στο δημόσιο τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χαρίζοντας τα λεφτά του ελληνικού λαού στους τραπεζίτες;
Τι θα γίνει με τις ευθύνες του Ε. Βενιζέλου στην υπόθεση των υποβρυχίων που… γέρνουν;
Θα τιμωρηθούν όσοι εισέπραξαν τις μίζες της Siemens; Όσοι εκχώρησαν τις ψηφιακές συχνότητες, την έκταση του Ελληνικού, τον ΟΠΑΠ και άλλα «φιλέτα» σε εξευτελιστικές τιμές μέσω φωτογραφικών διαγωνισμών;

Έχουν δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες να μάθουν αν και για ποιους προκύπτουν ευθύνες για όλα όσα έχουν υποστεί από τις κυβερνήσεις των Μνημονίων;
Θα τολμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτό που έχει πολλάκις υποσχεθεί, να αποδώσει δικαιοσύνη;


ΜΕ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ



Εκτύπωση
(Τετ.7/1/15-09:15)
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Κατηγορηματικός ήταν στις δηλώσεις του προς τη σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Φουξ: «Οι Ελληνες πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, αν δεν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την ακολουθούμενη πορεία λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ξερά και πρόσθεσε: «Στο θέμα αυτό συμμερίζομαι πλήρως και εντελώς την άποψη της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών» αναφερόμενος στην Ανγκελα Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ιδιος και χειρότερος ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της ομάδας των Γερμανών δεξιών ευρωβουλευτών Χέρμπερτ Ρόιλ.
«Δεν πρέπει να υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμιά έκπτωση για τον Τσίπρα» δήλωσε στο επίσης σκληρά δεξιό περιοδικό «Φόκους» και έσπευσε να προσθέσει: «Δεν πρέπει να ανταμείβονται και από πάνω τέτοιοι αριστεροί χαοτικοί αναρχικοί που ξεσηκώνουν τον κόσμο»! «Αριστερός χαοτικός αναρχικός» ο Τσίπρας! Ελεος! Φανταστείτε πόσο ακροδεξιοί είναι οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες βουλευτές και ευρωβουλευτές για να ξεστομίζουν τέτοιες πολιτικές ανοησίες! Στον χορό αυτόν εντάσσεται και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η Ευρωζώνη είναι σήμερα σταθερότερη και πιο ικανή να αντισταθεί» δήλωσε στην εφημερίδα «Χάνοφερσε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» και συνέχισε: «Γι' αυτό και δεν μπορεί να μας εκβιάσει κανείς, αλλά περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση, όποιος και αν την αποτελεί, να τηρήσει όλες τις συμφωνίες που έχουν γίνει με την ΕΕ».
Παράλληλα όμως οι Γερμανοί αναπτύσσουν και άλλη γραμμή απέναντι σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα - μια γραμμή συνεννόησης που προέρχεται ακριβώς από τους κόλπους της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Είναι πολύ διασκεδαστικό το γεγονός ότι ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος αυτή την εποχή, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας (DIW) Μάρτσελ Φράτσερ, ο οποίος είναι οικονομικός σύμβουλος ακριβώς του... Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε με δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Ρουντσάου» προ εβδομάδος την άλλη γραμμή! «Ο πολιτικός σεισμός που θα προκληθεί μέσω μιας πιθανής ανάληψης της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει βραχυπρόθεσμο κόστος, μπορεί όμως να φέρει στη χώρα μια αναγκαία νέα αρχή» δήλωσε ο Φράτσερ. Ταυτόχρονα «πέταξε στα πολιτικά σκουπίδια» τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, λέγοντας: «Οι επιδόσεις των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τρομακτικά κακές. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν υπεράνω όλων να διασφαλίσουν την πολιτική τους δύναμη και την οικονομική αργομισθία τους, όχι όμως να θέσουν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις και να κάνουν τη χώρα τους ικανή για το μέλλον»!
Στο ίδιο πνεύμα ήταν οι δηλώσεις του Μάρτσελ Φράτσερ και στην ηλεκτρονική έκδοση της «Χάντελσμπλατ», της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας: «Μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προξενήσει οικονομικές ζημιές βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα όμως θα προκαλούσε έναν αναγκαία επείγοντα πολιτικό σεισμό και αλλαγές» υπογράμμισε. Από άλλη σκοπιά πιάνει το θέμα ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοδιαλδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο Κάρστεν Σνάιντερ, αναδεικνύοντας την εσωτερική σκοπιμότητα της σκληρής στάσης των χριστιανοδημοκρατών απέναντι στην Ελλάδα. «Ο εσωτερικός πολιτικός φόβος των χριστιανοδημοκρατών ενώπιον του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν δικαιολογεί μια πορεία φαντασμάτων στην ευρωπαϊκή πολιτική» τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης Σνάιντερ. Δεν δίστασε επίσης να καταγγείλει χωρίς περιστροφές την ανάμειξη της γερμανικής Δεξιάς στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι χριστιανοδημοκράτες δεν έπρεπε να αναμειγνύονται στις δημοκρατικές εκλογές μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας με απειλητικές χειρονομίες. Αυτό λειτουργεί αντιπαραγωγικά» υπογράμμισε.
Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα θέμα αρχής που παραβιάζεται με τη γερμανική ανάμειξη, απλώς το ζήτημα είναι ότι η γερμανική ανάμειξη δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα επειδή είναι «αντιπαραγωγική» δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ στην εφημερίδα «Ντι Βελτ». Για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε ο Σνάιντερ, είναι καθαρό ότι «οι συνθήκες ισχύουν και για τις κυβερνήσεις που ακολουθούν». Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, ο Γερμανός Μάρκους Φέρμπερ, που ανήκει στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας (CSU) ήταν πολύ πιο ωμός. «Μια χώρα που δεν είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δεν πρέπει να περιμένει καμιά αλληλεγγύη» δήλωσε ωμά στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» κι αυτός.
*Δημισιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ


Εκτύπωση
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΔΟΥ*
Αναμφίβολα οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποτελούν μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τον ελληνικό λαό, τη χώρα και την Αριστερά. Για πρώτη φορά η τελευταία βρίσκεται προ των πυλών της κυβέρνησης. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του παραιτηθέντος Σαμαρά να επαναφέρει τα σενάρια τρόμου του 2012 περί κοινωνικής καταστροφής αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται ήδη να αλλάξει σελίδα. Να στείλει το σάπιο πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια στο πολιτικόπεριθώριο.
Γιατί όμως η λύση, ειδικά σήμερα, βρίσκεται στην κυβέρνηση της Αριστεράς; Τι το διαφορετικό θα φέρει στην ελληνική κοινωνία;
Η πρώτη μεγάλη διαφορά είναι το οικονομικό μας πρόγραμμα για την άμεση ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων που υπέστησαν τη βάρβαρη οικονομική επίθεση των μνημονιακών πολιτικών, καθώς και το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας. Πρόγραμμα που σηματοδοτεί το πολιτικό-ταξικό μας πρόσημο, ότι δηλαδή επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο νέος, ο μετανάστης και όχι τα οικονομικά συμφέροντα και οι κεφαλαιοκράτες. Χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις, παροχολογίες και μεγάλα λόγια. Με τοεπεξεργασμένο και κοστολογημένο οικονομικό μας σχέδιο, που θα τεθεί από την πρώτη ημέρα σε διαβούλευση, όχι με τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά με τον ελληνικό λαό.
Η δεύτερη αφορά στην ξεκάθαρη πολιτική μας δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει ταμνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, και θα παλέψει για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του άδικου και ταξικού δημόσιου χρέους, για την αποπληρωμή του οποίου οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (και ΔΗΜΑΡ παλιότερα) οδήγησαν στην εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και μάλιστα, σε ενδεχόμενο μπραντ-ντε-φερ με τους Ευρωπαίους, πάνω απ όλα θα θέσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Γεγονός που σημαίνει ότι η σκληρή επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι μια λέξη γενική και αφηρημένη ή απλώς ένα πρόσχημα όπως με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα συγκρουστεί με τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αν όμως αυτές οι δύο διαφοροποιήσεις υπόκεινται στο πεδίο της γενικής πολιτικής, υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, ακόμη δύο που ίσως έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Η πρώτη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε σκοπεύει να κυβερνήσει απλώς στο όνομα του λαού, αλλά μέσα από το λαό. Αυτό σημαίνει ότι τα λαϊκά συμβούλια και οι επιτροπές, οι εργατικές συνελεύσεις, τα κοινωνικά κινήματα και οι πρωτοβουλίες κατοίκων ανά την επικράτεια, θα έχουν ρόλο ισότιμο και πρωτοποριακό. Σημαίνει επίσης ότι τα δημοψηφίσματα θα αποτελούν εργαλεία άσκησης πολιτικής και όχι απονεκρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν αποσκοπεί σε μια χαλαρή και ανενεργή στήριξη του λαού, αλλά στην πραγματική και συνεχή δημοκρατική συμμετοχή.
Τέλος, στο βαθμό που αφορά την ίδια την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη, ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί στην πράξη μια διαφορετική πολιτική ηθική, που αντιμάχεται εξ ολοκλήρου το σάπιο πολιτικό σύστημα που φεύγει. Η πολιτική ηθική της Αριστεράς, που δεν αντιλαμβάνεται τους πολιτικούς ως πολίτες με μεγαλύτερα προνόμια, που αντιστρατεύεται τονπαραγοντισμό και το βόλεμα, που συγκρούεται με τις πελατειακές σχέσεις και τις σχέσεις εξάρτησης, που προϋποθέτει την αξιοκρατία και την ισότητα για όλους τους πολίτες.
Αυτές κατά τη γνώμη μου, είναι δύο βασικές διαφορές του νέου με το παλιό, και πάνω σ αυτά τα διακυβεύματα η κυβέρνηση της Αριστεράς θα κληθεί να δώσει εξετάσεις. Πάνω σε αυτά τα διακυβεύματα, και στο στρατηγικό της όραμα που είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός, θα εμπνεύσει τους πολίτες, και κυρίως τους νέους που σήμερα τους στερούν τα όνειρα και το μέλλον, να συστρατευθούν ώστε το πρόγραμμα αυτό, και βήμα το βήμα ακόμη πιο προωθημένο και πιο ριζοσπαστικό, να γίνει η πραγματικότητα που θα κτίζουμε και θα ζούμε.
Πιστεύω βαθιά πως θα τα καταφέρουμε, παρά τους υπαρκτούς κινδύνους και τον πόλεμο λάσπης. Σε τελική ανάλυση, ο αγώνας για το νέο, το ελπιδοφόρο, το δημιουργικό, θα είναι επιτυχημένος μόνο αν είναι αληθινός.
* Η Χριστίνα Σουλτανίδου είναι μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ από την Θεσσαλονίκη
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ