3+1 ανοιχτά ζητήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ



3+1 ανοιχτά ζητήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσίευση: Φύλλο 245 - 10/1/2015
       
Μονόδρομος η ρήξη με το πολιτικό σύστημα
Του Βασίλη Ξυδιά

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δύο ανοιχτά μέτωπα· το εξωτερικό, που αφορά την ανατροπή του Μνημονίου και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, και το εσωτερικό, δηλαδή τη ρήξη με το πολιτικό σύστημα. Παρ’ όλο που και τα δύο είναι εξίσου κρίσιμα, θα τολμούσα να ισχυριστώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί κυρίως στο δεύτερο μέτωπο. Διότι ο λαός θα μπορούσε ίσως να συγχωρέσει κάποιες ανακολουθίες, υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς με την τρόικα, αν αποδειχθεί ότι ο συσχετισμός δυνάμεων είναι ανυπέρβλητος, σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα ανεχθεί ενδεχόμενη σύμμειξη της νέας κυβέρνησης με τη διαπλοκή. Μ’ άλλα λόγια, αν η αποτυχία στο πρώτο μέτωπο εκληφθεί ως ήττα, η αποτυχία στο δεύτερο θα θεωρηθεί προδοσία.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι μέχρι πού θα το τραβήξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτό που ο κόσμος αντιλαμβάνεται ως «πολιτικό σύστημα» και «διαπλοκή» ή θα αρκεστεί σε έναν «προωθητικό συμβιβασμό» μαζί τους; Τρία συν ένα είναι τα μεγάλα ζητήματα στα οποία θα κριθεί ο πόλεμος. Τα τρία πρώτα είναι το Συνταγματικό-πολιτειακό πλαίσιο, τα ΜΜΕ, κυρίως τα ραδιοτηλεοπτικά, και η λαϊκή απαίτηση για τιμωρία των υπευθύνων, κυρίως του πολιτικού προσωπικού. Υπάρχει και το τέταρτο πεδίο, αυτό της διοικητικής ανασυγκρότησης του κράτους που εμπλέκεται άμεσα κι αυτό με το πρόβλημα της διαπλοκής και του πολιτικού συστήματος, όμως εδώ τα πράγματα θα κινηθούν με άλλους ρυθμούς.
Στα τρία πρώτα πεδία το παιχνίδι θα κριθεί αμέσως, και θα εξαρτηθεί απολύτως από τις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση.
  • Νέο Σύνταγμα από το λαό: Ως προς το Σύνταγμα ο ΣΥΡΙΖΑ τήρησε μέχρι τώρα μια αμήχανη αμυντική θέση, αφήνοντας την πρωτοβουλία στην άλλη πλευρά. Κακώς. Όφειλε να είχε υπερθεματίσει στο ζήτημα της Συνταγματικής αλλαγής, αναδεικνύοντάς το σε συμβολική και ουσιαστική αιχμή της επαγγελλόμενης νέας μεταπολίτευσης του λαού. Εν πάση περιπτώσει έχει την ευκαιρία να το κάνει τώρα. Να θέσει άμεσα το ζήτημα ενός νέου Συντάγματος, όχι στη μεθεπόμενη Βουλή, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναθεώρησης, αλλά άμεσα, μέσα από ένα παλλαϊκό δημοψήφισμα κι αφού προηγουμένως ανοίξει τις διαδικασίες διαβούλευσης ώστε στην όλη προετοιμασία να συμμετάσχει με τρόπο ουσιαστικό ο λαός.
  • Αλλαγή του τοπίου στα ΜΜΕ: Εδώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα βάλει κανόνες και ότι θα ξαναμοιράσει τις άδειες από την αρχή. Καλό, αλλά δεν φτάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής. Κι αν δεν το πει ρητά, οφείλει πάντως να το κάνει πράξη σε πρώτο χρόνο. Η εφαρμογή των κανόνων (κυρίως η εξόφληση όλων των υφιστάμενων χρεών σε κράτος και τράπεζες) συνεπάγεται ένα και μόνο πράγμα: ότι στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν θα υπάρχουν ο Μπόμπολας, ο Ψυχάρης και τα άλλα ραδιοτηλεοπτικά θηρία που καταλήστευσαν τη χώρα, στήριξαν τη διαπλοκή, και υπέβαλαν την υποταγή στα μνημόνια.
  • Απόδοση δικαιοσύνης στους υπεύθυνους: Τί θα γίνει εδώ; Θα τιμωρηθούν κάποιοι; Πόσοι και πώς; Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη για άνοιγμα διαφόρων φακέλων (μνημόνια, Siemens, υποβρύχια κλπ.). Όσο κι αν η προφανής απαίτηση του λαϊκού θυμικού και της νομικής λογικής καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή στην προσωποποίηση των ευθυνών μέσα από τη δικαστική οδό, εν τούτοις η δική μου γνώμη είναι ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να βρεθεί μια ριζική όσο και σολομώντεια λύση που να συνδέεται με τη θέσπιση του νέου Συντάγματος.
Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας δείχνουν ότι το έργο θα παιχτεί σαν γουέστερν κι όχι σαν φιλμ νουάρ. Κι αυτά που ξέραμε παλιά (να κινηθούμε με αποφασιστικότητα αλλά και σύνεση – όπως θα έλεγε και ο τέως σ. Φώτης Κουβέλης), ασφαλώς δεν αρκούν. Κι αν η σύνεση πρέπει να είναι ο παρονομαστής, τούτη τη φορά στον αριθμητή πρέπει να βρίσκεται η αποφασιστικότητα.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
- See more at: http://www.e-dromos.gr/31-anoixta-zhthmata-syriza/#sthash.KDNvIWyh.dpuf

Σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε



Σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε
EDITORIAL
Δημοσίευση: Φύλλο 246 - 17/1/2015
       
Το editorial του Δρόμου της Αριστεράς

«Στις 25 Ιανουαρίου δεν αποφασίζουμε για ποιο κόμμα θέλουμε, αποφασίζουμε σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας». Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η δήλωση αυτή του Α. Σαμαρά, την Πέμπτη, στο Περιστέρι είναι απολύτως σωστή!
Καμιά φορά, ακόμα και ανάμεσα σε ένα καταιγισμό από ψέματα και εκφοβιστικά σλόγκαν, μπορεί να τρυπώσει η αλήθεια. Άλλωστε, ακόμα και ένα σταματημένο ρολόι λέει την αλήθεια, δύο φορές στο εικοσιτετράωρο.
Σε ποια χώρα, λοιπόν, θέλουμε να ζήσουμε; Το ερώτημα δεν μπορεί να προσπεραστεί εύκολα, ούτε και μπορεί, όσο και αν συστηματικά επιχειρείται, να καταργηθεί η συλλογική μνήμη για την Ελλάδα στην οποία ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.
Θέλουμε να ζήσουμε, λοιπόν, σε μια χώρα διεθνώς αναγνωρισμένη ως πειραματόζωο των αγορών; Ή σε μια Ελλάδα που να δίνει ένα παράδειγμα για την αλλαγή που χρειάζεται στην Ευρώπη και τον κόσμο;
Θέλουμε να ζήσουμε σε μια χώρα στην οποία η βούληση των πολλών δεν λαμβάνεται από κανέναν υπ’ όψιν; Ή σε μια Ελλάδα που να δίνει σύγχρονο νόημα στην ιδέα της πραγματικής Δημοκρατίας;
Θέλουμε να ζήσουμε σε μια χώρα ανέργων και εγκατάλειψης κάθε παραγωγικής δραστηριότητας; Ή σε μια χώρα που θα παράγει και θα μπορεί να ζήσει;
Θέλουμε να ζήσουμε σε μια χώρα στην οποία κουμάντο κάνει η τρόικα και οι επιτετραμμένοι της στα υπουργεία; Ή σε μια χώρα που θα μπορεί να αποφασίζει μόνη της για τις δικές της υποθέσεις;
Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν και ζήτησαν απάντηση, ειδικά στο δίχρονο 2010-2012. Ξεχάστηκαν σε μεγάλο βαθμό στη συνέχεια, αφού εμφανίστηκε να επικρατεί η κανονικότητα στο πολιτικό σκηνικό, την ίδια στιγμή που καμιά κανονικότητα δεν επανήλθε στις ζωές των ανθρώπων.
Αυτή η εξέλιξη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο οι κυρίαρχες δυνάμεις επιχειρούν να διεξαχθεί η προεκλογική αντιπαράθεση. Γιατί, πέρα από την ατάκα του Α. Σαμαρά, στο Περιστέρι, αυτό που συστηματικά μεθοδεύεται είναι η πολιτική συζήτηση να μην αφορά καθόλου όσα γίνονται ή θα γίνουν στη χώρα. Αλλά, αντίθετα, να επικεντρωθεί σε σενάρια και διλήμματα που απασχολούν μόνο το σταματημένο ρολόι του πολιτικού συστήματος.
Η απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν, δεν θα δοθεί μόνο στις 25 του μήνα. Δεν χωρά μέσα σε μια κάλπη, όσο και «φουσκωμένη» αν είναι. Στις εκλογές, όμως, μπορεί να δοθεί μια πρώτη απάντηση, να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατά «σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε». Τόσο δυνατά ώστε να αποτελεί δέσμευση προς όλες τις κατευθύνσεις.
Το μόνο, βέβαιο, είναι ότι η έξοδος από την καθολική κρίση απαιτεί συνολική ανάταξη, βαθιά αλλαγή, μεγάλες τομές που μπορεί να τις κάνει μόνο ένας λαός που θα αποφασίσει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

- See more at: http://www.e-dromos.gr/editorial-246/#sthash.ReedVGPB.dpuf

Ο ΣΟΥΛΤΣ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ "ΔΙΝΟΥΝ" ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  

Tα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και δεν ήμασταν εμείς (οι Ευρωπαίοι) που τα επιβάλλαμε» είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε τηλεοπτική εκπομπή στο γαλλικό Canal Plus... 


«Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει χρέος 180% του ΑΕΠ της, αλλά πολλά από αυτά τα μέτρα πρέπει να αλλάξουν γιατί είναι "ανυπόφορα" πρόσθεσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία...
υποστηρίζει πως οι δηλώσεις Σουλτς «επιβεβαιώνουν πως τα μέτρα λιτότητας αποτέλεσαν σαφή επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων. Ήταν αποτέλεσμα της εθελουσίας και πρόθυμης συνεργασίας τους με τους πιστωτές. Ο μύθος της "υπεύθυνης εθνικής διαπραγμάτευσης"» καταρρέει.

Η παρέμβαση αυτή έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί ο Μάρτιν Σουλτς δεν είναι κάποιος τυχαίος αλλά νυν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κι επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο εδώ κι αρκετά χρόνια. Δεύτερον γιατί ενώ είχε στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις Ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, τώρα κάνει δήλωση που "καίει" την κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Τρίτον, γιατί η διατύπωσή του αυτή καθαυτή διαψεύδει τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά που στο τελευταίο τηλεοπτικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας λέει αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού πως "δεν είχε άλλη επιλογή". Κι όμως, σύμφωνα με το Μάρτιν Σουλτς, που δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Podemos, είχε.

Δημοσκόπηση (M.Analysis). Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 4,6% και άνοιγμα "ψαλίδας"


Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,6% έναντι της Νέας Δημοκρατίαςκαταγράφει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά, με την "ψαλίδα" να ανοίγει, αφού στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το περασμένο Σάββατο, η διαφορά ήταν στο 3,3%. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 35,4%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 30,8%. Τρίτο κόμμα σύμφωνα με την μέτρηση είναι το Ποτάμι με 7,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, 

το ΚΚΕ με 5,1%, 
το ΠΑΣΟΚ με 4,2%, 
οι ΑΝΕΛ με 3,0% 
ενώ το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου καταγράφει ποσοστό 2,7%



 

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ...



Εκτύπωση
Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς στο Περιστέρι: "Ξέρω ότι εδώ υπάρχει πληγωμένος κόσμος και διαδηλώνει και την οργή του. Ξέρω όμως ότι ο κόσμος αυτός που βράχηκε δεν θέλει και να πνιγεί. Και προσπαθεί και θα έχει την αμέριστη δική μας συμπαράσταση και βοήθεια και θα τα βγάλει πέρα".
Άρα όλα εντάξει. Βροχούλα ήταν, θα περάσει. Βροχούλα άσχετη με τη δική του πολιτική, τα δικά του μέτρα, τη δική του υπογραφή. Απορείς μάλιστα γιατί δεν θύμισε στους οργισμένους στις λαϊκές γειτονιές της Αθήναςότι ο βρεγμένος τη βροχή δεν πρέπει να τη φοβάται. Ή δεν τους συμβούλεψε να κρατάνε ομπρέλες. Και να περιμένουν την αμέριστη συμπαράστασή του.

Προφανώς ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει πού πατά και πού πηγαίνει. Σπάνια πρωθυπουργός ήταν τόσο ξένος προς την κατάσταση και τα αισθήματα των υπηκόων του. Διότι και ο τελευταίος δεξιός ξέρει ότι ο κόσμος δεν έχει απλώς βραχεί, για να χρειάζεται στέγνωμα. ΠνίγεταιΑσφυκτιά. Βρίσκεται στο βυθό της απόγνωσης. Και μόνο πλεόνασμα έπαρσης και έλλειμμα   ήθους μπορεί να εξηγήσει τις ανοησίες για βρεγμένους.
Κι εκείνο πάλι ότι θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή του; Δηλαδή δεν έχει την υπογραφή του το mail στην τρόικα με τα νέα μέτρα; Δεν είναι έτοιμος για πλειστηριασμούς σπιτιών; Για μεγαλύτερη ασυδοσία απολύσεων; Για αύξηση της φορολογίας; Για ισοπέδωση των ερειπίων του εργασιακού καθεστώτος που άφησαν τα προηγούμενα μέτρα του; Πώς ξαφνικά η αμέριστη συμπαράστασή του στη λιτότητα έγινε συμπαράσταση στα θύματά της;
Να πως. Την ίδια στιγμή που έλεγε τα βρεγμένα του, η εκπρόσωπός του έδινε στεγνά τον Τσίπρα. Ο οποίος σχεδιάζει να επιβάλει στη μεσαία τάξη τετραπλάσιο φόρο από τον ΕΝΦΙΑ. Όπερ έδει δείξαι. Ο ΕΝΦΙΑ είναι βροχή ευεργετική μπροστά σ' αυτά που σχεδιάζει να ο άλλος. Ούτε διπλάσιο, ούτε τριπλάσιο. Τετραπλάσιο φόρο. Πάρε να 'χεις τον πνιγμό σου.
Και πώς τεκμηριώνεται παρακαλώ το πνιγμένο μέλλον; Μα το λέει η ΝΔ, που έχει τη γνωστή σχέση με την αλήθεια. Η μόνη απορία είναι: Εντάξει, δεν χτυπάει κι άσχημα, αλλά γιατί έτσι σκέτος ο τετραπλάσιος φόρος; Αν πρόσθεταν ότι κανείς δεν θα έχει να πληρώσει, γιατί θα έχουν αδειάσει τα ΑΤΜ, δεν θα ήταν πιο τέλειος ο πνιγμός;
*Δημοσιεύθηκε στην ''ΑΥΓΗ'' την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 - ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΤΕΤΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΤΕ;



Εκτύπωση
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Ας τη φανταστούμε κάπως έτσι - μια κυβέρνηση που:
Πρώτο: Θα είναι βγαλμένη από τα σπλάχνα του λαού και όπως μονομερώς οι εχθροί του λαού του επέβαλαν Μνημόνια, εκείνη ενεργώντας στο όνομα του λαού εξίσου μονομερώς (πώς αλλιώς;) θα καταργήσει  χωρίς δεύτερη κουβέντα τα Μνημόνια.
Δεύτερο: Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει άμεσα τις αδικίες σε βάρος του λαού. Πώς; Εντοπίζοντας άμεσα και στέλνοντας τον λογαριασμό στα 559 «πατριωτάκια» μας που μέσα στα χρόνια της κρίσης, όταν 6,3 εκατομμύρια Έλληνες ρίχτηκαν στη φτώχεια, εκείνοι είδαν τα πλούτη τους να εκτινάσσονται στα 76 δισ. δολάρια («Βήμα», 24/8/2014) και να ανέρχονται στο 45% του ΑΕΠ της χώρας.
Τρίτο: Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει άμεσα τις αδικίες σε βάρος του λαού εντοπίζοντας άμεσα και στέλνοντας το λογαριασμό σε εκείνα τα 11 «πατριωτάκια» μας που μέσα στα χρόνια της κρίσης,
όταν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ρίχτηκαν στην ανεργία, εκείνοι (έρευνα της «Wealth-Χ» και της ελβετικής τράπεζας «UBS») είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται από 16 δισ. δολάρια το 2013 στα 18 δισ. δολάρια το 2014 κατέχοντας (11 μόλις άνθρωποι) σχεδόν το 10% του συνολικού ΑΕΠτης χώρας.
Τέταρτο: Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει άμεσα τις αδικίες σε βάρος του λαού εντοπίζοντας άμεσα και στέλνοντας τον λογαριασμό σε εκείνο το 10% του πλουσιότερου πληθυσμού της χώρας που τα χρόνια της κρίσης, την περίοδο που στην Ελλάδα έφτασαν να υποσιτίζονται 686.000 παιδιά (έκθεση Unicef), αυτή η μειοψηφία είδε τα πλούτη της να εκτινάσσονται φτάνοντας σήμερα στο σημείο να κατέχει το 56,1% του εγχώριου πλούτου από το 48,6% που συγκέντρωνε το 2007 (έκθεση της ελβετικής τράπεζας «Credit Suisse»).
Πέμπτο: Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει άμεσα τις αδικίες σε βάρος του λαού εντοπίζοντας άμεσα και στέλνοντας τον λογαριασμό σε εκείνους που διατηρούν κεφάλαια τοποθετημένα στο εξωτερικό ύψους 140 δισ. ευρώ, όταν ένας στους δυο Έλληνες αναγκάζεται να δανειστεί ή να εκποιήσει περιουσιακά του στοιχεία για να επιβιώσει (έρευνα ΓΣΕΒΕΕ).
Έκτο: Μια κυβέρνηση σε μια χώρα όπου ο εργάτης, ο αγρότης, ο βιοπαλαιστής έχασαν το 40% του εισοδήματός τους τα τελευταία χρόνια, θα στείλει τον (αντίστοιχο) λογαριασμό σε όλους τους προηγούμενους καθώς και σε εκείνους που φοροαποφεύγουν μέσω Λουξεμβούργου ή άλλων «παραδείσων», σε εκείνους που ο αφορολόγητος «πατριωτισμός» τους περνάει μέσα από «λίστες Λαγκάρντ», μέσα από εμβάσματα δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό, μέσα από «οφ σορ» εταιρείες κι από άλλα τέτοια «νόμιμα και ηθικά».
Έβδομο: Μια κυβέρνηση του λαού που όπως μονομερώς οι εχθροί του λαού του έχουν φορτώσει στην καμπούρα του ένα χρέος που αφενός ο λαός το έχει πληρώσει χίλιες φορές κι αφετέρου δεν το δημιούργησε αυτός, εκείνη θα απαλλάξει το λαό από αυτό το χρέος, θα αρνηθεί να το πληρώσει, θα το διαγράψει μονομερώς (πως αλλιώς;) διακηρύσσοντας προς εγχώρια και ξένα όρνεα πως ό,τι φάγατε – φάγατε.
Όγδοο: Μια κυβέρνηση που θα «εξηγήσει» στους τραπεζίτες πως τα 250 δισ. ευρώ που έχουν «δανειστεί» αυτά τα χρόνια είναι λεφτά του λαού, αφού ο λαός τα έχει πληρώσει, και άρα θα τεθούν στην υπηρεσία του λαού, θα τεθούν στην οικονομική αναγέννηση της χώρας μέσα από ένα παραγωγικό και πανεθνικό σχεδιασμό με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.
Ένατο: Μια κυβέρνηση που όπως μονομερώς οι εγχώριοι και ξένοι «σωτήρες» του λαού του επέβαλαν μια δανειακή σύμβαση που θέτει τη χώρα υπό το αγγλικό δίκαιο και υπό την δικαιοδοσία του δουκάτου του Λουξεμβούργου, εκείνη το ίδιο μονομερώς (πώς αλλιώς) θα κάνει την δανειακή σύμβαση χαρτοπόλεμο και χωρίς καμία διαπραγμάτευση θα την πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ.
Δέκατο: Μια κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα θα εξασφαλίσει δουλειά, ψωμί, σύνταξη, θέρμανση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια στο λαό και θα τα εξασφαλίσει επειδή ακριβώς θα αρνηθεί να ξαναδώσει έστω και ένα τρύπιο ευρώ σε κερδοσκόπους και τοκογλύφους και επειδή ό,τι παράγει πλούτο στον τόπο δεν θα το χαρίζει στους «επενδυτές», δεν θα το βάζει ενέχυρο στις «Αγορές», αλλά θα το θέσει στην υπηρεσία του λαού, που σημαίνει: Τέλος στο ξεπούλημα και στο πλιάτσικο, πέρασμα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλων των τομέων στρατηγικής σημασίας στην οικονομία, από την ενέργεια, τον ορυκτό, επίγειο και εναέριο πλούτο μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, τις δημόσιες μεταφορές και φυσικά τον τραπεζικό τομέα.
Ενδέκατο: Μια κυβέρνηση που δεν θα αναγνωρίζει στα «κολέγια των Επιτρόπων», σε καμία ΕΕ και σε κανένα ΔΝΤ το «δικαίωμα» να ρημάζουν και να υπονομεύουν την οικονομία της χώρας, που θα ενεργεί με γνώμονα την ανύψωση του παραγωγικού επιπέδου του τόπου και την αναδημιουργία της Ελλάδας, διεκδικώντας αμοιβαία επωφελείς σχέσεις στο πλαίσιο της αλληλεξάρτησης εντός του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος και του παγκόσμιου «καταμερισμού εργασίας».
Δωδέκατο: Μια κυβέρνηση που δεν θα επιτρέπει στα ΝΑΤΟ και στις Κομισιόν να ποδοπατούν την εθνική κυριαρχία και την λαϊκή αξιοπρέπεια, που δεν θα θεωρεί «μονόδρομο» τα δεσμά τους, και που στα παιχνίδια των εκβιασμών, των απειλών και των υπονομεύσεων θα αντιτάσσει την λαϊκή οργάνωση, τη λαϊκή θέληση, τη λαϊκή αποφασιστικότητα και την πατριωτική και διεθνιστική αλληλεγγύη.
Άσχημη θα ήταν μια τέτοια κυβέρνηση; Δεν φαντάζομαι. Αλλά έχω και πλήρη επίγνωση ότι, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, στο ερώτημα προς τους υποψήφιους κυβερνώντες αν «έχετε τέτοια κυβέρνηση» να μου προτείνετε, η απάντηση που θα λάμβανα θα ήταν ότι… η φαντασία μου καλπάζει.
Διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι τόσο φαντασιόπληκτος δεν είμαι ώστε να πιστεύω ότι μπορεί στις 26 Ιανουαρίου να έχω μια τέτοια κυβέρνηση.   Εντούτοις δεν νομίζω (με το συμπάθιο κιόλας) ότι θα πρέπει να παραιτηθώ από το να θέλω μια τέτοια κυβέρνηση.
Και φυσικά δεν νομίζω (με το συμπάθιο κιόλας), ακόμα κι αν δεν μπορώ να έχω μια τέτοια κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να παραιτηθώ από το δικαίωμά μου, την παραπάνω Δευτέρα, να έχω μια τέτοια αντιπολίτευση.
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015- ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Ο Πάνος Καμμένος στο Star Channel 15-1-2015

«Le Soir» για ΣΥΡΙΖΑ: «Ακούτε αυτόν τον θόρυβο; Η ιστορία χτυπά την πόρτα»



Η βελγική εφημερίδα «Le Soir» παρουσιάζει τέσσερις ευρωβουλευτές από την Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ: Μανόλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο, Κώστα Χρυσόγονο και Δημήτρη Παπαδημούλη

Με τίτλο «Ακούτε αυτόν τον θόρυβο; Η ιστορία χτυπά την πόρτα» και υπότιτλο: «Ε.Ε.: Οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν να δώσουν νέα ευρωπαϊκή ώθηση», η βελγική εφημερίδα «Le Soir» παρουσιάζει τέσσερις ευρωβουλευτές από την Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ: Μανόλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο, Κώστα Χρυσόγονο και Δημήτρη Παπαδημούλη.
[Αποσπασματα από το άρθρο]:
«Ακούτε αυτόν τον θόρυβο; Η ιστορία χτυπά την πόρτα». Τα μάτια του Μανόλη Γλέζου φωτίζονται. Ένα πονηρό χαμόγελο σκάβει ακόμη περισσότερο τις ρυτίδες του προσώπου του. Ο ‘πρύτανης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’ -είναι 92 χρονών!- κάνει μία παύση, μέχρι η βοηθός του να μεταφράσει τα λόγια του. Και συνεχίζει, πάντα στα ελληνικά: «Το ζήτημα είναι το εξής: Τι θα κάνουμε; Θα ανοίξουμε την πόρτα ή θα παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στο γεγονός;»
(…) Ο Μανόλης Γλέζος διαισθάνεται τον άνεμο αλλαγής που φυσάει στην Ευρώπη. Δεν είναι πρωτιά για αυτόν τον επαναστάτη, εικόνισμα της αντίστασης ενάντια στους ναζί και μεγάλο οπαδό της συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτή τη φορά όμως, θα μπορούσε να είναι η καλή ευκαιρία. Κατά την άποψή του, στις 25 Ιανουαρίου, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι Έλληνες θα ψηφίσουν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του, εκείνο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Είμαι 100% σίγουρος. Το 2002, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε μόνο το 4% των ψήφων και ήμουν ο μόνος που πίστευα ότι θα φτάναμε το σκορ που πραγματοποιεί σήμερα. Κανείς δεν με πίστευε. Μου έλεγαν ότι είμαι ουτοπιστής…». Αυτή τη φορά χαμογελάει ανοιχτά.
«Δεν πρέπει μόνο να λάβουμε 50 επιπλέον έδρες στο Κοινοβούλιο. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι αρκετές ψήφους για να κυβερνήσουμε μόνοι μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στην πλειοψηφία, αν καταφέρουμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο να αντικαταστήσει ένα άλλο κόμμα, αλλά να δώσουμε απευθείας την εξουσία στο λαό».
(…) Δημ. Παπαδημούλης: «Όταν εξηγούμε, π.χ., ότι μετά από πέντε χρόνια ύπαρξης του προγράμματος λιτότητας, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 180% του ΑΕΠ, ενώ το 2010 ήταν στο 125%... Και όμως, το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να βρει λύση στο πρόβλημα του χρέους! Η ύφεση έπρεπε να φτάσει στο 14%. Φτάσαμε στο 25% σήμερα. Η ανεργία επίσης έπρεπε να φτάσει στο 14%, ενώ είμαστε στο 26% σήμερα και στο 55% ποσοστό ανεργίας για τους νέους. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, να βρούμε συμβιβασμούς. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αυτό το πρόγραμμα που κάνει κακό στην οικονομία και την κοινωνία μας»
(…) Την προηγούμενη ημέρα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν πρόεδρος σε μία μικρή σύσκεψη των ευρωβουλευτών του κόμματός του, για να οργανώσει τη συμμετοχή τους στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία. Ενώ ορισμένοι θα μεταβούν στην Ελλάδα, για να συμμετάσχουν στη μία ή την άλλη συζήτηση, άλλοι θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο για «να προωθήσουν τις ιδέες του κόμματος έναντι των καρικατούρων που κυκλοφορούν». «Πρόκειται για προπαγάνδα του τρόμου που δημιουργούν οι αντίπαλοί μας», εξηγεί ο κ. Παπαδημούλης. «Μας παρουσιάζουν ως ένα είδος τέρατος, πράγμα που προφανώς δεν ισχύει. Αλλά κοιτάξτε: δεν αποτελούμε καλή λύση ούτε για τους τραπεζικούς, ούτε για την άκρα δεξιά, ούτε για τις δεξιές κυβερνήσεις…».
(…) «Δημιουργούμε την αριστερά του 21ου αιώνα, αντλώντας συμπεράσματα από τις αρνητικές και θετικές εμπειρίες των αριστερών στο παρελθόν», συνεχίζει. Με ένα κόμμα όπως το Podemos στην Ισπανία (το οποίο δημιουργήθηκε από το κίνημα των Αγανακτισμένων και συναντά τεράστια λαϊκή επιτυχία με 28,3% της πρόθεσης ψήφου, πρώτο κόμμα στις ισπανικές δημοσκοπήσεις), ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την Αριστερά στην Ευρώπη.
(…) Εάν ακούμε για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, είναι κυρίως λόγω των θέσεών του ενάντια στη λιτότητα, κεντρική θέση του προγράμματός του. Σύμφωνα με τον Κώστα Χρυσόγονο, τα πράγματα είναι απλά: «Η λιτότητα είναι ένα φάρμακο πιο επικίνδυνο από το κακό που υποτίθεται ότι θεραπεύει». Αγανακτεί με την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού χαρακτηρίζοντας τα προγράμματα «προγράμματα δολοφονικής λιτότητας», μιλώντας για «παραβίαση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» και για «νέα μορφή αποικίας» της Ελλάδας.
(…) «Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα. Πρόκειται για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία…Υπάρχει ανάγκη αλλαγής πορείας και δύο είναι οι επιλογές, διευκρινίζει ο κ. Παπαδημούλης. Είτε επιστρέφουμε στις βάσεις της Ε.Ε.: Σύγκλιση, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, που είναι η προσέγγιση της αριστεράς. Είτε καταστρέφουμε την Ένωση και τη Δημοκρατία. Είναι η επιλογή της άκρας δεξιάς».
(…) Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ένα είναι βέβαιο: Οι ελίτ δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν όπως έκαναν στο παρελθόν, διότι απλούστατα οι λαοί απορρίπτουν τα μέτρα λιτότητας… Αισθάνομαι τυχερός που είμαι Έλληνας αυτή τη στιγμή. Είμαι εδώ μόνο και μόνο για να ζήσω αυτή την ιστορική στιγμή».
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ LEFT
- See more at: http://left.gr/news/le-soir-gia-syriza-akoyte-ayton-ton-thoryvo-i-istoria-htypa-tin-porta#sthash.OWepXAyN.9ozZe73C.dpuf

Χάος, η ψυχή του ανθρώπου!..


     Μας έφυγε ένα βάρος!
     Είχαμε τύψεις μπας και στέλνοντας τον παλικαρόπουλο σπίτι του να κοιτάει το ταβάνι, του δημιουργούσαμε ανήκεστο ψυχική βλάβη, μεγαλύτερη απ' αυτήν που ήδη έχει!

    Αλλά πού!
    Αντίθετα τώρα με τις εκλογές ο άνθρωπος βρήκε την κλίση του: κωμικός ηθοποιός!
     Και μάλιστα τηςμπουφόνικης κωμωδίας,ξέρετε..
     ..εκείνης με τα ''γκαγκς'', τις σφαλιάρες, τις μούτες,
     ..όπου ο μπουφόνος κωμικός ηθοποιός μοναδικό σκοπό έχει να προκαλέσει γέλιο,
     ..μέσα από υπερβολικά και γελοία αστεία!

     Τέτοια ακριβώς κωμωδία είναι και το νέο σποτάκι του λεβεντόπουλου, όπου στο αποκορύφωμα της μπουφόνικης γελοιότητας ο πρωταγωνιστής λέει το αμίμητο: ''Εγώ ποτέ δε λέω ψέματα'',
     ..καθώς και τα αξεπέραστης αξίας:  ''Τώρα μπορώ και εγγυώμαι'' και: '' 'Ο,τι υπόσχομαι εγώ, το δίνω''!

     Πιστεύουμε ότι μετά το σποτάκι αυτό, η μπουφόνικη κωμωδία, η όπερα μπούφα, καθώς και η επιθεώρηση έχουν κλείσει τον κύκλο τους, 

    ..στην αναζήτηση του γελοιοδέστερου, πιό ποταπού και χυδαίου αστείου της ιστορίας τους!

     Ο άνθρωπος δεν παίζεται!
     Δεν κολλάει απάνω του ούτε τσίπα, ούτε φιλότιμο, ούτε ντροπή,
     ..ούτε η παραμικρή μεταμέλεια για όσα πολιτικά εγκλήματα έχει διαπράξει, και όσα προτίθεται,ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ να διαπράξει εναντίον της χώρας και των πολιτών.
     Ψάχνει κανείς να βρει μιά δικαιολογία, ένα άλλοθι, μιά συμπάθεια βρε αδελφέ σαν άνθρωπος προς άνθρωπο, για να του δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και δεν βρίσκει!

     Εδώ ακριβώς ταιριάζει η τόσο κοινή και παιχνιδιάρικη κάποιες φορές έκφραση:
     '' Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου ''!
     Τού δε συγκεκριμένου ανθρώπου όχι απλώς άβυσσσος. Χάος!
     Σε όσους αρέσει το χάος ας τον ξανά εμπιστευτούνε!..

http://mandatoforos.blogspot.gr    

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ !!! ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΝΑΙ ;;;


ΤΟ ΚΊΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΧΑΜΈΝΩΝ ΑΚΙΝΉΤΩΝ. ΠΟΛΊΤΕΣ ΚΌΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΑΓΟΡΊΤΕΣ ΈΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ !!! Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΕΤΑΙ ;;;

Η φορολογία των ακινήτων και τα δάνεια των τραπεζών βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας και τροφοδοτούν την πολιτική ένταση.
Οι υπέρμετροι φόροι και οι παράλογες επιβαρύνσεις δημιουργούν ένα ασφυκτικό συναίσθημα στον πολίτη, που βλέπει να εφαρμόζονται μέτρα στήριξης
μόνο του τραπεζικού συστήματος, ενώ αυτός «αιμορραγεί».
Την ίδια ώρα, καλείται να μην έχει «κόκκινο» δάνειο, να καταβάλλει κάθε μήνα τις φουσκωμένες δόσεις των δανείων, μαζί με τα χαράτσια. Παράδοξο και εξωφρενικό είναι το γεγονός, ότι το ακίνητό του είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα. Δηλαδή ουσιαστικά δεν του ανήκει.
Κι εδώ ξεκινά η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων.
Δυστυχώς όμως, οι περισσότερες προσεγγίσεις προέρχονται συνήθως από «ειδικούς», με μηδενική γνώση της ελληνικής ιστορίας.

Πριν από λίγες μέρες συνάντησα τυχαία ένα ηλικιωμένο δικηγόρο, παλαιό φίλο του πατέρα μου, που ανήκε πάντα στον συντηρητικό χώρο.
Ξεφύσηξε όταν με είδε και με εξομολογητική διάθεση με πλησίασε και μου είπε: «Μια ολόκληρη ζωή φοβόμασταν ότι θα μας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές και τώρα μας τα παίρνουν οι δικοί μας». Χαμογελάσαμε, ανταλλάξαμε ευχές και χωρίσαμε. Την ίδια μέρα, έπεσα πάνω σε μια χιουμοριστική ανάρτηση στο διαδίκτυο, που με έκανε να γελάσω. Το ποστεράκι έγραφε: «Όταν θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί των σπιτιών, να αρχίσουν απ’ αυτούς που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εμείς οι υπόλοιποι ψηφίσαμε να μας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές». Πραγματικά ήταν ευφυές και αστείο. Κατάλαβα όμως, ότι έστω και με χιούμορ, οι Έλληνες εκφράζουν το αδιέξοδό τους, αφού βιώνουν μια τεράστια ανατροπή. Και δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ανατροπή της κοσμοθεωρίας τους. Του τρόπου που βλέπουν τη ζωή.
Αυτές οι δύο απρόβλεπτες συναντήσεις με κινητοποίησαν, να αναζητήσω μια έρευνα, που είχαμε κάνει για τα ακίνητα την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Στην ιστορία αυτή, πρωταγωνιστής είναι ένας λησμονημένος δικηγόρος και πολιτικός, ο οποίος μεταπολεμικά ηγήθηκε ενός ισχυρού κινήματος, για την επιστροφή των ακινήτων, στα χέρια όσων τα είχαν χάσει κατά την διάρκεια του πολέμου.
POLHSANTES-ATHINOGENIS
Το κίνημα για την επιστροφή των ακινήτων, που εκποιήθηκαν στην κατοχή !!!
Πρόκειται για τον Σμυρνιό δικηγόρο και πολιτικό, Αντώνη Αθηνογένη. Στην κατοχή είχε χάσει το σπίτι του. Το πούλησε έναντι μικρού τιμήματος, ώστε να εξασφαλίσει τρόφιμα για την επιβίωση της οικογένείας του. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος. Μαυραγορίτες, αρπακτικά της νεότερης ιστορίας, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είχαν αποκτήσει τεράστια περιουσία, αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές, ότι μπορούσε να ανταλλαχθεί με λίγες οκάδες λάδι, αυγά, ψωμί και κρέας.
Η ανθρωπιστική κρίση του φρικτού χειμώνα του 1941, αποδεκάτισε κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η κρίση που είχε προκαλέσει η γερμανική κατοχή, είχε πάρει διαστάσεις ολέθρου. Από τη μία οι Ναζί, λεηλατούσαν την αγροτική παραγωγή και από την άλλη, έκλειναν τα μάτια στα εγκλήματα των ληστρικών συνεργατών τους, που αντάλλασσαν έναν τενεκέ λάδι με ακριβές μονοκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας.
Υπολογίζεται, ότι κάτω από αυτό το καθεστώς της αφόρητης πίεσης, 400 χιλιάδες πολίτες πούλησαν μέρος ή το σύνολο της περιουσίας τους. Ο Αθηνογένης, το 1946, ηγήθηκε της προσπάθειας να επιστραφούν τα σπίτια που είχαν χαθεί. Για αυτό το σκοπό, συνέταξε αναλυτική λίστα των ακινήτων που εκποιήθηκαν, αλλά και ξεχωριστή λίστα με τα ονόματα αυτών που τα είχαν αρπάξει. Η λίστα αυτή είχε 40 χιλιάδες αγοραστές. Δημιουργήθηκε όμως και μια δεύτερη λίστα, με ονόματα μεγαλεμπόρων, που είχαν «αγοράσει» από 10 έως 50 ακίνητα ο καθένας!
AKINHTA KATOXH
Ο Αθηνογένης ήταν πάντα μαχητής και πραγματικός πατριώτης. Πολέμησε ως εθελοντής στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 , αργότερα βρέθηκε στα πεδία των Βαλκανικών πολέμων, για την απελευθέρωση της βόρειας Ελλάδας και οργάνωσε μυστικές αποστολές Μικρασιατών εθελοντών.
Ταυτόχρονα, ήξερε τις κακοτοπιές της πολιτικής, καθώς πριν από τη δικτατορία του Μεταξά, είχε διατελέσει βουλευτής, αντιπρόεδρος της βουλής και υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Κονδύλη.
Δεν ήταν κομμουνιστής. Ούτε καν τους συμπαθούσε. Αλλά όταν είδε ότι η κεντρική πολιτική σκηνή του γύρισε την πλάτη , δεν υποχώρησε και συμμάχησε με όσους είχαν διάθεση να αγωνιστούν στο πλευρό του. Ήξερε ότι θα βρει ισχυρές αντιστάσεις, αλλά οργάνωσε μεγάλες συγκεντρώσεις και μετέτρεψε τη διαμαρτυρία σε μαζική λαϊκή κατακραυγή .
Οι δωσίλογοι, μετά τον πόλεμο, είχαν ενταχθεί με τη δύναμη του χρήματος στην νεοελληνική πραγματικότητα, είχαν πρόσβαση στα κόμματα, επηρέαζαν τη δικαιοσύνη και πίεζαν να μην ψηφιστεί νόμος, που θα τους έπαιρνε πίσω την περιουσία που απέκτησαν παράνομα σε βάρος των τίμιων Ελλήνων.
Είχαν καταφέρει, μάλιστα, να φέρουν στη βουλή, μέσω ενός ακροδεξιού σχηματισμού, πρόταση νόμου για νομιμοποίηση όλων των αγορών επί κατοχής, με αντάλλαγμα έναν ειδικό φόρο ακινήτων. Το τρομερό δεν είναι ότι το Κόμμα των Εθνικοφρουρών το προώθησε, αλλά ότι υποστηρίχτηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας. Η μάχη ήταν σκληρή , αλλά ο Αθηνογένης νίκησε στα σημεία.
Το 1949, κατάφερε να φέρει άλλο νόμο στη βουλή, που προέβλεπε την επιστροφή των σπιτιών για 250 χιλιάδες πωλήσαντες, αλλά χωρίς τιμωρία των ενόχων.
Οι μαυραγορίτες έμειναν ανέγγιχτοι και στο απυρόβλητο. Μάλιστα, προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο και κατάφεραν να μπλοκάρουν την άμεση επιστροφή των ακινήτων, που κατείχαν. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε τότε, ότι ο νόμος περί ακύρωσης αγοραπωλησιών επί κατοχής ήταν… αντισυνταγματικός. Από την απόφαση αυτή εξαιρούνταν οι μικροϊδιοκτήτες. Κάτι ήταν κι αυτό.
Athonogenis, katohi
Ο Αθηνογένης πέθανε το 1963, σε ηλικία 88 ετών . Η μόνη τιμή που του έγινε, ήταν να δώσουν το όνομά του σε έναν δρόμο στη Νέα Σμύρνη. Τουλάχιστον οι Μικρασιάτες τον θυμήθηκαν.
Η ιστορία αυτή είναι σίγουρα διδακτική, για αυτούς που θα επιχειρήσουν να αναλύσουν για μια ακόμα φορά το θέμα των πλειστηριασμών. Γιατί η εκποίηση της στέγης των πολιτών γράφτηκε με μαύρα γράμματα πριν από 70 χρόνια και οι πληγές στην ελληνική κοινωνία ακόμα δεν έχουν κλείσει. Ας μην ανοίξουν άλλες.
Χρίστος Βασιλόπουλος


http://www.mixanitouxronou.gr/kinima-gia-tin-epistrofi-ton-chamenon-akiniton-polites-kontra-stous-mavragorites/

Στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με προϋπόθεση την κατάργηση του μνημονίου

Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση ΔΡΑΧΜΗ : 


Η «Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση ΔΡΑΧΜΗ» στηρίζει στις εκλογές της 25/1/2015 τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. με την προϋπόθεση ότι, αν σχηματίσουν ή υποστηρίξουν κυβέρνηση και δεν κάνουν πράξη την αντιμνημονιακή τους πολιτική, θα μας βρουν αντιμέτωπους, όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.Η απόφασή αυτή πάρθηκε με πλειοψηφία της διευρυμένης Πολιτικής Γραμματείας της Κίνησης και στηρίζεται στην εκτίμηση ότι, επείγει η απαλλαγή της χώρας από τη σημερινή μνημονιακή υποτέλεια στους Γερμανούς ιδιοκτήτε
Η «Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση ΔΡΑΧΜΗ» στηρίζει στις εκλογές της 25/1/2015 τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. με την προϋπόθεση ότι, αν σχηματίσουν ή υποστηρίξουν κυβέρνηση και δεν κάνουν πράξη την αντιμνημονιακή τους πολιτική, θα μας βρουν αντιμέτωπους, όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.Η απόφασή αυτή πάρθηκε με πλειοψηφία της διευρυμένης Πολιτικής Γραμματείας της Κίνησης και στηρίζεται στην εκτίμηση ότι, επείγει η απαλλαγή της χώρας από τη σημερινή μνημονιακή υποτέλεια στους Γερμανούς ιδιοκτήτες του ευρώ. Εφ’ όσον η απαλλαγή από το μνημόνιο δε γίνει πράξη, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η όποια κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θα μας βρει απέναντι, όπως άλλωστε και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Η Κίνηση ΔΡΑΧΜΗ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην κάνει εκπτώσεις, να μην  υποκύψει στη μνημονιακή υποτέλεια και να προσφύγει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», διασφαλίζοντας ίση μεταχείριση και ίσες αποστάσεις για τις δύο απόψεις από τα ΜΜΕ. Στην περίπτωση αυτή, πιστεύουμε πως η άποψη που εκπροσωπούμε και υποστηρίζει η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ψηφοφόρων -και όχι οπαδών-του ΣΥΡΙΖΑ, θα δικαιωθεί. Με την ίδια άποψη, συμπαρατάσσεται μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σχεδόν όλοι οι διαπρεπείς διεθνείς οικονομολόγοι. Οι οποίοι θα κληθούν να ακουστούν από τον ελληνικό λαό που σήμερα παραπλανιέται από τα περισσότερα ΜΜΕ με ψέματα Γκεμπελικού τύπου και σαθρά τρομολαγνικά επιχειρήματα.
Εκτιμούμε ότι, το 2015 θα είναι χρονιά κορυφαίων πολιτικών εξελίξεων και μεγάλων ανατροπών  στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, όπου η επιχείρηση γερμανοποίησης της ΕΕ  με όχημα το ευρώ αποκαλύπτεται, οι θεσμοί της απαξιώνονται και το όραμα της Ένωσης καταρρέει. Η Ευρώπη των μνημονίων της ανεργίας και της φτώχειας, δεν έχει σχέση με την ΕΕ της ειρήνης, της σύγκλισης, της αλληλεγγύης και της ευημερίας που οραματίστηκαν οι εμπνευστές της. Σήμερα, ωριμάζουν οι συνθήκες για τη δημιουργία μιας μεγάλης πραγματικά αντιμνημονιακής παράταξης με πατριωτικό και δημοκρατικό προσανατολισμό, που θα απαλλάξει τη χώρα από την υποτέλεια στο Βερολίνο και θα ανοίξει μια νέα ελπιδοφόρα σελίδα για τη χώρα στο μέλλον.
- See more at: http://www.drachmi5.gr/anakoinoseis/elliniki-dimokratiki-kinisi-drahmi-stirizoyme-syriza-kai-anel-me-proypothesi-tin#sthash.hQvzok2z.dpuf