"Kαθαρή και ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ" ζήτησε από την Πάτρα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Σε μια μεγαλειώδη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση, στο κλειστό γυμναστήριο "Δ. Τόφαλος" που ξεχείλισε από χιλιάδες κόσμο, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν "για τη δική σας αυτοδύναμη κυβέρνηση". Διότι, όπως είπε, "το plan B' της τρόικας και της ολιγαρχίας είναι να βάλουν εγγυήτριες δυνάμεις στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εμείς το ξεκαθαρίζουμε μία και καλή: Δεν θα συγκυβερνήσουμε ούτε με την τρόικα ούτε με τους υπαλλήλους της".
Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά, ότι πολιτεύεται με μόνο όπλο την κινδυνολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως δεν πείθει και τον οδηγεί στην πλήρη απομόνωση.
Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (η οποία μεταδόθηκε από το avgi.gr) έχει ως εξής:

"Δημοκρατικέ λαέ της Αχαΐας,
Πολίτες της Πάτρας,
Παίρνεις σήμερα εσύ τη σκυτάλη της αλλαγής. Αύριο τη παραδίδεις στην Αθήνα.
Την Παρασκευή στην Κρήτη. Και τη Δευτέρα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελπίδα έφτασε. Η λύτρωση έφτασε. Η αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία επιστρέφουν στη πληγωμένη πατρίδα μας.
Η Πάτρα στέλνει σήμερα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμα της μεγάλης νίκης του λαού μας. Το μήνυμα της μεγάλης αλλαγής. Δεν υπάρχει επιστροφή. Τίποτα πια δεν μπορεί να συγκρατήσει το μεγάλο πόθο του λαού μας να ανατρέψει το καθεστώς των μνημονίων.
Την Κυριακή η Ελλάδα σηκώνει το κεφάλι περήφανα και προχωράει μπροστά, σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ψήφος για την Ελλάδα. Είναι ψήφος για την αξιοπρέπεια.
Την Κυριακή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας, για τη ζωή μας. Την Κυριακή η ελπίδα γράφει Ιστορία. Ο λαός παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Και η πατρίδα μας βγαίνει από το σκοτάδι στο φως. Βγαίνει από τον Μεσαίωνα του Μνημονίου στο φως της ανάπτυξης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της πολιτισμικής αναγέννησης.

Πολίτες της Πάτρας,
Μόνον εσείς, με την ψήφο σας, μπορείτε να κάνετε τα Μνημόνια παρελθόν. Δίνοντας καθαρή και ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο μεγάλη η στήριξή σας στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο πιο ισχυρή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο βέβαιο είναι ότι τη Δευτέρα τελειώνουν οι περικοπές, η λιτότητα και τα Μνημόνια. Τόσο πιο δυνατή η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Σας καλώ τη Κυριακή να δώσετε στον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη, μια ευρεία νίκη. Δώστε απλόχερα μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δώστε απλόχερα μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, ψηφίστε την Κυριακή για τη δική σας αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Σημαίνει τέλος στην εθνική ταπείνωση. Σημαίνει τέλος στα Μνημόνια της καταστροφής.

Πολίτες της Αχαΐας,
Δεν ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας. Δεν ζητάμε λευκή επιταγή. Ζητάμε, όμως, καθαρή και ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Την μόνη ελπίδα του λαού μας για ανάκαμψη και προκοπή. Το μόνο συγκεκριμένο πρόγραμμα που αντιπαρατίθεται στο Μνημόνιο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Χωρίς καθαρή και ισχυρή εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του μνημονιακού κατεστημένου, παλιότερες ή νεότερες, θα επιχειρήσουν να μας εγκλωβίσουν. Μας θέλουν χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία όμηρους της δικής τους στήριξης, ώστε να νοθεύσουν το πρόγραμμά μας.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας και της ολιγαρχίας παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Επιδιώκουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία. Απεργάζονται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να μην έχουμε περιθώρια σκληρής διαπραγμάτευσης. Μας θέλουν σε διαρκή διαπραγμάτευση με το χτες. Με ένα κατεστημένο που διεκδικεί το μόνιμο δικαίωμα στην εξουσία.
Σας καλούμε να μην τους αφήσετε. Σας καλούμε να απεγκλωβίσετε και το ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα από τις δυνάμεις του χθες. Να μην επιτρέψετε στα βαρίδια. Να μην επιτρέψετε στους υπόλογους για τα μαύρα ταμεία της Siemens, για τις μίζες στα εξοπλιστικά, στους υπόλογους για τα Μνημόνια, να ακυρώσουν την ελπίδα σας, να ματαιώσουν τις προσδοκίες σας.
Το plan B' της τρόικας και της ολιγαρχίας είναι να βάλουν εγγυήτριες δυνάμεις στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εννοούν όταν αυτοπροβάλλονται ως δήθεν εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Μόνο που δεν είναι εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αλλά εγγυητές της παράδοσης της χώρας στην κυρία Μέρκελ. Εγγυητές της λιτότητας και των Μνημονίων.
Σήμερα, λοιπόν, εδώ από την Πάτρα, το ξεκαθαρίζουμε. Εμείς με τη τρόικα δε συγκυβερνάμε. Ούτε εκπροσώπους των απόψεων της τρόικα θα δεχθούμε να έχουμε στο υπουργικό μας συμβούλιο. Τελεία και παύλα!
Γι' αυτό σας καλούμε να μην αφήσετε καμία ψήφο να πάει χαμένη. Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Ελλάδα. Απέχουμε μόλις μισό βήμα από την αυτοδυναμία. Αυτό το βήμα θα το ολοκληρώσουμε, όλες και όλοι μαζί, την Κυριακή. Ψηφίζουμε για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την εθνική υπερηφάνεια. Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ.
Και την Δευτέρα σχηματίζουμε κυβέρνηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που έχει ενωθεί με το ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πολίτες της Πάτρας, δεν έρχεται για να πάρει μια ιστορική ρεβάνς στο όνομα της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Θα σχηματίζουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας και εθνικής αναγέννησης.
Από την Δευτέρα δεν υπάρχουν για εμάς, δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι. Θα υπάρχουν μόνο πολίτες, με ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις. Από την Δευτέρα δεν θα υπάρχει για εμάς κομματικό κράτος. Τελειώνει την Κυριακή με την ψήφο του λαού. Δίνει τη θέση του στο κράτος δικαίου, στην ισονομία και την αξιοκρατία.
Εμείς δεν είμαστε συνέχεια του παρελθόντος. Θα είμαστε τομή με το παρελθόν ενός αναξιόπιστου πολιτικού συστήματος της αναξιοκρατίας, του ρουσφετιού, της διαπλοκής, της κομματοκρατίας. Για αυτό εμείς δεν έχουμε στόχο να γυρίσουμε πίσω στο 2009. Εμείς ερχόμαστε για να συγκρουστούμε με την Ελλάδα του 2009 και με τις αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση.

Πολίτες της Αχαΐας,
Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του δεν έχει μια κεντροδεξιά, συντηρητική παράταξη, όπως αυτή που πολλοί ίσως θυμούνται. Έχουμε απέναντί μας μια έξαλλη ακροδεξιά, φίλων του κ. Σαμαρά. Που αναμασά συνθήματα της χούντας και επαναφέρει την εμφυλιοπολεμική μισαλλοδοξία. Που προκαλεί αποστροφή σε κάθε μετριοπαθή και δημοκρατικό πολίτη.
Χθες ο κ. Σαμαράς που προφανώς έχει χάσει απολύτως τη ψυχραιμία του, συμπλήρωσε τις παραληρηματικές δηλώσεις του κ. Βορίδη, λέγοντας ότι δε θα αφήσει η χώρα να περάσει στους Κομμουνιστές. Τον αφήνουμε μόνο σε αυτή τη παραληρηματική κατάντια.
Λέμε μόνο ότι τούτη την ώρα ο τόπος και ο λαός δεν έχουν ανάγκη από κηρύγματα μίσους και διχασμού. Τούτη την ώρα ο τόπος έχει ανάγκη από εθνική ενότητα και ομοψυχία για να ξεπεράσουμε τη κρίση.
Το κόμμα του κ. Σαμαρά με τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παλιάς ΕπΕΝ και του ΛΑΟΣ, δεν έχει δυστυχώς καμία σχέση με τη κεντροδεξιά παράταξη που αναγνώρισε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτός είναι ο κ. Σαμαράς και αυτό το Κόμμα που κατάντησε τη Νέα Δημοκρατία. Αντί για επιχειρήματα φόβος, τρομοκρατία και κομουνιστικός κίνδυνος.
Προχθές μάλιστα εμφάνισαν και ένα άθλιο τηλεοπτικό σποτ, όπου διαφημίσουν και προπαγανδίζουν τη χρεοκοπία της χώρας. Αυτά λέει θα συμβούν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι δεν μπορούν να κρύψουν τους μύχιους πόθους τους. Τους διαβεβαιώνουμε λοιπόν, ότι θα διαψευστούν οικτρά.
Η Ελλάδα από Δευτέρα γυρίζει σελίδα και προχωράει μπροστά σε ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και αισιοδοξία. Αν θέλετε όμως μια ασφαλή πρόβλεψη για το τι θα γίνει από Φλεβάρη, αυτή δε θα είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία θα ψάχνουν για αρχηγό. Γιατί ο μόνος που θα έχει χρεοκοπήσει θα είναι ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά παρέα του, που μας κυβερνούσε τόσα χρόνια.

Πολίτες της Πάτρας,
Η προεκλογική καμπάνια, όμως του κου Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, φανερώνει απόλυτη έλλειψη προγραμματικού λόγου. Άλλωστε το μόνο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το μέιλ των δεσμεύσεων του κου Σαμαρά προς την Τρόικα.
Που περιλαμβάνει :
  • Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Κατάργηση των κατώτατων συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Αυξήσεις του ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, στον τουρισμό.
  • Πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών.

Και έρχεται, μετά από όλα αυτά ο κ. Σαμαράς, να ζητήσει τη ψήφο της μεσαίας τάξης. Με ποια επιχειρήματα;
Την λεηλάτησε με τους φόρους.
Την απειλεί με τους πλειστηριασμούς.
Την εξόντωσε με τις περικοπές σε μισθούς και τις συντάξεις.
Την εξαφάνισε με το τελειωτικό χτύπημα, με τον ΕΝΦΙΑ, από το πρώτο ευρώ και ανά ακίνητο.
Και την ίδια στιγμή που υπερφορολογεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, το 99% του λαού μας, ο κ. Σαμαράς, με φωτογραφικές νομοθετικές τροπολογίες, χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια σε φίλους. Στο 1% της κοινωνίας. Με δεκαπέντε χαριστικές φορολογικές διατάξεις από την 1η Γενάρη 2013 έως τις 24 Δεκέμβρη του 2014, που έκλεισε η Βουλή, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε μια σκανδαλώδη μεταφορά εισοδήματος από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην οικονομική ολιγαρχία.
  • Με τη μετατροπή σε εθελοντική της υποχρεωτικής εισφοράς αλληλεγγύης των εφοπλιστών.
  • Με τη διαγραφή προστίμων πολλών χιλιάδων ευρώ από φορολογικούς ελέγχους σε τριγωνικές συναλλαγές με εταιρείες off-shore.
  • Με την αναβολή – για τέταρτη φορά – του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Είναι η μόνη μνημονιακή διάταξη που από το 2010 δεν έχει εφαρμοστεί.
  • Με το ακατάσχετο ποσοστό 40% της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους, την ίδια ώρα που οδηγούν πολίτες σε κατασχέσεις και φυλακίσεις για χρέη.
Με αυτές και άλλες μεθοδεύσεις ο κ. Σαμαράς αναδείχθηκε σε ευεργέτης της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Βάζοντας στις τσέπες των εκλεκτών του δημόσια έσοδα.
Και σήμερα θέλω να προειδοποιήσω τον κ. Σαμαρά:  Να μην τολμήσει να κλείσει αυτές τις μέρες, ευνοϊκά για φίλους και συμβούλους του, υποθέσεις από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα εξωτερικού και άλλες φορολογικές υποθέσεις. Εάν το αποτολμήσει, να γνωρίζουν όλοι ότι, από τη Δευτέρα, οι αρμόδιες φορολογικές και δικαστικές αρχές θα τις επανεξετάσουν. Δεν θα τους σώσει ο καταστροφέας εγγράφων, που μόλις πριν από λίγες μέρες προμηθεύτηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Τα ίχνη της παρανομίας δεν σβήνουν. Αυτό να το ξέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με το δημόσιο χρήμα.
Και μετά από όλα αυτά τα αίσχη με το δημόσιο χρήμα, έρχονται δήθεν απορημένο κάποιοι και μας ρωτάνε : που θα βρείτε τα λεφτά. Από τις δεκαπέντε χαριστικές τροπολογίες σας θα τα βρούμε, κ. Σαμαρά. Και από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, όπου, από το 2011 καθυστερεί η εγκατάσταση συστήματος ιχνηλασιμότητας στα τσιγάρα. Ενώ από το 2004 καθυστερεί η προμήθεια συστημάτων x-ray στα τελωνεία. Και από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Εκεί που είναι το άβατο της ολιγαρχίας. Στον προστατευμένο αυτό χώρο, όπου κάποιοι συνεχίζουν το πάρτι. Εκεί όπου τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών είναι εγκατεστημένα μόνον σε κάποια βενζινάδικα. Και τα καύσιμα διακινούνται σε καθεστώς απόλυτης ασυδοσίας.
Μόνο τα ετήσια έσοδα που δεν εισπράττουμε από το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και καπνού είναι τουλάχιστον όσα ο ΕΝΦΙΑ για το 2015. Να λοιπόν, που θα βρούμε τα λεφτά. Από το πάρτι της ανομίας, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Γιατί από Δευτέρα το πάρτι τελείωσε !

Πολίτες της Αχαΐας, Φίλες και Φίλοι,
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό.
  • Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ελαφρύνουμε από τους φόρους τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα – και θα το κάνουμε.
Επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο των €12.000 για όλους.
Για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Και αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων στις φορολογικές κλίμακες, έτσι ώστε να να πληρώνουν αυτοί που πραγματικά έχουν.
  • Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ – και θα το κάνουμε.
Θα τον αντικαταστήσουμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ο νέος αυτός φόρος θα ισχύσει με την εφαρμογή του περιουσιολογίου, ώστε να έχει ήδη αποτυπωθεί η πραγματική περιουσιακή κατάσταση των πολιτών.
Θα εφαρμοστεί στις πραγματικές, εμπορικές αξίες των ακινήτων. Όχι στις σημερινές, υπερτιμημένες αντικειμενικές. Θα εξαιρεί την πρώτη κατοικία, εκτός από υπερπολυτελείς κατοικίες. Θα προβλέπει υψηλό αφορολόγητο όριο ανά άτομο, έτσι ώστε να μην φορολογείται η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία.
Υπάρχουν λίγοι που κατέχουν πολλά και σήμερα φοροδιαφέυγουν. Αυτούς θα φορολογήσουμε.
  • Έχουμε δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε τις τραπεζικές καταθέσεις και συναλλαγές – και θα το κάνουμε.
Κανένας νέος φόρος δεν θα επιβληθεί.
  • Έχουμε δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε νομοθετικά την πρώτη κατοικία και ότι θα σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς – και θα το κάνουμε.
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
Είναι σύνθημα σήμερα.
Θα είναι πραγματικότητα από τη Δευτέρα.
  • Έχουμε δεσμευτεί ότι θα απαγορεύσουμε με νόμο την παρακράτηση για χρέη των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων στους αγρότες – και θα το κάνουμε.
  • Έχουμε δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσουμε το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» πριν και ανεξάρτητα από την έναρξη και την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές – και θα το κάνουμε.
Γι' αυτό ζητάμε ψήφο αυτοδυναμίας. Για να το εφαρμόσουμε χωρίς εκπτώσεις. Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη έτοιμα. Ανάμεσά τους είναι:
  1. H επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα €751 για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
  2. Η 13η σύνταξη τα Χριστούγεννα, για όσους έχουν σύνταξη έως €700.
  3. H εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
  • Έχουμε, επίσης, δεσμευτεί ότι η ολιγαρχία θα πληρώσει – και θα το κάνουμε.
  • Έχουμε δεσμευτεί ότι θα τερματίσουμε τη διαπλοκή και θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στον τόπο – και θα το κάνουμε.
Το τρίγωνο της διαπλοκής – οι εργολάβοι της ενημέρωσης, οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες, που με δανεικό δημόσιο χρήμα παριστάνουν τους ιδιοκτήτες, και τα κόμματα που τους υπηρετούν – γνωρίζει ότι έχει χρονικό όριο την 25η Γενάρη. Και ότι μετά έρχεται ο έλεγχος, έρχεται η νομιμότητα. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού.

Πολίτες της Πάτρας,
Βρίσκομαι για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που συνοψίζει τη χρεοκοπία του παλαιού καθεστώτος. Της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Όπως και του αναπτυξιακού μοντέλου που επέβαλαν. Μια Περιφέρεια με ιδιαίτερους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και υποδομές έχει σχεδόν το ⅓ του εργατικού δυναμικού της άνεργο. Είναι η δεύτερη φτωχότερη στην Ελλάδα. Η αποβιομηχάνιση της Πάτρας την έχει μετατρέψει από πόλη της εργασίας σε εστία ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων.
Πράγματι η Πάτρα έχει βιώσει τη ραγδαία αποβιομηχάνιση πολύ πριν από τα Μνημόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, που απαξίωσε εργαζομένους, με ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής. Τα κλειστά μαγαζιά στο κέντρο και τις συνοικίες της είναι η απόδειξη του παραγωγικού και οικονομικού μαρασμού της. Γι' αυτό η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να ξεκινήσει από εδώ.
Για να ξανακάνουμε την Αχαΐα συνώνυμη με την παραγωγή. Με ειδικό και στοχευμένο σχέδιο για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση της ανεργίας. Ένα σχέδιο, που ξεκινά με την καταγραφή των αργουσών παραγωγικών μονάδων και την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους. Και συνεχίζει με εξειδικευμένα κίνητρα. Με τοπική και περιφερειακή κλαδική πολιτική. Με τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη βιομηχανία, ώστε η μηχανή αυτής της περιοχής να ξαναπάρει μπρος.
Αναδεικνύουμε τον τουρισμό, ως συγκριτικό πλεονέκτημα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την προώθηση εναλλακτικών μορφών, που προάγουν τον ιστορικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και παραγωγικό της πλούτο. Με τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας. Με την άμεση ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων που έχουν μεγαλύτερη καταναλωτική ροπή. Σπάμε τα λουκέτα στο εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ξαναζωντανεύουμε το εμπόριο στην Πάτρα και σε όλα τα αστικά κέντρα. Ξαναζωντανεύουμε την Ελλάδα.

Πολίτες της Πάτρας,
Κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη αυτής της πόλης είναι η απόδοση στους πολίτες και στο Δήμο της παραλιακής της ζώνης. Μετατρέπουμε σε οριστική την προσωρινή παραχώρησή της στο Δήμο Πατρέων. Αυτή η πολύτιμη, δημόσια περιουσία της πόλης δεν θα εκποιηθεί από κανένα ΤΑΙΠΕΔ – το οποίο, έτσι κι αλλιώς, από τη Δευτέρα μετράει μέρες.
Σε συνεργασία με το Δήμο και με τους φορείς της πόλης και με αφετηρία τις κατευθύνσεις του «παγωμένου» Ρυθμιστικού Σχεδίου της Πάτρας που θα ενεργοποιηθεί, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά και σύμφωνα με τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών, θα εξασφαλιστεί η οργανική σύνδεση του συνόλου της παραλιακής ζώνης με την πόλη – όχι μόνο των 3,5 χλμ της προσωρινής παραχώρησης – θα εξασφαλισθεί η ανάδειξη της διαχρονικής φυσιογνωμίας της.

Φίλες και Φίλοι, Πολίτες της Αχαΐας,
Από τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας έρχεται το μήνυμα μιας νέας κοινωνικής, αλλά και βαθιά πατριωτικής ενότητας του λαού μας για τη μεγάλη αλλαγή. Σήμερα εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις. Τους διαβεβαιώνω προσωπικά ότι δεν θα διαψεύσουμε τις ελπίδες τους, δεν θα ματαιώσουμε τις προσδοκίες τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ήρεμη δύναμη που εκπροσωπεί τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που υπηρετεί τα συμφέροντα του 1% της κοινωνίας.
Στις 25 Ιανουαρίου βάζουμε τέλος στην κοινωνική καταστροφή. Στον εφιάλτη της λιτότητας και του αυταρχισμού. Βάζουμε τέλος στη βαρβαρότητα των Μνημονίων.
Στις 25 Ιανουαρίου βάζουμε οριστικό τέλος στην εθνική ταπείνωση και την ανθρωπιστική κρίση.
Στις 25 Ιανουαρίου επιλέγουμε την ελπίδα. Επιλέγουμε το δρόμο της αλλαγής. Δυναμώνουμε τη μεγάλη κοινωνική πλεοψηφία.
Εγγυόμαστε την οικονομική ασφάλεια και την αξιοπρεπή διαβίωση για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Δεσμευόμαστε για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Εγγυόμαστε την πραγματικά ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.
Δεσμευόμαστε για την πολιτισμική αναγέννηση της πατρίδας μας. Εγγυόμαστε αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, δημοκρατία.
Έφτασε η ώρα της μεγάλης αλλαγής. Παίρνουμε το μέλλον στα χέρια μας. Λέμε ναι σε ό,τι μας ενώνει. Με ασφάλεια και σιγουριά.
Η Ελλάδα προχωράει. Η Ευρώπη αλλάζει. Η ελπίδα έρχεται.
Γεια σας και με τη νίκη".